Vaʻaia eseese: ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2

O le faʻamaoniga o le maʻisuka i le tele o tulaga e le faigata mo le fomaʻi. Aua e masani lava ona liliu atu tagata maʻi i le fomaʻi i le taimi ua leva, i se tulaga ogaoga. I ia tulaga, o faʻamaoniga o le maʻisuka e faʻapena ona faʻaalia ma o le a leai se mea sese. E masani lava, o le maʻisuka e oʻo atu i le fomaʻi mo le taimi muamua e le na o ia, ae i luga o se falemaʻi, e le iloa i se maʻi suka. O nisi taimi e maua ai e tagata i luga o le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka ia i latou lava po oa latou fanau ma talanoa i se fomaʻi e faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi se faasologa o suʻega toto mo le suka. Faʻavae i luga o iuga o nei suʻega, maua ai le maʻisuka. E manatu foi le fomaʻi po oa faailoga o le maʻi.

Muamua, latou te faia se suʻega toto mo le suka ma / poʻo se suʻega mo le hemoglobin glyc. O nei iloiloga e mafai ona faʻaalia ai mea nei:

  • suauu toto masani, glucose metabolism,
  • faʻavaivaia le kulūkose toleni - faʻasolosolo,
  • O le toto suka e maualuga tele e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le a le uiga o le suega o le suka i le toto?

Taimi e tuʻuina atu ai suʻesuʻegaGlucose concentration, mmol / l
Laʻau tamatamai limaSuʻeina o le toto mo le suka mai se vein
Norm
I luga o se manava gaogaoLelei togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1:

Le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2, o se tulafono, e atiina ae i tagata e sili atu i le 40 tausaga le matutua, o loʻo mamafa tele, ma o ona uiga faʻapupula e faasolosolo malie. O le tagata maʻi atonu e le lagona pe gauai atu i le leaga o lona soifua maloloina mo le sili atu i le 10 tausaga. Afai o le maʻisuka e le maua ma togafitia i le taimi atoa lenei, e tupu aʻe ni faʻafitauli faʻafitauli. O tagata maʻi e faitio i vaivaiga, faaitiitia mafaufauga puupuu, ma le vaivai. O nei faailoga uma e masani lava ona mafua mai i faafitauli o tausaga, ma o le iloa o le maualuga o le toto suka e tupu mai i se avanoa. I le taimi e suʻesuʻeina ai le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i taimi uma e suʻe ai suʻesuʻega faafomaʻi a tagata faigaluega o atinaʻe ma ofisa o le malo.

I le toetoe lava o tagata uma ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, o tulaga lamatia e iloagofie:

  • le i ai o lenei faʻamaʻi i totonu o aiga vave,
  • faanaunauga faaleaiga i le gaogao,
  • i fafine - o le fanau mai o se tamaititi e mamafa lona mamafa i le sili atu i le 4 kilokalama, sa maualuga le suka i le taimi o le maitaga.

O faʻamaoniga faapitoa e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 e galala i le 3-5 lita i le aso, e masani ona faia i le po, ma manua e le lelei. E le gata i lea, o le paʻu o faʻafitauli o le paʻu e leaga tele, o loʻo afaina ai. E masani lava, o gasegase e gauai atu i nei faafitauli sei vagana ua leiloa le 50% o le tele o vaega galue o peta paneta, o lona uiga o le maʻisuka ua matua le amanaiaina. I le 20-30% o tagata gasegase, o le maʻisuka ituaiga 2 e na o le taimi lava e togafitia ai i le falemaʻi mo se faʻalavelave o le fatu, le taʻavale, poʻo le leiloa o le vaʻai.

Maʻisuka Suʻega

Afai o le tagata gasegase o loʻo iai ni faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka, o lona uiga o se suʻega e tasi na faʻaalia ai le maualuga o le suka suka e lava lea e fai ai se siama ma amata togafitiga. Ae afai o le suʻeina o le toto mo le suka e foliga mai e leaga, ae leai se faailoga o le tagata pe ua vaivai, ona sili atu lea ona faigata le maua o le maʻisuka. I tagata taʻitoʻatasi e leai se maʻisuka, o se auiliiliga e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le suka o le toto ona o se maʻi faʻalavelave, faʻaleagaina, poʻo le atuatuvale. I lenei tulaga, o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) e masani lava ona foliga mai e le tumau, o lona uiga, e le tumau, ma e le pine ae toe foi mai mea uma e aunoa ma togafitiga. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga aloaia e faʻasaina ai le siama o le maʻisuka e faʻavae i luga o se suʻesuʻega e tasi e leʻi faamanuiaina pe afai e leai ni faʻailoga.

I se tulaga faapea, o se suʻega o le faapalepale o le glucose tolenila (PHTT) e faʻamaonia pe faʻamaonia ai le faʻamaonia. Muamua, o se tagata maʻi e suʻeina se suʻega toto mo le sugar sugar i le taeao. A maeʻa lena, e vave ona ia inu i le 250-300 ml o le vai, lea o le 75 g o le glucose anatelo poʻo le 82.5 g o le kulukose monohydrate ua solo. A maeʻa le 2 itula, ona faia loa lea o le faʻaleleia o le toto mo le suʻeina o le suka.

O le taunuuga o le PGTT o le fuainumera "glucose plasma i le mavae ai o le 2 itula" (2hGP). O lona uiga o mea nei:

  • 2hGP = 11.1 mmol / L (200 mg / dl) - faʻamatalaga muamua o le maʻisuka. Afai e le maua e le tagata maʻi ni faʻaʻailoga, ona tatau lea ona faʻamaonia e ala i le faʻatinoina i aso e sosoo ai, PGTT 1-2 isi taimi.

Talu mai le 2010, ua fautuaina aloaia aloaia e le American Diabetes Association le faʻaaogaina o se suʻega toto mo le hemoglobin glyco mo le siama o le maʻisuka (fai lenei suʻega! Fautuaga!). Afai e maua le tau o lenei faailo HbA1c> = 6.5%, ona maua ai lea o le maʻisuka, ma faʻamaonia e ala ile faia ole suʻega.

Vaʻaia eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

E leai se sili atu i le 10-20% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O isi uma e iai le maʻisuka ituaiga 2. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e iloa ai, o le amataina o le faʻamaʻi e maamaʻa, ma o le tele o meaʻai e masani lava ona toesea. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili atu ona tele tagata le mautonu i le vaeluaina ma le matutua. O latou tulaga e le o se mea sili ona leaga.

Mo le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o loʻo faʻaaogaina nisi suʻesuʻega toto:

  • i luga o se C-peptide e fuafua ai pe o le pancreas e maua ai lona lava inisalini,
  • i luga o autoantibodies i le pancreatic beta-o loʻo i ai antigens - e masani lava ona maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga autoimmune,
  • i luga o ketone bodies i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega faʻavae.

Matou te taulaʻi atu i le siakiina o le algorithm mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka:

Ituaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Tausaga o le amataga o le maʻi
e oʻo atu i le 30 tausagaina ua mavae le 40 tausaga
O le mamafa o le tino
faaletonususu i le 80-90%
Faʻamaʻi faʻamaʻi
Spicyfaifai malie
Vaʻaia o le faʻamaʻi
taumalulu-taumaluluo loʻo misi
Gaʻo maʻi
o loʻo i ai faʻatelegamausali
Ketoacidosis
maualuga le gafatia i le ketoacidosise masani lava e le atinaʻeina, e talafeagai i tulaga faʻalavelave - faʻalavelave, taotoga, ma isi.
Suʻe toto
suka maualuga maualuga, o tino o le ketone e sili atusuka maualuga le maualuga, o tino o le ketone e masani
Urinalysis
glucose ma acetoneglucose
Inisalini ma C-peptide i le toto
faaitiitiamasani, masani ona maualuga, faʻaititia i le maʻisuka faaumiumi ituaiga 2
Faʻafeiloaʻiga i 'au peletini beta
iloa i le 80-90% i vaiaso muamua o le maʻiua toesea
Immunogenetics
HLA DR3-B8, DR4-B15, C2-1, C4, A3, B3, Bfs, DR4, Dw4, DQw8e le ese mai se faitau aofaʻi maloloina

O lenei algorithm o loʻo tuʻuina atu i le tusi "Maʻisuka. Faailoga, togafitiga, puipuiga "i lalo o le faatonu o I.I.Dedova, M.V. Shestakova, M., 2011

I le maʻisuka ituaiga 2, ketoacidosis ma le maʻisuka e matua le lava lava. O le tagata gasegase e tali atu i fualaau o le maʻisuka, aʻo iai i le maʻisuka ituaiga 1 e leai se tali faapena. Faamolemole ia matau mai mai le amataga o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 o le XXI senituri ua avea ma "matua". O le taimi lenei o lenei maʻi, e ui lava e seasea, e maua i talavou ma e oʻo lava i le taʻi 10 tausaga le matutua.

Faʻailoga manaoga mo le maʻisuka

O le faʻafitauli e mafai ona:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • maʻisuka tatau ona faʻaalia le mafuaaga.

O le suʻesuʻega o loʻo faʻamatala auiliiliina ai faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo maua e le tagata maʻi, o lona uiga, liʻo o lapisi tetele ma toto laiti (micro-ma macroangiopathy), faapea foi ma le tino (neuropathy). Faitau faʻamatalaga auiliili, Faʻalavelave Faʻafuaseʻi ma Faʻailoga o le maʻisuka. Afai ei ai se maʻi pipisi o le maʻisuka, ona e matauina lea, faʻaalia lona foliga.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka mo le vaʻaia - taʻu mai le tulaga o le retinopathy i le itu taumatau ma le agavale, e tusa lava pe na faia le taotoga o le retinal laser poʻo isi togafitiga. Maʻisuka o le maʻi suka - faʻalavelave i fatuga - taʻu mai le tulaga o faʻamaʻi fatu faʻamaʻi, toto ma suʻesuʻega o le urine. O le ituaiga o neuropathy o le maʻisuka ua fuafuaina.

Liona o vaʻa tetele toto:

  • Afai ei ai le maʻi fatu fatu, ona faʻaalia lea o lona foliga,
  • Loto o le fatu - faʻaalia lona vasega a le NYHA,
  • Faamatala maʻi o le cerebrovascular ua iloa,
  • Faʻailogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi o gaʻo o pito i lalo - faʻamaʻi totoʻa i vae - faʻaalia o latou laasaga.

Afai o le tagata maʻi e maualuga le toto maualuga, ona iloa lea i le siama ma o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o loʻo faʻaalia. O aʻafiaga o suʻega toto mo le leaga ma le lelei cholesterol, o le faʻasolosolo. Faamatala isi faʻamaʻi e maua ai le maʻisuka.

O fomaʻi e le fautuaina i le suʻesuʻega e taʻu atu le ogaoga o le maʻisuka i le tagata maʻi, ina ia aua neʻi faʻafefiloi a latou faʻamasinoga faʻavae i faʻamatalaga faʻamoemoe. O le ogaoga o le faʻamaʻi ua fuafuaina e ala i le i ai o faʻafitauli ma le ogaoga o latou maʻi. A maeʻa ona tuʻuina atu le suʻesuʻega, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ua faʻamaonia, lea e tatau i le tagata maʻi ona taumafai mo. E faʻatulagaina taʻitasi, e faʻatatau i le matua, tulaga o le tamaoaiga ma le tamaoaiga ma le ola o le maʻisuka. Faitau atili "Tulaga masani o le toto suka".

O faʻamaʻi e masani ona tuʻufaʻatasia ma le maʻisuka

Ona o le maʻisuka, ua faʻaitiitia ai le faʻamaʻiina o tagata, ma o le malulu ma le niumonia e masani ona atiaʻe. I le maʻisuka, o faʻamaʻi pipisi o le tino e sili ona faigata, e mafai ona avea ma taimi masani. O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 tagata gasegase o le maʻisuka e sili atu ona atiaʻe le maʻi pipisi nai lo tagata e maua ai le suka toto. O le maʻisuka ma le gasegase e matua mamafa lava. O nei tagata gasegase e manaʻomia le mataʻituina o le olaga atoa e se fomaʻi TB ona e masani lava ona i ai se faʻalavelave tele e faʻaosofia ai le gasegase o le tuberculosis.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le gaosiga o enzymes digestive e faʻaitiitia ai le paʻu. O le manava ma le fatu e galue malosi. E mafua ona o le maʻisuka e aafia ai vaʻa e fafaga ai le gastrointestinal tract, faʻapea foʻi ma neura e pulea ai. Faitau atili i le tusiga "Diabetic gastroparesis". O le tala lelei o le ate e masani lava e le maua i le maʻisuka, ma o le faaleagaina o le gastrointestinal tract e mafai ona toe faʻaleleia pe afai e maua se taui lelei, o lona uiga, tausia le tumau o le suka toto.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o faʻamaʻi pipisi o fatugaʻo ma le urinary tract. O se faafitauli ogaoga lea, e 3 mafuaʻaga i le taimi e tasi:

  • faaitiitia le puipuiga o maʻi,
  • atinaʻeina o neuropathy autonomy,
  • o le tele o kulukose i totonu o le toto, o le sili atu o lagona faʻalelei o le umukuka.

Afai o se tamaititi ua togafitia lelei le maʻisuka mo se taimi umi, o lona uiga o le a mafua ai ona tupu le tuputupu ae. E sili atu ona faigata mo tamaitai talavou maua i le maʻisuka ina ia maʻitaga. Afai e mafai ona maʻitaga, ona ave lea ma fanauina se pepe ola maloloina o se isi mataupu. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le tusiga "togafitiga o le maʻisuka i fafine maʻitaga."

Hello Sergey. Na ou sainia mo lau 'upega tafaʻilagi, ina ua maeʻa le suʻega i le vaiaso na tea nei, na maua aʻu i fomaʻi. Fua o le kulukose toto - 103 mg / dl.
Mai le amataga o lenei vaiaso sa amata ona ou mulimuli i se meaai maualalo-carbohydrate (o le aso muamua e faigata) ma savali i le 45 minute - 1 itula i le aso.
Ua ou maua i luga o le fua nei i aso nei - ua leiloa 2 kilokalama. Ou te lagona lelei, ou te misia le fualaau aina laitiiti.
E itiiti e uiga ia te oe lava. Ou te lei atoatoa lava. O le maualuga o le 167 cm, e sili atu i le 55-57 kilokalama. I le amataga o le misa (i le 51, ua ou 58 nei), ua amata ona faateleina le mamafa. O lenei ua ou fuaina le 165 lbs. E masani lava o se tagata malosi: galuega, fale, fanau a lau fanau. Ou te fiafia lava i le asikulimi, ae pei ona e iloa, e le mafai ona ou moemiti i le taimi nei.
O le tama teine ​​o se tausimaʻi, ua ia fautua foi e mulimuli i se meaʻai ma faamalositino.
E i ai ou veins veinose ma ou te fefe i le maʻisuka.

Faʻafetai mo le fautuaga.

Ina ia tuʻuina atu fautuaga, e tatau ona e fai ni fesili maʻoti.

Fai suʻe suʻe toto mo hormones thyroid - T3 e saoloto ma T4 e leai se totogi, ae le na o TSH. E ono iai sou hypothyroidism. Afai o lea, ona tatau lea ona togafitia.

Vaʻaia lau 'upega tafaʻilagi! Ua mafai ona ou gasegase pancreatitis mo le 20 tausaga. A maeʻa le isi faʻataʻitaʻiga matautia, o le suka i luga o se manava gaogao 5.6 pe a uma le 'ai 7.8 faʻaali lemu i le masani i le isi aso, pe a ou le' ai se mea. Na ou faitauina au fautuaga ma fiafia tele i ai! E le aoga le alu i fomaʻi! E te iloa mo oe lava. E i ai loʻu maʻisuka ituaiga 2? E le gata i lea, e tele naua tamaʻitaʻi afaina, ua 71 oʻu tausaga, faafetai!

Talofa. Ua maua e fomaʻi le maʻisuka ituaiga 2 talu mai le tausaga talu ai. Ou te inu metformin. Sa ou usitai i au fautuaga mo le tolu vaiaso i le taimi nei. O le mamafa mai le 71 kilokalama ma le tuputupu ae o le 160 cm na alu i lalo, i le tolu vaiaso pe tusa o le 4 kilokalama. Sa amata foi ona malolo le suka i le itiiti mai: mai le 140 i le vaiaso na alu ifo i le 106 i le taeao ma o nisi taimi i le 91. Ae. Mo le tolu aso, ou te lagona e le taua. Na amata ona afaina loʻu ulu i le taeao ma toe tolotolo ai le suka. I taeao, o faailoga na avea ma 112, 119, i le taimi nei ua 121. Ae peitai. O ananafi na ou fuaina ai le suka pe a maeʻa le mamafa o le tino faaletino: 15 minute i le ala vaeluaina ma i le vaitaele mo le afa itula, na oʻo ai le suka i le 130. O le a le mea e mafai? E toetoe lava a le mafai ona maua se suʻega o le finocrinologist mo se taimi atofaina. Faitau i le Initaneti. E mafai ona avea lenei ma ituaiga muamua o le maʻisuka? Faʻafetai mo le tali.

Talofa
E 37 ou tausaga, maualuga 190, mamafa 74. E masani lava ona i ai le gutu malogo, vaivai, faʻavevela i luga o vae (e le i filifili le fomaʻi, poʻo se isi mea).
I lenei tulaga, e leai se pine e masani ai, ou te le ala i luga i le po. Le toto tuʻuina mai se vein i luga o se manava gaogao, kulukose 4.1. E mafai ona mafaufauina e le o le maʻisuka lenei, pe
Manaomia le faia o se auiliiliga i lalo o le avega? Faafetai

Talofa, Vaʻaia! Faafetai tele mo se nofoaga taua. O loʻo oʻu suʻesuʻe. E tele naua faʻamatalaga ma e le mafai ona faʻamauina.
Na na o aʻu lava na ou iloa ai loʻu maʻisuka i le ono masina talu ai. Ae o le mea nei, e le mafai e fomai ona iloa lelei loʻu maʻisuka. E tele aʻu fesili, ae naʻo le lua oʻu fesili.
E uiga i le tolu endocrinologists, na o le lona tolu na ou maua ai le maʻisuka Lada. Ma na ia auina aʻu i le falemaʻi mo se siama.
I le aso, ina ua mavae aso e tolu i le falemaʻi, na auina mai au mai le falemai i le nofoaga autu o vailaau faʻataʻitaʻiga mo le auiliiliga, aua e le mafai ona latou fuafuaina au suʻesuʻega. Na muai mauaina au i le maʻisuka ituaiga 2 e le lua o le endocrinologists, ma o le lona tolu o le endocrinologist na togafitia Lada-diabetes ma auina atu i le falemai. Ma o le falemaʻi i le aso 4 o le taunuu mai na auina mai au e suʻe suʻega (e le faia i le falemaʻi) - o nei mea o Antibodies i lapatai o le tamaʻi pancreatic ma le Pancreatic island glutamate decarbosilase antibodies ma le Pancreatic islandlet glutum decarbossilase antibodies. Talu ai e le mafai e fomaʻi ona malamalama i le ituaiga o maʻisuka o loʻo ia te aʻu ma le auala e toe togafitia ai. Ma ei ai laʻu fesili tele, Pe tatau ona ou suʻeina nei suʻega e malamalama ai i le ituaiga o maʻisuka o loʻo ia te aʻu.
O se meaai e leai ni meaʻai e leai ni meaʻai e mulimuli mai, e le gata ia te aʻu, ae faʻapea foi tagata o loʻu aiga (e ui o nisi taimi ou te vavaeina mo le taimi nei).
O lea ua ou mafaufau nei? E tatau ona ou faia nei suʻega ?? i le lisi o suʻega tatau i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e leai se auiliiliga mo auupega e faʻaaogaina ai le palakalafa o le islet.
Ua ou faia le C-peptide ma e oo i le 202 i le aoauli / L i luga o se manava gaogao, ma e masani lava pe a uma ona 'ai.
O le suka e oso mai ia te aʻu, o le taimi nei i luga o se meaai e le taua. Na fai mai le fomaʻi o nei suʻega e manaʻomia e faʻamaonia ai le ituaiga o maʻisuka o loʻo ia te aʻu.

E 34 ou tausaga, o le mamafa na fesuiaʻi i le va o le 67 ma le 75 kilokalama i Mati o lenei tausaga, na tuʻuina i insulin vosulin plus metformin1000 ma gliklazid60 fai mai le maʻisuka ituaiga 2 E ui lava e maua e loʻu tina ma loʻu tamamatua. vaivai, faifai pea le ita ma le ita, le lava le moe, faanatinati faifai pea i le faletaele i le po, e mafai ona ou tu i luga pe lua pe tolu taimi, le mautonu ma le atuatuvale E mafai ona ou iloa lelei le ituaiga o maʻisuka? x ataet e faatau ma e oo lava i lenei taimi e faapuapuagatia itching aemaise lava i nofoaga mafana, ma le vae, ma le vae ua lava taʻe toetoe krovi.posovetuyte se mea faamolemole :.

Talofa. Sergey, taʻu mai pe faapefea ona i ai i loʻu tulaga. O le hemoglobin glycated (10.3) na maua i le T2DM. E masani ona pa'ū le suāuʻu, ma o aʻu, i le isi itu, ua le mautonu. E mafai faapefea ona ou fesuiaiga i se mea maualalo ole tino gaʻo pe afai o le toto toto e masani lava ona maualalo tele? Ou te malamalama pe afai o le taeao o le hypoglycemia, pe a tele le malologa i meaai i le po, ae o le pau i le aso e le manino ia te aʻu, aua ou te 'ai soo ma vaevaega. Ua ou fefe e fesuiai i se ituaiga o meaai, ua ou fefe e faateteleina loʻu tulaga.

Ituaiga 1 o le maʻisuka (DM 1)

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faateleina o le toto suka e mafua ona o le le lava o le inisalini. O le insulin e fesoasoani i le glucose e ulu i totonu o le tino. E maua mai i peta beta o le pancreas. I le maʻisuka ituaiga 1, i lalo o le aʻafiaga o nisi o mea le lelei, ua faʻaumatia nei tino ma ua le toe lava le insulin i le pancreas. O lenei mea e mafua ai ona faateleina le faateleina o le suka o le toto.

O le mafuaʻaga o le oti o peta beta e masani lava o faʻamaʻi pipisi, faagasologa autoimmune, faʻalavelave.

E talitonuina o le maʻisuka ituaiga 1 e aʻafia ai le 10-15% o tagata uma e maua i le maʻisuka.

Ituaiga 2 maʻisuka (ituaiga 2 maʻisuka)

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e masani lava ona galue gaʻo o le pancreatic ma maua ai le insulin. Peitai e le o toe talileleia e le tino o le tui insulin le tali atu i lenei hormone. O sea solitulafono e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, ma o le maualuga o le maualuga o le suka o loʻo totoʻe.

O le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka e faafaigofieina e se olaga le talafeagai, oona.

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le tele o mataupu o le maʻisuka (80-90%).

Suauu toto e avea o se faʻailoga faʻamaʻi

O le faailoga autu o le maʻisuka o le faʻaauau pea ona maualuga le suka o le toto. Ina ia maua lenei faailo, o le mea muamua ua faatonuina se suega toto mo le suka, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. Ina ia faʻaalia, o le faʻapuʻupuʻu GPN e masani ona faʻaaogaina - o le plasma glucose.

O le GPN sili atu i le 7 mmol / L o loʻo faʻaalia ai ua maualuga lou maualuga o le toto suka ma atonu e maua ai oe i le maʻisuka. Aisea e mafai ai? Aua o le faateleina o le toto suka e mafai ona mafua mai nisi mafuaaga. O faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaga ma faʻalavelave faʻafitauli e mafai ona mafua ai le siitia le tumau o le suka. O le mea lea, ina ia faʻamalamalamaina le tulaga, e manaʻomia nisi faʻataʻitaʻiga.

Suʻega ole maʻisuka faaopoopo

Suʻega o le faapalepale o le glucose (PGTT) - o se metotia o le a fesoasoani e saili ai le mea moni. Faia lenei suʻega e pei ona taua i lalo:

  1. O le anapogi e faamutaina suʻe toto toto.
  2. O se vaifofo o le 75 g o le kulukose i le 250-300 g o le vai e onā.
  3. A mavae le 2 itula, ona faia lea o se suʻega lona lua mo le suka.
  4. I nisi tulaga, o le auiliiliga e faia i afa uma itula pe a uma ona faʻaaoga le fofo.

Afai a maeʻa le 2 itula, ona faʻaalia lea o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le 11.1 mmol / L (200 mg / dl), ona faʻalosolo malie lea e le tino le kulūkose. I lenei tulaga, ua fautuaina e toe faia lenei suʻega i ni nai taimi vave. Ma e na o le tutusa o tali tutusa e maua ai le maʻisuka ua maua.

Le faʻamalamalamaina o le siama, o loʻo faia foi se suʻega i aso taʻitasi.

E faapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka?

Ina ia iloa le ituaiga o maʻisuka, o le tele o suʻesuʻega faaopoopo ua faʻamatalaina:

  • C faataitai peptide - Fesoasoani e fuafua pe maua mai siama pancreatic le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, o lenei faailoga ua faʻaitiitia. I le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona siitia pe masani. Ae i tulaga maualuga ma se umi umi, e mafai foi ona tuu i lalo.
  • Iloiloga iautoantibodies i le pancreatic cell antigens. O nei fomaʻi e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1.
  • Faʻamatalaga faʻamalosi - e faʻatagaina ai oe e suʻeina se mea na mafua mai i le faʻamaʻi. E i ai le numera o siama gaosi e mafai ona iloagofie ai le maʻisuka o se ituaiga.
O le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:
  • Tausaga e sili atu i le 40
  • Le tulaga le lelei o le faamai. O le faʻamaʻi e masani ona atiaʻe lemu, e maʻi le umi mo se taimi umi ma e maua i se avanoa pe a togafitia se isi faʻamaʻi, lea ua leva ona tupu o se faʻalavelave o le maʻisuka.

O se ituaiga o maʻisuka saʻo o le a mafai ai ona atiina ae metotia lelei mo togafitiga o le maʻi. Ma o lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e maua ai le maʻisuka i lalo o le puleaina ma faaleleia atili ai le tulaga o le olaga!

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O faʻataʻitaʻiga nei mo le maʻisuka ua maeʻa ona faavaeina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi:

  • o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le 11.1 mmol / l i se fuataga fua (o lona uiga, o le fua e faia i soo se taimi o le aso e aunoa ma le amanaiaina o le meaai mulimuli),
  • o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a fuaina i luga o se manava gaogao (o lona uiga, a itiiti ifo i le 8 itula i le maea ai o le taumafataga mulimuli) sili atu i le 7.0 mmol / l,
  • o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le 11.1 mmol / l 2 itula pe a uma le 75 g o le kulukosese (suega o le faapaleni kullukose).

E le gata i lea, o mea nei o loʻo taʻua o faailoga iloga o le maʻisuka:

  • polyuria - o se faʻaopoopoga taua o le urination, o le tagata gasegase e le gata o le "tamoe" i le faletaele, ae sili atu le faanatinati,
  • polydipsia - tele le fiainu, o le maʻi e masani ona inu (ma e inu tele le vai),
  • leiloa le mamafa mo le leai o se mafuaaga - ia le matauina ma ituaiga uma o togafitiga.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

E ui i le mea moni e faʻapea ituaiga uma o le maʻisuka e tutusa uma lava o latou faailoga, e eseese lava ona o mafuaʻaga ma togafitiga faʻapitoa i le tino. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le faʻamaonia saʻo o le ituaiga o maʻisuka, ona o le aoga o togafitiga e faʻatatau saʻo i lenei mea.

E lima ituaiga autu o le maʻisuka:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka - e le maua e le tino le inisalini,
  2. Ituaiga 2 maʻisuka - faʻaalia i le leai o se lagona i le inisalini,
  3. gestation - o loʻo taʻua o "maʻisuka maʻitaga" - faʻaalia o ia lava i le taimi o le gaioiga,
  4. fomaʻi - o le taunuuga o le solia o le gaosiga o hormones e ala i tafega,
  5. leai le suka - O le iʻuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona o faafitauli ma le mafaufauga.

E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona maua - pe a ma le 90% o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka e afaina ai. O le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona taatele - e maua i le tusa ma le 9% o le maʻisuka. O ituaiga o totoe o le faʻamaʻi mo le tusa ma le 1% o faʻamaʻi.

Eseesega o siama o le maʻisuka e mafai ai ona e iloa lelei le ituaiga o maʻi - 1 poʻo le 2 - o loʻo maʻi le tagata maʻi, aua, e ui lava i foliga talitutusa faapena, o le eseesega i le va o ituaiga faʻamaʻi e taua tele.


O le maʻisuka ituaiga 1 na mafua ona o faʻalavelave i le gaosia o le tino o le insulin: e le lava pe leai foi.

O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le hormonal e mafua i le le manuia o le autoimmunune: o aʻafiaga e mafua mai ai "fasioti" le tele o suauu e gaosia ai le inisalini.

I se taimi, o le inisalini e fai si itiiti e talepe ai le kulūkose, ona maualuga ai lea o le maualuga o le suka suka.

O le mafuaʻaga lea e faʻafuaseʻi ai ona maua mai le maʻisuka ituaiga 1, e masani lava o muamua le faʻamaʻi muamua muamua o se maʻi suka. Ae o le maʻi o loʻo maua i tamaiti poʻo tagata matutua i lalo ifo o le 25 tausaga, e masani lava i tama.

O faailoga eseese o le maʻisuka ituaiga 1 o:

  • maualuga le suka
  • toetoe lava leai se inisalini,
  • le i ai o auupega i totonu o le toto,
  • maualalo o C-peptide,
  • togi mamafa i tagata gasegase.


O se uiga iloga o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻamalosia o le inisalini: o le tino e le faʻaaogaina ile inisalini.

O se taunuuga, o le kulūkose e le faʻavaivaia, ma o le pancreas e taumafai e maua atili inisalini, o le tino e faʻaalu le malosi, ma o loʻo maualuga pea le maualuga o le suka.

O mafuaʻaga tonu o le aʻafiaga o le ituaiga 2 pathology e le o iloa, ae ua faʻamautuina e tusa pe tusa ma le 40% o mataupu o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi.

E le gata i lea, o le tele o taimi latou te mafatia ai i le mamafa o tagata e taʻitaʻia ai se olaga le lelei. I le lamatiaga o tagata matutua ua silia ma le 45 tausaga, aemaise tamaitai.

O faailoga eseese o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • maualuga le suka
  • maualuga le maualuga o insulin (atonu e masani)
  • maualuga poʻo masani masani o C-peptide,
  • o le maualuga o le hemoglobin glycated.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e le afaina, ua aliali mai ua maeʻa ona amataina i le faʻaalia o ni faʻafitauli eseese: faafitauli o le vaʻaiga, manuʻa manuʻa le manuia, ma o galuega a gaʻo i totonu e vaivai.

Lisi o eseesega i lalo o le insulin-faʻalagolago ma le non-inisalini e faʻalagolago i le tino o le maʻi

Talu ai o le mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1 o le le lava o le inisalini, ua taʻua ai o le insulin-faalagolago. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le inisalini-tutoatasi, aua e le faigofie ona tali atu i le inisalini.

O eseesega autu i le va o ituaiga e lua o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le laulau:

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻigaItuaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Aigaseaseamasani
Uma o le maʻiI lalo masaniO le mamafa, gasegase o le tino
Tausaga o le onosaʻiI lalo o le 30 tausaga, e masani lava o tamaitiSili atu ile 40 tausaga
Vasega o le maʻiE iloa faʻafuaseʻi, o faʻamaoniga e faʻaalia maninoE foliga mai e faasolosolo malie lava, e amata lemu ona tupu, o faailoga e manino
Laasaga insulinMaualalomaualuga
Le maualuga o C-peptidesMaualalomaualuga
Faʻafouina insulinleaioi ai iina
UrinalysisGlucose + acetoneglucose
Vasega o le maʻiFaʻatelega, aemaise lava i le taumalulu-taumalulumausali
TogafitigaO le olaga atoa o le inisaliniTaumafa, faʻamalositino, fua o le suka

Faʻaauau faʻamaʻi o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


E ui i le mea moni o isi ituaiga o maʻisuka e seasea lava, o le eseese o siama e mafai ai ona tatou iloa. E seasea lava (i le 3 mataupu i le 100,000) o le maʻisuka insipidus ua maua - o se maʻi endocrine lea e mafua mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le faagasologa o le faʻavae ma le excretion o le urine e faʻalavelaveina: ona o le le lava o nisi o hormones, e le inu le tino i le vai, ma ua faʻateleina i le uila, o lona uiga o faailoga o le televave ma le polydipsia ua faʻaalia.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le tele o tumutumu o le hypothalamus poʻo le pituitary gland, faʻapea foi ma le faʻamaoni.

Faailoga eseese o le maʻisuka insipidus o:

  • afaina tele ole urination (ole volumine e mafai ona oʻo i le 10-15 lita i le aso),
  • malosi malosi e le mafaamatalaina.

O eseesega eseese i le va o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻigaO le maʻi sukaO le maʻisuka insipidus
Manavafaʻaaliafaʻailoa
Urine outputE oo i le 2-3 litamai le 3 i le 15 lita

Nocturnal enuresisleaie tupu
Faateleina le kulukose o le totoioeleai
Urinary glucoseioeleai
Le amataga ma le tulaga o le maʻifaifai maliemaai

E faʻapefea ona ese le faʻafitauli o le maʻisuka?


O le maʻisuka e "lauiloa" mo ona faafitauli. O faʻalavelave ua vaevaeina i se gasegase ma le tumau: e mafai ona tupu i totonu o ni nai itula po o minute, ma foliga masani i le tele o tausaga ma le tele o tausaga.

O faʻafitauli matuia e sili ona lamatia. Ina ia puipuia, e tatau ona e siakiina pea le maualuga o le suka (o le mita o le a fesoasoani) ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Hypoglycemia


O le hypoglycemia o se faʻalavelave faʻalavelave, lea e faʻaalia i le paʻu tele i le maualuga o le suka (i lalo ifo o tulaga masani).

I le maʻisuka ituaiga 1, o sea tulaga e mafai ona maua i le tulaga o le tele o le inisalini (mo se faʻataʻitaʻiga, o se taunuuga o injections poo fualaau), ma i le maʻisuka ituaiga 2 - ona o le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka.

O le inisalini e mafua ai le glucose, ma o lona faʻaoʻo i totonu o le toto e pa'ū ifo i le taua o mea taua.

Afai e te le o faanatinati ona fai le leai o le suka, o lona uiga o le faʻalavelave e mafai ona oʻo ai i le ogaoga (e oʻo i le maliu ma le oti) taunuuga.

Hyperglycemia

O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina pe a sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le suka. E mafai ona atiaʻe le Hyperglycemia i le leai o se togafitiga talafeagai, pe a fai o le le lava o le inisalini (mo se faataitaiga, lafoaia se tui mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1), o le faʻaaogaina o nisi meaʻai po o le ava, ma le popole.

Maʻi faʻamaʻi

O osofaiga o le hypo- poo le hyperglycemia e le faʻamaonia i le taimi e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia matautia: o le maʻisuka.

O nei tulaga e vave ona tupu, e mafua mai i le le lava o le malamalama, i le leai o se fesoasoani, e ono maliu le tagata maʻi.

O le sili ona taatele o le hypoglycemic coma, lea e mafua mai i le faaitiitia o le maualuga o le suka i le 2-3 mmol / l, e mafua ai le matelaina tele o le mafaufau.

O sea coma e vave ona tupu, i totonu o nai itula. O faʻafitauli e faʻapupula lemu: mai le naʻo, vaivaiga, leai se malosi i le le mautonu, faʻavevesi ma le faʻamalosi.

A oʻo i luga le maualuga o le suka, e mafai ona atiaʻe le hyperglycemic coma poʻo le ketoacidosis o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e faʻaalia i le faateleina o le suka i luga atu o le 15 mmol / l ma le acidosis faʻasolosolo - o oloa o le faʻamavaeina o meaola ma gaʻo faʻaputu i totonu o le toto.

O le gasegase oona e atiina ae i le aso ma e faʻailoaina i faailoiloga: o le fiainu, soona inu tele, faʻafefe, moe, gaogao o le paʻu, fenumiai. O le tagata gasegase e manaʻomia le faʻaigoa vave o se falemaʻi.

Maʻisuka vae


O le toto maualuga e afaina ai toto toto, aemaise lava vaʻa o vae.

Ona o lea mea, o le maʻisuka vae e mafai ona tupu ai se faʻalavelave i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka - o le faʻaitiitia o le tafe toto e oʻo atu ai i le faʻaalia o maʻi le faʻamalolo (i le maʻisuka, manuʻa e le o malosi), faʻaleagaina toto, ma o nisi taimi o ponaivi.

I tulaga ogaoga, o le gangrene e mafai ona atiaʻe ma o le tosoina o le vae e mafai ona manaʻomia.

Vitio faʻatalanoa

I luga o le eseesega o suʻesuʻega o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka i totonu o se vitio:

O metotia faaonaponei mo le togafitia ma le togafitia o le maʻisuka e fesoasoani e aloese ai mai faigata matautia, ma i le noatia ma le fai fuafua i tulafono patino, o le ola o le maʻisuka atonu e ese mai olaga o tagata e le o mafatia i le faamaʻi. Ae ina ia ausia lenei mea, o se faʻamaonia saʻo ma talafeagai o le maʻi e tatau.

Tuua Lau Faamatalaga