O mafuaʻaga autu o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi le gasegase, faatasi ai ma le faaitiitia o le gasegase o le tino i le inisalini po o le faaitiitia o lona gaosiga e le tino. O le maʻi na maua i le silia ma le 150 miliona tagata i le lalolagi. E le gata i lea, o le numera o tagata gasegase e tupu i tausaga taʻitasi. O a mafuaaga o le maʻisuka?

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi

Mo galuega masani, e manaʻomia e le tino le glucose. O le ulufale atu i le toto, ua liua i le malosi. Talu ai ona o le vailaʻau o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa faigata, e manaʻomia se taʻitaʻitama mo le kullukose e faʻaaogaina ai siama. O le matafaioi a se taʻavale o loʻo faia e le insulin i le natura masani. E maua mai i peta beta o le pancreas (motu o Langerhans).

I se tagata soifua maloloina, o le inisalini e gaosia pea. I le maʻisuka, o lenei gaioiga ua faʻavaivaia. I le maʻisuka ituaiga 1 (ituaiga o le insulin), o le mafuaaga o le faaletonu o le hormone o loʻo i ai i le atoaga poʻo se vaega o puipuiga mai totonu o masini totonu. O se faʻamaʻi e faʻaalia e ia lava pe afai e tasi le lima o le gaosiga o le insulin-cell (IPC).

O mafuaʻaga ma le faʻaaogāina o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 (leʻo le insulin-dependent) e ese mai le lomiga talu ai. O le gaosiga o le inisalini e tupu i le aofaʻi sao. Ae ui i lea, e le fegalegaleai siama ma le homone. O lenei mea e taofia ai le ulufale atu o mole kulukose i totonu o le tino.

Le faʻaumatia o motu o Langerhans

O nisi taimi o le faʻamafunaina vave o peta beta o le maatulimanu o le amataga o le maʻisuka. Ona o le osofaʻiga a le au faʻaaogisa e sela S, o loʻo faʻaititia ai le faʻasologa o le inisalini. I le tele o le toilalo o peta peta, o le tagata maʻi e faʻamalosi e faʻaaogaina pea tui o le inisalini. A le o lea, e ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli matuia, e oʻo atu i se faʻalavelave leaga.

Faamai Endocrine

E aofia ai:

  • hyperthyroidism: faʻaalia i le tele o le gaosiga o le inisalini e le pancreas,
  • Cushing's syndrome: faʻaalia e le faʻasologa o le cortisol sili atu,
  • acromitaly: iloa i le malosi malosi o le hormone tuputupu aʻe,
  • glucagon: o se tumutumu i le pancreas e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le glucagon hormone.

Fualaau faʻamaʻi

Ole faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e mafai foi ona mafua ai le le lelei o peta pene. O nei mea e aofia ai le toʻafilemu, togafitiga, togafitiga o le mafaufau, mea o le nicotinic, ma isi mea. E masani lava, o le maʻisuka e mafua ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasalalau e faʻaaogaina i le fuluʻi, psoriasis, gasegase ma le colitis.

Aiga

E pei ona i ai i le mataupu muamua, o mafuaʻaga e taoto i le genetic predisposition. Faʻatasi ai ma lenei faʻafitauli i matua uma, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti e 60%. Afai e toʻatasi le matua o maʻi, ona aʻafia ai lea o le 30%. E mafua lenei mea ona o le faʻalauteleina o le lagona i le enkephalin oona, lea e faʻaolaina ai le faʻamalosia o le inisalini.

O le mamafa

E masani lava, o le maʻisuka i fafine ma alii e mafua mai i le mamafa ma le gaʻo. O le gaosiga gaosia o gaioiga maualalo maualalo e tupu i le tino. Latou te aʻafia le aʻafiaga o le hormone e le pancreas. E le gata i lea, o gaʻo gaʻo e faʻaumatia ai tamaʻitaʻi o Langerhans. O le tagata gasegase o loʻo feagai pea ma se lagona malosi o le fiainu ma le fiaʻai.

Soifuaga masani

O le teenaina o le gaioiga faaletino e taʻitaʻi atu ai i le faʻalavelaveina o faiga faʻavae. O lenei mafuaʻaga o le atinaʻe o prediabetes ma le maʻisuka.

O mea faʻapitoa o le mafaufau e ono faʻaosoina ai le maʻisuka ituaiga 2. I taimi o mafatiaga, e maua ai e le tino ni hormones, e aofia ai le insulin. O se taunuuga, o le pancreas e le taulimaina lona aoga.

Maʻisuka i tamaiti

Faʻatupulaʻia le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti:

  • fomaʻi faʻamaʻi masani
  • genis predisposition
  • faaitiitia le puipuiga
  • o le mamafa o le tino o le pepe faatoa fanau mai e sili atu nai lo le 4.5 kilokalama,
  • faamai pipisi.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o togafitiga e mafai ona avea ma taotoga ogaoga o taotoga.

Gesational diabetes

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka i fafine maʻitaga o se faʻaitiitia o le lagona o tino o le tino e faʻamaopoopoina le inisalini. E tupu lenei mea ona o le maualuga o le faʻalogo i le taimi o le fanauina o le tamaititi. O le placenta e maua ai cortisol, lactogen placental ma estrogen. O nei mea e puipuia ai le gaioiga o le inisalini.

Anomaly e iloa i le vaiaso 20. I le taimi lea, o le kulūkose i totonu o le tino o le fafine e maualuga atu i le masani masani a se tagata maloloina. E masani lava, pe a uma le fanau mai o le pepe, o le tulaga o le tina e faʻamautuina.

O le maʻisuka faʻamamaina e le tupu i fafine uma maʻitaga. O mafuaʻaga talafeagai e aofia ai mea nei:

  • Le matua o le lumanai. O le lamatiaga e faʻaleleia i tausaga taʻitasi, amata i le 25 tausaga.
  • O le mamafa o le tamaititi muamua na sili atu nai lo le 4 kilokalama.
  • Mafiafia le mamafa.
  • Polyhydramnios.
  • Faʻaipoipo ma le faʻasolosolo faʻafuaseʻi (e masani lava 3 taimi).
  • Faʻasologa o mea na tupu (o se talafaasolopito o aiga vavalalata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2).

Faʻatau Faʻatau Faʻatau

O le lamatiaga sili o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o ona faafitauli. I lenei tulaga, o le suʻesuʻega taimi faʻamaʻi o le maʻi ma le talafeagai o fuafuaga puipuia e taua.

Le faʻatagaina o se fua tele o le hormone. E mafai ona mafua ai le hypoglycemia ma le hypoglycemic coma. O le maʻi o le maʻi e faʻaleagaina ona o le paʻu o le kulukose toto. Leai se mea lamatia o loʻo misi se fualaau o le inisalini. E taʻitaʻia ai iʻuga lava e tasi. O le tagata maʻi e faitio i se lagona faifaipea o vaivaiga, fia inu ma fiaai. O le gasegase oona e masani ona afaina.

Faʻaaogaina le pulea o gaʻo e aofia ai suka. E le mafai e le tino ona feagai ma le gaioiga o le kulukose ulufale. E tatau i le maʻisuka ona mulimuli i se taumafa malosi, lafoai faʻamaʻi.

Gaioiga mamafa faaletino. Afai e te le amanaʻiaina le meaʻai ma le fualaau o fualaau faasaina e faʻaititia ai le suka, o loʻo i ai se faʻafitauli o le paʻu o le kulukose i totonu o le toto.

Ketoacidosis, ketoacidotic coma, diabetic foot syndrome, lima. O le solia o le toto i le namu, ua tupu ai le neuropathy. O faʻalavelave e tuʻuina mai ma se numera o faʻalavelave mūmū ma faʻafitauli.

O mea eseese e mafai ona afaina ai se faamai. O mafuaʻaga autu o le maʻisuka: o le mamafa, genetic predisposition, faʻaititia le faiga o metabolic i le tino ma isi mafuaʻaga. E naʻo vave faʻamaʻi ma togafitiga e maua ai avanoa mo se olaga atoa.

Tuua Lau Faamatalaga