Suauu toto mai le 5 i le 5, 9 mmol

Suauu toto 5.2 iunite, pe tele pe laitiiti foi, fesili i tagata gasegase oe na mauaina iuga o se suega kulukose i le tino? Mo le suka suka, o fomaʻi e ave le fesuiaiga mai le 3.3 i le 5.5 iunite. I se isi faaupuga, o mea uma i totonu o nei tapulaʻa e masani lava.

Faatasi ai ma lenei mea, i le tele o mataupu, o le toto toto o le tagata e ese mai le 4.4 i le 4.8 iunite. Afai tatou te talanoa e uiga i le masani o fuainumera. I le isi itu, o le kulūkose i totonu o le tino o le tagata e le o se faʻaauau pea.

E mafai ona fesuisuiai le kulukose i le aso atoa, ae o sina mea itiiti lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona 'ai, toto toto toto mo luga o le tele o itula, mulimuli ane e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, ma faʻamautu i le tulaga maualuga.

O lea la, e tatau ona iloilo pe o le a le faʻamaoniga o le kulukose i totonu o le tino o le tagata ua faatagaina, ma o le a le mea ua taʻua o le tagata maʻi faʻapitoa? Ma maua foi pe a mafai ona e talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka?

E faapefea ona faʻatulafonoina le suka i le tino o le tagata?

Pe a talanoa e uiga i le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata, o le mea o loo i ai le kulukose, lea e matauina i le toto o le tagata maʻi, o lona uiga. O le taua o le suka e taua tele mo tagata, aua o ona anotusi o loʻo taʻu mai ai le galuega o le tino atoa i lona atoaga.

Afai ei ai se vavaeesega mai le masani i se itu sili atu pe itiiti foi, ona solia ai lea o le solia o le gaioiga o gaioiga ma tino. I lenei tulaga, tatou te le o talanoa e uiga i suiga laiti pe a uma ona 'ai, gaoioiga faaletino, ona o le masani lenei.

O lea la, faʻapefea ona faʻatulafonoina le suka i totonu o le tino? O le pancreas o se totoga i totonu o le tagata e maua mai le insulin i hormone, e fesoasoani i le kulūkose ina ia faʻafefe i le maualuga.

O le a matou suʻesuʻeina le faʻamatalaga lea e fesoasoani e malamalama pe faapefea ona faʻatulafonoina le suka i le tino o le tagata:

  • Afai ei ai se maualuga o le suka i le tino, ona maua lea e le pancreas se faailoilo e talafeagai le gaosia o le hormone. I le taimi lava e tasi, ua faia ai se aafiaga i le ate, lea e gaosia ai le sugar maualuga i totonu o le glucagon, i le faasologa, o faailoga e faaitiitia i se tulaga talafeagai.
  • A maualalo le kulūkose i le tino, e maua e le pancreas se faailo e taofi ai le gaosiga o le hormone, ma e taofi galue seia oʻo i le taimi e toe manaʻomia ai le inisalini. I le taimi lava lea, e le gaosia ai le suka i totonu o le ate. O se taunuuga, o le maualuga o le suka e faateleina.

Faʻamatalaga masani o le suka, pe a 'ai e se tagata meaʻai, glucose ua faʻasaʻolotoina, ma i luga o se taimi puʻupuʻu, e ulufale atu ai i le faigamalaga lautele.

Faatasi ai ma lenei mea, o le pancreas e maua ai le inisalini, lea e fesoasoani ai i le suka e ulu atu i le telefoni. Talu ai o le maualuga o le suka i totonu o tapulaa talafeagai, o le ate o loo i ai i se "tulaga filemu", o lona uiga, e leai se mea.

O le mea lea, ina ia mafai ona pulea le suka i le tino o le tagata i le tulaga manaomia, e lua ni hormones e manaʻomia - insulin ma glucagon.

Tulaga masani poʻo togafitiga?

Aʻo taofi le kulūkose i le 5.2 iunite, pe o le masani poʻo le togafitiga, pe o maʻi maʻi? O le mea lea, o le fesuiaiga mai le 3.3 iunite i le 5.5 iunite ua avea ma faailoga masani. E pei ona taua i luga, i le tele o tagata latou te i ai mai le 4.4 i le 4.8 iunite.

O le suʻesuʻeina o le vai ola mai se tamailima po o se vein e faia i luga o se manava gaogao, o lona uiga, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai mo le itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi ave le toto. E naʻo le tulaga lenei e mafai ona tatou talanoa e uiga i le mea saʻo.

Afai o se suʻega o le toto na faʻaalia ai se taunuuga o le 5.2 iunite, ona masani lea, ma o sea suʻesuʻega e taʻu mai ai o le tino o le tagata maʻi o loʻo galue lelei, e leai ni mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Mafaufau i le masani ile matua:

  1. Mai le 12 i le 60 tausaga - 3.3-5.5 iunite.
  2. Mai le 60 i le 90 tausaga - 4.6-6.5 iunite.
  3. E silia i le 90 tausaga - 4.7-6.9 iunite.

O le mea lea, e mafai ona faʻamautinoa ma le mautinoa e mafai ona sui suiga o le suka i le taimi. Ma o le matua o se tagata, o le sili atu foi lea o lana masani.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata e 30 tausaga le matua e iai le suka e 6.4 iunite, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i se setete predabetic. Faatasi ai ma lenei, i le mauaina o ia taunuuga mai se tamaitai poo se tamaloa e 65 tausaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i tulaga faatauaina taliaina i se tausaga ua atofaina.

I tamaiti laiti, o le suka o le suka e foliga mai e ese si ese, ma o le aoga maualuga e faatagaina e maualalo ifo i le 0.3 iunite, pe a faatusatusa i tulaga faatauaina o le kulukose matutua.

Taua: o le suka e masani lava e mai le 3.3 i le 5.5 iunite, pe a fai o le suega o le glucose na faʻaalia ai le fesuiaiga o le 6.0 i le 6.9 iunite, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o se setete predabetic, ma le maualuga o le kulukose e 7.0 iunite, masalomia le maʻisuka.

Sugar research

E moni lava, pe a maua e se fomaʻi fua o le suka i le toto, e tusa ai ma se suʻesuʻega e tasi, e le mafai ona i ai se tautalaga o soʻo se suʻesuʻega. O le mea lea, i se faʻaopoopoga, e fautuaina e le fomaʻi isi suʻega.

E taua tele le vavaeeseina o le mea moni e faapea i le taimi o le toto sampling i luga o se manava gaogao, soo se sese na faia. E tatau ona manatuaina e tatau ona ave le tino olaola i luga o se manava gaogao, e faatagaina e inu naʻo vai masani ao lei suʻeina.

Afai e maua e le tagata maʻi soʻo se vailaau e mafai ona aʻafia ai le kulūkose i le tino, e tatau ona ia logoina lana fomaʻi e uiga i lenei mea. Afai o nisi o suʻega e maua ai le maualuga o le maualuga o le 6.0-6.9 iunite, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i vailaau, ma sili atu i le 7.0 iunite, e uiga i le maʻisuka atoa.

E le gata i lea, ua fautuaina e fai se suʻega o le faapalepale kullu, lea e faia e pei ona taua i lalo:

  1. Muamua, o le vai ola e ave i luga o se manava gaogao (e le fautuaina e faʻaaoga soo se meaʻai i le 8-10 itula).
  2. Ona faʻaaogaina lea o le suka. 75 kalama o le kulūkose susu ua faaopoopo i se ipu malamalama vai, o mea uma ua palu. Tuʻu atu i le tagata gasegase e inu se uta suka.
  3. A mavae le itula ma le lua itula, e ave foi le toto. Ina ia aua le faʻasese taunuuga, e manaomia le maʻi ile falemaʻi i lenei taimi. E le fautuaina e vaʻaia, ulaula ma isi.

O taunuʻuga o le suʻesuʻega i nisi o falemaʻi faʻapitoa e mafai ona maua i le aso e tasi, i isi polyclinics i le aso e sosoo ai. Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le suka i totonu o le tino o le tagata i le lua itula pe a maeʻa le avega e itiiti ifo i le 7.8 iunite, ona mafai lea ona tatou fai atu o le maʻi e ola maloloina, o le ono mafai ona atiaʻe se "maʻi manaia" e maualalo.

A oʻo mai iʻuga mai i le 7.8 i le 11.1 iunite, e maua ai se setete prediabetic, lea e manaʻomia ai se faʻataʻitaʻiga o le olaga ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻe o le maʻisuka.

I se tulaga na faʻataʻitaʻiina ai le sili atu i le 11.1 iunite, o le mea lea na fai mai e uiga i le maʻisuka, ma o suʻega e fautuaina e faʻavae le ituaiga o togafitiga.

Faailoga o le suka maualuga

Pe a maʻi se tagata maʻi i se setete, i le tele o mataupu, e le lagona e ia ni faʻafitauli leaga. I le avea ai o se tulafono, o vailaʻau e le o faʻaalia i le tele o faʻaʻailoga.

Faatasi ai ma lenei mea, pe a faʻaitiitia le maualuga ole maualuga o kulukose i luga o tulaga talafeagai, o le a vaʻaia se isi ata ile falemaʻi i se tagata maʻi. I nisi o tagata gasegase, e mafai ona faʻaalia, ma e sili atu ona maʻaleʻale i fesuiaiga i le kulukose; i isi, atonu e naʻo le "faʻalogo" o faailoga faʻaleaga.

O le faailoga muamua o loʻo talanoa i le atinaʻeina o le maʻisuka o se lagona faifai pea o le fiainu e le mafai ona faamalieina; e tusa ai ma lea, e amata ona faʻaaogaina e se tagata le tele o le suavai.

Aʻo le mafai e le tino o le tagata ona tumau le tutoatasi i le kulūkose i le tulaga manaʻomia, e amata ona sili atu ona galue malosi fatugaʻo e faʻaumatia ai le suka sili atu.

Faatasi ai ma lenei mea, o loʻo i ai le faʻaaogaina o le faʻaleleia atili o le susu mai masini, o se taunuuga lea e masani ona alu ai se tagata i le faletaele. O le manava e taʻu mai ai le le lava o le susu, ma afai e le amanaiaina, e tau atu ai i le maʻi.

Faailoga o le maualuga maualuga o suka o vaega nei:

  • O se lagona masani o le vaivai e mafai ona avea ma faailoga o se suiga o le suka i se auala tele. Afai e le oʻo atu le suka i le telefoni feaveaʻi, e mafatia le tino i le le lava o "meaʻai".
  • E ono faʻaalia e le palasi le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le faiʻai e galue masani, e manaʻomia se aofaiga o le kulūkose, o le le lava lea e mafua ai se faʻalavelave i lona gaioiga. O le gasegase ma le maʻisuka e sili atu ona malosi, ma faʻafefe ai se tagata i le aso atoa.
  • E masani lava, o le faateleina o le suka e tupu mai i tua o le faateleina o le toto. I togafitiga faafomaʻi, o le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka e masani ona "alu faatasi" faatasi.
  • Faʻafitauli leaga. E le o vaʻaia lelei e se tagata, mea faʻafefeteina, lele i luma o ona mata ma isi faʻailoga.

Afai e mataʻituina se tasi o faʻasologa o lisi, ua fautuaina e fai se suʻega toto mo le suka. O le suʻesuʻeina o se tulaga maualuga i luga o le hyperglycemic i se taimi vave e maua ai se avanoa sili e puipuia ai faʻafitauli faigata.

O faʻamaʻi pipisi o le suka e mafai ona vaʻaia e le ituaiga o maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o maʻi mai le insulin-muamua (o le ituaiga muamua) e amata faafuasei, o faʻailoga o maʻi faʻapitoa e faʻalauiloaina ma faʻapitoa.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e faasolosolo malie lemu, e le o iai se ata ola maloloina i le amataga.

E faʻafefea ona aumai le suka i le masani?

I se tulaga le mautonu, afai o le tagata gasegase e maua i le suka toto le sili atu i tapulaa faatagaina, e tatau ona faia ni fuafuaga e faʻatatau i le faʻaitiitia, faʻapea foi ma le faʻamautuina ile tulaga manaomia.

O le maʻisuka e le lamatia ai le ola o le tagata maʻi. Ae peitai, o lenei togafitiga e mafua mai i le mea moni e faapea o le maualuga o le toto suka e taitai atu ai i le le atoatoa o le gaioiga o gaioiga ma tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma faʻalavelave masani.

Faʻafitauli matuia - ketoacidosis, hyperglycemic coma, lea e mafai ona lamatia ai le le mafai ona faʻalavelaveina i le tino. O le le amanaiaina o le tulaga e mafai ona oo atu ai i le le atoatoa ma le oti.

O togafitiga e aofia ai vaega nei:

  1. Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ona puipuia ai lea o togafitiga e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ua fautuaina. O nei mea e aofia ai meaʻai talafeagai, taʻaloga, puleaina o suka.
  2. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le inisalini ua faʻamaonia vave - o le tele, o le fuataga ma le igoa o le fualaau faasaina ua fuafuaina taitoatasi i luga o se mataupu i lea mataupu.
  3. O le ituaiga lona lua o le maʻi, o loʻo taumafai i latou i le taimi muamua e faʻafetaui togafitiga e leai ni fualaau o togafitiga. E fautuaina e le fomaʻi se meaʻai e aofia ai sina vaega tele o gaʻo, o se taaloga e fesoasoani e faʻaleleia lagona o le tino ile hormone.

Po o le a lava le ituaiga o faamaʻi, o le puleaina o le suka i le tino o le tagata e tatau ona faia i aso uma. E talafeagai le fuaina o au faailo i le taeao taeao, a maeʻa ona 'ai, i le taimi o le aoauli, ao le i momoe, pe a uma se taʻaloga taʻaloga ma isi.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, o le mea lea e tasi le auala e ola ai i se olaga masani ma faamalieina, o le totogiina lea, lea e mafai ai ona faʻamautuina le kulūkose ma faʻamautu ai le 5.5-5.8 iunite i le tulaga maualuga.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le masani o le toto suka.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Sugar 5.2 i se tamaititi

Faatasi ai ma le faafitauli o le maʻisuka, o le pancreas i totonu o le tino e le lelei le lelei. O lona aoga autu ua solia, o lona taua o le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le toto.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le suka i le tino o le tamaititi e sili atu ona mamafa.

Le masani o le kulukose i se tamaititi

O foliga o le tino o le tamaititi (e oʻo atu i le lua tausaga) e faʻaalia i se maualuga o le kulukose o le kulūkose: o le suka i lona toto e maua i le tele o mea nai lo le tino matua.

O le a le masani masani o le suka o le toto i tamaiti? E oʻo atu i le lua tausaga, o le maualuga e mai le 2.78 i le 4.4 mmol / L, i le tamaititi mai le lua i le ono tausaga - o tulaga masani e mai le 3.3 i le 5 mmol / L, i tamaiti o le aʻoga, o tulaga masani e mai le 3.3 ma le maualuga 5.5 mmol / L.

Mo le mauaina o faailoilo saʻo, e taua le suʻeina o le toto i le taeao, i luga o se manava gaogao. Afai, i le noatia ma le fai fuafua i lenei manaoga, o le suka e maualuga atu nai lo le 6.1 mmol / l, o le a iloa e le fomaʻi le hyperglycemia. O se tulaga lea e sili atu ai le maualuga o le suka i le toto maualuga nai lo le masani. Afai o le toto o le kulukose o le toto e itiiti ifo nai lo le 2.5 mmol / l, ona avea lea o le hypoglycemia - o se faailoga o le maualuga o le kulukose o le toto.

Afai o le toto na foaiina i le tausisia o manaoga uma (mo se manava gaogao), ma o le auiliiliga i lenei tulaga na faaalia ai le maualuga o le kulukose i le toto o le tama mai le 5.5 i le 6.1 mmol / l, ona i ai lea i le tulaga lea o le a faatonuina ai e le fomai se metotia faaopoopo o suesuega. O le suʻega lea o le toleniga o le kulukose. Afai o maualuga le maualuga o le suka o le toto o le tamaititi, e faʻaaogaina le mamafa o kulukose, o se taunuuga, e mafai ona tuʻuina le maualuga o le suka.

O le faʻamautinoaga ua faia i le tamaititi i le mataupu lenei:

  • afai o le suʻeina o le toto i luga o se manava gaogao e faaalia ai o le suka e sili atu i le 5.5 mmol / l,
  • afai a maeʻa le lua itula talu ona tuʻuina le kulūkose, o le toto suka o le toto e sili atu nai lo le 7.7 mmol / L.

Aisea e tupu ai e le tamaititi le maʻisuka?

O le mai o le maʻisuka i totonu ole tamaititi e mafai ona tupu i soo se tausaga. O le tele lava o taimi e tupu ai lenei mea i le taimi e tuputupu ae vave ai le tino o le fanau. O vaitau ia o le 6-8 ma le 10 tausaga, faʻapea foi ma se tausaga talavou.

O mafuaʻaga tonu o le maʻisuka o le tamaititi e le o malamalama lelei i le taimi nei.

E i ai nisi mea faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o se faʻamaʻi i se tamaititi.

E aofia ai:

  • leaga leaga. O le mafai ona faateleina le maualuga o le toto toto i luga aʻe o le masani ma, e tusa ai ma lea, o le faʻavaeina o le maʻisuka e sili atu ona maualuga i tamaiti ia e tutusa uma lava o latou matua,
  • solia o le gaʻo o le gaʻo i le tino o le tamaititi. O lenei faʻamaʻi e tupu mai i se taumafa le paleni. O lona uiga, pe a le lava le palatini ma le gaʻo i meaʻai i aso taitasi, ma se tele tele o meaʻai gaosi (digesta, semolina, pata ma mea faʻafiafia mea e eseese)
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi e ave e le tamaititi,
  • soʻo se vaega o le gaʻo,
  • sili atu le malosi faaletino,
  • popolega faalemafaufau.

Fesoasoani i tamaiti

Afai e maualuga le suka o le toto, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina togafitiga talafeagai. I le faaopoopo atu i le tagofia o vailaau, o mataupu faavae nei e ao ona matauina:

  • Faʻaaloalo i le tumama o le paʻu o le tamaititi, faʻapea ma mucous membranes. E manaʻomia lenei mea e faʻaitiitia ai le paʻu o le paʻu ma puipuia ai le faʻatagaina o le faʻamalosia o paʻu o le paʻu pustular. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona lūlūina vaega o le paʻu o paʻu i lima ma vae i le kulimi, o lenei mea e faʻaitiitia ai le mafai ona faaleagaina.
  • Gaioioiga masani. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina vasega i soo se taʻaloga, ae faatoa faia pe a maeʻa ona suʻeina le tamaititi ma iloilo le metabolic processes i lona tino.
  • Faʻaaloalo i le taumafataga na fautuaina e le fomaʻi. E sili atu le taua lenei mea pe a maualuga maualuga le suka o le toto.

Taumafa i meaʻai

O le togafitiga o taumafa e aofia ai meaʻai talafeagai.E faʻamapulaʻa le lisiina o meaʻai i luga o meaʻai ma gaʻo.

Mo se tagata soifua maloloina, o le taumafa i aso taitasi o protein, gaʻo ma gaʻo paluga e tatau ona iai i vaega nei: 1: 1: 4. O meaai i aso taʻitasi oi latou e maua i le maualuga maualuga o le toto suka e ese lava. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, e eseese le fua o nei mea. O tulaga faatonuina nei: 1: 0.75: 3.5.

Oona mumusu i meaai, mo le tele o vaega, e tatau ona tupu mai i laau. Mai le lisiina o se tamaititi ua maualuga le suka suka, e sili atu le faʻaaogaina atoatoa o meaʻai gaʻo. Ina ia mafai ona masani le kulukose, e le tatau i le tamaititi ona fafagaina pasta, semolina, pastry buns, oloa falaoa. O pana ma vine e tatau ona tuʻuina mai fua.

Fafaga le tamaititi mulimuli i vaega laiti, i vaega laiti, a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso.

Fesoasoani faʻapitoa

E tāua pe afai o le tamaititi e iai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le tuʻuina atu lea o le fesoasoani mafaufau.

E sili pe afai o lenei fesoasoani e tuʻuina atu e se fomaʻi agavaa. Aisea e manaomia ai?

Ina ia fesoasoani i lau tama:

  • aua le lagona le maualalo
  • talia ma iloa le mea moni o lona olaga o le a faia i lalo o aiaiga fou.

Ina ia fesoasoani i matua o loʻo maua a latou fanau i le maʻisuka, o aoga faapitoa e aoga mo tamaiti lava ia. I totonu ia i latou, e faia e le au atamamai vasega vasega mo tamaiti ma matua, lea e fesoasoani e fetuunai ai i le maʻi.

Afai e te manatu e te iloa mea uma e uiga i le maʻi, e tatau lava ona e alu i le aʻoga o le maʻisuka ma lou alo. E maua e tamaiti le avanoa e feiloai ai ma isi tamaiti e maua i le maʻisuka. E fesoasoani lenei mea ia i latou e iloa ai e le o tuulafoaiina, e masani ona faʻaaoga vave i se olaga fou, ma, pe a talafeagai ai, ia aʻoaʻo pe faʻapefea ona tuiina le inisalini na oi latou lava.

Faʻatau togafitiga

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e tupu i le tele o tulaga faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga o le inisalini. Ina ia togafitia se tamaititi, e faatonuina e le fomai le insulin, lea ei ai se gaioiga puupuu.

I le 1 ml o le vailaau faʻasaina e aofia ai le 40 IU (iunite faavaomalo) o inisalini.

E faʻapefea ona faʻatino le inisalini? E faia lenei mea i se auala faʻapitoa:

E taua le suia i taimi uma le nofoaga o tui. E talafeagai lenei mea e puipuia ai le gaogao o le gaʻo gaʻo. E mafai ona e faʻaaoga pamu inisalini e taʻavale ai le fualaau. I totonu o falemaʻi, o loʻo i ai se laina mo lo latou mauaina. Afai e mafai, e mafai ona faatauina saʻo le masini mo se totogifuapauina.

I le faaiuga, e tatau ona fai mai afai o se tamaititi ua maua i le maʻisuka, e leai se manaʻoga e faʻavaivai! E le muta le ola iina, na suia lava. E taua le i ai i matua o se uiga lelei ma fesoasoani i le la tama e faʻafetaui lelei i se vaitau fou o le olaga.

O le a sili pe afai o matua lava latou te mulimuli i se taumafataga ma tausisi i le ituaiga olaga e tasi e fautuaina mo le tamaititi. O ia amio e mafai ona faafaigofie lona olaga!

Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

A oʻo i luga le suka toto. e taʻu mai ai le hyperglycemia. O le tele o mafuaaga e mafua ai le faateleina o le kulūkose, o lea e taua tele le sailia e uiga ia i latou i le taimi ma puipuia ai le oso malosi i le suka.

O lenei tulaga e tupu ona o le mea moni o se tagata e gasegase, e fiafia i gaʻo vailaʻau faʻamaʻi faigofie, ma o se taunuuga o le atuatuvale, o se maʻi matuia.

Afai o le hyperglycemia e umi se taimi umi, e mafai ona tutupu ni faʻafitauli faʻapitoa e mafai ona tupu.

Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

1. O se tagata ua mafatia i le fia inu malosi.

2. Oti i totonu o le gutu.

3. O le paʻu e matua vevela lava.

4. Uiga masani.

5. E faateleina le maualuga o le toto.

6. Faʻafefe i le faia soo i le po.

7. O le tagata e matua leai sona mamafa.

8. O le ulu matua tiga e mafai ona tupu. toso.

9. O le tagata maʻi e matua faʻavaivaia ma vaivai.

10. E i ai faafitauli i le vaʻai.

11. Manua mo se taimi umi.

12. O se tagata e masani ona mafatia i siama pipisi eseese.

O lenei faailoga o le faailoga muamua lea o se faʻamaʻi, ae o le maʻisuka e mafai ona faʻamaonia saʻo i le fuaina o le suka toto, mo le mea lenei e te manaʻomia se glucometer. E mafai ona tupu faʻamalosi le gasegase ona o le mea moni o loʻo faʻaaoga sese e se tagata le tele o mea inu.

Vaega o le tupuga o eseesega o faʻamaʻi i le maʻisuka

O le fia inu e tulaʻi ona o le kulukose e manaʻomia ai le tele o le vai. O le mea lea, e mafatia le tino mai le leai o se vai, o se tagata e fia inu pea. O lenei mea e faʻamatalaina e le masini tutotonu lea e faʻafoeina ai le tele o le vai, o lea o se ituaiga o lagona e ulu atu i le volumetric receptor ma le baroreceptor.

Aʻo tosoina e le tino le vai i se aofaiga tele o le kulukose, e faʻateleina e gaʻo se tele. O le mea lea, e faʻalavelaveina se tagata e ala i le masani ona faia. A oʻo i le kulukose toto.

E fesoʻotaʻi ma se meaola vai, o loʻo popole se tagata e uiga i le maualuga o le toto maualuga, aua o le tele o le vai e le o taimi uma e gaʻo ai fatugaʻo, o lona uiga o le maualuga o le totoga o se tasi o faʻamaoniga o le maʻi. O le gutu gutu e aliali mai ona o le mea moni o le kulukose e tele se vai.

Afai o le maualuga e sili atu i le 10 mmol / l, o le tele o le suka e maua mai i le urine, o le a atili ai ona faʻateleina faailoga.

O se tagata e maua i le maʻisuka e le maua i taimi uma le mamafa, o le tele lava o lenei uiga e aliali mai ia i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, pe afai o le inisalini e gaosia i ni vaega laiti. E le ulu le suauu i totonu o siaki, latou te le maua le malosi, o se tagata e matua mamafa lona mamafa.

Afai ei ai i le tagata le ituaiga lona lua o le maʻisuka, i le isi itu, e matua faigata lava. I lenei tulaga, o le gaosiga o le inisalini e masani, o nisi taimi e mafai ona sili atu, ae o loʻo i ai faafitauli i le faʻaleleia, ua le lelei a latou galuega. Glucose e le o fafagaina atoatoa sela. O le gaʻo o le tino o le mea muamua lea na tupu; ona o le le lava o le malosi, e le mafai ona faʻaumatia.

A amata ona afaina se tagata i le tiga i le ulu, faʻalautele le vaivai, e vave ona vaivai le tagata, o lea e amata ona matela le faiʻai. Glucose o se meaʻai e talafeagai mo le atoatoaga o le faʻatinoina o le tino.

Afai e le lava, e amata ona suʻe le faiʻai mo le malosi i se isi mea, o le mea lea e gaʻo ai gaʻo. Ona o lenei mea, o le ketoneemia e mafai ona atiaʻe. Ona sosogi lea e se tagata le acetone mai lona gutu. O se tasi lea o faailoilo autu o loʻo maualuga le maualuga o le toto toto.

Ona o le le lava o le aofaʻi tatau o le malosi i siama, o le a le mafai e le tino ona faʻafouina, o lona uiga o manua e malolo mo se taimi umi.

Pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose, pathogenic microflora e amata ona nofotupu i le siosiomaga o le tino, e masani lava ona amata ona malepe manua.

Ina ia mafai ona maua atoatoa lela o le toto, e manaʻomia le kulukose, i tulaga e leai se mea, o le toto e le mafai ona foia ai siama e amata ona matua tupu malosi.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti

O lenei faʻamaʻi e sili ona lamatia mo tamaiti, e le mafai i taimi uma ona masalomia i totonu o se pepe i le taimi. O le mea lea, e taua tele le fuaina o le maualuga o le suka i se glycometer, suʻe suʻe toto.

I mataupu o le faateleina o le kulukose, afai e le inuina e le tama le vai tele, o le a ia faʻamalūina le tino, ona o lona paʻu o le a mafanafana ma mamago. I tulaga ogaoga, o le a ia maua vaivaiga, o faafitauli ma le faiai o le a tupu, o le manava o le a faateleina, fatu fatu, pulupulu o le a vaivai.

E masani lava ona leai se manaʻoga o le tamaitiiti, o loʻo popole o ia e uiga i le tiga i le manava ma le vomiting. O le faʻafitauli taua mo se tamaititi ma se tagata matua o loʻo le mautonu le mafaufau, moe moe. leai se mafaufau, coma.

Meaai ma le toto maualuga

1. Afai e mamafa le tagata, e tatau ona e 'ai na o meaʻai e aofia ai sina tele o kalori.

2. Ia mautinoa o meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai gaʻo, proteins, carbohydrates.

4. Ia 'ai soo i ni mea laiti.

5. Aloese mai le gaʻo, sugary, ulaula, meainu malolosi, keke, isi suamalie, e le mafai ona e 'ai vine. vine, mati. O le kulimi, pata, kulimi kulimi e faʻasaina.

6. I le tele e mafai ai i le meaai e tatau ona kuka, fufulu ipu, e fautuaina e uu, aʻo faʻaaogaina e pei o sina fualaʻau fualaʻau pe a mafai ai.

7. E mafai ona e 'aʻai manu.

8. E tolu itula aʻo lei momoe.

9. Kapalai Black e vaivai, ua mafai ona inu le la, ae aunoa ma le suka, e lelei le inu i le tele o suamalie fou, deco decorations ma infusions mai togalaau.

O lea, ia gauai atu i suiga uma i lau setete o le soifua maloloina, i tulaga o masalosaloga uiga, e tatau lava ona e talanoa i lau fomaʻi, pasi suega talafeagai mo le maualuga o le suka.

O le a le suka o le toto?

I le toto sugar, o fomaʻi ma tagata faigaluega falesuesue e masani lava o le kulukose.

O lenei tuufaatasiga e taua tele mo le galue masani o tatou tino. Glucose e faʻaaogaina e le tele o siama io tatou tino. O gaʻo autu o loʻo faʻaaogaina lenei vailaau e popole ma maso.

O faʻaaogaina masini e faʻaaogaina mo le tele o le malosi. Ona o le lava o le kulūkose, o le galuega a le faiʻai e faʻavavevaveina, ma faʻaleleia lagona.

O le tino maso e faʻaaoga ai le suka e avea ma punavai autu o le malosi. Glucose e faatatau i gaʻo gaʻo, o le vaevaega o se faiga faʻaaogaina malosi, o lea e le mafai ai ona e maua se puna sili atu o le malosi mo maso.

E masani lava, o le maualalo o le kulukose o le 3.3 g / l. O le faʻaitiitia o lenei aofaiga e mafai ai ona matou faamasinoina le hypoglycemia (leai o le suka suka). Sugar 5.5 o le tapulaa pito i luga o le masani (e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, o le tulaga masani ua siitia maualuga - i le 6.2).

Faatasi ai ma lona tele, o le suka e teuina i totonu o maso ma nerve tissues, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o liʻa o le tino ma le le atoatoa o le tino.

O fea e sau ai le kulukose? E faʻapefea ona aliali mai i totonu o la tatou tino ma o fea e galue ai?

Glucose gaosiga o auala

E pei ona taua i luga, o le kulukose o se punaoa malosi mo le tele o gaʻo ma sel. O lona faʻasagaga e mafai ona faʻaauau uma ia mea mai le amino acids ma e ala mai i le biosyseese mai triglycerides (o fuamoa faigofie o gaʻo).

O le autu o le kulukose mo le tino o le meaai lea. O le tele naua o le suka e faʻaaoga mo le metabolism e pa'ū. O se vaega o lea mea e momoli atu i sela ma totoga, ma o le vaega e totoe e masani lava ona teu i totonu o le ate e pei o le glycogen, o se masini gaʻo gaʻo.

E lua hormones e pulea le maualuga o le kulukose i le toto - insulin ma le glucagon.

O le inisalini e fesoasoani e faʻaititia ai le tele o le suka o le toto ma lona sili atu ona teuina i le ate. Ole vaʻaia o le inisalini ma lona tele ole aofai e mafai ona faʻamasinoina (pe leai) pe afai, a maeʻa ona 'ai, e amata vave ona lagona e le tagata maʻi le fiaai. O le manao mo se meaʻai e masani ona faauigaina ua paʻu le suka i le toto ma e tatau ona toe faʻaleleia.

Glucagon, i se isi itu, e faaosofia ai le vaevaeina o le glycogen ma faateleina ai le maualuga o le suka i le plasma.

O le faʻasalaina o nei hormones i le galuega e masani lava ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi (gasegase o le maʻisuka, hypo - ma le hyperglycemic coma).

Aisea e mafai ai ona faateleina le aofaiga ma oa taunuuga mo le tino o se taunuuga o sea faateleina?

Faateleina le kulukose o le toto

E masani ona talia e faapea o le suka 5.5 o le tapulaa maualuga lea o le masani. Aisea e mafai ai ona faateleina?

O tulaga nei e mafai ona tupu i le faateleina o le suka o le toto:

  • O le maʻi suka.
  • Toto
  • Faʻi maʻi.
  • Tele le leiloa o le toto (faʻalauteleina le maualuga o le suka ona o le faʻaitiitia o le toto).
  • Tumama o le pancreas.

O nei tulaga taʻitasi e pasia ma lana lava fale faʻataʻitaʻi faapitoa ma mafuaʻaga o ia mea taʻitasi e ese. Sugar, 5.5 g / l o se suauʻu masani mo se tagata ua tuʻuina atu, amata ona tupu lemu. Faatasi ai ma lona tuputupu aʻe, o loʻo iai foi suiga eseese i le tino o le tagata.

O le sini autū a le fomaʻi o le iloa lea taimi i le maualuga o le kulūkose o le toto, faʻamautinoaina mafuaʻaga o se faʻaopoopoga ma le tofiaina o togafitiga talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se suʻega o le toto na faʻaalia ai o le suka e 5.5. O le a se mea e mafai ona fai mai i lenei faʻamaualuga o le toto?

O tulaga masani e ono feagai ma se fomaʻi e tatau ona iloiloina.

O le maʻi suka

O se taunuuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le toto maualuga o le suka (o le suʻesuʻega e faia pe a maua le suka i luga ae o le 11.1 g / l).

O le pathogenesis o le faʻamaʻi e atoatoa (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le aiga (ituaiga 2 o le maʻisuka) faʻamalosia o le inisalini.

I le tulaga muamua, o lona uiga e leai se inisalini i totonu o le toto (o le mafuaaga autu o pancreatitis). Glucose e le mafai ona faʻaaogā tatau, e teuina i totonu o fusi ma okeni ma aʻafiaga tutusa e tupu (nephropathy, retinopathy, vae o le maʻisuka).

I le tulaga lona lua, o loʻo i ai le inisalini i totonu o le toto, ae mo nisi mafuaaga e le mafai ona tali atu i le kulukose o loʻo iai nei.

I ia ituaiga o gasegase, o le toto o le toto ua faateleina pea, ma ua faʻamalosia e faʻaauau pea togafitiga faʻatasi ai ma vailaʻau o le suka poʻo le inisua.

Sugar 5.5 i le maʻisuka o le miti o le toetoe lava o maʻi uma lava. O le fuafuaina o ia fuainumera i le toto o le tagata maʻi e faailoa ai se tulaga lelei o le maʻisuka ma le aoga o togafitiga e faʻaaogaina.

O lenei faʻamaʻi o se faʻamaʻi ma tupu i sui o ituaiga eseese. O tagata faapitoa o le tele o mea faʻapitoa e aʻafia i le faʻafitauli o togafitiga ma suʻesuʻega, talu ai o le maʻisuka e aʻafia ai faʻapipiʻi uma.

Toto

E masani lava, o le maitaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tulaga eseese ma faʻamaʻi. O lenei mea e mafua ona o le faʻaitiitia o le tino i le puipuiga o le immunity (mo le faʻaleleia o le fetal) ma se suiga i le tele o gaioiga faʻasolosolo.

Sugar 5.5 i le taimi o le maitaga e masani lava o se faailoga o le masani. E i ai nisi o finocrinologists, e mafai ona manatu e pei o le faaitiitia (talu ai o le atinaʻeina o se pepe laiti na maua, ma e tatau i le tina ona faasoa atu le kulukose ia te ia).

I nisi tulaga, o le atinaʻe o le maʻisuka i fafine maʻitaga (maʻisuka maʻisuka) e faʻamasinoina. E manaʻomia se taimi, pe a oʻo i le tulaga o le maʻitaga, o le atinaʻeina o se faʻamaʻi e tupu lea e mou atu pe a uma le fanau.

Sugar 5.5 i le taimi o le maitaga i le tulaga o le maʻisuka ituaiga e maua i luga o se manava gaogao, faatasi ai ma le fuafuaina i le taeao o se suʻega toto.

A maeʻa ona 'ai, o lona aofaiga e mafai ona faʻaititia i le 10 ma le 11, ae a faʻaaogaina le togafitiga o sugar sugar, o le a faʻaititia lona maualuga.

O le mea masani lava, o le tulaga lava ia e faʻamautu vave pe a uma ona fanau mai pe i le taimi o le taimi muamua. E tusa o le vaiaso mulimuli ane, o kulūkose e toe foʻi i le masani.

Afai o loʻo maua muamua le maʻisuka, ona vaevaeina lea o se tulaga lua, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau o le suka poo isi inumaga ole inisalini.

Aʻo le i fuafuaina se maʻitaga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi ma se fomaʻi, e pei o nisi o maʻi o le maʻisaga atoatoa o le faʻailoga. O le lamatiaga e mafai ona faia mo le atinaʻe o le tamaʻi, ma tuusao mo le tina.

O le togafitiga o ia ituaiga o gasegase e tatau foi ona faamaopoopoina ma le fomaʻi ma le fomaʻi e fuafua ai le lamatiaga o fualaau faasaina i le fetus.

Aisea e matautia ai le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto

E pei ona taʻua i luga, o le suka masani e 5.5. O se faailoga o le maʻisuka o se maualuga e sili atu nai lo le 11, poʻo le faʻaalia o uiga nei o loʻo lisi atu i lalo.

Muamua lava, o le faateleina o le toto totoga o le suka e mafua ai le atinaʻe o microangiopathy.

O lenei tulaga e faʻaalia i le faʻaitiitia o le toto i totonu o vaʻa laiti, le lelei o meaʻai o le tino, le atinaʻeina o la latou atrophi ma le faaputuputuina o oloa gaosia i le gasegase, lea e tau atu i lo latou faʻaumatiaga.

Laititi laʻititi, faʻapitoa o le maliu i luga o le nofoaga o vaʻa. O le tele o taimi, e pagatia ai vaʻa laiti o vae.

O le tuʻuina atu o suka i totonu o vaʻa o mata e fesoasoani i le atinaʻeina o le retinopathy. I lenei tulaga, o le vaaiga mamao e matua faaletonu, e oʻo lava i le faʻapouliuli. I nisi tulaga, e mafai ona atiaʻe le glaucoma ma le taʻavale.

Afai ei ai le taua tele o le suka i totonu o tubules o fatugaʻo, ona tupu ai lea o le nephropathy i le maʻisuka. O galuega a le Renal e faʻavaivaia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o lo latou le atoatoa. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, o le latou "tapunia" atoa e mafai.

O le masani masani o le faateleina o le suka toto o le coma. Faatasi ai, o le toto e tafe atu i totonu o vaʻa o le faiʻai e mamafa, o le mafuaʻaga lea ua le iloa ai e le tagata maʻi. O le atinaʻe o le coma e mafai ona o mai faatasi ma le manogi o le acetone mai le gutu, tachycardia ma le le lava o le manava (e masani lava ona i ai i le tulaga o coma vailaau). O faʻafitauli uma o le faʻafitauli o loʻo faʻalavelaveina, o le tamaititi e tali lelei i le malamalama.

O nei faʻafitauli i taimi uma e mafai ona oʻo atu ai i soliga ogaoga o galuega a isi totoga.

Le matautia o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti

Suauu toto 5.5 e masani foi mo le tino o le tamaititi. E talia e le o le tasi le faʻateleina o le kulukose e le o se mea e faʻaleagaina, talu ai o le tele o fanau e fiafia i laʻau suamalie. Afai, o le iʻuga o le faʻamaʻi pipisi, o loʻo iai i le tamaititi le ata o le hyperglycemia i le toto, ona tatau lea ona masalomia le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1.

Suauu toto 5.5 i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava. O le numera maualalo mo lenei maʻi e 20-30 g / l.

O le faʻamaʻi e matautia i le tuputupu aʻe o le uila, ae ui i lea, o lona auala e masani lava ona muamua i se vaitaimi faʻasolosolo taimi e matauina ai le gasegase ma se suiga i feces. Ia mautinoa ia i ai se faʻamaʻi lata mai talu ai nei.

O le lamatiaga o le maʻisuka i tamaiti o loʻo taoto i lona ala, o se faʻalavelave matuia i le tulaga ma le faʻaleagaina atinae. I tulaga ogaoga, aemaise lava i le atinaʻeina o le coma, e mafai ona tupu se mea leaga.

O le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist ma o loʻo tuʻuina mai ma se suʻega faʻatagaina. O se faailo e pei o le suka 5.5 i le toto o se tamaititi e taʻu mai ai le saʻo o filifiliga o fualaau faasaina ma se tali lelei i le togafitiga.

Eseesega o alii ma tamaitai

E i ai se eseesega i le va o le faʻaogaina o le suka toto i alii ma tamaitai?

Ua fai mai fomai uma o le toto toto 5.5 i fafine, faapea foi i alii, o se faailoga o le masani. Ae ui i lea, o lenei tulaga faataʻitaʻi ua suesueina ma atiina ae e le faalapotopotoga o le soifua maloloina o le lalolagi.

I le taimi o lona faʻamaoniga, o se mea e tasi e sili atu ona taua e leʻi amanaia - galuega faaletino. E sili atu le tele o tagata e auai i galuega e manaʻomia ai taumafaiga faaletino.

Ina ia faia sea gaoioiga, o latou maso e manaʻomia tele le malosi.

E pei ona fai mai, o le kulukose o se mea sili ona malosi. O le mafuaaga lena e maua ai le aia tatau i le toto 5.5 i tane e tatau ona manatu i ai e masani, ae le o le tapulaa maualuga. Ma o le mafuaʻaga lena, faʻapea foʻi ma se taunuuga o le faʻaaogaina o nisi mea toe faʻafoʻi, o loʻo faʻaititia le 6.2 i le maualuga o le maualuga o le suka i le toto.

Suʻega o le Sugar Suʻe

I le taimi nei, o loʻo i ai le manatu o le "faʻavaivaia o le kulukose o le kulukose". E talafeagai i le mataupu pe afai o nisi o suʻega o le toto e faʻaalia ai na o le sugar sugar content, o le maualuga o le a sili atu nai lo le taliaina o faʻataʻitaʻiga masani ma itiiti ifo nai lo mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka.

E faʻapefea ona faia sea suʻesuʻega?

I le taeao, i luga o se manava gaogao, na fuaina e le tagata maʻi le maualuga o suka. A maeʻa lenei mea, ona inu lea e le tagata maʻi vai toto suka (75 g suka poʻo le kulukose i le 100 ml o le vai). A maeʻa lena, i afa uma itula, o le kulūkose ua fuafuaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taunuuga o le suʻega, na faʻaalia ai e lua itula pe a uma le uta o le kulukose, o le suka e 5.5. O le a le uiga o lenei faailo?

O le maua o le maualuga tutusa o le suka e taʻu mai ai o le pancreas ua lava le insulin e talepeina ai le suka o loo i ai, o lona uiga, o le suega o le faapaleni o le glucose na le faaalia ai ni mea faaletonu.

Afai e maitauina le faateleina o le maualuga o le glucose (mo se faataitaiga, ina ua mavae le afa itula, o lona maualuga e 7, ma ina ua mavae le lua itula - 10.5), ona mafai lea ona tatou faamasinoina le faapalepale o le kulukose, lea e mafai ona manatu o se muai manaomia mo le maʻisuka.

Togafitiga o le le atoatoa o le faapalepale e faia i fualaau tutusa e pei o le maʻisuka (sei vagana ai le inisalini, lea ua faatonuina mo ni faailoga matuia).

O le a le mea e fai i le maualuga o le suka?

E masani lava, e lagona e gasegase pe a iai le faateleina o le maualuga o le suka suka. O lenei mea e faʻaalia i le tele o le galala, vevela paʻu, alu soo i le faletaele.

Afai e maua se ata o le falemai, e tatau ona e fesiligia muamua se fomaʻi mo se suʻega auiliili.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o togafitiga (pe a faʻapea na togafitia le tagata maʻi, i luga o se manava gaogao), a maeʻa le pasia o suʻega, suʻe 5.5 na fuafuaina. E tele lenei, i le taeao e tatau ona i ai se faʻaititia o le kulūkose. Ua mafai ona masalomia nisi o faafitauli i le pancreas ma lona faʻaaogaina o suka.

Afai, i suʻesuʻega faifai pea, o le kulukose sa i totonu o tapulaa masani, ma o lona maualuga e le sili atu i le maualuga o fuainumera o le masani, o lea e le tatau ona e popole - e leai se maʻisuka.

I lea tulaga, pe a faʻaalia pea faʻamatalaga faʻaalia le maualuga o le suka, ua mafai ona e mafaufau e uiga i se faiga sili atu ona faigata.

O se mea taua lenei o le a faia ai se siama - o le tausaga o le maʻi, genetics, le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Afai o le tagata maʻi e le 40 tausaga le matutua, e le mamafa lana tama, ae talu ai nei o loʻo i ai se faʻamaʻi, ona mafai lea ona tatou faʻamasinoina le atinaʻe o le maʻisuka a le tupulaga. Afai o le matua e sili atu i le 40, o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi o isi faiga ma okeni, ma o matua o le maʻi na maua i le maʻisuka, o lona uiga na ono tupu le maʻisuka ituaiga 2.

I soʻo se tasi o mataupu o loʻo taua i luga, e tatau ona faʻatonuina le puleaina o le togafitiga faʻaleleia. Faatasi ai ma ni filifiliga saʻo, faʻapea foʻi ma le oti, e masani lava ona iloa lelei e tagata gasegasega lelei i togafitiga.

O le masani o le suka i tamaiti i le anapogi i le 5-6 tausaga ma i se isi tausaga

I aso nei, o loʻo i ai le uiga o le "toe faʻafouina" le tele o faʻamaʻi, lea e mafua ai popolega ogaoga i tamaiti aoga. O le mea lea, latou te uunaia matua e aumai a latou fanau i le falemai i le taimi mo suʻega ma suʻega talafeagai. Ma e le o le mea mulimuli i le lisi o nei galuega o loʻo nofoia e se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto o se tamaititi.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻesuʻega, o le a mafai ona malamalama pe i ai se uiga e atiaʻe ai le maʻisuka pe leai foi. Aisea e taua tele ai le iloa o le taua o lenei faailoilo faapitoa? E pei ona e iloa, o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le kulukose.

E fafagaina e le faiʻai o le tino, e manaʻomia ai se vaega i le faiga o le metabolism ma le tuufaatasiga o polysaccharides, o vaega ia o le lauulu, ligaments ma le cartilage.

Afai o le faʻateleina o le suka i totonu o le toto e matua ese lava mai le masani, e mafai e le maʻisuka ona atiaʻe - o se faʻamaʻi matautia lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o totoga uma ma tino i le tino o le tamaititi.

O ai o loʻo lamatia

E masani lava, o lenei faʻamaʻi o loʻo maua i totonu o na tamaiti oe na aafia i faʻamaʻi viral. I le tulaga pe a tusa le 10 mmol / l poʻo le sili atu o le kulukose o le toto, e manaʻomia ona e faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi. Matua o tamaiti e tatau ona nofouta e mafai ona maua le maʻisuka.

O le mea e mafua mai i nisi o taimi e faʻaalia i ni ogaoga tiga o le pancreas ma ona mea faʻapitoa. Afai e lua matua ua maua i le maʻisuka, o lona uiga o le 30% o le a tupu lenei maʻi i le la tama, pe a afaina le tasi o matua, o le a tuuina atu i le tamaititi le siaki tutusa i le 10% o mataupu.

A maua se maʻi i se tasi o masaga masaga, o loʻo iai foi se tamaititi soifua maloloina. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pepe lona lua ua maʻi i le 50% o mataupu, ma le maʻisuka ituaiga 2, o avanoa e aloese mai ai i lenei maʻi e tutusa lava i le 0, aemaise lava, pe a mamafa le tamaititi.

Le masani o le kulukose toto i se tamaititi

O le tino o tamaiti laiti e faʻapitoa i mea faʻapitoa i le faʻaitiitia o le toto suka. E masani lava, o lenei faailo i tamaiti laiti ma tamaiti aʻoga aoga e ono maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le mea lea, o lenei auiliiliga e mafai ona faʻaalia ai nei faʻataʻitaʻiga: i pepe laiti - 2.78-4.4 mmol / l, i tamaiti 2-6 tausaga - 3.3-5 mmol / l, i tamaiti aoga - 3.3-5.5 mmol / l

Ina ia maua le faʻamatalaga sili ona saʻo, e tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. Afai i luga o se manava gaogao e sili atu i le 6.1 mmol / l, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le hyperglycemia - o le faateleina o le suka i le toto. O se faitauga i lalo ifo o le 2.5 mmol / L e mafai ona faʻaalia ai le hypoglycemia.

Afai na ofoina atu e le tamaititi le toto i luga o se manava gaogao ma o le auiliiliga na faaalia ai le maualuga o le suka i le lautele o le 5.5-6.1 mmol / l, o le fesili e tulai mai i le faia o se suega o le faapalepale glucose. O lenei faailo i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O le mea lea, e masani lava le maualuga o le suka o le toto 2 itula pe a maeʻa ona faʻaitiitia le mamafa o kulukose.

I le tulaga pe a maua e le tamaititi se manava gaogao i le toto maualuga o le suka o le 5.5 mmol / L ma le maualuga, ma le 2 itula i le maea ai o le utaina o le glucose e sili atu i le 7.7 mmol / L, o le pepe e maua i le maʻisuka.

E faʻapefea ona maua le siama

Mo le faia o se mea e iloa ai mo tamaiti ma tagata matutua, e le lava le suʻega tasi. A maeʻa, o le vavaeeseina o lenei faailo mai le masani e mafai ona fesootaʻi ma isi mafuaaga, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • sili atu le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fesoʻotai ma se taumafataga i se taimi e le i oʻo i le suʻega,
  • taua tele-lagona ma faaletino,
  • faʻamaʻi o gaʻo o le endocrin - o le eleele, o le toto, o le pituitary gland,
  • epilepsy
  • mala o le pancreatic
  • ave ni fualaau faapitoa
  • vavaeese mai le masani masani ona mafai ona mafua mai ona o le carbon monoxide poisoning.

I le tulaga pe a manaʻomia ona faatusatusa taunuuga o le tele o suʻesuʻega, lea e tuʻuina atu i iunite eseese o fuataga, latou te faia mea nei: o le taunuuga i mg / 100 ml, mg / dl poʻo mg% ua vaevaeina i le numera 18. O le taunuuga o se tau i le mmol / l.

Tulaga masani ma mea sese

E maua le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. Ae ia maua ni mea maumaututu i le afiafi ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai meaai e aofia ai le tele o mea inu. Afai e 'ai se tagata i meaʻai, o le suka e tupu maualuga, e aofia ai se tagata soifua maloloina. E sau malie, pe a mavae ni nai itula.

O loʻo i ai se tulaga e faʻamalosia ai le anapogi o le toto glucose. O lona uiga e 5.3-5.7 mmol / L. O lenei tulaga e manatu i ai o le muaʻi maʻi. Afai e le maualuga le maualuga i le 5 mmol / l, o le masani lea.

Laulau o le suiga o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Taimi o foai totoNormPreditebetes
I luga o se manava gaogao3,3-5,55,3-5,7
1 le itula pe a uma le taumafataga8,7-8,99,5-11,1
2 itula pe a uma se taumafataga7,5-8,68,7-9,4
3 itula i le maea ai o se taumafataga5,4-7,47,1-8,6
4 itula talu ona 'ai4,2-5,35,3-5,7

O le laulau ua faaalia ai o le suka pe a uma le taumafa e faaitiitia lemu. Afai e atiae e se tagata se setete o vailaau muamua, o le faailoga e le toe foi i le masani. O loʻo tu i le pito i lalo.

Mafuaʻaga talafeagai

E tele mafuaaga mo le atinaʻeina o vailaʻau.

Taimi o foai totoNormPreditebetes I luga o se manava gaogao3,3-5,55,3-5,7 1 le itula pe a uma le taumafataga8,7-8,99,5-11,1 2 itula talu ona 'ai7,5-8,68,7-9,4 3 itula i le maea ai o se taumafataga5,4-7,47,1-8,6 4 itula talu ona 'ai4,2-5,35,3-5,7

O le laulau ua faaalia ai o le suka pe a uma le taumafa e faaitiitia lemu. Afai e atiae e se tagata se setete o vailaau muamua, o le faailoga e le toe foi i le masani. O loʻo tu i le pito i lalo.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Ina ia iloa le maʻisuka i se tagata maʻi, e tatau ona ave le toto mo le auiliiliga. I le taimi nei, o metotia e le o ni osofaʻiga ua atiaʻe (e aunoa ma le faaleagaina o le paʻu), ae o le tele o ia mea e le i faʻalauiloaina i le sosaiete. E mafai ona pasia le auiliiliga i totonu o le fale suesue ma i le fale.

Mo nisi o metotia mo le fuafuaina o le faailoilo, e tatau ona faia se auʻiliʻili i le taeao i luga o se manava gaogao. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, aveese meaʻai uma o loʻo aofia ai le tele o meaʻai mai le meaʻai.

Urine, capillary, toto vevela ua faʻaaogaina. E masani lava ona faʻaaogaina le Urine, talu ai o lona faʻaoga e faʻavae i luga o le enzymatic reactions e fuafua ai le faʻamaoniga e le saʻo. I le fale, e sili atu le faigofie ona faʻaaoga toto toto, i totonu o suʻesuʻega - vevela.

Ina ia iloa le ituaiga o maʻisuka, e tatau ona suʻesuʻe le pancreas ma le hormone e maua mai (inisalini). I le maʻisuka ituaiga 1, o le gland lava ia ua faaleagaina, o ona peta peta e maua ai hormones i se tau maualalo, pe leai foi. I le maʻisuka ituaiga 2, o le galuega ile inisalini e faʻaitiitia. O lona uiga o loʻo i ai i totonu o le toto, ae le faʻafeiloaʻi le glucose i siama.

Enzymatic auala

Mo le metotia, o le toto ma le urine e faʻaaogaina. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o le faʻamaʻiina o le kulukose i luma o le enzyme glucose oxidase. I lenei tulaga, ua fausia ai le hydrogen peroxide. I le taimi o le tali, o le vai o le vai.

O le lanu o loʻo faʻatusatusa i le kalafa o le faʻavasegaina, o lona uiga, mo ata taʻitasi o se tau faʻatauaina patino o se uiga.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le suka o le toto

O togafitiga faʻaleleia ua atiaʻe e togafitia ai le hyperglycemia. E tatau ona faia i se auala lelei e faʻaaogaina ai soʻo se mea e mafai ona tupu tele i le suka o le toto.

  • Meaʻai E faʻamoemoe i le faʻamaʻaʻaina atoatoa o meaʻai gaʻo poʻo le faʻaitiitia o le tele o meaʻai. O se tagata e iai le manaʻoga o le hyperglycemia e tatau ona ia pulea le faʻasologa o igoa. O le gafatia lea o mea e oʻo mai e aʻafia ai le toto suka. Muffin, meaʻai gaʻo, suamalie, suamalie suamalie, suauu e leai.
  • Faʻalavelave faʻaletino. E tatau ona latou i ai i le olaga o tagata, ae i totonu o laʻititi laʻititi. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i taaloga taʻalo, o le faateleina o le malosi e mafua mai, lea e manaʻomia ai le kulukose. Ina ia totogiina le tulaga, o le ate e amata ona gaosia le tele o mea, lea e le o aʻafia.
  • Inisalini togafitiga. O le faʻaofiina o hormones e faia i aso uma, i taimi uma pe a uma se taumafataga. Masalo o le faʻaaogaina o se pamu insulin. O le pusa lea e talafeagai i lalo o le paʻu. E maua ai le hormone i le aofaiga manaʻomia i taimi uma.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o vailaʻau muamua, o le maʻi ua faʻalavelaveina. E i ai vaivaiga, malaise, vevela. O lenei tulaga e tatau ona togafitia vave, aua e mafai ona liua i le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, liliu i le fomaʻi maʻi poʻo le endocrinologist. E tatau ona pasia uma suʻega falesuesue e faʻamaonia ai le i ai o togafitiga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le a le maualuga o le suka?

Suauu toto o le aofaʻi o kulukose i totonu o lou toto. O le taua o le kulukose (suka - e pei ona taua i lalo) i le toto, o le tele o taimi, e fuaina i millimoles i le lita poʻo le milligrams per deciliter. Mo tagata, o le toto sugar masani e sau mai le 3.6 mmol / L (65 mg / dl) i le 5.8 mmol / L (105 mg / dl). Ioe, o le taua tonu mo tagata taitoatasi.

E faʻafefea ona pulea e le tino le suka o le toto

E taua tele le maualuga o le suka. E le tatau ona faatagaina e laʻititi maualuga pe laʻititi ifo foi, pe a pa'ū le malosi ma alu i tua atu o le masani, o taunuuga e mafai ona matua ogaoga, e pei o le:

  • Le mautonu, leiloa o le mafaufau ma mulimuli ane - amio.
  • Afai e maualuga le suka, e mafai ona faʻapogisa ma malulu i luma o ou mata, o le ae lagona le le lava.

Mataupu Faavae o Tulafono Faatonutonu

Sugar levelFaʻaaliga i le pancreasAafiaga i le ateAafiaga i le kulukose
MaualugaO lenei maualuga o le suka e maua ai le pancreas o se faailo mo le gaosiga o le inisalini.E faia e le ate soʻo se glucose i totonu o le glucagon.Lafoaʻi maualuga le suāuʻu.
LaititiO se tulaga maualalo e tuʻuina atu ai se faailo i le pancreas e taofi ai le gaosiga o le inisalini aʻo leʻi toe manaʻomia. I le taimi lava lea e tasi, ua faʻasaʻolotoina le glucagon.E le toe gaosia le ate i le gaosia o le kulukose i le glucagon ona o lona faʻasaʻoloto mai le pancreas.Ua maualuga le maualuga o le suka.
Tulaga masaniA e ai, glucose e ulufale i le toto ma faʻaalia le pancreas e faʻasaʻo le inisalini. E fesoasoani lea i le kulukose e ulufale ai i le masini ma avatu ia i latou le malosi talafeagai.E malolo le ate, e leai se mea, aua o le suka e masani lava.O le maualuga o le suka e masani lava, tausia i le tasi le tau.

Ina ia faatumauina le suka o le toto, o lo tatou pancreas e maua ai hormones eseese e lua e tausia ai i le tulaga tonu - o le inisalini ma le glucagon (polypeptide hormone).

Ole inisalini o se hormone e maua mai i siama palacreatic e faʻamalolo e tali atu i le kulukose. O le tele o siama i totonu oo tatou tino e manaʻomia ai le inisalini, e aofia ai: gaʻo gaʻo, vela muso, ma lela ate. O le protein lenei (protein), e aofia ai 51 ituaiga o amino acids ma faia galuega nei:

  • Taʻu i le maso ma le ate faʻatasi e faʻapipiʻi le kulukose e pei o le kulukose.
  • Fesoasoani i gaʻo gaʻo e gaosia ai gaʻo e ala i le liua o glycerol ma gaʻo gaʻo.
  • Na te faatonu ai fatugaʻo ma le ate e taofi le gaosiga o a latou lava kulukose e ala i le metabolic process (gluconeogenesis).
  • Faʻasolosolo maso ma ate o le ate e maua mai ai le porotini mai amino acids.

Ina ia aoteleina mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻauʻuina o le inisalini e fesoasoani i le tino e faʻaleleia meaʻai pe a uma ona 'ai, faʻaitiitia le suka o le toto, amino acids ma mea gaʻo.

Glucagon o se porotini e maua mai i pene alpha. E tusa ai ma le maualuga o le suka, e tutusa lona aafiaga i luga o siama, ae o le faafeagai o le inisalini. Pe a maualalo le maualuga o le suka, e faatonu e le glucogen le musika ma le ate e fai ai le kulukose i le ituaiga glucogen, e le glycogenolysis. Faʻasolosolo fatuga ma le ate e gaosia ai lona lava glucose e le gluconeogenesis.

O se taunuuga, e aoina e le glucagon le kulukose mai punaoa eseese i totonu oo tatou tino ina ia mafai ona faatumauina i se tulaga talafeagai. Afai e le tupu lenei mea, o le a maualalo le maualuga o le suka.

E faʻapefea ona malamalama le tino pe a tatau ona faʻasaʻo le maualuga o le suka?

I le gasologa o le aso, o le paleni masani i le va o le insulin ma le kulukosese e tumau i le toto. Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga o mea e tutupu i le tino i le taimi lava e uma ai ona 'ai. A maeʻa ona e 'aina, e maua e lou tino amino acids, gaʻo gaʻo ma le kulukose mai meaʻai. O le tino e auiliiliina ma lafoaʻi suauu beta i lau pancreas e maua ai le inisalini i totonu o le toto. O lenei faagasologa e taʻu atu i le pancreas e le faʻamalosi ai kulukoseka ina ia faʻamalosia ai le tino e faʻaaoga le kulukose o se meaʻai. O le insulin e oso i luga ma le maualuga o le suka ma faatonutonuina i siama maso, ate e faʻaaoga e avea o se punaoa malosi. Faʻafetai i lenei mea, o le maualuga o le kulukose, amino acids ma gaʻo gaʻo i totonu o le toto e tausisia mai le alu i fafo atu o le masani ma fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka.

E i ai taimi na e faasee ai lau taeao po o le po foi e manaʻomia ai e lou tino ni punaoa faaopoopo e faʻamautu ai le suka i le faasologa seia oʻo i le isi taumafataga. Afai e te leʻi 'ai, o loʻo manaʻomia pea e le tino o le kullukose le lelei o le kulūkose e galue lelei ai. A faʻaitiitia le suka i le toto ona o le leai o se meaʻai, e amata ona maua mai le kulukosekone i le pancreatic ina ia le mafai ai ona gaosia le inisalini ma faʻatonu le ate ma fatuga e gaosia ai le kulukose mai faleoloa glucogen e ala i gaioiga gasegase. E fesoasoani lea e fesoasoani ai i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka ma aloese mai aafiaga le lelei o le ola maloloina.

O le a le maualuga o le suka o le toto ua manatu e masani

O le faʻatonuga o le kulukose i luga o se manava gaogao i se tagata soifua maloloina e tatau ona i le va o le 3.6 ma le 5.8 mmol / l (65 ma le 105 mg / dl).

O le sutra i luga o se manava gaogao, o le toto suka i le va o le 3.8 ma le 6.0 mmol / l (68 ma le 108 mg / dl).

E lua itula i le maeʻaina o meaʻai poʻo meainu e aofia ai le tele o meaʻai, e tatau ona maua mai i le 6.7 i le 7.8 mmol / l (mai le 120 i le 140 mg / dl).

Suauu toto i tamaiti e 6 tausaga le matua ma le laʻitiiti e manatu i le va o le 5 mmol / L (100 mg / dl) ma le 10 mmol / L (180 mg / dl) aʻo leʻi 'aʻai. A o lei alu i le moega, o nei tulaga faatauaina e tatau ona 6.1 mmol / L (110 mg / dl) i le 11.1 mmol / L (200 mg / dl).

I tamaiti mai le 6 i le 12 tausaga le matua, e tatau ona i ai le suka i le va o le 5 mmol / L (90 mg / dl) ma le 10 mmol / L (180 mg / dl), aʻo leʻi alu i le moega 5.5 mmol / L (100 mg / dl) ma le 10 mmol / l (180 mg / dl). Mo tamaiti e taʻi 13 i le 19 tausaga, o numera e tutusa ma tagata matutua.

Sugar (glucose) otootoga

mmol / l (mg / dl)Tulaga taua
E itiiti ifo i le 6.1 (110) i luga o se manava gaogaoNorm
I le va o le 6.1 (110) ma le 6.9 (125) i luga o se manava gaogaoFaatapulaaina
E silia ma le 7.0 (125) i luga o se manava gaogaoO le maʻisuka e foliga mai
E silia ma le 11.0 (198) i taimi umaO le maʻisuka e foliga mai

Fua faʻatau o le suāuʻu ma sina faʻamatalaga o mea o loʻo latou talanoa ai

Suauu totoFaʻailoga
E itiiti ifo i le 70 mg / dL (3.9 mmol / L) i luga o se manava gaogaoLaʻau maualalo
70 i le 99 mg / dl (3.9 i le 5.5 mmol / L) i luga o se manava gaogaoO le maualuga o le suka mo se tagata matua
100 i le 125 mg / dL (5.6 i le 6.9 mmol / L) i luga o se manava gaogaoTulaga maualalo (prediabetes)
126 mg / dl (7.0 mmol / L) poʻo le sili atu e faavae i luga ole suʻega lua pe sili atuMaʻisuka
I le va o le 70-125 mg / dl (3.9-6.9 mmol / l)Taimi masani masani e faʻamaonia
I le va o le 70-111 mg / dl (3.9-6.2 mmol / l) pe a uma taumafaGaʻo masani
E itiiti ifo i le 70 mg / dl (3.9 mmol / l)Hypoglycemia (uluai laasaga)
50 mg / dl (2.8 mmol / L)Hypoglycemia (i luga o se manava gaogao)
E itiiti ifo ma le 50 mg / dl (2.8 mmol / l)Inosia le Inisalini
145-200 mg / dl (8-11 mmol / L) pe a uma taumafaO le tau e muamua atu i le maʻisuka
E silia ma le 200 mg / dl (11 mmol / L) pe a uma taumafaMaʻisuka

Fua o le suālaʻau e fesoʻotaʻi ma le lamatiaga o le soifua maloloina

Suauu totoHba1cmg / dlmmol / l
LaititiE itiiti ifo i le 4E itiiti ifo ma le 65E itiiti ifo i le 3.6
E masani lava masani4.1653.8
4.2724
4.3764.2
4.4804.4
4.5834.6
4.6874.8
4.7905
4.8945.2
4.9975.4
Lelei lelei51015.6
5.11055.8
5.21086
5.31126.2
5.41156.4
5.51196.6
5.61226.8
5.71297
5.81307.2
5.91337.4
E i ai se faʻafitauli o le soifua maloloina61377.6
6.11407.8
6.21448
6.31478.2
6.41518.4
6.51558.6
6.61588.8
6.71629
6.81659.2
6.91699.4
Tetee maualuga71729.6
7.11769.8
7.218010
7.318310.2
7.418710.4
7.519010.6
7.619410.8
7.719811
7.820111.2
7.920511.4
O faʻafitauli faigata820811.6
8.121211.8
8.221512
8.321912.2
8.422312.4
8.522612.6
8.623012.8
8.723313
8.823713.2
8.924013.4
Maliu924413.6
9+261+13.6+

Talia

Afai o loʻo e fiainu pea, atonu e maualuga lou suka, lea e mafai ona avea ma se faailoga o le maʻisuka. Afai e le mafai e le tino ona faatumauina maualuga le maualuga o le suka, o le a amata ona galue malosi ou fatuga e faamama ese ai lona sili atu. I le taimi lea, latou te faʻaaoga atili ai le susu mai masini, lea e taʻitaʻia ai i le masani ai. O le manava o se faailoga e toe faʻatumu ai le vai o loʻo misi. Afai e le lava, o le a le toe inu.

O le gaioiga ma le lagona o le le lavalava e mafai foi ona avea ma faailoga o le maʻisuka. Afai e le ulu le suka i sela, ae tumau i totonu o le toto, latou te le lava le malosi. O le mea lea, atonu e te lagona le vaivai tele pe sili atu foi i le tulaga e te manao ai e te alu.

Tesea

O le lagonaina o le le mautonu po o le mimilo atonu o faailoga o le maualuga maualuga. E manaʻomia le suka mo le gaioiga masani o lau faiʻai, ma le leai o se mea e sili ona lamatia, e oʻo lava ile faʻafitauli, pe afai e te le gauai atu i lenei faafitauli. E oo lava i se ipu vai inu suamalie e mafai ona aumai ai le suka i le masani. Afai e masani ona faʻalavelave oe i le vevela, ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faasaʻo lau meaʻai poʻo togafitiga i le lautele.

Ua e le iloa

O le maualuga o le suka ma le mamafa e mafai ona faʻaleagaina aʻa o ou mata ma taʻitaʻia ai oe i se faʻaaliga le lelei. O le retinopathy o le maʻisuka e mafua mai ona o le faaleagaina o toto toto i totonu o mata, o se faafitauli taatele o le gau o le va o tausaga. Fog i luma o mata, togitogi, laina po o faʻamalama o se faailo mo le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

E faʻapea foʻi isi faʻamaoniga, e pei o:

  • Manatu faʻalavelave (manava, manava, faʻasolosolo),
  • Paʻu mamafa mamafa
  • Paʻu o le paʻu
  • Manua e leʻi faʻaaogaina.

Taua: O faʻaʻailoga o le maʻisuka o le laasaga muamua o loʻo faʻaalia manino, e faʻamaonia ma umi i le taimi. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le a foliga mai e foliga lemu, e faigata ona iloa, atonu latou te le aliali mai.

E faʻafefea ona fua le suka

E faigofie tele le fuaina o le maualuga o le suka o le suka, mo lenei mea e faapitoa, masini taʻitasi - glucometers. O ia ituaiga masini e oʻo mai ma faʻataʻitaʻiga faapitoa.

Ina ia fua i luga o se fasipepa, e tatau ona faʻaaoga sina toto. Le isi, e tatau ona e tuʻuina le fasi pepa i le masini. I totonu o le 5-30 sekone, e tatau i le masini ona faʻaalia ma faʻaalia le iuga o le auiliiliga.

O le auala sili e ave ai se toto toto mai lou tamatamailima o le tuʻiina lea i se lanini faapitoa, lea e faʻaoga mo nei faamoemoega. Pe a tui se tamatamailima, e tatau ona muaʻi togafitia le nofoaga o puncture ma le ava malosi.

Fautuaga mo le filifilia o se masini:
O loʻo i ai le tele o faʻataʻitaʻiga eseese o ituaiga eseese ma foliga. Ina ia filifili le mea tonu, e sili atu le feutagai ma lau fomaʻi ma faamanino le lelei o lenei ata i luga o isi.

E faʻafefea ona maualalo le suka

O fua o le suka e fuaina i se manava gaogao. I se tagata soifua maloloina, o le toto sugar sugar o le 3.6 - 5.8 mmol / l (65 - 105 mg / dl). I le fuaina o lona tulaga, e mafai ona tatou fai atu o le taunuuga o le a avea ma 3 tau:

  • Gaʻo masani (toto kullukose i luga o se manava gaogao).
  • Faʻaleagaina o le glycemia - prediabetes (glucose i luga o se manava gaogao ua faateleina i se tau maualuga mai le 6.1 i le 6.9 mmol / l (mai le 110 i le 124 mg / dl).
  • Maʻisuka (maualuga maualuga le maualuga o le suka i le 7.0 mmol / L (126 mg / dl) poʻo le maualuga).

Afai o le maualuga o le suka i totonu o lou toto i le maualuga maualuga - i le tulaga o vailaʻau, e le o lona uiga o le a maua oe i le maʻisuka i le lumanaʻi.

O se taimi lenei e amata ai ona taʻitaʻia se olaga malosi ma ia togafitia ao le i amataina le faʻamaʻi ma faʻaalu, ma masalo o le a puipuia atoa.

Dr. Greg Geretive, Ulu o le Matagaluega o Endocrinology i le Falemai o Peter Peter, Albany, Niu Ioka.

Ina ia mafai ona masani le toto toto, e te manaʻomia:

  • Faʻaauau le mamafa o le tino
  • E tatau ona 'ai lelei, faʻapipiʻi i meaʻai faapitoa (e aofia ai le tele o fualaau' aina, fualaau aina, fiva, nai kalori, gaʻo, inu ava),
  • Lava le moe ma lava se taimi e malolo ai:
    • alu i le moega ma ala i le taimi e tasi, moe ile te le matamata i le televise, komepiuta po o lau telefoni,
    • aua le inu kofe pe a uma le 'aiga o le afiafi,
  • Aʻoga mo le itiiti ifo i le 30 minute i le aso (aofia ai faʻamalositino, vailaʻau faʻasolosolo ma isi mea faʻamalositino).

O sauniuniga talafeagai o le mea saʻo lava lea.

Mo le mauaina o faʻamatalaga faʻatino, aʻo leʻi pasia suega, e tatau ona tausisia nisi o tulafono:

  1. Aua le inu ava malosi 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega. E ui e tusa ai ma tamaiti, o lenei tulafono e le talafeagai.
  2. O le taimi mulimuli e manaʻomia ai le fafagaina o le tamaititi i le 8-12 itula ao leʻi faia le foai toto. E mafai ona faʻamamaina le suavai, ae naʻo le vai manino.
  3. Aua nei fufulu ou nifo aʻo leʻi faia le suʻega, ona o meaola uma e iai ni suka, lea e mafai ona ufiufi i luga o le mucous surface o le gutu ma suia ai faailoga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le faʻasa e faʻaaogaina i le tanu.

I le taimi o le suʻesuʻega, o le toto sampling e faia mai le tamatamailima. O le suʻeina o le toto mai se vein e faia e se tagata suʻesuʻe faʻapitoa. O sea suʻesuʻega e le o taimi uma e fautuaina, talu ai e manaʻomia ai le tele o le toto e taitaia ai.

O aso nei ua mafai ona fuafua le maualuga o le suka i le toto i le fale. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se glucometer - o se masini feaveaʻi e mafai ona faʻatauina i se fale talavai.

Ae ui i lea, o le iuga mulimuli e mafai ona tuʻuina atu i ai nisi o mea sese e tulaʻi mai, o se tulafono, ona o le mea moni e leʻo tapunia le paipa ma faʻataʻitaʻiga i le malo tatala.

O faʻataʻitaʻiga e le tatau ona i fafo, o se taunuuga o se gaioiga faʻasolosolo lea e tau atu i le faʻapalaina o le oloa.

Suesuega faaopoopo

O isi suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina e iloa ai le ituaiga o maʻisuka. Ole suʻega ole glucose ole toleniga. Muamua, fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, ona toe faia lea o le suʻega i le 60, 90 ma le 120 minute, faʻatasi ai ma le inuina o se vaifofo o le kulukose.

O le isi suʻega o le faʻamoemoe o le hemoglobin glycosylated i le toto. E masani lava, e 4,8-5.9% o le aofaʻi o le maualuga o le hemoglobin. O se taunuuga, e mafai ona e suʻeina pe na maualuga le suka o le toto i le 3 masina ao lei faia le suʻega.

Aua nei faatuai le suega o lau pepe! O le vave lava ona maua ai le maʻi, o le a vave ona fesoasoani le tamaititi, o vailaau ua filifilia ma togafitiga ua faatonuina. Le soifua maloloina o lau tama i ou lima.

O le a le masani masani o le suka o le toto i tamaiti pe a uma ona 'ai ma o le a se mea e mafai ona faʻaalia e le vaʻaia o faailoga?

O se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia o le suka o le toto i totonu o se tamaititi o se taunuuga o le gaʻo o le gaʻo gaʻo.

O le mafuaʻaga o lenei togafitiga i le tele o tulaga, o se mea na mafua mai i le gaʻo.

E taua le pulea pea o le maualuga o le suka i se tulaga, o lea e taua ai le iloa e le gata o le kulūkose anapogi, ae o le a foi le maualuga o le toto suka i tamaiti pe a uma ona 'ai.

Suga: mea e tatau ona iloa e matua

Afai o se tasi poʻo nisi o aiga vavalalata o le tamaititi e afaina i le maʻisuka, o lona uiga o se tagata talavou o le aiga o loʻo lamatia, ma e tatau ona suʻesuʻeina o ia i taimi uma nai lo ana uo.

O le tele ole suʻega e fuafuaina e le tamaititi, ae i le tele o tulaga, o le toto e foaʻiina ai le kulukose maualuga e faʻafia ona faʻaalia i le tausaga.

O le maualuga o le kulukose o le toto i tamaiti e suia i le aso, o le tele o mea e aafia ai, o le mea lea, ia fausia ai se ata faʻamaonia, e taua le mulimuli i tulafono mo le tuʻuina atu o le biomaterial, faʻapea foi ma isi fautuaga a fomaʻi.

O le lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina o le tamaititi e le na o se faʻaopoopoga, ae o se toto maualalo ifo foi.

Ina ia mafai ai e le suʻesuʻega ona faʻamoemoe e mafai, e fautuaina e ave le auʻiliʻiliga i le nofoaga lava e tasi - e masani ona eseese le taunuʻuga e faʻatatau i luga o le potu suʻesuʻe na aoina ai le biomaterial.

Tulaga masani o le kulukose i luga o se manava gaogao

A o lei fuafuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai, o le a mautinoa lava e le fomaʻi le faia o suʻega mo se manava gaogao.

Aʻo leʻi foaiina atu le toto, e le tatau ona fafagaina le tamaititi mo le sefulu itula (mo pepe e faʻaitiitia i le tolu itula). O meainu e naʻo le inu mama vai e faatagaina.

Taʻiala o le kulukose anapogi mo tamaiti:

  • pepe fou: mai le 1.7 i le 4.2 mmol / l,
  • pepe: 2.5-4.65 mmol / l,
  • mai le 12 masina i le ono tausaga: 3.3-5.1 mmol / l,
  • mai le ono i le sefulu lua tausaga: 3.3-5.6 mmol / l,
  • mai le sefululua tausaga: 3.3-5.5 mmol / l.

Aʻo le i suʻeina, e le fautuaina e pulumu ou nifo, ao iai ni manogi manogi, e mafai ona faʻafefeteina ai iuga o suʻega.

Afai o le suʻega o le a sola ese mai le masani, e le o lona uiga o le tamaititi o loʻo maʻi ogaoga. O le vaeluaina o taunuuga e mafai ona aʻafia i: maʻi, solia o le faigamalo o le galuega ma le malologa, popolega, leai se moe, faʻaaogaina o le tele o vai ma isi mea.

Suauu toto i tamaiti pe a uma ona 'ai

Muamua, e manaʻomia ona tofotofoina le tamaititi i se manava gaogao, ona ave ai lea o se avega (faʻaaogaina le kulūkose paʻu paʻu i le vai). A uma ona faia le fofo, lua itula e tatau ona pasia aʻo le i ave le toto.

Afai o le faʻailoga e le silia le 7 mmol / l, e taʻu mai ai o le soifua maloloina o le tamaititi e masani. Afai o le faʻamaoniga e sili atu i le 11 mmol / l, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai se uiga e atiaʻe ai le maʻisuka.

Afai tatou te talanoa e uiga i le masani o le kulukose o le toto i tamaiti pe a uma ona 'ai, ona faʻaalia lea o faʻataʻitaʻiga iinei:

  • se itula pe a uma se taumafataga, e le tatau i le toto toto ona sili atu i le 7.7 mmol / l,
  • lua itula pe a uma ona 'ai, e le tatau ona sili le maualuga o le faailoilo i le 6.6 mmol / L.

E i ai isi tulaga masani e fuafua ai manatu o endocrinologists oe talitonu o le kulukose toto i tamaiti, e tusa lava po o le a le meaʻai, e tatau ona 0.6 mmol / L itiiti nai lo tagata matutua.

I lenei tulaga, o tulafono laiti e ese si ese:

  • onosefulu minute pe a uma se taumafataga, e le tatau ona maualuga le suka i le 7 mmol / l,
  • ina ua mavae le selau luasefulu minute: e le maualuga atu i le 6 mmol / l.

O tulaga taua e faʻalagolago i le ituaiga o meaai na maua e le tagata maʻi, pe faʻapefea ona galue lona finocrine, ma isi.

Ina ia suʻesuʻe ma mataʻituina le tulaga o le tagata maʻi, e seasea ona maua e fomaʻi le iloiloga o le kulukose pe a uma ona 'ai. I le avea ai o se tulafono, mo lenei mea, o le suka suka pe a uma ona faʻamauina le kulūkose, faʻapea foʻi ma isi faʻaʻailoga.

Faʻailoga faʻafitauli

E seasea lava, o soliga ogaoga o le gasegase o le endocrine i tamaiti e mamaʻi, o lea e tatau ai i matua ona gauai atu i faailoga nei e siitia ai le suka toto:

  • o le tamaititi e fia inu pea, e tusa lava pe na te le faia ni taotoga faaletino, e leʻi momoe, e leʻi 'aina le salima, ma isi,
  • o le tamaititi o loʻo fiaaai pea lava pea, e tusa lava pe na te 'aina le afa itula talu ai. O le mamafa o mea e maua, e tusa lava pe faʻalauteleina le 'ai, e masani lava e le tupu,
  • faʻaauau faifaipea
  • o loʻo i ai faafitauli faʻaaliga
  • faʻamaʻi pipisi
  • masani ona faʻaleagaina paʻu
  • o nisi tamaiti e toesea le gaioiga i ni nai itula talu ona 'ai, manaʻo e moe pe na o le malolo,
  • o nisi tamaiti (aemaise lava tamaiti laiti) e ono oʻo i le faʻafefe, faateleina le faʻalelei,
  • sili atu le naunau mo laʻau suamalie o se tasi lea faʻailoga e mafai ona maua e le tamaititi se maʻi pipisi endocrine.

Aisea e tutupu mai ai le hyperglycemia i tamaiti? Matou te lisi mafuaaga autu:

O le suʻeina o mafuaʻaga o le faʻaaogaina o faʻamaoniga mai le masani o le galuega lea a le fomaʻi tipitipi o le fomaʻi. E masani lava ona tupu vave le maʻi suka i tamaiti, o lea e tatau ai ona e alu i le fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Afai e maualalo le suka

I tamaiti o vaitausaga eseese, e le gata o le faateleina o le kulukose o le toto, ae o le hypoglycemia foi.

Mafuaaga o le hypoglycemia:

  • solia o le vaevaeina o meaai e ala i panicreatic enzymes,
  • pancreatitis, colitis, gastroenteritis, syndrome malabsorption, faapea foi ma isi faʻamaʻi tuga o le tino,
  • le mautonu o le grenesal or pancreas, e aofia ai le maʻisuka,
  • anapogi
  • ogaoga oona ma le inupia e mafua mai ai,
  • afaina e mafua mai i le le pulea lelei o meaʻai gaʻo,
  • faʻamaʻi toto: lymphoma, leukemia, hemoblastosis,
  • malformations faaletonu,
  • nisi mafuaaga.

O le hypoglycemia e matautia ona o le paʻu tele i le suka (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamalosi tino faaletino), atonu o le a le iloa e se tamaititi ma oti pe afai e le faʻafeiloai le suka i le tino i le taimi. Aʻo leʻi faʻanoanoa, vevela, vevela, faʻafefeteina, lima le mautonu, manatu le lelei e masani ona matauina. I le taimi lenei, e te manaʻomia vave le sugar, chocolate, suamalie suamalie poo se isi mea e mafai vave ona maualuga le kulukose o le toto. E taua le iloa! Faʻafitauli i le maualuga o le suka i le gasologa o le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, ulia, gangrene ma faʻamaʻi pipisi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

E uiga i faʻataʻitaʻiga o le suka o le toto i tamaiti i le vitio:

O le maualuga o le suka o le toto i tamaiti pe a maeʻa ona 'ai sina eseese mai ia i totonu o se tamaititi e leai se taimi e ai ai. Afai e sili atu le taua o le vavaeesega, o se mea lea e vave ona talanoa ai i se fomaʻi.

E mafai ona faʻamalolo atoatoa le maʻisuka?

E leai ni metotia faʻapitoa poʻo vailaʻau e faʻamalolo ai le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai e le tino ona gaosia le inisalini, aua o sela e nafa ma lona gaosiga ua faʻaumatia atoa. Saienisi e leʻi iloa pe faʻafefea ona toe faʻafoʻi pe suia. Ole'ā e manaʻomia le inisalini e faʻaauau pea ona faatumauina le maualuga o le suka.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le iloa lelei e le tino pe faʻapefea ona faʻaaoga tatau le inisalini (o lenei mea leaga o le tino e taua - o le insulin resistance).

Ae ui i lea, e ala i le faamalositino ma se taumafataga tatau, e mafai ona e pulea lau maualuga suka ma ola i se olaga masani.

Tusi

Conklin V., Faatonuga Faʻapitoa mo se Soifua Masani masani ma le Maʻisuka, 2009,
National Institute of Diabetes, Digestion and Kidney Diseases: "Aveesea o le maʻisuka: tausisia o le maʻisuka i lalo o le puleaina", "Hypoglycemia", "Maʻi o le fatu ma le maʻisuka", "O le atuatuvale o le fatu ma le maʻisuka", "
National Institute of Nervous Disorders and Strokes: "Bill of Peripheral Neuropathy",
American Medical Association, American Diabetes Aid Association, John Wiley ma ona ataliʻi, 2007,
National Kidney Disease Association: "Le Auala e Galue ai Ou Fafine,"
Noumeurs Foundation: "ituaiga o maʻisuka ituaiga 2: o le a le mea?",
Iunivesite o Uosigitone Soifua Maloloina o Tamaitai: Malamalama i le maʻisuka,
Aiga P., Mant J., Turnet S. - "Puleaina o le maʻisuka ituaiga 2: o se faaiuga e faavae i luga o le taʻitaʻiga a le NICE Institute." BMJ 2008, 336: 1306-8,
American Association of Diabetes Association: "Suʻega o lau Glucose Level," "Neurotheramia."

Tuua Lau Faamatalaga