Fuga ma meaʻai e tao ai fale ma ata - faʻasalalauga taʻitasi

O se okeni laʻititi o mea e gata ai le tino o le tino - o le thyroid gland - o loʻo i totonu o le ogatotonu o le tino, i lalo o le larynx. I lalo o le gland o le auala. O lona igoa ona o le tileti o le igoa lava e tasi o loʻo i ai. O le telefoni, o le thyroid e foliga tutusa ma le pepe, o le mea e pei o le tino o se iniseti, ma o lobes o ni apaau.

O sene follicular o le gland e maua ai le 2 hormones: tetraiodothyronine poʻo le thyroxine (T4) ma le triiodothyronine (T3). O le faʻalavelave o aʻafiaga i le tino o hormones thyroid e eseese: o le masani masani o le metabolism ua mautinoa, ua aʻafia le tulaga o le puipuiga. Faatasi ai ma galuega o le thyroid gland, ei ai foi se aafiaga i le setete o le tino o le tino ma gaioiga maualuga o le atuatuvale e fesootai ma le mafaufau o le mafaufau. O le masaniga o le faʻaogaina o le faʻalavelave, faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tino e faalagolago i le faʻamalositino o hormones thyroid.

Ua faʻamautuina e leʻo oʻo mai le faʻasalalauga o le vailaʻau A e aunoa ma le auai o hormones.

I le faaopoopo atu i le T3 ma le T4, o le thyroid gland foi e maua mai ai le hormone, calcitonin, lea e nafa ma le fesuiaiga o le calcium i le tino. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le ponaivi o le tino, o gaiolosi e atiina ae ma le auai o le le atoatoa o le calcisini i totonu o le toto.

Ole maualuga ole maualuga ole maualuga ile maualuga e fai ile tali ile suauu pituitary

O le vevela vevela o loʻo pulea e se vaega o le neurohumoral o le vaeluagalemu o le faiʻai - o le hypothalamus. I le fausia o le TRH (thyrotropin-release-hormone), e faaosofia ai le puleaina o le TSH e le pituitary gland (hormone stimulating thyroid), lea e siitia ai le pule faakomepiuta a le T3 ma le T4.

O le galuega autu o le vevela

O le galuega e sili ona taua o le thyroid gland o le faʻapipiʻi o mea e faʻaaogā faʻasolosolo - o hormones thyroid o loʻo faʻatonutonu ai le tele o metabolic processes i le tino. O le masaniga masani o le gland e maua ai mea o loʻo i totonu o le hormone-thyroid-stimulating, thyroxine ma le triiodothyronine i totonu o le toto i totonu o le masani masani.

O hornemoni o le thyroid, e pei o le tele o isi, e fesootaʻi ma protein ma e le toaga. O lauroxine o se mea faapena, o loʻo galue e avea o se mea faʻapitoa o lauroid. O lona tutusa, triternothyronine, o se hormoni malosi lea e faʻatino ai tulafono faatonutonu i totonu o le tino. Thyroxine, kilia le mole mole iodine ma faasaoloto mai ia te ia le polotini, o loʻo alu i le tino galue - talotororonini.

O le metabolism e pulea e thyroid hormones e aofia ai le gaosia o le malosi e tatau ai e faʻaauau ai le gaosia o gaosiga ma le vevela o le tino i le leai o se gaioiga faaletino.

O tagata o loʻo taumafai e aveesea le mamafa e leai se aoga, latou te le malamalama pe aisea latou te le manuia ai. Ma o le mafuaʻaga e masani ona taʻoto i le faʻalavelave faʻaanatura o le lauroid. O se taumafataga e aunoa ma le pulea e mafai ona mafua ai le maliu poʻo tulaga ogaoga o le maʻi o le lauroid. O a faʻalavelave o le lauroid?

Le lelei le galue i lauroid

O se tulaga o le faʻaititia o lauroid function is called hypothyroidism. E faʻaalia e faʻalagolago i le laasaga o le atinaʻe o le togafitiga. Mo sina taimi, o le maʻi e le faʻaalia mai i soo se auala, o lona uiga. latent form is noted. Faʻaaliga o le tino ma le faʻaogaina o loʻo matauina i le ituaiga myxedema, pe afai o se tagata matua. O tagata maʻi e faitio i le le fiafia, le fiafia, vaivaiga maso. E tele lava taimi e tupu ai le faamaʻi. O lauulu e magumago ma pala. I totonu o le pito i luga ma luga o foliga matala ua toetoe lava a pau uma. O foliga e faasolosolo, fulafula, faatasi ai ma le paleni lanu samasama. A o faagasolo le maʻi, o le faʻafefete e pa'ū i luga o le laulaufaiva, ua, vae. E le mafai ona malamalama le upu.

O togafitiga faʻapitoa e aʻafia ai le setete o le cardiovascular system. Electrocardiograms o tagata gasegase ma le myxedema e faʻaalia ai le bradycardia. Atherosclerosis e atiina ae, e aʻafia ai laʻau autu o le tino - o le aorta ma arthronates. I le fesoʻotaʻi ma nei faʻafitauli, e masani ona maua e gasegase le faʻamaʻi pipisi o le fatu e tusa ai ma le ituaiga angina pectoris, faʻaleagaina o le myocardial.

O hornemonroid o le thyroid fesoasoani e faʻatonutonuina toetoe lava o potu uma i le tino, e aofia ai le faiʻai, fatu, ate, ma isi totoga.

I le faanatinati o gasegase, o le faʻaititia o le maualuga o le 17-hydroxycorticosteroids e lauiloa, lea o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o galuega a le cortex faʻapitoa. E le lava le faʻamalosi o le tino, ona o le faʻaleleia o le fulafula (maualuga) o le tino. O le gasegase tino e pagatia i tagata (faʻapupulaina i luga o le erectile) ma fafine (amenorrhea, menorrhagia). O fafine maʻitaga e faʻamaeʻaina le gaioiga ma le faʻanoanoa ma le vave fanau.

I tamaiti, o le vaega o le hypothyroidism o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o le cretinism, lea e faʻaalia i le tuai i le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino, o le manava felafoaʻi, o le hernias ona o le tumau o le faʻamalosi.

Hyperthyroidism

O le tulaga o le faʻateleina o le faʻamalolo o hormones thyroid e le thyroid gland e taʻua o hyperthyroidism. O le falemaʻi e atiaʻe i le isi itu ma le hypothyroidism. O le tagata gasegase, e ui i mea lelei ma meaʻai, o loʻo mole le mamafa. O le tele o le mimilo e alu ese i aso taitasi. O le nofoa o le fale e leai se mea. O le gasegase e fia inu i taimi uma. Faʻaleleia atili le salu. O le pao o le moe e se ese. O se electrocardiogram e faaalia ai le tachycardia. O lagona e sui vave mai lagona e siitia ai le ita ma le loimata. Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, e tupu ai lou teʻatoxicist, e le gata i le faʻalauteleina, ae faʻapea foʻi i maso o le tino atoa. O le malosi o le faʻamalosi mo le tagata maʻi e faʻapupulaina le tumutumu ma faʻaitiitia le diastolic. Le maualuga o le exophthalmos (pupula mata) ua faateleina i le faateleina o le matuia o le faamai.

Afai e le togafitia i le hyperthyroidism, e mafai ona tupu se faafitauli i laurotoxic, lea e atiina ae ai i se coma.

O le faateleina o le maualuga o le hormone e aafia ai le paleni o estrogens ma androgens, e mafua ai ona suia i le faateleina o hormones - o estrogens. O le iʻuga, i tamaloloa, e iloa ai le hyperplasia o le susu. O se faʻafitauli ogaoga o le hyperthyroidism e mafai ona mafua ai le atiaʻeina o le fatu fatu fatu e ala i le ituaiga o moliaga o le iniseti ma mafua ai le le atoatoa o le fatu.

I se tulaga sili atu, o le hyperthyroidism e aafia ai tamaitai ua matutua.

Faʻamatalaga o togafitiga faʻaleaga

E leai lava ni papupuni e mafai ona tulaʻi mai i luma o auala faʻataʻitaʻi faʻaonaponei mo le suʻesuʻeina o galuega o le vevela. E le gata ina mafai ona e suʻesuʻeina le tagata maʻi ma faʻamaʻavale le gland, ae ia tuʻuina atu foi le tagata maʻi mo le suʻesuʻe atili i le maualuga o hormones thyroid ma thyroid-stimulating in the blood.

I le thyrotoxicosis, e mafai ona manaʻomia ni suʻesuʻega o le fofo, lea o le a aofia ai le faʻatonuina o le faʻasalaga.

O metotia faʻamalositino e tatau ona aofia ai faʻamatalaga, lea o loʻo suʻesuʻeina ai le tulaga o arteries e fafagaina ai le toto. O ata X-ray e mafai ai e oe ona fuafua le tikeri o le fuafuaina ma le fesuiaiga o le tama e fesoʻotai i le auala. O le metotia e fuafua ai le telē, o le maualuga ma isi faʻasologa o faʻatulagaga o le nodular, ma e masani ona faʻaalia ai laina faʻapitoa. Thyreolymphography e ala i le faʻataʻitaʻiga faʻaalia e faʻaalia ai faʻafitauli aʻafia. Trepanobiopsy o loʻo faʻaaogaina i suʻesuʻega faʻasolopito.

I le iloiloina o le gaioiga o le thyroid gland fuafuaina:

  1. plasma cholesterol,
  2. taitaia se leitio,
  3. suesuega o le leitio e faʻaaoga ai iootopes,
  4. suʻesuʻega faʻatinoga ma suʻega.

Touroid o se okeni e laʻititi i le lapoa ma o loʻo i totonu o le ua. O loʻo nofo i luma ma le itu o le auala. O le vevela o le thyroid e tutusa lava ma foliga i se pepe; i totonu, e lua lobes e fesootaʻi i le fusi e mafai ona iloga. Afai e leai se vavaeesega o lana galuega, e leai ni paʻu, ona e ala lea ile palpation e le mafai ona iloa le okeni.

O le autu autu o le thyroid gland o le faia lea o le tele o hormones e aafia ai auala taua mo le olaga. O latou numera e faʻatonutonuina e le pituitary gland. E mafai ona faʻaleleia poʻo faʻavaivaia le tuʻuina atu o hormones i le toto. O le faʻasalaina o le pituitary gland e taʻitaʻia ai faafitauli i le gland.

O a ni homoni o loʻo maua mai i le thyroid gland?

O le thyroid gland e maua ai hormoni nei e vave ona ulu atu i le toto:

Calcitonin. O lenei hormone, e le pei o isi, e le o le iodine. O le maualuga o le calcium ma le phosphorus i le toto e faalagolago i lona aofaiga.

Thyroxine. O mea e mafua ai ona taʻua o thyroid hormones. Thyroxine e aʻafia ai faiga faʻasolosolo, aemaise lava le tuputupu ae ma le atinaʻe i le tino. O masini faʻapipiʻi e faʻaauau i tali faʻasao e aofia ai vailaʻau. O le le lava po o le sili atu foi o lenei hormone e mafua ai ni faʻafitauli. O maʻi e sili atu nai lo mea masani e ono aʻafia i le myxedema. O le leai o lauroxine i le amataga o le atinaʻe o le tino o le tagata e oʻo atu ai i le cretinism. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e vavalalata vavalalata ma le gaosia o le porotini.

Totoʻo Timoteo. A maeʻa le thyroxine, e faʻamalolo lenei hormone. Ae o lona faatulagaina i lenei auala e tupu i le ate ma fatuga. O le thyroid gland triiodothyronine o loʻo natia i ni vaega laiti.

O hormoni uma e gaosia e le tino e auai i le faiga o le gasegase i le tino o le tagata. E le gata i lea, latou te aafia ai le gaioiga o isi faiga, e aofia ai le popole ma le meaʻai.

Le matafaioi ma le gaioiga o le vevela i totonu o le tino o le tagata. Le aʻafiaga o le maʻisuka i luga o lauroid function. O galuega autū o le lauroid

Aiseā ua manaʻomia ai le pili o le thyroid? O a galuega i totonu o le tino o le tagata? O fea oi ai i latou? O a latou uiga faʻaanatura?

Thyroid, o sina tino laitiiti

O le toto o le tagata o se totoga e le totogia o loʻo i luga ole pito o le ua, i le vaega o le thyroid cartilage o larynx. O lenei okeni e aofia ai lobes e lua, lea e fesoʻotaʻi i se vaʻaiga puupuu.

O le foliga o le lauroid fulafula e pei o le mataitusi lapoa H, lea e puupuu ma lautele le pito i lalo, o le pito i luga e umi ma vaapiapi. I le leai o se togafitiga, faʻamalo (palpating) o lenei okeni e toetoe lava a le mafai. Pau lava le mea e mafai ona faʻamoemoeina o se mea lamolemole, e leai ni faʻafitauli ma ni mea faʻapitoa.

O le tele o le vevela vevela i se tagata soifua maloloina e tusa ma le 20 - 30 kalama, lea e avea ai ma se tasi o pito sili ona telē o le gaioiga i totonu. E afua mai i le 45 - 50 tausaga le matua, o le mamafa o le okeni e faʻaitiitia le faʻaititia, e fesoʻotai ma suiga o tausaga.

Touroid, o sina gaioiga laitiiti

O le vevela vevela i totonu o le tino, i le avea ai o se totoga o gaioiga i totonu, e maua ai ni hormoni faapitoa e lua: thyroxine ma le triiodothyronine, o ia mea uma ei ai sona aafiaga malosi i le malosi o le gataifale ma le tele o gaioiga o le tino.

E le gata i lea, ona o le sooga o le C-o le faasalalauina o le endocrin system, o le tino e maua ai le calcitoni, o se pule o le calcium metabolism, lea e afaina ai le tulaga o le ponaivi ma le gataifale.

Mo le masani masani o le tuufaatasiga o hormones thyroid, o le iodine e matua tatau lava. E le maua lenei vailaau i meaʻai uma. O le tele o iodine e leai ni meaola e maua i iʻa o le gataifale, iʻa ma le iodized masima.

E le gata i lea, o le gaioiga o le thyroid gland e manaʻomia ai le amino acid - tyrosine. A aunoa ma lea mea, o le a matua afaina tele le gaioiga o lauroxine ma le triiodothyronine, e tusa lava pe leai se mea e leai se iodine.

O le faʻatonutonuga o le gaioiga a lenei okeni taua e faʻatinoina e auala atu i manatu faaalia e ala i le faatonutonuina o le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary system. Pe a resitalaina se maualuga o lauroxine poo le triiodothyronine o le thyroid gland, ua auina mai se faailo e faaitiitia le malosi o le gaioiga-gaosiga o le gaioiga o le tagata ma o le tino e maua ai ni nai homone.

O le a lau galuega?

I totonu o le tino o le tagata, masalo, e leai ni sela e mafai ona mafaufauina le vavae ese mai o gaioro vevela. O lona faatosinaga e lautele ma eseese ma e oʻo mai i sela o le enamel nifo ma le dentin i le gaioiga o le totoga tutotonu ma le cardiovascular systems.

Aafiaga i le malosi o le tino

I lalo o le malosi o hormones, o le faʻaogaina o le ATP, o le eletise o le eletise atoa, ua matua faatelevaveina. O le faʻavaeina o lenei vailaʻau o le a manaʻomia ai se aofaiga faapitoa o gaʻo pe gaʻo.

O le mea lea, i le le lava o hormones thyroid, o gasegase e atiina ae ai le vaivai, lelava, moe, ma le mamafa mamafa. Afai o lenei tulaga e maua i le aʻoga amata, e amata ona lafoaʻi pepe i le atinaʻe, faʻalagona ma faaletino.

Aafiaga faʻasolosolo

O le tele o gaioiga faʻasolosolo, lea e aofia ai se vaega taua o le metabolism o protein, o meaʻai gaʻo ma gaʻo, e faia i le atoatoa i le i ai o le aʻafiaga o lauroxine ma le triiodothyronine.

Faatasi ai ma le faaletonu o nei pule faatonutonu malosi, o le gafatia e faʻaaogaina le kulukose e gasegase o le tino, o le a le afaina ai le faapalepale i mea inu gaʻo, o le gasegase o le lipolysis e faʻaitiitia, lea o le a oʻo atu ai i le tele o mea, o le amino acid synthesis responsive reaction, o le a faʻaleagaina ai le tele o fesoʻotaʻiga i le metabolism.

Faatonutonuina o le cardiovascular system

O horromoni o le thyroid e avea ma mea e faʻaolaina ai le masini cardiovascular. O a latou faatosinaga e faia tuusao pe le tuusao, e ala i le gaioiga a isi meaola o meaola.

O le mea lautele, i lalo o le malosi o lauroxine triioneothyronine, o le malosi ma le fatu e faateleina, o le leo o puipui lautele, e faateleina le gaioiga o le fatu, ma le toto maualuga e tulai mai. O galuega tauave a le tagata ulavavale i totonu o lenei mea.

Faatonutonuina o le popole

O le faʻaogaina o le tino, e pei o le cardiovascular system, e maua ai le faʻaleleia o le aʻafiaga i hormones o le thyroid gland: faʻapupulaina le gafatia e faatumauina ai le faʻamalosi, faateleina le gafatia o le mafaufau o se tagata, faateleina le mafaufau, ma isi.

A o laʻititi, o le le lava o lauroid faigaluega e sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo ai i le faʻatupulaia o le tuputupu ae, lea o le a le mafai ai e le tamaititi ona atiae lelei ma maua se aʻoga talafeagai.

Growth and Development Stimulator

O lenei aafiaga e sili ona matauina i le tamaitiiti. O le tuputupu ae masani o ponaivi, o le fusi o le sootaga ma le musika o le tino e na o le le lava o lauroxine ma isi hormones thyroid.

O faʻamaʻi o le gao o le thyroid e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le faʻaalia o le leai o se tulaga o mea faʻaleaga. Ae ui i lea, o togafitiga faʻaonaponei e lelei tele i le togafitiga o ia tulaga, lea e mafai ai ona maua le soifua lelei o le tagata maʻi i se tulaga faamalieina ma faaleleia atili ai faʻamatalaga.

O se matafaioi faapitoa i le tino o le tagata ua tuʻuina atu i le vevela.O lenei tamai okeni, lea o loʻo i luga o le puipui pito i luma o le ua, o le foliga o le pepe, e lua lobes ma le oona, e ui lava i lona laʻitiiti, e tele ni galuega ma faia ai le galuega o toetoe lava o totoga uma ma tino.

O le asō o le a matou taumafai e taʻu atu ia te oe le aoga o le lauroid gland, o le a le mea e nafa ma pe faʻapefea ona aafia le tulaga lautele o se tagata i le le atoatoa o lana galuega?

ENDOCRINE SYSTEM

O le thyroid gland (thyroid gland) o se tamai okeni e tusa ma le 15-20 g, o loʻo i le pito i luma o le ua. Faatasi ai ma isi mata, e ulu atu i ai faiga o le endocrine - o se tino o okeni o lo o gaosia ai meaola oona - hormones . I le olaga atoa, o hormones e taua tele i le toetoe lava o faagasologa uma e tupu i totonu oo tatou tino. O laufanua uma o le endocrin system e vavalalata vavalalata ma isi, lea e faʻamatalaina ai le mea moni e tusa lava pe itiiti sina suiga i le galuega a le tasi okeni, o suiga e tutupu i le tino atoa.

Hormones, natia i totonu o le toto i tafatafa o le endocrine, galue i luga o fusi ma totoga o le tino, lea e masani lava ona mamao ese mai le nofoaga na latou fausia ai. O le galuega autu o hormones ma le atoa o le endocrine o le tausia homeostasis - masani masani o mea eseese i totonu o le toto ma, o lea la, o faagasologa uma e tutupu i totonu o le tino.

O loʻo maua i le tele o vaega o le tino ia gutu o Endocrine. O le mea lea, o le pituitary gland o se vaega o le faiʻai, ua i ai i luga o le ua le uila ma le parathyroid o loʻo i luga o le ua, o loʻo i le pusa pito i luga le musika, o loʻo i totonu o le pusa o le pelvic, o le paluga, ma le pancreas. E sili atu i le 50 lemoni ua gaosia ma natia i totonu o le toto e nei mata. O le "avetaavale" mo le tino atoa o le endocrine hypothalamic-pituitary system .

O se numera tele o faʻamaʻi pipisi o le endocrin ua lauiloa. Peitai, toetoe o i latou uma e mafai ona tuʻuina atu i ni vaega tetele se tolu. Ma (1), E mafai ona faʻaitiitia le gaʻo , lea o loʻo faʻatasi ma le faʻaitiitia o le maualuga o hormones i le toto. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, o loʻo matou talanoa e uiga i le hypothyroidism ("hypo" o lona uiga o se faʻaititia, o se mea itiiti), o lona uiga, o le faʻaitiitia o le maualuga o hormones. I le isi itu (2), gland gaoioiga ma le maualuga o le hormone e mafai ona faateleina . Faʻatasi ai ma maʻi tiga, o loʻo matou talanoa thyrotoxicosis - faʻateleina le faʻaleagaina o le pathological i lauroid function. Ma le mea mulimuli, e tele faʻamaʻi o le endocrine ma le tele o gasegase (3) e tupu e aunoa ma le suia o le gaioiga o gutu o le endocrine.

O le tele o hormones ei ai talini i luga o sel o latou "totoga taulaʻi". E le gata i lea, o le tulaga maoti o le gaioiga o hormones o loʻo faʻamatalaina e lo latou maualuga maualuga mo le saini. O le tele o hormones e faʻafeiloaʻi a latou 'auʻaunaga o se "ki i le loka."

O le gaioiga o le gutu o le endocrine e faʻalagolago i manaoga o le tino. E faia foi i le faʻaaogaina o faʻamaumauga e maua i le tele o siama. Latou te puʻeina ni suiga laʻititi i le maualuga o vailaʻau eseese i totonu o le toto ma faʻasalalauina se faailoilo i pito o le endocrine. O i latou, i le isi itu, e suia a latou gaoioiga ina ia toe foʻi le tulaga o le mea amata i le masani. I le ausia o lenei tulaga taua, o le gaoioiga o le endocrin gland e toe foi atu i lona tulaga muamua. E tusa ai ma lenei taʻiala, e puleaina e le tino le maualuga o mea eseese i le olaga atoa.

THYROID GLAND

O le vevela vevela ei ai le foliga o le pepe ma o loʻo i luga o le ua i luma o le auala ma lalo ifo o le larynx. E aofia ai lobes e lua e fesoʻotaʻi ma se vavae. E tele taimi e mafai ai ona vaʻai tagata talavou ma tagata vevela. E lagona le toʻatele o tagata i le ulava o le thyroids, faʻatasi ai ma tagata e maua ai maso o le tino ma le fiber.

O laʻau vevela e aofia ai ituaiga lua o sela e maua ai homoni.O le tele lava oi latou o ni siama e faʻamalolo ai hormones i le toto - hormones thyroid - thyroxine (T 4) ma trironothyronine (T 3). O le a maua o latou igoa e le fuainumera o iodine i totonu oa latou moa.

O lauroid function is controlled by the hypothalamic-pituitary system. I le faaupuga, o se mea e faʻasalalau ai le gaoioiga o le thyroid gland ua faʻapipiʻiina - thyrotropin-lafoaʻi hormoni (TWG). O lenei hormone, o le ulu atu i totonu o le pituitary gland, e taʻitaʻia ai i latou thyroid stimulating hormone (TSH), lea e faʻaosofia ai le gaoioi o le thyroid ma le faʻavaeina o T 4 ma le T 3. O nei, o le hormone autu o T 4. O le ausia o ona "totoga taulaʻi", e avea ma T 3, lea e afaina ai le cell.

I totonu o le toto, o le tele o hormones thyroid e fesootaʻi ma le polotini vaʻaia ma le toaga, ae na o sina vaega itiiti saoloto o hormones o loʻo galue ma faʻatinoina ana galuega. O nisi fualaau, e aofia ai le puleaina o pepe, e mafai ona aafia ai le maualuga o le polotini i totonu o le toto, ma isi. i le maualuga o hormones e fesootaʻi atu i ai. I aso ua tuanaʻi, pe a fuafuaina le maualuga o le maualuga o le hormone, na faʻalavelaveina ai taunuuga o suʻesuʻega faʻasalalau. I le taimi nei, i le avea ai o se tulafono, na o le aofaiga o hormoni saoloto i totonu o le toto ua fuafuaina.

O le isi ituaiga o cell o loʻo i totonu o le thyroid gland e gaosia ma toe tuʻuina atu se isi homoni i totonu o le toto - fuainumera . O loʻo aofia ai o ia i le faʻatonutonuga o le maualuga o le calcium i le tino, o le mea autu lea mo le fausiaina o ponaivi, faʻapea foi ma se mea e manaʻomia mo le faʻatinoina o se lagona i le popole ma le maso.

MATAGALUEGA O LE TUSI GLAND I LE GALUEGA

E ui lava i le laitiiti o le vevela, o hormones e gaosia i totonu e auai i le toetoe lava o tino uma. O lona autu autu o le faatumauina lea masani metabolism (metabolism) i sulu o le tino. O hormones o le thyroid e faaosofia ai le metabolism i le toetoe lava o sela uma ma faʻamalosia toetoe lava o faagasologa uma i totonu o le tino - respiration, meaʻai, moe, gaioiga, faʻapea foʻi ma gaioiga i totonu o totoga - mai le fatu fatu i le gaioiga.

E tatau ona iai ni hormones o le thyroid masani masani ile mafaufau ma le faaletino . Faatasi ai ma le tuputupu aʻe o le homone e maua mai i le pituitary gland, latou te nafa ma le masani ai ona atinaʻe ponaivi vavae. Le tele o hormones o thyroid i le taimi o le tamaitiiti e oʻo atu ai i le mutaaga o le tuputupu ae, ma o la latou toilalo ao maitaga e oʻo atu ai i lalo ifo o le mafaufau o le mafaufau o le pepe e leʻi fanau mai.

I tagata soifua maloloina, o lo o aafia ai lauroid siakiina o le tino . Faatasi ai ma le faateleina o le taumafa o meaai, o lona gaoioiga e faateleina, o le faatupulaia o le T 3 e faateleina, lea e tau atu ai i le faateleina o le fua faatatau o le metabolic i le tino. I se isi itu, i le le paleni o meaai, o le faʻaitiitia o le gaioiga o le gaioiga, e mafua ai le faʻaitiitia o le metabolism.

O loʻo i totonu o hormones teroid tulafono faatonutonu o paleni vai masima i le aʻoga a nisi vitamini (mo se faʻataʻitaʻiga, le fausia o le vitamini A i le ate), faʻapea foʻi ma le faʻatinoina o le galuega a isi hormones i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, e aunoa ma ni hormones thyroid, o aʻafiaga o le tuputupu aʻe o le homone i luga o le faiʻai e le mafai.

O le matafaioi o le thyroid gland i le masani ai o le atinaʻega o mamanu mammary i fafine ua faamaonia. O Thyroid o loʻo i ai se sao taua i le faʻatinoina o le tino o le tino. O ana hormones e faaosofia ai sela o le tino puipuia, e taʻua o suauu T, lea e aʻafia ai le tino i le faʻamaʻi. E manatu o le suiga o le galuega o le vevela e taua tele i le matua o le tino.

TUPE MAUA

O le tele lava o taimi, o maʻi o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai le suiteni - o le faateleina o le okeni e maualuga atu nai lo tulaga faatagaina (o le masani masani i tane e 9 - 25 ml, i fafine - 9-18 ml, e mafai ona fuafua e faʻaaoga le ultrasound). E masani lava, o le vevela vevela e sili atu ona maualuga i le talavou, i le taimi o le maitaga, ma le maeʻa foi o le misa.Faʻalagolago i le faʻalauteleina o le okeni atoa po o lona vaega taʻitasi, e faʻaalia i latou faasalalauina poʻo nodal toso. O nisi nei o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le atinaʻe o le tamaʻaiga:

  • afaina (diffuse euthyroid) goose - o se maʻi na mafua ona o le leai o iodine i le siosiomaga
  • faʻasalalauina le oona oona (Graves-Bazedov) - faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le gaioiga o le gaioiga
  • thyroiditis (goiter) Hashimoto - o le maʻi autoimmune, e masani ona tau atu i le le lava o lauroid function
  • goose aoe tagofia vailaau o thyreostatic (tiamazole, ma isi mea), nisi o meaʻai ma vitamini
  • thyroid adenoma - faʻavave o le vevela tumo
  • cancer o le thyroid - tino leaga o le thyroid

Thyroid - faʻamatalaga lautele

O loʻo i le pito i luma o le ua le mea o le thyroid goto (laʻititi i lalo o le apu a Atamu). O le uʻamea e tusa ma le 18 g ma pei o se pepe i foliga. I tua atu o le vevela vevela o le auala, lea e faʻapipiʻiina ai le lauroid, sina ufiufi. I luga aʻe o le gland o le pili o le thyroid cartilage.

O le vevela vevela o se okeni manifinifi ma le vaivai lea e faigata ona iloa i luga o le palpation, ae ui i lea, e oʻo lava i sina siʻosiʻomaga e faʻalelei lelei ma mafai ona iloa e mata le lavalava. O le gaioiga o le thyroid gland e faalagolago i le tele o mea - ae maise lava, i luga o le aofaiga o iodine i totonu o le tino.

E lua vaega autu o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o lau galuega:

  • Faʻailoga e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o le gaosia o le hormon (hypothyroidism),
  • O faamai e mafua mai i le faateleina o le hormonal activity (hyperthyroidism, thyrotoxicosis).

O le faaletonu o le Iodine e mataʻituina i nisi o nofoaga faʻafanua e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le meaʻai faʻasalalau - o le vevela vevela.
O le faʻamaʻi na mafua mai i le faʻafetauiga o le gaʻo o le thyroid gland ona o le le lava o le iodine i le vai ma meaai.

O le siakiina o le tulaga o galuega o le thyroid gland e faia i le faaaogaina o se metotia falesuesue. O loʻo i ai suʻega e mafai ai e oe ona fuafua lelei le maualuga o ituaiga o hormones uma e maua mai i le lauroid.

Oona horroone

Afai o le thyroid gland o le taʻavale o se faʻalisega e le vaaia i le tino, ona avea ai lea o ana hormones ma taʻavale taʻavale. O le thyroid gland synthesizes calcitonin, thyroxine (T4), triioneothyronine (T3).

O a mea e aafia ai hormones?

  • Faiga faʻasolosolo
  • Loto ma toto uma
  • Vailaau respiratory
  • Suele o maso
  • Fatuga
  • O le faiʻai
  • Faiga e gaosia ai
  • Toto toto.

T3 ma le T4 faia siama tino sili atu ona faigofie i adrenaline ma isi catechomines. E tusa ai ma lea mea, e faʻateleina ai le metabolism ma faateleina ai le manaʻomia mo le okesene. E maualuga le fiafia, ae o le tino e tele atu le malosi e alu ai - ma o le tagata e leiloa le mamafa.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le fatu o le fatu e faʻavavevave, o le toto toto ua afaina ma o loʻo aʻafia i luga le toto. O le respiratory rate foi e faatelevave.

O le tuʻuina atu o le cholesterol o se tasi o galuega taua o hormones. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma puipui ai faʻafitauli i vaʻa toto ma le fatu.


E tatau ona iai se faʻamautinoaga o le T3 ma le T4 ina ia mafai ai e le pituitary growth hormone ona faʻamalieina lona gaioiga e faʻaosofia ai le tuputupu ae o le tamaititi. E le gata i lea, o nei hormones e faaosofia ai lona faʻasinomaga.

O hornemoni o le thyroid e faʻateleina ai foʻi le faʻaumatiaina o le vai mai le tino, ma maua ai nisi o faʻamatalaga e tetee ai.

O tonela hormone T3 ma T4 faʻateleina taualumaga i totonu o le faiʻai, lea e faʻaleleia ai le iloa ma le manatuaina, saoasaoa o mafaufauga ma faʻaleleia ai le taimi ole neuropsychic atinaʻe i tamaiti. Aʻo lei fanau mai, o le galuega a hormones o le thyroid o le faʻaosofia lea o le atinaʻeina o le tino, i le totonugalemu ma le lautele.

O hornemoni o le thyroid e mafai foi ona maua ai le mafaufau ma mafai ona lagolagoina le masani masani o le maitaga. O le mea lea, i lona amataga, o le gaoioiga o le thyroid gland ua faateleina, ma i le afa lona lua e faʻaitiitia.O le aʻafiaga o hormones i luga o le atinaʻeina o le mammary glands ma a latou galuega i le taimi o le vaʻalele ua faʻamaonia faʻasaienisi.

Ma le mea mulimuli, o nei hormones e faaosofia ai le fausia o sela mumu i le hematopoietic o le gaʻo ponaivi.

Calcitonin

O le gaioiga o le hormone calcitonin i le itu o le calcium mai le toto i ponaivi. O lenei mea e mafai ai ona ola le pulou a tamaiti, ma puipuia e tagata matutua mai le osteoporosis. Calcitonin (thyrocalcitonin) faʻapupula i gau ina ia maeʻa le faʻafouina o le faagasologa. E oʻo lava i caries masani e mafai ona atiaʻe ona o le le lava o lona faʻasalalauga e ala i le fulu o le toto.

O le hormone foi e faaitiitia ai le maualuga o le calcium i totonu o le toto, ae peitai o lona masaniga masani e faatonutonuina ai galuega uma o maso e aunoa ma se faatagaga: mai le manava ma le fatu i le skeletal, lea e siitia ai vae. Afai o le paleni o le calcium i totonu o le toto e faʻalavelaveina, ona tupu ai lea o maso i maso uma, e aofia ai maso respiratory, pe, i se isi itu, o latou vaivaiga taua. E mafai ona tau atu i le oti.

Faʻatasi ai ma le leai o se faʻatusatusaga, o le maualuga o le calcium e faʻateleina le tele na amata ai ona teuina i le tulaga o faʻatusatusaga i le tino. O le tele o taimi e maua ai i totonu o fatugaʻo ma masini mūmū, e le masani ona maua i le ate. O le osteoporosis e tupu malie, e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻaleagaina lea e tupu e tusa lava pe i ai se faʻalavelave laiti ma tutupu faʻatasi faʻatasi pe a le faʻamalolo le maʻi maualalo.

Faʻasolosolo faʻamaʻi

O se aganuʻu le faʻamalamalamaina o ituaiga lua o le thyroid: faʻaititia ma faʻalautele, faasologa, hyper- ma hypothyroidism. E tāua pe a amata le faʻalavelave faʻaleaga. O lea la, afai o le tele o hormones thyroid (hypothyroidism) i totonu o se tagata talu mai lona laʻitiiti, o lona uiga o le cretinism, ma afai i le matua - myxedema.

O le mamafa o se tagata e maua i le hypothyroidism (faʻaitiitia le galuega) ua faʻateleina, ma e le mafai ona leiloa e aunoa ma se togafitiga mo le maʻi maualalo. O mata e vaeluaina, o le paʻu ua fulafula, o le maʻi lava ia e le faʻaaogaina, faʻasaina. I tamaiti, o loʻo faʻasaina le atinaʻe neuropsychic, ae a leai, e tutusa lava faailoga - o le cretinism lenei.

O se tagata e maua i le hyperthyroidism (faʻatupulaia le galuega) e foliga mai o uiga lelei o mea e iloa ai: mimiti, lima gatete matala, matala mata. O le tagata gasegase e popole, faʻavavevave, o lona uiga vave ma le mautinoa le suia.

O nei faʻaʻailoga uma ua leva ona solia le galuega o le thyroid gland. I le tele o tulaga, e iai ni suiga laiti i le gaoioiga a le tino. O lenei mea e faʻaalia i ni faʻamaoniga e pei o: lauulu lauulu, fao, paʻu o le paʻu, suiga masani i lagona ... E leai se mea patino. O le tulaga e talitutusa lava ma le hypovitaminosis masani, ae e tupu i totonu o tatou latitudes e mafua ona o le le lava o le iodine, seleni po o le tino.

O le gaioiga o le lauroid i totonu o le tino o le tagata e faalagolago i le tele o mea ma e matua taua lava, talu ai e aofia ai i le faʻatonutonuga o le tele o gaioiga, e nafa ma le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau. O le masani o le galue o le thyroid gland e le gata ina faalagolago i hormones na gaosia, ae faapena foi i isi itu i fafo ma totonu. Faʻasesega mai le tulaga masani o hormones, faʻalautele tulaga faʻaleaga, faʻapupulaina le gaioiga o le gaioiga o le tino atoa.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le uiga faʻaanatura o le lauroid, o hormones lea e faʻamalo, faʻapea foi ma faʻamaʻi e mafai ona tupu i faʻafitauli o le thyroid gland i le tino o le tagata.

O le thyroid gland e mai le gutu o le endocrine, o loʻo tu i le pito i luma o le ua, i le maualuga o le 5-7 vertebrae, i luma o le larynx ma le trachea. O le mamafa o le gland i totonu o se tagata matua e tusa ma le 30-40 g, ae i fafine e laʻititi tele, ma i le taimi o le faʻagasologaina e mafai ona suia le tele i luga.

A o faagasolo le soifuaga o le tamaititi, ua vave ona tuputupu ae le thyroid gland ma i le matua o le 19-22, o lona mamafa ua faateleina le 20 taimi. I le tele o faʻamaʻi, o le tele o le gland e faʻateleina le tele ina ia mafai ai ona faigofie ona togi i ou lava lima.

O le gland o loʻo faʻatusalia e le lua vaega - i le tauagavale ma le taumatau, e faʻafesoʻotaʻi le tasi i le isi e faʻaaoga ai le fusi. Mai le susulu pe mai se tasi o lobes, o le vaega o le pyramidal e alu.

O le vevela vevela ua ufiufiina i se capsule fibrous, lea e aluese ai le trabeculae, vaevaeina i ni vaega. O nei vaega o loʻo faʻatusalia e le tele o taga - follicles, o ona puipui i totonu o loʻo ufiufi i le epithelial follicular cells that have shape shape. I totonu o le follicles ua tumu i se masini viscous - o se paluga e aofia ai hormones.

Galuega Faatino e Faia

O i tatou uma e sili atu pe itiiti ifo foi ei ai se manatu o le a le mea o le okeni o le thyroid gland - o loʻo galue i le tino i lenei vaega o le tino e fesootaʻi ma le gaosia o hormones. O le thyroid gland e maua ai hormones e pei o le triternothyronine ma le faʻasologa.

Thyroxine (T4) ma le triioneothyronine (T3) e na o le lava lava o le iodine e maua i le tino. Iodine e ulu atu i le tino mai meaai, vai ma le siosiomaga.

O le vevela vevela o se tino e sili ona aʻafia i aʻafiaga o mea leaga - o lona fausaga ma galuega i gaoioiga masani e faʻalagolago i na ituaiga o hormones:

  1. O le thyroxine hormone e aofia ai le 4 iodine, e leai se mea faapitoa, ae e aafia ai le tele o gaioiga i totonu o le tino, e aofia ai le tuputupu aʻe, faʻaleleia mafaufau ma le tino, faʻaosofia o le malosi o le gaosiga o le tino, synthesis synthesis, ma le catabolism o gaʻo ma gaʻo.
  2. O a galuega e faia e le thyroid gland ma le triiodothyronine? O lenei hormone, faʻapea foi ma le T4, e aofia ai iodine, ae na o le 3 atom. O le T3 e nafa ma le fua o le fatu, e faatonutonu ai le vevela i le toto, e faʻaititia ai le maualuga o le maualuga o le sukalalapala i totonu o le toto, e faʻamalosia ai le gaosia o le vaitamini A, faʻamautuina le metabolism, ma aʻafia ai le tuputupu aʻe faʻaletino ma le atinaʻe ma le masaniga o le tino.
  3. Calcitonin - e le pei o hormones muamua, e leʻo le iodine-faalagolago, o se hormone peptide e aofia ai le 32 amino acids. E faatonutonu ai le metabolism o le phosphorus ma le calcium, tausia i latou i le tulaga manaomia ma taofia ai le faʻaumatia o le ponaivi. Faʻalogo lelei! O Calcitonin o se siama o le toto o le kanesa o le thyroid, ma pe a fua i luga ona fua lea e taʻu mai ai se togafitiga ogaoga.

E pei ona mafai ona tatou vaʻaia, o le vevela, faafetai i hormones ua gaosia, e nafa ma le atinaʻe masani o le faiʻai, ogatotonu ma le faʻaogaina o le tino, ma faʻapupulaina ai le gaioiga o le popole popole, faʻalauteleina le faʻalavelave, lagona, lagona o le fatu, respiratory rate, sweating ma faʻaitiitia le motusia ole gastrointestinal.

O faʻamaʻi matua o le vevela lauroid ma auala mo a latou siama

I le tele o maʻi o le endocrin, o loʻo i ai le lua o maʻi faʻamaʻi. E pei ona matou iloa, o se tasi o totoga sili ona maaleale - o le thyroid gland - galuega ma faʻamaʻi e fesoʻotai saʻo. Faʻateleina pe faʻaitiitia i le galuega o louroid, o loʻo i ai faʻafitauli faʻapitoa, e oʻo mai ai ni taunuuga ogaoga.

O le mea sili ona taatele oi latou o:

  1. - o se togafitiga lea e faateleina ai le gaioiga o le gland. O faʻamaoniga eo mai faatasi ma lenei tulaga e mafua mai i le malosi o le tele o hormones thyroid. O le mea moni, o le faʻamaʻi e mafua ai le exophthalmos, le maasiasi, tachycardia, faateleina le le mautonu o le popole, faateleina le vevela gaosiga, gau le mamafa.
  2. Hypothyroidism - o se aiaiga lea e faʻaitiitia ai le gaioiga o le gaioiga. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, le faʻafefe, le popole, maua le mamafa, foliga mai o le edema, faʻaitiitia le faʻalogo ma le vaʻai.
  3. - faʻamaʻi o le autoimmune, faʻatasi ai ma le faʻalavelaveina o galuega faʻatino ma le faateleina o lona tele.E maitauina e faapea, faatasi ai ma lenei maʻi, e mafai ona matauina faailoga o le hyperthyroidism ma le hypothyroidism.
  4. Taʻitaʻi - o se faʻaopoopoga i le telē o le gland, lea e mafai ona tupu i totonu o se nodular, fefaʻasoaʻi pe faʻafefete-nodal form. E le gata i lea, e mafai ona faʻatasi ma le maualuga o le hormone poʻo le maualuga o le homone, o le hypothyroidism e sili atu ona taatele i le suiteni.

E alu e aunoa ma le faapea mai o faʻamaʻi e le tulai mai i se mea leai. E tele mea e le masani ona fesoʻotaʻi saʻo ma le toto, ae e aʻafia ai.

O nei mea e aʻafia ai:

  • o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi,
  • autoimmune pathologies,
  • faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi,
  • leaga masani
  • tulaga leaga o le siosiomaga
  • o le maualuga o fualaau e sui ai fuamone,
  • afaina i mea oona
  • thyroiditis
  • malulu ma le tiga o neoplasms o le vevela vevela poo le pituitary gland,
  • tui puipuia o le tino i hormones,
  • iodine le lava
  • toesea o le tino po o le tosoina o le gland,
  • tuutuuga pe a maeʻa pe maeʻa faʻamaʻaʻaina le lau oona,
  • togafitiga o le iodine i le leitio,
  • faiʻai le faiʻai.

Le aʻafiaga o le vevela i luga o le tino

O ana galuega i le tino e eseese. O le thyroid gland e aafia ai le galuega a le tele o okeni:

  • saunia auala o metabolism (metabolism),
  • e nafa ma le faʻatinoga o le tino puipuia,
  • e fesoʻotaʻi ma le gaoioiga o le faʻalavelave faʻalavelave,
  • e aʻafia ai le faʻatinoga o le cerebral cortex,
  • o le cardiovascular system e faalagolago i ai.

E faigata le faia o se siama o maʻi o le thyroid, ona o le le lava po o le sili atu o hormones e mafai ona faʻaalia i latou lava i auala eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaauau pea le faʻailoga, e ui lava mo mafuaʻaga faafomaʻi e matua maloloina lelei le fafine. Po o neuragia poʻo maʻi faʻaleaʻi, lea e leai ni mea e manaʻomia muamua.

O le toilalo i le system endocrine e mafai ona tupu i soo se matua. Aʻo talavou, o loʻo i ai i le talavou, le aafiaga i luga o le tamaititi, i le taimi e fanau ai - i luga o le taimi ma le faasologa o le faʻailoga, ma i le matua - i luga o le moaopa i fafine.

Afai e le mausali le tala o le hormonal, ona faʻaalia ai lea o le le toʻa i le olaga o se tagata. O le le lava po o le sili atu o le gaosiga o hormones e le tupu na o ia lava ma e le toe foʻi mai faʻafuaseʻi. E tatau ona e iloa mafuaʻaga na aʻafia ai na solia.

O le tele lava o taimi, e tupu mai ai mea faʻapitoa o le thyroid: o le le lava po o le sili atu o le gaosia o le hormone. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻalavelave ogaoga i le tino. E mafai ona e iloa le maualuga o hormones e faʻaaoga ai se suʻega toto.

Faʻasolosolo lauroid

O faʻafitauli uma e tulaʻi mai i le gaosia o hormones e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 2:

Muamua e aofia ai i latou e aʻafia ma le le lava le faʻasaʻoina o hormones i le toto.

O le ituaiga lona lua o le faaletonu o lona uiga o le le mautonu e mafua mai i le tele o hormones e gaosia i le tino, lea e mafua ai le hyperthyroidism. I lalo o lana faatosinaga, o le faaputuputuina o toxins i le tino e tupu. O lenei ituaiga hyperthyroidism ua lauiloa.

E fesoʻotaʻi vavalalata ma faʻamaʻi nei:

A maeʻa ona aveese lau ulaula, ona taofi ai lea e le tino le fua o hormones. I le mea moni e faapea o le a faamutaina le faataunuuina o ana galuega faavae, o le pulea o le tele o vasega o fomai tipitipi, mea faaletonu o le tino, ma le faaleagaina o okeni e taitaia foi.

O faʻasalaga o le thyroid gland ua faʻaalia i latou i foliga o ni faʻafitauli eseese. O le ata o le falemaʻi e faalagolago i le maʻi o le maʻi: hyperthyroidism poʻo le hypothyroidism. O se faʻamatalaga maʻoti e mafai ona fautuaina e faʻavae i faailoga i fafo i amioga a le tagata maʻi.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili ma nisi nai upu, faʻasolo Ctrl + Ulufale

O lea la, o le hyperthyroidism e aliali mai i le tulaga o:

Faateleina le gaioiga ma le taofiofi,

Faʻavave vave o tau

Se numera tele o gaioiga e faia e le tagata maʻi

O le saoasaoa o le tautala, vave le manava,

Mata le lelei i mata

Paʻu mamafa mamafa,

Uiga masani,

Faʻaalia o le sclera mai le iris i le laumata maualalo,

Faʻavaveina o faiga taua i totonu o le tino.

I le isi itu, o le hypothyroidism e mafai ona fuafuaina i faailoga nei:

Faʻailogaina o le tagata maʻi, faʻalavelave, faʻafefe,

E leai se moli mata i mata

Tupe mama,

Gaoioiga faaletonu le mafaufau,

Aso malolo mo le ao,

Laʻu gutu pe a uma ona ala,

O le malulu ma le vevesi o le paʻu,

Faateleina le maualuga o le toto i luga o tagata matutua ua maua i le maualuga.

O galuega o le thyroid gland e tele lava ina fuafuaina ai le taua o le tino o le tagata.

O hormones faalilolilo ona o le sili ona maualuga o le aafiaga i luga o faiga uma.

O le faʻavevesiina o le gland e mafai ona mafua ai faʻafitauli e le mafai ona faʻafitia, e aofia ai le oti.

O le tele o mea uma o loʻo i ai i luma o le ua ma e lua lobes ma se ismusmus.

O lona mamafa i se tagata matua e mafai ona faia mai le 15 i le 20 kalama.

I lona foliga, e pei o se pepe. I se tulaga soifua maloloina, e le o le tosoina e tamatamailima ma e le o iloa pe a foloina.

O le thyroid gland o le okeni sili ona totoʻa o le tino o le tagata, ua ulu i le tele o toto ma vaʻalele.

O le faʻamoega o le gland o se mea fesoʻotaʻi, o se pusa e fesoʻotaʻi ai i le larynx ma le trachea. O le parenchyma lava ia e aofia ai le tele o follicles e iai mea e aofia i totonu ole palatini.

Ua vaevaeina fusi o le gland i ni ituaiga se tolu, o ia mea e lua e maua mai ai hormonia sili ona taua.

I totonu o ia o loʻo i ai se musika faapitoa lea e faʻaeʻe ai le thyroid gland, o nisi nai fila maso ua aoina faatasi.

O le musele lea e faʻaeʻe ai le thyroid gland galue i luga o le paʻu o le thyroid gland ma toso i le cartilage.

Galulue i le thyroid hormonone

O le matafaioi o le thyroid gland mo le tino e taua. O sene o le gland e taua mo le tino ua vaevaeina i ni ituaiga se tolu.

I ituaiga A sela, e lua o hormones thyroid e synthesi mai le protein tyrosine e faʻaaoga ai iodine: thyroxine ma le triiodothyronine.
O louroxine poʻo le T4 hormone e aafia ai i laasaga nei:

  1. Faatonutonuina o le malosi o le malosiaga i totonu o le cell cellular.
  2. Faʻaaogaina amino acids.
  3. E afaina ai le tuputupu ae o tagata.
  4. E afaina ai le atinaʻeina ma le atoatoa o le faʻatinoina o tino.

Triiodothyronine poʻo le T3 o loʻo gaosia i ni vaega laiti, ae o loʻo tele atu mea faʻataʻitaʻi.

I totonu o le toto, o nei homone e lua o loʻo i totonu o se setete ma ua leai se totogi.

I totonu o sela o le ituaiga o le thyroid gland C, o le taua tutusa o le hormone calcitoni e maua, lea e aafia ai le tausiga o le paleni o le calcium i ponaivi.

Faatasi ai ma le leai o ni minerale i le ponaivi o meaola, o le calcisini e amata ona faatelevaveina lona nini mai le toto. O le mea lea, o lana galuega e taofia ai le faʻaumatia o le skeleton.

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le gaioiga, o le aʻafiaga o le calcisini e faaitiitia, ma o le a amata ona faʻaitiitia le puʻu.

Iodine ma hormones

O le aʻafiaga o le vevela i luga o le tino e tupu i le auai o le elemene I. O le aʻafiaga o iodine i le lauroid o le mea sili ona taua.

Faatasi ai ma lana fesoasoani e tupu, ua avea o ia ma o latou faavae. E ulu i totonu o le toto vevela mai le toto, ma lafoina i totonu o le toto mai le pulupulu.

Iodine e le faʻapipiʻiina e le tino, e ulu atu i fafo mai fafo. O le aso masani o se tagata matua e tatau ona le itiiti ifo ma le 150 mcg.

I fafine maʻitaga, e faʻasaua le masani. A aunoa ma le iodine, o le a le mafai e tamaiti uma ona faʻaleleia atoatoa, lea e mafua mai i le faʻafuaseʻi o lona lafoaia poʻo faʻaletonu tino o lona tino.

Faatasi ai ma le sili atu o aʻu, atonu e amata le iodism, o se tulaga e faatumulia uma ai tisipesa o le tino i se microelement. E faʻaalia ai o ia o se maʻi suka i le tino ma mucous membranes. E mafai ona afaina ai ni mea ogaoga ogaoga poo le tupu o le fatu.

Le faiga o le gaioiga o hormones thyroid

Ina ia faia lana gaioiga, e tatau ona faia mea e pei ona taua i lalo:

  1. Faʻafesoʻotaʻi se polotini fesuiaiga faapitoa
  2. Ulu i totonu o le cell cellcleus.
  3. Aafiaga i luga o faʻamaumauga filifilia.

Faatasi ai ma le le atoatoa o le ituaiga T3, o lona faʻasinomaga e amata mai le T4, e ala i le tuufaatasia o le iodine atom.

Faʻataʻitaʻiga o le faʻasolosolo o le hormone

Mo le atoatoaga o galuega o le thyroid gland, le hormonone pituitary gland - TSH. O le okeni endocrine na te mauaina faailoilo mai totoga o le tino e ala i le manaʻomia ona tuʻuina atu ia te oe hormones.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le hormone-thyroid-stimulating, o le siosiomaga o le T3 ma le T4 i le vevela. Afai o le maualuga o hormones i le toto e faateleina, ona faaitiitia ai lea o le TSH, ma vice versa.

I le siamaina o maʻi o le endocrin gland, o le pituitary gland indicals e le itiiti ifo lona taua nai lo le faʻamalosi o hormones.

O a gaioiga o loʻo iai aʻafiaga?

O galuega o le thyroid gland o aʻafiaga nei i le tino o le tagata:

  • e faatonutonu ai le metabolism o protein, gaʻo,
  • auai i le vai-lipid metabolism,
  • e aafia ai le galuega a le fatu muso,
  • afaina ai galuega o le intestinal,
  • faʻamaopoopoina faiga faʻagasolo,
  • auai i le galuega a le gonads.

O le gaioiga o hormones thyroid e faʻaalia i nisi o metabolic processes:

  1. Faʻalauteleina o le Cell.
  2. I le faasologa masani o le olaga o siaki.
  3. Tulaga masani o le galuega o siama puipuia.
  4. E aafia ai le gaosiga o enzymes.
  5. Faʻaalia faatosina i le atinaʻeina o siama siama.
  6. Tuuina atu le okesene i faʻalapotopotoga.

O le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina e taua tele mo le tino, e aunoa ma le i ai o le oona e otaota gaʻo ma le maliu o le faʻaogaina o masini.

O le galuega o le vevela i pepe fou

O faʻamalosolo o le thyroid ua faʻamaonia lo latou taua mo le atinaʻeina o polokalama uma a le tamaititi i le taimi o le atinaʻe o le pepe, faʻapea foi i le vaitaimi ole tausaga.

Afai e iai le faʻafitauli o le tino ma le faʻapipiʻiina o nei mea gaʻo i totonu o masini, ona tupu ai lea o suiga i le atinaʻeina o le pepe:

  1. Intellectual lag taumatau i lalo i le cretinism.
  2. O foliga vaaia o le taufaasese.
  3. Faʻateʻaina le atinaʻe i le fanua o le psyche.
  4. Faaletino faaletino.
  5. Laulau mumu, fulafula.

O le taua ma le taua o le toto o lauroid i totonu o le tino o tina faʻamoemoe o le tele: o le tino e galue e maua ai hormones thyroid o meaola e lua.

O le mea lea, e matua taua tele le siakiina o lau galuega i fafine maʻitaga, faʻapea foʻi ma pepe faatoa fananau mai.

Hyperthyroidism ma ona faailoga

O le tele o hormones thyroid e mafua ai ona latou faʻafefe le toto o le tagata. E mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  1. Toso gugu.
  2. O le tumutumu o le gland e faʻalavelaveina le faʻapipiʻi o hormones.
  3. Autoimmune thyroiditis i se amataga vave.

O tulaga nei e ono mafai ona avea ma ona uiga lelei:

  • gaoioiga
  • popole
  • fiva
  • Tachycardia
  • manava manava
  • gasegase maso
  • mimiti.

O le mea taua o le hyperthyroidism o le vave faʻafuaseʻi o le metabolism, lea e faʻaumatia ai se tagata.

Hypothyroidism ma ona faailoga

O nai pusa ninii o hormones thyroid i totonu o le toto poʻo le puipuiga o siama o le tino i le T3 ma le T4 e mafua ai le hypothyroidism.
O loʻo faʻaalia i solitulafono nei:

  • autoimmune goiter,
  • gata
  • faʻalavelave i le pituitary gland.

O le faʻamaeʻaina atoatoa o le gaosiga o le hormone e tupu pe a uma lau thyroididectomy ma e manaʻomia le toe suia o togafitiga seia oʻo i le iuga o le olaga.

O faʻamaoniga o le faʻaogaina o le gland e mafai ona avea ma faʻamatalaga nei:

  • mafaufau le popole
  • mafaufau le mafaufau
  • Faifaimalie le fatu
  • manatu faʻapitoa
  • leaga le tuinanau o le tino
  • tupe mama
  • faaitiitia le fiaai.

O nei faʻaʻailoga e mafua mai i le faʻaitiitia o le gasegase o gaioiga e mafua mai i le itiiti o hormones thyroid i totonu o le toto.

O a vitamini o loʻo manaʻomia e oe?

Mo le gaoioi o le thyroid e galue lelei, e le naʻo le iodine e manaʻomia, ae o le tele o vitamini ma minerale, lea e mafai ona maua i le fomu lenei:

Vitamini mo le vevela o le thyroid e fesoasoani i fomaʻi faʻamaʻi e faafou ma galue malosi.
Muamua lava, o fua nei o vitamini nei mo le vevela vevela:

  1. A - galue ma le vailaʻau E. E nafa mo le faʻafouina o le tino. E aofia ai i kāloti, meaʻai.
  2. E - aafia ai le gaioiga I. O le tele na maua i le ate ma fuamoa.
  3. D - faʻatasi ai ma se faaletonu e mafua ai le hypothyroidism. Ina ia toe faʻaleleia e tatau ona ave le sunbathing.
  4. B - aafia ai le ate, lea e tupu mai ai le upusii mulimuli o le T4 i le T3. E maua i le falaoa ma le fala.

O le faʻavaveina o lauroid e tupu i lalo ole aʻafiaga o elemene taua nei:

  1. Setenium e aafia ai le faʻatinoina o le faiga o le enzyme. E maua i laumei ma le kalama. O lona lagolagosua e tutusa lava le matautia e pei o lona leai.
  2. Copper e aafia ai le aofaiga o T4 i le toto. O loʻo i totonu o fatu, buckwheat.
  3. Zinc e faʻaitiitia ai le numera o faʻamaʻi faʻamaʻi i pateni o le toto autoimmune. I totonu o pamu ma fatu sisi.

Mo faamoemoega puipuia ma faʻamaʻi - o soliga taʻitasi o le galuega o le thyroid gland e manaʻomia ai lona lava auala e maua ai meaʻai.

O loʻo i ai meaʻai mo le faʻamalolo ma le tele o lauroid function.

Taroidi nofoaga

Ina ia faʻaauau pea le iloiloga o galuega o le thyroid gland, e te manaʻomia muamua ona e iloa po o fea.

O le foliga o le lauroid fulufulu e talitutusa ma se pepe, ma o loʻo tu i le pito i luma o le ua. O lenei okeni e lelei ona maua i le toto, aʻo lemoni ua tuʻuina atu i totonu o le toto.

O le gland e masani ona aofia ai hormones o loʻo faʻapipiʻiina i totonu.

O le sapalai o se vaega o hormones e tupu mai i foliga o se colloid, ma o ia, o le mea moni, o loʻo i totonu o folo. E pei ona tatau ai, o hormones mai le colloid e lafoina i le toto.

O mea e manaʻomia mo gaioiga masani

Mo le lelei o galuega a le tino, muamua lava, o le iodine e manaʻomia, pe afai e le lava, o maʻi maʻi o le iodine, mo se faʻataʻitaʻiga, e ono aliali mai.

Ae e tupu ai na o faafitauli ma le lauroid gland e le o aliali mai ona o le leai o le iodine.

Mo le vevela vevela, seleni ma le sinimina e le taua tele. Ona o le le lava po o le faateleina.

Le vevela vevela ma ana galuega

O le a le galuega e faia e hormones o thyroid? O loʻo faʻaaogaina hormones o le thyroid e avea ma taʻiala faʻavae.

O le metabolism atoa i le tino e faalagolago i hormones, ma o le galuega autu o le autu o le metabolism.

Seʻi o tatou taumafai e tuʻuina atu se faʻamalamalamaga manino o le "metabolism autu" - o le pito maualalo lea o le malosi o le tino o le tagata e manaʻomia ona lelei le lelei e malolo ai.

Faʻatau, o le numera o kalori e alu i le galuega o totoga sili ona taua.

Afai tatou te talanoa e uiga i le gaioiga afi, poʻo le faiʻai, ona faʻaaogaina lea e isi auala faʻaopoopo le malosi e maua mai i isi auala.

O horromoni o le thyroid e faʻataunuʻu ai le metabolism, ae afai o loʻo i ai le sili atu, o le tino ua le lelei, polotini ma gaʻo gaʻo gasegase.

Ole tele lenei e le ogatasi, lea e masani ona suia e faalagolago i meaʻai ma tino. O le fesuiaiga o tupe e mafai ona siʻitia, ae o le matua o le a faʻaitiitia pea.

O le matafaioi o le thyroid gland i le tino o se fafine

Afai tatou te talanoa e uiga i tau o le malosi o totoga a le tagata, ona avea ai lea o le faiʻai, o gaʻo uma-inumaga, ma aemaise maso, e sili ona taugata.

Ma o ponaivi ma siama oona e telegese le gaioiga o gaioiga.

O lea la, o nei laasaga e le matua malosi i tamaitai, ma o vaega nei e fesoasoani i lenei mea: o tamaitai e itiiti ifo le maso maso i totonu o le tino, ma e sili atu le gaʻo.

O le iʻuga, e manaʻomia ona faʻaalu e fafine le tele o kalori i luga o la latou metabolism.

O le galuega o le thyroid gland i le tino o se fafine o, muamua lava, o se tala masani masani.

Faaiuga : o le lauroid gland e avea ma nofoaga taʻitaʻia i laʻasaga uma o le tuputupu ae o le tino, saʻo mai le vaitaimi o le pepe. O le atinaʻeina o tagata e faʻalagolago tele lava i le gaioiga ma le tulaga o le fulufulu oona.

Touroid i alii

O le matafaioi o le thyroid gland i le tino o se tagata o le faʻasologaina lea o hormones. Faatasi ai ma faafitauli ma le faateleina o le maualuga o hormones thyroid, ona o lenei mea e foliga mai ua vaivai, ita, o nisi taimi e faaititia le mamafa.

Faatasi ai ma faafitauli i le vevela, o le maualuga o hormones e mafai ona faaitiitia tele, ma o le a faʻaitiitia faʻaitiitia ai foi metabolic processes. Ona o lenei mea, o le paʻu e amata foi ona magumago.

Faʻateleina le gaioiga galue

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega e faapea, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo i ai thyroid pathologies 20% sili atu.

E le gata i lea, o loʻo iai se fesoʻotaʻiga vavalalata. Afai ei ai faafitauli i le vevela muamua ao leʻi oʻo i le maʻisuka e aʻafia ai le isi ala o le maʻisuka.

Pe oe iai ni faʻafitauli i le vaomalo pe leai, o le ae le malamalama e aunoa ma le alu i le endocrinologist.

O le thyroid gland faia galuega faapitoa i totonu o le tino, ma o le tuusaʻoina o togafitiga e le talafeagai e masani ona oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga.

O le faʻamaonia saʻo o le a fesoasoani e tuʻu

Thyroid cyst

E masani lava, e mafai foi ona e faʻaumatia se uila e ala i le aganuʻu a tagata, faʻapitoa e ala i le faia o ni mea o se taimi ma ni faʻasologa eseese.

Aua nei galo e uiga i se okeni telē e pei o le thyroid gland. O lana galuega e taua tele mo se tagata. Ua uma ona maua oe?

O le tino o le tagata e mafai ona faʻatinoina na o le galue mausali o totoga ma tino uma. O le fesoʻotaʻiga e maua mai i hormones e taua tele. O nei vailaʻau o loʻo natia e le pito o le endocrine - o okeni o le endocrin system. O hormones taʻitasi e taua tele i le tino o le tagata.

O le toroid o le thyroid e galue o se okeni multifunctional, o loʻo faʻamaloloina ai ni homoni e maua ai le homeostasis o le tino. O faʻafitauli i lana galuega e oʻo atu ai i maʻi tuga. Ona o lona aoga, e tele sona sao i le faʻatinoina o le tino o le tagata.

O le a le touroid gland?

Ina ia oʻo i luma ma amata togafitiga i le taimi, e tatau ona faia se suʻega masani mai le fomaʻi mai lea taimi i lea taimi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona e mataituina le tulaga o lou lauulu.

E tele ni faʻaʻailoga e iloa ai le solia o lana galuega:

  • Maliu faalelagona: vaivai, atuatuvale, faanoanoa, ita, ita, popole. E tupu lenei mea ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le serotonin i totonu o le toto ma vevesi ai lagona.
  • Faʻaleagaina o le vevela. Afai ole maualuga o hormones e maualuga tele, ona i ai lea o se fiva malosi ma faʻapupulaina le sosolo, pe a fai o le faʻaitiitia o le maualuga, e faʻafefeteina le mafiafia. Faatasi ai ma lenei, o suiga o le vevela e suia malosi, e mafai ona latou pau i le 35.5 pe siitia i le 38 tikeri.
  • Suiga vave i le mamafa o le tino. Afai ei ai le hypothyroidism, o le mamafa o le mamafa e maualuga, pe a faʻapea e mataʻituina se mea mamafa mamafa.
  • O faʻalavelave faʻaonaponei i le tino, latou te foliga mai e leai se aoga o le mate, tuʻa, maʻi manava.
  • O le le lelei o le gallbladder, e le lava le puleaina o le talo, faapalepale ma, o se taunuuga, o le fausia o maa.
  • Fofo mata. Latou te tulaʻi mai o se taunuuga o le tele o faʻasologa o hormones. O le fufuluina ma le faʻaaogaina o maso o mata e mataituina. O tagata maʻi e amata ona faitio i le faʻaleaoga vaaia, mataʻu i le malamalama, lapataiga.
  • Paʻu, fulafula, ma le le toʻa ao folo i le ua. E mafua ona o le faateleina o le tele o le gland.
  • Feusuaʻiga tau feusuaʻiga, faʻaititia le faʻafitauli o le liva ma le malosi o le tino i tamaloloa, le faʻasolosolo o le faaletonu i fafine.
  • Faʻafitauli i totoga o le tino cardiovascular,
  • Faʻailogaina pea o le ulu o le ulu, valevalenoa, faʻanoanoa, masani malaise, ma vaivaiga,
  • Paʻa i totonu o maso, vaivaiga i ponaivi, o le atinaʻeina o arthrosis ma isi faʻamaʻi e aʻafia ai le le lava o le palasima i le tino ma le polotini.

O ia ituaiga faʻamaoniga e le mafai ona le amanaiaina. O le tele o taimi, latou te faʻaalia ai faʻamaʻi ogaoga e manaʻomia ai togafitiga vave.

O le toroid o le thyroid goto e taua tele i le tino o le tagata. O lona gaioiga e fuafua ai le tulaga o le puipuiga. O ia o se talipupuni pa puipui, faʻaauau ai le oso, e le gata i le siosiomaga mai fafo ae mai le tino lava ia.O le masani o le galue o le thyroid gland e faʻaleleia ai le metabolism talafeagai. Ma o lona uiga o le tino o le tagata ua lava lona malosi, o ia o se talavou, o se mafaufau manino ma malosi, o lona loto maloloina, o le galuega a ana okeni uma e le mautonu.

Faʻavae faʻafefe

O lenei okeni o loʻo i totonu o le larynx i luma o le auala ma e aofia ai lobes e lua, o loʻo i itu uma e lua. I le va o latou lava e fesoʻotaʻiina ai i latou i se sulu i foliga o se pepe. O le vevela o le 20 kalama. E ui i lona laitiiti, o se galuega tele.

Ae afai o le galuega o le thyroid gland ua faʻavaivaia, o le faʻaaogaina o isi tino toto ua faʻaitiitia. O le fland tissues e aofia ai le tele o tamai vesicles, lea e taʻua foi o follicles. Latou te faaputuputu iodine, lea e mulimuli mai i le vai ma meaai e ulu atu i le tino o le tagata. O loka taʻitasi o le okeni i tua atu o loʻo i ai pusi paʻu.

E mafai faʻapefea ona filifili pe tutoatasi le iodine i le tino?

Ina ia taliina sea fesili, e tatau ona e faʻaogaina se faʻaoga iodine i le tino. E mafai ona faia lenei mea i se pulumu po o se mea e afifi ai afifi. Afai e alu le lua i le lua itula mulimuli ane ma e toetoe a le mafai ona vaaia i mata, ona leai ai lea o le iodine. Ae afai o le aso e le mou ese le faasologa, ona avea lea o mea o lenei elemene i lou tino e masani pe sili atu.

O le a le mea e faʻaitiitia ai le gaioiga galue?

O lenei maʻi e taʻua o le hypothyroidism. E maitauina i le toetoe 70% o tagata. Ae o le toatele oi latou e le masalomia lenei mea. O le atuatuvale e afua mai i le mea moni e faapea, o fomaʻi, e taʻitaʻia e le auiliiliga saʻo, e ono misia lenei maʻi. Afai e le togafitia le hypothyroidism, e tau atu i taunuuga e le mafaafitia e faaleagaina ai le soifua maloloina o tagata.

O le a le faʻaititia o lau galuega? O le vaivai lea o le tino. E tupu pe a le gaoioi le gland ma maua ai hormones i lalo ifo o le faʻatagaina masani, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le metabolism.

E faapefea ona faʻaalia?

O faʻafitauli o le faʻaitiitia o lauroid function may include:

  • Vaʻaia le mamafa o le tupe maua ona o le alu lemu o le gland, o se taunuuga o le itiiti o le faʻaalu o le malosi.
  • Le lava le gaosiga o le malosi i le tino, lea e faʻaalia i le faʻalauteleina o le vaivai, leai se popole, le naunau e fai se mea, le mafai ona gauai atu.
  • Tulaga o se tagata momoe ma moe lelei i le po.
  • Mafaufau, mafaufau, lagona ma le vaivai faaleagaga.
  • Le le fiafia ma le le faapalepale i tagata.
  • Feeseeseaiga ma isi.
  • O foliga vaaia o le tino i luga o foliga, o le paʻu mago ma le pala.
  • Faʻagasolo i lalo faiga faʻasolosolo.
  • Faʻaitiitia o le vevela o le tino.
  • Sensation of cold, chills.
  • Faailoga o le le atoatoa o le fatu.
  • Suiga i le toto.
  • Tuʻuina ma tatagi i taliga, faʻavavevave faifai pea.
  • Faʻitiʻitia galuega.
  • O le uta i luga o lima e mafua ai le vevela ma le fula.
  • Paʻu i vae, sooga, maso ma ponaivi.
  • Alu
  • Paʻu i le taimi o le faʻailogaina i totonu o fafine, faʻafitauli faigata.
  • Faigata i le 'ai i le taeao.
  • Fainu i afiafi.
  • Taofiaga, taoto.

O le faʻaitiitia o lauroid function e tupu mo mafuaaga eseese. E tofu le tagata ma se faʻaaliga ese o le maʻi. O se numera tele o faʻamaoniga e le o lona uiga o le a latou vave faʻaalia. Soʻo se tasi lava, o le mea lea, o faailoga o maʻi e ese mo tagata uma. Ae o se uiga faʻaeteete i lou soifua maloloina ma soʻo se mea sese ua matauina i le taimi o le a fesoasoani e faʻamaonia lelei le faʻamaʻi ma amata togafitiga.

Le matafaioi ma le gaioiga o le vevela i totonu o le tino o le tagata. Le aʻafiaga o le maʻisuka i luga o lauroid function. O le fausaga ma le gaioiga o le vevela

O le vevela vevela o se tasi lea o elemene sili ona taua o le tino o le tagata. O loʻo maua ai le ala sao o le tele o gaioiga o le tino, ma o lona le atoatoa e mafai ona oo atu ai i faafitauli matuia o le soifua maloloina.E 30 taimi sili atu iodine nai lo le toto, lea e faʻamatalaina ai le maualuga o aʻafiaga o le faʻaaogaina o lenei totoga.

O loʻo i totonu o le ua i le ua, laʻititi i luga aʻe o le faʻasologa o faʻamatalaga. E i ai sona foliga foliga tutusa e pei o se pepe lele poʻo le mataitusi "H". O ona lobes e lua e fesoʻotaʻi i se va. O lona lapisi e eseese i le va o le 18 ml i fafine ma e oo atu i le 25 ml i alii, o le mamafa e mafai ona maua i le 12 i le 25 kalama. O lenei tino ua gaosia lelei le toto, e pasi atu i le valu a latou lava volumes i le 1 minute. O le toto e maua mai i laupega, faʻalua i luga ma lalo, o veins o loʻo i lalo o le gland e nafa ma le faʻamaligiina o le toto.

O se mea manaia. O faʻafitauli i le vevela i totonu o tane e le taatele, ao le siosiomaga o le taamilosaga tamaʻitaʻi e masani ona oʻo atu ai i le toilalo o ana galuega tauave.

O lenei okeni o le endocrine e ufiufi i le mea e fesoʻotaʻi ai, lea o loʻo i ai ni fofo eseese eseese. O le eseesega o le tele ole sosolo ua faamatalaina i le gafatia e gaosia ma teu homoni i le taimi e tasi, ae le o le lafoina i totonu o le toto.

O le gaioiga autu o le lauroid coland o le faʻapipiʻi o hormones e nafa ma le tuputupu aʻe, atinaʻe, tausiga o le vevela o le tino. O le aofai o le latou gaosiga o loʻo pulea e le pituitary gland, ma o le mea mulimuli e faʻatautaia e le masalomia. E lua uma e latalata i le faiʻai. O nei elemene e tolu o se vaega o se faiga e tasi e puleaina uma isi faiga ma le setete o le tino atoa.

Laupapa o le vevela i le fafine ma alii.

T4 (thyroxine)

O se tasi o hormones. E faia mai i vaega e lua: iodine ma tyrosine. E le aoga. O galuega autu:

  • faʻatonutonu ai le gataifale,
  • faatelevave le tuufaatasia o le protein,
  • faʻaleleia le faʻafefeina o vitamini,
  • faʻavaveina le faiga o le faʻamaʻiina i totonu o sela o faiʻai,
  • faʻaitiitia le manaʻo
  • faaleleia atili le malosi faaletino,
  • pulea le tuputupu aʻe ma le atinaʻe.

I se tusi. O nisi fafine e faʻaaoga fualaau faasaina ma le T4 mataupu mo le faʻaitiitia vave o le paʻu. E tatau ona manatua o le faʻaleagaina o lenei metotia e mafai ona taʻitaʻia ai faafitauli faʻalesoifua maloloina.

Ole fua ole thyroxine e tutusa lava mo alii ma tamaitai i lalo ole 40 tausaga. I le matua, o lona gaosiga i tamaitai ua faaitiitia. I le tolu tausaga lona tolu o le maʻitaga, o le maualuga o lona gaosiga e tupu. Ole maualuga o lou thyroxine e faalagolago i le taimi o le aso ma le taimi o le tausaga. T4 e sili ona malosi i le taeao ma mai ia Setema ia Fepuari.

Mafuaaga mo le faateleina o T4:

  • maualuga bilirubin,
  • mamafa tele
  • vevela toʻotoʻo
  • maʻi faʻamaʻi tumau
  • thyrotoxicosis,
  • ave ni fualaau faapitoa.

Le masani o hormones.

O lona faʻalauteleina o le faʻaalia e masani lava ona naʻo faʻamaoniga: faʻamaʻaloga, faʻateleina o le toto, o le ulu o le ulu, o le fiva umi, o le vevela tele, o le tele o le fiaʻai, o le faʻafuaseʻi o lagona o le loto, o le moe le lelei.

O le vaivai o lauroxine e seasea lava ma e faigofie lava ona faʻaitiitia. I lenei tulaga, o vailaʻau o loʻo aofia ai le T4, ma sauniuniga o iodine, ua faatonuina.

T3 (triioneothyronine)

E taua le faatumauina o le malosi ole metabolism, lea e faʻaleleia ai le faʻamalosia o le nerve. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatautaia faiga faʻava-o-tino i le ponaivi o meaola ma le cardiovascular system.

Mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le T3:

  • sili atu iodine
  • aveeseina o le faasalalauina o le toso oona,
  • faaletonu mafaufau
  • leai o ni meaʻai protein i le taumafataga,
  • hyperthyroidism
  • le atoatoa o le tino
  • aveeseina o le thyroid gland (i lona atoatoa po o se vaega),
  • Hashimoto's thyroiditis (maʻi autoimmune).

E taua. O le tuʻuina atu o le T3 e sili atu le leaga nai lo le faʻaititia o le T4. E le gata i lea, o le maualalo o le T3 o le masani lea mo le tolu tolu masina o le maitaga.

O le ā e aʻafia ai le siʻitia i le T3:

  • mamafa tele
  • mea e le afaina i le thyroid, e masani lava ona atiae le tumau mo le taimi o le pepe,
  • thyroiditis
  • HIV
  • maʻi faʻamaʻi tumau
  • hyperestrogenia,
  • aveina o fualaau oona (e aofia ai togafiti faʻamaʻi pepe).

Manatua E masani lava, pe a tusia ni suʻega, o le faʻamaonia o se T3 free saoloto o loʻo faʻatulagaina. O le Tipotorotoronini, e ulufale atu i le toto, e fusifusia ai i proteins mo le felauaiga i vaega o loʻo manaʻomia o le tino. O lenei T3 ua taua o le lautele. O le toe totoe (unbound) hormone e taʻua o le saolotoga. I le faʻatusatusaina, e maua ai lau thyroxine.

Fesootaiga TTG, T3 ma le T4

TSH o se hormone e faʻafefe-faʻamalosi mo le faʻasalaga o le pituitary gland e nafa. E pulea le gaosiga o T3 ma T4. E masani lava, maualuga le TSH o le maualalo o T3 ma T4. O louroxine ma le triioneothyronine e fesoʻotaʻi. Muamua o le mea aupito sili lea e maua ai le hormone thyroid (90% o le aofaʻi) ma e aofia ai ni iodine e fa. O se tasi o le mea na tuʻuina atu e avea ma le triternothyronine.

I se tusi. O le ituaiga o maʻi e fuafuaina e le maualuga o hormones uma e tolu. O toto maualuga o T3 ma T4 e taofia ai le gaosiga o TSH.

O le maualuga o le TSH o se faailo o se toilalo i le system endocrine. O lenei mea e mafai ona faʻavaivaia ai galuega tauave o le pituitary gland ma le vevela. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gafatia galue o le vaega mulimuli, o le pituitary gland e faapitoa lava le faateleina o le tatalaina o le TSH, e faaosofia ai le faateleina o le maualuga o le T3 ma le T4.

Suʻega faʻavaomalo

O suʻega e faʻataʻitaʻiina i luga o fautuaga a le fomaʻi. O ia lea na te filifilia le lisi o loʻo manaʻomia o hormones, o le taimi o suʻega, faʻapea foʻi ma metotia faʻamaonia faʻaopoopo (ultrasound, suʻega toto, suʻesuʻega o le urine, ma isi). E faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega, ua fuafuaina pe faʻapefea ona togafitia le fulufulu oona. Faailoga mo le suʻega:

  • Tachycardia
  • faʻafitauli o le gaioiga
  • maualalo le libido
  • faʻalavelaveina o le mea e gaosia ai meaʻai,
  • lima vaivai,
  • faʻafuaseʻi ona faʻafefe o lagona
  • vaivaiga
  • Faʻafitauli
  • vevesi o lauulu, paʻu ma fao,
  • mamafa tele ma le fia maua,
  • le lava le mamafa i le faateleina o le 'ai.

E taua. O faʻamaoniga o se mea e le lelei ai lauroid i totonu o fafine o le faʻailogaina masani o le faʻailogaina o le tamaʻitaʻi ma le le mafaufau, ma i totonu o alii, le malosi.

O ituaiga autu o auiliiliga:

  • T3 e leai se totogi.
  • T4 e leai se totogi.
  • Calcitonin.
  • Vaʻalele i lauroglobulin - o le fua faatatau o auupega i le porotini na faʻaaogaina e gaosia ai le T3, T4 ma le TSH. O la latou numera o loʻo faʻaalia ai le solia o galuega a le polokalama autoimmu.
  • Vaʻaia i lauroid peroxidase - le fua faʻatatau o le numera o fomaʻi i enzymes. Pe a maua nei auupega, e mafai ona maua maʻi o le autoimmune.

A o le masina aʻo lumanaʻi suʻesuʻega, e tatau ona taofi le faʻaaogaina o fualaau oona, ma mo le tele o aso - sauniuniga o iodine. E manaʻomia ona suʻe suʻega i luga o se manava gaogao, o le taumafataga mulimuli e tatau ona leai muamua nai lo le 10 itula ao lei faia le suʻega. Mo le tele o aso e le mafai ona e inu ava malosi, gaʻo, vevela ma le gaʻo. Aʻo leʻi faia ni ituaiga o suʻega, ua fautuaina e aloese mai le atuatuvale i le tele e mafai ai, ma ia aua le popole i le taimi o le toto sampling mo le auiliiliga.

Manatua. E tusa lava pe i ai sina popolega ao leʻi foaiina atu le toto mo hormones e mafai ona sili atu le faʻamautuina o taunuuga o suʻega.

O galuega o le thyroid gland lea e faalagolago i ai lo tatou tulaga

O le le aoga o lauroid function i le tino o le tagata e fesootaʻi ma le le lava o le iodine. Mo se tagata nofo i se taulaga tele, ma e oo lava i se tagata nonofo i nofoaga mamao, o le faiva iodine o se mea taatele. O le tino lava ia e le mafai ona gaosia lenei elemene, e tatau ona sau mai fafo.

O le faaletonu o le Iodine e mafua ai se maʻi e taʻua o le hypothyroidism. I le taimi lava e tasi, o le a amata ona le toe gaoioi, e galue "ma le loto i ai" ma e mafai ona tatou iloa:

Mo le puipuia ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le au faitau e fautuaina Monastic Tea. E aofia ai ma le 16 o laau aoga togafitiga e sili ona aoga, lea e sili ona aoga i le puipuia ma le togafitiga o le vevela, faapea foi ma le faamamaina o le tino atoa.O le lelei ma le saogalemu o le Monastic Tea ua faʻateleina ona faʻamaonia e suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma le tele o tausaga o le soifua maloloina. Le manatu o fomaʻi. "

  1. lagona le lava o le vaivai
  2. mativa leaga
  3. leai se lagona
  4. tiga o le ulu
  5. vevela paʻu ma le paʻu o lauulu,
  6. faaitiitia le puipuiga,
  7. lototiga ma le puupuu o le manava.

Ina ia mafai ai ona faatino lelei lana matafaioi, o le gland ua faamalosia e faateleina le tele. O le mea lea, o le fausaga ma le gaioiga o le fulufulu oona e fesootai saʻo. O se faʻalauteleina o le gland e taʻua o le suitua e tupu. E le mafai ona afaina ma ave se pona lelei atoatoa pe a manaʻomia le ufiufi o le ua i lalo o sikafu poʻo sikafu. Ae o le mea e tupu e oʻo atu ai i le faʻavaeina o vailaʻau ma le kanesa.

O le tele o iodine e le aoga foi. E tele gamoni e gaosia ma e tupu ai le hyperthyroid. O le uʻamea e malosi. Faʻateleina le faʻamaʻi o Bazedova. E mafua ai foi suiga i le tino:

  1. valea, le mautonu, lagona le mautonu,
  2. tiga ma le loimata,
  3. faateleina le sosolo, le mautonu o lima ma tino,
  4. ma le manaʻo lelei, pa'ū le mamafa,
  5. nofoa le fiafia, manava manava,
  6. maualuga le toto maualuga
  7. tachycardia (toilalo fatu).

O le faailoga muamua lea e tatau ona mafua ai popolega o se suiga faafuaseʻi i le mamafa. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, e ui lava i le le lelei o le 'ai, o le mamafa o le vave mauaina vave, talu ai e faʻagesegese faiga faʻavae. Faatasi ai ma le hyperthyroidism, o le paʻu o le mamafa e mafua mai i le gaioiga o le gaioiga.

I le taimi nei tatou te iloa le mea e fai e le thyroid gland, ma aua le manatu faatauvaa i lana matafaioi i le faagaoioia o mamanu.

E faapefea e le taumafataga ona aʻafia le galuega a le okeni endocrine?

O le tele o feusuaʻiga lelei e masani lava ona mamafa i lona mamafa. Ma afai e amata ona sui o ia i le itu o le faateleina, ona fai ai lea e le fafine "se meaai." Ae afai o aʻafiaga mamafa e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave faʻaleagamoni, ona taumafai lea e leiloa le mamafa o le a le maua ai ni faʻamanuiaga, ae faʻaleagaina.

O le mamafa o le mamafa o le mamafa ua iu lava ina "vaivai" ai le lauroid, ua faaleagaina ai le soifua maloloina ma ua oo atu ai i taunuuga faanoanoa. Afai ole maualalo o le tupe e le mafua mai i le mea moni e te tele ni meaʻai pe faimalaga laitiiti, ona mafai ai lea ona avea le mafuaʻaga ma se suiga i le paleni o hormonal.

E oo lava i le tulaga o le masani ai o le gaioiga o le thyroid gland, o le le pulea lelei o mea taumafa, le faamutaina o mea taumafa, o le paʻu faafuasei o le gau e mafai ona faaosofia ai lona maʻi (solia o le gaosiga masani o mea oona).

O le isi faafitauli ogaoga faʻamaʻi e fesoʻotai ma le lauroid o le mastopathy. O tamaitai e liliu atu i se mammologist, auai ma le loto i ai i taualumaga, ave vailaau, ae e le uma le fata. O le a le fesoasoani togafitiga seia oʻo ina toe faʻaleleia le paleni o hormonal.

O a meaai e aofia ai iodine ma lona faʻaaogaina i aso taitasi

O aso taʻitasi mo le iodine e faʻalagolago i tausaga:

  • pepe laiti manaʻomia 50 mcg.,
  • mai le 2 i le 6 tausaga - 90 mcg.,
  • mai le 7 i le 12 tausaga - 120 mcg.,
  • e manaʻomia e se tagata matua 150 mcg.,
  • fafine maʻitaga ma tina tausimai - 200 mcg.

Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o le masani masani o lenei elemene atonu e tele taimi e sili atu. I lenei tulaga, i le faaopoopo atu i meaai o loo i ai iodine, o sauniuniga faapitoa ua faatonuina, lea e aofia ai ona tuufaatasiga.

Mo le 1 / 10th o le ea ma le vai e mafai ona tuʻuina atu le tino ma le iodine, o le vaega atoa o le tino e maua i meaai. O le mea lea, o le faamamafa autu e tatau ona i luga o meaai e aofia ai meaʻai e mauoa i lenei elemene.

O se aofaiga tele o lea mea o loʻo maua i mea tau gataifale: i le sami, caviar, cod ma tuna, i le moa ma le squid. Afai e le o maua nei meaʻai, ona e 'ai lea o persimmons, currants currants, kukama, pateta ma le garlic. Ae o le iodine i totonu o iʻa taumafa e sili atu le maualuga.

Faatasi ai ma le tele o iodine, o le meaai foi e manaʻomia foi ona fetuunai. I lenei tulaga, o meaʻai e maua i le iodine e faʻasaina. E fautuaina e aveese le kāpeti, kāloti, sisiina, peaches ma le tele o isi oloa mai le taumafataga.

O faʻamaʻi pipisi e aafia ai le 12% o le aofaʻi o le lalolagi. 60% oi latou e leai se manatu e uiga i lenei maʻi. 40% o tagata e leai se iodine. O nei numera e fai mai tele. Siaki le toto mo hormoni, aua o le faʻamaʻi e masani lava ona faigofie ona puipuia nai lo le togafitia.

E foliga mai e foliga mai e le faigofie le togafitia o se thyroid?

Talu ai o loʻo e faitauina lenei tusiga i le taimi nei, e mafai ona tatou faʻapea o lenei maʻi e le o maua ai le filemu.

Atonu foi na i ai ou mafaufauga o taotoga. E manino lava, ona o le thyroid gland o se tasi lea o tino sili ona taua e faalagolago i ai lou soifua manuia ma le ola maloloina. Ae o le le lava o le mānava, vaivai faifai pea, faʻaleagaina ma isi faʻamaoniga e puipuia ai oe mai le fiafia i lou olaga.

Ae, e tatau ona e ioe, e sili atu le sao i le togafitia o le mafuaaga, ae le o le aafiaga. Matou te fautuaina le faitauina o le tala ia Irina Savenkova e uiga i le auala na mafai ai ona ia togafitia le vevela.

O le a le mea e le mafai ona 'aina pe afai e faʻalavelaveina le gland?

O le faʻasaina i itu uma e lua e aofia ai:

  • ava malosi
  • ulaula meaʻai
  • meaʻai vave
  • afaina suamalie.

O ia oloa e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le thyroid gland, e matautia i le hypo ma le hyperthyroidism.

O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le lauroid flanders e le masani ai i aso nei. O faʻasalaga i lenei vaega ua avea ma mea sili atu. Ma e le o se mea e ofo ai, ona o le gaioiga o le thyroid gland o le gaosia o hormones, o lona faʻasologa o loʻo aʻafia ai i le tele o mea taua, e aʻafia ai ma mea e siosiomaga. O Hormones e tele sona sao i le faagasologa o le olaga ma o latou soonafai poʻo le leai o se tino, o le tino ua le toe galue e avea o se mea faʻaopoopo.

O se foliga e pei o le butterfly ma lautele apaau ua salalau i luma o le ua o se okeni laitiiti. O lona itu taumatau ma lona tauagavale ua autasi i se mea masani. Ma o le mamafa atoa o le gland e na o le 15-20 g. O le vevela o le thyroid is a organoc endocrine o lona gaioiga e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻapipiʻi o mea oona.

I tua atu o le gland o le auala ma le "toroid" o loʻo faʻapipiʻi i ai, o loʻo teuina i sina mea itiiti. Ole tino vaivai lea e toetoe lava a le mafai ona vaaia, ma e naʻo le palpation (palpation) o le ua fuafuaina. O lona autu autu o le tuufaatasia lea o hormones o le thyroid, mo le gaosiga o le iodine e manaʻomia.

E manaʻomia e le tino ni homone i ni tupe maualalo, ae o lo latou fuainumera e taua tele i taualumaga o meaola e tutupu ile tino. O a latou mea e tatau ona tausia i se tulaga tumau.

O le thyroid gland faalilolilo le faʻamaonia o hormoni nei:

  • thyroxine (T4), lea e aofia ai 4 iodine atom,
  • triiodothyronine (T3) e aofia ai 3 iodine,
  • calcitini, lea e faatonutonu ai le gaosia o le konisini, ma e nafa ma lona paleni.

O Calcitonin e i ai se aafiaga tuusaʻo i le tuputupu aʻe o le ponaivi. O le faʻavaeina o ponaivi e tupu i lalo o lona aafiaga. E oo lava i le tupuga o caries e mafai ona fesootaʻi ma lenei hormone. E mafai ona e asia le dentist i taimi uma ma fufulu ou nifo, ae seia oʻo i le tulaga o le calcetonin e masani, o nei mea uma e leai se aoga.

O le toroid gland e maua mai ai le hormone T4. E feaveaʻi ma le toto i le ate, i le mea e liua ai i le T3, lea o loʻo faʻaalia ai le sili atu o le gaioiga.

Le aʻafiaga o le maʻisuka i luga o le setete o le toto

O le maʻisuka, o le avea pea ma togafitiga faʻapitoa o metabolic processes, faʻapupulaina ai le ono mafai ai ona faʻaleagaina oe. E tusa ai ma fuainumera o vailaau, i tagata e maua i le maʻisuka, o le maʻi o le thyroid o le 10-20% sili atu ona taatele.

  • O tagata ei ai le maʻisuka ituaiga I o loʻo sili atu ona lamatia. Autoimune (o lona uiga, e mafua mai i totonu ole tino) o maʻi o le thyroid gland o loʻo i ai i tagata uma e tolu o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 1.
  • Mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga II, o le avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi o le thyroid e maualuga tele, aemaise lava pe a leai ni lapataiga e ave.

E i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata: o le i ai o thyroid pathologies (lea na i ai i le tino ao lei tupuina le maʻisuka) e aʻafia ai le ala o le maʻisuka.

Hypothyroidism e aʻafia ai le maualuga o le inisalini i le toto, ma le hyperthyroidism o taunuuga mo le maʻisuka e sili atu ona matautia.

O le auai o le hyperthyroidism e fesoasoani i le faateleina o le kulukose plasma. E ono faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka atoa. I le isi itu, o loʻo i ai ma le leai o ni vevela, e faʻapupulaina ai togafitiga o le metabolism ma e mafai ona avea o se vaega faaopoopo mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Hyperthyroidism (sili atu o hormones thyroid) e faʻamalosia ai faailoga ma faʻamatalaga o le maʻisuka, aua e faʻavaveina ai le gataifale. Ma afai e faʻavaveina le faʻaaogaina o metabolic i le taimi o latou maʻi, o le a taʻitaʻia ai i le faʻaleagaina o le tulaga maʻi o le maʻi. O le mea moni, o le maʻisuka i nei tulaga e alualu i luma i nisi o taimi vave.

O le tuufaatasiga o hyperthyroidism ma le maʻisuka e mafai ona mafua ai:

  • Acidosis (o se suiga faʻapitoa i le paleni-faavae o le tino e taʻitaʻi atu ai i le maʻi o le maʻisuka),
  • Faʻafitauli i totonu o le fatu maso meaʻai, ogaoga o le fatu o faʻalavelave faʻafuaseʻi (arrhythmia),
  • Faʻailogaina o le ponaivi (osteoporosis male ponaivi).

O le soifua maloloina lautele o le tino ua tigaina - ua faʻavaivaia e le faʻamaʻi o le maʻisuka, o le tagata gasegase na te faʻaalia atili le malosi i le faʻaalia o hyperthyroidism poʻo le galala o le thyroid.

Faaiuga

O le thyroid gland faʻavaeina le tele o gaioiga o le tino, o lea e tatau ai le siakiina e le aunoa o suiga talafeagai i lana galuega. O nisi faʻamaʻi e mafai ona aʻafia ai le gaosia o le tamaʻitaʻi, o lea e tatau ai i tamaitai ona amata togafitiga o le toto vevela i se taimi talafeagai.

O le thyroid gland - hormones ma a latou galuega e taua mo le tino o le tagata. Faatasi ai ma le faʻamaʻi ma le faʻalavelave, o le vevela e aofia ai i le faʻatonutonuga o le gaioiga o gaioiga uma o le tagata.

O loʻo faʻafeiloaʻi ia hormones o le thyroid e soo se meaola ma tino. O le le aoga o lauroid function e aofia ai taunuuga matuia.

O a ni homoni o loʻo maua mai i le thyroid gland?

E lua ituaiga o hormones ua faia i le uʻamea:

Calcitonin, o se vailaʻau e maua mai i se paipa o masini follicular, o loʻo aʻafia i tulafono faatonutonu o le calcium ma le phosphorus metabolism. O le homone e nafa ma le aveeseina o le calcium mai le ponaivi.

O hormones faʻalavelave e aofia ai trironothyronine ma thyroxine . O le uluai hormone na gaosia e le gland e aofia ai mole mole 3 iodine, ma o le isi hormone e aofia ai le 4, mulimuli ane, ua faʻamatalaina o le T3 hormone ma le T4 hormone.

I le tino, e le tupu le galuega o le hormone pe afai e le maua le iodine. O le mafuaaga lea e tatau ai ona faʻaaogaina meaai o iodine. O le tyrosine amino acid, e maua mai i mea taumafa, e taua tele mo lauroid function, aua e faʻaleleia ai le fausia o hormones T3 ma T4.

Gaoioiga faʻamalosi

O hormones faalilolilo i le vaomalo, faapea foi ma a latou galuega, e siakiina e le hypothalamus ma le pituitary gland. O a nei vaega o le faiʻai nafa ma? Muamua e pulea le maualuga o hormones. Afai e tupu se mea o le hormonone o le thyroid, ona amata ai lea ona maua mai le hormone e faʻamalolo ai (TRH).

O le TRH o loʻo galue i le pituitary gland, lea e maua ai le hormone stimulating thyroid e faʻasalalau ai le gaioiga ole lauroid gland ma faʻalautele ai le sifi o T3 ma T4 . Pe a faʻaalia e le oona o le gaioio le gaioioga o meaola, ona faʻalavelaveina ai lea e le oʻai o latou gaosiga ma galuega.

Faʻatinoga o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi:

  1. E ala i meaʻai, e maua ai e le tino le iodine, lea e gauai i totonu o le inumaga.
  2. A oʻo mai le iodine i le lauroid, o le a faʻamavaeina i ona sela.
  3. O le gland e maua mai ai se lauhorcobul faapitoa e tatau ai mo le manuia o le faʻasologa o hormones T3 ma le T4, ona oʻo ai lea i le toto.

O le thyroid gland e fesootaʻi ma mea uma o le tino o le tagata.A aunoa ma lau galuega, ole tino e le mafai ona galue.

O galuega autu o hormones thyroid:

  1. Faʻaauau le aafia i le faia o sela mumu.
  2. Latou te puleaina le malosi o le gataifale. Hormones e faʻamautuina le metabolism, maualuga le vevela.
  3. Siʻitia le metabolism o gaʻo suauu ma gaʻo. Ona o le a le maua e se tagata le mamafa.
  4. E gafa ma le faʻaleleia o le tino. O hornemoni o le thyroid e aafia ai le gaioiga o siama germ, lea e taua tele i le vaitau o le atinaʻeina o feusuaiga, mafaufau, fanauina o se tamaititi.
  5. Faatonutonu le metabolism cellular o le calcium ma le phosphorus. O lenei galuega e aafia ai le atinaʻeina o ponaivi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aʻafiaga o ponaivi eseese, o le calcitini e avea ma enisinia: e fesoasoani tele i le calcium i le faafitauli.
  6. E aʻafia ai galuega a le pūga tutotonu. O le le lava o soʻo se mea e mafai ona iloa i totonu o tamaiti o loʻo iai le faʻatuai o le atinaʻeina: o le atamai e faʻaitiitia, e tupu ai le cretinism.
  7. Faʻalagolago i le faʻalagona lagona o se tagata: faʻaletonu, ita, le mautonu.

Fiafia! O le tuputupu ae ma le atinaʻeina o tagata e faʻatulafonoina e le toto o le vevela. Pe a faʻaitiitia le galuega, o le a faʻagata le tuputupu aʻe.

Faʻavae suiga o Gland

Pe a suia suiga i le fausaga o se okeni e aunoa ma le afaina o lona aoga, e tulai mai. Faatasi ai ma le fesuiaiga o fesuiaiga o le toto, o gaioiga uma ma suauʻu e galue e pei ona faʻamoemoeina, e aunoa ma se faʻalauiloaina o le tino. O le euthyroidism e faʻaalia i le faateleina o le vevela o le tino, e ui i lea, o le tele o hormones e tumau pea.

O lenei tulaga o se tagata e le o faʻamaonia mai lona soifua maloloina atoatoa, talu ai o le soliga o galuega faʻatulagaina o le thyroid gland ua manatu o se tulaga ole laina. I soo se taimi, o se siitaga po o le faaitiitia o le aofaiga o hormones e mafai ona tupu.

I se tulaga faapena, e taua le mataituina o faailo o le thyroid mumusu. Euthyroidism e umi se taimi ma o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • le mautonu, vaivaiga pe a mavae le ala,
  • faateleina le le atoatoa o lagona: afaina, ita,
  • galuega le mama,
  • leiloa o le mamafa ona o le leai o se mafuaaga,
  • ua oomi le ua.

Aisea e tupu ai lenei tulaga?

  • O se tasi o mafuaʻaga o le faʻaititia o lauroid function may be inflammation of the organ itself - thyroiditis. O le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia e ala i faʻamatalaga autoimmune pe a maeʻa se faʻamaʻi pipisi, pe a faʻaleagaina i totonu o le tino tagata a latou lava siama, lea e gaosia ai le thyroid gland.
  • O le isi mafuaaga o le togafitia i fualaau faʻasaina, aemaise o iodine.
  • O se faʻaitiitia o lauroid function e tupu i totonu o le pepe i le manava. O se faʻalavelave matuia o se maʻi faʻaleagaga o le faʻaleagaina.
  • Le faʻaaogaina o lau teetostatics.
  • Le toesea o le tino o se okeni - aplasia.
  • Kanesa, manuʻa, maʻi o le faiʻai.

Afai o le vaivai o le galuega a lenei okeni e tupu i se tagata matua, o le gland e mafai ona sili atu le mamafa ma faateleina i le tele.

Pe a le lava ia hormones

O le faʻaitiitia o le gaioro function function o le uiga o hypothyroidism . O le galuega o le thyroid gland ua vaivai pe a maua e le tino o le tagata sina iodine po o mea e faaleagaina ai le gaioiga o lemoni.

I nisi o tulaga e le masani ai, o le hypothyroidism e tupu ona o vailaau faapitoa poo le aveeseina o le toto. A o laʻititi, o aʻafiaga o le gland e aʻafia ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻe: o loʻo matauina toto le tupu ma atinaʻe mafaufau, tuputupu ae le tele, cretinism.

O le faʻaitiitia o le galuega o le thyroid gland ma ona hormones o loʻo i ai faʻamatalaga mai fafo nei:

  • tupe mama, lea e le afaina i meaʻai po o faamalositino,
  • vaivai, vaivaiga lautele,
  • tulaga atuatuvale: o se tagata e popole tele ma popole,
  • suiga i le taamilosaga, le le mafai ona mafaufau,
  • vevela o le tino i lalo ifo o le masani
  • vevela paʻu, paluga, vela, fula o le paʻu, vae ma foliga,
  • maualalo le fatu
  • taimi uma e malulu ai le tino e oʻo lava i totonu o se potu mafanafana,
  • musika ma tiga faʻatasi
  • faʻaitiitia le mafaufau ma le tali mai.

Vaega o le faʻatupulaia o lauroid function

O le Hyperthyroidism e taʻua o hyperthyroidism. O se vaega lenei o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e le faʻatupulaia o lenei gaioiga, pe a fua mai ai lemoni sili atu nai lo mea e manaʻomia mo le soifua maloloina o le tagata.

Aisea ua tupu ai lenei mea? O le mea moni e faapea a oʻo ina faia le iodine tele, i le leai o se faʻamaʻi e faʻamavaeina mai le tino faʻapitoa. Ae, afai o le mea o loʻo gaogao ma le ate o loʻo faʻalavelaveina, iodine, faʻatasi ai ma hormones o le thyroid, ua liua i totonu o le toto. O lea ituaiga paluga e afaina ma faʻafefe ai le okeni. E faamalosia ai o ia e gaosia lemoni sili, galue mo le ofuina.

O le tele o taimi, o le atinaʻeina o hyperthyroidism e faʻaalia ai se faʻamaʻi o le gland lava ia, lea e tele lona siʻitia, o le a amata ona gaosia e le tino ni hormones sili. O lenei tulaga ua taʻua o le maʻi o Bazedova. O le isi mea le itiiti ifo le taua o le mafuaaga o le faamai o le fausia lea o le tele o laupepa e mafai ona faʻamalosi atili aimoni. O le maʻi lenei o Plamer. Ma o le mafuaaga lona tolu o le i ai lea i totonu o le lauroid o le tasi nopa e faʻamalo ai hormones sili atu. O le mea lenei o le faʻasaina o le vevela.

O le maʻi e mafai ona tupu mo isi mafuaaga, e tele naua. Mafaufau i le mea e sili ona masani ai i latou:

  • O iodine sili atu i le tino. O lenei mea e masani ona tupu pe afai o se tagata, i lona lava gaioiga, e ave ai fualaau oona ia umi mo se taimi e puipuia ai.
  • O taunuuga o se manuʻa matautia.
  • Faʻasolosolo taimi uma o neura.
  • Na mafatia i faʻalavelave mamafa.
  • Faʻafitauli ogaoga umi.

  • Faʻaititia le mamafa o le mamafa, talu ai ua faʻalauteleina le gaioiga o le thyroid gland, lea e faʻavaveina ai faiga faʻavalea i totonu o le tino, ma faʻaititia le tele o le malosi.
  • Lue i tamatamailima ma le tino atoa.
  • Faʻafefe tele, lagona vevela. E masani lava o tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, e oʻo lava i gutu malulu, fai laei faigofie, ma momoe faʻatasi ma le faamalama matala i le taumalulu.
  • Cardiac uluaʻi faʻanoanoa, faʻalavelave faʻavauvau o le fatu.
  • O sina siitaga laitiiti i le vevela, lea e umi se taimi umi.
  • Faʻasalaga faifai pea, popole, loimata.
  • Matafefe mata ma fulafula i latou.
  • Atonu o le lua faʻaipoipoga po o le faigata i le mafaufau i le mataupu.

Afai ei ai se masalosaloga o lenei maʻi, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi mai se endocrinologist. Afai o loʻo e faʻaaogaina le lauroid flander i le tamaititi, ma e leai se fomaʻi poto faapitoa ile fomaʻi i totonu o le malae o le endocrinology i le falemaʻi, e tatau ona matauina ile tamaititi. E talafeagai le tausisia o fautuaga uma mo le togafitiga o le faamaʻi ma puipuia le tagata maʻi mai soʻo se soʻo se mea: mafaufau ma faaletino.

O le thyroid gland o se okeni o le endocrin system. O le galuega a le tino o le gaosia o hormones o le iodine e aofia ai le tulafono faatonutonu o le metabolism, e aʻafia ai le tuputupu aʻe o sel taʻitasi ma le tino atoa.

O nei aʻafiaga e aʻafia ai foi le tulaga o le ivi, e faaosofia ai le toe gaosia o osteoblast ma le puleaina o le faagasologa o le phosphate ma le calcium e ulufale atu ai i ni ponaivi ponaivi.

Faateleina le gaosiga o le hormone

Faateleina le gaosiga o le hormone gaosi e fesootai ma hyperthyroidism . O tuʻutuʻuga nei o uiga ia o le sili atu o le pulelasi o le thyroid gland:

  • aveeseina o mata mata (pupula mata, exophthalmos),
  • togi mamafa i le faateleina o le 'ai,
  • suiga i le taamilosaga,
  • loto momomo ma le faateleina o uunaiga,
  • vevela paʻu,
  • lauulu lauulu
  • manava manava
  • lagona le fiafia i taimi uma.

Fiafia! O faʻamaʻi e pei o mea faʻonaʻi ma (Bazedov-Graves disease, Plummer) , viral ma autoimmune thyroiditis, faʻapea foʻi ma le sili atu o fualaau o hormonal poʻo iodine e aofia ai le gaʻoina o le thyroid gland.

Suesuega faʻamaonia

O maualuga o le hormone e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto. Ina ia faia se siaki saʻo ma faatonu togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona suʻe le tagata maʻi, auina atu o ia i se x-ray ma le ultrasound.

Ona o le mamafa o le tagata maʻi, e mafai e le endocrinologist ona faʻatonuina le tagata maʻi i se suʻesuʻega faaopoopo o suiga ma galuega tauave o le lauroid gland e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiina poʻo le faʻataʻitaʻiina o le tino. CT ma MRI e mafai ai ona fuafua le nofoaga o le gland, lona tele ma le i ai o ni fao.

E taua tele le thyroid hormon

Faʻafitauli i lauroid function e sili ona taatele i fafine nai lo alii. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o le tino o le tino e galue i se faigamalo cyclic: fanau mai, fafagaina, tausia o fanau. O ovaries, siama, mammary glands ma lauroid gland galulue faatasi ma nei faiga. O le mea lea, o le masani o hormones i le va o le itupa e ese.

O fuainumera i luga o le laulau e mafai ona ese siʻitia, e pei o suʻega eseese e faʻatautaia a latou metotia o auiliiliga.

Laupapa o le hormone i tamaitai:

E le mafai ona togafitiga ni mea e le masani ai i le toroid gutu pe afai e talanoa se fomai i se taimi talafeagai . O le faʻamaonia o vailaau faʻapitoa ma le siakiina masani o vaega ole suʻesuʻega o le a fesoasoani i le toe faʻafoʻiina muamua o lauroid function.

Faʻaiʻuga o le faʻaogaina o lauroid ma puipuiga

O le maʻi faʻasolosolo o le thyroid e tupu mo le tele o mafuaʻaga:

  • uiga faʻamaoni
  • popolega popole
  • tulaga leaga o le siosiomaga
  • meaai paleni.

O na oloa e taumafaina e se tagata i aso uma e aʻafia tonu ai le gaioiga o le lauroid. Le lava le iodine, seleni ma le fulufulu i le ea, vai, meaʻai e aafia ai le galuega a le gland . Faʻafouina ma faʻaopoopoga, faʻamalositino i meaʻai, aʻafia ai le tulaga masani o le vevela.

Mo le puipuia o le atinaʻeina o le le lava o hormones i le vevela, e tatau ona e mataituina meaʻai: e tatau ona tumu ma faʻamalosia.

O aso taʻitasi o le iodine matutua e 150 mcg.

Iodine e maua i le sami, fualaau faisua fou ma fualaau suamalie, suamalie, sua mama, ma le suauu suauu. O le gaʻo i le tele o aofaiga e mafai ona maua i le susu, pi, fuamoa, peanati, pi.

I le taimi lava e tasi, e taua le faʻaaogaina o le meli nai lo le suka, pe afai e faatagaina, ia 'ai le falaoa, falaoa atoa o le falaoa.

Ma faatapulaaina le faʻaaogaina:

  • mea ulaula ma kuka
  • gaʻo gaʻo
  • vevela vevela ma taimi,
  • ava malosi ma le gaosia o meainu.

O le uaina mūmū masani i le faʻaleleiina o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le tino ma gaioiga faʻamalosi tino faapitoa.

O se taumafataga atoatoa ma lelei e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le gaioiga o galuega o lauroid, e puipuia ai le faʻalavelave o maʻi ma aʻafiaga ogaoga.

O galuega o le vevela i totonu o le tino o le tagata e eseese lava.

O le tele o tagata e taumafai e fai se mea na o latou lava, ae o le mea muamua o le a le afaina i le iloa po o le a le mea e fai e lau thyroid gland.

O maʻi gaselase, o le mea e leaga ai, e taatele ma sili ona masani ai i latou i le vaitau o le vaʻa fanau.

O le mea moni lava, e toaitiiti tagata latou te iloa o loʻo ia te ia ituaiga faʻaleaga. Ma o nisi e le iloa e uiga i se ituaiga okeni, pe le iloa foi e uiga i ai.

Faʻasolosolo lauroid

O le taimi lava e faia ai e le thyroid gland nisi o galuega tauave, ona mafai lea ona masani pe faʻalavelave lenei faagasologa. O le solitulafono e fesoʻotai ma le televave poʻo le le lava o le puleaina o hormones. Faateleina le galuega o louroid function o le gaosiga o le tele o mea gaosi.O lenei tulaga e taʻua o hyperthyroidism ("hyper" - "tele tele", "luga"). O nisi mea e masani ona fai i le gao o le tino. Ona taʻua lea o hyperthyroidism thyrotoxicosis, lea e fesootaʻi ma faʻamaʻi e pei o:

  • afaina bazedova (faasalalauina o le oona pe o le gasegase),
  • afaina o le thyroid adenoma,
  • amataga vave o nisi autoimmune thyroiditis.

Faʻaitiitiga o lauroid function is a insufficient production of hormones by body. O lenei tulaga e taua o le hypothyroidism ("hypo" - "faaitiitia", "laitiiti"). Ole tele o lauroid function e matauina i faʻamaʻi nei:

  • autoimmune thyroiditis, poʻo lau thyroiditis Hashimoto,
  • o le meaʻai (faʻamaualalo o lauroid function e mafua ona o le leai o le iodine i le vai, ea ma meaai).

Ole tele o lauroid function e mafai foi ona maitauina pe a maeʻa pe aveese atoatoa le okeni, togafitiga uumi ma lau teostatics, faʻatasi ai ma maʻi faʻalavelave faʻalavelave, tatala pe tapunia faʻasolosolo.

Faailoga o le tiga o le thyroid e faalagolago i le aofaiga o hormones e gaosia. Ua lava le manatua o le hyperthyroidism o se mea e sili atu ona mamafa o mea gaosi, ma o le hypothyroidism o lo latou leai. O se eseesega taua ma aafia ai le ata o le falemaʻi.

Faailoga o le faateleina o lauroid function:

  • televave solo, maʻi le mautonu,
  • faia o le faʻaogaina o lima agaʻi i le tagata maʻi, tautala vave ma le faʻamalosi, faʻavavega masani,
  • afaina, loimata, loimata, ita,
  • le manaia le lelei i mata, se mea e seasea mumu, pe a tilotilo ifo ile eyelid pito i luga o tua o le pito i tua o le iris,
  • pe a tilotilo i luga, e mafai ona iloa se vailaʻau i le va o le iris ma le laumata pito i lalo,
  • lapoʻa lautele;
  • foliga o mata, lagona o le oneone, o nisi taimi e faaluaina le vaʻai,
  • fulafula o eyelids i luga,
  • faʻateleina le faʻatupulaia o le fatu (faʻamalosia o le toto, extrasystoles ao tausisia tachycardia),
  • faʻateleina le faʻasolosolo ma le maualalo o le pulse,
  • vave, manava loloto, faʻavauvau misa,
  • lima lima
  • tigā
  • vevela tele o le paʻu, faʻavaʻa faifai pea,
  • faʻaauau faifaipea
  • vave mushy stools,
  • paʻu faafuasei le mamafa o taumafa,
  • fia inu pea.

Faʻateleina le gaioiga galue e oʻo atu ai i le faʻavavevave o le faagasologa i totonu o le tino.

Faailoga o le faʻaitiitia o le gaioiga galue:

  • le faʻamalosivale, faʻamalosivale, le gasegase onosai, o le tagata maʻi e tautala lemu ma le musu,
  • o le manatua e matua faʻaitiitia ma mafaufauina o faagasologa ua faʻalavelaveina,
  • o le tagata gasegase e matua le popole i mea uma,
  • mata "ua le toe iai" (pe a faʻaitiitia le galue o lauroid, e seasea lava ona iloa faailoga o mata),
  • faasee lemu
  • toto maualuga (i tagata matutua e maualuga le maualuga o le toto maualuga) e mafai ona siitia),
  • naunau e moe i le aso
  • se faaitiitia o le faatinoga,
  • malogo, vevela, pallor o le paʻu,
  • fulafula o mata, lima, tapuvae,
  • seʻe le masani ai
  • malosi
  • tupe maua ma le faʻaitiitia o le manaʻo,
  • matagogo i le taeao.

O le faʻaitiitia o lauroid function e faʻagesegese ai le faiga o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga