O mafuaʻaga autu o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea eo mai faatasi ma le faʻaopoopoga o le toto maualuga o le suka.

O lenei faʻalavelave e tupu ona o le maeʻa pe leai foi o le gaosiga o le inisalini e le pancreas tagata. O lenei hormone e gaosia e vaʻaiga faapitoa o lenei okeni, lea e taʻua o sē ß.

I lalo o le faatosinaga a le tele o itu i totonu poʻo fafo, o le faʻaogaina o nei fausaga e matua faʻaleagaina. O le mafuaʻaga lea ua i ai se mea e taua o le inisalini, i se isi faaupuga - o le maʻisuka.

E pei ona e iloa, o le mea autu i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o loʻo taʻalo i le autu o le kenera - i se numera mataʻina o mataupu, o le maʻi e maua mai matua. Ina ia malamalama i mafuaʻaga o le maʻisuka i auiliiliga auiliili, e tatau ona e faamasani i faʻamatalaga o loʻo maua i lenei tusiga.

Etiology ma aʻoaʻoga faʻapitoa


E tusa ai ma le etiology, o le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi lea e tuʻuina atu mai matua i le tamaititi.

E taua le maitauina o le genetic predisposition e fuafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le vaega lona tolu.

I le avea ai o se tulafono, o le avanoa e maua ai lenei faʻamaʻi i le pepe i le lumanaʻi ma se tina e maua i le maʻisuka e tusa ma le 3%. Ae o se tama maʻi - mai le 5 i le 7%. Afai ei ai i se tamaititi se tei ma lenei faʻamaʻi, ona ono oʻo lea i le 7% le avanoa e maua ai le maʻisuka.

O le tasi poʻo le tele o faailoga o le faʻamaʻaloga o le pacreatic deterioration e mafai ona maua i le tusa ma le 87% o maʻi uma o endocrinologists:

  • fomaʻi i le glutamate decarboxylase (GAD),
  • fomaʻi i tyrosine phosphatase (IA-2 ma le IA-2 beta).

I nei mea uma, o le taua tele i le faʻaumatia o β-suauʻu ua tuʻuina atu i vaega o le puipuiga o le cellular. E taua le maitauina o faʻafitauli o le gataifale o le carbohydrate e masani ona faʻatusatusa i HLA haplotypes e pei o le DQA ma le DQB.

I le avea ai o se tulafono, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e faʻapipiʻiina ma isi maʻi le endocrine autoimmune. Mo se faʻataʻitaʻiga, latou te aofia ai le faʻamaʻi o Addison, faʻapea foi le autoimmune thyroiditis.

E le o le matafaioi mulimuli e tofia i le mafuaʻaga e le o le endocrine:

  • vitiligo
  • faʻamaʻi faʻamaʻi o le natura rūmati,
  • alopecia
  • Crohn's faamaʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le ata o le maʻisuka e faʻaalia i ni auala se lua. E mafua ona o le le lava o le hormone pancreatic i le maʻi. Ma, e pei ona e iloa, e mafai ona atoatoa pe faʻatalatalanoa.

O le le atoatoa o lenei mea e faʻaalia ai le faʻaalia o le tulaga o le taufaasese o le gaʻo ma isi ituaiga o metabolism. O lenei mea faʻafuaseʻi o loʻo faʻatasi ma faʻamaoniga o faʻamaoniga, e pei o le: faʻavave vave o le pa'ū, toto maualuga toto, glucosuria, polyuria, polydipsia, ketoacidosis, ma e oʻo lava i le maʻisuka coma.

O le faaletonu o le hormone pancreatic i totonu o le toto agai i tua o le faʻaaogaina ma le totogi o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e maua mai i le taimi e tasi ma faʻataʻitaʻiga lautele, e pei o le maʻi o le maʻisuka. E faʻavae i luga o le maʻisuka microangiopathy ma le faʻafitauli o le tino, lea e faʻaalia ai le foliga masani o le maʻi.

Faatasi ai ma le le lava o mafuaaga e mafua ai le maʻisuka?


E pei ona iloa e le toʻatele, o lenei maʻi ogaoga ona o le le lava o le gaosia o le hormone pancreatic e taʻua o le inisalini.

I lenei tulaga, e tusa ma le 20% o suauu meaola e tumau pea e mafai ona galue e aunoa ma ni faʻafitauli matuia. Ae mo le maʻi o le ituaiga lona lua, e na o le pau lava le mea e tupu pe a faʻalavelave le malosi o le hormone o le pancreas.

I lenei tulaga, o se tulaga e atiaʻe ai o le inisalini tetee. O lenei faʻamaʻi ua faʻaalia i le mea moni o le tele o le inisalini i totonu o le toto e tumau, ae e le o lelei le gaioiga o le tino.

E afua ona o le leai o se lagona e ala ile fausia o masini. I se tulaga o loʻo iai le hormone o le pancreas e matua leai lava i totonu o le toto, e le mafai e le suka ona oʻo atoa i totonu o le fale.

E taua le matauina e tele naua ni auala e faʻaaogaina ai le kulukose e maua ai le aofaiga atoa o le malosi. Talu ai ona o se faʻalavelave ogaoga i le gaosiga o le protein, ua faʻaitiitia ai le faʻasologa o le protein. E tele taimi e maua ai lona pala.

Ona o le tulai mai o isi auala o le gaosiga o le kulukose i totonu o masini, o se faaputuputu faifai malie o le sorbitol ma le hemoglobin glycated. E pei ona e iloa, o le sorbitol e faʻaosofia le faʻaalia o se faʻamaʻi o okeni o le ata faitino e avea ma faʻatau. E le gata i lea, ona o lea mea, o le faʻaaogaina o toto laiti (capillaries) e faʻaitiitia, ma o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le tino.


O le mea lea e avea ma mafuaʻaga e iai le vaivaiga taua o le tagata maʻi ile gaʻo o le maso, faʻapea foʻi ma le le lelei o le gaioiga o le fatu ma maso skeletal.

Ona o le faʻateleina o le lipid oxidation ma le faʻaopoopoga o toxins, o le faʻaleagaina tele o vaʻa toto ua matauina.

O se taunuuga, o le tino e faʻalauteleina ai le mea o loʻo i totonu o tino o le ketone, o ni mea faʻapitoa i le gataifale.

O aʻafiaga o faʻamaʻi viral


E tatau ona faamamafaina e faapea o vailaau faʻamaʻi pipisi e fesoasoani i le faʻamaogaina o gaioiga masani o le pancreas, ona o le faʻamalosia o le gaosiga o le inisalini.

Faatasi ai ma faʻamaʻi e faʻaumatia ai le pancreas, e mafai e se tasi ona iloa vailaʻau viral, rubella, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, ma le moa.

O nisi o nei gasegase ei ai se tulaga taua tele mo le pancreas, poʻo le, o ona fausaga faʻapitoa. E ala i le vavalalata o le gafatia e tasi le mea faitino e fesootaʻi i le isi. E mafua mai i lenei mea o le mafai ona faia se mea fou e sau i le malamalama.

E tatau ona matauina o le aʻafiaga o se faʻamaʻi pipisi e lagolagoina foi e le i ai o se gasegase o le genetic i le faʻaalia o le soliga o le gaʻo gaʻo. O se maʻi o se viral origin e avea ma tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka, lea e matua moni lava mo pepe ma tagata talavou.

I le tulaga o le mea e taʻua o le afaina o faʻamaʻi pipisi ma le telefoni feaveaʻi o le pancreas, o le faʻaalia o se faʻalavelave ua taʻua o le maʻisuka ua faamatalaina. Faatasi ai ma tagata mamaʻi o loʻo i ai le rubella, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le faʻalavelave o le faʻamaʻi e fesiligia pe a ma le kuata.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1?

O le mafuaaga autu o le le atoatoa o le inisalini, lea e tupu ona o le oti o paneta o peta pancreatic. O se tulaga lea e amata ai e le tino ona maua mai mea faʻamalosi (faʻaumatia) i ana lava masini, aemaise lava insulin-synthesizing sela.

A aunoa ma lenei hormone, e le ulu atu le suka i totonu o sela o le ate, muso ma le tino, ma o loʻo i ai le sili atu i le toto.

Mo nei tisipenesa, o le kulukosese o se punaoa malosi, o lea ua amata ai e le tino ona faʻaleleia le gaosiga. Ae peitai, o le suka e le mafai ona ulu atu i le masini. E liua se liʻo mataʻutia, o le taunuuga o le a avea ma toto toto maualuga ma gaʻo le atoatoa ma fusi.

Ina ia "fufulu" le tino o suka, i se tulaga tutusa o loo i ai se sili atu o le faasiliga o le suka. Ua tupu le Polyuria. A maeʻa lona galala, ao taumafai le tino e faʻaleleia le gau.

O le fiaai malosi mo sela e mafua ai le faateleina o le 'ai. O tagata mamaʻi e amata ona 'ai ma le malosi, ae le maua le mamafa ona e le o gaʻo atoatoa le gaʻo.

I le taimi nei, o gaʻo gaʻo e avea ma mea e mafai ai ona malosi. O loʻo faʻamamaina foi, naʻo se vaega. O se aofaiga tele o tino o le ketone, o mea o loʻo maua i le vaeluaga o gaʻo, faʻaputu i le tino. I le taimi nei, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo feagai ma le tuputupu aʻe o le paʻu paʻu.

Ae o le taua sili ona taua o le faaputuputuina o ketones o le atiina ae lea o le hyperglycemic coma. Pau lava le auala lelei e taofi ai nei faiga faʻaleagaina o le faʻaleleia o le le atoatoa o le inisalini, faʻapea ai ma le puipuia o mafuaʻaga o lenei faaletonu.

E leai se manatu le mautonu pe aisea na tupu ai le maʻisuka ituaiga 1 o le tagata maʻi faapitoa. E masani lava, o le faʻamaʻi e aliali mai e tetee atu i tua o le soifua maloloina atoatoa.

O mafuaʻaga aupito sili ona suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 o siama, ituaiga o meaʻai, ma vailaʻau vailaʻau fou. Ae o le vavalo pe faʻamatalaina le mafuaʻaga tonu o le maʻi e le mafai.

Laulau - Mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1
MafuaʻagaTotogi
Iniseti
  • lapeni virus
  • moa moa
  • paramyxovirus,
  • siama o le coxsackie
  • Hepatitis virus.
Le lava le fafaga masani i le pepeO vailaʻau e puipuia ai siama glandular e maua i susu o susu. Afai e maua e le tamaititi, o le a sili atu le avanoa o le a sili atu ai lona puipuia o lona gutu i mea leaga.
Le faʻaaogaina o le susu o povi i le fafagaina o tamaiti o le tausaga muamua o le olagaO nisi o puipuiga o le susu o le povi e fesoasoani i le atinaʻeina o le "sese" puipuiga, lea e faaleagaina ai le insulin-synthesizing sela.
O mea fou o le palatini, toxins, faavae oona, vailaʻau, ma isi.I le taimi nei, o le tele o mea e ono afaina ai le tino o le tino e faʻapipiʻi pe vavae ese mai le natura natura. O le aafiaga o le toatele oi latou i le taimi uumi e leʻi suʻesuʻeina, ae faʻaaogaina (ma i le tele o mea) i le sauniuni o meaʻai, vailaʻau o fale, ma mea teuteu.

E moni foi e leai se mea na maua e mafai ona fuafua ma le faʻalagolago le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. "Sileile" tulaga olaO lenei mafuaʻaga ua faatupulaia le iloiloina i atunuu ua atiaʻe. O le mea moni, o tulaga lelei o le ola e fesoasoani i le mea moni o tagata ua liua i "laau lanu meamata" ma e le lava le atinaʻeina oa latou polokalame puipuia.

E ui lava i le leai o se mafuaaga o lenei mafuaaga, o le tele o le tele o suʻesuʻega (Finelani, Siamani) e faasino i ai. AigaA oʻo i le tasi o matua ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o le avanoa e tupu ai i le tamaititi e 2-8%. Afai e maʻi matua uma, o le tulaga e siitia i le 30%.

I le taimi lava e tasi, o mea e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka o loʻo suʻesuʻeina ma le maelega. Faatasi ai ma i latou, vitamini D, vailaʻau P, le faʻaaogaina o le inisalini i microdoses i tagata soifua maloloina e puipuia ai betta puʻupuʻu ma isi.

O le mea e leaga ai, o nei auala uma lava e na o totonu o le faʻavae suʻesuʻega faasaienisi, ma e le o faʻaaogaina i le faiga.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2?

O le auala e fausia ai le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona malamalama: o se faaletonu i galuega a le inisalini faatasi ai ma lona vavalalata poo le le atoatoa ua faamaonia.

I le taimi muamua, o lela o le ate e le toe tuiina i le inisalini. Latou te "le amanaiaina o ia." E tusa ai ma lea, ole inisalini e le mafai ona faʻafeiloaʻi le suka i totonu o le ate, ma amata ai ona tutoatasi le kulūkose. E tupu tele lenei mea i le po. O le mafuaaga lea e ala ai le toto toto i le taeao.

Ituaiga lua o le maʻisuka

E lava le inisalini pe ua sili atu. O le mea lea, o le glycemia masani e mafai ona faʻaauau i le aso atoa.

O le faʻateleina o le inisalini faʻasalaga e masani ona faʻamaeʻaina le pancreas. I le taimi lea, o loʻo i ai pea se faʻaopoopoga faifai pea i le glycemia.

Aisea ua leiloloa ai le inisalini ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ua atiaʻe?

O le mafuaʻaga sili ona taua o le faʻamalosia o le inisalini e sili atu ona gaʻo ai le gaʻo, aemaise lava i le ogatotonu o totoga o le tino, le mea e taʻua o le manua o le abdominal.

Lisi - Faʻasologa o le maʻisuka ituaiga 2
MafuaagaTotogi
Le mafaamatalaina
  • uiga faʻamaoni
  • tausaga
  • taʻaloga.
E le mafaamatalaina
  • sili atu le mamafa o le gaioiga i le taimi o le maitaga,
  • maʻisuka maʻitaga
  • mamafa le fanau mai nai lo le 4 kilokalama
  • afaina ma le faaletonu,
  • tala faasolopito o le faʻaipoipo poʻo le pepe.
Fesuiaiga
  • oona ma le mamafa,
  • gasegase
  • maualalo le tino faaletino
  • popole
  • ulaula
  • ava malosi
  • tigā
  • talaaga o maʻi.

Sei o tatou nonofo i tulaga lamatia i nisi auiliiliga.

Mafuaaga e le mafuatiaina

I le isi itu, o le maʻisuka i se tasi o matua e faateleina ai le lamatiaga o le maʻi mai le 30 i le 80%. A maua uma e matua le maʻisuka, e oʻo atu le lamatia i le 60-100%.

I le isi itu, o suʻesuʻega i lenei vaega o loʻo faʻaalia ai e vavalalata tamaiti ma masaniga faʻamalositino mai o latou matua. E le maua le maʻisuka e le afafine ona o lona tina o loʻo i ai. Ae talu ai ona o le tama teine ​​o loʻo i ai le tele o meaʻai ma e taʻitaʻia ai lona ola tele.

I le mavae ai o le 45 tausaga, ua i ai le maualuga o tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O lea, ao leʻi oʻo i le 45 tausaga, o le maʻisuka e seasea lava ona tupu, ona oʻo lea i le vaitaimi o le 45-65 o le maʻi o le maʻisuka ua tusa ma le 10%. I le matua e sili atu ma le 65, o le pasene o maʻi ua faateleina i le 20%.

Mai le itu o le vaʻaia o lanu vavalalata, o le tele o taimi o maʻi o le gagana Hisipani. E le gata i lea, o lo latou maʻisuka e tupu i le matua ma o loʻo i ai le alualu i luma vave o faʻafitauli.

Faʻaliliuga Faʻamatalaga

Ina ia iloa le mamafa ma le oona tele, e faʻaaogaina se faʻamaumauga o le tino (BMI), lea e tutusa ma le fua o le mamafa o le tino (i kilokalama) i le maualuga (i mita) sikuea.

Ua faamaonia nei o le oona o se mea autu i le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻateleina i le alualu i luma o le oona.

Laulau - faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2

I Rusia, e sili atu i le afa o le faitau aofaʻi o le gaʻo ma le mamafa - e tusa ma le 60% o fafine ma le 55% o tane.

O le taunuuga o le soifua maloloina o tagata o le ata lea na te vaʻaia pe a oʻo i luga o le fua.

Afai tatou te manatu o meaʻai e avea o se mea e le faʻaogaina mo le maʻisuka, e tatau ona amanaʻia muamua le mea oona ma a latou mea. Talu ai ona o le gaʻo tumu o gaʻo manu e sili ona faigata ona eli ma e sili ona teuina e pei o le tino.

Le tala o meaʻai

E talitonu lautele o le maʻisuka e mafai ona 'aina' e ala i le faʻaaogaina o se fuainumera tele o selu. O se faʻamaoniga mautinoa lea.

O le tele o taumafa e mafua ai le ita, o le mafuaʻaga tuusaʻo o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o le a faʻaalu uma e le tagata le malosi na maua mai meaʻai, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e matua maualalo lava. Ma e le afaina po oa mea na te 'ai.

E manino lenei mea i tagata taʻavale o loʻo faʻauluina se tele o mea taumafa i le taimi o toleniga, e aofia ai vailaʻau faʻasaina, ae le maua i le maʻisuka.

E moni, i le faaiuga o se matata taʻaloga, o le mamafa o le avega, ma le masani ai e masani ona puipuia. O le mea lea e maua ai le mamafa vave o le mamafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka ma le faʻavavevave le alualu i luma o faʻafitauli.

A oʻo i le maʻi ua muamua ona maʻisuka poʻo le maʻisuka, ona gauai lea o le mafaufau i le tuufaatasiga o mea taumafa i gaʻo. O le taimi nei o le a tatau ai ona amanaʻia le faasologa o fuainumera o meaai, talu ai o le mea lea e fuafua ai le maualuga o le glycemia.

O se tulaga talitutusa ma gaoioiga faaletino. O tagata e taʻitaʻia se olaga e le masani ai, latou te le faʻaaluina le malosi e maua mai i meaʻai, ae teuina i le tulaga o se tamaoaiga.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le faamalositino o le auala sili lea e faʻaleleia ai le musika i le inisalini. O le faʻaaogaina o le kulūkose i fiva musika e sili ona faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini.

O le mea lea, o le tele o meaʻai ma le ola faʻasagaga o mafuaʻaga autu ia o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. A aunoa ma suiga o le olaga, o le maʻisuka taui e le mafai.

O tulaga faigata e faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. E taua le manatua o le atuatuvale e le naʻo se lagona faʻalagona mo soo se mafuaʻaga. Mo o tatou tino, o le atuatuvale o soʻo se faʻamaʻi pipisi, faʻateleina le maualuga o le toto poʻo le vevesi. E oo lava i le faimalaga poʻo le faʻanoanoa e masani ona i ai se avega mamafa.

E masani lava, o gasegase e matauina latou maua le maʻisuka ao faagasolo togafitiga mo togafitiga mo se mafuaaga atoatoa, lea e faamaonia ai le taua o le popole i le atinaʻe o le maʻisuka.

E tele suʻesuʻega e faʻamaonia ai le fesoʻotaiga o le ulaula, e aofia ai le ulaula lona lua, faatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka. O lona uiga o le aʻafia o le maʻisuka e le gata ina faʻapupulaina i totonu o tagata ulaula, ae faʻapea foi i latou o siomia i latou.

O se mafuaʻaga taua o le maʻisuka o le ava malosi, lea e faʻaleagaina faʻafuaseʻi le paʻu. E i ai lava se isi ituaiga o maʻisuka - o se ituaiga faapitoa e atiina ae e faasaga i le talaaga o le faʻaleagaina o le ava. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafua ona o le vave alu o le inisalini, o lona uiga o le leai o se suka o le suka.

O tulaga lamatia mo le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le maualuga o le toto maualuga, o le faateleina o lipids atherogenic, syndrome ovary polycystic, infarction myocardial, or stroke.

Tuuina atu o mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 2 ua suia, o le a mafai ona puipuia lelei le atinaʻeina o le faamai. I le tulaga o uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka, o le suiga i tulaga lamatia o loʻo taʻalo i se vaega autu i togafitiga ma se faʻataʻitaʻiga lelei mo le maʻi.

E mafai e le faʻamaoni ona mafua ai faʻamaʻi?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


E masani ona manatu o maʻi o le endocrin e aliali mai i le tele o taimi i na gasegase o loʻo i ai aiga i lenei faʻamaʻi.

I tulaga o le gasegase o le gaʻo i totonu o matua uma, o le maʻisuka i totonu o le la pepe i le taimi atoa o latou olaga e tusa ma le 100%.

Afai na o le tina po o le tamā o loʻo i ai le maʻi, o le aʻafiaga e tusa ma le 50%. Ae afai ei ai se tuagane poʻo se tuagane o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, o lona uiga o le a maʻi o ia e tusa ma le 25%.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le talafeagai o le genetic predisposition e le manaʻomia ai le atinaʻe mulimuli ane o lenei maʻi i le endocrinologist maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua iloa o le avanoa o lenei kene e leʻo manaʻomia e matua i le tamaitiiti e tusa ma le 3%.

Faatasi ai ma isi mea, o loʻo iai faʻamatalaga masani o le faʻasalalau o le maʻisuka, pe a oʻo mai le maʻi i se tasi o masaga. Ae o le tamaititi lona lua sa tumau pea i le soifua maloloina i lona olaga atoa.

Mai lenei faʻamatalaga e mafai ona tatou faʻamaonia ai o mea e le mautonu e le o se faʻamatalaga mulimuli lea o le a maua e se tagata le ituaiga muamua o le maʻi. Ioe, pe a na o ia o le a le aafia i se faʻamaʻi faapitoa o se natura viral.

Mafuaaga o se Factor


O se numera tele o aʻoaʻoga faʻaonaponei e fautua mai ai o le faʻamalosia o le inisalini ma o le i ai o le sili atu o le mamafa o loʻo i ai mafuaʻaga faʻaleagaina.

O lenei faʻamatalaga e faʻavae i luga o nisi ituaiga gafa e mafai ona maua e tamaiti.

O nisi tagata atamamai e taʻua i latou o kenera, lea e fesoasoani i le aoina o isi pauna. E pei ona tatou iloa, o le tino o le tagata, lea e faigofie i le mauaina o le mamafa o le mamafa, ua teuina faatasi ma se aofaiga manaia o le gaʻo i le taimi lea latou te ulu atu ai i ni aofaiga tele.

O le mafuaʻaga lea e faʻaopoopo ai le maualuga o le suka i le plasma toto. E pei ona mafai ona malamalama mai i nei mea moni, o lenei maʻi o le natura ma le isesa e fesoʻotai vavalalata.

O le sili atu ona ogaoga le maualuga o le oona, o le sili atu ona faʻasaʻoina o le faʻaaogaina o le telefoni feaveaʻi i le hormonone pancreatic. Mulimuli ane, o lenei tino o loʻo amata ona faʻatupulaʻia malosi le inisalini i le faateleina o le voluma. Ma o lenei, mulimuli ane, e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga sili atu o le gaʻo o le tino.

Meaʻai gaʻo gaʻo maualuga

E tatau ona maitauina o kenera e fesoasoani i le tino e faaputuputu ai le gaʻo sili atu e faʻaalia ai le le lava o serotonin. O lona le lava tele e taitai atu ai i se lagona masani o le atuatuvale, le fiafia ma le fiaai pea.

O le faʻaaogaina o meaʻai e gaʻo ai le gaʻo, e mafai ai ona faʻasaʻoina se taimi le tumau ia faailoga. Mulimuli ane, e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, lea e ono amataina ai le amataina o le maʻisuka.

O mafuaʻaga nei e mafai ona taʻitaʻia malie ai le tele o le mamafa o le mamafa ma foliga mai o le faʻamaʻi o le endocrine i le fesili:

  • leai se faamalositino
  • meaai le talafeagai ma le le paleni,
  • le faʻaleagaina o suti ma faamamaina,
  • o loʻo i ai i le taimi nei le faʻaaogaina o le endocrin system,
  • meaai e le masani ai
  • vaivai faifai pea
  • o nisi o fualaau oona e mafai ona faaosofia ai se seti o isi pauna.

O le tele o faʻamaʻi e faʻaosofia le faʻaali o le maʻisuka

Autoimmune thyroiditis, lupus erythematosus, hepatitis, glomerulonephritis ma isi o nisi o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, o le solia o le gaioiga o gaʻo, e pei o le maʻisuka, e avea o se faʻalavelave matuia.

O le maʻi e mafua ona o le vave faʻaleagaina o le telefoni feaveaʻi o le pancreas tagata. Ona o latou, e pei ona lauiloa, o le gaosiga o le inisalini e faia. E taua le maitauina o lenei faʻaumatiaga ua faʻamatalaina e ala i faatosinaga o galuega puipui a le tino.

Le popole popole

O le aʻafiaga ma lona aʻafiaga i le tino ua manatu o se mea taua e mafua ai le amataina o le maʻisuka i totonu o tagata. E fautuaina e taumafai e vavaeeseina mai lou olaga.


O le tausaga, e pei ona e iloa, ua i ai foi tulaga i tulaga e mafua ai le maʻi o loʻo fesiligia.

E tusa ai ma fuainumera, o le laʻititi o le maʻi, o le tele foi o le a maʻi.

E tatau ona maitauina e faapea o le matua, o le genetic predisposition o se tasi o mea e aafia ai foliga vaaia o se maʻi ua leiloa lona lava taua i le maʻisuka.

Ae o le i ai o le mamafa o le mamafa o gaioiga, e ese mai ai, o se taufaamatau matautia i lenei mea. E foliga mai o lenei maʻi o le endocrin i totonu oi latou o loʻo i ai se faʻafitauli faʻaletonu.


O mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti e pei ona taua i lalo:

  • le foliga mai o se pepe i matua o loʻo i ai le gasegase carbohydrate metabolism,
  • siitia faʻamaʻi viral,
  • afaina o le tino
  • i le fanau mai, o le mamafa o le pepe e mai le 5 kilokalama pe sili atu foi,
  • vaivai o galuega puipui a le tino.

I le taimi o le maitaga


O lenei itu e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka.

Afai e le o faia togafitiga tatau ma togafitiga i taimi talafeagai, ona le mafai lea ona aloese mai faafitauli.

O le aveina o se fetus na o ia lava e le mafai ona avea ma mafuaʻaga o lenei maʻi o le endocrine. Ae o le le paleni ma le faʻaleagaina e ono afaina ai le atinaʻeina o lenei maʻi.

I le taimi o le maitaga, e taua le mataʻituina ma le totoʻa lau lava taumafataga ma aua le faatagaina oe lava e faalagolago i luga o laʻau suamalie ma mea maualuga-kalori.

Vitio faʻatalanoa

O mafuaʻaga autu e ono o le maʻisuka i le vitio o:

O lenei tusiga o loʻo taʻu mai ai ia i tatou o le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia lea e mafai ona tulaʻi mai mo ni mafuaaga. Ina ia mafai ona le faʻamalofia ona foliga, e fautuaina e 'ai le mea saʻo, taʻitaʻia se olaga ola, taʻalo i taaloga ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. I le taimi o le maʻitaga, e tatau ona e faia ni taotoga faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga