Cholesterol Reduction Products

Cholesterol o se mea e pei o le gaʻo, e aunoa ma le lava gaioiga o le tino o le tagata e le mafai. E tusa ma le 80% o le cholesterol e gaosia e totoga eseese, o le tele o mea e gaosia e le ate. O le 20% totoe o le tagata na maua i meaʻai.

O se mea-gaʻo e avea ma se mea taua mo fale o siama, e maua ai lo latou malosi, puipuia mai aʻafiaga o aʻafiaga saoloto. Cholesterol e manaʻomia mo le faʻavaeina o hormones male ma le fafine, hormones o le cortex o le tino.

Faatasi ai ma masima, acids ma proteins, e faʻapitoa ai. Faatasi ai ma le protein, o le vailaʻau o le cholesterol e maua ai lipoproteins, lea e tuʻuina atu i totoga uma. Lipoproteins e ono afaina pe a latou fesuiai tele cholesterol i siama.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le cholesterol

E tele mea e manaʻomia mo le faʻateleina o le maualuga o se mea. O gaʻo mamafuga mai aano o manufasi, pailani, mea faʻafiafia, ma sausages e aafia ai cholesterol. O le tulaga muamua mo le faafitauli o le a avea ma se olaga le talafeagai, masani leaga, ma le faʻaleagaina o meaʻai talafeagai.

E masani lava, o le tele o le gaʻo-pei o le mea e le sili atu i le 5 mmol / l le toto. O le tagata maʻi e tatau ona amata ona popole i lona soifua maloloina pe afai o le taunuuga o le auiliiliga o loʻo faaalia ai le cholesterol e oo atu i le 6.4 mmol / L. Talu ai ona o le maualuga o le cholesterol e faʻalagolago i le taumafa, o le taumafataga o le cholesterol e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai faʻamaoniga.

E tusa ai ma le mamafa o le vavaeesega, e fautuaina e le tausi meaʻai e faatapulaaina meaai o le cholesterol poo le fautuaina foi i latou e teena. Mo togafitiga togafitiga, o se taumafataga e tumau mo se taimi umi. Afai, a maeʻa le ono masina, e leʻi toe foʻi mai le maualuga o le cholesterol i mea masani, e tatau ona e amataina se vailaʻau.

O le tele o le aoga e ono aʻafia ai le tulaga o le gaʻo gaʻo:

  1. meaʻai gaʻo
  2. manu gaʻo
  3. ava malosi.

Ina ia faʻaititia le kalori i mea taumafa, e manaʻomia ona aveese le gaʻo, paʻu mai aano o manufasi, kuka fuālaʻau kuka poʻo le tao. I le taimi o togafitiga vevela, o le a leai se aano o manufela pe tusa ma le 40% le gaʻo.

Cholesterol Enhancing Products

O le lisi o meaai e faʻatele ai le cholesterol e taitaia e le margarine. O lenei gaʻo mamafa gaʻo e sili ona matautia mo le soifua maloloina o tagata, lea e taua mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka. E tatau ona lafoaʻi le margarine i se taimi vave, e aloese ai mai le taoina.

I le nofoaga lona lua i tulaga o le leaga o le sose. E faia mai le puaa gaʻo maualuga, faʻapea foʻi ma meaʻai faʻafefete. E leai se mea ogaoga o le lipoprotein le maualalo o le fuamoa fuamoa, e mafai foi ona taua o le siamupini o le tetee.

Ae peitai, o le cholesterol egg is less harmful than meat cholesterol. E taua le matauina o lenei ituaiga o mea-gaʻo e sili atu faʻaopoopoga nai lo le moa.

E mafai ona faʻalauteleina le iʻa o le lipoproteins, aemaise iʻa i le suauu ma sprats. Ae o meaai kuka i totonu o a latou lava suamalie atonu e aoga tele mo le maʻisuka, e aofia ai le tele o omega-3 gaʻo gaʻo.

O le tele o cholesterol o loʻo iai le roe iʻa. O lenei mea suamalie, ua salalau i luga o se fasi falaoa ma le pata, ua avea ma pomu moni cholesterol. E tele lipids i lona fatuga:

O le faateleina o le tele o le cholesterol e iloga i nisi o ituaiga o kulimi mālū ma le gaʻo gaʻo o le 45-50%. O lenei vaega e aofia ai foi ma aano o gaʻo, oloa vave. O le manogi ma le gataifale e afaina i fua o le cholesterol.

E le o tagata uma e iloa e leai se mea e pei o le cholesterol. Afai e faailoa mai e le au gaosi se oloa o fualaau e leai sona gaʻo-pei o se mea, o le mea lenei ua na o se faʻalauiloa faatosina ua fuafuaina ina ia faateleina le numera o faʻatau.

E leai se laau e mafai ona avea ma se punavai o le cholesterol, mo se faataitaiga, e le oi ai le cholesterol artichoke.

Le matautia o le cholesterol maualuga

Afai o le tagata maʻi e faʻaauau pea le maualuga o le cholesterol, o lenei mea e taufaamatau i le tino. O nisi tagata e le aoga e le gauai atu i le faafitauli. O le tulaga faʻaleagaina ua avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia o le fatu ma toto toto, mafua ai le tupu o atherosclerotic plates, strokes, heart attacks.

E ui lava i le tele o vailaau faʻasaina e faasaga i faʻamaʻi o le tino cardiovascular, o lenei kulupu o faʻamaʻi e muamua ona i ai i le olaga faitino. E tusa ma le 20% o le suka ma le 50% o faʻalavelave fatu e mafua tonu i le maualuga o le cholesterol.

Mo se suʻesuʻega talafeagai mo tulaga lamatia, e tatau ona e taulai atu i le aoga ma le afaina o le cholesterol. O le mativa e taʻua o se mea maualalo. Faatasi ai ma lona tuputupu ae, o le pisia o le toto toto, tulai mai i luga o taʻavale, oso mai fatu. Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia le taumafai mo faʻamatalaga o cholesterol e le sili atu ma le 100 mg / dl.

Mo se tagata maloloina lelei e aunoa ma le maʻisuka ma faʻalavelave tutusa, e tusa lava pe i ai le maʻi fatu, o le numera o lipoproteins maualalo e tatau ona tusa ma le 70 mg / dl.

  1. faʻaititia mea leaga
  2. feaveai i le ate,
  3. ona o nisi o faʻataʻitaʻiga, ua faʻamutaina.

Cholesterol e masani ona taamilomilo i totonu o le toto toto o se tagata, ae o le tele, e masani ona faaputuputu i puipui o toto toto. I le aluga o taimi, o le vavalalata o vaʻa, e le mafai e le toto ona pasia i latou e pei ona i ai muamua, o puipui ua amata ona pala. O pusa o le Cholesterol e solia ai le lava o le toto i le totoga i totonu o totoga o le tino, e atiina ae ai ischemia.

O le faʻafitauli o le faʻamaonia o le maualuga o le cholesterol maualuga e matua maualuga lava. Ma o ia lava, faapea foi le numera o maliu ona o se taunuuga o le togafitiga. O mafuaʻaga e mafua mai i le mea moni o le tele o le cholesterol i le taimi mulimuli e tuʻuina mai ai faʻamaoniga patino.

O fomaʻi e fautuaina ia gauai le maʻisuka i le i ai o le oona, tiga o le vae aʻo savali, i totonu o le fatu, le tupu o xanthomas i luga o laumata, ma lanu samasama i luga o le paʻu.

Afai o se tasi pe sili atu faʻamaoniga e atiaʻe, ua fautuaina e te sailia le fesoasoani a se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Maualuga Cholesterol Prevention

Mo le puipuia o faafitauli ma le cholesterol, e taua le taitaia o se soifua maloloina ma faaitiitia tulaga faigata. Afai e le mafai ona e pulea oe lava, o le a faatonuina e le fomai e ave ni fualaau mata i luga o laau.

O le isi fautuaga e le o le vevela, faʻaitiitia le aofaʻi o meaai o loʻo i ai le cholesterol. Ae ui i lea, o ia oloa e le tatau ona aveese atoa, o le maualuga o le toto cholesterol e le manaomia.

O le isi fili o le soifua maloloina i le maʻisuka ma isi faʻamaʻi o le le lava o le tino. O le itiiti ifo o le gasegase, o le sili atu lea o le maualuga o le cholesterol i puipui puipui. E le gata i lea, o le faʻaosoosoina o le tino faaletino i le faiga o faʻamalositino i le taeao, o taʻaloga i le falemaʻi, taʻavale poʻo le aau e taua tele.

E tatau ona e lafoaia mea ua fai ma vaisu. O le ulaula tapaa ma le ava malosi e faateleina ai le lamatiaga e:

O suʻega o le Cholesterol e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina. O le fautuaga e sili ona talafeagai mo tagata mamaʻi e sili atu i le 35 tausaga le matutua, o fafine ua ulu atu i le moaopaopa. E masani ona latou faia ni paʻu ma ni toto i totonu o vaʻa.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, e manaʻomia e le tagata ona mataʻituina le mamafa. E le afaina ai le faatinoga o se mea-gaʻo, ae o le a avea ma tulaga lamatia mo le tuputupu ae o le cholesterol.

E tatau ona malamalama o le faateleina o le numera o le cholesterol o se faailo o se faaletonu i le tino. Afai e le fesoasoani le faʻaaogaina o metotia na fuafuaina e faʻaititia ai le toto, e manaʻomia le amataina o fualaau faʻamalosi. O fualaau ma fualaau e faasaga i le solitulafono ua faia e tusa ai ma faatonuga pe tusa ai ma le polokalame na fuafuaina e le fomaʻi.

O faʻataʻitaʻiga a fomaʻi e faʻaalia ai o le tuputupu aʻe o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le mea masani e le o faʻamasinoina i le soifua maloloina o le tagata. Mo le puipuia o faafitauli ma le atherosclerosis o toto toto, na o le suiga i meaʻai e le lava. O le faʻafelagolagomai e taua i taimi uma.

E uiga i le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

E mafai ona tuu i lalo le cholesterol ma meaʻai

Ina ia taofia le atinaʻe o le atherosclerosis, e tatau ona e iloa meaai e aofia ai le cholesterol. Lalo o se laulau e iai faʻamatalaga talitutusa. Faamolemole ia matau o le maualuga o le cholesterol i nisi o oloa e le o lona uiga latou te matautia mo vaʻa toto.

O le laulau o loʻo faʻaalia ai meaai e aofia ai le tele o le cholesterol. O ipu uma e iai lona maualuga o mea e ono lamatia. O nei mea e matua gaʻo, meaai falai. O tuusaunoaga o iʻa, iʻa ma nati. E masani ona fautuaina e tagata tomai faapitoa e le gata mo le puipuiga o le atherosclerosis, ae faʻapea foi ma le faʻamoemoe o le tausia o le tino ma le mafaufau, aemaise i le matua.

Aloese mai mea taumafa ma lipoproteins maualalo maualalo, aemaise lava i le gasegase o gaʻo, e faia e ala i le velaina o meaai. E le gata ina faʻateleina ai le lamatiaga o le atherosclerosis, ae faʻateleina foi le matua o le tino.

O le iloa o mea taumafa e aofia ai le tele o le cholesterol, e tatau ona e iloa lelei le iloa o lipoproteins lelei ma leaga. Ua faʻamaonia e le gata o aano o manu, ae o le faʻamaʻi foi, fuamoa moa e mafai ona fesoasoani i le faateleina o le cholesterol toto ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Ma iʻa, aemaise lava iʻa o le gataifale, o loʻo mauʻoa i le omega, lea, i se isi itu, e puipuia ai le teuina o pusa cholesterol i puipui puipui. E le gata i lea, e tele naua mea e aoga mo ponaivi ma sooga.

O tagata o loʻo nonofo i vaipanoa ma faiva faiva e tele lava ina le maua i faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular ma pathoces o le masukalokelet system. E toe faʻamaonia ai e lenei mea o le cholesterol e aoga ma leaga, ma pe a filifilia ni ipu, e tatau ona e tilotilo muamua i le lelei.

O le faʻamaʻavale, aemaise lava le ate, faʻapea foʻi ma yolks fuamoa, e mafai ona faʻaumatia e le gata i le laʻitiiti ma talavou matutua. A mavae le 30-35 tausaga, o ia ituaiga ipu e fautuaina ina ia 'aina e le silia ma le 1-2 taimi i le vaiaso. E taua tele le tausia o se olaga malosi, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma faʻamaʻi o le tino cardiovascular ma faʻaitiitia ai le afaina mai meaai le lelei.

E faʻapefea ona faʻaititia le cholesterol ma se meaʻai

O le toʻatele o loʻo feʻilafi i lena mea, o lea na latou iloa ai mea taumafa e maualalo ai le cholesterol, ma na o la latou fesoasoani e mafai ona puipuia ai le fatu ma toto toto mai suiga o le atherosclerotic. Ae o le faʻamatalaga saʻo e uiga i le 100% puipuiga mai le faateleina o le cholesterol ma mea ola maloloina ma maloloina - ala, leai. Le lisi o oloa e maualalo ai le cholesterol vave ma lelei - ua na o le talitonuga o tagata tomai faapitoa. Ua matauina e le au atamamai e faapea o nisi o ipu (iʻa, fualaau aina, ma isi mea) e faaitiitia ai le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis, faagesegese le fausiaina o pusa o le cholesterol, lea e afaina ai vaa o tagata taitoatasi ua matutua.

O le tele o le cholesterol e faʻaitiitia ai meaai

O se lisi lenei o mea taua e tatau ona maua i le cholesterol:

  • oloa taumafa i le sami i meaola gaʻo susu, fatulala, fugalaau, moa, fala o le sami, cottonseed, olive olive,
  • keke, paʻu, almond,
  • fiber-tamaoaiga fualaau faisua ma fua,
  • vela
  • sene saito
  • pikiapu fatu
  • paʻu paepae
  • mati
  • seleseleina saito
  • fatu sesame
  • flax fatu.

O oloa taua e pei ona taua i luga ma le maualuga o le cholesterol ua i ai se eseesega o le gaioiga o le gaioiga, ae i le taimi lava e tasi latou te faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma cardiovascular mate, lea e sili ona lamatia ai le ola.

Ava Taua

Mo le tele o tausaga, sa taumafai saienitisi e fuafua po o fea meaai e maualalo ai le cholesterol toto. Ina ua maeʻa le tele o suʻesuʻega, na maua ai o mea taua o le gaʻo, lea na maua muamua i le 1923, e taofia ai le alualu i luma o le atherosclerosis ma taofia ai le fatu ma le tino. Latou te mafaia ona faʻaleleia atili le tulaga o le toto, faʻaitiitia ai le mumusu ma toe faʻaleleia meaʻai. O le masani masani o gaʻo aoga taua o le 5-10 g. Latou te tausisia pea le metabolism i le tino o le tagata.

O mea aoga aoga gaʻo o se punavai o le malosi e tupu pe a faʻaumatia. E le o faʻapipiʻiina e le tino, sau sau mai le meaʻai. O sui autu o gaʻo aoga taua o Omega-3 ma Omega-6.

O fea mea taumafa e mauʻoa i gaʻo gaʻo taua?

Punaoa faalenatura o gaioiga taua aoga:

  • flax fatu, suauʻu paʻu,
  • soya
  • nati
  • sunflower fatu
  • iʻa masima, aemaise lava o le sami ma le fagu,
  • iʻa uma
  • fatu sesame
  • cottonseed, olive, sana, suauu palu,
  • fuga saito
  • fatu o le germ wheat.

E fautuaina e amata ona e mataʻituina le sao o le cholesterol i meaʻai e le o matua, ae tele taimi muamua. Atherosclerosis e atiina ae i le tele o tausaga, ma o aʻafiaga leaga o lenei faʻamaʻi e mafai ma e tatau ona puipuia.

O se vaega taua i le puipuia o le fatu ma maʻi vascular ua tuuina atu i le lelei o meaʻai. E taua tele le le faʻaaogaina o mea taumafa i le maualuga o le cholesterol lelei (lipoproteins maualuga), ae ia 'ai foi meaʻai gaʻo, trans fats ma isi "otaota mea taumafa" i le tele e mafai ai.

I lenei vitio, e talanoa tagata atamamai e uiga i meaʻai maloloina e maualalo ai le cholesterol toto.

Phytosterols

O vailaʻau o le vaega o le paʻu o le vaomatua, o loʻo iai i fiva laau. E faʻaaogaina foi e puipuia ai le atherosclerosis. Talu ai nei, ua maua e tagata atamamai o le phytosterol o le gafatia e tuuitiitia le cholesterol, ma faʻaitiitia ai lona faʻafefe i le puipui o le intestinal.

O vailaʻau e le gata ina faʻamamaina ai le meaʻai, ae puipuia foi le gaʻo tele mai le faʻafefiloi. Na amata ona faʻaaogaina e le au gaosiga o meaʻai faaopoopo. Latou te aofia ai vailaʻau o le vailaʻau i la latou faʻasologa. O mea e maua ai meaʻai e faʻapitoa ona faʻasalalau e avea o meaʻai mo le puipuia o le atherosclerosis ma e oʻo lava i le kanesa.

O nisi o gaosiga o le margarine, pata ma isi mea gaʻo e faʻaaogaina ai le tino o le tino e faatosina ai tagata fou. Ae o faʻamanuiaga o le tuʻufaʻatasia o mea leaga ma le aoga e le masalomia. Faaaoga lelei o le tino mai le meaʻai.

Laʻau fualaʻau

I se itu, o le salalau lautele o le atherosclerosis ma le cardiovascular pathologies e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o filo laau i meaʻai a tagata faʻaonaponei. O le tulaga ua faateteleina ona o le le lava o le faamalosi faaletino. O le tuufaatasiga o nei mea e lua e mafua ai le faateleina o le toto cholesterol e oo lava i tupulaga talavou ma tagata matutua.

Mo le faatumauina o le gaioiga o le tino, e taofia ai le faʻaaogaina o le tele o le cholesterol i totonu o le inumaga, e tatau ona faʻaaoga meaai i aso taʻitasi. E mauʻoa i fiva meaʻai. O laau toto e aofia ai le pectin, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol le maualalo o le molecula e 20%, lea e mafua ai le teuina o pusa i puipui o toto toto. Ae e tupu lenei mea i le faʻaaogaina i aso uma o fiva.

Ma le isi, e le na o fualaau faisua ma fualaau aina e aoga, ae faapena foi cereals. E fautuaina e le 'aufailaʻau taumafa le' ai o fatu, lala o le saito, tupu toto mai i aso taʻitasi. O ia meaʻai e mauoa i le pectin ma le fiber, lea e tatau ona faʻapalaina ile aso ile 30-50 g.

Ae ia manatua le uiga o le tulaga tutusa. O le maualuga o le pectin e i ai sona aafiaga le lelei i le soifua maloloina o le tino. Afai o lau meaai e tele tele fiber (pe sili atu i le 60 g i le aso), o le a mafua ai ona faʻaitiitia le gaogao o meaʻai.

O Berries foi e aofia ai filo taua mo le inumaga. O le mea pito sili ona aoga o lanu vine, fugalaau, strawberries, aronia, vine mumu. O fualaau faisua, mo le puipuia o faʻamaʻi o le iniseti ma le faateleina o le cholesterol, ua fautuaina e faʻaaoga le kapisi paepae, eggplant, zucchini.

E faapitoa le fiafia i le asō o le garlic. E toʻatele tagata atamamai e manatu i ai o se tino masani. O lenei kulupu o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le gaosia o le lipoproteins maualalo, lea e mafua ai le atherosclerosis ma maʻi matautia cardiovascular. Ae o le kākalo e matua aʻafia ai le mucosa gastric. O le mea lea, e faʻaaogaina ma le faʻaeteete tele, e sili atu ma isi meaʻai ma e le sili atu ma le 2-3 vela i le aso.

O ia oloa e tatau ona lafoai atoa

O le maualuga maualuga o le cholesterol ole maualalo o le molecula i oloa e faʻaleagaina ai faʻalavelave faʻaleagaina, mafua ai le paʻa, fatu fatu ma isi faʻamaʻi matautia. O lipoproteins maualalo maualalo i se tapulaa faʻapulaʻa e mafai ona i ai i le taumafataga, ae o loʻo i ai meaai e le maua ai ni faʻaletonu soifua maloloina, ae, i se isi itu, na o le faʻaleagaina.

O a meaai e le mafai ona 'aina ma le maualuga o le cholesterol:

  • moa falai ma isi meaʻai e gaosia i le tao,
  • margarine
  • saisi,
  • ituaiga gaʻo o puaa, palu,
  • pepe pato, kusi,
  • kuka kuka
  • iʻa fagota
  • pastry, pastries, keke ma pusa.

O oloa ua taua i luga e matautia e le gata o le atiaʻe o le atherosclerosis, ae o le gaʻo foi, faʻatasi faʻamaʻi. O gaʻo leaga e tatau ona suia i suauʻu manogi, lea e mauʻoa i meaʻai gaʻo maloloina. E aoga foi le lafoaia o meaʻai ulaula, aua o loʻo i ai i totonu o le tino mea e mafua ai le tuputupu aʻe o siama vaivai.

Ae e le mafai ona e lafoaia atoa meaʻai manu. E taua le pulea o latou fuainumera, aemaise pe a uma le 30 tausaga, pe a faʻaitiitia le fua o le metabolic. Aua neʻi galo e uiga i le manaʻoga e faʻagata le faʻamavae ma fuamoa. Aua le 'ai le ate, faiʻai, fuamoa i aso uma - o le a mafua ai ona faateleina le cholesterol toto. Ae afai e masani ona e 'ai fualaau faisua ma fualaau' aina, otaota, vine, ona e mafai lea ona faʻatagaina meaʻai faʻasaina 2-3 taimi i le vaiaso. E aofia ai faʻamaʻi ma fuamoa.

O lenei ua e iloa meaʻai e maualalo ai le cholesterol toto, ma e mafai ona suia lau meaai i se auala agavaa. Puipuiga o le atherosclerosis e tatau ona aofia ai faʻamalosi masani. Ina ia iloa le maualuga o le cholesterol i le toto, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto. E mafai ona faia lenei mea e aunoa ma se totogi i le falemaʻi poʻo le totogiina i totonu o se fale suesue faalilolilo. O sea suʻesuʻega e fautuaina e faʻatino 2-3 taimi i le tausaga. Faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga iloga o le cholesterol, o meaʻai e le mafai ona tufatufa - e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi umi.

Ma mo le agaga o le a tatou faalogo i ai i le aso H.V. Gluck Mai le opera "Orpheus ma Eurydice" . Vaiola ma okeni. Ma o le agaga loto i mea uma ...

Toe foʻi e uiga i le cholesterol

Le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu ia te ia lava e le o se mea. Manatua i lalo o le upu "cholesterol" e lua ona ituaiga, lea e masani ona taua o le "leaga" ma le "lelei":

  • O le cholesterol leaga o le lipoprotein maualalo (LDL). O ia na te faʻaoʻoina toto toto, faia le toto mafiafia ma e taufaʻataʻu e fai ai ni toto,
  • O le cholesterol lelei o le maualuga lipoprotein (HDL). O ia, i se isi itu, e mafai ona fufulu ipu o LDL.

O le 'aiina o meaʻai saʻo ma tuʻufaʻatasiga o mea taumafa, e mafai ona e aʻafia ai le cholesterol leaga i le cholesterol lelei. E taua le manatuaina o le masani ole taumafa o le cholesterol mai meaai - e le silia ma le 400 mg i le aso. Iloiloina e faigofie tele pe afai e te iloa meaai e aofia ai le tele o le cholesterol.

O le laulau faʻatasi ai ma tulaga faatauaina o loʻo tuʻuina atu i lalo, ae i se tulaga lautele o le ata e pei o lenei: o le tele o le i ai o lenei vaega i oloa gaosi susu, aano o manu, ituaiga o aano o manufasi (faʻataʻitaʻiga, puaa), i le pata.

O le faʻamaumauga o le cholesterol o le mafaufau.

O a meaai e aofia ai le cholesterol, ma o fea e sau mai ai?

O se vaega e gaosia e o tatou tino (tusa o le 80% o le masani masani o le taumafa), ma e sau mai meaai (pe a ma le 20%). O le mea lea, e tusa lava pe tatou te teena atoatoa oloa ma mea e aofia ai, e leai se leaga e tupu ia i tatou.

I le avea ai o se tulafono, pe afai o meaai gaʻo o meaola e mafua mai i meaʻai a le tagata, e mafai ona mafua ai le faateleina o le LDL i le toto. O loʻo taʻitaʻia foi i lenei mea le faʻaleagaina o meaʻai vave, meaai mama ma le suka.

O a meaai e sili ona maualuga i le cholesterol?

O le tele o cholesterol e ulufale mai i totonu o la tatou tino ma aano o manufasi, fuluʻi ma gaʻo manu. Ae aua le fiu uma nei i le taimi e tasi.

E foliga mai e le lava le naʻo le iloa po oa meaai e tele le cholesterol. O le faiga o le kuka e taua foi. Meaʻai ma iʻa, mo se faʻataʻitaʻiga, e le tatau ona faʻavelaina, ae faʻasusu, vela pe uʻu. Ona oo lea i le puaa o le a avea ma mea e sili ona leaga.

I le isi itu, o le faʻaaogaina o nisi o mea taumafa o fualaau toto e mafai ona faaosofia ai le tele o le gaosia o le tino o lona lava cholesterol. O nei oloa e aofia ai le margarine, mea e gaosi ai meaʻai, meaai falai.

O lona uiga, afai e te teena manu, pata, oloa gaosiga susu, ae 'ai ai falai fusi, hamburgers ma suamalie, o le a le faʻaitiitia le cholesterol toto.

Ae i totonu o mea e maua mai i meaola manu, ei ai i latou e fesoasoani e fusifusia ma aveese le LDL mai le tino. Sei o tatou tilotilo totoa pe o mea e maua ai cholesterol e aofia ai mea matautia.

Milu ma oloa mai ai

O gaʻo manu o le punavai autu lea o le cholesterol ma se vaega taua o le susu. O le susu susu o le 'oti. Ae e ui i lenei, e le faʻasaina mo le faʻaaoga e tagata e maualuga le cholesterol i le toto.

Phospholipids i lona tuufaatasiga e le faatagaina lipoproteins lamatia e pipii i puipui o toto toto.

Ae mo oloa mai le susu o povi, lea e tele naua i luga o fale teu oloa, e tatau ona e filifili mai ia i latou o loʻo i ai le faʻaitiitia o le gaʻo.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le kulimi suamalie e faʻatau e le o le 25%, ae 10% (ua manatu ua uma ona 'ai meaai).

Caviar mumu

O lona tuufaatasiga e puleaina e le polotini (e tusa ma le 30%) ma le gaʻo (pe a ma le 18%), na o le 4% o gaʻo. O se laulau atoa o le cholesterol i meaʻai ua fai mai LDL i le caviar e 300 mg i le 100 kalama, lea e tele. Ae i le isi I le isi itu, o le caviar mumu o se punavai masani o aoga aoga Omega-3 ma Omega-6, lea e faaitiitia ai aafiaga o le cholesterol leaga.

I le faʻaopoopoga i meaʻai, o le caviar saumoni o loʻo aofia ai foʻi le tele o meaʻai ma meaʻai ma vitamini. Latou te faʻaagaoioia le faiʻai.

E le aoga le faʻaleagaina o caviar. E tasi le sipuni se tasi aso e lava.

Ma o le mea e sili ona taua: faʻapitoa e le mafai ona 'ai le caviar o se vaega o sandwiches masani ma le pata! E faʻafefeina ai le faʻaaogāina o meaola ma faʻamavae atoa ai le aoga aoga o le caviar i le tino.

O le Tamai Mamoe atonu o manu sili ona aoga i le tulaga o mea o loʻo aoga ai. Ae e tele lava le cholesterol i totonu: e tusa ma le 100 mg i le 100 kalama. Afai e le mafai ona tufatufaina atu le mamoe, filifili le vaega o le tino maliu o le a le afaina ai, lafo ese ai le maunu ma le pisa.

O iʻa ma iʻa

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau, o nisi o ituaiga o gataifale ma vaitafe o iʻa o loʻo i ai i mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol: meaola, gao, anufe, uʻamea, ufiufi, fusi, togafiti, moa, tuna, popo, moli, laulau, pike, vali , maketi solofanua ma e oʻo lava i faʻatau meaai.

O le mea moni, o fualaau 'aina uma e sili atu ona lelei nai lo le afaina, aua o loʻo aofia ai le Omega-3 ma le Omega-6 meaola e faʻaitiitia ai le lipoproteins maualalo, ma i le faaopoopo atu, latou te maua ai le iodine. O le mea lea, e tatau ai ma e tatau foi ona aofia ai iʻa ma iʻa i lau taumafataga.

O fea meaai e sili ona lelei e teʻena pe afai e te manaʻo e maualalo le cholesterolApalai, puaa, povi, vela, moa vao, moa moa, tilo, kusi, ulaula ma le kuka kuka, sausa ma sausages, cream cream (30%), cheese cheese, milk (luga aʻe 3%), sili ona faigata, togafiti ma fusi vine, paluga, kusi gaʻo, pata.
O le taumafaina o nei oloa e saogalemu tele.Venice, manu o solofanua, aano roe, lapisi o le lapiti, moa paʻu paʻu, moa, turuki, moa ma moa fuamoa, susu o le 'oti, kulimi 20% ma le 10%, susu ma le gaʻo gaʻo o le itiiti ifo i le 2.5%, fatty kefir, fatty ma nonfat yogurt, kusi falaoisi 20%, cheeses Limburg ma Romadur (20%), puaa ma le gaʻo.
Mea taumafa e matua le afaina lava i tulaga o le LDL saturationLaʻau e maualalo le gaʻo ma le taumafataga o le taumafanafana, sami ma le vaitafe iʻa ma iʻa, ole kefir 1%, sina sisi falaoisi, susu susu, sisi mamoe 20%, falesa e le sili atu i le 4% gaʻo.

Faamolemole ia matau e naʻo oloa o meaola e maua mai i manu o loʻo lisiina iinei. E leai se cholesterol i mea taumafa.

Auala e faʻaititia ai le cholesterol ma meaʻai

Ina ia faia lenei mea vave ma sili atu ona lelei, e te manaʻomia e le naʻo le iloiloga o lau meaʻai, ae ia tuʻuina atu foi le ulaula tapaa, faʻateleina le gaioiga i le ao. O taumafa foi e tele sona sao.

Muamua, e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o meaʻai e maua i le cholesterol i au meaʻai: gaʻo gaʻo, fuamoa, soisi, oloa gaʻo susu, ma isi.

Lona lua, faʻaofi i totonu o le meaai meaai e fusifusia ai le LDL ma fesoasoani e aveesea mai le tino:


Cholesterol-faʻaitiitia meainu

Mūmū mūmū. O le ava malosi lava ia e afaina ai le tino, aemaise lava pe afai e te le iloa fua i lona taumafaina. Ae o le aoga o le uaina mūmū mūmū i fua faʻatatau ua faamaonia.

O fualaau suamalie ma pulu e aofia ai bioflavonoids ma chromium, lea e faʻaleleia ai le toto, maua ai se aoga aoga i luga o le cardiovascular system, ma e fesoasoani foi e faʻagesegese ai le matua. Mo mafuaʻaga tau soifua maloloina, inu vai inu mama ma e le silia le 100 kalama i le aso, mo se faataitaiga, i le 'aiga o le afiafi.

Aua le inu i le sili atu ma le 2-3 ipu ipu tiamata i aso uma e aunoa ma le suka ma le susu. O le taimi sili mo lenei mea o le afa muamua lea o le aso, e pei o se leo. Faʻatau le laʻau tele-lauti, e le o totonu o ato. Aʻo leʻi faʻasoaina, sasaa vai inu i luga o le ulo.

Koko O loʻo aofia ai le vanimonol antioxidants. Faatasi ai ma le masani ai, faʻaititia le LDL i le toto. Ae e tatau ona e faaeteete ia aua le tele naua le koko. Tasi le ipu i le taeao i luga o se manava gaogao o le a lava lea. O i latou o loʻo i ai le tele o faʻamalolosi o le vai inu e le tatau ona inu ni koko.

Se vaaiga fou i le cholesterol

I ni nai tausaga ua mavae, na i ai se manatu fou na aliali mai e uiga i le afaina o meaʻai-maualuga-cholesterol e faia io tatou tino. E tusa ai ma lenei manatu, o le cholesterol e maua mai i meaʻai e le afaina e pei ona tuufaatasia e o tatou tino pe a tatou taumafa i mea taumafa, sweets ma isi meaai mama e le aoga.

O le mea lea, afai o loʻo e faʻaaogaina fuamoa fuʻa mo le taumafataga o le taeao, ia e lagona le saoloto e 'ai, ae masani i fualaau faisua ma lauʻau. E te manaʻo i ni puaa? Leai se faafitauli, ae masani lava i se itu o fualaau faisua po o fatuga atoa e aunoa ma se fuaina o fualaau aina.

Ina ia mafai ona faatulaga lelei meaai tatau ina ia faʻamaonia le aofaʻi o le cholesterol i le toto, ia manatua: o faʻamatalaga e uiga i mea e aofia ai le cholesterol e le lava.

E tatau foi ona e iloa e uiga i mea aoga o nisi o oloa, o latou fetaui ma isi meaʻai, ma le auala e kuka ai meaai. Ona avea lea o au mea taumafa paleni, sao, eseese ma soifua maloloina.

Le taumafa o le cholesterol i le tino ma meaai

Aisea e mafai ai e le maualuga o le cholesterol meaʻai ona afaina ai le tino? Mo le taliina o lenei fesili, e tatau ona e vaʻai i foliga o le metabolism ma le biosynthesis. I lona natura natura, o le cholesterol o se gaʻo-pei o le ava malosi e pei o le polyhydric. O loʻo i ai le cholesterol o le ogatotonu ma le tupuʻaga. E maua mai i totonu o le tino le faʻamaʻaloga, ma tatou maua ai le fiafia i oloa e aofia ai le cholesterol.

E masani lava, o le sea o le taumafa o meaai e na o le 20% o le aofai. O le 80% totoe o loʻo gaosia ma tuʻuina i totonu o sela o le ate ma le vavae.

O le Cholesterol o se molemalie lema. Ina ia mafai ona feaveai i vaega talafeagai uma o le talosaga i totonu o totoga, e fusifusia i fusi puipui. O nei faʻalavelave o le cholesterol e faʻavasegaina e tusa ai ma o latou uiga i le LDL, VLDL ma le HDL (maualalo, maualalo ma maualuga le lipoproteins, i le faasologa).

E masani lava, o nei lipids e mafai ona vaevaeina i vaega leaga o le cholesterol "leaga" ma le "lelei". LDL ma le VLDL o cholesterol lamatia e faʻaleagaina ai le gasegase vascular ma mafua ai le atherosclerosis. Faatasi ai ma le faateleina o lona tulaga, o masini e siitia ai le cholesterol toto lelei - HDL - ua afaina. O lenei vaega e galue e pei o se tagata tetee i le maualuga o le lipids, e faamamaina ai toto toto mai i le cholesterol deposits, faateleina le malosi ma le tetee o le puipui vascular.

O le Cholesterol e le o maua i mea taumafa o laau - fualaʻau, fua, 'aina, fualaau faisua.

I le aso, e fautuaina le tagata e faʻaaogaina e oʻo atu i le 300 - 400 kalama o le cholesterol. Afai e sili atu le mamafa o lenei fuainumera, ona oʻo lea i le tele o taimi, o le a amata ona felafolafoaʻi nei molemoa masei i le toto, e aʻafia ai le microvasculature ma le mumu. O le mafuaaga autu o lenei mea o se mea e le lelei le taumafa ma le tele o meaai cholesterol. O le tele o gaʻo manu ma le suka e ulu i le tino, o le malosi o le aʻafiaga o le hypercholesterolemia.

Lisi o le cholesterol i meaʻai

O le taʻitaʻi o le cholesterol i lona tuufaatasiga o le gaʻo manu. O se vaega o le gaʻo, "mamafa" mo le motileina o le intestinal, ipu.

Matou te tuʻuina atu se laulau o oloa e faʻaalia ai le sao o le cholesterol (faʻavasegaina i le faasologa o le faasologa o le cholesterol level). Faʻatasia i luga o le faavae o le National Food Database (USDA), na faia e le US Department of Agriculture.

Faʻavae i luga o le laulau, e mafai ona tatou faʻauʻuina o le tele o le cholesterol i le tuufaatasiga o fuamoa yolks, o le ate ma le faʻamaʻi - o le faiʻai ma fatuga. E tusa ai ma aano o manufasi i le lautele, o le faʻaleagaina oi latou i le taumafataga e le gata ina faʻafefe ai le paleni o le lipid o le tino, ae aʻafia ai foʻi le aʻafiaga o le tino.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le hypercholesterolemia, e fautuaina e fomaʻi sui uma poʻo se vaega o le aano o le meaʻai faatasi ma moa. O mea e fiafia i ai e tuʻuina i aano o manu: moa po o le susu. O le paʻu, fatu ma le ate o loʻo aofia ai mea sili ona gaʻo, o lea latou te le fetaui mo se mea e maua ai le lipid-lowering.

O le taimi muamua na talitonu o le maualuga o le cholesterol, e tatau ona le aofia ai meaai. fuamoa, talu ai e tele naua i latou. Ae ui i lea, o suesuega talu ai nei ua faaalia ai o loʻo maua i totonu o le fuamoa fuamoa. O lenei vailaʻau e poloka ai le faʻaaogāina o meaʻai gaʻo i totonu o le manava, o lona uiga e maualuga le cholesterol, lea e maua foi i le fuamoa.

E le gata i lea, o le leithithine e leai sona malosi ma aʻafiaga. I le gasologa o taimi, e mafai ona maualalo le maualalo o cholesterol ma e oʻo lava ile paleni ile LDL ma le HDL. E tasi le vaiaso e faʻatagaina e 'ai le 1-2 fuamoa i aso uma, aemaise i le taeao.

Laʻau iʻa - o se elemene taua o se taumafataga maloloina. O fualaau oona e aofia ai foi le cholesterol, ae o lona tele ma ono ono afaina ai le faalagolago i le ituaiga, ituaiga ma auala e kuka ai iʻa.Seafood o se vaega taua o le taumafataga aua e aofia ai le tele o aoga aoga o gaʻo-polyga-3-Omega-3 ma Omega-6. I le avea ai ma malosiaga mamana masani, o nei tino, o loʻo pa'ū i totonu o le toto, e mafai ona faʻamamaina puipui o le lapisi lapoa o teuga tupe lipid.

E sili ona lelei le iʻa iʻa. Maʻeu - vailaʻau moli mūmū. E ui lava o loʻo i ai le tele o le cholesterol i la latou tuufaatasiga, e mafai ona latou ulufale i le lisi autu - o le aofai oa latou meatotino aoga e sili atu nai lo le aafiaga leaga. I talo, cod, solofanua solofanua, pike e leai lava se cholesterol, o lea ua latou manatu ai o le ituaiga sili ona leaga o iʻa. Ae o ipu gaʻo mai le eleʻele (aemaise lava le ulaula) ma le taʻavale e tatau ona lafoai - sili atu ma le 300 mg o le cholesterol o loʻo aofia i le 100 kalama o le fillet o nei iʻa.

Mo oloa gaosi susu, e tele vaega o oloa. E i ai ituaiga eseese o loʻo i ai le tele o le cholesterol - e pei o le susu kulimi, pata fou, kulimi suamalie ma le kusi, susu atoa. Ae ui i lea, o loʻo i ai se lisi o oloa e toetoe lava a leai se sao o le cholesterol. O nei mea e aofia ai le siʻisiʻisi gaʻo, kefir o mea maualalo maualalo (1%) ma susu susu. Ua latou sauniuni e faʻaaoga tekinolosi faʻapitoa ma o loʻo aofia i totonu o le vaega sili ona lamatia o aʻafiaga.

Mai pasta, papaʻe fou falaoa ma isi falaoamata oloa mai fua maualuga o saito e tatau ona lafoai. O falaoamata ma falaoa ma le falaoa e sili ona lelei.

O le tele o le lisi e tatau ona faʻavae i le fou fualaau faisua ma fualaʻau. O nei meaai e aofia ai na o gaʻo fualaʻau, lea e matua liua i le HDL ae le LDL. E le gata i lea, e sili atu ona faigofie ona eli ma o le tele o mea e sili atu ona televavave ma saoloto saoloto i le talo ma ua aluese mai le tino.

Toeitiiti lava o oloa gaosi uma e aofia ai le faʻalapotopotoga o meaola. I se mea lauiloa, o mea nei o le phthalides, i kaloti - pectin, i pi ma fuālaʻau manogi - o se vaega atoa o antioxidants. O le mea lea, o fualaau 'aina ma fualaau faisua e le gata ina faʻamautuina ai le lipid profile, i luga o sootaga uma o pathogenesis, ae o loʻo i ai foi se faʻamalologa i le atoaga o le macroorganism.

10 oloa cholesterol

E faavae i luga o le tele o suʻesuʻega e uiga i le aofai o le cholesterol i meaʻai i aso uma, o se fua faʻatatau na tuufaatasia mai luga o oloa e 10 e sili ona gaʻo. O se lisi o ia oloa e aofia ai le tele o le cholesterol o loʻo tuʻuina atu i lenei laulau faʻamatalaga.

Taua! E ui lava i le mea moni o nei oloa e aofia ai le tele o cholesterol, e le mafai ona e teena atoa. E tusa lava pe maualuga lau cholesterol, ia mautinoa ia 'ai fuamoa, ate, iʻa (e tatau ona e saʻo i luma!), Meaʻai manu (aemaise lava le pata), anufe, squid, aano o manu (tino puaʻa lelei), falesa faalenatura (e le o se sisi). A aunoa ma nei oloa, o le a le faaitiitia le cholesterol (atonu o le 1-3%), ae o le tulaga lautele o le soifua maloloina o le a mautinoa lava le paʻu.

Meaʻai anapogi, gaosia o aano o manufasi ma laʻau suamalie - e sili atu le vavaeeseina atoatoa. E leai se mea lelei i totonu oi latou.

Le aʻafiaga o le auala kuka i luga ole aofaiga o le cholesterol i meaʻai

O mea o loʻo i totonu o le cholesterol lamatia i totonu o se ipu e aafia ai e le gata i le tuufaatasiga o meaʻai mo i latou lava, ae faʻapea foi i le auala o latou sauniuniga.

Fautuaina e vavae ese mai le taumafataga. falai (aemaise ai gaʻo manu), meaʻai vevela, ulaula ma le masima. E toetoe lava a leiloloa uma a latou aafiaga aoga ma e mafai ona avea ma mea e fesoasoani ai e le gata i le atherosclerosis, ae faapea foi le maualuga o le maualuga, gaʻo, gastritis, maʻisuka, ma le lamatiaga o le fatu fatu.

O lapisi, tao tao, masini fufulu ma le kuka ua taofi le tele o mea aoga aoga. E sili atu le faigofie ona latou eliina ma faʻafefeteina ma e oʻo lava ina faʻatumu le paleni o gaʻo, proteins ma gaʻo. E le pei o meaai fried, o gasegase fesuiaiga e le faia i ni mea e tunu ma tao, ona faʻaitiitia ai le tino o le tino ma le aʻafia o neoplasms.

O le taumafataga o se tasi lea o mea autu o togafitiga mo tulaga ma le maualuga o le cholesterol i le toto. O le faʻavaeina o meaʻai maloloina e maua mai i mea taumafa e maualalo i gaʻo manu. O le mea e faʻaaogaina ai meaai e patino lava, o lea e sili atu ai le sailia o le fautuaga a se fomaʻi. Ia mautinoa ia faia se suʻega auʻiliʻili aʻo leʻi oʻo i lenei. Afai ei ai sau cholesterol masani, faʻaalu i luga o le laulau i luga e aloese ai mai faʻafitauli i le lumanaʻi.

E fautuaina le tausisia o meaai masani i taimi uma, talu ai o soʻo se malologa mai le taumafataga o loʻo aʻafia i aʻafiaga le lelei ma o le faateleina o le faʻamalosia o fua o le cholesterol leaga.

Mo le malosi atoatoa, o le togafitiga o meaʻai e tatau ona faaopoopoina i se suiga i le paolo ma le olaga. E tatau ona ia toʻaga, ma faʻaauau pea le faʻagasologa o le tino ma le itiiti ifo o le atuatuvale. O le mea lea, o le a le gata ina tatou faatapulaaina le tino mai le faaaogaina o le cholesterol lamatia, ae o le a fesoasoani foi i lana lava tulafono faatonutonu ma le toe faaleleia.

E uiga i cholesterol

E leaga ma lelei o ia:

  1. LDL e leaga. Vaʻa toto i ai toto, toto le toto, afaina toto.
  2. HDL e lelei. E mafai ona faʻamamaina toto toto o le cholesterol lamatia.

Afai ei ai au meaai saʻo, ona mafai lea ona lelei le cholesterol leaga. E tatau ona manatuaina o le masani ile aso e 400 mg. Faʻaalia e faigofie tele pe afai e te iloa e uiga i oloa o loʻo sili atu ai lenei vaega.

Le mafutaga o meaʻai ma toto

Cholesterol (80%) e natia i le ate mai gaʻo meaʻai. I lenei fomu, o loʻo faʻafefeina i latou e masini ma faʻaaogaina e avea ma soʻo malosi ma mea mo le faʻaaliaina o sela fou. Le toe maua mai o le cholesterol o totoe o loʻo lafoina i le ate ma faʻaputu i ai. Faatasi ai ma le umi o le matelaina, ua faʻasaʻolotoina ma maua ai e le tino ni kalo.

Ma o le 20% o le vailaau o loʻo i totonu o le pepa faʻatumu. O le Cholesterol mai meaai e vave ona salalau atu i masini, ma o mea e tele e teuina i totonu o potu o le ate seia oʻo i le taimi manaomia.

O le tino e pulea le paleni o le vaega i totonu o le toto, e maua ai le tele o mea e manaʻomia ina ia aofia ai manaʻoga i aso taʻitasi. Afai o le paleni o le lipid e faʻalavelaveina, mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, o le a faʻaputuina le vailaʻau i luga o puipui o toto, faia ni atherosclerotic plate. O se taunuuga, o maʻi o le muso o le fatu ma le faateleina o le mamafa i totonu o vaituloto. O le mea lea, e taua le iloa le mea oi ai le cholesterol.

Faatasi ai ma le fesoasoani o gaʻo meaʻai, e 20% o le vaega e tuʻuina, lea e ulu atu i le toto mai fafo. O le masani ile aso e 400 mg. Faatasi ai ma le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto, o nei ipu e tatau ona tapulaa.

Cholesterol leaga

LDL - o le a le mea? O nei lipoproteins maualalo, e maualuga le maualuga o le atherogenicity ma e oʻo atu i le atherosclerotic vascular damage. I upu faigofie, LDL - o le a lea? O le cholesterol leaga lenei. O lona maualuga maualuga mea e aafia ai le soifua maloloina atoa. O le mea lea, e taua le iloa o fea meaai e aofia ai le cholesterol, faʻapea foi ma le fuataga.

Fatisi Meat and Fat

O meaʻai nei e aofia ai le cholesterol. O le mea lea, o le sauaina oi latou e le fautuaina foi.

E sili atu le gaʻo o loʻo i ai i le faiʻai o povi, pailani. Ma afai o le oloa muamua o se tagata folau, ona sosoo ai lea ma le lona lua i luga o laulau o le tele o aiga. O faʻafitauli o le ola maloloina o le paʻu e fesootaʻi ma se mea maualuga gaʻo. 100 g o lenei oloa e aofia ai le tele o cholesterol nai lo lona fua faatatau i aso taitasi. E fautuaina e 'ai le manava o le povi ma le paluga ma se mea itiiti. Faʻatasi ai ma se mea maualuga, e le tatau ona e faʻaogaina nei oloa. E faʻaaoga foi lenei mea i isi mea gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le kesi cholesterol o le puao e 410 mg (i le 100 g).

O le tele lava o vitamini ma amino acids o loʻo i ai i mutton. Ae e tele foʻi le cholesterol. E fautuaina e 'ai le paluga, e le o le' ai i le iʻai, o loʻo i ai le tele o lipids. Mo e gasegase e iai le atherosclerosis, e manaʻomia le vela ma le aano o manufasi e aunoa ma le gaʻo, meaola moa. ma sili atu le asu. O meaʻai suamalie, e pei o le puaa, ua faasaina.

Sausa ma oloa e leʻi maeʻa

O le a le cholesterol i totonu? O loʻo i ai fusi ulaula ma ulaula. 100 g atonu e 80-120 mg. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o ituaiga meaʻai ulaula e le faʻasaina e faʻasaina.

O tagata soifua maloloina e faʻatagaina le siusa, ae i ni tapulaa faʻapulaʻa. Afai ei ai se faʻalavelave o paʻu, nai lo le sola, e tatau ona e 'ai ni aʻano tunu poʻo ni mea e kuka ai. E itiiti a latou cholesterol. I le 100 g o le kuka kuka ua i ai le 60 mg o le gaʻo. E oʻo lava i le atherosclerosis, ua faʻatagaina e 'ai le oloa. Ae o fomaʻi e fautuaina le faatapulaaina o le faaaogaina.

Pulu

E mafai ona e faʻalogo i manatu eseese e uiga i lenei oloa. Ae i le iuga, o le pata, lelei pe leaga mo le tino? E faʻalagolago i le tele o le faʻaoga ma le ituaiga. E vaevae le pata ile 2 ituaiga: ghee ma aga masani. Ghee o loʻo i ai sina gaʻo maualuga atu pe a faatusatusa i le gaʻo masani - e oo atu i le 280 mg i le 100 g. I kulimi masani, e le sili atu i le 240 mg.

O meaai uma e lua e tele le cholesterol. E faasa ona 'ai ma le atherosclerosis. I le taimi o le mafanafana, o nisi vaega faaopoopo o le vailaʻau o loʻo faʻasaoina i le pusa. O le maualuga o le Cholesterol e maualuga 2 taimi. O suauu manogi e tumu i gaʻo aoga o se mea e ese le ese.

Afai e leai se faʻasesega i le soifua maloloina, e mafai e le pata ona aumaia ni faamanuiaga poʻo se mea e afaina ai se tagata? O tagata soifua maloloina e tatau ona 'aina, ae le silia 50-100 g i le aso. O lenei mea maualuga o le gaʻo lea e aofia ai manaoga o le tino mo le fausiaina o mea mo puipui puipui ma mo le faʻasalalau o hormones. Ae o le pata e maua ai le taumafa o vitamini gaʻo gaʻo A, E, D.

Laʻau fagota

O le a se isi mea e aofia ai le cholesterol? O loʻo i ai o ia i iʻa. E mafai ona e faʻaaogaina sea oloa mo le atherosclerosis, ae e tatau ona e faʻaeteete e uiga i le filifilia o ituaiga iʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, sardine ua iai le 120-140 mg o le tino mo le 100 g. E tusa lava pe mama ipu, e fautuaina e aua nei 'ai i lenei ipu, aua o mea taua e mafai ona maua i isi ituaiga o iʻa. Afai e te manaʻo e 'aina sardines, ona e tatau lea ona e' aina fualaau faisua, fualaau aina.

E fautuaina le filifili o saula, cans, tuna. Laititi sina gaʻo i totonu ia - e oʻo i le 50 mg. O le taua tele o iʻa o le i ai o ni gaʻo susu gaʻo. O le Omega-3, 6, 9. O fua tutusa nei, ae o a latou fualaʻau i le tuufaatasiga e fesootai i se isi auala. I totonu o le tino, o omega ei ai galuega o masiʻi gaʻo, faʻasalaina pusa i totonu o toto toto. O le mea lea, o le iʻa e aoga mo le atherosclerosis, ae e sili atu le le 'ai i le fagu.

Fatty Dairy Products

O se tagata soifua maloloina e mafai ona faʻaaogaina le susu ma le gaʻo oona e le silia ma le 3.2%. Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga, faʻapea foʻi ma tagata matutua, e le sili atu i le 2.5% le faʻatagaina o le oloa. I tulaga maualuga, nai lo le susu susu, o fualaau aina e faʻaaogaina: soya, sesame, almond, hemp. Latou te tamaoaiga i vaega taua, ae leai ni cholesterol. Afai e te fiafia i le susu o povi, ona mafai lea ona e faʻaaogaina meaʻai susu i luga o le vao.

Le aʻafiaga leaga o le cholesterol

E tusa ai ma fuainumera, oi latou na maliliu mai le maʻi cardiovascular e maualalo le maualalo o le lipoproteins maualuga, ae o le faateleina foi o le maualalo o le lipoproteins. O nei vaega i le fua faatatau sese e faʻapipiʻi i totonu o le toto ma taʻitaʻia i le atherosclerosis.

O se maʻi matautia e aliali mai pe a faaputuputu pusa i luga o le vasothelum vascular. O le iʻuga, o le lumenesa o le vaʻa e faʻamalosolo, ua leiloloa a latou gaioiga, lea e faʻaitiitia ai le tafe o le okesene i le fatu. E masani lava, ona o le le atoatoa o le tino, ua aliali mai ai se fatu fatu poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. O foliga vaaia o paʻu e afaina ai puipui o toto toto, e oʻo atu ai i le fausiaina o fusi toto, lea e tafe ai le aluga. O se vaʻa na leiloa lona malosi e oso i luga i le maualuga o le toto.

Mea inu matautia

I le faaopoopo atu i oloa e afaina i le soifua maloloina, o loʻo i ai meainu. Cholesterol tulaʻi ona o le faʻaaogaina o:

  1. Laʻau suamalie, vai feilafi ma le siva, cocktails. Pe a faatonuina e se fomaʻi se meaʻai mo le atherosclerosis, e le mafai ona ia 'ai e le gata i meaai ma cholesterol, ae faʻapea foi ipu e iai le tele o gaʻo. O se punaoa taugofie o le malosi, o oloa e vave ona gaoia ma faʻaaogaina e le tino e pei o le malosi. O le a le manaomia le susu, latou te faaputuputu i le tele o le toto ma nofo i puipui o toto toto. E le o mea uma lava e mafai ona ave i le ate. O le faʻaaogāina o gaʻo mai meainu suamalie e vave tele.
  2. O le ava. O le mea maualuga lea o le kalori, lea e faʻasaina ona ave mo mafuaaga o loʻo i luga. I le ava malosi, o loʻo i ai foʻi mea inu. A maeʻa ona ulu atu i totonu o le toto, faʻaleagaina puipui o toto toto. O lona uiga e le o toe mamao ona maua mai lea o le pine cholesterol i lenei nofoaga, talu ai o le cholesterol e le faʻaumatiaina e masini e faʻaputu i luga o puipui ua faaleagaina.
  3. Teu O lenei vaiinu ei ai se mea e faʻaleleia atili ai le aveʻesea o le cholesterol mai meaʻai. Afai ei ai se masalosaloga o le gasegase o le lipid, o le kofe e le tatau ona faʻaumatia.

I le maualuga o le cholesterol, o le faʻaaogaina o nei meainu e tatau ona faatapulaaina. Ae o vaiinu, lanu lanumeamata, koko, compotes e talafeagai.

O le a le mea aoga?

O loʻo i ai foi se lisi o meaai maualalo o le cholesterol. O loʻo aofia ai faʻataʻitaʻi gaʻo susu. Faatasi ai ma le fesoasoani a Omega-3, 6, 9, ua soloia le maualuga o le cholesterol patholo i le toto ma le cholesterol. O nei vaega e faʻatumu ai le tino ma le malosi ma le fausiaina o mea, o le faavae lea mo le faʻasalalauga o hormones o feusuaiga.

  • fuālaʻau fuālaʻau olive: olive, sesame, linseed, hemp,
  • nati
  • avoka
  • iʻa gaʻo: samasoni, pusa, malati, togafiti.

E mafai ona e 'ai iʻa, e iai a latou vailaʻau taua. Nai lo le sau, mayonnaise, kulimi suamalie, e sili atu le filifilia o suauu manogi. I le taumafa e tatau ona tele ni fua, fualaʻau. E tatau ona e 'aina le tele o fualaʻau suamalie, aʻo latou momotuina le tele o gaʻo gaʻo i le tino.

Laʻasaga Lelei Taumafa Faʻatau

Ole maualuga ole cholesterol ole maualuga, e pei foi ile maualuga. O se meaai faʻapitoa e manaʻomia e faʻamaonia ai le fua faatatau. E fautuaina le 'ai o gaʻo o laau ma meaola. Ae e tatau ona e iloa le va o le leaga ma le lelei cholesterol. O le muamua e faʻaputuina i luga o vaʻa ma taʻitaʻia ai foliga o papa. O ia i totonu:

  • meaʻai vave
  • meaai falai
  • margarine
  • mea ulaula.

E le tatau ona 'ai nei oloa. Faatasi ai ma i latou, o le maualuga o le gaʻo ua toe faʻatumu, ae leai se aoga mai ia i latou. E sili atu ona lelei le 'ai o meaola o le natura: tamaʻi mamoe, pata, fuamoa, meaʻai susu. O le 1/3 o le gaʻo e tatau ona avea ma gaʻo gaʻo. O le mea lea, e tatau ona e 'aina fatu, avoka, fuālaʻau ma iʻa.

O meainu, e sili atu le faʻaaogāina o le susu, sili ai le 'oti. E aoga foi le susu susu, kefir, yogurt, whey. E tatau ona faatapulaa le taumafa o le Citrus, latou te maua ai le gau o gaʻo i le taimi o le otaota. O le mea lea, e tatau ona e 'ai soo, ae i ni vaega laiti.

Ina ia aloese mai le faʻaitiitia poʻo le faʻaleleia o le cholesterol, e tatau ona e faamasani ma masani. Faailoga eseese e fuafua i le matua ma le itupa. Mo tagata ei lalo ifo o le 25 tausaga, o le masani e 4.6 mmol / l, ma a maeʻa le 40 - 6.7. Tina i lalo ifo o le 25 tausaga ua faatagaina le cholesterol e oo atu i le 5.59, ma tamaitai pe a uma le 40 - 6.53. I le faaopoopo atu i le faailoilo lautele, e tatau ona faamautu le fua faatatau o DNP ma HDL. O le maualuga o le vaega mulimuli e tatau ona oʻo i le 70%.

O le faʻalavelave, lea e faʻaaogaina e le tino e maua mai ai le malosi, e taua mo le soifua maloloina o tagata. O le sili atu o lenei mea e tau atu i le oona tele. Afai o le cholesterol e sili atu nai lo le 6.5-7.8 mmol / l, ona tupu ai lea o le hypercholesterolemia. E 2 mafuaʻaga o le maʻi: le lelei o meaai ma leai se gaioiga faaletino.

Filifili mai le Cholesterol mai:

  • itupa (i alii, o le tulaga e masani ona tupu tele),
  • maʻitaga
  • tausaga
  • uiga faʻamaoni
  • maʻisuka malosi
  • ave faʻamalosi, mea faʻamaʻi, corticosteroids,
  • leaga masani
  • tolopoina taimi i tamaitai.

Filifiliga o le Cholesterol e taʻitaʻia ai i le anorexia, le oncology, hyperthyroidism, atuatuvalega, tane vaivai, steatorrhea. O le mea lea, mo tagata taitoatasi, e taua le masani.

E i ai se soliga o tulafono o meaʻai?

I le tepa muamua, e ono foliga mai o le faʻavaivaia poʻo le siitia o le cholesterol e le afaina. Ae o aʻafiaga o le atherosclerosis e ogaoga. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻamaʻi i le tele o tulaga, o le maliu e tupu mai i le paʻu poʻo le fatu oso.

O le maualuga o le maualuga, lea e aliali mai mai le faasolosolo pea o le tafe toto ona o le totoina o toto toto, mafua ai le tele o mea faigata ma e matua aafia ai le lelei o le olaga. E le tatau ona motusia se meaʻai, aua o le cholesterol faaopoopo e mafai ona taʻitaʻia ai le vavae ese ma foliga mai o se tui toto.

O ai e faʻafesoʻotaʻi?

Ina ia tofotofoina mo le cholesterol, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi. O le a ia tuʻuina atu le taʻitaʻaiga ma vaʻai iuga. Afai ei ai ni mea sese, ua tuʻuina atu se faʻasilasilaga i se cardiologist. E mafai foʻi ona e manaʻomia le fesoasoani a se tagata tausi meaʻai e faʻafetaui lau meaʻai. E tatau ona tausisia fautuaga uma a tagata tomai faapitoa,

E faʻafia ona suʻeina se suʻega toto?

E masani lava, o le suʻeina o le toto e faʻapitoa i le 2-3 tausaga (e oo i le 40 tausaga). O tagata i luga o lenei tausaga e tatau ona siakiina i tausaga uma, talu ai ona o le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis e faateleina i le matua.

Afai ei ai le vavaeese, ona faia lea o le suʻega i le ono ono masina. E manaʻomia lenei mea mo le faʻataʻitaʻiina ma le taimi faʻataʻitaʻiina, pe afai o se faʻafitauli o le maʻi o le a faʻaalia.

Afaina ai le Cholesterol Cooking Method?

O le i ai o cholesterol lamatia e faalagolago i le tuufaatasiga o oloa, o le auala e saunia ai. E fautuaina e aveese meaai falai mai le taumafataga, aemaise lava pe a kuka i gaʻo manu. O meaʻai ulaula, ulaula, masima e faasaina. Latou te faʻaalu a latou penefiti ma e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le atherosclerosis, ae faʻapea foi i le maualuga o le maualuga, oona, gastritis, maʻi suka, fatu fatu.

O kuka, tao tao, fuā ma meaʻai gaosia e puipuia ai mea taua. E faigofie lava ona faʻafefeteina ma faʻafefiloi, avea ma gaʻo, proteins, gaʻo. Pe a faatusatusa i meaʻai falai, e le o iai ni gaʻo susu i mea e kuka ma kuka, o le mea lea, o le tino o le tino ma le lamatia o neoplasms ua faaitiitia.

O le taumafataga o le mea autu lea e togafitia ai le toto maualuga o le cholesterol. O meaai maloloina lelei e faʻavae i meaai e maualalo i gaʻo manu. O meaai o le tagata lava ia, o lea e fautuaina ai e asiasi i se fomaʻi mo se feutagaiga. Ae o le mea muamua, e faia se suʻesuʻega auiliili. Faʻatasi ai ma le cholesterol masani, na o oe e tatau ona e mulimuli i le masani o lona faʻaogaina.

Mo le sili ona lelei, e faaopoopo atu i meaai, o se suiga i le paolo ma le olaga e manaomia. E tatau ona galue o ia, ma gaioiga faaletino. E tatau foi ona e faʻaitiitia le atuatuvale. I lenei tulaga, o le a le ulufale atu le cholesterol lamatia i le tino, ma o le tulafono faatonutonu a le tagata lava ia ma le toe faaleleia o le a mautinoa foi.

O le Cholesterol talafeagai

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e le tatau ona e iloa na o meaai e maualuga i le cholesterol. E tatau ona e faʻaaoga lelei, tuʻufaʻatasia. E tāua le eseese o le taumafataga ma le soifua maloloina, ma o loʻo pulea le cholesterol. Ona aʻafia ai lea o le lamatiaga o le faʻaalia o le tele o faʻamaʻi.

Ua fautuaina e fomaʻi le tausisia o fautuaga nei:

  1. E tele meaʻai e maua i le cholesterol maualuga.
  2. E tatau ona saunia meaai e aunoa ma le tele o masima, suka, vaitau.
  3. I le taeao e tatau ona e 'ai le paluga i totonu o le vai. O se tuufaatasiga o cereals e aoga ona e taofia ai le ave o le leaga o le cholesterol.
  4. O le meaai e tatau ona fai ma meaai maualalo ile cholesterol. Fualaau faisua fou ma fualaau suamalie. Latou te le faatagaina le maualuga o le cholesterol.
  5. O se mea e faʻatau ai gaʻo e le o le auala sili lea e maualalo ai le cholesterol. O lipids e tatau ona i ai i meaʻai i aso uma, a leai o le leai o se mea e aʻafia ai le faʻaogaina o le tino.
  6. E fautuaina e le inu ava malosi pe ulaula.
  7. E manaʻomia lou faʻatau mai o meaʻai e aunoa ma le cholesterol. O ia oloa o loʻo faʻatau atu i matagaluega o mea taumafa.
  8. O le taliaina o meaai sao e na o le afa o le taua. E tatau ona tuʻuese faʻamalosi, ona o le maualuga foi o le leaga o le cholesterol leaga.
  9. E tatau ona mumusu le kofe pe afai o le vai inu e siitia ai le cholesterol. Nai lo lena, e mafai ona e inuina le kofe lanumeamata poʻo le koko.
  10. I le faaopoopo i meaʻai talafeagai, e te manaʻomia se sopo.
  11. Afai e le masalosalo e uiga i meaʻai, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata fai meaʻai.

O lenei ua e iloa le mea o maua ai le cholesterol - toetoe lava o oloa uma, ae i aofaiga eseese. O tagata maʻi e lamatia e tatau ona nofouta i le auai o lenei vaega i meaʻai, aua e afaina ai le soifua maloloina o tagata.

O le cholesterol sili ma mataʻutia

Aiseā la e le lelei ai le 'aiina o le tamaoaiga o cholesterol? O lenei mea e mafua ona o tulafono faʻapitoa o meaola faʻapitoa o mea taua.

Cholesterol (cholesterol) o se vai inu suamalie monohydric lea e mafai ona aumaia ai le lelei ma le le mafaaseseina i le tino. E sili atu i le afa (70-80%) o lenei vailaau e gaosia mai e hepatocytes (faʻava o le ate) ma faʻaaoga mo:

  1. Tuuina atu o le malosi ma le filifilia lelei o meaola o le bioplasmic e aofia uma ai siama o le tino o le tagata.
  2. Faʻailoga o hormones steroid (glucocorticoids, mineralocorticoids, genital).
  3. Le faʻasologa o le vailaʻau D, e talafeagai mo le faʻaogaina masani o le tino puipuia, o ni ponaivi maloloina lelei.
  4. O le gaioiga masani o le gastrointestinal tract (o se aofaiga o le cholesterol o se vaega o le talo e aofia i le gaʻoina).

E masani lava, naʻo le 20% o le ava malosi e faʻaaogaina i meaai, lea e faʻaaluina i manaoga o le tino. Ua faʻamaonia o le paleni o mea taumafa o le gaosiga ma le maualalo o meaʻai manu mo se taimi umi e le afaina ai faafitauli faʻalesoifua maloloina: e maua e le tino ni faʻaagaga mo le faʻatupulaia o le gaosiga o le ava malosi. Afai o le taumafataga e faʻavae i luga o meaʻai e maua ai le maualuga o le cholesterol, e tele mea e faʻaputuina i totonu o le toto ma e teuina i totonu o toto toto, e fai ai ni mea maʻa. Latou te faalavelave i le masani ai o le toto, ma sili atu i mea uma, o okeni e manaʻomia le maua pea o le okesene ma meaʻai. Pepa o Cholesterol o le autu autu i le pathogenesis o le atiaʻe o le atherosclerosis ma ona faʻalavelave taufaʻatau-ola - faʻaleagaina o le myocardial, stroke stroke.

Faʻalogo lelei! E tusa ma le 2.5 g o le cholesterol e manaʻomia i aso uma e faʻafetaui ai manaʻoga uma o le tino. I le taimi lava e tasi, e tusa ma le 2 g e maua mai i lela o le ate, ma le 0.5 g e faʻaaogaina mai le faʻasao o le ava malosi e sau i meaai.

O le mea lea, e taua le iloa e uiga i oloa o loʻo i ai le tele o le cholesterol ma faʻagata ai lo latou faʻaaogaina.

Maualuga Mea Faʻatagata

E manaʻomia se tagata soifua maloloina e faʻaaoga le 300-400 milligrams o le cholesterol i le aso. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis ma isi faʻafitauli o le tino, e tatau ona faaitiitia le fuainumera i le 150-250 mg. O le faamaumauga mo le cholesterol o le gaʻo manu. O se taunuuga o le evolusione, ua maua ai e sela o meaola ola se mea mautu, ae e mafai ona aoga i mea aoga ma puipui talafeagai o ion, lea e aofia ai lenei ava malosi gaʻo. Ae maise lava o le tele o lenei vailaau o loʻo maua i le gaʻo, "mamafa" mo le faʻapalaina o ipu. O se laulau o le cholesterol i meaʻai, e aofia ai aano o manu fasi, moa, iʻa, meaʻai susu, o loʻo tuʻuina atu i lalo.

O oloa uma e maua i le maualuga o le cholesterol e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu e tusa ma o latou aafiaga i le fausiaina o le atherosclerosis: tulaga maualuga, tulaga lamatia, tulaga lamatia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lafumanu po o moa moa ma le paʻu o loʻo manatu o "oloa e le manaʻomia" i le tulaga o le fatuina o maʻi o le gaosiga o gaʻo, e le gata ona e tele a latou cholesterol. O le isi faafitauli i nei oloa, o le fuga o le gaʻo, e le mafai ona suauu i le toto. O le iʻa iʻa, i le eseesega, e ui lava i le i ai o le ava malosi, ua manatu e aoga ona o mea e maua mai i le anti-atherogenic acid omega-3, omega-6. Mafaufau po o fea meaai e aofia ai le tele o le cholesterol, o lona faʻaaogaina e fesootaʻi ma se maualuga maualuga o le cerebral ma le cardiovascular complications o le atherosclerosis.

Meat ma le faʻamalosi

Ua faaalia i le laulau o le tele o le cholesterol e maua mai i-oloa - faiʻai, fatuga. I meaai masani i aso uma o se tagata faʻaonapo nei, o meaʻai mai ia latou foliga e seasea lava (pe ua le atoa), ae i totonu o faleaiga latou te mafai ona avea o se mea suamalie matagofie.

Aʻo gaʻo meaʻai, o le tele o mea taumafa e le gata ina faʻaosoosoina ai le faʻafitauli o le gasegase lipide ma le atherosclerosis, ae mafua ai foi faʻafitauli o le intestinal e mafua mai i le stagnation, fesuiaiga o le polotini, maʻi faʻamaʻi ma e oʻo lava i se gasegase tuga pei o le gout. I le maualuga o le cholesterol, o fomaʻi e fautuaina le lafoaia o meaʻai, gaʻo, falaoamata, siaki. I le aso e mafai ai ona e 'ai le 150-200 g o le moa, o le lapiti aano, mamoe po o le solofanua i le kuka, uʻu pe taʻe. E lua pe faatolu i le vaiaso e aoga tele le faatulagaina o aso anapogi, taumafa fualaau aina ma fua.

Faʻalogo lelei! O le tulaga lelei o le oloa, o tuutuuga na tausia ai le manu ae leʻi fasia, tusa lava pe faʻaaogaina tekinolosi tau tekonolosi e faʻaaogaina ai le hormonal, e mafai ona aafia ai le maualuga o le cholesterol i meaʻai.

E tele taimi e iloa mai ai le moa, leti, popo i luga oa matou laulau: o manufeʻai e sili atu ona taugofie nai lo aano o manu, e faigofie ona kuka, ma o ipu mai ai e sili ona lelei. E i ai le tele o le cholesterol i totonu o se manulele: o se lisi atoa o oloa ma se faʻamatalaga o lona faʻaogaina o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis, e fautuaina e fomaʻi le vavae ese o fatu o susu, ate ma le manava mai le meaai, taumafa e masani lava o le paʻu paʻu paʻu. Ona o le maualuga o meaʻai, o le pato o se oloa lea e faʻaleleia ai le cholesterol, o lea e 'ai e le sili atu i le 2-3 taimi i le masina.

I tua i le 80-90 o le seneturi talu ai, o le tele o faʻamatalaga e uiga i le matautia o fuamoa moa na faʻaalia i le lautele. O le mea moni, 100 kalama o le oloa o loʻo i ai se aofaiga o le cholesterol - 500-600 mg (lea e tusa ma le 97% le pau i luga o le sulugatiti), ma o le a talafeagai le faʻasaina mo tagata uma e maua i le gaʻo gaʻo. Ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻaonapo nei na faʻaalia ai le taumafa fuamalie (3-4 taimi i le vaiaso mo 1-2 fasi vaega) e le mafai ona faʻalauteleina le cholesterol.

"Puipuia" le tino mai le tele o meaʻai o le lemoni mai fualaʻau gaʻo i totonu o le toto. O lenei mea o loʻo galue malosi i totonu o le fuamoa moa, lea e:

  • mafai ona faʻaitiitia vaega ninii "leaga" o le cholesterol ma faateleina le lelei,
  • faʻaleleia fuamalie,
  • faʻasaʻo le gaʻo gaʻo,
  • toe faʻaleleia sela ma puipuia lo latou faʻaumatia i lalo o le aʻafiaga o mea leaga (lecithin o se malosiaga mamana masani).

O le mea lea, o le leithite e le gata na te taofia ai le leaga o aafiaga o le cholesterol, ae e iai foi sona aafiaga lelei i le tino atoa.

Faʻalogo lelei! O le tele o le faʻaaogaina o kulimi moa e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga le lelei (faʻaleagaina, paʻu, tiga i totonu o le ate) e mafua mai i le inuina o protein ma gaʻo i ni aofaiga tetele. Ina ia aloese mai lenei mea, taumafai e ai fuamoa i le taeao.

Mea gaosi susu

O fomai e taʻua le cholesterol i meaʻai susu e sili ona le mafaamatalaina: i le tele o itu, o mea o loʻo i lenei vailaʻau e faalagolago lea i le gaʻo o le meafaitino, o aiaiga o le meaola, ma le tekinolosi. O le susu atoa ma se kulimi suamalie suamalie ma oloa e maua mai ai e tele taimi e sili atu ai cholesterol nai lo le inu susu susu.

O sui autu o le kulupu ma le cholesterol o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

O le mea lea, o le mea sili ona matautia mo tagata mamaʻi ei ai le atherosclerosis o le pata, fulufulu māmā, kulimi. O le le aofia ai i latou mai le taumafataga o le a ausia ai taunuuga lelei. I le taumafataga, ua fautuaina e tagata atamamai le faʻaaogaina tatau o susu ma meaʻai susu. O le mea autu o le latou le gaʻo-leai.

E i ai le cholesterol o loʻo i totonu o meaʻai laau?

E i ai cholesterol i meaʻai laau? Leai, o lenei vailaʻau e maua i na o meaola manu. O le mea lea, o le faaupuga "E le oi ai le cholesterol" i luga o igoa o le suauu suauu e leai se mea e sili atu na i lo se felafolafoaiga faatosina. E le o se fuālaʻau fuamasi se tasi e iai lona fatuga.

Mafaufau i le eseesega i le va o fualaau faisua ma meaola o manu e faaopoopo i le toesea po o le i ai o le cholesterol:

  1. fuālaʻau fuālaʻau e sili atu ona faʻaaogā e le tino,
  2. ona o mea o loʻo maua i gaosiga o gaʻo aoga, o fuālaʻau fuālaʻau e faʻaaogaina ai le gaʻo gaʻo ma taofia ai le fausia o atherosclerotic plate,
  3. vitamini A, D, E o loʻo i totonu o le sunflower ma isi fuālaʻau fuālaʻau lelei e aʻafia ai le gaioiga o totoga ma mamanu uma,
  4. nisi o suauu fualaʻau (sunflower, pi, vine vine) o loʻo i ai se seti atoa o antioxidants e puipuia ai le tino mai le matua ma le atinaʻeina o tumela.

Faʻafouina o gaʻo manu (pata, margarine, pailani) ma le suauu manogi, e mafai ona e matauina se faʻaitiitia o le faʻamaʻi o le cholesterol e 10-15% mai le uluai. E le gata i lea, e fautuaina e le au atamamai le inu 1 teaspoon o le suauu mama i le taeao i luga o se manava gaogao i le leai o ni faʻamaʻi (faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o le ate, fatu fatuga, gastritis ulcerative poo enteritis).

O mataupu faavae o se taumafa e faʻamaonia ai le gaosiga o gaʻo tino

Puipuiga ma togafitiga o le atherosclerosis e masani ona amata i se taumafataga. E taua tele le faʻatapulaʻaina o lou faʻaaogaina o meaʻai o le cholesterol-tamaoaiga ma sui i latou faʻamaʻi faʻamalosi faʻamalolo.

  • Kuki i se vaega itiiti o le suauu manogi, ae le o le pata. Aveesea le faʻamaʻi (aofia ai le ate), pailani, meaʻai gaʻo, ma fesisi malosi mai le taumafataga. E fautuaina e iai pea fuālaʻau fou ma fualaau aina i le laulau o le tagata maʻi ma le atherosclerosis. O le faʻaleleia o malosiaga faʻaagaga ma le puipuia o lagona o le maofa mo se taimi uumi o le a fesoasoani i ipu o pipi, lapo, tamai mamoe, faʻapea foʻi ma leki - chickpeas, pi, pi. Liligi 1-2 ipu vai ma kuka i le vevela vevela, ona faaopoopo lea o mea manogi ma faʻafefe i se meainu. E fesuisuiaʻi ma lelei le paʻu, e mafai ona 'aina ma le falaoa poʻo le' aano o manu.
  • O gasegase e maua ai le tele o le malosi: cereal cereals, granola, pasta malosi. E lelei pe afai o le a latou mauaina i le afa muamua o le aso. Ae ui i lea, oi latou e manaʻo e faʻaitiitia le mamafa o le tino e le tatau ona aveʻesea faʻataʻavaʻavaʻalo: o le tele o meaʻai ma meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai le gaʻo.
  • E taua le suia o le le lelei o le gaʻo o le gaʻo e ulufale mai i le tino ma oloa saʻo o le a fesoasoani i le tino i le tau faasaga i le atherosclerosis. O gaʻo elemene eleelea eleelea omega-3 ma omega-6 e maua i le toetoe lava o fuālaʻau fuālaʻau (olive, sunflower, piach, flaxseed). A faʻamalieina fuamoa fuamoa fou, e tatau ona e faʻaaogaina se tasi.
  • E le gata i lea, o le maualuga o le gaʻo o le "soifua maloloina" o loʻo matauina i iʻa oona e pei o le samasami, o le salmon, keleti, ma le togafiti. E ala i le faʻaaofiaina oi latou i le taumafataga, e mafai ona faʻavaeina le solia o le gaʻo gaʻo e aunoa ma le tagofia o fualaau (mo le dyslipidemia mālū ma agavaʻa).
  • Fualaau faisua ma fualaau faisua e le gata ina faʻamamaina ai le tino ma vitamin talafeagai ma minerale, ae fesoasoani foi e faʻaitiitia le mamafa o le tino, faʻaitiitia le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol ma fufulu puipui o toto toto mai pusa atherosclerotic.E fautuaina e le au fai togafitiga le faʻaaogaina o nei oloa fou, fualaau faisua e mafai foi ona kuka, kuka, gaosia (ae le falai i le tele o gaʻo).
  • O fualaau e aoga tele mo tagata mamaʻi ma le atherosclerosis. E ui i le maualuga o lo latou kalori, 1 sina lima lima o nati e tatau ona o faatasi ma se tasi o 'aiga i le taeao. E faʻamaonia o le faʻaaogaina pea o pipi, walnuts poʻo pistachios (e le o faʻamalo) e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol e 10-15% mai le uluai. Ma o almonds maamaua ona o mea o loʻo iai i se tulaga uiga ese o vitamini ma minerale e aʻafia ai le atinaʻe o faʻamaʻi cardiovascular. E na o le 150 fatu i le vaiaso o le a maua ai le maʻi i le puipuia o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.
  • O le faʻaaogaina o meaʻai susu e tatau ona faʻagata. E sili atu le lafoai o le susu (o lona gaʻo gaʻo e mafai ona sili atu i le 8-9%) ma mea uma e maua mai (kulimi mumu, kulimi, yogurt, kefir, kulimi malosi). Faitau ma le faʻaeteete le faʻamatalaga i luga o le afifi ma taumafai e filifili se oloa ma maualalo le gaʻo o mea oona.
  • O le pata, margarine ma le mea e taʻua o le faasalalau o ni uo leaga i le taua e faasaga i le atherosclerosis. E sili atu le lafoai atoa o le latou faʻaaoga mo le taimi atoa o togafitiga. Talu ai ona o nei meaai e aofia ai le tele o le cholesterol, e sili lava le suia i latou i ni meaʻai faʻalaʻau maloloina lelei.
  • E fautuaina e fomaʻi le faʻamapulaʻaina o le faʻaaoga o le masima laulau i le 3 g i le aso. O le malosi e faʻaalia ai le gasegase eletise, faʻasaina le vai i totonu o le tino ma faʻateleina le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le masima o se oloa e mafai ona mafua ai le cardiovascular, cerebral pathologies, o se faʻalavelave o le atherosclerosis. Mulimuli i tulafono faigofie: i le taimi o le kukaina, aua le faaopoopo i ai le masima, aua nei tuu le masima masima i luga o le laulau i le taimi o le taumafataga, suesue i le masima suauu i luga o le igoa o oloa e te faatauina ina ia sili atu le suamalie o le meaai, faaaoga ni laau vevela po o ni sauniuniga faasao masima.

A maeʻa le 1-2 masina o ia meaʻai, e faʻaaogaina e gasegase i le tofo fou o meaai. O mea masani na masani ai e masani ona foliga mai e sili atu le suamalie ma le le fiafia ia i latou. O le toʻatele o tagata latou te vaʻai i suiga lelei i le tino na mafua mai i le faʻasaina o le masima: faʻaitiitia le mamafa o le toto, mamafa ma le edema, o le maualuga o le cholesterol e faʻaititia e le 5-10%.

E le talafeagai mea sese ole meaʻai mo le atherosclerosis?

O le taumafataga o se tasi lea o auala autu o le togafitia o le atherosclerosis ma le faʻamaoniaina o le gaʻo gaʻo. Ioe, e fautuaina e matauina i le taimi o le togafitiga atoatoa. I le faʻatinoga, o le usitai mausali i tulafono o togafitiga e leʻo taimi uma e mafai ai: masani o maʻi e "talepe" pe a latou i ai i se taumafataga matagofie, pe le mafai ona mumusu e 'ai a latou meaʻai e sili ona fiafia i ai.

Soo se mea e le lelei ai meaai e mafai ona afaina ai le maualuga o le cholesterol i le taimi nei i le toto. O le mea lea, e taua le tosoina oe lava ma toe foi i se paleni paleni taumafa i le vave e mafai ai. Ae o le matelaina, ma le faʻamoemoe e vave leiloa le mamafa, e matautia foi. E iloa e le tino le teenaina o meaai e avea o se tulaga atuatuvale, ma toe fausia le vaega o meaʻai, faaitiitia le metabolism ma taumafai e faaputu le cholesterol.

O le mea lea, o taumafa uma lava o tagata gasegase e maua i le atherosclerosis (poʻo se mea e faʻatatau i ai) e tatau ona faʻavae i luga o mataupu faavae o le taumafa o le hypocholesterol:

  1. Faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai na tumu i le cholesterol mo le taimi atoa o togafitiga.
  2. O se paleni taumafa ma le tele o fualaau faisua fou ma fualaau.
  3. Fafaga i vaega laiti i le 2-2.5 itula. O le taumafaina e masani lava ma e manaʻomia tele ina ia faʻamautuina le metabolism i le tino ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le cholesterol o loʻo i totonu o le ate.
  4. Inuina le tele o vai (2-2.5 L) i le gasologa o le aso.

E le gata i lea, e taua le matauina o fualaau o fualaau o togafitiga ole faamaʻi: o se olaga ola malosi, faataitaiina o se taaloga ua faamaonia e se fomai, savali i le ea fou ma le malologa faalelagona. O le tuʻuina atu o le cholesterol e tatau ona atoatoa, e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma le faʻamautuina o le metabolism.

Tuua Lau Faamatalaga