Athorosclerotic cardiosclerosis: togafitiga, mafuaʻaga, puipuiga

Atherosclerosis e aafia ai vaʻa o tagata taʻitoʻatasi taʻitasi i le lalolagi. O le faagasologa lea o le fausiaina o paʻu "gaʻo" i luga o le puipui o arteries poʻo veins, lea e mafai ona oʻo i se lapoa lapoa - e oo atu i le 7-12 cm le lautele. Faatasi ai ma lo latou alualu i luma, o le lumenia o le vaa e mafai ona gaogao atoatoa, lea o le a mafua ai le le lava o meaai o le okeni po o le totoina o le toto. O le tuputupu aʻe o ia ituaiga i maʻa o loʻo tuʻuina atu ai le fatu e oʻo atu ai i le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻapuʻupuʻu e pei o le IHD) ma atherosclerotic cardiosclerosis.

Afai i le tulaga muamua, o suiga i le okeni e masani lava ona toe fetuutuunai (sei vagana ai le atinaeina o se fatu fatu), ona sosoo ai lea ma le cardiosclerosis, o le faaleagaina o le muso o le fatu e mo le olaga. I le myocardium, o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi, e mafua ona o le faʻaititia o lona galuega ma, o se taunuuga, o le tino atoa e mafai ona mafatia.

Mafuaaga o Cardiosclerosis

Le mafuaʻaga tonu o le atherosclerotic cardiosclerosis e le o iloa. O fomaʻi e talitonu o le mea sili ona taua o le tele lea o lipids i totonu o le toto (aemaise lava le LDL, cholesterol) ma le faʻaleagaina o lapisi (faʻatasi ai ma le mamafa o le mamafa, faʻapalapala, ma isi). O le tele o taimi, o nei tulaga e matauina i tagata o loʻo i ai mea leaga nei:

  • Vaʻaiga - pe afai i le taimi ua tuanaʻi o le aiga e tele na mafatia i le atherosclerosis, o loʻo i ai se maualuga maualuga o lona atinaʻe i auga,
  • Tausaga - i le mavae ai o le 50 tausaga, o pusa "gaʻo" i luga o vaa e sili atu le saoasaoa nai lo le talavou. E mafua ona o le faʻaitiitia o le gaioiga o metabolic, o le faʻaitiitia o le ate ma le suiga i le puipui vascular. Ona o lenei mea, o lipids e salalau solo i le toto ma sili atu ona faigofie ona faʻataunuʻuina i luga o mea e faaleagaina,
  • Feusuaʻiga - e tusa ai ma fuainumera, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi o tane i le atherosclerosis nai lo tamaitai o loʻo puipuia e hormonal sex (aʻo leʻi faia ni taʻavale),
  • Uiga leaga - ulaula ma ava malosi,
  • O le mamafa - ua fuafuaina e se faʻamatalaga faapitoa (mamafa o le tino i le kg / maualuga 2). Afai o le tau aoga e itiiti ifo i le 25, ona manatu lea o le mamafa o le masani,
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi - maʻisuka (aemaise lava le ituaiga lona lua), gasegase ole tino (hypothyroidism), toilalo o le ate, maualuga maualuga (toto maualuga i luga aʻe 140/90).

O le i ai o se tasi o mea e matua faateleina ai le lamatia o le atherosclerotic cardiosclerosis. O lenei faagasologa e masani lava ona faasolosolo malieina, ma e faigata tele ona fuafua lona auai i se taimi talafeagai, e aunoa ma le mataala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e amata ai le faamaʻi ma le auala e atiina ae ai.

E faʻapefea ona atiaʻe le atherosclerotic cardiosclerosis?

Muamua lava, e tatau i se tagata ona suia le faʻavae o gaʻo toto. O le maualuga o lipids "leaga" e faateleina (LDL), ma le "aoga" e faaitiitia (HDL). Ona o lenei mea, o loʻo maua ai ni mea manogi i luga o pa puipui o le gaʻo. E le mafai ona maua i latou i le taimi o le olaga, talu ai latou te le faʻaosoosoina foliga o soʻo se faailoga.

Mulimuli ane, o lipids, faatasi ai ma sela toto (platelet) e faʻaauau ona faʻamautu i le itu o le fasi pepa, ma fai ai se faʻamau atoa. A o tuputupu ae, o le vaega muamua e tapunia le aluga. I le taimi lea, o loʻo popole le tagata e uiga i faailoga muamua o faʻamaʻi pipisi. Afai e tumau pea le maa i lenei tulaga mo se taimi umi (mo le tele o tausaga) ma e le maua e le tagata gasegase fualaau oona, o le atherosclerotic cardiosclerosis e aliali mai. I le avea ai o se tulafono, e faʻasalalauina i le natura - itiiti le foci e tupu i vaega eseese o le fatu maso.

A aunoa ma togafitiga, o le a faʻagasolo malie lava le maʻi - o le tele o le fesoʻotaiga o le tino e faʻatupulaia, ae le o le myocardium masani. O tupuga maso na totoe, e taumafai e faatumauina le masani o le fatu. O se taunuuga, o lenei mea e mafua ai ona le atoatoa ma foliga mai o ni faʻafitauli matuia.

Faailoga o le atherosclerotic cardiosclerosis

O tagata maʻi e tuʻuina atu ni vaega se lua o faitioga - i luga o faʻamaʻiga o maʻi faʻamaʻi ma i luga o faʻailoga o le toilalo o le fatu. Muamua o le tiga, lea e mafai ona iloa i faʻamaumauga. O loʻo faamatalaina i latou uma i se pepa faʻapitoa faapitoa, e tali ai fesili, e mafai e le tagata gasegase ona masalosalo saʻo IHD.

Angina pectoris poʻo le Prinzmetal - medium / low intensity,

E le mafai ona faʻaaogaina le fomaʻi - o le aliali mai o ogaoga tiga e mafai. O le tagata gasegase e mafai ona "tuai" i le taimi o le faoa faamalosi, aua e fefe o ia e faʻaleaga le faailoga.

Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o fatu o le fatu fatu (sei vagana ai le fatu fatu), e alu le tiga pe a uma ona ave le Nitroglycerin. Afai e sili atu i le 10 minute - o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se falemaʻi.

Faatasi ai ma le malulu o le fale, e vave ona mou atu le tiga pe a mavae sina malologa puupuu (i le 5-7 minute).

Faʻafitauli o tigaFaʻamatalaga
O fea oi ai?Tua i tua o le sternum. Ole suʻega pito sili lea ona taua.
O a ituaiga uiga?O le tiga e masani ona tigaina pe toso. O nisi taimi, e mafai e le tagata gasegase ona faitio i le le toʻa i totonu o le pusa.
O fea e susulu ai ("tuuina")?
  • Agavale tauagavale
  • Agavale agavale
  • Le tauagavale tauagavale / taumatau
  • Le itu tauagavale o le pusa.

O lenei faailoga e le faʻafefea - i nisi o gasegase e ono le o iai.

O afea e tupu ai?O lenei faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi pipisi:

  • Angina pectoris (o le mea sili ona masani ai) - pe a mavae le faʻafitauli faaletino / mafaufau. O le malosi o le lumenia o le uaea o le coronary ua tapunia - o le itiiti ifo o le popole e manaomia e mafua ai le tiga,
  • Vasospastic angina pectoris (Prinzmetal) - i soo se taimi, ae tele taimi e malolo pe o le po,
  • E le faʻaleagaina le fomaʻi - o le tiga e tupu faʻafuaseʻi.
O le a le malosi?
O le a le mea ua aveesea?

E le gata i faʻamaoniga o loʻo i luga, o se tagata maʻi e maua i le atherosclerotic cardiosclerosis e mafai ona iloa faailoga o le toilalo o le fatu:

  • O le le lava o le manava e tupu i le taimi o le malosi. O le tele o taimi, e maitauina e tagata gase pe a aʻe i luga o le faasitepu poʻo savavali mo mamao mamao (sili atu i le 400 mita). I le cardiosclerosis maualuga, o le manava o le maʻi e mafai ona faigata pe a malolo,
  • Edema - i vaega muamua, na o vae e aafia (i le vaega o vae ma vae). Mulimuli ane, e mafai ona tupu le edema i le tino atoa, e aofia ai totoga i totonu,
  • Suiga i le paʻu ma fao - tagata gasegase i le cardiosclerosis tusi e maluluina lima ma vae, siama tumau le paʻu. E mafai ona maua le gau ma le faʻaogaina o fao (latou te maua se foliga lapotopoto, faʻafeiloaʻi),
  • O le faaitiitia o le mamafa (i lalo ifo o le 100/70 mm Hg) e naʻo le talaaga o se suiga taua i le myocardium. E masani ona auai faatasi ma le vevela ma le faʻavaivaia taimi.

E le gata i lea, o le atherosclerotic cardiosclerosis e mafai ona o faatasi ma faʻalavelave faʻalavelave, o foliga vaaia o le "fatufiti" ma le "malfunctions" i totonu o le loto. Ae peitai, o nei faailoga e seasea tutupu.

Faʻamatalaga o le atherosclerotic cardiosclerosis

E mafai ona masalomia le atherosclerosis e ala i le suʻesuʻeina o le toto mama o le tagata maʻi. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e faia ai se suʻesuʻega o meaola oona, lea e tatau ona e vaʻavaʻai i faʻamatalaga nei:

lipids ")

FaʻailogaNormSuiga i le atherosclerotic cardiosclerosis
Cholesterol3.3-5.0 mmol / LUa faateleina
LDL ("lipids leaga")e oʻo atu i le 3.0 mmol / lUa faateleina
maualuga atu i le 1.2 mmol / lO loʻo alu i lalo
TriglyceridesE oʻo i le 1.8 mmol / lUa faateleina

Ina ia faʻamaonia le auai o le atherosclerotic cardiosclerosis, e faʻaaogaina e fomaʻi fualaau faʻapitoa. O auala nei e sili ona taatele i Rusia:

  • O le ECG o se suʻesuʻega taugofie ma suʻesuʻega e mafai ai ona e masalomia cardiosclerosis e ala i le i ai o le suʻesuʻega o nisi vaega o le loto,
  • O le faʻasologa o le fatu (echocardiography) o le auala pito sili lea ona faigofie e iloa ai mea e fesoʻotaʻi ai nai lo le myocardium, e iloilo ai le numera o fofo faʻapitoa ma o latou tele,
  • Coronary angiography o le auala sili ona saʻo ma taugata e iloa ai le atherosclerosis. Ole suʻesuʻega e naʻo totonu o falemaʻi tetele e faia, talu ai e manaʻomia ai mea taugata, meafaigaluega ma tagata tomai faapitoa. O le fuafaatatau o le algorithm mo angiography e faapenei:
    1. E ala i le fausua o le fafine, o le fomai tipitipi e faʻapipiʻi se pulou faʻapitoa (faʻavave lemu) e taʻitaʻia i le gaʻo i le gaʻo,
    2. O se sui soʻotaga faʻafeiloaʻi ua faʻaofiina i totonu o le pusa,
    3. Ave se ata o le vaega o le fatu e ala i soʻo se metotia X-ray (e masani lava o lenei mea o loʻo faʻatulagaina ai le faʻatinoga).

A maeʻa faʻamaonia le faʻamaonia, fomaʻi faʻamaonia se togafitiga atoatoa. E taofia ai le alualu i luma o le faamai, faaitiitia ai le ogaoga o faailoga ma faaitiitia ai le lamatiaga o le fatu, lea o se mafuaaga taatele o le oti i ia tagata.

Togafitiga o atherosclerotic cardiosclerosis

Muamua lava, o tagata gasegase e fautuaina e tausisia se taumafataga e faʻaitiitia ai le tele o le toto toto. O lona uiga o le faʻafefe o falaoa, falaoamata, mea ulaula ma le masima. O le laulau e tatau ona aofia ai soupeti susu, cereals, meaʻai (moa, vela, toka) ma fualaau faisua (fualaʻau, fualaau aina).

O le tagata maʻi e tatau ona fetuunai lona olaga e faʻaleleia ai le aafiaga o togafitiga. O faamalositino faaletino (taele, savali faifaipea, taamilosaga) e manaomia, lea o le a fesoasoani i le aveesea o le mamafa o le mamafa, ma faateleina le faapalepale (faapalepale) e mafatia ai.

O togafitiga manuia o le atherosclerotic cardiosclerosis e le mafai e aunoa ma le mulimuli i fautuaga o loʻo i luga, ae o vailaau talafeagai e taua foi le taua. I le avea ai o se tulafono, e aofia ai vaega nei o fualaau faasaina:

  • Toto toto - Aspirin Cardio, Cardiomagnyl. Ua avea i latou e taofia ai le tuputupu ae o paʻu ma le poloka o ipu toto. O le faʻaaoga masani o nei vailaʻau e puipuia ai le faʻaleagaina o le myocardial i le 76%,
  • Lipigi ifo - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin,
  • Faʻamalieina osofaʻiga IHD - Nitroglycerin i pulu / pusa i lalo o le laulaufaiva. E na o sina taimi puupuu e aoga ai. Faatasi ai ma le tele o faoa faamalosi, e tumau ai le 8-12 itula e fautuaina ai: Faʻasalaina le dinitrate poʻo le faʻamasinoina,
  • Faʻaitiitia o le edema - Diuretics Veroshpiron, Spironolactone. Faʻatasi ai ma le edema ogaoga ma faʻalauiloaina, o le tofiga o Furosemide e mafai,
  • Faʻaleleia o valoʻaga - Enalapril, Lisinopril, Captopril. O nei vailaʻau e faʻaititia ai le matuia o le toilalo o le fatu ma faʻaitiitia ai le mamafa o le toto.

O lenei polokalame e mafai ona faaopoopo i isi vailaʻau, e fuafua i le tulaga o le maʻi. Afai e le mafai e vailaʻau ona faʻaitiitia faʻafitauli o le cardisclerois atherosclerotic, e fautuaina oe e alu ile togafitiga. E aofia ai le faʻaleleia atili o le toto i le myocardium e ala i le faʻalauteleina o laʻau faʻamalosi (coolinal angolilasty) poʻo le faʻaitiitia o le tafe o le toto (gaioiga o le coronary alo ese le suluina).

Puipuiga o le atherosclerotic cardiosclerosis

O le ono mafai ona atiaʻe lenei maʻi e matua maualuga lava, o le mea lea, e tatau ona amata i le taimi o se talavou. E aofia ai i se faʻataʻitaʻiga faigofie o le olaga, e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le lipid ma puipuia le faʻaleagaina o vailaau. Fautuaga a fomaʻi:

  • Faamalositino ia le itiiti ifo i le 3 taimi i le vaiaso. Le tamoe, taʻaloga / faaseʻe ma le aau e lelei;
  • Taofi le ulaula, faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma fualaʻau tele o le ava malosi (e fautuaina e le sili atu i le 100 g o le uaina i le aso),
  • Vaʻaia fua le mamafa ma le kulukose,
  • E faʻaauau (i le 6 masina) ia faʻalavelave faʻalavelave,
  • Faʻatapulaʻa le gaʻo, suauu, meaʻai ulaula. E le tatau ona faaopoopo ni lapisi.

O le puipuia o le atherosclerotic cardiosclerosis e sili atu le faigofie nai lo le togafitia. O gaoioiga o loʻo i luga e fesoasoani i le faatumauina o le lelei o le soifuaga mo se tagata e oo lava i le matua.

O le a le cardisclerosis atherosclerotic?

E faʻapefea ona iai se faʻamaoniga o le "atherosclerotic cardiosclerosis" e le o iai mo se taimi umi ma mai se fomaʻi atamai aua le faʻalogo. O lenei faaupuga e faʻaaogaina e taʻu ai taunuuga ole maʻi o le fatu fatu ina ia faʻamalamalama ai suiga o le pathological i le myocardium.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i se faʻaopoopoga taua o le loto, aemaise lava, lona taumatau agavale, ma le faʻalavelave faʻalavelave. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e talitutusa lava ma faʻaaliga o le toilalo o le fatu.

A o le atiaʻe le atisosetroset cardiosclerosis, e mafai e le maʻi ona mafatia mai le angina pectoris mo se taimi umi.

O le faʻamaʻi e faʻavae i luga o le fesuiaiga o siama maloloina i le myocardium cicatricia, o se taunuuga o le coronary arteriosclerosis. E tupu lenei mea ona o le le mautonu o le taamilosaga o maliu ma le le lava o le toto i le myocardium - faʻataʻitaʻiga o le ischemic. O le iʻuga, i le lumanaʻi, e tele foci ua faia i le fatu o le fatu, lea na amataina ai le gaioiga o le fatu.

Atherosclerotic cardiosclerosis e tele lava ina "latalata" i le maualuga o le maualuga o le toto, faapea foi le faaleagaina o le tino. E masani lava, o le tagata maʻi e faʻamalosia le tui ma le cerebral arteriosclerosis.

E faʻapefea ona fausia maʻi?

Pe a oʻo mai se tipi laiti i luga o le tino, matou te taumafai uma ia faʻaitiitia le maitauina pe a maeʻa le faʻamalolo, ae o le paʻu o le a le toe i ai ni filo e mafai ona faʻaaoga i lenei nofoaga - o le a gaosia ai le tino o le tino. O se tulaga faapena e tupu ma le loto.

O se taula i luga o le fatu e ono aliali mai mo mafuaaga nei:

  1. I le maea ai o le mimita (myocarditis). A o laʻitiiti, o le mafuaʻaga o lenei mea ua mavae atu faʻamaʻi, e pei o le misela, rubella, paʻu fiva. I tagata matutua - syphilis, tuberculosis. Faatasi ai ma togafitiga, o le faʻafitauli o le inflammatory ua faʻaitiitia ma e le salalau. Ae o nisi taimi o se maʻi e tumau pea, pe a uma. ua suia le tino musika e ala i le vevela ma ua le toe mafai ona fai konekarate. O lenei tulaga e taua o le myocarditis cardiosclerosis.
  2. E tatau lava ona leʻo le tino o le a tumau pe a uma le taʻaloga e faia i luga o le fatu.
  3. O le tolopoina o le faʻaleagaina o le myocardial o se faʻafitauli o le maʻi fatu fatu. O le mea e tupu i le necrosis e faigofie lava ona malepe, o lea e matua taua ai le faia o se sikafu matagofie ma le fesoasoani o togafitiga.
  4. O le atherosclerosis o vaʻa na mafua ai ona vavalalata, ona o le faʻavaeina o paʻu i totonu o le cholesterol. O le le lava o le okesene o le faʻaogaina o fiva musika e oʻo atu ai i le suia faifaipea o le siʻosiʻomaga maʻi. O lenei faʻamatalaga faʻaanatura o faʻamaʻi faʻasolosolo faʻamaʻi e mafai ona maua i le toetoe lava o tagata matua uma.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o togafitiga o le faʻavaeina lea o pamu cholesterol i totonu o vaʻa. I le aluga o taimi, latou te faateleina le tele ma faʻalavelave i le masani masani o le toto, meaʻai ma le okesene.

A oʻo ina laʻititi le lumen, o le a amata ona amata faʻafitauli o le fatu. O se tulaga faifai pea o le hypoxia, o se taunuuga o le tupu aʻe o maʻi fatu fatu, ma le atherosclerotic cardiosclerosis.

O le i ai pea i lenei setete mo se taimi umi, ua suia fulafula o musika musika e ala i le fesoʻotaʻi, ma ua muta ai le faʻamaonia lelei o le loto.

Faʻamatalaga tau faʻalavelave e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • Itupa O tamaloloa e sili atu ona faigofie i le faʻamaʻi nai lo tamaitai,
  • Tausaga tausaga. O le faʻasolosolo ona tupu tele ina ua mavae le 50 tausaga. O le matua o le tagata, o le sili atu foi lea o lo latou faia o pusa cholesterol ma, o se taunuuga, faamaʻi o le gaʻo,
  • O le i ai o masani leaga,
  • Le malosi o le tino,
  • Mea e le lelei
  • O le mamafa
  • O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o se tulafono, o le maʻisuka, o le le atoatoa, le maualuga o le maʻisuka.

E lua ituaiga o cardisclerosis atherosclerotic:

  • Faʻasolosolo sina mea taulaʻi,
  • Faʻasolo atu le tele o le foga.

I lenei tulaga, ua vaevaeina le faamaʻi i ni ituaiga se tolu:

  • Ischemic - e tupu mai ona o le umi o le anapogi ona o le leai o se toto,
  • Postinfarction - e tupu i luga o le 'upega tafaʻi o mea e aafia ai le necrosis,
  • Faʻafefiloi - aua o nei ituaiga lua faailoga muamua o uiga ia.

Symptomatology

Atherosclerotic cardiosclerosis o se faʻamaʻi e umi lona umi, ae leai se togafitiga talafeagai, o loʻo alualu pea i luma. I le amataga, e ono le lagona e le tagata gasegase faailoga, o le mea lea, o mea e le masani ai i le galuega a le loto e na o le ECG e mafai ona matauina.

I le matua, o le lamatiaga o le atherosclerosis vascular e matua maualuga lava, o le mea lea, e tusa lava pe leai se afaina muamua o le myocardial, e mafai e se tasi ona maua le i ai o le tele o maʻila laiti i totonu o le fatu.

  • Muamua, e iloa e le tagata maʻi le foliga mai o le manava manava, lea e aliali i le taimi o le faamalositino. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, ua amata ona faalavelaveina se tagata e ui lava i le alu lemu. O se tagata e amata ona iloa le vaivai tele, vaivaiga ma e le mafai ona vave faatino soo se gaioiga.
  • E i ai pagātia i le loto fatu, lea e faʻateleina i le po. O faʻamatalaga masani angina e le o faʻamaloloina. Paʻu e paʻu i le itu tauagavale, paʻu o le tauau, po o le lima.
  • O le ulu o le ulu, o le mafanafana ma le tinisitus ua fautua mai ai o le faiʻai e iloa ai le matelaina o le okesene.
  • Loto le fatu o le fatu. Tachycardia mafai ma le faʻamalosia o le inisitituti.


Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le suʻesuʻega o le atherosclerotic cardiosclerosis ua faia i luga o le faavae o le talafaasolopito na aoina (faʻasalaga o le myocardial muamua, o le i ai o le fatu fatu o le fatu, arrhythmia), na faʻaalia ai faʻamaoniga ma faʻamaumauga na maua mai suʻesuʻega suʻesuʻe.

  1. O le ECG e faia i luga o le tagata maʻi, pe a leai ni faʻamaoniga o le le atoatoa o le matelaina o maʻi, o le i ai o le siʻilaʻi, fatuga o le fatu cardia, ma le hypertrophy ventricular agavale e mafai ona fuafuaina.
  2. O se suʻega o le toto o loʻo faʻaalia e faʻaalia ai le hypercholesterolemia.
  3. Echocardiography data o loʻo aʻafia ai le soliga o le faʻaulufaleina o le myocardial.
  4. O uila uila e faʻaalia ai le maualuga o le maʻi o le myocardial.

Mo se suʻesuʻega sili atu ona lelei o le cardisclerosis o le atherosclerotic, o suʻesuʻega nei e mafai ona faʻatinoina: le siakiina o aso uma o ECG, MRI fatu, ventriculography, ultrasound o cavities pupuʻu, ultrasound o le vaega o le inumaga, lipine o le pipi, rhythmocardiography.

E leai se togafiti mo le atherosclerotic cardiosclerosis, aua e le mafai ona toe faʻafouina le tino. O togafitiga uma e faʻaaoga i le faʻamamāina o faʻamaʻi ma faʻavavega.

O nisi fualaau oona ua faatonuina i le tagata maʻi mo le olaga. Ia mautinoa e faatonu ia vailaau e mafai ona faamalosia ma faalauteleina puipui o toto toto. Afai ei ai se faʻamaoniga, e mafai ona faia se taʻavale i le taimi o le a aveesea ai pusa lapoa i luga o puipui tetele. O le faʻavae o togafitiga o le lelei tatau lea o taumafa ma gaioiga faaletino.

Puipuia faʻamaʻi

Ina ia puipuia le atiina ae o le faamai, e taua tele le amata ona mataʻituina o lou soifua maloloina i le taimi, aemaise lava pe afai ua iai ni mataupu o le atiaʻe o cardisclerosis atherosclerotic i le talafaasolopito o aiga.

O le puipuiga muamua o le lelei o taumafa ma le puipuia o le mamafa. E taua tele le faʻatinoina o faʻamalositino i aso uma, e le o le taʻitaʻia o se olaga ola pea, e masani ona asiasi i se fomaʻi ma mataʻituina le cholesterol toto.

Puipuiga lona lua o le togafitiga o faamaʻi e mafai ona faatupuina ai le atherosclerotic cardiosclerosis. I le tulaga o le togafitiga o le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe ma tuʻuina mai o fautuaga uma a le fomaʻi e mulimulitaia, e le mafai e le cardiosclerosis ona alualu i luma ma mafai ai e se tagata ona taitaia se soifuaga sologa lelei.

O le a le cardiosclerosis atherosclerotic

O le manatu faafomaʻi o le "cardiosclerosis" e faatatau i se maʻi ogaoga o le fatu musika e fesootaʻi ma le faagasologa o le faʻasalalau poʻo le faʻalauteleina o le faʻalautele o mea faʻafeiloaʻi i le myocardial muscle fibers. E i ai ituaiga o faʻamaʻi i luga o le nofoaga o le fausiaina o maʻi - aortocardiosclerosis ma cardronclerosis coronary. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻaloloa lemu ma se umi umi.

O le atherosclerosis o faʻamaʻi o le matelaina, poʻo le siakiina o le coronary sclerosis, mafua ai le matuia o suiga i le toto i le myocardium ma le ischemia. I le gasologa o taimi, o le musele uamea ma le oti, o le fatu fatu faʻamaʻi tiga ona o le faʻaitiitia o le manava o lagona ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi. Cardiosclerosis e masani lava ona aʻafia ai tagata matutua pe ogatotonu.

Faamatalaga lautele

Cardiosclerosis (myocardiosclerosis) - o le faagasologa o le faʻaleleia poʻo le faʻasolosolo suiga o fiva muscle o le myocardium faʻatasi ai ma mea faʻafesoʻotaʻi. E faavae i luga o le tala, e masani ona iloa le eseesega i le va o le myocarditis (ona o le myocarditis, rheumatism), atherosclerotic, postinfarction ma le primaire (faatasi ai ma palalagenoses, fibroelastoses) cardiosclerosis. Atherosclerotic cardiosclerosis i le cardiology ua manatu o se faʻamaoniga o maʻi fatu faʻamaʻi ona o le alualu i luma o le atherosclerosis o vaʻa-gataifale. Atherosclerotic cardiosclerosis e maua i le tele o tagata matutua ma matutua.

Le natura o togafitiga

O le a le cardisclerosis atherosclerotic? O se faʻafitauli faʻaleaga lea e suia ai fiva musele monocardial e ala i fesoʻotaʻiga vavave faʻatasi. O le Cardiosclerosis e mafai ona ese i le aiology o le togafitiga o le maʻi, e mafai ona avea ma le myocardial, atherosclerotic, muamua ma post-infarction.

I le cardiology, o lenei fomaʻi e taua o le atherosclerosis o vaʻa e mate ai maliu ma o se faʻamaoniga o faʻamaʻi o le fatu, o le atherosclerotic cardiosclerosis i le tele o tulaga e matauina i tagata matutua ma matutua.

Mafuaaga o Atherosclerotic Cardiosclerosis

O togafitiga o loʻo faʻatinoina e faʻavae i luga o gasegase o le atherosclerotic o vaʻa-gataifale. O se taʻiala autu i le atiaʻe o le atherosclerosis o le solia lea o le metabolism o le cholesterol, faʻatasi ai ma le tele naua o le lipids i le totonugalemu o toto toto. O le fua faatatau o le fausia o le atherosclerosis o le matelaina o le tino e matua afaina ai i le maualuga o le maualuga o le toto, o le malosi o le vasoconstriction, ma le tele o le taumafaina o meaai o le cholesterol.

O le atherosclerosis o vaʻa e maua i le toto e mafua ai le faʻaitiʻitia o le lumenia o le gaʻo, o le toto vaivai i le myocardium, sosoo ai ma le sui o fiva musika ma le 'iela fesoʻotaʻi (atherosclerotic cardiosclerosis).

ICD-10 numera

E tusa ai ma le lona sefulu o le Faʻasasegaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi (ICD 10), lea e fesoasoani e iloagofie ai le siama i le tala faasolopito o le maʻi ma filifili le togafitiga, e leai se faʻamaonia saʻo mo le atisosetrotic cardiosclerosis. Faʻaaoga fomaʻi le fomaʻi I 25.1, o lona uiga o le atherosclerotic heart disease. I nisi o tulaga, o le igoa 125.5 o loʻo faʻaogaina - cardiomyopathy o le ischemic poʻo le I20-I25 - faʻamaʻi fatu fatu.

Mo se taimi umi, e le mafai ona iloa le atherosclerotic cardiosclerosis. O faʻafitauli i foliga o le le faʻavauvau e masani lava ona sese mo malaise faigofie. Afai e amata ona faʻalavelave faʻaalia faailoga o cardiosclerosis i taimi uma, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O faʻamatalaga nei e avea ma mafuaaga mo togafitiga:

  • vaivaiga, faaitiitia le faatinoga,
  • puupuu le manava e faʻaalia i le taimi o le malologa,
  • tiga i le faʻamalosi,
  • tale e aunoa ma ni faailoga o se malulu, faatasi ai ma le edema pulmonary,
  • arrhythmia, tachycardia,
  • tiga matuitui i le sternum, e oʻo atu i le tauagavale tauagavale, lima poʻo le tauau o le tauau,
  • faateleina le popole.

O se faailoga e le masani ai o le atherosclerotic cardiosclerosis o se faaitiitia laitiiti o le ate. O le ata o le faʻamaʻi e faigata ona fuafua, e na o togafiti o le maʻi e taʻitaʻia, e talitutusa ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi. O le eseesega o loʻo taʻoto i le mea moni e faʻapea, i le aluga o taimi, o le alualu i luma o le faoa faamalosi e atiina ae, latou te amata foliga mai e masani ona fai, fai masani masani. I tagata gasegase e iai ni atherosclerotic post-infarction plates, atonu e maualuga le toe foʻi mai.

Taunuʻuga ma Faʻafitauli

Atherosclerotic cardiosclerosis e faʻaalia i se auala faifai pea ma le alualu i luma. Vaitaimi o le faʻaleleia atili e mafai ona umi se taimi, ae toe osofaʻi osofaʻiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tafe toto e mafua ai ona faʻaitiitia le tulaga o maʻi.

O le fomaʻi mo le atherosclerotic cardiosclerosis e faʻamoemoeina e le tele o mea, aemaise mea nei:

  • myocardial lions area,
  • ituaiga o faʻasalalauga ma faʻamalosi,
  • laasaga o le faaletonu o le cardiovascular i le taimi o le siakiina o togafitiga,
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • onosai tausaga.

I le leai o ni mea e sili ona leaga, e lava le togafitiga ma le faʻatinoina o fautuaga faafomaʻi, o le fomaʻi e lelei tele.

Mafuaaga ma pathogenesis

O mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona faapenei:

  • mamafa tele
  • maualuga le cholesterol
  • leaga masani
  • amio le taua
  • maʻi maʻisuka ma isi faaletonu endocrin,
  • siama fatu fatu.

O aʻafiaga o le atherosclerotic i le cardiovascular system e oʻo atu ai i le necrosis i luga o le fatu o le tino, e mate ai faʻaleleia o se taunuuga o lenei maʻi, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona o le fatu i le okesene.

O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se gasologa umi ma faʻaauau le atinaʻega, o se taunuuga, o le taumatau tauagavale e faʻapupulaina le maualuga, lea eo mai faatasi ma le toilalo o le fatu ma ona uiga uma lava (faʻalavelave o le fatu, angina pectoris, ma isi).

Faailoga uiga

O faʻamaoniga o le atherosclerotic cardiosclerosis e eseese le malosi, e faʻalagolago lava i le faʻalauiloaina o le faagasologa ma lona faʻaauau. I le amataga o le faʻamaʻi, e popole le tagata maʻi e uiga i le le lava o le mānava, ma e tupu i le malosi faʻaletino lea e leʻi mafua ai ni faʻamaoniga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le dyspnea e amata ona aliali mai i le malologa. E le gata i lea, o le atherosclerotic cardiosclerosis ua faʻaalia e faapea:

  • arrhythmia e atiina ae
  • o loʻo i ai le tiga i le itu o le fatu, ma o lona malosi e mafai ona matua fesuisuiai - mai i le le mautonu i osofaiga ogaoga, e masani ona tuʻuina i le itu tauagavale o le tino,
  • o le toto o le toto e avea ma sefo,
  • susuʻesea ma taliga taliga e mafai,
  • oso mai le fula.

Afai o le cardiosclerosis i le meli mulimuli e maua uma ai nei faailoga i se foliga susulu ma tumau, o lona uiga o le atherosclerotic o loʻo faʻaalia i se auala vaʻavaʻa, talu ai o mea e le faʻaleagaina i le myocardium e tupu malie.

Faʻamatalaga o le maʻi

O suʻesuʻega e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o masini, e pei o faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga e mafai ona matauina i isi faʻamaʻi e le o fesoʻotai ma le cardiology, mo se faʻataʻitaʻiga, fomaʻi. O le faʻaauau pea o faʻamatalaga o masini komepiuta o le ECG. E taua tele le faʻasaoina o taunuʻuga o le ECG ina ia mafai ai e le fomaʻi ona suʻeina le malosi ma le faasologa o taimi ole maʻi. O faʻasalaga i luga o le ECG e na o le fomaʻi e mafai ona faʻamaonia.

Afai ei ai ni faailoga o le faʻalavelave o le fatu, o le a faʻaalia i luga o le cardiogram mea e tasi, pe a fai e le lelei le amio, o le a vaʻai le fomaʻi, o nifo foi e ono aliali mai i le cardiogram, lea e leʻi i ai muamua le tagata maʻi.

O le faʻasalalauina o le loto e mafai foi ona tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i le le lelei o le taʻavale Mo le faʻamautinoaina o togafitiga, o isi metotia o suʻesuʻega e faʻaaogaina foi - echocardiography ma ergometry uila. O nei suʻesuʻega e maua ai faʻamatalaga saʻo lelei e uiga i le setete o le loto i le malologa ma le taimi o faʻamalosi.

O le a le lamatiaga o le faʻamaʻi ma o le a le faʻafitauli

Atherosclerotic cardiosclerosis o se maʻi le tumau, ma ona e fesootaʻi ma le fatu, o le mea matautia e tautala mo ia lava. Cardiosclerosis e matautia mo ona suiga e le mafai ona suia. Ona o le le lelei o le toto i le myocardium, o le matelaina o le okesene, ma e le mafai e le loto ona galue i le ala sao. O se taunuuga, o puipui o le fatu ua mafiafia, ma ua faateleina i le tele. Ona o le vevesi tele o le maso, e mafai ona faaleagaina le vaa (pe malepe atoa), faʻaleagaina le myocardial.

O faʻafitauli o le atherosclerotic cardiosclerosis o ni fatu fatu eseese e mafai ona afaina.

Ituaiga ma laasaga o cardiosclerosis

E iai ni vaega o le atinaʻeina o togafitiga, e tofu lava ma latou lava faʻamaoniga, ma togafitiga i laʻasaga eseese e iai foi ni eseesega:

  • Vaega 1 - Tachycardia ma le le lava o le mānava, e tupu i le taimi o le faʻamalositino,
  • Laasaga 2 ma le gau ile faʻaaogaina o le ventricular - o faʻataʻitaʻiga e tupu mai i le faʻatinoina o le tino,
  • Laasaga 2 i le tulaga o le le lava o le ventricle saʻo - o loo i ai le fulafula i vae, palpitations, vave, acrocyanosis tuusaʻo o pito,
  • Laasaga 2B - o le siama o loʻo matauina i itu uma e lua o le toto, o le ate ua faʻalauteleina, o le fulafula e le faʻaitiitia,
  • Vaega 3 - o faʻamaoniga e tumau, o le galuega o mea uma ma okeni ua faʻalavelaveina.

Cardiosclerosis e ono mafai ona fai i ituaiga nei:

  • atherosclerotic - faʻapupula e avea o se taunuuga o le lafoaia o pusa atherosclerotic i luga o vaʻa e mate ai maliu,
  • post-infarction
  • faasalalau cardiosclerosis - o le fatu o le fatu ua ufitia atoa e le togafitiga o le maʻi,
  • postmyocardial - faiga o le inflammatory i le myocardium.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le mea muamua e fautuaina i le maʻi o mea taumafa taumafa. E tatau ona taofi le taumafaina o gaʻo, falai, falaoamata, meaʻai ma ulaula. E fautuaina le taofiofia o cereals, meaai e pei o moa, toso, vela, 'ai atili fualaau aina ma fualaʻau.

E faʻaalia foi o se suiga i le olaga - gaioiga faʻapitoa (aau, faʻanatinati vave, savali), o le a faasolosolo lava e tatau ona faʻateleina le avega. O nei fuataga uma o togafitiga fesoasoani mo togafitiga fualaau faasaina, e aunoa ma se faʻaleleia atili mo tagata mamaʻi e maua i le atherosclerosis e le mafai.

O a fualaau e tatau ona faʻaaogaina e togafitia ai le cardisclerosis atherosclerotic, e tatau i le fomaʻi ona fautuaina, e le mafai ona e tagofia fualaau faʻamaʻi, ina ia aloese ai i ni aʻafiaga ogaoga.

Faʻailoaina fualaau e faʻaitiitia ai le viscosity toto - cardiomagnyl poo aspirin. O lo latou mauaina e tatau ai ina ia faʻagesegeseina ai le faʻapipiʻiina o paʻu ma le paʻu o le vaa e le tupu. O le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o nei tupe o se puipuiga lelei lea o le faʻaleagaina o le myocardial.

Faʻailoaina fualaau e maualalo ai le toto: Simvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin. O le nitroglycerin o loʻo faʻaalia mo osofaiga o faʻamaʻi fatu fatu, ae o lona aafiaga e pupuu, pe afai o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu soo, e aoga le faʻaaogaina o fualaau oona e umi atu lona aafiaga.

Faʻasalaga ogaoga, Spraronolactone, Veroshpiron, ua faatonuina, afai e le aoga nei tupe, ona faʻatulagaina lea o le Furosemide. E le gata i lea, o fualaau o loʻo faʻamatalaina e faʻaitiitia ai le toto ma faʻamafiesea ai faailoga o le toilalo o le fatu: Enalapril, Captopril, Lisinopril.

Afai e manaʻomia, o isi vailaʻau e faʻaopoopoina i le togafitiga togafitiga. Ona o le le atoatoa o togafitiga fualaau faasaina, ua fuafuaina ai le gasegase, lea e taulai i le faaleleia o le toto i le myocardium.

Faʻaaliga ma puipuiga

E mafai ona tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga pe a uma le faʻamaonia atoatoa o le maʻi, iloiloga o lona tulaga lautele ma le i ai o faʻamaʻi pipisi. E tusa ai ma fuainumera, afai o le atherosclerotic cardiosclerosis e leʻi tuʻuina atu ni faafitauli matuia ma lamatia ai le ola, ma afai e amata togafitiga i le taimi ma maeʻa maeʻa, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le 100% ola.

E tatau ona ou fai atu e toetoe lava o faʻafitauli uma e aʻafia ai le pasene o le ola e fesootaʻi ma le mea moni o le maʻi mulimuli ane liliu i le fomaʻi mo se fesoasoani, faʻapea foʻi ma le le mafai ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ua faatonuina.

O le togafitiga o le fatu ma faʻamaʻi vascular, e aofia ai le atherosclerosis, e umi ma faigata, o le mea lea, afai o loʻo i ai se mea muamua i nei tagata, ona tatau ai lea ona amata le puipuiga ile taimi talafeagai. I le iloaina o mafuaʻaga o le maʻi, e faigofie ona e malamalama i le ā le puipuiga o le atherosclerotic cardiosclerosis:

  1. Meaʻai talafeagai. O meaai e tatau ona aoga i le tino, e tatau ona kuka i se vaega itiiti o le suauu, o lona uiga, e tatau ona faʻaaogaina auala faʻafefete mālū. Meaʻai manogi ma ulaula e tatau ona faʻaitiitia; e tatau ona faʻaitiitia le tau masima.
  2. Tulaga masani o le mamafa. O le matua o le matua ma le tele o faafitauli i le tino e fesootaʻi ma le mamafa. E le talafeagai le tausisia o meaai mama ma le faʻavaivai, e lava lava le 'ai lelei ma paleni, ma o le mamafa e faʻavasegaina e aunoa ma le faʻaleagaina ma le atuatuvale i le tino.
  3. Ia mautinoa e lafoai amioga leaga. O se vaega taua lea i le togafitiga o le fatu ma faʻamaʻi vascular. O le ulaula tapaa ma le ava malosi e afaina ai le tulaga o tagata soifua ma okeni, o vaisu e faaleagaina ai toto toto ma faagasologa gasegase leaga.
  4. O se olaga ola malosi e taua tele le faatumauina o le leo ma faʻamalosia le tino atoa. Ae ui i lea, e le aoga le matua maelega i taaloga, o gaoioiga faaletino e tatau ona mafai ma maua ai e le tagata le fiafia. Afai e leai se manaʻoga e tamoe ma aau, ona mafai lea ona e filifilia ni laasaga po o se isi gaioiga galue.

O le puipuia o maʻi o le fatu ma maʻi faʻafomaʻi o se soifua maloloina. O le mea e leaga ai, i tausaga talu ai nei, e le lava tagata e popole i lo latou soifua maloloina ma faʻalogo i fautuaga a fomaʻi, e tatau ona latou manatua o le atherosclerotic cardiosclerosis o se faʻamaʻi lea e atiina ae i le tele o tausaga, e le mafai ona vave togafitia, ae mafai ona puipuia.

Pathogenesis o atherosclerotic cardiosclerosis

O le atherosclerosis faʻamaʻi o le gaʻo e mafua mai i le siama ma le faʻalavelave faʻaleagaina i le myocardium, ma, o le iʻuga, o se atinaʻe ma le faʻafuaseʻi o le atinaʻe o le musika, atrophy ma le oti o fiva maso, i luga o le saite o le necrosis ma microscopic scars. O le maliu o le au faʻalogo e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lagona o le myocardial tissues i le okesene, lea e mafua ai le alualu i luma o maʻi fatu fatu.

Atherosclerotic cardiosclerosis e faʻasalalau ma faaumiumi. Faatasi ai ma le alualu i luma o le atherosclerotic cardiosclerosis, o le gasegase o le totogi o le toto, ma le faʻamavaeina o le taumatau agavale, ua faʻalauteleina ai faailoga o le faʻaletonu o le fatu.

Faʻailoaina le faʻaaogaina o togafitiga o togafitiga faʻasolosolo, togafitiga, postinfarction, ma vailaʻau fefiloi o atherosclerotic cardiosclerosis. Isysic Cardiosclerosis e faʻapupula ona o le umi o le faʻasolosolo o le circulatory, ua alualu i luma lemu, e afaina ai le fatu o le fatu. Post-infarction (post-necrotic) cardiosclerosis o loʻo faʻavae i luga o le saite o le saite muamua o le necrosis. Apalai (transient) atherosclerotic cardiosclerosis e faʻapipiʻiina uma auala nei ma o loʻo faʻaalia i se faʻavavega faʻateleina o le fibrous tissue, lea e faʻaaogaina i taimi taʻitasi e le necorotic foci pe a maeʻa le faʻaleagaina o le myocardial.

Fomaʻi ma le puipuiga o le atisosolic cardiosclerosis

O le suʻesuʻega o le atherosclerotic cardiosclerosis e faʻalagolago i le tele o le leona, o le i ai ma le ituaiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻasoesa, ma le tulaga o le le atoatoa o le toto.

O le puipuiga muamua o le atherosclerotic cardiosclerosis o le puipuia lea o suiga o le atherosclerotic i vaʻa toto (taumafa talafeagai, lava gaioiga faaletino, ma isi). O faʻataʻitaʻiga faʻaogalua e aofia ai le togafiti masani o le atherosclerosis, o le tiga, arrhythmias ma le toilalo o le fatu. O maʻi e maua i le atherosclerotic cardiosclerosis e manaʻomia le siakiina masani e le cardiologist, suʻesuʻega o le cardiovascular system.

Tuua Lau Faamatalaga