O le hyperosmolar non-ketone coma (maʻi o le maʻisukalo, Ono-hyetogenic coma, Meteo-hyperosmolar non-acidotic diabetes)

Hyperosmolar Diabetic Coma
ICD-10E11.0
ICD-9250.2 250.2
Faamai29213
eMedicineEmerg / 264
MeshD006944

O le hyperosamola coma (hyperglycemic, non-ketoneemic, non-acidotic) O se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, e mafua mai i le maualuga o le faʻafitauli o le maʻisuka i le maʻisuka na tupu e aunoa ma le ketoacidosis e tusa ai ma le talaaga o le hyperglycemia ogaoga, oʻo atu i le 33.0 mmol / l ma le maualuga. Faʻaleagaina o le tino, faʻamaʻi pipisi, hypernatremia, hyperchloremia, azotemia ma le leai o ketoneemia ma le ketonuria e atiina ae. O le hyperosmola coma e maua ai le 5-10% o gasegase hyperglycemic uma. O le olaga faaletino e oo i le 30-50%.

O le hyperosmola coma e masani ona atiina ae i tagata gasegase e sili atu nai lo le 50 tausaga le matutua e tusa ai ma le talaaga o le NIDDM, e totogi e ala i le faia o ni togi o sulfa o fualaau faasaina po o fualaau o le suka. O tagata gasegase i lalo o le 40 tausaga le matua e le masani ai. E tusa ai ma fuainumera, toetoe o le afa o tagata na atiaʻe le hyperosmola coma e leʻi maua i le maʻisuka muamua, ma i le 50% o tagata gasegase pe a uma ona tuua le coma e leai se manaʻomia mo le puleaina o le insulin i taimi uma.

Toto

O le mafuaʻaga autu o le maʻisukala o le maʻisuka o le faʻamalasea i le tulaga o le faateleina o le lē maua o le insulin, e mafua ai le faateleina o le glycemia. O le atinaʻeina o le faʻamaʻavaʻa ma le hyperosmolarity e taʻitaʻia ai i:

O le atinaʻeina o le maʻi o le hyperosmola e faʻalauiloaina i le toto o le faʻaleagaina o tupuaga eseese, e aofia ai taimi o taotoga. O nisi taimi o lenei ituaiga o gasegase e atiina ae i taimi o togafitiga ma togafitiga, glucocorticoids, immunosuppressants, le folasaga o le tele o saline, vaifofo o le hyperton, mannitol, hemodialysis ma le dialysis peritoneal. O le tulaga ua faateteleina e ala i le amatalia o le kulukose ma le tele o taumafa o gaʻo.

Pathogenesis edit |Faamatalaga lautele

O le Hyperosmolar non-ketone coma (GONK) na faʻamatalaina muamua i le 1957, o isi igoa e le o le ketogenic coma, o le maʻi o le maʻisukalo, le maʻisukalo o le maʻisukalo o le maʻisuka. O le igoa o lenei faʻalavelave e faʻamatalaina ai ona uiga autu - o le maualuga o le tino malosi o le tino e maualuga, o le tele o le inisalini ua lava e taofi ai le ketonogenesis, ae le puipuia le hyperglycemia. O le GONK e seasea ona maua, i le pe tusa o le 0.04-0.06% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. I le 90-95% o mataupu, e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma faasaga i le le atoatoa. I le maualuga o lamatiaga o tagata matutua ma tagata matutua.

GONK e faʻavae i luga o le faʻavae o le faʻamalaina tele. O taimi masani masani o le polydipsia ma le polyuria - faʻateleina le excretion o le urine ma le galala mo le tele o vaiaso poʻo aso aʻo leʻi amataina le maʻi. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata matutua o se faʻalavelave lamatia - o latou manatu e uiga i le fiainu e masani lava ona faʻavaivaia, ma ua suia le galuega. Faatasi ai ma isi mea faʻaosofia, e iai:

  • Lelei togafitiga ole maʻisuka. O faʻalavelave e mafua mai i le le lava o le inisalini, faaseʻe le isi tui o le vailaau faʻasaina, faʻafefe o vailaʻau faʻasaina o le suka, faʻamalologa faʻapitoa o togafitiga, sese i le faʻagasologa mo le puleaina o le inisalini. O le lamatiaga o le GONC e le o vave ona aliali mai faailoga, ma e le o gauai atu tagata gasegase i faʻatagaga faatagaina o togafitiga.
  • Maʻi faʻamaʻi. O le faʻaopoopoga o isi faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le maualuga o le hyperglycemic non-ketone coma. Faailoga e tupu mai i tagata gasegase, e pei foi o le pancreatitis, ua afaina ai, tulaga o le le mautonu, le afaina o le myocardial, stroke. I fafine, o le maitaga o se taimi matautia.
  • Suia meaʻai. O le mafuaʻaga o le faʻalavelave e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga o le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai. E masani lava e tupu malie lenei mea ma e le o manatu o tagata gasegase o se solia o le soifua maloloina.
  • Paʻu gau. O le galala e tupu i le taimi e ave ai togafitiga, mumu, le maalili, vili, ma manava. E le gata i lea, o le GONK e faʻavevesiina i se tulaga faʻapitoa e le mafai ona faʻanatinatiina le galala (le mafai ona faʻalavelave mai le fale faigaluega ma faʻaleleia le leiloa, leai se vaiinu i le eria).
  • Aveina o fualaau. O le amataina o faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o ni meaʻai po o ni laxatives e aveesea ai le vai mai le tino. O fualaau matautia e ono aʻafia ai i le corticosteroids, beta-blockers, ma isi vailaʻau e faʻalavelave ai le faapalepale kullukose.

I le le lava o le inisalini, o le kulukose o loʻo faʻasaga i totonu o le toto e le ulu atu i sela. O loʻo iai se tulaga o le hyperglycemia - o le maualuga maualuga o le suka. O le matelaina o le Cell e mafua ai le gau o le glycogen mai le ate ma muso, lea e faʻapupula atili ai le tafe o le kulukose i le plasma. O loʻo i ai le polyuria ma le glucosuria - o se mea faʻapitoa mo le excretion o le suka i le urine, lea, e ui i lea, e faʻalavelaveina i le galala, faʻavavevave le suavai, ma le faʻaaogaina o le tino. Talu ai ona o le televave, o le gasegase ma le hypovolemia ua maua, ua leiloloa le eletise (K +, Na +, Cl -), o le homeostasis o le siosiomaga i totonu ma le gaioiga o le suiga o le tino. O se uiga iloga o le GONC o le maualuga o le inisalini e tumau pea e puipuia ai le fausiaina o ketones, ae matua maualalo e puipuia ai le hyperglycemia. O le gaosia o hormones lipolytic - cortisol, hormone tuputupu aʻe - tumau pea le saogalemu, lea e faʻamatala atili ai le leai o le ketoacidosis.

Faailoga o se coma hyperosmola

O le tausisia o se tulaga masani o tino o le ketone i plasma ma le umi o le tausiga o le malo-base state o loo faamatalaina ai foliga vaaia o le GONK: e leai se televave ma le puupuu o le manava, e leai ni mea e iloa ai i le amataga, o le faaletonu o le soifua maloloina e tupu ma le faaitiitia o le toto, le afaina ai totoga taua. O le uluai faaaliga e masani ona avea ma mafaufauga le lelei. E afua mai i le le mautonu ma le le fiafia i le loloto. Lotoga o musika i le lotoifale ma / poʻo le gaoia lautele o loʻo matauina.

I aso po o vaiaso, e maua e gasegase le galala malosi, e afaina mai i le taufaasese, tachycardia. O le Polyuria e faʻaalia i le tele o faʻasolosolo ma le tele o urination. O faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa e aofia ai faʻamaʻi mafaufau ma le mafaufau. O le le mautonu e maua mai o le delirium, o le hallucinatory aano-delusional psychosis, o le faoa faamalosi o catatani. E sili atu pe itiiti foi faʻamatalaga taulaʻi o le faʻaogaina o le tino o le tino o le uiga o le faʻaleagaina o le tino: o le vaivai o le tino, i le itu e tasi o le tino, le tetraparesis (faʻaitiitia le gaioiga o gaioiga o lima ma vae);

Faʻaiʻuga

I le le lava o le togafitiga, o le le atoatoa o le faʻaauau pea ona faʻatupulaia ma ave le 10 lita. O faʻasalaga o le paleni o masima vai e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypokalemia ma le hyponatremia. Faʻafitauli o le tino ma le fatuga o le fatu - o le gasegase o le niumonia, maʻi tigaina o le manava o le tino, thrombosis ma le thromboembolism, o le totoga ona o le faasalalauina o le tuiina o le intravascular. O faʻasologa o le felafolafoaʻiga o le toto e taʻitaʻia ai le pulmonary ma le cerebral edema. O le mafuaʻaga o le maliu o le faʻamaʻavaʻaina ma le le atoatoa o le toto.

Faʻailoga

Ole suʻesuʻeina o tagata masalomia o le GONK e faʻavae i luga o le faʻamoemoe o le hyperglycemia, o le hyperosmolarity plasma ma le faʻamaoniga o le leai o ketoacidosis. O le faʻamalositino e faʻatino e se endocrinologist. E aofia ai le aoina o faʻamatalaga e uiga i faʻafitauli ma se seti o suʻega suʻega. Ina ia faia se suʻesuʻega, e tatau ona faia taualumaga nei:

  • Aoina mai o falemaʻi ma faʻamaumauga faanumeraina. E suʻesuʻeina e se endocrinologist le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, aoina mai se tala faʻasolopito faʻapitoa i le taimi o se suʻega suʻesuʻe. O le i ai o se siama o le maʻisuka ituaiga II, tausaga e matua atu i le 50 tausaga, ua le atoatoa le galue, ole le usitaia o se fomaʻi ile togafitiga o le maʻisuka, maʻi faʻasosolo ma faʻamaʻi pipisi e molimauina GONK.
  • Asiasiga I le taimi o se suʻega a le fomaʻi e le neurologist ma le endocrinologist, o loʻo faʻamaonia faailoga o le faʻamalaina - o le tauvaga o le tino, o le leo o le makalese ua faʻaitiitia, le muscle ma le tendon physical reflexes ua suia, o le toto toto ma le vevela o le tino ua faʻaitiitia. Faʻaaliga faʻapitoa o ketoacidosis - puupuu le manava, tachycardia, manava o le acetone ua le o iai.
  • Suesuega Laboratory. Faailoga autu o le maualuga o le kulukose i luga aʻe o le 1000 mg / dl (toto), o le osmolality plasma e sili atu i le 350 mosm / l, ma o tulaga o ketones i le urine ma le toto e masani pe maualuga le maualuga. O le maualuga o le kulukose i le urine, o lona fuainumera ma le faʻaogaina o le tino i totonu o le toto e iloilo ai le faʻasaoina o le galuega tele, o le faʻamalosia o le malosi o le tino.

I le faagasologa o suʻesuʻega eseese, e tatau ona iloa le va o le hyperosmolar non-ketone coma ma le ketoacidosis o le maʻisuka. O le eseesega o le eseesega i le va o le GONC o se fuainumera maualalo o le ketone, o le leai o ni faʻamalologa faʻapitoa o le faʻaputuina o le ketone, ma le faʻaalia o faʻamaoniga i taimi mulimuli o hyperglycemia.

Hyperosmolar coma togafitiga

Fesoasoani muamua i tagata gasegase ile potu maʻi tigaina, ma pe a maeʻa le faʻamautuina o le tulaga - ile falemaʻi tausi maʻi ma i luga o se falemai fafo. O le togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamalolo, toe faʻafoʻisia le gaioiga masani o le inisalini ma vai-electrolyte metabolism, ma puipuia ai faʻalavelave. O le togafitiga o le tagata lava ia, e aofia ai vaega nei:

  • Rehydration. Injections o se vaifofo o le sodium chloride, siama o le chloride ua faatonuina. O le maualuga o le eletise i totonu o le toto ma le ECG e faʻaauau ona mataituina. O togafitiga e faʻaaogaina e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le taamilosaga ma le excretion o le urine, faʻateleina le toto maualuga. O le fua faatatau o le puleaina o le suavai e faasaʻoina e tusa ai ma suiga i le toto, totoga o le fatu, ma le paleni o le vai.
  • Inisalini togafitiga. O le inisalini e faia i se tulaga vavalalata, o le saoasaoa ma le fuataga ua fuafuaina taitoatasi. Pe a oʻo mai le faʻamaʻi o le kulukose i le masani, o le aofaʻi o le vailaau faʻasaina e faʻaititia i le basal (muamua sa faʻatonuina). Mo le alofia o le hypoglycemia, o le faʻaopoopoga o se fulufulu dextrose o nisi taimi e tatau ai.
  • Puipuiga ma le faʻamamaina o faʻafitauli. Ina ia puipuia le edema o le cerebral, o le okesene o togafitiga e faia, o le acid glutamic e faia i se auala e leai se mea. O le paleni ole eletise ua toe faʻaleleia e faʻaaoga ai le kulukose-potassium-insulin. O togafitiga faʻapitoa o faʻalavelave mai faʻalavelave faʻaola, faʻaoga cardiovascular ma urinary.

Forecast and Prevention

O le hyperosmolar hyperglycemic non-ketone coma e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga o le oti, ma le taimi o togafitiga faafomai, o le fuainumera o le tino ua faaitiitia i le 40%. O le puipuia o soʻo se ituaiga o maʻi o le maʻisuka e tatau ona taulaʻi i le sili ona maeʻa taui mo le maʻisuka. E taua tele mo tagata gasegase e mulimuli i se taumafataga, faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai, ia tuʻuina atu e le aunoa i le tino se gaioiga faaletino, ia aua nei faatagaina se suiga tutoʻatasi i le mamanu o le faʻaaogaina o le inisalini, ma faʻaaogaina ai le suka. O fafine maʻitaga ma puerperas e manaʻomia le faʻasaʻo togafitiga o le inisalini.

O faʻafitauli faʻafitauli o le faʻamaʻi

Faatasi ai ma se faaitiitia o le kulukose ma le manava o le tino atoa cerebral poʻo le edema pulmonary e mafai ona tupu. O tagata matutua o loʻo tupu aʻe faʻamaʻi ma faʻaitiitia le toto. O se maualuga o mea o le potassium i le tino e mafai ona iu i le maliu o se tagata.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le mea muamua e faia i le taimi o togafitiga ua faʻaitiitia ai le faʻamaʻavaina, ona toe faʻafoisia lea o le osmolarity o le toto ma faʻamautu le kulūkose.

I totonu o le falemaʻi maʻi, i le itula, e ave le toto mo le suʻega mo ni nai aso. Faalua i le aso, o se suesuega e faia i luga o ketones i le toto, o le tino-faavae o le tino ua siakiina.

O le tele o le mimilo e faia i luga o le taimi e mataʻituina lelei. Faʻamau siaki pea e fomaʻi le toto ma le cardiogram.

Ina ia taofia le faamalolo, o le vai 0.45% sodium chloride solution e faafoeina (i itula muamua o falemaʻi 2-3 lita). E ulu atu i totonu o le tino i totonu o se avelaʻau. Ma, o fofo e maua ai le mamafa o uunaiga e faʻafefiloi i totonu o le toto ma tutusa le puleaina o le inisalini. O le inisalini e le tatau ona sili atu i le 10-15 iunite. O le sini o togafitiga o le faʻamaonia o tulaga taua o le kulukose i le tino.

Afai o le maualuga o le sodium e maualuga, ona faʻaaogaina lea o kulukosese poʻo dextrose nai lo le sodium chloride. E le gata i lea, o le tagata gasegase e manaʻomia le tele o vai.

Puipuia faʻamaʻi

O le puipuia o le faamaʻi e:

Soifua maloloina Faʻaitiitiga poʻo le le atoatoa i le taumafa o gaʻo (gaʻo ma oloa e aofia ai). Le aofia i le lisi o fuālaʻau mata, iʻa, moa, sua masani.
Gaoioiga faaletino. Aoaoga faaletino, taaloga.
Fai suʻesuʻega faafomaʻi masani.
Filemu o le mafaufau. Soifua e aunoa ma se popolega.
Agavaa oe pele. Taimi fesoasoani fesoasoani faʻafuaseʻi.

Vitio aoga

O se vailaau faafomai fesoasoani e uiga i le tausiga o faalavelave faafuasei mo se maʻi o le maʻisuka:

Hyperosmolar Diabetic Coma - O le maʻi e faʻalavelave ma e le o malamalama atoatoa. O le mea lea, o gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona mataala. E tatau ona e manatua pea taunuuga. O le solia o le vai i le tino e le tatau ona faatagaina.

E tatau ona e tausisi i se meaai, ave insulin i le taimi, siakiina e le fomaʻi i masina uma, alu atili ma manava atili le ea fou i taimi uma.

O le a le coma o le hyperosmolar

O lenei tulaga faʻaleagaina o se faʻalavelave o le maʻisuka, ma e sili atu ona maua i le ketoacidosis coma ma o le uiga o tagata mamaʻi e leai se faʻalavelave masani.

O mafuaʻaga autu o le coma o: vomiting, manava, faʻaleagaina o vailaʻau faʻamalosi, vaivaiga o le inisalini, o le i ai o se faʻalavelave pipisi o faʻamaʻi pipisi, ma le insulin hormone resistance. E le gata i lea, o le coma e mafai ona avea ma se soliga ogaoga o le taumafataga, sili atu le puleaina o vaifofo o le kulukose, le faʻaaogaina o le inisalini.

O se mea taua tele e masani ona faʻaosoosoina ai e tagata faʻamaʻi se vailaʻau o le hyperosmola i tagata soifua maloloina o vaitausaga eseese, talu ai o nei vailaau faʻasaina ua i ai se aafiaga leaga i le gaʻo o le gaʻo. I le i ai o se gasegase o le maʻisuka, o gaʻo tele o se mafuaʻaga diuretic:

  1. vave faʻavave i le tino,
  2. vaivai le kulukose.

E aʻafia ai le mamafa o le anapogi glycemia, le aofaiga o le hemoglobin glyc. I nisi tulaga, a maeʻa togafitiga, o faailoga o le maʻisuka ma le leai o le ketoneemics hyperosmolar coma.

O loʻo i ai se mamanu o le maualuga o le glycemia ma se predisposition i le maʻisuka e matua aʻafia lava i tausaga o se tagata, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, le umi o togafitiga. E mafai e tamaiti talavou ona iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina 5 tausaga talu mai le amataga o suʻega, ma tagata matutua i totonu o le tausaga poʻo le lua.

Afai ua maʻi muamua se tagata i le maʻisuka, o le tulaga e sili atu ona faigata, o le a sili atu le faigata o faʻamatalaga o le glycemia i totonu o ni nai aso talu ona amata le faʻaaogaina o le maʻisuka.

E le gata i lea, o nei fualaau oona ei ai le aafiaga leaga i le gaosiga o le gataifale, faateleina ai le mamafa o triglycerides ma le cholesterol.

Mafuaʻaga o Coma

O fomaʻi e le o mautinoa e uiga i mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka pei o le hyperosmola coma.

E tasi le mea ua iloa e avea ma taunuuga o le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto ona o le taofia o le gaosiga o le inisalini.

I le tali atu i lenei mea, o le glycogenolysis, gluconeogenesis, lea e maua ai le faateleina o oloa gaosi ona o lona metabolism, ua amataina. O le taunuuga o lenei faagasologa o se faateleina i le glycemia, o le faateleina o le osmolarity toto.

A le lava le homone i totonu o le toto:

  • tetee i le alualu i luma,
  • tino sela e le maua le aofaʻi talafeagai o meaʻai.

E mafai e le hyperosmolarity ona taofiofi le faʻasaʻoina o gaʻo eletise mai le tino o le tino, inhibiting ketogenesis and lipolysis. I se isi faaupuga, o le faʻamalositino o gaʻo faaopoopo mai faleoloa gaʻo e faʻaititia i tulaga ogaoga. A faʻaitiitia le faʻagasologa o lenei gaioiga, o le aofaʻi o tino o le ketone e mafua mai i le liua o le gaʻo i le kulukose ua faʻaitiitia. O le toesea poʻo le i ai o tino o le ketone e fesoasoani e iloa ai le ituaiga siama i le maʻisuka.

O le vaʻaia o le hyperosmolarity e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le gaosiga o cortisol ma aldosterone pe afai e le lava le tino i le susu. O se taunuuga, o le maualuga o le salalau o le toto ua faaitiitia, hypernatremia faateleina.

E tupu se coma ona o le ceremaral edema, lea e fesoʻotai ma faʻamaʻi o le neurology i le tulaga o le le atoatoa:

O le toto totomolality e faʻavavevaveina i le talaaga o le maʻisuka e le mafaamatalaina ma maʻi faʻasolosolo masani.

I le tele o mataupu, o faʻamaoniga o le latalata mai o le hyperosmola coma e talitutusa lava ma faʻaaliga o le hyperglycemia.

O le maʻisuka o le a lagona le malosi o le galala, pala, ma le vaivai o le tino, o le a vave ona ia manava, urination, ma le mamafa.

O le faʻamaʻaʻaina tele i le tino o le hyperosmola o le a mafua ai le faʻaitiitia o le vevela o le tino, o le vave faʻaitiitia o le toto, faʻateleina le alualu i luma o le maualuga o le maualuga o le toto, mafaufau le lelei, faʻavaivaia le muscle gaoioiga, o le mata o mata, faʻafefe o le paʻu, faʻalavelave i le fatu ma le fatu.

O isi faʻauiga o le:

  1. vavalalata tamaiti
  2. musika momomo
  3. leai se tendon e mafaufau,
  4. faʻafitauli o le maningeal.

I le aluga o taimi, ua suia le malosi o le tino, o le tele o faafitauli e tutupu, e aofia ai le afaina, le atoatoa o le tino, pancreatitis, o le thrombosis vevela.

Metotia faʻamalosi, togafitiga

I le osofaia o le hyperosmolar, ua vave ona tuiina e fomaʻi se vaifofo o le glucose, e tatau ona taofi le hypoglycemia, talu ai o se taunuuga tiga ona o se toso malosi o le suka toto e tupu tele lava nai lo lona faateleina.

I totonu o le falemaʻi, o le ECG, o se suʻega toto mo le suka, o se suʻega o le toto o meaola e fuafua ai le maualuga o triglycerides, potassium, sodium ma le aofaʻi o le cholesterol e faia vave lava. E taua foi le faia o se suʻega masani mo le protein, glucose ma ketones, o se suʻega toto.

Aʻo faʻatulagaina le tulaga o le maʻi, o le a ia faʻamalamalamaina se faʻamalamalamaga ultrasound, se X-ray o le pancreas, ma nisi faʻataʻitaʻiga e puipuia ai faʻafitauli faigata.

O maʻisuka taʻitasi, o loʻo i totonu o se siama, e manaʻomia le faia o ni faʻamaoniga faʻamaonia aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina falemai:

  • toefuataiga ma le tausiga o faailoga taua,
  • vave faʻamaonia faʻamaʻi,
  • faʻataʻitaʻiga faʻapitoa,
  • aveeseina o le faamalolo,
  • inisalini togafitiga.

Le tausisia o faʻamaoniga taua, pe afai e tatau ai, ia faia le faʻaogaina o le mama, mataʻituina le maualuga o le toto ma le toto. Pe a faʻaitiitia le mamafa, faʻaaogaina o le 0.9% sodium solution (1000-2000 ml), fofo o le kulukose, Dextran (400-500 ml), Reftan (500 ml) faatasi ai ma le faʻaaogaina o le Norepinephrine, Dopamine.

I le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le hyperosmola coma i le maʻisuka na maua ai le faatulagaina o le mamafa i le maualuga e le sili atu i le masani 10-20 mm RT. Art. Mo nei faʻamoemoega, e tatau ona faʻaaoga le 1250-2500 mg o le magnesium sulfate, o loʻo faʻatulagaina le faʻasolosolo poʻo le bolus. Faʻatasi ai ma sina siʻitia o le mamafa, e le sili atu i le 10 ml o le aminophylline e faʻaalia. O le i ai o arrhythmias e manaʻomia ai le toe faʻafoʻisia o le fatu fatu.

Ina ia le faʻaleagaina le ala i le fomaʻi, o le tagata maʻi e tofotofoina, mo lenei faʻamoemoe, e faʻaaogaina fasi pepa faʻapitoa.

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le glycemia - o le mafuaaga autu mo le siama i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o inisua o le insulin e faʻaalia. Ae ui i lea, i le tulaga muamua muamua e le taliaina, o le hormone ua tuusaʻo tuusaʻo atu i le falemaʻi. I totonu o le potu maʻi tigaina, o le tagata maʻi o le a vave ave mo le auiliiliga, auina atu i le fale suesue, pe a maeʻa le 15 minute e tatau ona maua le iuga.

I totonu o se falemaʻi, latou te siaki le tagata maʻi, mataʻitu:

  1. manava
  2. aʻafiaga
  3. vevela o le tino
  4. fatu fatu.

E taua foi le taitaia o se electrocardiogram, mataʻituina le paleni vai-electrolyte. Faʻavae i luga o le iʻuga o se suʻega o le toto ma le urine, e faia ai e le fomaʻi se filifiliga i le fetuunaiga o faailo taua.

O le fesoasoani muamua mo se maʻi o le maʻisuka o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le faʻamaʻavaina, o lona uiga, o le faʻaaogaina o vaifofo saline e faʻaalia, o le sodium e faʻaalia i le gafatia e taofia vai i totonu o le tino.

I le itula muamua, latou te tuʻuina le 1000-1500 ml o le sodium chloride, i totonu o le lua itula e sosoo ai, 500-1000 ml o le vailaau faʻasaina ua tui faʻamalosi, ma pe a uma lena 300-500 ml o le suka ua lava. O le fuafuaina o le aofaiga tonu o le sodium e le faigata; o lona maualuga e masani ona siaki i le plasma toto.

O le toto mo suʻesuʻega o meaola o loʻo faʻaaogaina i le tele o taimi i le ao, e fuafua ai:

  • sodium 3-4 taimi
  • suka 1 le taimi i le itula,
  • ketone body 2 taimi i le aso,
  • malo-base state 2-3 taimi i le aso.

O se suʻega masani o le toto e faia faʻa-tasi i le 2-3 aso.

A oʻo i luga le maualuga o le sodium i le maualuga o le 165 mEq / l, e le mafai ona e ulu atu i lona vaifofo, i le tulaga lea e manaʻomia ai se vaifofo o le kulukose. Faʻaopopo le tuʻuina o le kulupu i se vaifofo o le dextrose.

Afai e saʻo le faʻatumuina o le vai, o le a iai se aoga aoga i le paleni vai-electrolyte ma le maualuga ole glycemia. O se tasi o laasaga tāua, faʻaopoopoga i mea o loʻo taʻua i luga, o le inisalini togafitiga. I le tau faasaga i le hyperglycemia, e manaʻomia le inisalini puupuu:

  1. semi-synthetic,
  2. tomai faʻainisinia tagata.

Ae ui i lea, e tatau ona tuʻuina atu i le inisalini lona lua.

I le taimi o le togafitiga, e tatau ona manatua le fua faatatau o le osofaʻiga o le inisalini faigofie, pe a faʻafoʻosaʻo le hormone, o le umi o le gaoioiga e tusa ma le 60 minute, ma le faʻatonuina o le tino - e oʻo atu i le 4 itula. O le mea lea, e sili ona lelei le faʻatonuina o le inisalini. Faʻasolosolo malie le glucose, o se osofaʻiga o le hypoglycemia e oʻo lava i le maualuga o le suka.

O le maʻi suka e mafai ona faʻaumatia pe afai o le inisalini e faʻafeiloaʻi ma le sodium, dextrose, o le fua e fua ai le 0.5-0.1 U / kg / itula. E faasaina le tui tele o le homone i le taimi e tasi, pe a faʻaaoga 6-12 iunite ole inisalini faigofie, o loʻo faʻaalia e faaopoopo 0.1-0.2.2 g o le albumin e puipuia ai le iniseti ile faasalalauga.

I le taimi o le faʻasalaga, e tatau ona mataʻituina pea le faʻatonu o le kulūkose e faʻamaonia ai le saʻo saʻo. Mo se totoga o le maʻisuka, o le pa'ū o le maualuga o le suka o le sili atu i le 10 mosm / kg / h e leaga. A faʻaitiitia vave le kulūkose, o le toto o le toto e paʻu i le fua tutusa, e faʻaosofia ai faʻafitauli o le ola - cerebral edema. O tamaiti o le a sili ona afaina i lenei tulaga.

E matua faigata lava ona vavalo pe faʻapefea ona lagona e se tagata maʻi matua lagona e tusa lava pe o le a le mea saʻo e uiga i le faʻamafanafanaga i le falemaʻi ma aʻo nofo ai. I tulaga maualuga, o le maʻisuka o loo feagai ma le mea moni e faapea, a maeʻa ona alu ese le coma o le hyperosmola, o loʻo i ai le faʻatoʻilaloina o gaioiga fatu, o le edema pulmonary. Ole tele o coma glycemic e aʻafia ai tagata matutua ma le gasegase faifai pea ma le fatu.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i faʻafitauli matuia o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga