Faʻailoga faifaipea o le pancreatitis

O se tagata gasegase na maua i le mumcreatitis malu e lagona le soifua maloloina i le 2-3 vaiaso o maʻi. O le mea lea, e toʻatele e filifili e toe foʻi atu i la latou masani masani. Afai i le taimi lava lea e tasi e le o matauina le vavalalata o aiaiga mo le gland, o le a leai se osofaʻiga fou o le a le umi ona oʻo mai. E tele lava ina mamafa. A uma, o le faʻaogaina o le tino o le a sili atu le malosi i se tino vaivai. O le mea lea, o mafuaʻaga autu mo le toe faʻafeiloaʻi e le o tausisia le pulega puipuia. E aofia ai mea taumafa, mea taumafa vaevaega masani, teena o le ava malosi ma ulaula.

I le faʻaopopo atu i se meaʻai maleʻai, o se maʻi faʻamaʻi e mafai ona faʻaosoosoina se osofaiga fou o pancreatitis. O le mea lona lua e sili ona tāua e amata ai le mumu i le pancreas o se maʻi vevela maʻi. O mafuaʻaga o lona susulu e tele. Faʻaaogaina o le pulefaʻatasia, o le fausiaina o maʻa, o latou auala i luga o le ala, o le faʻamaʻi faʻamaʻi - o nei mea uma e mafua ai le mumu o le tino o le tino. O le mea lea, o le matauina o le taumafataga ma mulimuli i le tulafono, e mafai lava ona e maua se osofaiga fou. Ua lava le teena o taotoga mo le aveeseina o se gallbladder faamaʻi.

O se gasegase poʻo le gastritis e masani ona avea ma faʻamaʻi sili o le mumu o le pancreas. O faʻamaʻi faʻamaʻiina i lenei vaega e taʻitaʻia ai le faʻaititia o eletise. E faʻamalosia ai foi le gaosia o le vai inu. O se siama pipisi o le manava (Helicibacterpylori) e mafai ona oʻo atu ai i le toe foi o le maʻi.

O faʻalavelave faifaipea o pancreatitis o uiga ia o le faiga o le autoimmune. I lenei tulaga, faʻalavelave faʻalavelave e osofaia ai o latou lava tino. O le pancreatitis autoimmune e matua le lava lava.

Ata faʻaleleia

O le pancreatitis faifai pea e faʻaalia mai i lalo o faʻailoga nei:

  1. E maua e le tagata maʻi le tiga faifai pea i le itu tauagavale o le hypochondrium. Latou te iloa pe a uma ona 'ai. O nisi taimi o se osofaʻiga o le tiga e i ai se uiga faʻafefete.
  2. Manua. E le lava le taimi e toe faʻaleleia ai le tino. E le o faʻamaonia e Enzymes a latou mea e gaosi ai meaai. O faʻamaoniga e faʻaalia e ala i le nausea, fulafula, fulafula, fusiva, afaina.
  3. Upa le nofoa. I tagata gasegase, o le fomaʻi e suia i le manava.
  4. Dysbacteriosis O faiga o le faʻamalosi ma le pala i totonu o le tino e fesoasoani i le toe gaosia o le fomaʻi faʻamaʻi. Faʻafitauli i totonu o le manava e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi. O faʻamaoniga muamua o le fiva ma le manava.
  5. Paʻu mamafa. O le le lelei o le faʻatinoga o le faiga o le enzyme e mafua ai le le lelei o le faʻaaogaina o meaʻai. E leai se malosi o le tino. O tagata mamaʻi e vave ona le maua le mamafa. Faʻasagaga o faʻalavelave faifaipea, o le 'ai e fesootaʻi ma tiga, lea e faʻateleina ai faʻamaoniga o le cachexia.

O le maʻi e amataina malie. O le ata o le falemai ua faʻaleagaina mai le osofaʻiga i le osofaʻiga. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o loʻo i ai i nisi o gasegase, aʻo faʻasolosolo malie le alualu i luma i isi. I soʻo se tulaga, o le pancreatite o le chronic e tuʻuina atu i le maʻi le tele o le faʻafitauli. Na o se taumafa malosi ma togafitiga talafeagai o le a fesoasoani e taofia le faagasologa.

O le togafitiga spasmolytic e fesoasoani e faʻamalolo vave ai faʻamaʻi vave. I le amataga, e faʻaaogaina soosoo o le intramuscular. Ona mafai lea ona e fesuiaʻi i papa (No-shpa, Drotaverin, Spazmeks).

Mo le faʻaitiitia o le pancreatic activity, o togafitiga e tatau ona faʻaopoʻopoina i sooupu e faʻaititia ai le gaosiga o le eletise. O le lavelave o togafitiga e tatau ona aofia ai vailaʻau Omeprazole, Pantoprazole. E le gata i lea, ina ia faaitiitia le osofaiga i le manava, e mafai ona e tuufaatasia lenei togafitiga ma fesoasoani (Gefal, Maalox, Almagel).

O le galuega a le gland ua faaitiitia, o lea e le maua ai e le meaai togafitiga talafeagai.O lenei mea e faʻaleleia ai le faiga o le faʻamalosi ma le pala i totonu o le fatu. Mo le lelei o le meaai, e tatau ona ave le enzymes i taimi o taumafataga taitasi. O le taimi nei o loʻo i ai le tele o nei fualaau oona. O le sili ona lauiloa o Pancreatin, Creon, Mezim. Ole fua na filifilia e le fomaʻi. Laititi o togafitiga o togafitiga e le lava. O le enzymes o loʻo i ai se vaega o loʻo tauaveina le gaioiga o gland ua faʻaleagaina.

E tatau ona aofia ai vitamini i totonu o le faʻalavelave o togafitiga. O lenei tofiga e sili ona taua pe a maua e le tagata maʻi ni faʻamaoniga o le le atoatoa o fualaʻau. Ma e toetoe lava o tagata gasegase uma e maua i le pancreatite masani. Togafitiga e tatau ona aofia ai vailaʻau faʻasaina. E mafai lenei mea mo fualaau o vaega B.

I tulaga ogaoga o le pancreatitis chronic, e tatau ona faatonuina le somatostatin poo le octoocide. O nei hormones faʻamalosi e faʻalavelave ai le pancreas. Ae ui i lea, o fualaau faasaina e mafai ona faia i se falemai i taimi o faigata.

E manatu o se faʻamaʻi ogaoga ma le faʻamaʻi. Ae maise lava pe afai o le maʻi ma le alualu i luma o le pancreatitis e masani lava ona tupu.

O le pancreatitis o se mumū lea e tupu i totonu o fusi o le pancreas mo se taimi umi, e mafua ai suiga e le mafai ona suia i le fausaga ma le gaioiga o le okeni, o lona atelifa mataala pe maeʻa. Faʻamatalaga maualuga o le pancreatitis, o le pasene maualuga o maliu. O lenei mea e faʻaalia ai le matuia o le faʻamaʻi, e le tatau ona faʻagaloina muamua faailoga.

O mafuaʻaga o foliga mai o le pancreatitis masani e ese. Gastroenterologists faailoa mai mafuaʻaga masani e lua o le mimilo masani:

  1. Ava malosi. E tusa ai ma fuainumera, 60% o tagata gasegase e mafatia.
  2. O le faamaʻi.

O nisi taimi e le iloa ai le mafuaʻaga o pancreatitis, e le faʻaogaina e fesootaʻi ma se ituaiga olaga pe avea ma se taunuuga o se isi faʻamaʻi.

O le faʻapogai autu o foliga masani o le faʻamaʻi o le le faʻamaoniaina pea o faailoga. I nisi taimi, o le faʻamaʻi e matua afaina lava. Ma i le vaitaimi o le toe foʻi faʻalavelave, o le a aliali mai - o le maʻi e mafatia i se faʻalaʻau masani o pancreatitis. O le tele o taimi, o le pancreatitis e le afaina ai tamaitai, o tamaʻitaʻi e faigofie i faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le averesi o le tausaga o le faamai e mai le 28 i le 37 tausaga, i le matua talu mai le 50 tausaga, o le maʻi o le pancreatitis sili e masani ona i ai.

Faailoga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani

I le tele o tulaga, o faʻaaliga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i foliga o tiga faifai pea, ogaoga ma ogaoga na lagona i lalo ifo o le pili, o loʻo atagia i tua. E masani lava o le tiga e faʻalavelaveina, e pei o isi faʻamaʻi, e sili ona lauiloa i le pito i luga, e faʻasolosolo i le manava. O nisi taimi o le tiga e susulu i le pusa, i le itu, lagona i le loloto o le tino, lea e masani ai mo le tigaina o le pancreatitis.

O le tiga e masani lava ona tupu pe'ā uma ona 'ai pe inu ava malosi. Faʻamālōlōina le gasegase i mea e maua ai, ma o nisi taimi e matua malosi lava e tatau ona e faʻaaogaina i le vailaʻau faʻamaʻi.

Faʻatasi ma le talaaga o le maʻi gallstone, o le pancreatitis e leʻo tele, e masani ona tupu ai toe faʻafoʻi.

I le faʻaopopo atu i le tiga tele, o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona o faatasi ma faʻamaoniga:

  • afaina
  • maualuga le vevela
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • fatu fatu
  • solia le nofoa.

O se faailo iloga o le gaioiga faʻalavelave. Faʻataunuʻu ma le faʻapipiʻi atoa o le pule masani.

Mafuaaga ma faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi

O faʻasolosolo faifaipea o le pancreatitis e masani ona matauina i le cholelithiasis, poʻo le maʻi gallstone, lea e faʻaalia i le fausiaina o maʻa (maʻa) i le gallbladder poʻo le alalaupapa. O se mafuaʻaga mafuaʻaga i le tupuga o se maʻi masani o pancreatic maʻi ua manatu o le faʻaaogaina o le ava malosi e aofia ai ma le tele o meaai paleni. O isi mafuaaga o le faasologa masani o pancreatitis e aofia ai:

  • vailaau vailaʻau viral viral damage,
  • faʻaleagaina faʻainisinia e mafua ai le faateʻia o le pancreatic,
  • faʻamalositino poʻo le faʻalavelave faʻapitoa e oʻo atu ai i se tulaga faʻaleagaga,
  • afaina o le mafaufau: lagona atuatuvale, tulaga atuatuvale,
  • sosolo faʻapitoa o toto toto,
  • musika atrophy i le alu ese atu o pusaʻi ma / poʻo talo.

E tutusa lava le taua o uiga o le tagata maʻi i le ulaula tapaa.

Taua! E tusa ai ma fuainumera mai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO), o le 75% le maualuga o le lamatiaga o gasegase i tagata ulaula.

I le pancreatitis e le masani ai, o le faʻaauau pea o le faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina i le le atoatoa o le exocrine, o lona uiga o le gaosia o le gaʻo o exocrine glandular (enzymes digestive). O le faʻaauau pea o le pancreatitis e masani ona mafua mai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi lea e faia ai se pseudocyst i le pancreas. O le faʻaleleia o le suavai, e faʻaleleia ai le lapoa ma, ona o le faʻamalosi o gaʻo faʻapitoa, e mafua ai le tiga, faʻalavelaveina le gaioiga o le gaioiga o le duodenum, manava, ma le faʻaogaina o le tino. O le alualu i luma o le faamai e mafua ai le faaleagaina o le tino, le faateleina (fibrosis), sui o tisipope fesootai o le parenchyma pancreatic.

Taua! O le pacreatic pancreatitis faʻatasi ai ma le faʻasolosolo pea o le maʻi o le tiga e mafai ona mafua ai se toe faʻaalia o le pancreatitis.

Etiology ma pathogenesis o faʻateleina

I le atinaʻeina o pancreatitis, o le vaega autu e lua ona aʻafiaga: o le ava ma faʻamaʻi o le biliary system. Afai o se maʻi umi o le faʻamaʻi o loʻo matauina i totonu o le komisis, e oʻo lava i se aafiaga le aoga o se tasi o nei mea taua, o loʻo faʻateleina se faʻavavevave. I lenei itu, o mafuaaga nei e mafai ona iloagofie:

  • Faʻaauau ona faʻaaoga pea le ava i totonu o tamaʻi mea laiti poʻo le tasi le taumafa tasi o le ava malosi.
  • E tele meaʻai e 'ai, faʻamaʻi.
  • Mea sese i le taumafataga: le faʻaaogaina o falai, gaʻo, meaʻai vevela.
  • Iatrogenic mafua ai: le faʻaaogaina o fualaau.
  • Faʻafitauli, faʻalagona poʻo faaletino.
  • Faʻasaga i tua o se faʻalavelave faʻalavelave e tupu i le tino o le maʻi.

Ua faʻamaonia e faʻapea, i tagata e tele le mamafa ma masani leaga, aemaise lava le ulaula, o le faʻavavevave o le pancreatitis e masani ona tupu, faʻagasolo i se faʻalavelave faʻalavelave maʻi.

O mea uma o loʻo taua i luga, pe a faʻaaogaina, mafua ai le faʻamalosia o le galuega eletene o le maʻi mama poʻo faʻafesoʻotaʻi tuusao, ma faʻaleagaina ai le tele o siaki. I le tali atu i le solia o le tafega o le pulefaʻatasia, faʻaleagaina atili o lela o le tino o le tino, o le aʻafiaga o le inflammatory e faʻateleina. Edema e tupu, o le tulaga e sili atu ona mamafa, ma uiga o le vevela.

Faʻailoga autu

O faʻamaoniga uma o le faʻataʻitaʻiga o le vevela o le pancreatiti ua amataina i le aso muamua, faʻamalosia le tagata gasegase e vave saili se fesoasoani faafomaʻi. E mafai ona e iloa le faʻagasolo o le ala o le faʻamaʻi i faʻamaʻi nei:

  • O tiga matuia i totonu o le manava, faatasi ai ma le lauiloa i totonu o le eria o loʻo aʻafia ai. O tiga e fusifusia-pei o le susulu i le pito i tua, pito i lalo, lauʻau taumatau, taumatau taumatau ma le agavale. O le tiga o le tiga e le taofia le tagofia o fualaau masani. E le mafai e le tagata gasegase ona maua se nofoaga mo ia lava, nofo i se tulaga faʻamalosia (taʻoto i lona itu ma ona tulivae na aumai i le tino poʻo le pito o le "embryo"). O le tiga e tupu pe a uma se mea sese i le taumafa: o le taumafa ava malosi, meaai gaʻo, meaai tele.
  • Vomiting muamua tiga, pe tupu i le maualuga o le tiga. O se uiga iloga o lenei faailoga - o le vomiting e le aumaia ai le toomaga. I se isi itu, o le faʻamaonia o loʻo maitauina pea le faʻaauau.
  • Laʻau - faʻalauteleina le tele o meaʻai i totonu o le manava.
  • O se vai, mushy, o le taatele o le lanu samasama ma le tele o meaʻai o gaʻo (steatorrhea).
  • Afai o le tagata gasegase o le pancreatitis o le piliary, o lona uiga i le tele o tulaga ei ai le tofo o le oona i le gutu, o le tofo o le vomit. I nisi tulaga, i luga o suʻesuʻega, maua ai le sclera, mucous membranes ma le paʻu.
  • Faateleina le vevela o le tino, lagona o le vevela, vaivaiga, faʻafefe.

I tulaga ogaoga o le faamai, e taua le iloilo lelei o le tulaga, amata vave ona tuuina atu le fesoasoani muamua ma valaau se fomaʻi. I lenei tulaga, e ono mafai ona taoto le taotoga ma le oti.
Faailoga o se faʻalavelave ogaoga o le pancreatitis masani:

  1. Tulaga atuatuvale, le mautonu po o le leai o se malamalama.
  2. Faʻaitiitia o le toto.
  3. E masani ona manava le manava.
  4. Se mea e le masani ai e pei o le vaivai o le faatumuina ma le vevesi.
  5. Fefe.
  6. Mafaufauga o le mafaufau: faʻaleagaina, delirium, ma isi.

Faʻalogo! O nei faʻaʻailoga uma e faʻaalia ai le soona inu o le tino. O le leai o se fesoasoani muamua i le maʻi i lenei taimi o le maʻi e mafai ona oʻo atu i le maliu o le maʻi.

Faʻailoga

I totonu o se falemaʻi, pe afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, o le tele o falesuesue ma metotia suʻega suʻega ua faʻatulagaina i se fuafuaga fuafuaina. I tulaga ogaoga, e mataitu ai le toto ma le taua o le tino atoa.

O le suʻesuʻeina o le toto o le a faʻaalia ai le i ai o suiga le lelei.

O le suʻega o le toto o le a fuafua ai le maualuga o enzymes tetele (e aofia ai le amylase, transferases ma enzymes foes), pigments (bilirubin) ma le porotini.

Suesueina o meaola o meaola oona e fuafua ai le maualuga o le diastase. O se tasi lenei o tulaga taua o suʻesuʻega, talu ai ona o le pancreatitis, o le diastasis e faʻateleina le sefulu. O le faailoga e patino mo le pancreatitis.

Iloiloina o le tino o le tino e fuafua ai suiga i le tino. Vaʻai foi i le fausaga o isi totoga. O le faʻasalalauga e faʻatagaina ai oe e siaki le faʻamaʻi i faʻalavelave.

Metotia faʻaopoopo: CT, MSCT, laparoscopy. E le faʻaaogaina lautele pe afai oi ai se faʻamaoniga mo lenei mea. O le laparoscopic auala e foliga mai e leʻo iloa i le natura, ae o le togafitiga, aua i le taimi o le fofo, e mafai e le fomai tipitipi ona aveese maa, faʻafeiloaʻiga ma meaʻai e fetaui i le auala o le paʻu o le vai inu.

Fesoasoani muamua i le fale

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaoniga o le faʻavavevave, vave ona valaʻau i se falemaʻi ma faia se filemu atoatoa mo le maʻi. Ina ia faʻamalieina le tiga, e mafai ona e faʻaaogaina le antispasmodics i le laulau (leai-spa, papaverine, drotaverine), ae sili atu le tuʻuina o le malulu i luga o le vasa pito i luga. O le taumafaina i lenei tulaga e matua faasaina. Mai meainu, e fautuaina e inu ni ipu tioata o le mineral water Borjomi, o loʻo i ai sona aoga aoga i luga o le pancreas.

Le togafitiga ole togafitiga

Ole togafitiga ole togafitiga e taua tele ile sao ole togafitiga ole pancreatitis, o se tasi o metotia autu ole fesoasoani muamua, i le fale ma le falemaʻi. Muamua lava, o le a matou talanoa e uiga i se meaʻai e tatau ona mulimulitaʻia e le maʻi i lona olaga, aemaise lava faʻateleina.

I le 4-5 aso muamua o le falemai, o le anapogi atoa ua faʻamatalaina, mulimuli ane ua naʻo se numera faatapulaʻa o oloa e tuʻuina atu i le tagata maʻi. O lea ituaiga taumafa faʻafefe e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le galuega a le vāega o le pancreas, lea e mafua ai lona filemu atoa. O meaai e aofia ai mataupu faavae nei:

  • Teʻena o gaʻo, falai ma meaʻai vevela,
  • Laʻau, po o mea e kuka ai meaʻai,
  • Le musu e ai meaʻai gaʻo (puaa, povi, mamoe). E faʻatagaina meaʻai gaʻo (moa, manatu, lapiti, vela),
  • Faʻatagaina e faʻaoga iʻa e maualalo le gaʻo. E sili atu le aofia ai mo le 'aiga o le afiafi po o le aoauli.
  • I le faatapulaaina o le taumafaina o le falaoa fou, e sili atu ona lelei le auauna atu i foliga mamago ma i fasi fasi falaoa,
  • Mai fualaau faisua, pepa vevela, sukaloti, aniani, radishes, ua faʻasaina le susulu. Laʻau faʻamaonia ua faʻatagaina e kuka pe vaʻaia,
  • O fua, o pears ma apples are allowed. E taoina i latou mo le malologa o le aoauli poʻo le aoauli,
  • Faatapulaaina le taumafaina o le susu atoa e fiafia i oloa gaosi susu,
  • Faʻasaoina o le fuamoa, e sili atu le 'ai na o le polotini,
  • O mea inu, lanumeamata ma le uliuli teas, jelini, fualaau suamalie po o vine, deco deco, kefir ma isi meainu suamalie oona e faʻaaogaina,
  • Faʻalēaogaina le faʻaaoga o le suka. O faʻatagaga o totoe o loʻo faatagaina, e sili atu le aofia ai i le faasologa o le taeao.
  • Le musu e faʻaaoga ituaiga uma o nati, hamu, mea manogi, fualaau suamalie ma togafiti.

O le meaʻai e tatau ona faalima i le aso, i ni vaega laiti. O taumafataga uma e faʻamafanafanaina. O le taumafa ua faia ina ia i ai le tele o le polotini ma le faaitiitia o le tele o meaʻai gaʻo.

Taua! E tusa lava pe a uma ona faʻasao mai le falemaʻi, e tatau i le tagata maʻi ona mulimulitaʻi i mataupu faavae o se taumafataga faʻaleagaina. E na o le pau lea o le tulaga e mafai ai ona faʻaumatia atoa ia faʻaʻailoga o le maʻi. O fualaau e aoga tele pe afai o le meaʻai faʻatauina e mulimulitaia.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma o loʻo i luga, o le a mou ese atu faʻamaoniga o le vevela i le mavae ai o ni nai aso, faʻamalosia tele le tulaga o le maʻi.

Faʻatau togafitiga

Fesoasoani muamua i totonu o se falemaʻi ma le fesoasoani o fualaau faasaina ua tuʻuina atu faanatinati. Muamua lava, o togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina. Mo lenei mea, antispasmodics, sauniuniga o le enzyme, visecretory drugs, antibiotic e faʻaaogaina. I nisi tulaga, o togafitiga e aofia ai le fatu o measina histamine, glucocorticosteroids, analgesics narcotic.

Anispasmodics e faʻaaoga e faʻamalolo ai le tiga (leai-spa, papaverine, platifillin). Afai o nei vailaʻau e le aoga, ua suia i latou i faʻamaʻi talafesa. I tulaga ogaoga, e faʻaaogaina ai faʻamaoniga o tiga, e mafai ona e faʻaogaina le poloka o nuanua ma plexuses novocaine.

O tapenapenaga o le Enzyme ua mamanuina e lagolago ai le gaioiga o le faagasologa ao faaitiitia le gaosia o le puleaina e le pancreas. Suʻega o le fesuiaiga ua fautuaina mo togafitiga e le gata i le falemai, ae faapena foi i le fale. E sili le lelei ona ave nei tupe mo le olaga.

O vailaʻau faʻapitoa (famotidine, ranitidine, omez, omeprazole) e poloka ai le gaosiga o le kulimi hydrochloric i totonu o le manava, o le mea sili lea e afaina ai le gaosiga o enzymes pancreatic. O lenei ituaiga togafitiga ua totogiina. O lenei mea e maua ai le malologa faʻapitoa mo le gland, lea e iu ai ina vave vave ona toe faʻaleleia ma le leiloloa o faʻamaoniga uma.

O vailaau faʻasaina o loʻo faʻaalia mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi o faʻamaumauga o meaola, faʻapea foʻi ma le faʻamaoniaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le tofiaina o vailaau faʻasaʻi i luga o le spectrum ua faʻaalia (3d generation cephalosporins, fluoroquinolones, metronidazole).

O le taamilosaga o histamine ma glucocorticosteroids e taofia ai le tali atu a le tino, lea e mafua ai ona faaitiitia le osofaiga a le tino i le tino o ona lava gland.

Faailoga mo taotoga

  • O le gasegase tele o le necrosis ma le pala o le tino o le pacreatic tissue faʻatasi ai ma le faʻasalaga (poʻo le faʻamataʻuina o le auai) o le sepsis ma le maasiasi tau.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o pancreatitis (fistulas, presence of cysts, pseudocysts, abscesses i le tino o se okeni).
  • O le i ai o se maa e solia ai le tafega o le pulelasi, lapoa tele, lea e le mafai ona aveeseina e ala i le faʻaaogaina o ni auala e sili ona osofaʻi.
  • Faʻamaonia e ala i le ultrasound, CT (MRI), paiotini, kanesa o le pancreatic.

Soifuaga soifua ma le puipuia o faʻalavelave

Mo le puipuia o se isi mea e sili atu ona faigata, e tatau ona mulimuli i mataupu faavae o meaʻai paleni lelei, ma mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi.O le tuulafoaia o le ava malosi ma le ulaula o le a fesoasoani tele i le maua o se faamagaloga mausali o se faamaʻi masani.

Faatapulaa le aofaʻi o gaʻo o loʻo e faʻaaogaina i le maualuga. Faʻaititia le kalori mea o lau meaai e puipuia ai le mamafa. O le tagofia o fualaau, faʻapea foʻi togafitiga ma isi togafitiga o togafitiga, e faʻatagaina pe a uma ona faʻatalanoa se fomaʻi. E manaʻomia le suʻeina o suʻesuʻega taʻitasi i tausaga taʻitasi e se tagata gastroenterologist ina ia mafai ai ona mataʻituina le malosi o le faʻaleagaina o togafitiga ma puipuia ai faʻalavelave ma faʻalavelave.

Togafitiga

Afai o le tiga e le mafai ona faʻalavelave ma ogaoga, o le fenumiai, vomiting, manava manava ua matauina, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi lau taʻavale. E le mafai ona e suʻeina meaʻai. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le ata, e le faatagaina ai fomaʻi e faia le faʻamaonia saʻo.

Faatasi ai ma le faʻaaloalo tele o le pancreatitis, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le pancreas ma isi totoga i totonu.

Togafitiga

O taimi taʻitasi, o le mumū o le pancreas e tupu tele, ma o taunuuga e le mafai ona faʻafitia. Ia e suʻe i le taotoga. I ia tulaga, o le taotoga o se taotoga poʻo se taotoga e faʻataʻapeʻapeʻa e faʻapipiʻi ai le tino maliu poʻo se vaega o se okeni.

O le mea e leaga ai, ei ai tulaga pe a le maua nofoaga i nofoaga e tasi, ae e le o faʻataʻapeʻapeina i totonu o le okeni. E le faatagaina ai le aveese atoatoa o le tino ua oti, e mafua ai ona toe faʻafoʻi. E tele taimi e tupu ai lenei mea ma le faʻavavevaveina o le ava malosi o le pancreatitis.

Faʻatau togafitiga

A maeʻa le taotoga, pe afai foi e aloese mai ai, o togafitiga faasao ua faʻamaonia mo le faʻamalolo o le pancreatiti o le tino:

  • O vailaʻau faʻamaʻi ua faʻamaonia. Muamua lava, e manaʻomia le taofia o le tiga o le tiga. Ua faʻatulagaina faʻataʻitaʻiga poo, faatasi ai ma le tiga e le mafaamatalaina, o fualaau oona lea e faʻalavelave ai le malosi.
  • Faʻailoaina fualaau e taofia ai le gaioiga o le pancreas. Ua faatonuina e tuʻuina atu le malologa i se totoga mumū, e faʻaitiitia pe faʻaleagaina ai le gaosiga o enzymes e faʻaumatia ai ni masini.
  • O loʻo faʻatulagaina diuretics. E tasi le taimi i totonu o le toto, e amata ai ona i ai ni aafiaga faataumaoi i isi totoga: o mama, ate, fatuga, fatu, ma e oo lava i le faiʻai. Ina ia faʻateleina le faʻamaloloina o toxins i le urine, ua faʻatonuina togafitiga.
  • Faʻamauina matua matua. Ina ia taofi le pancreas i le malolo, o le matelaina o meaai e faatonuina. I nai aso muamua, e le mafaufau le tagata maʻi i meaʻai ona o le tiga ogaoga ma le faʻavaivaia o le setete. Afai o le tulaga e tumau pea le ogaoga, o le a faʻaogaina le meaʻai mo meaʻai e 3 i le 7 aso e tausia ai galuega a le tino.

O nei gaioiga e faʻatatau i le taofi o le gasegase ma toe faʻafouina le okeni.

Tomai faʻapitoa

Afai o le osofaʻiga e le malosi tele e valaʻau ai se falemaʻi, e mafai ona e faia taʻitoʻatasi e fai ai ni laasaga e faʻaitiitia ai le tiga o le faʻataʻitaʻiga:

  • Ia tuʻuina atu meaai mo le tolu aso. Mea taumafa pe a maeʻa se meaʻai fiaʻai, e toe amata lemu, ma vaʻaia lelei le tulaga.
  • Faʻaaoga se vailaʻau e faʻamalolo ai le spasm (leai-spa poʻo le papaverine) ma se vailaau faʻapitoa (paracetamol poʻo le ibuprofen, e mafai ona faʻatagaina).
  • Maitau le moe.
  • I se taimi vave, talanoa i lau fomaʻi.

E masani lava ona iloa e le tagata maʻi le mea e fai i se faʻavavega o pancreatitis, ae naʻo le fomaʻi e faia le togafitiga. Le saʻo le faʻamaʻi ma le le saʻo le togafitiga o le a taʻitaʻia ai i taunuuga leaga.

Vailaʻau mo le faʻasaʻoina o le faʻamalosi

I le pancreatitis e masani ai, o faʻataʻitaʻiga masani o loʻo faʻatulagaina. O vailaʻau e le faʻamalolo ai le pancreatitis i se tasi, ae mafai ona faʻaititia le faʻaleagaina e mafua mai i le mumū tele. O nei vailaau faasaina le faapaleni o le acid-base.

Ona filifilia ai lea e le gastroenterologist le faʻamalosi o le enzyme e faʻaleleia ai le pancreas. O le enzymes ua faatonuina mo se taimi umi ma ua faamatuu atu ai faailoga o le pancreatite. Mulimuli i fautuaga mo le taliaina. Faʻamatalaga lelei o enzymes ma se meaai talafeagai, latou te:

  1. Aveese le fatuburn, belching, bloating.
  2. Latou te fesoasoani i le fafaʻi vave o meaai ma sili atu ona lelei ina ia le toe i ai le meaai i totonu o le manava, e le mafua ai le faʻamalosi.
  3. Faaitiitia le avega i luga o le mamanu maʻi.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ai o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai le mataʻituina pea e se fomaʻi, togafitiga togafitiga ma le faʻaaloalo i se olaga i le olaga atoa. Afai e te mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, o le pancreatitis e le masani ai o le a faʻaitiitia le tele o taimi.

Pancreatitis ma isi faʻamaʻi

  1. O le faamaʻi. O se tasi o mafuaʻaga autū i le tupu mai o pancreatitis. I le tulaga o le maʻi gallstone, o le pancreatic ducts ua taofia, e le mafuatiaina ai le enzymes e maua mai i le duodenum, ae tumau i le nofoaga ma amata ona momotu i lalo mea o le okeni. I le tulaga o le maʻi gallstone, o le pancreatitis e leaga i taimi uma.
  2. Cholecystitis. O le pancreatitis e masani ona foliga mai o se tuufaatasiga o cholecystitis. O faʻamaʻiga o nei faʻamaʻi e tutusa, e faigata ai ona maua le siama. Ae o togafitiga e faia eseese.
  3. Maʻisuka I le faaopoopo atu i le gaosia o enzymes e aofia ai i le faʻaogaina o meaʻai, o le pancreas o loʻo i ai se isi galuega taua. O le gaosiga lenei o le inisalini - o le hormone e nafa ma le faʻaitiitia o le suka. O le afaina tele, faapea foi ma le sili atu ona faigata o le pancreatitis, e faaleagaina ai sela e fai ai le endocrin, lea e tau atu i le maʻisuka. O le maʻisuka e le vave tupu, o se faiga malie ma e masani ona tupu i tulaga e le amanaʻia ai e le tagata maʻi faailoga ma togafitiga na faatonuina e le fomaʻi.
  4. Faʻamaʻi pipisi. E masani lava, faʻamaʻi pipisi, e pei o le staphylococcus, faʻatasi ai ma le mumū o le pancreatic. I ia tulaga, ua faʻamaonia mai ai vailaʻau. Latou te fesoasoani foi e puipuia ni faʻalavelave e pei o le alosi, peritonitis, necrosis pancreatic.
  5. Fungal infections. O faʻataʻitaʻi ma isi faʻamaʻi pipisi e faʻalavelave foi

O le pancreas o se totoga taua e aofia i le gaosia o hormones, e nafa ma le gaosia o enzymes talafeagai mo le gaogao. Meaʻai le lelei, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, o le faʻaauau pea o le ava malosi e mafua ai le faʻailogaina o le tino i luga o le pancreatic tissues, ua taʻua o le pancreatitis i vailaʻau. E masani lava, o le maʻi e tupu i se tulaga atuatuvale, i tulaga o le atuatuvale pea ma le leai o se malologa lelei. O le atinaʻeina o togafitiga e maualuga le lamatiaga o faʻalavelave lamatia i le ola.

I vailaau, o se aganuʻu le iloa lelei ituaiga e lua o pancreatitis - gasegase ma le gaʻo, lea e vaevaeina i lalo ifo. O faʻalavelave faʻalagolago i le ituaiga o le maʻi.

Lapatai pancreatiti

Faʻaalia mai le vave o le atinaʻe i le pancreas o le necrosis. O le okeni e amata ona eli, ao faagasolo le faʻaleagaina o mea faʻaleaga.

O le faʻalavelave matautia o le faʻalavelave faʻapitoa o le pancreatitis, o nisi taimi e oʻo atu ai i le oti atoatoa o le tino o le tino. Faatasi ai ma togafitiga faʻapitoa, o gaʻo o loʻo totoe i le manava o le manava e masani ona amata ona mafatia. Pancreatic necrosis e faʻaalia i ogaoga tiga, taoto, vomiting, vevela maualuga. I fesuiaiga o fomaʻi eseese, ua vaevaeina i lalo ifo: pisia, pisia, gaʻo, hemorrhagic, fefiloi ma isi.

Ituaiga faʻamaʻi

I totonu o lomiga faafomaʻi o loʻo i ai le tele o filifiliga mo le faʻavasegaina o faʻamaʻi faʻamatalaina. Manatunatu po o le a le mea sili ona lauiloa.

Vaevaeina i tuutuuga o le amataga:

  • Afai o le maʻi na amata muamua i le pancreas, e taua o le matua.
  • O le pancreatitis lona lua e tupu mai i le talaaga o isi maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le maʻi o le manava, enterocolitis, cholecystitis.
  • Post-traumatic pancreatitis o le taunuuga o se manua tuga, poʻo se taotoga.

Faʻailoga pancreatitis i vailaau faʻatele e masani lava ona vaevaeina i vaega laiti, e eseese ona o mafuaʻaga, faʻamaoniga, o le maʻi:

  • afaina
  • faʻaauau (toe faʻaosooso)
  • ava malosi (mea oona).

O le pancreatite faʻamaʻi e mulimuli i le hepatitis, mumps, ma le typhus.

O le faaletonu faifaipea o le pancreatitis e mafua mai i le le mautonu o le faaletonu o le tino o le pancreas. Le eseesega i le tino o le faamaʻi i le masani ona suia o faʻamagaloga ma faʻateleina, faʻatasi ai ma tiga matuia. O se osofaiga lona lua e mafai ona mafua ona o le le tausisia o meaai faatonuina, inu pia, poo le inu vailaʻau. Faʻaaliga o le masani ai o le pancreatitis faifai pea e masani ona matauina i le soifuaga o le maʻi.

O tagata o loʻo faʻaaogaina le ava malosi i se faʻaauau faifai pea o le a sili atu ona atiaʻe le pancreatite oona. O le ethyl alcohol o loo i totonu o le ava malosi e maua ai se aafiaga faataumaoi i luga o le pancreas, e oʻo atu ai i le mumū. I lalo o le aafiaga o le itu, o le faamaʻi e masani lava ona maua i le hypertriglyceridemia, o le tele o triglycerides e maua i tagata mamaʻi i le toto.

Faʻavae o le pancreatitis masani i tamaiti

O le mea e leaga ai, o le pancreatitis e masani ona maua i tamaiti, e tupu mai i foliga. O le maʻi e tupu ona o manuʻa, faʻalavelave faʻaleagaina, vavaeeseina i le galuega a isi tino o le gastrointestinal tract, malnutrition, ma fualaau. O le faafitauli autu o le le mafai e se tamaitiiti laʻititi ona faʻaalia se faailoga faʻalavelave. O le maʻi e tupu e aunoa ma ni mea iloga, i taimi vavalalata, vomiting, afu, tiga loloto o le manava, ma le galala.

O mafuaʻaga autu o le pancreatitis e masani ona masani:

  • leaga masani
  • le lelei
  • popole
  • faʻalavelave faʻamaʻi (cholecystitis, maʻi o le tino, ma isi),
  • manuʻa
  • gall vid dyscholy.

O fomaʻi e talitonu i le tele o tulaga, o le pancreatitis e faʻalauteleina e avea o se faʻalavelave o cholecystitis masani.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

E tusa ai ma le ata o le falemaʻi, o le pancreatitis e masani ona vaevaeina i ni fomu: latent, polysymptomatic, tiga, pseudotumor, dyspeptic. O le tiga tiga o loʻo faʻaalia i le ogaoga o tiga tiga.

I isi tulaga, o le pancreatitis e leai se tiga e tupu i le amataga o le maʻi, o le vaitaimi e tumau i le tele o tausaga. Faatasi ai ma le faʻamalosia, o loʻo matauina faailoga:

  • tiga i lalo o le pili i le itu tauagavale,
  • totoa gau
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • tele o tiga pe a uma ona 'ai meaʻai gaʻo,
  • faateleina le faʻamalolo
  • malogogogo, paʻuʻu, uʻamea, afaina,
  • leai se manaʻo.

Faʻaleagaina o le pancreas e aʻafia ai le tulaga lautele o se tagata, mafua ai le le mautonu. I le leai o se faʻaogaina masani, o le le lava o le mea e manaʻomia i totonu o le tino e tupu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sasaina e masani ona tupu i le pancreatitis. E mafua lenei mea ona o le pancreatic edema, e mafua ai ona aʻafia isi totoga e mafua mai i le allergy i fualaau.

O le siama o le faʻamaʻi e faʻatasi ma le gau o lauulu, vaivai ma le faʻamalosia o fao. Afai e le togafitia, e mafai ona maua se lauulu o le ulu.

Faʻalavelave ma faʻafitauli o le pancreatitis masani

O le faʻamaʻi faʻamatalaina e faʻalavelave i le toe foʻi mai o faailoga i taimi o le faʻamagaloga, o le tagata gasegase i taimi o le faʻamalamalamaga e foliga mai ua faʻamalolo le maʻi, ma ua toe foi mai i lona ala masani. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis o loʻo faasolosolo ina atiaʻe, o le lisi e aofia ai faʻamaʻi matautia.

O le tele o taimi, o maʻi e iai ni faʻafitauli:

  • (faʻatautaia ona o le solia o le faagasologa o le sau o le talo mai le gallbladder),
  • totoʻa faʻalotoifale ona o le gaioiga o le tino ma le uluga,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi ma abscesses,
  • o le faʻavaeina o uila ma fistulas,
  • le atinaʻe o le maʻisuka
  • gasegase.

I le tele o tulaga, o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia mai ai cysts, ma avea ma faʻalavelave o le pancreatitis. O sui ua faatumulia i le suavai ua maua i le faagasologa o suesuega o ultrasound. I lenei tulaga, o le taotoga e le maalofia. Aveesea le faʻaaogaina o le taotoga laparoscopic.

Afai na tupu muamua le faʻamaʻi i tagata matutua, o aso nei o suiga faalelalolagi i le pancreas e masani ona tupu i tupulaga talavou. O le le lelei o le tausami o meaai e mafua ai le palacreas e mafatia ma leiloa ai le galuega. O se foliga masani o le atiaʻeina o le maʻi, o le taimi lea o le vai inu, e tatau ai mo le faʻaleleia masani, e taofi le lafoina i le duodenum. O le tulaga e mafua ai le pancreatitis ma le le atoatoa o le exocrine, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

I le leai o se togafitiga, o le faʻamaʻi ua sili atu ona aʻafia i isi tulaga ogaoga, o isi faʻafitauli o loʻo tupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le iʻuga o le faʻaleagaina o le pancreatic, o le pancreatitis o le atrophic e tupu: o le maualuga o le gland e faʻaitiitia, o le gaosiga faʻanatura ua leaga. E masani lava o se faʻamaʻi lea ua avea ma vaega mulimuli o le pancreatite oona. E taʻitaʻia ai i se tulaga lamatia: atrophy o suauu o le pancreatic, o le okeni e leiloa lona gaioiga, o meaʻai e le toe faʻaaogaina masani ma amata ona pagatia le tino mai le le lava o vitamini ma meaʻai.

O faʻamaʻi o le pancreas e i ai foi se aafiaga tuusaʻo i le gaioiga o le autonomic system of the body. O le mamafa mo pancreatitis e faalagolago i foliga ma tulaga o le maʻi. O le masaniga masani o loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia faʻaitiitia o le mamafa. O le faateleina e masani ona faʻaalia ai le tiga i lenei faʻamaʻi.

Afai o le pancreatitis o lona lua, o le tulaga e faigata i le mea moni o le tagata e pagatia i le tele o faʻamaʻi i le taimi lava e tasi, lea e fesoʻotaʻi ma faʻaalia ai faʻaalia tutusa. I lenei tulaga, o le fuafuaina o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o togafitiga e faigata. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani lava ona tupu faatasi le cholecystitis ma le pancreatitis, pe afai o le mea muamua e afaina ai le gallbladder, ma le lona lua o le pancreas. O faʻamaoniga tutusa. Pancreatitis, faʻalavelaveina le cholecystitis, e faʻaalia mai e le ogaoga o le herpes.

O le tamomoe o le pancreatitis e mafai ona oʻo i se tulaga ogaoga, lea e lamatia ai le ola o se tagata. I le avea ai o se tulafono, o le faagasologa e ogatasi ma le tele o faʻalavelavega - kesi, abscesses, gaʻo toto.

O le tele o le pancreatitis i le afa o mataupu e muta i le oti, ona e mafua ai le le lelei o totoga taua. I tagata gasegase ma se maʻi ogaoga, o le manava e masani lava ona faigata, e mafai ona iloa ai le loimata i totonu o totoga o le tino, ma o le electrocardiogram e faʻaalia ai le faʻaleagaina o le myocardial.

Laparoscopy

Afai, i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona iloa foliga o maʻi, poʻo se faʻamaonia e pei o le pancreatic necrosis poʻo le cystic pancreatitis, na filifili le fomaʻi e faia le laparoscopy. O le taotoga e faia i totonu o le falemaʻi, a maeʻa lea e manaʻomia ina ia tausia e le fomaʻi mo sina taimi.

O lenei taualumaga e manatu saogalemu, leai se tiga, leai ni maʻila e tumau pea pe a maeʻa. I le taimi lava e tasi, o le laparoscopy e faigofie ona faʻasaina e tagata gasegase ma e le manaʻomia ai le toe faʻaleleia o taimi umi.

E faʻapefea ona iloa le faʻagasologa masani o le faʻamaʻi e ala i faailo faailoga

I le avea ai o se tulafono, ao le i amataina le tiga, o le tagata maʻi ei ai le steatorrhea, o lona uiga, o feces ei ai se lanu manogi ma susulu, o se manogi manogi ma e le lelei le fufuluina i le vai mai puipui o le faletaele. Ona o le solia o le talo i fafo o nisi o tagata gasegase, e foliga mai o le mafiafia o le jaundice ua aliali, lea e pisia ai le paʻu i le samasama. I le lumanaʻi, o le "faʻataʻitaʻiga" faʻapitoa o loʻo faʻaauau pea ona faʻalavelaveina le tagata.O le tiga o le tiga ei ai le uiga o le fusi e susulu i le itu tauagavale o le tua, e aafia ai le vaega o le scapula, hypochondrium ma le epigastrium, o lona uiga, o le vaega o le manava. I le taimi o se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o se taunuuga o le faʻamalologa, ua matauina e le au atamamai se faamaufaailoga e le mafaagaeetia i le itulagi o le umbilical, lea e mafai ona taʻu mai ai le amataina o se tui pipili i luga o le paʻu. O isi faʻamaʻi o le faʻaauau pea o le pancreatitis i se aʻoga masani e aofia ai:

  • faʻaleagaina o le soifua manuia o le tagata maʻi,
  • afaina, manava, ma le malosi,
  • gasegase ma le faʻaumatia pea,
  • faateleina le faʻamalolo.

E masani lava o le mafuaʻaga o ia ituaiga faailoga o le solia lea o faiga masani o meaai ma / poʻo le faʻaleagaina o le ava malosi. E le gata i lea, o le malosi o le lagona ma / poʻo le faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona mafua ai se osofaʻiga o le faʻalavelave masani o le totoga o meaʻai. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaleagaina ai se tagata mai le tele o itula i le 5-7 aso.

Taua! I faailoga muamua o faailoga o le pancreatitis chronic faifaipea, e tatau loa ona e talanoa atu i se gastroenterologist poo se fomaʻi i le lotoifale o le a tuuina atu togafitiga faafomai talafeagai ma ofoina atu isi togafitiga faafomaʻi.

Faʻapitoa mo le pancreatitis

O se suʻesuʻega lelei o le ola i se tulaga le tumau e mafai ona faʻamautinoa e ala i le faʻaaogaina o se meaai malosi, faʻamuta le ulaula ma inuina le ava malosi, talafeagai ma taimi talafeagai faafomaʻi, ma faʻalagolago i fautuaga uma a le fomaʻi. O faʻafitauli matuia e mafai ona afaina.

Vaʻaia oe lava ia ma ola lelei i taimi uma!

Faʻalavelaveina o le gastrointestinal tract o se faʻafitauli o feagai ma le faitau miliona o tagata i le salafa o le lalolagi. O se taimi faʻapitoa o le olaga, le lelei o mea taumafa, popolega, tulaga le lelei o le siosiomaga ma isi mea faʻaosofia e mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi gastrointestinal o suiga eseese.

O le pancreatitis o se mea taatele o togafitiga e fesootaʻi ma le soliga o galuega a le tino. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se gaioiga mimiti lea e tupu i totonu o le pancreas ona o le vave faʻatoagaina o enzymes e le tino.

O lenei tulaga e matautia i le mea lea afai e le lelei le afaina o meaai, o le a faʻaleagaina le tino o le tino. I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le gastritis poʻo le maʻi tigaina o le maʻi e tupu. Masalo o le atinaʻeina o maʻi pipisi.

O se vaega o le faʻaogaina o le faʻaogaina i le pancreas o le maʻi e mafai ona tupu mo se vaitaimi umi e aunoa ma ni faʻaaliga manino. O le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani o se tulaga matautia. E le mafai ona taofia e aunoa ma le faia o se numera. Pe a aliali mai uiga faʻaalia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. O Pancreatitis o loʻo i ai se numera ese mo le ICD-10. E aʻafia i le kulupu o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (vasega 11). O le tuufaatasiga o le K85 o lona uiga o togafiti. Filifiliga e amata i le K86 o le faasologa masani o le maʻi.

O le faʻaleagaina o faagasologa o le pancreatitis biliary e maua mai i ni auala autu se lua: e masani ona faʻasolosolo. E mafai ona e faitau atili e uiga i lenei mea.

O lenei tulaga sili ona matautia. E masani ona faaiʻu i le toto toto. O le mea lea, o le tagata maʻi e tatau ona ave faanatinati i le falemaʻi ma tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi.

O taunuuga

O le aʻafiaga le lelei o le faʻaleagaina o le gaioiga i le pancreas i le pancreatitis faifaipea o loʻo faʻaalia malie lava. O le faʻaleagaina o le aʻafiaga o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i foliga vaaia o se atoa, e pei o se ulutala, fistula i totonu o fusi o se okeni, cystosis.

I le vaitau o le faʻavavevaveina, o le mumu o le peritoneum (peritonitis) e mafai. O maʻi faʻatasi ma le pancreatitis mo se taimi umi e atiaʻe ai le le atoatoa o le exocrine ma le maʻisuka.I le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma ogaoga, o le faʻaumatia faifaipea o sela o le pancreatic e avea ma aʻafiaga mo o latou fesuiaiga ma le foliga mai o se maʻi mama.

Ae maise lava e tatau ona mataʻituina le ola maloloina o fafine mafatia.

O le vaitaimi o le faamagaloga e mafai ona tumau i ni nai tausaga. Afai e te mulimuli i tulafono laiti o le puipuiga ma se olaga ola maloloina, o le faʻavavega o le pancreatitis e tupu i se foliga sili atu ona leaga ma mafai ona vave taofia. O se asiasiga faifai pea i se fomaʻi e faʻapupulaina ai avanoa e faʻamaonia ai ma togafitia se togafitiga i le taimi.

E leai ni fuainumera saʻo e uiga i le aʻafiaga o pancreatitis e masani ai, ma o lea o le tele o faʻamatalaga i luga o lenei mataupu ua tuʻuina atu i tusitusiga.

E tatau ona maitauina o le faʻamaʻi ma le pancreatitis e masani ona amata ona tupu i le tele o taimi nai lo le taimi muamua, ma e tatau ona sili atu lona mafaufau nai lo le tulaga seia oo i le taimi nei, ma aua nei galo pe a vavalalata ma isi faamai o le tino. O lea faʻalautelega o le aʻafiaga o le pancreatitis e masani ona faalagolago i luga o le tele o mea taumafa i le 'ai o mea manogi ma meaʻai vevela, ava malosi, ma isi mea o le etiological.

Le ata o le falemaʻi ma le vasega

O le pancreatitis o aso sili ona taatele i le va o le 30 ma le 70 tausaga. Faateleina i le va o fafine.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le pancreatitis e masani ona fesuisuiaʻi ma faalagolago i le faʻasinomaga ma le laasaga o le faʻaogaina o le tino, o le umi o le maʻi, o le mamafa o le le atoatoa o galuega o fafo ma mea e maua mai i le pancreas, ma isi mea faapena.

I le amataga, o le pancreatitis e le tatau ona vaevaeina i vaega nei e lua. 1. O le pancreatitis e masani ona tupu i le taimi o le atinaʻega o gaioiga e le afaina i totonu o le paʻu. E mafai ona latou atinaʻe i le tulaga o le le lava o meaʻai e maua ai le protein, o le ava malosi, o le gasegase o le gasegase ma le atinaʻeina o arteriolosclerosis i le gland, ma isi. 2. Papatitisia lemu lona lua, lea e fausiaina se taimi lona lua ma se maʻi muamua o isi totoga.

E tusa ai ma faʻamatalaga a le falemaʻi o le pancreatitis, e fautuaina e faʻamalamalama ia fomaʻi o loʻo taua i lalo.
1. Faʻailoga faifaipea o le pancreatitis: a) i totonu o le laasaga laititi, b) i le taimi o le faʻasao.

2. Faʻailoga pancreatitis ma le tiga faifaipea.

3. O le pseudotumor foliga o le pancreatit chronic. 4. Faʻagasologa o le "tiga" o le pancreatitis. 5. O le faʻaogaina o foliga o le pancreatitis.

O nei fomaʻi, o mea muamua e lua ma sili ona masani ai o le pancreatitis e masani ona taatele. O le mea e le taʻua o le pancreatit chronic e matua le lava lava, faatasi ai ma isi ituaiga, o le faailoga autu o le tiga, lea e masani lava ona maua i le itu o loʻo i lalo poʻo le vai o le hychochorium ma e le tele foi i le sao ole hypochondrium. E tele taimi latou te fusifusia ai-e pei ma e mafai ona tumau pe faʻaleagaina i le paroxysmally.

I le faifai pea faifai pea o le pancreatitis, o le tiga e aliali mai i le foliga o se osofaiga ogaoga e umi ni aso, pe a maeʻa ona toe faʻafoʻi. Faatasi ai ma isi ituaiga pancreatitis, e tumau. O le tiga e mafai ona ese le malosi ma eo mai faatasi ma mea faʻalavelave faʻalavelave: o le le lava o le manaʻo, inu, gauga, ma le vomia. Atonu ei ai le manava, faʻafetaui ma le malosi. E masani lava i tagata gasegase o le pancreatitis, o le mamafa o le mamafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka o loʻo matauina. I mataupu o le fibrosis faʻalauiloa poʻo le fulafula o le ulu o le ulu o le pancreatic, o le a mafai ona tupu aʻe ai le jaundice. O nisi taimi o le gasegase o le gastrointestinal e mafai ona tuʻuina atu i nei faʻaʻailoga.

I le palpation o le manava, e mafai ona matauina sina tiga i le pancreas.E mafai ona faʻamalo le gland i na o tulaga faʻatau faʻamaufaʻailoga o ia poʻo le atinaʻeina o se uila poʻo le fao. I le faaopoopo atu i nei faʻafitauli, i nisi tulaga, o le faʻatulagaina o le gland ma le atinaʻeina o fibrosis i totonu e mafai ona matauina. I tagata gasegase o le pancreatitis, o le faʻalauteleina o le ate ma ona faʻalavelave galue e masani ona iloa. O nisi taimi o nei suiga e mafai ona o mai faatasi ma le faʻaleagaina ona o le vein thrombosis. Masalo o le atinaʻe o le hypochromic, anemia macrocytic. I le taimi o le faigata o le faagasologa, o le leukocytosis neutrophilic, le ROE ua faatelevave, ua matauina. O nisi tulaga o le pancreatitis chronic e mafai ona tupu i le eosinophilia e taʻua, o nisi taimi e oo atu i le 30-50%. I tulaga ogaoga o le pancreatitis, o le maualuga o le transaminase ma le aldolase, ma fesuiaiga o le porotini o le toto toto e sui foi. I le taimi o le faigata, o le solia o le metabolist electrolyte e mafai ona matauina - o se faʻaitiitia o le sodium toto ma le calcium ma le faateleina o le potassium.

Le faʻamatalaga
I le faaopoopo atu i le ata o le falemaʻi o lenei faʻamaʻi, o se suʻesuʻega faʻatinoga o le pancreas e taua tele. O le toto toto e suesueina mo mea o diastase, lipase, trypsin ma trypsin inhibitors in it, urine mo diastase, ua fuafuaina le urine mo le faʻaogaina o enzymes pancreatic i le mea duodenal, le tele o le manava faʻanatura ma lona bicarbonate mea uma pe a maeʻa ona faʻaaogaina mea e faʻafefiloi pancreatic, aemaise lava le secretin. E le gata i lea, o se suesuega o feces i luga o mea o loʻo gaʻo, gaʻo maso.

O le suʻesuʻega o le faʻatinoina o le tino o le pancreas e mafai foi ona faʻatino i le metotia ole atotopes radioactive.

O se suʻesuʻega o le tulaga o le tino o le pancreas (silasila) i le pancreatitis e le masani ai e tatau ona atoatoa, o le a maua ai se ata sili atu ona sao o lenei okeni ma o le a sili atu ona fesoasoani i le siama o le maʻi.

Mo le suʻesuʻega o le pancreatitis, o suʻesuʻega o le galuega o le vaʻaia o le pancreas e taua foi i le mauaina o pusi glycemic pe a maeʻa le lua glucose avega, lea e masani ona faʻaleagaina i le natura.

O le taua tele o loʻo faʻapipiʻi nei i le metotia x-ray o suʻesuʻega.

O le pancreatite leʻo e tatau ona vaʻaia ma le tele o faʻamaʻi o le tino o le abdominal - cholecystitis, o le dyskinesia biliary, ulutala pepise, faʻalavelave o le intestinal ona o le maʻi tigaina, le kanesa o le ulu ma le toto o Vater, aemaise lava i le i ai o le gasegase obstructive, sprue, ma o nisi taimi i le faʻalavelave o le myocardial.

Aʻo vavalalata ma nei faʻamaʻi, o le auiliiliga o talafaasolosolo, leo leo, ma le suʻega X-ray o le gastrointestinal tract, bile, ma pepa urinary e taua tele. Ae o le eseʻesega i le va o le faʻamaʻi o le ulu o le pancreatitis ma le kanesa o le ulu pancreatic o nisi taimi e sili ona faigata. O se faʻafitauli faʻafitauli e masani ona tulaʻi e oo lava i fomaʻi tipitipi i luga o le laulau o loʻo galue. I nei tulaga, o le pancreatics ma le biopsy o le pancreas ua amata nei i le taotoga.

Togafitiga o gasegase e maua i le pancreatite e masani ona puipuia pe taoto, e faalagolago i le ogaoga o le maʻi, le fomaʻi o pancreatitis, le localization o le gaioiga, ma isi.

I le amataga o le faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻalauiloa maʻi, e tatau ona faia togafitiga faʻamalosi. I le ogaoga o mataupu, e mafua ai le fuafuaina o le parenchyma o le gland po o le atiina ae o le malosi o le sphincter o Oddi, le pulelele duct ma le pancreatic duct, lea e le mafai ona togafitia i togafitiga faasao, ma le pseudotumor, faapea foi ma le atinaeina o le jagnice obstructive ona o le faalavelaveina o le pulelele ma le sclerotic o se gaioiga i le ulu o le pancreas, poʻo le atiina ae o faʻalavelave (uila, alosi), e fautuaina togafitiga (vaai i luga-togafitiga o le tino pancreatitis).

I le taimi o le faigata o le pancreatitis, o togafitiga e faia i le auala tutusa e pei o le pancreatite.

O togafitiga faasao ua i ai galuega nei: ia taofi le alualu i luma o le faagasologa, ia faaitiitia ma taofi le tiga, ia aveese ai le solia o le fafo ma le mausali o galuega a le pancreas, pe afai ei ai.

E i ai manatu eseese e uiga i le taumafataga mo le pancreatitis. E ui lava o nisi tusitala (N. I. Leporsky, F. K. Menshikov, G. M. Majdrakov, ma isi) e fautuaina le faatonuina o se mea taumafa e mauoa i gaʻo, faatasi ai ma le faatapulaaina o gaʻo, sei vagana ai sokogonny substances, isi (I. S. Savoshchenko, V. A. Shaternikov, S. A. Tuzhilin ma isi), i se isi itu, mafaufau i le talafeagai le faaaogaina o se meaai e aofia ai se tele o porotini. O tusitala talu ai nei e fautuaina tagata e maua i le pancreatitis e masani ona faaaogaina se meaai e aofia ai le 150 g porotini (60-70% o le porotini e tatau ona tupu mai i meaola), 80 g gaʻo (lea e 85-90% e tatau ona maua mai manu), 350 g o gaʻo (calories 2800 kcal) . I le taimi lava e tasi, o meaʻai e tatau ona faʻaauau, "vaevaega" - e tusa ma le 6 taimi i le aso. E le gata i lea, o vitamini ua faatonuina, ae maise vaega B (B2, B6, B12), nicotinic, acid ascorbic ma le vailaʻau A, faapea foi lipotropic substances (lipocaine, choline, methionine). Alu, meaʻai gaʻo (gaʻo gaʻo, iʻa, ma isi), togafiti, kulimi suamalie, pailani, sausa, meatisi ma iʻa, ma ulaula meaʻai e ula.

I tulaga o le le atoatoa o le panocreatic exocrine, e tatau ona faatonuina sauniuniga pancreatic: pancreatin, pancreolysate, pancreon ma isi vailaʻau i se fua o le 3 i le 8 g i le aso.

Mo tagata mamaʻi e maua i le pancreatitis masani ma le mamafa i le pancreatic ducts, e fautuaina le faʻaogaina o se leo faʻapitoa poʻo le faʻatonuina o fualaau faasaina. Ina ia taofiofi le puleaina o le pancreatic, e tatau ona faʻaaoga i totonu o alkali (Borjomi mineral water), atropine, teuteu belladonna, platifillin.

Afai o le pancreatitis e le masani ai e o faatasi ma le mumū mai le pelelele ma le papacreatic ducts, e tatau ona faʻataʻitaʻiina tagata gasegase.

I le tulaga o le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e faʻaaogaina ai se taumafa talafeagai, ma, pe a manaʻomia, togafitiga insulin.

O le faʻaitiitia o le tiga, o le perinephric poʻo le pavevebral blockade, o le puleaina o le 0.25% o vaifofo o le novocaine, o le pulega faʻapitoa o promedol, o loʻo fautuaina uma lava. O nisi tusitala e fautuaina le faaaogaina o le opium, nitroglycerin, ephedrine, palapito, le puleaina o le aminophylline e aveesea ai le tiga.

Faʻamatalaga o le faʻaogaina o le mimiti i le pancreas, faʻatasi ma faʻamaʻi tiga, anti-enzyme therapy (trasilol, iniprol, zymofren) o loʻo taʻitaʻia ai le alualu i luma taua i le tulaga lautele ma le faʻaitiitia o le tiga o le tiga. O nisi tusitala o loo fautua mai i lenei mataupu, ina ia tauaveina le x-ray therapy i luga o le pancreas.

O le pancreas o se totoga taua e aofia i le gaosia o hormones, e nafa ma le gaosia o enzymes talafeagai mo le gaogao. Meaʻai le lelei, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, o le faʻaauau pea o le ava malosi e mafua ai le faʻailogaina o le tino i luga o le pancreatic tissues, ua taʻua o le pancreatitis i vailaʻau. E masani lava, o le maʻi e tupu i se tulaga atuatuvale, i tulaga o le atuatuvale pea ma le leai o se malologa lelei. O le atinaʻeina o togafitiga e maualuga le lamatiaga o faʻalavelave lamatia i le ola.

I vailaau, o se aganuʻu le iloa lelei ituaiga e lua o pancreatitis - gasegase ma le gaʻo, lea e vaevaeina i lalo ifo. O faʻalavelave faʻalagolago i le ituaiga o le maʻi.

Fofo faʻapitoa

I le maliliega ma le fomaʻi, e mafai ona faʻatagaina le togafitia o le pancreatitis ma le faʻaaogaina o vailaau masani. Burdock, lea e lauiloa e pei o le "burdock", e sili ona lauiloa i togafitiga o se faʻamaʻi.

O lenei laau e masani ona iloa o se vao.Ae ui i lea, o le afaina, ona o lona tannin, antimicrobial, analgesic, choleretic ma le tele o isi meatotino, e taua i le togafitiga o pancreatitis. Burdock o se faʻafitauli faʻapitoa.

O le tele o faʻataʻitaʻiga a tagata e aofia ai le aʻa o le paʻu, o loʻo faʻapipiʻiina ai meaʻai ma teuteuga. Ina ia faia lenei mea, ave le aʻa, ao leʻi oʻo mai le laulaau, tipi, sasaa vai inu (500 ml i le teaspoon), faʻaauau i se vevela i le po. I le gasologa o le aso, o le fofo e onā. E fautuaina le lua masina.

E le gata o le aʻa e aoga. Ua saunia foi se siaki teuteu o meaola mai laulaau. Ina ia faia lenei mea, ave lauʻau, fufulu, tapena ma le faaeteete. O ni nai sipuni o sea paʻu ua sasaaina i totonu o se ipu vai ma aumai i se vevela. Inu inu faalua i le aso.

O stomatitis faifai pea o se faʻamaʻi o le mucosa o loʻo i ai se kosi faʻasolosolo faʻatasi ma faʻamaloiloga ma faʻamalologa. E mafai ona avea o se faʻamaʻi tutoʻatasi poʻo se faʻalavelaveina o isi faʻamaʻi. O lenei faʻamaʻi e lua ona ituaiga: faʻasologa faifaipea (CRAS) ma.

O le ituaiga muamua o se faʻamaʻi o le natura o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e faʻaalia i se paʻu i le foliga o se tasi (). O foliga mai o le maʻi o le aphthous i luga o le mucous membrane e tupu e aunoa ma se faasologa masani. O le CHRAS o loʻo i ai se kosi faʻasolosolo (i le tele o tausaga).

Etiology ma mafuaʻaga o CHRAS

O le faʻamaʻi e afaina. Allergens e mafai ona mafua ai le CHRAS e aofia ai: meaai, pefu, fualaau faasaina, anufe, ma a latou otaota.

O mea nei e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o tuasivi faifai pea stomatitis:

Atinaʻe Atinaʻe

E tolu vaega ole CHRAS:

  1. Muamua o le malamalama laasaga lea e aliali mai ai le aphthae nofofua toʻatasi ma se paʻu o fibrin. O faʻamaoniga o togafitiga o le totoga o meaola e ola ai, o loʻo matauina, pe a maeʻa ona faʻaalia le faʻavavega ma le faʻaʻateleina o le tino.
  2. O le isi laasaga o le mamafa mamafa . I le taimi o lona gasologa, o le fulafula o le mucous membrane ma le vevela o le aphthae i luma o le vavau o loo vaʻaia. Lisi o le Lymph e faateleina i le lapoa, ma o se taunuuga o lea mea e avea ai i latou ma mea e fai ma mea tiga. O le coprogram o loʻo faʻaalia ai le i ai o filogia mumu, o gaʻo ma maso.
  3. O le vaega mulimuli o le mamafa . E aliali mai i le tele o faʻavevesi i vaega eseese o le mucous membrane. Faʻasolosolo faifai pea ma le tiga o le tino, faʻalelei, le faʻalogo ma vaivaiga e matauina. I le faagasologa o le 'ai, o loʻo i ai se faʻafuaseʻi o le mucosa. O tagata maʻi e masani ona mafatia i le mausali ma le faʻamalosi. I nisi tulaga, o gasegase gasegase e tupu.

Vaega o le ata o le falemai

Muamua, o le mu o le mucous membrane e aliali mai, o nisi taimi e tupu ai le tiga paroxysmal. A mavae sina taimi, foliga aphthae. O lo latou tulaga e tupu i le nofoaga o le mumu o le mucosa. O nisi taimi o le siaki o le pito i luga o le mucous membrane o loʻo matauina.

Aphta e aliali i nofoaga eseese. O le tele o taimi o nei laugutu, alafau, pito i luga o le laulaufaiva ma suiga o le pito i luga ma lalo. O le vave oʻo mai o le faʻavevesi e faalua pe faalua i le tausaga.

O aso faifai pea o le stomatitis e mafai ona faʻaalia i luga o le tele o tausaga, o vaitaimi o le faʻavavevaveina o faʻamaoniga e matauina i vaitau o le tautotogo ma le tautoulu. I lenei taimi, o le maʻi o le tino o le tino ua tulaʻi mai, o le lagona ua atuatuvale ma vaivaiga lautele ua i ai. Toe faʻaleleia le taimi mai le masina e tasi i ni nai tausaga. O le fausiaina o maʻi pipisi e faʻatasi.

I le tolu po o le fa aso mulimuli ane, o le teenaina o masini e leai se mea e tupu, pe a maeʻa ona matauina le hyperemia i le nofoaga o aphthae.

I le tolu tausaga muamua, o le CHRAS e agamalu.

I tamaiti, o le stomatitis faifai pea i le aphthous foliga e toetoe lava o taimi uma e tutupu faatasi ma le lymphadenitis faaitulagi, leai o le fiaai, le lava le moe ma faateleina le le fiafia.O le epithelialization o maʻi suka e tupu malie - e tusa ma le lua masina. I le tulaga o le maʻi ua malolo, o loʻo tumau pea le maʻila o le mata e faʻafefe ai le mucous membrane o le vavagana o waha.

Faʻamatalaga

I le tulaga lautele, o le suʻesuʻega o le CHRAS e aofia ai le suʻesuʻeina o falemaʻi. O le suʻesuʻega ua faia i luga o faʻavae o faʻaaliga mai fafo e faʻaaogaina ai le auala e faʻaaogaina. E mafua ona o le le lava o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ile suʻesuʻega ma suʻesuʻega o suʻesuʻega.

Faatasi ai ma faailo masani, o loʻo maua ai i luga o le mucosa ia faʻamaʻi. I lenei tulaga, ei ai se tulaga lamatia e faaleagaina ai le mucous membrane o mata, isu ma genital. Afai e tatau ai, o metotia o suʻega o ausilali ua faʻamatalaina:

  • tauaveina o se faʻasologa o le filifili polymerase, i lenei tulaga, e vaʻaia ma,
  • suega o le toto
  • ave faʻasolosolo o se pharynx mai le nofoaga o le faʻavaeina o maʻi pipisi.

Pe a faia se suʻega o le toto, e matauina se numera tele o eosinophils. O fua o se suesuega o le toto o meaola e faʻaalia ai se faʻalauteleina o le maualuga o le histamine ma le faʻaitiitia o le numera o albumin i totonu o le toto. O se tui puipuia e fesoasoani i le faailoaina o le faaletonu o le tino, lea e faaalia ai o se faaitiitia o le numera o le enzyme lysozyme.

Malosiaga o mea faafomai

O togafitiga e filifilia e fuafua i le natura o faʻamaoniga o faʻaalia, le natura o maʻi faʻamaʻi, faʻapea foi ma le matua o le maʻi o loʻo mafatia i le masani ai o tamomho stomatitis.

O togafitiga lautele e aofia ai le faʻaaogaina o le faʻanoanoa, faʻamaʻi ma le vailaʻau. O vailaʻau e faʻafaigofie ai le microflora o le intestinal o loʻo faʻaaogaina foi. Faʻafoega faʻalotoifale e aofia ai le faʻafefiloi o le mucosa, togafitiga ma vailaʻau faʻapitoa, le faʻaaogaina o mea e gaosi ai le palapala ma le faʻaaogaina o enzymes pipii.

O le togafitiga mo le HRAS e pei ona taua i lalo:

O le faʻaaogaina o togafitiga togafitiga i le taimi e tasi o loʻo faʻamalosia ai se fesoasoani vave o faʻamaoniga ma faʻapuupuu le taimi o le toe faʻaleleia.

Fuafuaga puipui

E mafai ona e puipuia le atinaʻe o CHRAS e ala i le tausisia o tulafono nei:

  • talafeagai le aveesea o mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi,
  • talafeagai ma faapaleni taumafa,
  • maeʻa maeʻaeʻa ma faʻapitoa i asiasiga i le fomai nifo,
  • teenaina o masani leaga, ona o le mea e tupu ai le vevesi i le mucous membrane ma le mama o masini o le vavalo o le tautala,
  • tausisi i se taumafataga e le aofia ai le faʻaaogaina o mea faʻamaʻi e ono aʻafia ai puipui mucous,
  • faamalositino masani ma tausisia le faigamalo.

I le i ai o se foliga malie o le taʻavale stomatitis, i le tele o tulaga o le taunuuga o le a lelei. E le mafai ona toe malosi atoatoa mai le masaniga masani o le maʻi, ae o le togafitiga saʻo, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e seasea ona tupu ma o vaitaimi o le faʻamagaloga e matua faʻalauteleina.

Faailoga ma le faʻavae o le maʻi

O le gasegase faifai pea o loʻo faʻaalia i se auala vaʻaia, lea e faʻatulagaina ai le taimi o le faʻasalaga i le faʻamagaloina. O tupe maua mulimuli e aunoa ma ni faʻamaoniga pe i ai foi ni faailo malu e leʻo le uiga o le maʻi.

I le taimi o le amataga o le taimi muamua na sili atu ona vevela, o suiga o le pathologia i totonu o fusi o le okeni e faʻailoaina.

O faailoga muamua o pancreatitis o:

  1. Paʻu i le itumalo pito i luga, agai atu i le itu tauagavale o le hychochorium ma tua, e fai ma fusi. O lagona le lelei e tumau pe paroxysmal foi. O nisi taimi e afaina ai le tiga i le itu o le fatu, lea e faigata ai le siama. I le taimi o le faamagaloga, o loʻo i ai sona uiga lemu.
  2. Faailoga o se maʻi leʻo. O nei mea e aofia ai le gasea, vomiting, flatulence, faʻavalava vavala, suʻamuʻu, belching. O osofaiga o le vomina ma le faʻavavevave o pancreatitis e masani lava, latou te le aumaia le toomaga. O le pipili umi e suia ai le manava. Paʻu ma le pala. O le le tagofia o meaʻai i totonu o le manava e mafua ai le faaleagaina o le tino.
  3. Lanu samasama o le paʻu ma le sclera.O le paʻu o le maʻi o loʻo iai pea le palacreatitis o loʻo i ai se lanu enaena, e faʻaalia i le faʻateleina o le susu. E mafai ona aliali mai i luga o le manava ma tua le mea lanu mumu, lea e le suia le lanu pe a paʻu.
  4. Atrophy o le gaʻo i lalo o le gaʻo. Faʻatasia i le fesuisuiai faʻaleleia o le itumalo faʻapitoa. I luga o le palpation, e lagona ai le tiga i le itu tauagavale, faataamilo i pusa.
  5. Faʻateleina le faʻalauteleina o le ate ma faʻafeiloaʻi.
  6. Faʻaaliga o le inupia o le tino - o se faʻalauteleina o le vevela o le tino, vaivaiga lautele, oso i le toto maualuga.

Auala e iloa ai mo le faʻaauau pea o le pancreatitis

O le faʻaalia o le pancreatitis faifai pea e faigofie. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  1. Faʻasologa o le pancreas. Fesoasoani i le iloa o le faʻaopoopoga o le okeni, faʻalavelave faʻavae o le tino, le i ai o ni neoplasms e tele (faʻamatalaga).
  2. Fibrogastroscopy. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, o suʻesuʻega mucous o le manava ma duodenum o loʻo suʻesuʻeina, lea e aʻafia i le faʻaleagaina o le tino ma le pancreatitis.
  3. CT O le metotia e faʻaaogaina e fuafua ai le natura, le tele ma le faʻatinoina o suiga i le parenchyma.
  4. MRI Faʻatagaina oe e iloa le faʻafefeteina o le pacreatic ducts.
  5. Suʻega o toto ma faʻamaʻi toto. Manatunatu i suiga uiga o le faʻaogaina o le mu, oso i le maualuga o enzymes.
  6. Coprogram. E fesoasoani i le maua o maʻi faʻamaʻi, fuafua le aofaʻi o enzymes o loʻo ulufale atu i totonu o le iniseti.

O maʻi pancreatitis e togafitia i togafitiga ma togafitiga e lua. O le togafitiga o togafitiga ua filifilia e fuafua i le ogaoga o suiga o le pathological, o le taimi o le faʻavavevave, o le i ai o faʻafitauli.

O le taotoga o loʻo faʻaalia mo le suppuration, faʻapipiʻiina o le papacreatic ducts, vavalalata o le sphincter o Oddi, necrosis tissues, pseudocyst o le pancreas.

Faʻafouina togafitiga

Pancreatitis fomaʻi togafitiga faafomaʻi e aofia ai:

  1. Enzymes o meaola manu (Mezim, Pancreatin, Creon). Faaitiitia le gaioiga o le pancreas, lafoaia. O nisi tagata gasegase e talitonu o le faʻaofiina o enzymes faʻamalosi e solia ai galuega a le okeni, ae e le o lea. O le tagofia o fualaau faasaina e afaina ai le isi galuega a le gland.
  2. Secretolytics (Omez, Omeprazole). Faaitiitia le gaosia o le suka gaosia, faateleina le aoga o sauniuniga o le enzyme.
  3. Antispasmodics (No-shpa, Spazmalgon). O le pancreatitis e faʻatasi ma le faateleina o le mamafa i le ala, e mafua ai ona lagona e se tagata le tiga tele. O vailaʻau e faʻamalieina ai le tino, faʻaitiitia le faʻaletonu.

I le taimi o le faʻalavelave tele o le faʻasolosolo pea, e fautuaina e aloese mai le 'ai. A maeʻa faʻaleleia atili, faʻaaogaina le Numera 5. O fualaau suamalie, vai inu, meaai falai ma le gaʻo, meaʻai vevela, ava malosi ma mea inu inu ua leai ni meaʻai. E faʻatagaina e faʻatau fualaau faisua fou, meaʻai susu, pata, gaʻo meaʻai. O meaai e fufulu, vevela pe palu.

Taumafa i vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

Puipuiga

Taofi faifai pea le toe faʻafoʻi o pancreatitis fesoasoani:

  • teena o le malosi tele o le tino,
  • taimi faʻaumatia faʻamaʻi o gallbladder ma le gastrointestinal tract,
  • aveeseina o masani leaga,
  • meaʻai lelei
  • le musu e fafaga,
  • le faʻaaogaina o kofe mai le meaʻai.

O le fuafuaina o le maualuga o le le atoatoa o le palacreatic e mafai ai ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine, e iloa ai le le mautonu o le metabolism o le gaʻo, o le toleniga o le toleniga o le glucose e faʻaaogaina i se mamafa se tasi pe toʻalua o le kulukose. Afai e mafai ma talafeagai, suʻesuʻe le maualuga o le inisalini ma le glucagon i totonu o le toto e ala i le leitio.

O meafaigaluega mo le faʻamautinoaina o le pancreatitis masani, ultrasound e sili ona taua. E mafai ai e oe ona iloa le i ai, natura ma le tele o le faʻaleagaina o le faagasologa i le pancreas.O le tele o itu o le gland, o se suiga i lona telē, o le tele, faʻalauteleina o le agavaʻa, o le i ai o cysts ma pseudocysts, ma le faʻatulagaina o loʻo matauina. O se mea taua o le ultrasound o lona le faʻaleagaina, o le leai o ni faʻamaʻi ma faʻafitauli, aemaise lava le mafai ona maua ni suiga i le ate ma le biliary tract e fesootaʻi ma pancreatitis, lea e faafaigofie ai le siakiina o siama ole tino o le pancreatoduodenal zone. O se suʻesuʻega X-ray o le duodenum i tulaga o le mafaufauga na leiloa lona taua. I lenei tulaga, o le pancreatite lemu e mafai ona faailoaina e ala i le faaleagaina o le pito i totonu o le matala ona o le faateleina o le ulu o le pancreas, o le fuafuaina o le fofo pe fuafua i le vaega o le pancreas, o le aveeseina ma le faaleagaina o le manava, manava ma le duodenal, e masani lava i tua, maualuga maualuga o le pito tauagavale o le diaphragm, tauagavale-itu itu, atelectisis o le pito i lalo o le paʻu agavale.

I nisi o tulaga, e tusa ai ma faʻamatalaga, faʻataʻitaʻiga o le retrograde pancreatocholangiography (ERCP), faʻasologa o suʻesuʻega, angiography, suʻesuʻega radionuclide, cholecystholangiography, fibrogastroscopy e faʻaaoga. O faʻamatalaga o nei metotia e le faatagaina ai le siama o le pancreatitis, ae fesoasoani e faamanino ai nisi o mea etiopathogenetic ma iloilo le tulaga o totoga tuaoi.

E leai se faʻavasegaina lautele o le faʻavasegaina o pancreatitis. I le avea ai o se tagata faigaluega latou te faʻaaoga le A.L na fuafuaina i le 1982. O le Grebenevs, o le na fuafua e tusa ai ma uiga o le falemaʻi e iloa ai ituaiga nei o le faʻamaʻi: 1) tiga, faʻapipiʻi (polysymptomatic), 2) tiga, pe a faʻaalia le faailoga, 3) latent, faʻamatalaga umi, 4) pseudotumor ma le fausiaina o jaundice. E tusa ai ma le kosi, o le laasaga 1 e iloga (ogaoga), pe a le iloa laasaga faʻailoga i fafo ma le initaneti o le le atoatoa, laasaga 2 (ogaoga), pe a fuafuaina ma le laasaga 3 (ogaoga), faʻaalia e le "pancreatogenic" manava, alualu i luma vaivai, polyhypovitaminosis, maʻi maualuga lona maʻisuka. E le gata i lea, o le suʻesuʻega e faaopoopoina i se faʻamaoniga o le aano, vaega (faʻavavevave, faʻamagaloina), o le i ai o faʻalavelave ma suiga o le morphological i le pancreas.

O le pancreatitis ole aso e tatau ona vaʻaia ese mai i le kanesa o le pancreatic, faʻapena foi ma le cholecystitis faʻanoanoa, gasegase ma le ulutala duodenal, faʻasolosolo masani ma le colitis, siama o le ischemic visceral.

O le togafitiga masani o le tigaina o le pancreatitis masani e aofia ai fua faatatau e fuafua i le 1) faaitiitia o le manava o le pancreatic, 2) faamamaina o tiga, 3) tausia o le malosi o le faasalalauina o le toto ma le puipuia o le faateia, 4) puipuia o faafitauli faigata, 5) aveeseina ma le faaitiitia o mea oona ma vailaau .

Tuuina atu o le matafaioi autu i le pathogenesis o le pancreatitis e masani ai ona o le faaleagaina o aafiaga oa latou lava enzymes pancreatic, o le galuega autu o le faaitiitia o le galuega o le exocrine o lenei totoga. I le muamua 1-3 aso o le faʻavavevaveina, o le fiaʻai ua faʻatonuina, faia ni fofo faʻapitoa i le 2 itula (sodium bicarbonate, Borjomi 200 ml i le tasi). E mafai ona faʻaaogā faʻalavelave faʻalavelave (papa, phosphalugel, maalox, gastal), o loʻo faʻamatalaina i le 6-8 taimi i le aso. I tulaga ogaoga, i le mea muamua, faatasi ai ma faailoga o le duodenostasis, o le asiasiga faifaipea o mea o loʻo i totonu o le gaioiga e faia e ala i se suʻega o le intranasal miti. Ina ia faʻaleleia le aafiaga, o le M-anticholinergics (atropine, platifillin, sili atu gastrocepine) o loʻo faʻamatalaina faʻatasi poʻo matua, faapea foi ma le tomua o le receptors histamine H2 (cimetidine, ranitidine, famotidine).I le faaopoopoga, e faaitiitia ai le gaosia o enzymes 5-fluorouracil, lea ua faatonuina iv i le fuafuaina o le -12-15 mg / kg / aso. i le 5% o le kulukose solution mo le 5 aso. E mafai ona faʻaaoga le antispasmodics (papaverine, leai-spa, cerukcal, ma isi). I aso muamua o le vevela, e manaomia e tagata gasegase uma le 3 pe sili atu lita o le suavai, e aofia ai le kullukose, eletise, vaipanoa albumin, plasma, hemodesis, lea, faatasi ai ma se faaitiitia o le tiga ma le inupia, e taofia ai le atinaʻe o le faateia o le hypovolemic.

O le mataupu sili ona taua o le togafitiga i le vaega o le tigaina o le pancreatitis masani o le toomaga o le tiga. Afai o fua o loʻo taʻua i luga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le manava o le pancreatic e leʻi i ai le faʻaaogaina o le analgesic, o fautuaga nei e fautuaina. Muamua, faʻataʻitaʻiga poo antispasmodics ua faʻataʻitaʻiina (2 ml o le 50% r-ra o le analgi poʻo le 5 ml o laulaʻau 2-3 taimi i le aso) poʻo se analogu gaosia o le opioid peptides - delargin (5-6 mg i le aso) I le leai o se aʻafiaga, antipsychotics - droperidol 2 e aofia ai foi. 5-5 mg (1-2 ml 0,25% fofo) faatasi ai ma le 0.05-0.1 mg (1-2 ml o le 0.005% fofo) o le fentanyl i le aso i / v. Ma e na o le taimi lava latou te faʻaaogaina ai faʻamatalaga faʻamalosi - promedol, faʻamalosi, ma isi, e le aofia ai le morphine. Afai o nei fuataga e le o iai le mea e manaʻomia mo le sili atu i le 3-4 aso, ona faʻateleina lea ona faʻaalia le atinaʻeina o faʻafitauli e manaʻomia ai togafitiga togafitiga.

Faʻasalaga tele mo le puipuia o faʻafitauli faʻapitoa, ua fautuaina e faʻalauiloa faʻamaʻi alolaʻau - penisillins semi-synthetic, cephalosporins i masani masani mo le 5-7 aso. E i ai so latou faʻaaogaina.

I le taimi nei, o le toʻatele o tusitala ua lafoaia le faʻaaogaina o sauniuniga o le antienzyme (trasilol, kontrikal, gordoks, ma isi mea), ona o le maualalo o le aoga ma le tele o faʻalavelave faʻapitoa, ae maise lava o mea e afaina. Ae ui i lea, o le aminocaproic acid e faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe (iv i le 200 ml 5% fofo 1-2 taimi i le aso poʻo totonu 2-3 g 3-5 taimi i le aso), methyluracil (i totonu 0.5 g 4 taimi i le aso), peritol (4 mg 3 taimi i le aso), faʻafefete plasma.

O faʻasalaga o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o le faʻavavega o le pancreatitis e masani ona faʻasaʻoina e ala i le puleaina o vaega laiti o insulin.

I le taimi o le alu ese atu o le vevebation ma i le vaega o le faamagaloga, e taua le taumafataga Nu 5p (pancreatic). E tatau ona aofia ai le faateleina o le popo (120-130 g / aso), e aofia ai le 60% o le manu, o sina faaitiitia o le gaʻo (e oʻo i le 70- 80 g), e masani lava o fualaau o laau ma gaʻo (pe tusa ma le 300-400 g), o le aofaʻi o le kalori e tatau ona 2500-2800 kcal. Ole vaega ole mea taumafa e fautuaina ile 5-6 taimi ile aso i ni vaega laiti, togafiti ma le faʻaaogaina ole taumafataga, ole a faʻatapulaʻaina le masima, ava malosi, ulaula, meaʻai vevela, gasolosolo, galu, marinades, meaʻai ulaula, , apu mata), fualaau suamalie, sukalati, koko, kofe, falaoa, pi, pi, ice cream, vai inu. I le i ai o le le atoatoa o le panocreatic exocrine, o le togafitiga faafesootai e faatonuina i sauniuniga o le enzymous (inoino, digestal, mezim-forte, merkenzyme, parataiso, opaza, panzinorm, pancreatin, pancurmen, solysim, somilase, polysim, trinzment, trinzment, terment. O meaola e filifilia taitoatasi e tusa ai ma lagona loloto ma le natura o le fale. Faʻatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, o vasega e tuʻuina atu i le faʻamaʻi (steetabolil, nerobol, methandrostenolone, ma isi). O le faasaʻoina o le hypovitaminosis e faia i le tofiaina o vitamini o vaega B, C, A, E. O mafuaaga e mafua ai le alualu i luma o le faamai ua faamaninoina ma, pe afai e mafai, aveesea (faamamaina o le biliary tract, togafitiga o faamaʻi o le manava ma duodenum, ma isi). O le lelei o togafitiga na faia i vasega, faatasi ai ma se tulaga ogaoga o le pancreatitis tumau, e fesoasoani i le puipuia o le gafatia o le gafatia o tagata gasegase.

Task 1 O le mafuaʻaga o le chronic pancreatitis o le:

1. maʻi o gallstone

2. faʻaleagaina vailaʻau i le pancreas

3. faʻaleagaina o manua

5. faʻamalosia tupe

Galuega 2.O se tagata gasegase i le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻatulagaina se taumafataga faʻamalosi e aofia ai le faʻasologa o le tino:

Task Z. I le taimi o le leitio o le suʻega o le manava, na faʻaalia ai e le tagata maʻi ni faʻamatalaga laiti e faʻalauiloa i le maualuga o le vertebrae e 2-3 lumbar, lea na manatu o se faʻailoga:

1. maʻi o gallstone

2. chronic pancreatitis

3. hepatitis tumau

4. faʻamaʻi le ate

Task 4. O le ata o le gasegase o le pancreatitis e masani ona faamatalaina e:

1. le mamafa o le paʻu, o le tiga, o le manava, o le maʻisuka

2. tiga tiga, le mautonu, le lava le fiaai, paʻu o le mamafa

3. le maua le fiaai, afaina, manava, fiva ma le malulu

4. fiva i le malulu, faamaʻi, afaina, maʻisuka

Task 5. O se tagata gasegase i le pancreatitis e masani ai i le taimi o le faamagaloga e aunoa ma le atoatoa o le gaioiga o le exocrine pancreatic e tatau ona fautuaina se taumafataga e iai se faʻagata taua:

Task 6. Faʻatasi ai ma se televise televise o le vevela o le manava, e mafai ona faʻaalia faailoga:

1. maʻi maʻi

2. lesegase masani o le hepatitis

3. o le liver cirrhosis

4. faʻasolosolo pancreatiti

Task 7. E tausia Steatorrhea i:

1. gastritis masani

2. chronic pancreatitis

3. o le dyspepsia tuurefactive

4. fomaʻi pipisi

Task 8. O faʻamaoniga e faʻamaonia ai le siama o le pancreatitis e masani ona mafai ona maua e ala i:

1. o le gastroscopy, o le tala o mea i tulaga o le masalosalo

2. le faʻamaoni i tulaga o le faʻasalalauga, faʻasalalauga

3. faʻafeiloaʻi, laparoscopy

4. gastroscopy, laparoscopy

Task 9. I lalo o le faatosinaga o le uiga o le pancreas e faʻaopoopoina le pulelaʻau o le sua ma le bicarbonates:

Task 10. O le faailoilo sili ona taua i le falesuesue i le suʻesuʻega o le pancreatitis e masani ai:

2. tulaga o aminotransferases

3. tulaga alkaline phosphatase

4. fuamini ma le toto amylase maualuga

Task 11. O le fea o nei suʻega e sili ona taua i le suʻesuʻega o le pancreatite o le taimi masani:

2. scintigraphy pancreatic

3. fuafuaina o gaʻo i feces

4. auala uma e lisiina

5. leai se auala e lisiina

Task 12 I le tau faasaga i le tiga i le pancreatitis masani, e mafai ona e faʻaoga uma mea nei, sei vagana ai:

Task 13. O se maualuga maualuga o le amylase o le tino e mafai ona i ai i tulaga uma, sei vagana ai:

1. vaeluaga o le afa o le pancreatic cyst

2. faaletonu le mautonu o fatu fatu

3. maitopic pregnancy

5. faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ai

Task 14. O le a le meafaigaluega e faʻaaogaina e taofiofia ai le gaioiga o le enzymes o le pancreatic:

Task 15. E masani ona matauina le pancreatitis faifai pea i:

1. maʻi maʻi

3. colronic colronic

Task 16. Ina ia faʻateleina le pancreatitis, o faitioga uma lava e taua, sei vagana:

1. ufiufi le tiga i le faʻasolosolo

2. tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium e susulu i tua

4. vomiting

5. faʻaititia pe le lava le manaʻo

Task 17. O aʻafiaga o le tino o pancreatitis e na o:

1. suiga o galuega, flammatory ma sclerotic o papilla leodenal lapoa

2. maualuga maualuga o le sua oona

3. faʻamalosaga o meaʻai i totonu o le talo ma mea inu i totonu o le pacreatic ducts

4. o le aafia i faʻamaʻi pipisi mai le lymphogenous ala mai itutino vavalalata

5. faasaunoa i ava malosi

Task 18. Mo togafitiga o pancreatitis, o vaega uma o nei vailaʻau o loʻo faʻaaogaina, sei vagana:

H. H2 histamine tali puʻe

Task 19. Mo le faʻasaʻoina o le le atoatoa o le panocreatic i le pancreatitis masani, o fualaau uma e faʻaaogaina, sei vagana:

Task 20. O le fea o nei faʻamaoniga e aliali mai i le amataga o le pancreatitis tumau:

Z. tiga o le tino

5. faʻatulagaina o pancreatic

Task 21. O le fea o faʻataʻitaʻiga i le coprogram mo le pancreatitis masani o le muamua lea:

Galuega 22.O le a le mea e masani ai mo le soliina o le galuega faʻapitoa o le pancreas i le pancreatitis masani:

1. faʻaitiitia le inisalini i totonu o le keneka masani

2. faʻaitiitia le inisalini ma le glucagon

3. faʻaitiitia le inisalini ma faʻalautele ile kaluka

Task 23. O le tulai mai o le faateia i le taimi o le faigata o le pancreatitis e masani ona mafua mai:

1. ogaoga tiga

2. alu i totonu o le toto o vailaau oona

3. faʻaititia le tulaga faʻaleagaina o le myocardial

4. mea uma oi luga

Task 24. I le suʻesuʻega o le faʻamalolo o le pancreatitis, o le filifilia o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o:

1. laʻasaga o le transaminase

2. tulaga alkaline phosphatase

3. tulaga amylase

4. bilirubin level

Task 25. Mo le maʻisuka lona lua o loʻo atiaʻe i le pancreatitis le tumau, o mea uma lava e faʻaalia vagana ai:

1. faʻalavelave i le hypoglycemia

2. le manaʻomia mo le maualalo o tui ole inisalini

3. faʻalauteleina o le atinaʻeina o faʻafitauli faigata

4. faʻaauau pea le atinaʻe o le hyperosmola coma

Task 26. I le togafitiga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani, o fualaau uma e faʻaaogaina, sei vagana:

TALI: 1-1, 2-1, 3-2, 4-1, 5-2, 6-4, 7-2, 8-2, 9-2, 10-4, 11-1,12-3, 13-2, 14-4, 15-2, 16-4, 17-2, 18-2, 19-4, 20-3, 21-2, 22-2, 23-2, 24-3, 25-4, 26-4

Task 1 O se tagata maʻi e 44-tausaga e faitio i le ogaoga o le tiga i le tumutumu pito i luga ma le radiation i le itu tauagavale o le hypochondrium, faʻaitiitia ai le manava, selu, ma le taotoga. O faʻafitauli tutusa e toe faʻaopopo 1-2 taimi i le tausaga. E fa tausaga talu ai, na faʻatautaia ai o ia mo le faʻamaʻi o le gallstone. Ina ua mavae le 6 masina o se osofaiga tutusa na tulai mai, faatasi ai ma foliga vaaia o le jaundice ma le faateleina o le aminela o le urine. Faatasi ai ma le tele o laparotomy, e lei maua ni maʻa i le talo. I tausaga talu ai nei, ua foliga mai ai le mautinoa. I le taimi o le suʻega: suʻega sikola. Faʻailoga faʻapipiʻi i puipui puipui. Soreness i le choledocancreatry zone ma le Mayo-Robson mata. I le suʻega o le toto: 6.7,000 kelaʻo paʻepaʻe paʻepaʻe, e le suia le mamanu, ESR 18 mm / itula.

Fesili: 1. Fai se suʻesuʻega muamua.

2. Lisi mea sili ona taua mo le suʻesuʻeina o le metotia suʻesuʻe.

3. Tuuina atu se fuafuaga togafitiga.

Tali: 1. Muamua le pancreatitis, pseudotumor form 1-2 vaʻavaʻa, laasaga vaʻaia.

2. Iloiloina o le tino o le tino, aemaise le pancreas, amylase o le toto ma le urine, coprology, suka o le toto.

3. Meaʻai Numera 5p, faʻataʻitaʻiga (almagel), M-anticholinergics (gastrocepin), antispasmodics (leai-spa) Afai e talafeagai, analgesics (baralgin), enzymes (pancreatin).

Faafitauli 2 O se tagata maʻi e 48-tausaga e faitio i le le lava o le manaʻo, tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, sili atu ona leaga pe a uma ona 'ai, afaina, faʻavela i totonu, maʻi faʻavave taimi. Mai le komesi na mafai ai ona iloa o le tagata gasegase ua faʻaaogaina le ava malosi, o nei faasea e tusa ma le 6 tausaga. I luga o suʻesuʻega o le faʻaitiitia o meaʻai, lanu mumu i luga o le paʻu e le mou ese pe a paʻu. O le gaʻo o le percussion e sau mai lalo o le pito i lalo o le tau o le tau e 1.5-2 cm, ei ai le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le vaipanoa umini.

Fesili: 1. O a faʻamaʻi e mafai ona tatou talanoa i ai?

2. O a metotia o suʻega e tatau ona faʻamalamalamaina e faʻamalamalama ai le suʻesuʻega?

3. Aisea e tupu ai le tiga pe a uma ona 'ai?

Tali: 1. 0 muamua le pancreatitis o le inu o le ava malosi.

2. Amylase o le toto ma le urine, o le ata o ata o le pancreas, faapea foi ma le coprology, fibrogastroscopy, toto toto.

3. Aua a uma ona 'ai, o le faʻamalositino o le vai inu oona e faateleina ma o le mamafa i luga o le uaga o loʻo tulaʻi mai.

Task 3 O se tagata maʻi e 55-tausaga le matua na mafatia mai le cholecystitis mo le 12 tausaga, faʻatasi ai ma faʻasalalauga 1-2 taimi i le tausaga, pe a iai ni tiga i le sao o le hypochondrium, o le fiva i le maualalo, o le oona i le gutu, ma le nausea. I le taimi na faia ai se suʻesuʻega fuafuaina, o le maʻi na faʻaalia le faateleina o le toto toto i le 7 mmol / l, faʻapea foʻi ma le faʻatusatusa ma le faʻaitiitia o le tele o le pancreas e tusa ai ma faʻamatalaga ultrasound. O le tagata maʻi e le o iai ni suiga i faʻamaoniga o le faʻamaʻi.Faatasi ai ma se suesuega i fafo o le tele o meaʻai. O le paʻu o le lanu masani, faʻagogo. I le palpation o le manava, o le tiga faʻaleagaina i le pito o le gallbladder. Suʻe toto, urini e aunoa ma ni foliga. Amylase o le toto ma le mimi, faʻasolosolo, bilirubin i totonu o taʻaloga masani.

Fesili: 1. O le a se mea e mafai ona faʻaalia e le siakiina o suiga i le suka o le toto ma le pancreatic ultrasound data?

2. O a isi metotia o suʻega e tatau ona faʻataʻitaʻiina i le maʻi ma mo le a le mafuaʻaga?

3. O le a le faasaʻoga i togafitiga o le maʻi e tatau ona faia?

Tali: 1. Iloiloga suiga i le toto toto ma le ultrasound data o le pancreas e mafai ona faailoa ai le faaopoopoina o le pancreatitis asymptomatic asymptomatic with insufficient embarrassment in the phase of remission.

2. Ina ia faamanino le tulaga o le le atoatoa o le exocrine, ia fautuaina e atofaina se suesuega duodenal faatasi ai ma se suʻega e lua alalaupapa ma le faaosofia o le secretin ma le pancreosimine, o se suʻesuʻega suʻesuʻega.

3. E tatau ona tuʻuina atu le tagata maʻi i le laulau 9, pe'ā tatau ai, faʻatonu sina tootoo ole inisalini faigofie, ma afai e le iloa le inosia o le exocrine, faʻaopopo tapenaga o le enzyme (pancreatin, mesim strongt, etc.).

Task 4 O le tagata maʻi e 42-tausaga le matua na mafatia i le masani ai o le pancreatitis mo le 8 tausaga talu ona 'ai le tele o meaʻai ma le inu ava malosi na lagona ai le tiga tele i le faʻamalosi, herpes zoster. O le vaega mulimuli na o mai faatasi ma le nausea, o sina laʻititi o le vevela. Tuuina atu e le SMP masini i le kesi pito i luma. I luga o le suʻega: se tulaga faʻapitoa, pale, ma le faʻamalo o le tiga o le manava i le itū o le choledochopancreatic zone. I totonu o le māmā e manava ai le vevela, masini manino o le pulmonary. Loto o le fatu e muffled, pulse 120 i le minute, faʻatumuina o le toto, toto toto - 70/40 mm RT. Art. I le suʻega o le toto, o le toto paʻepaʻe e 10,000, o le fuainumera e le suia, o le ESR o le 40 ml / itula. O le toto amylase ua faʻaititia 3 taimi.

Fesili: 1. O le a lau uluaʻi suʻesuʻega? E faʻapefea ona faʻamatala suiga o le hemodynamic?

2. O a suʻega e manaʻomia mo le tagata maʻi e faʻamalamalama ai le faʻamaonia?

3. Fuafua se fuafuaga faʻafuaseʻi ma ni tofiga mo le tagata maʻi.

Tali: 1. Faʻailoga faifai pea o le pancreatitis i totonu o le vaega gasegase, e faigata i le faateʻa o le hypovolemic.

2. E tatau ona fuafua le BCC, hematocrit, creatinine, protein toto.

3. O le tagata gasegase e tatau ona faʻamaonia le fiaai i le faʻavaeina o le faʻaogaina o mea inu e aofia ai se suʻesuʻega faʻapitoa, faʻataʻitaʻiga o matua o mea faʻapitoa (platifillin, atropine) H2 histamine responsor blockers (cimetidine, famotidine), faʻataʻitaʻiga. Ina ia mafai ona fusia ni enzymes o le pancreatic i / i le 200 ml o le aminocaproic acid 5% faʻafofo 1-2 taimi i le aso, faʻafefeteina o plasma, albumin, glucose, electrolytes ia le itiiti ifo i le 3 lita i le aso, antihistamines.

Task 5 O se tagata maʻi e 48-tausaga i le mauaina o se fomaʻi i le lotoifale o loʻo faitio i faʻalavelave faʻafuaseʻi i le umbilical region, faʻaitiitia le manaʻo, inu, taʻavale i totonu o le manava, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai meaʻai vevela po o mea gaʻo, tele masoo stools. O nei faasea ua aliali mai ma o loo faatupulaia lo latou ogaoga i le 5 tausaga talu ai. Mai le emenesis ua iloa ai e 8 tausaga talu ai na mafatia i se faʻamaʻi o mumps. I le taimi o le suʻega: tulaga lelei, maualalo meaʻai. Mai i le manava o le tino ma le totoga e aunoa ma se togafitiga. O le manava e fai si fulafula, e matua tiga lava i le itumalo o le umbilical i luga o le palpation. Hulu i luga o le pito o le fao taugata. O fatufiti, e le faʻavaveina le lau.

Fesili: 1. Fai se suʻesuʻega muamua ma faʻamaonia.

2. O fea faʻamaʻi e manaʻomia e vaʻaia ai ou maʻi?

3. Faʻamatala se fuafuaga mo le suʻeina ole maʻi.

Tali: 1. O le uluaʻi suʻesuʻega o le pancreatitis.

2.E tatau ona faʻaeseese faʻamaʻi faʻamaʻi o le biliary system (cholecystitis, cholelithiasis), chronic enterocolitis, maʻi o le peptic.

3. Amylase o le toto, urine, ultrasound o le tino vevela o le tino, coprology, sugar toto, suega o le faapalepale o le glucose, suʻe duodenal ma se suʻega e lua alalaupapa ma le faaosofia o secretin ma pancreosimine, fibrogastroscopy, cholegraphy.

O le faʻaleagaina o le faagasologa, lea o loʻo tuʻuina mai ma suiga faʻapitoa i galuega a le pancreas ma ei ai se taimi faʻaletonu o le cyclical (faʻasalalau taimi), ua taʻua o le pancreatitis faifaipea.

I le faasolosolo faifai pea o le pancreatitis, o le fausaga o le tino pancreatic ua suia, ma o se taunuuga o lea ua faaleagaina ai ana galuega faalilolilo

O le maʻi e amataina i ni nai tausaga. I le pancreas, o le solia pea o ana galuega autu. O le uʻamea e gaosia ai enzymes i le aofaʻi saʻo, e le pulea le gaosia o hormones (inisalini), lea e faʻasaʻo ai le suka toto.

O ia faʻalavelave e mafua mai i suiga o le vaʻai i le parenchyma, lea o le a faasolosolo malie lava ma taʻitaʻi atu ai i le faʻavaeina o maa i totonu o vavae ma fusi o le pancreas.

O mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi

O le pancreatitis faifai pea e taʻua o se faamai o le malo. Talu ai nei, ua faaluaina le numera o mataupu i atunuu atiaʻe. O le mafuaaga autu mo lona atinaʻe o le itu lautele: ava malosi ma oloa maualalo. O lo latou faʻaaogaina e mafua ai ona oona le tino o le tino ma le faʻatupulaia tele o le pancreas. O lenei mea e oʻo atu ai i se pulelasi tele lea e faʻapupulaina i totonu o le pancreas lava ma faasolosolo malie lava ona faʻaumatia.

E tusa ai ma fuainumera, o le faʻamaʻi e sili ona taatele i tagata manulele o loʻo galulue i tausaga. I tamaitai, o le foliga masani e tupu pe a maeʻa le pancreatitis.

O le le mautonu o le atuatuvale e mafai ona maua ai le malosi i le atinaʻeina o le faamai

Faʻasalaga le atinaʻeina o le faʻaauau pea o le pancreatitis e mafai ona:

  • gallstone faamaʻi
  • manuʻa, mea oona,
  • maʻi faʻasolosolo masani, inu,
  • tulaga o le mafaufau (popolega).

E ese lava, o mafuaaga e taua ai le ulaula tapaa, lea e mafua ai le feʻaveaʻi o vaʻa laiti ma capillaries, lea e oʻo atu ai i le siama (faʻaitiitia le toto) o okeni parenchymal. O se taunuuga, o le faʻalauteleina o le tino e faʻaleleia i totonu o le okeni nai lo le parenchyma, e mafua ai ona faʻaleagaina le tino.

O vaega autu o togafitiga

O le mea autu i togafitiga o le tuʻuina atu lea o le malosi o le physiological i le pancreas. E tatau ona "motusia" mai le faagasologa o le atinaeina faalilolilo. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻamalamalamaina ai enzymes o meaola - Pancreatin, Creon, Mezim.

E i ai le manatu o le faʻaaogaina umi o sauniuniga o le enzyme o se mea e fai ma vaisu, o se taunuuga, pe a uma ona taofi a latou mea e fai, e le mafai e le pancreas ona galue tutoatasi. E leai se mea e sili atu na i lo se tala faʻasolopito. O le umi o le faʻaaogaina o enzymes, i se isi itu, ei ai sona aoga aoga i le isi galuega a le gland.

I le taimi lava e tasi e pei o le enzyme togafitiga, o le secretolytics ua faatonuina, mo se faataitaiga, Omez Insta ,. Latou te le gata faʻaitiʻitia le pulelaʻau, ae faʻaititia ai foi le elemene o le suka gaosia. E taua lenei mea aua e le aoga ia enzymes i se siosiomaga faʻaseʻe.

O le faʻaaogaina o fualaau o vaega eseese o le ki lea i le manuia i le togafitiga o le masani ai o le pancreatitis

Ina ia faʻamalieina le tiga o le faʻamaoniga, ua faʻamatalaina ai antispasmodics. I le taimi o le afaina o le gland, o le mamafa o le ala e faateleina, lea e faaosofia ai lagona tiga. Antispasmodic vailaʻau faʻamalo le puipui ma le gutu o le taʻavale, o le tiga e alu ese.

O faʻafitauli faigata

Afai e le o togafitia le pancreatitis, e mafai ona atiaʻe patho nei:

  1. O le mea e faʻaleaga ai. O le ulu o le popo e faʻapipiʻiina ai le talo.O le talo e le ulu i totonu o le moli toto, faʻaleleia, ona aʻafia ai lea i totonu o le toto.
  2. Faʻasagaga o le vein vein (o se ipu e tuʻuina atu ai le toto i le ate) i se fulu mumū. O le toto toto e toto i puipui o le manava, o le isophagus, e mafua ai veins varicose. E le tu i luga ni vaa, o le toto malosi tele i se taunuuga leaga.
  3. Faʻasalaga o le galuega faʻapitoa o le gland. O suiga ile metabolism ole gaʻo e taʻitaʻia ai le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli faigata o le maʻi, o nisi taimi e le mafai ona e faia e aunoa ma se taotoga

I le faʻaopoopoga, e mafai ona iai ni faʻafitauli e mafai ai ona faʻaalia le togafitiga:

  • koluma pito i lalo-necrotic ma le faʻasolosolo o le tino (suppuration),
  • sese aisysms (feʻau o le vavave o le uila ma le tafe toto),
  • o le i ai o suiga i totonu o le okeni, lea e le mafai ai ona faʻaitiitia le tiga o le tiga.

Taumafa mo le faʻasalaga o le faʻasolosolo faifai pea o le pancreatitis

I le laasaga o le vevela, e tatau ona e mulimuli i le tulafono autu: malulu, fiaai ma le filemu. Faʻasalaga mamafa, matauina se mea fiaai mo le 1-2 aso, e naʻo le faʻatagaina e inuina vai inu.

A maeʻa le faʻamafanafanaga o tiga e faʻaalia:

  • suauu poo fualaau faisua e aunoa ma le kapisi,
  • falaoamata
  • polo omela,
  • faʻataʻitaʻiga
  • meaʻai gaʻo maualalo (manulele, lapiti) i le ituaiga meatballs, meatballs, taʻavale vaʻa.

Laʻau moa moa vavalalata - o se tasi o ipu e faatagaina i le masani ai o le pancreatitis

O oloa gaosiga e mafai ona maualalo le gaʻo, i ni tapulaa faʻapulaʻa. Laʻau moa pe tao tao ma fua. Ova malosi, gaʻo gaʻo, pata, oloa ulaula, marinades, pickles e matua faasaina.

O le ae aʻoaʻo e uiga i mafuaʻaga o le atinaʻe ma le togafitiga o pancreatitis masani mai le vitio:

E manatu o se faʻamaʻi ogaoga ma le faʻamaʻi. Ae maise lava pe afai o le maʻi ma le alualu i luma o le pancreatitis e masani lava ona tupu.

O le pancreatitis o se mumū lea e tupu i totonu o fusi o le pancreas mo se taimi umi, e mafua ai suiga e le mafai ona suia i le fausaga ma le gaioiga o le okeni, o lona atelifa mataala pe maeʻa. Faʻamatalaga maualuga o le pancreatitis, o le pasene maualuga o maliu. O lenei mea e faʻaalia ai le matuia o le faʻamaʻi, e le tatau ona faʻagaloina muamua faailoga.

O mafuaʻaga o foliga mai o le pancreatitis masani e ese. Gastroenterologists faailoa mai mafuaʻaga masani e lua o le mimilo masani:

  1. Ava malosi. E tusa ai ma fuainumera, 60% o tagata gasegase e mafatia.
  2. O le faamaʻi.

O nisi taimi e le iloa ai le mafuaʻaga o pancreatitis, e le faʻaogaina e fesootaʻi ma se ituaiga olaga pe avea ma se taunuuga o se isi faʻamaʻi.

O le faʻapogai autu o foliga masani o le faʻamaʻi o le le faʻamaoniaina pea o faailoga. I nisi taimi, o le faʻamaʻi e matua afaina lava. Ma i le vaitaimi o le toe foʻi faʻalavelave, o le a aliali mai - o le maʻi e mafatia i se faʻalaʻau masani o pancreatitis. O le tele o taimi, o le pancreatitis e le afaina ai tamaitai, o tamaʻitaʻi e faigofie i faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le averesi o le tausaga o le faamai e mai le 28 i le 37 tausaga, i le matua talu mai le 50 tausaga, o le maʻi o le pancreatitis sili e masani ona i ai.

Tuua Lau Faamatalaga