Maualuga maualuga i le maʻisuka

Po o le a lava le ituaiga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona maua i le maualuga. E faʻateleina ai le tulaga lautele o le maʻi, faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi faʻapitoa. Ina ia faʻaitiitia le tulaga, e manaʻomia lou suʻeina o fualaau faʻamaonia ma suia lou olaga. E uiga i mea e mafua ai le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, metotia mo lona siaki ma togafitiga, faitau atili i totonu oa tatou tusiga.

Faitau lenei tusiga

Mafuaʻaga o le Maualuga i le Maʻisuka

O nei maʻi e lua e vavalalata vavalalata, latou te lagolagoina ma fefaamalosiaʻi e le tasi le isi. E taua le mafaufau o le maualuga o le maualuga o le afaina o le fatu fatu i le maʻisuka pe atiae e faasaga i se talaaga o le maualuga o le toto suka.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le filifiliga muamua e manumalo. O le nephropathy o le maʻi e mafua ai le faʻateleina o le renin e fatuina i fatugaʻo, lea e mafua ai se faasologa o gaioiga o meaola. O le iʻuga, o le siʻosiʻomaga o le tino ua faateleina, o le maualuga o le sodium i totonu o le toto, o le vai o loʻo taofia.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le mea muamua e manaʻomia ai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lea o le maʻisuka o le talaaga. E mafai ona muamua pe tupu i maʻi o le maʻisuka. I le avea ai ma mafuaʻaga autu, o le faʻamuamua o le inisalini o loʻo mafaufauina

O le tagata gasegase e maua mai le inisalini i aofaiga masani, ae o sē na te le mafai ona tali atu i ai. Glucose i totonu o le toto tumau pea le maualuga, ma o le tino e leai se malosi. O le pancreas e maua atili ai le inisalini e totogi ai.

O lenei tulaga e masani lava ona tupu i tagata mamaʻi e sili atu le mamafa o le tino. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • gaʻo gaʻo i totonu o le manava,
  • faʻasologa o togafitiga
  • tulaga maualalo o gaoioiga faaletino,
  • oona, gaʻo sili atu gaʻo ma suka i luga o le lisi,
  • faʻaleagaina o le ava malosi, e aofia ai pia.

E mafai ona faʻamalosi faʻamalosi tino o le tino. E taua foi o se ituaiga o okeni endocrine. O le mea e sili ona suʻesuʻeina o le: angiotensinogen, leptin, adiponectin, prostaglandins, faʻasologa o le insulin-growth.

Latou te faʻatasi i le taimi lava e tasi le faʻateteleina o le tino i le inisalini ma faʻagata ai vaʻa toto. Faatasi ai ma lo latou auai, o le tali atu o mea taua i le adrenaline, cortisol (hormones) o loʻo faʻateleina, sodium ma le vai o loʻo taofia, o le aofaʻi o fiva musika i totonu o puipui tetele, e puipuia ai lona malologa. O lenei mea e faʻamatalaina ai le tuʻufaʻatasia o le inisalini faʻasaʻo, toto maualuga ma le gaʻo, tele cholesterol, ua taʻua o le quartet oti.

Ma o iinei e sili atu i le taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga o le Maualuga o le Toto

Mo le maualalo o le maualuga, o le faitioga autu o le maʻi tiga. E tuʻufaʻatasia ma le vevela, vaivaiga lautele, feʻilafi solo o mata i luma o mata, gasegase. E leai se tasi o nei faʻamaoniga e patino, ma o le tele o tagata gasegase e le lagona le faateleina o le mamafa, aemaise lava i le maualuga o le numera.

O le mea lea, e le mafai e le tasi ona taulai atu i lagona, ae o le fua o fuainumera e manaʻomia. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e le taua tele nai lo le suka. Ona o le mea moni o le maʻisuka o loʻo i ai se faʻalavelave e faʻaleagaina ai le vascular tone, e tatau ona mataʻituina le toto maualuga pe a ma le tasi i le vaiaso - tasi le itula ao leʻi 'ai, lua itula mulimuli ane, i le taeao pe a uma le momoe ma le afiafi lua itula muamua. E tasi i le aso, e tatau ona ave ni fua ao tu, saofai ma taoto i luga o lima taitasi.

A o agai i luma le maʻisuka ma le toto maualuga, o le faaleagaina o gaioiga o loʻo aʻafia ai: o le tiga i totonu o le loto, faʻapupulaina e le matua faateleina o le mamafa, popole. E le pei o angina pectoris, e le fesootaʻi atu i le faʻafitauli faaletino ma e le aveesea e Nitroglycerin. Faʻatasi ai ma le vaivai o le fatu, le manava, manava o vae, ma faʻavaveina le fatu o le fatu.

Mo faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, o le manatuaina o le mafaufau, le faʻaleagaina, ma le le mautonu o uiga ia. O le gafatia i galuega faʻale-mafaufau e faasolosolo malie lava ona faʻaitiitia, moe i le taimi o le aso, vevesi pe a savali, atuatuvale, ma lima gatete.

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le puao po o le veli e iloa i luma o mata. Ona o le suiga o le suiga i le retina, ua faʻaititia le faʻaaliga, e lua faʻasolosolo tutupu, o loʻo i ai se faʻalavelave matuia po o le leai foi o se faʻaaliga.

Faʻafitauli faigata mo le maʻisuka

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga e fesoasoani i le tulai mai ma le alualu i luma vave o:

  • atherosclerosis - myocardial ischemia (angina pectoris, fatu fatu), faiʻai (faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, stroke), lima (faʻamaʻapeʻa le leona faʻatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi)
  • toilalo o le fatu ma le faʻamaʻi o le toto i mama, ate,
  • hypertensive ma le nephropathy o le maʻisuka ma se taunuʻuga i le le atoatoa,
  • retinopathy (suiga i vaʻa o le retina), glaucoma, otaota i totonu o le retina, o lana exfoliation ma le leai o se faʻaaliga,
  • feusuaʻiga tau feusuaʻiga i alii, faʻaititia le tosina i tamaʻitaʻi uma e lua.

O a fualaau e inu ai mai le mamafa

E tusa ai ma suʻesuʻega, e naʻo le tolu o tagata e maua i le maʻisuka e taofiofia le toto, ma le itiiti ifo i le 17% maua le maualuga ole manaʻo. O le tulaga ua faateteleina e le mea moni e faapea o le falefesootai o fesootaiga e tele bioadditives ma fualaau faasaina lona lua lona taua. Talu ai o le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka e taatele, e sili atu nai lo le tele o faʻasalalauga faatosina mo le vave tuʻuina atu ma le fesoasoani o le "vavega o lona uiga".

E taua le malamalama e mafai ona e ave ni fualaau fualaau, ae toaitiiti e iai se faʻamaoniga faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua fuafuaina le elemene amino acid sulfur e faʻaaogaina i le maʻisuka, le maualuga o le toto ma le fatu o le fatu.

Ole fualaau faʻasaina e faʻafaigofieina ai le gaʻo gaʻo, faʻaleleia le faʻatinoga o manaʻoga i totonu o le faiʻai, ma e iai le gaioiga faʻamalosi. O lona aafiaga i le toto maualuga o loo i ai foi iina, ae e le mafai ona afaina i se sui sooupu. O faʻataʻitaʻiga uma lava i le soifua maloloina, faʻamaʻi o le tagata lava ia ma faʻafitauli.

Faʻailoga ACE ma Angiotensin taligata

Angiotensin-converting enzyme (ACE) e faʻamalosia ai le fausia o le angiotensin 2. O lenei vailaʻau faʻamalosia malosi vasoconstrictor, ma lona maualuga maualuga e maualuga ai le toto. O se vaega o le ACE o loʻo puipuia le faʻaalia, ma e le faʻatagaina e le tagata faʻataʻitaʻiga le angiotensin 2 ua maeʻa ona faʻaaoga.

O nei vaega e lua o fualaau oona e sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka ma le maualuga o le maʻisuka. E mafua lenei i le mea moni e faapea:

  • puipuia le tino o le fatu mai le faʻaumatiaina e le gata ona o le togafitiga o le maualuga o le toto, ae ia faʻalauteleina ai foi le gaʻo o fatugaʻo, faʻaitiitia le mamafa i totonu o le glomerulus, aveesea le polotini, faʻamaonia le faagasologa o le faʻamaina o le urine
  • fesoasoani e faʻaitiʻitia le avega i luga o le fatu ma le faʻamaʻi totoʻa,
  • faʻaleleia lagona o le tino i le inisalini.

O le anetigonist Angiotensin 2 e lelei le faʻafeiloaʻi, ona o loʻo i ai so latou sao i le tino, ma e mafai foi ona faʻaititia le mafiafia o le muso o le fatu o le ventricle agavale. O tagata sili ona mataalia o le ACE:

O tagata e sili ona lelei le vaʻaia o le nusipepa:

Fualaau faasaina

Mo togafitiga e faʻaaoga ai se diuretic mai le vaega o thiazides - Hypothiazide i ni atigi popo. O le tele o taimi, o loʻo faʻamatalaina o se vaega o vailaʻau faʻamaʻi faʻasosoʻo faʻatasi. I se fualaau e oʻo atu i le 25 mg i le aso, e le faʻalavelave ai le fesuiaiga o le kulukose ma le cholesterol, o le urinary celts, ma le paleni o masima. Faʻailoa i le nephropathy. O sauniuniga e pei o Thiazide sauniuni Arifon, Indapamide e puipuia lelei ma puipuia fatugaʻo mai le faʻaumatiaga. O le aʻafiaga o isi togafitiga i le maʻisuka e le faʻamaonia.

Beta poloka

Faʻailoaina mo le faʻavaivai o le fatu, angina pectoris, pe a maeʻa le fatu fatu. E taua le mafaufau o la latou faʻaoga e matamata i le faʻaalia o se pa'ū i le toto suka. O le mea lea, o le maʻisuka atonu e misi le amataina o se osofaiga o le hypoglycemia, aemaise i vaiaso muamua o le taliaina. Faaaoga fualaau faasaina. O lona uiga latou te poloka poloka i totonu o le fatu ma ua toetoe lava leai se aafiaga i isi totoga.

Faʻatasi ma le cardiomyopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o le fatu), Nebival, Carvedilol, e sili ona saogalemu.

Paʻu o le kesi

O lo latou lelei o le leai o se aoga i le metabolism. O maʻi suka e faʻaalia i fualaau faʻamaʻi umi, latou te fesoasoani e puipuia le taʻavale. E masani ona faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa o le maualuga o le toto. O tagata maʻi ua faatonuina Norvask, Nimotop, Lerkamen, Adalat tuai. I le faʻamuamua o le tulaga poʻo le toilalo o le fatu, o fua laititi e faʻataunuʻuina e faʻasaina.

Faʻatasi ma le nephropathy, e faʻaaogaina faʻamapulaʻa, e masani ona masani Cinnarizine ma Diacordin.

Agonists (stimulants) o imidazoline receptors

Ona o le gaioiga i luga o le faiʻai, ua faaititia le gaioiga o le popole popole faʻafefe: latou te faʻaogaina le puipui lapisi, toʻa, faʻasolosolo le fua. E manatu i latou o se vaega faʻavae mo le maʻisuka, ao latou faʻaitiitia le faʻaititia o le insulin ma faʻagasolo le malepelepe o gaʻo. O vailaʻau sili ona lauiloa o Physiotens, Albarel.

Alpha blockers

Toto maualuga o le toto, faaleleia le metabolism o gaʻo ma gaʻo. Ae o loʻo iai a latou meatotino le lelei - latou te faʻaosoina ai le paʻu o le mamafa (faʻavaivaia, malepelepe). O le mea lea, o le maʻisuka, e le manaʻomia ona faʻaaoga. E sili atu ona lamatia le faʻatonu pe a uma le 55 tausaga, i le i ai o le neuropathy. Kardura ma Setegis e masani ona fautuaina ma le faʻateleina o le tele o le prostate gland.

E faʻafefea ona aʻafia le toto i meaʻai

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e maua i le maualuga o le mamafa (pe tusa ma le 145-150 / 85-90 mm Hg) mo le taimi muamua, ona oʻo lea i le masina o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino ma se tapulaa o le masima i le meaai i le 3 g i le aso e mafai ona fautuaina. E mafua ona o le mea moni o le tele o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le masima. Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e puleaina le faʻaitiitia o le mamafa e 5% mai le uluai kopi, ona ia:

  • 25% le maualalo o aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • o faailoga o le mamafa o le a maualalo ifo i le tusa ma le 10 iunite,
  • toto o le kulukose o le a faaitiitia e 35-45% ma le hemoglobin glycina e 15%,
  • lipid profile faʻamaonia.

O tulafono o le taumafataga mo le toto maualuga ma le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 1, o le toto maualuga e tupu i le nephropathy. O le mea lea, e taua le fesuiaiga i le kuka e aunoa ma le masima, ma 2-3 g tuʻuina atu i le tagata maʻi i ona lima mo le salting. Fautuaina mo le aofia i le lisi autu:

  • suauu suauu manogi,
  • Vasega muamua vegetarian muamua
  • meaʻai tunu, e tatau ona sasaa le u. E na o le maualalo o meaʻai e mafai ona faatagaina,
  • uu po o iʻa fagota, aano o manufasi ma meaʻai gaʻo,
  • kalu le maualalo-gaʻo, meainu laulamu,
  • fuālaʻau 'aina, masini,
  • buckwheat ma oatmeal
  • fualaau e le fafagaina ma fua.

O le meaai e le tatau ona tuʻuina, sisi, ulaula tapaa, sola, vevela vevela, mea faʻafiafia.

Faʻatasi ma le tele o meaʻai ma le maualuga, o loʻo maua ai se taumafa maualalo-kalori. O meaʻai gaʻo gaʻo e taua tele e filifili ai i se fuainumera maualalo maualalo. Fualaau aina suamalie ma le kuka e leai ni meaʻai - kapeti, kukama, zucini, tamato, eggplant, salati sala. O le aofaiga o le falaoa ma le cereal e gata. Cereals ma legumes e faʻaaoga mo na o soupisi.

I lalo o le faasaina:

  • sugar, sweets,
  • meaʻai saunia, sua suamalie, suamalie suamalie,
  • anapogi vave meaai
  • ava malosi
  • meaʻai gaʻo, fasi meaʻai,
  • pipi, ulaula, afu,
  • paluga pateta pe susu,
  • pasta, laisa paepae, tausoga, pulu,
  • kapoti carotisi ma beets,
  • fua suamalie
  • kulimi, kulimi siʻi mai le 5% gaʻo.
Meaʻai anapogi

O le soifuaga o le tagata maʻi

Afai o muamua, o le tapulaa pito i luga o le masani masani o le 140/90 mm RT. Art., I le 2017, na fautuaina ai e le American Heart Association le faia o le va o le 130/80 i le 140/90 i le tikeri muamua o le maualuga o le toto maualuga. Mo le maʻisuka, e oo lava i luma atu, o le maualuga o le 130/80 e leʻi fautuaina e sili atu. I le aluga o taimi, masalo o le a faʻaitiitia lenei faitioga.

O ia suiga ua mafua mai i mea ua faamaonia: faatasi ma le mamafa i le va o le 120 ma le 130 mm Hg. Art. o le aʻafiaga o faʻafitauli faʻapitoa e matua itiiti lava. O le mea lea, e fautuaina e oʻo lava ia i latou na gasegase i mea masani e faia suiga io latou olaga. E silia ma le 130/80 mm RT. Art. o nei tulafono e matua manaomia:

  • mutaaga o le ulaula tapaa ma le ava malosi,
  • aloese mai le taumafataga o meaʻai gaʻo, aemaise lava i latou e aofia ai le tele o le cholesterol (gaʻo gaʻo, mea faʻasao, oloa e leʻi maeʻa), mea suamalie ma paluga, masima o le laulau nai lo le 3-5 g,
  • faagaioiga faaletino i aso uma a le itiiti ifo ma le afa itula,
  • siaki toto
  • o le faʻaaogaina o fualaau e togafitia ai le maualuga o le maualuga,
  • usitaia o le pulega o le aso, teena o galuega i le po,
  • Faʻataʻitaʻiina auala o le malologa i le atuatuvale (faʻamalositino, yoga, mafaufau loloto, savali i le natura, musika malu, aromatherapy), le ogatotonu (pito i totonu o le mata, le nofoaga o le maualuga o le tiga i lalo o le occiput, le ogatotonu o le pale).

Ma o le tele lenei mea e uiga i ituaiga ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka ma le toto maualuga e faʻamalosia ai le tasi ma le isi faʻaaliga. I le maʻisuka ituaiga 1, o le nephropathy o le mafuaʻaga lea o le maualuga o le toto, ma i le maʻisuka ituaiga 2, o le gaʻo ma le inisalini o le mafuaaga. O faʻaaliga e masani lava e le faʻapitoa, o lea e taua ai le fuaina o fua faʻataʻitaʻi. O le inhibitors ACE ma le angiotensin 2 taligata, o faʻasasiga faʻatasi e sili ona talafeagai mo lo latou faʻaitiitia o le maʻisuka.

E fautuaina foi e sui le meaʻai, faʻaitiitia le mamafa ma lafoaʻi amioga leaga.

Pepa o le maualuga

O le faateleina o le mamafa i le moega lapoa i lalo o tulaga o le maʻisuka ua faauigaina o le tumutumu o le toto maualuga ≥ 140 mm Hg. ma le diastolic toto toto ≥ 90 mmHg E lua ituaiga o toto maualuga (BP) i le maʻisuka:

  • O le maualuga o le maualuga o le maʻisuka,
  • O le maualuga o le maualuga e mafua mai i le nephropathy o le maʻisuka,

O le maʻisuka nephropathy o se tasi lea o faafitauli ogaoga o le microbetcular i le maʻisuka malosi ma o se mafuaaga autu o le atinaʻeina o le faaletonu o le maʻisuka i le itu i Sisifo. E faʻapea foʻi ma le vaega autu o le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le soifua maloloina i tagata mamaʻi e pei o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le maualuga o le toto maualuga ona o le atinaʻe o togafitiga i totonu o vaʻa o fatugaʻo. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faateleina o le toto o le toto e masani lava ona i ai muamua i luma o le faʻaaliga muamua o faʻalogona faʻaleagaina i fatugaʻo. I se suʻesuʻega se tasi, e 70% o tagata gasegase na maua i le maʻisuka ituaiga 2 na maua i le maʻisuka ua uma ona maualuga.

Mafuaaga o le maualuga o le maʻisuka

I le lalolagi, e tusa ma le 970 miliona tagata e mafatia i le maualuga. O ai e manatu i le maualuga o le maualuga o se tasi o mafuaaga sili ona taua o le maliu vave i le lalolagi, ma o lenei faafitauli o le salalau. I le 2025, ua fuafuaina e 1.56 piliona tagata e nonofo i le toto maualuga. O le maualuga o le maualuga o le malosi e amata ona mafua mai i ia ituaiga faavae e tutoatasi pe faatasi foi:

  • E galue le fatu ma le malosi sili atu, o le totoina o le toto i totonu o vaa.
  • Vailaʻau (arterioles) faʻavave pe pisia i papa atherosclerotic e faʻafefe ai le toto.

O le faateleina o le kulukose o le toto ma le maualuga o le toto maualuga o auala masani o pathogenesis, e pei o le popole popole popole, system renin-angiotensin-aldosterone. O nei auala e fegalegaleai ma fefaamalosiaʻi ai le tasi ma le isi ma faia se taamilosaga leaga. O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka o taunuuga faaiu ia o le maʻi gasegase. O le mea lea, e mafai ona latou atinaeina le tasi ma le isi i le tagata lava ia pe tutoatasi foi le tasi i le isi.

Faʻamatalaga Faʻatau ma Faʻaʻailoga

E tusa ai ma le American Diabetes Association, o le tuufaatasiga o maʻi e 2 e matua afaina lava ma e faʻapupulaina ai le lamatiaga o se fatu fatu poʻo le faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai avanoa mo le faaleagaina o isi totoga ma suauu, e pei o le faaleagaina o vaʻa o le nefron fatu ma le retinopathy (togafiti o vaʻa o le mata o le mata). 2.6% o le tauaso e tupu i le retinopathy o le maʻisuka. O le maʻisuka lē pulea e le na o le pau lea o le soifua maloloina e faateleina ai le lamatiaga o le toto maualuga. O faʻafitauli o le fatu maso o le fatu poʻo le faʻapapa o le mafaufau e tupu maualuga pe a fai e sili atu ma le tasi o mea nei e aʻafia ai:

  • popole
  • taumafataga maualuga i gaʻo, masima,
  • amio le taua, ola lelei,
  • matua
  • afaina
  • ulaula
  • inu ava malosi
  • maʻi faʻamaʻi.
O le fuaina o le toto maualuga e manaomia pea.

I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le toto maualuga e leai ni faʻamatalaga maʻoti ma o loʻo faʻatasi ma le ulu o le ulu, diva, ma le fula. O le mafuaaga lena e te manaʻomia ai le siakiina e le aunoa o lou toto. O le fomai o le a fuaina i asiasiga taʻitasi, ma fautuaina foʻi e siaki i le fale i aso uma. O faʻatelega masani o le maʻisuka o:

  • faʻaauau faifaipea
  • matuai galala ma fiaai
  • tupe mama poʻo le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa,
  • alii feusuaʻiga,
  • afaina ma tingling i lima ma vae.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻafefea ona faʻaitiitia le mamafa?

I le i ai o maualuga maualuga o le suka, e fautuaina e taofiofia le toto i le 140/90 mm Hg. Art. ma lalo. Afai e maualuga le numera o le mamafa, e tatau ona amata ona togafitia togafitiga faʻasolosolo. E le gata i lea, o faafitauli ma gaʻo, vaai poʻo le i ai o se paʻu i le taimi ua tuanai o ni faʻamatalaga tuusaʻo mo togafitiga. O le filifiliga o fualaau faasaina ua filifilia taitoatasi e le fomaʻi e faalagolago ile tausaga, maʻi tumau, togafitiga ole maʻi, faapalepale ile fualaau faasaina.

Fualaau mo togafitiga ma le auala tutusa

Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e tatau ona atoatoa. Muamua laina antipypertensive aofia ai vaega e 5. O le vailaʻau muamua lea e masani ona faʻaaogaina mo le maʻisuka faʻatasi o se vailaʻau mai le vaega o le angiotensin liliuina o le inhibitors o le enzyme (inhibitors ACE). Faatasi ai ma le le faapalepale i le inisiua ACE, ua faatonuina ai se vaega o le angiotensin 2 receptor blockers (sartans). I le faʻaopopo atu i le faʻamalosia (faʻavaivai) aʻafiaga, o nei vailaʻau e mafai ona puipuia pe faʻagesegese le faʻaleagaina o ipu o gaʻo ma toe momoe i tagata e maua i le maʻisuka. E le tatau ona faʻapipiʻi le inhibitor o le ACE e faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga a le angiotensin 2 i le togafitiga. Ina ia faʻaleleia atili le aʻafiaga o fualaau faʻasaina, e faaopoopo faʻasolosolo mo togafitiga, ae naʻo le fautuaga a le fomaʻi.

Taumafa o se auala o le olaga

O le autu o le togafitiga o le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga o le fuaina lea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, faʻatapulaʻaina o le gaʻo, ma le faʻaitiitia o le tele o le masima e faʻaaoga i meaai. O nei fautuaga o le a fesoasoani ia te oe e te tausisia nei faatonuga:

  1. O le masima masima o lona uiga o mea manogi.
  2. O se ipu meaai e pei o se uati. O le afa o le ipu o loʻo i ai fualaau faisua ma fua, o le kuata o le protein mea taumafa ma o le mea o totoe o le gaʻola (gaʻo atoa).
  3. Faatapulaa lau meaʻai caffeine. E faʻaleleia ai le toto ma faateleina le cholesterol toto.
  4. Taumafa fatu atoa e maualuga i vitamini, minerale, ma fiber.
  5. Fai le leai i le ava malosi. O pia, uaina, ma le tele o lamolemole e aofia ai le suka, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O le ava malosi foi e faaosofia ai le manaʻo ma mafai ona mafua ai le fafagaina.
  6. Mea inu i totonu o ogaumu poʻo kuka. Faʻatau meaʻai kuka.
  7. Faʻaitiitia le gaʻo "leaga".
Toe foʻi i le laulau o mea

Puipuia o le maualuga o le toto ma le maʻisuka

O le faʻaogaina o le soifua maloloina e tumau pea le maatulimanu i le puipuia ma togafitiga o le maʻisuka ma le maualuga. Gaioiga lelei atoatoa e oo i le 30 minute i aso uma, o le paleni taumafa, puleaina o le toto, glucose ma le toto toto, teenaina o masani leaga - o le a faaitiitia ai avanoa o le faateleina o le toto maualuga i le i ai o le maʻisuka.

O le siakiina o le kulūkose i le toto e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le fatu fatu e 42% ma le aʻafiaga o le fatu fatu, stroke, poʻo le maliu mai le maʻi cardiovascular e 57%. O le taofiofi o lipids i le toto e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi cardiovascular e 20-50%. O le paʻu ma le tausiga o le mamafa, ma le tausia o se olaga soifua maloloina o le a le gata ina faʻaleleia ai le ala o le maʻisuka, ae faʻaleleia ai foʻi le soifua maloloina.

Faiga o le maʻi

O le maualuga o le kulukose i le maʻisuka e faaleagaina ai le pito i totonu o le moega lapisi. O lenei mea e solia ai le gaosiga o vailaau oona i totonu o le vailaʻau, faʻaitiitia ai le gaoioi o maʻa ma taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maualuga.

Faʻaleagaina ai ipu o fatugaʻo, o le uiga o le maʻisuka, o le nephropathy o le maʻisuka e tupu. O fatugaʻo e amata ona faʻamalosi le tele o vasoconstrictor mea e mafua ai le maualuga maualuga o le maualuga o le maualuga.

O le faateleina o le mamafa e fesootaʻi ma le maualuga o le maualuga o le maualuga (observance) e matauina i le 80% o tagata gasegase. O le 20% totoe na pagatia mai aafiaga o le maualuga maualuga o le toto maualuga. I se vaega itiiti o tagata gasegase, o le faateleina o le mamafa e afua mai i le faaitiʻitiina o gaʻo, pyelonephritis, glomerulonephritis.

Maualuga maualuga e fesootaʻi ma le nephropathy o le maʻisuka e masani lava ona tupu mai i le tulaga o le maʻisuka ituaiga. O lenei ituaiga o le maʻi e atiina ae i tupulaga talavou ma o loʻo faʻatasi ma le vave faʻaleagaina o le tino fatu. 10 tausaga talu mai le amataga o maʻi, o le afa o nei gasegase e matua faateleina le mamafa.

Aisea e sili atu ona lamatia ai le maualuga o le maʻisuka

O le tuufaatasiga o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2 e matua faateleina ai le lamatiaga o le taia ma le fatu fatu. E ono tulai mai le faaletonu fatuga. Faʻaleagaina vave i le vaʻaia o vaa e mafai ona taʻitaʻia ai.

O le retinopathy ma le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka ua vave ona alualu i luma ma e mafai ona taitai atu ai i le tauaso

O le maualuga ole maualuga o le maualuga e faʻateleina ai le amataina o le faaletonu o le mafaufau, e pei o le maʻi o le Alzheimer ma le dementia (senile dementia).

O le lamatiaga o le tuufaatasiga o nei faamaʻi e lua e sili ona taua i le i ai o isi mea faʻafitauli:

  • mataupu o le faʻaleagaina o le myocardial i aiga vavalalata,
  • popole
  • meaai e maua i gaʻo ma masima,
  • leai se faamalositino
  • matua
  • mamafa tele
  • ulaula
  • leai o le palukaio poo le vailaʻau D,
  • ava malosi
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻalavelave moe moe.

Manatu autu togafitiga

O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka e faʻamalosia e le tasi le isi. O le alualu i luma o le togafitiga e o faatasi ma le faateleina o aʻafiaga o faʻalavelave (faʻalavelave fatu, stroke, fatu) ma le le atoatoa.

O le togafitiga o le maualuga o le suka i le maʻisuka malosi o loʻo i ai sini autu nei:

  • faaitiitia le lamatiaga o ni faafitauli mai le loto ma toto toto,
  • faaitiitia i le tino mai nei faafitauli,
  • puipuiga o le le atoatoa,
  • faaleleia atili o le lelei o le olaga o le tagata maʻi,
  • tausisia o le maualuga o le kulukose o le toto (aafiaga le faaituau i le gaosiga o gaʻo).

Filifiliga o fualaau faasaina

Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e tatau ona amata i le angiotensin-faaliliuina o inhibitors o le enzyme (inhibitors ACE). O lo latou aoga ua faamaonia e suʻesuʻega faavaomalo.

Ona o le le atoatoa o le faʻamaonia o le ACE, na faʻapipiʻiina ai le calcium (amlodipine, felodipine) i togafitiga. O lenei tuufaatasiga e puipuia ai le fatu mai aafiaga leaga o le sili atu o kulukose.

Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻapipiʻi faʻamaʻi le ACE i togafitiga. E tatau ona tuʻuina atu le mea e sili ona lelei i le faʻataʻitaʻiga, e pei o le faʻatau fualaau faasaina o togafitiga uma.

Afai o le maualuga o le toto maualuga i tagata mamaʻi o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ma le maʻi fatu fatu (angina pectoris, fatu fatu), e tatau ona faaopoopo i le togafitiga beta-blockers. E tatau ona e filifilia na mea e le afaina ai le metabolism o le carbohydrate. O nei vailaʻau e aofia ai peta-blocklectlect beta-blockers, aemaise lava, bisoprolol, carvedilol, nebivolol. O nei vailaau e tatau ona faʻaaogaina e puipuia ai le osofaʻi o le fatu ma le maliu faʻafuaseʻi.

O vaega autu o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o tagata gasegase e maualuga le maualuga ma le maʻisukaSuafa Fualaau
ACE inhibitorsEnalapril, Lisinopril, Ramipril, Fosinopril
Diuretics (vailaʻau diuretic)Faʻailoa, Arifon
O loʻo faʻatau atu i le kesi (kesi calcium channel blockers)Amlodipine, Felodipine
Beta polokaBisopralol, Carvedilol, Nebivolol
Angiotensin-11 poloka polokaValsartan

O le filifiliga o vailaau faʻapitoa foi e faalagolago i lona aafiaga i le galuega toefaʻailoga. Ua faʻamaonia e faʻamaonia e le inhibitors ACE ma le nofoagapamide le excretion o le polotini i le urine ma puipuia ai le atinaʻeina o le le atoatoa, ma o le calcium antagonists (verapamil ma diltiazem) e tutusa lava le aafiaga. O nei fualaau oona e mafai foi ona faʻaaoga i togafitiga faʻapitoa o le maualuga o le maʻisuka. I le tulaga o le faapalepale i le inisiua ACE, o le angiotensin II tagata e faʻamaonia le receptor - sartans (valsartan) o loʻo faʻatulagaina.

Le aʻafiaga o vailaʻau i tulaga masani

O nisi o vailaʻau o le toto maualuga e afaina ai le gasegase gaʻo, o lea e le fautuaina ai mo le faaaogaina i le maʻisuka. E faʻaaoga lenei mea i togafitiga faʻasolosolo ma peta-blockers.

O le mea sili ona faʻaaoga o le thiazide diuretic o le hypothiazide. E mafai ona mafua ai le faateleina o le anapogi o le kulukose toto ma le faʻamaualuga o le hemoglobin glycosylated. Faʻasaga i tua o lona faʻaaogaina, faʻapalepale ole kulukose (faapalepale) faʻaleaga. O mataupu e lauiloa pe a oʻo i le ketoneemics o le hyperosmolar coma na atiaʻe i le taimi o le puleaina o le hypothiazide. E mafua lenei mea ona o le taofiofia o le faʻamalosia o le inisalini ma le faaitiitia o le lagona o le tino i lenei hormone.

Aafiaga leaga i le maʻisuka ma peta-blockers. O fualaau nei:

  • faatelegese le gaosia o le inisalini,
  • faateleina le tetee o le tino (faʻamalosia o le inisalini),
  • faʻalavelaveina le faʻafefe o le suka i sela,
  • faʻateleina le pulefaʻatonu o le hormone tuputupu aʻe - o se tagata e tetee i le inisalini.

O le iʻuga, o le kulukose anapogi e tupu pe a uma ona 'ai. O mataupu o le atinaʻeina o le maʻisuka na lipotia.

Peta patters mask o faailoga o le le lava o le kulukose i totonu o le toto, ma faigata ai ona iloa le hypoglycemia. Latou te faʻalavelaveina foʻi le faʻatuina faʻafuaseʻi o meaʻai mai le ate, mo se faʻataʻitaʻiga, ao faagasolo taimi faʻaletino. O lenei mea e mafua ai ona faʻaauau le atinaʻeina o tulaga o le hypoglycemic.

Ua faaalia i suʻesuʻega e oʻo lava i tagata e maua i le maualuga o le kulukose o le toto ma togafitiga umi ma thiazides ma beta-blockers, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka e maualuga atu nai lo togafitiga faʻamaʻi a le ACE.

Puipuiga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka

Ina ia aloese mai faʻafitauli ogaoga o nei faʻamaʻi, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaititia le faʻaaogaina o le masima laulau ma faʻateleina le gaioiga faaletino. O le savali e fautuaina mo le 20 i le 30 minute i le aso, poʻo soʻo se gaoioiga i fafo mo le 90 minute i le vaiaso. E fautuaina e lafoaʻi le eletise ma faʻaaoga le taavale e mafai ona e savali ai.

E taua le mulimuli i meaai maualalo-calorie, o se tapulaa i le taumafa o masima, suka, aano o manufasi ma gaʻo susu. O nei fua faʻatatau e faʻaoga i le togafitia o le meaʻai. O le mamafa tele o se mea taua i le amataga ma le alualu i luma o le maʻisuka. O le masani ai o le mamafa o le tino e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose e gaʻo ma e mafua ai le faʻaitiitia o le mamafa o le toto.

Fautuaga tau taumafa mo tagata gasegase e maualuga le maualuga ma le maʻisuka:

  • 'ai nisi fualaau' aina ma fualaau faisua
  • na o na o meaʻai gaʻo susu e maua,
  • aloese mai meaʻai salty ma falai, e masani ona faʻaaoga le gaoi poʻo le taoina,
  • 'ai le falaoa atoa o le falaoa, alalaʻau enaena, pasta mai le kulimi o le kulimi,
  • faaitiitia le taumafaina o meaai,
  • ia mautinoa ia 'ai le taeao.

E masani lava o tagata e maua i le maʻisuka ua maualuga le "masked" maualuga, lea e le o iloaina i ni fua e le masani ai, ae e leaga le aafiaga i le setete o vaa. O le mea lea, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faia i taimi uma le mataʻituina o le toto i aso taitasi. O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona amataina muamua ma sina siʻitia laʻititi o fuainumera masani.

O le maʻi suka e masani lava ona faʻalavelave i le maualuga o le toto maualuga poʻo le maualuga o le maualuga o le toto. O le tuufaatasiga o nei faʻamaʻi e lua e faʻapupulaina le ono aʻafiaga o faʻafitauli mai le loto, gaʻo, mata, faiʻai ma isi totoga. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona mataʻituina le ituaiga o gaoioiga, meaai paleni, ia suʻesuʻe i le taimi ma ia inuina vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi.

E talafeagai le ave o vitamini mo le maualuga, aua ua faamaonia e faʻaitiitia ai le toto. O fea e tatau ona inu? Will fesoasoani magnesium B6 ma analogues fesoasoani?

O sartans ma sauniuniga o loʻo aofia ai, ua faʻamaonia, pe a manaʻomia, faʻaitiitia le mamafa. E i ai se faʻavasegaga faapitoa o vailaʻau, ma ua vaevaeina foi i ni vaega. E mafai ona e filifilia se tuʻufaʻatasiga tuʻufaʻatasia poʻo augatupulaga fou e faalagolago ile faafitauli.

E le sili ona leaga mo tagata soifua maloloina, o le arrhythmia ma le maʻisuka e mafai ona avea ma se lamatiaga ogaoga i tagata gasegase. E sili ona lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2, aua e mafai ona avea ma se mea e oso ai le paʻu ma le fatu fatu.

I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka ma le angina pectoris o se tulaga lamatia tele i le ola maloloina. E faʻafefea ona togafitia le angina pectoris ma le maʻisuka ituaiga 2? O le a le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu e mafai ona tupu?

O se meaai talafeagai mo maʻi o le fatu fatu e fesoasoani e tausia le tulaga masani. O meaai maloloina ma meaai paleni mo angina pectoris ma le cardiac ischemia o le a lagolagoina le tino.

O le maualuga o le maualuga i le matua e mafai ona matua faaleagaina ai le tulaga o le ola. E tele auala lelei e taulimaina ai.

Toeitiiti leai se tasi na mafai ona aloese mai le atinaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka. O nei maʻi e lua ua i ai se vavalalata vavalalata, aua o le maualuga o le suka e aafia ai puipui o toto toto, e faaosofia ai le atinaʻeina o le atherosclerosis o pito i lalo o tagata mamaʻi. Togafitiga e faia i se taumafataga.

O maʻi suka e lamatia mo maʻi faʻapitoa. Faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka e mafai ona iu i le oti. O se fatu fatu faʻafuaseʻi e vave. I le ituaiga 2, o le taufaamatau e maualuga atu. E faapefea ona alu togafitiga? O a ona uiga? O a ituaiga o meaai e manaʻomia?

Afai e faʻamautu le maʻi o le faamalosi tino, o le togafitiga muamua o le a faʻamuamua i le mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le faʻafitauli, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi fatu fatu. O le vailaʻau mo le angina pectoris tumau e fai i se falemaʻi.

Faʻafitauli o le toto maualuga i le maʻisuka ituaiga 1

I le maʻisuka ituaiga 1, o le genesis o le toto maualuga o le 80-90% e fesootaʻi ma le atinaʻeina o DN. O loʻo matauina i le 35-40% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma e pasia le tele o vaega: o le tulaga o MAU, o le tulaga o le PU ma le tulaga o le faaletonu masani. O le faateleina o le toto maualuga (> 130/80 mm Hg) e maua i le 20% o tagata mamaʻi ma MAU, i le 70% i le tulaga o le PU ma le 95-100% i le tulaga o le le atoatoa o le tino. I a matou suʻesuʻega, sa maitauina le maualuga o le tuufaatasiga i le va o le maualuga o le excretion protein i le urine ma le maualuga o le faateleina o le toto. O le tuufaatasiga o le tuufaatasiga o le toto maualuga ma MAU o le 0.62 (p 160/95 mm RT Art.),
- 63% o tagata taʻitoʻatasi e maua i le hyperuricemia (faʻamatalaga o le serum uric acid> 416 μmol / L i tane ma> 387 μmol / L i fafine),
- 84% o tagata e maua i le hypertriglyceridemia (TG> 2.85 mmol / L),
- 88% o tagata maualalo le HDL cholesterol (7.8 mmol / L ma le 2 itula i le maea ai o le utaina o le glucose> 11.1 mmol / L).

Faatasi ai ma le tuufaatasiga o le maʻisuka ituaiga 2 (poʻo le NTG) ma le dyslipidemia, hyperuricemia ma le maualuga maualuga, o lona uiga, faatasi ai ma vaega autu o le maʻi gasegase, o le fuainumera o le IR e 95%. O le mea lea, e taʻu mai ai, o le mea moni, o le taʻiala o le faʻalauteleina o le faʻaleagaina o maʻi o le IR.

O le matafaioi a le IR i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2

Vaʻai le IR i lalo o le toto e tusa ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O le pito sili ona taua o le maʻi o le leai o le insulin i le muscle, siama ma le ate.O le IR o le maso o le tino ua faaalia i le faaitiitia o le tafe o le kulukose mai le toto i le myocytes ma lona faaaogaina i sela maso, tino o le tino - i le tetee atu i le gasegase o le insulin, lea e oo atu ai i le faaputuputuina o gaʻo aoga fua (FFA) ma glycerol. FFA e ulufale i le ate, lea e avea ai ma punavai autu o le fausia o lipoproteins atherogenic o le tino maualalo (VLDL). Meatusi lapisi IR o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le glycogen ma le faʻafouina o le gau o le glycogen i le glucose (glycogenolysis) ma le novo glucose synthesis mai amino acids, lactate, pyruvate, glycerol (gluconeogenesis), ma o le mea lea ua oʻo mai ai le glucose mai le ate i le toto. O nei gaioiga i le ate ua faʻaaogaina ona o le le lava o le faʻamalosia e le inisalini.

Vaʻai le IR IR i luma o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 ma e mafai ona iloa i totonu o aiga vave o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le gasegase o gasegase. Mo se taimi umi, ua totogi le IR e le tele o le inisalini e maua mai i suauu β-gaʻo (hyperinsulinemia), lea e lagolagoina ai le gaosiga o le gaʻo gaʻo masani. Ole vaeluaga o le vaomalo e tutusa lelei ma le faailoga o le IR ma ua avea o se faʻamaʻaloga o le maʻisuka ituaiga 2. Mulimuli ane, faatasi ai ma le faateleina o le tikeri o le IR, e le mafai ona feagai le sel β ma le faateleina o le kulukose, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le gaosiga o le insulin ma le faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka. Muamua, o le vaega Muamua o le manava o le inisalini (vave) e pagatia i le tali atu i le utaina o meaʻai, o le vaega lona lua (vaega o le puleaina o le insaline basal) e amata foi ona faʻaitiitia.

O le gasegase o le hyperglycemia e faʻaleleia atili ai le gaioiga o le IR ma taofia le galuega insulin-secretory o sē ß. O lenei masini e taʻua o le gaʻo kulūkose.

O loʻo talitonuina o le faʻalavelave o le IR o loʻo i ai se faavae mausali, faʻavae i le taimi o le evolusione. E tusa ai ma le manatu o le "genotype economical" na tuʻuina mai e V. Neel i le 1962, o le IR o se faiga faʻavae e faʻaleleia ai le ola i tulaga leaga, pe a oʻo i taimi o le tele o mea e nonofo ai ma taimi o le fiaai. O le auai o le IR ua mautinoa ai le faatupulaia o le malosi i le tulaga o le teuina o gaʻo, ma o le tele o nei fanua na lava e faasaoina ai le fiaai. I le gasologa o le natura filifilia, o na kenera na maua ai le IR ma le teuina o le tino na faʻatulagaina e sili ona talafeagai. O le talitonuga ua faʻamaonia i se suʻega i mumumu na mafua i le matelaina faaumiumi. E na o na maiva na ola mai na faʻatalanoaina lautele le IR. I aso nei, i atunuu e maualuga tulaga o le soifuaga, e pei ona taua e le le malosi ma le maualuga o le kalori meaai, o le togafitia o le IR sa teuina i le mafaufau e faaauau pea ona "galue" i le teuina o le malosi, lea e mafua ai le gasegase o le tino, dyslipidemia, toto maualuga ma, mulimuli ane, le maʻisuka ituaiga 2.

I le taimi nei, ua lava faʻamaoniga ua faʻaputuina e fautuaina ai o le IR ma lona faʻasolosolo o le hyperinsulinemia o mea taua ia mo le faʻavaveina o le atherogenesis ma le maualuga o le tino mai maʻi o le fatu. O se suʻesuʻega IRAS tele (Insulin Resistance Atherosclerosis Study) na maeʻa talu ai nei, lea na fuafua e iloilo le sootaga i le va o le IR (ua fuafuaina e se suʻega o le toleniga o le glucose) ma tulaga lamatia o le cardiovascular i le faitau aofaʻi o tagata e leai se maʻisuka ma gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le avea o se faailoga o le atherosclerotic leion o vaa na fuaina le mafiafia o le puipui o le gaʻo. O le suʻesuʻega na faʻaalia ai se sootaga tuusao manino i le va o le IR ma le mamafa o le gasegase abdomina, atherogenicity o le fulufulu lipid spectrum, faʻamalosia o le tino o le coagulation, ma le mamafa o le gaioro i tagata uma e leai se maʻisuka ma gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Matafiafia puipui mo iunite taʻitasi o IR O le gaʻo uro e faateleina i le 30 micron.

O loʻo iai le tele o faʻamaoniga faʻamaonia e faapea o le hyperinsulinemia o se tulaga tutoʻatasi o le aʻafiaga o maʻi o le fatu fatu i tagata e leai se maʻisuka ituaiga 2: Palani e faamoemoe e suʻesuʻe (pe tusa ma le 7000 suʻesuʻeina), Busselton (e sili atu ma le 1000 na suʻesuʻeina) ma leoleo Helsinki (982 suʻesuʻeina) (meta-analysis e B. Balkau et al. ) I tausaga talu ai nei, o loʻo faʻalagolago i le tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 2. E i ai faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga mo lenei faʻamatalaga. O le galuega a R. Stout ua fautua mai e faapea o le inisalini ei ai lona aafiaga i le atherogenic i luga o puipui o toto toto, e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o sela maso masi, le tuufaatasiga o lipids i totonu ia i latou, o le faateleina o fibroblasts, o le amataina o le toto toto coagulation, ma le faaitiitia o le fibrinolysis.

O le mea lea, o le IR ma le hyperinsulinemia e maua ai se saofaga taua i le alualu i luma o le atherosclerosis, e le gata i tagata taʻitoʻatasi na mafua mai i le atinaʻe o le maʻisuka ma tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le matafaioi a le IR i le atinaʻeina o le maualuga o le toto

O le mafutaga o le hyperinsulinemia (o se faailoga o le IR) ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le insulin i plasma i se tagata maʻi, e mafai ona vavalo vave le tupu aʻe o le maualuga o le toto. E le gata i lea, o lenei mafutaga e mafai ona maua uma i tagata mamaʻi i le gaʻo ma i tagata taitoatasi e mamafa le tino.

E tele auala e faʻamatala ai le faateleina o le toto i le hyperinsulinemia. O le inisalini e faʻateleina ai le faʻafouina o le faʻalavelave popole faʻafefe, faʻaleleia le faʻamautuina o le Na ma le vai i totonu o le tino, ulutala o le Na ma Ca, inisalini e avea ma mea e faʻaaoga ai le siama maso maso, lea e taʻitaʻia ai le puipui o le vaa.

O le a le maualuga o le maualuga?

I vailaau, o lenei faʻamaʻi ua faauigaina o le faʻateleina o le maualuga o le toto mai le 140/90 mm Hg. Art. ma luga. O le maualuga o le maualuga o le maualuga e tusa ma le 90-95% o mataupu. E foliga mai o se faʻamaʻi tutoʻatasi ma o le uiga o le maʻisuka ituaiga 2. O le maualuga o le maualuga i le 70-80% o mataupu e muamua atu i lenei maʻi, ma e na o le 30% o tagata gasegase e tupu pe a maeʻa le fatu fatu. E maualuga le maualuga o le maualuga (symptomatic). E atiina ae i le maʻisuka ituaiga 1.

Mafuaaga o le toto maualuga mo le maʻisuka

O mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e fuafua ile faalagolago ile ituaiga o maʻisuka. I le ituaiga 1, 80% o mataupu o le maualuga o le toto maualuga ua tupu ona o le nephropathy o le maʻisuka, o lona uiga ona o le faaleagaina o fatuga. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le mamafa e tulai mai ao lei tupu. E muamua atu i lenei maʻi ogaoga, o loʻo galue e avea o se vaega o le maʻi gasegase.

O le eseesega i le va o le maʻisuka 1 (DM 1) o le manaoga faifai pea o le iniseti o le inisalini - o se mea e fesoasoani i le glucose e ulu atu i siama, lea e faamautinoa ai a latou gaioiga taua. E faamutaina le gaosia i le tino lava ia. O le mafuaʻaga o le tele o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi o le maliu o le sili atu i le 90% o suauu pancreatic. O lenei ituaiga o maʻisuka o le inisalini-faʻalagolago, tuʻufaʻatasia, ma e le maua i le taimi o le olaga. Faatasi ai ma mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto, o loʻo taʻua i lalo:

  • togafitiga o le endocrin system - 1-3%,
  • eseʻese maualuga o le systolic - 5-10%,
  • maualuga maualuga maualuga - 10%,
  • maʻisuka nephropathy ma isi faafitauli tau fatuga - 80%.

E iai foʻi le ituaiga o maʻisuka-tutoʻatasi o le maʻisuka (ituaiga 2 maʻisuka). E taatele i tagata matutua pe a mavae le 40 tausaga, ae o nisi taimi e matauina i tamaiti. O le mafuaaga o le faamai o le le lava lea o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. O le iʻuga, e le mafai ona faʻagasolo masani faiga faʻasolosolo. T2DM e maua i le taimi o le olaga. E masani lava ona taatele i tagata mamaʻi pe a tele pe mamafa.

O le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e mafua mai i:

  • togafitiga o le endocrin system - 1-3%,
  • masini vavalalata o le gataifale - 5-10%,
  • maʻisuka nephropathy - 15-20%,
  • vaʻaia le maualuga o le systolic - 40-45%,
  • ogaoga maualuga (ituaiga muamua) - 30-35%.

E faapefea ona faʻaalia le maualuga o le maualuga i le maʻisuka

Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, e afaina tele laʻau ma vaʻa laiti i le tino o le tagata. Talu ai ona o le faʻaitiitia o lo latou gafatia, ua amata ai le mamafa. I le tele o le maʻisuka, e faʻalavelave le taamilosaga o le cerebral ona o le toto maualuga. O le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka e faalagolago i ona faʻaaliga. I le maʻisuka ituaiga 1, e fesootaʻi ma le nephropathy o le maʻisuka, lea e aʻafia ai neura o le tino o le tino ma le faatulagaga o fatugaʻo, mafua ai:

  1. O foliga mai i le mimilo o le albumin o le microalbuminuria. Galuega o se amataga muamua o le toto maualuga.
  2. Proteinuria Faʻaalia se faʻaitiitia o le gafatia o le gafatia o gaʻo. O le taunuuga o le faʻaalia mai o le aofaʻi o le protein i le urine. Faatasi ai ma le proteinuria, o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga e oʻo atu i le 70%.
  3. Faʻasologa o le faalēaogā taimi. I lenei laasaga, ua maitauina le le atoatoa o le tino, lea o se 100% mautinoa o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae e faasaga i le tala o le oona. Afai e faʻasosoʻo le faʻamaʻi ma le maualuga o lona toto, ona tupu ai lea o lona faʻalavelave i le faʻalepaleina i meaʻai gaʻololo poʻo se maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E muamua i le vaivai o le glucose metabolism i le tino. O lenei tulaga e taua o le "syndrome syndrome." Faʻasaʻoina le faʻamalosia o le inisalini e faia i le faʻaaogaina o mea taumafa maulalo gaʻo.

E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le maʻisuka

Ua filifilia togafitiga faʻapitoa mo tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi. Latou te manaʻomia le faʻamautuina o le toto maualuga, a leai, e tusa ai ma cardiologists, o le lamatiaga o le atiaeina o faafitauli i le cardiovascular e maualuga: faamai o le fatu fatu (CHD), faaletonu fatu, stroke. O se taunuuga matautia o le faʻalavelave maualuga. O le togafitiga e atoatoa. E aofia ai:

  1. Laʻu meaʻai laiti. Ina ia aloese mai le malosi o le fesuiaʻiga o le toto, e tatau ona tuu i lalo mea o le lipoproteins maualalo ma glucose i le taumafataga.
  2. O fualaau oona mo le maʻisuka e aofia ai vaega eseese o vailaau e galue i nisi o auala e faʻaitiitia ai le toto.
  3. Faʻatau auala. Latou te toe faʻafoʻi le faʻaleagaina o le tino, ma faʻaitiitia ai le mamafa. Aʻo leʻi faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist ia filifili taitoatasi ia togafitiga talafeagai ma togafitiga poʻo fualaau.

Laʻu meaʻai laiti

O se tasi o auala autu e faʻafaigofieina ai le suka toto ma le maualuga o le toto maualuga o se taumafataga maualalo. O mea taumafa uma e faʻaaogaina e tatau ona agamalu i le kuka. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le kuka, taoina, taʻavale ma le uila. O togafitiga faapena e le afaina ai puipui o toto toto, e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le maualuga.

O meaai i aso taʻitasi e tatau ona aofia ai vitamini ma minerale e fesoasoani e faʻaleleia ai le toto i totonu o le tino o le tino. Pe a tusia le lisi, e tatau ona e faʻaaoga le lisi o mea faʻatagaina ma faʻasaina. O le vaega muamua e aofia ai:

  • sea ​​sea
  • fualaau suamalie
  • oloa gaosi susu,
  • laʻau tila
  • marmalade
  • falaoa atoa,
  • fuamoa
  • meaʻai ma iʻa,
  • fualaau faisua
  • greens
  • fualaau mamago
  • fualaau faisua.

O le faʻaaogaina o nei oloa e faʻamautuina ai le maualuga o le toto. O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le toto maualuga e faʻaititia ai le fuainumera o vailaau faʻasaina e faʻasaina. E le lava le aofia ai o meaai lelei i au mea taumafa. E tatau foi ona lafoai se numera o oloa:

  • sisi mafiafia
  • marinades
  • ava malosi
  • oloa falaoa
  • sukalati
  • gaʻo gaʻo
  • kofe ma meaʻai inu caffeinated,
  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • piko
  • saisi, ulaula meaʻai.

Fomaʻi togafitiga

O se vailaau maʻoti mo le maualuga o le maʻisuka ua filifilia ma le lapataiga tele, aua o le tele o vailaau o lenei maʻi o se mea e le mautonu ai. O manaʻoga autu mo fualaau oona e faapenei:

  • le mafai ona faʻaitiitia le toto maualuga ma le itiiti ifo o aʻafiaga o itu,
  • leai se aoga i le aofaiga o le kulukose i le toto, o le maualuga o le "leaga" cholesterol ma triglycerides,
  • o le i ai o le aafiaga o le puipuia o fatuga ma fatu mai se tuufaatasiga o le maʻisuka ma le maualuga.

I aso nei, o le tele o vailaau vailaau e iloga. E vaevaeina i ni vaega se lua: autu ma ausilali. O isi vailaʻau faʻaaoga e faʻaaogaina pe a faʻamalosia le faʻamalosia o togafitiga i le maʻi. O le tuufaatasiga o vaega o fualaau faasaina ua faʻaaogaina o loʻo faʻaalia i le laulau:

Angiotensin II tagata faʻamaonia

Diuretics (togafitiga)

O loʻo faʻatau atu i le kesi (kesi calcium channel blockers)

Imatinzoline agonists receptive (fualaau faʻamaʻi ma se aʻafiaga tutotonu)

Rasilez - o se inhibitor tuusao o le renin

Isi auala o togafitiga

O isi vailaau faʻasoifua togafitiga e sili atu ona leaga i le tino, e fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le itu ma faʻateleina ai aʻafiaga o vailaʻau. Aua le faʻalagolago i togafitiga faʻaleaganuʻu, ma ao leʻi faʻaaogaina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Faatasi ai ma siaki lelei i le maualuga o le toto maualuga, o mea nei e tu i fafo:

  1. Aoina o numera 1. Saunia 25 g o le herbort herb, 20 g o fatu o fatu, 25 g o fuga vine. Faʻafefiloi meaʻai ma faʻataʻaliu ma se kofe kofe. Ave le 500 ml o le vai inu mo le fuainumera ua taʻua. O le faʻafefiloi e faʻafeiloaʻi pe a ma le 15 minute ile vevela vevela. Faʻasusu i totonu o le vevela aʻo leʻi faʻaaogaina. Faaaoga le silia ma le 4 mata i le aso mo aso e 4.
  2. Aoina o le numera 2. Mo le 1 lita o le vai inu, ave le 30 g o fualaau aina, 20 g o oregano ma fugalaau chamomile, 15 g o se faasologa o le marsh. E faʻafefiloi le faʻafefiloi ile vevela vevela mo le 10-15 minute. Faaaoga le afa itula ao lei faia ni taumafataga 3 taimi i le aso.
  3. E tusa ma le 100 g o vine tipi vine e selesele i vai inu, kuka i luga o le vevela vevela pe tusa o le kuata o le itula. Ma le isi, faʻatagaina le susu e faʻaliliu i le vevela o le potu. Faʻasolo i totonu o le cheesecloth aʻo leʻi faʻaaogaina. Inu se teuteu nai lo le lauti masani i le aso atoa.

Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi

O le auala masani e togafitia ai le maualuga o le maʻisuka o le ave lea o vailaʻau e le o le toto. E eseese ituaiga o tupe. O a latou eseesega e taoto i le faiga o gaioiga. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina se vailaau, o lona uiga. monotherapy. O le tele o taimi, o togafitiga e faʻaaogaina i le faiga o togafitiga faʻatasi - faatasi ai ma ni ituaiga poʻo nisi ituaiga o laupepa i le taimi e tasi. E fesoasoani lenei mea e faʻaitiitia le fua o mea aoga ma faʻaitiitia le numera o aʻafiaga i itu. Ole tele o papaa e aafia ai auala eseese o le maualuga o le toto.

Beta poloka

O nei fatuga o le faʻaitiitia o fualaau faasaina. I le maualuga o le maualuga, o loʻo faʻamatalaina i le tulaga o le faʻaauau i le faʻamalosia o le tui, tachycardia, i le maeʻa ai o le fatu, angina pectoris ma le faaletonu o fatu. O le aʻafiaga o nei vailaʻau o le puipuia lea o faʻamaʻi peta-adrenergic o loʻo i totonu o totoga eseese, e aofia ai le fatu ma toto toto.

O le aʻafiaga o peta-blockers uma o le masima o faailoga o le hypoglycemia. O le ala ese mai lenei setete ua faʻagesegese. Mo le mafuaʻaga lenei, o le beta-blockers ua faʻaseseina i tagata mamaʻi o loʻo lagona le amataina o faailoga o le hypoglycemia. O mea gaioiolosi uma o beta-blockers e muta i "-ol". E i ai ni vaega o nei vailaʻau: lipophilic ma hydrophilic, e aunoa ma se gaioiga o le sympathomimetic i totonu poʻo le. E tusa ai ma le faʻavae autu, o beta-blockers o:

  1. E le filifilia. Latou te poloka peta1 ma beta2 faʻaleleia, faʻaleleia le faʻamalosia o le insulin. O le vailaʻau Anaprilin i le propranolol i le tuufaatasiga ua faʻatagaina iinei.
  2. Filifilia. O le faʻasiliina o le beta2 receptors e mafua ai le le manaʻomia o aʻafiaga, e pei o le bronchospasm, faʻaosofia osofaiga a le asthma, vasospasm. Mo lenei mafuaʻaga, na faia ai ni tagata palota beta filifilia. E taʻua i latou o cardioselective ma poloka na o peta1 receptors. O mea gaioiolosi bisoprolol (Concor), metoprolol, atenolol, betaxolol (Lokren) ua faʻatagaina iinei. Latou te faʻaleleia foi le malosi o le insulin.
  3. Beta-blockers faʻatasi ai ma se aafiaga vasodilating. O nei fualaau faʻaonapo nei ma saogalemu mo le maualuga o le maʻisuka.O loʻo faʻaalia i le itiiti ifo o aʻafiaga o aʻafiaga, ei ai le aoga aoga i luga o le carbohydrate ma le lipid profile, ma faʻaititia le faʻamalosia o le insulin. O fualaau sili ona talafeagai mo le maʻisuka i lenei vaega o Dilatrend (carvedilol) ma Nebilet (nebivolol).

Faʻatoʻa poloka alalaupapa

Mo sina pupuu, o nei fualaau faasaina ua taua o le LBC. Latou te poloka le telegese o auala i totonu ole toto toto ma maso o le fatu, lea e tatalaina i lalo o le malosi o norepinephrine ma adrenaline. O le iʻuga, e itiiti ifo le calcium e tuʻuina atu i nei totoga, o se microelement lea e faʻaosofia ai le tele o siaki meaola i siama maso. O lenei mea e oʻo atu ai i le vasodilation, lea e faʻaitiitia ai le numera o faʻasoesa o le loto.

O nisi taimi e faʻatau ai le ulu o le kalama i luga o le ulu, fulafula, fula, ma le malosi. Mo lenei mafuaaga, ua suia i latou i le magnesium sauniuniga. Latou te le gata ina faʻaitiitia le mamafa, ae faʻaleleia ai foi le galuega o le manava, faamalūlūina ai le mai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka nephropathy, e tatau ona e fefaʻasoaʻi muamua i lau fomaʻi. Ituaiga o le LBC ua faʻatatauina e faʻatatau i luga o nei auala ua poloka:

  1. Verapamil vaega. O nei vailaʻau e afaina ai tino maso o toto toto ma le fatu. E aofia ai fualaau faasaina mai le vaega ole nonhydricidide: phenylalkylamines (Verapamil), benzothiazepines (Dilziatem). E faasaina ona latou faʻaoga faatasi ma beta-blockers ona o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le taunuʻuga e ono oʻo i le atioventricular block ma faʻamalosi ile fatu. Verapamil ma Dilziatem o se mea lelei i isi beta blockers pe a solia i latou ae tatau.
  2. O le vaega nifedipine ma le dihydropyridine BBK (faaiu i le "-dipin"). O nei fualaau oona e le afaina ai le gaioiga o le fatu, o lea e faatagaina ai i latou e faʻatasi ma peta-blockers. O a latou miti o le faateleina o le fatu, nai lo le loto e taumafai e faatumauina le mamafa pe a faʻaitiitia. E le gata i lea, o BBK uma e leai ni mea e faʻaaogaina. O faʻamaoniga e faʻaaogaina o le hyperglycemia ma le angina faʻamalosi. I totonu o lenei vaega, o le tele o vailaau o fualaau o le dihydropyridine vaega e iloga:
    • nifedipine - Corinfar, Corinfar Retard,
    • felodipine - Adalat SL, nimodipine (Nimotop),
    • lercanidipine (Lerkamen), lacidipine (Sakur), amlodipine (Norvask), nicardipine (Barizin), isradipine (Lomir), nitrendipine (Bypress).

I le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le lagona i le masima ma le faateleina o le voluma o le felafolafoaʻi toto. O le iʻuga, o le maualuga o le toto. Ina ia faʻaitiitia, faʻaaoga togafitiga (diuretics). Latou te aveesea le tele o le vai ma le masima mai le tino, faʻaitiitia le maualuga o le felafolafoaʻi toto, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le malosi o systolic ma diastolic.

Faʻatasi ma le talaaga o le maʻisuka, e masani ona faʻapipiʻi faʻasolosolo faʻatasi ma le peta-blockers poʻo le atiata o le ACE, talu ai e pei o le monotherapy latou te faʻaalia lo latou le atoatoa. E i ai ni vaega o togafitiga:

Le igoa o le vaega o togafitiga

Afai e talafeagai, vasodilation, e faʻaleleia ai le metabolism. Fautuaina mo gout, maʻi suka ma le matua.

Torasemide, Furosemide, Ethacrine Acid

Faatasi ai ma le le atoatoa. Faʻaaoga ma le faʻaeteete ma le glucophage ma isi fualaau oona mo le maʻisuka ona o le lamatiaga o le atiaeina o faailoga o le lactic acidosis.

Triamteren, Amiloride, Spironolactone

Pe a le faʻaaogaina le maʻisuka.

O le DM o se faʻalavelave i le faʻaaogaina o nei togafitiga, aua e mafai ona faʻalolotoina le acidosis.

ACE inhibitors

O le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka e le maeʻa e aunoa ma le angiotensin-liua o le inhibitors o le enzyme, aemaise lava i le i ai o aʻafiaga tau fatuga. O faʻamaoniga e faʻaaogaina o le maʻitaga, hyperkalamia ma le faʻateleina o le fatu fatu fatu. I tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o loʻo faʻatagaina e le atiata ACE laina fualaau muamua. Ua faatonuina i latou mo le proteinuria ma le microalbuminuria.

O le gaioiga o fualaau faasaina o le faʻalauteleina lea o le lagona o gaʻo i le inisalini. E maua ai le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2. O le atiata o le ACE e afaina ai le toto, ma le sodium ma le vai, ona o ia mea, ia tuu le faaputuputu i totonu o masini. O nei mea uma e mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa. O igoa o le au ACE e taofia i le "-ril." O fualaau uma e vaevaeina i vaega nei:

  1. Sulfhydryl. O nei mea e aofia ai benazepril (Potenzin), captopril (Kapoten), zofenopril (Zokardis).
  2. Carboxyl. E aofia ai le perindopril (Prestarium, Noliprel), ramipril (Amprilan), enalapril (Berlipril).
  3. Phosphinyl. I lenei vaega, Fosicard ma Fosinopril o loʻo tutū ese.

Auxiliary drugs

Afai o le tagata maʻi e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa, ona faaopoopo atu lea i fualaau autu, o vailaʻau faʻamalosi e faʻaaoga. E faʻaaogaina ma le faʻaeteete ona o aʻafiaga e aʻafia ai. O se faʻamatalaga mo le tofiaina o sui sooupu o le faigata lea o togafitiga ma fualaau masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai tagata gasegase o loʻo i ai le iniseti ACE, o se maʻi malogo e tupu i nisi o gasegase. I se tulaga faapea, o le fomaʻi agavaa e faʻafeiloaʻi le tagata gasegase i le togafitiga a le angiotensin talitane. O laʻasaga taʻitasi e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi.

Faatonu le inhibitor o le renin

O faʻaupuga o se faʻamaʻi tuusaʻo tuusaʻo ma le faʻamaloga. O le gaioiga o le fualaau faasaina e faʻamoemoe e poloka le faagasologa o le liua o le angiotensin mai le pepa I i le II. O lenei vailaʻau e faʻasaga ai toto toto ma faʻapogai ai matala e maua ai le hormonone aldosterone. E faʻaitiitia le toto o le toto pe a maeʻa le faʻaaogaina o faʻasalaga. O le aoga o fualaau faasaina o lona aoga e le faalagolago i le mamafa poʻo le matua o le maʻi.

O mea le lelei e aofia ai le le mafai ona faʻaaoga i le taimi o le maitaga po o lana fuafuaga i se taimi lata mai. Faatasi ai ma aʻafiaga o le itu pe a maeʻa le aveina o Resulina e:

  • anaemia
  • manava manava
  • mago vaivai
  • paʻu o le paʻu,
  • maualuga le maualuga o le pasela i le toto.

E taua le matauina o suʻesuʻega umi mo Rasilez e leʻi faia. Mo lenei mafuaʻaga, e na o fomai e fautua mai o le vailaʻau e aʻafia ai le puipuia o fatugaʻo. Rasilez e masani ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ai ma le faʻamaʻi o le receptors o le angiotensin II ma le inisiua ACE. E tusa ai ma le talaaga o lo latou faʻaaogaina, o le vailaʻau e faʻateleina ai le lagona o le tino i le inisalini ma faʻaleleia ai le toto. Rasilez ua solia i:

  • Renovascular maualuga maualuga
  • tamaiti ei lalo o le 18 tausaga,
  • siaki masani
  • afaina o le nephrotic
  • hypersensitivity i vaega o le vailaʻau,
  • ogaoga o le ate.

Imidazoline resonor agonists

O le igoa lenei mo togafitiga tutotonu. Latou te aʻafia ai le talia o faiʻai. O le gaioiga a le tagata o le faʻavaivaia lea o le galuega a le faʻalavelave popole popole. O le taunuuga o se faʻaitiitia o le fatu ma le mamafa. O faʻataʻitaʻiga o agidists o le adida o le imidazoline o:

  • rilmenidine - Albarel,
  • Moxonidine - Physiotens.

O le le lelei o fualaau oona, o lo latou aoga i le maualuga o le totoga ua faamaonia i na o le 50% o tagata mamaʻi. E le gata i lea, e tele a latou aʻafiaga, pei o le:

O le aoga o togafitiga faʻatasi ai ma fualaau oona o le leai o se faʻasolosolo ma le faʻapalepale. O latou muamua e tatau ona faʻataʻitaʻiina i tagata matutua, aemaise lava faʻatasi ai ma togafitiga, e aofia ai le maʻisuka. Imatinzoline resonor agonists ua solia i:

  • hypersensitivity
  • ogaoga ogaoga o le fatu,
  • solia o le sinotrial ma le AV conduction II-III tikeri,
  • bradycardia itiiti ifo i le 50 pa i minute taitasi,
  • loto vaivai
  • e le faʻavaivai le faʻalelei,
  • ogaoga soliga o fatugaʻo ma le ate,
  • maʻitaga
  • glaucoma
  • tulaga atuatuvale
  • ua le lelei le taamilosaga lautele.

Tuua Lau Faamatalaga