Glycemic index

I le saienisi faasaienisi, o tagata atamamai o loʻo faasolosolo malie ona faʻapenaina se mea e pei o le nutriciology - o le faasaienisi o meaʻai. Ua leva ona faʻataunuʻuina o nisi o faʻamaʻi e faʻalagolago tonu lava i le a, pe faʻapefea ma le tele o mea e 'ai e se tagata. E iloa lelei o oloa taʻitasi e iai lona lava kalori, ae le o tagata uma e manatu e faaopoopo atu i lenei mea, o loʻo i ai foi se faasino igoa, lea e taua tele. O meaai e maua ai le maualuga maualuga o le faasinomaga e mafai ona aʻafia ai le suka toto, o se mea taua mo i latou e maua i le maʻisuka poʻo le taumafai e aveesea le mamafa.

Glycemic index of products - o le a lea?

O le faʻamatalaga faʻamalosi e faalagolago i le fua o suiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tagata ina ua uma ona ia faʻaumatia se oloa. O le amataga o le tau o le kulukose o le 100 iunite. E i ai se mafutaga - o le saoasaoa o le tuputupu aʻe o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini, lea e tau atu ai i le teuina o gaʻo gaʻo i luga o sipuni, papa, manava.

O le taumafaina o meaai ma le maualuga o le faasinomaga, ia mautinoa - o le a latou le o atu e toe faʻatumu le malosi na faʻaalu, ae o le a teuina i gaʻo, lea e matua faigata lava ona faʻaumatia. Afai tatou te maua le sootaga i le va o le kalori ma le glycemic index (GI), ona tatau lea ona e iloa o nisi taimi i le oloa e tasi o nei tulaga e lua o le a eseese tele.

E masani lava o meaai maualuga-kalori ei ai se faasinomaga matala ma le leaga. O nei tulaga taua uma e aafia tele ai le faagasologa o le oona po o le mamafa o le mamafa i totonu o le tino. Masalo e aoga le nofo faʻatasi i auiliiliga o le itiiti ifo o le lauiloa o le tino - o le glycemic index, ina ia malamalama i mea o tutupu i totonu oi tatou ma taumafai e puleaina?

O le a le mea e faalagolago i ai le faasino igoa?

O le mea autu e aʻafia ai le faʻasologa o le glycemic index o carbohydrates o loʻo i ai i totonu o le oloa ma faʻaumatia i meaʻai. Ae le o mea uma e matua leaga. Naʻo na o meaʻai gaʻo e mafai ona mafua ai le oso i le GI, o lona uiga, o tino ia e vave paʻu, liliu i latou i le kulukose ma faʻatau i latou i gaʻo gaʻo. Lisi autu o taumafa gaʻo gaʻo vave:

  • Le gaʻo.
  • Maea
  • Falaoa o le sana
  • Suga
  • Meli
  • Fale faʻafiafia
  • Mayonnaise
  • Mea suamalie suamalie.
  • O nisi fualaʻau - tilo, melo, vine, faʻi, persimmon.

O le tele o fila o loʻo aofia ai i totonu o le oloa gaosia e taua foi - o le mea e itiiti ifo, o le maualuga o le faasinomaga glycemic. Soʻo se togafitiga vevela e faʻateleina ai le GI, o le tele o tagata fai meaʻai e fautuaina i latou o loʻo mananaʻo e aveesea le mamafa e 'ai ai mea taumafa pe a mafai. I se tulaga sili atu, e faatatau lea i fualaau 'aina ma fua. O se vaega manaia na faailoaina e tagata saienitisi o meaʻai - o le itiiti ifo o le gaʻo ma le protein o se oloa e aofia ai, o le maualuga o le faasinomaga o le fuainumera.

Aisea e te manaʻomia ai meaai GI?

Ia mautinoa ia iloa le faʻaogaina o le meaʻai o meaʻai e tatau ona i ai tagata e mafatia i le maʻisuka ma i latou e puleaina o latou mamafa pe saili e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo. Pe a faʻatusatusa le numera o kalori e faʻaaogaina ma le faʻasologa o le glycemic, e mafai ona pulea le mamafa ma le suka o le toto. O foliga vaaia o siama o le faailoga muamua lea o le le paleni. Faʻafitauli paʻu o le tuʻuina atu o mea oona, toxins, lafoaia o aʻafiaga o le taumafaina o mea taumafa ma le GI maualuga.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le glycemic index na faʻatuina e saienitisi muamua mo tagata e maua i le maʻisuka e pulea ai le suka suka. O le mea lea, mo GI o loʻo i ai se igoa lona lua - o le insulin. I le faʻaaogaina o lenei parakalafa, o le a iloa e fomaʻi le vave vave ona ulu atu le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona faʻaaogaina le oloa, pe o le a avea o se oso poʻo se siʻitia laʻititi i le faailoilo.

O le maʻi suka o se maʻi ogaoga o le endocrine, lea e faavae i le le lava o le inisalini na faia e le tino. E matua le mafai ona togafitia, e na o le mafai ona tausia le soifua maloloina masani. Afai e te malamalama i le natura o le faʻamaʻi, mulimuli i le faasinomaga o le faasinomaga, 'ai saʻo - o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli o le maʻisuka. Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, o le toto maualuga o le suka o le maualuga o le maualuga o le suka, e oʻo atu ai i se maʻi ogaoga o le tino, e oʻo i le leiloa o le mafaufau ma le coma.

O le mea lea, o loʻo i ai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e taua tele le mataituina o le tuufaatasiga o meaʻai e alu i meaai. O se faasinomaga maualuga o le tasi o oloa e mafai ona sopoia aafiaga o se vailaau eseese. A maeʻa ona suʻeina le lisi o oloa ma le maualuga o le GI, ia malamalama i mea patino o le mafuaaga o se meaai patino o se lisi e le manaomia, e mafai ona e puleaina lau taumafataga e aunoa ma le faaleagaina o lou soifua maloloina.

A o loloa le mamafa

E seasea lava, o se fafine, e oʻo lava i ona foliga matagofie, e leai se miti o le leiloa o le mamafa. O le faʻamaʻavale oe lava i le matelaina e le lelei ma le saogalemu, aemaise lava pe a maeʻa ia auala o le leiloa o le mamafa, leai se kilokalama e toe foʻi vave mai ma le fiafia tele. E i ai se panacea mo nei centimita e le tatau ai i luga o le pulou ma tapuvae? Fai mai tagata e taumafa taumafa e iai.

O faʻatinoga faʻagasolo e faʻaalia ai oi latou na faitaulia le kalori o mea taumafa na faʻaumatia ma tumau pea tagata o loʻo i ai fuainumera. Ua sili atu ona faafaigofie e saienitisi le ala i le leiloa o le mamafa. O faʻamatalaga e maua mai i le faʻaaogaina o le fesoasoani e fesoasoani e siaki ai vaega uma e te 'ai. O faʻataʻitaʻiga o oloa ma faʻamaufaʻailoga o le faasino igoa e fesoʻotaʻi. Fuga, suamalie, gaʻo - faʻatasi ai ma le maualuga o le GI. E tusa lava pe taalo i taʻaloga ma maua ni gaioiga faaletino, ae o le 'aiina o le "mea sese" meaai, e foliga mai o le a le mafai ona aveesea le mamafa.

O le a le mea e tupu pe a 'ai e se tagata se oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga? A maeʻa meaʻai i totonu o le tino, amata le palatini, lea e liua i le suka: o le saoasaoa o le mea lea e tupu, o le faʻailoaina o le oso. A maualuga maualuga le kulukose o le toto, o le pancreas e amata ona maua le inisalini, o le hormone lea e tatau ona tufatufaina lelei le malosi o le kulukose i le gaʻo o maso ma le tino atoa. O le tele o mea e teuina "faʻaagaga" ma e foliga mai o se mea gaʻo.

O oloa e vaevaeina i tolu vaega o faʻamaumauga: maualuga, ma laʻititi. Lalo o le a avea ma laulau faʻatasi ai ma igoa o oloa o loʻo i ai faʻamaufaʻailoga sili ona maualuga, o le mea lea e sili atu ona lamatia mo le tino. O le tele o le fiber ma le fiber i le oloa, o le itiiti ifo o le leaga ma isi pauna e mafai ona ia aumaia. O meaʻai suamalie ma falai e sili atu ona afaina nai lo le mea e masani ai: GI mo kālati mata e 35, ma mo kāloti kuka - 85. E oo lava i fualaau aina ma fualaau faisua ma lanu eseese o le a aofia i vaega eseese o GI. Sili atu ona aoga - se lanu lanumeamata.

Lisi: Lisi o Mea Maualuga GI

Mo le faʻaogaina o le fuafuaina o le aofaʻiga o fuainumera faʻamamafa, o oloa autu o loʻo faʻaumatia e se tagata i meaʻai e tuʻuina i le laulau. Mo le faʻaaogaina o le auala e faʻaaogaina ai, o lenei lisi faʻapitoa e maua mai i oloa maua ai le maualuga o le GI o loʻo i ai le taua i luga atu o le 70. O le faasinomaga o le kulukose, o le GI index of 100.

Le faʻamatalaga faʻapitoa mo le paʻu o le mamafa. Auala e Filifili ai Mea Maualalo GI Mea Faʻatau

O meaai faʻavae-GI o se tasi o mea sili ona faigofie ma taatele. O lenei taumafa mo le paʻu o le mamafa e faʻavae i le faʻaitiitia o le taumafaina o meaai ma se maualuga o le GI, lea e afaina ai le maualuga o le suka ma le maualuga o le faʻamaliega pe a uma ona 'ai.

O le mea e masani ai, o le fatuga o sea ituaiga o meaai o le suia lea o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie ma o latou faʻalavelave faʻalavelave, talu ai o mea inu o se ituaiga faigofie e faʻaalia e ala i le vave faʻavaveina ma faʻateleina le maualuga o le toto o le suka. E taua le matauina o suiga faafuasei i le kulūkose o le mea tonu lava lea e mafua ai le lagona sese o le fiaai pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, o gaʻo gaʻo vave maua i mea taumafa ma maualuga maualuga o le GI e faʻaalia i se maualuga maualuga o le gaʻo o le tino, lea e aliali mai i ogavae ma le manava. O gasegase faʻalavelave ei ai le faʻafeagai o le faiga o le gaioiga: faʻavave le gaogao, le lava o mataua i le suka, maualuga le saturation o le tino.

Ina ia iloa le eseesega o vailaʻau faʻasolosolo o se ituaiga faigofie ma faigata, e mafai ona e faʻaaogaina le faasino igoa. O lenei faʻamaufaʻailogaina o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le tuputupu aʻe o le suka e fesoʻotaʻi ma le mea taumafaina O nei faailo na toe faʻatulaga i tua i le 1981 e David Jenkins ma o loʻo iai i laulau faapitoa, lea o le a tuʻuina atu i lalo.

E sili ona lelei le filifilia o meaai paleni mo lau fuafuaga o taumafataga. Faatasi ai ma nei oloa, o le tele o ituaiga o kapisi, radisa, pepa logo, moa, turuki, tamai mamoe, lauti, kofe, ma le tele o ituaiga o iʻa, e aofia ai le bream, cod ma perch. E le gata i lea, toetoe lava o ituaiga uma o suauu ma e oo lava i le mayonnaise ua faavasegaina o oloa ma se numera zero.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o oloa faʻatasi ai ma se numera eleelea mo le gau o le mamafa e le fautuaina foi. O le aano atoa o le taumafataga o le faʻaitiitia o le faʻamaufaʻailogaina, ae le faʻaitiitia ai le faʻamaoniga i le zero, talu ai o le kulukose i le faʻaogaina lelei e aoga ma matua talafeagai mo le tino.

O se tasi o vaega o le leiloa o le mamafa e ala i se ituaiga auala e iloagofie ai ...

E aofia ai le fesuiaiga o se meaai e faʻavae i luga o taumafa maualalo-GI. E taua tele o vaega e laiti. O lenei laasaga e tumau mo le tele o vaiaso, seia oʻo i le taimi e le o faʻamautuina ai faailoga o le mamafa i nisi vaega.

I le taimi lenei, o le faʻaaogaina o oloa i le GI GI e mafai ona faatagaina. Ae ui i lea, o le 'aiina o meaʻai malosi e matua faʻavaivaia. O le laasaga lona lua e tumau foi i ni nai vaiaso.

Faʻafaigofieina o le taumafataga ma le fesuiaiga i se masani masani e faʻavae i mea taumafa ma maualalo GI.

O tulafono faavae o le GI meaai

  • O se mea itiiti o aano o aano o manu ma iʻa e le muamua nai lo le taimi lona lua.
  • Fafaga 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti, e 3 meaʻai ma ni nai meaʻai.
  • O le meaai mulimuli e tatau ona faia i le sili atu nai lo le 3 itula aʻo lei moe.
  • Teʻena o meaʻai gaʻo ma meaai gaosi, tusa lava po o le a le maualuga o le GI.
  • O le taumafaina o taumafa e le puipuia, e pei o se tulafono, pe a faʻalauteleina le gaosiga o fuainumera o igoa.

Lisi o Meaʻai Maualalo GI e Fesoasoani ai E leʻo le mamafa

O le lisi atoa o oloa maualalo i le GI e matua tele lava. Ae ui i lea, mo le lelei o le mamafa o le mamafa, e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava i oloa sili ona taatele ma taugofie.

Laititi o Glycemic Weight Loss Product Table

Sweets

IgoaFaasino Upu
Fualaau faisua
Pasili, basil5
Uma15
Laisi letus10
Fugalaau Tomatoes10
Kopama fou20
Aniani riki10
Fugalaau15
Asparagus15
Broccoli10
Radisa15
Fuga laʻau fou10
Sauerkraut15
Toto Cabbage15
Pululaʻau Fugalaau15
Pupu mai Brussels15
Leek15
Salutalu musika10
Green tio10
Laʻau mumu15
Ata30
Carrots laititi35
Laʻau mūmū fou40
Lafumanu tao25
O pi pi40
Eggplant Caviar40
Green olive15
Black olives15
Fried cauliflower35
Sorrel15
Sweet potato, pateta suamalie50
Eggplant20
Artichoke20
Seleti15
Peli tili15
Squash15
Ginger15
Rhubarb15
Fugalaau15
Lactose46
Fructose20
Pogisa tipi22
Mea gaosi susu
Faʻafefete susu susu30
Yogurt 0%27
Laʻu sisi laʻititi gaʻo30
Pudding43
Fualaau suamalie36
3% susu atoa27
Vaomalo masani35
Soya susu ice cream cream35
Sukalati suka34
Soya susu30
Juices, meainu
Pineapa vai46
Coconut Milk40
Suauu-aunoa le sua o le tipolo20
Karoti sua43
Suamato-Free Tomato Juice38
O le sua o le lanu suamalie40
Sugar Free Apple Juice40-50
Fualaau aina
Peanuts, faʻafefe, falai14-20
Walnuts, hazelnuts, cashews15-20
Amene15
Matagi35
Fatulaʻau, fatu fatu, fatu fatu35
Palukin fatu25
Apu tipi25
Fualaau mamago40
Prunes40
Fua. Berries
Apricot15
Avaka10
Quince35
Vine40-46
Cherries22-30
Cranberries45
Fualaʻau22-25
Raspberries25
Fualaau25-40
Manadarin30
Plum22
Nectarine35
Pamela30
Blueberries25
Orange35
Pear34
Fualaau32
Peach30
O apu30
Faʻailoga. Porridge
Wheat41
Barley25
Buckwheat50
Oatmeal49
Mamalyga40
Perlovka22-30
Faʻasaʻo (uliuli) araisa35
Basmati Rice50
Brown lanu enaena50
Falaoa
Faiga falaoa47
Paʻu falaoa45
Paʻu falaoa40
O le falaoa o le saito rye40
Isi
Musika10-15
Fusi iʻa38
Faʻatau ika38
Saina vermicelli35
Spaghetti (falaoamata atoa)38
Soya14
Vinegar5
Rice bran19
Pule48
Pasili, basil, vanillin, cinnamon, oregano5

Green salati

O mea e manaʻomia e aofia ai:

  • 300-400 kalama o letusisi laulaʻau,
  • 2-3 kukama,
  • 2-3 tamato
  • se faaputuga o piko po o le pasili,
  • se sipuni o le sinapi ma le suauʻu manogi.

O le gaosiga o le kuka e aofia ai le tipiina o mea lelei na fufulu i lalo o le vai tafe, faʻapea foʻi le faʻafefiloi ma le faʻavasegaina o le sinapi ma le suauu.

Ava o le anufe o le Avocado


O mea e manaʻomia e aofia ai:

  • 1 pepe susu
  • 2-3 fuamoa ua kuka,
  • 1 avoka
  • 2-3 kukama,
  • 2-3 kalu lanu,
  • soya soya (o le aofaiga ua fuafuaina e tusa ai ma le tofo, i le 5 aotelega punetini ua lava mo sea ituaiga ipu),
  • se sipuni o le sinapi
  • fatu sesame ma aniani aniani.

O le gaosiga o le kuka e aofia ai le fafaga susu o susu ma teu i totonu o fiva. I le laasaga e sosoo ai, o fualaau ua kuka, avocados ma kukama ua tipiina i totonu o ni tamai cubes. Ona vaeluaina ai lea o lauulu. A uma ona fufulu le sisi i luga o le mea sili ona laitiiti, e mafai foi ona e faʻaaogaina se mea faʻapitoa mo le kalakeke. A maeʻa uma nei faʻatulagaga, ona saunia lea o le saumalie: e ala i le faʻafefiloi o le lauloni, aniani, ulapi ma le soya sauni. O isi mea e faʻafefiloi faʻafefiloi, faʻafefe e tofo ma faʻavasegaina i sau sau kuka.

O mea e manaʻomia e aofia ai:

  • e oʻo atu i le 400 kalama o le aano o aano o manu, e sili le faʻaaogaina o meaʻai,
  • se kuata o kapisi,
  • 1 kālati, aniani, tomato ma le pepa lanumumu Bulgarian,
  • 2-3 laʻau alalaʻau laiti,
  • pepa, masima ma bay bay e tofo ai.

O le laasaga muamua i le sauniaina o se ipu o le kukaina lea o aano o manufasi ma vave vave ona selesele fualaau faisua i totonu o se apa ma faaopoopo i ai se vaega itiiti o le suauu. Ma le isi, 'aina lelei le kapisi, faʻapea foʻi ma pilala ma' otiʻoti i totonu o ni nai vaʻa. A uma le kuka o aano o manu, faaopoopo le kapisi gaosi i le apa, pe a uma le 10 minute - pateta, ma a maeʻa le 10 minute - fualaʻau. A uma ona faʻaopoopo mea uma, e tatau ona kuka le suka i le isi 10 minute. I le taimi mulimuli, e tatau ona e faʻapipiʻi uma mea manogi e tofo ma faʻafefete le salu mo le isi 1 minute.

Glycemic index for diabetics. E faʻapefea ona faʻaaoga e tagata e iai lenei maʻi lenei faʻaʻailoga

Mo le maʻisuka, o le glycemic index e taua i le tausisia o le tino. O luga o lenei tulaga o le tele o meaai faʻaonapo nei mo le maʻisuka o loʻo faavae. E le gata i lea, mo le taimi muamua na suʻesuʻeina ai lenei faasinomaga i le tulaga o le maʻisuka malosi ma na atiae faapitoa mo tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.

O loʻo iloa e faigofie ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka o le suka i le toto, o ia ituaiga o vailaʻau faʻamalosi o mea ia o meaai ma le GI maualuga. O le mea moni lava, mo tagata e maua i le maʻisuka, o le faʻateleina o le maualuga o le suka e maualuga tele le soifua maloloina, ma e le gata e tau atu ai i le gaʻo i le umi, pei o tagata soifua maloloina. O le mafuaʻaga lea e le maua ai se eseʻesega eseese o taumafa o le maʻisuka mai meaʻai ole GI ua fuafuaina mo tagata taaalo poʻo tagata e mananao e aveesea le mamafa.

I le fatu o le maʻisuka mea taumafa o se faʻaititia foi o le taumafaina o meaʻai ma ipu ma le GI maualuga. E le gata i lea, o le malamalama i le natura o le faasinomaga o le faasinomaga e mafai ai e tagata oe mamaʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻalautele le faʻalauteleina e faʻavae i luga o faʻamaumauga o faʻamaumauga.

E taua le maitauina o le faasinomaga o le faasinomaga mo tagata eseese o se faʻatalatalanoaga, ona o le taimi o le faʻafefeteina o oloa lava ia e eseese e faalagolago i le tino o se tagata faapitoa. E le gata i lea, o loʻo i ai se eseesega i le faitauga o le toto mai le suka mai oloa lava e tasi i tagata soifua maloloina ma tagata maʻisuka, lea e tatau foi ona amanaia pe a tusia se fuafuaga o meaʻai. E taua le maitauina o le aotelega o le fuainumera o le taimi i le aofaiga o le suka e tumau pea e le suia mo tagata uma. E sili ona lelei le atiina ae o se meaai mo le maʻisuka ma se fomaʻi faapitoa e malamalama i faʻaaliga o le faʻafitauli o le maʻi ma ei ai le poto masani i lenei vaega.

O le a le faasino igoa

O le faʻamatalaga faʻamaonia o se faailoga o le vave ona talepe i lalo o le kulukose i le glucose vave pe lemu. O lenei faasinomaga ua fuaina i luga o le 100-fuainumera. O le mea lea, mo se oloa e leai se mea e maua mai i le gaʻo, o le GI o le a 0 le iunite. Ma o le tau maualuga o le GI o le a maua mai e se oloa gaosi ma le tele o mea inu oona i lona tuufaatasiga.

O na meaʻai ei ai le maualuga o le GI score e vave lava ona gauaiina e le tino. O le malosi o le malosi e vave ona faʻaaogaina. O oloa e maualalo le GI, i le isi itu, e faʻaititia lemu, tuʻu lemu malosi. E tupu lenei mea ona o le tele o fiber i totonu o latou fausaga. O le suauu mai le gasegase o le gaʻo e le vave oʻo mai i le vave. Ae o le lagona o le fiaaai ua taofia mo se taimi umi.

O vailaau faʻataʻavaʻavaʻa faigofie e matautia ona e na o sina taimi puupuu lava latou te gaʻo ai. O le mea lea, a maeʻa ona 'ai, mo se faʻataʻitaʻiga, o se fala suamalie, e vave ona e fia' ai. E mafua ona o le tuusaʻoina o le inisalini i totonu o le toto. O le tino e faʻafoʻi i se oloa ma le GI maualuga. E manaʻomia le inisalini e gaosia ai le tele o suka e ulu i le toto. E le gata i lea, o ia e nafa ma le teuina o gaʻo "faaagaaga". O le mea lea o foliga vaaia o le mamafa mamafa i tagata fiafia.


O le faʻateleina o le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto e taʻitaʻia ai i se isi faʻafitauli - faʻafitauli faʻaleaga. Ma o loʻo tatou talanoa e le gata i le leaga o aʻafiaga o laʻau suamalie i luga o le tulaga lelei o le ata, ae faʻapea foʻi ma faafitauli faʻalesoifua maloloina e mafai ona latou faia.

O le sini a teine ​​uma e fia mananaia ma taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina o le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le toto. Afai o le tino e masani ona tupu "oso" i le suka, ona tatau lea ona tuu le gaʻo mo le lumanaʻi. Ina ia puipuia lenei, siaki le lisi o mea taumafa laiti-GI. E tatau ona e manatua i taimi uma, pei o se laulau faʻapitoa.

Low GI Products

O ia oloa e telegese lemu i totonu o le toto, e maua ai se lagona o le nofo fiafia mo se taimi umi. Ae o le taumafa e faigata ona 'ai i taimi o taumafataga. O le mea lea, i mea taumafa taumafa taumafa, latou te faaopoopoina i ai nisi o oloa mai le maualuga o le GI. O le vaega maualalo ole GI e aofia ai fualaau faisua, laumei, fualaau aina (ae le o ni sua). E aofia ai foi i lenei vaega o pasta na faia mai le saito o le atua ma le sukaisa enaena.

Aua nei galo o meaai laiti-carb have calories. O le mea lea, pe a faʻapipiʻi se faasologa o mea taumafa, e lua mea e tatau ona amanaʻia i le taimi e tasi: glycemic index and calories count of each ingredient.

Fua Faatatau GI

O lenei kulupu e aofia ai fualaau ma fualaau, e pei o: apu, pi pi, kiwi, blueberries, raspberries ma isi. E aofia ai foʻi le uliuli, le kulimi ma le falaoa atoa o le falaoa. E aunoa ma ni paluga: brown buckwheat, oatmeal, sisi uʻamea umi.


E pei ona mafai ona e vaʻai, e leai se tasi poʻo le isi vaega o loʻo i ai aano o manu, iʻa, fuamoa ma moa. O le mea moni, o la latou faasinomaga faʻamaonia e toetoe lava a leai. E tele naua mea e maua i totonu o latou ia e le o amanaiaina. Pe a leiloa le mamafa, e taua le tuʻufaʻatasia o meaʻai ma mea taumafa e maualalo le taua. O lenei tuufaatasiga lea e faʻaaogaina i le taimi o taumafa o le protein. O le aoga o lenei ituaiga o gau gau ua faamaonia i le tele o taimi i le faatinoga.

Maualuga GI Products

O nei mea e aofia ai: mea suamalie, pasta mai ituaiga susu, falaoa ma falaoamata mai le falaoamata o le saito, pateta. E le gata i lea, o le tele o carbohydrates vave e maua i nisi o gaʻo: paʻepaʻe paʻepaʻe, karite, semolina, faʻapea foi ma faʻatoʻaga vave. E le tatau ona e ave ese fualaau suamalie, fua ma fualaau mama, e pei o: aso, paukini, fig, melonini, pineapple.

E mafai ona e iloa po o le fea vaega o nei mea poʻo isi mea e aofia ai le faʻaaogaina o laulau faʻapitoa, lea o le a tatou iloiloina i lalo

Faʻatauga ma faʻatauga o le faʻaaogaina o taumafa GI maualalo ma maualuga

E pei ona taʻua muamua, o meaʻai laiti-carb ma le tele o fiber e sili ona aoga mo se tino maliu. Low GI e le mafua ai le oso oso faafuasei i le inisalini. O le mea lea, o ia meaʻai e le mafai ona mafua ai le teuina o gaʻo. O loʻo i ai isi faʻalelei, faʻapea foʻi ma le le lelei o mea taumafa e maualalo le taua.

Pros of Low GI Products:

  • Le tele o osofaiga masani o le fiaaai. Ona o le fiva, o loʻo galo lemu le tino i le tino. O le lagona o le nofo filemu pe a uma le 'aiga o le afiafi e tumau mo se taimi umi.
  • Taumagese lemu ae lelei le mamafa o le mamafa. Faʻafetai i se zero poʻo le maualalo o le faasino igoa o mea taumafa, kilokalama e alu mo se taimi umi.
  • Soifua manuia, foliga matagofie ma le soifua maloloina lelei.
  • Puipuiga lelei o le oona.

Cons of Low GI Products:

  • Faaletino faaletino. O le faʻaauauina pea o meaai ma se tamaititi faʻaogaina faʻasolosolo e taʻitaʻi atu ai i le vaivai o le tino. E le mafai ona ia tetee atu i le malosi faaletino muamua.
  • Faʻasologa o mea. O le faʻaaogaina o se laulau e le faigata. E sili atu ona faigata le faʻatusatusa lelei o le numera glycemic ma le kalori o oloa pe a tuʻuina i totonu o le ipu e tasi.

Le lelei ma le le lelei o mea taumafa ei ai se faasinomaga maualuga. O le mea e sili ona taua o le tele lea o meaʻai gaʻo, lea e vave ona gauai ma mafua ai le soifua maloloina ma le mamafa.

O nisi tagata latou te manatu o meaʻai gaʻo gaʻo e faaleagaina ai le tino ma e tatau ona vavaeeseina atoa mai meaʻai. Ae o sea manatu e sese. E faʻalagolago i le malosi o le tino na maua e faʻaaogaina mo.

O meaai maualuga GI e mafai ona faʻaaogaina mo faamoemoega eseese e tolu.:

  1. Le faʻavaeina o tupe teu faʻaagaaga. O le tulaga lea o loʻo tuʻuina ai ni gaʻo gaʻo i le puimanava.
  2. Toe malosi le musika pe a uma le faamalositino. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaleleia faleteuoloa glycogen maso.
  3. Le faʻaaogaina o le malosi mo le gaioiga o le tino i le taimi nei.

E masani lava, i le tulaga muamua, o vailaau gaʻo vave o le fili lea o le ata. I le lona lua ma le lona tolu - o se elemene talafeagai mo le soifua masani o tagata soifua.


O oloa e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e ono afaina pe a faʻaumatia e aunoa ma se fua poʻo se manaʻoga. O le absorption le pulea o buns, pateta, alo o le sana e ono mafua ai le mamafa. Ae a maeʻa taʻaloga poʻo gaioiga masani i le gasologa o le aso, o mea nei e mafai ona faʻafoʻisia le malosi o le tino.

O le a le mea e faalagolago i ai GI ma e mafai ona faʻamalosia

O le faasinomaga na tuuina mai e le natura lava ia e mafai ona suia i lalo o le faatosinaga o itu eseese. O le mea sili ona taua oi latou:

  1. Faʻavae. O le tuufaatasiga o cereals e masani ona aofia ai le maso. O le maualuga o lona anotusi, o le maualuga o le GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sana i lenei itu o le mea pito sili lea ona "matautia" o cereals. Ona o le maualuga o le malo, o lona faailoga e oʻo atu i le 65.
  2. Lafoaʻi togafitiga. O le tele o fualaau faisua e kuka, kukaina pe tao, o le itiiti foi o le lelei latou te aumaia. Ma o le mataupu e le na o na fualaʻau ma isi meaola e aoga e mou ese mai le tuufaatasiga. I lalo o le aafiaga o le vevela, o le numera glycemic o pateta, kāloti ma le tele o isi fualaau faisua e tulaʻi mai.
  3. Le i ai o le gaʻo. Afai e te faʻaopopo sina gaʻo i meaʻai, ona mafai lea ona faʻaititia le GI. Ae e tatau ona maualuga tele le olive olive i ni vaega laiti. Omega-3 oona gaʻo e tasi lava le meatotino. E maua i le tele o iʻa ma iʻa.
  4. Le i ai o ni palatini. E i ai le manatu o le "paga sili" sili ona lelei mo gaʻo gaʻo o malosiaga ia. O le faʻafefiloi o polotini ma meaʻai gaʻo e mafai ona faʻaititia le tau o le GI. Ae e taua le mafaufau i na mea e gaosia ai le gaʻo i le faʻatasi ai ma nisi o meaʻai susu maualuga le faasinoupu o le insulini se isi itu, ia faateleina lenei faailoga. Ole faasinomaga o le inisalini o se isi faailo taua lea e faaalia ai le malosi o le oso i le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto e faatatau i le glycemic index.
  5. Fiber. O le maualuga o le pasene o le fiber, o le pito i lalo o le foliga glycemic. O le mea lea, o le taumafa e tatau ona aofia ai fualaʻau, fualaau lanu meamata, otaota, falala falala, fatu, fatu ma leki.
  6. Faʻamasinoga. O le sili atu o le fatu saito, o le sili atu lea o lona faasinomaga gaʻo. E faigofie le mafuaʻaga: e itiiti le fiva i fatu velaina nai lo fatuga atoa.
  7. Matua. O le fua o fua, o le tele o lona GI. O le faʻamatalaga matala o le faʻi lanu meamata e laʻititi nai lo le matua. E tutusa lava ia mo soo se isi fua.

Glycemic number - o le tau e le tumau. O le faʻamaufaʻailogaina o fualaau aina e tasi po o fualaau aina e ono fesuisuiaʻi Mo se faʻataʻitaʻiga, GI raw carrots - 35ma le laʻau - 85. O le pateta ua tunu i luga o latou paʻu, o lenei tulaga taua o le a maualalo ifo nai lo le masima palu pateta - 65 i 90.

Faʻafefea ona faʻaititia au oloa

  1. Pasta vari 'al dente'. O lona uiga, e itiiti ifo i lalo ia i latou. O le umi e te kukaina ai, o le tele o le GI o le ai ai.
  2. Filifili sina fua e le o fua mai. E ui lava e le suamalie tele, latou te faʻaitiitia ai le lamatiaga o le lelei atili.
  3. Taumafa fualaau aina fou. O le suamalieina o le sua e atili ai le faasinomaga o le faasinomaga.
  4. Rice e sili atu le lelei e le faʻamaina, ae masani. O le filifiliga aupito sili ona manaia po o le vao.

O nei tulafono uma e mafai ona faʻatalanoaina: o le latalata atu o se oloa i ona foliga masani, o le sili atu ona aoga.

O afea ma o ai e tatau ona faʻaaogaina GI Foods Low

E i ai ni mea faʻapitoa mo faʻamatalaga faʻapitoa. E faʻamaonia i latou e mea taumafa meaai i mataupu:

  • ma le maʻisuka poʻo le puipuia,
  • i mataupu pe afai ei ai i le tagata ni faʻafitauli i le faʻaaogaina o le inisalini,
  • mo le faʻagesegese ae le afaina mamafa,
  • ma faʻasolosolo faʻasolosolo, o se taumafataga e fesoasoani e faʻavae se metabolism.


O le meaai na amataina muamua mo tagata e maua i le maʻisuka. Ma na o le taimi lena na talisapaiaina ei latou e mulimuli ia latou ata. O le autu o sea ituaiga o meaai o le sui o mea faigofie e gaosi ai le gaʻo ma mea faigata. E faigofie lava ona faʻamalamalamaina mea inu mai le tasi ma le isi e faʻaaoga ai lisi faapitoa poʻo laulau. O le taunuuga o se metabolism lamolemole, e oo lava i le maualuga o le suka, o le mamafa o le mamafa.

Laʻu Faʻamaumauga Faʻamatalaga Meaʻai

O lenei lisi e aofia ai oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi. Latou te paʻu lemu, aua nei faʻafefe osofaʻiga o le fiaaai ma fesoasoani e aveesea le mamafa. Le pito sili ona maualalo o fuainumera mo nei oloa:

  1. Fua ma fua. E sili ona aoga: vine, vine, vine, vine, lingonberries, cherries, fugalaau, strawberries. I le taimi lava e tasi, e mafai ona 'aina fualaʻau pe fou mo le taumafa i le taumalulu. O le lava lava vaega e aofia ai: fualaau, apu, moli, pi, mandarin, faapea foi ma nisi o fualaau mamago, mo se faataitaiga, laumei ma apricots malogo.
  2. Cereals, pasta, legumes. O le taua faapitoa o le: vao vao po o le lanu enaena, moa laʻau, lanu, pasta 'al dente' mai le saito o le kulimi. Ma toetoe lava o laumei uma: moa, soya, lentils, pi.
  3. Fualaau faisua. O uiga aupito sili ona lelei o loʻo i ai fualaʻau lanumeamata: kapisi paepae, kukama, broccoli, peʻa lanumeamata fou, pi vine, logo logo. O isi fualaau faisua e mafai foi ona mitamita i tusi maualalo: zucchini, eggplant, aniani. Toeitiiti o lanu uma e aofia ai foi i lenei vaega: opu, pasili, meaʻai, seleni. I lenei vaega, e mafai ona e faʻaopoopopo musika, faʻalaʻau, kapiti, asparagus, rhubarb.
  4. Fatu ma fatu. Faailoga o meaʻai e le faʻaalia i laʻau, almonds, cashews, pistachios, walnuts ma pine pine. O fualaau o le Sesame ma le pumpkin o loo i ai tutusa uiga aoga.
  5. Yogurt. E tatau ona leai se gaʻo-leai, e leai ni vailaʻau, vailaau vailaʻau ma suka.
  6. Sukalati ma Ice Cream. O sitaili e mafai foi ona maua i luga o se meaai talitutusa faapena. Ae o sukalati e tatau ona oona, ma ice cream e faia i le fusi.


E mafai ona e faʻaopopo i le lisi i iʻa ma aano o manufasi, moa ma fuamoa. A uma mea uma, e leai se aoga GI e leai. Ae o aano o manu ma iʻa e tatau ona matutu, e aunoa ma le tele o gaʻo.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga o Meaʻai Laiti

O laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai oloa ia GI e itiiti ifo nai lo le 55. O le lisi e aofia ai fatu, legumes, nuts, fualaau faisua ma fua. E leʻi i ai se nofoaga mo laʻau suamalie i totonu, sei vagana ai le sukalati ma le fructose ice cream cream. E leai ni aano o manu, iʻa, fuamoa, ma le tele o meaʻai susu i luga o laulau, talu ai ona o le latou GI e toetoe lava a leai.

Cereals ma pasta
Suafa igoaGI
lanu mumu55
lanu enaena50
Basimati rice50
malosi pasta50
buckwheat groats50
falaoa atoa45
bulgur45
mamafa pasta (al dente)40
oatmeal (raw)40
laisi araisa35
quinoa35
penina penina30
lala15
Fualaau faisua, Gasi ma pi
Suafa igoaGI
Sweet Potato (Sweet Potato)50
Pipi mumu35
Pipi uliuli35
Chickpeas35
Paʻu paepae30
Lentils30
Tomato30
Fresh beets30
Ata30
Peasama tao25
Eggplant20
Artichoke20
Kaloti fou20
Squash15
Pusi fou15
Broccoli15
Fugalaau15
Seleti15
Paʻu paʻepaʻe15
Pupu mai Brussels15
Palufela15
Toa pepa (Bulgarian)15
Peli tili15
Radisa15
Kukama15
Asparagus15
Ginger15
Musika15
Aniani aniani15
Olive15
Rhubarb15
Soya15
Fugalaau15
Avaka10
Laisi letus10
Pasili, basil, oregano5
Fua ma fua
Suafa igoaGI
Faʻi55
Persimone50
Kiwi50
Mango50
Pineapa50
Fualaau mamago50
Vine45
Fualaʻau45
Popo45
Cranberries45
Lingonberry45
Apricots ua vela40
Laʻau mamago40
Fua fou35
Apple35
Plum35
Quince35
Nectarine35
Pamekaisa35
Peach35
Apricot35
Orange35
Mandarin orange30
Pear30
Blueberries25
Cherries25
Raspberries, vine25
Laʻau mumu25
Fualaau25
Gooseberry25
Lemon20
Black currant15
Fatu ma fatu
Suafa igoaGI
Lago fatu35
Poppy35
Fualaau Sesame35
Pulu Faga25
Cashew25
Hazelnuts25
Peanuts15
Pistachios15
Laʻau susu15
Laʻau15
Isi
Suafa igoaGI
Ju (sugar free)40-50
Lactose (susu suka)45
Paʻu Pipi Pape40
Coconut Milk40
Fugalaau suamalie ice cream35
Yogurt (leai se sao)35
Soya susu30
Laʻau susu30
Kelati (> 70% koko)25
Kelati (> 85% Oka)20
Maea koko20
Fructose20
Agave Syrup15
Tofu cheese15

E mafai ona e siiina le laiga o le Excel glycemic table iinei.

Faʻamatalaga Taua E uiga i le GI

Ina ia mafai ona 'ai lelei, i le amanaʻiaina o le faʻamatalaga faʻapitoa, e tatau ona e iloa ni mea moni taua e uiga i ai:

  1. Faalua le tautua e le talafeagai. Afai o le meaai e maualalo le GI, e le o lona uiga e mafai ona 'aina i kilokalama. E taua foi le amanaia o kalori ma le tuufaatasiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pateta pateta ei ai se faʻamaulalo e sili ona maualalo nai lo peʻa lanumeamata. Ae sili atu faʻamanuiaga ma meaʻai paleni.
  2. Fualaau faisua ma fualaau aina o le a sili atu ona maloloina pe afai e te 'aina i latou i se solo. Ma o le mea iinei e le na o vitamini ma minerale e faʻapipiʻi i le paʻu. Fiber, lea e maua i le tele o le paʻu o le fualaʻau, e taua tele sona sao. E mafai ona faʻaitiitia GI i taimi. E oo lava i paini pateta o le a avea ma 2 taimi e sili atu ona aoga pe afai e fufulu lelei, fufulu i totonu o se pulu, ona 'ai lea e aunoa ma le paʻu.
  3. O faʻasologa eseese o faʻatauga e mafai ona faʻaititia pe faateleina GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, fiber, gaʻo ma gaʻo (suamati o le tipolo) faʻaititia le fua faatatau. O le aafiaga lava e tasi o le a tupu pe afai e te faʻaopoopoina faʻamalosi ma gaʻo. Ma o le susu e mafai ona faateleina le numera e mafua mai i le lactose (susu suka) o loʻo i totonu.
  4. O le suʻe ma le faʻaeteete e taua.. Afai e te fafagaina lemu le meaʻai, o le a gasolo lemu le gaʻo. O iinei e galue ai le popoto lauiloa: "E te umi le umi, e te ola umi."

E le o le faʻamaoniga sili ona taua i le sauniuniga o se meaʻai. E tatau ona faʻalogo lelei i mea o le kalori, faʻapea foʻi ma le taua o mea taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o oloa e maualalo le GI, ae o le maualuga o le kalori o le a fesoasoani i le paʻu mamafa. I se isi itu, o se faasinomaga maualuga o le faʻasinomaga faʻatasi ma sina aofaiga o kalori o le a taitai atu ai i se seti o paʻu faaopoopo.

O le aofaʻiga o meaʻai e sili atu ona taua nai lo o latou uiga lelei. E le afaina pe o vailaau faʻamalosi pe faigofie o se vaega o lau meaai. E sili atu le taua o le tele o latou ulufale i totonu o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te ave pasta mai ituaiga vevela ma kuka saʻo i latou, ona tele tele lea o le vaega e mafai ona faʻaititia uma taumafaiga i le zero. A maeʻa, o le aofaʻi o mea inu oona o le a ui atu i luga o le taualuga, e ui lava o le mea moni e "saʻo."

E i ai meaʻai GI e lelei ma maualuga GI leaga?

O oloa e iai faʻataʻitaʻiga GI eseese e aoga mo le soifua maloloina o tagata. E faʻalagolago lava i le mea ma le aofaʻi o le tino e faʻaaluina ai le malosi na maua mai i gaʻo. O le paleni e faʻalavelave pe a oʻo mai le tele o masini gaʻo. Afai na faʻaalu e le tino ia mea aoga, ona leai lea o ni faafitauli e sili atu le mamafa.

O le 'aiina o meaai ma se maualuga maualuga poʻo le numera o fuainumera e naʻo le aoga pe a uma le faʻamalosia o le tino, toleniga, galue malosi. Ona aoga lea o se taumafataga - e toe faʻafoʻisia ai le faʻaaluina o gaʻo. I isi tulaga, o le fuainumera o ia oloa e sili ona faaitiitia.


Meaʻai laiti-GI e lelei mo soʻo se tasi e popole i lo latou ola maloloina. Ae i lona tulaga mamā, o sea ituaiga meaai e mafai ona oo atu ai i vaivaiga o le tino. O le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻaopoopoga i oloa ma se fuainumera poʻo le maualuga.

Manatua pe a faʻafefiloi meaʻai ma le maualuga ma le maualalo o le faʻasologa o igoa, e faʻauʻu i se averesi.

E maualalo le aofaʻi o le soifua maloloina o le soifua maloloina.:

  • tagata le mautonu
  • gasegase ua maua i le maʻisuka,
  • tagata mafatia i mafatiaga mai le meaʻai.

I nei tulaga, o le taumafa maualalo o le GI o le a fesoasoani i le siakiina o lou suka toto. E le gata i lea, o ia meaʻai e faʻafetaui le metabolism ma faʻaitiitia lelei ai le mamafa.

10 fesoasoani aoga

O oloa faʻatasi ma le maualalo o le gasegase glycemic ua avea ma auupega aoga i le tau faasaga i isi pauna, ia tusi se faʻamatalaga o ni fautuaga aoga:

  1. Faʻaitiitia pe faʻaitiitia mea faigofie gaʻo mai lau mea taumafa. Sui i latou i ni mea faigata.
  2. Faʻaopopo meaʻai maualuga i meaʻai.
  3. Faʻatasi ai mea taumafa o le fiber-tamaoaiga. O le a fesoasoani e faʻagesegese le faʻaaogaina o lau gaʻo.
  4. Faʻaitiitia le gaʻo o meaʻai i meaai. Pau lava le filifiliga talafeagai o se vaega itiiti o le suauʻu olive. O iʻa o le sami ma iʻa o le a fesoasoani e faʻatumu le vaivaiga o gaʻo maloloina. I le taimi lava e tasi, latou te faʻaititia le GI o isi oloa.
  5. Taumafai e aua le kuka umi. Pusa pasi faʻamalosi po o fualaau faisua e matua faʻatupulaʻia ai a latou fua o glycemic.
  6. Tausi lelei i le taumafataga. Taumamafa i vaitaimi o le tolu i le fa itula.
  7. Taumafa meaai maualuga i le malola ma fualaʻau. O lea e mafai ona e paleni le maualuga o le GI.
  8. Taumafai e 'ai fualaau fou, ae le o se suavai. I le taimi o le tui, o le tele o le aoga aoga ua leiloa.
  9. Aua e te kuka kuluna seia maeʻa. I lalo o le faatosinaga o le umi o le togafitiga o le vevela, o le masini malolo e pasi atu i se isi, faigofie le digestible state. E sili atu le manava i latou i vai inu, afifi ma tuu ai mo ni nai itula.
  10. Afai oi ai se manaʻoga e 'ai le selu, ona e le' ai lea i luga o se manava gaogao. O se lole e masani ona fufuluina se lima o ni fatu, o lea o le a itiiti ai le afaina ai.

I le tuʻufaʻatasiga o fuainumera o oloa, e tele faafitauli e mafai ona foia i le taimi e tasi: faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, faʻatuina le gataifale, puipuia le atinaʻe o le maʻisuka ma faʻatuai ai le matua. Ae pe a fuaina meaai paleni mo le paʻu o le mamafa, e taua le gauai atu i isi meaʻai meaai, e pei o le kalori meaʻai ma le taua o meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga