E faapefea ona faʻaitiitia le toto cholesterol toto? O auiliiliga uma ma mea taua i luga o le tau faasaga i le cholesterol

O gaioiga faʻale-tino, faʻaleleia lelei ma tuʻuina atu, ei ai faʻamanuiaga le mafaafitia mo le soifua maloloina o le tagata. Faʻasologa o muscle faʻavave le metabolism ma suia le fua faatatau o vaega o meaola. O a matou saienitisi (mai le Academy Medical Academy) na latou tuʻuina atu le latou galuega: ia suʻesuʻe le metabolism o le cholesterol i taʻaloga o taʻaloga eseese. E eseese?

Na faʻafefea le suʻesuʻega

O le suʻega e aofia ai alii 18-25 tausaga:

  • 71 tagata afeleti - le vaega autu,
  • 15 tamaiti aoga maloloina ae le o ni taʻaloga o se vaega e pulea.

O i latou uma na vaevaeina i lalo ifo o vaega:

  • e leʻi aʻoaʻoina (15 tagata),
  • auai i le tele o taaloga a le aufaipese ma le i ai o vaega autu (20 tagata),
  • auai i taaloga maualuluga ma le maualuga o tulaga (19 tagata),
  • auai i taaloga tau taamilosaga ma faia ni vaega autu (18 tagata),
  • aofia ai i taaloga taʻavale ma maua tulaga maualuga (14 tagata).
  • O i latou uma i totonu o le fale taʻavale faapitoa lava na faia le uila vilivaega eletise - mo le 30 minute na latou vili ai le uila vilivaʻa ma se taimi e tasi o le tafaoga i le lua.

Aʻo lei amataina le tino ma mulimuli ane (ina ua mavae le 5 ma le 30 minute) na latou ave le toto mai se vein mo suʻesuʻega o meaola.

Maua faʻamaumauga

I le taimi lava na maeʻa ai le gaioiga faaletino i vaega uma o faʻataʻitaʻiga, na faʻaititia le maualuga o le cholesterol (pe a faʻatusatusa i faʻamaufaʻailoga aʻo leʻi oʻo i le avega), ma ua maualuga le lipoproteins maualuga. E mafua lea ona o le taimi o le faamalositino, lipoprotein lipase e faʻamalolo mai musele, lea e mafai ona faia lipoproteins maualuga maualuga mai apoproteins o lipoproteins maualalo maualalo. Ina ua mavae le 30 minute, e le o se mea e le mautonu le tulaga: i tagata o le 1, 2 ma le 3 vaega laiti, o le toto na taulaʻi atu ia i latou sa faia muamua. Ae mo i latou e auai i le 4 ma le 5 o vaega laiti e leʻi tupu lenei mea.

O le suʻesuʻega lona lua: faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o le tino i totonu o le toto, o le maualuga o le lipoproteins maualuga e maualuga, lea e mafai ai e maso ona taofiofia le malosi faʻaletino faaletino.

Ua fautuaina e saienitisi le faʻaaogaina o faailoga o le metabolism metabolism i tagata taʻaalo e fai ma faailoga o lo latou sauniuni ma le naunau e tauva.

Faaiuga mo tagata e le o taʻalo

O faʻamatalaga mai lenei suʻesuʻega e faʻamaonia ai le mea moni o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto o le toto. Afai e te faʻavasegaina faʻamalositino ma meaʻai talafeagai, ona mafai lea ona e manuia i le aumaia i le masani ole lipoprotein fusi o lou toto e aunoa ma se malosi ma maua ai le tele o aʻafiaga o fualaau.

Cholesterol: uiga

Le sili atu ona fiafia e uiga i le tino bodybuilders bodybuilders:

O se mea gaʻo lea e faia i totonu o le ate, i fua talafeagai e tatau ai mo le masaniga masani a le tino. O le mea lea, o le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai e le tino lenei tagata fomaʻi:

  • o le galuega sili ona taua o le cholesterol o le galuega faavae, talu ai o se vaega o le paʻu o le cell ma e le faatagaina ai le hydrocarbons e faʻailoga,
  • faia ai laina o le paʻu o le cell, e nafa ma le aveina o meaʻai i totonu o le suauʻu (e nafa ma le mafai ona gafatia o le membrane),
  • liliu le la i le tocopherrol (vitamini D),
  • 'ave se vaega i le faʻasalaga o estrogens ma androgens,
  • vaega o le talo
  • e taua tele se sao taua i le faiga o metabolic processes,
  • e maua ai puipuiga o fiva namu.

Ina ia malamalama atili i le auala e fesootaʻi ai i le cholesterol, seʻi o tatou vaʻavaʻai pe o le a le gaʻo-o loʻo i totonu o loʻo ola i totonu o tatou toto. O vailaʻau e aofia ai le mole o gaʻo ma le protein e taʻua o lipoproteins. O le faʻaleagaina o le cardiovascular system e faalagolago i le numera ma le fua o lipoproteins eseese.

O lea la, o nei mea faʻapitoa e masani lava ona vaevaeina i:

  • Ole maualuga o le lipoproteins (LDL) e maualalo le maualuga o le cholesterol, aua latou te fesiitai le cholesterol i siama eseese o le tino, ma afai e maua mai le tele o lenei mea nai lo le gaioiga, o le a faateleina le LDL (mo se faataitaiga, o le atherosclerotic plate i luga o le puipui o le toto),
  • O le lipoproteins maualuga (HDL) e taua o le "cholesterol lelei," lea, e le pei o le muamua, puipuia le tino mai faafitauli o toto toto, o le fatu - o nei tino e aveese le cholesterol mai i sela ma toe faafoi atu i le ate, lea e vaeluaina ma alu ese ai i le gastrointestinal tract pusa poʻo le polokalama urinary,
  • toto triglycerides o se ituaiga o gaʻo, lea e fausiaina pe a uma ona gaosia le gaʻo mai mea taumafa o loʻo faʻaaogaina pe faia mai i gaʻo, o loʻo faʻatagaina, muamua ma sili ona taua, i le taimi o le malosi o le tino faaletino e avea o se mea malosi.

Auala e iloa ai le maualuga o le cholesterol ia oe lava

Naʻo se suʻega o le toto o le a fesoasoani i le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol ma isi lipoproteins toto, lea o le a auina atu oe e le fomaʻi pe afai e te sau faatasi ma le faitioga (faʻapupulaina le toto, ulu o le ulu, faateleina le mamafa o le tino). A e leʻi oʻo i le suʻega, e le tatau ona e 'ai pe inu.

E masani lava, o le maualuga o le cholesterol i le toto e mai le 3.6 mmol / L i le 7.8 mmol / L. Ae ui i lea, na ou faitauina o se numera o fomaʻi e fautuaina le tumau o le cholesterol e le maualuga atu nai lo le 6 mmol / L.

Faailoga o cholesterol ma a latou faʻamatalaga:

  • 5 mmol / l e fetaui ma le maualuga maualuga,
  • mai le 5 i le 6.4 mmol / l - maualuga le maualuga o le cholesterol,
  • mai le 6.5 i le 7.8 mmol / l e fetaui lelei ma le maualuga o le cholesterol,
  • luga atu o le 7.8 mmol / L o loʻo faʻamatalaina o se faailoga maualuga tele.

Le faʻaitiitia o le cholesterol toto e aunoa ma ni fualaau

Afai ua e maualuga le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e taumafai e tuu i lalo e aunoa ma le fesoasoani o fualaau. O auala autu e ausia ai lenei sini o suiga o olaga, gaioiga faaletino ma suiga i meaʻai. Seʻio tatou mafaufau ia i latou taʻitasi i auiliiliga:

  • O suiga o le soifuaga e aofia ai le manatu ole tulafono ole taimi (moe ma malolo), taimi o taumafataga (aemaise lava le taimi ma le lelei ole taumafataga mulimuli), o le i ai o amioga leaga (ava malosi ma ulaula). O le moe o se faʻamaoniga o le soifua maloloina, e tatau ona tumau pe a ma le 8 itula i aso uma ma ia atoatoa. O le meaʻai mulimuli na totoe o le 2 itula aʻo leʻi tuʻuina ma e le o mulimuli ane. I le afiafi e tatau ona e 'ai i mea taumafa, iʻa - iʻa, faʻapea foʻi ma fualaau' aina faʻatasi ma fiva. O amioga le lelei e tatau ona lafoai, o ava uma e tatau ona vavaeeseina, ia le itiiti ifo mo le vaitaimi o togafitiga.
  • O se mea faʻavalevalea le talanoa e uiga i aoga o le gaioiga faaletino i se tagata taʻalo o loʻo auai i le fausiaina o tino. Ae mo le vave faʻaitiitia o le toto cholesterol, e faaopoopo atu i le 3 taʻaloga i le vaiaso, o le faia o galuega i le taeao i le fale i aso uma mo le 10-15 minute o le a le o se mea, lea o le a fesoasoani i le faʻaaogaina o lipids lē tatau i le toto e avea ma malosiaga.
  • O se faʻalapotopotoga faʻapitoa ogaoga ua faʻalogo e uiga i meaʻai talafeagai e sili atu ma le tasi, ae mo le toʻatele e aofia ai le suʻeina o se porotini pe a uma se taʻaloga, ma isi mea taumafa - o afea e maua ai. Afai e tele tele cholesterol i totonu o le toto, o lona uiga atonu o loʻo e mamafa tele, ma e tatau ona e aveesea lenei mafuaaga i le aveesea o kilokalama. Ma afai ei ai sou faafitauli i lou lava soifua maloloina, ae le naʻo se tagata matagofie, ona togafitia lea o meaʻai ma tiute uma. Muamua, amata ona e faalima i le aso ile taʻi 3 itula (3 taimi - o le taumafataga autu ma le 2 taimi - se meaʻai). Filifili iʻa ma iʻa e maualalo le maualalo, fualaau faisua, fualaau suamalie, meaʻai susu (susu le gaʻo ma kefir, cheese cheese, cheese cheese) ma cereals (falala, oatmeal, sisi brown). Inu atili ai suavai - suavai ma lauti lanumeamata. Faʻasala (poʻo le itiiti ifo o le faʻatapulaʻaina o lou taumafaina o kofe ma lauʻau suamalie).

Auala e faʻaititia ai le cholesterol ma vailaʻau

Afai o maualuga lou maualuga o le cholesterol, o le a fautuaina oe e le fomaʻi e ave fualaau faʻatele faatasi ai ma le faʻatupulaia o gaioiga faaletino ma se meaʻai faapitoa. I le taua faasaga i lenei lipid ua faʻaaogaina:

  1. O tulafono o vailaʻau lea e taofia ai le gaioiga o se enzyme i le ate lea e faʻatele ai le faʻasologa o le cholesterol. O sauniuniga o lenei vaega e faʻaaogaina i le taua e faasaga i le atherosclerosis, ae maua ai le tele o aʻafiaga (tiga o le ulu, tiga o le manava, ma le lelava). O latou aafiaga e tupu i le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma taofi vave vave peʻa uma ona faʻamalo. O nei mea e aofia ai lovastatin, atorvastatin, simvastatin.
  2. Antiplatelet soʻo - totoga toto (aspirin).
  3. B fesoasoani i vitamini e faʻaitiitia ai toto lipoproteins uma.
  4. O le inisinia o le enzyme o Angiotensin-liliu mai ua faatonuina ina ia faʻamaonia le mamafa o le toto.

Le auala e taulima ai togafitiga maualuga o tagata cholesterol

E mafai ona e faʻaititia le cholesterol faʻatasi ai ma togafitiga faʻa-tagata, seivagana o le tele na e amataina lou ola maloloina. E aofia ai omega-3 ma fatulala. O le Omega-3 e leai se mea e sili atu nai lo le suauʻu iʻa, lea e aofia ai gaʻo masani (polyunsaturated) e le afaina ai o tatou tino.

E fautuaina e palaʻauʻau le faʻaaogaina o le lino fuga (fuga i luga o se kofe kofe) e tau ai le cholesterol.

O mea aoga o le kalama, lea e fautuaina e ave i le taeao i luga o se manava gaogao, e taua foi. E talitonuina e mafai e le kalama ona fufulu ipu.

I vailaau faʻasolosolo, e mafai ona e maua ni kuka mai mistletoe ma le Japanese sophora. Latou te galue lelei i le ituaiga o fusi, ma ua saunia e pei ona taua i lalo: 100 kalama o laau mamago e tatau ona sasaa atu i le 1 lita o vodka ma faʻaogaina mo le 3 vaiaso. Ona aʻa lea ma 'ai le tasi sipuni ao leʻi' aʻai ile 30 minute.

O le a le mea e lamatia ai le maualuga o le cholesterol

Mo se tagata e fausia le tino, o le maualuga o le cholesterol o se taufaamatau, faapea foi ma se tagata e le auai i taaloga taʻavale. O lona uiga, e mafua ai le le atoatoa o le tino cardiovascular:

  • faʻamaʻapeʻaina le lumenia o toto toto i le atherosclerotic deposits, mafua ai le siakiina o mea latou te fafagaina,
  • faʻaleagaina ai laʻau o loʻo fafaga ai le fatu o le fatu, lea e mafua ai le atinaʻeina o le fatu fatu fatu (o le atinaʻeina o angina pectoris ma foliga o tiga o le fata),
  • faʻapupulaina le lamatiaga o le infarction myocardial and stroke.

O le mea lea, uo pele, o le tele o mataupu, e moni foi mo le cholesterol. Ou te moomoo ia lelei lou soifua maloloina ma o loʻo ou toe faatalitali i laʻu taʻaloga taʻaloga.

O le a le cholesterol?

O le lipid (gaʻo) mea lea e maua ai foliga o le tino i totonu o masini o le tino o le tagata. Faʻamaʻaina e le ate, e mafai ona faalilolilo e ala i laʻau faʻafefeteina, gaogao feusuaʻiga, fatugaʻo ma togafiti. O le vailaau e sau ma meaai. O le lipid e aofia ai i le metabolism o le vitamini D, o le tuufaatasiga o meaola suamalie, o nisi o hormones. O le Cholesterol ua vaevaeina i le lelei ma le leaga. I le muamua, lipoproteins e maualuga tele (HDL), i le lona lua - maualalo (LDL). O le faʻataʻitaʻiga mulimuli o le ituaiga o meaola ua faʻamatalaina e mafai ona teuina i le tulaga o paʻu oona i luga o puipui o toto toto, e le mafai ona faʻaaogaina. O le maualuga o le lipoproteins e fesoasoani e maua ai le cholesterol i totonu o le ate, i le mea o loʻo gaosia ai ma faʻamalosi ai.

Aisea e lamatia ai fua faʻatupulaia?

O le cholesterol tele o loʻo i totonu o le toto e faʻaosoina ai le tupu o faʻalavelave faʻafuaseʻi e lamatia ai le ola e pei o:

  • suiga le lelei i gaioiga lautele,
  • suiga faʻapitoa i le cardiovascular system,
  • taʻavale
  • fatu fatu
  • atherosclerosis.

Taaloga taʻaloga

Taaloga Taaloga e fesoasoani e faʻaitiitia le lipine leaga i totonu o le toto, faʻaititia le maualuga o le lipoproteins. O taʻaloga masani a le aʻoga e aʻafia ai le aveeseina o gaʻo mai toto toto, e saofagā i le tele o le mamafa. I le taimi lava e tasi, o faʻamalosi o le mamafa e faʻasolosolo lelei, faʻaleleia le fatu, ma o le alu pea o le okesene i fusi ma okeni e mautinoa.

Mo le amataga, e fautuaina e le au atamamai e amata i ni mea faʻaletino, e pei o tai chi, yoga, savaliga, aau i le vaitaele, ma le uila. A e faʻaaogaina, faasolosolo malie atu i le mamafa o mea mamafa: taʻavale, tenisi, lakapi. Mo e fiafia i faʻamalositino malosi (masani, aʻoaʻoga i luga o simulators), e taua le faʻalogo i ou lagona, afai e te oʻo i le tiga poʻo le le lelei o le soifua maloloina, e manaʻomia lou taofi aʻoaʻoga ma saili le fautuaga a se fomaʻi.

Nuances Taua

E tatau ona manatuaina o se tulaga lelei o le a mataʻituina naʻo le tulaga o se faʻatinoga faʻamalositino ma le usitai mausali i faatonuga a le fomaʻi. O se avega lelei faatasi ai ma se meaʻai o le a fesoasoani i le susunuina o le mamafa o le mamafa ma toe aumaia ai faʻamatalaga i mea masani. Aʻo leʻi filifilia se ituaiga o taaloga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma se faiaoga o le a fesoasoani ia te oe e filifili se mea e faʻalavelave ai le tagata lava ia. Mo se tagata e leʻi sauniuni, faʻafuaseʻi ona afaina tele ma faʻaleagaina le ala o faʻamaʻi tumau. I le faagasologa o le taʻalo i taʻaloga, e taua tele le pulea o le toto, gaioiga o le fatu, ma le maualuga o le cholesterol e maua.

O a meaai e faasa ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

I le sefulu tausaga talu ai, o le numera o maliu mai faʻamaʻi pipisi ogaoga o le fatu ma le faiʻai e fesootaʻi ma le faateleina o le cholesterol i le toto ua faateleina. O faʻalavelave fomaʻi ma fatu o loʻo oʻo i le laʻitiiti. I se pisi o le olaga, e le maua e se tagata le taimi e faʻalogo ai i lona lava soifua maloloina. I le taimi nei, o faailoga o le maualuga o le cholesterol e mafai ona vaaia i mata. O le mafuaʻaga o lona faʻatupulaia o loʻo taoto i le le lelei o meaai paleni poʻo le gaʻo gaʻo gaʻo. Po o le a lava le mafuaʻaga ua faateleina ai lona tulaga, o le faavae o togafitiga e talafeagai lelei.

  • O le a le cholesterol?
  • Faʻamatalaga o aʻafiaga
  • O le mataupu faavae o meaʻai lelei ma le maualuga o le cholesterol
  • O a meaai e le fautuaina mo LDL maualuga

Sei o tatou iloa pe o le a le cholesterol ma pe aisea e tulaʻi mai ai. Mafaufau i tulaga lamatia e faateleina ai. O a meaai e le mafai ona faʻaumatia i le maualuga o le cholesterol. Auala e kuka ai meaai e faʻaititia ai lona maualuga. Mafaufau i nei mataupu.

O le a le cholesterol?

O lenei vailaʻau ei ai le gaʻo-pei o le faavae. O le tele lava o mea e maua mai i le ate, ma na o le 20% e maua mai i meaai. I totonu o le toto, e feaveaia i le tulaga o ni mea se lua. O le tasi oi latou o le lipoproteins le maualalo (LDL), ua lauiloa o le cholesterol leaga. O le isi vaega o le maualuga lipoproteins (HDL), e taʻua o le cholesterol lelei. Faʻatasi ai ma le fua saʻo o nei vaega, faʻatasi ai ma se maualuga maualuga, o faʻamaʻi fatu cardiovascular. HDL aveese le lipoproteins leaga leaga mai le tino.

Ae ui i lea, e manaʻomia e le tino nei mea uma e lua, e taʻitasi ma iai a latou lava galuega. Lelei cholesterol (HDL) e aofia ai i le metabolism o gaʻo, carbohydrates ma proteins. HDL e taofia ai le teuina o pusa i totonu o toto toto. LDL e auai i le fausia o hormones sex, fesoasoani i le faiʻai. O le natura na fuafuaina le faateleina o le LDL i fafine maʻitaga - e talafeagai mo le fausiaina o le placenta.

"Leaga" cholesterol e faia ai le membrane (membrane) o sela e fausia ai o tatou tino. O le tele o le membrane e faʻalagolago i mea o loʻo iai i lenei LDL. Ona o le malosi o le membrane, o mea oona o le a le ulu atu i totonu o sela.O se meatotino leaga o le LDL o le faʻateleina lea o le maualuga, latou te faia ai ni atherosclerotic plate ma faʻafefe ai le toto. O le mafuaaga lena e mataituina ai e fomaʻi le fua o le LDL i le HDL. I le tautala ai i tulaga o le cholesterol, e masani lava ona taatele. Afai na faʻatūina ona o le HDL, ma LDL o loʻo i totonu o tapulaa talafeagai, o lona uiga o le masani lea. O se faailoga faʻalavelave o le faateleina o le cholesterol atoa ona o LDL. O ia tulaga taua e mafua ai se lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

LDL faʻateleina i se olaga le talafeagai:

  • O le ulaula ma le ava malosi e solia ai le fausaga o le puipui lapisi. I nei nofoaga, e faʻaitiitia le toto, e mafua ai le faʻavaeina o toto.
  • Le lava taaloga.
  • O se olaga le mautonu ma le leai o se faamalositino e mafua ai foi ona fai le vevela ma le toto.
  • Maitaga o le resdominal.
  • O se mea taua na mafua ai ona faʻaalia se gaioiga e le masani ai mo le faʻatupulaia o le LDL. Afai ei ai aiga maualuga o le cholesterol, ona ono lamatia lea o le maʻi.
  • O le maʻi suka.
  • Faʻasologaina o le vevela.
  • Taumamafa i le tele o meaʻai e maua ai gaʻo mama.
  • Le lava o meaai e faʻateleina le cholesterol lelei (HDL). O nei mea e aʻafia ai mea taumafa e maua ai fiber ma gaʻo susu.

O le aʻafiaga, le ola le lelei, o le tuufaatasiga o mea lamatia e fesoasoani i le gasegase gaʻo, faateleina le LDL maualuga.

Mafululuga cholesterol i le tamaitiiti: mafuaʻaga, togafitiga

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O faʻamaʻi pipisi o le tino cardiovascular i le tulaga muamua o loʻo iai muamua. O le puipuia o le faamaʻi e tatau lava ona faatinoina talu mai se talavou. A uma, o le cholesterol e le gata i tagata matutua, ae faapena foi i tamaiti. O le maualuga o le cholesterol maualuga e tumau pea i le tamaitiiti, o le sili atu foi lea o le maʻi fatu ina ua uma ona tuputupu ae. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina le fua o le cholesterol i le toto o tamaiti.

Seʻio tatou vaai pe aisea e maualuga ai le cholesterol i tamaiti? O a mea taua e saofagā i lona faʻatupulaia? E faapefea ona togafitia tamaiti e maualuga le cholesterol? O le a matou faamaninoina nei mataupu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • O le a le cholesterol?
  • Aisea e tulai ai cholesterol
  • Pe a siaki le cholesterol i le tamaitiiti
  • Le faʻaitiitia o le cholesterol
  • Faʻatau togafitiga

Aisea e tulai ai cholesterol

Cholesterol i tamaiti e tulai mai mo mafuaaga nei:

  • Mo le tele o vaega, o se mea e le lelei le soifua maloloina ma le olaga. E tatau ona malamalama lenei mea o se solia o le taumafa ma le faʻaaogaina o meaʻai leaga e maua ai le maualuga o le cholesterol. O le masima ma le kukaina o suauu na faʻaaogaina e matua mo le kukaina o gaʻo, o le mea lea e faateleina ai le "leaga" ma faʻaititia le lipoproteins "lelei".
  • O le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i totonu o se tamaititi e mafai ona avea o se mea na mafua mai. Afai o le aiga na afaina, o le fatu fatu poʻo le angina pectoris, ona mafai ai lea ona i ai le maualuga o le cholesterol maualuga o le tamaititi. O faʻamaʻi e mafai e matua ona pagatia e mafai ona tutupu pe a tutupu aʻe tamaiti ma oʻo i le 40-50 tausaga.
  • O tamaiti e maua i le maʻisuka poʻo le maualuga maualuga o loʻo maua i le cholesterol maualuga.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular i tamaiti o se taimi mo le siakiina o le cholesterol toto.
  • Le ulaula le ulaula faateleina le cholesterol.
  • Le lava gaioiga faaletino.

O itula o le nofo i le komipiuta mo tamaiti e saofaga i le oona, ma o lenei mea e mafua ai le faateleina o le cholesterol ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi faʻamaʻi.

Pe a siaki le cholesterol i le tamaitiiti

O le faʻateleina o le cholesterol i tamaiti e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga ole maʻi fatu. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina le laʻititi mai lona laʻititi.

Tulaga masani o le cholesterol i tamaiti:

  • mai le 2 i le 12 tausaga, o le tulaga masani 3.11-5.18 mmol / l,
  • mai le 13 i le 17 tausaga - 3.11-5.44 mmol / l.

O le suʻega o le toto mo le cholesterol mo tamaiti e faatoa faia pe a maeʻa le lua tausaga.

A o laʻititi, o le faʻamatalaga o le gaʻo e le o malamalama. O se tamaitiiti i le 2 tausaga le matua e suʻeina pe a fai o ia i se vaega maualuga. O lenei vaega e aofia ai tamaiti i lalo o tulaga nei:

  • afai o se tasi o matua na i ai le fatu fatu poʻo le taia i luma o le 55 tausaga,
  • afai o matua e maualuga le cholesterol,
  • o loʻo maua i le tamaititi le maʻisuka poʻo le toto maualuga.

E oʻo lava i faʻamatalaga masani, o tamaiti o loʻo lamatiaina ua tuʻuina atu i ai le faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega i le 5 tausaga.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

Faʻateleina LDL, faʻaaogaina e fomaʻi togafitiga faʻapitoa:

  • O le faavae o le togafitiga o le lelei o taumafa. E tatau ona eseese le lisi. E manaʻomia ona fafagaina tamaiti 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. Aloese mai le taumafa. Faʻesea meaʻai ile afiafi o afiafi.
  • O keke, shawarma, fries farani, hamburgers ma e aunoa ma le mayonnaise e le aofia ai le meaai. E aofia ai le cholesterol leaga, faʻafaigofie le atinaʻe o le atherosclerosis.
  • O le lisi e aofia ai gaʻo fesuiaiga - margarine, suauʻu kuka. Ua suia i latou i gaʻo vine - olive, soya.
  • Oona mama, mafaufau, ate, fatugaʻo ua matua vavaeeseina. O le lisi e le aofia ai ulaula, gaʻo, meaai falai. Pe a faʻamalo, meaʻai lalo ifo-oxidized ma carcinogens ua faia.
  • Laʻau moa paʻepaʻe e aunoa ma le paʻu, popo, le gaʻo lapisi e fautuaina.
  • Faʻatapulaʻa oloa gaosiga o meaʻai maualuga - kulimi suamalie, kulimi. Faaaoga le yogurt, kefir, susu susu, susu leisi 1% gaʻo. A maeʻa le lua tausaga, e mafai ona e tuʻuina le 2% susu. O le lisi e aofia ai ituaiga susu o le sisi - feta, mozzarella, cheese Adyghe, cheese cheese.
  • Faʻatapulaʻa faʻamalosi faʻamalosi gaʻo - meaʻai tao, sukalati, soda ma meainu suamalie. Faʻaitiitia lou faʻaaogaina o suka ma selu.
  • O le lisi e aofia ai fualaʻau ma fualaʻau. Aʻo leʻi 'ai, e aoga le tuʻuina o salakeke. Latou te faʻatumu le tino i vitamini, ma faʻatagaina foi oe e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaai maualuga-kalori.
  • O le lisi e tatau ona aofia ai gaʻo eletise polyunsaturated o loʻo maua i totonu o iʻa oona ma le suāuʻu olive.
  • Paluga o fatu saito - faila, oat, buckwheat - fesoasoani e maualalo le cholesterol.
  • O le lisi e aofia ai lemu (pi, lentils) e faʻaititia LDL.
  • Oona, garlic ma isi mea manogi e faʻaaogaina. O le saoasaoa i luga o le digesile, latou te fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma le mamafa.
  • Afai ei ai le maualuga o le cholesterol o lau tama, e tatau ona e iloa auala e kuka ai meaai. E mafai ona taoina, kuka, kuka, ae le falai.

E tusa lava pe lelei meaai paleni, e maua e tamaiti le mamafa pe afai latou te faimalaga laitiiti.

Nai lo le nofo i fafo i le komepiuta, e aoga le iloa o tamaiti i le vaega taʻalo. E mafai ona e faia se saofaga i le vaitaele. O le faamalositino e maualalo ai le cholesterol ma le suka toto. Faʻafetai i se tino ola malosi, o le puipuiga o le tino ma le tetee atu i faʻamaʻi pipisi ua faʻalauteleina.

Faʻatau togafitiga

O tamaiti e maualuga le cholesterol ma se lamatiaga o faʻamaʻi pipisi e faʻamaonia ai se soifua maloloina lelei ma tausia se mamafa masani. Ae i nisi tulaga, i le vave i le 8-10 tausaga le matua, ua faatonuina ai fualaau. O faʻaaogaina o laʻau o le Polycosanol e faʻaaoga. O nei vailaau e faaitiitia le "leaga" LDL ma faateleina le "lelei" HDL. O se tasi oi latou o le Phytostatin.

O se taunuuga, matou te manatua e masani lava ona maua e tamaiti le faateleina o le cholesterol toto. O le mafuaaga taatele o le le paleni. O le vaega o le kenera e taʻalo foi i se vaega taua. O faʻamaʻi fatu cardiovascular afaina ai tamaiti i tulaga lamatia, faʻapea foi ma le maualuga o le cholesterol. O le togafitiga autu o le taumafa lelei. E le gata i lea, e tosina tamaiti i taʻaloga poʻo aʻoga faaletino. Le lelei o mea taumafa ma gaoioiga faʻaletino e faaitiitia ai le ono aʻafia o faamaʻi pe a uma ona tupu.

O a tulaga taua o le creatinine i alii?

Creatinine o le mea mulimuli lea na mauaina i le faagasologa o le liua o le protein. E gaosia i totonu o le musika ma faʻalilolilo i totonu o le tino totoga. O le tele o maso o se tagata, e maualuga atu le maualuga o le creatinine i totonu o le toto. E naʻo le polokalama urinary e faʻaaogaina, o lea la o se faailoga taua o le gaioiga galue. Afai i le olaga atoa o se tagata e le suia le tino, o lona uiga o le maualuga o le creatinine o le a tumau.

E maua e uiga i le creatinine

Faailoga mo le auiliiliga

Soo se mea e le masani ai i le gaioiga o fatuga ma le gaioiga o le tino maso o faailoga ia mo le auiliiliga. O faʻamaʻi ma faʻamaʻi e mafai ona mafua ai popolega:

  • Faʻafitauli i le urination (tiga, tiga, ma isi faʻafitauli).
  • Dystrophy o le tino maso.
  • O faʻamaʻi pipisi o le endocrine.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Mataʻituina o faʻalauiloa i le togafitiga o fatugaʻo poʻo le polokalama urinary.
  • O le maʻitaga, talu ai ona o lenei tulaga, o le mamafa i luga o fatuga o le a faʻatupulaia tele.

Faamatalaga e uiga i le mafuaaga e manaomia ai lenei auiliiliga

FESOASOANI! E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻasaʻoina ma vaʻai.

O le maualuga o le creatinine i le tino e mafai ona maua i le tele o auala, lea e eseese i faʻamatalaga faʻamatalaga:

Anna Ponyaeva. Na faauu o ia mai le Nizhny Novgorod Medical Academy (2007-2014) ma le Resitala i Falemaʻi Falemaʻi (2014-2016).

  • Suesuega ole toto.
  • Lafoaia o le Creatinine: fua o le aofaiga o enzymes i le urine i le aofaiga o le toto. Lafoaia eleele o le mafai lea e le tino ona faamama le toto o mea leaga.
  • Le fua o le nitrogen i le creatinine. Faʻaaogaina e iloa ai le maualuga o le faʻamalaina.

FESOASOANI! O le auala aupito sili ona faʻamaonia o le faʻavaeina lea o le kiliaina creatinine. O le maualuga o le tele o le creatinine e matauina i le afiafi, ma le pito maualalo i le taeao.

Faʻamatalaga sauniuniga

Suesuega o le toto o le toto o meaola:

  • O le toto e tatau ona foai i le taeao i se manava gaogao.
  • I ni nai aso, faʻaititia le tele o meaʻai i aano o meaʻai.

Suesueina o meaola o meaola ninii:

  • O le tumama lelei o maʻi e talafeagai, ae aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau e fasiotia ai le microflora natura.
  • O le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e inu pe tusa ma le lua lita o le vai mama (o le tulaga faʻale-tino mo se tagata matua).
  • Tulafono mo le aoina o urini i aso taʻitasi: pe a maeʻa, e manaʻomia ona e urinate (e le manaʻomia le aoina o lenei urine), i taimi mulimuli uma (24 itula), e tatau ona aoina i totonu o se atigipusa ma teuina i se nofoaga malulu ma malulu. O le mimi mulimuli e tatau ona avea o le taeao o le taeao o le aso e sosoo ai.

Tulaga masani i alii

E faʻaitiitia le faʻavae o le gaʻo i le tausaga ao faʻaitiitia le tino o musika.

TausagaCreatinine, μmol / L
mai le 18 i le 60 tausaga87-150
mai le 60 i le 90 tausaga72-114
sili atu ma le 90 tausaga61-114

O le fua o le creatinine i le urine na tuʻuina atu i le gasologa o le aso e faʻalagolago i le mamafa o le tino ma le tino. Mo tagata, o le masani e 122-220 μmol i le kilokalama o le mamafa. O le masani i le fua o le nitrogen ma le creatinine e mai le 10: 1 i le 20: 1.

Lafoaia o le Creatinine i alii:

Tausagaml / min
mai le 18 i le 40 tausaga106-140
mai le 41 i le 50 tausaga98-132
51 i le 6090-126
mai le 61 i le 7082-118

FESOASOANI! Faatasi ai ma le alualu i luma o faamaʻi fatu fatu, o le maualuga o le creatinine i le toto e tulaʻi mai, ma i le faanatinati, i se isi itu, ua faaitiitia.

Faʻasologa mai le masani

E le o faʻaalia i taimi uma ni faʻamaʻi ogaoga. O le siʻitia poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o le creatinine i totonu o le toto e mafai ona avea ma tulaga faʻale-tino i se ituaiga olaga. Vegetarians, tagata afeleti ma maso lapopoʻa lapoa, faʻataʻitaʻiga ma puluvaʻa o loʻo tausisia se taumafataga malosi. I nei tulaga, o le vavae ese mai le masani e le taua tele e pei o faʻamaʻi o tino i totonu.

Faʻasa i luga

O mafuaaga mo le maualuga o le creatinine i totonu o le toto e mafai ona mafua mai i itu taua o le physiological ma le atiina ae o maʻi tuga.

O aʻafiaga o le tino e aofia ai:

  • O se seti o maso tetele, mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata mamafa taʻavale ma tagata tino.
  • Faʻaauau o meaola o manu i le taumafataga.
  • Faʻatonuina o fualaau faʻamaʻi-faʻamaʻi: "Ibufrofen", "Nurofen".
  • Le faʻaaogaina o vailaʻau.

O faʻamaʻi pipisi e aofia ai faʻamaʻi nei:

  • Faʻaleagaina o Renal i soo se ituaiga.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi i le endocrin system. O faamai o le thyroid gland e fesootaʻi ma lona faateleina ma le tele o hormones.
  • Faʻasalaga o le faʻamalositino i totonu o le fatu, lea e oʻo atu ai i le matelaina o le okesene o le tino ma faʻaitiitia ai a latou gaioiga.
  • Faʻasologa o meaola.
  • Faʻaleaga manuʻa: manuʻa ma loimata, Crash syndrome.
  • O le faʻamalalaina (o loʻo i ai se faʻaopoopoga o toto uma).
  • O le maʻi suka.

Afai e te le togafitia togafiti fatu fatu, e mafai ona tupu ni faʻafitauli:

  • Faʻafitauli i le urination: mai le faatumauina atoatoa o le urine i totonu o le tino i le pule siliva (e oʻo atu i le lua lita i le aso).
  • Faʻalumaina le faʻaitiitia o tiga.
  • Lafana (ona o le suavai i totonu o le tino).
  • Tigā toto maualuga.

TAITAI! O le fuafuaina o le maualuga o le creatinine e le taliaina mo vave togafitiga o faamai, talu ai o se faateleina ua matauina ma faaleagaina ai le tele o fatuga.

Faʻafefea ona faʻaititia le tulaga

Fautuaga mo le faaitiitia o tulaga o le creatinine, e faalagolago i le mafuaaga o le faateleina. Afai e laʻititi le laʻititi ma o se taunuuga o le suʻega e leai ni faʻamaʻi pipisi matuia na faʻaalia, ona tatau lea ona mulimulitaia fautuaga nei:

  • E tatau ona faʻafaigofie le taumafa. Mo se tagata matua, o le vaiaso e manaʻomia mo aano o manufasi e 450 gm (150 kalama 3 taimi i le vaiaso). O le meaʻai e le tatau ona sili atu le gaʻo ma maualuga-kalori, lapisi, vela, moa, tokono e talafeagai. O le masani masani i aso taʻitasi mo le polotini e sili atu ona maua mai i mea e maua ai fualaau. Faʻalautele lau meaai i meaʻai e maua i le fiber e faʻasalalau ai galuega o le iniseti: falaoʻo (oatmeal, buckwheat, millet), keke falala.
  • Faʻaitiitia le faʻamalolo. E tatau i se tagata matua ona inu sili atu nai lo le lua lita o vai mama. E faigata tele ona faʻaaogaina, o lea ia teuina faamaumauga o le tele na e inu ai, ave se fagu vai mo galuega poʻo le savali. Manatua o le sili ona taua o le faʻaaogaina o vai i le taeao i luga o se manava gaogao.
  • Faaitiitia le gaioiga faaletino. Afai o oe o se tagata taʻalo alofesa, ona lelei lea mo lou soifua maloloina e sili atu ona faʻaalu le tauva tauva ma toe faʻaleleia fatugaʻo.

Afai, i le faaopoopo atu i le faateleina o le creatinine, o maʻi ogaoga o fatuga ma le polokalama o le urinary e maua, o togafitiga e tatau ona matua vaavaaia lelei e se fomaʻi. O auala autu o le togafitia o le faaletonu o le lapoa:

  • O vailaʻau ua faatonuina e faʻamaonia le faiga o le palatini.

FAʻATASI! O le pulea e le tagata lava ia o le toto creatinine e matautia i le soifua maloloina.

Mafuaaga ma faailoga o tulaga maualalo

O faʻamaoniga e agavaivai, o loʻo i ai le vaivaiga masani i maso, vevela ma faʻaititia le faʻatinoga. E faʻaitiitia le maualuga o le Creatinine ona o maʻi nei ma tulaga o le tino:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • O le ono ono masina o le maitaga.
  • Anemia, anaemia.
  • O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le tino maso (faatasi ai ma le toilalo o vae).
  • Le lelei le taumafa (leai se popo).
  • Falalala, anorexia.
  • Leukemia
  • Paʻu.

Tau faʻatusatusa faʻatusatusa

LautusiI le totoLafoaia o le Creatinine
Invitro460 rubles750 rupu

Ma le isi, e mafai ona e vaʻai i se isi mea e mafai ona aoga. O le tagata taʻaalo e talanoa e uiga i suʻega toto, e aofia ai le creatinine.

E uiga i cholesterol

Tatou amata i le masani. Cholesterol o se vailaau oona, o se vai malosi e gaʻo gaʻo. I totonu o le tino o mea ola uma, o se vaega o le pa puipui, fausia lona fausaga ma auai i le felauaiga o mea i totonu o le cell ma vice versa.

O le cholesterol maualuga i le toto e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaʻaga ma e oʻo atu ai i le lapisi o vascular ma le atherosclerosis. Ae, e ui i lenei, e manaʻomia e le tino ona:

  • Palasitene o le puipui o le cell,
  • felauaiga o nisi mea e ala i auala faapitoa i totonu,
  • Vitamin D synthesis
  • o le faʻaogaina masani, auai i le fausiaina o meainu kulimi,
  • vevesi feusuaiga, lea o se vaega.

Eseese tulaga ma mea e aofia ai

O le Cholesterol e masani ona faʻasalalauina i totonu o le tino ma le toto, mai sela ma fusi i le ate mo le excretion. Pe, i se isi itu, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻi i le ate o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le ate. Felauaiga o se vaega o lipoproteins - tuufaatasiga o le palatini ma le cholesterol. E le gata i lea, e tele ituaiga o nei mea tuufaatasia:

  • LDL - lipoproteins maualalo maualalo e mamanuina ai le cholesterol mai le ate i le tino,
  • VLDLP - lipoproteins maualalo maualalo le mamafa o le cholesterol, triglycerides i le tino,
  • HDL - lipoproteins maualuga, felauaiga o le cholesterol maualuga mai fusi i le ate mo le gaosiga ma le faʻamalositino.

Mai i luga, e manino lava o le maualuga o mea o loʻo i totonu o le HDL, o le itiiti ifo o le mauaina o le atherosclerosis. Afai o le aofaʻi o isi mea faʻapipiʻi i le toto e tulaʻi mai, o le leaga lea o le faʻaaliga. E foliga mai, ua uma ona aafia le vaa i le atherosclerosis. O mea e maua i le triglycerides e taua foi. O le maualuga o la latou maualuga e le lelei foi mo le puipui vascular, ma ua faailoa mai ai le faateleina o le faʻaleagaina o complexes VLDL ma le faʻasaʻoina o le cholesterol.

O ai o loʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga ma pe faʻapefea ona faʻavaivai

O le suʻega o le toto mo le aofaʻi o le cholesterol o se vaega o suʻesuʻega o meaola.
O le toto e aveesea mai se vein. O se auiliiliga e tuuina mai i le taeao i luga o se manava gaogao. E tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ava i le afiafi. E fautuaina foi e aloese mai le ulaula tapaa.

O le faʻamatalaga o le cholesterol o loʻo faʻaalia i tagata nei:

  • Tagata e lamatia e ala ile tofi
  • Pe a oʻo i se tausaga patino,
  • Mafatiaga mai le maʻisuka ma le hypothyroidism,
  • Obese
  • Aga masani leaga
  • O fafine o loʻo faia faʻamaʻi faʻamaʻi mo se taimi umi,
  • Tamaitaiopausal women
  • Tagata e silia ma le 35
  • I le iai o faʻamaoniga o le atherosclerosis.

Aisea ua siitia ai o ia?

E tele mafuaaga e fesoasoani i le hypercholesterolemia. E aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻasolosolo - faʻataunuʻuina o le tele o faʻasolosolo o le cholesterol i HDL,
  • Oona tele - i tagata gasegase, o le tele o le cholesterol e teuina i totonu o mea gaʻo,
  • Taumafa le lelei - le tele o le taumafaina o meaʻai e iai gaʻo manu, maualalo ole fiber ma vitamini,
  • Soifuaga masani
  • Faʻafeiloaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka poʻo le hypothyroidism,
  • Smoking - e fesoasoani i le faateleina o le LDL ma le VLDL, faapea foʻi ma le pipisi o toto toto, ma faʻaleleia atili ai le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • Faʻavaivai - e taʻitaʻia ai gasegase lapisi ma faʻateleina le hypercholesterolemia.

E faapefea ona faaalia

O le Hypercholesterolemia i le amataga e le o faaalia mai ia lava. O le isi, o faʻamaoniga o faʻamaʻi atiaʻe e aofia ai:

  • Le faʻamalosi, tigā tiga i tua o le sternum ma le angina pectoris poʻo le vaivai o le mānava ma le faʻamalositino,
  • O le tiga matuitui i totonu o le fatafata ma le faʻaleagaina o le myocardial,
  • O le palasi, leisa, le mafaufau ma le mafaufau - o faailoga o le atherosclerotic leions o vaʻa o le faiʻai,
  • O le le malamalama, paresis poʻo le faʻamaʻi o le tino i se paʻu,
  • Faʻamatalaga faʻafefete - tiga i pito i lalo ma le faaleagaina oa latou vaa,
  • Laʻau samasama i luga o le paʻu o xanthomas ia, o ni tupe faʻapitoa o le cholesterol.

O le mafuaaga lena e matua talafeagai ai le puleaina o le cholesterol i totonu o tagata e ono afaina ai fatu ma vascular diseases e ala i le matua po o le olaga.

Auala e ola atili ai

Le faʻaitiitia o le cholesterol i le maualuga o loʻo manaʻomia, puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis, meaʻai, suiga o olaga o le a fesoasoani.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo taʻuina atu ai vailaʻau, ma o isi vailaau faʻasolo e le sili atu ona lelei.

E le o le taumafa e sili ona taua, talu ai na o le 20% o le cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaai, ae o se mea saʻo. Ma le isi, o nisi oloa fesoasoani e aveesea ana faasiliga.

O le a le mea e tatau ona fai mo le hypercholesterolemia? Muamua lava, matou te lisiina meaʻai e tatau ona faatapulaa pe vavaeese foi mai meaai i aso taitasi. E aofia ai:

  • Meaʻai suamalie
  • Foʻu
  • Umu gulu,
  • Margarine ma le mayonnaise,
  • Mea gaʻo susu gaʻo,
  • Lafoaʻi (opolo o le pipifana - o le faʻamaumauga mo le cholesterol).

Ina ia mafai ona faʻatautaia le faʻamalama o le cholesterol i meaai masani, matou te fautuaina e faʻaaoga le laulau.

Ia mafaufau nei i oloa e mafai ma e tatau ona faʻaumatia i le faateleina o le cholesterol toto ma le atherosclerosis. E fautuaina e aofia i au meaʻai:

  • Legumes (pi, pi, soya) - ona o le maualuga o le fiber ma le pectin,
  • Laʻau fou (meaʻai, pasili, aniani mafiafia ma fulufulu vali), o loʻo i ai le aʻafiaga atherogenic,
  • Garlic - e maua ai se faʻaititia o le cholesterol toto,
  • Laʻau mumu ma fua (pepa, beets, cherries),
  • Laʻau o le suauu (olive, sunflower),
  • Seafood.

O au meaai i aso taitasi e tatau ona paleni, ia aofia uma vitamini talafeagai ma meaʻai. E sili le lelei ona 'ai faʻatasi, i ni vaega laiti. Aloese mai le taumafa i meaʻai i le taimi e momoe ai.

Faʻasologa o aso ma olaga

O se vaega tāua o togafitiga manuia, faʻaopoopoga i meaʻai, o le tausisia o nisi tulafono:

  • Malolo ma moe, a itiiti ifo ma le 8 itula,
  • O le atinaʻeina o se paʻu o le moe, malolo ma 'ai,
  • Faʻaaogaina o le faʻaaogaina o ulaula ma le ava malosi,
  • Aloese mai le atuatuvale ma faateleina le atuatuvale faalelagona-faalelagona,
  • Feteenaʻi o se olaga le tumau (minute faʻaleleia o le tino, le taliaina o felauaiga pe a mafai ona savali i vae, faigofie),
  • Feteenaʻi le mamafa ma le fetaui lelei o togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Fofo faʻapitoa

O auala faʻapitoa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o laau toto, fualaau faisua ma fualaau aina e mafai ona maualalo ai le cholesterol ma aveesea ai le tele mai le tino.

O le mea lea, o se tasi o nei togalaau o le keleni. E lava le faʻaaogaina o 2-3 cloves o le kalaka i le aso, ma o le auiliiliga o le a masani. E mafai foi ona e kukaina mea eseese mai le keleni faatasi ai ma lemoni pe, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le meli. Ina ia faia lenei mea, ia mimilo le 200 kalama o le tilotilo i luga o se mea e teu ai meaʻai, faaopoopo ni lua sipuni tele o le meli i ai ma faapipii le sua o le lemoni e tasi. Faʻafefiloi nei mea uma, vavalalata ma vaʻai. Ave se sipuni i le aso.

O le Hawthorn e lelei lona aʻafiaga. Talu mai aso anamua, o ona ava malosi ua faʻaaogaina e faʻaleleia ai le soifua maloloina.

E mafai e oe lava ona saunia se tincture e ala i le faʻafefiloi o le afa afa o fualaau aina ma le 100 ml o le ava malosi. E tatau ona faʻafefiloi lenei paluga mo le tolu vaiaso, i se nofoaga pogisa, faʻaosooso ai i nisi taimi. E mafai foi ona e tausisia fugalaau vao. Brew faʻaputuina le hawthorn i le vai inu.

O le karite ua galala, paʻu rye, ma le kulino e lelei foi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le lanu meamata e afaina ai le maualuga o le cholesterol i le toto, ona o le maualuga o mea o tannin.

Afai ua atiae le atherosclerosis poo togafitiga e le aoga i isi auala, e tatau ona e togafitia togafitiga faafomaʻi.

O a vailaʻau faʻaaogaina:

  1. Statins (Vasilip, Torvacard) o fualaau sili ona taatele ma aoga. O togafitiga vave e umi, ma o tagata gasegase ei ai le atherosclerosis e tumau.
  2. Firate (Gemfibrozil, Tricor) - masani ona faʻaaogaina i se maualuga maualuga o triglycerides. Mafai ona faateleina le lotolotoi o le HDL.
  3. Apalai o le acid acid, o le inumaga o le absorption o le cholesterol e le aoga ma e seasea ona faʻaaogaina.

Togafitiga o se faʻamaʻi e sili atu ona faigata ma taugata nai lo le puipuia. O lea ia tausia lou soifua maloloina, ia 'ai lelei ma faʻamalositino ma o au suega o le a masani mo le tele o tausaga.

O le mataupu faavae o meaʻai lelei ma le maualuga o le cholesterol

O se meaai e foliga faigofie e mafai ona ofoofogia. O le uiga o le falemaʻi o mea taumafa o le faʻatapulaʻaina o meaai o le cholesterol ma le faʻaofiina o gaʻo gaʻo susu i totonu o le taumafataga. A maeʻa se taumafataga, e na o le pau lava le mea e te manaʻomia e faʻaititia ai le tele o meaʻai gaʻo i se mea saogalemu ina ia faʻamaonia le cholesterol. E le mafai ona e lafoaia atoa. O le tulafono faavae o soʻo se meaʻai o le paleni lea o meaʻai. I le faaopoopo atu i le faatapulaa o mea "matautia" meaai, e tatau ona e faaitiitia le aofai o kalori. O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le voluma ma le kalori o mea gaosi, latou te ausia ai le cholesterol maualalo ma le mamafa.

Cholesterol ulu i totonu o le tino ma meaola manu. Ae peitai, o le taumafataga e aofia ai le le gata o meaai faasaina, ae faapea foi le auala ua saunia ai i latou.

E le mafai ona e faʻailo meaai! I le faagasologa o le faʻavelaina, ua faia ai tino, mea e maua ai le faateleina o LDL. O lapisi e tatau ona fufulu, palu, tao i luga o le afi poo totonu o ogaumu, poʻo kuka.

O a meaai e le fautuaina mo LDL maualuga

O tagata e maualuga le cholesterol e mafai ona 'ai le 300 mg i le aso, ma le sili atu le mamafa ma le maʻi cardiovascular - 200 mg i le aso. E fautuaina mai e le fualaau taumafa meaʻai e le 'ai ma le maualuga o le cholesterol. O le lisi o meaai faasaina ma le maualuga o le cholesterol e aofia ai, muamua lava, meaola manu:

  • O le puaa ei ai maualuga maualuga o le cholesterol leaga. 100 mg o le oloa e 100 mg.
  • O fulufulu mama mama e aofia ai le 120 mg, ma o kulimi suamalie e aofia ai le 70 mg o le cholesterol mo le 100 grams o le oloa. Ae latou te tamaoaiga i le polotini ma minerale. Mo faamoemoega tau taumafa, o le faʻaaogaina o faʻi suamalie e pei o Mozzarella, Feta poʻo Brynza e faʻatagaina. O le sisi Adyghe e maua ai mea taua. Faʻafetai i le tuʻufaʻatasiga o le povi ma le susu susu, e oo lava ina maualalo le LDL leaga.
  • Siʻi le LDL cream leaga. 100 kalama e aofia ai le 70 mg o le cholesterol. O le mea lea, o la latou faʻaaogaina ese e le fautuaina.
  • Pulu, mayonnaise, kulimi kirimoli e mafai ona maua ai cholesterol leaga.
  • E le mafai ona e 'ai le meaʻai. Latou te aofia ai le 150 mg i le 100 kalama o le oloa. Suesuega e tagata American scientists ua faʻamalosia pea lava pea e le fautuaina i le tulaga lenei le pala.
  • E le mafai ona faʻaitiitia le cholesterol pe a faʻaogaina le mafaufau, gaʻo, ma le ate. O loʻo i le ulu o le faasologa i tulaga o mea o loʻo aofia i lenei vailaʻau. O le faʻasaina e aofia ai foi mea faʻasalaga: sosisi, ham ma ham.
  • Meaʻai mama - puaa, mamoe.
  • E masani lava e le mafai ona e 'ai fuamoa ma se faateleina ile LDL. E aofia ai uma le leaga ma le lelei cholesterol. I le taimi lava e tasi, o le laitithin i la latou tuufaatasiga e faʻaitiitia LDL. E mafai ona latou faia le leaga e le gata ia i latou lava, ae e ala i le auala o sauniuniga. E le mafai ona e 'ai fuamoa fried, ae faigata ona kuka ma i le faʻamaoni e le afaina.
  • Paʻu kiripisi, sukalati, keke keke o loʻo i ai gaʻo susu.
  • O gaʻo meaʻai mo le kuka e tatau ona suia i le gaʻo gaʻo. E sili atu le suauu olive.

O meaai maualuga-LDL e aofia ai foi gaʻo - margarine, suauʻu kuka. Latou te maua fua o fualaau faisua maualalo e maua mai i le hydrogenation e faʻaitiitia ai le tau ma faʻalautele le ola ola. I le gasologa o le gaosiga, o loʻo faʻafefiloi le suauʻu fuālaʻau manogi i le oxide oxide (catalyst) ma sasaa atu i totonu o le gaʻo. I le laasaga e sosoo ai, e pamuina i le hydrogen ma vevela i le 200-300 ° C. O le mea e maua mai ai le lanumeamata o le gaosiga o le gaʻo, ma o le asu e sasaina e faʻaumatia ai le manogi manogi. O vailaau ma mea manogi e faʻaopoopo i le faaiuga o le gaioiga.

O le tino o le tagata e le aʻafia ai gaʻo gaʻo, o lea o loʻo faʻafefiloi ai i totonu o siama faʻamalosi nai lo gaʻo tumu. A maeʻa ona 'ai le margarine, alu aʻe le cholesterol, faʻaititia le faʻamaʻi.

O gaʻo fesuiaiga e mafua ai le atinaʻe o le oona, maʻi suka ma le maʻi fatu. O sea ituaiga mea taumafa e mafai ona mafua ai le faateleina o le cholesterol toto ma se faaletonu i se tagata maloloina atoatoa.

Iloiloga o loʻo taʻua i luga, tatou te faamamafaina manatu taua. O le cholesterol toto i le masani masani e tatau mo le tino. E aofia ai i le metabolism o gaʻo, proteins ma gaʻo. O le faateleina o LDL maualuga e fesoʻotai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu cardiovascular, e aofia ai le afaina ma le fatu fatu. Laasaga muamua-laina ma se fuainumera faateleina o se taumafa paleni.

E mafai ona maua le protein ma le maualuga o le cholesterol?

Cholesterol o se vailaau o loʻo iai i totonu o siama o sela o meaola ola. E faʻamalosia ai le gaosia o hormones i alii ma tamaitai, fesoasoani e faʻapipiʻi le vaitamini D.

O le toʻatele o tagata e manatu o le cholesterol e matua afaina tele ma e matua musu lava e faʻaaogaina. O lenei manatu e sese, aua e afaina ai na o le solia o tulafono masani. Pe a ma le 80% o loʻo gaosia e okeni, ma o le isi e sau i meaai.

O le aofaiga autu o le vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina e le ate, o le vaega itiiti e pa'ū i luga o totoga o totoe. O le solia o le tulafono e tupu ona o le taumafaina o mea taumafa e sili ona lelei i meaola o manu. E le gata i lea, o le vailaau e faatino ai galuega taua:

  • e mafai ai e siama siama ona faʻafefeteina,
  • Fesoasoani i laufanua oona e maua ai hormones
  • fesoasoani i le tuufaatasia o hormones o feusuaiga,
  • synthesizes vitamini D,
  • Faʻasalalau le faʻamalosi,
  • O loʻo punouai i le tuʻuesea o fiva namu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O meaai e aofia ai meaola manu e aofia ai le cholesterol. E masani lava ona maua i ia oloa: fuamoa, sisi, meaʻai gaʻo, pata, fasipolo, iʻa. O loʻo tauaveina e le tino ma le fesoasoani o mea faapitoa. E taʻua i latou o lipoproteins ma e lua ituaiga:

  1. Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL).
  2. Luga Maualuga Lipoproteins (HDL).

O le ituaiga muamua e manatu e matautia ma sili ona matautia. I tulaga masani e tatau ona i ai le paleni o nei ituaiga e lua. Ona galue lea o le tino e aunoa ma ni toilalo. O le ituaiga lona lua e aoga ma faʻatasi ai ma mea masani masani e mafai ona aveesea le gaʻo sili atu i puipui o toto toto.

O le protein o se protein sili ona maualuga o le faavae lea o meaai mo tagata taaalo. E faʻaaogaina e vave fausia ai le musika vave nai lo le mea masani. E lua ituaiga: laau ma meaola. E masani ona fesiligia e le aufaitau se fesili: ei ai le protein cholesterol? E masani lava, e leai se cholesterol i totonu o le oloa gaosi, ae o loʻo i ai i meaola manu.

E i ai le manatu e le fetaui le polotini ma le cholesterol. E tele tagata taaalo latou te fai mai, i le tulaga o le musika, e le manaomia le cholesterol, aua e mafai ona taitai atu ai i le atherosclerosis ma fai ai le cholesterol i luga o vaa. Ina ia maua le tali i lenei fesili, e tatau ona e malamalama i foliga o le fegalegaleaiga.

Le fegalegaleaiga o le cholesterol ma le palatini

E aofia ai le Protein i toetoe lava o faagasologa i totonu o le tino. I aso nei, o le protein protein o loʻo i ai ni 'eseʻese eseese, aua o le toʻatele o tagata taʻavale e fesuiaʻi. O se meaʻai maualalo-kapiti e fesoasoani ia te oe e fausia ai se tino manaia, le gaʻo, gaʻo o le fale. O le toʻatele o tagata asiasi mai e mafaufau i le polotini e avea ma faavae, aua e fesoasoani i le faʻaitiitia o le malosi o le taumafa, lea e taua tele i le taimi o gaioiga faʻaalia faaletino.

O le faʻamatalaga e manaʻomia le protein ole cholesterol e le manaʻomia mo taaloga. E pei ona e iloa, o le vailaau o loʻo galue malosi i le fausiaina o maso, ma o le faavae o le protein o le a le maua ai se iuga. O le faʻaleleia lelei o le fuafuaga o mea taumafa o le a fesoasoani i le faʻateleina o le musika e le afaina ai le ola maloloina. O le faʻaleagaina o nei mea faaopoopo e lamatia ai le soifua maloloina ma aʻafia ai le ate ma fatuga.Afai e te faʻaaogaina saʻo, e le mafai ona tuua oe e aunoa ma se tagata aulelei, ae maua foi ni faafitauli faʻalesoifua maloloina. Mo taaloga, o se paleni taumafa e taua. E na o se mea taumafa lelei i vitamini ma minerale taua o le a fesoasoani i le ausiaina o taunuuga. E taua le manatuaina o le porotini e taua tele pei o le cholesterol.

O le taimi lava na alu ai le tagata i le faletaalo, na setiina le sini e saili ai se tino manaia fesoasoani. O le fesoasoani sili i lenei mea o le protein protein. A mavae sina taimi, e mafai ona e maitauina o le taunuuga e le o vaaia. I le tele o tulaga, o le faafitauli e maualalo le cholesterol. E tatau i tagata uma ona iloa e manaʻomia le cholesterol lelei mo le musika ma le soifua lelei. O le mea lea, soʻo se tagata taʻalo e tatau ona faʻaaoga. E na o le tatau lava ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo ma sui i meaʻai maloloina. A le o lea, o le a tupu le toilalo i le tino, ma e tatau ona e totogia tele mo se fuainumera. O sea ituaiga o meaai e tatau ona aofia ai gaʻo fualaʻau, lea e aofia ai mea e tatau ona tuʻuina ile semi-saturated acid.

E mafai e le palatini faʻavae ona faʻaititia le cholesterol. O le mea lea, o nisi taimi o le protein ma le maualuga o le cholesterol e aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafefe o le soya puipuia le atherosclerosis. Ma o le genistin o loo i ai o se antioxidant.

E tatau ona maitauina o le protein meaʻai e manaʻomia e le gata i tagata taaalo, ae faʻapea foi tagata masani. Protein o le poloka fale o le tino.

I le faaopoopo atu i mea faaopoopo, o le protein protein e mafai ona i luga o se faʻavae masani. I le taumafataga e tatau ona i ai ni oloa e le faigata ona suʻe ei latou lava. Ma le polotini, afai e leai se manatu o se tagata e uiga i mea tau taaloga, e sili atu ona faigata ona filifili. O fualaau faʻapitoa o le protein e aofia ai:

E faaopoopo i lenei vaega o oloa e aofia ai le saito ma le rai.

Puipuia Protein with Protein

O le tagata o lo o umia faamaumauga mo mea e maua mai le protein e lelei.

O se taumafataga lelei e aofia ai le faavae mo le fausiaina o se tino ola maloloina ma matagofie.

Afai e manaʻomia e se tagata se isi faʻaopoopoga, o loʻo nofo o ia i mea faaopoopo. Filifili le filifiliga sili e te manaʻomia e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. E tele ituaiga o mea faʻaopopo.

I le mea muamua o le urotini. E maua mai i le uila. E leai ni vailaʻau. O lenei polotini o loʻo i ai le maualuga o le ola faʻasolosolo ma e vave faʻavaveina e le tino. E sili le faʻaaogaina pe a uma se taʻaloga. O mea lelei e aofia ai se tau itiiti.

E sili atu ona taugata le protein o le fuga, e le pei o le muamua. E ui lava i lea, o loʻo i ai faʻamaoniga tele o le taua, ma o le taimi e faʻaalu ai e 4-6 itula.

O Casein protein e le tofo lelei tele, ma i se faaopoopoga, e le lelei le fefiloi lelei i le vai. E sosolo lemu, o lenei polotini e lelei mo le faʻaaogaina o le po.

Soy protein e matua lauiloa, e le o se mea leaga talu mai aso anamua, o le soya ua manatu o le punavai autu o le polotini. Ua matua le lelei lava le otaota. Mo le toatele, o lenei ituaiga porotini e mafai ona mafua ai le afaina. O se tasi o ona malosiaga o le faʻaitiitia o le cholesterol.

Faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le mamafa o ituaiga popo. O mea lelei uma e tuʻufaʻatasia i se tasi o faʻalavelave, o le mea lea e sili ona aoga lenei ituaiga.

Afai e te le maua se taimi, pe manaʻo foi e faʻaliliu, e mafai ona e faʻaoga faʻamalosisi. O le tasi e aofia ai le masani masani o le polotini.

O ia mea uma e faia mai oloa faʻapitoa, e aunoa ma ni vailaau faʻasolosi. Ina ia ausia le iuga, e tatau ona e faʻaopoopoina mea faaopoopo i le faamalositino ma se paleni taumafa. I totonu o se taaloga, e faʻaaogaina pea le maua o se tagata. O se faʻaopoopoga lea e aofia ai protein ma gaʻo.

E tusa ai ma le au atamamai, o ia o se "faifaʻatonu" o le taumafataga, ae o lona faʻaaogaina o se mataupu feteenaʻi. O le mea moni o loʻo i ai le tele o gaʻo i totonu ia e pei ona e manaʻomia mo le faʻavaveina o le maso. E le mafai ona tele naua mea e maua i meaai.

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol ma le mamafa o le mamafa, o le a tatau ona lafoaia ia paletini o manu, ma suia i latou i fualaau o fualaau faisua. Ae leai se mea e tatau ona suia ai lau meaai.

Muamua lava, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa foliga o taaloga taʻaloga.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Cholesterol Products

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, e fautuaina e aveese ni meaʻai mai le taumafataga.

Muamua lava, e tatau ona e tausisi i se lisi faapitoa ae le aofia ai le ava, ulaula mai le olaga.

O gaʻo meaʻai e sili atu e mafai ona faateleina le maualuga o le mea, o lea e manaʻomia ai ona faʻatapulaʻa.

E fautuaina e le au tusitala le faia o ni suiga i le taumafataga:

  1. E tatau ona vaʻavaʻai atoatoa le aano o manu. E tatau ona e taulai atu i meaʻai aano. E mafai ona avea ma povi, popo, lapiti, moa. Aua nei 'ai le' ai mai aano o manu.
  2. Ia fafaga soo. O le lulu, salmon, whitefish, ma le omul e aofia ai polyunsaturated acids e tatau ai mo le tino. O ia ituaiga iʻa e tatau ona faʻaumatia a itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso.
  3. O oloa gaosi susu e tatau ona faʻaitiitia le gaʻo.
  4. O se faʻaopoopoga i le taumafa o fua. O le vailaʻau sili ona lelei e lua fesoasoani i le aso. Fualaau aoga e le gata i foliga fou, ae faapena foi i foliga o fualaau mamago.
  5. Berries o le atoatoa lelei i le lisi autu. E tatau ona i ai ni mea faʻapitoa. O le a le gata ina aveesea le gaʻo sili atu, ae faʻaititia ai foi le maualuga o le suka ma fesoasoani foi e puipuia faafitauli o le fatu. E fesoasoani foi Cranberries e aveesea ai siama.
  6. E fautuaina le 'aiina o fualaau faisua e aunoa ma ni faʻaopoopoga ma i se faiga masani. E fautuaina e fafaga i latou i le tele o taimi i le vaiaso. E mafai ona e faaopoopo avocados ma artichokes i fualaʻau fualaʻau.
  7. Nati, leki ma fatuga atoa. Ina ia faia masani le cholesterol, e tatau ona e 'ai i le taeao i taeao uma. O palu paluga o le a fesoasoani foi.

E tatau foi ona e gauai atu i le faailoga oloa pe a faatau. E taua le leai o se cholesterol. E tatau ona fai le kuka ma se gaʻo maualalo. Afai e mafai lenei mea, ona fautuaina lea e lafoai atoa i le faiga o kuka. Ina ia faatumauina le paleni o meaʻai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi oloa: aano o manu ma fualaʻau, ma leki ma cereals.

O le mea autu lava o le taumafa paleni, ona avea lea o le cholesterol ma fesoasoani. Ae maise lava mo tagata taaalo, e tatau ona atiae saʻo maso. Faatasi ai ma le polotini, e manaʻomia lou tuʻufaʻatasia o mea masani, o mea ia mo fale mo le tino. O se olaga ola malosi e le mafai ona faʻatasi ma se maualuga maualuga o lenei mea. O le mea lea, e le gata o toto toto, ae o totoga uma foi e malolosi.

E aoga le ave o le polotini i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Le fesoʻotaʻiga i le va o le mamafa ma cholesterol

O le faateleina o le mamafa ma le cholesterol e alu i le lima ma o loo faamatalaina i se sootaga taua ma faafitauli o le soifua maloloina. E masani lava e le lava le mamafa o tagata ina ia foliga sili atu ona matagofie. O nisi, i se isi itu, e mamafa ma sili atu ona maua le mamafa o le tino. Ae ui i lea, o le mamafa e sili atu ona taatele i le faitau aofaʻi o atunuʻu atiaʻe.

O suʻesuʻega faasaienisi uumi ua faaalia ai o le sili atu kilokalama e masani ona taʻitaʻia ai le faateleina o le pagatia ma le ola faaletino. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o le cholesterol ma le mamafa o le mamafa o loʻo faʻamalamalamaina e se fesoʻotaʻiga tuusao faʻamaonia. Ua faailoa mai e fomaʻi o le manuʻa e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o faamaʻi autu e mafua mai i le soifua maloloina i atunuu ua atiaʻe:

  • kanesa (nisi ituaiga)
  • maʻisuka
  • maualuga le toto maualuga
  • taʻavale
  • ma le le atoatoa o maʻi.

Le mafutaga i le va o le cholesterol ma le mamafa

O le mamafa o le mamafa e 20% ua faʻaopopoina ai le maualuga o le cholesterol. I le taimi lava e tasi, e mafua ai ona faʻaitiitia le maualuga o le lipoproteins maualuga (HDL poʻo le "lelei" cholesterol) ma faʻateleina le maualuga o le lipoproteins o le maualalo (LDL). O le mea e lelei ai, o le tau faasaga i le manufeʻai e fesoasoani i le tele o cholesterol. Polokalame faʻatonutonu o le mamafa e ala i faʻamalositino ma meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le LDL ma faʻalautele maualuga le HDL i le toto.

O le tele o fesuiaiga i le mamafa e tuʻuina ai se avega mamafa i luga o le fatu ma toto toto, ae o le mauaina o pauna faaopoopo e sili atu ona leaga, aua e mafai ai e le tino ona fetuunai i tulaga fou faigata. O isi kilokalama o lona uiga o isi masima ma tino o loʻo manaʻomia ai le okesene. E mafua ai le tele o toto e maua ai le tino ma le okesene. O se taunuuga, o loʻo i ai le faʻalauteleina o vaeluaga o fatu ona o le faateleina ma le mamafa o uta.

I nisi o tagata, o le maualuga o le cholesterol e maualuga le matutua, ma o le pulea o le mamafa o le tino e mafai ai ona puipuia lenei mea. Faʻateleina le mamafa o le tino, e faʻapupula ai foi i le toto, i luga o le toto, lea e faateleina ai le lamatiaga o le fatu fatu.

Uiga masani o le mamafa

O le a le mamafa o le masani ma o le a le mamafa? E mafai ona fuafua lenei mea e ala ile foliga mai o se tagata? O foliga vaaia o se tagata e masani ona gauai, o lea e sili ai le faʻaaogaina o faʻamaoniga sili atu, o loʻo tuʻuina atu i lalo. I le siʻosiʻomaga o sosaiete eseese, e mafai ona mafaufauina le tulaga masani o le tino o le tino. E i ai auala eseese e mafai ai e le saienitisi ona fuafua pe o loʻo mafatia se tagata mai le mamafa:

  • foliga tino
  • mamanu mo le fuafuaina o le masini,
  • vailaʻau o le tino.

Faʻaaogaina o se numera o le tino e fua ai le soifua maloloina

Ina ia iloiloina le meaʻai, o le a faʻaaogaina se faʻavae o le tino (BMI) - vaevaega vaevaeina i le maualuga sikuea. E faʻatatau i le taua o le BMI, o vaega eseese o tagata e iloga e faatatau i le mea oona:

  • E le lava - 18.5.
  • Tulaga masani - mai le 18.5 i le 24.9.
  • Totogi - mai le 25 i le 29.9. O aʻafiaga o faʻafitauli o le soifua maloloina e faʻalelei. O le BMI e 25 e tutusa ma le 10% sili atu o le mamafa o le tino.
  • Taumaʻa - mai le 30 i le 39.9. O aʻafiaga e fesoʻotai ma le mamafa o le mamafa ua faʻalauteleina
  • O le tele o ituaiga o meaʻai e silia ma le 40. O le maualuga o le lamatiaga o faafitauli o le mamafa.

O le BMI o se tasi e taua tele le soifua maloloina mo alii ma tamaitai e 19 i le 70 tausaga. Ae ui i lea, ei ai tuusaunoaga i lenei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, BMI e le o se faʻamaoniga mautinoa o le mamafa tele i mataupu nei:

  • Faʻaipoipo poʻo faʻamalosi fafine. I lenei vaega, o le mamafa o le tupe maua e le tumau ma e le atagia ai le taua moni o le BMI.
  • Tagata e laʻititi pe tele tele.
  • Tagata taʻalo alofilima ma le mamafa. O tagata tino maso e mafai ona maua se BMI maualuga, ae le o se taunuuga o le gaʻo, ae o le maso maso.

Soifuaga

O le masani o le mamafa o loʻo faʻavae i luga o auala talafeagai ma talafeagai. Afai e filifili se tagata e pulea lona mamafa, e tatau ona gauai atu i le tele o mea taua. O nisi o mea sili ona taua e aofia ai le puleaina o lou faʻaoga o kalori. E taua le malamalama o polokalama lelei o le puleaina o le mamafa e le o ni meaʻai e toso ai tagata i le vaivai. Pe a mou atu le mamafa, e tatau ona e mafaufau i vaega nei e nafa ma le numera manaʻomia o kalori:

  • E manaʻomia e le fafine ona faʻaumatia le 1200 calories i aso taitasi i aso uma. I le tulaga o se polokalama o le leiloa o le mamafa, o le maualuga pito i luga o le kalori o le masani e 1500.
  • O le aofai maualalo o kalori e manaʻomia e tagata e 1,500 i le aso. O le pito i luga mo le faʻaogaina o kalori i totonu o se polokalame paʻu o le mamafa o le 1800.

O tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, tusa lava pe tutusa le mamafa ma le maualuga, e manaʻomia ai se numera ese o kalori e faʻamautinoa ai le ola maloloina. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu le muscular o tagata, lea e oʻo atu ai i le faʻaleleia o le malosi o le malosi i le malosi o feusuaiga. E manaomia e tamaloloa le sili atu i le 10% o calories i aso uma nai lo tamaitai, e tusa lava pe o latou i luga o se mea e paʻu ai mea mamafa.

Taua o le Vailaʻau ma le Faaaogaina o Minerale

I le taimi o le paleni o le mamafa, e tatau ona e tausisi i se polokalame o mea taumafa e aofia uma ai meaʻai talafeagai. O se meaai talafeagai e tatau ona i ai se fua faatatau lelei o meaʻai eseese o loʻo aofia ai le aofaʻi sao o nisi vitamini ma minerale.

E tatau ona aloese mai ai meaʻai faʻasalalau ma faʻasalaga ma faʻauiga tetele. O le tele o nei meaʻai taumafa ua mamanuina e faʻalautele ai le faʻatau atu o se faʻaopoopoga meaola faʻapitoa poʻo se oloa. I nisi tulaga, o ia meaʻai e fesoasoani e ausia ai le faʻavave o le mamafa o le mamafa mo se taimi pupuu. Ae ui i lea, i ia tulaga, o le tele o le faaleagaina e masani lava ona mafua ai le tino, talu ai o le le lelei o le tuufaatasiga o nei taumafa e aafia ai ituaiga tino eseese. O lenei mea e oʻo atu ai i se paʻu mataʻutia i le gaioiga faigaluega, faʻalauteleina le vaivai, faʻaitiitia le faʻamaʻi ma se faʻalavelave lautele i le tulaga o le soifua maloloina. O le iʻuga, o se tagata na nofo i le tele o vaiaso poʻo masina i lenei taumafataga ma ua le toe maua le mamafa o le toe foʻi i lana meaʻai muamua ma toe vave maua ai lona mamafa.

Faʻavae o le olaga o tagata le fiafia

O fuainumera faafomai e maua ai faamatalaga le mautonu: o le toatele o tagata e leiloa ni pauna i le taimi o se polokalame o le leiloa o le mamafa o le a toe foi atu i le mamafa muamua o le mamafa i totonu o ni nai masina talu mai lenei polokalama.

Pau lava le auala e ausia ai le tumau o le mamafa o le mamafa o le suia lea o lou olaga ma le faʻaogaina o meaʻai. O le sini a soʻo se tagata e ono aʻafia i le mea oona, o le atiina ae lea ia i latou lava o tulaga taua ma meaʻai e mafai ai e ia ona aloese mai le faateleina o le mamafa. O le tele o meaʻai e tuʻufaʻatasia ni fautuaga faigofie ma faʻamoemoe mo lenei mea:

  • faʻaaogaina se aofaiga faʻatapulaʻa o kalori
  • ai meaai eseese
  • 'ai meaai' aina i le tele o elemene ma vitamini,
  • Faamalositino e le aunoa
  • Aloese mai popolega ma masaniga leaga
  • e pei ona faatonuina e se fomaʻi, ave fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol.

Mafuaaga Suiga o le Metabolism Cholesterol

O le filifiliga o meaai e tele sona sao i le fesuiaiga o le cholesterol i le tino. O le faʻamoemoe e faʻaitiitia pe faʻaitiitia mea taumafa o loʻo i ai le cholesterol ma gaʻo tumu ina ia maualalo ai le cholesterol toto e foliga mai ua talafeagai lelei. O le auala tonu lea, ae le faigofie. O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le fetuunaiga o au mea taumafa ma le faʻaitiitia o le cholesterol ma le gaʻo oona mai ai e le aoga tele mo tagata gasegase. E mafua lenei mea i le mea moni o le meaʻai e faʻafefe ai le tali a le tino i le ituaiga o gaʻo lilo i meaai. O le mamafa tele foi e faʻapupulaina ai le maualuga o lipoproteins o le maualuga o le ate e faʻafefiloi e le ate. E faaitiitia ai foi le manava o le LDL i le toto.

O se masani masani i le oona o le fausiaina lea o se mea e le lelei. O le afaina umi e faaitiitia ai le tali a le tino i fetuunaiga o meaai. E le gata i lea, o le manuʻa e masani ona o mai faatasi ma le faʻavaeina o le inisalini. O lenei mea e mafua ai suiga le lelei i le gaoioiga o le enzyme lea e puleaina ai le metabolism o le cholesterol.

E mafai ona ou taalo i taaloga maualuga i le cholesterol?

Ina ia malamalama i le fesili o le tului, e tatau ona e faamasani i le fesuiaiga o le cholesterol, lea e aofia ai ni nai vaega:

  • muamua o le ava malosi lava ia o loʻo faʻapipiʻiina e le ate,
  • ona maua ai lea o vaega eletini i lona molecule, ma mafua ai ona maua le lipoprotein maualalo,
  • LDL ua tuʻuina atu i totonu o le toto ma auina atu io latou nofoaga e faʻaoga ai,
  • gaʻo-polotini faʻalavelave faʻatasi ma faʻamaumauga patino o sela e manaʻomia le gaʻo ma tuʻuina atu ia i latou le aofaʻi o le cholesterol, triglycerides, phospholipids, vitamini gaʻo (suauu mama (suauu e le mafai ona faʻaaogaina) o loʻo faʻasalalau solo i le toto, lamatia ai vaa ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate),
  • pe a uma ona faʻaaogaina e sela, o loʻo totoe o lipoproteins e faʻapitoa ma fesuiaiga o femalagaiga, faʻalauteleina lo latou maualuga (HDL), ma faʻafefe ese mai luga o fausaga,
  • eletise maualuga e toe faafoi mai le cholesterol i le ate, lea e aveesea ai le ava malosi i totonu o le pipi talo i le manava.

A o le cholesterol e sau mai fafo, o loʻo tuʻufaʻatasia foi ma puluvaga ma ua aumaia i totonu o le ate ma le tafe o le toto. O laʻasaga uma o vailaʻau faʻasolosolo e faia i le faʻaaogaina o le okesene, ma a aunoa ma lea, o le fesuiaiga mai se vaega o le lipoproteins i le isi e le mafai. O le mea e le mafai, e aunoa ma le i ai o ni mea faitino, o le tasi lea o lipase.

Aisea e faatatau ai i le okesene ma le lipase, aua o le tele o vaega faaopoopo e aofia ai i le cholesterol metabolism? Ioe, aua e naʻo aʻo faʻatupulaia le faʻaleleia latou maualuga. O maso galue e manaʻomia ai se tele o O2, meaʻai, malosiaga malosi. Ina ia faamalieina o latou manaoga, o le fatu e amata ona paʻu vave, ave le faateleina o le tele o le tafe toto i totonu o vaa. Ma o le tele o le toto, o le maualuga o le toto.

Ae e le faʻaleleia le toto i maso taʻitasi: okesene ma le meaʻai e tutusa lelei ona faʻaaogaina i isi gaʻo o le tino. O siama uma e mafai ona tali mai e ala i le faatelevaveina o metabolic processes, e aofia ai le faia o lipoproteins maualuga maualuga e aofia ai le cholesterol, ua fuafuaina mo le excretion. Ma o le saoasaoa o lona pala na mafua ai le maualuga o le lipases ua natia e ala i le galue o maso. O lea mo le afa itula poʻo le sili atu foi, o le maualuga o le toto e maualalo ifo nai lo le mea masani, ona toe foʻi mai lea i le uluai kopi.

O le faaiuga e taʻu mai ia te ia lava: o le tele o taimi e te alu i ai mo taʻaloga, o le umi o le a le amanaiaina ia tulaga o le cholesterol i le taimi. O lenei mea e mafua ai ona le faamaumauina le maualuga o le cholesterol i tagata taʻavale malolosi. Ae mo taʻaloga taʻaloga e aunoa ma le lagolagoina o aʻoaʻoga, ua amata ona le fiafia le metabolism lipid, lea e lamatia ai le atinaʻe vave o le atherosclerosis.

E tatau ona manatuaina o le isi vaega taua o loʻo taʻalo i le faʻamaʻi o le faʻasologa o le atherosclerotic - faʻaleagaina ai le taualuga o totonu o le vaa. A aunoa ma le solia o lona amio saʻo, e le o se lipoprotein e tasi e mafai ona ulu atu i totonu o le mafiafia o le puipui lapisi ma teuina i totonu i le fausiaina o se pusa. Ole taimi e masani ai, e le mafai ona faʻafeiloaʻi ma le maligi o loimata ile gaogao e le iloa pe faʻapefea ona tali lelei atu i aʻafiaga o le toto.

O le mea lea, e manaʻomia le tausia lelei o le toto o le toto i le tulaga talafeagai, lea o le a fesoasoani i taʻaloga. O le faasolosolo taimi o le faateleina o le toto maualuga i le taimi o toleniga e atiina ae ai le muscle layer of arteries. "Lavea i luga", latou te fafagu i luga ma le paʻu o le toto, ma malolo - faatasi ma le faateleina, o lea e teuina ai i se tulaga tumau.

O le mea lea, o taʻaloga e lua ona faʻaauau i luga oa tatou ipu toto:

  • faaitiitia le cholesterol plasma
  • faamalolosia o latou pa puipui mai totonu (ma fafo) aʻafiaga.

O nei mea e fesoasoani i le faʻamalosagaina o pusa atherosclerotic faigata, ma o le puipuiga o le fausiaina o mea fou.

Mea moni E faʻaaogaina le Cholesterol pe a iai le gaioiga faaletino. O taʻaloga masani, i aso uma pe a ma le 50-100 taimi, e mafai ona e faʻaititia le toto cholesterol e aunoa ma ni fualaau. O le mea e taua o le masani. I lenei gaioiga, o musika sili ona mamana o le tino e galue. E tatau ona latou faʻapipiʻiina fiva musika fou e manaʻomia ai le cholesterol e gaosia. Ma o loʻo faʻaaogaina mo lenei faiga. Taumafai ma tusi se toe iloiloga i faʻamatalaga.

Mataupu faavae o taaloga ma le maualuga o le cholesterol ma le atherosclerosis

  1. O le sini autu o faʻamalositino i la tatou tulaga, o le le mafai lea ona ausia faamaumauga o le lalolagi, ma le faasaʻoina o le maualuga o le cholesterol. Sili sili ona talafeagai mo lenei:
  • savali masani
  • Nordic walking (with sticks),
  • tamoe
  • gymnastics, e aofia ai le manava,
  • yoga
  • aau
  • uila
  • taaloga i fafo (volleyball, pasiketipolo, soka, tenisi, badminton, ma isi).
  1. Talu ai o loʻo tauivi se tagata ma le maualuga o le cholesterol, o lona uiga ua uma ona ia maua iuga o ana lava auiliiliga, aʻoga e uiga i le hypercholesterolemia, o le mafuaʻaga o le pa'ū. O le mea lea, o le avega e tatau ona faʻalelei, ma o le fatu ma le manava e le sili atu i le laina faʻamafanafana: e na ona e manaʻomia le lagona o le avega. Ua lava le pulea o le pulupulu - e le tatau ona faateleina e le sili atu i le 60% o le uluai kopi.
  2. Aua e te tuliloaina vave taunuuga: "e te alu lemu - o le ae faaauau pea." O lenei mataupu faavae sili ona talafeagai mo le maualuga o le cholesterol.
  3. Ina ia faatelevave le metabolism o le cholesterol, e manaʻomia le tele o le okesene. O lea, e sili le faia i fafo poʻo le matala matala. O se tuusaunoaga o le vaitaele i le vaitau o le taumalulu, e ui lava mo nisi o le malulu i fafo e le o se faʻalavelave.
  4. O le ausiaina ma le faʻapipiʻiina o iuga e mafai ona mafai na o vasega masani. E fautuaina le tufatufaina atu o le fua faatatau o le vaiaso, ma suia i latou i aso uma (e manaʻomia e le maso le 48 itula e toe faʻafouina). Faatasi ai ma le avega masani i aso uma, e tusa lava pe pa'ū le cholesterol, o le malosi o le a faʻamalosia, o le vaivai o le a faatuputeleina, ma o le a leai se aoga mai vasega.
  5. O lea, e le faʻaaogaina ai ipu, okeni ma tisipenisi i le avega lava e tasi, e tatau ona suia i lea taimi i lea vaitaimi aʻo aʻoaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia faatelevave ma faʻasesēina, suia suiga, pe suia i le lesona (Vader training principles).
  6. Ma le mea mulimuli, o le mataupu faavae autu: e aunoa ma ni sauniuniga faʻapitoa muamua aʻo leʻi amataina le aʻoga, e tatau lava ona e talanoa i se fomai faapitoa i le faamalositino. Ma i se tulaga lautele: e sili atu mo tagata amata e auai i se vaega o "tagata taaalo" lava ia e tasi i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga tomai.

Lapataiga ma le toto cholesterol

A o faagasolo le taimi, o le fatu fatu e sili ona tele ma o le toto maualuga e siitia pe a faatusatusa i isi ituaiga o faamalositino, ua faaalia i le maualuga o le cholesterol. E le gata i lea, e sili atu ona faigofie mo i latou ona faʻaaogaina i le ea fou, lea e faʻaleleia ai le aʻafiaga i le toe faʻaleleia o le metabolism cholesterol. Ae e tusa lava pe faʻaitiitia le sao o le cholesterol i le tele e mafai ai, e le mafai ona e faʻaaogaina. Pe a le mafai ona manava, ma e "lele" le fatu mai le fatafata, e tatau i se tagata ona faʻafetaui le saoasaoa (ae le taofi!) Seia oʻo ina toe faʻafoisia nei faailoga taua.

E tatau ona e sosolo, faasolosolo taimi agai i se laasaga vave, ona toe faatelevave lea. O le taimi o le aso e filifilia faʻapitoa. Ae aua nei galo o tagata e leʻi aʻoaʻoina e solia i le taeao: a maeʻa le malologa, o le a le puipuia e le maso o le uaina ia neura mai le gasegase i taimi o tulaʻi.

Faʻafitauli o le tino ma le vaʻa

I totonu o le tino, o faafitauli ma vaʻa toto ma le fatu e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o faʻamalosi o le tuputupu aʻe o le anabolic, lea latou te faʻaaogaina e avea ma mea faʻapipiʻi poʻo le faʻaogaina i totonu o le toto. O le mataupu i le mataupu o le tulaga lea ma Vadim Ivanov (aka Do4a). Sa i ai lona fatu fatu i le 28 o ona tausaga i luga o le mafuaʻaga o le aveina o le suka. Matamata i le vitio.

Malosiaga Malolosi Malosi

Soo se faamalositino lea e oo atu ai i le faateleina o le fatu ma o le faateleina o le toto maualuga e faatonutonu ai vaa. Ae o ituaiga faapitoa o toleniga o le savali, tamoe, tuuga, o se laasaga ma se tamai nofoa po o laasaga, sikuea, uu vae ma lima. Latou te aofia ai maso o loʻo lata ane i laʻau tetele, ma o loʻo foliga mai e tutusa lelei lava vaʻa.

O faʻatinoga lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol e faʻaaogaina foi mo vaega tetele o maso e manaʻomia ai le tele o le okesene ma mea taumafa i le gasologa o galuega: tua, vaevaega o vae, abs, pito i luga o le tauau.

Ma mulimuli ane - o ni nai aiaiga faʻamalosia e tatau ona matauina.

  1. E le mafai ona e aoaoina uma i luga ma luga o se manava gaogao. O se filifiliga lelei o le a avea ma se meaʻai laitiiti sina protein 1.2 itula aʻo leʻi amataina vasega.
  2. E le mafai ona e 'ai pe a uma se taʻaloga. Ina ia faʻamautuina le maualuga o le cholesterol i le toto, e tatau ona tolopoina le muamua taumafataga mo le 1.5-2 itula.
  3. Mo le toe faʻaleleia o le paleni o le vai, e lava lava le inu i le afa afa o le vai aʻo leʻi amataina le vasega, ma nai sipuni - ao faia le toleniga.
  4. O le lesona atoa e tatau ona vaevaeina i le mafanafana, avega autu ma le faʻaogaina. E faʻasaina le vave amata pe taofi faʻamalosi: e tatau ona e amata ma faatoafilemu lou loto.
  5. E fautuaina e le fomaʻi le manava e ala i le isu ma alu atu i le gutu e ala i laugutu puipui. E le gata i lea, o le inu ma le loloto, e faʻaaoga ai le manava (nai lo le pusa) manava. O elemene ia o le manava faʻatasi.
  6. E le mafai ona e taulimaina le malosi, tiga, ogaoga le manava, e tusa lava pe laitiiti le mamafa o le avega.

Aua le galo le lava lelei o le mafutaga lelei mo le toe faʻaleleia o le faʻaleleia. I le ala, afai e te moe i le taimi (seia oʻo i le 22 itula), o le gaosiga o le hormone somatotropin, lea e faʻatele ai le metabolism, o le a sili ona maeʻa. E fesuisuiai o le amataga o se olaga malosi, e tatau ona sui lau meaʻai ma moe.

Taaloga, faʻatasi ai ma isi metotia e le faʻaaogaina fualaau faasaina, e tatau ona aofia ai i le maliega mo le faasaʻoina o le cholesterol. E le gata i lea, o le avega foi e fesoasoani e faasolosolo malie le aveesea o le mamafa ma le leaga o masaniga, o mafuaʻaga ia o le hypercholesterolemia. Ae o le tagata lava ia, na o se tagata e malamalama lelei i le autu e mafai ona fuafua le tikeri o le malosi ma faʻatulaga le tele o vasega. O le fomaʻi lena.

Tuua Lau Faamatalaga