O loʻo i ai Glucose: Lisi o Meafaigaluega

I totonu o lona fausaga faʻasolosolo, o le kulukose o le ono-atene suka. I le tusiga e uiga i gaʻo, ua uma ona matou taʻua o le kulūkose e maua e le gata i le mono, ae o di- ma polysaccharides foi. Na maua i le 1802 e se fomaʻi London, William Praut. I tagata ma manu, o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi. I le faaopoopo atu i fualaau aina ma fualaʻau, o punaoa o le kulukose e aofia ai le glycogen muscle ma le maso. Glucose o loo i ai foi i totonu o le laau toto lea e aofia uma ai siama siaki o laau maualuga. O lenei masini vailaʻau e taʻua o cellulose.

Taimi o le kulūkose i aso taʻitasi

O le galuega autu o le kulukose o le tuʻuina atu lea o le tino i le malosi. Ae ui i lea, talu ai e le faigata ona mate, o lona aofaiga e tatau ona i ai se ata patino. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, mo se tagata e mamafa le 70 kilokalama, o le masani e 185 kuti o le kulukose i le aso. I le taimi lava e tasi, 120 kalama e maua i potu faiʻai, 35 kalama o loʻo i ai ni maso, ma o le 30 gutu totoe o loʻo fafagaina i totola mumu. O mea o loʻo totoe o tatou tino e faʻaaogaina ai punaoa o le malosi.

Ina ia mafai ona fuafua manaoga o le tino mo le kulukose, e tatau ona faateleina le 2.6 g / kg i le tino o le mamafa o le tino.

O le manaʻoga mo le glucose e faʻateleina i:

Talu ai o le kulukose o se mea e malosi malosi, o le aofaʻiga e tatau ona faʻaumatia e se tagata e faʻalagolago i lona ituaiga o gaioiga, faʻapea foʻi i lona tulaga o le mafaufau.

O le manaʻomia mo le glucose e faʻateleina pe a faia e se tagata le galuega e manaʻomia ai se tele o le malosi. O ia galuega e aofia ai le le na o le lafoai ma le lafoina o gaioiga, ae o le faatinoga foi o fuafuaga fuafuaina-fuafuaina o faia e le faiʻai. O le mea lea, mo tagata faigaluega a le mafaufau, faʻapea foi ma tagata faigaluega o loʻo auai i galuega lima lima, e manaʻomia le tele o le kulukose.

Ae ui i lea, aua nei galo le faʻamatalaga a Paracelsus o soʻo se vailaau e mafai ona avea ma se mea oona, ma soʻo se mea oona e mafai ona avea ma vailaʻau. E faʻalagolago i le fualaau. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le kulūkose ua faʻaaogaina, aua nei galo e uiga i se fua talafeagai!

O le manaʻomia mo le kulūkose faʻaititia i:

Afai ei ai se tagata e masani ona maua i le maʻisuka, faapea foi ma se olaga le tauagafau (e le fesootai ma le atuatuvalega o le mafaufau), o le aofai o le kulukose e tatau ona faaitiitia. O se taunuuga o lenei mea, o le a maua e se tagata le aofaiga manaomia o le malosi e le mai le glucose faigofie, ae mai gaʻo, lea nai lo le faia o se faaagaga mo "aso timuga", o le a alu i le gaosiga o le malosi.

Glucose gauai

E pei ona taua i luga, o le kulukose e le gata i fua ma fualaau aina, ae faapena foi i le maso, faapea foi le glycogen muscle i manu.

I le taimi lava e tasi, o le kulukose o loʻo tuʻuina mai i le ituaiga o mono-ma disaccharides e vave ona liua i le vai, carbon dioxide ma se tele o le malosi. E pei o le maso ma le glycogen, i lenei tulaga, o le gaosia o le kulukose e manaʻomia ai le tele o le taimi. Cellulose, i mammals, e le o gaioiga uma. Ae ui i lea, na te faia le vaega o le pulumu mo puipui o le gastrointestinal tract.

Mea aoga o le kulukose ma lona aafiaga ile tino

Glucose o le puna sili lea ona taua o le malosi mo le tino, ma o loʻo i ai foi se galuega o le faamamaina. Ona o lenei mea, ua faʻamaonia mo faʻamaʻi uma e mafai ona maua ai toxins, e amata mai i le malulu masani, ma e oʻo lava foi i le oona. Glucose e maua mai i le gaosiga o le maso o loʻo faʻaaogaina i le fale gaosi oloa ma i vailaʻau.

Faailoga o le le lava o le kulukose i le tino

E mafai ona vaevaeina lo tatou sosaiete atoa i ni vaega se tolu. O le kulupu muamua e aofia ai le nifo maso. O le vaega lona lua e aofia ai tagata e le fiafia i le suamalie. Ia, o le vaega lona tolu e le fiafia i sitaili (mai le mataupu faavae). O nisi e fefefe i le maʻisuka, o isi ua fefefe i le tele o kalori, ma isi. Ae peitai, o lenei tapulaa e naʻo tagata ua mafatia i le maʻisuka, pe faʻapitoa i ai.

Mo le vaega atoa, ou te fia fai atu talu ai o le galuega autu a le kulukose o le tuʻuina atu lea o le tino i le malosi, o lona le lava e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le le mautonu ma le le fiafia, ae faʻapea foi i faafitauli sili atu. O se tasi o na faafitauli o le vaivaiga maso. E aliali mai lava i se faʻalautele lautele o le muso o le tino atoa. Ma talu ai o o tatou fatu o se okeni musika, o le le lava o le kulukose e mafua ai ona le mafai e le loto ona faatino lana galuega.

I le faaopoopo atu, ma le leai o le kulukose, faʻafitauli o le hypoglycemic e mafai ona tupu, faʻatasi ma vaivaiga lautele, leai se mafaufau, ma le faʻalavelave o gaioiga uma a le tino. Ae o le maʻisuka, mo i latou, o oloa e aofia ai le kulukose o le uumi umi e sili ona lelei. O ituaiga uma ia o cereals, pateta, povi ma le tamai mamoe.

Faailoga o le tele o le kulukose i le tino

O se faailoga o le tele o le kulukose e mafai ona maualuga le suka o le toto. E masani lava, o le 3.3 - 5.5. O lenei suiga e faʻalagolago i uiga patino o le tagata. Afai e sili atu le maualuga o le suka i le 5.5, e tatau ona e asiasi atu i se endocrinologist. Afai e foliga mai o lenei osofaiga na mafua mai i le faʻalauteleina o le 'aina o laʻau i le afiafi (mo se faʻataʻitaʻiga, sa i ai i latou i le pati aso fanau ma' ai se keke), ona uma lea o mea uma. Afai o maualuga le maualuga o le suka e maualuga tusa lava po o le a le mea e taumafaina, e aoga le mafaufau i se asiasiga i le fomaʻi.

Glucose mo le matagofie ma le soifua maloloina

E pei o isi mea uma, i le tulaga o le kulukose, e tatau ona e pipii i le ogatotonu. O le kulukose o le tino i totonu o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o le sili atu o le mamafa, maʻi suka, leai - i vaivaiga. Mo le faamalositino i le toto, e tatau ona faatumauina le maualuga o le kulukose. O le glucose aupito sili ona aoga o le faʻaaogāina vave o loʻo maua i le meli, vine, aso ma isi fua suamalie. O le kullusese o le absorption lemu, e manaʻomia mo le faʻaleleia o le malosi mo le uumi, e maua i le tele o pata.

Ua matou aoina mea pito sili ona taua e uiga i le kulukose i lenei faʻataʻitaʻiga ma o le a matou faʻafetai pe afai e te faʻasoa le ata i luga o se upega tafaʻilagi poʻo se blog faʻatasi ma se sootaga i lenei itulau:

Taua taua aoga

O lenei vailaʻau e gaosia e le tino o le tagata. O se tasi o fesuiaiga o le suka e mafua mai i le vaevaeina o meaai. O le vailaau o loʻo faʻapipiʻiina mai gaʻo, protein ma meaʻai gaʻofale e ulufale i totonu o le tino, ona oʻo ai lea i le toto ma liliu atu i le malosi, lea e tatau ai ina ia faʻamautinoa le masani ai.

O i latou e fia malamalama i le mea e sili ona maua i le kulukose o le a fiafia e iloa o loʻo i ai se taua tele i le faʻamautinoaina o le galue masani ma le faʻalavelaveina o le tino o le tagata. O le vailaʻau e matua aʻafia i le tele o metabolic processes, e faʻaolaina ai le cardiovascular system ma fafagaina ai potu faiʻai. E le gata i lea, e fesoasoani e faʻafefe ai le lagona o le fiaaai, faʻasaʻo le atuatuvale ma faʻamaonia le gaioiga o le tino. O se vaega o le tele o vailaʻau o loʻo faʻaaoga lelei e togafitia ai faʻamaʻi eseese.

O faailoga taua o le le lava o le kulukose

E tatau ona maitauina o le le lava o lenei mea e mafai ona afaina i le umi o le matelaina, le lelei o meaai, meaai mama ma nisi o faamai. O i latou o loʻo taumafai e malamalama pe o fea o loʻo i ai le kulukose e tatau ona manatuaina o lona le atoatoa e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Faailoga o le hypoglycemia e mafai ona tupu i le aso atoa. E le gata i lea, o le toʻatele o tagata latou te le totogia lelei lenei mea.

O faʻamaoniga autu o le le lava o lenei monosaccharide e aofia ai le le fiafia, vaivaiga, gatete, vevela, ita, ma le moe. E masani lava, o le hypoglycemia e sau faatasi ma le lagona faifai pea o le lelava, masani o le ulu o le ulu, faalua vaaiga, faaitiitia le gaioiga vaaia ma le vave o le fatu.

Contraindications

A o le i taʻuina le mea e maua ai le kulukose, e tatau ona maitauina o lona soona tele e mafai ona oo atu ai i ni tulaga le talafeagai. E tatau i tagata matutua ona puleaina le taumafaina o meaai ma se maualuga maualuga o lenei mea. I le faagasologa o le matua, o le faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i le tino. O le mea lea, o le faʻaleagaina o laʻau suamalie e mafai ona oʻo atu ai i le gaogao o le gaʻo, le afaina o le pancreas ma faateleina le cholesterol. E le gata i lea, o le sili atu o le kulukose e masani lava ona avea ma malosiaga mo le atinaʻe o thrombophlebitis, maʻi o le maʻisuka, atherosclerosis, maualuga maualuga ma le tele o isi faamaʻi matautia.

O fea oi ai le kulukose i meaʻai?

O maualuga maualuga o lenei mea o loʻo i ai i laʻau suamalie ma falaoamata e maua ai le maso. I le faʻaopoopoga i mea mama, pateta ma araisa, o lenei vaega e aofia ai sapalai o saito ma mea e leʻi maeʻa, e aofia ai le gluten. O i latou e le iloa po o fea o loʻo i ai le kulukose e tatau ona manatua o loʻo i ai i fualaau o le cereal, e aofia ai le teu. Ma le isi, o le vailaau o loʻo i ai i le tuufaatasiga o fualaau aina ma fua. Ae maise lava le tele o kulukose i vine, cherries, fugalaau, faʻi, plums, watermelons ma strawberries. I le tele lava, o le kulukose o loʻo i ai i kvass, uaina ma pia. O lona lava gaogao e maua i le paukini, kapisi paepae, kāloti, meli, susu, kefir ma le kulimi.

Meaʻai e faʻatupulaʻia lemu le maualuga o se vailaʻau.

Aʻo iloa le mea o loʻo i ai le kulukose, e tatau ona taʻua o loʻo i ai le tele o vaega e fesoasoani i le umi o le tino o le tino. O lenei vaega e aofia ai fuamoa, mea faʻasalaga, meaʻai vela, kuka poʻo iʻa tao, susu ma ona mea e maua ai. O nei mea uma ua fautuaina ina ia faʻaaogaina ma fualaau faisua, e aofia ai kukama, tamato ma kapisi. O se tuufaatasiga o nei meaʻai ma beets kuka ma kāloti ua faatagaina foi.

Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga ma puipuia ai le tele o fesuiaiga i le maualuga o le suka, e manaʻomia le faʻaitiitia o le gaʻo. O se aso e le mafai ona e 'ai e sili atu i le lua punetini o le suāuʻu manogi. Ua faaopoopo i salati. E tusa ai ma meaola manu, e fautuaina e le au atamamai le faatapulaaina o oe lava i se sipuniti o le pata e leʻi faʻamaina i le aso.

Faaiuga

Mai mea ua taua muamua, ua matua manino lava o tamai tootoo o le kulukose o loo i ai i oloa o meaola mai manu (i le susu, cheese cheese ma kefir). E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo faʻapipiʻi ma aofia ai i laau totō. I fuainumera saoloto, e maua i le tele o vine ma fua. I lenei tulaga, o vine ua manatu o se toa moni. E ui lava i le mea moni o le kulukose o se tasi lea o meaʻai sili ona taua, o lona taumafaina e tatau ona matua pulea.

O le sili atu poo le le lava o lenei monosaccharide e tele lava ina tupu ai ni faafitauli matuia o le soifua maloloina. O aʻafiaga o le soona tele poʻo le le lava o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le kulukose e aofia ai le faʻaitiitia o le gaioiga, faapea foi ma le le lelei o le tino, endocrin ma cardiovascular systems. E le gata i lea, o le sili atu o lenei mea e masani ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi i meaʻai e masani ona masani ai.

Ina ia tausia le ola maloloina o le tino, e tatau i se tagata ona maua se aofaiga o le malosi, ia aloese mai le atuatuvale ma le vaivai o le tino. E fautuaina le faʻalauteleina o lau mea taumafa i meaʻai e aofia ai vailaʻau gaosi lelei. E mafai ona avea ma fualaau faisua, pata, meli, fualaau fou ma mamago. E taua le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o mea e taʻua o calories gaogao o loʻo i ai i paʻu, kuki, suti, keke ma pusa.

Glycemic Product Index

O lenei faailoilo e atagia mai ai pe faapefea e aʻafiaga o mea taumafa ona aafia ai le maualuga o le kulukose toto pe a uma ona 'ai. Faʻavae i le GI o le kulukose, lea e tutusa ma le selau iunite. O isi oloa uma e faʻavae i lenei tau.

E tatau ona manatuaina o oloa e mafai ona faateleina lo latou taua pe a maeʻa togafitiga vevela ma suiga i le tumau. Ae o le tuusaunoaga nai lo le tulafono. O nei tuusaunoaga e aofia ai koko koko ma beets. E fou, o nei fualaau faisua ei ai sina maualalo o le kulukose, ae i totonu o vai inu ua maualuga tele.

O vine e faia mai fualaau aina ma fualaʻau ma sina maualalo o le kulukose o se mea faʻapitoa. A o faagasolo, latou te "leiloa" le fiva, lea e nafa ma le tufatufa ma le tuʻuina o le kulukose i totonu o le toto.

O meaʻai ma meainu uma ile kulukose ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • 0 - 50 iunite - tau maualalo,
  • 50 - 69 iunite - o le tau aogā, o ia meaʻai e afaina ai le maʻisuka ma e le fautuaina mo i latou o loʻo tauivi ma le mamafa o le mamafa,
  • mai le 70 iunite ma luga - maualuga taua, meaai ma meainu faatasi ai ma ia faailoga e faʻasaina tagata gasegase i se maʻi "suamalie".

E tatau foi ona maitauina e tatau i tagata soifua lelei atoatoa ona vavaeese meaʻai ma meainu ma le maualuga o le GI mai le taumafataga, talu ai o ia meaʻai e le taua tele mo le tino ma e le faʻafefeina ai le fiaai mo se taimi umi.

Tuua Lau Faamatalaga