Suauu toto i fafine e 50 tausaga le matutua: faʻaoga masani ma vaʻaia tausaga

I le amataga o le misa, o le tulaga o le ola maloloina o le tele o fafine e popole. I le taimi lea, e tatau ona e vaʻaia ma le totoa lou lelei, inu vailaʻau faapitoa, savali, taʻalo taʻaloga. Ma e le afaina foi le siakiina e le aunoa o mea o le toto mo le gaʻo. O le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e le mafai ona iloa. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, e lagona e tagata se tamaʻi maʻi vaivai, faʻaaliga faʻavaivaia le puipuiga. Ma, i le avea ai o se tulafono, latou te faʻafesoʻotaʻi le leaga o le soifua manuia ma isi mafuaʻaga. E manatu sui e uiga i fesuiaiga o kulukose.

I le leai o ni faafitauli o le endocrin, e tatau ona fuaina le suka i le ono masina. Afai o le maualuga o le glucose e sili atu nai lo le masani, o le foliga mai o se state predabetic poo le maʻisuka e mafai ona masalomia. Ina ia aua le faʻagasolo le faʻagaoioia o lenei faiga ma ave fua talafeagai i le taimi, e fautuaina e faʻatau se glucometer ma faʻafetaui le fua o le suka i le fale.

Faamanuiaga o le Menopause

O suiga o le Hormonal i le tino i le taimi o le masiofo e mafua ai le atinaʻeina o faafitauli tau le soifua maloloina. O le tele o tamaitai ei ai uiga taua o le manopause syndromes. O se fesuiaiga i le tala faʻasolopito e oʻo atu ai i ni faʻalavelave e pei o:

  • vevela vegetovascular, faʻaalia e ala i vevela vevela, salu, vevela, vevesi, vevela,
  • malfunctions o le faiga o genitourinary: o loʻo i ai se lagona o le mago o le vaʻa, faʻavave, masani ona le faia o le matua, vevela,
  • vevela paʻu, faʻatele fao fao, paʻu o lauulu,
  • faʻamaʻi maʻi
  • Atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

Faatasi ai ma le misa, e tele fafine e maua i le maʻisuka. O le suiga o le hormonal background is a cause of failure metabolic. O suauʻu e aʻafia ai le inisalini, lea e maua mai i le pancreas, sili atu ona leaga. O se taunuuga, o fafine e maua le maʻisuka ituaiga 2. I lalo o le taumafataga ma le leai o nisi faʻafitauli faigata faʻalesoifua maloloina, o le kulūkose o le toto e faʻatulagaina ile 1-1.5 tausaga.

Faʻamatalaga taua mo fafine i lalo ifo o le 50

O le aofai o le kulukose i totonu o le toto o se tau fesuiaiga. E aʻafia o ia i taumafataga, meaai a se fafine, o ona tausaga, soifua maloloina lautele, ma e oʻo lava i le i ai poʻo le leai o se faʻalavelave. O se suʻe maualuga o le suka e faia i luga o se manava gaogao. Pe a ave le toto mai le vein, o le maualuga o le kulukose o le a 11% le maualuga. E taua lenei mea pe a iloiloina le taunuʻuga o le suʻesuʻega.

I tamaitai laiti ifo i le 50 tausaga, o se faailoga o le 3.2-5.5 mmol / L mo le toto toto ma le 3.2-6.1 mo le vevela o le a manatu e masani. (O le faailo 1 mmol / l e tutusa ma le 18 mg / dl).

Faatasi ai ma le matua, o le faʻatagaina o le sugar sugar content e faʻaleleia i tagata uma, talu ai o gaʻo e sili atu ona leaga le inisalini, ma o le pancreas e sili atu le sologa lelei. Ae i tamaitai, o le tulaga e faigata i faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi o le menopause, lea e aʻafia ai le galuega a totoga ma tino uma o le tino.

Ia mautinoa e faitau le faʻamatalaga pe faapefea ona faʻaalia le maʻisuka.

Suʻega o le suʻe toto

O lenei auiliiliga e faia i le taeao i se tulaga toafilemu. O le ulaula, taʻavale, faia o le massage, ma le popole aʻo leʻi suʻesuʻeina le suʻesuʻega. O faʻamaʻi pipisi e aafia ai le kulukose toto. O le suauu i le tala o le malulu e masani ona siitia maualuga.

Mo fuataga o le glucose, e sili atu le faigofie ma vave ona ave le toto mai se tamaʻi lima. E tatau ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, a leai o le a le saʻo le taunuuga, ma o le mea lea e leai se aoga mo le fomaʻi. 8 itula aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, e fautuaina foi le faʻamapulaʻaina o le ola.

Ua tuuina atu le toto toto i totonu o le fale suesue, poo ua maua i se glucometer i le fale. Iloiloina o lau tulaga e faigofie pe a e iloa tuʻusaʻoga talafeagai. I le laulau o loʻo i lalo o le a maua ai faʻataʻitaʻiga maualuga o le suka e fuafua ile tausaga o le fafine.

Tau tausagaFaailoga, mmol / l
I lalo o le 503,2-5,5
51-603,5-5,9
61-904,2-6,4
Sili atu i le 914,6-7,0

O tagata matutua e sili atu ma le 40 tausaga ua fautuaina e suʻe suʻega ile ono masina. E tatau i tamaitai ona saunia mo le mea moni e faapea o suiga o le hormonia e mafua mai i le moaopao e faʻaititia ai le suka.

O nisi taimi, o faailoga e mafai ona oʻo i le 10 mmol / L. A o faagasolo lenei vaitau, e taua le mulimuli i se taumafataga, aloese mai le atuatuvale, taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma ia siakiina pea le maualuga ole kulukose toto. I le tele o tagata gasegase, o le a toe foʻi atu i le tino pe a mavae le 12-18 masina.

Pe suia le tulaga i le matua?

A o faasolo ina matutua ma matutua atu, o numera o le suka toto e masani ona sui ma sili atu le maualuga nai lo le talavou po o le talavou.

O lenei siitia i le pasene o le suka e mafai ona malamalama i ai:

  • o loʻo i ai le faʻaitiitia o le faʻatonuga i galuega a le vaovao e maua ai hormones i le tino (inisalini, adrenaline, ma isi),
  • o le fua o metabolic process changes,
  • ua faaitiitia le numera o uta afi,
  • mafaufauga faʻapitoa (faʻalavelave faʻalavelave, popole mo lo latou lumanaʻi ma le lumanaʻi o tamaiti, ma isi) e taua tele.

O fomaʻi fautuaina lelei, a itiiti ifo ma le faalua i le 12 masina, e suʻe ai le maualuga o le suka o le toto i fafine pe a mavae le 50 tausaga, o lona masani e oʻo atu i le 5.5 mmol / l.

Seti mo le fuaina o le suka toto

O le mafuaʻaga o le oso i luga o fua faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻalavelaveina ai le vaega o meaʻai, alalaupapa. I fafine, o le tulai mai o le hyperglycemia atonu e mafua mai i le tulaga faigata o le misa, e manaʻomia ai le gauai atu o le mafaufau i lo latou lava lelei. Ina ia faatumauina le le atoatoa ma le masani ai, ia maua le olioli mai aso uma o le olaga, e taua tele le faatumauina o le suka i le toto i le mavae ai o le 50 tausaga.

Lisi ma tulaga masani masani pe a uma le 50 tausaga

O le aofaʻi o le kulukose, lea e faʻamautinoaina ai le galue masani o sela ma okeni, e tutusa ma le 3.3-5.5 mmol / l ma e leai se auala e fesoʻotaʻi ma le matua ma le kenera, uiga taʻitasi o se tagata.

Laulau. Le masani o le suka toto i fafine pe a mavae le 50 tausaga

I luga o se manava gaogao, mmol / lGlucose toleni test, mmol / l
3,3-5,5e oo i le 7.8

Ina ia aloese mai faʻafitauli o le soifua maloloina ma e le misia ai faʻamaoniga e tautala i le lamatiaga o le atinaʻe o le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina pe a ma le faalua i le 12 masina pe o le maualuga o le suka o le toto i le fafine e masani lava pe a uma le 50.

O le a le kulukose i le auʻiliʻiliga?

Glucose o se mea e maua ai le malosi mo le ola o le tagata, o se tulaga mo le faagaoioia o le totoga o le tino, galue malosi o le faiʻai, ma meaʻai mo maso. O faʻamatalaga i luga o le pasene o le suka toto i luga o le 24 itula o le suiga faifaipea e faʻalagolago i faiga o mea taumafa ma le malepe o meaʻai gaʻo, ma e tumau pea i le masani ai ma le faʻasalaga o hormones (insulin, glucagon, etc.). se faailo taua.

Aisea e mafai ai ona tulaʻi?

O le maualuga o le suimuga e vave ona tupu pe a uma ona 'ai e se tagata se mea, e le o le tasi i le aso, ma o se mea masani lava lenei. Fuafuaina pe a maua e tamaitai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto pe a uma le 50 e faʻavae i luga o suʻega suʻega masani. O faʻataʻitaʻiga mo le aofaʻi o le kulukose o loʻo faia i le amataga o le aso aʻo leʻi 'ai e maua ai le tele o fuainumera.

E le gata i lea, o faʻamatalaga faʻamaonia e faateleina i le tele o mataupu:

  • faʻamaʻi o le endocrine (faʻaleagaina le gaioiga o gaioiga e maua ai hormones mo le auai i le gaosiga o meaʻai gaʻo - maʻisuka, pancreatitis, ma isi),
  • afaina i le ate, fatugaʻo,
  • faʻamaʻi pipisi
  • meaʻai e le talafeagai (faʻaaoga soo ma le tele o meaʻai e pei o le "anapogi" gaʻo, ma isi);
  • solia o le pulega o le afi (leai o faamalositino, le lava o le gaioiga faaletino, teena le auai i aoaoga faaletino ma taaloga),
  • faaumiumi pe faʻavaivaia le popole, popole i le olaga,
  • tagofia o vailaau (faʻamaʻi pepe, fualaau faʻamaʻi ma le malosi o le diuretic, ma isi).

E le gata i lea, o le hyperglycemia o loʻo matauina i fafine maʻitaga, o lea la, o le fomaʻi na faʻatonutonuina ma le faʻapipiʻi le tina o loʻo faʻamoemoe i le suʻesuʻeina o tulaga taua e faʻamautinoa ai le leai o ni faʻafitauli i le pepe i le lumanaʻi ma le uii. Fomaʻi fautuaina le tausia o faʻamatalaga faʻamaonia ma lo latou tausisia o le masani i lalo o le faʻaauau pea ona pulea.

O le a le suka?

O le isi faailo taua e tatau ona e iloa e uiga i le fua o le suka toto i totonu o fafine pe a uma le 50 tausaga. O le suka suamalie o se faailoga lea na maua mai i le faagasologa o suʻesuʻega o meaola oona ma faʻamaonia ai le taua o le kulukose i le taimi o le olaga o se erythrocyte (3 masina). I se isi auala, o lenei faailo ua taʻua o le hemoglobin glyc, talu ai o loo faailoa mai ai le pasene o le hemoglobin e fausia ai se tuufaatasiga i mole kulukose. Faalua i le tausaga, ma i le i ai o ni mea mataʻutia ma sili atu ona masani ai, e tatau ona fuafua le maualuga o le kulukose i le toto o fafine pe a mavae le 50 tausaga.

O suʻega o le suka suamalie ma se vaitaimi o le 90 aso e tatau ona ave e le maʻisuka ina ia faʻamaonia le sao o tofiga na faia e le endocrinologist poʻo le faasaʻoina. O se suʻesuʻega i luga o le suka suamalie e manaʻomia foi i tulaga e manaʻomia ai le faʻamautuina o le falemaʻi atoa, ma pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka ma e taua le faʻamaonia poʻo le faafouina o le mea ua fuafuaina i le vave e mafai ai. O le mea lea, e mafai ona maua se maʻi o le maʻisuka i le taimi muamua ma puipuia ai mai le atinaʻeina.

Afai e leai se maʻi o le maʻisuka, e mafai foi ona faia se iloiloga e mataitu ai le tulaga o le soifua maloloina.

Faailoga mo se suʻega toto mai se vein

O le toto mai se vein, e pei lava mai se tamatamailima, ua le toe i luga o se manava gaogao. Ma le 8 itula ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e inu i se mea itiiti e mafai ai, e pei lava o le lauti e leʻi faʻamaonia pe, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le vai minerale ona aʻafia ai taunuuga.

I totonu o suʻesuʻega, e masani ona ave toto totoʻa. O le maualuga pito i luga mo le maualuga o le kulukose i lenei suʻesuʻega o le a sili atu le maualuga nai lo le suʻesuʻeina o mea mai le tamailima.

Lalo o se laulau o mea masani mo le suka i totonu o toto toto i vaitausaga eseese i tamaitai.

Tausaga atoaFaailoga, mmol / l
I lalo o le 503,5–6,1
51-603,5–6,4
61-904,6–6,8
Sili atu i le 915,1–7,7

Afai e sili atu le faʻamaonia o faʻamaumauga ua maua, e auina atu tagata e toe suʻesuʻe. I le taimi lava e tasi, latou te tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i se suʻesuʻega faaopoopo, muamua lava, i le suega o le toleniga o le kulukose (GTT). Ma o tamaitai na pasi le 50-tausaga le maualuga, e oo lava i tulaga masani, e tatau ona pasia le GTT mai lea taimi i lea taimi.

Fuafuaga GTT o le hyperglycemia

O le tauaveina o le GTT, o fomaʻi i le taimi lava e tasi ma le maualuga o le suka siaki le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. O lenei auiliiliga e faia foi i luga o se manava le aoga. E na o le toto sampling e tupu faatolu: vave pe a taunuu mai le maʻi - i luga o se manava gaogao, ona 1 itula ma le 2 itula pe a uma ona inu sua suamalie (75 mg o le kulukose ua faʻamavae i le 300 ml o le vai). O lenei suʻega e mafai ai ona malamalama i le aofaʻi o le kulukose i le fa masina talu ai.

O le tulaga masani e manatu i ai o se tulaga i le lautele o le 4.0-5.6%, o le kenera ma tausaga o le tagata maʻi e le o faia se matafaioi.

Afai o le taua o le hemoglobin glycide e 5.7-6.5%, latou te talanoa e uiga i le ono solia o le faapaleni kullukose. O le maʻisuka e maua pe afai e sili atu le maualuga i le 6.5%. O le mea e leaga ai, o le faʻamaʻi e faʻalavelave. Ma ia iloa ona faʻaaliga i le amataga lava, o se faʻafitauli sili ona faigata.

Faailoga o le toto maualuga (hyperglycemia) e aofia ai:

  • Vaʻavaʻai mamao
  • o le faasolosolo o le faagasologa o le faamaloloina o manuʻa ile paʻu,
  • o le faʻaalia o faʻafitauli i le galuega o le cardiovascular system,
  • urination faaletonu
  • faaitiitia galuega
  • galala, gutu malogo
  • moe

O le avanoa e atiaʻe ai le totoga i tamaitai ua pasi le 50 tausaga le maualuga ua faateleina mo mafuaʻaga nei:

  • gasegase o le tino e faʻaitiitia ai le inisalini
  • o le faagasologa o le faia o lenei hormone e ala i sulu o le pancreas ua mamafa,
  • eletise o mea manogi, vailaau e gaosia e le gastrointestinal tract pe a 'ai, faʻavaivaia,
  • i le taimi o le misa, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻavaivai faʻamaʻi,
  • ona o togafitiga e iai vailaʻau malolosi e aʻafia ai le gaʻo o le gaʻo gaʻo (o mea e mafaufau i le mafaufau, gasegase thiazide, steroids, beta-blockers),
  • faʻaleagaina o masani leaga ma le le lelei. O le i ai o se fuainumera tele o suamalie i le taumafataga.

O le alualu i luma, ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻavaivaia puipui a le tino, aʻafia ai le tele o totoga o le tino ma faiga. O aʻafiaga o faʻamaʻi fatu cardiovascular, faʻavalea le vaai, leai se faaletonu o le vitamini B, ma isi mea le fiafia ma taunuuga e tulai mai.

O le togafitiga autu mo le hyperglycemia o le masani lea o taumafa ma gaoioiga faaletino. Afai e le fesoasoani lenei mea, e fautuaina e fomaʻi fualaau faasaina, i lalo o le aafiaga lea e maua ai le inisalini ma e sili atu ona lelei.

E faapitoa lava le maitau o mataupu faavae o le maualalo o le gaosiga o taumafa, lea e mafai ai ona e tumau i kulūkose, masani auiliili i lenei tusiga.

Hypoglycemia

O sea ituaiga o siama e faia pe a maualalo le suka i le toto maualuga. E le mafai e tagata matutua ona oʻo i le hypoglycemia nai lo se predabetic state poʻo le ituaiga maʻisuka ituaiga 2.

E mafai e le hypoglycemia ona atiae pe afai e mulimulitaʻia e tagata gasegase meaʻai mo se taimi umi, poʻo le taumafa le lelei.

Faʻaitiitia le suka e iloa ai faʻamaʻi mafai:

  • vavalo
  • ate
  • sulu oona, fatuga,
  • pancreas.

Faailoga o le hypoglycemia o:

  • vaivai, vaivai,
  • leai se malosi mo le tino, mafaufau mafaufau,
  • o foliga vaaia o le gatete, tetete o vae,
  • sosolo
  • popole le pulea,
  • osofaiga o le fiaaai.

O le malosi o lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaititia. Faatasi ai ma se paʻu tele i le aofaʻi o le suka, o le leai o se malamalama, o le amataina o le coma e mafai. E taua le suʻeina o le talaaga faʻapitoa. Mo nei faʻamoemoe, o le kulūkose e fuaina i le tele o taimi i le aso. O taunuuga le lelei o lenei tulaga e mafai ona puipuia pe afai, i le maitauina o nei faailoga, inu se vaifofo o le kulukose, ia 'ai se fasi lole po o se fasi suka.

Mafuaaga o le faateleina o le suka toto i se tagata maloloina

O le faʻaalia o se faʻalauiloa ma faʻaitiitia le faʻamaoniga e oo atu i le 50 tausaga ma i le 55 e masani ona faʻatasi ma le atinaʻe o le hyperglycemia ma le hypoglycemia.

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi lea e sili atu i luga o le faʻavae masani o le suka toto. O lenei tulaga e mafai ona fesootaʻi ma gaioiga maso, mafatiaga, tiga, ma isi faʻaaloalo a tamaitai ua limasefulu tausaga pe sili atu foi e faʻalautele ai tupe alu.

Afai o le maualuga o le suka o le toto e le toe foi mai mo se taimi umi, e masani ona maua e le fomaʻi se faaletonu o le endocrin system. O faailoga taua o le faʻalauteleina o le kulukose e aofia ai le fia inu tele, faʻaogaina faifai pea, faʻasolosolo o le mucous membrane ma le paʻu, leu, moe, ma vaivaiga i le tino atoa.

  • Latou te iloa le faʻamaʻi pe afai, a uma ona pasia uma suʻega talafeagai, o le toto maualuga o le suka i tamaitai e sili atu i le 5.5 mmol / lita, aʻo faʻatagaina masani e sili atu le maualalo. O le i ai o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 50 tausaga o se mea e masani ona masani ai, talu ai i nei tausaga e faʻalavelave ai le metabolism. I lenei tulaga, e maua e le fomaʻi se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua.
  • Afai o le kulukose e maualalo ifo nai lo le maualuga o le suka o le toto i tamaitai pe a mavae le 50 tausaga, e mafai e fomai ona iloa le atinaʻe o le hypoglycemia. O se maʻi faapena e aliali mai i meaai le talafeagai, e 'ai le tele o le suamalie, ma o le mea lea ua faʻafefeteina ai le pancreas ma amata ai ona maua le tele o inisalini.
  • A oʻo ina maualalo le maualuga o le suka o le toto i le maeʻa ai o le taumafa mo le tausaga, ua masalomia e le fomaʻi e le gata o le faaletonu o le pancreas, o le numera o siama e maua ai le insulin e faʻafouina foi. O lenei tulaga e matautia, aua ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o kanesa.

Faailoga o le kulukose o le toto maualalo e aofia ai le hyperhidrosis, o le maualuga o le pito i luga ma le pito i luga, palpitations, malosi malosi, fia ai pea, vaivai le tulaga. Ou te iloa le hypoglycemia pe afai o le fua o le mita o le glucose toto mai se tamatamailima e faaalia i le 3.3 mmol / lita, ae o le masani mo tamaitai e sili atu le maualuga.

O fafine e iai le mamafa o le tino o loʻo i ai se tulaga sili atu le maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Mo le puipuia o le faʻafitauli o le tino, o le tagata maʻi e tatau ona mulimulitai i se togafitiga faʻapitoa faʻapitoa, taʻitaʻia se olaga ola, faia mea uma e faʻaumatia ai paʻu faaopoopo.

Tuua Lau Faamatalaga