Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le pancreas i le maʻisuka

Pancreatic girlslets, e taʻua foi o le motu o Langerhans, o ni tamai pulou o sela na salalau solo solo i le pancreas. O le pancreas o se okeni ei ai lona umi umi 15-20 cm le umi, lea o loʻo i tua o le pito i lalo o le manava.

O pancreatic tinlets e aofia ai ituaiga ituaiga siama, e aofia ai peta beta e maua ai le insulin. O le pancreas foi e faia ai enzymes e fesoasoani ai i le tino e eli ma fafaga meaai.

A oʻo i luga le kulukose toto pe a uma ona 'ai, e tali le pancreas e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto. Ole inisalini e fesoasoani i siama i totonu o le tino e toso le kulukose mai le toto ma faʻaaogaina e gaosia ai le malosi.

O le maʻi suka e tupu pe a le maua le insulin i le pancreas, e le faʻaaogaina e le tino selase lenei fuamoa ma le atoatoa lelei poʻo mafuaaga uma e lua. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, ma e le o aʻafia mai i siama o le tino.

I le maʻisuka ituaiga 1, o peta paneta o peta e taofia ai le gaosiga o le inisalini, ao osofaʻia ma faʻaumatia e le tino le tino. O le puipuiga o loʻo puipuia ai tagata mai faʻamaʻi pipisi e ala i le sailia ma le faʻamaʻiina o siama, siama, ma isi mea e ono lamatia ai fafo. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona ave insulin i aso uma mo le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona amata i se tulaga e taʻua o le inisalini, lea e le mafai ai e le tino ona faʻaaogaina le inisalini lelei. I le aluga o taimi, o le gaosiga o lenei hormone ua faʻaitiitia foi, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a iu lava ina ave insulin.

O le a le mea e faʻapipiʻi ai le motu o le tamaʻi?

E lua ituaiga o gafa (transplantation) o tamaʻi pancreatic:

O le faʻasalaina o tamaʻitaʻi o Langerhans o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻamamaina ai, faʻaleleia ma faʻapipiʻiina i le isi tagata ia tamaʻitaʻi mai le paʻu o se tagata ua maliu. I le taimi nei, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic is considered a procedure experimental procedure, talu ai e le o lava le manuia o le tekinolosi o lo latou gaosiga.

Mo faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le palacreatic tinlet, o saienitisi latou te faʻaaogaina ni enzymes faʻapitoa e aveʻesea ai mai le pancreas o se tagata ua maliu. Ona faamamaina ai lea o teine ​​ma faitauina i le fale suesue.

O le mea masani, e maua e tagata e mauaina ni faʻasalaga se lua, e aofia uma ai le 400,000 i le 500,000 tamaʻitaʻi. A maeʻa faʻapipiʻiina, ona amata lea ona maua mai vaʻa peta o nei tamaʻitaʻi ma faʻamalosi le insulin.

Langerhans islet allotransplantation ua faia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oeo loʻo maua le maualuga o le kulukose o le toto. O le faʻamoemoe o le toe faʻaaogaina o le fesoasoani lea i nei tagata gasegase ia maua le maualuga o le kulukose o le toto i le i ai poʻo le leai foi o tui inisalini i aso taitasi.

Faʻaitiitia pe faʻaitiitia le lamatiaga o le le iloa o le hypoglycemia (o se tulaga matautia lea e le lagona ai e le tagata maʻi ni faʻaaliga o le hypoglycemia). A lagona e se tagata le auala o le hypoglycemia, e mafai ona ia faia ni fua e siitia ai le maualuga o le kulukose i le toto i tulaga masani mo ia.

O le pancreatic islet allotransplantation e naʻo totonu o falemaʻi ua maua le faʻatagaga mo faʻataʻitaʻiga o falemaʻi o lenei auala togafitiga. O suʻega e masani lava ona faia e le au failaʻau - fomaʻi e faʻapitoa i faʻataʻitaʻiga faafomai.E faʻaaogaina e le tagata faʻalogo eleʻele le x-ray ma le ultrasound e taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o se fusi faʻapipiʻi e ala i se laʻititi laʻititi i le pito i luga o le abdomina wall i le vein portal o le ate.

O le portal vein o se ipu toto tele e tafe toto i le ate. O loʻo faʻaosoosoina malie ia atumotu i totonu o le ate e ala i se pusa ua tuʻuina i totonu o le vete vevela. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga e faia i lalo o le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu poʻo lautele.

E masani ona manaʻomia e tagata maʻi le lua pe sili atu faʻaopoopoga ina ia lava le gaioiga o le islet e faʻaitiitia pe faʻaitiitia le manaʻoga mo le inisalini.

O le autotransplantation o le pancreaticletlet e faia pe a maeʻa le pancreatectomy - aveeseina o le tino atoa - i tagata mamaʻi e ogaoga pe palacreatitis umi, e le mafai ona faʻaogaina i isi auala togafitiga. O lenei faiga e le o se mea faʻapitoa. Ole motu ole Langenhans autotransplantation e le o faia i tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻataʻitaʻiga e faia i se falemai i lalo o faʻamaʻi lautele. Muamua, e aveese e le fomai tipitipi le pancreas, lea e maua mai ai le tamaʻi pancreatics. I totonu o le itula, e faʻafeiloaʻi mai ile motu ole mama e ala i se pusi ile ate ole maʻi. O le sini o se mea e faʻafeiloaʻi ai o le tuʻuina atu lea o le tino faʻatasi ma teineiti Langerhans ia maua ai le insulin.

O le a le mea e tupu pe a uma le faʻavasegaina o tamaʻi pancreatic?

O tamaʻitaʻi o Langerhans e amata ona faʻasaʻo le inisalini i se taimi pupuu pe a uma le gafa. Ae ui i lea, o lo latou galulue atoa ma le tuputupu ae o toto toto fou e faʻaalu se taimi.

E ao i le au faipisinisi ona faʻaauau pea le inisalini aʻo leʻi amataina le faʻatonuga o tamaʻitaʻi ua gaosia. E mafai foi ona latou faia sauniuniga faʻapitoa ao leʻi amataina ma pe a uma le faʻavasegaga lea e fesoasoani i le gaosiga lelei ma le umi o galuega a tamaʻitaʻi o Langerhans.

Ae ui i lea, o se tali a le autoimmune e faʻaumatia ai ia lava peta peta e ono osofaia ai tamaloloa ua toe suia. E ui lava o le ate o se nofoaga faʻapitoa mo le faʻaaogaina o le teineitiiti foai, o saienitisi o loʻo suʻeina isi nofoaga, e aofia ai le tino maso ma isi totoga.

O a tulaga lelei ma le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation?

O faʻamanuiaga o le Langerhans island flotplantplant e aofia ai le faʻaleleia o le kulūkose o le toto, faʻaititia pe faʻaitiitia le inisalini o inisua mo le maʻisuka, ma le puipuia o le hypoglycemia. O se isi mea i le totoina o meaola o le pancreatic islets o se gaioiga o le pancreas atoa, lea e masani ona faia i se gaosiga o fatugaʻo.

O aoga o le totoina o le pancreas uma e itiiti ifo ile insulin e faalagolago ma umi le gaioiga o le okeni. O le mea le lelei o le faʻaaogaina o le pancreas o le faʻalavelave tele lea o se faʻalavelave maualuga o faʻalavelave ma oʻo lava i le oti.

E mafai foi e le pancreatic islet allotransplantation ona fesoasoani e aloese mai le le iloa o le hypoglycemia. Ua faaalia i suʻesuʻega faasaienisi e faapea, e tusa lava pe o nisi vaega o loʻo galue i tua pe a uma le gafa e mafai ona puipuia lenei tulaga matautia.

O le faʻaleleia atili o le puleaina o le kulukose o le toto e ala i le vaeluaga o le motu e mafai foi ona faʻagesegese ai poʻo le puipuia o le alualu i luma o faafitauli o le maʻisuka, e pei o le fatu ma fatu fatugaʻo, namea ma le leaga mata. Suesuega e faʻaauau pea ona suʻesuʻeina lenei avanoa.

O le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation aofia ai aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻatinoga o ia lava - aemaise lava, totoʻa poʻo le thrombosis. O tamaʻitaʻi liua ua faʻaaogaina e mafai ona faʻamavae pe leai foi le aoga.O isi lamatiaga e fesootaʻi ma aʻafiaga o faʻamaʻi faʻamalositpressive e faʻamalosi ai tagata mamaʻi e ave ina ia taofia ai le puipuiga mai le teenaina o tamaʻitaʻi ua liua.

Afai o le tagata maʻi ua i ai se gaʻo ua gaosia ma ua uma ona ia inuina fualaau faasaina, na o le pau lava le mea lamatia e afaina ai le afaina ma le aʻafiaga o togafitiga o le immunosuppressive o loo taitaia i le taimi o le seleselega. O nei vailaʻau e le manaʻomia mo le autotransplantation, talu ai o loʻo faʻapipiʻi mai i le tino o le tagata gasegase siaki.

O le a le lelei o le faʻavasegaga o tamaʻitaʻi o Langerhans?

Mai le 1999 i le 2009 i le Iunaite Setete, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic na faia i le 571 tagata gasegase. I nisi o tulaga, o lenei faiga na faia i le fesootaʻi ma se gaosiga o fatugaʻo. O le tele o tagata na gasegase maua se tasi pe lua vaʻalele. I le faaiuga o le sefulu tausaga, o le aofaʻi o numera o teine ​​na maua i le taimi e tasi e tasi e 463,000.

E tusa ai ma fuainumera, i le gasologa o le tausaga talu ona faʻauluina, e tusa ma le 60% o tagata na mauaina le tutoatasi mai le inisalini, o lona uiga o le taofia o inisuala mo le itiiti ifo i le 14 aso.

I le faaiuga o le lona lua o tausaga talu ona faʻauluina, 50% o tagata na maua mai e mafai ona taofia ni inisiua mo le itiiti ifo ma le 14 aso. Ae ui i lea, o le tutoatasi o le t-inisalini e faigata ona faatumauina, ma o le tele lava o gasegase ua faamalosia e toe inuina le inisalini.

O aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le sili tufatufaina o le tufatufaina atu o mea e iloa ai:

  • Tausaga - 35 tausaga ma luga atu.
  • Laasaga maualalo o triglyceride i totonu o le toto aʻo leʻi toe totoina.
  • Laasaga maualalo o le inisalini aʻo lei toe totoina.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega faasaienisi e taʻu mai ai e tusa lava pe na o le galueaina o ni mailei o le Langerhans e mafai ona faaleleia atili le kulukose toto ma maualalo ifo i lalo le tui o le inisalini.

O le a le matafaioi a le immunosuppressants?

O fualaau faʻamaonia e tatau ona puipuia ai le teenaina, o se faafitauli taatele i soo se mea e suia.

Ua ausia e saienitisi le tele o tulaga faamanuiaina i le tulaga o le gaosia o tamaʻitaʻi o Langerhans i tausaga talu ai nei. I le 2000, na lolomi ai e saienitisi Kanata a latou gaioiga o le gafa (Edmonton Protocol), lea na suia e nofoaga faafomaʻi ma suesuega i le salafa o le lalolagi ma faaauau pea ona faaleleia.

O le Edmonton Protocol ua faʻaalia ai le faʻaaogaina o se tuufaatasiga fou o fualaau faʻasaina, e aofia ai daclizumab, sirolimus ma tacrolimus. Sa faaauau pea ona atiae ma suesue e saienitisi ni suiga i lenei faiga, e aofia ai le faaleleia atili o togafitiga e fesoasoani e faateleina le alualu i luma o le gaosiga. O nei polokalama i nofoaga eseese e mafai ona eseese.

Faataʻitaʻiga o isi immunosuppressants o loʻo faʻaaoga i le Langerhans motu o loʻo aofia ai antithymocyte globulin, belatacept, etanercept, alemtuzumab, basaliximab, everolimus, ma mycophenolate mofetil. O loo suʻesuʻe foi e saienitisi fualaau faasaina e le o se vaega o le immunosuppressants, e pei o le vevesi ma le sitagliptin.

O fualaau faʻamalosi e faʻamaonia ai aʻafiaga ogaoga, ma o latou aʻafiaga uumi e leʻi malamalama atoatoa. O aʻafiaga o aʻafiaga lata mai e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma faʻaoga o meaʻai (pei o le ita ma le manava). E mafai foi e tagata maʻi ona atiina ae:

  • Faateleina le cholesterol toto.
  • Tigā toto maualuga.
  • Anemia (o le faaitiitia o le numera o lela mumu ma le hemoglobin i totonu o le toto).
  • Vaivai
  • Faʻaitiitia le faitau o le toto paʻepaʻe paʻepaʻe.
  • Toe faʻaleagaina le galuega.
  • Faʻateleina le faʻafitauli i vailaau faʻamaʻi ma viral.

O le aveina o le immunosuppressants e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le atiaeina o nisi o ituaiga o tuma ma le kanesa.

Sa faaauau pea ona sailia e saienitisi ni auala e maua ai le faapalepale o le puipuiga o le puipuia o tamaʻi teine, lea e le o amanaʻia ai i latou e le puipuiga o le tino.

O le a le mafai e le faapalepale ona lagolagoina le gaioiga o tamaʻitaʻi ua gaosia e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tasi metotia o le tosoina o islets e faʻapipiʻiina i totonu o se mea faʻapitoa e mafai ona fesoasoani e puipuia ai le teteʻe.

O a faʻalavelave e feagai ma le vavaeina o tamaʻi pancreatic?

O le leai o ni foaʻi talafeagai o le faʻalavelave autu lea i le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le tufatufaina o tamaʻitaʻi o Langerhans. E le gata i lea, e le o fesoasoani uma e faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o le islet, aua latou te le ausia uma tulaga filifilia.

E tatau foi ona manatua i le taimi o le sauniuniga a tamaʻitaʻi mo le gafa, e masani lava ona faaleagaina. O le mea lea, e tele naua gaioiga e faia i tausaga taʻitasi.

Sa suesue e saienitisi auala eseese e foia ai lenei faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, na o se vaega o le pancreas mai se tagata foaʻi ola e faʻaaoga;

Sa faasaʻosaʻo e saienitisi islets o puaa i isi meaola, e aofia ai manuki, faʻamalosi i latou i se mea faʻapitoa poʻo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina. O le isi auala o le fatuina o tamaʻi mai sela o isi ituaiga - mo se faʻataʻitaʻiga, mai sima.

E le gata i lea, o paleni tau tupe e taofiofia ai le lautele o le motu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le Iunaite Setete, o le tekonolosi o loʻo faʻaaogaina le faʻaaogaina, o lea e faʻatupeina ai tupe mai suʻesuʻega, talu ai o le inisiua e le aofia ai ia auala.

Meaʻai ma Meaʻai

O se tagata na ia faia le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic e tatau ona mulimulitai i se meaʻai na atiaʻe e fomaʻi ma tagata e faia meaʻai. O vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e ave pe a uma le gaosia e mafai ona mafua ai le maua o le mamafa. O se taumafataga maloloina e taua tele mo le puleaina o le mamafa o le tino, toto toto, totola cholesterol toto, ma le kulukose o le toto.

Maʻisuka Taua

O le maʻisuka ua lauiloa o se faʻamaʻi o le seneturi 21 senituri. E tusa ai ma fuainumera, o le fua faatatau o le faʻatupulaia e 8.5% i tagata matutua matutua. I le 2014, e 422 miliona tagata na faamauina, mo le faatusatusaga, i le 1980 o le numera o tagata mamaʻi e na o le 108 miliona. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e salalau atu i le televave, lea e faatumauina i le tele o meaʻai.

O le atinaʻeina o togafitiga e amata ile solia o le endocrin system. I le taimi lava e tasi, o mafuaʻaga tonu o le amataina o le maʻisuka e le o manino. Ae ui i lea, e tele mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi: kenera, tausaga, matua, mamafa, maʻi faʻaleagaina, ma isi.

E lua ituaiga autu o le faamai ua lauiloa - o le muamua (o le insulin-dependent) ma le lona lua (e le o le insulin-dependent).

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e maua i le tele o tausaga. O togafitiga o loʻo faʻaalia i le maeʻaina o le gaosiga o le inisalini e le pancreas, o le hormone e faʻasaʻo ai le kulukose toto. I lenei tulaga, o le togafitiga o le inisalini ua faailoaina - o le faʻafoe masani o le inisalini o inisalini.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tupu ile 40-45 tausaga. I le avea ai o se tulafono, ona o le mamafa poʻo le faʻasologa o le genetic, o le inisalini e faamutaina le ulufale atu i siama fuafuaina, aʻo amata ona latou tali saʻo i ai. O lenei faagasologa ua taua o le tetee o le inisalini. O le iʻuga, o le pancreas ua faʻapuʻupuʻu ma ua le mafai ona gaosia le aofaʻi talafeagai o le suka-lowering hormone. Faʻamatalaga talafeagai, e mafai ona mataʻituina le kulukose e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau, aua ua lava lea e mulimuli ai i meaʻai talafeagai ma faamalositino.I mataupu e sili atu ona maualuga, e tatau ona e ave vailaau oona poo le faia o tui inisalini.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e televave ma malosi tele. O lenei mea e fesoʻotaʻi ma le galuega a le polokalama urinary. E maualuga le suka i gaʻo, ma o le mea lea latou te manaʻomia ai le sili atu o le malosi e maua mai i le masini. O se taunuuga, e amata ona inu se tagata i le tele o vai ma asiasi soo i le faletaele. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona lagona lagona nei:

  • tingling i le pito i lalo ma pito i luga,
  • ogaoga vaivai, faaitiitia le faatinoga,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • afaina i lima ma vae,
  • ulu tiga ma le vaivai,
  • tiga, le lava le moe,
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi.

E le gata i lea, e mafai ona tupu faʻamaʻi paʻu.

Vaʻaia pancreatic mo le maʻisuka: o le tau o le gaosiga

O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi o le insulin ma le masani masani o le faʻamaʻi i le lalolagi atoa.

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, i aso nei i le lalolagi ua tusa ma le 80 miliona tagata na mamaʻi i lenei ituaiga o le maʻi. I lenei vaitau o taimi, o loʻo i ai pea le agaigai pea i le faateleina o le numera o tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka.

Tagata faʻapitoa i le vailaʻau faʻataʻitaʻi i le taimi tonu lava e taulimaina lelei le taulimaina o aʻafiaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e ala i le faʻaaogaina o metotia masani o togafitiga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E ui lava i le taua o le togafitia o le maʻisuka, o faafitauli e tulaʻi mai e fesootaʻi ma le faʻaalia o faʻafitauli i le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 1, lea e ono manaʻomia ai le gaosiga o le suka.

E tusa ai ma fuainumera o fualaau faafomaʻi, o tagata e mafatia i le maʻisuka insulin-dependent form, sili atu nai lo isi:

  • alu tauaso
  • mafatia mai fatuga fatuga,
  • saili le fesoasoani i le togafiti o gangrene,
  • saili le fesoasoani i le togafitiga o le le atoatoa i le gaioiga o le fatu ma le tino.

I le faaopoopo atu i nei faafitauli, na maua ai le maualuga o le ola o le maʻisuka o loo mafatia i le ituaiga o maʻisuka e toetoe 30% le puupuu nai lo tagata e le maua lenei maʻi ma e le mafatia i le maualuga o le maualuga o le suka.

I le taimi nei o vailaau, o le togafitiga o vailaau mo le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le taatele lea. O le faʻaaogaina o togafitiga e faʻaaogaina ai vailaau o inisalini atonu e leʻo lava le lelei, ma o le tau o ia togafitiga e maualuga tele.

O le le atoatoa o le aoga o le faʻaaogaina o togafitiga e mafua ona o le lavelave o le filifilia o vailaʻau, o vailaʻau faʻatau. O ia ituaiga o suʻega e tatau ona filifilia i tulaga taʻitasi, ia mafaufau i uiga uma o le tino o le tagata maʻi, lea e ono faigata ona faia e oo lava i tagata poto masani.

O nei tulaga uma na faʻaosofia ai fomaʻi e suʻe ni auala fou e togafitia ai le maʻi.

O mafuaʻaga autu na mafua ai le saienitisi e suʻe auala fou o togafitiga o mea nei:

  1. Le ogaoga o le maʻi.
  2. Le natura o le taunuʻuga o le faʻamaʻi.
  3. E i ai faigata i le fetuunaiga o faʻafitauli i le faagasologa o le fesuiaiga o le suka.

O auala sili ona lata mai o togafitiga o le maʻi o:

  • togafitiga o masini,
  • faʻaputuina o pancreatic
  • pancreas totoina
  • gasegase o vaimiti o motu o meaola pancreatic.

I le maʻi suka o le ituaiga muamua, o le tino o loʻo faʻaalia ai foliga vaaia o suiga fefaʻataʻetaʻi e tutupu ona o le solia o le gaioiga o suauu beta. E mafai ona faʻamavaeina le suiga i le gasegase e ala i le suia o le mea faʻapitoa o tamaʻi motu o Langerhans.O siama o nei vaega o le pancreatic tissue e nafa ma le tuufaatasia o le insulin i le tino.

O le gasegase o le maʻisuka pancreatic e mafai ona faʻasaʻo le galuega ma faʻatonutonu ai mea e ono mafai ona faia ile faiga ole gasegase. E le gata i lea, o le taotoga e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le maʻi ma foliga vaaia i le tino o faʻafitauli e fesootaʻi ma le maʻisuka.

O le taotoga mo le maʻisuka ituaiga 1 e tauamiotonuina.

Ole tele o taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e fai ai le fetuunaiga o metabolic processes i le tino. Mo lenei mafuaʻaga, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le tufatufaina o le gland donor o loʻo taofia pea lona malosi gafatia i le tele e mafai ai.

O le faʻatinoina o se faiga faʻapitoa e aofia ai le faʻamautinoaina o tuʻutuʻuga o loʻo taofia ai le taofia o le faʻaaogaina o metabolic processes faiva.

I nisi tulaga, pe a uma le taotoga, o loʻo i ai se avanoa moni e maua ai le suiga fou o faʻalavelave na mafua mai i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le taofia o lo latou alualu i luma.

O le totoina o le pancreatic i le maʻisuka e seasea ona faatonuina mo le toe gaosia o isi totoga. O nei togafitiga o taotoga o se taufaamataʻu sili. O le taotoga masani e masani ona faʻaaogaina pe afai e le lava le isi auala o le faʻamalosi. O nei taotoga taotoga e aofia ai faigata eseese ma faʻalapotopotoga e uiga i le amio.

I faiga faafomaʻi, o auala faaonaponei o le faʻaitiitia o faʻamaʻi e iloga.

  1. Faʻamatalaga tau togafitiga.
  2. Lapataiga o le pancreas.
  3. Suiga o le pancreas.
  4. Pipreatic islet transplantation.

Ona o le mea moni e faapea o le maʻisuka togafitiga e mafai ona iloagofie ai suiga i le gataifale na tutupu ona o suiga i le gaioiga masani o suauu peta, togafitiga o togafitiga o le a fuafua e ala i le faiga mo le sui o tamaʻitaʻi o Langerhans.

O lenei togafitiga e fesoasoani e foia ai le feteenai i mea faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le faʻamautinoa le faʻavaeina o faʻafitauli ogaoga faifaipea o le faʻaalia o le maʻisuka, lea e faʻalagolago i le kulukose, tusa lava po o le a le taugata o togafitiga.

I le maʻisuka, o lenei faaiuga e faavae lelei.

Ole tele ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e maua ai le masini e maua ai le gaʻo. O le mea lea, o faʻatagaga o le sui o tamaʻitaʻi o Langerhans o le au foai na faʻaaoga, lea e teuina ai a latou lava gaoioiga i le maualuga. O lenei tulaga matautia e faamoemoeina le i ai o tulaga mo le faʻasaina ma le isi poloka o metabolic mechanisms.

I nisi o tulaga, e mafai ona mafai ona ausia le faʻafeagai o le faʻalavelave tuputupu aʻe o se maʻi suka poʻo le taofi.

O le totoina o le pancreatic i maʻi o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia, ona o na faʻalavelave e naʻo tulaga sili ona ogaoga e faia.

O le totoina o le okeni pancreatic e masani lava ona faia mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 ma le matua maualalo ua uma ona faʻaalia muamua aʻo leʻi amataina e le maʻi ona aʻafiaga e le mafai ona faʻaaogaina i le:

  • retinopathy ma le le atoatoa o le mafai ona vaai
  • faʻamaʻi o vaʻa tetele ma laiti,
  • neuropathy
  • nephropathy,
  • ogaoga o le endocrine.

O le gaosiga o le gland e faia foi i le i ai o se maʻi maualuga o le maʻisuka na mafua ona o le pancreatic necrosis, lea na avea ma faʻalavelave o le pancreatitis i le gasologa o le vaega ma le leaga o le faʻamaʻi, ae afai o le maʻi o loʻo i le tulaga o le faʻavaeina.

E masani lava o le mea e faʻafesoʻotaʻi ai le hemochromatosis, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻiina o le tagata i le suka.

I nai tulaga e seasea tupu, o le totoina o le gland mo le maʻisuka ua faʻamatalaina i tagata gasegase ma le tele o faʻamaʻi.

  1. Necrosis o le mea oona.
  2. Faʻaleagaina o le gland e ala ile tumo o loʻo faia i se auala leaga pe leaga.
  3. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le inflammatory i le peritoneum, lea e oʻo atu ai i le atinaʻega o faʻaleagaga matuia o le tino, lea e le tali atu i soʻo se togafitiga.

E masani lava, faatasi ai ma foliga vaaia o le maualalo, o le tagata gasegase, faatasi ai ma le totoina o le paʻu, o le a manaʻomia foi se gaioiga faia i le taimi vave lava i le pancreas.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga, o le a le mafai ona mafai ona faʻapipiʻiina le pancreas mo mafuaaga eseese.

  1. O le auai ma le faʻapipiʻi o neoplasms o se ala maualalo.
  2. Loto o le fatu, faʻaalia i le le atoatoa o le tino.
  3. Faʻafitauli o le maʻisuka.
  4. O le i ai o pathologies o le tino, stroke, faʻalavelave pipisi.
  5. Togalaau i le ava, fualaau faasaina.
  6. Faʻafitauli o le ogaoga faʻaalia o le mafaufau.
  7. Malosiaga puipui o le tino.
  8. AIDS

E mafai togafitiga togafitiga pe afai e faamalieina le tulaga o le maʻi. A leai, ei ai se tulaga lamatia o le oti.

Aʻo le i faʻamalamalamaina le ono mafai ona faia se taotoga faʻapitoa ma mataupu e aofia ai se mea e faʻaaogaina, o loʻo faia se seti o suʻega. O le suʻesuʻega e aofia ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga nei:

  • suʻeina o toto,
  • faʻatulagaga faʻasolosolo,
  • electrocardiogram
  • suega toto i le tulaga o meaola oona,
  • faʻamatalaga ultrasound o le fatu muso, peritoneum,
  • toto serology,
  • urine ma le suʻeina o toto,
  • suʻesuʻega o mea e fesoʻotai ai meaola,
  • x-ray o le sternum.

O le tagata maʻi e manaʻomia se suʻega atoa e se fomaʻi, fomai tipitipi, gastroenterologist. O nisi taimi e te manaʻomia se suʻesuʻega ma fomaʻi:

Faafetai i se suʻesuʻega, e mafai ona iloa le taufaamatau o le teenaina o le totoga ua suia. Afai o mea uma e faʻamaonia i le vaitaimi o le suʻega e masani, ona fuafua lea e fomai e suʻe le paʻu ma vaai mo se tagata foai.

O faʻataʻitaʻiga a le tagata e faia i totonu o se tagata soifua ma le tasi na iloa lona maliu ua oti.

E faʻavae i luga o iuga o suʻega, o le soifua manuia lautele, ma le leaga foi o le mea e aafia ai le pancreas, o le a filifilia e le fomaʻi se laasaga mo se gaosiga o le paʻu.

  1. O le taotoga e aofia ai le suia o se okeni atoa.
  2. Suiga o se siʻusiʻu po o isi lobe o le gland.
  3. E tatau ona aveese le okeni ma se vaega o le duodenum.
  4. Ole tui malosi o lela Langerhans.

Pe a suia le pancreas atoa, ave ma se vaega o le duodenum 12. Ae ui i lea, e mafai ona fesoʻotaʻi le gland i le tootoo laiti po o le vevela. Afai e naʻo se vaega o le pancreas o loʻo totoina, ona faia lea o le taotoga i le aveeseina o le sua o le pancreatic juice. Ina ia faia lenei mea, faaaoga 2 metotia.

  1. Faʻaseseina o le auala e faʻaaogaina ai le neoprene.
  2. Le aveesea o le toto o le toto i totonu o le tootoo po o le vevela. Pe a tuʻuina le sua i totonu o le vevela, o le a faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi.

O se gaioiga o le pancreas, e pei o le fatugaʻo, ua faia i le fusi o le iliac. O le faʻatonuga e faigata ma umi. E tele taimi e faia ai le taotoga i lalo o faʻamaʻi pipisi, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga.

E tupu ai le faʻamautuina o le afaina o le afaina, ona o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi pe a uma ona faʻavasegaina e faʻaitiitia ai le tulaga.

Tausiga togafitiga o le gland i tulaga:

  1. Ua tuʻuina atu i le tagata foaʻi se vailaʻau mo le faʻamalosiina e ala i le uaea uterine, ona faʻaaoga ai lea o se vaifofo puipuia.
  2. I le isi itu, ua aveese le okeni ma faamafanafana i se vaifofo malulu.
  3. Fai se faʻatulagaga faatulagaina.O le vavaega ua faia i le tagata e mauaina, ona sosoo ai lea ma se suauu ola maloloina po o se vaega ua totoina i totonu o le faletalimalo ile fossa.
  4. O faʻatautau, veins ma le alifili o fafo o le okeni ua faʻaopoopoina i laasaga.

Afai e sui le tagata maʻi i le galuega a gaʻo e faasaga i le maʻisuka, ona mafai loa lea ona faia se lua gaioiga. O lenei mea o le a faateleina ai avanoa o se taunuuga lelei.

Faʻatasi ai ma se faʻasologa manuia, o le a vave lava ona toe foʻi atu le tagata gasegase i le gaosiga o le carbohydrate masani, o lona uiga e le manaʻomia ona ia inuina le inisalini i taimi uma, ma suia i le papaʻi immunosuppressive. O lo latou faʻaaogaina o le a le mafai ai ona teena le pancreas ua suia.

E faʻamalosia le togafitiga faʻamalositino ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina e 2-3 e iai le eseesega o gaioiga o gaioiga.

E pei lava o soʻo se vaifofo faʻafitauli i le faafitauli, faʻapipiʻiina e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o ia faʻafitauli o le maʻisuka, o ona fualaau e le mafai ona foia le faafitauli.

  1. Le faʻavaeina o se faʻalavelave lavelave i totonu o le fale.
  2. O le i ai o le vai i totonu o se liʻo o se okeni ua suia.
  3. Le atinaʻeina o le toto toto i tulaga eseese o le malosi.

E tupu ai le teena o le gaʻo ua gaosia. E faailoa mai ai le i ai o le amylase i le urine. Ma e mafai foi ona iloa lenei mea pe afai e faia se biopsy. O le a amata ona faateleina le uʻamea. O le ultrasound scan e toetoe lava a le mafai ona iloa, ona o le tino ua paʻu mata.

O togafitiga togafitiga e toe faʻaaogaina e aofia ai le toe faʻaleleia umi ma faigata mo le maʻi. I le taimi lea, o loʻo faʻamautuina ia fualaau faasaina, o lea ua lelei le aʻa o le okeni.

E mafai ona togafitia le pancreas pe a uma ona faʻavasegaina?

E tusa ai ma fuainumera, o le ola pe a uma ona faia se gaioiga o le gasegase o loʻo matauina i le 80% o tagata gasegase mo se vaitaimi e le silia le 2 tausaga.

Afai o le pancreas ua totoina mai se foai soifua maloloina, o le togafitiga e sili atu ona lelei, ma e toeitiiti atoa le 40% o tagata mamaʻi ola mo le sili atu ma le 10 tausaga, ma le 70% oi latou e le sili atu ma le 2 tausaga.

O le faʻaofiina o siama o le tino e ala i le auala faʻaogaina ua faʻamaonia ai e le mai le itu pito sili ona lelei, ua maeʻa nei le faiga. O le lavelave o lenei metotia e taoto i le le atoatoa o le tasi gland ina ia maua ai mai le fuainumera manaomia o sel.

Pipreatic transplantation mo le maʻisuka

O se tasi o tino sili ona taua o le tino o le tagata o le pancreas.

O loʻo i totonu o le puʻu o le manava ma faia ai le tele o galuega tauave, o le mea e sili ona tāua o le faʻasinua o enzymes e aafia i le gaʻoina (exocrine) ma le faʻavaeina o hormones e aʻafia i le metabolism o gaʻo. O le le saʻo o le gaioiga o le okeni e mafai ona tupu ai ni ogaoga ogaoga - o le atinaʻe o le pancreatic necrosis, maʻi o le maʻisuka, ma i nisi tulaga maliu. O nisi taimi, mo le tele o mafuaʻaga eseese, o le a muta le faʻataunuʻuina o ana galuega i se vaega pe o le atoatoa, o le mea lea o le fesili e tupu mai i lona gafa.

I le taimi nei, o gaioiga faʻapipiʻiina o loʻo faia i le tele o atunuu, lea e mafai ai ona tatou talanoa e uiga i le faʻaauau pea ona faʻaleleia o vailaʻau i lenei itu. O se tasi o faʻataʻitaʻiga o le totoina o le pancreatic mo le maʻisuka ituaiga 1 na toe faʻafoʻi i le 1891, lea e tolusefulu tausaga ao le i mauaina le inisalini, ae peitai, o sea taotoga na faia muamua i le 1966 i Amerika.

I aso nei, o vailaʻau ua faia ai se laasaga taua i le vaega o le totoina o le pancreatic, lea e mafua mai i le faʻaaogaina o le cyclosporin A i le faʻatasi ai ma le vailaʻau.

Faʻailoga, faʻamaoniga ma le faʻailogaina mo taotoga

O le lelei ma le manuia o le faʻamaeʻaina o le taotoga e faalagolago i le tele o mea, aua o lenei faiga e faʻaalia i na o tulaga ogaoga ma e taugata tele. E tatau i tagata uma ona gasegase se suʻega o suʻega ma faʻamaʻi, e tusa ai ma taunuʻuga na filifili ai e le fomai le talafeagai o le taualumaga.E tele ituaiga o faʻataʻitaʻiga, e sili atu ona taua o mea nei:

  1. O se suʻega maeʻaeʻa e le fomaʻi ma faʻatalanoaga o fomai sili ona faapitoa - o se gastroenterologist, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai nifo, fomai tipitipi ma isi,
  2. Iloiloina o le muscle o le fatu, gaioiga peritoneal, uila-ray, electrocardiogram, fausiaina o tusitusiga,
  3. Vaʻaia toto
  4. O se suʻesuʻega faʻapitoa lea e faʻaalia ai le i ai o antigens, lea e taua mo le fetaui lelei o mea.

Talu ai o soʻo se taotoga o se faʻalavelave matautia mo le tagata maʻi, o loʻo i ai le tele o faʻamatalaga e mafua ai le gaosia o le pancreas e na o le pau lava le filifiliga e mafai ai ona faʻamautinoa le masani o tagata:

  1. Pangreatic transplantation i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 ao le i amataina ni faʻalavelave matuia o lenei maʻi, e pei o le retinopathy, lea e mafai ona tupu ai le tauaso, vascular pathologies, ituaiga eseese o nephropathy, hyperlability,
  2. O le maʻisuka lona lua, e mafai ona mafua mai i se tino faapitoa o pancreatitis, lea e tupu ai le necrosis pancreatic, kanesa o le pancreatic, faʻamaʻi pipisi i le inisalini, hemochromatosis,
  3. O le i ai o faʻasologa o le tino o siama gaʻo, e aofia ai le leaga poʻo le faʻaleagaina o neoplasms, maliu lautele o le tino, ituaiga eseese o le mumū i totonu o le paʻu.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga e feteenai, o le mea lea o le fesili o le gafatia o se suʻega e faʻamauina mo tagata taitoatasi taʻitoʻatasi ma e filifilia e se fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina mea lamatia uma ma taunuuga le lelei o le faʻatinoga.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga, o loʻo i ai le tele o faʻasolega lea e matua faʻasaina ai le faʻataunuʻuina o le gaosia o le pancreas:

  1. Le auai ma le atinaʻeina o neoplasms mamaʻi,
  2. Eseese fatu fatu lea e faʻaalia ai le le atoatoa o le tino,
  3. Faʻafitauli o le maʻisuka
  4. Le i ai o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi,
  5. Togafitiga po o le ava malosi,
  6. Tele mafaufauga faaletonu,
  7. Faʻaleagaina le puipuiga.

E taua tele le manatuaina o gaioiga o gaioiga e faatoa faia pe afai o le tagata maʻi o loʻo i ai i se tulaga lelei ma lelei. A leai, o loʻo iai se lamatiaga o le maliu mo le maʻi.

Pancreas transplantation o se togafitiga e seasea faia, o le mafuaʻaga o le toe faʻafoʻiina o le faʻamalosi tatau o le inisalini i le tino.

O le mafuaʻaga o le taotoga atonu o le maʻisuka o loʻo agaʻi i luma (faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga poʻo le faʻamalosia o le le toe maua) ma isi tulaga e le toe galue ai le okeni.

O le pancreas e lua ona vaega autu. Muamua o le gaosiga lea e maua mai i le telefoni feaveaʻi o enzymes digestive lea e pasi atu i le alalaʻau o le okeni i le auala masani ma le duodenum. O iina latou te faia ai se vaega tāua i le faʻalaumalie o aʻafiaga ma gaʻo.

Faʻatonuga i le lotoifale o se faʻalavelave sili ona faigata lea e mafai ai e oe ona faʻatonutonu le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

O lenei okeni malosi e faia se galuega faalilolilo. Ona o lona fausaga, vascularization ma le nofoaga, o taotoga i lona tulaga e faigata ona faatino.

E ui lava i lea, o loʻo faʻatulagaina galuega faʻatulagaina o le gasegase, talu ai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka pe a uma le gafa e mafai ona tutoʻatasi mai le manaʻoga mo le siakiina pea o le suka ma le faʻaaogaina o le inisalini. I le lumanaʻi, aloese mai faʻalavelave matuiā, faʻalavelave lamatia ai le ola.

Mo fomai tipitipi, o sea taotoga o se luitau moni. O le pancreas e le faʻaaogaina mai le tolu gaʻo:

  • maualuga o le gaʻo o le mesenter,
  • suauu,
  • gastro duodenal artery.

Faatasi ai ma le gaosiga tutusa o le pancreas ma fatugaʻo, ua totoina i le vaega o le pelvic, i le pito i totonu o ponaivi ile, ma o laʻau o gaioiga uma e fesoʻotaʻi atu i laʻau o femoral i totonu.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa faigata ia te au ona ou vaai atu i le mafatia, ma o le manogi manogi i totonu o le potu na mafua ai ona ou le fiafia.

I le faagasologa o togafitiga, o le tina matua na suia ai lona lagona. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Pancreas transplantation e faʻatinoina mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le toe suia o le totoga o le tino o le digestive system, ua na o le pau lea o le ala e fofoina atoatoa ai le maʻisuka i le aso, lea e tau atu ai i le faʻasaina e aunoa ma le manaomia mo le inisalini.

O le totoina o le exocrine ma le endocrine o se mea e sili ona faigata, lea eo faatasi ma se tulaga lamatia tele.

O le mafuaʻaga o le osofaʻiga osofaia e mafai ona:

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

  • faʻaitiitia le suiga o le maʻisuka
  • le ala o le faʻamaʻi, lea e vave ona tupu ai faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli ogaoga, poʻo le oti.

Ole faʻamatalaga sili ona taatele o le maʻisuka ma le gaʻo fatugaʻo. O lea tagata maʻi e aʻafia i le togafitiga o le inisalini ma, i le taimi lava e tasi, faʻasalaga masani. O le gaosiga o le pancreatic i na ituaiga o gasegase e tupu pe o faatasi ma se fatugaʻo, pe a uma foi le gaosiga o fatugaʻo. O lenei mea e maua ai i le maʻi suka le avanoa e toe manuia atoatoa ai.

Tagata mamaʻi e leʻi atiaʻe le faʻafitauli o le maʻisuka, ae o faʻamaoniga manino o le le atoatoa o le maʻi, ua agavaa mo le mea e taʻua o le gaosiga o le maʻisuka. Afai e saʻo le totoina o le okeni ua toe totoina ma e le teenaina le totoina, ona oʻo lea i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi:

  • e le manaʻomia ona ia inisalini,
  • e mafai ona ia toe foʻi atu i le olaga masani ma galue.

Faʻaipoipo pe a maeʻa ona toe faʻaleleia, e tusa lava pe manaʻomia le faʻaaogaina o le immunosuppressants (ina ia puipuia ai le suia o gaioiga), e mafai ona maʻitaga ma fanauina tamaiti.

O isi (e ui lava e seasea lava) faʻamaoniga mo le gaosiga o:

  • le atoatoa gasegase o le palacreatic,
  • pancreatic cirrhosis,
  • tulaga i le maeʻa ona aveeseina o le kanesa o le pancreatic, e aunoa ma le toe foʻi mai o le kanesa.

O nei tulaga e mafua ai le le atoatoa o le inisalini ma le maualuga o le maʻisuka (faatasi ai ma ona aʻafiaga uma).

O le toe suia o le totoga o le tino o le digestive system e mafai ona fesoasoani e faapaleniina le paleni o le physiological ma le metabolic. E faʻatagaina ai foʻi oe e teteʻe atu i faʻalavelave lamatia o le olaga, aemaise lava le hypo- ma le hyperglycemia, lea e mafai ona tupu i le acidosis poʻo le taʻitaʻia i le coma.

O le aʻafiaga o le totoina o le pancreatic i aʻafiaga lamatia mo faʻamaʻi cardiovascular ma le tuai i le atinaʻeina o nisi faʻalavelave masani faʻapena foi ua faamaonia.

O le totoina o pancreatic o se togafitiga lelei mo le maʻisuka. O se gaioiga e faʻaaogaina e mafai ona faia i ni auala autu se tolu:

  • totoina o le okeni glandular lava ia,
  • pancreas faʻapipiʻi faʻatasi ma fatugaʻo,
  • pancreas totoina pe a uma le gaosiga o fatuga.

O le toe gaosia o le pancreas (o le mea lea ua taʻua o le totoina o le tino) e faia i tagata gasegase e masani lava ona galue i fatuga, lea e maitauina ai le tele o fesuiaiga glycemic, e ui i le togafitiga saʻo ma le insulin.

O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka, ma o le taotoga e mafai ona puipuia lenei mea.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Ae ui lava i lea, o le gasegase o le pancreas lava ia e naʻo nisi o gasegase e faia, talu ai o le maʻisuka e puleaina e faʻaumatia fatuga ma taʻitaʻi atu i isi faʻafitauli. O le mea lea, e sili atu ona fautuaina le faia o le gafa e tutusa ma le fatugaʻo ma le pancreas. O le ituaiga masani lenei o le totoina o okeni i le maʻisuka.

E mafai foi ona e faia se mea e gaosia i le pancreas ma gaʻo fatufatuina muamua, ae o na totoga mai foaʻi eseese e lua e faʻaititia ai avanoa o le maʻi.

O se isi itu i metotia o loʻo i luga, o le faʻavasegaina o tamaʻi pancreatic o le pancreas. O le fatuga o le faʻataʻitaʻiga o le fesuiaiga o suauu foaʻi mai se pusa. Ae ui i lea, o lenei metotia e le aoga tele nai lo le gaosiga o le okeni atoa.

Pipreatic transplantation (faʻapipiʻiina ma se gaosiga o fatuga) o se faʻataʻitaʻiga lea e mafai ona toe faʻafoʻiina le gafatia o le tagata maʻi e galue ai e masani lava e aunoa ma le manaʻomia mo le inisalini poʻo le faʻasolosolo masani.

O sea faiga o le a fesoasoani e puipuia ai le leiloa o le vaʻai, toesea o lima ma gaioiga maualuga lua. Faʻafetai i taunuʻuga o vailaau faʻaonapōnei, e tupu i le 60-70% o faʻatinoga.

Ae ui i lea, o le taʻavale e faigata ona faʻatino, e mafai ona faʻafitauli. O mea taatele o le:

  • afaina o le okeni ua toe totoina (mafua mai ile suesuega poo le malosi i le taimi o taotoga),
  • o le necrosis o le toto na totoina (ona o faafitauli i le thromboembolic i le vasastomoses vascular),
  • liliuese o le totoina (lea e ono manaʻomia ai le faʻatuina - aveeseina o totoga ua totoina),
  • gasegase, faʻamaʻi pipisi ma le faʻaaogaina o fistulas.

I nisi tulaga, e mafai foi ona faʻapipiʻiina se fusi (e aunoa ma ni faʻailoga o le toilalo) e le faia ai se galuega faalilolilo. O le mea lea, o le agavaa o le tagata maʻi mo le totoina o le pancreatic e le o se faiga faigofie. E manaʻomia ai se iloiloga a le tagata lava ia i le tulaga o le maʻi e le tele o tagata tomai faapitoa.

Ole pasene o faʻafitauli e maualuga tele. E oo lava i nofoaga tutotonu e galulue ai tagata tomai faapitoa, o faafitauli e tulai mai i le 31-32% o tagata gasegase. O le toe faʻaleleia o le aʻoaʻoga e faalagolago i le sao saʻo o le tagata foai mo le tagata e mauaina.

O aʻafiaga ogaoga mo faʻalavelave mulimuli ane i se tagata maʻi:

E tusa ma le 10-20 pasene o faʻalavelave faʻasolosolo e aofia ai le faʻasolosolo o le thrombosis. I le 70 pasene, e iloa i totonu o le fitu aso talu ona taotoga (e masani lava o le aveʻesea o se okeni ua gaʻoina e manaʻomia).

O le gasegase e manatu o se tasi o mafuaʻaga o faʻafitauli pe a uma ona totoina totoga. E mafai ona fesootaʻi atu i se vavalo vasasotosis, vavalalata o le tino, ma le toto i le gastrointestinal tract.

O le fulafula o le pancreatic e tele lava ina afua mai i le leaga o mea leaga e mafua mai i le gaosiga. E mafai ona oʻo i le 3-4 vaiaso pe a uma le taotoga. Fistula o le inisinia - e masani ona tupu i le tolu masina talu ona maeʻa, faʻaalia o ia lava i le tiga ogaoga o le tino. O le tele o tagata gasegase e manaʻomia vave le taotoga o taotoga

I totonu o le tolu masina talu ona faia le taotoga, e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi o le iniseti. O mea taua e aofia ai:

  • tausaga matua o le foai,
  • o le faʻaaogaina o le dialysis diabetone ao leʻi faʻauluina,
  • umi taimi o le malulu malulu,
  • pancreatic inflammation ma le immunosuppression e faaaoga sirolimus.

Inisinia faʻapitoa mo le faʻaogaina o le tino - faʻalauteleina le soifua faʻafuaseʻi o tagata maʻi.

Aʻo le i faia le faʻagasologa mo le toe faʻavasegaina o le okeni faalilolilo faalilolilo, o mea taua e mafaufauina lea e solia ai le taotoga:

  • maʻi leaga
  • agaʻi i luma o le gasegase cardiopathy,
  • faaletonu mafaufau
  • faʻafitauli faʻavaivaia poʻo le AIDS,
  • suiga alualu i luma atherosclerotic,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manava,
  • siama masani ma faʻamaʻi pipisi e le mafai ona togafitia,
  • tausaga (e le fautuaina le taotoga mo tagata matutua atu i le 45 tausaga).

O le faʻatagaina autu i le faʻaaogaina o le taimi e iai maʻi mama i totonu o le tino, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le mafaufau. Soʻo se faʻamaʻi i se foliga lapopoa e tatau ona faʻaumatia aʻo lei faia le taotoga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Alexander Myasnikov ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Pipreatic transplantation mo le maʻisuka

O le isi togafiti e togafitia ai o le totoina o meaʻai mo le maʻisuka. O le taotoga e fesoasoani i le faʻaitiitia o le faʻalagolago i le puleaina o le inisalini i aso taitasi, o le togafitiga e talafeagai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga, ae ui i lea, ma le ituaiga 2 e mafai ona taʻu mai ai faailoilo mo sea ituaiga o gaioiga. Ae e manaomia e tagata gasegase ia amanaʻia uma tulaga lamatia e ono aʻafia ai ma le taotoga, ma le mea moni o le tele o tulaga e manaʻomia le lagolago i vailaʻau i taimi uma e aloese ai mai le teenaina.

O loʻo faʻatulagaina le pancreatic transplantation mo tagata mamaʻi e mafatia mai se faʻalavelave faigata o le faʻamaʻi. O le pancreas o se okeni sili ona leaga ma o lona gaosiga e fesootaʻi ma le tele o tulaga lamatia ma faʻafitauli, o le mea lea ua naʻo le taimi e tatau ai. O faʻamatalaga mo le faʻaaoga o ituaiga nei o faʻafitauli o le maʻi:

  • ogaoga o le le atoatoa poʻo le fesuiaiga i le maʻi faʻamaʻi mo tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka,
  • o le i ai o se fatuga o loʻo i totonu o gasegase ua maua i le maʻisuka,
  • leai se tali i togafitiga o inisalini,
  • ogaoga o faʻalavelave gaʻo.

Toe foʻi i le laulau o mea

I togafitiga faafomaʻi, o loʻo faʻaaogaina se faʻaaogaina atoa poʻo se vaega o le totoina o le pancreas. Pe a faʻapipiʻi se okeni foaʻi, e le aveesea e fomaʻi le pancreas o le maʻi, e pei o le aganuu mo le fatu poʻo le fatuina o fatugao. Faʻataʻitaʻi faʻatasi poʻo le faasologa faasolosolo o le totoina, i le taimi e tasi ma le fatugaʻo. O sea taotoga e maua ai se taunuuga lelei i se pasene tele o mataupu. O togafitiga faafomai e taitaia ai ituaiga ituaiga o taotoga o pancreatic:

O se auala lelei mo le togafitia o le maʻi ua manatu o le pala o persad o tamaʻi Langerhans.

  • Suiga mai se tagata foaʻi - o se taʻaloga e faia i le faʻasesega o le tino o le manava.
  • Langerhans cell transplantation - o motu o sela e maua mai le tasi pe sili atu foaʻi ma ua totoina i totonu o le vet portal o le ate o le tagata maʻi e faʻaaoga ai se pusi.
  • Tuufaatasiga masani o le tui ma le fatugao, o lenei faiga e fesootaʻi ma le faateleina o le aʻafiaga, ae o loʻo i ai le pasene sili atu o le lelei o le malosi.
  • Suʻeina o suauu foaʻi e faʻaaoga ai se meafaigaluega e fafagaina ai le okesene ma puipuia ai le faʻaaogaina (i lalo o le suʻesuʻega).
  • O se gaioiga o vela beta e maua ai le inisalini.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le taotoga pancreatic e fesootaʻi ma se tulaga sili ona leaga, aua o lenei okeni e sili atu ona faigata ma faaleagaina ia sela e pei o ate ate. A maeʻa le faʻavasegaina o se okeni foaʻi, i le tele o tulaga, e manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ina ia taofia le tali atu i se tino mai fafo - teena.

O le faʻavasegaina o sel oleteti o Langerhans e le o aʻafia ma faigata ogaoga mo le tino ma e le manaʻomia ai le faʻaopoopoina o togafitiga faʻasaina. Talu ai ona o totoga na totoina tuusao i totonu o le tino, o le aafiaga o le taualumaga e matauina vave lava pe a uma le taualumaga. I aso na sosoo ai, o le telefoni feaveaʻi ua faateleina.

O se tagata gasegase e filifili e suʻeina e tatau ona mautinoa o le lamatiaga i lona soifuaga e faʻamaonia ai lamatiaga e fesootaʻi ma le taotoga ma taunuuga e tatau ona ola ai o se taunuuga o le taotoga.

O se atinaʻega fou e suʻegaienisi Isaraelu o se meafaigaluega faʻapitoa lea e tuʻuina mai ai sela mai se foaʻi soifua maloloina, latou te faʻapipiʻi i le tino o le tagata maʻi ma faʻamaʻi faapitoa, ma maua ai le fua saʻo o le insulin i lona toto. E tusa ai ma le faiga lava lea e tasi, o siama e maua ai le okesene, aʻo tumau pea ona puipuia mai le tali a le tagata, ae o loʻo faʻaauau pea ona atinaʻe ia masini. E pei o le transplantation o le peta, lea e mafai foi ona suia ai togafitiga o le maʻisuka.

Contraindications i le pancreas o le totoina i le maʻisuka

O le taotoga ua solia i le kanesa. E le mafai ona e gasegase tagata gasegase ei ai mafaufauga poo ni faʻalavelave matuia i le gaioiga o le tino. O le isi faʻalavelave o le a iai le faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular. E leʻi faia se taʻaloga ma pe'ā iai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi, seia oʻo ina faʻaumatia.


  1. Yurkov, I.B. Tusitaulima o faʻafitauli faʻaleagamoni ma faʻamaʻi / I. B. Yurkov. - M .: Phoenix, 2017 .-- 698 p.

  2. Moroz B. T., Khromova E. A., Shustov S. B., et al. Tekinolosi fou i taimi masani i le togafitia o togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, Maota Lolo o Nauka - M., 2012. - 160 p.

  3. Malakhov G.P. Faamalologa Faamalologa, Tusi 1 (maʻi suka ma isi faʻamaʻi). SPb., Fale Lomiga "Genesha", 1999, 190 p., Ext. 11,000 kopi
  4. Zholondz M.Ya. Se malamalama fou i le maʻisuka. St. Petersburg, lolomiina le fale "Doe", 1997,172 itulau. Toe lolomiina o le tusi lava lea e tasi o le "Diabetes. Malamalama fou. " SPb., Fale Lomiga "All", 1999., 224 itulau, faasalalauga o kopi e 15,000.
  5. Vinogradov V.V. Tumama ma tumutumu o le pancreas, Setete o le Fale Lomiga o Fomaʻi - M., 2016. - 218 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faailoga mo le gafa

I faiga faafomaʻi, o auala faaonaponei o le faʻaitiitia o faʻamaʻi e iloga.

  1. Faʻamatalaga tau togafitiga.
  2. Lapataiga o le pancreas.
  3. Suiga o le pancreas.
  4. Pipreatic islet transplantation.

Ona o le mea moni e faapea o le maʻisuka togafitiga e mafai ona iloagofie ai suiga i le gataifale na tutupu ona o suiga i le gaioiga masani o suauu peta, togafitiga o togafitiga o le a fuafua e ala i le faiga mo le sui o tamaʻitaʻi o Langerhans.

O lenei togafitiga e fesoasoani e foia ai le feteenai i mea faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le faʻamautinoa le faʻavaeina o faʻafitauli ogaoga faifaipea o le faʻaalia o le maʻisuka, lea e faʻalagolago i le kulukose, tusa lava po o le a le taugata o togafitiga.

I le maʻisuka, o lenei faaiuga e faavae lelei.

Ole tele ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e maua ai le masini e maua ai le gaʻo. O le mea lea, o faʻatagaga o le sui o tamaʻitaʻi o Langerhans o le au foai na faʻaaoga, lea e teuina ai a latou lava gaoioiga i le maualuga. O lenei tulaga matautia e faamoemoeina le i ai o tulaga mo le faʻasaina ma le isi poloka o metabolic mechanisms.

I nisi o tulaga, e mafai ona mafai ona ausia le faʻafeagai o le faʻalavelave tuputupu aʻe o se maʻi suka poʻo le taofi.

O le totoina o le pancreatic i maʻi o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia, ona o na faʻalavelave e naʻo tulaga sili ona ogaoga e faia.

O le totoina o le okeni pancreatic e masani lava ona faia mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 ma le matua maualalo ua uma ona faʻaalia muamua aʻo leʻi amataina e le maʻi ona aʻafiaga e le mafai ona faʻaaogaina i le:

  • retinopathy ma le le atoatoa o le mafai ona vaai
  • faʻamaʻi o vaʻa tetele ma laiti,
  • neuropathy
  • nephropathy,
  • ogaoga o le endocrine.

O le gaosiga o le gland e faia foi i le i ai o se maʻi maualuga o le maʻisuka na mafua ona o le pancreatic necrosis, lea na avea ma faʻalavelave o le pancreatitis i le gasologa o le vaega ma le leaga o le faʻamaʻi, ae afai o le maʻi o loʻo i le tulaga o le faʻavaeina.

E masani lava o le mea e faʻafesoʻotaʻi ai le hemochromatosis, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻiina o le tagata i le suka.

I nai tulaga e seasea tupu, o le totoina o le gland mo le maʻisuka ua faʻamatalaina i tagata gasegase ma le tele o faʻamaʻi.

  1. Necrosis o le mea oona.
  2. Faʻaleagaina o le gland e ala ile tumo o loʻo faia i se auala leaga pe leaga.
  3. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le inflammatory i le peritoneum, lea e oʻo atu ai i le atinaʻega o faʻaleagaga matuia o le tino, lea e le tali atu i soʻo se togafitiga.

E masani lava, faatasi ai ma foliga vaaia o le maualalo, o le tagata gasegase, faatasi ai ma le totoina o le paʻu, o le a manaʻomia foi se gaioiga faia i le taimi vave lava i le pancreas.

Faʻasalaga o le fesuiaʻiga

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga, o le a le mafai ona mafai ona faʻapipiʻiina le pancreas mo mafuaaga eseese.

  1. O le auai ma le faʻapipiʻi o neoplasms o se ala maualalo.
  2. Loto o le fatu, faʻaalia i le le atoatoa o le tino.
  3. Faʻafitauli o le maʻisuka.
  4. O le i ai o pathologies o le tino, stroke, faʻalavelave pipisi.
  5. Togalaau i le ava, fualaau faasaina.
  6. Faʻafitauli o le ogaoga faʻaalia o le mafaufau.
  7. Malosiaga puipui o le tino.
  8. AIDS

E mafai togafitiga togafitiga pe afai e faamalieina le tulaga o le maʻi. A leai, ei ai se tulaga lamatia o le oti.

Faʻamatalaga aʻo leʻi toe gafa

Aʻo le i faʻamalamalamaina le ono mafai ona faia se taotoga faʻapitoa ma mataupu e aofia ai se mea e faʻaaogaina, o loʻo faia se seti o suʻega. O le suʻesuʻega e aofia ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga nei:

  • suʻeina o toto,
  • faʻatulagaga faʻasolosolo,
  • electrocardiogram
  • suega toto i le tulaga o meaola oona,
  • faʻamatalaga ultrasound o le fatu muso, peritoneum,
  • toto serology,
  • urine ma le suʻeina o toto,
  • suʻesuʻega o mea e fesoʻotai ai meaola,
  • x-ray o le sternum.

O le tagata maʻi e manaʻomia se suʻega atoa e se fomaʻi, fomai tipitipi, gastroenterologist. O nisi taimi e te manaʻomia se suʻesuʻega ma fomaʻi:

  • endocrinologist
  • cardiologist
  • fomaʻi
  • le fomai nifo.

Faafetai i se suʻesuʻega, e mafai ona iloa le taufaamatau o le teenaina o le totoga ua suia. Afai o mea uma e faʻamaonia i le vaitaimi o le suʻega e masani, ona fuafua lea e fomai e suʻe le paʻu ma vaai mo se tagata foai.

O faʻataʻitaʻiga a le tagata e faia i totonu o se tagata soifua ma le tasi na iloa lona maliu ua oti.

E faʻapefea ona faʻatulagaina se gaioiga faʻaaogāina?

E faʻavae i luga o iuga o suʻega, o le soifua manuia lautele, ma le leaga foi o le mea e aafia ai le pancreas, o le a filifilia e le fomaʻi se laasaga mo se gaosiga o le paʻu.

  1. O le taotoga e aofia ai le suia o se okeni atoa.
  2. Suiga o se siʻusiʻu po o isi lobe o le gland.
  3. E tatau ona aveese le okeni ma se vaega o le duodenum.
  4. Ole tui malosi o lela Langerhans.

Pe a suia le pancreas atoa, ave ma se vaega o le duodenum 12. Ae ui i lea, e mafai ona fesoʻotaʻi le gland i le tootoo laiti po o le vevela.Afai e naʻo se vaega o le pancreas o loʻo totoina, ona faia lea o le taotoga i le aveeseina o le sua o le pancreatic juice. Ina ia faia lenei mea, faaaoga 2 metotia.

  1. Faʻaseseina o le auala e faʻaaogaina ai le neoprene.
  2. Le aveesea o le toto o le toto i totonu o le tootoo po o le vevela. Pe a tuʻuina le sua i totonu o le vevela, o le a faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi.

O se gaioiga o le pancreas, e pei o le fatugaʻo, ua faia i le fusi o le iliac. O le faʻatonuga e faigata ma umi. E tele taimi e faia ai le taotoga i lalo o faʻamaʻi pipisi, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga.

E tupu ai le faʻamautuina o le afaina o le afaina, ona o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi pe a uma ona faʻavasegaina e faʻaitiitia ai le tulaga.

Tausiga togafitiga o le gland i tulaga:

  1. Ua tuʻuina atu i le tagata foaʻi se vailaʻau mo le faʻamalosiina e ala i le uaea uterine, ona faʻaaoga ai lea o se vaifofo puipuia.
  2. I le isi itu, ua aveese le okeni ma faamafanafana i se vaifofo malulu.
  3. Fai se faʻatulagaga faatulagaina. O le vavaega ua faia i le tagata e mauaina, ona sosoo ai lea ma se suauu ola maloloina po o se vaega ua totoina i totonu o le faletalimalo ile fossa.
  4. O faʻatautau, veins ma le alifili o fafo o le okeni ua faʻaopoopoina i laasaga.

Afai e sui le tagata maʻi i le galuega a gaʻo e faasaga i le maʻisuka, ona mafai loa lea ona faia se lua gaioiga. O lenei mea o le a faateleina ai avanoa o se taunuuga lelei.

Faʻatasi ai ma se faʻasologa manuia, o le a vave lava ona toe foʻi atu le tagata gasegase i le gaosiga o le carbohydrate masani, o lona uiga e le manaʻomia ona ia inuina le inisalini i taimi uma, ma suia i le papaʻi immunosuppressive. O lo latou faʻaaogaina o le a le mafai ai ona teena le pancreas ua suia.

E faʻamalosia le togafitiga faʻamalositino ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina e 2-3 e iai le eseesega o gaioiga o gaioiga.

E pei lava o soʻo se vaifofo faʻafitauli i le faafitauli, faʻapipiʻiina e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o ia faʻafitauli o le maʻisuka, o ona fualaau e le mafai ona foia le faafitauli.

  1. Le faʻavaeina o se faʻalavelave lavelave i totonu o le fale.
  2. O le i ai o le vai i totonu o se liʻo o se okeni ua suia.
  3. Le atinaʻeina o le toto toto i tulaga eseese o le malosi.

E tupu ai le teena o le gaʻo ua gaosia. E faailoa mai ai le i ai o le amylase i le urine. Ma e mafai foi ona iloa lenei mea pe afai e faia se biopsy. O le a amata ona faateleina le uʻamea. O le ultrasound scan e toetoe lava a le mafai ona iloa, ona o le tino ua paʻu mata.

Prognosis pe a uma le taotoga

O togafitiga togafitiga e toe faʻaaogaina e aofia ai le toe faʻaleleia umi ma faigata mo le maʻi. I le taimi lea, o loʻo faʻamautuina ia fualaau faasaina, o lea ua lelei le aʻa o le okeni.

E mafai ona togafitia le pancreas pe a uma ona faʻavasegaina?

E tusa ai ma fuainumera, o le ola pe a uma ona faia se gaioiga o le gasegase o loʻo matauina i le 80% o tagata gasegase mo se vaitaimi e le silia le 2 tausaga.

Afai o le pancreas ua totoina mai se foai soifua maloloina, o le togafitiga e sili atu ona lelei, ma e toeitiiti atoa le 40% o tagata mamaʻi ola mo le sili atu ma le 10 tausaga, ma le 70% oi latou e le sili atu ma le 2 tausaga.

O le faʻaofiina o siama o le tino e ala i le auala faʻaogaina ua faʻamaonia ai e le mai le itu pito sili ona lelei, ua maeʻa nei le faiga. O le lavelave o lenei metotia e taoto i le le atoatoa o le tasi gland ina ia maua ai mai le fuainumera manaomia o sel.

Ituaiga o Gland Suʻega

O togafitiga faʻafuaseʻi e mafai ona faʻatinoina i volumes eseese. I le taimi o le taotoga, faʻatulagaina:

  • vaega taitasi o le gland (siʻu poʻo le tino),
  • pancreatoduodenal complex (atoatoa uma gland ma se vaega o le duodenum lata ane i ai),
  • uʻamea atoa ma fatugao i le taimi e tasi (90% o mataupu),
  • pancreas i le maea ai o le amataga o fatuga fatu,
  • se aganuʻu o faila beta foaʻi e maua ai le inisalini.

O le tele o taotoga e faalagolago i le tele o le faaleagaina o le tino o le okeni, o le tulaga lautele o le maʻi ma le fuaina o le suesuega. O le filifiliga e faia e le fomai tipitipi.

O le taotoga e fuafuaina, aua e manaʻomia ai le sauniuniga ogaoga o le tagata maʻi ma le toe gaosi.

Ina ia mafai ona togafitia lelei le tagata maʻi i vailaʻau faʻamaʻi mo le maʻisuka, e tatau ona e iloa po o le a le ituaiga o maʻi na ia atiina ae. E faalagolago i le tele o mea. O le matafaioi autu o le taʻalo i le matua ma le pathogenesis o le faʻamaʻi.

O le maʻi suka e faatatau i togafitiga o le pancreas endocrine. O loʻo faʻatusalia e tamaʻitaʻi o Langerhans ma e naʻo le 2% o le numera o le totoga o le okeni atoa.

O atumotu o loʻo faia i sela eseese i le fausaga ma le galuega. E faʻatasi i latou i le pule faalilolilo o hormones - o vaega taua o loʻo pulea ai ituaiga eseese o le metabolism, digesile, ma le tuputupu ae.

O le mea lautele, e 5 ituaiga o cellocate endocrin ua iloga, lea e taua tele i le gaosia o hormones. Faatasi ai ma i latou e fesoʻotai ma le gasegase o le gaʻo:

  • seta beta (60%) e maua ai le inisalini ma i vaega laiti - amylin, e aofia ai foi i le faatonutonuina o maualuga o le suka,
  • aluma alpha (25%) faʻamalo le kalupago - o se tagata faʻamalosi ile inisalini (talepe le gaʻo, faʻaititia le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto).

O vaega eseese o galuega i luga o le pancreas ua vaevaeina i ni vaega, e fuafua i le maualuga ma le auala o le gaioiga. E ala i le voluma, e mafai ona avea ma totoga-puipuia poʻo le aveeseina o gland poʻo lona vaega.

Faatinoina o le faasaoina o le ola

O le tele o faʻatulagaga o le totoina o le pancreatic e faʻatautaia i le taimi lava e tasi ma le fatuina o fatugase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga I ma le faʻasologa o le le atoatoa. O le vaega sili lona lua e aofia ai tagata gasegase o loʻo gaosia se gaʻo pe a uma le gaosiga o fatugaʻo.

O le vaega mulimuli e aofia ai tagata gasegase e le o iai ni mea e le mafai ona maua, o latou na o le gaosiga o le pancreas naʻo ia. O le pasene o le taʻi tasi tausaga e ola ai i le vaega o se faʻalavelave faʻapitoa o le pancreatic o le 70-75%, faʻatusatusa i le 80-85% i tagata maʻi ina ua maeʻa ona faʻaogaina ma le le faʻaaogaina o le pancreas ma le fatu fatu.

O faʻamaoniga o le teteʻeina o le totoina pe a uma le faʻasolosolo ese o le pancreatic, e pei o se tulafono, e faʻaalia muamua e ala i faʻatau fatuga. I tagata gasegase e pei o le maʻi o le maʻisuka, o le faʻaopoopoga o le totoina o le pancreas i se gaosiga o fatugaʻo e le faʻapogai ai le faateleina o le numera o aʻafiaga i le tagata maʻi ma le gasegase.

E sili atu ma le lua vaetolu o tagata gasegase pe a mavae le faʻavasegaga faʻapitoa o le pancreas ma fatugaʻo e le o toe faalagolago i

O loʻo taua i lalo vaega faʻapitoa mo le faʻavaveina o le maʻi o le maʻisuka.

Transplantologists e mafai ona faʻaogaina ituaiga o mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻapitoa:

  • Faʻatoʻa totoina uma
  • Gland tail sipisi,
  • Suʻeina o se vaega o le tino o le gland,
  • Suʻega o le pancreo-duodenal (gland ma le vaega o le duodenum) faʻalavelave,
  • Faʻasalaga faʻaleagaina o se aganuʻu peta o le gland.

O le faʻamalamalamaga o le ituaiga o taotoga o le faʻasolosolo o mea faʻapitoa e faʻatulagaina pe'ā maeʻa suʻesuʻega o faʻamaumauga uma na maua i le taimi o le suʻega o le maʻi. E faʻalagolago i uiga o le faʻaleagaina o le gaʻo ma le tulaga lautele o le tino o le maʻi.

O le faʻatinoga lava ia e faʻatinoina pe a maeʻa ona saunia le tagata maʻi mo le faʻamaʻi lautele ma tape le mafaufau o le tagata maʻi. O le umi o nei taotoga o taotoga e fuafuaina e le faigata o mataupu tau falemai, le sauniuni o le fomai tipitipi e toe fesuiaʻi ma le vaega o le anesthesiology.

Faʻalagolago i le atinaʻeina o le maʻi, o le maʻisuka e tele faʻaaliga. Muamua, e maua e le tagata maʻi le tiga, e pagatia i le le mautonu o le fatu, ona maua ai lea o le maʻisuka.

I le uluai laasaga o le atinaʻega, o loʻo mataituina ai le le atoatoa o le gasegase o le gataifale, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka. O le auala lenei e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga lava.O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le ketoacidosis o le maʻisuka, o vaʻa tetele, ma laiti ma vaʻa laiti e aʻafia i tulaga e le masani ai.

O le toe faʻafoʻiina o le pancreas i lenei ituaiga faʻamaʻi e faia i le faʻaaogaina o le sulfonylurea, meaʻai talafeagai ma le gaioiga faaletino.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le kulukose e maualuga. O faʻataʻitaʻiga e tuʻuina atu ma le tiga ogaoga i le pito i luga ma le solia o le gaʻoina o meaai. O le maʻi e atiaʻe i ni tulaga se tele:

  1. Vaitaimi o le faʻavavevaveina o le faʻaleagaina o le faʻagasologa i le gland eseʻese ma faʻamagaloga.
  2. O le le fiafia i peta beta e mafua ai le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo.
  3. O le maʻisuka ituaiga 2 e amata ona fai.

Faatasi ai ma le amataga o le atinaʻeina o le faamai, ua mafatia se tagata mai:

  • ia tumau le susu
  • le le mafai ona faanatinati lou fiainu
  • faateleina le aofaʻi o urina ua gaosia,
  • faaitiitia po o le faateleina o le mamafa o le tino,
  • ogaoga paʻu ma le mago,
  • hypersensitivity i le foliga mai o le faaseʻe o le fao i luga o le paʻu,
  • vaivaiga ma le afu,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

O faailoga ia e faʻaalia ai le amataina o le atinaʻe o le faʻamaʻi. E le mafai ona e le amanaiaina i latou. E tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi ma faia se suʻesuʻega.

Suesuega Laboro

E manaʻomia le suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe pe a faʻamaonia le faʻamaonia. Iloiloga e mafai ai ona iloilo le tikeri o le faʻaleagaina o le toto i le okeni.

E le gata i lea, o le solia o le le fiafia (o le maualuga o le gaosia o elemene oona) ma le manava (gaʻo i le toto ma le urine) galuega o le gland, faapea foi ma suiga i le toto o le toto, ma le totoga o le toto.

  • suega o le toto lautele - e fuafua ai le i ai o se faʻailoga leaga i le taimi o le suʻesuʻega (faateleina le ESR, leukocytosis),
  • suʻesuʻega o meaola faʻapitoa: diastasis of blood and urine, sugar toto and urine, coprogram.

I le tulaga o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto poo le fuainumera masani, ae o faitioga o le fiainu, o nisi taimi e malogo ai, e tatau ona fuafua le suka o le toto ma se taumafataga o le gaosipolo poo le TSH (suega o le toleniga o le glucose pe a iloa le glucose anapogi ma le 2 itula pe a maeʻa le taumafataga o le gaʻo). O lea la, o le maʻisuka e iloagofie.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le mea e sili ona faʻaaogaina o se ultrasound o le avanoa o le retroperitoneal, pe a fai o le pancreas o loʻo i ai, ma le pito i totonu.

O le suʻesuʻeina o le pancreas ma le tino o le tino o le auala sili ona saogalemu ma sili ona talafeagai, lea e le tele se taimi, e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa, sei vagana ai le anapogi ao leʻi faia le manipulation.

O le faʻasoasoaina e mafai ai ona mataʻituina tulaga i le pancreas ma faʻataʻitaʻi i latou i le malosi, tusa lava pe mafai e se tamaititi o soo se vaitausaga ona faʻapaleina. O le mea lea, e tatau ona fai se ultrasound tasi i totonu o le ono masina e iloa ai le auala e toe faʻaleleia ai le uʻamea pe a uma togafitiga.

Afai o le gaioiga e tele, o le fulafula o le gland e mataituina, o lona siʻitaga e faʻaopopoina, ma o le tele o le fesuiaiga o siama e sui.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o vailaʻau faʻamalosi o loʻo vaaia i le ultrasound, e masani lava i le ulu o le pancreatic, o le tele o le okeni e sili atu ona maualalo nai lo le masani.

O suiga o le pancreatic, lea o loo vaaia i le maʻisuka, ua i ai se ata o le faaletonu o le pancreatitis. E le gata i lea, o suiga i totoga vavalalata e faʻatasi i le taimi lava e tasi e filifili ai: o le ate ma le gall vladder.

Auala X-ray e aofia ai:

  1. Fuaina o le laufanua ma le faaofiina o le eseesega e mafai ai ona e vaai i se fuataga tele i le ala, vaega o le fuafuaina, vaapiapi po o le faalauteleina o le Ui, lea o se faailoga le tuusao o suiga o le tino po o le faamalosia o se uila tele, tumo, fua faatatau.
  2. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy - o se sui soʻotaga e tui mai le duodenum i totonu o le gland e faʻaaoga ai se mea e gata ai.
  3. Angiography - eseese (i vaʻa) e faʻaaogaina foi.
  4. CT suʻesuʻeina o le vevela ma le resouperitoneal space, lea e mafai ona matua faateleina ai le ono mafai ona maua ni suiga faʻaleaga.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻaopopo i le ultrasound, e aofia ai:

  • EFGDS (esophagofibrogastroduodenoscopy) e suʻesuʻe ai le tulaga o le mucous membrane o le duodenum ma le manava - e masani lava o lenei maʻi o se faʻasalaga faʻaalia o le mumu o le pancreas poʻo lona faʻalavelave,
  • MRI - ata faʻataʻitaʻi magnet.

Togafitiga o le maʻisuka pancreatic

O le maʻi suka i le tele o tulaga e tupu mai i le tala o pancreatitis. O nei faʻamaʻi e lua e fesoʻotai mai ona o le inisalini, lea e aofia ai le gasegase o le gaʻo, ua gaosia e seta beta o tamaʻi motu o Langerhans, o loʻo siʻosiʻoina i fausaga faapitoa - o le fatu e maua ai enzymes digestive.

I le faʻaogaina o le mimiti i le pancreas, e le gata o aʻafiaga o le tino ma lona galuega o le exocrine e aʻafia, ae o le tamaʻi pele, ma le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mea lea, o togafitiga faʻapitoa ua faatonuina, e aofia ai:

  • suiga o olaga
  • meaai meaai
  • fualaau faasaina
  • taotoga i tulaga ogaoga.

E mafai e se endocrinologist ona fai togafitiga mo isi vailaʻau i le maualalo o le glycemia e faʻaaoga ai vailaʻau faʻamaʻi e aʻafia ai le maualuga o le suka.

Fomaʻi togafitiga

O fualaau faasaina mo pancreatitis i le maʻisuka o le togafitiga autu. O le tagata gasegase e mataʻituina e se gastroenterologist ma endocrinologist, maua fua o le suka, ma le faʻalavelave o vitamini, vascular, nootropics e fesootaʻi ma liʻa o le atuatuvale ma vascular system. O le tele o togafitiga e faalagolago i le glycemia ma faʻafitauli o le maʻisuka.

  1. Fomaʻi o le fesuiaiga o le Enzyme - o le metotia ma le umi o le pulega e faalagolago i le maualuga o le faaleagaina o okeni. O nisi taimi o nei fualaau faasaina ua faatonuina mo le olaga, faapea foi ma le hypoglycemic.
  2. Antispasmodics ma mea faʻapitoa i le i ai o se faʻamaʻi tiga ma lona mamafa.
  3. Vailaʻau faʻasagalaʻau faʻatasi ai ma se mea e ese ai le gaioiga o mea: PPI (proton pump inhibitors), faʻamaʻi o le receptor H2-histamine, faʻataʻitaʻiga. O togafitiga faapena e mafua ile maʻi mo togafitiga ile fale. I le maʻi pancreatitis poʻo le faʻamalosia o le togafitiga masani o loʻo faia i totonu o se falemaʻi, e amata i le potu maʻi tigaina, lea e faʻaogaina ai fofo faaopoopo, fofo o mea faʻamalolo, faʻamalositiga nakoti.

Pancreas transplantation o se auala toe faʻaleleia

Pe a faʻaaoga togafitiga toe sui, o le aʻafiaga o lea mea atonu e le o tagata uma, ma o le tau o ia togafitiga e le taugata mo tagata uma. E mafai ona faigofie ona faʻamatalaina i le mea moni o fualaau mo togafitiga ma lona saʻo saʻoga e faigata tele ona filifili, aemaise lava ona e tatau ona gaosia e le tagata lava ia.

Fomaʻi na tuleia e suʻe ni auala fou o togafitiga:

  • malosi o le maʻisuka
  • le natura o le taunuʻuga o le faʻamaʻi,
  • le faigata o le faasaʻoina o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo.

O auala sili atu faʻaonaponei o le faʻaumatia o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • metotia faameaalofa o togafitiga,
  • panipreas totoina,
  • pancreas totoina
  • liua o le islet cell.

Ona o le mea moni e faapea, i le maʻisuka malosi, o suiga faafesootai e foliga mai ona o le le lelei o suauu peta e mafai ona iloa, o le togafitiga o le faamai atonu e mafua mai i le suia o motu o Langerhans.

O le taotoga o taotoga e mafai ona fesoasoani i le faatonutonuina o mea leaga i le faiga o gasegase poo le avea ma faʻamaoniga o le puipuia o le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga ogaoga o le gasegase o le maʻisuka, o le insulin-faalagolago, e ui lava i le taugata o le taotoga, ma le maʻisuka e saʻo lenei filifiliga.

Ole tele o taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e fai ai le fesuiaiga o le gaosiga o le gaʻo i masini. O le mafuaʻaga lea e sili ai le faʻaaogaina o le tufatufaina o le pancreas foaʻi, lea o loʻo taofia ai ana galuega i le maualuga.O se faʻagaiga faapena e aofia ai le tuʻuina atu o aiaiga mo le faʻasaina ma le faʻagataina mulimuli ane o faʻafitauli faʻanatura.

I nisi tulaga, o loʻo i ai se avanoa moni e toe faʻafoʻi ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ua amataina pe taofi.

  • Faʻafeiloaʻi o le Cell Pancreatic
  • Faaiuga

O le alualu i luma mai le vaega o le faamagaloga i le taimi masani o le olaga atoa o le insulin o le faalagolago e masani ona faamatalaina e ala i le paʻu malie o le galuega totoe o sē β. Ae mai se falemaʻi, e mafai ona faateleina i le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi pipisi.

I le taimi nei, o le togafitiga fou o le inisalini e toe suia ai le togafitiga mo tamaiti ma tupulaga talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1. E ui lava o isi togafitiga faʻapitoa, e pei o le pancreatic cell transplantation, o loʻo suʻesuʻeina.

Faʻafeiloaʻi o le Cell Pancreatic

Pancreas transplantation o se togafitiga faataitai mo le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻafeiloaʻiga o Islet e faʻaalia ai le tufatufaina o vavalalata vavalalata mai se tagata foai i se tagata maʻi e ala i le afaina i totonu o le ate.

A maeʻa lenei faiga, e masani lava ona faʻataʻitaʻiina fualaau faasaina. I le taimi nei, o le manuia o lenei togafitiga e mataituina i le 60% o tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma le manuia o le faʻavaeina o se aofaʻi lava o motu o Lagergans, o le teena o le inisalini e mafai ile tausaga.

O le gasegase o Islet na sili atu le faamanuiaina ina ua maeʻa le faʻaofiina o sui faʻamaʻi puipuia e le oona i vela beta ma faaleleia atili tekinolosi e aoina ai se numera talafeagai o sene e mafai ona maua i le aganuu.

O le numera o mataupu o loʻo tumau pea le faʻaitiitia o le insulin-totolo ma le mataʻituina o le vaʻaia. E tele ni pauna siliva e manaʻomia ina ia maua ai se numera talafeagai o suauu beta i le gaʻoina.

I le taimi nei, o le faʻamaoniga autu o le togafitiga o le le lava o le mafaufau i le hypoglycemia, lea e le mafai ona togafitiga e faʻaaogaina isi metotia. E pei o le faaumiumi o le afaina o le inisalini i tagata matutua ei ai le maʻisuka ituaiga 1.

Talu ai e iai se aʻafiaga o le nephrotoxicity i le taimi e ave ai fualaau faʻasaina, o le tele o togafitiga faʻapitoa e aofia ai maʻi e sili atu i le 18 tausaga le matutua ma le umi o le maʻi o le maʻisuka e suʻesuʻeina ai se mea muamua i le atinaʻe o le nephropathy.

O le faʻamuamua i le togafitiga o le faʻapalepale faʻamausali e aunoa ma le manaʻomia mo le faʻasolosolo o le immunosuppressive therapy o le sini autu o le togafitiga i le lumanaʻi. O le togafitiga o le cell hematopoietic e mafai ona maua ai le faapalepale ma le toe faʻafouina o vaitusi teine ​​i vivo ma in vitro neogenesis o loʻo faʻavave ona atinaʻe atinaʻe suʻesuʻega.

Pancreas transplantation e mafai ai ona maua se maualuga maualuga o le ola i le toto mo le 1 tausaga. Ae o loʻo i ai tulaga ogaoga o taotoga ma le manaʻomia mo le faʻamalosia o le faʻamalosia o le tino i taimi umi e aunoa ma le faʻamalosia o le fatuina o fatugao, lea e le faatagaina ai le faʻaaogaina o lenei metotia i tamaiti ma tamaiti.

E ui i le manuia o suʻesuʻega o loʻo i luga, i aso nei e tele faʻasolega ma tapulaʻa. O le faʻalavelave autu i le lautele o le faʻaogaina o lenei metotia o le togafitia o le maʻisuka o le leai o se mea mo le faʻaaogaina ma le le lava o tupe e faʻaleleia ai le ola.

Ae o tagata suʻesuʻe i le salafa o le lalolagi o loʻo galulue i lenei faafitauli. Aemaise lava, o se tasi o auala aupito sili mo le faaleleia o le ola, o se faʻapitoa faʻapitoa o tamaʻi manumanu ua atiaʻe.

O le fea e puipui ai i latou mai le tino puipuia ma e le faʻalavelave i le faʻasaʻolotoina o le inisalini. O le tau maualuga o le gaosiga o le motu o pancreatic e taofia ai foi le faʻavaeina o masini.

Ole tele o faʻafitauli, o le mafai ona maua ai ni maʻi mama ma le faʻaaogaina o immunosuppressants i luga o le galuega toe faʻaaoga.

O le a le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi pipisi i le tino lea e atiaʻe ona o le toto maualuga. E tusa ai ma le WHO (World Health Organization), o le lima lima o tagata o le paneta o loʻo maua i le maʻisuka. I aso nei, o le maʻisuka ua vaevaeina o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. O le tali i le fesili pe moni lenei mea pe leai foi i le malamalama i le eseesega i le va o ituaiga maʻisuka e lua.

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka?

E lua ituaiga o suka suka: type I le maʻisuka (maʻi suka, ma le maʻisuka talavou) ma le maʻisuka ituaiga II (tagata maʻisuka matutua, maʻisuka maualuga). E ui lava i faʻamaoniga tutusa, o nei faʻamaʻi e mafua mai i mafuaʻaga ma gaioiga e tutupu i le tino, ma, o le mea lea, e togafitia i latou i auala eseese.

Afai o le maʻisuka ituaiga II e sili atu ona fesootaʻi ma le le atoatoa o le tino, le mamafa, faateleina le cholesterol, faatasi ai ma suiga o le matua e mafua ai ona le lelei le pancreas, ona togafitia lea o togafitiga e aveese ai nei faafitauli.

O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga II, o le mea muamua lava, faʻaumatia esega leaga, ma le maʻi o loʻo i ona lima.

O le maʻisuka ituaiga I le taimi nei ua manatu o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. I se tagata soifua maloloina, o loʻo tumau pea le maualuga o le suka i le toto ma le fesoasoani o le insulin, lea e maua mai i le peta pancreatic beta.

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, ona o le faaletonu o le tino, o le pancreas ua faamutaina le maua o le insulin i le saʻo saʻo. O le faagasologa e faʻaauauina seia oʻo ina maeʻa le oti o peta peta.

O le mea lea, o tagata gasegase e faʻamalosia e tui inisalini i aso uma, pe savavali faʻatasi ma se pamu insulin. I le faaopoopo atu i lenei mea, o tagata gasegase e suʻeina le toto i le tele o taimi i le aso.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le paleni taumafa o se tasi lea o vaega autū o le tausisia o le maualuga o le suka ma le gaosiga o galuega.

Suʻeina o lau mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 o le a fesoasoani ia te oe e aloese mai fualaau.

E faʻasaina le gasegase e 'ai faʻamalosi tino gaʻo ma gaʻo.

E tuʻuina le okeni foaʻi i le fui (iliac fossa) (o loʻo tuʻuina ai foi le fatuga iina) e ala i le faʻatalatalanoaga i le laina i luga o le laina paepae o le manava. Na te mauaina le totoina o le toto i totonu o ana vaa mai le aorta.

O le tafe mai fafo e auala atu i le vein vein system (o le auala pito sili ona taua) poʻo le vena vavalalata. O le pancreas e fesoʻotaʻi ma le puipui o le atigilima laiti poʻo le vevela o le maʻi ile tasi itu.

O le metotia sili ona lelei ma le saogalemu i le sili ona lelei o le olaola o le gaosiga tutusa o le pancreas ma le fatugao. O le tau o sea taotoga e sili atu nai lo isi uma filifiliga, e umi se taimi mo lana sauniuniga ma le amio ma le maualuga o le agavaa o le fomai tipitipi.

O le taotoga o le toto o le toto ma ona taunuuga e faalagolago tonu i le tele o mea. E taua le mafaufau:

  • le tele o galuega faʻatulagaina o loʻo faʻaaogaina i le taimi o taotoga,
  • tausaga ma le tulaga lautele o le tagata foai i le taimi o le maliu,
  • fetaui lelei o tagata foai ma tagata gaosi i itu uma,
  • faamautu o le hemodynamic o le maʻi.

E tusa ai ma fuainumera o loʻo i ai nei, o le sao o le ola pe a uma le faʻapipiʻiina o le pancreas mai se tagata na tuʻuina atu le tino maliu o le:

  • lua tausaga - i le 83% o mataupu,
  • e tusa ma le lima tausaga - i le 72%.

E faʻafefea ona togafitia le pancreas ma le maʻisuka, e filifili le fomaʻi. Faʻalagolago i le tulaga o le maʻi, togafitiga poʻo taotoga o togafitiga ua faʻataʻitaʻiina e lagolago ai galuega a le tino

Afai o le lagolagoina o metotia togafitiga e leʻi maua mai iʻuga, ona mafai lea ona faʻaleleia le pancreas i le maʻisuka i le na o le suia o se okeni maloloina i le tagata maʻi.O lea ituaiga o taotoga e masani ona talafeagai mo tagata e iai soʻo se ituaiga o togafitiga. E masani lava ona totoina sela o le motu o Langerhans, e nafa ma le faʻasologa o inisalini. O se gaioiga mo le maʻisuka e faia pe afai:

  • tetee i le tui o le inisalini ua faʻaalia,
  • gasegase o le tino
  • o le maʻisuka na mafua ai ona ogaoga ni faʻafitauli.

O faʻatatauga talafeagai e mautinoa ai le toe faʻafoʻisia o le gland. E mafai ona ausia le sili ona lelei pe a fai o le toe suia o loʻo faia i le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, talu ai o le a aʻafia le maʻi suka i le lumanai, lea o le a faʻafefe ai le toe faʻaleleia o le maʻi.

Faʻalagolago i tekonolosi o le taʻavale i luga o le pancreas, e tolu ituaiga:

Laititi faʻataʻavalega taotoga

O nei galuega laparoscopic i luga o le pancreas, e faia i nai mea laiti i luga o le paʻu o le manava. O se laparoscope vitio ma meafaifaʻaili faʻapitoa e faʻalauiloa mai ia i latou. O le fomai tipitipi e vaavaaia le alualu i luma o le taotoga i luga o le lau. A maeʻa ia faʻalavelave, o le toe faʻaleleia e sili atu ona puupuu, ma o le umi o le falemaʻi e faʻaititia i le tele o aso.

Gaoioiga e le toto

E masani ona faʻaaogaina e aveese ai toma. E aofia ai ma le faʻasalalauga - aveeseina e ala i le faʻaaogaina o le faʻamalosi malosi (cyber-knife), faʻasalaga - faʻamaʻalo o le tumutumu, taulaʻi o le ultrasound, taotoga laser. Afai e le manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi ma le cyber-knife i le tino, o isi tekinolosi e faʻatinoina e ala i se suʻega ua tuʻuina i le duodenum.

A maeʻa le taotoga o le tino, o le fomaʻi e faʻalagolago i le faagasologa o le taimi o le faʻasologa, o le lelei o le toe faʻaleleia, o le atinaʻeina o faʻafitauli, ma e le masani ai. Faatasi ai ma faafitauli e masani ona tupu:

  1. O le toto toto.
  2. Thrombosis ma le thromboembolism.
  3. Infection, le atinaʻe o abscesses, peritonitis.
  4. Le faʻaogaina o fistula pancreatic.

Toeitiiti lava o taimi uma o le a le maalofia le taunuuga o le taotoga o le tino o le vaivai o le enzyme ma le vevela, ma o le maʻisuka na te faatupuina pe a afaina le siʻusiʻu. O nei mamanu e mafai ona totogiina i le tofiaina o sauniuniga o le enzyme-sui ma le hypoglycemic agents.

I soo se tulaga, o le olaga pe a maeʻa le taotoga o le tino e suia ma e manaʻomia ona toe iloilo. Muamua lava, e tatau ona vaʻavaʻai ma masaniga leaga ma tausisi lelei i se taumafataga: faʻavalea le ava malosi, gaʻo ma meaʻai vevela, mea faʻafiafia.

O le a se mea e mafai ona faia pe a uma le taotoga o le pani? O le meaai e tatau ona aofia ai se aofaiga o polotini (oona, iʻa, cheese cheese), fiber ma vitamini: cereal cereals, vegetables, fruits, herbs, teas from herbs herbs. O meaai e tatau ona ave a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti.

Taua! O le le mulimuli i se taumafataga pe a uma le taotoga e mafai ona faʻaaogaina ona taunuuga ma faʻapogai le afaina ai le soifua maloloina.

E tatau foi ona taʻitaʻia se olaga ola maloloina, tuʻufaʻatasia le tino ma le mālōlōga lelei ma faʻaauau ona matauina e le fomaʻi.

O le maʻisuka na o ia lava e le o se faʻamatalaga mo le gaosiga. O taotoga e mafai ona fautuaina mo:

le atoatoa o togafitiga faasao,

  • tetee i le puleaina o le insulin,
  • gasegase oona,
  • ogaoga faigata o le maʻisuka.
  • Afai e manuia le taotoga, o galuega uma o le okeni e toe faʻafoisia atoatoa. O le gaioiga e sili ona aoga i se taimi muamua o le maʻi, talu mai le lua taimi o le faʻalavelave lua e le afaina ai le toe maua mai o le tino i le maʻi matua.

    E tusa ai ma le talaaga o le retinopathy o le alualu i luma, o le taunuuga o le togafitiga atonu o le faafeagai, peitai, o le lamatiaga o faafitauli e le sili atu nai lo le ono faatetele i le le taliaina o le taotoga.

    I le ituaiga ou maua ai le maʻisuka, o togafitiga o le inisalini e faaauau pea seia oʻo i le gafa.Afai e maua e le tagata maʻi le togafitiga faafomai e manaʻomia e tausia ai lona soifua maloloina i se tulaga sili ona lelei, ona le toe suia lea o le faasologa o togafitiga i le sauniuniga atoa.

    Tusa lava pe o le a le ituaiga o faamaʻi, o le tagata gasegase e faia se suʻesuʻega o le cardiovascular system, e faia suʻesuʻega lautele, asiasi i se endocrinologist ma se nephrologist, faapea foi ma isi tomai faʻapitoa i le i ai o faʻafitauli o le maʻisuka malosi. E tatau i se fomaʻi e faʻasolosolo ona suʻesuʻeina le tulaga o le pancreas ma faʻafeiloaʻi ma taunuuga o suʻesuʻega na maua i le laasaga sauniuni.

    A o le i faia le taotoga, e tatau ona e taofia le faia o ni mea e sili ona toto. E le itiiti ifo ma le 8 itula aʻo leʻi faia le taotoga, o meaʻai ma suavai ua le toe faʻaaogaina.

    I totonu o se aso pe a uma le taotoga, e le tatau i le tagata maʻi ona alu ese mai le moega o le falemaʻi. A maeʻa le aso, faʻaaoga le vai, pe a uma aso e tolu - faʻaaogaina meaʻai.

    O le pancreas e amata ona galue i le masani masani i le taimi lava e maea ai le faʻavasegaga. Ae ui i lea, o le toe foi atu i le olaga i aso faisoo e mafai ona le sili atu nai lo le vaiaso talu le taotoga.

    I totonu o le lua masina, o se toe faʻafoʻisia atoatoa. O le tagata gasegase ua ofoina atu fualaau faasaina e taofiofia ai le puipuiga ole tino ina ia aloese ai mai le teenaina. Mo lenei vaitau, e tatau ona faʻatapulaʻa fesoʻotaʻi ma isi tagata ma nofo i nofoaga faitele ona o le maualuga o le lamatia o le maua o se faʻamaʻi.

    Tusa lava poo le a le ituaiga o gafa, e tatau i tagata gasegase ona faaaoga fualaau faasaina mo le ola, lea o le a faavaivaia ai a latou puipuiga, puipuiga mai le teenaina ma faateleina ai le lamatiaga o nisi ituaiga o kanesa. O le mafuaʻaga lena e tatau ai ona ofoina atu fualaau faasaina i tagata mamaʻi e fuafua i le puipuia o le kanesa, o totoga o fualaau aina.

    Mo le fuafuaina o faailoilo mo le totoina o le pancreatic, e tatau i le tagata gasegase ona suʻeina se iloiloga auiliili, o le maliega lea ua fuafuaina e le setete atoa o le soifua maloloina. O ituaiga o meafaigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe e mafai ona aofia ai i le fuafuaga a le suʻega suʻesuʻe:

    • Iloiloina e se fomai, fomai o le gastroenterologist poʻo le fomai tipitipi,
    • Faatalatalanoaga o tagata tomai faapitoa o se vaalele vaapiapi: endocrinologist, anesthesiologist, cardiologist, fomai nifo, fomai tipitipi, ma isi,
    • O le gaosiga o totoga o le tino, toto toto ma, pe a tatau ai, isi totoga,
    • Suʻega o le toto ma le mimi
    • Suʻega o suʻesuʻega o le toto,
    • Suʻe toto
    • Chef x-ray,
    • ECG
    • Faatomuaga o le loto,
    • Suesuega ole toto,
    • CT
    • Faʻasologa o mea e faʻafetaui ai antigens.

    I le faʻatinoga, i le tele o tulaga, o le togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina i tagata gasegase i le ituaiga I poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka aʻo leʻi oʻo i le atinaʻeina o ia faʻafitauli o nei faʻamaʻi e pei:

    • Hybetlabile diabetes
    • Retinopathy ma le taufaamatau o tauaso,
    • Laasaga faʻatapulaʻa o le nephropathy,
    • Neuropathy
    • Endocrine poo le exocrine le toilalo,
    • Faʻailoga ogaoga o vaʻa tetele poʻo microves.

    O le totoina o le gland e mafai foi ona faatonuina mo le maʻisuka lona lua. O lenei togafiti e mafua mai mafuaaga nei:

    • O le tele o le pancreatitis ma le atinaʻe o le necrosis pancreatic,
    • Pancreatic cancer
    • Hemochromatosis
    • Le faʻamalosia o insulin e mafua mai i le Cushing syndrome, acromegaly, ma le maʻisuka faʻamaʻi.

    I mataupu e le masani ai, o le gasegase o le paina e faʻataʻitaʻiina i tagata mamaʻi o loʻo aʻafia ma le faʻaleagaina o lenei totoga. E aofia ai:

    • O le tele o mea leaga i le gaʻo o le tino e ala i le faʻaleagaina o maʻi,
    • O le gasegase tele o le gaʻo,
    • E afaina tele i totonu o le manava o le manava, e mafua ai le faaleagaina o le gland tissue ma le le mafaamatalaina.

    O le gaosiga o le pancreatic i ia ituaiga tulaga e matua le maalofia lava ona o faafitauli tau tupe, faʻalapotopotoga faʻapitoa ma faʻalapotopotoga e fesoʻotai ma na faʻalavelave faʻapope.

    Faailoga mo taotoga

    Pancreas transplantation ua faʻaalia mo tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae e le mafai ona maua ni mafuaaga. Faʻamatalaga o vaega ole a faʻatagaina le taotoga ole a faia mo tagata gasegase e le taliaina toleniga ile inisalini, tamaiti, tagata e le mafai ona faʻaaoga pea se tui insulin, ma faia injections.

    E tatau ona totoina pasene i tagata mamaʻi e le o iloga i se tautinoga i le fesuiaiga o togafitiga ma e maualuga le lamatiaga o le atiina ae o faamai e maua i le maualuga o le kulukose o le toto.

    E tusa ai ma le nofoaga autu o suʻesuʻega. Shumakova, e le faia le taotoga i lalo o aiaiga nei:

    • iniseti e le mafai ona faʻaleleia (vailaʻau faʻamaʻi pipisi o le hepatitis, HIV),
    • maʻi leaga
    • setete
    • fualaau faasaina ma le ava malosi,
    • amioga faʻafeusuaiga
    • faʻamalositino e le mafai ona faʻaaogaina ma faʻalavelave i le gaioiga o totoga taua.

    I le faʻaopoopoga i luga, e le o faia le faʻataʻitaʻiga mo tagata e le lelei le togafitia o le togafitiga o le immunosuppressive.

    Faʻaaliga: ole taotoga o le pancreas e faʻauluina ai e le aofia ai tulaga faʻaleoleo ma e le totogia e le inisiua faafomai. E mafai ona e totogia le faʻatonuga oe lava, ae e taugata. O le tele o tagata gasegase e totoina i lalo o le numera a le Matagaluega o le Soifua Maloloina.

    O le taotoga e manaʻomia tele lava e tagata maʻi mamaʻi, pe afai o le togafitiga masani mo le maʻisuka e le aoga ma ua i ai ni faʻafitauli. O le mea lea, o faitioga i taotoga e vaʻaia:

    • tausaga - sili atu ma le 55 tausaga
    • o le i ai o neoplasms mama i le tino,
    • se talaʻaga o le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke,
    • vascular and heart pathology ona o suiga ogaoga o le atherosclerotic (faʻafitauli faʻafitauli o le maʻi o le fatu, maʻi loloto i le atherosclerosis o le aorta ma le iliac vaʻa, taotoga o le gaʻo i le taimi muamua),
    • maualalo le cardiomyopathy,
    • Faʻafitauli matuia o le maʻisuka
    • malosi gasegase
    • vaisu, ava malosi, AIDS.

    E le fautuaina le faia o se mea e faʻafeiloaʻi ai le paʻu ma se neoplasm leaga.

    O le faʻatagaina sili i le faia o sea taotoga, o ia tulaga pe a iai tino o le tino e le mafai ona faʻasaʻoina, faapea foi mafaufauga. Soo se faʻamaʻi i se foliga lapoa e tatau ona faʻaumatia ao lei faia le taotoga. E faʻaaoga lenei mea i mataupu e mafua ai le maʻi ona e le gata i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ae o loʻo tatou talanoa foi e uiga i faʻamaʻi o le natura faʻaleagaina.

    Dietotherapy - o se auala e toe faʻaleleia ai

    Puipuiga o le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa o le teenaina o le ava ma le ulaula tapaa, faʻamalo (faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻatapulaʻaina o suti). I le maʻisuka malosi, o le laulauʻai meaai Nu.9 o loʻo faʻatulagaina, e le aofia ai ma le faigofie ona eli ma faʻamapulaʻa ai gaʻo gaʻo.

    I le pancreatitis, o le numera o le laulau 5 o loʻo matauina: faʻaopoopoga i gaʻo, meaʻai, falai, faʻafefe, faʻasaina ulaula. Tapulaa i meaʻai e faalagolago i le ogaoga o le maʻi ma le tulaga o le pancreas, ua faatonuina e le fomai o ia na te faasaʻoina.

    Fomaʻi togafitiga faʻapitoa e aofia ai le tino, savali, faʻatinoga faʻavae ma se massage faʻapitoa mo le pancreas ua fautuaina. O se faʻalavelave o le manava faʻaoga e faʻamoemoe i le suia o le leo o le paʻu o le abdomina muamua, faʻamalosia ai le gaioiga o totoga vavalalata ma le pancreas lava ia.

    E taua le faʻaitiitia poʻo le faʻaitiitia o aʻafiaga o le nerve ma le mafaufau-faʻalagona lagona mamafa.

    Afai e te lagona le sili atu ona leaga, e fautuaina e fefaʻatauaʻi i se fomaʻi, aua e te manatu ia oe lava.I lenei tulaga, e mafai ona e faʻafefeina le pancreas: faʻafefea ona puipuia le atinaʻeina o se faʻamatalaga auiliili o falemaʻi ma ona faʻalavelave.

    Galina, 43 tausaga, Kazan

    Mo tiga i le pancreas, malulu, fiaai, ma le filemu sili ona fesoasoani. A o le 2-3 aso muamua pe a maeʻa le amataga o faʻamaʻi o le maʻi, e tatau ona matua tausisia lenei tulafono.

    Ona e faasolosolo malie lea e alu i se meaai e le aoga, amata ona inu vailaʻau - enzymes, visecretory drugs. Ae e tatau ona tatou saunia mo le mea moni e le o toe vave faʻafouina lenei tino.

    O le a tele ni masina, e itiiti ifo. Sa ou oo i ai aʻu lava ia.

    Sa faigata ona usitaia tulafono uma, ae o lea ua sili atu le lelei o le tulaga.

    O le ā e aafia ai le faʻaogaina o le pancreas?

    O le pancreas o se okeni ma se tino faʻalavelave ma lelei le fausaga o loʻo faʻatino ai galuega faʻamaʻi ma endocrine i le taimi e tasi. O le aafiaga o itu eseese ma totonu o le lotoifale e mafai ona faaleagaina ai lana galuega ma aafia ai le setete o le okeni lava ia. I le tulaga o galuega le lelei o le gafa e nafa ma le faʻamalositino, e masani lava ona tupu se gaioiga le lelei i foliga o pancreatitis. Afai o aʻafiaga e le faʻaleagaina e aafia ai le endocrin, o le maʻisuka e atiina ae ma ona uiga uma.

    O le afaina o le pancreas e faalavelaveina ai le gaosiga o le inisalini ma o lona aofaiga e le lava mo le malepe ma le nutimomoia o meaai. O lenei tulaga e tutusa ma le maʻisuka ituaiga muamua, ma le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le gaioiga o le gland e le suia ma o le inisalini e maua i fua masani, ae le mafai e le tino ona iloa lenei hormone masani.

    O mea autu e aafia ai le gaioiga o le pancreas ma mafua ai se suiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o:

    • Ose faʻamaʻi pipisi o le fibrosis ma isi maʻi faʻapitoa,
    • O le inflammation e aafia ai le tino o le pancreatic tissue i foliga o pancreatitis ma ona faafitauli, e pei o le pancreatic necrosis ma le atinaʻe o fibrosis,
    • O se tumutumu tele ma se uiga le lelei, faapea foi ma isi tumema e faamalosia ai le tino o le gland,
    • Faʻalavelave faʻapitoa ma manuaga o le pancreas,
    • O faʻamaʻi e afaina ai gland
    • Faʻaleagaina o le toto ma le faʻaogaina o le gland o se taunuuga o le atinaʻe o le atherosclerosis,
    • O faʻamaʻi e maua i le fanau mai, ae le fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le kenera,
    • O le aʻafiaga o mafuaaga i fafo e mafua mai i le le lelei o le paleni o meaai ma le i ai o masani leaga,
    • Le faʻaaogaina o se aofaiga tele o oloa gaʻo, e mafua mai ai le mafuaʻaga e mafai ai ona faʻaalia le hyaglycemic coma ma le solia o le inisalini.
    • Vaitaimi o maitaga.

    I le faaopoopo atu i nei mea moni, o loʻo i ai foi mafuaaga mai fafo e mafai ona aʻafia ai le gaioiga o le pancreas ma faʻaleagaina ai lona gaioiga:

    • Mafuaaga
    • Faʻafitauli faʻapitoa i le setete o isi totoga o le digestive system e faʻatatau tonu i le pancreas, e masani lava ona faʻaoga lenei i le gallbladder ma ona ala,
    • Faʻaolaina ma le salalau o vailaʻau faʻamaʻi pipisi i le pancreas,
    • O le i ai o faʻafeiloaʻiga alofa,
    • Faʻaleagaina o le pancreas ma faʻamaʻi pipisi e fesoasoani i le atinaʻeina o purulent process,
    • Faʻaaogaina umi o nisi fualaau faʻasaina i le ituaiga o estrogens, tetracycline antibiotic, corticosteroids ma vailaʻau e leai ni vailaʻau,
    • Faʻaaogaina umi o tui,
    • Le i ai o maʻi mama.

    O ia tulaga atonu e le taitai atu ai i faiga faʻaleagaina i le faʻalavelave, ae ui i lea, faatasi ai ma le faia o tulaga lelei ma le faʻavaivaia o latou lava puipuiga, o lenei avanoa e faʻaauau i le olaga atoa.

    E faʻapefea ona atiaʻe le maʻisuka maʻi pancreatic?

    E leai lava se maliega e faʻatatau i le aano o le maʻisuka maʻi.O lona atinaʻe ua manatu o le faʻaleagaina ma le faʻaogaina o faʻaogaina i totonu o le masini faʻapipiʻi, ma tali atu ai i le mumū o sela e maua ai enzymes digestive. E pei ona uma ona maitauina, o le pancreas e faʻaalia i le faʻafefiloi fefiloi, lea e aofia ai le gaosia o enzymes mo le gaogaoina ma avea foi o se okeni mo le gaosia o hormones e faʻasaʻo ai le suka toto ona o lona faʻaaogaina.

    O le i ai o se foliga masani o le pancreatitis poʻo le mumū e mafua mai i le faʻamauaina o le ava e tele lava ina fesoasoani i le mea moni e faapea o suiga faʻaleagaina e tutupu e le gata i le okeni, ae i totonu foi o le inisalini, o loʻo i totonu o le gland i foliga o tamaʻitaʻi, ua taʻua o Langerhans.

    O le aʻafiaga mo le atinaʻeina o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e mafai ona avea ma isi suiga i le endocrine polokalama, e masani ona avea ma:

    • Ischenko-Cushing's Disease,
    • Pheochromocytoma faamaʻi,
    • O le i ai o le glucagonoma,
    • Wilson-Konovalov togafitiga,
    • Le atinaʻe o le hemochromatosis.

    O faʻaʻailoga o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o se taunuuga o le maʻi o Cohn, pe a maʻi le gasegase o le suka. O se taunuuga o le leai o lenei elemene, o le hepatocytes i totonu o le ate e le mafai ona faʻaaoga atoa le suka, lea e oʻo atu ai i le maualuga o le tino o le tino.

    E maitauina o le maʻisuka e masani ona faʻatasi ma le pancreatitis, aʻo amata ona atiaʻe le maʻisuka maʻi i lalo o le aafiaga o le faʻaleagaina o masini inisalini, lea e mafai ona mafua mai i faʻafitauli o le autoimmune.

    O le maʻisuka ua vaevaeina i ona ituaiga e lua, le muamua ma le lona lua. O le maʻisuka pancreatic e mafua ai lona atinaʻe i faʻafitauli mole autoimmune, e atiina ae e tusa ai ma tulafono o le maʻisuka ituaiga 1, ae e iai ni eseesega mai lenei faʻamaʻi e manaʻomia ai se faʻapitoa faapitoa:

    1. Faatasi ai ma le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻisuka, e mafai ona atiaʻe ai le hyperglycemia.
    2. O le le lava o le inisalini e masani ona mafua ai le ketoacidosis.
    3. O lenei ituaiga o maʻisuka e faigofie ona faʻasaʻoina e se taumafa faʻatasi ai ma se aofaʻiga faʻatapulaʻa o meaʻai gaʻo.
    4. Ole ituaiga o maʻisuka e tali lelei i togafitiga faʻaaoga togafitiga o le maʻisuka.

    O le eseesega autu i le va o le maʻisuka ma le ituaiga o ituaiga e le o le siama o le inisalini, ae o le faaleagaina tuusao o seta beta o le gland e ala i fualaau oona. E le gata i lea, o le faʻamaʻi o pancreatitis lava, faasaga i tua o le maʻisuka, e ese le faʻaleleia, o le mumu o le gland e maualalo lemu, o loʻo i ai se uiga masani e aunoa ma se faʻavavega.

    Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamaʻi, e mafai ona e matauina ona uiga iloga:

    • Faʻailoga leaga o le eseesega o le matuia
    • O loʻo i ai ni faʻalavelave faʻafefete,
    • E lagona e tagata maʻi le afaina, afaina o le fatu, manava manava.

    O le chronic pancreatitis, e toetoe lava o le afa o mataupu, e oʻo atu ai i le maʻisuka, lea e lua taimi e sili atu nai lo le maʻisuka ona o isi mafuaaga.

    Ituaiga o le maʻisuka

    Ina ia mafai ona sili atu le lelei o togafitiga, o le mea muamua e tatau ona suʻe pe o le a le ituaiga maʻisuka e atiaʻe e le maʻi. O le maʻisuka e aafia ai le faiga o le endocrine, ma o sela e aofia ai i lenei itu e ese le fausaga, faatino galuega eseese ma tuufaatasia i totonu o tamaʻitaʻi o Langerhans, lea e tusa ma le lua pasene o le aofaʻi atoa. O le faʻamalositino o hormones e maua mai i nei siama e aofia ai vaega taua o loʻo aofia ai i le metabolism, i le faagasologa o le faʻapalaina ma le tuputupu ae.

    O le fuainumera, o le tele o ituaiga o siama endocrin e fesootaʻi ma hormones e aafia i le gaosiga o le metabolism e iloga:

    • Vae Beta - gaosia o le inisalini ma se vaega itiiti o le amylin, e talafeagai mo le faatonutonuina o le suka toto,
    • Faaulu Aliki - gaosia o kulupu, e aofia i le malepe o gaʻo ma faʻaititia le kulūkose.

    Latou te vaʻaia le maʻisuka e ala i le faiga o lona atinaʻe, faʻapea foʻi ma fesoʻotaiga ma faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi:

    1. Ituaiga 1 maʻisuka. O se maʻi o le insulin, e masani lava ona atiaʻe i se talavou, e ui lava talu ai nei ua faateleina ma o le maʻi ua maua i tagata e 40-45 tausaga. O le gasegase o le faʻamaʻi e afaina pe a mavae le tele o seta beta, lea e tupu i tulaga faʻapitoa o le tino, pe a amata ona faʻaleleia le gaosiga o faʻamaʻi e faasaga i ona lava sel. O le taunuuga o le oti o sela e maua ai le inisalini ma lona taua tele.
    2. Ituaiga 2 maʻisuka. O le maʻi e le o le insulin e mafua ai le maualuga o le inisalini. E masani lava ona pagatia le matutua o tagata matutua. O le gaosiga o le masini e aofia ai le gaosiga masani o le inisalini, ae i le le mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma suauʻu mo le faʻamalieina o le kulukose. O le siama, i le itu, e le lava le mea e gaosia ai le gaʻo ma amata ona faʻamaonia e faʻaleleia le gaosiga o lenei hormone. Talu ai e le mafai ona faʻaauau pea le alualu i luma e faʻavavau, o le a oʻo mai se taimi o le paʻu tele o le inisalini na gaosia.
    3. Latent diabetes mitusitus. E maua faalilolilo, ma le gaosiga o le inisalini, o le pancreas i lenei tulaga e le faʻaleagaina ma ola maloloina, ma e le mafai ona iloa e le tino lenei hormone.
    4. Symptomatic diabetes. O se faʻamaʻi lona lua e mafua mai i maʻi o le pancreas. O lenei mea e mafua ai le paʻu tele o le inisalini, e pei o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ata o le atinaʻe - pei o le maʻisuka ituaiga 2.
    5. Gesational diabetes. E tupu i fafine maʻitaga i le afa lona lua o le taimi e faʻasolo ai. E seasea lava ma e faʻaalia i le gaosia o hormones e le fomaʻi e poloka ai le aʻafia o le inisalini e le tino o le tina. O le suka i le toto o se fafine ua faateleina ona o le le mautonu o sene o lona tina i tulaga masani o le insulin.
    6. O le maʻi sukaatiae i tali i le le palenimafua mai i le matelaina. E masani lava ona tupu i tagata o vaitausaga eseese o nonofo i atunuu o vailaau ma vailaʻau.

    Tusa lava pe o le a le uiga o le maʻisuka, o ona ituaiga uma eo faatasi ma le maualuga o le hyperglycemia, o nisi taimi o faʻalavelave e mafua mai i lenei tulaga i foliga o glucosuria. I lenei tulaga, o gaʻo e avea ma puna o le malosi, faatasi ai ma le lipolysis processes, ma o le taunuuga lea ua fausia ai le tele o tino o le ketone. O i latou, i le isi itu, ei ai se aafiaga oona i luga o le tino ma le faaletonu o le tino.

    Faailoga o le Pancreatic Diabetes

    O le maʻisuka pancreatic e masani lava ona afaina ai tagata mamaʻi ma le faateleina o le popole i le atuatuvale ma maua ai le masani pe latalata i le tino. O le faʻamaʻi masani e faʻatasi ma faʻamaoniga o le solia o le gastrointestinal tract ma le atinaʻeina o le dyspepsia, manava manava, faʻapea foʻi ma osofaiga a le nausea, fatuburnburn ma le flatulence. I le avea ai ma faʻamaoniga, o lagona tiga i le itumalo pito i luga, ma le matua ese lava o le malosi, e tatau ona ave. O le atinaʻeina o le hyperglycemia ma le mumū o le pancreas e faasolosolo malie lava, e masani lava o le mamafa o lenei faailoga e matauina pe a ma le lima i le fitu tausaga mai le amataga o le maʻi.

    O le maʻisuka i lenei ituaiga e masani lava ona maua i se tikeri maualalo ma e o faatasi ma se faʻaopoopoga o le kulukose i totonu o le toto ma e masani ona faʻaigoaina pea osofaʻiga o le hypoglycemia. E masani lava, e maua e tagata gasegase le faamalieina i le hyperglycemia, oʻo atu i le 11 mmol / l, ma e le masani ona faʻaalia ni faʻaaliga o le maʻi. Afai o lenei faailoga ua faateleina atili, ona amata lea ona iloa e tagata gasegase foliga vaaia o le maʻisukaʻi o le maʻisuka i le ituaiga o fia inu, fiala, paʻu vevela, ma isi.E masani lava o faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi ma maʻi paʻu i le taimi o le maʻi.

    O eseesega i le va o le maʻisuka ma le isi ona ituaiga o le lelei o ona togafitiga mai le faʻaaogaina o fualaau oona ma meaʻai.

    E faapefea ona faʻaalia le pancreatitis i le maʻisuka ituaiga 2?

    O le mea masani, o le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 o le mumu o le pancreas ma le atinaʻeina o pancreatitis lemu. O le mafuaaga mo lenei mea o le faateleina o le kulukose o le toto i le taimi o le gaioiga o le mu i lenei totoga. O le faʻamaʻi e aliali mai o ia o se tiga ogaoga i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le soliina o faiga faʻaogaina.

    E tele taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

    • E i ai isi laasaga o faʻasalaga o pancreatitis ma vaitaimi o le faʻamagaloga,
    • O le iʻuga o le ita o le peta-cell, o le gaosiga o le metabolism o le carbohydrate,
    • O le isi atinaʻe o pancreatitis e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2.

    O nei faʻamaʻi uma, faʻaalia i latou lava, faʻapupulaina le leaga o le tino i le tino. O le mea lea, o maʻi ma le pancreatitis e le gata ina togafitia le faʻamaʻi, ae o loʻo tausisia foi nisi o mea e manaʻomia mo meaʻai.

    O faʻamatalaga leaga e mafua mai i le pancreatitis, faatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona maua i le itu tauagavale i lalo o le ivi. I masina muamua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tiga e masani lava e le umi le umi, mulimuli ane e umi le uumi. Afai o tagata e mamaʻi e uiga i nei osofaʻiga ma e le o tausisi i se meaʻai, o le pancreatitis e alu i se foliga masani, faatasi ai ma faʻamaoniga o le gastrointestinal disorders.

    Paʻu pancreatic e fesootaʻi ma le maʻisuka

    O le maʻisuka e faʻamaeʻaina i le tele o faʻafitauli i le pancreas e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini. I lenei taimi uma, e tumau pea ona tutupu suiga i le toto i totonu o lenei okeni, ma o se taunuuga o nei siama o le endocrin ma mafatiaga o le gland ua le mautonu. O le nofoaga o le mimiti endocrin maliu o loʻo nofoia e ala i le fesoʻotaʻiga o tino, faʻalavelaveina le gaioiga o suauu ola maloloina totoe. O suiga faʻapitoa i le tulaga o le gland e mafai ona oʻo atu ai i le oti atoa o lenei okeni, ma o latou atinaʻe aʻo agai i luma le faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻateleina o faʻamatalaga faʻaalia o le tiga, o lona malosi e mafua tonu lava i le maualuga o le faʻaleagaina.

    Le faiga o le tiga

    E masani lava o le uluaʻi laasaga o le maʻisuka e le o faʻatasi ma le tiga, o le tele o taimi e oʻo mai ai le tiga o le tiga e mafua mai i le faaleagaina o le pancreas e mafua mai i le faʻaleagaina o le tino i foliga o pancreatitis. O le uluaʻi laʻasaga, o le taimi lea o loʻo i ai se suiga o faʻamaʻi tiga mo taimi o le toʻa, e mafai ona oʻo atu i le sefulu tausaga poʻo le umi. I le lumanaʻi, o le a sili atu le malosi o le tiga ma o isi faʻamaoniga e aʻafia i ai, e faʻaalia ai se suiga i le fua o meaʻai.

    Faatasi ai ma le fesuiaiga o pancreatitis i se foliga masani, o le fua faatatau o le faaleagaina o le tino i le pancreas e faateleina, faatasi ai ma le maua o le faapaleni kulukose. E ui i le mea moni e faapea o le maualuga o le suka i totonu o le toto e tulai mai pe a uma ona 'ai, ma i luga o se manava gaogao e tumau pea, o le tiga e faʻatasi ma le faʻatafunaina o le a sili atu ona malosi. I le tele o tulaga, e tupu mai pe'ā uma ona 'ai, i le taimi o le faʻasaʻolotoina o le vai inu. O le localization o se uiga tiga tuusao e faalagolago i le a le vaega o le pancreas e aafia. Faʻataʻatia atoatoa le okeni, e maua ai e le tagata maʻi se tiga malosi tumau, lea e tau le mafai ona faʻaaogaina fualaau malolosi.

    Beta Cell Enhancement

    E mafai ona foʻia le faʻafitauli o le faʻaitiitia o le manava o le pancreatic i le maʻisuka e ala i le faʻateleina o numera o beta o loʻo i ai le gaioiga o le inisalini.Mo lenei mafuaʻaga, o latou lava sel o loʻo faʻaloloaina, mulimuli ane ua totoina i totonu o le gland. Faʻafetai i nei manipulations, o le toe faʻafoʻatoaina o galuega na leiloloa e le okeni ma le faʻaleleia atili o metabolic processes na faia i totonu.

    Faafetai i tapenaga faapitoa ole palatini, o loʻo tuʻuina atu le lagolago mo le fesiitaiga o sela ua gaosia, lea e na o mea e gaosia ai le gaʻo, i totonu o pene matutua beta e mafai ona maua ai le insulin. O nei vailaʻau e faʻapupulaina ai foi le inisalini e ala i le tumau pea o peta faʻatasi.

    E faʻapefea ona toe faʻafoʻi se okeni e ala i le faʻamalosia?

    I le tulaga o le faaleagaina o le pancreas ona o le afaina, o se numera o sene peta i soo se mataupu e tumau pea le faasaoina. Ae ui i lea, o le tino, ao faaauau pea ona i ai i lalo o le aafiaga o suiga le lelei i le setete o le pancreas, o loo faaauau pea ona maua ai auupega e fuafua i le faatamaiaina o fausaga o totoe. E mafai ona faʻasaoina le tulaga ma le fesoasoani o se auala fou ma le faʻaofiina o se vailaau faʻasaina e aofia ai mea gaioiolosi e mafai ona faʻaumatia ai auupega. O le iʻuga, e tumau pea ona faʻaogaina fulufulu gland ma amata ona faʻatupulaʻia ma le faʻateleina a latou fuainumera.

    Togafitiga ma togafiti a tagata

    Mo le lelei sili atu o le togafitiga, e mafai ona e faʻaopopo atu i togafitiga faʻaaoga togafitiga faʻa-aganuʻu. I lenei uiga, teuteuga ma infusions e faavae i vailaʻau faʻamaʻi o loʻo i ai meatotino e manaʻomia mo le toe faʻaleleia o le pancreas.

    O faʻaitiitiga faʻapitoa e ono aʻafia ai le setete o le pancreas i le tulaga o le mumū o se mea faigofie ma, i le taimi lava e tasi, o se teuteuga lelei o fatu oate i le susu. Mo lana tapenapenaga, o le 0.5 kalama o fatu oatisi atoatoa o loʻo kuka i le 1.5 lita o le susu mo le 45 minute, ma ua maeʻa le fatu ma faʻaauau pea ona faʻapala mo le isi 15 minute. E faʻamamaina le susu ma ave i le afa afa i le fa taimi i le aso.

    E tele isi metotia aoga e faʻavae i luga o aafiaga iloga e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le pancreas. Ae peitaʻi, e sili atu le faʻaaogaina pe a uma le faʻatagaina o lau fomaʻi e maua.

    Taumamafa ma faʻamaʻi faʻamaʻi

    O manaoga masani mo le maʻisuka o se tasi lea o mea taua i togafitiga o lenei maʻi. O le mea moni, latou te aofia i le tapulaa maualuga o le taumafaina o le gaʻo-gaʻo-o loʻo i ai oloa e pei o mufini, mea faʻafiafia, meaʻai suamalie, ma isi. O le faavae o mea taumafa e tatau ona avea ma meaʻai fuatini ma mea maualalo maualalo, sei vagana ai meaʻai faʻavela, mea manogi vevela, laumei, gaʻo suamalie faʻamalosi.

    I le avea ai o se puipuiga mo le atinaʻeina o le maʻisuka o le pancreatic, e tatau ona pulea le setete o lau paʻu ma tausi lelei lona soifua maloloina. Muamua, e tatau ona e lafoaia soʻo se ava malosi, pipii i se taumafataga, ma e le gata i taimi o faigata, ma faatasi ai ma faʻamaoniga muamua o le faʻalavelave i le tulaga o lenei tino, aua le tolopoina se asiasiga i le fomaʻi.

    Le au pele pele, pe na aoga lenei tusiga? O le a sou manatu e uiga i togafitiga faʻamaʻi mo le maʻisuka? Tuʻu manatu i faʻamatalaga! E taua lou manatu ia i matou!

    Valery:

    E foliga mai ia te au o le nofoaga autu i le togafitiga o le maʻisuka o le meaai. Po o le a lava lau vailaʻau e te tago ai, ma afai e te le 'ai, o le a leai se mea e fesoasoani, o togafitiga uma o le a alu i lalo o le vai.

    Inga:

    O meaʻai, e moni, e taua, ae o le enzymes e manaʻomia i le tele o tulaga. O le a latou fesoasoani i le pancreas e faʻatino ana galuega tauave.

    Tuua Lau Faamatalaga