Atherosclerosis faʻamalolo

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o faaputuga cholesterol e faʻaputu i luga o puipui o toto toto, faʻaitiʻitia ai le lumanaʻi vascular, ma faʻalavelave ai le tafe toto i totonu o gaioiga ogaoga taua. Ole faʻalavelave sili ona faigata o le atherosclerosis o le thrombosis vascular, o le maʻi faʻaleagaina e masani ona maeʻa i le oti.

O fomaʻi e taʻua mafuaʻaga o le faʻamaʻi le le lava o le gaioiga faʻaleagaina, afaina, faʻafitauli o le tino, le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo ma maualuga-kalori. O le vasoconstriction malosi e fesoʻotaʻi foi ma le maualuga o le toto ma se vailaau faʻasolo.

I le tele ma le tele o tagata e mafatia i suiga o le atherosclerotic, o le faafitauli ua maeʻa talanoaina. E tele tagata gasegase e fiafia i le fesili, e mafai ona toe maua mai i le atherosclerosis pe leai? O le a le aoga o fualaau oona o loʻo ofoina mai ia i tatou?

Faailoga o togafitiga

O le atherosclerosis e faʻaalia e ala i le televave o veins, arteries, o se faʻaopoopoga i totonu o latou laulau i totonu. O le faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaputuina o se mea maualalo, o le gaʻo-pei o le tino i le toto. O le mea sili e lamatia ai le faʻavaeina o toto, o le solia o le toto toto.

E mafai ona faʻasoa auala i totonu o soʻo se 'upega tafaʻilagi: vae vaivai, muso o le fatu, faiʻai, inumaga, ma le koluma. I le avea ai o se tulafono, e afaina ai vaʻa lilo.

E tatau ona e iloa o le atherosclerosis i le taimi muamua e le lagona lava e ia lava. O faʻamatalaga faapitoa e aliali mai i taimi mulimuli o le faʻamaʻi, pe a oʻo i le taimi ua matua afaina ai vaa.

O faʻamaoniga o fomaʻi faʻamaʻi e aofia ai:

  1. tiga i totonu o le loto,
  2. vavao
  3. tinisitus
  4. faafitauli mafaufau
  5. toto maualuga

O le isi mea mataʻutia o le a vave ona paʻu i le mamafa o le tino, tiga i vae, pito i lalo, leai se mafuaʻaga vaivai, vaivai.

O le localization o faʻamaoniga e masani lava ona faalagolago i totoga afaina, le ogaoga o le maʻi.

Faʻatau togafitiga

I aso nei, o se fofo atoatoa mo le atherosclerosis e le mafai, ae o loo i ai le tele o fualaau e fesoasoani e lagolago ai le tino. O le sili ona lelei o nei mea: o statins, fibrates, acidic nicotinic, anticoagulants.

O le faavae o fuainumera o lovastatin, simvastatin, atorvastatin. O vailaʻau e fesoasoani i le faʻavave ma le faʻaitiitia o le aofai o cholesterol e ulufale atu i sikuea.


E mafai e papalama ona faʻamavae faʻamalosi atherosclerotic muamua, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le thrombosis.

O le Nicotinic acid e maualalo ai le cholesterol, triglycerides (maualalo o le cholesterol), lea e faʻapupulaina ai le maualuga o le gaʻo lelei. O tapenaga o meaola o Nicotinic e le fautuaina i le i ai o faʻamaʻi ogaoga o le ate.

Fibrates e manaʻomia e faʻaleleia ai le kulūkose metabolism. O vailaau e tatau ona ave mo maʻi ma:

  • maʻisuka
  • mamafa tele
  • se tele o triglycerides.

Feterate galue lelei e faasaga i le atherosclerosis, e faʻaaogaina i le tuufaatasiga o le vailaʻau nicotinic. Afai e maua le maʻisuka i le fuainumera o le initaneti, ua faatonuina o ia i se fualaau oona mo le faʻamalosiina o le suka. E le gata i lea, e tatau ona e inuina ni meaʻai e vevela le toto.

A fai togafitiga, aua le faʻamoemoe e aveesea le atherosclerosis e aunoa ma le faʻaauau i se olaga ola maloloina. A aunoa ma lenei mea, e le mafai ona toe maua mai le maʻi. Pe a faatulagaina le togafitiga e faasaga i le atherosclerosis, o le meaai e le taua tele. O le a tatau ona faʻamavae atoa meaʻai e maua i le cholesterol mai le meaʻai. Latou te aveesea manuʻa manu, moa moa, kofe malosi masani, lauti uliuli, koko ma sukalati i le maualuga.

O le aofaiga o vitamini B, o le acid ascorbic ma le iodine e tatau ona i ai i le taumafataga.

O le tele o nei vailaau o loʻo i ai i le suka, pi, nati, ituaiga uma o kapisi, fualaau faisua, ma fualaʻau suamalie.

Faiga togafitiga fomaʻi


Ina ia faʻafesoʻotaʻia soʻo se togafitiga, e manaʻomia foʻi isi fualaau faʻapitoa. Faʻafeagai ma le atherosclerosis, e aoga le faʻaaogaina o le buds birch fou. Ave le 5 kalama o meafaitino, sasaa le 200 ml o le vai kuka, mo le 15 minute, taofi ile vai vai. O loʻo faʻaosoosoina le meafaigaluega mo le 1 le itula, faʻapipiʻiina i le susu, ma ave i le afa afa i le taimi lava e uma ai.

E mafai foi ona togafitia oe i le hawthorn, e tatau ona e aveina le 5 kalama o fugalaau mamago, sasaa se ipu vai inu, ia tumau i le vai vai mo le 15 minute. Pe a mālūina le oloa, e faʻamamāina, ave i le afa afa i le afa afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga.

O le lanu o Buckwheat o le a fesoasoani e taulimaina ai faʻamaoniga o le maʻi, sasaa se sipuni tele o le mutia ma se ipu vai inu, ia faʻamalosi mo 2-3 itula i lalo ole tapuni tapuni. E inu faatolu i le afa afa i le aso. E faʻatagaina e faʻaopopo se vaega itiiti o fualaau mamago i lenei lauti, o le a fesoasoani le laau i le faʻamaonia o le moe ma faʻaitiitia le toto maualuga.

Mo ia lava faamoemoega, elecampane e faʻaaoga, o le fua e faigofie: ave le afa o le lita o vodka, faʻaopoopo le 30 kalama o elecampane, faʻaosooso 40 aso.

O le vailaʻau e ave 25-35 toʻasala aʻo leʻi 'ai. O le faʻaaogaina autu o le metotia o le mafai lea ona vave faʻaitiitia le tele o tiga ogaoga.

O aʻa ma lau o vao vao fesoasoani e fesoasoani i le fofoina o le tele o cholesterol. O meaʻai e gaosi, faʻamaligiina i vai inu, faʻaauau le 1 itula. E tolu taimi o le tuufaatasiga i le aso. O fualaau aina ei ai lona malosi malosi, ma vave ona aveesea le cholesterol sili atu.

Mo togafitiga saogalemu o faaaliga o le atherosclerosis, o aniani ua faʻaaogaina. O le sua o le fualaau aina e ave i le tutusa tutusa ma le meli masani, ave sina sipuni 5 taimi i le aso. E mafai foi ona faʻafefiloi ia i luga i le suka. O le umi ole togafitiga e 1 masina.

Le faʻamamaina o le namu spasms, faʻaleleia le faia o le faiʻai, faʻamalo le leo malosi i le ulu ma le vevela, e tatau ona faʻaaoga le vai:

  1. sipuni o le vao e sasaa ai se ipu vai inu,
  2. tumau pea 24 itula
  3. aʻafia e ala i le susu.

O le lelei o le limon balm i le leai o ni faʻasalaga, o le aʻafiaga o le atiaʻe o aʻafiaga leaga, o mea e oso ai le allergies e toetoe lava a leai. E mafai ai e oe ona faʻaaoga le laau mo se taimi umi.

Mo togafitiga, e fautuaina e fomaʻi e faʻaaogaina e le maʻisuka ia afu o le rosa (fou pe malogo). O mea e faʻaaogaina o eleele ia e faʻaaoga ai se mea e fai ai le kofe, sasaa i totonu o se koneteina o le 500 ml, sasaaina i le lua vaetolu ma le ava malosi po o vodka

O le meafaigaluega na faʻaosoosoga mo le 2 vaiaso i se nofoaga pogisa, mai lea taimi i lea taimi le luluina malosi. E tatau ona e inuina le tincture mo se maʻisuka 20 goʻese i le taimi, e mafai ona e togiina i luga o le fasi suka, sina vaega o le meli.

Afai oi ai se manaʻoga, latou te saunia foi se faʻasologa faʻamalolo. E tatau ona e suʻeina i le 5 mataʻu, faʻaopoopoina lemu le fua i le 100 mataʻu. A oʻo mai lenei tulaga, o le aofai o tupe o loʻo faʻaitiitia lemu. O le atoaga o togafitiga e toe faia pe a uma le masina.

O se isi metotia ua faamaonia ai ia lava - o le faʻaaogaina o le aʻa o le aʻa poʻo le paʻu o Eleutherococcus. O mea laititi e seleseleina i le amataga o le tautotogo, pe a faʻaalia se gaioiga malosi o le sua i le laau. O le fualaau faasaina ua tauanau pea le ava i le fua faatatau o le 1 i le 1 seia oʻo ina maua e le tinio:

  • matagofie lanu uliuli
  • manogi manogi
  • tele.

Mo togafitiga lelei, o le vailaʻau e ave 30 silu i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.

O lenei metotia o togafitiga e fesoasoani e taulima ai faʻaleagaina o le aorta, cardiosclerosis. E le gata i lea, e mafai ona faʻaititia le cholesterol maualalo maualalo, faateleina le leo o le tino, faatinoga. A maeʻa se togafitiga, faʻalogo, faʻalelei le faʻaleleia, ma vaivai le faʻaitiitia.

I le taimi o togafitiga, e fautuaina e fomaʻi le maʻisuka ia aua nei galo le agavaa o le fausiaina o aso masani, o se paleni paleni. E tatau ona 'ai meaai ma:

  1. maualalo i le cholesterol leaga
  2. le tele o vitamini, fiber,
  3. maualuga le maualuga o gaʻo susu gaʻo.

O se ituaiga auala taua e fetaui lelei mo nisi tagata gasegase - latou te inu pati pateta fou i aso uma i luga o se manava gaogao. Mo le kukaina, latou te ave le pateta, fufuluina i totonu o le vai vevela, ma faʻagogo i se solo pepa.

A maeʻa lenei mea, e faʻapipiʻi le pulumu i luga o se laulau lelei, ona tuʻuina atu lea o le masini i le gaosia, faʻasusu le sua. Aʻo sauni, ua inu le oloa i mea suamalie, e le mafai ona inu le sua. Ina ia maua le iuga, e tatau ona inu le pateta mo le itiiti ifo ma le tele o vaiaso ile laina.

O le faʻaaogaina o isi metotia ua fuafuaina mo le togafitiga o le atherosclerosis o toto toto i le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani e faʻaleleia le lelei o togafitiga.

E tatau ona manatuaina o isi auala e tasi e leai se aoga, e tatau ona faia e faasaga i le tala o togafitiga fualaau oona fautuaina e le fomaʻi.

E tauaofai

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le arteriosclerosis o arteries o se maʻi sili ona mataʻutia, i tausaga uma e tele ai le maʻisuka e mate ai. E le gata i lea, o le matua o tagata gasegase o loʻo faʻaitiitia faʻaitiitia, atherosclerosis e le o se faafitauli mo tagata ogatotonu. Ua fai mai polofesa o le soifua maloloina o maʻi ua avea ma se tasi o faafitauli sili ona ogaoga o sosaiete o aso nei.

E taua le faia o suʻega faafomaʻi i se taimi vave e mafai ai, talu ai ona o le maʻi e le o lagonaina e ia mo se taimi umi ma e le afaina. O le puipuia o le faʻateleina o le tulaga ma puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona siaki a itiiti ifo ma le tasi i le ono masina.

  • taʻitaʻia se olaga ola maloloina
  • sili atu ona savali i le ea fou,
  • siitia tele
  • lafoai vaisu,
  • faatulaga se vaiaso mo oe lava ia.

Aʻo leʻi amataina le togafitiga o le atherosclerosis ma metotia a tagata, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, atonu e le o fua uma e talafeagai mo le maʻisuka ma o le a aoga ia te ia. O nisi o fautuaga o isi vailaʻau e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o faʻailoga o le maʻi, e tatau ona manatua i taimi uma.

O le isi faʻataʻitaʻiga o le 'ai e pei o le sukati, kalaka e pei ona mafai ai, aloese mai le ulaula tapaa, tulaga faʻanoanoa. E le afaina le aveesea o le mamafa, aua o le manuʻa leaga e afaina ai le tulaga o toto toto, avea ma mafuaʻaga o isi, e leai ni faʻamaʻi ogaoga o faʻamalosi totoga.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga ua toe iloilo, o le a le mafai lava e le maʻisuka ona afaina i fesili: o ai ua toe malosi mai le atherosclerosis, pe faapefea ona aveesea le cholesterol.

E faʻafefea ona togafitia le atherosclerosis o le a taʻu atu i le tagata tomai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

Atherosclerosis e aʻafia ai vaa o vali eseese. Talu ai ona o le localization o le faʻagasologa, o faʻamatalaga o falemaʻi e mafai ona eseese. O le mea lea, o vailaau faʻatau e faʻatatau i le tulaga ole etiological ma o sootaga uma o pathogenesis e faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis. Faailoga o le faamai o nisi taimi e le o toe i ai. O ana faʻaaliga muamua atonu o se faʻalavelave matuia o le toto (ACS poʻo le taʻavale tetele).

O le faiga o le fausia o le atherosclerosis e faalagolago i le tele o tulaga lamatia o loo i ai se tulaga sili ona taua:

  • solia o le faagasologa o gaʻo gaʻo,
  • tulaga o le physiological poʻo le faʻaleagaina o le puipui o le vaa,
  • uiga faʻamaoni.

E tele suʻesuʻega ua faaalia ai o le maualuga o le toto maualuga, hypercholesterolemia, le nicotine e mafai ai ona osofaʻi le fatu i le 8 taimi pe a faatusatusa i le leai.

I lona faʻavae vailaʻau, o le cholesterol o le lipids. O ana galuega e eseese: o se vaega o nisi o vitamini (D3 - cholecalciferol), hormones (androgens, estrogens, corticoids), o se tasi o matalatini o le siama.

O le Cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i luga o lela (85%), o le inumaga laitiiti (10%), ma le paʻu (5%): o le tino e tusa ma le 3.5 g o le cholesterol i le aso, 0.3 g e maua mai ai meaai.

O le ate o le okeni lea e tupu ai le gaosiga o le oxidation o le cholesterol, lea e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le kulimi fua. Laititi lipoproteins maualalo ma le maualuga (LDL - beta - lipoproteins, HDL - alpha - lipoproteins) e feaveaiina ai i le tino atoa. Cholesterol faʻasaʻolotoina pe a maeʻa le faʻamafunaina o siama siaki e faʻaaogaina mai i laʻau i ate ate ma le auai o le HDL.

O iina e faʻamaofiofiina ai le meaʻai, ma aveʻesea ma le feces. Afai o le faagasologa o le faia ma le excretion o meaola o le bail e faʻalavelaveina ona o faʻamaʻi eseese, ua tumu le talo i le cholesterol. O maʻa o loʻo i ai, o loʻo tupu ai le maʻi gallstone. O le maualuga o le cholesterol (hypercholesterolemia) e maualuga lona malosi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le atherosclerosis.

E le mafai e le HDL ona taulimaina le avega, o puipui o le vaa e faʻaputuina ai le lipids. O suiga ole atherosclerotic e faalagolago ile aofaiga o le LDL: latou atherogenic, o lo latou alualu i luma (taʻitasi, faʻaitiitia i le HDL) e oʻo atu ai i le faʻavaeina o se plaque i lalo o le endothelial layer of cells, lea e aofia ai le 70% o palasia cholesterol toto.

E taua le amanaʻiaina o le atherogenic index (o le mea e taʻua o le fatufatuga o le sootaga o le cardiovascular, poo mea e aʻafia ai). Ua fuafuaina e pei o le fua o le aofaʻi o le cholesterol i le HDL cholesterol:

  • laʻititi laʻititi - 2, - 2.9,
  • avefeau - 3.0 - 4.9,
  • maualuga - luga aʻe 5.0.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo i ai le vavalalata o le lumena o vaʻa, o le faʻaitiitia o le tafe toto. Faʻavaeina o le atherosclerotic plateque: lipoprotein cholesterol (LDL cholesterol), o isi gaʻo (triglyceride, phospholipids), calcium. O nei palapala e faia i lalo o le mimiti i luga o le nofoaga o le faaleagaina i ona sela. Afai e maualalo le maualalo o le toto cholesterol, e tusa ai ma lea, o le plaque o loʻo i ai foi sina vaega, o lea e tumau ai mo se taimi umi.

Soʻo se vaʻa e faʻapitoa i le atiaʻe o le atherosclerosis, ae o laʻau o le meaʻai ma le lautele e aofia ai le 90-95% o le faʻaleagaina. O lona atinaʻe e tupu i totoga uma o so o se vaega o le tino (faiʻai, vae vaivai, inumaga, fatuga ma isi). O nei suiga e soli ai galuega a le tino. I le atherosclerosis multifocal, o vaʻa o le tele o eria (vaitaele) e aʻafia i le taimi e tasi. O le ata o le falemai e matua eseese lava ma e faigata ona faia se siakiina e aunoa ma ni metotia faapitoa e suesue ai.

Tuuina atu le localization o le liona, faatasi ai ma le atherosclerosis e mafai ona atiina ae:

  • fatu fatu (faʻafitauli ogaoga ma le tumau o maʻi o le fatu fatu, faʻalavelave i faʻalavelave faʻafuaseʻi, fatu fatu),
  • ogaoga o le cerebrovascular (faʻasalaga o le ischemic poʻo le osofaʻiga faʻafuaseʻi le tumau),
  • faʻaleagaina pito i lalo seia oʻo i le gangrene,
  • fesuiaiga o le aorta, toto toto o gaʻo, intestini (faʻapipiʻi fatu o mesenteric vessels).

Atherosclerosis olaga soifua

Ole togafitiga o le atherosclerosis e le gata o meaʻai talafeagai, o le faʻaaogaina o vailaʻau ma le taotoga poʻo le faʻaogaina o se auala malosi. E taua le mataʻituina o le saʻo i aso uma, tuʻuina atu masani leaga, fai galuega faaletino i aso taitasi ma manava le ea fou.

O le faʻaitiitia o le mamafa o le a fesoasoani e faʻaitiitia le gaʻo o le tino, lea o le a aʻafia ai le tulaga o toto toto. O gaioiga faifaipea o le a fesoasoani e faamalosia ai vaʻa ma musele o vae ma taofi le ala o le maʻi, i le noatia ma le fai fuafua i isi fautuaga uma.

Isi auala o togafitiga

Faʻatasi ai ma le vashepes atherosclerosis, o le togafitiga e faigata tele, faaumiumi. O lona faʻamoemoe o le faʻaitiitia o faʻaaliga, faʻalavelave atili ai le atinaʻe o togafitiga. E mafai ona taofi le alualu i luma o le faʻamaʻi seia oʻo ina aliali mai se papa. O le faagasologa o lona atinaʻe e fesoʻotaʻi atu i le ala o le ola, ae le o le faʻamaʻi.O le mea lea, o le teenaina o mea ua fai ma vaisu leaga, o suiga i uiga masani o le tofo, gaoioiga faaletino, ma le usitai i se tasi o taumafa ua i ai le afa o le manuia i togafitiga.

I maʻi ma le atherosclerosis, o togafitiga e faia i le tele o itu:

  • suiga o olaga
  • taumafa
  • metotia faafomaʻi
  • taotoga taotoga.

O le auala e togafitia ai le atherosclerosis vascular, o le faia lea o le faaiuga, ma mafaufau i le fuainumera, le faʻasinomaga o leona. O mafuaʻaga taatele e mafua ai le falemaʻi ma togafitiga o le faʻamaʻi tuusao:

  • toto maualuga
  • ulaula
  • maʻisuka malosi
  • hypercholesterolemia.

O le taumafataga e faʻaaoga i le faʻamalosiina o le puipui vascular, faʻaleleia atili le metabolism o gaʻo.

Ina ia ausia nei sini, e tatau ona e mulimulitai i le tele o mataupu faavae:

  • 15% le faʻaititia o le faʻaogaina o kalori meaai ona o le faʻaitiitia o gaʻo ma gaʻo,
  • taumafa vaevaega masani i vaega laiti,
  • vaiaso anapogi anapogi (fualaau aina po o le siʻi kuka).

O le meaai mo le tele o vaega e tatau ona avea ma fualaau faisua ma fualaau suamalie, faatasi ai ma se maualuga maualuga o pectin. E aʻafia ai le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le manava. O tulafono o taumafa taumafa mo le atherosclerosis:

  1. O le meaai e tatau ona aofia ai lemu: latou te aofia ai le fiva, faʻaleleia le motauli o le intestinal (cholesterol e sau ma feces).
  2. Toa e fautuaina ai ma aano o lapiti, lea e faigofie ona faʻafefe.
  3. Taumamafa meaai e aofia ai lecithin (ate, nati, suauu saito). E faʻaleleia atili ai le gaʻo o gaʻo, e taofia ai lo latou sao i lalo o le epithelium o toto toto.
  4. E manaʻomia foi fualaau suamalie, fualaau aina, currants currants, lea e faʻamalosi ai puipui puipui lapopoʻa faafetai i vitamini A, E, C.
  5. Vagana ai aano gaʻo, meaai kuka, saisi mai le taumafaina, talu ai o le cholesterol e faia mai gaʻo manu. Na o le kukaina o meaai, ae aua le falai pe uʻu.

O le faʻaaogaina o nei tulafono o le a fesoasoani e faʻaitiitia le fualaau o fualaau oona, o le a mautinoa ai le togafitiga manuia o le atherosclerosis.

    Faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le cardiovascular risk. Faʻagasologa Atherosclerosis Treatment (CVR)

Sclerosis o gaioiga o le cerebral: faailoga, togafitiga, togafitiga togafitiga

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

I aso nei, o se faʻamaʻi e pei o le cerebral vascular sclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga autu e mafua ai le faateleina o le pagatia ma le olaga faaletino i atunuu atiaʻe. I lenei tulaga, o le togafitiga o le sclerosis o se tasi lea o faafitauli pito sili ona faigata o loo popole ai tagata mamaʻi ma a latou fomai i aso nei.

Faʻaiʻuga o le sclerosis vascular

O se tasi o mafuaʻaga autū mo le atinaʻeina o sclerosis vascular o totoga ma mamanu uma o le atherosclerotic faagasologa.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le atherosclerosis o se faʻamaʻi masani o faʻamau o gaʻo ma le muscular-elastic type ma le faʻavaeina o le cholesterol ma le gaʻo susu i luga o latou puipui i totonu, lea e mafua ai le tele o suiga i le telefoni, faʻaopoopoga o mea fesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o ni mea faʻapipiʻi faapitoa ile puipui. Mo le mafuaʻaga lenei, o le lumenia o laʻau na faasolosolo malie lava, ona mafua ai ona faʻalavelaveina le toto i totoga uma ma mamanu e maua ai le mana mai lenei gaʻo.

E le gata i lea, o le fesuiaiga atoa o le lumen o le vaa e ala i palakalafa o loʻo taʻua i luga, e mafai, lea o le a oʻo atu ai i le necrosis o gaʻo, okeni poʻo vaega o le tino. E pei foi o le tuueseese o se pepa atherosclerotic mai le puipui o le vaa ma lona malaga i totonu o le toto (embolus), lea e mafai ona poloka atoatoa ai se ipu o se tamaʻi tamai caliber, ma e lamatia ai le necrosis (heart attack), ma le paʻu i le mafaufau.

O ia atherosclerotic plate e mafai ona maua i nisi taimi i tupulaga talavou e 20-30 tausaga, ae o le tele lava o tagata i luga atu o le 50 o latou tausaga e mafatia i lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, e tusa ai ma fuainumera, o le atherosclerosis i tane e 5-7 taimi e sili atu ona taatele nai lo tamaitai.

Mafuaaga o le cerebral atherosclerosis

O le faagasologa o le fausiaina o pepa atherosclerotic e faigata ma telefaceted, e aofia ai le anoanoai o mea ma mea e mafua ai:

  • Vaʻaiga faʻasologa
  • Tigā toto maualuga
  • O le maʻi suka
  • Mafuaaga
  • Fuʻa
  • Male kenera
  • Mea e le lelei
  • Mafaufauga faalemafaufau ma lagona,
  • Soifuaga masani
  • Ma le tele o isi faʻafitauli aʻafiaga ...

Faailoga ma faailo o se ulu ulu

O se faʻafitauli faʻapitoa o lenei faʻamaʻi, o le taimi muamua, o faʻamaoniga o le sclerosis vascular e toetoe lava leai se faʻamalamalamaga ma e masani lava ona tumau e aunoa ma le taulaʻi saʻo o le tagata maʻi, ma o nisi taimi o le fomai.
O loʻo i ai faʻamaufaʻailoga masani o le sclerosis o le cerebral, lea e tatau ona vaʻaia ai se tagata ma mafaufau e uiga i le feutagai ma se fomaʻi. O taimi nei e pei o:

  1. Vaivai,
  2. Manua o le mafaufau
  3. Faʻaleagaina,
  4. Tauvalea
  5. Lafoaia "lago" i luma o mata, tatagi i taliga,
  6. Faʻaiʻuga pupuu vavalalata.

O le tino e aunoa ma se togafitiga talafeagai e le maua vave le vaega talafeagai o le okesene ma meaʻai, lea e oʻo atu ai i le oti faifaipea o nila mama. O lenei faagasologa e mafai ona tupu mo le tele o tausaga ma e le vave gauai atu se tagata i suiga faifaipea i lona tino. I lona atinaʻega, o lenei faʻamaʻi e ala i se faasologa o laasaga, lea e faasolosolo faasolosolo atu i le tasi ma iu ai ina mafua ai taunuuga e le mafaafitia.

Le amataga o le maʻi

O "logo" o loʻo taua i lalo o loʻo taʻu mai ai le amataga o le faiʻai sclerosis:

  • Lethargy
  • Le mautonu le lagona,
  • Faʻaitiitia le faʻatupulaia ma le gauai,
  • Tineni
  • Faitiitia le mafaufau
  • Moega o le moe
  • Faʻitiʻitia galuega
  • O le vaivai ma le ulu tiga.

O se faʻaaliga sili ona taua o lenei laasaga o ni ulu tiga, o lona auai e maitauina pe a ma le 90% o tagata gasegase. O laʻasaga vave e lagona ai latou lagona e ala i le tigaina o le ulu, oomi, o nisi o taimi e osofaʻi ai. I se faaopoopoga, o se lagona o le atoatoa ma le malosi i le ulu e faalavelave. I taimi o vasega e maua ai le mafaufau ma le faaletino, o le tiga e mafai ona faʻateleina, e pei o le atuatuvale poʻo le leai o se okesene (e afua mai le faʻalauteleina o le faʻaalia i vaega e le lelei le vaʻaia, mo se faʻataʻitaʻiga). O nisi tagata gasegase e maua le tiga i le taeao, ao isi e faʻamalosi i le afiafi, o lona uiga, e matua tutoatasi lava mai le taimi o le aso. E mafai ona latou faʻalavelave le moe. O le i ai o ia ulu tiga e mafua ai le ita, le fiafia, faʻaalia le faʻaitiitia o le gafatia galue ma le gauai atu, o le gafatia o mafaufauga ua leiloloa. E masani lava ona i ai i le ulu o le ulu, le pisapisao faʻatasi ma i latou i se tasi poʻo taliga uma e lua. E ui o nisi taimi e pisapisao aʻo leʻi oʻo mai le ulu o le ulu. E mafai e tagata ona faitio i le vaivai ma le leai o se malosi pe a savali.

Mafuaaga

Faʻalauteleina le atherosclerosis e mafua mai ona o le lipid metabolism disorders ma le tele o le cholesterol accumulation. E tupu lenei mea i lalo ole aafiaga o itu nei:

  • genis predisposition
  • afaina
  • ava malosi ma le faʻaleagaina o le nicotine
  • leaga meaai paleni,
  • maʻi faʻamaʻi tumau
  • mataupu o le atherosclerosis i le aiga vave,
  • faʻalavelave masani
  • ogaoga maualuga
  • olaga le taua,
  • familial hypercholesterolemia,
  • silia ma le 50 tausaga
  • maʻisuka malosi.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o faʻaaliga

O le faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi o loʻo atiaʻe lemu. E faʻalagolago i le localization o pusa cholesterol. Faʻamaumau i le gaʻo ma le aorta, o le paʻu o le pusa, le lava o le mānava, fatu le fatu, faʻaleleia o le pito i lalo. Atherosclerotic laulau i luga o vaʻa o le faiʻai e faʻaalia i le tiga o le ulu, mafaufau loloto, mafaufau le mafaufau, mafaufauga, mamanu moe.

O le atherosclerosis o vae e aofia ai faʻamaoniga o le le mautonu o le savali: vaivai, le mafai ona savali mamao, le faʻamaopoopoina le faʻasoasoa, faʻasalalau le tumau. O tagata o loʻo mafatia mai lenei faʻaaliga o le paʻu o le paʻu o pito i lalo, faʻamafanafanaina o vae, faʻaitiitia le lagona, faʻaleleia. E faasolosolo malie ona gau le Trophy ma suia ai uluaʻi suiga.

E mafai ona faʻamalolo?

E tusa ai ma fuainumera o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis e mafai ona faatoilaloina e ala i le tele o auala ma le faasaʻoina o le auala o le ola. O lenei togafitiga e faigata ona togafitia, aua e tele naua taumafaiga e tumau ai le maualuga o le cholesterol masani. E mafai lava ona toe faʻaleleia, ae o le faafitauli autu o loʻo i ai i le tausisia pea o lenei tulaga ma puipuia le toe faʻafoʻi. E mafai e mafai ona e ola faatasi ma faʻamau. Ae o lenei tulaga matautia e ala i le atinaʻeina o faʻalavelave e pei o le faʻaleagaina o le myocardial, o le stroke, o le maʻi papala o pito i lalo.

Auala faasao

O vaega nei o fualaau oona e faʻaaogaina e maualalo ai le cholesterol:

O se tasi o fualaau oona ua faatonuina e faʻamaonia le metabolism o le lipoproteins o le Rosuvasatin.

  • Tulafono Mo se faataitaiga, Atorvastatin, Rosuvasatin, Simvastatin, latou te poloka le enzyme autu mo le tuufaatasia o le cholesterol, lea e fesoasoani e faaitiitia lona maualuga i le toto.
  • Sequestrants of acid acids. "Kolestipol", "Kolesteramin" e fesoasoani i le excretion o triglycerides ma lipids e ala i le gastrointestinal tract.
  • Fiti. "Faʻamamaina", "Gemfibrozil" faʻafoʻi le metabolism o le cholesterol, faʻasalalau lona faʻatonu.
  • Fualaau o Nicotinic. "Nicotinamide", "Niacin" faateleina le maualuga o lipoproteins ma faaitiitia - maualalo.
Toe foʻi i le laulau o mea

Tulaga masani o meaʻai

O le faʻamaonia o meaʻai o se tasi lea o nofoaga autu i togafitiga o le atherosclerosis. E le mafai ona e le amanaiaina, aua o le cholesterol tino e ulu atu i le tino mai meaola manu. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia lona maualuga ma togafitiga atherosclerosis, ua fautuaina e vaʻavaʻai gaʻo, falai, ulaula, gaʻo meaʻai, ava malosi, meaʻai gaʻo faʻaogaina faigofie, ma meaai leaga mai le taumafataga.

E fautuaina le 'ai i fua o fualaau faisua fou ma fualaau' aina, cereals, herbs, meaʻai susu, gaʻo susu - lapisi o le lapiti, moa, toga popo. O mea taumafa e tatau ona paleni i tulaga o vitamini, minerale, elemene ma eletise. E sili le lelei ona 'ai meaai 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. E afa itula ao lei faia se taumafataga, e mafai ona e inu se ipu vai e saunia ai le gastrointestinal tract.

Gaoioiga faaletino

O le savalivali i le ea fou, vaʻalele, aau, savali o loʻo faʻaaogaina e faʻamalosi ai le tino, faʻamaonia le mamafa o le tino, ma faʻaalia lagona lelei. O le mamafa o le mamafa ma se olaga e le tauagafau e saofagā i le faʻalauteleina o le tuʻuina atu o atherosclerotic plate. Gymnastics respiratory, faamalositino o togafitiga, savali i aso uma o le a fesoasoani e taulimaina lenei mea.

E mafai e tagata ona taulimaina le mamafa o le mamafa e ala i taumafa ma gaoioiga faaletino. Faʻaaogaina naʻo vailaʻau, e le mafai ona togafitia le atherosclerosis.

Togafitiga

Cardiologists fautuaina mai auala e ave ai le faʻaaogaina o le cholesterol:

  • Faʻavevesi. O se taʻaloga e aofia ai le toe faʻaleleia o le maualuga o le maualuga o le vaa ma faʻaitiitia ai le faaleagaina o le puipui. E iai auala e faʻaalia ai le angioplasty:
    • Faʻailogaina, o lona uiga o le faʻaofiina o se masini faʻapitoa i totonu o le aluga - o se pulu (fausaga uʻamea), toe fai le tele o le vaa. Pe a faʻalauiloa mai, faʻalauteleina o le siʻosiʻomaga i luga o le nofoaga o le vavalalata i le masani masani.
    • Faʻavavelaina angioplasty. O se taotoga lea e faia ai le 2 mm mimita ma o se pusi e toe faʻaleleia ai le gaʻo ua faʻaofiina.
    • Laisene laser. Lafoaia o le vaʻa mai plaques e faʻaaoga ai le faʻamaʻi o le quartz, lea e liliu ai le tuʻuina atu i carbon dioxide. O le mea lea, e toe foʻi le vaa i le masani.
  • Faʻasologa taotoga. Faʻatupulaia o le faʻamaʻaloga e ala i le faʻalauiloaina o se pusa faapitoa i luga ma lalo o le nofoaga o le cholesterol layers, lea e faʻaaoga ai le siama.
  • Faʻasalaga. O le taotoga e faʻavae i luga o se vaega umi o le aluga ma le aveeseina o papa. O le isi itu, o le toe faʻaleleia o le faʻaauau pea o le toto o loʻo faia e ala i le faʻaaogaina o se "patch" i luga o le puipui lapisi.

O togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis vascular e talafeagai pe a poloka le lumen o le vaa e sili atu ma le 70% o le lautele ma le lamatiaga o le vaʻaia. O le taotoga e le mafai ona faʻaumatia le faafitauli ogaoga, e na o le laveaiina o arteries mai le tele o faaputuga papa. Atherosclerosis e togafitia i vailaʻau masani ma meaʻai.

Lona lua tulaga

A o faagasolo lenei vaitaimi, o suiga i le mafaufau o le tagata e amata ona tupu. O le tagata gasegase e le aoga, le gaioiga, gafatia faalemafaufau e amata ona faasolo malie malie. Manatua le manatua: e galo i se tagata mea na ia faia ananafi, ma o mea e leva ona tutupu e mafai ona manatuaina i tala laiti. Le mautonu le mafaufau, faʻavaivai vaivai,
malamalama i le uiga o le mea ua faitauina, ua malepelepe, tomai fomai ua leiloloa.

O se mea e uiga i le ola i le atherosclerosis

O se tasi o mataupu faapitoa o le atinaʻe o le atherosclerosis vascular o le atherosclerosis. O le masani masani o lenei faʻamaʻi o loʻo maua i totonu o le manava. O le atherosclerosis o le gaʻo e mafua ai le matelaina o siama e mafua ai ona lamatia. I taimi muamua, o ona uiga atonu o le a matua leai lava se tasi pe sili atu le malie.

Matou te fautuaina oe e suʻesuʻe nisi mea auiliili i le atherosclerosis o le aorta ma le fatu.

O nisi taimi e mafai ai e tagata gasegase ona lagona le tiga o le fatafata o loʻo salalau atu i le atterscapular area. Faʻatasi ai ma le atrophy o le faʻapipiʻi o le vaʻa, o faʻasologa o le ato poʻo le aisisi foi e mafai ona fausia i nisi vaega o le aorta. O le tiga e mafai ona tupu ma se anerysm e faalagolago i lona tulaga (faatasi ai ma le gasegase o le alu aʻe o le aorta - tiga o le fatafata, o le vaega e alu ifo-o le tiga toe foi, o le gasegase o le oona - tiga i le tauau, le ua). E le gata i lea, o faʻamaoniga e aofia ai le ulu tiga, fulafula o foliga, o nisi taimi - o le leo o le leo.

O le faʻalavelave sili ona faigata o le anerysm o le faʻalavelave lea o lona faʻamalosia ma le faʻamavaeina mulimuli mai i le taunuʻuga leaga. E faʻatatau i le tele o le anerysm ma le i ai o le maualuga o le maualuga o le maualuga, o le aʻafiaga o lea avanoa ua faateleina.

Faʻailogaina o le cerebral sclerosis

I le maitauina o soʻo se tasi o faʻamaoniga ma faitioga, e tatau i se tagata ona faʻafesoʻotaʻi se tagata suʻesuʻe mai le neurologist o le a ia fautuaina le suʻesuʻega talafeagai, filifili le togafitiga talafeagai ma o le a mataʻituina le atinaʻe mulimuli ane o le faʻamaʻi, lea o le a aafia ai le tulaga o le maʻi.

O le suʻesuʻega o le sclerosis o le cerebral ma le tikeri o le atinaʻe o le faʻamaʻi e masani ona faia e ala i le faʻaaogaina o metotia o ultrasound:

  • O le vaʻaia o vaʻa o le faiʻai ma le ua - faʻatasi ai ma se suʻesuʻega ultrasound, o le setete o toto toto o loʻo i fafo i luga o le ulu ma le ua, faapea foi i totonu o le ulupoo, ua siakiina. O lenei faiga e saogalemu tele ma e le mafua ai se faʻafitauli i le maʻi. O lona umi e tusa ma le 40 minute, a maeʻa faʻataʻitaʻiga, e tuʻuina atu e le fomaʻi se maliega ma lana faaiuga. O nisi taimi e mafai ai ona taʻua le tetea o vaʻa fai mai le neurosonography (o lenei igoa e masani ona maua).
  • O le suʻesuʻeina faʻataʻitaʻiga o se tasi lea o vaega o se ultrasound vaʻaia o vaʻa, e masani ona faia i ni auala eseese:
    1. O le lua-dimensional (B-mode) - e mafai ai ona e vaʻavaʻa lelei i vaʻa ma lapisi o loʻo siomia ai, sei vagana ai i totonu o le ulupoo.Faafetai i lenei faiga, e mafai e le fomai ona aoao e uiga i le tafe toto i totonu o vaʻa o le ulu.
    2. Faʻamatalaga faʻasolosolo faʻaseʻe - faʻatasi ai ma lana fesoasoani, o le toto e tafe i totonu o vaʻa i totonu o le ulutala o loʻo suʻesuʻeina. E le gata i lea, e mafai foi ona faʻaaogaina le vailaau o le faiʻai e suʻesuʻe ai le vailaau o le faiʻai mo le i ai o ni volumetric formations i totonu. Ae o le auiliiliga o faamatalaga i lenei auala e le maualalo ifo i le fuafuaina ma le faʻamaʻi faʻamaʻi foliga o le faiʻai.
  • Angiofiaga o vaʻa gaosi vaʻaia faʻaaogaina se faʻaoga eseese. O le metotia o lona faʻatinoga e pei ona taua i lalo: o le a faʻafeiloaia se vailaau eletise i totonu o le moega lapoa ma i le taimi lava e tasi o ata o le leitio ua ave.

O se tasi o ituaiga o matamataga o toto toto o le angiography resonance angiography (MR angiography poo le IRRI angiography) - o se metotia suʻesuʻega e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o mageta ma eletise eletise. MR angiography e mafai ona faia i le tele o auala - i le i ai poʻo le aunoa foi ma le faʻatonuga o le faʻatusatusaina o fesoʻotaʻiga. O le fea e sili ona taua mo tagata gasegase e maua ai meaʻai e faʻatusatusa ai soʻo.

O se tuufaatasiga o metotia o loʻo i luga ma faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i totonu o le fale suesue, o se faʻailoga ma faitioga a le tagata gasegase e mafai ai e le fomaʻi ona faia pe le faʻatagaina le siakiina o le sclerosis o vaʻa vaʻai ma filifili le togafitiga talafeagai.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

I le togafitiga o lenei faʻamaʻi, e faʻatonu e le fomaʻi le tele o galuega autu:

  1. Puipuia atili sikle vascular sclerosis.
  2. Faʻaosofia le atinaʻeina o le tafe toto i totoga afaina ma fusi.

O le fofo i le faafitauli muamua e aofia ai le tele o manatu autu:

Fafagaina o taumafataga ma le saʻo mea o fualaau faisua ma gaʻo manu, faatasi ai ma le saʻo lelei o vitamini. O le taumafa o nei tagata gasegase e tatau ona taatele i meaʻai, ma iʻa ma iʻa. E tatau ona vaʻavaʻai pe le gata i mea taumafa e maua ai le maualuga o le cholesterol maualuga, e pei o gaʻo ulaula, fuamoa, aano gaʻo. Faʻatapulaʻa foʻi le faʻaaogaina o pasta o le maualalo o le lelei, oloa gaosi. Afai o le tagata maʻi e mamafa tele, ona tatau lea ona fuafua le taumafa i le faʻaitiitia o le kalori o meaʻai.

Vitio: O a meaai e maualalo ai le cholesterol ma faʻalavelave i le atherosclerosis?

Faitau atili e uiga i meaʻai talafeagai ma ituaiga ola mo vascular sclerosis i le sootaga.

E tatau ona taulaʻi ma le totoa i togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le auai lea e fesoasoani i le alualu i luma o le faagasologa. Muamua lava, o le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka. E tatau ona faʻagasolo malie ma faʻapitoa i le togafitiga o lenei maʻi ina ia mafai ai ona aloese mai isi faʻafitauli.

O le galuega lona lua e ausia e ala i le filifilia o suʻega a le tagata lava ia. O gaoioiga faaletino e tatau ona matua faʻataʻitaʻiina ma faʻaauau ma ia o gatasi ma tausaga ma tomai o tagata taitoatasi. O na mamafa o le a fesoasoani i le faateleina o le tafe toto toto.

I le tuufaatasiga ma le gaioiga faaletino, e mafai ona faʻaaogaina togafitiga o le physiotherapeutics: o le palneotherapy, massage ma isi taualumaga ua fautuaina e le fomaʻi.

I le faaopoopo atu i nei fautuaga uma, o le togafitiga o le sclerosis o le cerebral e tatau ona o faatasi ma se togafitiga faafomaʻi:

  • Aveina o fualaau e faaleleia atili ai le paleni o le faiʻai ma le toto.
  • Aveina o vailaʻau e faʻasaʻo ai le toto maualuga ma le suka toto i luma o faʻasalaga faʻapitoa.
  • Aveina o fualaau e maua ai lipid-normalizing (lipid-lowering drugs) faatinoga.
  • ma le tele o isi vailaʻau faʻaaoga e togafitia ai lenei maʻi.

Faʻalogo: O vailaau uma e tatau ona filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitasi. Aua e te taumafai e mafaufau loloto!

Vitio: atherosclerosis i le Polokalame Faʻalesoifua maloloina

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou manatu o le togafitiga o le sclerosis o le cerebral o se mea faigata. E tatau i se tagata ona tuufaatasia galuega faalemafaufau ma gaoioiga faaletino, auai soo i aoaoga faaletino, faatulaga lelei meaai ma le mamafa. E le gata i lea, e tatau ona savali mo le tele o itula i le aso i le ea fou, ave vailaau talafeagai e pei ona faatonuina e le fomai ma lalo o lana pule. O le mea lava lea e tasi e tatau ona avea ma puipuiga e puipuia ai le atinaʻeina o lenei maʻi.
A maeʻa, pe a fai e manaʻo le tagata maʻi ma faʻaaoga uma mea e mafai ona faia i vailaau faʻaonapōnei, e mafai ona ausia le faʻamagaloga ma le faaleleia.

Laasaga 2: a maea le totogiina ona tuʻuina atu lea o lau fesili i le fomu i lalo ifo. ↓ Laasaga 3: E mafai foi ona e faʻafetai i le fomai faapitoa ma se isi totogi mo se aofaiga faʻasolosolo ↑

Tuua Lau Faamatalaga