O a hormones e faʻatonutonu ai le maualuga ole glucose (suka) i totonu o le toto, faʻaitiitia ma faʻapupulaina ai le anotusi

Glucose faʻaitiitia lemoni - inisalini.

O hormones faʻatasi - adrenaline, glucagon, glucocorticoids, hormone thyroid hormone STH.

Inisalini - Anabolic e faʻamalosia ai le faʻaogaina o:

ma taofia ai lo latou leaga.

• faʻapupulaina le permeability o silatini mo le kullukose ma faʻaleleia ai lona faʻaaogaina e masini (faʻaagagaina o le kulukose transporter protein),

• faʻagaoioi le tali o le hexokinase, faʻaosoosoina le faʻasologa o le glucokinase,

• faʻamalosia le faʻaogaina o le glycogen, faʻalavelave i lona malepelepe,

• faʻaauau le faʻaogaina o le pentose,

• faʻaauau le faʻaaogaina o le kulukose,

• i lalo o le gaioiga o le inisalini, o le faʻatupulaia o le CAMP ua faʻaitiitia, o le faʻatupulaia o le CGMP faʻapupula,

• i totonu o masini e faʻaolaina ai le biosynthesis o nucleotides ma mea faʻapipiʻi,

• faʻaosofia le biosynthesis o gaʻo gaʻo, gaʻo faʻamalosi (mai gaʻo),

• faʻaleleia le biosynthesis ole DNA, RNA, ATP,

• ei ai sona aafiaga-protein-puipuia.

Adrenaline:

• faʻamalosia le muso ma le ate phosphorylase,

• faʻalavelaveina le faʻasologa o le glycogen (inhibits glycogen synthetase),

• faʻaosofia le gluconeogenesis mai lactate,

• faʻagasolo ai le gau o le lipid i le tino

Glucagon:

• faʻafouina le ate phosphorylase,

• faʻamalosia le gluconeogenesis mai amino acids, faatelevave le proteolysis,

• faʻaosofia le malepelepe o gaʻo i totonu o gaʻo susu,

• faʻalavelaveina le faʻapipiʻi o gaʻo ma cholesterol.

STG:

• ei ai se aafiaga o le kulukose-laveaʻi ona o le faʻamalosia o le lipolysis,

• suia i le faʻaaogaina o gaʻo maualuga gaʻo,

• faʻalavelaveina le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini,

• faʻaosofia le pulefaʻatonu o inisalini ma glucagon.

Glucocorticoids:

• faʻaaogaina le gluconeogenesis mai mea amino,

• faʻalavelave le faʻaaogaina o le kulukose i gaʻo,

• mafua ai le vaevaeina o puipuiga ile musele, mea fesootai, lymphocytes,

• faʻagasolo le gau o le lipid.

Thyroxine:

• faʻaleleia le faʻaleleia o le kulukose mai le manava,

• faʻalavelaveina le faʻapipiʻi o gaʻo mai le kulukose,

• i ni gaʻo tetele, e faʻaosofia ai le malepelepe o polotini, lipids, faʻagaoioia le gluconeogenesis.

O le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o inisalini ma glucagon e faʻatulafonoina e le kulukose. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua faateleina ai le puleaina o le inisalini, ma ua faaitiitia le glucagon.

I le gaʻoina o otaota, o le maualuga o le insulin e maualuga ma maualuga le maualuga o glucagon.

I le taimi o le faʻasologa, e maualalo le maualuga ole inisalini, ma maualuga le glucagon. O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i lalo o nei tulaga e tausia ona o le malepe o le glycogen i le ate ma le gluconeogenesis.

I le 12 itula le vave, o le ate glycogen o le tuʻufaʻatasiga sili lea o le kulukose.

Ole inisalini ole maualalo - faʻasologa ile glucagon e mafua ai le faʻaagaga o le glycogen phosphorylase ma le faʻaputuina o le glycogen.

O se aso pe a uma le taumafataga mulimuli, o le glycogen i totonu o le ate ua matua vaivai lava ma o le gluconeogenesis e na o le pau lea o le tausiga o le kulukose i totonu o le toto.

3) I totonu o le toto, ua faʻaititia le iʻuga o le uurea. O le faʻasalaga o le auala e mafai ona faʻatonuina i luga o le gataifale e mafai ona faʻatumauina o le a le mafuaʻaga e mafua ai nei faaletonu?

Faʻavasegaina o Ornithine, leai o enzymes

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:Mo tamaiti aʻoga o le vaiaso o loʻo i ai foi, ese ma le suʻega. 9147 - | 7330 - pe faitau uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

Glucose o le toto e faʻatonutonu ai le homone: o le a le mea e maualalo ai ma maua ai le suka?

Vitio (kiliki e taʻalo).

I le tino o maʻisuka uma, o loʻo i ai ni hormones faapitoa mo le maʻisuka e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto. E aofia ai inisalini, adrenaline, glucagon, hormone tupu, cortisol.

Ole inisalini o se hormone lea e maua mai i le pancreas, e mafai ai ona faʻaitiitia le aofaʻi o le kulukose ma puipuia le solia o le tino. Afai o le leai o le insulin i totonu o le tino, o le kulūkose mea e amata ona amata faʻatupulaia, o le mafuaʻaga lea ua tupu aʻe ai se faʻamaʻi tuga e taʻua o le maʻisuka.

Ona o le glucagon, adrenaline, cortisol ma le tuputupu aʻe o le homone, ua faateleina le maualuga o le toto toto, o lenei mea e mafai ai ona e faʻavasega le kulūkose i le tulaga o le hypoglycemia. O le mea lea, o le inisalini o se mea e faatonutonuina i le maʻisuka - o se hormone e faʻaitiitia ai le toto suka.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona faatonutonu le suka i le toto i le va o le 4 ma le 7 mmol / lita. Afai o le maʻi e i ai se faʻaititia o le kulukose i le 3.5 mmol / lita pe maualalo, o le tagata e amata ona lagona le le lelei.

Faʻaitiitia le suka e i ai lona aafiaga tuusao i galuega uma a le tino, o se ituaiga o taumafaiga e faʻaali atu i le faiʻai faamatalaga e uiga ile faʻaitiitia ma le leai o se kulukose. I le tulaga o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino, o punavai uma lava o le kulukose e amata ona auai i le faatumauina o le paleni.

Ae maise lava, o le kulukose e amata ona fai mai mai le puipuiga ma gaʻo. E le gata i lea, o mea e tatau ai e ulufale mai i le toto mai meaʻai, ate, pe a maua ai le suka i le tino o le glycogen.

  • E ui i le mea moni o le faiʻai o se inisalini-tutoʻatasi tutoatasi, e le mafai ona galue atoatoa e aunoa ma le masani ai o le kulukose. I le maualalo o le toto toto, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, e talafeagai lea ina ia faasaoina ai le kulukose mo le faiʻai.
  • Faatasi ai ma le tolopoina o le toesea o mea e tatau ai, e amata ona fetuunai le faiʻai ma faʻaaoga isi punavai o le malosi, o le tele o taimi o ni konesona. I le taimi nei, atonu e le lava lenei malosi.
  • O se ata uiga ese lava e tupu i le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose. O suauʻu e le o le insulin e amata ona gauai malosi i le suka tele, lea e mafua ai le faaleagaina o le tagata ma le maʻisuka.

Afai o le inisalini e fesoasoani e maualalo le maualuga o le suka, o le cortisol, adrenaline, glucagon, hormone tuputupu ae e faateleina ai. E pei o le maualuga o le kulukose, o le faʻaititia o faʻamaumauga o se tulaga lamatia tele i le tino atoa, o se tagata e atiina ae le hypoglycemia. O le mea lea, o siama taʻitasi i totonu o le toto e faʻafoeina ai le maualuga o le kulukose.

E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino o le tino e aofia ai i le faʻagasologa o le faʻamautuina o le tino.

O le gaosiga o le glucagon hormone e fai i le pancreas; o loʻo faʻapipiʻiina e aluma alpha o motu o Langerhans. O le faateleina o le suka o le toto ma lona auai e mafua mai i le faamatuu atu o le kulukose mai le glycogen i le ate, ma o le glucagon foi e gaoioi ai le gaosiga o le kulukose mai le polotini.

E pei ona e iloa, o le ate o se nofoaga mo le teuina o suka. A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona 'ai, glucose faʻatasi ma le fesoasoani o le inisalini o le hormone o loʻo aliali mai i totonu o le ate ma o loʻo i ai iina i foliga o glycogen.

A oʻo ina laʻititi le maualuga o le sukū ma e le lava, mo se faʻataʻitaʻiga, i le po, glucagon e ulufale i le galuega. E amata ona talepe glycogen i le kulukose, lea e aliali mai i le toto.

  1. I le gasologa o le aso, e lagona e se tagata le fiaai i le fa itula pe a faʻapea, ae i le po e mafai e le tino ona fai se meaʻai mo le silia ma le valu itula. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le po e iai le faʻaumatia o le glycogen mai le ate i le glucose.
  2. I le maʻisuka, e le tatau ona galo ia te oe le toe faʻaleleia o le gaosiga o lenei vailaau, o le a le mafai e le glucagon ona faateleina le suka suka, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.
  3. O se tulaga talitutusa e masani ona tupu pe afai e le 'aina e le maʻisuka le aofaʻiga manaomia o mea inu, taʻalo taʻalo i le aoauli, ma o le mea na mafua ai ona faʻaaoga uma le glycogen i le ao. E aofia ai le hypoglycemia e mafai ona tupu. Afai o se tagata na te inuina le ava malosi i le aso na muamua atu, aʻo latou faʻaaogaina le gaioiga.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻamautinoaina o le maʻisuka ituaiga 1 e le gata ina faʻaititia ai le inisalini o le beta-cell, ae e suia ai foi galuega o lelalala. Aemaise lava, e le mafai e le pancreas ona maua le maualuga o le manaʻoga o le kulukaka ma le kulūkose i le tino. O le iʻuga, o aʻafiaga o le hormone inisalini ma glucagon ua faʻalavelaveina.

E aofia ai i le maʻisuka, o le gaosiga o gaosiga e le faʻaitiitia i le faateleina o le suka o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, e alu malie i vavalaʻau o le alpha, e mafua ai ona faʻaititia le maualuga o le hormone ma e le mafai ona taofi le gaosiga o le glucagon. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le kulukose mai meaʻai, o le suka mai le ate ua maua i le faagasologa o le faʻavaeina ua oʻo foi i totonu o le toto.

E taua tele mo tagata uma o maʻisuka ia maua i taimi uma le glucagon i lalo ma mafai ona faʻaaogaina i le tulaga o le hypoglycemia.

Adrenaline o se hormone atuatuvale na faalilolilo e ala i le oona. E fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka i le talepeina o le glycogen i le ate. O se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le adrenaline e tupu i tulaga faigata, fiva, acidosis. O lenei hormone foi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose e sene o le tino.

O le faateleina o le kulukosesesegase e mafua mai ona o le faasaolotoina o le suka mai le glycogen i le ate, o le amataga o le gaosiga o le kulukose mai le fuatini o meaʻai, ma le faaitiitia o lona gaogao e sosoʻo o le tino. E mafai ona faʻaalia e le tino o le tino i le hypoglycemia foliga e pei o le gatete, palapitations, faʻavave le vevela. E le gata i lea, o le hormone e faʻamalosia ai le malepelepe o gaʻo.

Muamua, na faia i le natura e faapea o le gaosia o le hormonone adrenaline na tupu pe a feagai ma se tulaga lamatia. Na manaʻomia e se tagata anamua le malosi malosi e tau ai i le manufeʻai. I le olaga faʻaonapōnei, o le gaosiga o le adrenaline e masani lava ona tupu i le taimi o le faʻalavelave poʻo le fefe ona o tala leaga. I lenei itu, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo se tagata i sea tulaga.

  • I totonu o se tagata soifua maloloina, o le inisalini e amata ona gaosia lelei i le taimi o le atuatuvale, ona o nei mea e totoe e tumau pea le saʻo. E le faigofie mo tagata maʻisuka ona taofia le faatupuina o le fiafia poʻo le fefe. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le lava le insulin, ona o lenei mea o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻafitauli ogaoga.
  • Faʻatasi ai ma le hypoglycemia i le maʻisuka, o le faateleina o le gaosiga o le adrenaline e maua ai le suka toto ma faʻaosofia ai le malepelepe o le glycogen i le ate. I le taimi nei, o le hormone e faʻapupulaina le afu, mafua ai le faateleina o le fatu fatu ma le lagona o le popole. O le Adrenaline foi e gasegase ai gaʻo e maua ai gaʻo gaʻo maualalo, ma o le ketones i le ate o le a tupu mai ia i latou i le lumanaʻi.

O le Cortisol o se hormone taua tele lea e faʻamalolo e alala i le taimi e tupu ai se tulaga faʻalavelave ma fesoasoani ai e faʻalautele le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le faateleina o le maualuga o le suka e mafua ona o le faateleina o le gaosiga o le kulukose mai proteins ma le faaitiitia o lona gaogao e sulu o le tino. O le hormone foi na te talepeina gaʻo gaʻo e gaosia ai gaʻo gaʻo maualalo, lea na fausia ai konesona.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le cortisol i le maʻisuka, o loo i ai le faateleina o le le fiafia, atuatuvale, faaitiitia le malosi, faaletonu o le toto, faateleina le fatu, le mautonu, ua matua le matua o le tagata, mauaina le mamafa.

  1. Faʻatasi ai ma maualuga maualuga o le hormone, o le maʻi suka e tupu ma e le mafaamatalaina ma o ituaiga uma o faʻafitauli e tupu. O le Cortisol e faʻaluaina le maualuga o le kulukose - muamua e ala i le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, pa pe a uma ona amata le malepe o le musika i le kulukose.
  2. O se tasi o faailoga o le maualuga cortisol o se lagona tumau o le fiaʻai ma se manaʻoga e 'ai fualaʻau. I le taimi nei, o le mafuaaga lenei o le taumafa ma le mauaina o le mamafa mamafa. I totonu o le maʻisuka, o loʻo maua i totonu o le manava meaʻai, ma ua faʻaitiitia le maualuga o testosterone. E aofia ai nei hormones faʻaitiitia le faʻamaʻi, lea e sili ona matautia mo se tagata maʻi.

Ona o le mea moni o le tino e galue i le tapulaʻa ma le gaoioiga cortisol, o le aʻafiaga o se tagata o loʻo faia se taʻavale poʻo le maua o se fatu fatu ua matua faateleina.

E le gata i lea, o le hormone e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le tino o le collagen ma le calcium, lea e mafua ai ponaivi eleelea ma faʻaitiitia le gaioiga o le toe faʻafouina o le ponaivi.

O le gaosia o le tupu o le tuputupu aʻe e tupu i le pituitary gland, lea e tu i autafa o le faiʻai. O lona gaioiga autu o le faʻaleleia lea o le alualu i luma, ma o le hormone e mafai foi ona faʻaleleia le suka toto e ala i le faʻaitiitia o le suamalie o le kulukose e sene o le tino.

O le tuputupu aʻe o le hormone e faʻapupulaina ai le maso ma faateleina ai le malepelepe o gaʻo. Ole gaioiga gaioiga faapitoa e tupu i talavou, pe a amata ona tupu vave ma tupu mai. O le mea lenei e manaʻomia ai le malosi o le inisalini mo se tagata.

I le tulaga o le faʻasalaga umi o le maʻisuka, e mafai e le tagata gasegase ona tolopoina le atinaʻeina o le tino. E mafua mai i le mea moni e faapea, i le vaitaimi o le postnatal, o le homone growth e galue e avea ma autu e faʻaolaina mo le gaosiga o somatomedins. I le maʻisuka, i le taimi nei, e maua e le ate le tetee atu i aʻafiaga o lenei hormone.

Faatasi ai ma le taimi o le insulin togafitiga, e mafai ona alofia lenei faafitauli.

I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faatasi ai ma le tele o le insulin i le tino, o nisi o faailoga e mafai ona matauina. O le maʻisuka e masani ona faʻalavelaveina i taimi uma, vave vave ona galue, o le suʻega o le toto e maua ai se maualuga maualuga o le testosterone, atonu o le a leai ni leradioradio.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻalavelaveina i le moe, o le toto o le lauroid e le galue i le malosi atoatoa. O faʻasalaga e mafai ona taʻitaʻia ai le malosi o le tino, o le masani ona faʻaaogaina meaʻai leaga e maua ai le gaʻo gaʻo.

E masani lava, faatasi ai ma le faateleina o le suka toto, o le aofaiga talafeagai ole inisalini e maua, o lenei hormone e faʻapipiʻi le kulukose i maso maso poʻo le nofoaga faʻaputu. Faatasi ai ma le matua pe ona o le faaputuputuina o le gaʻo o le tino, o le a amata ona le lelei le galue o tagata inu insulin, ma o le suka e le mafai ona faafesootai le homone.

  • I lenei tulaga, pe a uma ona 'ai se tagata, e tumau pea le maualuga o faitauga o le kulukose. O le mafuaʻaga o lenei mea o loʻo taʻoto i le faʻaaogaina o le inisalini, e ui lava i lona gaosiga galue.
  • O mafaufauga o le faiʻai e iloa lelei maualuga le maualuga o le suka, ma e auina atu e le faiʻai se faailo talafeagai i le pancreas, ma le manao e faʻasaʻo le tele o insulin e faʻamaonia le tulaga. O se taunuuga, o le hormone e masuasua i sela ma le toto, o le suka e vave lava ona salalau solo i le tino atoa, ma o le maʻisuka e atiina ae le hypoglycemia.

E le gata i lea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le lagona lelei i le inisalini o le hormone e masani lava ona matauina, o lenei mea e faʻateleina ai le faafitauli. I lenei tulaga, o le maʻisuka o loʻo faaalia ai se maualuga maualuga o le insulin ma le kulukose.

O le suka e faʻaputuina i le tino o tupe teu nai lo le faʻaumatia i le malosi. Talu ai o le inisalini i le taimi nei e le mafai ona aʻafia atoatoa sela maso, e mafai e se tasi ona matauina le aʻafiaga o le le lava o le tele o meaʻai.

Talu ai ona o le le lava o suauʻu, o le tino o loʻo maua i taimi uma se faailo o le fiaai, e ui lava i le tele o le suka. O lenei tulaga e mafua ai le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le tino, foliga vaaia o le mamafa o le mamafa ma le atinaʻeina o le oona. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le tulaga ua i ai le mamafa o le tino ua na o le mamafa.

  1. Ona o le le lava o le lagona i le inisalini, o le a gaʻo ai se tagata e tusa lava pe itiiti se meaʻai. O se faafitauli talitutusa e faʻavaivaia ai le puipuiga a le tino, lea e mafai ai e le maʻisuka ona aʻafia i faʻamaʻi pipisi.
  2. Papatusi i luga o puipui o toto toto, e oʻo atu ai i le fatu.
  3. Talu ai ona o le faateleina o le fausiaina o sela musele mumu i le ogatotonu, o le toto e tafe atu i gaioiga ogaoga taua o le a faaitiitia ai le taua.
  4. O le toto e pipii ma mafua ai palata, lea e mafua ai le thrombosis. I le avea ai o se tulafono, o le hemoglobin i le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le inisalini, e maualalo.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga e faʻaalia ai mea lilo o le inisalini.

O hormones e faʻatonutonu ai le kulukose toto e aofia ai:

Inisalini o se hormone pancreatic e faʻaitiitia ai le kulukose toto. E galue o se "tatala faitotoa" mo le kulukose i totonu o le masini. O le inisalini e taua mo le tino ma ua tuuto atu i se isi vaega "Inisalini ma lona taua mo le tino."

Glucagon, adrenaline, cortisol, hormone tuputupu aʻe - hormones e faateleina ai le kulukose toto. Sili atu e uiga ia i latou taitoatasi mulimuli ane i le tusiga.

Aisea e pulea ai e le tino le kulukose toto?

I tagata e leai se maʻisuka, e mafai e le tino ona faʻafetaui le maualuga ole kulukose o le toto i totonu o tapulaa vaiti, pe a ma le 4 ma le 7 mmol / L. Pe a pa'ū le toto o le glucose i lalo o le 3.5 - 4.0 mmol / l, e lagona e se tagata le leaga. O le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e aʻafia ai gaioiga uma e tutupu i totonu o le tino, o lea la e taumafai le tino e taʻu i le faiʻai e leai sona glucose e totoe. O le tino e taumafai e faʻasaʻo le kulukose mai ona punavai, faʻapea foi le fatuina o le kulukose mai gaʻo ma puipuiga (Fuafuaga 1).

E le mafai e le faiʻai ona teuina le kulukose, o lona uiga e faʻalagolago i se toniga ma le faifaipea o le tuʻuina atu o le kulukose ma se toto toto.

E le mafai e le faiʻai ona galue e aunoa ma le faʻaogaina o le kulukose.

O le mea e malie ai, e le manaʻomia e le faiʻai le inisalini e ave ai le kulūkose i totonu o le masini; e aʻafia i le "non-insulin-depend" organs. O le mea muamua e foliga mai, atonu e foliga mai e le mafai ona maua, ae peitai, i tulaga e maua ai le maualuga o le kulukose o le tino, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, ma puipuia ai le kulukose mo tino sili ona taua, e taʻua o le faiʻai. Ae afai e le o faaauau pea ona maua e le tino le kulukose (pe a fiaai se tagata), o le a fetuunai le faiai ma o le a faʻaaogaina se isi punaoa o le malosi, o le ketones.

E ui lava i le mea moni e maua mai e le faiʻai le malosi mai ketones, e itiiti lava nai lo le faʻaaogaina o le kulukose.

Mea e Fesootai:

I le isi itu, afai o se tagata e maua i le maʻisuka ma lona maualuga o le kulukose o lona toto, e leai se inisalini e faalagolago i le toto, o le a faʻaaogaina se aofaiga tele o le kulukose, ma o se taunuuga o le a faʻaleagaina ai i latou ma mafua ai ona faʻalavelaveina le gaioiga o le okeni atoa.

E ui o le inisalini o le insulin e maualalo ai le kulukose toto, o se vaega o hormones (glucagon, adrenaline, cortisol, hormone tupu) faateleina (Scheme 2). O le kulukose o le toto maualalo (hypoglycemia) o se lamatiaga ogaoga i le ola o le tino. O le mea lea, o le vaega atoa o hormones e nafa ma le faateleina o le kulūkose o le toto, ma o lenei vaega o hormones ua taua o hormones-counter-hormonal or counter-regulatory hormones. Ma o gaioiga o le tino e faʻatatau i le faʻaleleia o le kulūkose o le toto ua taʻua o faʻataʻitaʻiga o tulafono faatonutonu. I le faʻaopoopoga i hormones, o le faʻaogaina o le tino o loʻo aʻafia ai foi i le faʻatautaia o tulafono faatonutonu.

Glucagon o se hormone na gaosia e le pancreas, o lona uiga o le fatu alpha o le motu o Langerhans.

Toto tuputupu aʻe

O le hormone tuputupu ae e maua i le pituitary gland, lea e tu i lalo o le faiʻai (Fig. 5).

O le galuega autu o le tuputupu aʻe o le homone o le faʻaleleia lea o le alualu i luma. E faʻapupulaina ai foi le kulūkose toto e ala i le faʻaitiitia o le kulukose i siama tino. O le hormone tuputupu ae e mafua ai le faateleina o le musika ma le faateleina o le malepe o gaʻo.

A o talavou, pe a tutupu vave le tupulaga talavou, latou te atiina ae se tele o hormone tuputupu aʻe, o le mea lea, e mafua ai ona faateleina le manaomia mo le inisalini.

O le uiga o "taeao o taeao" po o le "ata o le taeao"

I siamoni counter-hormonal, o le sili atu o le kesivalosi e tupu i taeao. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le faateleina o le kulukose o le toto mai le 3-4 i le 7-8 i le taeao, ma e mafai ona ala aʻe i le taeao ma le kulukose maualuga. Faitau atili e uiga i ata o taeao o le taeao.

Glucose boosters

O mea e taʻua o hormones o le contra-hormones o vailaau faʻalauiloa e faʻaleleia ai le kulukose o le toto i le va o taumafataga ma le taimi o le faateleina o talosaga faʻasolosolo (ola tuputupu ae, faamalositino, maʻi).

Faatasi ai ma hormones sili ona taua e mafai ona faailoaina:

Glucose faaitiitia

I le seneturi 21, e leai se mea e tatau ona sola ese ai mai le vao vao po o le tuliloa ina ia le fia ai i le oti.

O falaoamata supamaketi o loʻo pipiʻi ma gaʻo gaʻo mauagofie.

I le taimi lava e tasi, o le tino e naʻo le tasi le auala aoga e faʻaitiitia ai le kulūkose - insulin.

O le mea lea, o la tatou vaega o le hypoglycemic e le mafai ona feagai ma le faʻateleina o mafatiaga. O le mafuaʻaga lea ua avea ai le maʻisuka ma se faʻafitauli moni o lo tatou taimi.

Ole inisalini o se homone autu i le faʻatonutonuina ole metabolism glucose. E maua mai i peta beta o loʻo i totonu o tamaʻi motu o Langerhans o le pancreas.

O le inisalini e faʻasaʻolotoina i totonu o le toto pe a oʻo mai le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e le mea e taʻua o le masini tali. O lenei hormone e faʻaosofia ai sela o le ate e liliu ai le monosugar i totonu o le glycogen ma teuina i le tulaga o se mea maualuga malosi.

Pancreatic inisalini gaosiga

E tusa ma le 2/3 o le tino o le tino e aofia ai le vaega e taʻua o le inisalini. O lona uiga e le mafai e le glucose ona ulu atu i sela e aunoa ma le puluvaga o lenei hormone.

A faʻapipiʻi le inisalini i le GLUT 4 faʻamaumauga, o loʻo iai faʻamatalaga patino e tatala ai ma faʻapipiʻi eletise. O le mea lea, o le glucose e ulufale i totonu o le suauu, ma o lona suiga e amata, o ona pito mulimuli o vai, carbon dioxide ma molini ATP.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻavae i luga o le le lava o le inisalini e faʻamalosiina e le pancreas, ma o le mea lea e le mafai ai e le kulukose ona ulu atu i siama. O le faateleina o le maualuga o le suka e iai sona aafiaga oona i luga o masini, ma mafua ai ni faʻafitauli faʻapitoa i foliga o le angio o le maʻisuka ma le neuropathy.

I le taimi nei, e leai ni metotia lelei o le togafitiga o lenei maʻi, ae na o le toe suia o togafitiga ma le inisalini, o lona uiga o le puleaina o taimi o lenei hormone ma se tuila po o se pamu faapitoa.

Afai o le kulūkose e pa'ū i tulaga taua (i le taimi o le faʻamalositino poʻo maʻi), amata ona maua mai fatulatini o le fatu pisapisao le glucagon, o le hormone lea e faʻaosoina ai le faʻaogaina o le glycogen i le ate, ma faʻapupulaina ai le toto o le suka.

O lenei auala ole gasegase e taua o le glycogenolysis. Glucagon e faʻalavelaveina le atinaʻeina o tulaga faʻasolosolo i le va o taumafataga, e taua le maitauina o lona tiute e tumau pe a iai ni fale glycogen i le ate.

O le falemaʻi faʻamalositino e faʻasao lenei hormone i le tulaga o se fofo mo le tui. Faʻailoa mai i le vailaʻau oona.

I tusitusiga i fafo, e masani ona taʻua o le epinephrine.

E masani lava ona gaosia e fulu mata ma isi aʻa.

E taua tele sona sao i le puipuiga ma le fetuunaiga o tali, faateleina le toto i totonu o maso, faatupuina le gaioiga o le fatu ma faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le avea ai ma vailaau, ua faʻaaogaina e togafitia ai le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi: puʻeina o le totoga, anaphylaxis, maunu. E mafai ona fautuaina mo le taofi o se osofaiga o le bronchospasm, faapea foi i tulaga o le suamalie.

Cortisol o le horroone steroid lea e gaosia mai e le matala oona e tali atu ai i le faʻamalosia o le hypothalamic-pituitary system.

Faʻaauau i totonu o le paʻu o le cell ma galue tuusaʻo i luga o le kulupu. O le mea lea, o lona aafiaga i luga o le faʻaliliuga o mea faitino ma le faʻatonutonuina o metabolic process is realized.

I le tali atu i fualaau faʻapitoa ma mea faʻapitoa, e aofia ai le faʻaitiitia o le toto suka, o le faagasologa o le gluconeogenesis e amataina. O lona natura o le liua o aʻafiaga ma gaʻo i totonu o le kulukose ma le faʻavaeina o le malosi i le ituaiga ATP. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻapipiʻiina le synthesis o le inisalini, lea e ono mafua ai le atrophy o suauu peta pancreatic ma le atinaʻe o le suka suka.

I le gasegase, ua faatonuina ina ia taofia le faagasologa o le autoimmune. E ui lava i tulaga lelei uma, o le a le mafai ona faʻaauau ona aʻafia ai le faʻaaogaina o aʻafiaga faʻapitoa.

Toto tuputupu aʻe

E gaosia ma faaputuputuina i le potuitary gland tua.

I lona natura, o le somatostatin e faʻasolosolo (faigata), o lona uiga, o nisi fuamoa e faʻaleleia ai le maualuga o kulukose ma triglycerides i le toto.

O le fia iloa o le somatostatin i le 1980 na faasaina mo le faʻaaogaina o tagata afeleti, talu ai ona ua uma ona ia faia o loʻo i ai se tulaga maualuga o le faʻatupulaia ma le malosi o le musika.

Oona horroone

O le thyroid gland e maua ai hormones e lua - thyroxine ma le triiodothyronine. O latou faʻasalalauga e manaʻomia ai le iodine. Galue i le toetoe o tino uma o le tino, faʻaleleia le faagasologa o le tuputupu ae ma le toe faʻafouina.

Faʻateleina le maualuga o le kulūkose ma triglycerides.

I le mea mulimuli, o le gaioiga malosi o meaʻai ma le tele o le gaosiga o le eletise e amata. I le togafitiga faafomaʻi, o se tulaga o le faateleina o lauroid function is called thyrotoxicosis. E faʻaalia ai lava ia i le ituaiga o tachycardia, hyperthermia, maualuga o le toto maualuga, paʻu o le mamafa, le mautonu o vae ma le faʻaleagaina.

O le Hypothyroidism o loʻo i ai faʻafeagai, e pei o le mamafa, hypoglycemia, faʻaitiitia le vevela o le tino, ma faʻagesegese le faʻagasolo manatu. O togafitiga faafouina o Thyroxine e faʻaaoga mo togafitiga.

Vitio faʻatalanoa

O le lima o mafuaʻaga autu e aʻafia ai le suka o le toto:

O le maʻi suka o le solia lea o le faʻaaogaina o le kulukose e le gata, o le malepelepe o le gasegase o faʻamalosi, gaʻo ma elemene. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le mafai e le monosugar ona alu i totonu o se masini, o le a tuʻuina mai se faʻamaoniga e fiaai.

O le gaioiga malosi o le tino o le tino e amata, o le faateleina i le maualuga o triglycerides ma tino ketone, lea e iu ai ina mafua ai le inisua (diabetic ketoacidosis). Afai e afaina se tagata ona o le fia inu, fiaʻai tele, faʻalauteleina i aso taitasi, o se mafuaaga lelei lea e faʻatalanoa ai se tagata e finau.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga