Suʻega masani mo le hypothyroidism

O faʻamaʻi o le thyroid gland e afaina ai le soifua manuia o le maʻi i le mea muamua, aua o hormones e maua mai i le thyroid gland e taua tele i le tele o gaioiga. Afai o suʻega o le hypothyroidism e faʻaalia, ona faatonuina lea e le fomaʻi vailaʻau faʻapitoa e toe faʻafoʻi ai lau galuega. Ae faʻafefea ona faʻamautuina e le lava mea e maua i le tino?

E leai se gaʻo o le thyroid

O le vevela o le thyroid e tele sona sao i le faiga o le tino e oʻo lava i le vaitau o le tuputupu ae o tama. O ona hormones e aofia ai i le metabolism, fesoasoani i le tuputupu aʻe o le ivi. O le tulaga lautele o le soifua maloloina e faalagolago ile aofaiga. Ae o mea uma lava e tatau ona faapaleniina, o le sili atu poo le le lava o hormones thyroid e afaina ai le soifua lelei ma le soifua maloloina o tagata. O le Hypothyroidism o le le lava o hormones thyroid i le toto o le tagata.

O ai o loʻo lamatia

O faʻamaʻi o le thyroid gland, o le taunuuga o lea mea o se faʻaitiitia o le maualuga o hormones e maua poʻo le le mafai ona lava le faʻaaogāina o nei elemene e suʻa tino, e afaina ai le manuia o le maʻi, e aunoa ma le tuʻuina atu ia te ia o lagona tiga faʻapitoa. O lenei tulaga e mafai ona mafua mai i le genetically, e mafai ona tupu o se tali i le ave o ni vailaʻau faapitoa pe faaumiumi le faʻaalia i vailaʻau. Ma le isi, o le hypothyroidism e masani lava ona atiina ae i le le lava o le iodine i meaai. O le leai o se faʻamaʻi poʻo le gaosia o hormones o le thyroid e mafai ona mafua mai i isi faʻamaʻi e manaʻomia ona togafitia. O loʻo i ai se fesili ogaoga - lea e tatau ona faia e suʻe suʻe ma le maʻitomaroidism, ona o le atinaʻeina o le intestineine o le fetus e faʻatatau saʻo i le soifua maloloina o le tina. Afai e maua se fafine i le hypothyroidism, o le suʻega o le siama i le taimi o le maitaga o se faʻatulagaga masani.

O le a le hypothyroidism

O vailaʻau faafomai e vaevaeina ai le hypothyroidism i ni ituaiga se lua:

  • uluaʻi - o se faʻaaliga o le faʻalavelave i le vevela,
  • āʻoga maualuga - e atiaʻe ona o le faʻaleagaina o le vailaʻau.

Ina ia iloa ai se faafitauli o loʻo i ai nei i le endocrine, e tatau ona e iloa poʻo a suʻega e faia mo le hypothyroidism. E tatau ona latou fesoasoani e iloa se faʻaititia o le maualuga o hormones i le toto, ina ia mafai ai e le tagata maʻi ona toe suʻesuʻe atili e faʻavae le mafuaaga o le hypothyroidism.

Faʻamatalaga

Malaise, gaioiga o le paʻu, faʻavauvau, faʻavasegaina o le tino i fafine - o le tele o taimi o na faailoga e mafua mai i le hypothyroidism. O le mea e leaga ai, o le faʻafitauli o le faia o le faʻamaonia saʻo e matua taua. A uma mea uma, o le a faʻanenefu ia faailoga, o fomaʻi e talanoa e uiga i le masalomia o le leai o le toto, ma le tele o isi faʻamaʻi e faʻaalia i faʻaaliga tutusa. Ina ia mafai ona lelei le siakiina, ole tagata maʻi ole masalomia o le hypothyroidism e tatau ona faia ni suʻega e aunoa ma se toilalo.

Taʻu atoa toto

O le tuʻuina atu o se suʻega masani o le toto o se faiga faʻapitoa pe a faʻafesootaʻi se fomaʻi. O sea suʻesuʻega e mafai ai ona e suʻesuʻeina le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi. Ae o lenei faʻamatalaga lautele. O nisi faʻamaʻi, e aofia ai le hypothyroidism, e le mafai ona iloa ma e tusa foi pe fautuaina e se suʻega toto. O le mea lea, ina ia faʻamalosi atili suʻesuʻega, e aoina e le fomaʻi le talaʻaga o le tagata maʻi, faʻatautaia faitioga, faʻamaonia se faʻamaʻi faapitoa. O le isi laasaga o le suʻega o le tali lea i le fesili: "Afai e manatu le hypothyroidism, o a suʻega e fai?"

Toto o le toto

O lenei suʻega toto e faʻatagaina ai oe e iloa mea e le masani ai i le system endocrine, lea o le a avea ma seisi savali mo le suʻesuʻeina o hormonal. O lenei suesuega e fesoasoani foi e iloa ai isi faafitauli, ae le naʻo le hypothyroidism. O a faailoga o loʻo faʻaalia ai se faʻafitauli i le vavalo o le thyroid?

  1. E sili atu nai lo le mea masani le tele o le cholesterol.
  2. Myoglobin e tulai i ituaiga uma o le hypothyroidism.
  3. Creative phosphokinase e sili atu i le tulaga faatagaina i le 10-15 taimi. O lenei enzyme o se faailoilo o le faʻaleagaina o fiva musika, lea e avea o se vaega taua i le faʻaleagaina o le myocardial, lea e mafai ona faʻaumatia e le ECG.
  4. Aspartate aminotransferase (AST) e maualuga atu nai lo le masani. O le enzyme lea o le gaosiga o le polotini, o se faailoga e sili atu i le masani, e avea o se faailoilo o le faʻaumatiaga o le cell.
  5. Lactate dehydrogenase (LDH) e sili atu i le tulaga faatagaina mo le necrosis.
  6. O le kulimi kulimi e sili atu i le masani.
  7. Faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin.
  8. O le ogaumu o le iron e laʻitiiti, e le oʻo i tulaga masani.

O se siama suʻesuʻeina o le toto ua maeʻaeʻa e mafai ai ona e iloa le tele o soliga i totonu o le tino ma faʻamaonia ni suʻesuʻega faaopoopo e faʻamaonia pe faafitia ai le uluaʻi suʻesuʻega.

Suʻeina o le toto mo hormones

O se iloiloga saʻo e mafai ai e oe ona iloa le leai o ni faʻavavelamoni i totonu o le toto, o le mea moni, o se suʻega toto mo le maualuga o mea o loʻo iai i ia vaega. O tolumoni autu, e talafeagai mo le lelei o le gaioiga o le tino, e gaosia tuusaʻo e le ulaula ma gaosia e le pituitary gland o le faiʻai. O le hormone T4 lenei o le hormone T4. TSH e maua mai i le pituitary gland, ma le T3 ma le T4 i le gao toto. O le thyroid gland foi e maua mai ai le isi ituaiga ituaiga o hormone - calcitonin, ae o lona aofaiga o loʻo suʻesuʻeina mo isi faʻamaʻi. O le mea lea, o le suʻeina o le toto mo hormones thyroid e mafai ai e oe ona iloa le le atoatoa o le taimi nei ma filifili le auala mo nisi suesuega ma togafitiga.

O se maualuga o le TSH ma se aofaiga masani o le T4 o loo faailoa mai ai le uluai laasaga o le faamaʻi, le mea e taua o le hypothyroidism. Afai e maualuga le maualuga o le TSH, ma o le i ai o le T4 e itiiti ifo nai lo le masani, ona faʻamaonia mai lea e le fomaʻi poʻo le faʻaitiitia o le hypothyroidism. O lea faʻamaʻi e manaʻomia ai le vave faʻaaogaina o togafitiga fualaau, talu ai o le isi laasaga i faʻamaʻi e le togafitia e faigata tele i le hypothyroidism, lea e mafai ona oʻo atu i le myxedema, myxedema coma ma le oti.

O le vaega sili ona taua o le suʻega o le suʻega o le hormone. O le Hypothyroidism e mafai ona faʻatuina na o le faia o se suʻesuʻega faapena. O se faʻataʻitaʻiga masani, faigofie, taugofie ma matua faʻamaonia.

Tetee osofaʻiga

O le isi faailoga o le faagaoioia o le vevela o le thyroid and the assimilation of hormones thyroid is a test blood for antibodies to iodine containing drugs.

  • Vaʻaia i lauroperoxidase. O lenei enzyme e aafia tuusaʻo i le faʻapipiʻi o hormones thyroid. O lenei faailo e le o se mea e le mautonu, ae o lona faʻalauteleina o mea i totonu o le toto e tatau ona amanaia pe a faia se faʻamaoniga.
  • Vaʻalele i lauroglobulin - o se faʻaaliga televariate. E mafai ona avea o se faʻamaoniga o le faʻasalalauina o le kanesa poʻo le kanesa o le thyroid, ae e le o iai se tulaga patino, pe afai o le maualuga o meaola faʻapitoa i le TG ua faʻateleina, o suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia e faʻamaonia pe faʻamaonia ai le DTZ poʻo le oncology.
  • O faʻamatalaga i le receptor TSH o se faailoga o le togafitiga lelei. Afai ole a le toe foi mai le tulaga ole antibodies ile rTTG i le taimi masani ile taimi e tatau ai ona togafitiga, ona tatau lea ona tatou talanoa e uiga i le tulaga leaga o le faamai ma le gasegase fesoasoani.

Faʻafefea ona tofotofoina

I tagata gasegase masalomia o le hypothyroidism, o le fesili e tulaʻi mai i auala e faia ai se auʻiliʻiliga mo le hypothyroidism. O se faiga faigofie lenei sauniuniga. O suʻega uma o le toto e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao pe leai - e le o se vaega, aua o nei vaega e tutoatasi mai le taumafa o meaai. O suʻega e maua mai se vein, lea e mafai ai ona faʻatinoina saʻo.

O a suʻega e faia ma le hypothyroidism?

O le lisi masani o suʻega e tatau ona faia ina ia iloa ai le faʻamaʻi o:

  • suesuega lautele o le toto e aunoa ma le leukocyte formula ma le ESR,
  • suʻesuʻeina o meaola.

O suʻega e faʻamaonia ai le maualalo o le maualuga o le hormone:

  • TTG - hormone vevela-stimulating,
  • T3 - telemonothyronine lautele ma saoloto,
  • T4 - lauroxine saoloto ma lautele,
  • autoantibody assay.

O se auiliiliga lautele e talafeagai ina ia mafai ai ona fuafua le fuainumera o totoga eseese o le toto, o latou tulaga faatapulaa.

O le suʻesuʻeina o meaola oona e faʻaalia ai le masima-masima ma le paʻu o le paleni. O le faʻaitiitia o le sodium levels, o se faʻaopoopoga i le creatinine poʻo le enzy enzymes o loʻo taʻu mai i le sao atoatoa o le hypothyroidism.

TTG o le mea aupito taua lea o faailo. O le hormone faʻamalosi-faʻamalosi e maua mai e le pituitary gland. O le siʻitia o le maualuga o le TSH o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le gaioiga ma e ono mafua ai lona faʻaopoopoga. O le pituitary gland e faʻamalosia ai le gland e faʻamaopoopo ai se tele o hormones thyroid.

Pe a pasia le suʻega mo le TSH, e tatau ona e iloa o lona maualuga i le taeao o loʻo i le ogatotonu o le laina, faʻaititia i le ao, ma ala i le afiafi.

O le thyroid gland e maua ai le 7% T3 triiodothyronine ma le 93% T4 thyroxine.

T4 o se foliga o le hormonal, na mulimuli ane liua i le T3. Ole aofaʻi o lauroxine e faʻataʻapeʻapeʻai le palatini globulin i totonu o se malo faʻamalosi. Free T4 (0.1%) o le sili ona malosi, ei ai sona aʻafiaga faʻapitoa. O ia e nafa ma le faʻatonutonuina o le palasitisi ma le malosi o le malosi i le tino.

O le faateleina o le maualuga o le T4 saoloto e taitai atu ai i le faateleina o le gaosiga o le eletise i suauu, faateleina le metabolism, ma foliga mai o le hypothyroidism.

O le gaioiga o le T3 poʻo le triiodothyronine e sili atu i le T4 3-5 taimi. O le tele o ia mea e fusifusia foi i masini plasma ma e na o le 0.3% o loʻo i ai i se tulaga saoloto, leai se totogi. E oʻo mai le ola o le toto i le mavae o le 1 iodine atom i lau thyroxine i fafo atu o le gaʻo (i le ate, fatugaʻo).

O se suʻesuʻega T3 e fuafua ai le hypothyroidism o loʻo faʻamatalaina i ia tulaga:

  • faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o le TSH ma le masani o le free T4,
  • i le iai o faʻamaʻi o le maʻi ma se tulaga masani o le freerose thyroxine,
  • faʻatasi ai ma TTG ma T4 faʻamaoniga e maualuga pe maualalo nai lo le masani.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o le leai o se mea i hormones thyroid o se lino autoimmune o le gland, o le gaosiga o autoantibodies e tau ai lau lava gaʻo. Latou te faʻaleagaina le tagata maʻi e ala i le osofaia o sela o le gland ma faʻalavelave ai i ana galuega masani.

Ole suʻega ole suʻega o le auala pito sili lea e iloa ai faʻamaʻi e pei ole maʻi o le bazeda poʻo le thyroiditis Hashimoto.

Sueina o soʻo se ituaiga hypothyroidism

O lea, o a suʻega e tatau ona faia mo le hypothyroidism e iloa ai? O le anotusi o le T3 ma le T4, faʻapea foi le TSH, e taliina le fesili muamua. O le Hypothyroidism o se tulaga lea e le maua ai e le thyroid gland le tele o ammoni pe leai foi.. O se mea e manaia ai le sili atu o le T3 e sili atu nai lo le T4, ae o le iodine e manaʻomia mo lona gaosiga e itiiti. O le mea lea e faʻaaogaina e le tino pe a le lava le iodine - T4 e laʻititi, ae e maualuga le T3.

E mafai e se tagata ona nofo i lenei setete mo se taimi uumi, o le a le afaina tele ai lona soifua maloloina. E le mafai ona faʻaalia ni faʻamaoniga faapitoa: faʻaititia galuega, lauulu lauulu, fao, faʻafefe ... O le hypovitaminosis masani poʻo le vaivai, a ea? O lenei ituaiga o hypothyroidism e le faalavelaveina ai le olaga o se tagata, o le mea lea e le alu ai o ia i se fomaʻi ma o le mea lea e le maua ai togafitiga.

Afai o le T3 ma le T4 ua faaitiitia, o lea ua maeʻa nei le hypothyroidism. O lona malosi e mafai ona fuafua i le ogaoga o faailoga ma le maualuga o hormones i le auiliiliga.

Faʻavasegaga faʻapitoa le vaevaeina o le hypothyroidism i:

  • Latent - subclinical, natia, agamalu).
  • Faʻaalia - e fetaui lelei ma le faʻamalosi.
  • Faʻasalaga - o le mea e sili ona faigata, atonu o se coma. O lenei fomu e aofia ai le myxedema, myxedema coma (myxedema + coma e mafua mai i le hypothyroidism) ma le cretinism pepe.

O a mea o talanoa ai le TTG ma le TRG?

Ae oʻo lava i tulaga masani o hormones thyroid i faʻataʻitaʻiga uma e le faʻamautinoa ai e leai se hypothyroidism o se tagata! Mo le vave suʻesuʻeina poʻo le iloa o le hypothyroidism, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga mo le TSH. O lenei hormone, e taʻua foi o thyroid-stimulating, e maua mai ai le gitu pituitary e faaosofia ai le gaioiga o le gao. Afai e maualuga le TSH, ona le lava lea o hormones o le tino. I lenei tulaga, e oo lava i le masani o le T3 ma le T4 e tusa ai ma iloiloga e le faamalieina ai manaoga o le tino. O lea ituaiga hypothyroidism e taua foi o le natia.

Mo se faʻalavelave faʻapitoa, hypothyroidism, TSH i le auiliiliga e tatau ona iai i le va o le 4.5 i le 10 mIU / L. Afai e sili atu le TSH, o lona uiga foi o le hypothyroidism, ae ua sili atu ona ogaoga. I le auala, o le masani e oo i le 4 mIU / L ua tuai, ma i fautuaga fou mo le hypothyroidism mo fomai sa faaitiitia i le 2 mIU / L.

TSH e maua ai le gotu pituitary. Ina ia faia lenei mea, o le hypothalamus e faaosofia ai e ala i le TRH. Faʻaaoga e fomaʻi lenei mea moni e faʻamaonia ai / faʻamalo faʻamaʻi pipisi e mafua ai le hypothyroidism. O se tagata maualalo le TSH ua tuʻuina atu i ai le fualaau faasao TRH ma suiga ile suʻega. Afai e tali atu le pituitary gland i le poloaiga a le TRH e faʻalauteleina le maualuga o le hormone faʻasusu ma faʻamalosi i le taimi, ona leai ai lea o le mafuaaga o le hypothyroidism. Afai e leai se tali atu i le saofaga o le TRG e tusa ai ma le auiliiliga, ona tatau loa lea ona e suʻeina le mafuaʻaga o le pituitary e le mafai ona gafatia - MRI masani ona faʻatonuina.

O se faʻaosoosoga lē faʻasalaga o faʻamaʻi pituitary e faʻaalia i le le lava o le faʻatonuga o isi hormones, o suʻega e mafai ona pasia i se isi mea.

O le maualuga o le TRH, poʻo le thyroliberin, o loʻo taʻu mai ai le gaioiga o le mafaufauga.

Vaʻaia i lauroid peroxidase ma isi suʻega

Thyroperoxidase, thyroperoxidase, thyroid peroxidase, TPO o igoa eseese uma mo le enzyme tutusa. E talafeagai mo le faʻapipiʻi o T3 ma T4. E faʻaumatia e tagata faʻatoʻa le enzyme peroxidase, i le faasologa, pe afai e te foaʻiina le toto i hormones, o le a suia ai le leai. Afai o nei auupega o loʻo i ai i le toto, o lona uiga o lenei mea o se faʻagasologa o le autoimmune i le tino, o le hypothyroidism e mafua mai i le osofaʻivale a le tino.

O le faagasologa o le autoimmune o se mumu foi, o le mea lea e masani lava ona faʻaalia mai i le toto faʻafuaseʻi i le toto. O le faitau masani o le toto o le a taʻu mai ai o le faateleina o le ESR, e mafai, ae le leukocytosis e le talafeagai. E faʻatatau i le malosi o le faʻaaogaina o le autoimmu.

O le tulaga taua o le anti-TPO o le 100 U / ml ma sili atu.

O le Hypothyroidism o se tulaga o le tino atoa, e oʻo lava i le hypothyroidism asymptomatic e leaga ai le soifua maloloina.

  • O le mea lea, o le cholesterol ma le triglycerides ua faateleina - o lenei mafuaʻaga o le atherosclerosis, lea e faʻamaʻapeʻa ai vaa ma faʻalavelave ai le toto.
  • O le Hypothyroidism e mafua ai ituaiga eseese o le anemia. O le hypochromic anemia ma le leai o le hemoglobin, faʻasolosolo ma le le lava o numera o le toto mumu.
  • Creatinine ua tulai.
  • O le masini mo le faateleina o le enzymes AST ma le ALT i le hypothyroidism e le mafai ona faʻatutuina, ae o lenei mea e tupu i le toetoe lava o tagata uma e iai se faʻafitauli.
  • O le Hypothyroidism e maua foi isi vaega o le endocrin system, e mafua ai le le mautonu i le itupa i itu uma e lua, e masani lava i tamaitai. O le aofaʻi o le prolactin e faʻatupulaia, lea e faʻaitiitia ai le aoga o gonadotropins.

Faʻasalalauga, poʻo le faʻalogo hypothyroidism

Faiva laititi. Ona o suiga i le kulupu talu mai le fanau mai i totonu o tagata, o senetone o le thyroid hormone e maualalo. I lenei tulaga, o le endocrin system i le faʻatuatua lelei e taumafai e tuʻuina atu i le tino ia hormones, ae e le mafai ona iloa e sela. O le faʻasalalau o hormones e tulaʻi i se taumafaiga e "aapa atu" i le faʻalogo, ae, ioe, e leai se aoga.

I lenei tulaga, o le thyroid, horromones i totonu o le toto ua siitiaina, o le pituitary gland e taumafai e faaosofia se vevela vevela, ae e le mou ese atu faailoga o le hypothyroidism. Afai o mea uma e maua ai siamoni, e le ogatasi ma le ola. E i ai ni nai mataupu pe afai e naʻo se vaega o le faʻalogo ua suia. I lenei tulaga, tatou te talanoa e uiga i mosaicism genetics, pe a fai o nisi o sela i totonu o le tino e maua ai tali masani ma se genotype masani, ae o nisi e i ai se genotype maualalo ma suia.

O lenei suiga manaia e le masani ma e le i faia ona togafitiga i aso nei, e manaʻomia e fomaʻi ona tausisi i togafitiga faʻapitoa.

Suesuega Hypothyroidism

O le Hypothyroidism o se maʻi o thyroid, o se tasi lea o laasaga o se osofaʻiga lautele o le tino puipuia i le tino o le gland. O nisi taimi o le maʻi e maua i le monophase, e aunoa ma le alu atu i isi faʻafitauli. O se tasi o metotia mo le togafitiga o le hypothyroidism o suesuega suesue i le fale suesue mo le faʻaoʻoina o hormones.

O le Hypothyroidism atonu e le o faaalia mai mo se taimi umi ma na o le mataupu ua le amanaiaina o le a faaalia ai se ata o le soifua maloloina. O le faatosina sili i le faʻamaʻi mulimuli o le saʻo tonu lava lea o suʻega mo le hypothyroidism.

Faatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga ole falemaʻi o le hypothyroidism, e tatau ona maitauina:

  • Lē vaivai, le fiafia,
  • Manatu i mea uma e tupu
  • Levavaʻa vaivai, faʻaitiitia le faʻatinoga,
  • Tauvalea
  • Faʻasesega, mafaufau le lelei,
  • Sogi o lima, vae,
  • Paʻu paʻu, fagu fagu, lauulu.

O nei mea uma o aʻafiaga o le le lava o hormones thyroid i totonu o le tino i le tino. I le faʻaopopo atu i suʻesuʻega o fale suʻesuʻe, o le suʻesuʻeina o tala o le gland, ua mafai ona faʻataʻitaʻiina i le tulaga o masalomia o nodules. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mea e faʻaalia i suʻesuʻega i le hypothyroidism.

Thyroid stimulating hormone

O le tele o endocrinologists e faʻalagolago i le maualuga o le hormone o le thyroid-stimulating i le toto o le tagata maʻi, poʻo le TSH. O lenei hormone e gaosia e le pitisitary gland ma ua mamanuina e faaosofia ai le toto o le thyroid.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o sea hormone i totonu o le toto, e mafai ona tatou faia faapea o le pituitary gland e galue i le faʻagasologaina o le gland, ma e tusa ai ma lea, ua le lava mea e maua ai le hormones.

E masani ona eseese ituaiga masani o meaola o le hormone e faʻamalosi ai i atunuu eseese. O le faasologa o loʻo i lalo:

  • Mo Rusia, o le tulaga masani o le TSH i le toto o le tagata maʻi e eseese i le 0.4-4.0 mIU / L.
  • Ua faʻaaogaina e le American endocrinologists se avanoa fou, e tusa ai ma taunuuga oa latou sailiga, e tutusa ma se ata sili atu ona moni - 0.3-3.0 mIU / L.

I le taimi muamua, o le laina TSH o le 0.5-5.0 mIU / L - o lenei faailoga na suia i le 15 tausaga ua mavae, lea na mafua ai le faateleina o le siakiina o mea e le masani ai.

I totonu o la tatou eria, e sili atu le taulai atu i le uluaʻi faailoga. O le TSH i luga o le fa mIU / L o loʻo faʻaalia ai le hypothyroidism, ma i lalo o loʻo faʻaalia ai le hyperthyroidism.

I le isi itu, o le mafaufauga o le TSH e faalagolago foi i le tele o isi mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻititi laʻitiiti o le hormone o le thyroid-stimulating o loʻo mataituina i faʻamaʻi o le tino o le pituitary gland, talu ai e le mafai ona gaosia ni hormoni. O se mamanu talitutusa e mataituina pe a mavae le afaina poʻo le faʻalavelave e aʻafia ai le mafaufau.

O se faatosinaga tele i le taunuuga o le suʻesuʻega o le taimi lea o le toto sampling. I le vaveao, o le maualuga o le TSH i le toto e maualuga, faʻaititia i le aoauli, ma e maualuga aʻe i luga o le laina i le afiafi.

T4 hormone e mafai ona suʻesuʻeina i fomu nei:

  • Aofaʻi T4 - o le faʻaogaina o le faʻaaogaina ma le saolotoga o le ituaiga hormone T4,
  • Taoloto - o le hormone e le o fesoʻotaʻi ma le mole moletini, ma avanoa mo le faʻaaogaina i le tino,
  • Soʻo - o le faʻamasinoga o le hormone T4, lea ua noatia i se mole moleulatini ma e le mafai ona faʻaaogaina e le tino. O le tele o T4 i totonu o le tino o loʻo i totonu o se setete.

O se suʻesuʻega auiliili o suʻesuʻega o le hypothyroidism e le mafai ona faʻavae i luga o le suʻesuʻeina o le faʻamalosi, talu ai e faʻamalamalamaina le faafitauli i le tasi lima - pe faʻapefea ona faaosofia e le faiai le toto o le toto. Mo se suʻesuʻega atoa, o suʻega mo ituaiga saoloto o hormones T3 ma le T4 ua faatonuina.

T4 T4 tuusaʻo faʻatatau i le T4 e fesootaʻi. Ae talu ai nei, ua le o toe taulai atu i ai, talu ai o le fusia o T4 i se molimulatini masini e faalagolago foi i le tele o le palamene i totonu o le toto. Ma talu ai ona o le faʻateleina o le polotini e mafai ona faʻateleina i faʻamaʻi faʻamaʻi ma faamai pipisi, aʻo maitaga ma lactation, o le fuaina o le T4 atoa e le o taimi uma e aoga.

E sili atu le taulai atu i le T4 saoloto - o se ituaiga lea o le hormone, lea o le lumanai e tatau ona ulu i totonu o sela ma liua i le T3. O le vaega mulimuli o se tino malosi o le hormone thyroid.

Afai e leai se T4 - o lauroxine o loʻo i lalo ifo o le masani, aʻo maualuga le TSH, o le ata e tuleia le endocrinologist i le hypothyroidism. O nei faailoilo e masani ona mafaufauina faatasi.

E pei ona taʻua i luga, o le T3 ua faia i sulu o le tino mai le T4. O lenei hormone ua taʻua o le triothyronine ma o se tino galue malosi o le hormone thyroid.

E pei o le T4, o le lautele, saoloto, ma le fusifusia o ituaiga talotoromronine o loo suesueina. Ole T3 e leʻo se faʻamaoniga tonu o le hypothyroidism, ae mafai ona faʻafetaui le ata o le mafaufau.

O le sili atu ona taua mo le suʻesuʻeina o le T3 saoloto, e ui lava i le hypothyroidism, e masani lava ona matauina e tumau pea i le tulaga masani. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e tusa lava pe leai se thyroxine, e maua ai e le tino nisi enzymes e suia ai le T4 i le T3, ma o le mea lea o le toega o le thyroxine o le a liua i le triiodothyronine, ma tausia le tulaga masani T3.

Soʻo se faʻamaʻi i le tino na mafua ona o se siama, siama poʻo le siama e mafua ai le tali vave mai o le polokalama puipuia i le tulaga o le tatalaina o faʻamaʻi e tatau ona faʻaumatia ai se tino mai fafo - mafuaʻaga o le maʻi.

I le tulaga o le hypothyroidism autoimmune, o le tino puipuia o le tino e fuafua ai le fomaʻi i se mea e le saʻo, e afaina ai le toto o le tagata i fomaʻi.

I le faagasologa o se osofaiga a le autoimmune i luga o le gland, e maua ai ni faʻamaʻi faapitoa ma le le maoti. O le mea faapitoa - o mea faʻamalosi i lauroid peroxidase, o latou foi AT-TPO.

O nei osofaiga e osofaia gland sela, faʻaumatia ai i latou. Talu ai o siaki ei ai le folliki structure, pe a maeʻa ona faʻaumatia, o le a faʻafeiloaʻi ai matala i le toto. O le puipuiga o le tino e iloa ai tino mai fafo i totonu o le toto - membranes - e fuafua ai lo latou puna ma amata ai se osofaiga - o lea, o le gaosiga o AT-TPO e tupu i se liʻo.

O le faʻamoemoeina o nei mea faʻamaʻi i totonu o le toto e faigofie, ma avea ai ma tulaga auro mo le suʻesuʻeina o le autoimmune thyroiditis. Afai o le iuga o suʻega e faʻaalia ai le tele o AT-TPO i le toto, o le hypothyroidism atonu o se tasi o laasaga o thyroiditis, ma o lenei laasaga e mafai ona tumau mo le tele o tausaga.

Isi faailoga

O nei faailoilo e faigata ma e masani ona siaki faatasi, ma pe a vaʻaia, e fesoʻotaʻi le tasi ma le isi. E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia se faʻamaloilo, o le biopsy o le gland ma se suʻega masani.

  • O le auiliiliga masani o le urine e tumau pea e aunoa ma le vavae ese mai le masani.
  • O le faʻamaʻiloga e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le T-lymphocytes i lalo o tapulaa masani, o se faʻaopoopoga i le maualuga o le immunoglobulins, o se ata talitutusa ma se biopsy - e tele faʻamaʻi i totonu o laulava.
  • O le suʻeina o le toto - o loʻo faʻaalia ai se faʻalauteleina o le fua o le suauʻu erythrocyte, lymphocytosis faʻatasi - o se faʻaitiitia o le numera o lymphocytes.
  • O se suʻesuʻega i luga o le biochemistry o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le vaega o le proteinin protein, o se faʻaopoopoga i le faʻasalaga o triglycerides ma le cholesterol, globulins ma lipoproteins maualalo.

O le faʻavasegaina o taunuʻuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe e faia e se endocrinologist o loʻo taʻitaʻia i lenei suʻesuʻega. Soʻo se falesuesue e le faʻaaogaina le tiute mo le togafitiga o tagata mamaʻi, talu ai o faʻataʻitaʻiga o suʻega mo le hypothyroidism, e tusa lava pe faʻatasi le ata na faʻamatalaina ma le tasi na maua, e le o se suʻesuʻega faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani mo ia.

O a suʻega e tatau ona faia e fuafua ai le hypothyroidism?

O le a tonu lava le tatau ona pasia suega mo le hypothyroidism, o le a fai mai le endocrinologist i le suʻega. I le avea ai o se tulafono, o le tagata gasegase o loʻo faʻatulagaina suʻesuʻega ma suʻesuʻega meafaigaluega. Ae o le auala autu o le siakiina o faʻamaʻi pipisi o loʻo mafaufauina o le toto sampling.

Mo le fuafuaina o le hypothyroidism, o ituaiga o suʻega nei ua faatonuina:

  1. Suʻega o le toto.
  2. Sueina o le maualuga o le hormone.
  3. Aoao lautele ma saoloto T3 ma le T4.
  4. Suʻeina o le toto mo auupega.
  5. Faiga faʻavae faʻapitoa o le hypothyroidism.

Suʻega faʻavaomalo

O suʻega mo le hypothyroidism mo hormones o se tasi lea o auala taua e iloa ai se maʻi. Ua iloa e tagata uma o hormones o mea taua ia ma mea taua o loʻo faʻaaogaina i le tele o auala taua, e aofia ai le fuafuaina o le galuega o le vevela.

O le mafuaʻaga lea e faʻataʻitaʻiina ai tagata maʻi i suʻega faʻasalaga. Afai, e tusa ai ma taunuuga o iloiloga, o le maualuga o nisi o hormones e le faamalieina ai tulaga taliaina, latou te talanoa e uiga i se faʻaititia pe faʻaopoopoina le galuega o le thyroid gland e fuafua i luga o faʻataʻitaʻiga, ma o loʻo iai se togafitiga.

O le mea moni, o suʻega e faia e faʻaalia ai hormoni nei:

  1. O le hormones e faʻamalosi-faʻamalosi - e aʻafia i le pituitary ma, e pei o le leai se tasi e sili atu, e taʻu mai ai le le atoatoa o le thyroid gland. Faailoga o ttg e masani lava 0.4-4 mU / l. Afai o loʻo tupu le faʻaogaina o le toto o le thyroid i totonu o le tino ma aʻafia ai mea leaga, o le maualuga o le TSH i le taimi o le hypothyroidism e faʻaitiitia ma sili atu ona oʻo atu i ona foliga vaaia.
  2. O hormones thyroxine e taua foi mo le faʻamaonia o se siama. Afai latou te le o maua, o mea e le masani ai i le thyroid gland e tupu. O le le lava o nei hormones e mafai ona fuafuaina i se visa e se alii sili.
  3. Faʻamatalaga o le triotoromronine - o se ituaiga o hormone o loʻo i totonu o le tino i se tulaga lautele ma saoloto. I le tulaga muamua, i le taimi o le auʻiliʻiliga, o le aofaʻi atoa o le meaola faʻapitoa o meaola o le a fuafua i le toto. O se mea e seasea lava, o le maualuga o le free triiodothyronine suiga, ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le thyroid gland, o lenei hormone atonu e masani. Ole fua faʻatatau ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fua ole fesuiaiga o lauroid ma fuafua auala ole togafitiga.

Sauniuniga mo suega o le hypothyroidism

Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga o suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa, e tatau ona saunia mo i latou ao lei oʻo i luma. Ina ia faia lenei mea, ua lava lava le matauina o fautuaga nei:

  1. O le aso ao lumanaʻi le faʻamoemoega, o le caffeine e tatau ona vavae ese mai le taumafa ma le ava ma le ulaula e tatau ona lafoai.
  2. E taua tele le faʻamautuina o le mafaufau-lagona lagona. I le taimi o le pasia o suʻega, e le tatau ona e popole, atuatuvale pe faʻavauvau.
  3. Mo se aso, o mea mamafa faaletino uma e le aofia, e tatau ona malolo le tino.
  4. E fautuaina le foai atu o le toto i luga o se manava gaogao, o lea ua fautuaina ai tagata gasegase ia aua le taumafaina le 12 itula ao lei faia le taotoga.
  5. Faatapulaa le faʻaaogaina o fualaau oona poʻo le faʻaititia o latou fualaau e pei ona taʻu mai e le fomaʻi.
  6. O vailaʻau e aʻafia ai le gaioiga o le lauroid o loʻo faʻaaogaina ina ia mafai ai ona iloilo a latou gaioiga tutoʻatasi.
  7. E le fautuaina tamaitai e suʻe suʻega i le taimi o le tamaʻitaʻi. O aso sili ona lelei mo le faʻatinoga e 4-7 tau.

Faʻataʻitaʻiga suʻesuʻega mo le hypothyroidism

Afai o suʻega a le fale suesue mo le hypothyroidism e lelei, o metotia ole suʻega o loʻo faʻatulagaina mo le tagata maʻi ina ia faʻamaonia atili ai le faʻamaonia:

  1. Iloiloga o faʻamatalaga - e faʻatagaina oe e iloa faʻamaufaʻailoga i totonu o le tino, faʻapea foʻi ma lo latou faʻatusa, foliga, fausaga ma taʻavale. Faʻafetai i le ultrasound, e mafai ona maua ni faʻavae mai le 1 mm le lautele.
  2. Thyroid scintigraphy o se metotia faʻataʻitaʻi e faʻaaoga ai le radioisotopes. Aʻo leʻi faʻaaogāina, e manaʻomia le sauniuniga e faʻateleina le faʻamaoni o le suʻega.
  3. Biopsy sosoo ai ma suʻesuʻega o talafaasolopito.

Afai o nei metotia e maua ai foi se taunuuga lelei, i lenei tulaga, o le fomaʻi e fuafua le togafitiga ma faʻasolo togafitiga ma isi metotia o togafitiga i le maʻi, faʻalagolago i taunuuga o le suʻega.

Tuua Lau Faamatalaga