Oseoarthropathy o le Maʻisuka

O le maʻi suka e aumaia faʻatasi ma faʻafitauli e aafia ai le tele o tino.

O le vae o le Carcot poʻo le maʻisuka osteoarthropathy (OAP) o se taunuuga ogaoga o le maʻisuka malosi (DM), lea na aʻafia ai le faʻamaʻi faʻasalaga o le vaega o le musukalokelet system of the limb.

O loʻo faʻamatalaina o "se suiga faʻapitoa ole manava i le sooga ma ponaivi na mafua ona o le neuropathy o le maʻisuka." Paʻu leaga o le faʻavae vae na faamatalaina e Zh. Charcot, o se saienitisi French i le mafaufau ma le fomaʻi.

Mafuaaga o le faamai

I tagata gasegase ma le OAP, faʻaitiitia ma le maua le malosi o le ponaivi (osteoporosis), faʻalautele poʻo, i se isi itu, o le faʻamaʻoina o le ponaivi (hyperostosis ma le osteolysis) e matauina.

O nei laasaga e mafua ai le gau o ponaivi o vae, o le fusionga e maua saʻo, lea e mafua ai le faaleagaina. O faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaleagaina ma le faaleagaina o mea. Uluaʻi maʻi.

I le taimi muamua, o mafuaʻaga o neurotraumatic na mafua ai ona faʻalavelave. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino o le tino e mafua ai le tufatufaina saʻo o le avega i luga o ponaivi o vae, e mafua ai le faʻaogaina ma le gau o ponaivi taʻitasi.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai le tele o le faateleina o le toto i le tino o vae. O le taunuuga o se faaiuga - na o ni ituaiga o neuropathy e mafua ai le faaleagaina o le vae o le Charcot faatasi ai ma le toilalo o se tasi o ituaiga nerve filo e taʻua o myelin. O a latou suiga lea e mafua ai le soli o le vascular tone ma faʻavavevave ai le toto.

Faʻasalaga o le gasegase o le calcium, gaosiga o le collagen e faʻapipiʻi i pathoces vascular i le maʻisuka. O suiga faʻapitoa i ponaivi e toetoe lava a leai se aoga.

E le gata i lea, talu ai ona o gau, o loʻo faʻaauau pea ona gaoioi le gasegase, ma faʻateleina ai le faʻaumatiaga o le skeleton o le vaega pito i lalo. O le mumusu o le tino e mafua ai le faateleina o le tafe toto ma faatelevave le atinae o le osteoarthropathy. I totonu o le OAP, e afaina ai ponaivi, sooga, masini mūmū, nesi lautele ma vaʻa toto.

O le toe faʻafouina o le ponaivi o le tino e matua aafia tele lava i le inisalini, o le gaosiga o lea mea e afaina i le maʻisuka. O le faʻamavaeina o le paʻu, lea e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le calcium, e oʻo atu ai i le faateleina o lo latou pala.

O le maʻisuka osteoarthropathy e manatu o se faʻalavelave masani o le maʻisuka, e itiiti ifo ma le 1%. O nisi o mea faafomaʻi e maua ai se faailoga ese - e oʻo atu i le 55%. O loʻo faʻaalia mai ai le faigata o le suʻesuʻega ma le le tutusa le tulaga o loʻo iai i le siama.

E mafai ona matou fai atu o lenei faʻalavelave e tupu i tagata maʻi na maua i le maʻisuka mo le sili atu ma le 15 tausaga ma e fesootaʻi ma a latou maʻi e aunoa ma se mea e tatau ai.

Taua: e le mafai ona vaʻai le atinaʻe o vae o Charcot. E tusa lava pe aʻafia le neuropathy, o se faʻalavelave e le masani ona atiaʻe.

Faailoga ma faʻaaliga o le osteoarthropathy

Ole amataga o faʻafitauli i le tagata maʻi e le o vaaia. O faʻamaʻaloga o le namu e leʻo tuʻuina atu se faailo i le ituaiga o tiga e uiga i gau ma le faʻaleagaina o ponaivi.

Faailoga o le vae o le Charcot e mafai ona iloa (vaai i le ata) pe a tutupu ni suiga taua i le faatulagaga o vae ma soofaatasi ma ua aliali mai foliga paʻu.

I laʻasaga mulimuli ane, ua maitauina ai le vavaeina o le limo, lea, pe a afaina, e mafai ona muta i le gangrene.

Faailoga o le atinaʻe o le OAP o:

  • fulafula ma le mumu o le vaega pito i lalo o le vae, o la latou eseesega taua i foliga vaaia ma le tele mai le tasi,
  • gaogao i maso o le tamai povi
  • faigata le savali
  • numera
  • o le faateleina o le vevela o vae, i le paʻi e sili atu ona vevela nai lo le isi vaega o le vae.

O nei faʻamaoniga atonu e le o ni faailoilo o le OAP, ona o le maʻisuka eo faatasi ma le tele o faʻafitauli.O le neuropathy o le maʻisuka, e le faigata i le vae o Charcot, e taʻitaʻia ai faʻafitauli tutusa i totonu o vae.

O le tele o taimi, o mea nei e na o ni vaevaega vaevaega e sili ona tele i tagata. E mafai ona aliali mai igoa, o se tui fao, o le "ponaivi" e tupu. E masani ona atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi o fao.

E faigata i le maualuga o le toto suka, latou te le pasi mo se taimi umi. O nei faafitauli e masani lava ona taitai atu ai i le mea moni e le o iloa le uluai laasaga o le maʻi.

Tulaga o le maʻi

O le maʻi e lua ituaiga - gasegase ma tumau. I totonu o le gaioiga laititi, o loʻo i ai se faʻalautelega tele o le vevela o le tino ma le hyperthermia o le vae pito i lalo, o le tiga pe a savali, faʻavevesi tele.

I se faasologa masani, o esega o le a aluese, o le a amata ona tupu se faaletonu, toe liliu le vae i le itu taumatau po o le itu tauagavale, e paʻu le ponaivi i le paʻu o le tino, ulia ma paʻu o le paʻu.

O le faamaʻi e 4 vaega, lea e fuafuaina e le tikeri o le faʻaogaina o le leona:

  1. Ole muamua - se x-ray o le vae e masani ona le faʻaalia suiga. O le osteoporosis o le ponaivi o loʻo amata, o loʻo i ai ni mea mama. O loʻo i ai sina laʻititi o le fulafula, o le hypremia ma le siʻitia faʻaititia i totonu o le vevela. O se tulaga faigata lenei o le maʻi.
  2. O le lona lua o se laʻasaga laʻititi. O le feusuaiga ma le hyperthermia ua faaitiitia. X-ray e taʻu mai ai le palakalafa, vavaeeseina o ponaivi taʻitasi mai le lautele o le skele. E i ai suiga (faʻafelatai) o le tasi.
  3. O le lona tolu o loʻo faʻaalia i le faʻaleagaina atoatoa. O le faʻaumatia o ponaivi vae o le lalolagi atoa. Atonu e taua o le "ato o ponaivi." O le fausaga o le skele ua malepe, ua taʻua ostesterosis.
  4. O le lona fa o se faʻalavelave faigata o le maʻi. Faʻaleagaga o le tino e mafua ai le faʻaalia o le paʻu i manu o manuʻa ma ulupala i luga ma luga. O le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le phlegmon, abscesses, i se tulaga ogaoga e oʻo atu ai i le gangrene.

O faʻafitauli faʻapitoa e aʻafia ai le sooga. O loʻo i ai se faʻalauteleina o le capsule, o le solia o le faʻaogaina o meafaigaluega, o loʻo faʻavae ai le subluxation. Ole suiga o le maʻi. O suiga na mafua mai i le maʻisuka osteoarthropathy e taʻua o sooga o Charcot.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O le faʻamalositino o le faʻamaʻi o loʻo faia i totonu o nofoaga faʻapitoa faapitoa "Taʻo o le maʻi suka." O fomaʻi e tausia tagata mamai i le maʻisuka e masani ona le feagai ma lenei faʻalavelave faʻamaʻi ma e leai ni tomai e faʻamaonia ai ma togafitia.

E oo lava i le taimi mulimuli o nisi taimi e sese ai mo le phlegmon, osteomyelitis, poʻo isi liona o le paʻu ma ponaivi. O le maualalo o faʻamatalaga faʻamatalaga o x-ave i le amataga o laʻasaga e oʻo atu ai i le leiloloa o le taimi ma se maualuga maualuga o le le atoatoa.

Pe a togafitia le OAP, e tatau ona vaʻavaʻai faʻamaʻi pipisi o le ponaivi - osteomyelitis ma faʻamaʻi ma aʻafiaga tutusa o le faʻaleagaina - rūmatasi ma isi.

  • suesuega o le toto mo le biochemistry, coagulation ma le lautele,
  • faʻataʻitaʻiga lautele o faʻamatalaga ma galuega o fatugao,
  • leitio
  • MRI
  • scintigraph.

Faʻaauau foliga faʻataʻitaʻi ma scintigraphie e mafai ai ona iloa le mea e teu ai fualaʻau, faʻalauteleina le toto ma le i ai o se faʻaogaina o le mimiti ile pito i lalo. O faʻamatalaga sili nei ona faʻaalia. Leukocytosis fesoasoani e pulea ai le osteomyelitis, talu ai e le o matauina ma le OAP.

Paʻu o le ponaivi o le Skeleton

O taunuuga o suʻega e masani ona le mafai ona faʻamaonia le saʻo o le OAP, talu ai e mafai ona tupu le faʻaleagaina i soo se vaega o le ponaivi.

O le mea lea, faatasi ai ma le tulaga o le pito i lalo ma le hyperthermia o se tasi oi latou, o le neuropathy manino, o togafitiga e masani lava ona faatulaga saʻo e aunoa ma se faʻamaonia saʻo.

E mafai ai e oe ona taofi le faʻaumatia o le ponaivi i le taimi.

O se faʻamatalaga faʻamaonia faʻamaonia o le scintigraphies ma le laumei o le toto paʻepaʻe. E fesoasoani le biopsy i le ponaivi e faʻamaonia lelei le OAP.

Sueina o fua

O se vaega talafeagai o togafitiga o le aveesea lea o le uta i luga o le vae, lea e mafua ai le faaleagaina o le skeleton o le vaega pito i lalo.

O le malologa atoa e manaʻomia ma le faʻasaʻoina o le vae.

O faʻamaoniga o le faʻaleleia o le:

  • faaitiitia o le le fiafia,
  • faaitiitia o le vevela o le tino ma tino vaivai,
  • faaitiitia o le mu.

O le leai o se avega o le a fesoasoani i ponaivi e pauu i totonu. Afai e le tumau le tagata gasegase, o le a faʻaauau pea le faʻaleagaina. I le taimi muamua o le maʻi, o le malologa e sili atu le taua nai lo togafitiga fualaau.

A faʻaleleia le tulaga o le lima, e tatau ona faʻaaogaina se lauga faʻapitoa o le gaosiga tasi mo le savali.

Mulimuli ane, o le a lava le faia o seevae faʻamalosi, lea o le a saʻo le tufatufaina o le uta i luga o vae.

E le fautuaina e la matou fomaʻi ofu e faʻaaogaina i nisi o atunuu. E mafai ona mafua ai le ita ma le faʻaleagaina o vae vaivai.

Vailaau

Vaega faʻatau fualaau faʻatau:

  1. Le faʻaleleia o metabolic process in tissues. O lipophonates ma calcifini e fesoasoani e taofi ai le resitara o le ponaivi. E le mafai e Epphosphonates ona faʻaleagaina le ponaivi, e pei o le mea e tutusa ma elemene. O Calcitonin e faʻagesegese ai le resorption o le ponaivi ma taofi le calcium i totonu.
  2. B vitamini ma le alpha lipoic acid. O fualaau faʻapitoa e faʻagesegese ai le pa'ū o le ponaivi, tau i le osteoporosis.
  3. Vitamin D3 ma le anabolic steroid e faʻaleleia le tuputupu ae o le os.
  4. Polokalama o tapenaga.
  5. O faʻasolosolo ma mea e leai ni steroidal anti-inflammatory drugs o loʻo faʻaaoga e faʻaitiitia ai le mumū ma le fulafula.

Faiga faʻavae

O le taotoga mo togafitiga e masani ona faʻaaogaina. I le amataga o le taotoga e le faia. O loʻo i ai se tulaga lamatia e faʻapogai ai le faʻateleina o le faʻaleagaina o le ponaivi e ala i le faʻaopopoina o se mea faʻaleaga.

O togafitiga togafitiga e mafai ona fai pe a maeʻa le faʻagasologa o le faʻaogaina o le inflammatory. Ua faia faʻatonuga e aveʻeseina ma faasaʻo ai ponaivi. E masani lava ona faʻaalia pe afai, ona o le faʻaogaina o le faʻaleagaina, o seevae faʻasolosolo e le mafai ona faʻaaogaina.

Ua aveeseina ponaivi e puipuia ai le afaina o manuʻa i luga o le tino, lea e tulaʻi mai ona o aʻafiaga. A maeʻa le taotoga, faʻamaeʻa le le tumau (ia le itiiti ifo i le 3 masina) ma se taimi umi e toe faʻaleleia ai.

Vitio e uiga ile togafitiga o le maʻisuka:

Puipuiga

O fua e puipuia ai le faʻaleleia o le vae o Charcot e aofia ai le mataituina o le tulaga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka i soo se itu. E taua le faatumauina o le suka i le maualuga ole "maʻisuka".

O le maualalo o faʻafitauli o faʻafitauli e le aoga ai le aofia ai o tagata gasegase uma lava e lamatia i le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le maʻisuka e tele faʻalavelave e tutusa ma faʻaʻailoga tutusa.

O maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona mataʻituina le tulaga o vae. O le faʻaitiitia o le tiga o le lagona i totonu o vae e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le le matauina o le amataina o le maʻi. E le mafai ona e savali ma sili atu le tele o galuega.

E tatau ona fai ni seevae faʻalelei e le faʻaosofia ai le ponaivi. Matau meaʻai.

Faamatalaga lautele

O le maʻisuka osteoarthropathy (faʻavae poʻo le Charcot joint) o se faʻamaʻi matautia o le osteoarticular system, lea e atiina ae i le talaaga o se maʻi umi o le maʻisuka. O se faʻalavelave talitutusa o se uiga o le tele o faʻamaʻi (neurosyphilis, syringomyelia, manua o le vaʻai, lepela, mea inu malosi, ma isi mea), o loʻo aʻafia ai ma ni mea faʻapitoa o le neuropathy lautele. I le ogatotonu o le luasefulu seneturi, na faamatalaina ai e le saienitisi Amerika o Jordan le Charcot faʻatasi ma tagata maʻi na maua i le maʻisuka. O le faʻaaogaina o lenei faʻalavelave i le endocrinology e 1-2%. O le matua o tagata gasegase e eseese mai le 45 i le 60 tausaga, aemaise lava tamaitai e afaina. I le 20% o mataupu, o vae uma e lua e aʻafia i le faʻaleagaina o le tino.

Mafuaaga o Oseoarthropathy o le Maʻisuka

O le faʻavaeina o le maʻi e tupu mai i le talaaga o le polyneuropathy. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, o loʻo aʻafia ai le filo o le myelin, e le o-myelin fiu e taofi a latou galuega. O lenei mea matautia e mafua ai le le lava o le gaʻo ma le faaitiitia o le malosi o le ponaivi.Afai ei ai se soliga o le toto toto lelei i pito i lalo, soo se aafiaga (taotoga i luga ole vaevaega, fevaevaeaʻiga, vavalalata, vavae ese o le tapuvae) o le a mafua ai le faateleina o le microcirculation i le vaega aafia. O se faʻalavelave faʻaaloalo ua faʻalauiloaina, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina i le ponaivi. O le umi faaumiumi o le maʻi ma le masani ai ona maua i le maʻisuka, o le le lava o togafitiga, maualuga o le kulukose o le toto, e mafai ona faaosofia ai le tupu o le osteoarthropathy.

E tele ni manatu na tuʻuina atu e faʻamatalaina le etiopathogenesis o le maʻisuka osteoarthropathy:

  • Neurotraumatic. O le neuropathy o le suka e mafua ai le vaivai vaivai o lagona, vaivaiga o le musika ma le faʻaumatia o manatu faʻaleleia. O le gaioiga o le masini e faʻavaivaia, microtraumas ma faʻateleina le atuatuvale i luga o sooga taitasi. O lenei masini e faʻaleleia ai le gaosiga o osteoclasts, lea e mafua ai le faʻaumatiaina ma le faʻaleagaina vave o ponaivi. O le leiloa o le lagona alofa e mafua ai le le mautonu le vevesi ma le faateleina o le tele o le lafo i totonu o sooga.
  • Neurovascular. O le polyneuropathy o le maʻisuka e mafua ai le soliga o le microcirculation ma le faʻavaeina o se sosolo i totonu o le faʻapotopotoga faʻapipiʻi. O se faʻalavelave faʻatupulaia o le toto e tupu i le ponaivi o le tino, osteopenia ma le osteolysis, ona sosoo ai lea ma le osteopartropathy, e atiina ae i le lotoifale.
  • Faʻafiafia. O lenei manatu e taʻu mai ai o le le lelei o le tafe o le lotoifale ma le leai o se lagona, fegalegaleai ma le tasi ma le isi, e tutusa lava le taitaiina atu i le atinaʻeina o le faamai. O le faʻapogai sili ona lata mai lea e sili ona faamatalaina le natura o le atinaʻeina o togafitiga.

Faailoga o le maʻisuka osteoarthropathy

O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le alualu i luma o le atinaʻeina o faʻamaoniga ma suiga faʻaleagaina e le mafai ona suia. E tele taimi e aʻafia ai le sooga vae ma le metatarsal-vaega o le vae. I le taimi o le maʻi, e 4 vaega e iloga:

  • O le laasaga muamua (aotele). E faʻaalia i le fulapula laʻititi o le vae, o le faateleina o le vevela i le lotoifale, ma le mumu o le paʻu. E leai se tigā pe a faʻamalosi le sooga, ma pe a savali. Ole faailo o le leitio e le taua, e matauina vave faailoga o le osteoporosis.
  • Tulaga lona lua (suʻega). Le faateleina o le vevela ma faasalalauina, hypremia ma le hyperthermia o le faaitiitia o vae. O loʻo i ai se paʻu i le sooga faʻatasi, o se lagona o le le toʻa. Faatasi ai ma le uumi o le savali, o le tiga e atiina ae. Ua faʻaitiitia le vavalalata faʻatasi. I luga o le roentgenogram, suiga i le faatulagaga o le vae, vaevaega o fausaga o ponaivi e aliali mai.
  • Tolu taimi (faʻasolosolo). O suiga e le mafai ona suia i le ponaivi ponaivi e tupu, ma o le lagolago ma le gaoioi i le sooga ua leiloloa. O le leaga o le leaga o le pito i totonu o le vae ua faia e tusa ai ma le ituaiga "vae-togi", o tamatamaivae e maua ai foliga foliga tutusa. O ponaivi e pala, o sooga o le hypermobile. E i ai le tiga, pe a savali, ma malolo. Faʻaleagaina le faʻavauōina tele o le vae, faʻavasegaina.
  • Faʻatasiga lona fa (faigata). O le solia o le innervation ma le paleni o masini vaivai e mafua ai le faʻaalia o maʻi pipisi ma le faʻavaeina o le maʻi suka. E le mafai e tagata gasegase ona gaoioi tutoatasi, pe a taumafai e tulaʻi, o loʻo i ai se tiga matuitui i le sooga vae. Faʻaalia i le leitiola le faʻatafunaga lautele o le ponaivi. O lenei laasaga e le mafai ona faʻasalalau ma e oʻo atu ai i le faʻafitauli atoatoa.

Faʻaiʻuga

O le faaitiitia o le lagona e fesoasoani i le faateleina o le tele o gaioiga saoloto i le soofaatasi, lea e aofia ai le tulai mai o le faasologa o taimi o le faapalepale ma le solo o le tapuvae. Faʻaleagaina o le faʻamaʻi ma le totoina i le ponaivi, o le fatuga o osteoporosis o mafuaʻaga ia o taimi e le faʻamalolo ai.I le taimi mulimuli o le maʻisuka osteoarthropathy, o le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le atinaʻeina o le phlegmon ma erysipelas i le tapuvae. Faʻasalaga tuga tuga, o le osteomyelitis ma le gangrene o le lima ua aʻafia, o se faʻaaliga mo le toesea.

Togafitiga o le maʻisuka osteoarthropathy

O le sini autu o le togafitia o le vae o Charcot o le taofi lea o faiga faʻaleagaina i totonu o vae ma puipuia ai faʻalavelave faʻalavelave ma gau. Togafitiga o le faamai e faia i ni itu eseese:

  1. Glycemic control. O tagata mamai e maua i le maʻisuka ua fautuaina ina ia fua le fuaina o le suka toto ma le 2 itula talu ona 'ai. Ina ia faasaʻo le togafitiga o le hypoglycemic, e faʻaalia i se tasi taimi se asiasiga i le endocrinologist i le 6 masina.
  2. Faʻasalalauga Orthopedic. I le vaega laititi o le faamai, o le loliina o le vae e faia seia maeʻa le hyperemia ma le edema. E fautuaina tagata maʻi e faia ni seevae faʻapitoa faapitoa e faʻaitiitia ai le mamafa i vae pe a savali. O metotia faʻaopoopo o le limelita immobilization e aofia ai le faʻamaumauga ma le lalagaina o le tagata e toatasi (Total Contact Cast).
  3. Fomaʻi togafitiga. O tagata maʻi i soo se laasaga o le faʻamaʻi ua faʻamaina mai fualaau faʻasaina (bisphosphonates, calcitonin), o mea e maua mai i le vitamini D3 ma le calcium. E le gata i lea, o fualaau e le o-steroidal anti-inflammatory e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le tiga, fula ma le malosi o steroid e toe faʻafoʻi ai le ponaivi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave, o le a faʻataunuʻuina se togafitiga o vailaau faʻamaʻi.
  4. Togafitiga. O togafitiga togafitiga e faʻaaogaina i le taimi mulimuli o le osteoarthropathy o le maʻisuka ma le faʻaumatiaina o le ponaivi vae, le lagolagoina le lagolago ma le gaioiga tauto. I tagata gasegase ma le le mautonu i vae, o le faia o le ankylosis joint arthrodesis o loo faailoaina. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le osteomyelitis ma le faʻamaʻi o gaʻo pipisi, o le tosoina o le tamailima po o le vaega o le vae ua faia, sosoo ai ma le physiotherapy.
  5. Metotia faaopoopo. O togafitiga o le tino (magnetotherapy, laser therapy, electrophoresis, balneotherapy) e faʻaaogaina e faʻamalolo ai le tiga, faʻaitiitia le faʻaogaina o le inflammatory i taimi uma o le maʻi. O nei faʻatulagaga e faʻaaogaina foi i le vaitaimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga. I le amataga o le osteoarthropathy, o loʻo faʻaalia i le physiotherapy ma gymnastics.

Forecast and Prevention

O le togafitiga o le maʻi e faalagolago i le tikeri o le maʻi osteoarthropathy. O togafitiga muamua ma le togafitiga lelei e mafai ona taofia le gaioiga o le faʻaumatia o le ponaivi, i lenei tulaga, o le faʻamaʻiina o le maʻi e lelei. Ole gau ole alualu i luma ma le faʻaalia o faʻafitauli faʻapitoa e taʻitaʻia ai le gaioiga ole gaioiga ole tino ma le le atoatoa. O le puipuia o le faamaʻi e aofia ai asiasiga talafeagai i le endocrinologist ma le podologist, ma tausia se tulaga masani o le glycemia. Ina ia mafai ona aloese mai le faamanualia, otaota ma manua o vae, e tatau i tagata maʻi ona faatapulaa a latou gaoioiga i taaloga mataga.

O le a le vae o Charcot

O le maʻi osteoarthropathy o le vae ua faʻaalia i le soliga o le fausaga o pito i lalo e foliga mai o le faateleina o le toto suka. I le le lava o le puleaina o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le nerve e faʻaitiitia ma le tafe toto i lalo o vaʻa o vae.

O le mea lea, ei ai le faʻamataʻu o le manua i lima ma foliga mai o faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava ona afaina ai le tino, ma e le mafai e se tagata ona lagona atoatoa ona vae. O le faagasologa o le kulupu molemoa, faapea foi ma le saluina, ua faalavelaveina. O lenei tulaga e fesoasoani i le amataga o le:

O le tiga e aliali mai i le taimi o le gaioiga o vae, lea e mafua ai ona paʻu le paʻu. E mafai ona aliali mai se maʻi ulcer ma le Charcot's syndrome. O le vaega mulimuli e faʻaalia i le faʻaalia o manuʻa i luga o vae, faʻaleagaina i ponaivi ma sooga.

I le taimi lava e tasi, o le faʻamalositino e tupu malie, e masani ona faasalalauina microbes.Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga, o le gangrene o le maʻisuka e faʻaalia i le maʻisuka, lea e mafua mai i le tosoina o le tino. O le siama o le lamatiaga o le ola ona e mafai ona ulufale i le toto.

O le maʻi a Charcot ua taʻua o le toilalo o meaola uma o pito i lalo.

E mafua ona o le faʻalauteleina o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le tino o le toto.

Faʻamatalaga o le amataga o le maʻi

O tagata e maua i le maʻisuka ma le le mafai ona puipuia le faʻamaʻi e ono lamatia ai vae manua. Afai o loʻo faʻaleagaina neura o vae, ona ono le lagona ai lea e le tagata maʻi gaʻo.

E le mafai e se tagata i lenei mataupu ona fuafua po o fea o ona tamatamailima ma vae o le taimi e gaoioi ai. Afai e maloloina le neura, ona oʻo lea i le taimi o le gaioiga e lagona ai e se tagata o vae o loʻo i ai i se tulaga faigata.

I le maʻisuka, e le mafai e le tagata gasegase ona lagona vae o manuʻa, mo se faataitaiga, paʻu, tipi ma maʻila. Faatasi ai ma le le faʻaleagaina o laei vae, o sana ma sana e masani ona aliali mai.

Le le lava o le pulea o le maʻi e oʻo atu ai i le faateteleina o tuutuuga o le eleele ma le atherosclerosis.

O le faʻasauā i vae e faʻateleina ai le lamatiaga o suiga taua i le vae. O se ulutala le faʻamaonia o se tasi o faafitauli masani. O ona foliga vaaia e mafai ona faaosofia:

  • mamafa faifaipea i vae
  • lua faʻaleagaina
  • manua po o le afaina
  • mea ese mai fafo o loʻo i totonu o seevae,
  • le faʻaalia o siama.

Faʻaleagaina o le paʻu o fao poʻo vae i se maʻi pipisi e mafai ona mafua ai le taatele o le salalau o le faʻamaʻi. E tatau ona e vave talanoa i se fomaʻi ma amata togafitiga.

Faiga o le maʻi

Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, atonu e tele ituaiga o faʻamaʻi.

O le neuropathic forms o le mea taatele. O le popole o le tino e matua maaleale lava i le tele o itu e faaleagaina ai. O le mea lea, e ono aʻafia i togafitiga. O loʻo i ai se soliga o le innervation o le tino o vae, ona oʻo ai lea o le faʻasolosolo o latou fausaga ma galuega.

E tele taimi e maua mai ai le maʻila i le va o tamatamailima ma alovae. I nei vaega, o le vae e sili ona mamafa. E i ai foi le soligaina o mea e fai i le ponaivi.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafai ona:

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi o lenei fomu e le faʻaalia e ala i faʻamaʻi tiga. E le lagona e se tagata le foliga mai o le maʻi, le le fiafia ma le faʻaleagaina. E masani lava o faitioga a le maʻisuka o le le mautonu i vae. O le foliga o le tiga o loʻo faʻaalia mai i na faʻaaliga:

  • tingling o pito i lalo,
  • fiva i totonu o vae
  • Faʻatauga
  • tiga i se tulaga filemu
  • le i ai o se pulupulu i luga o vae ma foliga mai o le neuropathy.

O le atinaʻeina o lenei ituaiga o faʻamaʻi e tupu mai i ni atherosclerotic launiu o aruro o vae. O faʻamatalaga nei e aliali mai:

  1. paʻu malulu i luga o vae, masani lava pale ma cyanotic,
  2. lanu piniki piniki e foliga mai o le faalauteleina o le faalauteleina o capillaries,
  3. o foliga vaaia o gagana i tamatamailima,
  4. tiga o le mulivae
  5. le le mafai ona lagona le pulupulu i luga o le vae,
  6. faʻamalamalama pe'ā iai se tiga ogaoga i le vae pe a savali.

O le mea faʻafefiloi e aofia ai neuropathic ma fomaʻi. Ole afaina e afaina i le 15% o tagata e maua i le maʻisuka.

Faʻaaliga o le maʻi

O le maʻisuka osteoarthropathy e mafua mai i faʻalavelave tumau, manua ma le faʻaitiitia o le tulaga masani o vae. O le vae o Charcot ua faʻamaonia e le atoa le leiloa o ana galuega tauave.

Faatasi ai ma lenei maʻi, e ono iai ni faailoga:

  • tiga e mafua mai i le faʻalauteleina ma le faʻasaina o vae,
  • atinaʻe faʻamaʻi
  • mumu o le paʻu, faʻamaonia le i ai o le siama,
  • fulafula vae
  • faateleina le vevela paʻu ona o siama,
  • o le uta o vae, sana i le ofuina o seevae le lelei,
  • purulenti mea e aofia ai e tafe mai manuʻa,
  • lameness, faigata le savali,
  • tele o le fao fagu,
  • o le i ai o le malie
  • fulu ma le fiva e mafua mai i siama,
  • ogaoga tiga i vae ma o latou afaina.

I le avea ai o se tulafono, o luga o vae ua aliali mai:

  1. fulufulu ma tagata valaau
  2. tui i luga o le paʻu,
  3. pito i luga o le vae,
  4. bursitis i luga o lima matua
  5. fungal infection
  6. gaugau paʻu
  7. solo le paʻu
  8. vavau o tamailima.

E fa vaega o le atinaʻe o le maʻisuka:

  • i le taimi muamua, ua faʻaumatia ia sooga. Faʻaleagaina faʻamaʻi, faivaega o ponaivi laiti ma mea faʻaleagaina e tutupu. O lenei laasaga e faʻaalia i le fula o le vae, lanu mumu o le paʻu, o le faateleina o le vevela. E le lagona e se tagata le tiga i lenei taimi,
  • i le laasaga lona lua, o loʻo faʻapipiʻi le fao, o le vae ua leaga,
  • i le taimi lona tolu, o le faʻaleagaina e mafai ona iloa. E mafai ona i ai ni gau ma ni mea e le masani ai. Toes amata ona punou ma o galuega o vae ua faʻalavelaveina,
  • i le vaega lona tolu, o manua e aliali mai, lea e oʻo atu ai i siama.

O le sooga a Sharko o se gasegase alualu i luma e aliali mai ma le tigaina o le tiga lagona e mafua mai i faamai eseese, o le tele o maʻi o le maʻisuka. O taunuuga e:

  1. fesoʻotaʻiga faʻatasi
  2. faʻafefe faʻapitoa,
  3. faʻafitauli
  4. faʻafitauli.

Toefuataiga o le puʻu o le vae

A oʻo mai se maʻi o le maʻisuka, o le togafitiga e taulai atu i le faʻaumatiaina o maʻi o le tino ma le soʻo. O togafitiga faʻasolosolo e mafai ona faʻatulagaina e avea o se fuataga e toe faʻaleleia, pe afai e manaʻomia le faʻasaʻoina o vae.

O le faʻaogaina o le arthrodesis ma le ponaivi o loʻo faʻamaʻapeina, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o le eleele. O le mea lea, e aliali mai ai se maʻi le faʻamalolo.

Mo le faʻaaogaina o nei metotia, e tatau ai ona maua se taofi o le faʻaogaina o le le lelei ma le leai o se osteolysis. Afai e le ausia nei tulaga, e foliga mai o le taotoga o le a faʻaosofia ai le fou o le faʻaumatiaga.

Aʻo leʻi faia taotoga, e manaʻomia ona e faʻamalosia le ivi i le fesoasoani o nisi auala. Toe faʻaleleia o le vae e tatau ai ma lona faʻaleagaina tele, lea e le aoga ai le faʻaaogaina o seevae faʻamalosi.

Mafuaaga

O le faʻamaʻi na muamua atu i le tele o le faʻaleagaina o neura lautele - polyneuropathy. Pe a alualu i luma le maʻisuka, o le nerve endings - myelin fibers - e paʻu i lalo o lona aʻafiaga, lea e faʻalavelave ai a latou galuega, aʻo taofi pea e le myelin la latou galuega.

O ia laasaga e mafua ai le le lava o le malosi ma le faaitiitia o le malosi o le ponaivi.

I le tulaga o le faʻavevesi o le toto i vaega pito i lalo, soʻo se aafiaga, pe o se taotoga vaevaega, vaʻavaʻave, faʻafeʻaveaʻi poʻo le faʻavaeina, mafua ai le faateleina o le microcirculation i le nofoaga ua afaina. O nisi o gaioiga faʻapitoa e faʻalauiloaina lea e oʻo atu ai i le fausiaina o faiga faʻaleagaina i le ponaivi.

O le tuufaatasiga o le tele o mea taua, e pei o le faaumiumi o le faasologa o le maʻisuka, le talafeagai o le togafitiga poo le toesea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e oo atu ai i le gasegase (paʻu i lalo).

Taua! Tagata e 45 i le 60 tausaga e paʻu'ū i le vaega lamatia, ma o le faʻamaʻi e aʻafia ai sui o tamaitai.

I le maʻisuka, o le atherosclerosis e masani ona aliali mai, o vaʻa tetele (laʻititi ma le laiti) e maua ai suiga fesuiaʻi ma le tafe toto i totonu o vaega autu ma le moega o microves.

E pei ona taʻua i luga, o le mafuaaga autu mo le atinaʻe o le maʻisuka osteoarthropathy e le mai i le maʻi, lea e mafua ai le leaga o lagona lagona i vae, leai se tali talafeagai i paʻu, tiga, ma suiga o le vevela.

O se taunuuga o le aʻafia o aʻa, o faailoilo mai le faiʻai e le taunuu sao, lea e mafua ai ona faʻavave le tulaga o vae pe a savali ma, o se taunuuga, o se suiga manino i foliga o le vae.

E mafai ona tatou iloa se numera o mea faʻaosofia e mafai ona faatelevaveina ai le atinaʻega o le togafitiga faʻaleagaina:

  1. Faʻalavelave faʻalavelave toto. O loʻo matou talanoa e uiga i le angiopathy (faʻaleagaina o toto toto), o le mafuaʻaga o le necrosis o le tino poʻo le le lava o le taumafa o meaʻai, okesene. O le taunuuga o lenei tulaga o le matelaina o le ola, o le faaputuputuina o mea e pala ma le alualu i luma o siama.
  2. Le i ai o masani leaga. O le ulaula tapaa e afaina ai le tulaga o le mama, lea e faaleagaina ai tamai vaa e le o le tulaga o le faateleina o le toto o le homocysteine, lea e i ai sona aafiaga matautia i luga o capillaries. I le tali atu i lenei mea, o le tino o loʻo "faʻaleleia" ia vaʻa, faʻaputuina le cholesterol ma le paʻuumati i luga oo latou puipui. O le taunuuga o le faʻaitiitia o le kilia ma le faʻaitiitia o le tafe toto, sosoo ai ma le oti o capillaries.
  3. Lisiina o maso o vae. O se taunuuga o le le atoatoa o musele, o ponaivi o vae ua leaga.
  4. O le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, lea e faʻaalia e le glycemia e le mafaatusalia.
  5. Vaʻaia gasegase lautele. Faʻasaga i tua o le lipid metabolism, o le cholesterol e amata ona tupu, lea e mafua ai le atherosclerosis, thrombosis.
  6. Le leai o ni seevae na filifilia lelei, lea e sili ona lamatia i le i ai o suiga o le matua e mafua mai i le atrophie malie o le musika interossseous tissue.

Faailoga o le maʻisuka - vitio

O se lagona faifaipea o le tiga i le maʻisuka e faailoa ai le i ai o le osteoapathy o le maʻisuka. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i ni faʻaaliga e pei o: faʻaleagaina o le vae, feʻaveaʻi, mamafa, le i ai o faʻamaʻi, sese le filifilia o seevae poʻo le toto.

O le paʻu paʻu e mafai foʻi ona faʻaalia se faʻamaʻi. Ae maise lava, e mafai ona iloa lenei mea pe afai e maua le mumu i tafatafa o manuʻa. E le gata i lea, e mafai ona ufiufi foliga paʻu ile seevae le lelei.

O le fetogiina o pito i tua e ono mafai ona avea ma faailoga o le i ai o se faʻagasologa o le le fiafia. E oʻo lava i faʻamaoniga o le faʻamaʻi, fatu le fatu, poʻo seevae e le talafeagai.

O le vae o le Carcot (o le maʻisuka osteoarthropathy) o loʻo i ai mafuaʻaga nei o le atinaʻe:

  • faʻaleagaina faʻamavae o aʻa, lea e mafua ai mea laiti, vave faʻaleagaina mea leaga, sana, sana,
  • auai i le faagasologa o se natura faatosina,
  • solia o le masani ai o le toto ona o suiga e le aafia i totonu o vaa o vae,
  • bursitis o tamatamai vae,
  • fao fua,
  • mala
  • pipiʻi, paʻu o le paʻu,
  • le atinaʻeina o le mumū.

E tatau ona iloa e le maʻisuka mea e mafua ai le amataina ma le alualu i luma o le maʻi. O le mafuaaga autu o le maualuga o le kulukose o le toto. O se taunuuga o le gasegase maualuga o le hyperglycemia:

  • faʻaleagaina o le nerve e amataina: e le toe lagona e le tagata maʻi le tino, e le matauina ni manuʻa laʻititi, e le amanaʻia foliga vaaia o sana ma sana,
  • o le tafe o le toto e mafua ona o faafitauli ma vaʻa o pito i lalo,
  • faateleina avanoa o vae manua
  • o se liona pipili e atiina ae.

Soʻo se mea e afaina ai vae o tagata gasegase e manaʻomia ai le gauai.

Afai e maua oe i le maʻi suka ma le neuropathy lautele, e te ono lamatia le atinaʻeina o le vae o Charcot. Neuropathy o se tasi o mafuaʻaga autū o le faʻamaʻi, aua e faʻaitiitia ai le gafatia o le maʻi e lagona le tiga, vevela poʻo le manua.

Ona o le faaitiitia o le lagona, e masani lava ona le iloa e le tagata maʻi ei ai sona faafitauli, mo se faataitaiga, o se gau. Neuropathic o loʻo i ai se vaʻa vaiti Achilles e faigofie foi i le atiaeina o le vae o Charcot.

O le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose (hyperglycemia) e mafai ona mafua ai le neuropathy, lea e mafai ona taʻitaʻia ai vae o Charcot. E faʻapefea ona tupu lenei mea e le o iloa.

Fesili: Na ou mafatia i le maʻisuka mo le 13 tausaga ma na ou mafatia mai le osteoporosis mo le lima tausaga ua tuanaʻi. E mafai e nei faʻamaʻi ona mafua ai le paʻu o vae?

Tali: Ua e le mautonu. Ou te manaʻomia le tele o faʻamatalaga e atiaʻe ai se siaki tulaga ese. E tele fesili ou te manaʻomia tali i:

  • E te lagona le tiga?
  • E i ai / na fetogi?
  • O le a le umi na tupu ai lenei mea?
  • Ua e leiloa le tele o mamafa?
  • E iai se faʻaleagaga?
  • E i ai sou vae malamalama?
  • Sa i ai se manua?
  • Sa i ai se faʻamaʻi i vae?
  • E i ai ni ou vae vaevae?
  • E i ai se talaʻaga o faʻamaʻi pipisi i feusuaiga, aemaise lava syphilis?
  • O paʻu o ou lima, foliga, ma vae ua fusi?
  • Po o fao o tamatamailima ma tamatamai vae?
  • Faia e oe ou lima ma vae liliu lanumoana ma / pe liliu ke paepae i le malulu?
  • E iai sau faʻalavelave inu poʻo manava?
  • E i ai lau scleroderma (o se maʻi e le masani ai, o le a oʻo atu i le faʻamaʻaʻaina ma le faʻamalosi o le paʻu ma le pipisi)?

Ole laʻau e le solomuli mai le osteoporosis. O se tulaga e mafai ona faapuupuuina ai vae e mafai ona tupu ona o le neuropathic arthritis of joint (joint joint Charcot), lea e mafua ai ona faaleagaina le neura ma ponaivi.

O le mafuaaga taatele o lenei tulaga o le maʻisuka. O le neuropathy o le maʻisuka e aʻafia ai neura i tagata gasegase ma le maʻisuka ma e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi pipili e le neuropathic.

E tupu tele lenei mea i vae o tagata gasegase ma o se faafitauli ogaoga ogaoga atonu e le afaina ai le tiga. O se tulaga le maalofia lea e maua mai i le fanau mai, ma le le mautonu ile tiga.

O tagata maʻi latou te le lagona le tiga, e mafai ona maua ni manua manuʻa, ma o se taunuuga, o le neuropathy soofaatasi e atiina ae. O le isi tulaga e faʻatoʻa maua e le osteolysis e mafai ona faʻataʻitaʻiina ai le gasegase o le gasegase o tamaiti.

O lenei faʻamaʻi ua faʻatoʻateleina ma e masani lava ona faʻaalia o ia lava i le amataga. O faʻamaʻi faʻasalaga feusuaiga, e pei o syphilis, pe afai e le togafitia pe le lelei foi, e mafai ona oʻo atu ai i le faaleagaina o le taulaʻau, lea e oʻo atu ai i le neuropathy o sooga.

O se faʻamaʻi pipisi o le rūmati e aʻafia ai le paʻu ma toto toto e scleroderma. Scleroderma e mafai ona matua faʻaʻoleʻole ma faʻapogai ai le faʻaalia o le manaia i le malulu, ma mafua ai le lanu ma le paʻepaʻe o lima ma vae. O nisi taimi o ponaivi matagata o tamatamailima ma tamatamai vae (phalanges) e mafai ona fai konekarate e ala i le punou o le fao. O lenei gaioiga e le mafai ona oʻo atu ai i se tulaga tele o le vavaeina o vae ma vae.

Ou te fautuaina le asiasi atu i se fomaʻi e faia se talafesa atoatoa faafomai ma faia se suesuega faaletino, e aofia ai suesuega taua o le falesuesue, ina ia mafai ai ona maua le saʻo saʻo ma togafitia le sooga. Naʻo se fautuaga: taumafai e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, ma le manuia.

Muamua tulaga

E le toe faʻaleagaina. O loʻo faʻaalia i le faʻaleagaina faʻaleagaina o le sooga faʻatasi ma ponaivi o le ponaivi, ma le faʻaopoopoga o le paʻu faʻatasi faatasi ai ma le faʻaaogaina mulimuli ane.

E paʻu le lima, o le paʻu e mumu, o le vevela o le tino e alu i le liona.

O faʻamaʻi i le laasaga muamua e le mafai ona iloa e tusa lava pe i luga o se ray-ray, talu ai o le gaioiga e masani ona faʻatusalia e le ponaivi ma le faʻaogaina o mea.

Tolu taimi

O le lona tolu o tulaga e faʻaalia i le le atoatoa o le vae, lea e mafai ona iloa e mata le lavalava. O le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma mea e le faʻafuaseʻi e le faʻaaogaina. O tamatamai tamatamai lima e amata ona punou coracoid.

O le gaioiga o le vae e matua faʻalavelaveina; i fafo, o le vae e pei o se ato o ponaivi. Faafetai i le leitio, vaevaega o le ponaivi ma se soliga matuia o lona tino maloloina ua faaalia.

Fa fa vaega

E vaevae vae i ni vaega. O le vaega muamua e aofia ai le faʻamafunaina o sooga faʻatasi ai ma fulafula o le ponaivi o le tino, faʻalauteleina o capsules faʻatasi ma isi faʻaleagaga mulimuli ane. I lenei tulaga, e mumu le mumu i luga o le paʻu, fula o le vae ma le vevela.

E taua tele i le taimi muamua e le lagona e le tagata maʻi le tiga. O le mea e leaga ai, e tusa lava pe i ai le fesoasoani a X-ray, e le mafai ona iloa pathologies, aua o latou mea e faʻaogaina ai le microscopic ma faʻasaʻo le ponaivi.

I le taimi lenei, o le vaevaega o ponaivi ua tupu, ioe. faʻasalaga o fao, faʻamalologa o le vae. I le laasaga lona lua, e manaʻomia ona e faia se x-ray, faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ai ona e iloa ponaivi o le ponaivi.

O tagata faapitoa e vaʻaia 4 vaega o lenei faʻamaʻi.I le taimi muamua, o tagata gasegase e paʻu o latou sooga, e foliga mai o ponaivi ponaivi, o faʻatalanoaga faʻatasi e faʻaloloa. O nei mea uma i totonu o se faʻalavelave e mafua ai ona faʻaalia foliga o le vaʻaia. O le paʻu ua liu mumu, fulafula e aliali mai, ua matauina le hyperthermia i le lotoifale.

E 4 vaega o vae o le maʻisuka o Charcot. E amata uma lava i le faʻaumatia o sooga, gaʻo fulafula o ponaivi, atiaʻe faʻatasi. O lenei tulaga ua avea ma mafuaʻaga o foliga vaaia o le faʻaleagaina. Ona toe mumu ai lea o le paʻu, fulafula ma o le a aliali mai le hyperthermia i le lotoifale.

  1. O le laasaga muamua o loʻo faʻaalia i le leai o se tiga. O faʻataʻitaʻiga e le mafai ona iloa e tusa lava pe i luga o le ray-ray. O le a gau le tino, ma o le gau o le a avea ma microscopic.
  2. I le laasaga lona lua, o le faagasologa o le vaevaega o ponaivi e amata. I lenei tulaga, o le faitotoa faʻalelei, o le vae ua iloa lelei le faʻaleagaina. Ua i ai i lenei taimi, o le suesuega X-ray o le a malamalama.
  3. O le tolu vaega e mafai ai e le fomaʻi ona faʻamaonia le faʻamaʻi i le taimi o se suʻesuʻega i fafo: o le a faʻaalia le faʻaleagaina. E amata ona aliali mai ni fulafula o le ponaivi e le masani ai. O tamatamai lima e amata ona punou, o le uta i luga o le vae ua toe tufatufaina atu. I le suʻega x-ray, o suiga taua e mafai ona iloa.
  4. Aʻo suʻesuʻeina le laʻasaga 4 e leai se faʻafitauli. Faiga e le o faʻamalolo pipisi faʻasolosolo, lea e iu lava ina aʻafia. Ua faia Felike ma, o se taunuuga, e ono iai le gangrene. Afai e le maua se fesoasoani i le taimi, e mulimuli mai le vavaega.

Faailoga uiga

Faailoga o vae e matua tele lava i faafitauli masani ma pito pito i lalo:

  • epidermophytosis o vae,
  • tele o le fao fagu,
  • bursitis o lima matua
  • hammeriness (faʻaleagaina o tamatamailima),
  • paʻu i luga o alofilima,
  • malogo ma paʻu le paʻu
  • malie ile fao.

I le avea ai o se tulafono, o gaʻo e aliali mai i nofoaga e faʻamamaina i seevae, o se taunuuga lea e tuʻuina atu ai e le vae i le malosi malosi. E mafai ona e faʻaaogaina nei faʻatulagaga ma le fesoasoani o le pumice. Ae e fautuaina pea e fomaʻi le faʻaumatiaina o sana ma na o se tagata poto faapitoa, aua faʻatasi ai ma le aveeseina faʻamalamalamaina, o le manua e mafai ona avea ma uluga.

I le maitauina o le faaletonu o le vae, tipi, sana, maʻi, e tatau loa ona e feutagai ma fomaʻi. Faʻalogo lelei i foliga vaaia o ia faʻafitauli:

  • fao fua,
  • o le faʻaalia mai o fua o laau,
  • le atinaʻe o epidermophytosis,
  • tamatamai lima
  • faʻasolosolo faʻamalo o tamatamailima,
  • le faʻaalia o patches o le paʻu ma le paʻu o le paʻu,
  • fungal infection o vae ma fao.

Faatasi ai ma nei faaletonu, ua faateleina le malosi o le alualu i luma o le faamai. E tatau ile gasegase ona gauai ile faatinoga o le DOAP (maʻi osteoarthropathy) pe a mamafa, vae, pe pala. Filifiliga le saʻo o seevae, o le vevesi i nisi vaega o vae e mafua ai foi le atinaʻeina o faafitauli.

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi masani e aofia ai:

  • mūmū o le paʻu, lea e faʻalautele latalata i manuʻa,
  • fula o vae, fulafula,
  • limu hyperthermia,
  • o le faʻaalia mai o ni manuʻa,
  • Lavaness atinae.

O maʻi suka e tatau ona nofouta i faʻafitauli uma ina ia mafai ai ona amata togafitiga ile taimi.

O le maʻi suka e aumaia faʻatasi ma faʻafitauli e aafia ai le tele o tino.

O le vae o le Carcot poʻo le maʻisuka osteoarthropathy (OAP) o se taunuuga ogaoga o le maʻisuka malosi (DM), lea na aʻafia ai le faʻamaʻi faʻasalaga o le vaega o le musukalokelet system of the limb.

O loʻo faʻamatalaina o "se suiga faʻapitoa ole manava i le sooga ma ponaivi na mafua ona o le neuropathy o le maʻisuka." Paʻu leaga o le faʻavae vae na faamatalaina e Zh. Charcot, o se saienitisi French i le mafaufau ma le fomaʻi.

Symptomatology

I le taimi muamua, o le maʻi o le maʻisuka vaevaeina e le aumaia ai tiga ma mafatiaga ona o le leai o ni lagona tiga, talu ai ua maeʻa ona maliu le namu i luga o le vae.

E le gata i lea, o le tagata gasegase o le a faitio e uiga i le i ai o:

  • fulafula ma mumu i luga o vae,
  • malulu i tamatamailima, soleso ma i luga o le soogavae soosoo,
  • "Manulele" poʻo le "goosebumps" i maso o vae,
  • vaivai i mamao,
  • vae
  • ponaivi o ponaivi lea e faalavelave i le filifilia o seevae talafeagai.

O faʻafitauli o le maʻisuka vae i le maʻisuka i taimi mulimuli mai e faʻaalia i le paʻu o le paʻu ma le gangrene i le tulaga o faʻamaʻi pipisi.

O le vae o le Carcot (poʻo le maʻisuka osteoarthropathy) o se maʻi faifai pea e atiina ae i le tele o vaiaso poʻo masina. O le taamilosaga le pulea o le mumū e tau atu i le faʻaumatia o vae ma faʻasolosolo faʻatasi ma faʻalavelave matuia. O nisi taimi o se manua laiti e mafai ona mafua ai ni faailoga. O aʻafiaga e mafai ona aofia ai mea nei:

  • mumu
  • fulafula (faailoga autu),
  • tiga
  • mafanafana i le vae
  • malosi malosi i vae,
  • leai se lagona i le vae,
  • subluxation
  • ono mafai ona faʻaleagaina aʻa
  • leaga o vae.

O le neuropathy o le maʻisuka o se taunuuga matuia o le maʻisuka, lea e aʻafia ai le setete o le tino. E mafua ai le vave faʻaleagaina o fiva namu i vaega o gaioiga, e faʻaleagaina ai le faʻasalaga o manaʻoga i le faagasologa. E faigata ona iloa faailoga o le neuropathy o le maʻisuka, ona e tofu le tagata ma lenei maʻi.

I le tele lava o tulaga, e faitio tagata i le leai o lagona, le mautonu, ogaoga tiga i vae. Ona o le faaumiumi o le le amanaiaina o lenei tulaga, e ono tupu ai se vae o le maʻisuka. I tulaga maualuga, o lea faʻalavelave e manaʻomia ai le faʻamavae atoa pe vaeluaina o le vae.

E faʻapefea ona maua se siakiina faʻaeseese i le vaega laʻititi?

I le gasologa o le vae o le maʻisuka, leitio ma le CT e faʻatagaina. Ina ia faʻamaonia pe faʻamaonia le faʻasolosolo o le osteomyelitis, e faia suʻesuʻega ole toto suʻesuʻe.

O le iʻuga, ua maua e le fomaʻi se tali saʻo i le fesili o le faʻamaʻi na faʻaosofia ai le faʻaalia o se maʻi ogaoga i le maʻisuka ma pe faʻapefea ona togafitia saʻo.

E faigata ona iloa le atinaʻe o Charcot osteoarthropathy. O suiga e tutupu i le 2nd tulaga e na o le fesoasoani o x-ray e mafai ona iloa. Afai o le maʻisuka ua fulafula o vae, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. O le faʻamalosi e taʻitaʻia ai suiga e le mafai ona suia ma le le atoatoa. I le avea ai o se vaega o le siama, o metotia nei e faʻaaogaina:

    E manaʻomia le suʻesuʻeina o le toto toto e suʻesuʻe ai le aʻafiaga o le faʻamaʻi i luga o toto.

suesuega o le toto ma le aganuu faʻamaʻi,

  • glucose i aso taitasi i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega o mea o loʻo iai i manua (o le ituaiga o siama e fuafuaina),
  • Iloiloina ata o le toto,
  • angiography o vaʻa o vae,
  • leitio
  • MRI
  • E oʻo lava i le mataʻituina lelei o suiga i le tino, e masani lava e le mafai ona iloa le atinaʻe o vae o Charcot i le maʻisuka i le taimi. Ona o lenei mea, o togafitiga e amata ai ona tuai. O le mea moni, i le amataga, e le mafai ona matauina suiga e oʻo lava i se suʻega X-ray.

    E naʻo le IRM ma le ponaivi e mafai ona iloa ai le maʻi. O uiga vaaia e aliali mai i taimi mulimuli o le maʻi.

    Ina ia togafitia lelei le vae o Charcot, e tatau loa ona e lipoti vave atu lau fomaʻi. O le suʻesuʻega o lenei tulaga i le amataga o le taua e taua tele mo togafitiga manuia, o lea e tatau ai ona e asiasi i se togiaso i uluai faailoga o le maʻi.

    O nisi taimi o le siama e ono faigata aua o lenei tulaga e mafai ona faʻaalia ai isi tulaga, e pei o le thrombosis vevela loloto. O le mea lea, o metotia faaleaganuu o le vave iloa (x-ray, MRI, CT, ma isi) o le a le aoga e pei o le ivi o le ovi.

    O le siakiina o le paʻu o se faʻamaoniga lea o le vailaau faʻatekinolosi. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e faʻaaogaina se vaega itiiti o se mea leitio, e taʻua o se faailoilo.

    O le tracer ua tui i totonu o se vein ma e salalau i totonu o le toto, e faaputuputu i ponaivi. A maeʻa ona faʻaofiina i totonu o le tino, o mea e gaosia e gasegase ai gamma galu, lea e iloa e se ataata faapitoa.

    O lenei mea pueata e fausia ai ata o suiga i ponaivi o vae, lea o loʻo faʻamatalaina e le au leitio.

    Mo faʻamatalaga tatau, atonu e te manaʻomia le leitio, MRI, CT, faʻamatalaga Doppler. A maeʻa ona faia se suʻesuʻega, e tatau ona faia suʻesuʻega masani e mataituina ai le tulaga. E mafai ona faʻamalosi le vaʻaia o le fale suʻesuʻe mo suʻesuʻega faʻapitoa e siaki ai ponaivi ma ponaivi.

    E oʻo lava ia i latou e maua i le maʻisuka oe na mataituina ma le totoʻa lo latou soifua maloloina ma e masani ona suʻeina e se fomaʻi atonu e misi le amataina o le maʻi. O le mea moni, i le taimi muamua, o le vae o le Charcot e le maua i le X-ray, na o le MRI ma le ponaivi e mafai ona faʻaalia ai suiga faʻaleagaina, o le i ai o micro-fractures ma le faateleina o le toto. Ma faʻamaoniga o fafo o faʻamaʻi e faʻaalia i na o tulaga mulimuli ane.

    O le faʻafitauli faʻafitauli o loʻo aofia ai foi i le mea moni o le maʻi e seasea maua, e tele fomaʻi e le o feagai ma a latou faiga. Afai e iloa ia faailoga, e mafai ona latou faia se isi suʻesuʻega ma togafitia se faʻamaʻi e le o iai, mo se faʻataʻitaʻiga, osteomyelitis, phlegmon, thrombophlebitis, gout, arthritis rhumatoid.

    Afai o le togafitiga lē talafeagai e faia i totonu o le gasegase o le faʻamaʻi, e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga.

    O le mea lea, afai e masalomia le maʻisuka o le osteoarthropathy o le faʻaleagaina, e manaʻomia le suʻesuʻega o le MRI, scintography, poʻo le biopsy bone. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi (ua leva ona ia maua le maʻisuka mo se taimi umi, o loʻo ia te ia le neuropathy o le maʻisuka), e sili atu le vave amata togafitiga pe afai e tupu le sima vae. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai mea leaga matuia.

    1. X-ray o vae i le 2 itu (tuusao ma le itu i tua). E faʻaalia ai faʻailoga o le ponaivi mea e le mafaamatalaina, e fuafua ai le maualuga o le ivi o le ponaivi.

    2. Resonance magnetic ma le faʻatalanoaina o tusitusiga o vae. MRI o le vae e mafai ai e oe ona vaʻavaʻai i suiga o tissuʻu mama, microtrauma ma microcras i uluai vaega o le maʻi. E suʻesuʻeina e le CT le tikeri o le faʻaumatia o le ponaivi, faʻaleagaina le periota.

    3. Paʻu sikitigrafi. I le tikeri o le faaputuputuina o ni inotopes labela (Technetium-99m), e mafai e le tasi ona faamasino le tikeri o le gaoioiga o le gaioiga o le inflammatory i sooga ma ponaivi o vae.

    4. Suesueina o suʻesuʻega. O se suʻesuʻega o meaola oona o loʻo faia ma le faʻamaonia o faailoga o le mumū ma le faʻaumatia o meaʻai o le ponaivi (alkaline phosphatase, hydroxyproline, osteocalcin, sialicids, etc.). I le faʻataʻitaʻiga o le toto i le taimi umi o le faʻamaʻi, o le maualuga o leukocytes ma le ESR e faʻalautele.

    5. Laʻau paʻu. O loʻo faʻatinoina e faʻamaonia ai le suʻesuʻega i mataupu faigata ma masalosalo. Fuafuaina le aano o le ponaivi.

    Ole siama o le osteoarthropathy ma le maʻisuka ua maeʻa ona faia i faʻamaʻi o le masukalokeletal system (rhythmid, gouty arthritis, osteoarthritis), o ipu o pito i lalo (o le thrombophlebitis gasegase, lea e taofia ai le atherosclerosis o arteries o pito pito i lalo).

    E le gata i lea, o le ultrasound o arteries ma veins o le pito i lalo o loʻo faia, faʻamaloiloina faʻalua. I le foliga mai o le edema o vae, o le osteoarthropathy e eseese ma le faaletonu fatu ma lymphostasis.

    O le siʻitia o le vevela i le lotoifale ma le hypremia e ono faʻaalia ai le i ai o se faʻalavelave pipisi (erysipelas).

    Faʻafitauli o le skeleton o le vae ma le maʻisuka osteoarthropathy ma faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka e manaomia ai le togafitiga o taotoga e mafai ona eseese fesuiaiga. O togafitiga togafitiga e faʻatatau i le tausiaina o le vae e tatau ona i ai le faʻamaonia talafeagai, ia mafaufau i le natura o le taulaʻi o le purulent-necrotic, faʻasalaga faʻasalalau ma le agafesootai o le maʻi.

    O togafitiga faʻapitoa i tagata maʻi ma le vaevae o Charcot o loʻo faia o se laasaga muamua i le paluka ma manuʻa faʻamaʻi i luga o le mataupu faavae o le faʻalauiloa muamua. I taimi o togafitiga faʻapitoa, o vailaʻau uma e le mafai ona faʻaaogaina e vaʻaia ma e leai se totogi-e faʻasaʻo ai ponaivi ponaivi.

    O le toe faʻaleleia o le tino i le vae o Charcot e mafai ona faia uma i le laasaga lona lua ma tutoatasi, e aunoa ma se taotoga muamua, ina ia taofia le atinaʻeina o faʻafitauli.

    O le ituaiga sili ona lelei o fausaga o ponaivi, o le saʻo o le fauina o paʻu o tagata paʻu ma le tapunia maeʻa o le faaletonu o le manua, o mea taua ia i le puipuia o le fatuina o le fatu, ma sosoo ai ma le faaleagaina o vae.

    Patient P., 60 tausaga le matua, na taliaina i le matagaluega o le maʻisuka vae ma faitioga o le fulafula ma le faaletonu o le vae tauagavale ma fusi le sooga, suʻesuʻeina o le paʻu i le itu lava e tasi, ma le i ai o se manua umi e le faʻaleagaina o le mea totino o le vae e tasi.

    Tala faʻasolopito: ituaiga 1 maʻisuka ua leva, talu mai le 1980 O le maualuga o le glycemia i lena taimi e 25 mmol / L. O le togafitiga o le inisalini. E tusa ma le 2 tausaga le faaletonu o vae e lua i foliga o le faapipiiina o le faitotoa faaofuofu. Talu mai Fepuari 2010, na amata ai ona ia matauina le faateleina o le faamai o le vae tauagavale, o le fausia o se toesega, lea na tatalaina i le aso 2 o Fepuari, i le mea e nofo ai, tatala ma toe faʻaleleia le toese i le aso 9 o Mati, 10.

    Mai le 03/22/10 i le 03/26/10 togafitiga faʻapitoa i le falemaʻi i le mea e nofo ai le osteomyelitis o ponaivi agavale agavale, na maua ai le vevela. Ia Aperila 2010 ua maua i le maʻisuka osteoarthropathy o vae uma e lua. Faʻapitoa i le FSBI ESC, falemaʻi fale 04/22/10.

    I luga o le lisiti, o le tulaga lautele e faamalieina. O le vevela o le tino e masani lava. Lotoifale: o le vae tauagavale ua fulafula lelei, faʻaleagaina. I le pito i luga o le vae tauagavale o loʻo i ai se ulutala peptic 1x1cm. O le pipiʻi i luga o vae o vae e vaʻaia.

    I luga o le leitio o le vae tauagavale, gaogao osteoporosis. O le osteoarthropatic ponaivi o le toe faʻafouina o le tao. Osteolytic suiga i le sphenoid ma le ponaivi ponaivi, o le edema soft soft. Iloiloga o puipui o toto toto o le 2nd tulaga.

    Ina ua maeʻa se suʻesuʻega atoa, suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega meafaigaluega, o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, o se auala ogaoga, taufaasese.

    Faʻaiʻuga: Vaʻaia le neuropathy o le maʻisuka 3 tbsp. Maʻisuka osteoarthropathy o vae e lua, tulaga tumau (Charcot vae). Faʻasologa o le faaletonu o le fatu o le pito i luga o le vae tauagavale. O le nephropathy o le maʻi i le tulaga o le proteinuria. Tuai le matelaina o le maʻisuka retinopathy i mata uma.

    Concomitant: Maualalo maualuga o le tikeri II, II, tulaga lamatia IV. Hepatitis C. Chronic gastritis, faamagaloga. Faʻasologa masani, faʻamagaloga. O le afaina o le gaʻo, e aunoa ma le faʻavavevave. Dorsopathy. Vertebrogenic lumbalgia, faʻamagaloga. O le hypochromic taimi ole mama. Faʻasologa o le pyelonephritis, laasaga o le faʻasologa o le faʻasologa.

    I le taimi mulimuli ane, o le fusi ma le maeʻa le lauina o le vae, faia i luga o le moega ma le nofoa faataavalevale, na faia mo le 2 vaiaso. Pulea le x-ray ma le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga o le vae.

    Ina ua uma ona aveese le seevae i le itu agavale tauagavale, sa faia se ofu e le mafai ona aveeseina le Total Contact Cast ma savalivali solo i seevae faapitoa. O le tagata gasegase na suʻeina ile 2 ma le 6 masina. E leai se toe faʻafoʻi. O le tagata gasegase e taʻitaʻia se olaga ola malosi, e faʻaaoga ai le Total Contact Cast mo le faʻasaina o ofu.

    O togafitiga togafitiga a se tagata maʻi i le maʻisuka e aofia ai mea nei:

    1. Togafitiga o se faʻasologa faʻamaʻi e amata i le faʻamautuina o le maualuga o le glycemia. O faʻafitauli uma o le maʻisuka e tupu ona o le toto maualuga. O le a mafai e sui taʻitoʻatasi o le suʻega ona filifili le togafitiga talafeagai mo le maʻi.E mafai ona e faʻamalosia le aʻafiaga o fualaau faʻasaina ma fua o tagata (faʻaaogaina o laau aina e maua ai le suka).
    2. O meaai lelei e fesoasoani e ausia ai fua masani o le toto kulukose. O maʻi suka e le tatau ona 'ai i meaʻai, meainu suamalie, meaʻai gaʻo. Fualaau faisua, fualaau aina, cereals - o meaai autu mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.
    3. O le teenaina o masani leaga, o se soifua maloloina lelei, savali, aʻoga faaletino e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tupu aʻe o fasipolo, fatu fatuga, coma, neuropathic ma faʻalavelave faʻavafesa.
    4. Ina ia faʻasolosolo le toto i le pito i lalo, "Agapurin", "Pentoxifylline" ua faʻamatalaina. O vailaau faʻamalosi e faʻateleina ai mea taua o le toto.
    5. Uluauʻu, microtraumas, microcracks e tatau ona togafitiga ma faʻamaʻi e puipuia ai faʻamaʻi pipisi, lea e togafitia i fualaau faʻasaina e faʻaaogaina ai siama.
    6. O le tiga o le tiga e laveaʻi mai e le non-steroidal anti-inflammatory drugs (Celecoxib, Ibuprofen, Movalis).

    Laasaga 1, 2 o le faʻamaʻi e tuʻuina atu i togafitiga faʻasaʻo. Vaega 3-4 e togafitia togafitiga. O le taotoga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le ponaivi. E le gata i lea, o le aveesea o abscesses, necrosis, faaletonu o le tino. Afai o le gangrene e atiaʻe, faʻaaogaina le toesea.

    O le metotia ma le natura o togafitiga e tuusaʻo tonu lava i le tulaga o le maʻi. O le tulaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tikeri o le faʻaleagaina o sooga, o le i ai o maʻi pipili ma lupe faʻaleaga e taua tele.

    E tele togafitiga faʻaaogaina:

    • togafitiga fualaau faasaina
    • togafitiga faʻapitoa
    • togafitiga faa-tagata.

    Fomaʻi

    Togafitiga o le vae o le Carcot i le maʻisuka maʻi e le maeʻa e aunoa ma le togafitiga fualaau. E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifilia fualaau talafeagai ma fausia se togafitiga lelei, e faʻavae i luga o uiga patino o le tagata maʻi ma le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi.

    O le tele o taimi e masani ona faʻatulagaina:

    • fualaau oona (calcitonin),
    • antioxidants (Espa-Lipon, Berlition, Thiogamma),
    • B vitamini (Milgamma, Benfotiamine, Neuromultivitis),
    • vailaau faʻasaina ma faʻamalosi (Duloxetine, Pregabalin, Gabapentin),
    • angiotensin faaliliuina tagata inhibitors o le enzyme (Lisinopril, Verapamil, Captopril, Nifedipine),
    • lipid-lowering drugs (Lovastatin, Simvastatin),
    • antithrombotic drugs (Sulodexide, Vasonite, Trental),
    • prostaglandins (Vazaprostan, Alprostan).

    Fofo faʻapitoa

    O togafitiga faʻapitoa e sili ona lauiloa: faatasi ai ma la latou fesoasoani, o taunuuga taua e mafai ona ausia i luga o le auala i le toe faʻaleleia. O le fomai o le a fesoasoani ia te oe e filifili auala talafeagai o togafitiga i le fale.

    Fualaau faʻapitoa mo le maʻisuka vae:

    1. Aneti-inflammatory collection. Faʻavae: oak, manoa ma mutia o coltsfoot. Faʻafefiloi mea taumafa uma ma sasaa le 3 lita o vai inu. Faʻamalosi mo le 30 minute ma le aʻa. A faʻamalieina le fofo, matou te faʻafefe i le vai ma faʻaaogaina e pei o se suʻe paʻu. I le faaiuga o le faʻagasologa, togafiti ma se suāsusu.
    2. Tapuni o cloves. Clove o loʻo i ai se faʻalogiga faʻalogiga, e faʻaitiitia ai le faʻavauvau ma le sasaina i le nofoaga o le liona. O lenei faiga e manaʻomia ai le uʻuina o le suauʻu, lea e tatau ona faʻaaoga i le gau. Ma le isi, o le pipiʻi e faʻaaoga i le manua ile vae. I le faaopoopo atu i lenei metotia o togafitiga, faʻafeiloaʻi le suauu e mafai ona tautala faʻalua 2 faʻafefe 3 taimi i le aso.
    3. Nettle broth. Ina ia saunia le susu, tatou te manaʻomia le 2 sipuni tele o le upega ma se ipu vai. Liligi le mutia i le vai ma auina atu i le ogaumu e faʻapipiʻi ile vevela vevela mo le afa itula. Ma le isi, tuʻu le susu e faʻasolo mo le 1 le itula. Aʻo sauni, faamama ma aumai le faʻaopoopoga o le vai i le voluma muamua. O le taunuuga o le oloa e ave faʻafofoga mo le afa afa ao leʻi faia le taumafataga.
    4. Lapoʻa meli. Meaʻai: meli - 80 g, Xeroform - 3 g ma le suāuʻu - 20 g.O le oloa e maua mai e faʻaaogaina i le gau poʻo se fausaga natura o le tino ma faʻaaoga i le nofoaga o le liona mo le 1.5-2 itula.

    I mataupu e sili ona faigata ma le maʻi o le maʻisuka vae, o le fomaʻi e faatonuina le taotoga. O togafitiga faʻamalosi e faʻaaogaina mo le faʻaumatiaina o le ponaivi.

    O le autu o le taotoga o le tatala ma le tuufaatasia o le phlegmon o vae. Ma le isi, o le faʻasesega o le tino, le tosoina o tamatamailima ma le faʻamavaeina mulimuli ane poʻo le aveeseina o le tino atoa. O lea aafiaga e mafai ona na o le masani ai o le toto ma le toomaga ole aoga.

    O le siakiina o le Ischemia lava ia e faʻatinoina i galuega nei:

    • pasi taotoga - faʻapipiʻiina o se masini faʻapitoa i totonu o le toto, lea e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto,
    • paliopon angioplasty - o le fomai tipitipi e aveese vaʻa toto ua faaleagaina, lea e mafai ai e oe ona faatea ese le faʻaoga,
    • siakiina - faʻapipiʻiina o se fausaga faʻapitoa faʻavae i le faga o le vae poʻo lalo vae.

    O le tele o taimi, e faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa le auala sili ona lata mai o togafitiga faʻapope. I le faaiuga o le taotoga, o le fomaʻi e taitaia le tagata maʻi i le paʻu paʻu.

    E tāua tele mo tagata mamisuka le faia o se faʻamaoniga saʻo i se taimi pupuu mo togafitiga sili atu. O le auala autu mo le faailoaina o se maʻi ma le faʻaleleia o le togafitiga o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet, le scintigraphie o le ponaivi.

    O le faʻamālōlōina o vae e mafua ona o le tulaga o le maʻi. O le a manaʻomia lou suʻeina pe faʻapefea ona atiaʻe le faʻamaʻi, pe faʻaumatia ia sooga, foliga o le fatu.

    O le fomaʻi i le uluai laasaga o togafitiga e faʻapitoa ma faigofie. Talu ai o le a tatau ona faʻaesea le tele o le faʻaleagaina o le tino ma le faʻaogaina o le microscopic. O le mea lea, muamua lava, faʻamaonia le maʻi, ona faʻamaonia lea o togafitiga saʻo.

    O maʻi uma o le maʻisuka e tatau ona aʻoaʻoina i le tausiga o vae, ma faʻamatalaga o uluaʻi faailoga o le neuropathy. O le masani e tatau ona masani. O le tagata gasegase e tatau ona aʻoaʻo e suʻesuʻe pea ona vae. Afai e maua ni suiga, vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

    Talu ai e le mafai e le maʻisuka ona fuafua le faigata o le faafitauli ona o le toe taʻuina atu o le leai o se faʻaaliga, na te le amanaiaina le tulaga oi ai nei.

    Iloiloga o maʻi suka e tupu i le faamautinoaina o le loloto. Afai e le lelei le manua, o latou togafitiga e faia i le faʻaaogaina o faʻailoga. O le a faʻaitiitia le mamafa.

    A oʻo ina lautele le maʻi, o le togafitiga e talafeagai. Faʻatasi ai ma se maʻi pipisi, o loʻo faʻamautuina ai auupega. Afai o le maʻi pipili i luga o le ao ua salalau atu i vavaega o ponaivi, ua aveeseina taotoga.

    O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka ua faʻaitiitia le faʻafitia i gau o ponaivi ponaivi. Afai e te faʻafesoʻotaʻi vave le maʻi i le togafitiga i fale, o le a mafai ona oʻo atu i le faaleagaina o le tino. E laʻititi le manua ma e le faʻaalia ai faʻaʻailoga, ma o loʻo i ai le tiga.

    O le togafitiga e faʻavae i luga o le lafoaia, le faʻamautuina o ponaivi. O le sini o le faʻasaoina o le vae o lona galuega.

    E tele togafitiga mo le maʻisuka vae.

    Faʻaogaina togafitiga o le maʻisuka vae (Sooga Charcot) e faʻatinoina ina ia faʻafoʻi ai le tafe toto:

    • e le gata i lea,
    • thromborectomy,
    • uliopolyl transluminal percutaneous.

    Afai e faʻasaʻo le gas ma gangrene e maua i le maʻisuka, e tatau:

    • faʻasalaga o le tino maliu e ala i togafitiga faʻapitoa,
    • o le puleaina o fualaau o fualaau faasaina,
    • mataʻituina le maualuga o kulukose toto.

    I le i ai o le atherosclerosis faʻamaʻi pipisi, o le togafitiga o le maʻisuka vae ma le auala toe faʻafouina e le masani ona faʻaaogaina. Ina ia le faia se taotoga, e tatau i le fomaʻi ona:

    • Aua nei e faimalaga le uluaʻi amataga o maʻi papaʻa,
    • Aua nei faatagaina le alualu i luma gangrene.

    Mo lenei mea, ua faatonuina e le fomai:

    • togafitiga o manuʻa ma le tui o le pusa e faʻaaoga ai fualaau faasaina e faasaga i siama,
    • togafitiga lautele o vailaʻau,
    • auala e faʻaleleia ai vae o vae,
    • fualaau faasaina e toe faʻaleleia ai le masani ma le faʻaleleia o le metabolism.

    O faailoga muamua o paʻu paʻu i luga o le maʻisuka ua avea ma faavae mo le fomaʻi e faʻamaonia ai vailaau e faʻaitiitia ai le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vaevae (o le fusuaga a Charcot), talu ai ona o le paʻu e faʻaleagaina ai le microflora pathogenic. Mo vailaau faatonuina:

    • inisalini ma fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le toto suka,
    • vailaʻau faʻasaʻi lautele, mo se faʻataʻitaʻiga, mai se numera o cephalosporins (Clindamycin, Linkomycin),
    • tiga tiga: Analgin, Ibuprofen, Diclofenac,
    • vailaʻau e faʻaleleia ai le felauaiga o le toto: Agapurin, Normoven, Pentoxifylline,
    • vailaʻau faʻasaina faʻasaina ma faʻamaʻi pipisi, lincosamides,
    • togafitiga faʻapitoa (Amoxiclav, Ampioks)
    • macrolides (erythromycin).

    O le faʻatulagaga ma le fuataga ua faʻamatala mai e fomaʻi: o le endocrinologist ma le neurologist e tusa ai ma le faʻaleagaina o le vae o le Charcot, o le i ai o maʻi o le gaʻo, faapea foʻi ma le paiotisis, le fua o le toe faʻafouina o maʻi mamaʻi ma manuʻa. O loʻo faʻataunuʻu le faʻamaʻi pipisi.

    Pe a faatonuina se togafitiga atoatoa o le maʻi o le maʻisuka vae (joint Charcot) ma faatasi ai ma le sini o le puipuiga:

    • o amioga le lelei a le tagata maʻi (ava malosi ma ulaula) e le aofia ai
    • gaosiolosi gaʻo, o loʻo pulea,
    • angioprotective ma aldose reductase inhibitors ua faatonuina,
    • faʻaogaina o metotia faʻasolosolo: o le inisosorption, plasmapheresis, hemosorption,
    • anti-faoa faamalosi ma togafitiga faafomaʻi ua faatonuina,
    • pito sili ona malolo e tuʻuina atu mo se vae tiga, e faʻaaoga ai se nofoa faataavalevale, tasi poʻo tootoo e lua, seevae vaivai ma lautele,
    • siama oona, o mea oti ua aveesea ma o le pito o manua ua togafitia.

    Tomai masani

    Le togafitiga o le maʻi o le maʻisuka vaevaega (o le suauʻu o Carcot, faʻamaʻaloga o gaʻo) faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleaganuʻu i le fale e tatau ona tutusa ma vailaʻau.

    • Teuteuga. Matou te kuka 20 fualaau aina suamalie o manulele manu i totonu o se fale taele, sasaa muamua i le vai inu (1 tbsp.). Matou te faʻaaoga mo le fufuluina o maʻi.
    • Talosaga. O se fusi e faʻamaluluina i le uʻu paluga e faʻaaogaina i le manua ma le ulupo. I totonu, i luga o se manava gaogao matou te inu ai le lua pata o suauu.
    • Faʻailoga Faʻafefiloi le suamalie fou (100 g) ma le mummy (5-10 g). Sook le mea o loʻo i ai ma se fasi fusi poʻo le gau ma faʻapipiʻi i luga o maʻi suka poʻo manua ma ni fusi. Matou te suia fasi pepa 2 taimi i le aso.

    Le faʻaaogaina o le resin o le coniferous trees i le fale:

    • sasaa le komi vai i le ogatotonu o le maʻi poʻo le manuʻa ma faʻaaoga se fusi. Toe fai 2-3 taimi i le aso, muamua le togafitiga o le ulutala i le ava malosi. Solo le kulimi mama i le ava malosi, faʻatumu atoatoa i se fagu,
    • tatou faʻafeusuaʻi le kulimi i le pata (1: 1) ma faʻaaoga se kulimi e lūlūina ai maʻi maʻi poʻo manuʻa.

    I le fale, o se puipuiga o le maʻi e tatau ona:

    • puipuia vae o le maʻisuka mai le manua,
    • e le aofia ai le vavaeeseina ma le abrasions, faamanualia ma le faamanualia,
    • Aua neʻi faʻaaogā le vevela vevela poʻo le vae e puipuia ai le mumu,
    • faʻamalo igoa i luga o vae ma tamatamailima, puipui o latou foliga vaaia,
    • faaaoga le kulimi poʻo le suauu e faʻamaʻi ai faʻamaʻi pipisi o fao ma le paʻu,
    • osofaʻi fao fua e aunoa ma le faamanualia o le paʻu,
    • laei seevae leai
    • pipii i se meaʻai maualalo
    • tausisia pea le toto toto.

    Tusi ni faaiuga

    Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

    Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

    O fualaau uma lava, pe a tuʻuina atu, na o se taunuuga lē tumau, o le taimi lava na taofi ai le meaʻai, na faʻateleina ai le faʻamaʻi.

    Naʻo le fualaau faasaina na maua ai taunuuga taua o le

    Maʻisuka osteoarthropathy (vae o Charcot)

    Maʻisuka osteoarthropathy (vae o Charcot) - faʻaumatia o le ponaivi ma le gaogao o se natura e le aʻafia ai le mafuaʻaga ole neuropathy o le maʻisuka. O se faʻalavelave matuia tele o le maʻisuka, ma le le atoatoa o togafitiga e mafua ai le le atoatoa le malosi.

    O lenei faʻalavelave e mafai ona taʻua o se tasi o ituaiga sili ona faalilolilo o le maʻi o le maʻisuka vae, talu ai e matua faigata lava le vaʻai i le atinaʻe o le vae o Charcot ma faʻamalamalamaina vaega o aʻafiaga o tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

    O le osteoarthropathy faʻatafunaina na faamatalaina i le seneturi lona 19 e le fomaʻi o le fomaʻi o Charcot, ae le o le maʻisuka (i le taimi o le preinsulin, o le tele o faʻafitauli o le maʻisuka na toetoe lava a le fetaiaʻi), ae faʻatasi ai ma le faʻaumatiaga o le auala faʻasalalau o le taula (tabesdorsalis).

    Na mulimuli ane, na maua ai suiga tutusa i sooga o vae e tupu foi i le tele o gasegase e mafua ai le leaga o le innervation o pito i lalo (syringomyelia, polyneuropathy o le maʻisuka, ma isi).

    I le taimi nei, o le osteoarthropathy masani o le maʻisuka. O le faʻaaogaina o lenei faʻalavelave faʻatasi ma tagata maʻi na maua i le maʻisuka e itiiti ifo ma le 1%.

    Localization o leona

    I le tele o mataupu, o le maʻisuka osteoarthropathy e aafia ai ponaivi ma sooga o vae. I le 1991, o se faʻavasegaga o le maʻisuka osteoarthropathy na faʻatulagaina e fuafua i le faʻatinoina o le faagasologa. I le 20-25% o tagata gasegase, OAI e aʻafia uma vae e lua, e masani lava e le tutusa. E i ai tulaga o le osteoarthropathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai isi sooga: tulivae ma le tulilima.

    Etiology, pathogenesis ma le masani masani o le maʻisuka osteoarthropathy

    Osteoarthropathy o se liona o le ponaivi, e ese mai i ituaiga masani o osteoporosis, lea e naʻo totonu lava o le lotoifale. O le mafuaʻaga o lenei ponaivi o le solia lea o le innervation o pito i lalo ona o le neuropathy o le maʻisuka.

    Mo se taimi umi, o le atinaʻeina o le maʻisuka osteoarthropathy na mafaufauina e mafua mai i le tulaga o neurotraumatic ma neurovascular. E tusa ai ma le faʻamuamua, o le afi ma le faʻapitoa (e ala i le leiloa o le faʻaaogaina o mafaufauga) o aʻafiaga o le neuropathy e mafua ai le faʻalavelave i totonu o meaola o vae.

    O le taunuuga o se avega le talafeagai i sooga o vae pe a savali, e oʻo atu ai i le faʻatafunaga mo sina taimi, ae o le isi talitonuga e faʻavae i luga o le iloa o faailoga o le toto i luga o le ponaivi o le ponaivi o loʻo i totonu o le OAA, ma o lea na faaiʻuina ai o le gaioiga o loʻo taʻitaʻia faateleina le toto i le ponaivi o mea i le atinaʻe o le osteopenia i le lotoifale.

    I le faaiuga o le 20 seneturi, na tuʻuina atu ai e saienitisi le manatu e faapea o le atinaʻeina o le maʻi suka osteoarthropathy o se vaega faapitoa o le taʻaloga e ala i le faʻasolosolo pea o le manua o le vae ma faateleina le toto i le ponaivi o mea.

    E tatau ona maitauina o le osteoarthropathy o le maʻisuka e le tupu mai i tagata gasegase i le toto le mama i pito i lalo (faatasi ai ma foliga o le maʻisuka ma le neuroischemic o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, o le faateleina o le toto i le ponaivi o mea e le mafai).

    E ui i le mea moni o le atinaʻeina o le maʻisuka osteoarthropathy e na o le maʻi o le maʻisuka tele e lauiloa, e toetoe lava a le mafai ona vaʻai i le atinaʻeina o le OAP, talu ai e le tupu lenei faʻalavelave i tagata gasegase, e oʻo lava i le neuropathy matuia. I lenei tulaga, na fautuaina ai o le osteoarthropathy o le maʻisuka e le mafua ai soʻo se ituaiga, ae na o le mautinoa lava o le "faʻapitoa" o le neuropathy.

    I le 1992, na taʻua ai e le au suʻesuʻe a Peretania (mulimuli ane faʻamautuina i nisi o galuega) o se ituaiga faapitoa o le neuropathy o le maʻisuka e oʻo atu ai i le diabetic osteoarthropathy ma se laugutu o myelin nerve fila ma le saogalemu o le bezmyelin fila, lea e mafua ai le solia o le leo microvascular, lea e aofia ai le faateleina o le toto i le ponaivi .

    O nei mea e le faʻaleagaina e avea o se mea e manaʻomia muamua, o se ituaiga o talaaga mo le faʻaalia o le osteoarthropathy - osteoporosis o vaega vavalalata o pito pito i lalo, lea e faʻaitiitia ai le ivi i le faʻaleagaina o aʻafiaga.

    I lenei tulaga, o le itiiti o le taʻavale o le taʻavale poʻo le taotoga i luga o le vae e mafua ai le faaleagaina o le ponaivi poʻo le faateleina o le toto i totonu, faʻamalosia o le osteoclasts ma "triggers" i le vave ma le le taofia o le osteolysis, i le leai o togafitiga e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le skeleton o le vae.

    A maeʻa le faʻaaliga o le OAP, o le faagasologa e faʻafa ona fa

    Muamua poʻo se laasaga maualuga o loʻo faamatalaina e le edema o vae, o le hypereremia ma le hyperthermia i le lotoifale, aʻo le tiga ma le fiva e le faʻamaonia. X-ray o le vae e ono le mafai ona aliali mai ni suiga faʻaleaga (i le taimi lenei ua na o na-fractures e naʻo le tino), o le osteoporosis o ponaivi vae ua iloa.

    Lua poʻo le faʻasolosolo taimi e faʻaalia i vaevaega o le ponaivi ma uluai faʻafitauli o le vae. I tulaga masani, o le faapaleniina o le fao o vae i luga o le vae ua aafia. Edema ma le mumū i lenei laasaga o le soli, ae o le vaega o le ponaivi ua fuafuaina i le leitio.

    Tolu po o taimi masani - faʻamalologa o le vae, o le i ai o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻaleagaina, o le ituaiga faʻafitauli e faalagolago i le nofoaga o le liona. I tulaga masani, o le avega i luga o le vae pe a savali e taʻitaʻia i le faʻaleagaina o le ituaiga "pepa pepa" poʻo le "fusivaevae".

    E tuʻufaʻatasia lenei mea ma palasi valgus faʻamatalaga o le pito i totonu o le vae i totonu o le vaega tarsal ma le faʻaogaina o le paʻu o tamatamailima.

    X-ray - vaevaega o ponaivi o vae, faʻaleagaga matuia o le skeleton, periosteal ma le tala faʻatusa. O le gaioiga o le skeleton o le vae e matua afaina, i tulaga ogaoga, e mafai ona faatusatusa le vae i se "ato o ponaivi".

    Fa, tulaga o faʻalavelave: o le mamafa o vaega taʻitasi o le vae vaivai e taʻitaʻi atu ai i le fausiaina o faaletonu o le tino, faatasi ai ma a latou siama, o le atinaʻeina o phlegmon vae, osteomyelitis, osteo-arthritis, gangrene o tamatamailima ma vae.

    Metotia o le faia o taotoga o le skeleton o le vae i le maʻisuka osteoarthropathy

    O le tele o togafitiga ua fuafuaina e fuafua i le faasaʻoina o le pala i le maʻisuka osteoarthropathy (arthrodesis, o le vavalalata o fausaga o le ponaivi lea e faatupuina ai le mamafa o le mamafa i luga o le eleele ma taitai atu ai i le fausiaina o se maʻi e le o faamalolo), ae i Rusia e itiiti lava le poto masani i le faaaogaina.

    O le tulaga autu mo le faʻaaogaina o nei metotia o le faʻaaogaina atoatoa lea o le faʻaogaina o le inflammatory ma le osteolysis (talu ai ona o isi togafitiga faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaalia o fofo fou o le faʻafanoga).

    E masani lava, o togafitiga ma fualaau faasaina e faamalosia ai le ponaivi o mea e maua ai tulaga sili atu ona lelei mo le taotoga. Ae ui i lea, o le tuʻuina atu o faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa ma lona saogalemu i le maʻisuka osteoarthropathy e tumau pea feeseeseaiga.

    O le tele o taimi, o se faʻamatalaga mo togafitiga faapena o se faʻalavelave matuia o le vae, o le faia o ni seevae faʻasolosolo e le mafai. I soʻo se tulaga, pe a uma le taotoga, e tatau ona tuʻuina atu se tolu masina e faʻaleleia ai le vaega ua aʻafia (moe i le malologa, e pei ona taua i lalo - Total Contact Cast poʻo lona tutusa).

    O le a le tala a le tiga?

    O le faʻafitauli ua faʻapipiʻi mamafa. O se suiga e le masani ai, o le umi o le nofo i luga o vae o le tasi, leai se faamalositino - o mafuaʻaga ia o le le mautonu. O le maʻitaga, le le pulea lelei o le faʻaaogaina o tui e aofia ai tamaitai o loʻo lamatia. Mafuaʻaga mo mea faʻavalea:

    • Manua. Faʻailoga le saʻo le faʻamalolo, le amanaia otaota, e leʻi faʻamālōlōina sprains. O taunuuga e tupuga malie, foliga o le osteophytes. Musika atrophy mai seevae faʻataʻitaʻi, aʻoaʻoga sese aʻoaʻoga algorithm.
    • Flat feet. O le leai o se faʻaogaina e taʻitaʻia ai le vaivai vaivai. O vae e gatete. Mama i le pito i lalo o vae. O togafitiga faʻale-tino e faʻaaoga, lea e iloa e fomaʻi. O loʻo fautuaina mea faʻapitoa o le Orthopedic.
    • Vai masima masima.E faigata ona savali ona o le tingling i maso. O se tino totoʻa e manaʻomia le faʻauʻu. Faailoga: faʻalauteleina le manaʻomia mo le suavai, fulafula o le tino. O le dystonia e mafai, o le fatu cardiac, o le tosoina o le tiga i le pito i lalo o le scapula.
    • Mafuaaga O le televave o le cholesterol e afaina ai toto toto. Palama pepa. O le mamafa o le mamafa o se avega faaopoopo i maso. O le laʻititi o le seevae, o le sili atu lea o le uta i luga o le masukalokelet system.


    Tigā vae

    I se taimi pupuu, o faʻasolosolo faʻasalalau e faʻaalia ai le vaivai o musika. E masani ona afaina ai le musika o le tamai povi. Tolu faʻatonuga mo le faʻasaʻoina o tiga tiga: taoto, malolo, faia se massage.

    O suiga masani o mafatiaga. O le tiga e oʻo atu ai i popolega popole. E tatau ona e savali ma taofi. E mulimulitaʻia e sciatica, psoitis, oseoarthritis. O le atuatuvale e mafua mai i le panniculitis. O le faʻaumatia lea o meaʻai gaʻo. Faatasi ai ma i latou o loo togafitia togafitiga, o fafine mai le luasefulu tausaga e masani ona taatele. O lenei faʻamaʻi e tuusaʻo. Diclofenac, naproxen ua faatonuina.

    Faʻamatalaga faʻamalosi

    O le tiga o le tiga o Charcot e mafua ona o le le mafai ona maua o le gaʻo e maua ai le tafe toto. O faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasao faʻalavelave i le faʻasalalau. Savalivali faʻatasi ma lagona tiga. E taofi le tagata, o le tiga e mou atu.

    Faʻalagolago i le vaega o le faʻaitiʻitiʻi o le fao, o le maʻi e aafia ai le vae pito i lalo po o maso pelvic. O le le maua o le pulusation o le ogatotonu o le vae e taʻu mai ai le le atoatoa o le toto. O le fomai o le a fautuaina le fuaina o le vaevaevae-brachial index. I le po, o le paʻu o le toto i vae e mafua ai se lagona mu. E fautuaina e tautau vae mai le moega.

    • Neurogenic faʻamalamalama. O tamaʻitaʻi peʻa a mavae le 40 tausaga e aʻafia i le faʻamaʻi ona o le mamafa o le tino galue. O le numera e siosiomia le corset mulimuli o musele. E le mautonu le faʻalelei i le malologa. O le suiga e toe amata uma lava.
    • Faʻasalaga faʻasalalauga. Le mafai ona feaei i faasitepu. E le o atoatoa le tafe o le toto. Le lanu o fao e sui. Paʻu paʻu e lauiloa. Sensation o le mamafa e fesootaʻi i vae, maso e foliga mai e gaogao. Siʻitia o ou vae i luga o le fatu, toe faʻafoʻi toto. E susulu lemu le moli.


    Fomaʻi vae

  • Ischemia o le itumalo lumbosacral. O le syndrome o Charcot e faʻaosofia i le maualalo o le tiga ma le salalau o le tiga i luga o le vae. O le leo o tendon ua tuu i lalo. E mafai ona iai se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻafeiloaʻi faʻamalosi i ni gaioiga faʻaosooso. Pe a togafitiga togafitiga, e fautuaina le teena o le nicotine, lea e faʻafefe ai le faʻavaeina o paʻu. E filifili e le fomaʻi ni galuega faapitoa. I le amataga o le faʻamaʻi, toe faʻafoʻi toto.
  • Aiseā ua faʻavaeina ai le vavalalata le tumau? O le faʻataʻotoina o le lumensene o le aʻau e faigata ai le toto. E tele le faʻaaogaina o meaʻai. Slagging o le tino o loʻo taʻalo i lima o le faʻaleagaina o le faagasologa. Mafuaʻaga: taumafaina o le ava, ulaula, cholesterol maualuluga, faʻatoʻaga.

    Maʻi faʻamaʻi ma veins

    I le faaopoopo atu i le arteriosclerosis o arteries, o se uiga taua o le malulu vae. Isi faʻamaʻi:

    • Faʻavaeina endarteritis. Spasm o toto toto e leai se avanoa e maua ai le okesene. E faigata ona faimalaga. E ono mafai ona maliu le tino ona o le leai o meaʻai i le lymph.
    • Faʻataunuʻuina o faʻasalaga. Lapataiga ogaoga o le ita. O le tiga tele e maua ai le sao i taimi o le toʻafilemu. E masani ona manaʻomia le faʻamavaeina o le tino.
    • Faʻapaʻopiʻo ma le thrombosis o laʻau. O le toto toto e taʻitaʻia ai le faia o se tai. E paʻu le paʻu, e paʻu le maso. O le tikeri mulimuli o le atinaʻeina o le faamai o le paʻu.

    O tiga tiga e taʻu mai ai le thrombophlebitis. Faʻasalaga o le toto totoʻa veins veins, faʻaitiʻitia ai lo latou tulaga. Afai o le syndrome o Charcot e faʻaalia i le manavaina o vae, ona maua ai lea o le fiva i maʻi leaga.

    A uma le aso atoa o le galuega, faʻapipiʻi ma se avega i luga o vae, faʻalogoina le lagona le toʻa. Suiga i tulaga vevela, o le faʻaaogaina o tui vavalalata e faʻalavelaveina ai le faoa faamalosi.E taofia le toe faʻaleleia e le atinaʻeina o le tapuvaevaevae. Faʻaitiitia le tiga o le tiga e ala i le siitiaina o le lima.


    Fesoasoani i vae

    • Vaʻa vevela. E sili atu ona taatele i tamaitai. Mafuaʻaga: faʻaleagaina o mulivae, faʻateleina le atuatuvale, maualuluga tulaga. E maua mai le vaʻa vevela pe a faʻaulu le maʻi. O le isi laasaga o suiga ia i le paʻu o le paʻu. Faʻailoga faʻamaonia: tiga ogaoga, musele maso, fulafula,
    • Phelubitis ma le valea. Laʻasaga faʻasolosolo o le faʻailoga. E mafai ona pipiʻi toto. E faigata ona savali, o se lagona o le faateleina o le mamafa i le vae pito i lalo e aliali mai. O le vevela o le lima e tulaʻi mai. O se uila o le epithelium, o se tali tiga e paʻi atu i ai. Ona o le le tafe o le toto, o le vaega fulafula ua fetogi.
    • Lymphostasis E tupu pe a faʻafefe le maligi o le tino. Le malosi malosi o le vae pito i lalo. Le faʻaalia o manuʻa o le purulenti. Streptococci ma parasite o tagata mamaʻi o le faamaʻi. E mafai ona faʻavaveina le faʻaaogaina o le lymphatic.

    Mo le toe faʻafoʻiina o toto toto e faʻaaogaina ai se auala faʻapitoa. O le aʻafia, ava malosi, meaʻai vave e taʻitaʻia ai se faasologa o mea le lelei.

    O tausiga faʻalesoifua maloloina e puipuia ai le toe faʻafoʻi. O faʻatautau, sooga, lumbar lumanaʻi e manaʻomia le gauai totoʻa.

    Faʻaiʻuga o le edema

    O mea eseese e mafai ona aʻafia ai lagona o vae:

    • leaga masani
    • neuropathy (le mautonu i tiga, malulu), lea e atiina ae ona o le maʻisuka,
    • maʻi gasegase lautele.

    Filifili le lelei, o seevae faʻamalosi e mafai ona aafia ai le faʻaleleia o togafitiga o vae.

    Faʻavasegaga

    O faʻataʻitaʻiga e 4 vaega o atinaʻe. Faʻeseesega i le va o le gaʻo ma le masani. O le masaniga masani o loʻo faʻaalia i le le masani ai o le tuputupu ae o ponaivi ua afaina ma le faateleina o le faʻaleagaina i se faʻafuaseʻi faʻatapulaʻaina o le gaioiga.

    O le togafitiga e faʻalagolago atoatoa i le tulaga o le maʻi. Ina ia ausia le mea e manaʻomia i le togafitiga o vae o Charcot, e taua le faia o se suʻesuʻega maeʻa.

    Faʻalagolago i le i ai o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaogaina o le microscopic, faʻatoʻilaloina faʻatasi, o se fualaau o vailaau faʻasaina ma togafiti togafiti. E taua tele le faia o togafitiga faigata. Ina ia faʻamalolo le faagasologa o le le fiafia, toe faʻafoʻi toto, e aoga le auai i togafitiga o le physiotherapy.

    Faʻasalalauga Orthopedic

    I nisi tulaga, e faʻaaogaina le gypsum faʻafesoʻotaʻi e puipuia ai le faʻaleagaina. Faatasi ai ma se faaitiitia o le tetete o le vae, e tatau ona suia i aso uma e 4-7. Ma, a maeʻa le edema, e suia i le 2-4 vaiaso. Lapalapa e tatau ona ofuina mo le 12 masina.

    A maeʻa ona aveese le cast, e taua tele le faʻaaogaina o seevae faʻasolosolo ma le faʻaogaina poʻo le faʻaaogaina o se kulupu maʻaleʻale, lea e fesoasoani e faʻamalosi ai le sooga vae.

    Afai o le vae ua matua faʻaleagaina, o le togafitiga faʻapitoa e masani ona fautuaina. Ae o lenei metotia e le maua ai se faʻamaoniga 100%, talu ai o le toe faʻafoʻi e mafai ona tupu.

    Mo togafitiga faafomaʻi o le maʻisuka, e faʻaaogaina ai vaega eseese o fualaau faasaina.

    Atonu e faatonu e le fomai:

    • anti-inflammatory diuretics e faʻaitiitia ai le fausiaina o vae,
    • Calcitonin poʻo Biosphonate, o loʻo faʻatonuina i se auala faʻapitoa poʻo le inisetila e taofia ai le faʻaumatia o le ponaivi,
    • Faʻaaoga vailaau faʻasaina e faʻaleleia ai le faʻasologa o le neuromuscular ma le muso, faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le calcium.

    E naʻo lou togafitiga o le suka i le hydrogen peroxide ma le chlorhexidine. Aua nei faʻaaogaina iodine ma lanu meamata lanu meamata, ao latou faʻamago le paʻu.

    Fualaau faʻapitoa

    I le laasaga muamua, eseese baths, faʻaaogaina o lomu.

    O nisi o tagata gasegase e matauina le aoga o nei fua o fua:

    • O se fasi ie lalaga ua faʻaaogaina i le kefir e faʻaaogaina i le vaega ua afaina o le paʻu.
    • E mafai ona e saunia se fusi (20 kalama o lau rosemary, 40 kalama o fugalaau o le chamomile, fatu fatu sinapi, 500 kalama o le vai). Fufulu mo se aso, ona gagau lea o totini ulu ma faʻapipiʻi vae ua afaina.
    • 50 grEucalyptus sasaa 1 tbsp. fufulu vai ma faʻafefe mo le 15 minute. Ma, a oʻo i lalo, faʻaopoopo 2 tbsp. l meli. O lenei meafaigaluega e faʻaaogaina mo loma ma baths.

    E taua tele le faʻaaogaina o meaʻai pe a oʻo mai manuʻa i luga o le paʻu.

    Mo togafitiga manuia o togafitiga, e taua le tausisia lelei o meaai, faatasi ai ma le fesoasoani e pulea ai le maualuga o le suka. Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, o le fomaʻi e faʻaalia le meaʻai.

    Taʻavae o le Carcot i le maʻi suka: faailoga, faʻamaoniga, togafitiga


    Afai o se maʻi e maua i le maʻisuka e le faʻaogaina ni auala talafeagai e puipuia ai faʻafitauli o lenei faʻamaʻi, ona le mafai lea ona aloese mai faafitauli. O se tasi o patho sili ona ogaoga o le vae o le Charcot i le maʻisuka. O lenei faʻalavelave ua lauiloa foi o le diabetic osteoarthropathy poʻo le fusuaga a Charcot. O le faʻamaʻi e faʻaalia i suiga i le ponaivi o mea.

    Faiga Faʻapitoa

    O le maʻisuka osteoarthropathy e tupu i le na o le 1% o tagata gasegase e maua ai le gasegase gaʻo. O le maʻi o loʻo iai i tulaga e le mafai ai ona totogi le maʻisuka ma o se tagata e maualuga lona maualuga o le suka i lona toto.

    E toetoe a le mafai ona taofia le atinaʻeina o lenei maʻi. Pau lava le auala e puipuia ai o le totogi lea mo le maʻisuka. Faatasi ai ma le alualu i luma o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, o le tino o le tino ua faaleagaina, ua faaitiitia le lagona.

    Etiology ma pathogenesis

    O le pathogenesis o le TAS e televave ma o loʻo faʻatusalia e se tuufaatasiga o le neuropathic ma le faʻasolosolo faʻasolosolo ma le faʻalauiloaina o le faʻamaʻi pipisi. E faavae i luga o le autu o le tasi po o le isi o mea ua lisiina i le pathogenesis, e tolu ituaiga autu o le SDS e iloga:
    I. Formula Neuropathic (60-70%): e aunoa ma le osteoarthropathy, ma le maʻisuka osteoarthropathy.
    II. Neuroischemic (tuufaatasia) foliga (15-20 %).
    III. Ischemic foliga (3-7 %).
    Neuropathic form of SDS. I le neuropathy o le maʻisuka, o vaega vavalalata o neura pito umi o loʻo afaina tele. O le maualalo o le taimi o le malosi o le gaʻo e mafua ai le vaʻaia o le paʻu, ivi, ligaments, tendons ma maso. O le taunuʻuga o le vaʻaia o le faʻafesoʻotaʻiga o le faʻaogaina lea o le vae ma le le toe faʻatulagaina o le tino o le lagolago ma le tele naua o vaega taʻitasi. I nei nofoaga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le vaega o le tuiina o ulu o ponaivi metatarsal, faʻamalamalamaina le paʻu ma le faʻavaeina o hyperkeratoses ua lauiloa. O le taofiofia pea o nei vaega e mafua ai le autolysis mumusu o fatu vaivai vaivai, lea e mafua ai tulaga manaomia mo le fausiaina o se maʻi maʻi peptic. O se taunuuga o le atrophy ma le vevela maʻi, o le paʻu e mamago, faigofie ona taʻe. Ona o le faaitiitia o le lagona tiga, o le maʻi e masani ona le gauai atu i suiga e tupu. E le mafai ona ia iloa vave le faigata o seevae, lea e tau atu i le fausia o mea manogi ma masini, e le o maitauina le faʻaofiina o tino mai fafo, o ni manua laiti i nofoaga o le taʻavale. O le tulaga ua faateteleina ona o le solia o le loloto o le lagona, ua faaalia i le faaletonu o le tino, le le talafeagai o le faapipiiina o le vae. O le faʻafitauli masani masani o le faʻaleagaina o siama e afaina i le staphylococci, streptococci, siama o le vaega o le intestinal, e masani lava o le lau o le anaerobic. O le neuropathic osteoarthropathy o le taunuuga o suiga o le oona o le osteoarticular o le vae (osteoporosis, osteolysis, hyperostosis).
    Faiga Ischemic o VDS o se taunuuga o le atherosclerosis o arteries o pito i lalo, e mafua ai ona soli le tafe toto, o lona uiga. o se tasi o filifiliga mo le maʻisuka macroangiopathy.

    Mafuaʻaga mafuaʻaga o le tiga o le vae

    "Taʻitaʻu vae" - o le mea lea e taʻua e tagata o le gaogao, o le mafuaʻaga sili ona masani o le tiga i maso o vae, e aofia ai le taimi e savali ai. O le tiga ogaoga e afua mai i le fausiaina o musika o le tamai povi, lea e le pulea e le mafaufau.O nei feteʻenaʻi maso e mafai ona aafia ai se maso se tasi po o se vaega itiiti o maso, e masani ona faʻateleina, ma i lenei tulaga, o nisi o muscle ua aofia ai i le faʻaleagaina o le tino.

    1. Le lava o vitamini ma minerale.
    O le le lava o le calcium i totonu o le toto e mafua ai le faateleina o le faʻaogaina o le nerve synapses (nofoaga o fesoʻotaʻiga i le va o namele ma fiva musika, lea o loʻo faʻasalalau mai ai mai le muamua i le lua), lea e mafua ai le le mautonu o le muscle contractions (cramps). I le isi itu, o le le lava o le vitamini D i meaai ma le le lava o le sola o le sola, o mafuaʻaga ia o le faaitiitia i le maualuga o le calcium i le tino. O le isi mafuaaga mo le gaogao o vae atonu o le leai o le magnesium. O le faafitauli e fofoina i se taumafa paleni atoatoa.

    2. Soifuaga soifua.
    O gasegase ma tiga i totonu o musele o vae na mafua mai ia i latou o se mea e masani ona taatele, lea e o gatasi ma tauvaga afeleti ma se olaga le mautonu. Faatasi ai ma le malosi o le tino, o le lactic acid, lea e afua ai le tiga, vave ona atiina ae i maso. I le leai atoatoa o le ave i luga o maso, o le tafe toto o le a faʻagesegese lemu, lea e oʻo atu ai i le tino ma le foliga mai o le faoa faamalosi.

    3. Toto.
    E le gata o le mamafa faaopoopo i luga o vae pe a savali e mafai ona faatupuina le tiga i fafine maʻitaga. O foliga vaaia o tiga ma le gaogao i vae e mafai ona mafua ai le faateleina o le manaomia mo vitamini ma minerale e talafeagai mo le atinaʻeina o le tamaititi. O se meaai le lelei ma le le lava o meaʻai laau toto o le a avea ma mafuaaga autu o nei mea tutupu.

    4. Vailaau faafomai.
    Diuretics aveese le sodium mai le tino, lea e "toso" le vai. O vailaʻau faʻamalosi e faʻamalolo ai le gaʻo mai le tino. O le mafuaaga o le faoa faamalosi i lenei mataupu o le solia o le mineral potassium - solium balance in the body. Hormonal fualaau, e aofia ai E mafai foʻi ona faʻalavelave faʻamaʻi i maso o vae. O isi vailaʻau o loʻo i ai le malosi e amata ai le faoa faamalosi o se itu itu. O le lisi o aʻafiaga i le itu o le vailaau faʻasaina o loʻo tuʻuina atu i faatonuga mo le faʻaogaina o loʻo pipii i ai.

    Suauu o Carcot i le maʻisuka: laasaga o atinaʻe

    Afai tatou te amanaʻia le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi e Dr. Wagner, ona mafai lea ona iloa le 5 vaega e maua ai e le tagata maʻi le maʻi o le maʻisuka vae. O se faʻamatalaga puupuu lenei mo i latou:

    • Muamua tulaga. O se ulutala o se ituaiga papaʻu, lea e na o le pito i luga o le paʻu e aʻafia ai. I le avea ai o se togafitiga, o le auala e faʻaaogaina ai sana e faʻaaogaina. Afai e manaʻomia, e faʻaaogaina ai mea faʻamaʻi.
    • Lua lona lua. O le loloto lea o le maila lea e le afaina ai le ponaivi. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e mafai ona fuafua i faailo nei: maualuga fiva, tulei ma le mumu o le paʻu o loʻo siomia ai vaega o le vae. O le mea moni lava o togafitiga faʻamaʻi ma taotoga e aveese ai le tino oti.
    • Lona tolu. I lenei laasaga, e tupu mai ai se faʻaoga loloto o le paʻu ma le gau o le ponaivi (o le osteomyelitis e atiina ae). O faʻalavelave faʻaleagaina e aʻafia ai foi masini mumu i le vae. O lenei tulaga e masani ona o faatasi ma le suppuration. O togafitiga ua faʻamaonia tutusa ma le tulaga o le laasaga lona lua. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, o le toesea e mafai, ae o na tulaga e seasea - o le tulaga o tagata gasegase e masani lava ona faʻaleleia e ala i fualaau.

    • Fa. O le vae o le Charcot i lenei vaega o loʻo faamatalaina i le gangrene, lea e aʻafia ai se vaega faapitoa, e pei o se tamailima. Faatasi ai ma lenei siakiga, o le toesea o vaega oti ua faia ma aemaise lava tulaga ogaoga - vae i lalo ole tulivae.
    • Lima lona lima. I lenei laasaga, o leua e sili ona maualuga: o le galanrene lautele o loʻo tulaʻi mai, lea e mafai ona oʻo atu ai i se taunuʻuga leaga. Pau le fuataga lelei o le vaeluaina, ma vave.

    Malamalama i mea e aofia ai le vaevaega o Charcot, e taua le taʻuina o le tulaga o le zero, lea e muamua atu i mea uma o loʻo taʻua i luga.O le mea moni, o loʻo matou talanoa e uiga i tagata o loʻo lamatia. I lenei tulaga, e leai se gasegase, ae o le leaga o le vae e mafai ona iloa, o gaʻo po o sana e aliali mai, ma lagona foi le hyperkeratosis.

    Faʻamatalaga e uiga i togafitiga faʻapitoa ma taotoga

    E mafai ona e tauivi ma vae o le maʻisuka faʻatasi ma auala faʻapitoa.

    O togafitiga faasao e taulai atu i gaoioiga e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga se lua:

    • Totoga amata. I lenei laasaga, ua taulai atu le totogiina o le maʻisuka, puleaina o le toto, ma le faasaʻoina o le suka toto. O tagata maʻi ua aʻoaʻoina le malamalama ma tomai talafeagai. Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona manaʻomia oe e taofi le ulaula, aua ei ai sona aʻafiaga i toto toto.

    • Faʻaopoopo togafitiga faʻapitoa. Afai o loʻo maua le vae o Charcot i le maʻisuka, o togafitiga e mafai ona aofia ai le togafitiga o le antimicrobial e faʻaaoga ai fualaau oona. O loʻo faʻaaogaina foi e le tagata gasegase se faasologa o togafitiga e faʻamoemoe e toe faʻaleleia ai le faʻamaʻi ma faʻaleleia le tafe toto i vae. E aunoa ma se faʻalauiloaina i le lotoifale faʻatau fualaau faʻasaina.

    Ae mo le gasegase taotoga, e faʻaaogaina pe'ā manaʻomia le aveesea o le soʻo ma le maʻi pipili. O togafitiga togafitiga atonu o se mea faanatinati e faʻaleleia ai le tafe toto. Afai o le tagata gasegase na faʻatagaina i se fomaʻi i laʻasaga mulimuli o le atinaʻe o le faʻamaʻi, ona mafai ai lea ona faʻateleina le tipiina o vae ma vae vaivai.

    Fautuaina togafitiga fautuaina

    O le togafitiga o le vae o Charcot e faalagolago i le maʻi o loʻo maua i se gasegase poʻo se taimi masani (i le taimi lona lua, e matua faigata lava ona faʻamaonia le tulaga).

    Afai o le vaega gasegase e maua, o le taulaiga ile taofi lea o le faagasologa o le resorption o le ponaivi ina ia mafai ai ona taofia faʻamaʻi mulimuli. Ina ia faia lenei mea, o le vaega o loʻo aʻafia ua maeʻa maeʻa uma lava seia oʻo ina uma le faʻailoga. O se taunuuga, e mafai ona toe faaleleia ponaivi o le ponaivi ma puipuia le alualu i luma o le leaga.

    Fesoasoani faʻamalosi faapitoa e fesoasoani e faʻasaʻo le atuatuvale i vae

    O nai vaiaso muamua, o le moega malolo e malolo ai, mulimuli ane latou te fesuiaʻi i le savali i totonu o se tui faapitoa, lea o le a mafai ai ona lalagaina le vae, ma faʻaogaina ai vae vae vae.

    Mo le vaitau o le gaosia o le faʻasologa, e mafai ona e faʻaogaina se mea faʻasolosolo pe filifili se isi mea e pei o se fulufulu faʻapipiʻi le fusiina, lea e foliga tutusa i meatotino i le faʻaogaina o mea maʻa.

    I le ono masina mulimuli ane, pe a fetoʻatoa le ponaivi, e mafai ona fesuiai i le faia o seevae faʻapitoa e faia taitoatasi.

    Afai e maua le togafitiga i le 2 laasaga pe mulimuli ane, e mafai ona e taofia isi faʻalavelave e ala i le mauaina o seevae saʻo, pe o le lafoaʻi lea e faʻaaogaina ai le foliga mai o le gaʻo o le gaʻo ola.

    O seevae Orthopedic i le vae o Charcot e filifilia taitoatasi

    Aveina o fualaau

    O le faavae o le togafitiga mo le maʻisuka osteoarthropathy o togafitiga e le o le toto, lea e aofia ai le folasaga i totonu o le tino o fualaau oona e maua mai i le alpha-lipoic acid, vitamini o le vaega B.

    1. Afai o le vaega laititi o le vae o le Charcot ua maua, e fautuaina e faatonu ai vailaʻau e mafai ona taofia le faagasologa o le toe faʻaaogaina o le ponaivi. O nei vailaʻau e aofia ai le bisphosphonates (o lo o tautalagia), calcitoni (o loʻo faʻatonuina i le iniseti poo le faʻapitoa).
    2. Ina ia mafai ai ona fausia le ponaivi, o loʻo taʻua ai metabolites e faʻateleina ai le faʻaaogaina o le vailaʻau D3, faʻamaʻi vai.O le iʻuga, ua faʻaleleia le faʻaaogaina o le calcium i totonu o le faʻaogaina o meaʻai, ua faʻaaoga le neuromuscular conduction, ua faʻalauteleina le muso, ua sili atu ona faʻamaopoopoina ia gaioiga, ma ua ono faʻaitiitia le gau ma pa'ū mulimuli ane.
    3. Afai o loʻo i ai le faʻavauvau o le vae, o le a le mafai ona faʻamalosi i fualaau oona, e mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga.

    Faʻaaogaina o togafitiga ma togafitiga

    Mo le toe faʻafoʻiina o le toto i le pito i lalo i lalo o le faʻagasolo o le faʻaogaina o le tino, e fautuaina e faia i taimi uma ia gaoioiga nei:

    1. Tilo ma faʻagaloa ou tamatamai lima.
    2. Sii le toevae ma mulivae faʻatasi.
    3. Faia ni gaioiga faʻatasi ma ou tamatamai vae ma vavaevae ua faʻapipiʻi ile fola.
    4. Faia ni gaioiga faʻatasi ma mulivae, faʻapipiʻi totini i luga o le fola.
    5. Sii le vae sao ma tuu i lalo e ala i le tosoina o le toevae.
    6. E sii aʻe se vae sao mai le fola ma se tootoo e faʻaloloa ia te ia lava. E tutusa foi le faʻatinoina o faʻamalositino e faia vave mo vae uma.
    7. Fai ni gaioiga i ou vae i luga ma aveese oe lava i luga o vae.
    8. Faʻamatala lio i luga o le ea ma se vae sao.

    O faʻatinoga uma e toe faʻafia 10 taimi.

    E mafai ona taʻitaʻia oe e le Burger complex, lea e faia i le moega pe a uma ona ala i luga:

    1. O vae e tuʻuina i luga o le ala, ma faia ai se maualuga o le 30 tikeri, ma tuʻu i latou i lenei tulaga mo ni nai minute.
    2. I le tulaga o le nofoa, e tautau saoloto vae mo le 3 minute.
    3. Fai se tulaga faʻasaga mo le 5 minute.

    A maeʻa le malologa 10-minute, ona toe faʻalavelave lea i le faasologa ua faʻaalia. Ona sosoo ai lea ma se isi auala. Fai taga 1-3 taimi i le aso, e aofia ai i le taimi e momoe ai.

    Togafitiga

    Faʻasaʻoina o togafitiga o le gaioiga o le Charcot e fesootaʻi ma le vae e mafai ona faia pe afai e faʻamaʻaʻa atoatoa le mumu ma faʻagataina le faʻavae o le resorption. O se taotoga mo maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i tulaga ogaoga pe afai e leai se avanoa e filifilia ai ni seevae faʻasolosolo. A maeʻa le vaeluaina o le ponaivi, o le vae e le faʻaaogaina mo le itiiti ifo ma le 3 masina.

    O a, mafuaʻaga ma tulafono mo le ICD 10 futu o Charcot

    Na faʻamatala muamua e le fomai Peretania o Mitchell le faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻamatalaga auʻiliʻili o le nekologist Sharko le mafuaʻaga (etiology) ma le atinaʻeina o le maʻisuka (pathogenesis) o le faʻamaʻi.

    O le maʻisuka osteoarthropathy (fuainumera E10.5 e tusa ai ma le ICD-10) e faʻaalia e luko i le lotoifale o le ponaivi. O le pathogenesis o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le neuropathy o le maʻisuka. I le maʻisuka, o se avega le talafeagai e aliali mai i nisi vaega o sooga pe a savali. I le aluga o taimi, o suiga faataumaoi leaga e tutupu.

    O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi e aofia ai:

    • aʻafiaga o le namu e oʻo atu ai i le vaivai o le pasi o manaʻoga o le nasu. I se tagata gasegase maua i le maʻisuka, e faʻaitiitia le faʻalogo i luga o vae. O le tagata gasegase e le lagonaina le mamafa i seevae, ua le toe matauina le faia o vaʻa, maʻila, manua,
    • hyperglycemia e taʻitaʻia ai suiga faʻapitoa i toto toto. O loʻo faʻaumatia faʻafuaseʻi ia capillaries. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis. O atherosclerotic plate e faʻafefe ai le toto i totonu o vaʻa pito i lalo. I le aluga o taimi, manua, maʻi,
    • o le faʻaitiitia o lagona faʻaalia e mafua ai manuaga tumau. O le vaivai o le toto i vae e faʻatasi ma le faʻamalolo umi o faʻamaʻi,
    • solia o le faamaoni o le paʻu e lamatia ai ma le faaopoopoina o se siama lona lua,
    • suauu, gasegase o gaʻo i le lumanaʻi e ono mafua ai se tuʻufaʻatasiga o le Charcot,
    • o se mea faʻavaivaia vaivai e faʻapogai ai i se faʻalavelave le lelei,
    • malulu, seevae mausali na mafua ai le atinaʻeina o le maʻi,
    • tuberculosis, syringomyelia e mafai ona faʻalavelaveina e se gasegase patho.

    Faʻamatalaga ma le X-ray o le tuʻufaʻatasia o le Charcot

    Faʻasalaga o le Sharko arthropathy e faigata ona faʻamaonia maʻi. O le faʻamaʻi o le soymptomatic mo se taimi umi. Auala mo le togafitiga o togafitiga e faʻaaoga i le fuaina o numera o le suka toto, faʻamaonia ai faʻafitauli.O se tagata gasegase e mafua mai i le neuropathy o loʻo faia suʻesuʻega:

    1. Suʻega o le kulūkose o le toto (faʻavae hyperglycemia).
    2. Faʻaauau o vaʻa o pito i lalo (faia e iloa ai faʻafitauli pipisi).
    3. Bacterioscopic ma auala o le bacteriological mo le suʻesuʻeina o mea o loʻo aʻafia ai manuʻa ma faaletonu o le ulugalii.
    4. Faʻasaina o vaʻa o pito i lalo.
    5. X-ray (faia e fuafua ai le matuia, tikeri, foliga, loloto o le faaleagaina faatasi).

    O le faʻamaʻi mulimuli ua faʻatuina i luga o le faʻavae o faitioga o le maʻi, talafaʻasolopito o le soifua maloloina, faʻasologa o siama ma isi faʻamaʻi, leitio.

    Faʻailoga o le X-ray o le osteoarthropathy o loʻo i le ogatotonu o vae. I le ata, faʻaleagaga, gau, ma le faʻaleagaina o le vae ua fuafuaina. O le vae e pei o se "ato o ponaivi."

    O le siakiina o le eseʻese o loʻo faia i faʻamaʻi Charcot-Marie-Tooth, ituaiga o gasegase eseese, atherosclerosis e faʻaumatia le pito i lalo.

    Tuua Lau Faamatalaga