O le a le mea o le maʻisuka: faʻamatalaga, faʻamaoniga, puipuiga

O le mea autu o lenei faʻamaʻi o se faʻaopoopoga tele o corticosteroids i totonu o le tino mo se taimi umi.

E tulaʻi mai ona o faʻamaʻi e faʻaosofia ai se faʻatupulaia o gaioiga o grenes, o le mafuaʻaga lea latou te maua ai le tele o hormones. Ae o le tele lava o taimi, o le faʻaaogaina o fualaau oona e mafua ai ona faʻaalia. O le mafuaaga lena ua taʻua ai foi o le maʻisuka. O loʻo i ai foi le igoa "maʻi maʻisuka lona lua ile maʻi maʻisuka ituaiga 1."

I lona amataga, o lenei soli tulafono e aʻafia i le vaega faaopoopo-pancreatic, talu ai e tupu i le leai o ni faafitauli i le gaioiga o le pancreas.

Talu mai le faʻafuaseʻi o le steroid o le maʻi na afua mai i le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o vaega autu o fualaau faasaina e mafai ona faaosofia ai e tatau ona valaauina.

E aofia ai:

  • glucocorticoids (prednisone, dexamethasone, hydrocortisone),
  • togafiti
  • o togafitiga o le vaega o le gasegase (Nephrice, Dichlothiazide, Navidrex, Hypothiazide).

I le leai o ni faʻafitauli i le tino o le gaʻo i totonu o le tino, o le maʻisuka valea o loʻo i ai se laʻititi laʻititi ma ua faʻamavaeina lava ina ua uma ona faʻamavaeina fualaau.

O lenei faʻamaʻi e le o iai i tagata maʻi uma e ave fualaau faasaina. Ae latou te maua le avanoa e tupu mai ai.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le maʻisuka vaomalo e tupu ona o maʻi faʻamaʻi e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau oona. O le iʻuga, o aʻafiaga malosi e faʻapipiʻi i totonu o le tino, ma mafua ai nisi suiga, lea e taʻua o faailoga o le maʻisuka.

O nei faʻamaʻi e aofia ai:

  • bronchial asthma,
  • faʻamaʻi
  • lupus erythematosus,
  • tele sikula
  • fomaʻi faʻamaʻi.

O le manaʻomia mo le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e tulaʻi mai ma nisi taotoga faʻapitoa (totoina o totoga).

E tatau ona faʻaaogaina e faʻafefe ai se gaioiga e le mafai ona faia. O le mea lea, o gaioiga muamua e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

E i ai foi mataupu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ona o faaletonu o le tino. O le maʻisuka Steroid e le tupu i foliga o se tali atu i le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau oona, ae ona o isi mafuaʻaga.

  1. Pituitary ma le hypothalamic leaga . Latou te mafua ai faʻafitauli o le hormonal, lea e faʻaitiitia ai le tali o sela i le inisalini. O nei faʻamaʻi e mafai ona taʻua o le Itinko-Cushing maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le hydrocortisone e gaosia lelei i totonu o le tino. O le taunuʻuga o le faʻagataina o le tali atu i le tino i le synthesized insulin. Ae ui i lea, o suʻesuʻega e le faʻaalia ai le le lelei i le gaioiga o le pancreas.
  2. Toso gugu . Faatasi ai ma lenei suiga, o faafitauli e tulai mai ma le ave o le kulukose. O lona faʻatupulaʻia i le toto e maualuga, i le faasologa, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻalauteleina, ae o le faʻaitiitia o ona aʻafiaga faʻaititia. E mafai ona i ai i nei ituaiga o togafitiga, i nisi o mea e masani ai le faʻamaʻi o Bazedov ma le faʻamaʻi o Graves.

Faatasi ai ma faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maʻi suka e mafai ona mafua ona o faʻafitauli e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi o Heren-Cushing.

Faatasi ai ma i latou na taʻua:

  • afaina
  • faʻateleina o mea inu ava malosi,
  • faaletonu mafaufau.

I latou lava, o nei faamaʻi e le o ni mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ae e mafai ona mafua ai ni faafitauli i le hypothalamus poʻo le pituitary gland.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

I totonu o le maʻisuka, o le a faʻaleagaina ai ia peta paneta. Mo sina taimi, o loʻo latou faʻapotopotoina pea le inisalini, ae i se tau maualalo.

A o agai i luma le maʻi, o lona gaosiga e faaitiitia ai le tele. Ona o le faʻafitauli o le tino, o le tino o le tali i le inisalini ua faʻaitiitia.

A maeʻa le pancreas i le gaosia o le inisalini, o le maʻi e faʻaalia ai faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O le uiga pito sili ona taua e mafai ona taʻua o mea e pei o le fia inu pea ma le masani ai.

Ae i le taimi lava e tasi, e le faʻaitiitia le mamafa o le maʻi, e ui lava e masani ona tupu lenei mea.

O le faʻaaogaina o corticosteroids i le taimi o togafitiga e mafua ai se avega mamafa i luga o le pancreas. I se vaega, latou te fesoasoani ia te ia, ae oa latou gaioiga e faʻaitiitia ai lona lagona i le inisalini, ona o lenei tino e tatau ona galue malosi, lea e fesoasoani i lona vave vave ona fai.

E le mafai ona vave iloaina le faʻamaʻi. O suʻega (faʻataʻitaʻiga, biochemistry) e masani lava ona masani ai le masani: o le kulukose o le toto ma le aofaiga o tino o le ketone i le urine.

O nisi taimi o vailaʻau e mafai ona faʻateleina le maʻisuka, lea na i ai i le amataga o le atinaʻe, lea e oʻo atu ai i se tulaga ogaoga. O le mea lea, e fautuaina e faia se suʻega ao le i faatonuina se vasega o vailaau faʻamaʻi. E faʻaaoga lenei mea i tagata maʻi ma le gaʻo, toto maualuga, ma tagata matutua.

Pe a fuafuaina se togafitiga mo taimi pupuu e faʻaaoga ai fualaau faasaina ma le leai o ni faʻafitauli o le tino, e leai se lamatiaga faapitoa. A maeʻa le faʻagasologa o togafitiga, o le a toe faʻafoʻi faʻavaomalo faiga masani.

Maʻisaga ata vitio:

Faailoga o togafitiga

O le fautuaina o le i ai o lenei togafitiga e mafai, o le iloa o ona uiga. Ae faʻatasi ai ma le suka suka, o aʻafiaga e iloagofie ai le maʻisuka masani e le oʻo mai. E le suia e se tagata le mamafa, e le masani ona fai le masani, e le tele le fia inu. , o loʻo misi foʻi.

O nisi taimi o le tagata gasegase (ma o le tele o taimi e masani ai ona vaʻai) vaʻaia le taimi e iai le manogi o le acetone mai le gutu. Ae o lenei faailoga e tupu i fualaau oona maʻisuka.

O le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai e pei o:

  • vaivaiga
  • tulaga lautele o le leaga o le manuia,
  • moe
  • faaitiitia galuega
  • vaivai,
  • le le fiafia
  • faʻafefe.

Mai nei faʻaaliga, e faigata ona taumate e uiga i le atinaʻeina o togafitiga o loʻo fesiligia. O latou uiga o le tele o isi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma masani masani.

E masani lava, o le siama e maua i se faalavelave pe a sau le maʻi i le fomaʻi ma se talosaga e fautuaina vitamin mo ia e sii lona leo. O lona uiga o le faʻavaivaia vaivai o le tino e ono lamatia tele, ma o lenei tulaga e le tatau ona le amanaiaina.

Togafitiga togafitiga

O le mataupu faavae o togafitiga o lenei togafitiga ua fuafuaina e le fomaʻi, iloiloga o le maʻi o le maʻi, le ogaoga o le maʻi, le i ai poʻo le leai foi o faʻamaʻi faaopoopo, ma isi.

Ia mautinoa ia iloa pe o le a tonu lava le mafuaʻaga o suiga faʻaleaga. Afai o le faafitauli o le faʻaaogaina o fualaau, ona tatau lea ona faalēaogāina. O lenei mea o le a taofia ai le sili atu o le faʻaaogaina o tagata taʻavale ma taofia le atinaʻeina o le maʻi.

I nisi tulaga, e le manaʻomia le faʻailoaina o vailaʻau, aua o loʻo faʻamoemoe e foia se isi faʻamaʻi. Ona e manaʻomia lea e te sailia ni tupe e sui ai mea na faʻaaogaina muamua pe filifili foi isi metotia o togafitiga ina ia faʻaaogaina ai le taumafa malosi o le steroids.

Afai e tulaʻi mai le suka suka ona o le faʻaleagaina o le tino i totonu o le tino, o togafitiga faʻamalosi e tatau ona taulai i le faʻafefeina. O nisi taimi e tatau ai i le taotoga ona aveese le tino o meaola o le tino ina ia faaitiitia ai mea oona i totonu o le tino.

O le isi vaega o togafitiga o se faaitiitia o le maualuga o le suka. Mo lenei mea, togafitiga o meaʻai, faʻateleina gaoioiga faaletino e faʻaaogaina. E talafeagai lenei mea pe a afaina le gasegase o le inisalini. Afai o le gauai i ai o loʻo faʻasaoina, ae o le pancreas e le maua mai i le tele o aofaiga, ona faʻaalia lea o lona tui.

O togafitiga faʻaleagaina e mafua mai i soliga ua maua i le tino o le maʻi. Talu ai o le tele o fuataga e tatau ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le suka suka, o mea e le faatagaina e le tagata maʻi e le taliaina. E tatau ona ia pipii atu i fautuaga a le fomaʻi ma ia le misia le fuafuaina o fuafuaga.

Maʻi maualuga le maʻisuka - o se faʻamaʻi e tupu ona o nisi o togafitiga poo vailaʻau. O le maʻisuka totogo e atiina ae i tagata ua faateleina lo latou toto o hormones.

O le maʻisuka Steroid o loʻo maua foi le inisalini lona lua. E atiina ae i totonu o tagata ona o le tele o le faʻaogaina o meaʻai i totonu o le toto - hormones. O le maʻisuka totogo e atiina ae i lalo o le faʻaogaina o faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi. Ae ui i lea, o lenei faʻamaʻi e atiina ae e avea o se faʻalavelave pe a uma ona faʻaaoga vailaau faʻamalo. O le tulaga ese o lenei togafitiga e mafua ai ona maua lelei. E leai ni faʻamatalaga masani o le faʻamaʻi.

Mafuaaga o Steroid Diabetes

O le mafuaʻaga sili ona taua mo le atinaʻeina o le suka o le maʻi suka o maʻi faʻapitoa, ma le maʻi o Theenko-Cushing. O faʻasalaga o le mafaufau ma le pituitary gland e mafua ai le le atoatoa o isi hormones i le tino ma, o se taunuuga, i suiga i le tetee atu o sela ma masini i le inisalini. Faatasi ai ma ia faʻamaʻi, o le syndrome o Theenko-Cushing e sili ona taatele.

O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le tele o le gaosiga o le hydrocortisone, o le hormonone. O le mafuaʻaga mo sea solitulafono ua le o faia tonu. E maitauina i tamaitai ei ai le vavalalata i le va o le maʻi ma le maʻitaga. O le le tutusa i le va o hormones i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni o sē o le tino e le tali atu i le inisalini.

Faʻatasi ai ma le syndrome o Theenko-Cushing, e leai ni faaletonu faʻalauiloa i le gaioiga o le pancreas. O lenei mea e iloagofie ai le maʻisuka o le steroid mai le isi ituaiga.

O se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o fualaau oona o le faʻaogaina o le kulukosecorticosteroids. Latou te saofaga i le faʻaleleia o le glycogen i le ate. O lea o le tagata gasegase o le glycemia.

O le maʻisuka Steroid o loʻo faʻapupulaina foʻi i tagata mamaʻi i le toso oona (le maʻi o Bazedova, faʻamaʻi o le Graves). I le taimi lava e tasi, o le gaioiga o le kulukose e gasegase le tino. I le tulaga o se tuufaatasiga o sea solia o le gaioiga o le thyroid gland i le maʻisuka, o le manaoga o le tagata mo le inisalini e faateleina le malosi ma le atinaʻeina o le inisalini.

O gamoni corticosteroid galue i ni auala se lua i luga o le tino. Latou te aʻafia ai le afaina ma faʻaitiitia ai le gaioiga o le inisalini. O le mafuaaga lena e galue ai se okeni taua, i le mea moni, i luga o le mamao o avanoa. A maeʻa togafitiga ogaoga, e masani lava ona mou ese atu faafitauli faʻaleaga.

O aʻafiaga o fomaʻi i luga o le maʻisuka

O le tele o tagata taʻavale latou te faʻamalosi i vailaau faʻamalosi mo le faʻavaveina o le musika. O loʻo lamatia i latou, e pei o le tele o faʻamatalaga suʻesuʻe e fautuaina ai e mafai e tagata taʻavale ona atiae le maʻisuka e le o le insulin. O sea ituaiga mafutaga ona e mafua mai i hormones le faateleina o le maualuga o hormones glucocorticoid. O na faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini.

Pe a ave ni hormones, o le maʻisuka i tagata taʻavale e mafai ona atinaʻe i ni auala se lua. I le tulaga muamua, o faʻafitauli i le pancreas e tupu, ma e maua ai le itiiti ifo o le insulin. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo atiina ae.

I se isi tulaga, o le pancreas e faʻamaonia le aofaʻiga o le inisalini, ae o sel ma tisipenesa o le tino ua faʻaitiitia ai le lagona faʻalogo i ai. O lenei ituaiga o maʻisuka-tutoʻatasi tuto o le maʻisuka.

Oona faʻamaʻi ma le maʻisuka

O nisi o fualaau oona ua ave e fafine e avea ma fomaʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2. E tatau lava, aemaise lava, i le mea moni o hormones o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau e suia ai le paleni o le hormonal.

I nisi tulaga, e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ma prednisolone, anaprilin ma isi fualaau. Ae ui i lea, o le solia o le tino o le lagona ile inisalini i ia tulaga e seasea lava: o maʻi o le gataifale e le o faalauiloaina e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka.

O le maʻisuka Steroid e mafua foʻi ona o togafitiga thiazide - Dichlothiazide, Hypothiazide, Nephrix, Navidrex ma isi.

Glucocorticoids o loʻo faʻaaogaina i togafitiga faʻaleagaina o le maʻesuka, o le gasegase o le afu o le vai, o le lupus erythematosus, o le pemphigus ma le eczema e mafai foi ona mafua ai le le atoatoa o le tino ma mafua ai le maʻi suka. O nisi taimi o na vailaʻau e mafai ona pisia ai peta paneta. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i atinae.

Faailoga o Steroid Diabetes

Faailoga o lenei maʻisuka e aofia ai uiga faʻaalia o ituaiga maʻisuka e lua. A maeʻa, o fualaau oona e fesoasoani i le faʻatoʻilaloina o suauu peta pancreatic. E oʻo mai le taimi e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini. E tutusa ma nei faiga i totonu o le tino o loʻo i ai le soliga o le "talileleia" o fomaʻi tino i le insulin. Mai le taimi e taofi atoa ai le gaosiga o le inisalini i le pancreas, o faʻamaoniga o le maʻisuka o le ituaiga o le inisalini faʻalagolago.

O faʻapogai autu o lenei maʻisuka:

  • faateleina le galala
  • se paʻu mataʻutia i le le atoatoa,
  • faʻasolosolo ma vave teleureisis.

O le mea autu o le gasegase o le maʻisuka, o nei faailoga o loʻo matauina i se pepa e le tele se faʻailoa. O le mea lea, o nei tagata gasegase latou te le iloa o latou faʻamaʻi e ogaoga ma e le o faʻanatinati e fefesoʻotai se fomaʻi. I nei tagata gasegase, e seasea ona matauina le leiloa o le mamafa.

I suʻesuʻega a suʻesuʻega o suʻesuʻega o toto, o faʻamaoniga o le le lelei o le inisalini e leʻo matauina. E masani lava, o le toto glucose faitau e seasea ona sili atu i tala atu o le gataifale.

Taiala lautele o togafitiga

O togafitiga mo lenei ituaiga o maʻisuka e tutusa ma le maʻisuka. E faʻalagolago foʻi i maʻi faʻapitoa o le maʻi. O togafitiga talafeagai mo tagata maʻi taʻitasi e mafai ona filifilia naʻo se fomai poto.

O togafitiga lelei mo se faʻamaʻi faapena o loʻo mulimuli mai.

  1. O le faʻaofiina o le inisalini e faʻafaigofieina ai le gaioiga o le pancreas. Injections e talafeagai tele mo le faasaʻoina o le gaioiga o le tino.
  2. Ua tofia tagata maʻi.
  3. Faʻatulagaina le faletusi.
  4. I nisi tulaga, o togafitiga faʻapitoa e faʻaalia e aveese ai mea e sili atu nai lo o meaola ma faʻaitiitia ai le gaosia o le hormone.
  5. Le faʻamalo taimi faʻamaʻiina na fualaau oona e mafua ai faʻafitauli o le tino i le tino. Ae ui i lea, e masani ona tupu e le mafai ona faʻamalo faʻamalosi fualaau faasaina - aemaise lava, pe a uma le gaosiga o le fatuga poʻo le togafitiga o le fomaʻi. I ia tulaga, o le mataʻituina o togafitiga faafomaʻi o le tulaga o le pancreatic condition e faia.

O inisua insulin e faʻamaonia pe a faʻaaogaina fualaau faʻasolosolo e le maua ai le lelei o le hypoglycemic effect. O le tagata maʻi e tatau ona manatua o togafitiga o le inisalini o se tasi lea o filifiliga mo le faʻasaʻoina o le kulūkose o le toto. O le sini pito sili ona taua e tuliloaina e le togafitiga o le maʻisuka o le maua lea o le taui ma le faatuai o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻi.

O le aveeseina o se vaega o le eleele o loʻo faia e avea o se fuataga tele, aua o ia togafitiga e lamatia ai tagata gasegase i le tele o faafitauli.

O le matafaioi o se taumafataga maualalo maualalo i le togafitiga

O le auala sili e pulea ai lou kulukose toto i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 o le liliu lea i. I le taimi lava e tasi, o le taumafa e faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo - e oo atu i le 20-30 kalama i le aso. O lenei mea e faʻaopopoina ai le tele o le porotini, faʻapea foʻi ma gaʻo meaʻai.

O faʻamanuiaga o se taumafataga maualalo-gaosi:

  • e faʻaitiitia ai le manaʻo o le tino mo le inisalini ma le suka e faʻaititia ai le suka,
  • e faʻatagaina oe e teuina pea le suka i taimi uma, tusa lava pe a uma ona 'ai,
  • faʻalelei le soifua manuia o se tagata ma o le a mou atu uma faʻailoga o le maʻisuka,
  • o le ono tulai mai o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻaitiitia le faʻaitiitia,
  • faʻaitiitia le toto cholesterol.

O le maʻisuka Steroid e faatatau lea i se faʻafitauli ogaoga o le suka o le insulin i le suka. E tupu i soo se matua. O le mea autu o se auala lelei e aunoa ma le faʻaalia o faʻaalia masani o le maʻi. E masani ona fesoʻotai ma galuega faʻaleagaina.

O nisi taimi o le mafuaʻaga moni o maʻi tumau o le endocrine o le sili atu lea o le faamalieina o hormones i le toto. E mafai ona fesootaʻi faʻatasi ma le faʻamaʻi faʻamaʻi o totoga, ma togafitiga faaumiumi ma fualaau o glucocorticoid.

O togafiti tuʻupuʻu, togafitiga, tele vailaʻau mo togafitiga, faʻasolosolo, maʻi a Itenko-Cushing, collagenosis e avea ma faʻaosooso masani o le tulaga. E faasolosolo lava, o ia ituaiga vailaau togafitiga e mafua ai le solia o le polotini ma le gaosiga o le gaʻo, ma mafua ai le faateleina o le toto suka. E matuā lamatia lava se faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma le faʻasaina o le ate i le va o le faʻaputuina o glycogen.

Maʻisuka Steroid Symomoms

Lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i uiga matuia . O le manava ma le polyuremia e faʻaalia le vaivai. O feeseeseaiga faaseseina i le glycemia e seasea foi. O le tele o taimi, o le maʻi o loʻo i ai se auala mautu. Ua manino le faʻaalia o vaivaiga, faateleina le vaivai, le soifua maloloina lautele. O le mea lautele, o faʻamaoniga e sili atu ona faʻaalia i le gasegase o faʻamaʻi na mafua ona o le le lelei o le tino o le tino nai lo le maʻi suka.

I ia ituaiga o gasegase, e toetoe lava leai se ketoacidosis. e naʻo tulaga ogaoga lava e tupu, pe a oʻo mai le taimi o le faʻamaʻi. Ketones i le urine e seasea ona iloa. O le tele o taimi, o le aʻafiaga o inisalini e le mafai ai ona togafitiga atoa ma analogues faʻaonapo nei o le hormone tagata, o le mea lea e tatau ona faʻamautuina le glycemia ma le fesoasoani o se taumafataga ma le tino gaioiga faaletino.

Endocrinologists ua maua i luga o le faavae o le maualuga o le suka i luga o le 11.5 mmol., o le i ai o le kulukose i le urine . O le tele o taimi, o loʻo faʻagasolo malie le alualu i luma o maʻi, o le mea lea, e muaʻi matauina le muaʻi togafitiga (faʻavaivaia le glucose toleni) ma na o le pau lava lea o le suʻesuʻega mulimuli.

Talu ai nei, o tagata uma na maua le faʻamaoniga aloaia o le maʻisuka ituaiga 2. I le aso, ua tuʻuina atu le suka suka i se isi vaega o maʻi o le endocrin, e ui lava o lona togafitiga e foliga tutusa ma le ituaiga 2.

Maʻisuka Steroid Treatment

O le togafitiga o tagata gasegase e taulaʻi i le 2 mea autu: o le faʻamautuina o le suka o le toto ma le faʻaumatiaina o le mafuaʻaga autu o le maʻi, lea na mafua ai le faateleina o hormones o le siama faʻaleagaina i totonu o le toto. I mataupu faigata, o le auala sili ona ogaoga e manaʻomia. O le lelei i le togafitiga o le maʻisuka-maʻisuka e faʻaalia e falemai mai fafo, e aofia ai lauiloa i le va o matou uso a tagata.

Conservative togafitiga e aofia ai le ave o fualaau masani o vailaʻau o le hypoglycemic . I le taimi muamua, o sauniuniga o sulfonylurea e maua ai se taunuuga sili. Ae o i latou e mafai ona iloa lelei le maualuga o le gaʻo gaʻo, i le taʻitasi, e taʻitaʻia ai le maʻisuka i le tino atoa o le insulin. E fautuaina foi ia tagata gasegase ia matua faʻaeteete e mataʻituina lo latou mamafa, aua o isi pauna o se auala tuusaʻo i ni faʻafitauli o le maʻisuka e oʻo lava i se tulaga lelei o le maʻi.

E taua tele mo ia ituaiga o gasegase e vave ona faalēaogāina fualaau faasaina na mafua ai le vevesi i le tino. Afai e mafai ona suia vailaʻau faʻatasi ai ma mea e le afaina, ona avea lea o se avanoa moni e sola ese ai mai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 moni.

O le tele o fomaʻi e fautuaina se faʻatulagaga faʻasoasoaina pe a tuʻuina vailaʻau faʻatasi ma inisalini inisua. I nisi o tulaga, o le tele o lelasea e maua ai le inisalini masani e "faʻafoʻisia" ma o le faʻamaʻi e faigofie ona pulea i se taumafa talafeagai.

Manatua, soʻo se metotia o togafitiga mo pathomasite endocrin e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa feutagai ma lau fomaʻi! O le faʻamatalaga ua tuʻuina atu mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga. O le faʻamalosi o le tagata lava ia e mafai ona lamatia.

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi ogaoga tele, o se tasi o lona igoa - o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka o le ituaiga muamua. O le maʻi e manaomia ai se uiga matuia mai le maʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona atiina ae e faasaga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lea ua taʻua ai o le maʻisuka.

O ai e aʻafia?

O le maʻisuka Steroid e faatatau i na faʻamaʻi e faʻapitoa i le natura. O lona uiga, e le o fesoʻotai ma faafitauli i totonu o le pancreas. O maʻi o loʻo i ai faʻalavelave i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo, ae o loʻo faʻaaogaina glucocorticoids (hormones e gaosia i le gaʻo) mo se taimi umi, atonu o le a maʻi i le maʻi suka o le maʻisuka, lea e agamalu.

O faʻamaʻiga o le maʻi e mou atu pe a uma ona taofi e se tagata le fua o fualaau oona. I le ono pasene o mataupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei maʻi e oʻo atu ai i le mea moni e tatau i tagata maʻi ona sui i togafitiga o le inisalini. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e avea o se faʻalavelaveina o ia faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai e le tagata le gaosia o hormones i totonu o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, hypercorticism.

O a fualaau faasaina e mafai ona faaosofia ai le maʻisuka?

O le mafuaʻaga o le suka suka e mafai ona faʻaaoga taimi umi mo vailaʻau glucocorticoid, e aofia ai Dexamethasone, Prednisolone, ma Hydrocortisone. O nei vailaʻau o vailaau faʻamalosi e puipuia ai le fomaʻi, gasegase o le rūmato, ma nisi o faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le pemphigus, lupus erythematosus, ma le eczema. E le gata i lea, o nei vailaau e faʻaaogaina e togafitia ai se maʻi ogaoga o le neurology e pei o le tele sclerosis.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o fualaau o fualaau o le fananau mai o hormonal, faʻapea foi ma nisi o vailaʻau faʻasolosolo, o ni togafitiga. O nei vailaʻau e aofia ai Dichlothiazide, Hypothiazide, Nephrix, Navidrex.

O nisi nai mafuaʻaga o le faʻamaʻi

O le maʻisuka valea e mafai foi ona tupu i totonu o tagata pe a uma le gaosiga o fatugaʻo. O le togafitiga faʻamaʻi-fomaʻi pe a maeʻa ona manaʻomia le faʻaogaina umi o corticosteroids i ni gaʻo tele, o lea e tatau ai i tagata gasegase ona inuina vailaʻau e taofia ai le puipuiga o le ola puipuia mo le olaga. Ae ui i lea, o le suka suka e le tupu i tagata gasegase uma ua faia se taotoga ogaoga o taotoga, ae o le tulaga atonu e sili atu ona maualuga ona o le faaaogaina o hormones nai lo mataupu latou te togafitia ai isi faamaʻi.

Afai o se tagata ua faʻaaogaina le fomaʻi mo se taimi uumi ma o loʻo i ai ni faʻailoga o le maʻisuka, ona faʻamaonia lea o le tagata maʻi e lamatia. Ina ia aloese mai le suka suka, o le mamafa tele o tagata e tatau ona aveesea le mamafa ma suia o latou ituaiga olaga, faia masani o latou tino faaletino. Afai o se tagata na muaʻi tuʻuina atu i lenei faʻamaʻi, ua matua faasaina lava ona ia ave hormones e faavae i ana lava faaiuga.

Tulaga faapitoa o le maʻi

O le maʻisuka o le maʻisuka e faʻamaonia i le mea moni o loʻo tuʻufaʻatasia ai faʻamaoniga o ituaiga uma o le maʻisuka. I le amataga lava o le faamai, o corticosteroids i ni aofaiga lapoa e amata ona faaleagaina ai sela beta o loo i totonu o le paʻu. O ia ituaiga o faʻamaoniga e masani lava mo le maʻisuka 1. E ui lava i lea, o le inisalini i peta beta o loʻo faaauau pea ona tui. A maeʻa sina taimi, amata ona paʻu le maualuga o le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le gasegase o le tino i lenei hormone. O nei faʻamaoniga o uiga lelei ia o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e amata ona paʻu ai i lalo pene beta. O se taunuuga, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini. O le maʻisuka masani o le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga e maua i se auala talitutusa.

Symptomatology

O faʻamaoniga o le suka suka e tutusa ma isi ituaiga o suka. O se tagata e mafatia i le malosi ma le faifai pea o le tigaina, ua mafatia o ia i le fia inu, ma o se lagona o le vaivai e foliga vave. O ia faailoga o le faamai e masani ona maualalo i tagata mamaʻi, o lea e seasea ona latou gauai i ai. I le eseesega ma le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se paʻu faafuaseʻi o le mamafa. E le mafai e fomaʻi ona iloa lelei le maʻisuka e tusa lava pe ua uma ona suʻe se suʻega. O maualuga maualuga o suka i le urine ma le toto e seasea lava. E le gata i lea, o fua faatapulaa mo le acetone i suʻesuʻega a tagata maʻi o loʻo maua foi i mataupu tuʻufua.

Faʻafefea ona faʻamalolo pe a inosia le inisalini

A maeʻa le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata, o le maʻisuka valesolo e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo i ai uiga taua o le lona lua (faʻasaina insulin resistance). O lenei maʻisuka e togafitia i le auala tutusa e pei o le maʻisuka 2. O le mea moni, e faʻalagolago lava i ituaiga o faʻafitauli i le tino o loʻo maʻi ai le maʻi. Afai o le tagata maʻi e iai faafitauli i le sili atu o le mamafa, ae o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ona tatau lea ona tausisi i se meaʻai ma faʻaaoga foʻi fualaau faʻasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, Thiazolidinedione poʻo Glucofage.

A amata ona sili atu ona leaga le pancreas, e fautuaina e tui inisalini, lea o le a fesoasoani e faʻaititia le avega i luga o le okeni. Afai e le uma ona vavalaʻau ia peta, a mavae sina taimi, toe foʻi le pancreas i le masani. Mo le galuega lava lea e tasi, o fomaʻi e faatonuina ai tagata maʻi e maualalo le taumafa. O maʻi e leai ni faafitauli e sili atu le mamafa e tatau ona tausisi i le taumafataga Numera 9. Mo i latou o loʻo mamafa, ua fautuaina e fomaʻi leʻai Nu. 8.

Vaega o togafitiga pe a le faia le inisalini

Togafitiga mo le suka suka e faalagolago i le fatuina o le inisalini pe leai foi. Afai ua muta le gaosia o lenei hormone i le tino o le maʻi, ona faatonuina lea o se tui. Ina ia mafai ona togafitia togafitiga, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faʻapefea ona faʻaaogaina lelei le inisalini o inisalini. E tatau ona mataʻituina pea le toto o le suka i le suka. O le togafitiga o le maʻisuka e maua i le auala lava lea e tasi e pei o le maʻisuka 1. Ae ua le toe mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta mate.

Tulaga e le o tulaga masani

E i ai nisi tulaga o togafitiga mo le suka suka, mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisela tele pe a maeʻa le taotoga o le fatu fatu. I ia tulaga, e manaʻomia le togafitiga o le hormone, e ui o le tagata maʻi e atiaʻe le maʻisuka. O maualuga o le suka e tatau ona tausia e faavae i le lelei o le pancreas. E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa e amanaʻia le lagona o le tino i le inisalini. I nei tulaga, ua fautuaina mai ai gasegase o hormones, o ni lagolago faaopoopo mo le tino, ma paleni ai foi le aafiaga o le kulukosecorticoids.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E i ai i le tagata se aofaiga faapitoa o hormones, o le maualuga e ese le ese i totonu taʻitasi. Ae le o tagata uma e ave glucocorticoids e lamatia mo le maʻisuka. Corticosteroids e aafia ai le gaioiga o le pancreas, faʻaitiitia le malosi o le inisalini. Ina ia faatumauina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau i le pancreas ona feagai ma avega mamafa. Afai o le tagata maʻi e iai faʻamaoniga o le suka suka, o lona uiga e le o faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini, ma e faigata mo le gland ona taulima ona tiute.

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e faʻateleina pe a oʻo i le tele o le faafitauli o le tagata, e faʻaaogaina ai vailaau i gaʻo tetele pe mo se taimi uumi. Talu ai o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e le o aliali mai, o tagata matutua poʻo i latou o loʻo mamafa tele e tatau ona suʻesuʻeina mo le i ai o le maʻisuka muamua ao le i amataina le togafitiga o le hormonal, talu ai ona o nisi o vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻi.

O nisi taimi o vailaau e fuafua i se tasi o maʻi e mafua ai isi faafitauli tau soifua maloloina. Ma o le valoia o sea atinae o mea e tutupu e masani lava e le mafai. Ae ui i lea, o lo o galulue pea fomaʻi ma saienitisi e fuafua mea e mafai ona faia ai se matafaioi taua i le tulaga o maʻi ona o le faʻaaogaina o nisi fualaau faasaina. O se tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi o lenei ituaiga o le suka o le maʻisuka, o faʻamaoniga ma togafitiga o le a tatou talanoaina i lenei itulau "Soifua Maloloina e uiga i le Soifua Malōlōina" i ni nai auiliiliga.

O le maʻisuka Steroid o se maʻi ogaoga o le maʻisuka. O se ituaiga o le insulin-o le faʻamaʻi lea e mafai ona atiaʻe i maʻi o vaitausaga eseese. O le faafitauli autu i le suʻesuʻeina o ia togafitiga o le le lava lea o faʻamatalaga faʻaalia.

O fomaʻi e masani ona faʻafesoʻotaʻi le tupuga o le suka suka i le faʻaaogaina o fualaau eseese. O nisi faʻalavelave matautia o kulukosecocorticoids, o loʻo faʻaaoga mo se taimi umi. E le gata i lea, o nisi fomaʻi e finau e faapea, o le atinaʻeina o ia togafitiga e mafai ona faʻaalia e fomaʻi, togafitiga ma nisi vailaʻau.

Faailoga o Steroid Diabetes

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka e masani ona tutusa ma le maʻisuka faʻatasi ma isi ituaiga. O le maʻi e faʻaalia ai foliga o le galala, faʻateleina le urination ma le vaivai. Peitai i le taimi lava e tasi, o le mamafa o ia ituaiga o faailoga e matua maualalo lava, o le tele o tagata gasegase latou te le gauai atu i ai.

I le eseesega i le vasega masani o le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se mamafa. Ma o suʻega toto e le masani ona mafai ai ona faia le faʻamaonia saʻo.

O le tele o le suka i le toto ma le mimiti ma le maʻisuka steroid e seasea ona oʻo atu i ni faʻalavelave mataʻutia. E le gata i lea, o le acetone i le toto poo le urina e seasea ona matauina.

E faapefea ona faasaʻo le maʻisuka, o le a le togafitiga e faʻaaoga ?

O togafitiga mo le maʻisuka maʻi e tatau ona atoatoa. Ua mamanuina e faʻavasega ai le suka o le toto ma faʻamaonia ai mafuaʻaga o le faʻamaʻi (o le tuputupu ae o hormones i le tino o le paga o le tino). O nisi taimi, mo le faasaʻoina o le maʻi suka, ua lava lea e na o le soloia o fualaau faasaina na mafua ai le atinaʻeina o le maʻi. I nisi o tulaga, o loʻo fautuaina mai i gasegase ia hormones e mafai ona faapaleniina le aafiaga o hormones glucocorticoid.

Ole togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i mea e le masani ai ole tagata maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le tino ma le gaosiga saogalemu o le inisalini, o tagata gasegase ua faʻaalia meaai paleni ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto, o loʻo faʻatusalia e thiazolidinedione ma glucophage. I nisi tulaga, atonu e lava ma filifilia lelei meaai taumafa.

O tagata mamaʻi e masani pe sili atu le mamafa o le tino e tatau ona pipii i se meaʻai e tusa ai ma le laulau togafiti Numera 9. Faatasi ai ma lenei taumafataga, o meaai e faʻamaonia e le maualuga o le faasino igoa e tatau ona vavaeeseina mai le taumafataga. O le meaai e tatau ona aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻasologa o fuainumera.

Meaʻai e tatau ona faʻaaogaina i ni vaega laiti, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le va o le tolu itula. E taofi meaʻai, meaʻai vevela ma ulaula, e pei o meaʻai, ava malosi ma toetoe o mea manogi uma. Nai lo le suka, e tatau ona faʻaaogaina suka. E tatau ona faʻamautu le tele o faʻamalosi i le taumafa (e pei o tagata soifua maloloina), ma e tatau ona faʻaitiitia le maualuga o gaʻo ma gaʻo. O le lisi e tatau ona na o le paluga, tao tao poʻo meaʻai e tunu.

Afai ei ai le mamafa o le mamafa, e tatau ona sili atu le malosi o le taumafa - e tusa ai ma le laulau togafiti Nu. 8. O lenei meaai maualalo-calorie, o le lisi e faʻaitiitia ai le aofaʻi o carbohydrates ma le masima, ma o le gaʻo gaʻo foi e matua faatapulaaina.

O le masani o le mamafa o le tino e tele sona taua, aua o isi pauna e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese, e tusa lava pe sili atu le lelei o le maʻi.

Afai o le suka o le maʻisuka na mafua ai ona paʻu i le galuega o le pancreatic, o le puleaina o le inisalini i se vailaʻau filifilia ma le faaeteete o le a fesoasoani i tagata mamaʻi. I lenei tulaga, o le inisalini o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa i le tino. Ma afai e le atoa atoatoa ia peta beta, i le aluga o taimi, e toe amata ona galue le pancreas i le masani.

I le tulaga o le atinaʻeina o le maʻisuka na mafua ai le faamutaina o le gaioiga atoatoa o le pancreas, ma ua le toe maua ai le inisalini, ua faatonuina mo le tuiina. I lenei tulaga, o le toto toto ma le togafitiga e pulea e tusa ai ma le polokalame lava e tasi e pei o le maʻisuka ituaiga 1. O le mea e leaga ai, pe afai o le peta ua maeʻa i fafo, o le a le mafai ona toe faʻaleleia, o lona uiga o le togafitiga o le a oʻo i le olaga atoa.

O le maualuga o le suāvai i lenei tulaga o loʻo tumau pea, e taulaʻi atu i le gafatia o le pancreas, faʻapea foʻi ma le lagona o le tino o le tino i le inisalini ua tui.

I nisi o tulaga, o togafitiga faʻapitoa e mafai ona fesoasoani i tagata mamaʻi e maua ai le maʻisuka - mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iloa le hyperplasia (faʻaleagaina o le tino) o laufanua. O le faʻamaʻalogaina o faʻamaʻi e mafai ai ona faʻaleleia le ala o le maʻisuka, pe faʻamaonia foi le maualuga o le suka i totonu o le tino.

O aʻafiaga o fomaʻi i luga o le maʻisuka

O vailaʻau o hormones o meaola po o manu. O loʻo i ai nei i sauniuniga glucocorticoid, corticosteroids, lea e le mafai ona faʻaaogaina le maʻisuka, suiga i galuega o fatugaʻo, ma isi faʻafitauli. Endocrinologists, e uiga i aafiaga leaga i le tino o le maʻisuka, ia gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o se suiga i le suka toto e mafai e ala i le faateleina o le tetee o le ate i le inisalini. O lenei mea e faʻaalia i le faʻaaogaina faifaipea o tagata taʻavale,
  • E mafai foʻi e hormones ona faia le ate e sili atu ona faigofie ile inisalini, mafua ai
  • afai e faʻaauau pea ia suiga, ma e le o faia togafitiga, o le a le toe tali atu sela i le inisalini, lea e gaosia e le tino.

O le aʻafiaga e mafua mai i nei suiga faʻapitoa o le igoa o le maʻisuka e mafua mai i le maʻisuka. E taua le malamalama i ona uiga ma aʻoaʻo atili e uiga i mafuaaga o le atinaʻega.

Faailoga o le maʻi

O le faʻalavelave matautia o togafitiga faʻapitoa o le faigata tele ona iloa e tusa lava pe oʻo i se taimi umi.

O le maʻisuka gasegase na tupu ma toetoe lava a leai ni faʻamaoniga, ma o faʻamaoniga o loʻo i ai e mafai ona faʻaaoga sese i isi faʻamaʻi poʻo ituaiga o le maʻisuka.

O loʻo matou talanoa, mo se faʻataʻitaʻiga, e uiga i le faʻaosooso faifai pea i le urinate, gasegase tele ma le vaivai le tumau.

Faailoga o le amataina o le vailaau o le vailaau o le maʻi e mafai ona vave paʻu mamafa, feusuaʻiga ma feusuaiga (atonu o le atinaʻeina o le le atoatoa). O sui o tamaitai e mafai ona faʻaalia ni faʻafitauli pipisi. O le isi faailoga o se lagona faifaipea o le fiaaai, e tusa lava pe i ai se paleni paleni.

E le tatau ona galo ia i latou o le suka suka e mafai ona faʻaalia e ala i le tingling ma le faʻalavelave o le pito i lalo ma le pito i luga, o faʻaaliga o le vaʻai, o se "ata". O le tagata gasegase e mafai foi ona atiina ae le fiainu, lea e masani lava e le mafai ona tineia e tusa lava pe o le a le mea e masani ona inu soo ai. O le mea lea, faatasi ai ma se masini masalomia o le vailaau o le faamaʻi, e le mafai e se tasi ona faia e aunoa ma se suesuega atoa ma le naunautaiga o mafuaʻaga o le maʻi.

Mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga

O mea autu i le atinaʻeina o le tulaga e vaevaeina e endocrinologists i ni mea faʻalavelave ma le fiafia. Faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • ma mafuaʻaga e mafua ai, o le tele o le fua o hormones e mafai ona mafua ona o faʻamaʻi o le endocrin system,
  • faʻatasi ai ma le malosi - o hormones sili atu e tupu aʻe pe a maeʻa le faʻaaogaina o glucocorticosteroids,
  • o le maʻisuka valea e mafai ona faʻaalia i togafitiga faʻasolosolo, igoa e tetee i le igoa o le pepe, puleaina o fanau. E mafai foi ona faʻaaogaina i le togafitiga o allergies, polyarthritis, pneumonia ma isi faʻamaʻi (e faʻaoga i pateni maʻi autoimmune).

E mafua mai i le faʻaaogaina o mea e faʻalavelave ai i le gaioiga o le pituitary gland, o le masani masani o le syndrome o Theenko-Cushing. Mo le tulaga na tuʻuina atu, o le sili atu o le pulelasi a le cortisol e ala i le mea faʻaleagaina faʻaleagaina o le uiga lea. O le mafuaʻaga autu o lenei maʻi o le piteitary microadenoma, lea e faʻapeteina ma alualu i luma i lalo o le malosi o tagata taʻavale.

O faʻamaʻi pipisi, poʻo se mea oona, e mafai ona aʻafia ai le faʻavaeina o le "fualaau" o le maʻi. I le faʻavae o lenei faʻamaʻi, o le faʻasaʻoina o le inisalini e faʻaitiitia, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina.

E taua tele le gauai faapitoa i vaega o aʻafiaga, aua o le suka suka e le tupu i tagata uma e faʻaaoga fualaau talafeagai. O le mamafa, o se olaga le taua ma se mea sese e tatau ona mafaufauina e mafua ai mea. Ina ia faʻaesea le atinaʻe o faʻafitauli, e fautuaina e amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Togafitiga o maʻi suka

O le tikeri pito i maualuga o le aoga i togafitiga o le a maua mai i tui inisalini (latou te faatagaina le faʻasaʻoina o le gaioiga o le pancreas). O se laasaga taua o le togafitiga o le tofiaina lea o se meaai lea e le aofia ai masini eleelea faigofie. I le avea ai o se vaega o togafitiga, ua fautuaina le faʻaaogāina o le tino o le hypoglycemic.

Togafitiga mo le suka suka e tatau ona faia e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai:

  • o le faalēaogāina o ia vailaʻau e mafua ai le solia o le metabolism o carbohydrates ma vaega o le protein i totonu o le tino e tatau ai
  • pe afai e le mafai ona iai ni mafuaʻaga (faʻataʻitaʻiga, i faʻamaʻi tele o le asthmatic pe o se taunuuga o togafitiga faʻapitoa mo se togafiti fatuga), e fautuaina e suʻesuʻe ma le totoa le tulaga o le pancreas. A maeʻa lena, o vailaau ua faatonuina e faasaʻo ai ana gaoioiga,
  • i mataupu e sili ona faigata, pe afai e le fesoasoani uma togafitiga ua uma ona taʻua muamua, o le togafitiga o taotoga e fuafua e aveese se vaega o taala o loʻo fautuaina.

O lenei faiga e matua taua. I le mea mulimuli, o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli matuia i le gaioiga o le tino ma aʻafiaga ogaoga ona o suiga o le hormonal, o lea o le taʻavale e faʻaaogaina i na o mataupu sili ona ogaoga.

Le matafaioi o le taumafa i le togafitiga

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻapitoa mo lona faʻamamaina atoatoa, o se taumafa-maualalo o meaʻai e mafai ona avea ma fuataga talafeagai. O lona uiga e le tatau ona faʻaaogaina soʻo se oloa e maua ai se uta maualuga o le carbohydrate. E lelei tele le taumafa na tuʻuina atu e faʻaaogaina ai le faʻaitiitia o le toto suka.

E le gata i lea, o se taumafataga maualalo e maua ai le iniseti, e faʻaaoga foi i fualaau oona. O se taunuuga lelei o le faʻaumatia lea o le aʻafiaga o faʻalavelave, o se faʻaitiitia o le cholesterol ma le faʻaumatiaina o faailoga autu o le suka suka. O nei mea uma e faʻateleina ai le tulaga lautele o le maʻisuka.

- O lenei mea o se maʻi o le endocrin lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le maualuga o le plasma content of hormones of the correx adrenal and deficient carbohydrate metabolism. E faʻaalia i faʻamaoniga o le hyperglycemia: faʻavavevave le vaivai, faʻalauteleina le fia inu, tele o le urination, faamalalauina, faʻalauteleina o le 'ai. O faʻamatalaga faʻapitoa e faʻavae i luga o suʻesuʻega suʻesuʻe a le laboratory o le hyperglycemia, suʻesuʻega o le maualuga o mea taʻavale ma a latou metabolites (urine, toto). Togafitiga mo le suka suka e aofia ai le faalēaogā poʻo le faʻaitiitia o le fua o le kulukosecorticoids, taotoga e faʻaitiitia ai le gaosiga o hormones corticosteroid, ma togafitiga antidiabetic.

Faailoga o Steroid Diabetes

O le ata o le falemaʻi o loʻo faʻatusalia e le diabetic triad - polydipsia, polyuria ma le vaivai. I se tulaga lautele, o faʻamaoniga e le faʻailoaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi latou te matauina le faateleina o le fiainu, tumau pea le susu. O le tele o le suavai e faʻateleina e faʻatupulaʻia i le tele o taimi, e oʻo atu i le 4-8 lita i le aso. O le fia inu e le alu i lalo i le po. Ua faateleina le fiaʻai, o le mamafa o loʻo tumau pea pe tutusa. Taumafai e urinate. 3-4 lita o le mimilami e faʻateleina i le aso; e oʻo mai i le po i luga o tamaiti ma tagata matutua. E tele gasegase e mafatia mai le le mautonu, lagona le lava i le aso, e le mafai ona taulima a latou masani masani, ma maua ai le moe.

I le amataga o le faamai, o le a vave ona tuputupu ae faailoga, e pei o le maʻisuka ituaiga 1: soifua maloloina lautele, tiga o le ulu, ita, vevela vevela. O le umi faaumiumi o le faʻamaʻi e tuʻuina mai faatasi ma le faʻaalia o le manogi o le paʻu ma mucous membranes. O le tele lava o taimi e iai le leʻo, o se faʻavevesi, o manua e le toe malolo mo se taimi umi. O lauulu e magumago, fao efuefu ma malepe. O le faʻaitiitia o le tafe o le toto ma le faʻafefe o le atuatuvale e faʻaalia i le solia o le vevela i totonu o vae, o le tingling sensing, numbness ma le mu i totonu o vae, faʻaitiitia ai i tamatamailima.

Faʻaiʻuga

O le hyperglycemia umi e oʻo atu ai i le faʻamaʻi o le maʻisuka - faʻaleagaina i vaʻa tetele ma laiti. O faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o capillaries o le retina e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga - le retinopathy o le maʻisuka. Afai e tiga le gaosiga o fatugaʻo, ona mamafa ai lea o le gaioiga o le tino, faʻaleleia le fulafula, totoina le toto ma toto ai le nephropathy o le maʻisuka. O suiga i vaʻa tetele e faʻatusa e le atherosclerosis. O le atherosclerotic sili ona mataʻutia o gaʻo o le fatu ma pito i lalo. O le le atoatoa o tagata eletise ma le le lava o le toto i le tino o le tino e mafua ai le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka. E mafai ona faʻaalia e ala i faʻasalaga, faʻalavelave o vae ma tamatamailima i luga o lima, gasegase o totoga o le tino, tiga o le faʻalapotopotoga.

Faʻailoga

I le lamatiaga mo le atinaʻeina o se maʻi koko o le maʻisuka, o tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma e sili atu i le sogasoga. O suʻesuʻega faʻavaomalo o kulūkose e iloa ai le hyperglycemia e faʻaalia mo tagata mamaʻi i le maʻi o Cushing, tumutumu o le tino, tagata e tago i fualaau o glucocorticoid, vailaʻau faʻasolosolo, faʻamaʻi faʻamaʻi. O se suʻega atoa e faia e se endocrinologist. O metotia faʻavae suʻesuʻe e aofia ai:

  • Glucose anapogi anapogi . O le toʻatele o tagata mamaʻi ei ai le maualuga o le kulukose o le toto. O le mea mulimuli e masani ona i ai i le lautele mai le 5-5.5 i le 6 mmol / L, o nisi taimi 6.1-6.5 mmol / L ma le maualuga.
  • Glucose toleni test. Fuaina o le kulukose i le lua itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate e maua ai faʻamatalaga saʻo e uiga i le maʻisuka ma lona vavave. Faailoga mai le 7.8 i le 11.0 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni o le kulukose, ma le maʻisuka - sili atu i le 11.1 mmol / L.
  • Suʻega mo le 17-KS, 17-OKS . O le taunuʻuga e mafai ai ona tatou iloiloina le gaioiga-faʻamalamalamaga o le gaioiga faʻapitoa. O le biomaterial for study is urine. O se faʻalauiloa iloga i le excretion o le 17-ketosteroids ma le 17-hydroxycorticosteroids.
  • Suesuega i luga . Mo nisi faʻamatalaga e uiga i galuega a le pituitary ma le cortex, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faia. Faʻalagolago i le faʻamaʻi, o le maualuga o cortisol, aldosterone, ACTH ua fuafuaina.

Togafitiga mo Steroid Diabetes

Etiotropic togafitiga o le faʻaumatia lea o mafuaʻaga o le faʻasolosolo. I le taimi lava e tasi, o fua faʻatatau e toe faʻafoʻisia ma tausia tausisia, faʻapupulaina le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini, ma faʻamalosia le gaioiga o siama β-vaʻaia o loʻo faia. Faatasi ai ma se auala faʻafelagolagomaʻi, o togafitiga faafomaʻi mo tagata gasegase e faia i vaega nei:

  • Laʻau maualalo o le corticosteroid . Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matua toe faʻaleleia. Afai e le aoga le togafitiga o fualaau, o le fesili o le togafitiga o taotoga e foia - aveeseina o le mea e ola ai, o le vaega o le tino, o le tino. O le faʻatupulaia o hormones faʻataʻilalo e faʻaitiitia, maualuga le maualuga o le suka toto. Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻi suka e faʻamalo pe suia. Afai e le mafai ona soloia glucocorticoids, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogaoga o le maʻisuka, o lemoni anabolic ua faʻatonuina e faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga.
  • Faʻatoʻa togafitiga o le hyperglycemia . O vailaʻau e filifilia taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le aano o le maʻisuka, o lona tulaga, faigata. Afai e aʻafia le pancreas, o vavalalata beta e valaʻese pe maeʻa atoa, ona faʻasolosolo ai lea o le togafitiga o le inisalini. I ni mea vaivai o le faamai, o le puipuia o le tino o le glandular ma le tetee malosi o suauu i le inisalini, o vailaau oona o le hypoglycemic ua faatonuina, mo se faataitaiga, sauniuniga sulfonylurea. O nisi taimi e faʻaalia ai gasegase le faʻaaogaina o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic.
  • Antidiabetic diet . O le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaalia se togafitiga faʻasoifua maloloina Nu.9. O le taumafataga e faia i se auala e paleni ai le vailaʻau o le ipu, e le faʻaosofia ai le hyperglycemia ma e aofia uma ai meaʻai talafeagai. O loʻo faʻaaogaina mataupu faavae o meaʻai e maualalo le gaosiolosi: o mea e maua mai ai moli uila e le aofia ai - suti, pusa, meainu suamalie. O meaolatini ma meaʻai maualuga e sili ona taua i le taumafataga. O loʻo faʻamalamalamaina le faʻamaumauga faʻamaonia. O taumafa e faia i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

Forecast and Prevention

O le maʻisuka Steroid, e pei o se tulafono, e maua mai i se foliga sili atu ona leaga ma e faigofie ona togafitia nai lo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. O le suʻesuʻega e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le hypercorticism, i le tele o tulaga e lelei. O le puipuia e aofia ai le taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga o faʻamaʻi Cushing ma faʻamaʻi pipisi o le tino, le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids, togafitiga faʻasolosolo ma togafitiga tautala.O tagata lamatia e tatau ona siakiina e le aunoa mo le kulukose toto. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o vailaʻau, fetuunai le togafitiga autu, amata ona tausisia mataupu faavae o mea taumafa taumafa.

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi ogaoga tele, o se tasi o lona igoa - o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka o le ituaiga muamua. O le maʻi e manaomia ai se uiga matuia mai le maʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona atiina ae e faasaga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lea ua taʻua ai o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga