Faailoga o le retinopathy o le maʻisuka, laasaga ma togafitiga

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "faailoga o le retinopathy o le maʻisuka, laasaga ma togafiti togafitiga" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Matelaina o le maʻisuka: tulaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le maʻisuka retinopathy - faʻaleagaina ai vaʻa o le retina o le mata. O se faʻalavelave matuia ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tauaso. Vaʻaia mataʻupu i le 85% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma se poto masani e 20 tausaga pe sili atu. A maua le maʻisuka ituaiga 2 i tagata o le vaeluagalemu ma le matua, ona sili lea ma le 50% o mataupu, o le a vave lava ona latou faʻaalia le faaleagaina o vaʻa e tuʻuina atu le toto i mata. O faʻafitauli o le maʻisuka o le mafuaaga taatele lea o mataupu fou o le tauaso i tagata matutua e 20 i le 74 tausaga. Ae peitaʻi, afai e suʻeina oe e le fomaʻi ma togafitia ma le filiga, ona maualuga ai lea o le a mafai ona e tausia le vaʻai.

Vitio (kiliki e taʻalo).
Vitio (kiliki e taʻalo).

Tulaʻi mai le maʻisuka - mea uma e tatau ona e iloa:

  • Tulaga o le atiina ae o le maʻisuka faafitauli i le faʻaaliga.
  • Suʻega o le retinopathy: o le a.
  • Suʻega masani a se tagata e faʻalogo i le tino.
  • Fomaʻi mo le retinopathy o le maʻisuka.
  • Laʻau faʻamalosi laser (cauterisation) o le retina.
  • Vitrectomy o se taotoga vitre.

I le taimi mulimuli, o faafitauli o le toe tomumu e lamatia ai le leai o se vaaiga mamao. O le mea lea, o tagata gasegase o le retinopathy o le maʻisuka e masani ona masani ona faʻasolosolo i le laser coagulation. O se togafitiga lea e mafai ona faʻatuai ai le amataina o tauaso mo se taimi umi. E oʻo lava i le sili atu% o le maʻisuka ei ai faailoga o le retinopathy i se taimi vave. I lenei vaitau, o le faʻamaʻi e le mafua ai le leaga o le vaaia ma e naʻo le taimi lava e suʻesuʻeina ai e le fomaʻi.

I le taimi nei, o le soifuaga o tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻalautele ona o le faʻaitiitia o le soifua maloloina ona o le maʻi cardiovascular. O lona uiga o le tele o tagata o le a maua le taimi e atiaʻe ai le retinopathy o le maʻisuka. E le gata i lea, o isi faʻafitauli o le maʻisuka, ae maise lava le maʻisuka vae ma fatuga o fatugaʻo, e masani lava ona faʻatasi ma faʻafitauli o mata.

O le faiga tonu mo le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka e leʻi i ai. I le taimi nei, o loo suʻesuʻe e saienitisi ni manatu eseese. Ae mo maʻi, e le taua tele. O le mea autu lava o tulaga lamatia ua uma ona iloa muamua, ma e mafai ona e pulea i latou.

Ole ono tulaʻi mai ile atinaʻe o faʻafitauli o le mafaufau i le maʻisuka e vave faʻavave pe afai oe:

  • O le kulukose toto maualuga
  • maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga),
  • ulaula
  • faʻamaʻi fatu
  • maʻitaga
  • genis predisposition
  • o le lamatiaga o le retinopathy o le maʻisuka e faateleina i le matua.

O aʻafiaga sili ona lamatia o le toto maualuga ma le toto maualuga. E sili mamao atu nai lo isi mea uma i luga o le lisi. E aofia ai i latou e le mafai e le tagata maʻi ona pulea, o lona uiga, o latou genetics, tausaga ma le umi o le maʻisuka.

O loʻo taua i lalo i le gagana malamalama le mea e tupu i le retinopathy o le maʻisuka. Fai mai tagata faapitoa e faigofie tele le faʻamatalaga, ae mo tagata mamaʻi ua lava. O le mea lea, o vaʻa laiti e tafe atu ai le toto i mata e faʻaumatia ona o le faateleina o le suka toto, toto maualuga ma le ulaula tapaa. O le tuʻuina atu o le okesene ma meaʻai e faʻaleagaina. Ae o le retina e sili atu le okesene ma le kulukose i le iunite o le mamafa nai lo se isi lava mea i totonu o le tino. O le mea lea, e faʻapitoa tele i le toto.

I le tali atu i le matelaina o le okesene o masini, e faʻaleleia ai e le tino fou capillaries e faʻafoʻi ai le toto i mata. O le faateleina o le faateleina o capillaries fou. O le uluaʻi amata, e le o faʻateleina, o le tulaga o le retinopathy o le maʻisuka o lona uiga e leʻi amataina lenei faagasologa. A o faagasolo lenei vaitaimi, na pau lava le pa o le toto toto. O lea faʻafanoga e taʻua o microanurysms. Mai ia i latou o nisi taimi o le toto ma le vai e tafe i le retina. E mafai ona amata ona fulafula le nerve i le retina ma o le ogatotonu o le retina e mafai foi ona amata ona malena. O lenei mea e taʻua o le edema masani.

O le faʻasologa umi o le retinopathy o le maʻisuka - o lona uiga o le faateleina o vaʻa fou ua amata, e suia ai i latou ua faaleagaina. O toto e le masani ai e tupu i le retina, ma o nisi taimi e mafai ona ola ai vaʻa fou e oʻo lava i totonu o le tino vailaau - o se mea e pei o le gel-like lea e tumu ai le ogatotonu o mata. O le mea e leaga ai, o vaʻa fou e tupu aʻe e le lelei tele. O latou puipui e matua leaga tele, ma ona o lenei mea, o le afaina ai o le tele o taimi e tupu ai. Ua faʻaputuina pulu toto, o foliga o mea e afaina i le toto, o lona uiga, sikula i le vaega o le afaina.

O le retina e mafai ona alu ma vavaeese mai le tua o le mata, ua taʻua lea o le teenaina o le teenaina. Afai e faʻalavelave le vaʻa toto fou i le tafe masani o le vai mai le mata, ona faʻateleina lea o le mamafa o le mata. O le mea lea e tau atu ai i le faaleagaina o le nerve opic, lea e ave ai ata mai ou mata i le faiʻai. E na o le taimi lava lea o loʻo i ai i le tagata maʻi faitioga e uiga i le vaʻavaʻavaaia o le vaʻavaaia, mataʻutia o le po, faʻavasegaina o mea, ma isi.

Afai e te faʻaititia lou toto toto, ona faʻamausali lea ia masani ma pulea ina ia le sili atu le mamafa o lou toto i le 130/80 mm Hg. Art., Ona lamatia ai lea e le gata o le retinopathy, ae o isi faʻafitauli uma o le maʻisuka ua faʻaitiitia. E tatau i lenei mea ona faʻamalosia tagata e faia ma le faamaoni ia togafitiga togafitiga.

O le a le maʻisuka retinopathy, ona faʻailoga ma metotia o togafitiga

I tagata maʻi e maua i le maʻisuka, pe a faʻatusatusa atu i se avefeʻau, tagata soifua maloloina, o le lamatiaga o le siakiina ma le fatuina o fatugao e sili atu le maualuga, e tasi i le 200 leiloloa vae ona o le atinaʻe o le gangrene, ma le avanoa o le leiloa atoatoa o le vaʻai 25 taimi sili atu. Le lava lelei o le toto ona o le maualuga o le suka e aʻafia ai totoga sili ona vaivai o le tagata - o le fatu, vae, fatuga, mata. O le maʻisuka retinopathy, o lona uiga autu o le tauaso tauaso, e amata ona atiae e pei o le 5 tausaga talu ona amata le maʻisuka, ma le maualuga, oso ai suga, e oo lava i le taimi muamua.

Retinopathy, o le "faʻamaʻi faʻamaʻi", o se tasi o faʻatelega masani o le maʻisuka. E tusa ai ma WHO, o lenei faʻamaʻi e afaina ai le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma se poto masani i le silia ma le 15 tausaga. I se tulaga ese e foliga mai, o le retinopathy o le maʻisuka ua matua salalau faafetai i taumafaiga a fomaʻi. I le taimi muamua, e le o tagata uma e maua i le maʻisuka na sao mai i manuaga ogaoga o mata, o le mafuaʻaga o lo latou maliu o le maʻi cardiovascular. I aso nei, o le maualuga o vailaau faʻasaʻo e mafai ona aloese mai le maliu mai le suʻesuʻega ma faʻaitiitia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka, e aofia ai le retinopathy o le maʻisuka.

O le tagata toeititi mo galuega masani e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le okesene pe a faatusatusa i isi totoga. O vaʻa tumu i viscous, o le toto vaʻaia ma maualuga maualuga o suka ma triglycerides e le mafai ona tuʻuina atu meaai masani o le retina. O puipui o nai pito pito i lalo o le capillaries, o le gasegase, o loʻo i ai ni mea laiti laiti ma anateysms. O le vai o le toto ua afaina o le edema i le retina, lea e tapulaa ai galuega a le mata. O vaega o le protein e mafua ai le lavea i luga o le toe. O le salalau atu o sikuea e aʻafia ai le toe faʻalogo ma le faʻamalosi, faʻaleagaina aʻa.

O se faʻavaega tuʻufaʻatasi o le retinopathy o le maʻisuka e faʻaaogaina i le lalolagi atoa. Na ia vaevaeina lenei faʻamaʻi i ni laʻasaga e fuafua lava i le i ai o le faʻateleina - o le faʻaopoopoga o vaʻa fou faatoa gaosia i mata.

E ono foliga mai e ono lamatia lenei mea? A uma, o vaʻa e ola aʻe le tino i nofoaga o mea ua faaleagaina e fesoasoani i manua e faʻamalolo vave ma mauaa aʻa i totoga ua gaosia i le taimi o le gafa. A oʻo mai i totoga o le faʻaaliga, e eseese mea. I lalo o tuutuuga o le okesene o matelaina i le maʻisuka, o capillaries fou e faasee, o latou puipui e na o le tasi le apa o siaki. O le faʻavaeina o ia vaa e mafua ai le paʻu tele i le tulaga: o le aofaʻiga o le afaina o le gasegase e televave le vave, e faʻalautele le edema, ma o le aʻafiaga o le leai o se faʻaaliga e faʻapupulaina tele.

Tulaga o le retinopathy:

O suiga o le maʻisuka i le mea faitino e faʻafesoʻotai le maualuga i le maualuga. Faʻaauau pea le maualuga o le ata vaaia seia oʻo ina amata ona tutupu suiga fesuisuiai e le mafai ona tupu i le retina.

O le retinopathy o le maʻisuka e leai se faʻateleina e naʻo le taimi o le suʻesuʻeina e se tagata fomaʻi, o le mea lea, i le i ai o le maʻisuka O faʻasalaga faʻapitoa i le fomaʻi e faʻatagaina.

Taua! O le taimi muamua e tatau ona faia ai se suʻega o totoga o le vaʻai ma le maʻisuka mo le 5 tausaga, pe afai o le taimi nei e mafai ona tausia le kulūkose i totonu o le masani. Afai o le suka e oso i lea taimi ma lea taimi - e tatau i le fomaʻi ona asiasi i le 1.5 tausaga talu ona maua le maʻisuka. Afai e leʻi faʻaalia e le fomaʻi suiga i totonu o le mata, e tatau ona faia suʻesuʻega i tausaga taʻitasi. Afai ua maua oe i le maʻisuka retinopathy - e tele lava taimi.

O le vaega pito i sili ona lamatia o le atinaʻeina o le faʻateleina o le maʻisuka retinopathy e aofia ai tagata mamaʻi e le oʻoʻo le maʻisuka, maualuga maualuga o le toto maualuga, le faʻavaivaia, BMI> 30, fafine maʻitaga ma talavou.

Faailoga o le maʻisuka retinopathy:

  1. Sensation of blurring o mea vavalalata vavalalata ma le fulafula i le macula.
  2. Lalagaina o lanu uliuli, aemaise lava le vaaia manino pe a matamata i mea faitino e fausia pe a ulufale atu le ulu o le capillaries ma le toto i totonu o le tino vavalalata. E masani lava e iu lava ina mou atu i latou lava.
  3. Sa felelei le mata, ma le puao i luma o mata i le taimi o le afaina.

Pe a oʻo mai nei faailoga, e fautuaina atu se asiasiga faʻanatinati i se fomaʻi maʻi.

I le taimi o le fomaʻi maʻi, o le ata autu o aʻafiaga o le maʻisuka e mafai ona vaaia i se fomaʻi mata. E mafai ai e oe ona fai se siama, fuafua le tikeri o le retinopathy, faailoa le i ai o vaʻa toto vaʻaia, suamalie tusitusi, afaina, fuafua auala togafitiga. I le taimi mulimuli, o se fesoʻotaiga o le faʻamaoniaina, vaʻaia faʻasolosolo lelei, vaʻafaʻailoga e manino le iloa. Ina ia siaki suiga, o loʻo i ai se ataata faapitoa e mafai ona puʻeina ata o le tupe.

Ophthalmoscopy e le mafai pe afai o le tioata po o le malie malie e le mafiafia, ona o le retina e le mafai ona vaaia e ala ia i latou. I lenei tulaga, e faaaoga le ultrasound.

I le faaopoopo atu i nei suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina:

  1. Vaʻaiga mo le siakiina o patho i le pito o le retina ma le i ai o le faʻasili.
  2. Tonometry - faʻamoemoe o le mamafa i totonu o mata.
  3. Mataitu le faatinoga o le nerve optic ma nerve sela o le retina e faʻaaoga ai metotia o le electrophysiological, mo se faʻataʻitaʻiga, elekenekalafi.
  4. Ina ia iloa ni mea le lelei i totonu o vaa, e manaʻomia le angiography poʻo le faʻasologa o meaola.

O le endocrinologist na te faatonuina se faasologa o suʻega e mafai ona iloa ai le maualuga o le maʻisuka taui ma le iai o mea e aʻafia ai le atinaʻeina o le retinopathy: fuaina o le mamafa, suʻega toto ma urine mo le kulukose, ma le faʻamautuina o le hemoglobin glycosylated, faʻasolosolo vascular vascular, electrocardiography.

O se taunuuga o nei suʻesuʻega, o fautuaga o le a faia i luga o le manaʻoga mo fualaau faasaina poʻo togafitiga faʻapitoa o le retinopathy o le maʻisuka.

Vaʻai faalemafaufau o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le iloa lona maʻi, faʻaauau pea ona faalagolago i meaai maualuluga, ma le amanaia le le lelei o le soifua maloloina ma foliga leaga. O le a tatou iloiloina le auala e mafai ai ona muta lenei mea, ma pe faapefea ona le lelei le faʻataʻitaʻi o le retinopathy o le maʻisuka i le leai o togafitiga.

O le mea lea, o le retina matelaina na te tuuina atu le poloaiga ia tupu ni ulu fou, ma latou tutupu faatasi, o nisi taimi e osofaia ai le vitreous. O le isi faʻateleina o le toto toto i le maʻisuka e oʻo atu ai i latou faʻaumatiaga, o le tupu o le tele o manua. O le tino, i le taumafai e foia lenei tulaga, ma le malosi e fofoina le afaina ma faatupulaia ai vaa fou. O le talafaasolopito e toe fai foi i le tulaga lava e tasi. I le aluga o taimi, o le maualuga o le toto ua tupu, o le mea e taʻua o le ogaoga o le hemophthalmus e tupu. Ua le mafai ona toe faʻamavaeina e ia lava ia, o lona uiga o le mata e le mafai ona toe galue i le masani, e vave ona paʻu le vaai.

Glaucoma e taitaia le tauaso

O loʻo i ai se isi faʻataʻitaʻiga: o se taunuuga o ipu taʻitasi, o se fusi uʻamea i le retina, o suauu masani i lenei nofoaga ua suia e le mea faʻapitoa. E faasolosolo lava, e tupu le tele o mea filogia, e faʻamalosi ai le retina ma taʻitaʻia ai lona malosi, faʻaleagaina toto toto ma mafua ai le hemophthalmus fou, e puipuia ai le tafe mai o le sua mai le mata ma taʻitaʻia ai le glaucoma.

E masani lava, o le filifiliga le sili ona le lelei o loʻo faʻamatalaina iinei. I le avea ai o se tulafono, ua i ai muamua i le laasaga muamua poʻo le amataga o le maʻi pipisi, o loʻo maua le maʻisuka i le ophthalmologist. E le gata i lea, i nisi tulaga, e mafai e le tino ona faʻavaeina lenei liʻo mataʻutia ma puipuia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le mataupu ua faatapulaaina na o le leiloa o se vaaiga mamao.

O le matafaioi taua i le togafitiga o le retinopathy e le o le olaola e le o faia e se tagata fomai faapitoa. I lenei tulaga, o le fetuutuunaiga o le toto, pulea o le kulukose o le toto, ma le maualalo o le toto o le toto e sili ona taua. O le mea lea, o vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina le retinopathy e faʻamatala mai e se endocrinologist ma le cardiologist.

Afai e le mafai ona e totogia le maʻisuka ma le suka ma le suka ma le meaai e le aoga, e le tatau ona e fefe i le inisalini. I le faʻaaoga tatau, e leai ni aʻafiaga i itu, ma e mafai lava ona faatumauina le maloloina o le mata.

Afai o suiga ua uma ona tupu i le mea faitino e le mafai e le tino ona taulimaina, o le a faia e togafitiga o togafitiga togafitiga togafitiga. E mafai ona avea lea ma se togafitiga e le faʻaleleia o le retinopathy o le maʻisuka, poʻo le vaʻaia o taotoga.

O fualaau uma na faʻaaoga muamua lea na faatonuina e taofi le retinopathy, ua aloaia e le aoga i aso nei. O togafitiga faafomaʻi mo le togafitia o le retinopathy o le maʻisuka i le antioxidants, o vailaʻau faʻamalosi vaʻaia, fomaʻi faapitoa o le enzymes, vitamini, ma togafitiga faʻataʻitaʻi e mafai ona gafatia naʻo le pito i tua o le faʻamaʻi.

O oe faʻaleagaina i le toto maualuga? E te iloa o le maualuga o le toto maualuga e tau atu i le fatu ma oso? Faʻatasi le mamafa o lau avega. Manatu ma manatu faaalia e uiga i le metotia faitau iinei >>

O lo latou faʻaaogaina o le maʻisuka retinopathy o le le lava lea o taimi taua e mafai ona faʻaalu i metotia faʻaonaponei, togafitiga lelei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻau mata o le Taurine ua mamanuina e faʻaleleia atili ai le toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia le toto. O le tofiaina o nei mataua e mafai ona aoga i le amataga o faʻalavelave i totonu o fesoʻotaiga vavave, ae e matua le talafeagai lava ma e lamatia foi i le laasaga muamua.

O se aʻafiaga taua o vailaʻau anti-VEGF o lo latou tau maualuga. Muamua togafitiga e tatau ona faia i le tasi taimi i le 1-2 masina, o le tau o le tasi e tusa ma le 30,000 rubles.O le averesi o togafitiga e 2 tausaga, 8 inisictions i le tausaga. O le Eilea o se fualaau faʻamaʻi umi, o vavao i le va o ana pulega e umi atu, o le mea lea o le togafitiga o le retinopathy i lenei fualaau faʻatau o le a sili atu le taugofie ma le aoga tutusa.

Ole togafitiga laser o le maʻisuka retinopathy o le taimi nei o togafitiga taatele. Na ia faaalia lona aoga i le 80% o mataupu i le tulaga 2 o le maʻi ma le afa o mataupu i le faaiuga. O le vave ona faia o le taotoga, o le sili atu ona lelei ona iʻuga. O le aʻafiaga o le auala o le faʻafefeina o vaʻa fou e faʻaaoga ai se fafie laser, o le toto o loʻo i totonu e faʻasolosolo ai ma e le toe faʻaaogaina ia vaa. I le tele o tulaga, o se tasi o ia taualumaga e lava lea e faatumauina ai le vaaiga mo le isi 10 tausaga.

O lenei faiga e faʻatinoina mo le 20 minute i lalo o le faʻaleagaina o le tino, e aunoa ma se toe nofo i le falemaʻi, e faatagaina le tagata maʻi e alu i le fale i le aso o le taotoga. E faigofie ona onosaia e tagata gasegase, e le manaʻomia se taimi e toe faʻaleleia ai, e le afaina ai le loto ma toto toto. O le fomai tipitipi e pulea lelei le sao atoatoa o le laser coagulation ma se microscope.

I le tulaga o le maualuga o le retinopathy o le maʻisuka, o le sili atu ona faigata o le microsurgical operation is prescribed - vitrectomy. O loʻo faʻatusalia ai le aveese atoa o le tino vitio faatasi ai ma fusi toto ma maʻila. I le taimi o le vitctomy, e mafai foi ona maua le gaosiga o le gaosiga o ipu toto. I le faaiuga o le taotoga, e faatumuina le maka o le eyesball i se vaifofo faapitoa poo se kesi e lolomiina le retina ma e le faatagaina ai e faʻasili.

O le mea autu i le puipuia o le retinopathy o le vave mafai lea ona mafai ona iloa. Mo lenei mea, e tatau ona mataituina e se tagata poto faapitoa i le fomaʻi o loʻo masani i foliga o faʻafitauli i le maʻisuka. Le auala sili ona faigofie e maua ai sea fomaʻi i totonu o le nofoaga o le maʻisuka. I faʻamuamua o faʻatafunaga lapopoʻa ma le tuputupu ae fou, e aoga le mafaufau i le mafai ona faia le faʻamalosia o laser.

E talitutusa foi le taua mo le puipuia o le retinopathy o le maʻisuka taui, togafitiga mo faamaʻi faʻatasi, ma se soifua maloloina lelei.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua fautuaina:

  • lelei le pulea o maualuga o le kulukose, tausia o se tusi talaʻai,
  • faaitiitia le toto maualuga ma le cholesterol i tulaga masani,
  • taofi ulaula
  • aloese mai tulaga faigata.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o pills ma insulin o le auala lava lea e tasi e taofi ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Matelaina o le maʻisuka - O le angiopathy faapitoa, e aʻafia ai vaʻa o le retina o mata ma le atinaʻeina i tua o se umi umi o le maʻisuka. O le retinopathy o le maʻisuka o loʻo i ai se alualu i luma: i le amataga, vaʻaia le vaʻai, o le veli ma le vaʻaia o mata i luma o mata, i taimi mulimuli, se paʻu mataʻutia po o le leai o se faʻaaliga. O faʻataʻitaʻiga e aofia ai faʻatalanoaga ma se fomaʻi faʻafomaʻi ma se fomaʻi faʻataʻitaʻi, faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻasolosolo, visometry ma perimetal, faʻamatalaga vascular vascular, ma suʻega o toto. Togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka e manaʻomia ai le pulea lelei o le maʻisuka, faasaʻo o le faʻafitauli o le tino, ma i le tulaga o faʻalavelave, faʻaaogaina o fualaau faʻasaina, faʻasologa o le retinal laser poʻo vitrectomy.

O le retinopathy o le maʻisuka o se tulaga taua tele o le faʻamalosia o le maʻisuka, e le gata i le inisalini ma e le o le inisalini. I le ophthalmology, o le retinopathy o le maʻisuka o le mafuaaga lea o le faaletonu o le vaai i tagata mamai i le maʻisuka i le 80-90% o mataupu. I tagata e maua i le maʻisuka, o le tauaso e fausiaina 25 taimi sili atu nai lo isi sui o le faitau aofaʻi lautele. Faʻatasi ai ma le retinopathy o le maʻisuka, o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o faʻamaʻi o le fatu o le toto, o le nephropathy ma le polyneuropathy, faʻamaʻaloga, glaucoma, le faʻaogaina o le fatugalemu o le tino ma le totoga tutotonu, maʻi o le maʻisuka ma le gangrene o pito. O le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka e manaʻomia ai se faʻasalalauga faʻapitoa, e aofia ai le auai o tagata tomai faapitoa mai endocrinologists (diabetologists), ophthalmologists, cardiologists, podologists.

O le faiga o le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa vaʻaia (vaʻa toto o le retina): o le faateleina o le permeability, occlusion of capillaries, o foliga mai o vaʻa fou na fausia ma le atinaʻeina o le tino o le tino.

O le tele o tagata gasegase o loʻo i ai le umi o le maʻi o le maʻisuka ua i ai nisi o faailoga o le faʻaleagaina o le tupe. Faatasi ai ma le umi o le maʻisuka e oo atu i le 2 tausaga, o le maʻisuka retinopathy e maua i le tasi tikeri pe o le isi i le 15% o tagata mamaʻi, e oʻo atu i le 5 tausaga - i le 28% o maʻi, e oo i le 10-15 tausaga - i le 44-50%, e tusa ma le 20-30 tausaga - i 90-100%.

O aʻafiaga ogaoga e aʻafia ai le televave ma le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai le umi o le maʻisuka, hyperglycemia, maualuga o le maʻi suka, faaletonu o le tino, o le dyslipidemia, syndrome, syndrome, and obesity. O le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy e mafai ona saofagā i le tamaʻitaʻi, maʻitaga, faʻasologa o vailaʻau, ma le ulaula.

Tuuina atu suiga i le atinaʻeina o tupe maua, e le o faʻateleina, faʻamuamua ma le faʻateleina o le retinopathy o le maʻisuka ua iloga.

Maualuluga, le pulea lelei le maualuga o le suka i le toto toto e faaleagaina ai toto toto o totoga eseese, e aofia ai le retina. I le tulaga e le faʻateleina o le retinopathy o le maʻisuka, o puipui o le vaini o le vaini e mafai ona pala ma palamole, lea e oʻo atu ai i le siakiina o le toto, o le faʻaogaina o microaneurysms - faʻalauteleina faʻapitoa o maʻa. O se vaega itiiti o le toto e sosolo mai puipui puipui mai le sami i totonu o le retina, e tau atu i le retinal edema. I le tulaga o le aafia ai i le faagasologa o le ogatotonu o le retina, e tupu ai le edema macular, lea e mafai ona taitai atu ai i le faaitiitia o le vaʻai.

I le laasaga o le lumanaʻi, o le atinaʻe faifaipea o le retinal ischemia e atiina ae ona o le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻalavelave fatu fatu, faʻalavelave leaga.

Muamua o le retinopathy o le maʻisuka muamua muamua i le isi taimi o le ola faʻateleina, lea e maua i le 5-10% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le saofaʻi i mea e tutupu i le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai le maualuga o le myopia, le faʻapipiʻiina o le gaʻo, o le pito i lalo, le atrophy oona. O le taimi lenei, talu ai ona o le okesene na le maua e le retina, ua amata ona fausia ai vaa fou ina ia faatumauina se tulaga talafeagai o le okesene. O le faagasologa o le levaccularization o le retina e oʻo atu ai i le toe faʻafouina ma le toe vaʻaia.

I le tele lava o tulaga, e le mafai e se tasi ona maua se suʻega laiti i totonu o le tino o le retina ma le vitreous body. Ae ui i lea, faatasi ai ma le tele o otaota i le mata o le mata (hemophthalmus), o le faateleina o le fibrosifusion i totonu o le tino vitio, o loo faaalia i fibrovascular fusion ma le taula, lea e iu ai ina tafe atu i le retinal retinal detachment. Pe a poloka le auala o le lolovaia o le HPV, e faʻaleleia ai le lua neovascular glaucoma.

O le maʻi e atiina ae ma alualu i luma ma le le faʻaleagaina ma le le mautonu - o le mea sili lea ona taufaasese. I le tulaga e le o faʻasolosolo, o le faʻaitiitia o le faʻaaliga e le o lagona lelei. O le Macular edema e mafai ona mafua ai le paʻu o mea faitino vaaia, faigata le faitau poʻo le faia o galuega i tafatafa vavalalata.

I le taimi o le faʻasolosolo o le retinopathy o le maʻisuka, pe a oʻo mai le afaina o le tino, e iai ni mea pogisa malulu ma veli e oʻo mai i luma o mata, lea e maeʻa ona mou atu i latou lava. Faatasi ai ma le tele o hemorrhages i totonu o le tino vitara, o le paʻu mataʻutia po o le leai atoa o se vaaiga mamao e tupu.

O maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega masani e le fomaʻi e iloagofie ai uluaʻi suiga o le maʻisuka ma puipuia ai le faʻateleina o le retinopathy o le maʻisuka.

Mo le faamoemoe o le siakiina o le retinopathy o le maʻisuka, o tagata gasegase e maua le visometry, perimetry, biomicroscopy o le pito i luma o le mata, biomicroscopy o mata ma se tioata o Goldman, diaphanoscopy o foliga mata, masini o Maklakov, ophthalmoscopy i lalo o le mydriasis.

O le ata ophtalmoscopic o le sili lea ona taua mo le fuafuaina o le tulaga o le retinopathy o le maʻisuka. I le tulaga e le o faʻateleina, microaneurysms, "soft" ma "faigata" faʻapipiʻiina, o loʻo maua ai le gasegase o le ophtalmoscopically. I le gaioiga o le tino, o le ata o le ata o loʻo faʻaalia i faʻalavelave faʻaleagaina o le vailaau o le microvascular (faʻataunuʻu o le tino, faʻalauteleina ma le faʻamaoni o veins), faʻamaʻi faʻamaʻi ma le afaina o le tino, neovascularization o le retina ma optic nerve disks, faʻateleina o le fiva. Ina ia tusia suiga i luga o le retina, o le tele o faʻataʻitaʻiga o ata e faia e faʻaaogaina ai se mea faʻapipiʻi.

Faatasi ai ma le vevela o le tioata ma le tino o le tino, nai lo o le ophthalmoscope, latou te faʻapipiʻi i mata. Ina ia mafai ona iloilo le saogalemu poʻo le faʻaleagaina o le retina ma le uaua opiki, o suʻesuʻega o le electrophysiological (o le electroretinography, o le fuafuaina o le CSFM, faʻataʻitaʻiga, ma isi). Mo le siakiina o le glaucoma neovascular, ua faia ai le faʻailoga.

O le auala pito sili ona taua mo le vaʻaia o vaʻaleleina o le faʻaleleia o vaʻaia, o le faʻaogaina lea o le toto, lea e mafai ai ona faʻasaina toto i totonu o vaʻa. O se isi suiga i le faʻataʻitaʻiga o le felagolagomaʻi faʻataʻitaʻiga ma le laser mataʻitusi o le faʻataʻitaʻiga o le retina.

O le suʻesuʻega o mea lamatia mo le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka, o se suʻesuʻega e faia i le toto ma le urine glucose, insulin, hemoglobin glycosylated, lipid profile ma isi faailoilo, faʻasalalauina o le lipotia o le lipid, echocardiography, ECG, mataʻituina o le toto i le 24 itula.

I le faagasologa o le siakiina ma le siakiina, e tatau ona muai faailoaina suiga ia e faailoa ai le alualu i luma o le retinopathy ma le manaomia mo togafitiga e taofia ai se faaitiitia po o le leiloa o se vaaiga mamao.

Faatasi ai ma mataupu faavae lautele o togafitiga o le retinopathies, o le togafitiga e aofia ai le faasaʻoina o le le atoatoa o le tino, le fuafuaina o le pulea o le maualuga o le glycemia, toto toto, lipid metabolism. O le mea lea, i lenei vaitau, o le togafitiga autu o loʻo faʻamatala mai e le endocrinologist-diabetlogist ma le cardiologist.

O le mataʻituina lelei o le maualuga o le glycemia ma le glucosuria, o le filifilia o le faʻamalosia o le insulin i le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina ai faʻamalositino, vailaau faʻamalosi, antiplatelet agents, ma isi mea faʻapitoa.

O tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka retinopathy e faʻaalia mo le faʻataʻitaʻiga o le retin laser. O le faʻamalosia o le laser e faʻatagaina ai oe e faʻaitiitia le gaioiga o le levavave, ia ausia le faʻamamaina o vaʻa toto i le faʻateleina o le palasi ma le gafatia, e puipuia ai le lamatiaga o le taofiofia o le toe toto.

O le taotoga laser retina mo le retinopathy o le maʻisuka e faʻaaogaina ai metotia faigofie. O le faʻamalosia o le laser coagulation o le retina e aofia ai le faʻaaogaina o le coaculates o le "lattice", i le tele o laina, ma o loʻo faʻaalia mo le leʻofaʻateleina o foliga o le retinopathy ma le edema macular. O le faʻaaogaina o le laser coagulation e faʻaaogaina e faʻaogaina ai microaneurysms, exudates, ma sina hemorrhages faʻaalia i le taimi o le angiography. I le faʻagasologa o le faʻaaogaina o le laser, o coagulates e faʻaaogaina i le taimi atoa o le retina, sei vagana ai le macular region, o lenei auala e masani lava ona faʻaaogaina i le laasaga o le faʻamuamua e puipuia ai lona alualu i luma.

O le faʻamalosiina o le aufaʻatauaʻiga o le mata, o se isi mea i le laser coagulation o le cryoretinopexy, e faʻavae i luga o le faʻamafunaga malulu o vaega o le retina.

I le tulaga o le faʻamaʻi tele o le retinopathy o le maʻisuka faigata e le hemophthalmus, gaioiga faʻapitoa poʻo le toe faʻataʻoto, o le vitctomy e faʻaaogaina, i le taimi e aveesea ai le toto, tino vevela lava ia aveeseina, vaʻavaʻai faʻasolosolo ua vavaeina, inu afi mumusu.

O faʻafitauli matuia o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona avea ma glaucoma le lua, faʻailogaina, toe faʻataʻapeʻapeʻa, hemophthalmus, faʻaitiitia iloga o le faʻaaliga, tauaso atoa. O nei mea uma e manaʻomia ai le siakiina faifaipea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le endocrinologist ma le tagata e togafitiga o le tino.

O se matafaioi taua i le puipuia o le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e faia i le pulea tatau lelei o le toto toto ma le toto, totoga taimi o le hypoglycemic and antihypertensive drugs. O le taimi talafeagai o le faʻamalosia o le laser coagulation o le retina e faʻalagolago i le faʻamalolo ma le faʻaitiitia o suiga i le tupe.

Faatasi ai ma faʻafitauli e feagai ma tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka malosi o le muamua ma le lona lua, o le retinopathy o le maʻisuka ua manatu e sili ona ogaoga ma matautia. I le igoa "le retinopathy o le maʻisuka" o lona uiga o le solia o le vaaiga vaaia ona o le faaleagaina o vaʻa o mata, e mafua ai ona faaitiitia, ma o nisi taimi e faamaeaina ai le le malamalama. I le ituaiga o loʻu maʻi suka, faatasi ai ma se poto masani i le tusa ma le 20 tausaga pe sili atu, o loʻo iai ni faʻafitauli o le vaʻai i le 85% o tagata gasegase. Aʻo maua le maʻisuka ituaiga II, e tusa ma le 50% ua i ai nei faʻafitauli.

Faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi, o le natura o suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa, faʻapitoa foi ma le vavae o mata, ua faʻaaogaina le faʻavasegaga nei:

  • faʻasolosolo faʻasolosolo i le maʻisuka retinopathy,
  • faʻasolosolo faʻamaʻi o le maʻisuka retinopathy,
  • faʻateleina o le maʻisuka retinopathy.

O le punavai autu o le malosi mo le atoatoa o le gaioiga o le tino o le kulukose. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le hormone o le pancreas, glucose e ulu atu i totonu o sela i mea o loʻo gaosia ai. I le maʻi suka, mo nisi mafuaʻaga, o le solia o le inisalini o le mea na tupu. O le suka e leʻi faʻaaogaina e faʻapupulaina i le toto, o se taunuuga o le faiga o metabolic i le tino ua faʻalavelaveina. E taʻitaʻia ai le faʻafefiloi, faʻaleagaina toto toto o totoga eseese, e aofia ai totoga o faʻaaliga. Afai o le faasaʻoina o le faʻateleina o le kulukose i totonu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e leʻi amataina i le taimi, ona amata lea ona tupu le retinopathy o le maʻisuka.

O le mafuaaga autu o togafitiga o le faateleina lea o le suka (glucose) toto mo se taimi uumi.

E masani lava, o le maualuga o le suka o le toto e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao ma le 8.9 mmol / L pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, o le i ai o mea faʻamafanafana i tagata mamai e maua i le maʻisuka e aʻafia ai le tupu o le retinopathy. E le gata ina faʻaosoosoina le fausiaina o sea faʻalavelave, ae faʻateleina foi lona ala.

  • faateleina le toto toto
  • maualuga le maualuga o le toto (faateleina le toto),
  • maʻitaga
  • eseese faʻamaʻi ma faʻamaʻi o gaʻo,
  • mamafa tele
  • ulaula
  • ava malosi
  • suiga o tausaga i le cardiovascular system,
  • feteenaʻi fuafua i le genetically.

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi i aso nei e masani lava ona vaevaeina i ni vaega se fa, o ia mea e tumau mo se taimi uumi. E iai se tuusaunoaga - faʻatasi ai ma le maʻisuka (talavou), o le gau o le vaʻai e mafai ona tupu i ni nai masina.

O laʻasaga o le retinopathy i le maʻi suka:

O le amataga o le faʻamaʻi e faʻavaivai. Faʻasalaga faʻafuaseʻi ona solia:

  • le manaia o "lago" i luma o mata,
  • o foliga vaaia o "fetu" ma le susulu o le malamalama,

O faʻamatalaga muamua ia e le mafua ai le le faʻavauvau poʻo le le toʻa i le maʻi.O ia faʻaaliga faʻapitoa e ave mo le vaivai, e le o gauai atu i ai.

O le tiga o le mata, o le faaitiitia o le vaaia o mea vaaia, faapea foi ma lona leiloa - o mea ua leva, o loo i ai faatasi ma le alualu i luma o maʻi i taimi mulimuli ane, pe a le mamao tele le faagasologa pe siitia foi i le tulaga o le le mafai ona suia.

O ia ituaiga faʻamaoniga e taʻu mai ai soʻo se tagata soifua maloloina e manaʻomia ona vaʻaia se tagata fomaʻi e le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga, ma mo maʻi e maua i le maʻisuka i le ono masina e suʻe ai a latou gaioiga. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻamaoniga o le maʻi i le amataga o le faʻamaʻi, e aunoa ma le faatali mo foliga vaaia o uiga manino, pe afai o le togafitiga e ono le aoga.

A asiasi atu i se fomaʻi, o le a faia e le fomaʻi se suʻega o okeni o le faʻaaliga e faʻaaoga ai metotia uma e mafai ona iloa ai uluaʻi faailoga o le maʻi, e tupu e aunoa ma le faʻaalia o uluaʻi faailoga.

  • Visometry - siakiina o mea faitino e faʻaaoga ai se laulau,
  • fesuiaiga - fuafuaina o le vaaiga o mata o mata, faatasi ai ma le faaleagaina o le pene, ua suia,
  • tuusao ma fesuiaiga o mea faʻapitoa - siakiina o le tioata, tino vevela mo le manino,
  • Iloiloina o le malamalama malamalama - iloiloga o le tulaga o le choroid, lipine nerve opic, retina,
  • ophthalmochromoscopy - fesoasoani e iloa vave suiga i le tupe,
  • biomicroscopy - le suʻesuʻeina o fausaga uma o le mata ma lo latou faʻamalosia e oo atu i le 50-60 taimi e faʻaaoga ai se moli paʻu,
  • tonometry - fuaina o le mamafa o le toto.

Talu ai o le retinopathy o le maʻisuka e atiina ae i le talaaga o le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino na mafua mai i le i ai o le maʻisuka, o le tagata maʻi ua faʻamatalaina se togafitiga atoatoa mo le retinopathy o le maʻisuka i lalo o le vaavaaiga a se tagata poto faapitoa ma le endocrinologist. O se vaega tāua i le togafitiga o togafitiga faʻapitoa e taʻalo lelei i meaai lelei ma togafitiga insulin.

O le togafitiga o insulin e faʻamatau i le totogiina o le gasegase o le gasegase o le tino, e filifilia faʻapitoa. O se togafitiga o le inisalini filifilia lelei ma lona faʻaaoga tatau e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amata ma le alualu i luma o le togafitiga. E naʻo le endocrinologist e mafai ona filifilia le metotia talafeagai, ituaiga o inisalini ma lona fua, e faʻavae i luga o taunuuga o suʻega sa faia faapitoa. Ina ia faʻasaʻo le togafitiga o le inisalini, atonu o le a manaʻomia le tuʻuina atu o le maʻi ile falemaʻi.

O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e tatau ona tausisia lelei meaʻai, o se tasi lea o metotia autu o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina.

Mai le taumafataga e le aofia ai:

  • suka, sui i mea sui (xylitol, sorbitol),
  • tao ma taofi pasi,
  • saofaga ma le falaoa muamua,
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • suamalie suamalie suamalie ma pata, kulimi,
  • ulaula meaʻai
  • pasta, semolina, araisa,
  • gaʻo susu gaʻo, soupisi na tunu i le susu ma cereals, noodles,
  • vevela vevela, sau, mea manogi,
  • suamalie suamalie ma mea e leai ni afi, suamalie, e aofia ai vine,
  • honey, ice cream, jam
  • lanu uliuli, sili ona lelei, ma falaoa fala,
  • ituaiga o manufasi, manu felelei, iʻa - kuka ma aspic,
  • buckwheat, oat, po o penina paʻu (ona o le faʻatapulaʻaina o falaoa),
  • o se aso e te manaʻomia e 'ai e le sili atu i le lua fuamalie e vevela po o se omeletiti,
  • sisi, kulimi suamalie i na o mea e gata ai,
  • vine, e pei o vine, currants currants po o fualaau suamalie, o le a le suamalieina apu, ae le sili atu ma le 200 kalama i le aso,
  • tamato ma isi sua e leʻi faʻasalaina ma fufulu sua,
  • kofe e manaomia ona suia i le siaki.

E taua tele le phytodiet. I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le acidification e tupu i totonu o le tino, o le mafuaʻaga lea e fautuaina ai le faʻaaogaina o fualaau 'aina faʻatasi ai ma se faʻasalaga faʻapitoa:

Ava le birch Sap i le afa o le tioata e oo i le tolu taimi i le aso, sefululima minute aʻo leʻi 'ai.

I togafitiga fualaau faasaina, o le nofoaga autu e nofoia e:

  • toto cholesterol toto maualalo fualaau faasaina
  • faʻamaʻi vai
  • antioxidants
  • vitamini
  • angioprotectors
  • immunostimulants
  • suauu toto,
  • enzymes
  • faʻaaogaina fualaau
  • coenzymes ma isi.
  • Hypocholesterolemic drugs:
  • tribusponin
  • sese.

O nei fualaau oona ua fautuaina mo le faʻaaoga i le retinopathy o le maʻisuka, lea e tupu i le tuufaatasiga ma le atherosclerosis lautele.

  • Failauga:
  • tiga faʻamau
  • Parmidin
  • Doxium
  • Dicinone "poʻo" Etamsylate,
  • trental
  • pentoxifylline.
  • Mo le togafitiga o le laasaga muamua o le togafitiga, o le fualaau faasaina "Phosphaden" ua faʻaaogaina, lea e faʻaleleia ai le mata o le hemodynamics, o le tulaga masani o le tupe ma faʻaosofia ai faiga faʻapitoa.
  • Ole aʻafiaga o le faʻamaʻi ile amataga o le faʻamaʻi e maua i le faʻaaogaina o le fualaau faasaina Levomesil, ma le iniseti Tactivin ma Prodigiosan.
  • Vitamini o le vaega B, C, E, R.
  • Toe faʻafoʻisia ma faʻaleleia le metabolism i mata o mata: sauniuniga "Taufon", "Emoksipin".
  • O le faʻaogaina faʻapitoa o sauniuniga o le enzyme "Lidaza", "Gemaza" e faʻaaogaina i le i ai o le faʻalauiloaina o otaota.

O se taunuuga maualuga i togafitiga e mafai ona ausia faatasi ma le fesoasoani a le Sidorenko masiotherapeutic apparatus, lea e faigofie mo le faʻaaoga i le fale, lea e faʻaleleia ai le toto.

Ae paga lea, o togafitiga fualaau e mafai ona aoga i le amataga o lenei ituaiga o retinopathy. I vaitau mulimuli ane o lona atinaʻe, e faʻaaoga le laser therapy.

O le faʻamalosia o le laser e faʻataga ai oe e faʻagesegese pe taofia foi le faateleina o vaʻa fou faatoa fausia, faʻamalosia o latou puipui ma faʻaitiitia ai le mafai ona maualalo. E ono faʻaitiitia le tulaga o le teenaina o faʻamatalaga.

Faʻasolosolo ona maua le maʻisuka retinopathy, e manaʻomia le taotoga - vitrigomy.

Faʻasalaga o aʻafiaga o aʻafiaga: faʻamautinoaina o le mamafa o le tino, togafitiga o le maualuga, le teena o le ava malosi ma le ulaula e fesoasoani e toe faʻaleleia ai metabolic processes, faʻapupulaina le taunuuga o togafitiga.

O le amataga o le retinopathy e mafai ona tali lelei i togafitiga ma vailaau togafitiga, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻavae i taimi mulimuli ane faʻatasi ma togafitiga fualaau.

Afai ae le o le lauti, inu se fua o le fuga o le linden, e mafai ona e faʻaititia le maualuga o le kulukose. O le sauniuni o le fuataga e matua faigofie lava: e lua laulau punupuni o le fuga o le linden e manaʻomia e liligi ai le 0.5 lita o vai inu. Faʻamalosi mo le tusa o le afa itula.

O le "Genius" collection e faʻaleleia le toto i totonu o vaʻa o le retina ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy. Lua laulau punupuni o le aoina mo le afa-lita o vai inu, e tumau ai le 3 itula, faʻamafe. Ave le 1/2 ipu i le sefulu minute aʻo leʻi fafaga 3-4 taimi i le aso. O le togafitiga e oʻo atu i le 4 masina.

Blueberries e toe faʻaleleia mea lelei vaaia. O aso uma 3 taimi i le aso, e tusa lava po o le a le meaʻai, e tatau ona tasi le sipuni tele o vine. I soʻo se taimi o le tausaga, e faʻatau atu ai faʻamalosi i le faleoloa. E fautuaina foi e ave faʻamaʻi mai le aoina o togalaau, lea e aofia ai lenei mea mamago.


  1. Gryaznova I.M., VTorova VT. O le maʻi suka ma le maʻitaga. Moscow, lolomiina fale "Vailaau Faasaienisi", 1985, 207 itu.

  2. Ametov, A.S Type 2 le maʻisuka faʻamalolo. Faʻafitauli ma fofo. Taiala suesue. Volume 1 / A.S. Ametov. - M .: GEOTAR-Media, 2015 .-- 370 p.

  3. Ametov, A.S Type 2 le maʻisuka faʻamalolo. Faʻafitauli ma fofo. Taiala suesue. Volume 1 / A.S. Ametov. - M .: GEOTAR-Media, 2015 .-- 370 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga