O aʻafiaga o togafitiga o le inisalini

O le inisalini o se hormone peptide na gaosia i tamaʻi motu o Langerhans o le pancreas. O le tuʻuina atu o le hormoni i le tino o le tagata e vavalalata vavalalata i le toto kulukose, e ui lava o nisi numera e aʻafia ai nei tulaga, e aofia ai le gaioiga o hormones o le pancreas ma hormones gastrointestinal, amino acids, fatty acids ma body cone. O le autu autu o le ola o le insulin o le faalauiloaina lea o le intracellular faaaoga ma le faasaoina o mea amino, kulukose ma mea gaʻo, ao taofia le malepe o glycogen, palatini ma gaʻo. O le inisalini e fesoasoani e pulea le maualuga o le toto suka, o le mea lea e masani ona faʻasolo atu i ai maʻi o le inisalini mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le faʻafitauli o le gasegase o loʻo faamatalaina e le hyperglycemia (maualuga maualuga toto). I totonu o le musele maso, o lenei hormone e fai ma anabolic ma anti-catabolic, o le mafuaʻaga lea e faʻaaogaina ai le inisalini o vailaʻau i taʻaloga ma le fausiaina o tino. O le inisalini o se hormone lea e natia mai le pancreas i le tino ma e lauiloa o se auala e faʻasaʻo ai le gaʻo gaʻo. E galulue faʻatasi ma lona uso hormone, glucagon, faʻapea foʻi ma le tele o isi hormones ina ia faʻafoe le maualuga o le suka o le tino ma puipuia mai le maualuga o le suka (hyperglycemia) poʻo le suka maualuga (hypoglycemia). Mo le tele o vaega, o se anamonic hormone, o lona uiga e gaoioi i luga o le faʻavaeina o molelaʻau ma fusi. O loʻo i ai sina tikeri o mea faʻatau catabolic (o le catabolism o se masini o gaioiga e faʻatatau i le faʻaumatia o meaola ma tisipenesa ina ia mafai ona maua ai le malosi). Pe a malosi, insulin ma penefiti o loʻo mafai ona pulea e mafai ona faʻamaopoopoina e ala i le lua o aʻafiaga autu:

Faateleina le tali atu i meaai. Carbohydrates ma le itiiti ifo o faʻamatalaga faʻamaonia e sili ona lauiloa. E le pei o le tele o hormones, o le inisalini e sili ona faigofie i meaʻai ma le soifuaga, faʻaleleia le maualuga o le inisalini e ala i meaʻai ma le soifuaga lautele o loʻo salalau i faigaʻai. E talafeagai mo le ola, o le mea lea, mataupu ia e le maua ai le inisalini pe o iai i ni vaega laiti, e tatau ona ulufale i ai (ituaiga le maʻisuka). O le inisalini ei ai se mea iloga ua lauiloa o "lagona o le inisalini," lea e mafai ona faamatalaina i se tulaga lautele o le "aofaiga o gaoioiga a se tagata mole insulin molcule lea e mafai ona galue i totonu o le masini." O le maualuga o le lagona o le inisalini o loʻo ia te oe, o le faʻaitiitia o le aofai o le inisalini e manaʻomia e maua ai le aofaiga tutusa o le gaioiga. O se fua tele ma se umi umi o le iniseti o le inisalini o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga II (faatasi ai ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi). Ole inisalini e le lelei pe lelei i le tulaga ole soifua maloloina ma le tino. E i ai se vaega taua i le tino ma lona faʻafouina atonu e aoga pe leai foi mo mataupu taʻitasi, atonu e le masani ai foi mo isi. E masani lava ona faʻaalia e tagata le mautonu le faʻaaogaina o le inisalini, ae o tagata taʻalo malolosi po o ni tagata taʻavale laʻititi latou te faʻaaogaina auala e pulea ai gaʻo e faʻateleina ai aʻafiaga o le inisalini.

Faamatalaga faaopoopo o le hormone

MRNA ua feliuai mo se filifili polypeptide ua lauiloa e pei o le preproinsulin, lea e afaina ai i le inisalini talu ai ona o le afaina o amino. 1) O le inisalini o se homone peptide (o le hormone e aofia ai amino acids), e aofia ai filifili e lua, o se filifili faʻalima ma se umi o le 21 amino acids ma se filifili beta ma se umi o le 30 amino acids. E fesoʻotaʻi atu i alalaupapa o le sulfide i le va o filifili (A7-B7, A20-B19) ma le alpha-chain (A6-A11), lea e tuʻuina atu ai se mea faʻapitoa. E mafai ona i ai i luga ia te ia lenei fausaga siliva o le protein e avea o se monomer, ma faatasi ai foi ma isi e pei o se moli ma le hexamer. 2) O nei ituaiga o inisalini e afaina ai le manava ma e faʻaalia pe a tutupu suiga o le conformational (faʻavae) i luga o le faʻamaʻiina i le insulin resptor.

I totonu o le vivo faʻalanoa, pala ma tulafono faatonutonu

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas, i se vaega faʻapitoa e taʻua o "motu o Langerhans", o loʻo maua i peta beta ma fai ma sui o na o tagata gaosiga o inisalini. A maeʻa ona tuʻuina atu, ona tuʻuina atu lea o le inisalini i totonu o le toto. O le taimi lava e maeʻa ai lana gaioiga, e faʻaumatia e le inisalini-iniseti faʻamaʻi (inisalini), lea e faʻaalia i soo se mea ma faʻaititia i le matua.

O le insulin responsor signaling cascade

Mo le faʻaogagofie, o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o loʻo i ai i totonu o le faʻatautaia o le faʻavavega o loʻo faʻaalia ma le totoa. O le tui o le inisalini e tupu mai i le gaioiga o le inisalini ile pito i fafo o le inisalini o le insulin (lea o loʻo faʻapipiʻi i totonu ole membrane, o loʻo i fafo ma totonu), lea e mafua ai suiga o le siosiomaga ma faʻapogai ai le tyrosine kinase i totonu o le senitini ma mafua ai le tele o phosphorylation. O koniteina e tuusaʻo saʻo i luga o le inisalini o le insupini e aofia ai vaega o loʻo filifilia (insulin respirator substrate, IRS, 1-4), faʻapea foi ma le tele o isi protein e lauiloa o le Gab1, Shc, Cbl, APD ma le SIRP. O le vavaveina o nei tagata faufautua e mafua ai suiga i totonu ia i latou, lea e mafua ai le faʻaleleia o le faʻaleleia. O le PI3K (faʻaauau e le IRS1-4) o loʻo iai i nisi tulaga o loʻo avea ma faufautua autu o le vaega lona lua) ma galue e ala i phosphoinositides e faʻagaoioia ai se tagata faufautua faʻapitoa e igoa o Akt, o lana galuega e matua faʻamalosia lelei ma le faʻagasologa o le GLUT4. O le faʻaaogaina o le PI3k e wortmannin e faʻaaogaina atoa ai le glucose, e faʻamaonia ai le taua o lenei auala. O le gaioiga o le GLUT4 (o le gafatia e fesiitai ai le suka i totonu o le suauʻu) e faalagolago i le faʻagaoioia o le PI3K (e pei ona faʻaalia i luga), faʻapea foʻi ma le CAP / Cbl cascade. Incro PI3K faʻatoagaina e le lava e faʻamalamalama ai le faʻaaogaina o le kulukose i inisalini. Faʻatoagaina o le muamua puluvaga APS e toso CAP ma C-Cbl i le inisalini receptor, lea latou te fausia ai se mea vaivai (fusia faʻatasi) ona siitia lea e ala i lipid rafts i le GLUT4 vesicles, lea latou te faʻalauteleina ai le palatini o le GTP i le potu. 4) Ina ia iloa le mea o loʻo taʻua i luga, faʻafesoʻotaʻi auala o le insulin Encyclopedia o genes ma genomes o le Institute of Research Chemicals i Kyoto.

Aafiaga i luga o le metabolism

O le inisalini o le pulelaʻau metabolic muamua o le kulukose o le toto (lea e lauiloa o le toto toto). Na te galulue faʻatasi ma lona tuafafine hormone, glucagon, e faʻamautinoa le maualuga o le kulukose o le toto. O le inisalini ei ai le matafaioi o le faateleina ma faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e ala i le faateleina o le tuufaatasiga o le kulukose ma le teuina o le kulukose i totonu o siama, o mea uma e lua e mafua mai i le mea e gaosia ai le tino), e masani lava ona faafeagai ma aafiaga matautia o le glucagon (faaleagaina o manu).

Faʻatonuga o le kulupu kesi ma le malepe

E mafai ona gaosia le kulukose mai i mea e le o le kulukose i le ate ma fatuga. O fatugaʻo e toe faʻafoʻi le tutusa o le kulukose aʻo latou faʻasalalau, e faʻaalia ai e mafai ona latou lagolagoina. O le mafuaaga lea ua manatu ai le ate o le nofoaga tutotonu o le gluconeogenesis (gluco = glucose, neo = fou, genesis = foafoaga, faia o le kulukose fou). 5) O le inisalini e faalilolilo mai le pancreas e tali atu i le faʻalauteleina o le kulukose o le toto na maua e suka peta. E i ai foʻi aʻafiaga faʻapipiʻi e mafai ona galue tuusaʻo ona o le pancreas. A oʻo i luga le suka o le toto, insulin (ma isi mea) mafua (i le tino atoa) le aveeseina o le kulukose mai le toto i le ate ma isi mea (e pei o le gaʻo ma le maso). E mafai ona faʻafeiloaʻi ma suʻe le suka mai le ate i le GLUT2, lea e lava le tutoʻatasi mai le tulafono faatonutonu o hormonal, e ui lava i le i ai o se aofaiga faapitoa o le GLUT2 i totonu o le atigilima tele. 6) Aemaise lava, o se tofo suamalie e mafai ona faateleina le gaioiga o le GLUT2 i totonu o le inumaga. O le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le ate e faʻavaivaia ai le fausia o le kulukose ma amata ai ona faʻaleleia le fausia o glycogen e ala i le glycogenesis o le hepatic (glyco = glycogen, genesis = foafoaga, fatuga o glycogen). 7)

Glucose togafitia i sela

Inisalini e gaoioi le glucose mai le toto i maso ma gaʻo gaʻo i totonu o se vaʻalele e lauiloa o le GLUT4. E 6 GLUT i le tino (1-7, 6 o le pseudogen), ae o le GLUT4 e sili ona lautele ona faʻaalia ma e taua tele mo musika ma mea faʻapipiʻi, ao GLUT5 e nafa ma le fusi. GLUT4 e le o se mea o loʻo i luga, ae e maua i tamai vesicles i totonu o le masini. O nei vailaʻau e mafai ona siitia i luga o le paʻu (membrane cytoplasmic) e ala i le faaosofia o le inisalini i lona atigipusa, poʻo le tuʻuina atu o le calcium mai le sarcoplasmic reticulum (muscle contraction). 8) E pei ona taʻua muamua, o le vavalalata fegalegaleaiga o le PI3K faʻafouina (e ala i le inisalini o le faʻaliliu) ma le CAP / Cbl faʻaliliuga (faʻapitoa e ala i le insulin) e talafeagai mo le faʻamalosia lelei o le GLUT4 ma le glucose e faʻaogaina musika ma gaʻo gaʻo (lea e sili ona faʻalauiloa ai GLUT4).

Lafoaʻia o insulin ma le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin e matauina pe a taumafaina mea taumafa i le gaʻo (e masani lava 60% o le aofaʻi o meaʻai mai le kalori poʻo le sili atu), atonu e mafua ona o se feusuaʻiga leaga ma le CAP / Cbl faʻailoga e tatau ai mo le GLUT4 gaoioiga, talu ai e le aoga le resceptive phosphorylation, ma le phosphorylation o le aufaipisinisi a le IRS e le o aafia tele. 9)

Inisalining Insulin

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaleleia ai le faʻatinoga ma foliga vaaia o le tino, o se mea e sili ona feteenaʻi, talu ai o lenei hormone o loʻo faʻaalia le faʻaleleia o le faʻaleleia o meaʻai i totonu o sima gaʻo. Ae ui i lea, o lenei faaputuputu e mafai ona pulea i sina vaega e le tagata e faaaogaina. O le faʻamalosia lelei o toleniga mamafa o le mamafa ma se taumafa e aunoa ma le tele o le gaʻo e mautinoa ai le faʻasaoina o aʻafia ma glucose i sela maso (nai lo le puipuia o gaʻo gaʻo i gaʻo gaʻo). E taua tele lenei mea i le piriota i le maeʻa ai o le aʻoga, pe a faʻaleleia le malosi o le tino, ma o le malosi o le inisalini i maso skeletal e matua faʻatupulaia pe a faʻatusatusa i le taimi malolo.
A vave ona maeʻa aʻoaʻoga, o le hormone e faʻateleina le tuputupu aʻe vave o le musika. E leʻi umi talu ona amata le togafitiga o le inisalini, e mafai ona matauina se suiga i foliga vaaia o muso (o maso e amata ona foliga lelei, ma o nisi taimi sili atu ona lauiloa).
O le mea moni o le inisalini e le maua i suʻesuʻega o le urine e faʻaalia ai le tele o le au taʻaloga faʻapitoa ma le au tino. Faamolemole ia matau, e ui lava i nisi alualu i luma i suesuega e iloa ai le fualaau faasaina, aemaise lava pe afai tatou te talanoa e uiga i mea e tutusa ai, i le taimi nei o le uluai inisalini o loo taua pea o se "fualaau saogalemu". O le inisalini e masani ona faʻaaogaina faatasi ma isi vailaau e "saogalemu" i le puipuia o doping, e pei o le homone o le tuputupu ae o tagata, fualaau oona, ma le maualalo o tui o le testosterone, lea e mafai ona aafia tele ai foliga ma le faatinoga a le tagata faʻaaoga, atonu e le fefe i se taunuuga lelei pe a suʻesuʻeina le urine. O tagata e faʻaaogāina le suʻega o le doping, e masani ona latou iloa o le inisalini e faʻatasi ma faʻamaʻi / / androgenic steroid e galue i le synergistically. E mafua lenei mea ona o le malosi o le AAS e lagolagoina le tulaga o le anabolic e ala i auala eseese. O le inisalini e faʻaleleia lelei ai le felauaiga o meaʻai i maso musele ma faʻalavelave ai le malepelepe o puipuiga, ma le anabolic steroid (faatasi ai ma isi mea) e faʻaateleina ai le fua o le faʻasologa o protein.
E pei ona taʻua muamua, i vailaau, o le inisalini e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai ituaiga o maʻisuka (pe afai e le mafai e le tino o le tagata ona maua le inisalini i se tulaga maualuga (type I o le maʻisuka), pe le mafai ona iloa insulin i totonu o potu masini ma se tulaga maualuga i le toto (sugar ituaiga II maʻisuka)). O le maʻisuka ituaiga I, o le mea lea, e manaʻomia le inuina o le inisalini i taimi uma, talu ai e le lava le maualuga o lenei hormone i le tino o ia tagata. I le faaopoopo i le manaʻoga mo togafitiga faifai pea, e manaʻomia foi e tagata gasegase ona mataʻituina pea le maualuga ole kulukose toto ma mataʻituina le suka. I le suia ai o latou ituaiga olaga, auai i faiga masani faaletino ma atiina ae se taumafa paleni, e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona faalagolago i le insulin-ona ola i se soifua maloloina atoatoa. Ae peitai, afai e le togafitia, o le maʻisuka e mafai ona avea o se faamaʻi matautia.

O le inisalini na muai avanoa e avea o se fualaau faasaina i le 1920s. O le mauaina o le inisalini e fesoʻotaʻi ma igoa o le fomaʻi a Kanata Fred Bunting ma le fomaʻi o Kanata Charles Best, o ia na faʻatasi ma atiaʻe le uluai inisalini e pei o le togafitiga muamua a le lalolagi mo le maʻisuka. O a latou galuega e mafua mai i se manatu na muai fuafuaina e Bunting, o le, i le avea ai o se fomai talavou, na ia maua le lototele e fautua atu ai e mafai ona aveesea se vaega malosi mai le paʻu o manu, lea e fesoasoani e faatonutonu le suka o le toto. Ina ia iloa lona manatu, na ia fesili atu i le lalolagi-o le J.J.R. McLeod mai le Iunivesite o Toronto. Macleod, na muamua le le fiafia i le manatu le masani ai (peitai sa tatau ona maofa i le talitonuga ma le malosi o Bunting), na tofia se paga o tamaiti aoga faauu e fesoasoani ia te ia i lana galuega. Ina ia iloa po o ai e galue ma le Faʻasusu, e tofu le vasega ma le vili, ma o le filifiliga na pa'ū i le faauuga sili.
Na faʻatasi e Bunting ma Brest le talaʻaga o vailaʻau.
O uluai suesuega o inisalini na gaosia e saienitisi na maua mai i mea mai fafo mai fafo mai fafo. Peitai, i se taimi, na faamutaina le tuuina atu o meaola falesuesue, ma i se taumafaiga naunautai e faaauau suesuega, sa amata ona saili e ni tagata saienitisi ni taifau leaga mo o latou faamoemoega. Ua iloa e saienitisi e mafai ona latou galulue faatasi ma le paʻu o povi ma puaa ua fasia, lea na sili ona faafaigofieina ai a latou galuega (ma sili atu lona talafeagai). Muamua togafitiga mo le maʻisuka ma le inisalini na faia ia Ianuari 1922. Ia Aokuso o le tausaga lava lea, sa faamanuiaina ai e saienitisi se vaega o tagata gasegase i luga oo latou vae, e aofia ai ma Elizabeth-Hughes e 15 tausaga le matua, o le afafine o le sui o le palota o Charles Evans Hughes. I le 1918, na maua ai Elisapeta i le maʻisuka, ma o lana tauiviga malosi mo le olaga na maua faalauiloa faalauaitele.
O le insulin na faasaoina Elisapeta mai le matelaina, aua o le taimi lena na o le pau lava le auala iloa e faʻagesegese ai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o se taofiofia o calorie. I le tausaga mulimuli ane, i le 1923, na maua ai e le Banging ma Macleod le Nobel Prize mo la latou sailiga. E leʻi umi, ae amataina feeseeseaiga po o ai moni lava le tusitala o lenei sailiga, ma iu ai ina faʻasoa ana sea i le Best, ma Macleod - ma JB Collip, o se tagata kemisi fesoasoani i le gaosia ma le faamamaina o le inisalini.
Ina ua maeʻa le faamoemoe o le gaosiga o le inisalini, na amata loa e Bunting ma lana 'au se paaga ma Eli Lilly & Co. O le galulue faatasi na mafua ai le atinaʻeina o uluai masini sauniuniga inisalini. O fualaau faasaina na vave maua ai le manuia, ma i le 1923, na maua ai e le inisalini le tele o avanoa faapisinisi, o le tausaga lava lea na maua ai e le Bunting ma Macleod le Nobel Prize. I le tausaga lava lea, na faavaeina ai e le scientist Danish August Krog le Nordisk Insulinlaboratorium, ma le naunautai e toe faafoi le tekonolosi o le inisalini e faia i Tenimaka e fesoasoani ai i lona faletua i le maʻisuka. O lenei kamupani, lea na mulimuli ane suia ai lona igoa i Novo Nordisk, mulimuli ane avea ma tagata lona lua lona taʻitaʻiina o le inisalini, faatasi ai ma Eli Lilly & Co.
I tulaga o aso nei, o uluai inumaga o le inisalini e leʻi mama atoatoa. E masani lava ona aofia ai le 40 iunite o inisalini manu i le milliliter, e ese mai i le maualuga o le 100 iunite ua taliaina i le asō. O fualaʻau tele e manaʻomia mo nei vailaʻau, lea na i ai muamua le maualalo o le faʻamaʻi, e le faigofie tele mo tagata mamaʻi, ma o ni faʻafitauli matuia i nofoaga o tui na masani ona maua. O sauniuniga sa i ai foi ni mea le mama o puipuiga e mafai ona afaina ai tagata e faʻaogaina ai. E ui lava i lea, o le fualaau faasaina na faasaoina ai ola o le anoanoai o tagata oe, ina ua uma ona maua se siama o le maʻisuka, na feagai moni lava ma se faasalaga oti. I tausaga na sosoo ai, na faaleleia atili ai e Eli Lilly ma Novo Nordisk le mamā oa latou oloa, ae leai ni faʻaleleia lelei i le inisalini gaosiga o le inisalini seia oʻo i le ogatotonu o le 1930, ina ua faʻataunuʻuina uluai sauniuniga o inisalini.
I le muamua o lea vailaau faasaina, o le protamine ma le zinc na faʻaaogaina e faʻatuai ai le gaioiga o le inisalini i le tino, faʻateleina le gaioiga o le gaioiga ma faʻaititia le numera o inisiua e manaʻomia i aso uma. O le fualaau faasaina e igoa ia Protamine Zinc Insulin (PTsI). O lona aafiaga na tumau i le 24-36 itula. Mulimuli ane, i le 1950, na faʻasaoloto ai le Neutral Protamine Hagedorn (NPH) Insulin, lea e lauiloa foi o Isofan Insulin. O lenei fualaau faasaina e talitutusa lava ma le insulin PCI, vagana ai e mafai ona fefiloi ma le insulin i taimi uma e aunoa ma le faalavelaveina o le gaʻo tuusaʻo o le inisalini e tutusa. I se isi faaupuga, o le inisalini masani e mafai ona faʻafefiloi i le syringe tutusa ma le inisalini NPH, e tuʻuina atu ai se faʻamalologa lua-phase, e mafua mai i le amataga vave o le inisalini masani, ma le umi o gaioiga e mafua mai i le NPH umi.
I le 1951, na faʻaalia ai le inisalini Lente, e aofia ai vailaʻau Semilema, Lente ma Ultra-Lente.
O le mamafa o le zinc o loʻo faʻaaogaina i sauniuniga e ese i tulaga taʻitasi, lea e faʻamautinoa ai lo latou fesuisuiai tele i fuaitau o le umi o gaioiga ma le pharmacokinetics. E pei o insuline muamua, o lenei vailaʻau na gaosia foi e aunoa ma le faʻaaogaina o le protamine. E leʻi leva, e tele fomaʻi e amata ona suia lelei a latou gasegase mai Inisalini NPH i le Tape, lea e naʻo le tasi le aso o le taeao e tatau ai (e ui lava o nisi o gasegase e masani ona faʻaaogaina le tui o le insulin ile Lente e tumau ai le pulea o le kulukose toto mo le 24 itula). I le isi 23 tausaga na sosoo ai, e leai ni suiga taua i le atinaʻeina o tekonolosi fou mo le faʻaaogaina o le inisalini.
I le 1974, na mafai ai e le tekinolosi faamamaina ona faʻatagaina le gaosiga o le inisalini o meaola e maualalo i le maualuga o le le mama (itiiti ifo i le 1 pmol / l o le palapalū).
Novo o le kamupani muamua na gaosia le insulin i le tasi masini e faʻaaoga ai lenei tekonolosi.
O Eli Lilly foi na ia lafoaia lona lomiga o le fualaau faasaina ua taʻua o le "Single Peak" Insulin, lea e fesootaʻi ma se tasi o pito i totonu o poloka o le maualuga o loo matauina i le suesuega o vailaau. O lenei faʻaleleia, e ui lava e taua, e leʻi umi se taimi. I le 1975, na faʻatautaia ai e Ciba-Geigy le uluai insulin inspections (CGP 12831). Ma naʻo le tolu tausaga mulimuli ane, na atiae ai e le au scientists a Genentech le inisalini e faaaoga ai le siama o E. coli E. coli, o le uluai insulin gaosia ma le amino acid lea e tutusa lelei ma le insulin (tagata ola, e ui lava o la latou fausaga e ese lava le ese) . Na faamaonia e le FDA le uluai vailaau na tuuina mai e Humulin R (Regular) ma Humulin NPH mai ia Eli Lilly & Co i le 1982. O le igoa Humulin o se faapuupuuga o upu "tagata" ma le "inisalini."
E le o toe mamao, e lafoaia e Novo le inisalini o le insulin Actrapid HM ma Monotard HM.
Mo le tele o tausaga, ua faamaonia e le FDA le tele o isi inisalini sauniuniga, e aofia ai vailaʻau biphasic e faʻaopoopoina ai le tele o le televave o le faʻavaveina o le iniseti. Talu ai nei lava, ua faʻamaonia ai e le FDA ia Eli Lilly Humalog faʻasolosolo o le insulin. O isi suʻesuʻega ole insulin e aofia ai Lantus ma Apidra mai Aventis, Levemir ma NovoRapid mai Novo Nordisk. O loʻo i ai le tele o ituaiga inisalini ua faʻamaonia ma faʻatau atu i Amerika ma isi atunuu, ma e taua tele le malamalama o le "insulin" o se vateatea tele o vailaʻau. O lenei vasega atonu o le a faʻaauau ona faʻalauteleina aʻo faʻataunuʻuina fualaau fou ma faʻamaonia lelei. I le taimi nei, e tusa ma le 55 miliona tagata e masani ona faʻaaogaina nisi ituaiga o inisalini e faʻaaogaina e pulea ai le maʻisuka, lea e taua tele ai lenei vaega o vailaau ma aoga.

Ituaiga o inisalini

E lua ituaiga o inisalini o vailaʻau faʻasolosolo - meaola ma mea faʻanatura. O le inisalini o manu e natia mai le paluga o puaa po o povi (po o mea uma e lua). O sauniuniga o inisalini e mafua mai i manu e pauu i ni vaega se lua: "tulaga masani" ma le "faamamaina" o le inisalini, e fuafua i le maualuga o le mama ma le faamalieina o isi mea. I le faʻaaogaina o nei oloa, e masani lava ona i ai se tulaga itiiti o le atiaʻe o le kanesa o le pancreatic, ona o le mafai ona i ai o mea leaga i le sauniuniga.
E maua ai le inisalini, poo le gaosia, insulin i le faʻaaogaina o le technology DNA, e faʻaaogaina ai foi se faʻaoga tutusa i le gaosia o le homone o le tupu. O le taunuuga o se hormonone polypeptide ma le tasi "A filifili" e aofia ai le 21 amino acids e fesoʻotaʻi i faʻamaufaʻailoga e lua o le disulfide i se "B" o loʻo iai le 30 amino acids. O se taunuuga o le faagasologa o le biosynthetic process, ua faia ai se vailaau e aunoa ma se polotini e eleelea ai le pancreas, lea e masani ona matauina pe a ave le inisalini o meaola, manu ma foliga tutusa i le inisalini pancreatic tagata. Ona o le mafai ona i ai o mea e afaina i le inisalini manu, ma le mea moni e faapea o lona fausaga (laitiiti lava) e ese mai le fausaga o le inisalini o le tagata, o le inisalini gaosiga o loʻo i ai nei i le maketi. O le insulin o le tagata e le lelei le mafaufau ma ana analogues e sili atu ona lauiloa i tagata taaalo.
O loʻo i ai le tele o insulin suamalie o loʻo maua, e tofu lava ma uiga uiga ese e tusa ai ma le amataina o gaioiga, peʻa ma le umi o le gaioiga, ma le faʻasolosolo. O lenei vailaʻau togafitiga e mafai ai e fomaʻi ona fetuunaʻi togafitiga togafitiga mo tagata gasegase o le inisalini e maua ai le maʻisuka, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o le numera o inisiua i aso taitasi, e tuʻuina atu ai i tagata maʻi le maualuga maualuga o le mafanafana. E tatau i tagata maʻi ona nofouta i uiga uma o le vailaau faʻasaina aʻo leʻi faʻaaogaina. Ona o eseesega i le va o fualaau oona, o le suiga mai le tasi ituaiga o inisalini i le isi e tatau ona faia ma le faʻaeteete tele.

Faʻamataʻu fai insulin

Humalog ® (Insulin Lizpro) O le Humalog ® o se tutusa o le inisalini o le tagata poto, aemaise lava le Lys (B28) Pro (B29) tutusa le insulin, lea na faia e ala i le sui o nofoaga amino acids i tulaga 28 ma le 29. E manatu e tutusa ma le insulin masani pe a faatusatusa iunite i le iunite, e ui i lea, e televave le gaioiga. O le vailaʻau e amata ona galue pe a ma le 15 minute i le maea ai o le faʻatonuina o le subcutaneous, ma o lona maualuga aupito maualuga e ausia pe a maeʻa le 30-90 minute. O le aofaʻi o le taimi o le vailaʻau e 3-5 itula. O le insulin e masani ona faʻaaoga e fai ma faʻaopoopoga i insulin umi ma e mafai ona ave muamua pe vave pe a uma meaai e faʻataʻitaʻi ai le tali masani a le inisalini. O le tele o tagata taʻalo e talitonu o le aafiaga pupuu o lenei inisalini e avea ai ma fualaau lelei mo faamoemoega tau taaloga, ona o lona sili ona maualuga le gaioiga o loʻo faʻapipiʻi i le laasaga o le taʻaloga, o loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o aʻafiaga i le taumafa.
Novolog ® (Inisalini Aspart) o se faʻatusatusaga o le inisalini o le tagata e puupuu, na faia e ala i le suia o le lapataiga o le amino i le tulaga B28 ma le aspartic acid. O le amataga o le fualaau faasaina e mataʻituina pe a ma le 15 minute talu ona fai le pule, ma e maualuga le taunuʻuga pe a uma le 1-3 itula. O le aofaʻi o le umi o le gaioiga e 3-5 itula. O le insulin e masani ona faʻaaoga e fai ma faʻaopoopoga i insulin umi ma e mafai ona ave muamua pe vave pe a uma meaai e faʻataʻitaʻi ai le tali masani a le inisalini. O le tele o tagata afeleti e talitonu o lana gaioiga puupuu o le a avea ai ma mea faigaluega lelei mo faamoemoega tau taaloga, talu ai o lana gaioiga tele e mafai ona taulai atu i le laasaga o le taʻaloga, e mafua mai i le faateleina o le ono gafatia i le faʻaaogaina o meaʻai.
Humulin ® R "Faʻaauau" (Insulin Inj). Faʻagaiga i le inisalini o le tagata. Na faʻatau atu foi o Humulin-S® (faʻaaogaina). O le oloa e aofia ai kristal zinc-inisalini ua solo i totonu o se vai manino. E leai ni faʻaopoopoga i le oloa e faʻagesegese ai le tuʻuina atu o lenei oloa, o le mafuaʻaga lea e masani ai ona taʻua o le "insulin insoluble". A maeʻa le faʻatonuina o le vaʻaia, o le a amata ona galue le vailaʻau pe a maeʻa le 20-30 minute, ma e maualuga le taunuʻuga pe a uma le 1-3 itula. O le umi o le umi o le gaioiga e 5-8 itula. Humulin-S ma Humalog o ituaiga sili ia ona lauiloa o inisalini i totonu o le au taʻavale ma tagata afeleti.

Inumaga fai umi ma umi

Humulin ® N, NPH (Insulin Isofan). O le faʻamalolo o le insulin ma le protamine ma le zinc e faʻatuai ai le tuʻuina atu ma le salalau o le gaioiga. Isofan insulin e taua o se insulin vavalalata. O le amataga o le fualaau faasaina e mataituina pe tusa o le 1-2 itula i le maea ai o le puleaina o le subcutaneous, ma oʻo i lona pito pe a uma le 4-10 itula. O le aofai o le umi o le gaioiga e silia ma le 14 itula. O lenei ituaiga inisalini e le masani ona faʻaaogaina mo faamoemoega tau taaloga.
Humulin ® L Tape (faʻamalolo le tumau le tuuga). O se faʻamalologa tioata o le inisalini ma le zinc e faʻatuai ai le faʻasaʻolotoina ma faʻalauteleina ana gaioiga. O le Humulin-L e manatu o se insulin i totonu. O le amataga o le fualaau faasaina e matauina pe a ma le 1-3 itula, ma oʻo i lona pito pe a mavae le 6-14 itula.
O le aofaʻi atoa o le fualaau faasaina e silia ma le 20 itula.
O lenei ituaiga insulin e le masani ona faʻaaoga i taaloga.

Humulin ® U Ultralente (Taofia le Suʻeina o Zinc)

O se faʻamalologa tioata o le inisalini ma le zinc e faʻatuai ai le faʻasaʻolotoina ma faʻalauteleina ana gaioiga. O le Humulin-L e manatu o se inisalini umi. O le amataga o le fualaau faasaina e mataituina pe a ma le 6 itula i le maea ai o le pulega, ma oʻo atu i lona pito pe a mavae le 14-18 itula. Ole umi o le taimi o le vailaʻau e 18-24 itula. O lenei ituaiga inisalini e le masani ona faʻaaogaina mo faamoemoega tau taaloga.
Lantus (insulin glargine). O le taimi umi o le inisalini o le tagata inisalini. I lenei ituaiga o inisalini, o le amino acid asparagine i le tulaga A21 ua suia e le glycine, ma ua faaopoopo atu i le C-terminus o le insulin. O le amataga o gaioiga o fualaau faasaina e mataituina pe a ma le 1-2 itula i le maea ai o le puleaina, ma o le fualaau faasaina ua manatu e leai se maualuga taua (o loo i ai se mamanu o le toe faasao lelei i luga o le umi o lona taimi). Ole umi o le taimi o le vailaʻau e 20-24 itula pe a uma le inisiua. O lenei ituaiga inisalini e le masani ona faʻaaogaina mo faamoemoega tau taaloga.

Biphasic Insulin

Humulin ® faʻafefiloi. O vailaʻau nei o le insulin e masani ona faʻasaina ma le vave faʻaauau o gaioiga ma le inisalini o mea uumi poʻo le gaioiga e tuʻuina atu ai se taimi umi atu. E faailoa mai i le pasene o le paluga, e masani lava 10/90, 20/80, 30/70, 40/60 ma le 50/50. Humalog o loʻo iai foʻi le vailaʻau o le inisalini vave.

Lapataiga: Insulin insulin

O ituaiga taatele o inisalini e faʻamalolo i le maualuga o le 100 IU o le homone i le milliliter. E iloa i latou i le US ma le tele o isi eria o oloa U-100. E le gata i lenei, ae ui i lea, o loʻo i ai foi ituaiga o inisalini e avanoa mo tagata gasegase e manaʻomia ni gaʻo maualuga atu ma sili atu le tamaoaiga pe talafeagai nai lo fualaau U-100. I totonu o le Iunaite Setete, e mafai foi ona e maua oloa o loo i totonu o le maualuga e 5 taimi masani, o lona uiga, 500 IU i le milliliter. O nei fualaau oona ua faailoaina o le "U-500," ma ua na o le talavai e maua ai. O nei oloa e mafai ona matua lamatia tele pe a suia sui o le inisalini U-100 e aunoa ma ni fetuunaʻiga o fetuutuunaiga. Talu ai le fuainumera ole fua ole fua ole fua ole fua (2-15 IU) faʻatasi ai ma se vailaau faʻasaina ma se maualuga maualuga, o fualaau ole U-100 e toetoe lava faʻaaogaina mo faamoemoega tau taaloga.

Hypoglycemia

O le hypoglycemia o le itu pito sili ona taua pe a faʻaaogaina le inisalini. O se faʻamaʻi matautia tele lea e tupu pe afai o le toto glucose e pa'ū maualalo. O se mea e sili ona taatele ma e ono lamatia i le togafitiga faafomaʻi ma le le faʻaaogaina o le inisalini, ma e tatau ona matua taua. O lea, e taua tele le iloa o faailoga uma o le hypoglycemia.
Ole lisi o loʻo i lalo o se lisi o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le maualuga o le hypoglycemia: fiaai, moe, le vaʻaia, faʻavauvau, vevela, vevela, palapitations, atuatuvale, popolevale, tingling i lima, vae, laugutu, poʻo le laulaufaiva, vaivili, le mafai ona mafaufau, , faʻalavelave moe, atuatuvalega, tautala faʻasalalau, faʻaleagaina, amio le talafeagai, suiga le mautonu ma suiga o uiga. Afai ei ai ni faailoilo faapena e tutupu, e tatau ona e 'ai vave i meaai poʻo meainu e maua ai suga faigofie, e pei o lole lole poʻo gaʻo gaʻo. O lenei mea o le a mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, lea o le a puipuia ai le tino mai le susu poʻo le hypoglycemia. E i ai pea lava le lamatiaga o le faʻamaʻi o le hypoglycemia, o se maʻi ogaoga tele e manaʻomia ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O aʻafiaga e aofia ai le le fiafia, faoa faamalosi, leiloa o le mafaufau, ma le oti. Faamolemole ia matau, i nisi tulaga, o faailoga o le hypoglycemia e sese ona o le ava malosi.
E tāua foʻi le gauai atu i le moe i lalo o le inisalini. O se faailoga muamua lea o le hypoglycemia, ma o se faʻamaoniga manino e tatau i le tagata faʻaoga ona faʻaaogaina le tele o gaʻo.
I ia taimi, e le fautuaina e moe, talu ai ona o le inisalini e mafai ona sili atu i le malologa, ma o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona paʻu. A aunoa ma le iloaina o lenei mea, o nisi tagata taʻavale e lamatia le atiaʻeina o le maualuga o le hypoglycemia. Ua uma ona talanoaina le tulaga lamatia o lenei tulaga. O le mea e leaga ai, o le maualuga o le gaosiga o le carbohydrate ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai e le ofoina atu ai soʻo se manuia.O tagata e faʻaaogaina le inisalini e tatau ona mataala mo le umi o le fualaau faasaina, ma aloese foi mai le faʻaaogaina o le inisalini i le vaveao e taofia ai le faʻatagaina o fualaau faasaina i le po. E taua le taʻuina atu i tagata pele e uiga i le faʻaaogaina o fualaau faasaina ina ia mafai ai ona latou logoina se falemaʻi i le tulaga o le leiloa o le mafaufau. O lenei faʻamatalaga e mafai ona fesoasoani i le faasaoina o taimi taua (atonu e taua tele) e ala i le fesoasoani i le au tausi soifua maloloina e tuʻuina atu faʻamaʻi ma togafitiga.

Alu i le inisalini

I se pasene laitiiti o tagata e faʻaaogaina, o le faʻaaogaina o le inisalini e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleagaina, e aofia ai le faʻavevesi, fulafula, toso ma / poʻo le mumu i le nofoaga o tui. Faʻatasi ai ma le togafitiga umi, o le a faʻaitiitia ai faʻafitauli faʻafuaseʻi. I nisi o tulaga, atonu e mafua mai i se allergy i se elemene, pe, i le tulaga o le inisalini o meaola manu, i le faʻamaʻi o le porotini. O se mea e sili ona taatele ae mafai ona sili atu ona ogaoga, o se faʻalavelave faʻaleagaina o le inisalini, lea e aofia ai le vevela i le tino atoa, le lava le manava, le lava le manava, faʻalauteleina le fatu, faʻapupulaina le vevela, ma / poʻo le faʻaitiitia o le toto. I se tulaga e le masani ai, o lenei mea matautia e mafai ona lamatia ai le ola. Afai ei ai ni faʻafitauli leaga, e tatau ona faʻapipiʻi le tagata faʻaoga i le falemaʻi.

Inisalini pulega

O le tele o ituaiga o inisalini mo togafitiga faafomaʻi ma ituaiga o vailaau faʻasolosolo, faʻatasi ai ma oloa e iai faʻasalalauga eseese o fualaau faasaina, e matua taua mo le tagata faʻaaoga ona iloa e uiga i le metotia ma le gaioiga o le inisalini i tulaga taitasi ina ia mafai ona pulea le pito i luga o le aoga, le aofaʻiga o le gaioiga o le gaioiga, . I taʻaloga, o tapenaga sili ona lauiloa o inisalini (Novolog, Humalog ma Humulin-R). E taua le faamamafa atu ao leʻi faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona e faamasani i le gaioiga o le glucometer. O se masini faʻafomaʻi lea e mafai vave ona faʻamautinoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei masini e fesoasoani i le puleaina ma le faʻamalieina o le inisalini / le gaʻo.

Laititi le faia o le inisalini

O ituaiga o inisalini pupuu (Novolog, Humalog, Humulin-R) ua faamoemoe mo le inisiua. A maeʻa tui tui, e tatau ona tuua naʻo le nofoaga o iniseti, ma e leai se mea e tatau ona faʻamamaina, ia puipuia le fualaau mai le faʻasaʻolotoina vave i le toto. E taua foi le suia o le nofoaga o inisiua i lalo ina ia mafai ona aloese mai le faaputuputuina o le faaputuputu o gaʻo oona e mafua ona o le lipogenic properties o lenei hormone. Ole fua ole togafitiga o le a fesuisuiai e faalagolago i uiga o tagata maʻi. E le gata i lea, o suiga i meaʻai, laʻasaga o galuega, poʻo le taimi faigaluega / moe atonu e aʻafia ai le tui ole inisalini. E ui lava e le fautuaina e fomaʻi, e fautuaina e suʻe nisi o tui o le inisalini-puupuu-iniseti. Ae ui i lea, o lenei mea e mafua ai le faateleina o aʻafiaga lamatia e fesootaʻi ma le faʻamamaina o le vailaʻau ma ona aafiaga o le hypoglycemic.
O le tui o le inisalini e mafai ona fesuisuiai, ma e masani lava ona faalagolago i mea e pei o le mamafa o le tino, lagona o le inisalini, tulaga o gaoioiga, meaai, ma le faʻaaogaina o isi fualaau.
O le tele o tagata e manaʻo e ave insulin i le taimi lava e maeʻa aʻoaʻoga, o le taimi pito sili lea ona aoga e faʻaaoga ai fualaau faasaina. Faatasi ai ma le tino, e masani lava ona faia tui masani o inisalini (Humulin-R) i le 1 IU i le 15-20 pauna o le mamafa o le tino, ma o le fua masani masani o se fua faatatau o le 10 IU. Ole fua lea e mafai ona faʻaititia i tagata e faʻaaogaina fualaau faasaina Humalog ma Novolog, lea e maua ai le sili atu ona mamana ma sili atu le sao. E faʻaaoga masani e le aufaitau o le Novice le fualaau faasaina i lalo ifo o le tino ma se faʻagasolo malie i le masani masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le aso muamua o le togafitiga o le inisalini, e mafai e se tagata faʻapitoa ona amata i se fua o le 2 IU. A maeʻa taʻitasi toleniga, e mafai ona faʻateleina le fuainumera i le 1MM, ma o lenei faʻaopoopoga e mafai ona faʻaauau i le tulaga na faʻatonuina e le tagata faʻaaoga. O le toʻatele o tagata e talitonu o lenei faʻaoga e sili atu le saogalemu ma e fesoasoani tele e amanaʻia uiga o le tino, talu ai o loʻo i ai i le aufaʻatasi le faʻapalepale inisalini.
Tagata taʻavale e faʻaaoga le homone tuputupu aʻe e masani ona faʻaaogaina laʻititi maualuga o tui o le inisalini, talu ai o le tuputupu aʻe o le homone e faʻaititia ai le manava o le inisalini ma faʻaosoina ai le malosi o le tui i le inisalini.
E tatau ona manatuaina i totonu o ni nai itula talu ona faʻaaogaina le inisalini e tatau ai ona 'ai meaʻai. E tatau ona faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le 10-15 kalama o vailaʻau faʻataʻitaʻi i le 1 IU o le inisalini (faʻatasi ma le faʻaaogaina saʻo o le 100 kalama, tusa lava po o le a le fua). E tatau ona faia lenei mea i le 10-30 minute i le maea ai o le faʻaaogaina o le Humulin-R, pe vave faʻaaoga Novolog poʻo Humalog. O mea inu inu o le carbonbohydrate e masani ona faʻaaogaina o se punaoa vave o mea inu. Mo mafuaʻaga saogalemu, e tatau i tagata faʻaaoga ona i ai i taimi uma se fasi suka i luga o le lima i le tulaga o se pa'ū e leʻi mafaufauina i le kulukose toto. O le tele o tagata taʻavale latou te faia le mono fatu faʻatasi ma se mea inu suamalie, talu ai o le inisalini e mafai ona fesoasoani e faʻatupulaʻia le gaosiga o musika. 30-60 minute i le maea ai o le inisalini tui, e manaʻomia e le tagata faʻaoga lelei ona 'ai lelei ma faʻafefeteina se porotini. O se mea inu gaʻo ma le porotini e matua tatau lava, aua a aunoa ma lea, e mafai ona paʻu le maualuga o le suka i le maualuga o le maualuga ma e mafai e se tagata afeleti ona ulufale i se setete o le hypoglycemia. E lava le tele o meaʻai gaʻo ma proteins o se tulaga tumau pe a faʻaaogaina le inisalini.

Le faʻaaogaina o le tui inisalini, umi-gaioiga, insulin

Ole umi, umi le gaioiga ma le biphasic insulin e mo le inisiua subcutaneous. O le iniseti o le intramuscular o le a fesoasoani e faʻasaʻo vave le vailaʻau, lea e mafai ona taʻitaʻia ai i se lamatiaga o le hypoglycemia. A maeʻa tui tui, e tatau ona tuua naʻo le nofoaga o inisiua, e le tatau ona afaina e taofia ai le faʻamalolo vave mai le toto. E fautuaina foi le suia o le nofoaga o inisiua i lalo o le vaʻaia ina ia alofia ai le faʻaputuina o le faʻaputuina o gaʻo gaʻo ona o le faʻaaogaina o le lipume o lenei hormone. Ole fua o le a eseese e faʻalagolago i uiga o tagata taitoatasi.
E le gata i lea, o suiga i meaʻai, tulaga o galuega, poʻo le taimi faigaluega / moe e mafai ona aafia ai le tui o le insulin. E le masani ona faʻaaogaina le tele o insuline ole gaioiga umi ma le biphasic i taaloga ona o latou uiga masani, lea e le talafeagai ai mo le faʻaaogaina i se taimi puupuu pe a maeʻa aʻoaʻoga, lea e mafua mai i le maualuga o le faʻaaogaina o meaʻai.

Faʻamatalaga:

U-100 insulin e maua mai pharmacy-over-counter i le Iunaite Setete. O le mea lea, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e faigofie lava ona faʻaogaina lenei vailaʻau faʻasao. O le inisalini (U-500) faʻapitoa e faʻatau e na o le faʻamalositino. I le tele o itulagi o le lalolagi, o le faʻaaoga maualuga o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafua ai ona faigofie ona avanoa ma tau maualalo i le maketi uliuli. I Rusia, e maua le fualaau faasaina i luga o togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga