O le a le taimi e maua ai le maʻisuka faʻamalosi pe a uma le fanau mai

Mo se fafine, o le fanauina o se tamaititi e le o se suega faigofie, aua o le taimi nei e galue ai lona tino i se auala sili atu. O le mea lea, i lenei vaitau, e tele taimi e faʻaalia ai tulaga faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻisuka o fafine maʻitaga. Ae o le a le maʻisuka maʻisuka ma pe faʻafefea ona aafia ai le soifua maloloina o le fafine ma le fomaʻi.

O lenei maʻi e tupu pe a maualuga le maualuga o le toto toto i le taimi o le maitaga. E masani lava e mou atu le maʻi pe a uma le fanau mai o le pepe. Ae ui i lea, o lenei ituaiga o maʻisuka e lamatia mo tamaitai, talu ai ona o lona tulaga e mafai ona avea o se tulaga lamatia mo le atinaʻe o faʻamaʻi ituaiga 2 i le lumanaʻi.

O le maʻisuka maʻisaga na tupu i le 1-14% o fafine. O le maʻi e mafai ona aliali i vaega eseese o le maitaga. O le mea lea, i le tolu masina muamua, o le maʻisuka na tupu i le 2.1% o maʻi, i le lona lua - i le 5.6%, ma i le lona tolu - i le 3.1%

Mafuaaga ma faailoga

I le tulaga lautele, o soʻo se ituaiga o maʻisuka o se faʻamaʻi o le endocrin lea e tupu ai le le lelei o le gaosiga o le gaʻo. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o loʻo i ai se aiga e le atoatoa ma le atoatoa le inisalini, lea e tatau ona gaosia e le pancreas.

O le mafuaaga o le faaletonu o lenei hormone atonu e eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea leaga i le faagasologa o le liua o le proinsulin i totonu o se hormoni malosi, o le faaitiitia o le numera o suauu beta i le pancreas, le lava le malamalama o le inisalini i sulu, ma sili atu.

O le aʻafiaga o le inisalini i luga o le metabolism o le carbohydrate e faʻamoemoeina e ala i le i ai o ni faʻamaumauga faapitoa o le glycoprotein i mea e aʻafia ai le homone. Pe a faʻagaoioia, o le felaʻuaiga o le kulukose i suauu e faateleina ma faʻaitiitia le maualuga o le suka toto.

E le gata i lea, o le inisalini e faʻataʻitaʻiina ai le faʻaaogaina o le suka ma le faʻagasologa o lona faʻaleleia e pei o le glycogen i totonu o masini, aemaise lava i le musele skeletal ma le ate. E taua tele le tuʻuina atu o le kulukose mai le glycogen e faia foi i lalo o le aafiaga o le inisalini.

O le isi homone e aafia ai le polotini ma le gaʻo gaʻo. E i ai sona aʻafiaga, faʻafeiloaʻi le lipolysis, faʻamalosia ai le biosynthesis ole DNA ma le RNA ile tino ole toto ole insulin.

A oʻo ina amata ona maua le maʻisuka, o lona mafuaʻaga e aofia ai le tele o mea. O le taua tele i lenei tulaga, o le faaletonu o le gaioiga i le va o le suka-lowering effect of insulin and the hyperglycemic effect performed by other hormones.

Faʻaauau le faʻamalosia o le inisalini, faasolosolosolo malie le alualu i luma, e mafua ai le le atoatoa o le inisalini e sili atu ona faʻamaonia E faʻapena foi ona faʻaosofia ai tagata i lenei mea:

  1. sili atu le mamafa e sili atu i le masani e 20% pe sili atu, avanoa e tusa lava pe leʻi oʻo i le fausiaina,
  2. maualuga le suka o le toto, lea e faʻamaonia e iuga o suʻesuʻega o urine,
  3. fanau mai muamua o se tamaititi e mamafa atu i le 4 kilokalama,
  4. nationality (o le maʻisuka masani e maua i Asians, Hispanics, Blacks ma Native Americans),
  5. le fanau mai o se tama ua oti i aso ua tuanai,
  6. leai se glucose toleni,
  7. o le i ai o maʻi o le ovarian,
  8. polyhydramnios o loʻo faʻaalia e le tele o vai inu amniotic,
  9. uiga faʻamaoni
  10. afaina o le endocrine e tupu i le taimi o le maitaga muamua.

I le taimi o le maitaga, faʻaleagaga o le endocrine e mafua ona o suiga o le physiological, aua ua i ai i le taimi muamua o le gaioiga, ua toe fausia ai le metabolism. O le iʻuga, i le maualalo o le kulukose i totonu o le fetus, e amata ai e le tino ona faʻaagaga faasao, maua le malosi mai lipids.

I le amataga o le maʻitaga, o le toe faʻaleleia o le metabolic e faʻamalieina ai manaʻoga uma ole malosi ole fetus. Ae i le lumanaʻi, ina ia mafai ona foia le faʻamalosia o le insulin, o le hypertrophy o le pancreatic beta sela e tupu, lea ua avea foi ma malosi tele.

O le faateleina o le gaosiga o le hormone e totogiina i lona faʻavavevave faʻavave. Ae ui i lea, i le lona lua o masina o le maitaga, o le placenta na te faia se galuega endocrine, lea e masani ona aafia ai le gataifale gaʻo.

O le estrogens e maua mai le placenta, steroid-like, hormones steroid ma le cortisol e avea ma tagata e tetee i le inisalini. O le iʻuga, i le vaiaso 20, o uluaʻi faʻamaoniga o le maʻisuka faʻataʻi.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o se fafine na te faaalia na o ni suiga laiti i le glucose susceptibility, o lenei tulaga ua taua o le maʻisuka o le maʻisuka muamua. I lenei tulaga, o le le lava o le inisalini e na o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le iai o isi mea e faʻavevela ai.

E taua tele o le maʻisuka ao leʻi maitaga e le o faʻatasi ma le oti o peta beta poʻo se suiga i le molemone molecule. O le mea lea, o lenei fomaʻi o le endocrin disruption ua manatu e mafai ona toe faʻaaogaina, o lona uiga pe a oʻo mai le faʻaaliga, e naʻo ia lava e totogi.

Faailoga o le maʻisuka faʻamaʻi e agamalu, o le mea lea e faʻaalia ai e tamaitai le uiga o le maʻitaga. O faʻaaliga iloga o loʻo tutupu i lenei vaitau o faailoga masani ia o soʻo se faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo gaʻo:

  • fiainu
  • i ai
  • vevela paʻu
  • mativa le lelei ma mea.

Talu ai o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga e le o se uiga, o suega suʻesuʻe suʻesuʻega o le faavae lea mo le faʻamaʻiina o le maʻi. E le gata i lea, o le fafine e masani ona faatonuina se ultrasound, lea e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le le atoatoa o le placental ma iloa ai le maʻi o le fetus.

Toe faʻaleleia taimi

E masani ona tupu e maua le maʻisuka faʻaseʻe pe a uma ona fanau mai. O le suka toto e masani lava, o faʻamaʻi uma o le maʻi e mou atu mai le olaga i aso faisoo.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

A maeʻa le ono vaiaso talu ona oʻo mai le pepe, e tatau ona e suʻeina le toto e iloa ai le maualuga o kulukose. E iai le 50% avanoa e maua ai le maʻisuka ituaiga 2 i le vaitau 10-20 tausaga talu mai le maitaga. E mafai foi ona aliali mai i le isi taimi o le a faʻamoemoeina se pepe - o le tulaga lamatia e maualuga tele.

O le avanoa o le a maʻi ai le tamaititi i le maʻisuka ituaiga 1 e maualalo. E ui lava i lea, o loʻo i ai se vaega patino o le amataina o le maʻisuka ile lua fausaga.

Afai o se fafine maʻitaga e iai le GDM o loʻo i ai se vaega, o le a iai ni faʻafitauli. E masani lava o se tamaititi e fanau mai tele, sili atu nai lo tamaiti masani. Ae ui i lea, e le vavaeeseina ai le avanoa e maua ai se pepe i se auala masani, e aunoa ma se taotoga.

E masani lava, o se taumafataga faapitoa e faʻamaonia mo le GDM, o le usitai lea e mafai ona fesoasoani. O le lisi o oloa taliaina e aofia ai:

  • pulu (e aunoa ma le gaʻo),
  • fualaau faisua
  • meaʻai susu (e aofia ai le siʻisi o le siʻisi o le siʻi),
  • paluga o saito atoa ma cereals,
  • falaoa tao mai le falaoamata atoa.

O loʻo i ai foi se lisi o meaai e tatau ona vavaeese saʻo mai le taumafataga:

Afai e le alu ese le maʻisuka ituaiga

O le tali i le fesili pe o le a le taimi o le a maliu ai le maʻisuka faʻateʻa pe a uma ona fanau mai pe vave ona maua. Afai ua mavae atu se taimi umi, ma e le alu ese le faʻamaʻi e tusa lava pe maeʻa le faʻamautuina o le maualuga o le hormonal, ua faʻataʻitaʻiina togafitiga.

I le taimi o le maitaga, o fualaau e faʻaitiitia ai le kulukose e le mafai ona ave. I le tulaga o le GDM o le tina failele, e faigofie mea uma - e mafai ona e suʻe fualaau. I le tulaga o le aʻafiaga o faʻafitauli matuia, o loʻo faʻamautuina le togafitiga o le inisalini.

O le mea e ono tupu, o se faʻamaʻi pipisi e mafai ona alu i le ituaiga 2. O le mea lea, e tatau ona e faafesootaia tagata tomai faapitoa. O le lisi o fomaʻi e tatau ona aofia ai se endocrinologist i le tulaga o le maitaga faifaipea.

Fautuaga mo tina talavou

I le faaopoopo atu i le mulimuli i mea uma e tatau ai meaai, o loʻo i ai fautuaga (o le toʻatele oi latou e le o mafaufauina pe a tusia se meaʻai):

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • aveese uma amioga leaga,
  • aua le taumafaina, sili atu i le masani, le numera o kalori,
  • amata taʻalo i taʻaloga, fai taʻaloga i le taeao,
  • tagofia fualaau aina ma fualaʻau,
  • meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti,
  • inu tele vai.

O se taʻaloga, olaga ola ma le i fafo o le a fesoasoani i le le lava o le mamafa, pe afai ei ai. Afai o loʻo aʻafia oe i le maʻisuka, e tatau ona suʻesuʻeina mai lea taimi i lea taimi e fuafua ai le maualuga o le kulukose o le toto.

E mafai e le tino ona tuʻuina atu "faailoilo" i le faʻaaliga:

  • vave
  • mumu
  • masalomia o faʻamaʻi pipisi
  • manuʻa le mafaamatalaina.

E i ai se faʻalavelave faʻalavelave ma faʻamatalaga masani o allergies. E ui i lea, e fautuaina e siaki le i ai o le faʻamaʻi.

Tausiga tatau. O lona uiga e tatau ona e taʻele i aso uma, tuʻu le taimi i ou nifo, ma tipi ou fao i vaiaso taʻitasi.

O le togafitiga a le tagata lava ia e aunoa ma le iloa o se fomaʻi e leai se tulaga e fautuaina. E i ai se tulaga lamatia i luga o faʻamatalaga le saʻo, ave fua le fualaau o vailaʻau, poʻo le inu vailaʻau e le faʻatagaina e le tino. I lenei tulaga, o le tulaga o loʻo i ai ma le GDM o le a na o le leaga lava. E mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo le mea na maua, faʻamaonia le vailaʻau ma faʻamaonia togafitiga e lelei i togafitiga.

Afai e te le tuulafoaia le soifua maloloina o le tagata lava ia, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma e le solia tulafono, o le mafai ona ausia se taunuuga ma toe maua mai ua faateleina. A leai, o le tulaga o le a sili atu ona leaga ma faʻaleagaina o le a faia e le gata i le tino o le tina, ae faʻapea foʻi i le tamaititi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

O le maʻisuka maualuga o le maʻisuka ua faʻaalia i le insulin resistance (faʻaitiitia le lagona) o sela i le inisalini na gaosia e le tino e aʻafia ai le suiga o le hormonal i le taimi o le maitaga - o le gasegen, estrog, cortisol ma isi mea e matua gaosia mai le luasefulu vaiaso talu ona fanau le pepe. Ae ui i lea, o le maʻisuka faʻamalosi e le tupu i tamaitai uma - o aʻafiaga lamatia mo le atiaʻeina o le faafitauli o:

  1. O le mamafa. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona amataina le fausia o le GDM i lenei vaitaimi faigata mo le tino o le fafine.
  2. Tausaga e silia ma le tolusefulu tausaga. O tamaitai failele e sili atu le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi.
  3. Le malosi o le kulukose i se maʻitaga muamua. Vaʻaia muamua i le taimi muamua e mafai ona toe faamanatuina ia lava ma manino ma le le mautonu i le isi maʻitaga.
  4. Vaʻaiga faʻapitoa. Afai o faʻataʻaiga o laina sili ona lata ane sa maua muamua i soo se ituaiga o maʻisuka, ona ono lamatia ai lea o le siitia o le GDM.
  5. Polycystic ovary. E pei ona faʻaalia i togafitiga faafomaʻi, o fafine o loʻo iai lenei maʻi e masani ona maua i le maʻisuka maʻisaga.
  6. Talafaʻasolopito talafaʻasolopito o matai. Ua i ai ni taimi faʻaletonu faʻaletonu, o loʻo fananau pe maʻi faʻaleagaina? O le fanau mai muamua na faigata, o le pepe e lapoa tele pe laʻititi foi, o isi faafitauli faapitoa na maua (e pei o polyhydramnios)? O nei mea uma e faʻapupulaina ai le lamatia o le GDM i le lumanaʻi.

Faailoga o le maʻisuka maʻisuka

Faailoga o le GDM e sili ona fesootaʻi ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2. I le tele o tulaga, e le lagona e le tagata maʻi le faʻaalia mai fafo o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma faʻafitauli eseese i le toe faʻaleleiaina o le tino ma auala e faʻafetaui ai i le lumanaʻi, ae peitai, o nisi taimi o se fafine maʻitaga e ono faʻaalia le matuai galala ma le tele o le inu o vai, faatasi ai ma faʻasolosolo faifai pea mo sina mea itiiti, tusa lava pe afai o le fua e laʻititi lava. E le gata i lea, o le maʻisuka faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le faʻaosolosi o aʻafiaga, faʻamatalaga laiti o le neurology (mai le masani ai o le fesuiaiga o lagona), i se tulaga e le masani ai, o le fafine ua afaina i le tiga o le fatu ma le paʻu o pito.

E pei ona mafai ona iloa mai i luga, o faʻamaoniga tutusa e masani ona masani ai le masani masani o le maitaga ma faʻamaʻi masani faʻapitoa (faʻataʻitaʻiga, toxicosis). O le ata "ata" e le faatagaina ai le iloa ma le le iloa o le faafitauli ma i le tele o tulaga, o le maʻisuka e naʻo le fesoasoani o suega talafeagai.

Faʻailoga

E tusa ai ma le fuataga o le mataituina o tagata mamaʻi i le vaitau mai le 22 i le 28 vaiaso (o lona uiga o le manava o le tino mo le inisalini e maualuga lona maualuga, pe tusa ma le 75 pasene o le masani masani), e faia le suega o le toleniga o le glucose. Mo lenei auʻiliʻiliga, o le toto muamua e ofoina atu mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao i le taeao. E tatau ona maitauina o le sefululua itula ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona mumusu e 'ave meaʻai, soʻo se vailaʻau e le malilie i le fomaʻi, faʻapea foʻi ma aloese mai le faʻalavelave faaletino / faʻalagona, aloese mai le ava ma le ulaula.

I le maeʻa ai o le toto toto e tusa ai ma le fuafuaga ua taua i luga, o le tamaʻitaʻi lelei e faʻafofoina i se auala se fua o le kulukose i le tutusa ma le 75 kalama, pe a maeʻa ona faia le lua ma le tolu o le toto samilalini pe a maeʻa le itula ma le lua itula.

O tulaga masani o le suega o loʻo i luga o loʻo i luga o le manava gaogao e le sili atu nai lo le 5.1 mmol / L, tasi le itula pe a uma le puleaina ole glucose e le sili atu ma le 10 mmol / L, pe a uma le 2 itula - e le sili atu ma le 8.5 mmol / L. I le avea ai o se tulafono, o fua faʻataʻitaʻiga o le anapogi i fafine maʻitaga ma GDM e maualalo ifo nai lo le masani, ae sili atu le mamafa nai lo le taimi o le faamalositino.

E le pei o le ituaiga kenera 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e le o faia se suega o le hemoglobin goto pe afai e masalomia le maʻisuka maʻi, talu ai e masani ona le lelei ona o le tulaga o le GDM le tumau i tamaitai.

I le faʻaopopo atu i lenei auʻiliʻiliga, ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e tatau i le fomaʻi ona vaʻavaʻai isi faʻamaʻi e mafua ai le hyperglycemia, ma, pe a tatau ai, ia fautuaina isi ituaiga o suʻesuʻega.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga

Ona o nisi tulaga lamatia i le lumanaʻi o le pepe, o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga e faia i le faʻaogaina o auala sili ona saogalemu ma se fuainumera o fualaau faasaina. A maeʻa ona faʻamalamalamaina le GDM, o le sui o le 'auʻaunaga lelei e tatau ona faʻatulagaina se taumafa faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le tino faaletino, e mafai mo ia i lenei laasaga o le atinaʻe o le tama, le avega. I le taimi nei, e oʻo atu i le fitu taimi i le aso, e tatau ona sui le maualuga o le suka o le toto i le glucometer ma tausia se faʻamatalaga auiliili o fua o suʻega ina ia mafai ai e le fomaʻi, pe a manaʻomia, ona faʻamalamalama i ia fuainumera ma faasaʻo le togafitiga.

I nisi tulaga, e le lava le taumafa ma faamalositino - i lenei tulaga, o le fomaʻi e faatonuina se togafitiga o le inisalini mo le taimi o le maʻitaga seia oʻo i le faʻatagaina. O le vailaʻau maʻoti ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina ua faatonuina faapitoa e lau fomaʻi! O le mea e leaga ai, o inisalini injections e le maua ai le maualuga o le aʻafiaga ona o le le lelei o le tino o sela o le tino i lenei hormone i le tulaga o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le isi fualaau faasaina mo le faaitiitia o le suka o le toto o le ave lea o le suka e maualalo ai vai inu. O le toatele oi latou e faasaina ona faʻaaoga i le taimi o le maitaga ona o le maualuga o le lamatiaga i le ola maloloina ma le ola o le pepe e leʻi fanau mai. Metformin o se tuusaunoaga, ae ua na o se mea mulimuli lava ua fuafuaina, ia fuafua ma le faaeteete taunuuga uma e mafai ona tutupu ma ia mafaufau i aafiaga ogaoga.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga

O le auala aupito sili ona lelei mo le tetee atu i le GDS o se taumafataga filifilia lelei - o se faʻamatalaga lea e talafeagai mo le silia ma le lima sefulu tausaga.E ui lava i le tutusa o faʻamaoniga ma auala e togafitia ai le maʻisuka faʻamaʻi ma le ituaiga 1.2 o le maʻisuka, o le faiga o meaʻai mo i latou e matua ese lava. Faatasi ai ma le GDM, e le mafai ona e faʻaaogaina meaʻai laiti-carb poʻo vegan vevela, talu ai o sea ituaiga taumafataga o meaai e mafai ona afaina tele ai le soifua maloloina o le fetus. O le faʻavaeina o tino o le ketone e sili atu ona lamatia pe a uma ona fesuiaiga i gaʻo o le tino. O le a le mea e fai? Fomai i lenei laasaga o le olaga o le tina seia oo i le fanauina, fautuaina e sui i se taumafa paleni lelei. O ona manatu autu:

  1. Taʻu faʻasalaga, 3 auala masani (taeao, 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi) ma 3 snack.
  2. Le musu e faʻaaoga soʻo se oloa o loʻo i ai ni meaola faigofie "vave" - ​​falaoamata, suamalie, pipi, meaʻai vave ma pateta i soo se ituaiga.
  3. Faʻaaogaina masani calorie i le 35 kcal i le kilokalama o le mamafa o le tino.
  4. O le tufatufaina atu o le BJU o le 25-30 pasene o protein, e tusa ma le 30 pasene o gaʻo, ma e oo atu i le 40-45 pasene o mea gaʻo.
  5. E faʻatagaina le faʻaaogaina o meaai ma fiva - ia faʻaleleia le faʻalaumalieina ma faʻamalosia ai faʻafitauli.
  6. Vaʻaia pea le maualuga o suka ma tino o le ketone, lelei pe a maeʻa taʻitasi taumafataga (pe a uma le 60 minute).

Mo sea ituaiga taumafa, o le sili ona lelei o le mamafa o le gaioiga mo le maitaga atoa e eseese i le va o 11-16 kilokalama. O le mea lautele, o le taumafataga mo fafine ei ai le GDM i le vaitau mai le amataga o le maitaga i le fananau mai e toetoe tutusa lava mai le masani lelei o le soifua maloloina lelei i se tulaga lelei e aunoa ma ni faafitauli faʻalesoifua maloloina, ae e manaʻomia le tausisia lelei o tafaoga o aso taʻitasi ma le puleaina atoa o tino gaʻo / keta toto.

Filifili mo le vaiaso

O le faasologa masani o le vaiaso ma se aso e ono aso i aso uma e maua ai le fafine maʻitaga ma se seti o elemene talafeagai, aʻo fesoasoani e faʻamautu le metabolism ma le faʻaitiitia o aʻafiaga o faʻafitauli o le GDM.

O le a matou maua se sanisisi tele ma le kulimi malo ma lua tamato, faʻapea foʻi ma se fuamoa e fufulu. Mo se mea taumafa ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi - o se tamai pesini ma le sana siʻi ma le lima o vine vine. E i ai a matou 'aiga o le aoauli ma le kuka. Fai se meaai i le aoauli ma se ipu tele o yogurt masani. E i ai a matou taumafataga o le afiafi ma se ipu o fualaʻau fualaʻau ma le tasi le avoka. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e faʻaaogaina se ipu tioata teuteu.

O le a tatou 'aina le taeao ma se ipu o le oatmeal o loʻo gaosia i le susu. E iai ni a matou apu e lua. Matou te 'ai le' aiga i le aoauli ma aʻau moa ma aano o manu. E i ai le matou taumafataga o le aoauli ma le selau kalama o le siʻisiʻese o le siʻisiʻi kulimi. O le a matou faia le 'aiga o le afiafi ma le kuka o le kuka ma se fasi fasi lafumanu tipi. A o leʻi alu i le moega, e mafai ona matou inuina se tioata o le tasi pasene lefir e aunoa ma le suka.

E i ai le ipu o omelet ma kukama e lua. Mo le 'aiga o le aoauli, se ipu susu o yogurt. E i ai a matou 'aiga o le aoauli i le iʻa. Fai i le aoauli ni faʻi lua. E i ai a matou taumafataga o le afiafi ma se ipu ipu susu. A o leʻi alu i le moega, tatou te faʻaaoga le afa ipu ipu salati fualaʻau.

Matou te 'ai i le taeao ma ni kaluʻai e pipiʻi vine ma le faʻaopoopoga o le 15 pasene o kulimi kulimi masani. Mo se mea taumafa - o se luʻu lima o paʻu paʻepaʻe. Matou te 'aina le' aiga o le aoauli ma le ipu pani. Fai se meaai i le aoauli ma ni peʻa laiti se lua. O le taumafataga o le afiafi e palu ai le fasi suka, fasi moa kuka ma tamato (100 kalama). Aʻo leʻi alu i le moega, inu lauti.

Mo le taumafataga o le taeao, saunia se omeletini ma se sanuisi (pata, sisi malo, keke falaoa). Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, inu se ipu ipu suamati. E i ai le matou 'aiga o le aoauli ma le kuka ma le 100 kalama o aano o manu. Fai se aoauli e lua pea pika. Mo le 'aiga o le afiafi - o se ipu o le spaghetti mai le kulimi o le kulumu ma le faʻaopoopoga o saulati tamato. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inu i se ipu tila.

Matou te 'aina le taeao ma le kusi sisi faatasi ma le faʻaopoopoga o vine kuka. E i ai la matou meaʻai ma sina fasi sanisisi e tasi ma se fasi keke malo. E i ai la matou ipu falala ma le kuka, salati fualaʻau ma lauti lanumeamata. Fai se tioata o le aoauli fou. E iai a matou taumafataga ma le saladisi salalau ma le 100 kalama o susu susu ma tamato. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inuina se ipu malamalama o le 1% susu.

O le a matou 'aina le taeao ma se ipu falaoa susu susu ma apricots mago. E iai ni a matou apu e lua. Taumafa ma se salati masani o tamato / kukama ma soupisi soup. Fai sina lima o le aoauli o fualaau mamago. Taumafa o le afiafi i luga o le zucchini faatasi ai ma le faaopoopoina o kirimi kirimoni, faapea foi ma se ipu vai suamalie. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inuina se teuteuga rosehip.

Matou te fautua atu o fafine uma ua maitaga o loʻo maua i le maʻisuka o le maʻisuka e le fefefe - o lenei maʻi, e pei ona faʻaalia e numera o fuainumera o le soifua maloloina o le lalolagi, ua maua i tausaga taʻitasi i le fa pasene o tina faʻamoemoe. Ioe, o le "logo" lea e le o mea uma ua ogatasi ma le tino, ae i le tele lava o tulaga, e le toe iai le GDM pe a uma ona fanau. I le masani ai, i le tasi ma le afa i le lua tausaga talu ona tuʻuina atu, e tatau i le fafine ona mataʻituina le tulaga o le tino, ia tuʻuina atu e le aunoa le toto mo le suka ma taumafai e aloese mai se maitaga fou i le vaitaimi o loʻo faʻasolo mai - o le lamatiaga o le toe foʻi mai o le maʻi ma lona fesuiaiga i le ituaiga 1 poʻo le 2 o le maʻisuka.

Taumamafa ma le saʻo ma le saʻo, faʻaalu le tele o le taimi i le ea fou, fai togafitiga faʻapitoa ma fautuaina e lau fomaʻi - o le a fuafua lelei le fanau mai ma e mafai foi ona fafagaina lau pepe, ma mataʻituina ma le totoʻa ia faʻaaliga o le maʻisuka i le lumanaʻi.

O le a le maʻisuka faʻavevela matautia mo le maitaga?

GDM e iai ni lamatiaga faʻapitoa mo le fetus ma le tina. O sui o le feusuaʻiga talafeagai e pei o se faʻamalosia o le GDM e mafai ona atiina ae le nephropathy ma le pateclampsia, lea e faʻaosofia ai le fausiaina o tamaʻitaʻi ma le le maua o le toto i le placenta faatasi ai ma le leai o se faʻafitauli i le tina. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faaosofia ai le tuputupu aʻe o le fomaʻi, aemaise lava i le tolu tausaga mulimuli o le maitaga, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vave oʻo mai ma le faigata o le fananau mai. E ui lava i nei faamatalaga mataʻutia, o fuainumera o fuainumera faafomaʻi ua faailoa mai ai le maualalo o le pepe mai le maʻisuka - e na o le 1/3 pasene le maualuga nai lo tina soifua maloloina ma a latou fanau e lei fananau mai.

E i ai loʻu maʻisuka maʻisuka. O le a se aafiaga o le ai ai i le pepe?

I le tulaga o le puleaina atoatoa o le maʻi, mataʻituina le tulaga o loʻo i ai nei o le fafine maʻitaga ma le fetus, faʻasalaga paleni ma isi togafitiga talafeagai, GDM o le a le i ai sona aafiaga taua i lau pepe e leʻi fanau mai - o le a amata i le taimi ma o le a tupu lava. Afai ei ai se faʻafitauli o se fafine (nephropathy, o maʻila i luga o le matua, preeclampsia, pusi papaʻu, ma isi mea), ona mafai lea ona faia ni filifiliga eseese - mai le vave fanau mai i se vaega o nei mea. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafai ona mafua ai le faatupuina o le masusoma - o le tuputupu ae o le fetal ma le faateleina o lona masini, lea e faateleina ai foi le lamatia o le vave fanau ma manuaga i le taimi e momoli ai, i le pepe fou ma lona tina. O se faaiuga maʻoti i lenei tulaga e faia e se fomaʻi faʻatalanoaga o fomai tomai.

O le a le mea e mafai ma e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka faʻamaʻi?

Meaʻai o aso nei e fautuaina se paleni paleni taumafa mo GDM. O meaai i aso taʻitasi e tatau ona aofia ai aʻafiaga (25-30 pasene), gaʻo (30 pasene) ma gaʻo (40-45 pasene), ma le kalori mea o ipu e le tatau ona faʻaitiitia - taulaʻi i le 35 kcal i le tusa ma le tasi le kilokalama o lou mamafa masani.

Laititi-carb ma aemaise vevela vevela i le taimi o le maitaga e matua faasaina! E tatau ona faʻaesea mai le taumafataga na o falaoamata fua, suamalie, pipi, pateta, meaʻai vave, o mea uma e sili ona faʻavelaina ma isi mea taumafa o loʻo maua i mea faigofie e faigofie ona vailaau, ma le cholesterol leaga. E le o taʻua i lenei lisi e mafai ma e tatau ona faʻaaogaina, ae ui i lea, i le faʻafetaui ma laʻititi laʻititi. Vaevae meaʻai i aso taitasi i 'aiga e ono - o se taumafataga o le taeao, o se meaʻai mama, se' aiga o le aoauli, se taumafataga i le aoauli, se taumafataga masani ma se lua meaai ao lei momoe (3 ma le 3 faaopoopo).

E faʻapefea ona fananau mai fanau ma le maʻisuka faʻamaʻi?

I auala eseese. E faalagolago i le tele o tulaga ma mea taua. Faatasi ai ma le GDM ma le sugar masani masani, faapea foi ma le atoatoa o le siakiina o le faamai i masina uma talu ai, o se tamaitai e masani ona ia tauaveina le pepe seia oo i le aso na fanau ai. O le gasegase o le tino e aunoa ma se faʻasalaga mo le maʻisuka faʻamaʻi e faatagaina i le leai o ni faʻalavelave faʻalavelave, ma le mamafa o le fetal e itiiti ifo i le fa kilokalama ma le mafai ona mataʻituina taimi uma o faailo taua o le tina / tamaitiiti. Afai e maʻi le tina mai le nephropathy o le maʻisuka, o loʻo i ai sona pusi vaiti pe i ai se uaea i luga o le tasi, o le a faʻamatalaina se taotoga. E tusa ai ma fuainumera, e 4 mai le 5 tamaʻitaʻi ma le GDM na fananau mai i latou lava. I soo se tulaga, o le faaiuga e faia e le fomaʻi.

Na maua aʻu i le maʻisuka faʻafoʻi. O le a le uiga o lenei mea?

GDM o se soliga o le gaosiga o le carbohydrate, ua faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona o suauu tino i le inisalini. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ua faateleina ma o le tele o uiga iloga e aliali mai - o le fia inu, o le faifai pea o le tino, o le taofiofi o le tino, o le paʻu ma le fulafula o vae, o le vave o le tau, o le salu.

O faʻaaliga o loʻo i luga e foliga tutusa lava ma le maʻisuka ituaiga 2, ae peitai, e toetoe lava ina mou ese atu i le taimi na fanau ai, ona o mafuaʻaga o suiga o le tino i vaiaso 22-28 (estrogen, lactogen ma cortisol e faʻavaivaia ai le lagona o gaʻo i le inisalini) faatasi ai ma le tele o mea lamatia - mai le mamafa ma sili atu ma le tolusefulu tausaga le matua ao leʻi oʻo i le ovary polycystics, genetic predisposition ma le leaga faʻamuamua o faʻamaumauga faʻatagata.

E faapefea ona faʻaititia le toto toto i fafine maʻitaga?

Muamua lava, e ala i metotia masani - meaʻai talafeagai, lea e faʻaitiitia ai le gaosiina o gaʻo o le "vave" ma gaioiga faaletino. O le faʻaaogaina o vailaau e faʻasaina e aunoa ma le maliega a le fomaʻi auai. I se tulaga ogaoga, o se fafine maʻitaga e mafai ona faʻataʻitaʻiina le inisalini o le inisalini poo le faʻamautuina o fualaau faʻasaina (metformin), ma le faʻaeteete ma le faaeteete i mea e lamatia ai le soifua maloloina o le tama ma aoga aoga i le faʻaaogaina o vailaʻau. Faitau atili pe faʻapefea ona faʻaitiitia le suka o le toto i totonu.

Vaega o lamatiaga

O le tele o taimi, o le maʻisuka faʻamaʻi e tupu i fafine oe:

  • e mamafa tele
  • e aofia i le matua tausaga e silia i le 40 tausaga,
  • na maua i le maʻisuka aʻo leʻi leva ona maitaga,
  • sa i ai ni mea faʻaletonu o le tino (e pei o, polycystic)
  • na fanauina fanau matua matutua (sili atu i le 4 kilokalama),
  • iai nisi o maʻi maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, polyhydramnios.

E masani lava, o le maʻisuka e atiae e tetee atu i se talaaga o faamaʻi masani. O le mea lea, e fautuaina malosi e fomai le fuafuaina o le maitaga i le taimi muamua. Ae maise lava le mataala i lou soifua maloloina e tatau ona i ai i latou ei ai le maualuga o le suka i la latou mimilo e sili atu i le masani faatagaina. O se matafaioi tāua e faia e le tagatanuu o le tina. Ua iloa e saienitisi e faapea o sui o le taamilosaga Negroid, Hispanics, Native Americans ma tamaitai Asia ei ai le maʻisuka faamasani i le tele o taimi e sili atu nai lo tagata Europa.

E lamatia ai le tamaitiiti

Afai e maua i le maʻisuka togafiti i le taimi o le maitaga, e masani ona oʻo atu i le le mautonu poʻo le foliga mai o maʻi le atoatoa. O le tele lava o taimi, o le fatu ma le faiʻai o le paʻu e mafatia.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka i le lona lua poʻo le tolu tausaga, o le a avea ma mafuaʻaga o le tuputupu ae tele o tamaloloa ma le tupuga o le hyperinsulinemia. A maeʻa le fanau mai, ona taofi ai lea e le pepe mai le tina le aofaʻi o le kulukose o loʻo faʻaaogaina. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le suka i lona toto e pa'ū i se tulaga taua. O ia pepe e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faifaipea a se fomaʻi. Afai ole tamaititi o loʻo fafagaina, ona faʻaaogaina lea o faʻalapotopotoga faʻapitoa e faʻamaonia ai le gaosiga o le inisalini.

E taua le manatuaina: afai o se fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, e manaʻomia ona ia faia faʻamalosi. Le lava togafitiga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le manava o le maʻisuka i le tamaititi. Ona o le mea moni e faapea i totonu o le tino o le tina o loʻo i ai le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo, e mafai e le tamaititi ona faʻaalia ia ituaiga faʻamaʻi e pei o le solia o le tino o le tino (tino lapoa ma vae lima), fulafula, mamafa (sili atu i le 4-5 kilokalama), faʻailoga, hypoglycemia.

O le a le mamafa masani mo le maitaga?

E faapefea ona fuafua le kulukose i le taimi o maitaga?

O le a le mea e iloa ai le i ai o le acetone i le urine aʻo maʻitaga?

Tuuina atu

Ole taimi ole taimi ole taimi e tatau ai ona maua le maʻisuka togafiti e aloese mai le tele o faafitauli. Ae ui i lea, e masani lava o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le vave fanau mai poʻo se vaega e le o iai. O faʻamaoniga mo lea mea ua taʻua o faailoga o le maʻisuka o le fetus (e sili atu i le 4 kilokalama), taʻavale pelvic pelvic, maʻi tuga ma nisi faʻamaʻi e le fesoʻotaʻi ma le maʻisuka. O le siakiina o le Glycemia e faia aʻo leʻi faia le taotoga, aʻo leʻi aveeseina le tamaititi, pe a uma ona aveese le placenta, ona sosoo ai lea ma le 2 itula. I le fananau mai o le tino, o le siakiina o le maualuga o le suka i se fafine o loʻo galue e faia ile 1-2 itula. Afai o le tina o loʻo faʻamoemoe o loʻo i luga o le inisalini togafitiga, i le taimi o le fanau mai o loʻo faʻamaʻiina o ia i le fualaau faʻasaina e faʻaaogaina ai se pepe.

Tulāfono a le Falemaʻi

E masani lava, i le taimi lava e uma ai le fanau mai, ua faʻailoaina se fafine e togafitiga o le inisalini. Ae i totonu o le 3 aso, e mautinoa lava e tatau ona mataʻituina le suka o le toto. I le tele o tulaga, a maeʻa le fanau mai, o faʻafitauli uma lava o le maʻisuka e mou ese atu e aunoa ma se faʻasologa. Ae ui i lea, o se tamaitai e lamatia mo le maʻisuka i le lumanaʻi. O le mea lea, ua fautuaina ai o ia e asiasi i se taimi mulimuli i le endocrinologist ma faia suʻega.

I le maʻisuka faʻamama, ua fanau mai se pepe ma le toto maualalo. Ae faʻafetai i le faʻatatau lelei o le fafagaina, e le o toe umi ona faʻasaʻo le tulaga. Afai e le lava le lanu o le tina, ma e leʻi amata ona gaosia le susu, e tatau ona fafagaina le pepe i ni mea faʻapitoa. I le taimi o le faʻamalolo mai le falemaʻi, o le a taʻuina atu e le fomaʻi i le tina le auala e mataʻituina ai ma faʻamautu le maualuga o le suka o le tamaititi ina ia mafai ai ona toe aumai i le masani.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se maʻi ogaoga. Ae ui i lea, faʻatasi ai ma suʻesuʻega taimi mo le tina ma le pepe, o mea uma e atiaʻe i se auala lelei. Ae ui i lea, o loʻo lamatia le tamaititi mo le fananau o pepe ma e manaʻomia le mataʻituina e le fomaʻi o le neonatologist ma fomaʻi. Ae peitai, o Tina, atonu e ono feagai ma ni taunuuga i le tele o tausaga talu ona fanau mai. Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga, ia taitaia se olaga ola maloloina: mataʻituina lau meaai, pulea le mamafa ma faamalositino i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga