Meaalofa ma Tomai

Polydipsia
ICD-10R 63.1 63.1
ICD-10-KMR63.1
ICD-9783.5 783.5
Medlineplus003085
MeshD059606

Polydipsia (dr. Eleni πολύς "tele" + δίψα "fiainu") o se faailoga lea e uiga i se malosi e le masani ai, ma le fia inu. E faaitiitia pe ua mou ese atu na o le vai inu i le aofaiga e sili atu le tele o mea e maua ai le tino, mo tagata matutua - sili atu ma le 2 lita i le aso.

Taua faʻapitoa

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se falemaʻi o le faʻateleina lea o le falemaʻi inu ile mafaufau. E mafai ona tupu lenei mafuaʻaga i mafuaʻaga faʻapitoa ma le faʻaleagaina. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le leai o se suavai i le afu poʻo le faʻamalositino faaletino, o le manaʻomia o le vai e mafai ona faʻalauteleina. O mafuaʻaga faʻapitoa mo lenei tulaga e aofia ai se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o se vailaʻau i le toto o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faateleina o le kulukose i le maʻisuka. E i ai muamua le polydipsia ma le lua. O le Peraimeri e tupu mai i le faʻamautuina saʻo o le falemaʻi inu, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le pituitary-hypothalomic pathology, poʻo le iʻuga o faʻafitauli o le mafaufau. Maualuga o se tali atu i se suiga i le tuufaatasiga o le toto felafoaʻi.

Polydipsia faʻatasi ma se taʻiala taʻitaʻia e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino o le tagata. I le avea ai o se tulafono, o le edema, ascites e atiina ae, ma faʻalavelave matuia e faʻatasi ma fatugaʻo fatugaʻo, e mafai ona tupu se maʻi faʻamaʻi.

Lotoga taua o le falemaʻi |Polyuria o se faailoga o le maʻisuka

O le fua faatatau o gaioiga elemene i le aso mo se tagata soifua maloloina e tusa ma le lua lita. I nisi tulaga, o le tele o le urine e mafai ona oʻo i le 2.5 lita i le aso. O le Polyuria o se tulaga lea e sili atu i le 2.5 lita i aso taitasi.

Afai e te fesuisuiai meaai mamago e faʻagogo ai meaai, o le a inu tele lau pusi. O se pusi 14 tausaga le matua e tutusa ma le 70 tausaga le matua. Matou te mafaufau i se pusi 20 tausaga le matua e 100 tausaga le matua! E fautuaina le siakiina o pusi matutua e se fomai manu ia le itiiti ifo ma le 6 masina ina ia mafai ai ona tatou iloa vave faailoga o le faamaʻi ao le i sili atu ona faigata le togafitiga o le maʻi.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e taatele i pusi matutua. Faʻalogo i suiga i le mamafa ma le galala, faʻapea foʻi suʻesuʻega masani e fesoasoani ia i matou e maua lenei faʻamaʻi i le vave amata pe a sili atu le manuia o togafitiga. O le maualuga o le fiainu ma le mamafa o le mamafa o faailoga vave ia o le faamai. O fatu gaʻo e matua aoga lava e mafai ai ona latou totogiina le gau o le fatu fatu seia oʻo i le 75% o le gaioiga o loʻo galo. O le mea lea, e taua tele le maua o le faʻamaʻi aʻo leʻi tupu lenei mea. E oo mai i le taimi na latou maʻi tigaina ai, na matua le manuia lava gaʻo, ma e masani ona tuai ona faia se mea.

Eseesega i le va o le vavalalata le tumau ma tumau. O le polyuria le tumau i le tele o mataupu e tupu mai ona o le maua o ni vailaʻau.

O le faʻateleina o le polyuria ma mafuaʻaga e leʻi malamalama atoatoa i ai. Ae ui i lea, i le taimi nei e 4 mafuaaga autu mo lona tupu.

  1. Faʻasalaga o se tele o le urine ma se maualuga o mea o meaola oona poʻo osuresi diuresis.
  2. Le le mafaia e se tagata ona gaosia le aofaiga manaomia ole hormonone antidiuretic.
  3. Faʻaitiitia le malosi o fatugaʻo e faʻapitoa i le tulaga masani o le hormones antidiuretic.
  4. Fainu le tele o vai.

Faʻatasi ma le maʻisuka, o le vevesi o le osmotic i le natura. O vailaʻau nei o loʻo i ai i le urine:

I totonu o la matou falemaʻi, pe a masalomia masalomia o le fatu fatu, semanu matou te faia se suʻega toto i le vave e mafai ai, ma faʻapipiʻiina pe aveese faʻamaʻi fatugaʻo. E mafai foʻi ona faia suʻega o le toto ma le faʻamaʻi urine. Togafitiga e mafai ona aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina lea na faʻaaoga mo le tele o tausaga e togafitia ai faʻafitauli o le fatu, ae ua maua e aoga i faamaʻi fatu fatu. E maualalo ai le maualuga o le toto maualuga ma fesoasoani ai i fatugaʻo e toso ese toxins mai le tino ao puipuia le tino o loʻo totoe.

  • glucose
  • eletise
  • nucleic acids, faaleagaina mea o gaʻo ma pulu.

Maʻisuka - O se Tausaga Totonu Tausaga e Le Faʻafitauli i Cats Tuai

Faʻasalaga, o le maʻisuka e tupu pe a le maua le insulin poo le inisalini e le mafai ona maua. Inisalini e pulea le suka suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o maualuga toto o le suka e maualuga tele. O le maualuga o le suka o le toto ua leiloloa i totonu o fatugaʻo ma i totonu o le uila. A maua le suka, e alu le vai. O nei pusi e leai se malosi ma ni vai i fatugaʻo. O pipisi o le maʻisuka e tele le tele o le fafagu ma e tatau ona inu tele ina ia mafai ai. Cats ei ai le maʻisuka e le mafai ona faʻaaogaina le suka o le toto, e leai se malosi o le tino ma amata ai ona faʻaumatia maso maso ma faleoloa gaʻo.

  • se suesuega o le toto mo le mea o lo oi ai le suka ma le sodium chloride i ai,
  • suʻe toto mo hormones,
  • Faʻasologa o fatugaʻo.

Afai o le polydipsia o se faailoga o le maʻisuka, o le tuiina o le inisalini, ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le a fesoasoani i se faʻaitiitia i lona faʻaaliga. I le ituaiga lona lua - tagofia o vailaau o loʻo faʻaogaina i le faʻaitiitia o le toto toto.

Ua toe maua foi le mamafa o le mamafa, fiaai ma le fia inu tele. Taulimaina le maʻisuka e le togafitiina e mafai ona avea ma mea e lamatia ai le ola, ae e masani lava ona lelei le puleaina e ala i le fafaga lelei ma le iniseti laiti o le inisalini i aso uma, lea o le tele o tagata o loo aoaoina e pulea lelei. O nisi pusi e mafai ona pulea e fualaau.

O le maʻisuka e mafai ona iloa e se suʻega faigofie ma faʻamaonia le toto. E tele isi faʻamaʻi e ono mafua ai le mamafa o le mamafa ma le tele o le fia inu i pusi matutua. Maʻi fatu, maʻi o le tino, faafitauli o le hormonal, faʻamaʻi, ma isi. ma isi. Ae o tulaga o loʻo i luga e sili ona taatele. O le ki i le togafitia o nei faʻamaʻi o le puʻeina lea aʻo leʻi oʻo mai faailoilo o le faʻamaʻi. Afai ei ai ni ou masalosaloga, valaʻau ma faia se taimi atofaina e vaʻai ai i se fomaʻi pe afai o lau pusi na faʻalauteleina le fiainu poʻo le fia inu poʻo le mamafa o le mamafa.

Taua! I le maʻisuka, ia faʻaitiitia le kulūkose ma faʻaaliga o le polydipsia, e tatau ona faia mea uma ina ia matauina.

Le togafitiga o lenei maʻi e aofia ai le fuafuaina o le maʻi na mafua ai lenei faailoga. Afai ua saʻo le faʻamautinoa o le maʻi ma ua manuia le togafitiga, o le polydipsia e le faʻaaogaina pe leai foi.

Tisinesa lē pulea

O tuʻutuʻuga e mafua ai le tele o le gau o le vai ma tuʻu ai se tino ua faʻaumatia i le vai e mafua ai le fia inu tele. E mafai ona leiloa le vai ona o le tele o le urination, vomiting, manava, afu, ma le fiva. O tulaga eseese e mafai ona mafua ai le leai o se vai i totonu o le vai ma le tele o le fiainu. O le maʻisuka e mafua ai le maualuga o le toto suka pe a le pulea i fualaau. I le avea ai o se tulafono, o fatugaʻo latou te tausisia pea a latou toto suka ma e le o faʻamalosi i le gaʻo.

E ui i le mea moni o le polydipsia ua na o se faailoga, ae ui i lea, toetoe lava o faʻamaʻi uma na mafua ai le togafitiga o le olaga atoa ma le tagofia o fualaau.

Polydipsia o se faʻalauteleina o le galala ma le faʻaaogaina o se aofaiga tele o vai (o nisi taimi e silia ma le 20 l) e fesoʻotaʻi ma lea.

Ae peitai, pe a maualuga le maualuga o le suka toto, e le mafai ona gafatia e gaʻo le mamafa o le suka. I lenei tulaga, o le suka e ulu atu i le urini, ma ave faatasi ai ma le tele o le vai mo le tino. O le tino e tumau i se tulaga o le faʻaitiitia o vai, mafua ai le tele o le fiainu. O le fia inu tele ma le urination faatasi ai ma le paʻu o le mamafa ma le fiaai, o faailoga iloga ia o le maʻisuka ituaiga 1.

O fatugaʻo o tagata faigaluega o loʻo pulea le faapaleniina o le vai i totonu o le tino, faʻasaʻo le tele o le vai pe a latou i ai, ma le faatumauina o le vai pe a maualalo le tino. E ui lava o fatugaʻo e fai le galuega, o le faʻatonutonuina o le paleni o le vai e pulea e le hypothalamus, o se tamai gland i le mafaufau. O le hypothalamus e faalilolilo se hormoni antidiuretic e galue i fatugaʻo, mafua ai le taofia o le vai. I le maʻisuka insipidus, o le hormones antidiuretic e le o gaosia i le tele o aofaiga poʻo le fatuga e le tali atu i ai. I soo se tulaga, o fatugaʻo e faʻasaʻo le tele o le vai, mafua ai le le galala, tele le fia inu.

E tulaʻi mai o se taunuuga o le ita o le fale inu, lea, e tusa ai ma le I.P. Pavlov, e le o se mea sili ona leaga e pei o se mataupu o le physiological. O le mafuaʻaga mo le solia o le tino o le paleni vai-masima, e faʻatulafonoina e le cerebral cortex, o le vaʻaia o le masima, o le diencephalon, o le pituitary, o le gutu o le gutu, fatuga, interoreceptors o le mucous membrane o le gutu, pharynx, manava ma le fatu. Osmoreceptors o loʻo faʻapipiʻiina foi i le neurohypophysis. O le solia o le paleni masima i le tino e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, o lona uiga i le hyperosmosis, o le mea sili lea e le fiafia i ai osmoreceptors, lea e auina atu ai manaʻoga i le fale inu.

O le le lava o le manatu e maua ai le hormones antidiuretic o se maʻi e le masani ai. I le tusitusiga "Neuroendocrinology, hypothalamus ma le pituitary gland", fomaʻi. O le tele o faʻamaʻi e mafai ona mafua ai se gau tele o le vai i totonu o le tino, lea e taʻua o le faʻamala. O faʻataʻitaʻiga o mea taumafa oona ma isi faʻamaʻi pipisi o le diarrheal, vevela vevela, mumu, ma faʻamaʻi pipisi. A o faʻaitiitia le vai atoa o le tino, e aliali mai ni faʻamaʻi, e aofia ai le susu, vaivai, laumua, le mautonu, ma le galala malosi.

O faiga o le polydipsia i tulaga eseese faʻaleagaina e le tutusa. O lea, i nisi tulaga, o le hyperosmosis e tupu ona o le faateleina o le maualuga o le sodium chloride poʻo le suka i totonu o le toto. O le mea muamua e matauina ma le afaina o le vaega o le oona o le eleele (faatasi ai ma le hyperaldosteronism - Conn's syndrome), ma le lona lua e maua ai le maʻisuka. O le Hyperglycemia e oʻo atu ai i le faʻavelaina o gaʻo, mafua ai le polydipsia, faʻapea foi le polyuria ona o le faateleina o le mamafa o le urine.

Faʻatasi ma le faʻalaumalie ma le matuia o le faʻala, o le aisa ma le vomia e mafai ona tupu, faʻamalosia le suia o le vai. Afai e le mafai ona ave faʻatalanoa vai, e mafai ona manaʻomia ni vai feʻaveaʻi. O le faʻamalalaina malosi e mafai ona avea ma mea taufaamatau. O mafuaʻaga autu o le oti o le tele o gau o le tele o vai i totonu o le tino ma le gasegase faʻatasi.

O nisi tulaga e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le manaʻo ma le fia inu tele. Ae ui i lea, o le faateleina o le galala ma le faʻaitiitia o le fiaai e mafai ona faʻamaonia ai se maʻi ogaoga e manaʻomia ai le togafitiga faafomaʻi ma le faʻaogaina. O se tagata o loʻo feagai ma le leai o se manaʻo ma le fia inu tele, e tatau ona faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa soifua maloloina e iloilo pe iloilo lo latou soifua maloloina.

I isi tulaga, o le mafuaaga o le hyperosmosis o le leiloa o le tele o le vai e le tino ma le tele o diuresis poo le manaia o le manava, vomiting. O loʻo i ai le tele o faʻamaʻi lea o le polydipsia o le taunuuga o le televave: maʻi pipisi i le maʻisuka, ma isi mea, Barde-Bill diencephalic syndrome, siama o Simmons, diencephalitis, encephalitis, faapea foi ma nisi o maʻi mafaufau.

O le anorexia nervosa e mafai ona mafua ai le le lava o le fia ai ma le fia inu tele. O le anorexia nervosa o se maʻi e 'ai e fesootaʻi ma le fefefe le fefe i le mauaina o le mamafa ma le popole i meaai. O se tagata ei ai le anosaxia nervosa o loo taumafai e faatumauina se mamafa e 15 pasene i lalo o le masani mo ona tausaga ma le maualuga. O le anorexia nervosa e sili ona taatele i teineiti talavou, e ui lava o talavou ma e oʻo lava i tagata matutua uma o tagatanuu e mafai ona atiaʻe lenei tulaga. Faailoga masani ma faailoga e fesootaʻi atu i le anorexia nervosa e aofia ai le le lava o le manaʻo, galala maualuga, afaina mamafa tele, vaivai, le mautonu, fao faasee, lauulu lauulu, leai se taimi o le manava, le mautonu, malulu malulu, faaletonu o le fatu, ma faaitiitia le toto.

O le Polyuria o le mafuaʻaga o le polydipsia i le maʻisuka insipidus e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le pulelasi o le hormones antidiuretic ma faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga i le siama o le totoina o le diva. O le muamua o loʻo faia i le supraoptic nucleus o le hypothalamus, o le mea faʻapitoa ma le pito i tua o le pituitary gland, e aofia ai auala e fesoʻotaʻi ai nei fausaga. O le homone lona lua, o loʻo galue e ala atu i laʻau, o loʻo faia i luma o le pituitary gland.

Polyuria ma le polydipsia o loʻo faʻaalia e polyurodipsia - e tupu i le faʻaaogaina poʻo le faʻamalosia o meaola e faʻaumatia-faʻamalamalamaina fausaga ma ala e fesoʻotaʻi ai, pe faʻateleina le gaosia o le hormone.

Ina ia vaʻaia le polydipsia neurotic ma le mafaufau (progeny) mai le maʻisuka insipidus, e faʻaaoga faʻataʻitaʻiga faʻamalositino ma le faʻaaogaina o le folasia o le sodium chloride solution (suega o Carter-Robins) poʻo le acidic nicotinic, lea e faʻatele ai le pulefaʻatonu o le hormonone antidiuretic.

I tulaga o loʻo i luga, o le polydipsia e masani lava o se tasi o faʻamaoniga autu. E pei o se mea e tupu i se tulaga patino i le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga, e matauina i se fatuga oona, meaʻai, cholera, ma isi. I nei tulaga, faʻapea foi ma le maʻi suka, e tatau ona manatu polydipsia o se mea faʻaleagaina.

Togafitiga: faʻalagolago atoa i le togafitiga o le maʻi faʻavae.

Faailoga ma faʻamatalaga e aʻafia ai

O le faailoga muamua o le polydipsia o le galala malosi. I le taimi lava e tasi, o voluma o vai faʻaaogaina e mafai ona ese mai faʻamaumauga masani e le taua ma sili atu. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le edema ma le stools, e mafai e se tagata ona inu seʻia oo i le 3 lita o le vai i le aso, ma le maʻisuka insipidus - 20 lita pe sili atu.

I nisi o tulaga, o le malosi o le polydipsia e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i mea nei:

  • meaai
  • malosi o gaoioiga faaletino,
  • vevela i le ea.

I isi tulaga (faʻataʻitaʻiga, ma le maʻisuka) e le tali atu i tulaga o le siosiomaga ma suia naʻo lalo ole aafiaga ole togafitiga.

Polydipsia o se faailoga e le fesoʻotaʻi faʻatasi ma polyuria. O le faateleina o le urination, faatasi ai ma se galala le gafatia, e masani lava o faailoga o le maʻisuka. O se manaoga tele mo le suavai e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, faʻamalaina ma le faʻaputuina o otaota. I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, o le gaioiga o le vaʻavaʻa mataʻutia ua sili ona leaga, ona o le mūmū o le membrane mucous o le oral tuutu.

E tusa ai ma fuainumera, o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e manaʻomia le tele o le vai e 2-3 taimi sili atu nai lo le masani. O le faateleina o le urination o se taunuuga o le maualuga o le maualuga o le hormone e nafa ma diuresis. O le maʻisuka insipidus e faʻatasi ma le polyuria ma le galala malosi.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ua faʻaalia foi faʻaalia. I le faʻaopoopoga i le gutu maloʻo, o le faagasologa o le urination e faʻalavelaveina, o le a aliali mai le tupuga ogaoga.

Faʻailoga

Polydipsia o se tasi lea o faailoga muamua o le maʻi. O le mafuaʻaga lea ua tuʻuina atu ai lenei faʻataʻitaʻiga le taua tele o le faʻamaoniaina.

E mafai e le fomaʻi i le uluai suʻesuʻega ona faʻatonuina ia suʻesuʻega nei:

  • suesuega lautele ma le totoina o le toto,
  • Faʻasologa o fatugaʻo ma le lauroid,
  • faʻatulagaina o vailaau oona i aso taitasi,
  • suʻe toto mo hormones,
  • suega masani o le urine.

Afai e matauina le vevela i le taimi lava e tasi ma le polydipsia, o le maualuga o le biomaterial ua fuafuaina i le fale suesue ma ua fuafuaina le maualuga o le suka. E taua lenei mea e faʻamaonia pe le aofia ai le maʻisuka.

Afai o le maualuga o le suka o le masani ma o le maualuga o le mamafa o le urine e maualalo, o le a faia se suʻega e faʻaaoga ai fualaau oona lea e iai vasopressin - o le hormonone antidiuretic. Faʻatasi ai ma se taunuuga lelei, o le tagata maʻi e matua faʻapulaʻaina i le tele o le vai faʻapala mo le tele o itula (e le silia le ono). A maeʻa lenei mea, o le suʻesuʻeina o le tele o urine uma na mauaina i lenei vaitaimi. Afai o loʻo i totonu o tapulaa masani, o loʻo matou talanoa e uiga i le matua polydipsia, pe a leai, o le maʻisuka ua maua i le maʻisuka insipidus ona o le leai o vasopressin.

Afai o se suʻega ile hormone antidiuretic e maua ai se taunuuga le lelei, o le toto ma le urine e suʻeina mo a latou masini calcium ma potassium. E fuaina foi le mamafa o le toto. Afai o le maualuga ma le maualuga o le calcium, o loʻo tatou talanoa e uiga i pathoces o fatugaʻo. Afai o le mamafa ma le maualuga o le suʻega o mea e masani ai pe o ese mai ai, o le maʻisuka ua maua foi o se taunuuga o le puipuiga o le gasegase o le renal tubules i vasopressin.

O le filifiliga o suʻesuʻega talafeagai e faalagolago i le malosi o le polydipsia ma le i ai o isi faʻamaoniga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata maʻi e sili atu i le 10 lita o le vai i aso taitasi, o le suʻega ma vasopressin e faʻatino loa.

O le faiga o togafitiga e na o le maea lava ona maeʻa ona faia se suʻesuʻega saʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e faʻamautu le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e faailoaina, ma mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau i le tagata gasegase muamua ona inuina vailaʻau, o le aʻafiaga o le faʻalauteleina lea o lona gasegase i sela o le tino. Afai e maua se ituaiga o le siama o le faamai, e faatonuina e le fomaʻi fualaau e sui ai le vasopressin.

O le mea lea, ina ia aveesea le galala malosi, e tatau ona aveese le mafuaaga tonu. Afai o le polydipsia o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona toe totogi. O le faʻamaonia saʻo ma se togafitiga faʻataʻitaʻiga lelei o le ki lea i le faʻasolosolo o le faʻamautuina o le tulaga.

Afai o le tulaga ei ai lona uiga faʻaalia, e mafai ona faʻaosofia le faʻaalia o faʻalavelave i le paleni vai-electrolyte. O taunuʻuga faʻaleaganuʻu o le edema ma le faʻamaʻi maʻi.

Mauaina vave o le polydipsia ma le togafitiga o le faamautinoaga o faamaʻi autu o se faamautinoaga lelei e oo i le faamaeaina atoatoa o se lagona faifai pea o le fia inu malosi. I nisi tulaga, o vailaau e tatau ona faia i loʻu olaga atoa.

O le a le polydipsia: faʻamatalaga ma faʻamatalaga

Polydipsia ua malamalama o se faailoga o nisi o faamaʻi, lea e iloa ai o ia lava o se fiainu malosi. E mafai e se tagata ona inu se aofaiga tele o le vai, e le faʻamaoniaina mo ia. O nisi taimi e oʻo i lenei lita le 20 lita i le aso, e ui i le mea moni o le masani mo se tagata matua e 2-2.5 lita i le aso.

O mafuaaga o le polydipsia e le tutusa i tulaga uma. O mafuaʻaga o lona tupuga e mafai ona le maua ai le suavai i sela, o le faateleina o le vevela o le tino, ma, o le iʻuga, o le suamalie, ma le vomiting ma le manava.

I vailaau, ei ai tulaga pe a tupu mai le polydipsia ona o foliga vaaia o le chlorine i totonu o le toto o le tagata, aemaise le sodium chloride. O ona foliga i totonu o le toto na mafua ona o le faateleina o le gaioiga o le paʻu o le tino ma le faateleina o le latou gaosiga o le mineralocorticoids.

Polydipsia e mafai ona tupu i se talaaga o maʻi o le fatu, o se fatu gaʻo, poʻo isi maʻi faʻamaʻi. O se faʻataʻitaʻiga e pei o le tele o le galala o le uiga o tagata e maua i le maʻisuka.

I le maʻi suka, o le tagata maʻi e faʻaalia i se isi faailoga - polyuria, o le taunuuga o le faateleina o le mamafa o le mamafa o le urine.

1 Aʻoaʻoga

O aʻafiaga faʻapitoa o le atiaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai tulaga nei:

  • maʻitaga
  • mamafa malosi faaletino
  • vevela maualuga.

O aʻafiaga e aʻafia ai:

  • afaina o le tino tutotonu,
  • togafiti fatugao
  • maʻisuka ma le maʻisuka insipidus,
  • le galalaina o se natura faatosina.

Talu ai ona o nei mea, ua tupu ai le faamaʻi tele ma ua tupu ai polydipsia.

I nisi faʻamaʻi o le tino tutotonu o le tino, o le masaniga masani o le falemaʻi inu ua faʻalavelaveina, e oʻo atu ai i le tulaga muamua o le maʻi. Faʻasalaga o le gastrointestinal tract i totonu o le toto, o mea e maua i le sodium chlorine ma le kulukose e faʻapupulaina ai ituaiga maʻisuka eseese.

O le polydipsia Peraimeri e faʻavevesi e maʻi o le faiʻai ma e tupu mai i maʻi faʻalavelave e mafua ai le faʻamalosia saʻo o le falemaʻi inu. Psychogenic - o le taunuuga o le faaletonu mafaufau.

Maualuga - e tupu mai i se talaaga o le gau (polyuria) ma o le taunuuga o se suiga o le toto.

Ae le o le polydipsia i taimi uma o se faʻamaoniga lea e faʻaalia ai se faʻamaʻi matautia.

Fomaʻi vaevaeina i le 2 ituaiga:

I le tulaga muamua, o mafuaaga o le polydipsia e mafai ona:

  • meaai le lelei, lea e puleaina e le gaʻo, ulaula, mea manogi ma suamalie,
  • maualuga le malosi o gaioiga faaletino, aemaise lava pe afai o vasega e faia i le ea maualuga,
  • III tolu masina o le maitaga.

O le galala na mafua mai i nei tulaga e faigofie lava ona tineia i le tele o vai ma e le faʻalavelave faʻavavau. E le manaomia le togafitiga ma pasi na o ia lava.

O le polydipsia faʻamaoni e mafai ona:

  1. Peraimeri. O lona isi igoa o le mafaufau. E fesoʻotaʻi ma faʻalavelave i le gaioiga o le tino, lea na mafua ai le faʻafouina o le fale inu ile mafaufau.
  2. Maualuga. E taua foi o le neurogenic. O le auala mo le atinaʻeina o se faʻataʻitaʻiga e faʻatatau tonu lava i le faʻamaʻi na afaina ai.

Pepa Polydipsia, o se tulafono, o se soa o maʻi nei:

  • neurosis
  • filosofia
  • hypothalamic syndrome.

O le polydipsia lona lua o se taunuuga o le faʻamalaina ma suia i le toto. E mafai ona mafua mai i faʻafitauli nei:

  • maʻisuka ma le maʻisuka insipidus,
  • afaina o fatuga ma le ate
  • maualuga le sodium
  • hyperparathyroidism, e oʻo atu ai i se faʻalauteleina o le maualuga o le konupini i totonu o le mea e fesoʻotaʻi vavalalata,
  • faʻalavelave i le galuega o le cardiovascular system ma okeni o le gastrointestinal tract.

E le gata i lea, o le a mafai ona sili atu le faateleina o le polydipsia pe a ave ni vailaʻau maʻoti (e tatau ona e faʻatalanoa i lau fomaʻi aʻo leʻi oʻo i le mea e tupu ai aʻafiaga).

Afai o le tulaga ei ai lona uiga faʻaalia, e mafai ona faʻaosofia le faʻaalia o faʻalavelave i le paleni vai-electrolyte. O taunuʻuga faʻaleaganuʻu o le edema ma le faʻamaʻi maʻi.

Mauaina vave o le polydipsia ma le togafitiga o le faamautinoaga o faamaʻi autu o se faamautinoaga lelei e oo i le faamaeaina atoatoa o se lagona faifai pea o le fia inu malosi. I nisi tulaga, o vailaau e tatau ona faia i loʻu olaga atoa.

Faʻatasi ai ma polydipsia, pe'ā uma ona togafitia le faʻamaʻi, o le maʻi e leai ni faʻafitauli.

O le faʻafitauli o le mafaufau o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le fatu, faʻalavelave ma pathoces o le urinary tract, lea e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le vai i le tele naua.

Ua faʻamalolo Polydipsia i le faʻamaonia saʻo ma le togafitiga lelei o le maʻi faʻavae.

O aʻafiaga na mafua ai le tele o le galala, i le tele o tulaga, e manaʻomia le togafitiga o le olaga atoa ma le mataʻituina e le fomaʻi o le soifua maloloina o le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga