Faʻamatalaga elemene i le tino o le tagata

Elemene taua tele (e ese mai ai elemene o meaola) - elemene elemene e manaʻomia mo mea ola e faʻamautinoa ai le lelei o galuega.

Elemene e mautinoa ai le taua o galuega a le tino ua vaevaeina e tusa ai ma tulaga eseese - o mea o loʻo i totonu o le tino, tikeri o mea e tatau ai, tulaga faʻapitoa, mea faʻapitoa o le tino, ma isi. E tusa ai ma mea o loʻo i totonu o le tino o le tagata ma isi mammals, ua vaevaeina elemene

  • macrocells (sili atu ma le 0.01%),
  • elemene taua (mai le 10 -6% i le 0.01%),
  • micronutrients (itiiti ifo i le 10 -6%).

O nisi tusitala e tusia tuaoi i le va o nei ituaiga mo tulaga taua o le tau. O nisi taimi e le vavaeeseina micronutrients mai elemene.

Isi metotia o meaʻai

O se vaega tele o le masini siaki o le 4 elemene (o latou mea i totonu o le tino o le tino ua faailoaina):

O nei mea e faʻaogaina poganogenic elemene o le comm. 1 poʻo le macronitrient comm. 2. O le tele lava o proteins, fat, carbohydrates, faʻamalositino ma isi mea faʻasaina e fausia mai ia mea. O nisi taimi o nei elemene e fa o loʻo taʻu mai e le numera CHNOe aofia ai a latou faʻamatalaga i le laulau faʻavaitaimi.

Isi metotia o meaʻai

O isi macrocells ma a latou mea i totonu o le tino o le tagata ua lisiina i lalo.

Micronutrients: o le a

O se aganuʻu le vaevaeina o le vaega o micronutrients i le saienisi i vaega e lua: mea taua (taua), e matua taua (taua mo le tino, ae e seasea ona pa'ū).

Ole mea e manaʻomia e le micro-substances o: iron (Fe), copper (Cu), iodine (I), zinc (Zn), cobalt (Co), chromium (Cr), molybdenum (Mo), selenium (Se), manganese (Mn).

O le mea e manaʻomia e le micronutrients: fuga (B), bromine (Br), fluorine (F), lithium (Li), nickel (Ni), silikoni (Si), vanadium (V).

E tusa ai ma se isi faʻavasegaga, o vaevaega o loʻo vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • elemene tumau: Cu, Zn, Mn, Co, B, Si, F, I (o loo iai i le aofaiga e tusa ma le 0.05%),
  • 20 elemene o loo i ai i lalo o le 0.001%,
  • o se vaega o mea e afaina ai, o lona sili atu ile falemaʻi e oʻo atu ai i faʻamaʻi (Mn, He, Ar, Hg, Tl, Bi, Al, Cr, Cd).

Le faʻaaogaina o elemene mo tagata

Toeitiiti lava o metotia uma o meaola e faalagolago i le paleni o elemene. Ma e ui o la latou numera manaomia e fuafuaina e micrograms, o le matafaioi a nei meaʻai e tele. Aemaise lava, o le tulaga lelei o le metabolism, o le tuufaatasiga o enzymes, hormones ma vitamini i le tino e faalagolago i elemene taua. O nei meaola ninii e faʻamalosia ai le puipuiga, faʻamalosia le hematopoiesis, atinaʻe lelei ma le tuputupu ae o le ponaivi. O le paleni o le alkali ma le malosi, o le faʻaogaina o le faʻaleleia o le tino, e faalagolago ia i latou. I le tulaga o le cell - latou te lagolagoina le gaioiga o paʻu, i totonu o le tino - latou te faʻaleleia le metabolism o le okesene.

Ua faapea mai saienitisi o le tuufaatasiga o le vai i totonu o sela o le tino o le tino e foliga tutusa ma le faiga o le sami i le muai olaga. E maua lenei mea e ala i le tuʻufaʻatasia o elemene taua. Ma afai e leai se mea o le tino pe o se tasi foi, e amata ona "susu" na o ia (mai tisipenisione ua faaputuputu ai meaʻai).

Le atoatoa o le Micronutrient ma le faʻalelei

Soʻo se faʻafitauli o elemene e toetoe lava o taimi uma lava o le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi ma suiga faʻapitoa i le tino.

Ma e pei ona fai mai nisi suʻesuʻega, o le le mautonu o micro-substances o eseesega ogaoga o loʻo maua ile tolu tagata nonofo i le paneta.

Faatasi ai ma mafuaaga e mafua ai le le lava po o le tele o elemene taua, e masani lava ona:

  • leaga le siʻosiʻomaga
  • popolega faalemafaufau, tulaga atuatuvale,
  • leaga meaai paleni,
  • Faaaogaina o fualaau faasaina i taimi uumi.

Ina ia malamalama i mea o loʻo misi mo le tagata, ma ia iloa ai le tulaga tonu o le le lava e mafai ona faia i totonu o se suʻesuʻega suʻesuʻe e ala i le ofoina atu o le toto mo le suʻesuʻeina o meaola. Ae o le le atoatoa o meaʻai e mafai foi ona mafaufauina mo ni faailoga i fafo.

E foliga mai, e iloa e se tagata le leai o ni meaʻai pe afai:

  • masani ona faʻaalia i faʻamaʻi viral,
  • faailoga manino o vaivaiga vaivai,
  • tulaga o le lauulu, fao, paʻu ua paga (paʻu, vevela foliga),
  • na amata ona ita, e faigofie i le atuatuvale.

Faʻafitauli le atoatoa o Micronutrient

I le faaopoopo atu, e ala i le iloiloina ma le totoa le tulaga o lou soifua maloloina, e tusa lava pe leai ni suʻesuʻega i fale suʻesuʻe, e mafai ona e fuafuaina i nisi taimi po o fea mea e manaomia e le tino, e leai se taimi mo:

  1. O le mamafa - leai ni mea e pei o chromium, zinc, manganese.
  2. Faʻamatalaga faʻaogaina - le lava o le zinc, chromium.
  3. Dysbacteriosis - e le lava le zinc.
  4. Allergy Food - Tesema o le Zinc.
  5. Faʻaleagaina o le Prostate - Taliaina o le Zinc.
  6. Faateleina le suka plasma - o le leai o le magnesium, chromium, manganese, zinc.
  7. Britele fao - e le lava le siliki ma le seleni.
  8. Faʻavave le tuputupu ae o fao ma lauulu - faʻaititia le maualuga o seleni, zinc, magnesium, silikoni.
  9. Hair fall out - silica, seleni, suauu ua le lava.
  10. Brown i luga o le paʻu - o le leai o se kopa, manganese, seleni.
  11. Faʻaleagaina ma le mumu i le paʻu - o se faailo o le leai o se zinc, seleni, kilokilo.
  12. O le gaʻo o le le lava lea o le chromium, seleni, sima.
  13. Laveaʻi faʻafuaseʻi - e le lava le seleni poʻo le zinc.

I le auala, o se mea manaia e uiga i lauulu. O lo latou faʻatulagaga e sili atu ona faigofie le fuafuaina o le le lava o elemene taua. E masani lava, 20 to 30 micro-substances o loʻo faʻaalia i le lauulu, ae o le toto poʻo le suʻesuʻega o le urina o le a faʻaalia ai le maualuga o le sili atu i le 10 meaʻai i le tino.

Faʻafefea ona tumau le paleni

E tele tulafono mo le toe faʻaleleia o paleni o elemene. E leai se mea faigata pe fou ia i latou, ae i le taimi nei o le olaga, tatou te galo ai i nisi o taimi fautuaga a nei fomai.

Muamua lava, e taua le mataʻituina o le soifua maloloina o le tino, asiasi i taimi uma i le ea fou ma 'ai saʻo.

A uma, o le puna sili o le tele o elemene o meaʻai masani ia.

I le ala, pe a tatou talanoa e uiga i meaʻai, ona maua ai lea o le tele o vailaau faʻatautaia i meaʻai. O se taitai i totonu o oloa o meaola manu e mafai ona taua o le susu, lea o loʻo i ai ni elemene e 22. I le taimi nei, o le faʻaoʻoina o meaʻai i totonu o lea mea e matua maualalo e le talafeagai le talanoa e uiga i le susu o se oloa e mafai ona mautinoa le paleni o mea. O le mea lea, e tausisia e le au fai meaʻai le taua o se paleni paleni ma fua eseese.

Ae e tusa ai ma tagata suʻesuʻe, o se mea sese le mafaufau, mo se faʻataʻitaʻiga, o tamato uma i le lalolagi ei ai se tulaga tutusa o microelements. Ma e tusa lava pe maua ai le meaʻai e tutusa ma le oloa, e mafai ona tele naua a latou aofaiga. O nei faailoilo e aafia i le lelei o le eleele, ituaiga laau toto ma timuga. O nisi taimi o fualaau faisua o ituaiga lava e tasi, e ao mai mai le moega lava e tasi, e mafai ona matua ese lava i la latou vailaʻau.

Mafuaaga o le faaletonu ole micronutrient:

  • le lelei o le siʻosiʻomaga, lea e aʻafia ai le tuufaatasiga o le mineral-masima o le vai,
  • togafitiga le talafeagai o oloa (e oʻo atu i le 100 pasene le maua o meaʻai),
  • afaina o le tino (faʻafefe i le tatau lelei o meaola ninii),
  • leaga meaai paleni (mono-diets).
Laupapa o le micronutrient content in products
Faʻailoga elemeneFaʻamanuiaga mo le tinoTaunuuga o le le atoatoaPunaoa
OmeaE talafeagai mo le toto ma faʻamausali le soifua maloloina o le tino.AnemiaPini, paluga, peaches, apricots, laumei.
CopperE faʻamalosia le faʻavaeina o le toto mumu toto, o le faʻafefiloi o le uʻamea, e taofiofi ai le paʻu o le paʻu.Anemia, faʻailoga i luga o le paʻu, faʻafitauli o le mafaufau, faʻaitiitia le faʻaleagaina o le vevela o le tino.Seafood, nati.
ZincE tāua mo le gaosia o le inisalini, e manaʻomia se vaega i le faʻasalalauga o hormones, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.Faʻaitiitia le faʻamaʻi, o le atinaʻeina o le atuatuvale, pa'ū lauulu.Buckwheat, nuts, cereals, fatu (paulo), pi, faʻi.
IodineLagolagosua i le gaioiga o le vevela ma le nerve sela, o se vailaʻau vailaʻau.Taʻitaʻi, faʻatuai faʻatupulaia (mafaufau) i tamaiti.Sea kale.
ManganeseFaʻaauau le fefaʻatauaʻiga o meaʻai gaʻo, faʻasalalau le cholesterol.Atherosclerosis, faateleina le cholesterol.Nati, pi, pusa.
CobaltE faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini, faʻamalosia le faʻavaeina o palatini.Le faʻasologa o le metabolism.Fualaʻau, vao vao, legumes, beets.
SeleniumaO le a le mafai ona faʻataunuʻu, e puipuia le atiina ae o sela o le kanesa, faʻatuai le matua, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.Le lava le manava, arrhythmia, faʻavaivaia le puipuiga, faʻamaʻi pipisi.Seafood, mushrooms, eseese vine.
FluorineFaamalosia ponaivi, nifo, lagolago le ola maloloina.Fiasosis, gutu ma nifo nifo.Meaʻai uma a le vaomatua, vai.
ChromeAuai i le gaosia o mea inu gaʻo ma le gaosia o le inisalini.Faʻateleina le suka o le toto, le atinaʻeina o le maʻisuka, le faʻaaogaina o le kulukose.Musika, fatu atoa.
MolybdenumE faʻamalosia ai le metabolism, faʻaleleia le gau o le lipid.Faʻaleagaina le gasegase, faʻamalositino o le faʻaogaina o meaʻai.Tina, eseese ituaiga o kapisi, blackcurrant, gooseberries.
BromineO loʻo i ai ni mea faʻamalosi, faʻamalosia le tino ma maʻi fatu, fatu gasegase, faʻafefete.Faʻaauau le tuputupu ae i tamaiti, faʻaitiitia le hemoglobin, sola, pagatia i vaega eseese o le maitaga.Nati, leki, cereals, seaweed, sea iʻa.

O elemene o loʻo maua ai meaʻai e manaʻomia mo tagata. O metotia faʻavae, o le atinaʻeina ma le tuputupu aʻe o le tamaititi, o le faʻatinoga o mea uma (e aofia ai le faʻataʻitaʻiina), o le tausiga o le soifua maloloina ma le puipuiga malu e faalagolago ia i latou. Ma e talu ai ona e le mafai e le tino ona faʻapipiʻatasi le meaʻai micronutrients, e taua le tausia lelei o se meaʻai paleni ma paleni ina ia mafai ona toe faʻatumu mea e gaosi ai elemene taua i aso uma.

Faamatalaga lautele

O le matafaioi o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata e tele. O nei mea faʻapitoa e faʻamautinoaina le masani o le toetoe lava o metotia uma o meaola. Afai o mea o loʻo i totonu o le tino o le tagata e i totonu o tapulaa masani, ona faʻaogaina lea o polokalama uma. E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le lua piliona tagata i luga o le paneta e afaina mai i le le atoatoa o nei mea tuufaatasia. O le leai o ni elemene i totonu o le tino o le tagata e mafua ai le le mautonu o le mafaufau, tauaso. O le tele o pepe e leai se tino o minerale e oti pe a le fanau mai.

Le taua o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata

O loʻo i ai i le tuufaatasiga le puleaina ma le atinaʻeina o le tino. O le vaega o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata e tufatufaina atu foi e faʻaititia ai le numera o le masani ona faʻalavelave i le intrauterine i le taimi o le fatuina o le cardiovascular system. O paʻu taʻitasi e aʻafia ai se vaega patino. Taua le taua o elemene o loʻo i totonu o le tino o le tagata i le taimi o le faʻavaeina o le puipuiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata e mauaina minerale i le tulaga manaomia, o le tele o pathologies (inisinal infections, measles, flu ma isi) e sili atu ona faigofie.

O punavai autu o minerale

Macro- ma micronutrients, o vitamini o loʻo i ai i fua o manu ma fualaau faisua. I ona po nei, e mafai ona faʻapipiʻiina le tuufaatasiga i le fale suesue. Ae ui i lea, o le ulu atu o minerale ma meaʻai po o manu e maua ai le tele o faʻamanuiaga nai lo le faʻaaogāina o faʻamalosi e maua mai i le suauʻu. O elemene autu i totonu o le tino o le tagata e pala, boron, vanadium, iodine, uʻamea, manganese, apamemea. O cobalt, nickel, molybdenum, seleni, chromium, fluorine, ma le zinc e aofia ai i le tausiga o le ola. O le isi, tatou te mafaufau i auiliiliga pe faapefea ona gaoioi nei microelements i le tino o le tagata ma lo latou taua mo le soifua maloloina.

O lenei elemene o loʻo i ai i le toetoe o tagata uma ma gaʻo. O le tele o le boron o loʻo maua i ponaivi o le puʻu, le nifo. O le elemene ei ai lona aafiaga aoga i le tino atoa, i le lautele. Ona o lea mea, o le galuega o le pito i lalo o le endocrine e sili atu ona mautu, o le fausiaina o le skeleton - sili atu ona sao. E le gata i lea, o le faʻatupulaia o hormones o feusuaiga e faʻateleina, lea e matua taua tele mo tamaitai i le taimi o le menopause. O Boron o loʻo iai i le soya, buckwheat, sana, araisa, beets, ma legumes. Faatasi ai ma le leai o lenei elemene, ua maitauina ai faʻalavelave faʻaleagamoni. I tamaitai, o lenei mea e mafua mai i le atinaʻeina o ia ituaiga o maʻi e pei o le osteoporosis, fibroids, kanesa, le afaina. O loʻo i ai le maualuga o le aʻafiaga o le urolithiasis ma sooga faʻatasi.

O lenei elemene e afaina ai le gaioiga talafeagai o le oona, e auai i le faagaoioia o le fatugalemu o le tino, ma faaleleia atili ai le faiga o le taofia. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se tagata o loʻo tagofia se vailaau faʻasaina o loʻo i ai le pilini, faʻaititia le faʻaaogaina o feusuaiga. O lenei elemene o loʻo i ai i oloa e pei o nati, legumes, ma cereals. Faatasi ai ma le le atoatoa o le paʻu i totonu o le tino, moe ai le moe, o le maualuga o le hemoglobin ua faaitiitia.

O lenei elemene e aafia i le faatonutonuina o vaʻa toto ma le fatu. Vanadium fesoasoani e faʻamautinoa le cholesterol. O le mea lenei, i le itu, e faaitiitia le ono mafai ona maua i le atherosclerosis, ma faaitiitia ai foi le tino ma le fula. O le elemene e faʻafaigofieina le ate ma fatuga, faʻaleleia le faʻaaliga. Vanadium e aafia i le faatonutonuina o le kulukose ma le hemoglobin i totonu o le toto. O le elemene o loʻo i ai i cereals, radishes, rice, pateta. Faatasi ai ma le le atoatoa o le vanadium, o le faateleina o le cholesterol e faateleina. E mafua mai lenei i le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maʻisuka.

O lenei elemene o se tasi o vaega o le hemoglobin. O le uʻamea e nafa ma le fausiaina o sela toto ma e aʻafia i le faʻaleleia o le toto. O lenei elemene o loʻo i ai i le sinapi, palukin fatu, rimoni, fatu sesame, apples, hazelnuts, sea kale. O le tulaga o paʻu paʻu, o le gaʻo tautala, susu ma le manava e faʻalagolago i le mamafa o le uʻamea. Faatasi ai ma le le lava o lenei elemene, o le gasegase faifaipea, vave vave ona faaleagaina, o le leaga o le tulaga o papatusi fao e lauiloa. O le paʻu e mamago, mumu, e masani lava ona magoto i le gutu, o le anemia e atiina ae. I nisi tulaga, atonu e sui suiga o le tofo.

O lenei elemene e aofia ai i le gaosia o lauroxine - o le horroone thyroid. O le tele lava (e tusa ma le 15 i le 25 mg) o le iodine o loʻo iai i totonu. Afai o lenei elemene ua lava i totonu o le tino, ona faia ai lea o le galuega a le fafine talitane, ovaries, ate, fatuga e aunoa ma ni faʻalavelave. Iodine o loʻo i ai i le saito, meaʻai susu, musika, algae, rye, pi, meaʻai. Faʻatasi ai ma se elemene elemene, o le faateleina o le thyroid gland (goiter), vaivaiga o musika, o le faʻaitiitia o le atinaʻeina o tomai faʻapitoa, ma le suia o suiga o le mafaufau.

O lenei elemene o se vaega taua o le faagasologa o le toto totoina. E aofia ai Cobalt i le fausia o le vitamini B12 ma le gaosiga o le inisalini. O le elemene o loʻo i ai i laumei, soya, pi, masima, semolina. Faʻasolosolo le vaivai o le anemia, o le a vaivai le tagata ma e fia moe i taimi uma.

O lenei elemene e nafa ma le setete o ponaivi, galuega faʻatino, ma e aofia ai i le tulafono faatonutonu o le tino tutotonu. Faafetai i le manganese, faateleina le malosi, i lalo o lana faatosinaga, ua sili atu ona faaalia ma le manino ia musika musika. E fesoasoani le elemene e faʻaitiitia ai le popole ma le ita. O loo iai Manganese i le togafiti, nati. Faatasi ai ma se elemene elemene, o le faagasologa o le faapipiiina o le pulou ua faaleagaina, o le a amata ona pala le sooga.

I ni aofaiga tetele, o lenei elemene o loʻo maua i le ate. O le kupa o se vaega o le melanin, e aofia ai i le gaosiga o le palakene ma le faʻailoga. Faatasi ai ma le fesoasoani a le'apamemea, o le faagasologa o le faʻasiliina o uʻamea sili atu.O le elemene o loʻo i ai i le sunflower, seaweed, sesame, koko. Faʻatasi ma le anemia o le tino e leai se paʻu, o le mamafa o le mamafa, o le alopecia e matauina. Ua faʻaitiitia foʻi le maualuga o le hemoglobin, ua amata ona atiaʻe faʻamatalaga o uiga eseese.

O lenei elemene o le faavae o le enzyme e aafia i le faʻaaogaina o le uʻamea. O lenei faiga e taofia ai le atinaʻe o le anemia. Molybdenum o loʻo iai i masima, pata, ma leki. O aʻafiaga o se elemene elemene i totonu o le tino e le o malamalama lelei i le asō.

O lenei elemene e aafia i le fatuina o sela toto ma lo latou saturation i le okesene. O Nickel foi na te faatonutonuina le gaʻo gaʻo, tulaga o le hormonal, faʻaitiitia le toto maualuga. O le elemene o loʻo i ai i sana, pi, soya, apu, lentils ma isi legumes.

O lenei elemene o se antioxidant. E taofia ai le tuputupu ae o sela e le masani ai, ma puipuia ai le amataina ma le salalau o le kanesa. Seleniuma puipuia le tino mai aʻafiaga leaga o metale mamafa. E talafeagai mo le gaosia o palatini, faʻaoga masani ma le mausali o le thyroid gland ma pancreas. O le Selenika o loʻo i ai i le vai mafanafana, ma e lagolagoina foi le gaioiga o le tino. O se elemene o loʻo maua i le saito ma lona fatu, fatu o le la. Ona o lona le atoatoa, o le lamatiaga o le faatupuina o allergies, dysbiosis, multiple sclerosis, muscular dystrophy, osofaʻi fatu.

O lenei elemene e aʻafia ai i le faʻavaeina o le enamel ma le tino. O le elemene o loʻo i ai i le millet, nati, paluka, vine. Faʻasolosolo lelei le gaogao, o loʻo tumau pea caries tumau.

O lenei elemene e aafia ai le faʻavaveina o le faʻavaeina o le inisalini. Chromium e faʻaleleia ai le metabolism gaʻo. O le uiga o loʻo iai i beets, radishes, peaches, soya, namuni. I le tulaga o le vaivai o le chromium, o le tulaga o le lauulu, fao, ma ponaivi e iloa.

O lenei elemene taua e faʻatautaia ai le tele o faiga taua i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo aofia ai o ia i le metabolism, o le galuega o le toe gaosia, ma le faʻavaeina o toto. O le zinc ua i ai i le germ wheat, fatu sesame. I lona le atoatoa, o lanu paʻepaʻe i luga o fao e foliga mai, o le a vave lava ona vaivai le tagata, ua faigofie ai ona maua i meaʻai ma pathoces.

Taumafa Faitino

I le faagasologa o le faʻamalosia o elemene, latou te fegalegaleai ma ni mea eseese eseese, e aofia ai i latou eo mai mai fafo. I lenei tulaga, e tele faʻalapotopotoga e faia. O nisi oi latou ei ai aafiaga aoga i luga o le setete o le soifua maloloina, o isi e saofagā i le faʻaleagaina faʻatasi, ma o isi e le mautonu i a latou aafiaga i le tasi ma le isi. I le laulau o loʻo i lalo, e mafai ona e vaʻai i vailaʻau vitamini ma minerale i le tino o le tagata.

O galuega autu o elemene taua i le tino o le tagata

  • palasitino i le faagasologa o le ola ma le auai i le fausiaina o le tino, aemaise lava i ponaivi, pe a fai o le calcium ma le phosphorus o vaega autu ia.
  • auai i faiga faʻavaomalo o le tino o le tagata: tausia le paleni o le acid-base, paleni-masima.
  • Fesoasoani i le tausisia o le mamafa o le osmotic i totonu o sela.
  • aʻafiaga i luga ole tino puipuia, faʻavaeina o toto, faʻavae toto.
  • auai i faiga o le enzymatic ma i le fausiaina o faiga eletise.

Faatasi ai ma le le atoatoa o elemene taua O faamaʻi ma faʻamaʻi e masani ona tupu mai:

  • faʻaititia le faʻaogaina o le tino
  • faamai o fao, lauulu, paʻu
  • afaina o le tino
  • afaina
  • maʻisuka
  • toto maualuga
  • togafitiga o le cardiovascular system
  • faʻamaʻi toto
  • osteochondrosis, osteoporosis, scoliosis
  • gastritis, chronic colitis, dysbiosis
  • faʻamataʻu
  • atinaʻe ma le tuputupu ae i tamaiti.


O a ni elemene taua?

O se tasi o mea e manaʻomia mo le tino o minerale ia. I le taimi nei, e tusa ma le 70 elemene e iloa e manaʻomia e le tagata ona galue atoatoa. O nisi o ia mea e manaʻomia i ni fua tele, ua taʻua i latou o ni mea e sili ona mamafa. Ma oi latou o loʻo manaʻomia i le mea laiti o ni elemene taua.

I lenei auala elemene taua - O elemene elemene ia e tatau ai mo le masani ai o le faʻaogaina o meaola ma e aofia ai i vaega laiti (itiiti ifo i le 0.015 g).

Latou te gauaiina e le tino e ala i le ea, vai ma meaai (o le mea autu lea e tuʻuina atu). Faafetai ia i latou, o metotia taua ole gaioiga e tupu ile tino.

Le taua o elemene taua. La latou matafaioi mo le tino o le tagata.

E tusa ai ma le 92 vaega o elemene na maua i le natura, 81 o loo maua i totonu o tagata. E talitonuina e tele lava ina afaina i le tele o faʻamaʻi, e tatau ona faʻamoemoeina le atiaʻeina o faʻafitauli mai le zinc (Zn), copper (Cu), manganese (Mn), selenium (Se), ma le molybdenum (Mo). ), iodine (I), iron (Fe), chromium (Cr) ma cobalt (Co).

  • faapaleʻale-faavae
  • paleni-masima paleni,
  • osiga mamafa i totonu o le potu,
  • toto pH (masani 7.36-7.42),
  • le galuega o le enzyme system.

auai i le faagasologa:

  • le neuromuscular transmission of impulses,
  • muscle contractions
  • tui toto
  • fesuiaiga o le okesene.

o se vaega o:

  • ponaivi ma nifo
  • hemoglobin
  • thyroxine
  • fualaau suamalie.

Ua faʻamaonia o le mea o loʻo i totonu o le tino e fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi o le tausaga ma le matua. O le tele o manaʻoga mo macro ma micronutrients ua faʻaalia i le taimi o le tuputupu ae, i le taimi o le maitaga ma le lactation. A o laʻititi, e faʻaitiitia faʻaitiitia.

Aemaise lava, faatasi ai ma le matua, o le faateleina o masini, alumini, cadmium, nickel, zinc, maualuga o le ulu, ma le mamafa o le kopa, manganese, molybdenum, chromium ua faaitiitia. I totonu o le toto, o mea o loʻo i ai i le paleni, nickel, faʻamemea ua faateleina ma o mea o loʻo i totonu o le zinc ua faʻaititia. I le taimi o le maitaga ma le lactation, o le toto e 2-3 taimi sili atu nai lo le kopa, manganese, titanium ma alumini.

Faʻavasegaga o elemene

O le mea moni, o elemene o loʻo vaevaeina e ala i le fefaʻasoaʻiga, o lea la o latou faʻavasegaina e pei ona taʻua i lalo:

  • Mea taua (uʻamea, cobalt, manganese ma le zinc),
  • Taua (alumini, boron, beryllium, iodine, molybdenum ma le nickel),
  • Meaʻai (cadmium, rubidium, taʻitaʻa),
  • E leʻi suʻesuʻeina lelei (bismuth, auro, arsenic, titanium, chromium).

O le matafaioi o elemene taua i le tino o le tagata

O le tino o le tagata e aofia ai le sili atu ma le 70 minerale, o elemene o loʻo aafia i faiga uma e lagolagoina ai ola. Ina ia malamalama i le taua ma le mataalia o elemene, vaai i le lisi tele galuega tauave o elemene taua:

  • Faʻamautinoaina o se paleni masani-acid,
  • Auai i le faagasologa o le totoina o toto, faasee ma le ponaivi,
  • Le faatumauina o le mamafa osmotic i se tulaga tumau,
  • Nerve conduction management,
  • Faʻavaeina o le manava intracellular,
  • Aafiaga i luga ole tino puipuia,
  • Faʻamautinoaina le faʻamavaeina o musika uma.

O loʻo manino mai e manaʻomia e micronutrients se tagata e tausia ai le soifua maloloina faaletino ma le mafaufau i le tulaga talafeagai, o le mea lea, ola ai i le faʻalavelave faifaipea ma i se faʻalauteleina o le siosiomaga, e tatau ona totogi le tele o le gauai i le faʻaaogaina o le fualaʻau, ae faʻapea foi minerale.

O se mea manaia e faapea, o le lauulu e vave gaoioi i le tele o microeleele, o se auiliiliga o le tulaga o le lauulu o le a faaalia ai le tele o le saʻo ma le lelei o microelements i le tino o le tagata.

Faʻafesoʻotaʻi le Micronutrient ma vitamini

I le tino o le tagata, o loʻo i ai se mafutaga vavalalata ma faʻafetaui lelei elemene ma vitamini, e le gata i lea, o le faʻatasigaga e mafai ona faia uma se tulaga lelei, e fesoasoani ai i le faʻamautinoaina o vitamini poʻo elemene, ma se mea le lelei - faʻaleagaina le galue i le tasi poʻo le isi itu o le mafutaga. E tele vitamini ma minerale e le tali, o lona uiga, o le aafiaga o le tasi i le isi e le faaituau.

  • O le vailaʻau A e faʻaleleia ai le faʻafefe o le uʻamea,
  • Vitamin B6 faateleina le bioavailability o le magnesium,
  • O le Zinc e faʻaleleia atili ai le faʻaaogaina o le vailaʻau D,
  • O le vitamini E e malosi i le i ai o le seleni.

Faʻavaʻaiga o elemene ma vitamini:

  • Vitamin B9 e faʻafefeina ai le faʻaaogaina o le zinc,
  • O le kesi, magnesium ma le zinc e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o le uʻamea,
  • O le kino ma le iron e faʻaititia ai le vaitamini B12,
  • E leiloa e le kalo lona bioavailability i le i ai o fuluʻi.

I le iloaina o nei foliga, e mafai ona e fetuʻunaʻi le meaai ma faʻaeteete pe'ā e tago i vailaʻau. I le avea ai o se tulafono, o faatonuga mo vailaau e taʻu mai ai pe faapefea ona aafia ai le anotusi o minerale (mo se faʻataʻitaʻiga, e fufulu ese le sine mai le tino pe a ave le aspirin).

Faʻaaogaina o le Micronutrient ma le faʻamalositino

O le tele o elemene e solo lelei i totonu o le vai, o lea la e le o matauina faafitauli i lo latou gaogaiga, o se tulafono. O le faʻaaogaina o le gaioiga e tupu i totonu o le inumaga laiti, aemaise ile duodenum. O le faʻasalaga o elemene e tutupu i auala faʻaleaganuʻu - e ala mai i le ea, feces (iron, copper, mercury, zinc ma le phosphorus) ma le urine (palu, potassium, lithium, manganese, sodium).

Faʻasologa o le leai

O le le atoatoa o le Micronutrient e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le tino o le tagata, o faailoga autu o le leai o ni elemene:

  • Dysbacteriosis,
  • Anemia
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi,
  • Atinaʻe tau atinae,
  • Paʻu ma le gau o lauulu,
  • Tauvaga o otaota
  • O le mamafa i luga o le tele o meaʻai,
  • Atinaʻeina o le maʻisuka
  • Faamai o le paʻu ma ponaivi,
  • Gasegase cardiovascular,
  • Feusuaiga faʻafitauli.

O le faaletonu o le Micronutrient e tupu mai i meaʻai paleni poʻo le le paleni, pe afai o loʻo nofo se tagata i totonu o se vaipanoa e le lelei le siosiomaga pe a iai vai inu vai le lelei, ma le le pulea lelei o fualaau oona lea e aafia ai le anotusi o elemene.

Le aʻafiaga o elemene i luga o le polokalame puipuia

O le manaʻomia mo micronutrients ua faʻamaonia e ala i suʻesuʻega o saienitisi o faʻamaonia e mafai e le micronutrients ona faʻaleleia le puipuiga o togafitiga o le puipuiga o le tino, ma maua ai se faʻaleleia atili o galuega faavae a le tino. O nisi o minerale (uʻamea, iodine, cobalt, apamemea ma le manganese) e aofia ai i le fausiaina o auupega, faʻaumatia aʻafiaga aʻafia.

O le eseesega o aafiaga o elemene i luga o le tino o le tagata ua faamaonia ai le manaomia mo nei minerale mo le atoatoa o le galue ma le tausiga o le tino i se tulaga maloloina i le olaga atoa.

Mo nisi faʻamatalaga i luga ole micro ma elemene elemene, tagaʻi i le vitio "O le matafaioi o elemene elemene i le tino o le tagata"

Tuua Lau Faamatalaga