O a metotia sili ona aoga i le togafitiga o le maʻisuka

* Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le 2017 e tusa ai ma le RSCI

O le tusi talaaga o loʻo aofia i le Lisi o faʻataʻitaʻiga faʻasaienisi a le Komisi o Aloaia Maualuga.

Faitau i le lomiga fou

Fai mai tagata atamamai o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi: "O le maʻisuka o se faafitauli i tausaga uma ma atunuu uma." I le taimi nei, o le maʻisuka malosi (DM) e ave le tolu o vaega i mafuaʻaga tuusaʻo o le oti pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le oncological, o le mea lea, o le tele o mataupu e fesootaʻi atu i lenei faʻamaʻi na faʻaalia i le setete ma le feterale i le tele o atunuu o le lalolagi.

Fai mai tagata atamamai o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi: "O le maʻisuka o se faafitauli i tausaga uma ma atunuu uma." I le taimi nei, o le maʻisuka malosi (DM) e ave le tolu o vaega i mafuaʻaga tuusaʻo o le oti pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le oncological, o le mea lea, o le tele o mataupu e fesootaʻi atu i lenei faʻamaʻi na faʻaalia i le setete ma le feterale i le tele o atunuu o le lalolagi.

I loʻu manatu, o le Komiti Faafoe Faafoe Faavaomalo i luga o le Suʻesuʻega ma le Faʻatulagaga o le Maʻisuka Misa (1997), o le maʻisuka o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le maʻisuka lea e mafua mai i le hyperglycemia, o le taunuuga o le faaletonu o le inisalini, gaoioiga o le inisalini, poʻo se tuufaatasiga o nei mea uma e lua.

Pulegaituaiga 2 maʻisuka

Ua maua nei molimau i le salafa o le lalolagi, o le lelei o le puleaina o le maʻisuka e mafai ona faaitiitia pe puipuia ai le tele o faafitauli e fesootaʻi atu i ai.

E tusa ai ma le pulega lelei o le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻamaoniga faʻamaonia e faʻapea, o le faʻaleleia lelei o le puleaina e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o micro-ma macroangiopathy.

O se suʻesuʻega o le suʻesuʻeina DCCT e 10 tausaga (Puleaina o le maʻisuka ma ona faʻafitauli) na faʻaalia ai mo le faʻaititia o pasene uma o le hemoglobin glycated, na faʻaititia ai le 35% o aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le microvascular (retinopathy, nephropathy). E le gata i lea, o taunuuga o lenei suʻesuʻega na faʻaalia manino ai le pulea malosi o le toto, faatasi ai ma le faʻamautuina o le toto, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o maʻi fatu fatu, maʻi o le cerebrovascular, ma le angiopathy lautele i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Faʻavae i lenei mea, o le sini autu o le togafitiga o le faʻamaʻi o le taui sili ona atoatoa mo le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo. Naʻo le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa ma le pathogenetically, faʻataʻitaʻiga o le faʻagasologa masani o le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le gasegase, faʻaitiitia le alualu i luma i le β-cell, masima o maʻi ma le lamatiaga o le hypoglycemia, faapea foi ma le manaʻoga e toe faʻafoʻiina le inisalini ma maua ai le faʻatautaia o le taimi umi.

I aso nei, e le mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2, ae mafai ona lelei le pulea ma ola i se olaga atoatoa.

O le ituaiga 2 o le puleaina o le maʻisuka e aofia ai auala nei e foia ai faafitauli autu:

• suiga o olaga (faiga o meaʻai, faagaioiga faaletino, faʻaititia o le mamafa),

• fualaau (vailaʻau o le hypoglycemic oral, incretinomimetics, insulin therapy).

E ui i le tele o lomiga lata mai i luga o le puleaina o le maʻisuka ituaiga 2, na lomia lata mai nei, ae le o fomaʻi uma ua i ai se algorithm mo le togafitia o lenei maʻi ogaoga. O se toe teuteuina o le Tulafono Faatonutonu a le American Diabetes Association (ADA) ma le Faalapotopotoga a Europa mo le Suesueina o le Maʻisuka (EASD) e faatatau i le puleaina o le hyperglycemia i le ituaiga suka 2 o le maʻisuka ua amataina nei ma lomia.

Laulau 1 o loʻo tuʻuina atu ai faʻasalalauga faʻaonaponei faʻaonaponei faʻaonaponei, ma amanaia lo latou aoga, lelei ma faʻafitauli.

O se vaega taua tele o le faʻataʻitaʻiga numera faʻamaonia mo le totogi o le maʻisuka ituaiga 2. I le 1999, na faʻasalalau taʻiala mo le tausiga o le maʻisuka ituaiga 2, lea na tuʻuina atu ai taʻiala mo le totogiina o le maʻi. E taua tele le gauai faapitoa i le manaʻoga mo le pulea malosi e le gata o le gaosiga o le gaʻo, ae faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi o le lipid, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga o le toto maualuga e ala mai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka, poʻo le lamatiaga o le tupu aʻe o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 (Table 2-4).

Le filifiliga o togafitiga ma lana matafaioi i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

E tele suʻesuʻega i le salafa o le lalolagi o loʻo taulai atu i le sailia o togafitiga lelei mo le maʻisuka. Ae ui i lea, aua nei galo o le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, o fautuaga i suiga o olaga e le taua tele.

O mataupu faavae o le togafitiga o meaʻai

• paleni paleni paleni 6 taimi i le aso, i ni vaega laiti, i le taimi e tasi, lea e fesoasoani i le faatumauina o le mamafa i totonu o taʻaloga masani ma taofia ai le sologa lelei o suiga i le taimi o le glycemia levels

• mo le mamafa, o le taumafa maualalo-kalori e faʻaalia (≤1800 kcal)

• faʻatapulaʻa o mea faigofie, faigofie faʻaleaʻolosi gaʻo (suka ma ana oloa, meli, sua o fualaau suamalie)

• faʻaopopoina le faʻaaogaina o meaai faʻamalaʻau-mai le 20 i le 40 g i le aso)

• faʻatapulaʻaina o meaʻai gaʻo maualuga <7.5%, anapogi glycemia> 8.0 mmol / l ma BMI Literature

Uiga o togafitiga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi mo le togafitiga lea e manaʻomia ai le faʻatasi. O togafitiga o gasegase e fesoʻotaʻi faʻatasi ma faʻasologa o inisalini i aso uma.

Faailoga o le maʻisuka.

O le autu lenei ma e na o le auala lava e taulimaina ai le mea na tupu mai le amataga o le maʻisuka ituaiga 1. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga autu, i le faʻaopoopoga i vailaau e leai ni vailaʻau faʻamalosi. meaʻai, pa'ū o le mamafa ma faamalositino faifaipea, o le faʻaaogaina o vailaʻau o vailaʻau faʻasaina.

O le togafitiga o insulin e faʻaaogaina foi i le vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ae ui i lea, o le manaʻomia ona faʻaaoga e tulaʻi mai, e fai ma tulafono, i taimi mulimuli o togafitiga.

I togafiti o maʻisuka e tatau ona aofia ai:

  • togafitiga o meaʻai
  • gaoioiga faaletino
  • taotoga togafitiga
  • togafitiga faafomaʻi.

E tatau ona faamamafa atu faapea o togafitiga e le o togafitiga e taua tele e pei o togafitiga fualaau faasaina. O nisi taimi i le uluai laasaga o le maʻisuka ituaiga 2, o meaai ma faamalositino e lava lea e pulea ai le glycemia (toto kullukose) e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina ma le inisalini.

I le mavae ai o ni nai tausaga, pe a vaivai le punaoa (gaosia e le pancreas), e tatau ona e suʻe i le falemaʻi.

O se elemene taua i le togafitia o soo se ituaiga o le maʻisuka o le suia lea o masaniga taumafa. O le faʻamoemoe o nei suiga o:

  • faaleleia atili o le gaosiga o gaʻo ma gaʻo,
  • puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli, e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, retinopathy o le maʻisuka,
  • faaititia le lamatiaga o le atherosclerosis e faatupuina (o le hyperinsulinemia e faatelevaveina le atinae o le atherosclerosis).

Ina ia mafai ona fuafuaina fautuaga, o se taumafaiga a le tagata lava ia i tagata mamaʻi ma se iloiloga o lona gafatia moni e talafeagai.

Tusa 1 maʻisuka togafitiga

Ole ituaiga o maʻisuka e afaina ai tamaiti ma tagata talavou. O lona mafuaʻaga o le faʻaleagaina o tamaʻitaʻi o le pancreas e maua ai le inisalini e ala ia latou lava faʻafitauli. Faailoga o le maʻisuka e naʻo le 80-90% o peta beta (faʻasaʻo le hormone) e faʻaleagaina.

Pau le togafitiga lelei o le faʻatumu lea o le siama o le hormone e ala i le tuiina o le inisalini mo aso uma o totoe o lou olaga. O se galuega sili ona taua e faia foi e ala i se filifiliga lelei lelei ma gaoioiga faaletino.

Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga

O le faʻamaʻi e mafua ai le faʻaaogaina o otaota, o le puleaina o le inisalini e tatau ona faʻatinoina mai le amataga ma faʻaauau pea seia oʻo i le iuga o le olaga. E tatau foi ona suia le fualaau o le fualaau faasaina, e fuafua i manaoga o le tagata maʻi (i le amataga o loo i ai le pulelaa totoe o le inisalini, o lona uiga o le aofai o le pulega o fualaau faasaina atonu e itiiti ifo). E le gata i lea, o nisi tulaga (iniseti, fiva, faamalositino) e suia ai le manaoga o le tino mo le inisalini.

Ua i ai nei le tele ituaiga insulin. Lea e eseese i le taimi faʻatino ma le ausia o le maualuga maualuga o le faʻamasinoga i le toto toto. O le inisalini maualuga tele e amata ona galue i lalo ifo o le 15 minute pe a uma le pulega, ausia le maualuga maualuga pe a uma le 1-2 itula, ma tumau le aafiaga mo le 4 itula.

Inisalini faatasi ai ma le umi o le gaioiga o le gaioiga, lea e amata ona galue pe a ma le 2-4 itula mulimuli ane, e oʻo i le tumutumu i le 4-6 itula i le maea ai o le pulega, e faʻaalia uiga tutusa. I le tulaga o le inisalini umi, o aʻafiaga e faʻaalia pe a maeʻa le 4-5 itula, o le maualuga maualuga e oʻo atu ile 10 itula, ma faʻagata le galue pe a maeʻa le 16-20 itula.

Talu ai nei, o le mea ua taʻua e le mafaitaulia inisalini analogueslea e amata ona galue pe a ma le 2 itula talu ona uma le pulega ma o le maualuga o le maualuga o le maualuga e tumau pea i le uati.

O le i ai o le tele o ituaiga o inisalini e mafai ai ona filifili le ituaiga o togafitiga e tusa ai ma manaoga ma le soifuaga o le tagata maʻi. E tele ni faʻataʻitaʻiga o togafitiga o inisalini. Ae ui i lea, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le mamanu o mamanu.

E aofia ai le faʻaaogaina o togi laiti o le inisalini umi poʻo ni mea e le mafaamatalaina e tumau ai le kulūkose i le taimi o le uati. Ma ao lei faia taumafataga taitasi, o vailaau faʻamalosi e tatau ona faʻatautaia i se aofaiga e lava i le tele o meaai.

Big faʻasolosolo i togafitiga o le maʻisuka O le faʻavaeina o pamu insulin, e mafai ai ona faʻafoʻiina pea le hormone i le aso e aunoa ma le manaʻomia mo inisiua. Ona o lenei mea, na maua ai e tagata gasegase le tele o le saʻolotoga i le tulaga o meaʻai ma taaloga.

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 1

O meaai o le maʻisuka e faʻavae i luga o tulafono lava e tutusa ma soʻo se taumafa faapaleniina o se tagata maloloina. O meaai e tatau ona masani, ma o lo latou kalori o loʻo aofia uma lava. Faʻalogo lelei i vaega tatau o meaʻai.

I le taimi inisalini togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaauau pea o le tui, e tatau i tagata gasegase ona 'ai meaai i le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso ma se faʻataunuʻu o le kalori ma se fua faatatau talafeagai o palatini, suga ma gaʻo.

O le tele o manaʻoga masani (50-60%) e tatau ona avea ma carbohydrates, aua o latou o le punavai autu o le malosi mo tagata. Ae e tatau ona e 'ai, muamua lava, o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi o loʻo i ai i fatu, fualaʻau ma fua. Ma toetoe lava a vavaeeseina atoa le sucrose, o se vailaau faʻataʻivaʻavave ma e taʻitaʻia ai le faigata o le puleaina o le hyperglycemia pe a uma ona 'ai.

A itiiti ifo ma le 15% o le malosi e tatau ona maua mai i aʻafiaga. I totonu meaai mo le maʻisuka e tatau ona aofia, muamua, mea uma, o faʻamalosi atoatoa (o meaola manu) e aofia uma ai ituaiga o mea amino oona, e le pei o le tele o palatini.

O le gaioiga o le tino e tatau ona faʻaititia i le 30% o le malosi ole aso. E taua tele o gaʻo tumu (manu) e le sili atu i le 10% o le malosi tuʻuina atu. O le gaʻo faʻamamaina o gaʻo o loʻo maua i mea taumafa e sili atu ona aoga.

Faiga faamalositino ma le maʻisuka ituaiga 1

O gaioiga faaletino e taua tele i le togafitiga o le maʻisuka, ae mafai foi ona mafua ai tulaga matautia matautia. O le mea lea, e taua le malamalama i le aʻafiaga o taʻaloga i luga o le gaosiga o le gaʻo. O le avega e mafua ai ona sili atu le nofouta o sela i le gaioiga o le inisalini - o se taunuuga, o isi kulukose mole molelaʻau e ulu i totonu o sela, ma, o lona uiga, o lona faʻamaualalo i le toto ua paʻu.

Afai e te le suia le togafitiga, o le maualuga ole glucose, lea e na o le pau lea o le punavai o le malosi mo le faiʻai, e mafai ona faaititia, ma o le a taitai atu ai i se coma. O le mea lea, o le faamalositino e tatau ona fuafuaina.

Aʻo leʻi amataina se taʻaloga, e tatau ona e faʻaopopo se vaega faaopoopo o mea inu gaʻo, ma faʻaitiitia ai foi le tui ole inisalini. Afai e umi le aʻoga, e tatau ona e mafaufau e uiga i se isi taumafataga i le aʻoga.

O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka o se vaega taua o togafitiga. O le malamalama i le natura o le faʻamaʻi e le maʻi o le a matua faateleina ai avanoa o togafitiga talafeagai. O le tagata maʻi e tatau ona mafai ona suia le fualaau o fualaau faasaina e fuafua i le olaga ma meaʻai. E i ai le tele o le aʻafiaga i le tuai i le atinaʻeina o faʻalavelave lea e faʻaititia ai le lelei o le olaga.

Pancreas po o le gaosiga o le islet

O se isi mea togafitiga o maʻisuka faʻaonapo nei. O le pancreas uma lava e masani ona totoina i le fatugaʻo, i tagata na mafua ai le faʻamaʻi o le fatu.

O lenei mea e faʻamautinoa le tutoatasi mai faʻamaʻi pipisi ma togafitiga o inisalini. O le faʻafitauli o le manaʻoga lea e taofia le taofiofia o totoga o totoga gaʻo, lea e tele aʻafiaga itu.

E naʻo le vaeluagaina o tamaʻitaʻi e fesoʻotaʻi ma le itiiti ifo o aʻafiaga. Ae peitaʻi, a mavae sina taimi, o nei sē e faʻavaivaia ma e manaʻomia ona toe totoina.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga masani lea o le maʻisuka. E tusa ma le 5% o sosaiete i lo tatou atunuu. I lenei tulaga, o le faafitauli e fesootaʻi atu i le gaioiga o le inisalini ma lana pule. I lalo o le aʻafiaga o se mea taua (o le tele o le manuʻa), o le tino e mafai ona faʻasao i le gaioiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le pule.

Togafitiga o le maʻisuka e matua mamafa tele ma e manaʻomia ai le faʻatasi.

O le pancreas e maua ai le sili atu o le homone seia oʻo ina faʻaumatia lona malosi, ma ua faʻaleagaina atumotu. E iai se faafitauli fou - le maua o le inisalini ma le malosi o le insulin resistance. O le gasegase o le gaosiga o le gaosiga o loʻo faʻalavelave ma ua tupu aʻe ai le hyperglycemia.

I le maʻisuka ituaiga 2, o mea tau le siosiomaga e tele sona taua - o le ituaiga soifuaga, meaʻai, mamafa o le tino ma le manava o le tino. Togafitiga e amata i se suiga i nei elemene. Faatasi ai ma a latou fesuiaiga talafeagai, e mafai ona e toe maua mai mai lenei faʻamaʻi matautia.

Afai e le mafai, e faʻaaogaina sui sooga antidiabetic oral. Seiloga e le mafai e le pancreas ona galo le gafatia e maua ai hormones e amata le togafitiga o le inisalini.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

O togafitiga faʻamaʻi e taua i le tau faasaga i le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o mea, aemaise lava le gasegase o le tino, o le mea sili lea ona taua e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. E faʻatusatusa e sili atu ma le 75% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa pe mamafa.

I lenei tulaga, o se laasaga taua i maʻisuka togafitiga o se meaai paleni-calorie, lea e tau atu i le paʻu mamafa.O se taumafataga o le a fesoasoani ia te oe e pulea le maʻisuka ma puipui foi oe mai aʻafiaga le lelei o le meaʻai, e pei o le maualuga o le toto maualuga, faʻamaʻi faʻatasi ma, sili atu, atherosclerosis.

O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino e na o le 5-10% e taʻitaʻia ai le faʻaleleia atili o le metabolism o gaʻo ma gaʻo. O le manatu o togafitiga o meaʻai e matua taua ma faʻamalosia i togafitiga o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le faʻaofiina o elemene uma o togafitiga i totonu o le olaga i aso taitasi o le tagata maʻi e matua faigata, ma o nisi taimi e le mafai. O lenei faafitauli e masani ona afaina ai tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 na maua ile tausaga matua pe ogatotonu.

O mataupu faavae lautele o le "maʻi o le maʻisuka" e aofia ai:

  • le manaʻomia ona 'ai e le aunoa
  • toniga o le kalori i meaʻai taitasi,
  • calorie restriction of food (i le tulaga o tagata e le o iai ni tagata),
  • o le filifiliga sao o le taumafataga, lea e puipuia mai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis.

E pei ona mafai ona e vaʻai, i lalo o le faʻamatalaga maʻisuka meaai e taua tele se olaga ola maloloina ma le taumafa lelei o meaai ma faʻatapulaʻa calories. Aʻo leʻi amataina le taumafataga, e taua le iloa pe mafai e le tagata gasegase ona mamafa le mamafa o le tino. I le mamafa o tagata, e tatau ona faʻaititia le aofai o kalori ua ave, i luga o le mamafa o tagata, faateleina.

O le faafitauli ogaoga i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le mamafa. E taua le faʻatusatusa saʻo o le mamafa o le tino e tatau ona e taumafai mo (maualuga 2 kg i le vaiaso).

O le mea lea e sili ona taua o le tino o le mamafa o le tino:

  • Tulafono a Brock: (maualuga i le cm - 100). Mo se faʻataʻitaʻiga, mo tagata mamaʻi e maualuga le 170 cm, o le mamafa sili ona lelei e 70 kilokalama,
  • Lorentz pule: (maualuga i le cm - 100 - 0.25 * (maualuga i le cm - 150) Mo se faʻataʻitaʻiga, e maualuga le 170 cm - 65 kilokalama.

Faʻalagolago i le mamafa o le tino ma le ituaiga o galuega o loʻo faia, o loʻo tuʻuina atu i lalo nei mea o calorie i aso taitasi:

  • mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga faʻapitoa: 20-25 kcal / kg mamafa o le tino,
  • mo tagata e galulue i avega mamafa: 25-30 kcal / kg,
  • mo tagata o loʻo i ai se avega mamafa o le 30-40 kcal / kg.

O tagata e maua i le maʻisuka ma le mamafa tele e tatau ona faʻaititia le calorie i aso taitasi o le 250-500 kcal / aso. Ma le lelei, o le meaai e tatau ona faʻaopoopoga i le faʻatinoina masani ma masani.

I le taimi nei, o meaʻai ma se faʻaititia tele i le kalori, mo se faataitaiga, e 700 kcal po o le 1000 kcal i le aso, e le fautuaina. O nei meaʻai e masani lava ona faʻaumatia i le toilalo ona o le tele o tapulaa e aveesea mai ai le tagata maʻi i se lagona o le faamoemoe ma mafua ai ona leai se talitonuga i le tagata fai meaʻai.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e togafitia i se taumafataga po o meaʻai ma vailaau faʻafofo, e mafai ona faʻauʻu e tusa ma le 3-4 aʻai i le aso. O tagata e maua togafitiga o le inisalini e tatau ona 'aʻai e tusa ma le 5 taimi i le aso. E manaʻomia lenei manaʻoga togafitiga malosi o le inisalini.

Ole tele ole inisua ole inisalini e manaʻomia ai puipuiga talafeagai i le tulaga ole taumafa. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona aloese mai le hypoglycemia e lamatia ai le ola.

Le fua saʻo o vaega autū o le taumafataga mo le maʻisuka:

O vailaau mai meaʻai e pei o laau toto, iʻa ma moa e manaʻomia.

Fats e le tatau ona silia ma le 30% o le aofaʻi o calorie. E taua tele lenei mea mo tagata e sili atu ona faigata ma e iai foʻi faʻafitauli o le maʻisuka i le ituaiga o atherosclerosis. I le taimi nei, ua talitonuina o gaʻo tumu (mea leaga) o loʻo i ai i meaʻai ma meaʻai susu e tatau ona sili atu ma le 10% o taumafa i aso taʻitasi. O le faʻaaogaina o gaʻo mai le suāuʻu olive, vine vine, ae i limite faatapulaʻa e fautuaina.

Carbohydrates e tatau ona 50-60% o le aofaʻiga atoa o le malosi. O le tele lava, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa o loʻo maua i gaosiga ma isi mea totino e fautuaina.

O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai e aunoa ma le 'ai o fiva i le taimi lava e tasi e mafai ona mafua ai le vevela o le hyperglycemia (faateleina le toto suka). Sugars e pei o le sucrose (vaega o le suka paʻepaʻe), fructose (suka o loʻo i totonu o fua) e mafai ona faʻaaogaina i sina vaega tele pe vavaeese atoa mai le meaai.

O le aʻafiaga o le ava i luga o le vasega ma togafitiga o le maʻisuka e mafai ona lelei pe le lelei. O aoga o le faʻaaogaina o le tele o le ava o loʻo i ai i ona aafiaga aoga i luga o le cardiovascular system.

O se aafiaga lelei ua faailoa mai o se faateleina i le numera o vaega ole HDL o le cholesterol, o le faaitiitia o le toto coagulability, o le faaitiitia o le toto insulin levels ma le faateleina o le lagona o le insulin.

Ole aʻafiaga leaga o le taumafa ava malosi e fesoʻotaʻi ma lona maualuga ile calorie (7 kcal / g o le ava), faʻapea foʻi ma se lamatiaga tele o le hypoglycemia pe a uma ona inu. O le mea e taua, o le hypoglycemia e mafai ona tupu pe'ā uma ona inu sina vaega o le ava malosi, e masani lava i ni nai itula talu ona faʻamaʻaina, ma o foliga o le inupia e talitutusa lava ma uiga o le hypoglycemia ma o nei tulaga uma e faigofie ona fenumiai. O se faafitauli ogaoga i le taumafaina o le ava o le aʻafia lea o mea ua fai ma vaisu.

I le taimi nei, o le taumafa aupito maualuga e faatagaina:

  • 20-30 g o le ava malosi (2-3 iunite) i le aso mo alii,
  • 10-20 g o le ava (1-2 iunite) i le aso mo tamaitai i tulaga o le ethanol mama.

E tasi le iunite (10 g) o le ava malosi e aofia i le 250 ml o le pia, 100 ml o le uaina ma le 25 g vodka.

Le lava le gaioiga o se tasi lea o mea e mafua ai le atiaʻe o le maʻisuka. Ma o gaoioiga faifai pea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi e oʻo atu i le 60%. O le faamalositino e i ai se aafiaga aoga i le gaosiga o le gaʻo, ma faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini. E le gata i lea, ao faagasolo le faamalositino, o le maualuga o le kulūkose e faateleina, ma, o lona uiga, o lona maualuga i le toto ua faaitiitia.

Ituaiga o maʻi suka

E lua ituaiga o faʻamaʻi - ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Isi ituaiga e aofia ai:

LADA - maʻisimune diabetes i tagata matutua,

e seasea lava, o ituaiga ituaiga o maʻisuka e masani ona filifilia - MODY,

maʻisuka maʻisaga - e mafai ona tupu na o le taimi o le maitaga.

Mafuaaga ma tulaga lamatia mo le maʻisuka

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le le atoatoa o lona lava inisalini. O le mafuaaga o le faʻaleagaina o le peta paneta e maua ai le insulin. E masani lava, o le maʻi e tupu i le tamaitiiti (i le 4-6 tausaga ma le 10-14 tausaga), ae mafai ona tupu i soo se taimi o le olaga.

I le taimi nei, o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata taʻitoʻatasi taitoatasi e le o lauiloa atoatoa. I le taimi lava e tasi, o tui, faʻalavelave, viral ma siama faʻamaʻi e le o se mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, e na o nisi taimi e fetaui lelei i le taimi ma le taimi o le maua o le maʻisuka. E mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma genetics, ae e leʻo 100% faʻamalamalamaina.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻataʻitaʻiga mataʻutia o le faʻafitauli o le gasegase, faʻapitoa, o le solia o le absorption o carbohydrates (glucose). I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini e tumau pea mo se taimi umi, ae o le gafatia o masini e ave ai inisalini ma glucose i totonu o siama e le afaina, e mafua ai le hyperglycemia - o le faateleina o le toto glucose concentration.

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea o le le lava o le inisalini gaosiga muamua, i le ituaiga lona lua o le maʻisuka ua lava le insulin i totonu o le toto. O nisi taimi o le inisalini e mafai ona faʻapipiʻi tele, ona o se taumafaiga a le tino e foia le faafitauli o le malepelepe o le "auala felauaiga," ma faʻalauteleina ai le gaosiga o le pule o le kulukose.

O le mamafa o le mamafa ma se vailaau faʻasolo. I le avea ai o se tulafono, o se tuufaatasiga o nei tulaga e lua e talafeagai. I lenei tulaga, o le mamafa mamafa e mafai ona matua laitiiti lava, ae e tu latalata ane i le puimanava. O le genetic predisposition mo tagata taʻitoʻatasi e faʻatatau taʻitoʻatasi, e faʻavae i luga o ana lava fesuiaiga o genes ma le i ai o ni aiga vavalalata ma le maʻisuka.

I le 2017, o le faʻamalologa ma le toe maua mai i le maʻisuka ituaiga 2 na muamua faʻafeiloai i le Iunaite Setete, Europa, ma Rusia. Na talitonu i ai muamua e le mafai. I le taimi nei, ua suʻesuʻeina e le au suʻesuʻe suʻesuʻe faafomai i le salafa o le lalolagi, i nisi tulaga, o se fofo atoatoa mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai. O le auala i lenei mea o le faʻamautuina o le mamafa o le tino.

O le falemaʻi a le EMC ua atiaʻe se taʻiala taʻitasi i tagata gasegase ma le maʻisuka. Faʻasaga i tua o fualaau faasaina o le toto toto, o vasega e faia e fuafua i le faasaʻoina o taumafataga faatasi ai ma le au fai meaʻai ma le mafaufau o le mafaufau.

I le avea ai o se taunuuga o se auala tuʻufaʻatasia, ua mafai ai ona matou ausia se taunuuga mausali - e faʻasoa ai le mamafa ma le suka o le tagata maʻi.

I le EMC Genomic Medicine Center, o loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega faʻasolosolo i luga o se predisposition i le maʻisuka ituaiga 2. E masani ona tupu le faʻamaʻi ona o le fatuina o le iniseti e le lava le faʻasolosolo i le tali atu i le faʻaaogaina o meaʻai maualuga-gaʻo. O le iloa o lou lamatiaga e mafai ai e oe ona amata puipuiga e tusa lava pe leʻi oʻo i le faʻagasolo muamua o le vavaega i suʻega toto.

Mo tagata gasegase, e taua le iloa oa latou lava togafiti e mafai ona aʻafia ai amioga taumafa. I le tele o tulaga, o suʻesuʻega faʻavae e maua ai se tali i le mafuaʻaga o le toilalo o le tele o taumafataga ma metotia, lea e mafai ai ona tatou faʻamaonia le auala mo a tatou tagata maʻi.

LADA - Autoimmune Diabetes

O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo faʻaalia i le ata tuʻufaʻatasia o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻi e maua mai i se sosoʻo malie ma i le amataga o le faʻaaliga e mafai ona faʻaalia mai ma faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 2. O tagata maʻi ua masalomia LADA e manaʻomia se faʻamautinoaga saʻo ma togafitiga a le tagata lava ia, lea e ese mai togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

MODY -maʻisuka "talavou"

O se monogenic lenei, o le ituaiga o maʻisuka, lea e masani ona tupu i le talavou po o le 20-40 tausaga. O tagata maʻi faʻatasi ma le MODY e masani lava ona i ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka i le toetoe lava o augatupulaga uma, o lona uiga, o aiga na maua i le maʻisuka ao laiti ma o latou tamamatua, tina ma uso ma tuafafine.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le auala autu mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka o suʻega suʻega. O le tele o taimi, o le kulukose i le toto vevela ua fuafuaina. I nisi tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu ni faʻataʻitaʻiga faaopoopo e faʻamalamalama ai le siama, mo se faataitaiga, se suʻega o le faapaleni o le glucose, faʻaauau pea le mataituina o le kulukose toto (CGMS sensor).

Afai e masalomia se ituaiga o maʻisuka, o le Center for Genomic Medicine EMC o loʻo faʻataunuʻuina diagnostics moléculaire, lea e mafai ai e oe ona faʻamautu se faʻamaoniga saʻo ma iloilo le faʻataʻitaʻiga mo tamaiti e leʻi fananau mai e faʻatatau i lenei maʻi. E le gata i lea, e mafai e tagata gasegase ona suʻeina le suʻega o suʻega e malamalama i la latou gasegase i le maʻisuka atoa ma ona faʻafitauli (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasologa o le maʻisuka).

Mo tagata e maua i le maʻi suka, e taua tele le iloa pe o le a le aʻafiaga o le kenera mo isi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, fatuga o fatugaʻo poʻo fatu, ona o le maʻisuka e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le tele o aʻafiaga faateleina. Faʻafetai i faʻamatalaga faʻapitoa, e mafai ona fuafua le tele o suʻesuʻega masani i le taimi ma maua fautuaga taʻitasi e uiga i le ola ma meaʻai.

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka i falemaʻi ile EMC o loʻo faʻatinoina i se taimi vave e mafai ai, e tusa ai ma tulafono faʻavaomalo ma i lalo o le vaavaaiga a le endocrinologist.

Togafitiga o le maʻisuka i EMC

E maua e le EMC le togafitiga atoatoa o le maʻisuka, lea e masani ona auai ai tagata gasegase eseese i le puleaina o tagata gasegase. A maeʻa suʻesuʻega, e mafai ona tuʻuina atu i le tagata gasegase se faʻatalanoaga ma tagata tomai faapitoa: endocrinologist, ophthalmologist, cardiologist. E manaʻomia lenei mea ona o le eseʻese o le vave o le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli. Muamua lava, faʻafitauli loloto i gaʻo ma mata. E le gata i lea, o faʻatalatalanoaga faʻapitoa a tagata tomai faapitoa e faʻapitoa i tulaga faʻavaomalo i le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi mo le maʻisuka ua maua.

O togafitiga faʻaonapo nei mo le maʻisuka e le mafai lava ona faasaʻoina le ituaiga olaga, lea e masani ona sili ona faigata mo tagata gasegase e mamafa tele. E tatau ona fetuutuunai le ituaiga o meaai, amata polokalame toleniga na fautuaina e le tagata tomai faapitoa. O le lagolago a fomaʻi e taua tele i le taimi nei: o se endocrinologist ma se fomaʻi, ma, pe a tatau ai, o se tagata fai meaʻai, cardiologist, psychotherapist, ma isi tagata tomai faapitoa. A aunoa ma le faʻasaʻoina o le olaga, e mafai ona faaitiitia le aoga o togafitiga.

Togafitiga e masani ona aafia ai le togafitiga o le inisalini ma le mataʻituina pea o le kulūkose toto. E tusa ai ma le molimau, e mafai e le fomai ona faatonu le pulea e faʻaaoga ai se glucometer poʻo le faʻaauau pea le siakiina o kulūkose i aso taʻitasi mo ni nai aso. I le mataupu mulimuli, e mafai ona suʻeina ma auʻiliʻili mafuaʻaga o le faʻaaogaina o le kulukose mo le tele o mea. E taua faapitoa lava lenei mea mo tagata mamaʻi e maualalo le kulukose poʻo le faʻaauau o le hypoglycemia, mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka. O se masini feaveai (laʻititi) faʻaoga glucose i le lima minute mo le 7 aso; o le faaaogaina e le afaina ai le masani a le tagata maʻi (e mafai ona e aau ma taʻalo faʻatasi ma ia). O faʻamatalaga auiliiliga e mafai ai e le fomaʻi ona maua le iuga o le tali atu i togafitiga ma, pe a manaʻomia, fetuunai le togafitiga.

Faʻatau togafitiga

Togafitiga e aʻafia ai foʻi togafitiga faʻamalositisi ma fua o le suka, lea e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻatulagaina mo le faʻaaogaina o punaoa peta-cell pancreatic. O se fua talafeagai lea e puipuia ai faʻafitauli eseese. I nisi tulaga, o le togafitiga o le inisalini e faatonuina mo se taimi le tumau, mo ni piriota pupuu. Mo se faʻataʻitaʻiga, aʻo leʻi faia le taotoga poʻo taimi o le taufaasese, pe a maualuga le maualuga o le kulukose mo nisi mafuaaga. A maeʻa ona pasia le "pito", e toe foi atu le tagata i le togafitiga masani o fualaau faasaina muamua.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga e aofia ai le faasaʻoina o meaʻai ma le soifuaga o le tina o loʻo faatalitali, faapea foi ma le pulea lelei o le kulūkose. E naʻo nisi tulaga e mafai ona faʻamautuina ai le togafitiga o le inisalini. EMC fomaʻi ma tausisoifua latou te tuʻuina atu aʻoaʻoga ma tuʻuina atu le fesoasoani mo tagata maʻi ile togafitiga o le inisalini.

Pamu ma auala faʻaonapo nei mo le fuaina o le kulukose toto

O pamu insulin e tuʻuina atu ai ia te oe le sili atu le puleaina o lou maʻisuka. O togafitiga faʻatasi ai ma le fesoasoani a pamu e mafai ai ona e ulufale i le inisalini i pusa ma faʻataʻitaʻiina i le latalata i le gaioiga masani o se pancreas maloloina. E manaʻomia pea le puleaina o le kulukose, ae o lona faʻaitiitia o le faʻaitiitia.

Pumps e mafai ona faʻaitiitia ai le tui o le insulin, le numera o injections ma faʻaitiitia le laasaga, lea e sili ona taua mo tamaiti ma tagata gasegase e maualuga le lagona ile inisalini. O pamu insulin e laiti tele ma se faatanoa ua tumu i le insulin, lea e faapipiiina i le tino o le tagata maʻi. O le vailaau mai pamu o loʻo faʻaaogaina e aunoa ma se faʻaletonu: o le inisalini e maua mai i se micro-catheter faapitoa. O se mea e manaʻomia muamua o le aʻoaʻoina lea o le maʻi poʻo matua tulafono o le faitauina o tui inisalini, siakiina o le toto o le kulukose o le toto. O le naunautai o le tagata maʻi e aʻoaʻo pe faʻafefea ona pulea le pamu ma faʻavasega iuga e taua tele.

Togafitiga o le maʻisuka i le falemaʻi o le EMC ile Moscow e faia e tusa ai ma tulafono faʻavaomalo i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi poto mai Rusia, Siamani, ma Amerika.

Agelu antidiabetic oral

Afai meaai mo le maʻisuka ma le gaioiga faʻaletino, e le aoga, poʻo, e masani lava o le mataupu, e faigata ona faʻamalosi, togafitiga i le falemaʻi.

E lua vaega autu o vailaʻau o le maʻisuka: faʻamalosia le gaosia o le inisalini i le paʻu ma faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E filifilia i latou e faʻatatau i mea o loʻo iai i le tino: faʻamalosia o le inisalini po o le faʻavalea o le hormone.

O fualaau o vaega eseese e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le tasi ma le isi e faʻamautinoa le pulea lelei. A maeʻa le aoga, e faia le inisalini. I le taimi muamua, e mafai ona faʻaaogaina ni atopaʻu laʻititi aʻo faʻaaogaina fualaau. Ae peitai, i le faaiuga latou te fesuiaʻi i le inisalini atoatoa o le inisalini.

Tuua Lau Faamatalaga