O le matafaioi o le cholesterol i le tino o le tagata

1. E aofia ai i totonu o siama faʻamau uma ma faʻamautinoa ua faʻamamaluina o latou ola.

2. Faʻaaogaina i le ate mo le faʻapipiʻi o meaola suamalie.

3. I totonu o le paʻu i lalo o le malosi o le ultraviolet, o le vailaʻau D e faia mai.

4. I le pito o le endocrine o loʻo faʻaaogaina mo le tuufaatasia o hormones (sex, mineralocorticosteroids, glucocorticosteroids).

Vasega o lipoproteins:

chylomicrons (XM) aofia ai le protein 1% ma le 99% lipids. O nei lipoproteins sili ona mama, e sili ona maualalo, e le o iai le telefoni feaveaʻi. Faʻamau i totonu o le puipui o le intestinal. O latou o le auala masani o felauaiga o lipine o meaai. O fuainumera pito sili ia. Latou te mou ese mai le toto 5 itula pe a uma ona 'ai. Metabolized e le lipoprotein lipase.

muamuaβ-lipoproteins (poʻo le VLDL). E aofia ai le protein 10%, 90% lipids. E faia i totonu o le ate ma e toʻaititi lava - i le jejunum, o le fesuiaiga o lipine oona i le tino. O i latou e le ulu atu i le tino o le tino e avea ma lipoproteins maualalo (LDL), e mauoa i le ester cholesterol. O lenei suiga e faʻapenaina e lipoprotein lipase.

β-lipoproteins (LDL). E aofia ai le 25% o le protein ma le 75% lipids. O le vaega autu o le cholesterol (tusa ma le 50%) i le ituaiga o esters ma le linoleic acid ma phospholipids. I tagata soifua maloloina, e oʻo atu i le 2/3 o plalasma cholesterol o loʻo i LDL. O i latou o se tagata gaosi oloa o le cholesterol i gaʻo. LDL e faʻafoʻisia le synthesis o le novo cholesterol. O le tele o LDL o oloa ia o le VLDLP faʻamaʻi e lipoprotein lipase. O siama siaki ei ai LTS receptors. I totonu o le LDL e oʻo i le endocytosis.

α-lipoproteins (HDL) e aofia ai le protein 50%, 25% phospholipids, 20% o le ester cholesterol ma le tele o triacylglycerols. E maua i le ate. HDL form complexes ma le encyclopedia lecithin cholesterol acyltransferase (LHAT). Faatasi ai ma lenei enzyme, o le HDL cholesterol saoloto ua liua i le ether (cholesteride). Cholesteride o se vaega o le suavai, o le mea lea, e agai atu i le totonugalemu o HDL. O le puna o le gaʻo gaʻo mo le esterification o le cholesterol o le leithith (phosphatidylcholine). O le mea lea, HDL, faafetai i le LHAT, aveesea le cholesterol mai isi lipoproteins ma feaveai i le ate, e taofia ai lona faʻaopoopoga i sela. VLDL ma le LDL e manatu i le atherogenic, o lona uiga, mafua ai le atherosclerosis. HDL cholesterol

Lipoproteins i totonu o le toto e maua pea i taimi uma, ae o lo latou faʻatoʻatelega e fesuisuiaʻi e fuafua i le paʻu o meaʻai. A maeʻa ona 'ai, ona tulaʻi lea o le maualuga o le lipoproteins, ausia le maualuga pe a uma le 4-5 itula. A mavae le 10-12 itula, e leai se ChM i le toto o tagata soifua maloloina, VLDL (15%), LDL (60%), HDL (25%) e maua. O le faateleina o lipoproteins e taua o le hyperlipoproteinemia. O le mea sili ona lamatia o lenei tulaga o le faʻaleleia lea o le avanoa e atherosclerosis. O le maʻi atonu e maualuga atu, o le maualuga o le LDL i le HDL ile toto.

O le a le cholesterol i le tino o le tagata mo?

O lenei vaega e faʻaalia ai se lelei ma le le lelei, e fuafua i lona tele. O le Cholesterol e maua i genitals ma le faiʻai. E fesoasoani i le maua o le vailaʻau D, lea e puleaina ai le tino o le tino.

Faatasi ai ma le auai i lenei vailaʻau, e mafai ona maua mai i luga o laufanua o le horstone steroid eseese, ma le gaosia o le estrogen ma le torogen, o le fafine ma le tane malemoni ua faateleina i totonu o le tino.

A oʻo i totonu o le ate, ua liua le cholesterol i le bile acid, lea e teli ai gaʻo. O loʻo galue foi e avea o se mea sili ona lelei mo fale puipui, ma faʻaogaina ai le sili atu ona umi ma mafai ona ola. I laʻititi laʻititi o mataupu, o fafine maʻitaga e masani ona fanau mai.

E sili atu ma le 80 pasene o le vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina e le ate ma le tootoo laiti, o le mea e totoe e sau mai meaʻai, gaʻo gaʻo, pata, fuamoa moa.

E fautuaina e le au mea taumafa meaai le maualuga o le 0.3 g o le cholesterol i le aso, lea e tutusa ma le lita o susu. I le olaga masani, e sili atu le tele o mea e faʻaaogaina e se tagata, lea e aʻafia ai le soifua maloloina.

Ituaiga o Cholesterol

Cholesterol o se uila, suauu-pei o le suauu lea e aofia ai siama i totonu o soo se mea ola. O le maualuga maualuga o le elemene o se elemene o loʻo matauina i totonu o le faiʻai ma le ate.

O gaioiga i totonu e mafai, pe a tatau ai, e faʻamaopoopo faʻatasi se mea. Ma le isi, e ulu atu i le tino e ala i meaʻai eseese.

I lenei fomu, o le cholesterol e sili atu ona aʻafia e le manava ma e le mafai ona faʻafefiloi ma le toto. O le mea lea, o femalagaiga i le hematopoietic system e tupu i le ituaiga o lipoproteins, i totonu o le lipids, ma ufiufi i ai palatini i fafo. O ia elemene e lua ituaiga:

  1. O cholesterol lelei e aofia ai le lipoproteins maualuga poʻo le HDL. Latou te puipuia maʻi faʻamaʻi, aua le faatagaina ai toto toto, pe a latou faʻaputuina mea leaga i totonu o le ate, lea e faʻaaogaina ai le cholesterol leaga.
  2. O le cholesterol leaga e aofia ai lipoproteins maualalo pe LDL, o loʻo i ai se fausaga mole mole mole, lea e faʻapupulaina ai i le tulaga o atherosclerotic plaques, faʻaogaina o gaʻo, mafua ai fatu faʻapitoa, ma faʻaosoina ai le fatu ma le taʻavale.

Mo le tausia o le soifua maloloina, e tatau i se tagata ona i ai tulaga maualuga o mea uma e lua. Mo le siakiina o faailoilo, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻaauau pea ona faia se suʻega o le toto ma faia se suʻega atoa.

E taua tele lenei mea i le i ai o se faʻamaoniga o le maʻisuka, pe a manaʻomia se meaʻai faapitoa.

Le matafaioi o le cholesterol

Cholesterol o le vaega autu o le pa puipui. E pei o le sima, o lipid bonds phospholipids e puipuia ai mea o loʻo i le cell.

O le vailaau e faatonutonuina ai le tuufaatasiga o hormones o meaola, ma auai foi i le fausia o le talo, o le faʻamalosia o le vitamini D. Cholesterol e puipuia ai le toto mumu mai le leaga o aafiaga o mea oona, toxins.

Cholesterol e le mafai ona fofoina i le vai, lea e le mafai ai ona feaveaʻi i le tino i se mamanu lelei. Vaʻalaʻau o loʻo faʻasalalau i totonu o le toto, lea e puʻeina ai molini o le cholesterol, ona tuʻuina atu lea i le mea e alu i ai. O faʻalavelave e taʻua lipoproteins.

E tele vaega ninii:

  • laititi lipoproteins (LDL), (VLDL) - vaega ninii o le mamafa o le mole mole mamafa ma le maualuga o le lipid content, ou te momoli atu le vailaʻau i totonu o masini,
  • maualuga lipoproteins maualuga (HDL) - mamafa maualuga mole mole mole faʻatasi ma le maualalo o le afaina mo gaʻo, toe faʻafoʻi le vailaʻau i le ate mo le gaosiga.

Choleraerol biosynthesis

O le Cholesterol e maua i le ate o le tagata e ala i le gaioiga o ni enzymes faapitoa. O lona biosysehesis o se "faʻaosoina" masini mo le gaosia o hormones, fuamoa gaʻo gaʻo.

Amata le gaosiga o le enzyme cholesterol HMG reductase. O le tulafono faatonutonu o lona faʻasinomaga e faʻatinoina e tusa ai ma le mataupu faavae ole tali atu le lelei. Afai o le cholesterol e sili atu i tulaga masani, o le aofaʻi o le HMG reductase e faʻaitiitia, ma le lipid production e taofi. O chylomicrons oona gaʻo e faʻalavelaveina ai le gaosiga o le cholesterol.

O le tikeri o le faʻasologa o inisiua e fesuisuiaʻi e fuafua i uiga patino o le tino. Ae o loʻo i ai se faʻamaopoopo saʻo i le va o le gaʻo o gaʻo mai meaʻai ma le maualuga o le toto toto. E tusa ma le 1000 mg o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le aso. A maeʻa ona faʻataunuʻuina lona ola, o le a faʻaaogaina le tino mai le tino.

Faʻafitauli e tulaʻi mai pe a faʻaitiitia le tele o le gaʻo e sili atu nai lo le faʻatagaina o le tau poʻo le fausaga o le ate ua faʻalavelaveina. O loʻo maua i luga o puipui o le toto totoga o meaʻai. Faatasi ai ma le lava o le faaputuputuina, o pepa o le cholesterol e fai ai le vaapiapi o le lumenia o le vaa, ma mafua ai suiga tetele.

Sapalai o le Cholesterol e teuina i le tele o masini. E masani lava, e oʻo atu i le 10% o loʻo teuina i luga o puipui o maʻa.

Le mafutaga o maʻi o le ate ma cholesterol

Suiga i le fausaga o le ate e oʻo atu ai i le soliga o le faʻasologa o le cholesterol. O le faʻaogaina o le faʻaogaina o siama e suia ai le tusiata o le okeni, ma mafua ai fibrosis. E tele taimi e tutupu ai suiga fesuisuiai i luga o le tala o vailaau oona ma le ava malosi.

O le a le mea e tupu i lipids pe afai e taofia le galue e pei ona masani ai:

  • Hepatocytes e le o ni auala e faʻapipiʻi ai le kulimi pipi i le tele o aofaiga,
  • o le maualuga o le lipoproteins lipoa o le mamafa e maualalo,
  • Faʻaleagaga o le suiga o le toto: faʻaopopo le viscosity o le toto, o loʻo i ai le lamatiaga o le thrombosis,
  • lipoproteins e faʻapipiʻi i luga o le tinatelamu, faia o faʻamau,
  • o le lumanaʻi o le vaa e vaeluaina
  • Atherosclerosis e atiina ae ma ona taunuuga uma.

O le faʻaaogaina o le bile e faʻatele ai fibrosis. O le cholesterol i le gaʻo e faʻamalosi, gallstones.

Faʻaleagaina o le High Sterol

O le solia o le faʻaaogaina o lipid mai le ate e fesoasoani i le lafoaʻiina o luga o puipui o toto toto. O le faʻaaliga autu o le atherosclerosis. O le ate e maua ai le tele o le cholesterol, lea e faʻaosofia ai le tele o suiga faʻaleaga:

  • Faʻailogaina o le puipui o le cell: o le membrane e faʻapupulaina le tele o le cholesterol, e avea ma mea eleelea, e le faʻafefe i meaʻai, o le cell cellular age, ua leiloloa ana galuega.
  • Laʻau lipids "faʻafefete" le ate, pancreas, faʻapipiʻiina o vaʻavaʻa. Suiga malosi o sela e tupu. O tagata maʻi na mafua ai le toilalo o le ate, enzyme pancreatopathy.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maualuga o le cholesterol e fai ai se liʻo mataʻutia. O se tasi faʻamaʻi e faʻamalosia ai le faʻaalia o isi ma le isi itu.

Tulaga masani o cholesterol, bilirubin, alkaline phosphatase

O nei faailoilo e vavalalata vavalalata le tasi i le isi. O le faateleina o le bilirubin o loʻo faʻaalia ai le ogaoga o le mu. O le faateleina o le gaoioiga o enzymes o le ate o loʻo taʻu mai ai se viology o le maʻi. O le alkaline phosphatase e faʻateleina pe a tapunia le pulelelele, ma fai ai le cholestasis i le ate.

  • O le toto cholesterol toto e le tatau ona sili atu i le 5.2 mmol / L,
  • LDL e oo i le 4.12 mmol / L, VLDL e oo atu i le 3 mmol / L,
  • O le maualuga o le HDL i fafine e tatau ona le itiiti ifo i le 1.15 (sili atu le sili atu i le 1.68), ma i le sili atu i le 0.9 (sili atu ma le 1.45)
  • Aofaʻi o le bilirubin i tagata matutua e oʻo atu i le 21, faʻatonu - e oʻo i le 5, tuusaʻo - 75% o le aofaiga atoa,
  • Alkaline phosphatase i fafine e 35-104, ma i tane 40-129.

E faʻapefea ona tausia lau cholesterol masani

Ina ia faʻamautinoaina lipid metabolism, e tatau ona "faʻamama" le ate. O tagata maʻi ua faʻamatalaina se susu ma fualaau faisua. Pectins, fiber o loʻo maua i fualaau faisua, faʻaleleia ai peristalsis. O le fuaina o mea o loʻo i totonu o le intestinal ua faʻateleina ma le lafoaia o oloa faʻaleagaina. O oloa gaosi o vailaau masani o vailaau. Puipuia o loʻo i totonu o le susu ma le faʻaaogaina o toxins.

E faʻaaogaina le faʻamaʻiina o le sao ole hypochondrium. O le faʻaleagaina o le paʻu e mafua ai le faʻafefeteina o le toto, lea e faʻaleleia ai le faʻamamaina o le ate. O gaoioiga faaletino e lafoaia ai le tino, e faaosofia ai le tafe o le talo.

Acupuncture, e mafai foʻi e massage ona fesoasoani e faʻaleleia le gaioiga o le gallbladder.

Afai o le togafitiga e le aoga, o togafitiga o loʻo faʻamautuina togafitiga fualaau. O le taotoga e le aoga. Faʻatasi ma le cirrhosis o le ate, o loʻo faʻaaogaina se totoga o le okeni.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Aafiaga aoga mo le tino o le tagata

I totonu o le tino o le tagata, e leai se mea e le mafaamatalaina mai le fanau mai. Ma e tusa lava pe na faia e le natura se faʻalavelave faʻapitoa, o lona uiga o se gaoioiga faʻamaonia ma aoga o lea mea e taua tele:

  • O se vaega tāua lea e faʻatinoina ai faʻataʻitaʻiga o meaola oona: o gaʻo kulimi o loʻo faʻapipiʻi i le ate. O loʻo aʻafia i latou i le gaosiga ma le gaʻoina o meaʻai gaʻo.
  • Le taua tele o le matafaioi a le cholesterol i le faʻamalosiina o siama faʻamalosi o soʻo se okeni. Na o le cholesterol e maua ai lo latou malosi, malosi ma le vaivai.
  • I totonu o le tino, o loʻo faʻasalalau mai ai le musika elele - o se hormone feusuaʻiga e tatau ona faʻatonuina, tausia se tamaititi, soifua maloloina ma le matagofie o tamaitai. O susu o susu e mauʻoa i le cholesterol. O le mamafa o le mamafa o le mamafa e le fautuaina i le vaitau aʻo leʻi faia ni taʻavale, ona o le a faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol ma le gaʻo, lea o le a aʻafia ai le paʻu o le gaosiga o le estradiol. O se iʻuga, vaʻa pisia, lauulu lauulu, fao, ponaivi mago ma sooga.
  • A aunoa ma lea mea, o le aotelega o le vailaʻau D, hormones o slander, o hormones o feusuaiga o le a le faia.
  • O se tasi o elemene elemene o sela o le taulaʻau ma le faiʻai.
  • Na te faatumauina le maualuga o le vai i sela ma feaveaʻi meaʻai e ala i siama.

O le maualuga o le cholesterol i se tagata soifua maloloina e tausia pea i se aoga tumau ona o faiga faʻafomaʻi totoga. I le taimi lava e tasi, o le mea e taʻua o le cholesterol meaai e sau i meaai, ma o le tino o lona tino e gaosia mai gaʻo ma gaʻo.

O le masaniga masani o le cholesterol (0.6 g), e maua mai i meaai, e masani lava e le afaina ai le maualuga i le toto, ae o lona faaaogaina i luga o le masani e mafai ona afaina ai fua o le fale, aemaise lava i le le atoatoa o le tino i le tino.

Faʻafefe i vaʻa toto

Afai e faʻavaivaia le metabolism, e faateleina le numera o le lipoproteins maualalo, i le faasologa, o le numera o le HDL e faʻaitiitia foʻi, lea e oʻo atu ai i le tele o faʻaopoopoga o le cholesterol i totonu o vaa ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate. O lenei mea mataʻina e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tino. Paʻu e faʻaitiitia ai le gaoioi o pa puipui lapotopoto, ma faʻaopoopoina, faʻaitiitia le taofiofia ma le faʻafefeteina o le pa.

O le faasolosolo faasolosolo o paʻu e taʻitaʻia ai le totoina o paʻu o le toto e poloka ai le toto e ala i le taua tele o gaʻo, vaʻa, ma le aorta. O lenei tulaga e taʻua o le thromboembolism, e matua faigata lava, ma e masani ona manaʻomia ai le faʻaogaina o fomai tipitipi.

Faʻatupulaia tele o lipoproteins i le tino

O meaai le lelei e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto, o le faʻaitiitia o toto toto, o latou gafatia ma le amio. Pipi ma pipi, mea manogi ulamalie ma oloa gaosi susu: pata, kulimi 'oʻona, kulimi o loʻo i ai se fua faʻatupulaia.

Nai lo meaola manu, e tatau ona e faʻaaogaina le suauʻu manogi e le faʻamatalaina e aofia ai lecithin ma faʻaitiitia ai le cholesterol leaga.

O meaʻai talafeagai o le ki i le umi o le ola ma le soifua maloloina

Afai e te 'ai mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol i le faʻaogaina lelei, o le a le afaina ai se tino ola maloloina ma o le a le afaina ai taunuuga. E filifili e tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi pe o fea mea e manaʻo ai.

Ae ui lava i lea, e le tatau i se tasi ona le amanaiaina fautuaga a le au fomaʻi:

  1. Laʻau mumu ma iʻa,
  2. Laʻau vevela vevela ma le lafumanu,
  3. Pou ma turuki (paʻu),
  4. Laʻu suamalie fou
  5. Musika
  6. Porridge ma le paluga mai fatu,
  7. Fualaau faisua, fualaau aina ma vine.

Cholesterol i le tino o le tagata e taua tele i le puipuiga o sel ma faia ni faiga taua. Ae ui i lea, o lona maualuga o le toto e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa, aemaise ile matua. Faatasi ai ma lona faʻaopoopoga, e tatau ona e mafaufau e uiga i le toe iloiloina o meaʻai, paʻu, sui olaga ma toe iloilo mea taua.

High cholesterol

I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o le faʻaogaina o se vailaʻau i totonu o le toto, e leloaina e se tagata suiga, o lona uiga e le o faʻanatinati e faia suʻega ma togafitiga. Ae ui i lea, o le maualuga o le sterol na mafua ai faʻamaʻi e fesoʻotai ma faʻamaʻi faʻasolosolo.

Pe a poloka e le lipid le vaʻa toto o loʻo fafagaina le faiʻai, atonu o le a paʻu le tagata. Afai o le a faʻamalo ia atamotu e tuʻuina ai le toto i le fatu, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le osofaia o le fatu.

Filifili le maualuga o le Cholesterol, e fuafua i le meaai filifilia. Ae le o le faailoga autu lea o le soifua maloloina, e ui lava o le leai o ni meaʻai gaʻo, mea inu ava malosi ma meaʻai e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga. E ese le eseese o mea e iai tagata eseese, e tusa lava pe latou te mulimuli i le taumafa tutusa. E mafua lenei mea i le i ai o se vailaau faʻasolosolo poʻo se faʻamaʻi o le aiga.

Ina ia puipuia le atherosclerosis, fatuga o le fatu ma isi faʻafitauli, e tatau ona e iloiloina au mea taumafa, ia le aofia ai meaai gaʻo ma mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol mai le lisi.

O le faateleina o le mamafa o le tino ua avea foi ma mafuaʻaga o soliga, ae o lenei faafitauli e mafai ona foia ma le fesoasoani o gaoioiga masani masani.

O le lamatiaga o le maʻisuka, ate ma fatu fatugaʻo, o le ovary polycystick, o faʻafitauli o le hormonal i fafine, faʻalauteleina ai le faʻasolosolo.

O foliga vaaia o atherosclerotic plate i totonu o toto toto e fesootaʻi ma le gaioiga masani, o le amataga o le moapo i fafine. O faʻasologa e sili atu ona taatele i alii, ma e masani ona feagai tagata matutua ma faʻafitauli tutusa.

Afai e faaali mai e se tagata ni mea se lua, e tatau ona e popole i lau soifua maloloina ma fesuiaiga i le olaga saʻo.

Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi, corticosteroids, proachins.

Mafuaaga o le Cholesterol Level Change

I le paleni paleni o taumafa paleni, e maua ai e le tagata le 0.3-0.5 kalama o le cholesterol mai meaai e aofia ai gaʻo manu i meaai. Afai e faʻatupulaʻia lona faʻatupulaia, e mafai ona faateleina le maualuga o le cholesterol toto. Ma faʻatasi ai ma tulaga lamatia o aʻafiaga matautia o le a faateleina.

Ae ui i lea, o le aofaiga atoa o le vailaau, na o le 20% e sau mai meaai. Sa matauina e saienitisi faapea i totonu o tagata e masani ona aofia ai a latou meaʻai gaʻo, o le cholesterol levels e masani lava ona fetaui ma le mea sili ona lelei. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le tele o meaai cholesterol, o le tino e faʻafetaui i tulaga i fafo ma faʻaititia ai lona lava gaosiga o lenei mea.

O le mea lea, o faʻamaʻi pipisi e masani ona mafua ai le hypercholesterolemia:

  1. maʻisuka
  2. hypothyroidism - o se faʻaitiitia o le galuega o lauroid,
  3. gasegase fatu - glomerulonephritis poʻo le toilalo,
  4. toetoe lava o faʻamaʻi uma
  5. mala o le pancreatic - faʻafia ona masani ai i le gallstone faamaʻi.

E le gata i lea, o le faateleina o le maualuga o lenei mea e mafua ai le ulaula ma le gaʻo.

Faailoga o le Hypercholesterolemia

O le Hypercholesterolemia lava ia e le faʻaosooso ai i ni uiga. Ae talu ai ona o le cholesterol e taua tele i le biochemistry, e mafai ona faʻaalia o ia lava i foliga o faʻamaʻi o le cardiovascular, nervous, endocrine ma isi tino.

O le mea lea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi:

  • tiga o le ulu
  • tachycardia,
  • puupuu le manava
  • lele i mata
  • le popole ma le moe,
  • faanenefu vaaiga
  • soona inu tele
  • foliga faasee
  • toto le toto.

E maitauina o faʻamaʻi, o le falemaʻi lea e aofia ai faʻamatalaga faʻaalia, e mafai ona avea ma taunuuga o le maualuga o le cholesterol ma lona mafuaaga.

Faʻailoga

E fautuaina ina ia faia suʻesuʻega e fuafua ai le cholesterol ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga, amata mai i le 25 tausaga. E mafai ona e mauaina le faailo pe a fai se suʻesuʻega o meaola, ae o le tali sili ona auiliiliga e mafai ona maua i le lipid profile.

Muamua, e faʻaalia tonu le aofai o le cholesterol, lea e masani ona suia i le 3.9-5.2 mmol / L. Afai o le faailoga e oʻo atu i le 6.5 mmol / L, e maua ai le hypercholesterolemia laiti, o le maualuga i le 7.8 mmol / L o loʻo faʻaalia ai se foliga talafeagai, ma o mea uma i luga atu o lenei tau e oʻo atu i le vaega o le hypercholesterolemia ogaoga.

Lona lua, o le lipid profile e faʻaalia ai le aofaʻi o triglycerides i le lautele. I tane, o se tulafono, e tele naua: e oʻo atu i le 3.7 mmol / L, i fafine - i totonu o le 3 mmol / L.

O le fua o maualuga lipoproteins maualuga ma maualalo. E masani lava, e tatau i tamaitai ona 1.9-4.5 mmol / L lipoproteins maualuga, ma 0.8-2.8 mmol / L maualalo. I tane, o tulaga faatauaina e 2.2-4.8 mmol / L ma le 0.7-1.7 mmol / L, i le faasologa. I totonu o falemaʻe eseese, o tulaga masani masani e mafai ona suia laʻititi.

O togafitiga o le hypercholesterolemia e tatau ona faamalosia. A leai, o le lamatiaga o taunuuga matautia, e oo lava i le oti, e faateleina tele.

E ui i le mea moni e na o le 20-25% o le cholesterol e sau ma meaai, e taua mo se tagata na feagai ma se faʻafitauli faapena e suia ai le taumafa. Faatasi ai ma sina siitaga laitiiti o faailo, o lenei auala e mafai ona aoga.

Aua le fiu gaʻo atoatoa. Ae o la latou aofai i taumafa i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 25-30%. Ina ia saʻo le fuaina o latou fuainumera, e manaʻomia lou faʻaaogaina o polokalama faʻapitoa poʻo le faamaumauina uma o kalori e 'aina, ona faitau lea o proteins, fat and carbohydrates o loʻo aofia ai.

E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo fualaʻau. E tatau ona faʻatapulaʻa gaʻo manu, aemaise lava gaʻo gaʻo, lea e maua i meaʻai vave, margarine. Ina ia le faʻaitiitia le aofaʻi o polotini e sau ma meaʻai i totonu o le tino, e tatau ona e 'ai atili i iʻa mumu, iʻa o le sami, puʻamuʻu. Se numera tapulaa faatagaina: vela, susu, moa e leai se paʻu. E tatau ona aofia ai le tele o fiva i totonu o le lisi, lea o loʻo maua i fualaʻau, fualaau faisua, fualaau aina ma vine.

O le vave ma sili atu ona faʻamatalaina mo le togafitiga e tuʻuina atu e fualaau e faʻaitiitia ai le cholesterol toto. E i ai o latou aʻafiaga, pei o soʻo se vailaʻau, ae o le musu e ave i latou ua afaina i aʻafiaga ogaoga. E le gata i lea, o loʻo i ai kulupu eseese o fualaau faasaina, o lea e maua ai e le tagata le avanoa e filifili ai le sili ona talafeagai mo ia.

  • O tulafono e sili ona taatele o vailaʻau mo le hypercholesterolemia. Latou te gaoioi ona o le solia o le syntherol synthesis ma le fesoasoani o enzymes faapitoa. Pe tusa ma le 2 vaiaso o togafitiga, o le maualuga o le vailaau e pa'ū i le 60%, ae a maeʻa, e toe tulai. O le mea lea, e tatau lava ona e inuina le fualaau faasaina, ae e taua le filifilia o le metotia sili ona lelei. O le pito sili ona taatele o le aʻafiaga o le vailaʻau o le maso maso.
  • Fitirate o fualaau ia e faateleina ai le maualuga o lipids maualuga, e mafua ai ona faʻaititia le numera o liproproteins maualalo. O vailaau mai lenei vaega e le mafai ona faʻaoga faatasi ma statins, ma e iai foi se lisi matagofie o aʻafiaga o le itu, o lea i le faiga e masani ona faʻaaogaina.
  • Sequestrants of acid acids - fualaau e mafai ai ona e aveesea le cholesterol mai le tino e ala i le manava. O le tele o taimi latou te faʻaaogaina faatasi ai ma fuainumera i le hypercholesterolemia, pe a oʻo ina itiiti le aʻafiaga o statins ina ia mafai ona aveese le tagata maʻi mai le vaega maualuga mo le atherosclerosis.
  • O le inhibitor absorption o le cholesterol o se vailaʻau e puipuia ai gaʻo mai le gauai i totonu o le manava. O le mea moni, o le fualaau faasaina o se tagata e faʻaititia le aofaʻi o gaʻo i le taumafataga, aua pe a ave le vailaʻau latou te o ese mai le avanoa faʻasaʻo, e mafua ai le faʻavaivai. O se vailaau masani e masani ona faʻatonuina mo le le faapalepale i fuainumera. O lo latou lelei o se faʻalavelave vave vave, o lona uiga o la latou faʻaaogaina e faʻamaonia i le tulaga o se lamatiaga ogaoga o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Faʻasaga i tua o togafitiga, e taua le mataituina o faailoilo, faia o se lipid profile a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le ono masina. Ua faaopoopo atu i ai: niacin, Omega-3 ma Omega-6, vitamini E.

O vailaʻau faʻapitoa e maualalo le aoga faatasi ai ma se lisi matagofie o faʻasalaga, o le mea lea e seasea ona faʻaaoga. E i ai le faʻamaoniga o le aoga o suauu masani, ae atonu o le a le tutusa i latou i fualaau faasaina. O fomaʻi fautuaina le suʻeina o le vailaʻau filifilia, ona fai ai lea o se malologa puupuu, lea e mafai ai ona e inuina suauu, mo se faataitaiga, o le kulino.

Puipuiga

E le mafai i taimi uma ona puipuia le hypercholesterolemia, talu ai o le meaʻai ma le olaga ola e afaina ai le tulaga o lenei mea. Ae ui i lea, o se soifua maloloina lelei e fesoasoani e faatumauina ai galuega a tino uma, o le mea lea o le a faʻaitiitia le tulaga lamatia o le atiaeina o togafitiga, lea o le a faateleina ai le cholesterol.

O le lisi o fautuaga e uiga i le siitia o le cholesterol e aofia ai:

  1. paleni paleni
  2. tausia le mamafa i totonu o le numera masani o le tino,
  3. teena o le le atoatoa o le tino,
  4. togafitiga o soʻo se maʻi faʻamaʻi i le tino,
  5. suʻesuʻega masani a le fomaʻi e suʻe ai suʻesuʻega toto.

Cholesterol e aoga tele mo le tino, ae afai e te le mulimulitaʻia lona tulaga, ona o le mea e taua i le biochemistry tagata, o le a avea ma se fili e ono faʻaitiitia ai le lelei o le ola.

Tulaga lamatia o tau maualalo

E pei ona taʻua muamua, e lua ituaiga cholesterol. O se HDL lelei e faʻaaogaina mea leaga e ala i le felaʻiaʻi i le ate, i mea o loʻo gaosia ai ma faʻaolaina saʻo.

O se mea leaga leaga e alu i le isi itu mai le ate, e pipii i luga o le toto toto ma fai ni fuifui e tupu aʻe i ni atherosclerotic plate. E faasolosolo lava, o ia mea e faʻaaogaina ai le tino, e oʻo atu ai i le vavalalata o le vavalaʻau o arteries, ma e mafua ai se faʻamaʻi matautia o le atherosclerosis.

Faʻatasi ma faʻafitauli cardiological poʻo faʻamaʻi ate, e taua le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o ipu cholesterol. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga laulau faʻapitoa, lea e taʻu mai ai le taua ma le leaga o oloa.

O le faateleina o le cholesterol ua faamauina pe a amata ona sili atu le numera i le masani o le 5.0 mmol / lita.

Togafitiga ma le tele o fua faatatau

Ua faatonuina e le fomai ni togafitiga faafomaʻi, e aofia ai vailaau faafomai, togafitiga faa-aganuu, faamalositino faaletino, ma se taumafataga maloloina. Faatasi ai ma le fesoasoani o taʻaloga poʻo taʻaloga, e mafai ona e aveesea le gaʻo sili atu e sau i meaai. Malamalama ma savavali i aso taitasi e sili ona aoga.

O le i ai i le ea fou ma le gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le muscle, e mafua ai ona sili atu ona galue malosi toto toto ma e le faatagaina ai le filogia. Mo tagata matutua, e taua le faʻaauau pea ona faia ni faʻatinoga e aunoa ma le taofiofia, matauina o le fua.

E masani lava, o le ulaula tapaa o se mafuaaga tuusaʻo o le atherosclerosis, o lea e tatau ai ona e lafoai le masani leaga ma tausia le tulaga o totoga i totonu. O le ava malosi e mafai foi ona aoga i nai tootoo, ae e le sili atu ma le 50 g malosi ma 200 g vai inu ava e mafai ona inu i le aso. I le maʻisuka, e sili atu ona lelei le teena o lenei auala e puipuia ai.

O le lanu uliuli ua suia i le lanu lanumeamata, o lenei mea o le a faamalosia ai puipui o toto toto, faʻaitiitia le fua o mea leaga faʻasaina, ma faateleina le HDL. E mafai ona e puipuia le faʻapipiʻi o le cholesterol faʻatasi ai ma le fesoasoani a le moli, apu, kukama, kāloti, paluga, kapisi e faʻamaina le suavai.

O le faʻaopoopoga o le faʻasologa o le cholesterol e mafua mai i meaʻai e pei o fatuga, masini, caviar, kulimi moa, pata, sisiva ulaula, mayonnaise, aano o manu. E taua le mafaufau e leai se sili atu i le 300 mg o se vailaʻau e mafai ona 'ai i le aso.

O le mea e le tatau ona sili atu i le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e faʻaitiitia le taumafa i vai inu, fualaau faisua ma fualaau suamalie fou, olive, sunflower ma le suauu o sana, vela, lapiti, moa. O fua o le saito, keke poo le oat, fualaau aina, iʻa iʻa, legumes, garlic o le a fesoasoani i lalo ifo o fua.

I le mataupu ua le amanaiaina, pe a le aoga le taumafa paleni ma gaioiga faaletino, e faatonuina e le fomaʻi fualaau. O vailaʻau e filifilia, e fuafua i le tulaga lautele o le maʻi ma uiga o le tino, e le taliaina e le tagata lava ia fualaau.

O tulafono e avea ma fualaau autu, e aofia ai Simvastatin, Avenkor, Simgal, Simvastol, Vasilip. Ae o ia togafitiga e mafua ai le tele o aafiaga i le itu o le edema, fomaʻi, o se mea e le afaina ai, o le faateleina o le lamatiaga o le le fanau mai, o le gaogao o le gaʻo.

O le galuega o le tuʻuina atu o le cholesterol i tagata e maua i le maʻisuka o loʻo faia e Lipantil 200M ma Tricor. Faatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaaogaina, o nei sooupu e le gata ina nafa ma le faʻamamaina o le mea oona, ae faʻamalosi ai foʻi le uric acid. Ae o nei fualaau oona ua solia pe afai ei ai se allergy i peanuti poʻo se maʻi faʻamaʻi.

Faaaoga faʻaeteete ma Atomax, Liptonorm, Tulip, Torvakard, Atorvastatin. O vailaau faapena e aofia ai foi i fuainumera ma e mafai ona mafua ai ni taunuuga le lelei, e ui lava i le togafitiga faafomaʻi.

A oʻo ina maualuga atu le maualuga o le cholesterol, o togafitiga e faia e Krestor, Rosucard, Rosulip, Tevastor, Acorta ma isi vailaʻau o loʻo aofia ai le gasegase galue malosi. O le togafitiga e faʻamautinoa i nai togi.

I le avea ai o se faʻaopoopoga, e fautuaina e fomaʻi le tagofia o vitamini ma mea taumafa, latou te faʻamaonia le tulaga lautele o le maʻi, aua neʻi faatagaina le fausia o cholesterol leaga ma leai ni aʻafiaga.

O le tagata maʻi e faʻamatalaina le Tykveol, Omega 3, SitoPren, gaʻo siama, vitamini o le vaega B.

Le lava cholesterol

E i ai tulaga pe a maualalo le cholesterol ole maʻi. O se togafitiga lea e afaina ai foi le setete o le soifua maloloina o tagata.

E iai foi se mea tutusa e mafai ona matauina pe afai o le tagata maʻi e le atoatoa i le gaosia o le pulu bale ma le hormones sex. Mo le toe faʻafouina o sela mūmū mūmū mūmū po o sela mūmū mumu, e manaʻomia ona e faʻatumu le le lava o le lipoproteins e ala i le taumafa o meaai e maua i le cholesterol.

A leai, o le soliga e taʻitaʻia ai i vaivaiga, faʻasalaga o puipui o arteries, faamanualia, vave le vaivai, faʻaitiitia le tiga o le paepae, faʻavaivaia o le puipuiga o le tino, faanoanoaga, faʻaleagaina o le faʻaleleia o le tino.

O le lipid metabolism o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga