Faitauga o le suka i le toto: masani masani ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa

O le suʻeina o le toto mo le suka o se lauiloa lauiloa, aua o tagata uma lava e tuʻuina atu i ai taimi ma latou iloa ai ina ia lelei mea uma. Ae o lenei faaupuga e le saʻo atoatoa ma e toe foi i le Middle Ages, pe a manatu fomai o le lagona o le fia inu, ole taimi o le urination ma isi faafitauli e faalagolago i le tele o le suka i totonu o le toto. Ae o lenei ua iloa uma e tagata e le o le suka e salalau i totonu o le toto, ae o le kulukose, o fuaitau e fuaina, ma i tagata ua taʻua lea mea o le suʻi suʻe.

O le a le mea e mafai ona maua i le toto suka

Glucose o le toto o loʻo faʻaalia e le upu faapitoa glycemia. O lenei faʻamatalaga e taua tele, aua e mafai ai ona e fuafuaina le tele o vaega o lo matou soifua maloloina. O le mea lea, afai o le kulukose i totonu o le toto e maualalo lona taua, ona tausia lea o le hypoglycemia, ma afai e tele naua, hyperglycemia. O le aofai sao o lenei monosaccharide i le toto e taua tele, ona o lona le lava, o le taufaamatau i le olaga e le itiiti ifo ma le sili atu.

I le tulaga o le hypoglycemia, o mea nei e matauina:

  • ogaoga fiaai
  • se toilalo malosi o le malosi,
  • toilalo, leai se malamalama,
  • Tachycardia
  • soona inu tele
  • faʻaleagaina
  • tetete o vae.

O le faʻafaigofieina o le faafitauli e faigofie lava - e manaʻomia lou tuʻuina atu i le tagata maʻi se mea manaia pe togi se tui o le kulukose. Ae e tatau ona e galue vave, aua o lenei setete o le a alu i minute.

O le Hyperglycemia e masani lava o se tulaga le tumau nai lo le tumau. O lea, e matauina pe a uma ona 'ai, ma mamafa mamafa, mamafa, lagona, taʻaloga ma le galue malosi. Ae afai, faatasi ai ma le tele o suʻega mai le manava gaogao, o le faateleina o le suka o loʻo i ai, ona i ai lea o se mafuaaga e popole ai.

Faʻamatalaga nei, o le suʻeina o le toto e aoga, aʻo latou faʻaalia le hyperglycemia:

  • faʻaauau faifaipea
  • fiainu
  • paʻu o le mamafa, gutu malulu,
  • faafitauli faʻaaliga
  • moe, vaivai vaivai,
  • le manogi o le acetone mai le gutu,
  • tingling i vae ma isi faailoga.

E manaʻomia le suʻeina o le suka i le tele o taimi ma saili le fesoasoani a fomaʻi, aua e le gata o faafitauli le tumau poʻo le maʻisuka. Glucose e tulaʻi pe pa'ū ma le tele o pathotia tuga, o lea o le asiasiga taimi i endocrinologists o le a fesoasoani e amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

E faʻapefea ona e suʻeina le suka mo oe lava

E leai se masani lautele mo tagata uma. Ioe, o le tulaga auro o le 3.3-5.5 mmol / l, ae a mavae le 50 tausaga, o lenei faailo i le leai o ni maʻi o le a avea ma se maualuga, ma pe a mavae le 60 tausaga, e sili atu ona maualuga. O le mea lea, e tatau ona e vaʻaia le va o le suka i le itiiti ifo i le matua. Ae e leai lava se eseesega tau feusuaʻiga. O le mafuaʻaga lea e tutusa ai le suka o le toto mo tamaitai ma alii, ae o loʻo i ai ni tuusaunoaga.

E taua le faʻamalamalamaina o le tele o mafuaʻaga e mafai ona faalagolago i ai le faailo o le kulukose:

  • onosai tausaga
  • le aafiaga o nisi faiga o le physiological i fafine,
  • faʻalagolago i le taumafataga
  • faʻalagolago i le nofoaga o le toto sampling (vein, tamatamailima).

O lea, i alii ma tamaitai matutua i luga o se manava gaogao, o le kulukose e tatau ona 3.3-5.5 mmol / L, ma afai e faaaoga le toto mai se vein, o le faailoga e oʻo i le 6.2 mmol / L. E le gata i lea, o le masani o le suka toto pe a uma ona 'ai ma e oʻo i le 7.8. Ae a mavae le 2 itula, e tatau ona toe faʻaleleia le tau ile natura.

Afai i luga o se manava gaogao o le suʻega o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose o le sili atu i le 7.0, o loʻo tatou talanoa e uiga i vailaau. Ma o lenei mea o se togafitiga lea o loo gaosia ai pea le inisalini, ae ua i ai nei se faafitauli i le faʻaaogaina o monosaccharides. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka ituaiga 2, o le faafitauli e le o le tino e le mafai ona gaosia le insulin, ae i le faaletonu o le glucose metabolism.

Afai o le mea e maua mai e mafua ai le masalosalo o vailaʻau, e tatau ona toe faia le suʻega i luga o se manava gaogao, ona ave lea o se vaifofo o le kulukose ma fai fua i le maeʻa o le itula ma le tasi pe a uma le itula. Afai e maloloina le tino, o le a vave ona faʻamaonia le aofaʻi o le kulukose i totonu o le tino. O le mea lea, a maeʻa le itula, o le taunuuga atonu e sili atu le maualuga, ae afai a maeʻa le lua itula, o loʻo i ai pea i le lautele le 7.0-11.0, latou te iloa ai le vaʻaia. Ona tatau ai lea ona amata le suʻega ma faailoa isi faailoga o le maʻisuka, lea atonu e natia.

Fua o le Sugar ma le Tausaga

Tulaga masani o le 3.3-5.5 mmol / L e taugata ma e sili ona talafeagai mo tagata 14-60 tausaga. I tamaiti, o laʻasaga e laʻititi maualalo, ma i luga o matua - sili atu. Mo vaitausaga eseese, o le masani masani:

  • i pepe faatoa fananau mai - 2.8-4.4,
  • i tamaiti ei lalo o le 14 tausaga - 3.3-5.6,
  • i tagata e 14-60 tausaga - 3.3-5.5,
  • i tagata matutua (60-90 tausaga) - 4.6-6.4,
  • i le matua (sili atu i le 90 tausaga) - 4.2-6.7 mmol / l.

Po o le a lava le ituaiga o faamai, e oo lava i le anapogi o le toto o le a sili atu nai lo le masani. Ma o lea e manaʻomia e le tagata gasegase le faʻatonuina o meaai, ave vailaau, mataitu galuega faʻapitoa ma fomaʻi. E i ai ni laulau faʻapitoa e mafai ai e fomaʻi ona faʻamaʻiina le maʻisuka e tusa lava pe maeʻa le anapogi o le toto. O lea la, o loʻo i ai i tamaitai matutua ma tamaʻitaʻi ma tulaga taua nei:

  • afai o le toto mai le tamatamailima, ona tatau loa lea o faailoilo i luga o le 6.1 mmol / l,
  • mo le toto mai se vein - e sili atu ile 7 mmol / l.

O le masani o le suka i tamaitai

E ui lava o le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e tatau ona i totonu o tapulaa masani mo sui o tamaʻitaʻi uma e lua, o loʻo i ai le tele o tulaga i totonu o fafine pe afai e sili atu le taua o lenei faailoga, ma e le tatau ona e popole i le i ai o pathoces.

O sina faasiliga o le suka o le uiga lea o fafine maʻitaga. Afai e le sili atu le maualuga o le maualuga i le 6.3 mmol / L, o le tulaga masani lenei mo se tulaga. Faatasi ai ma le faateleina o faailoilo i le 7.0, e tatau ai ona toe iloilo ma fetuunai le ituaiga olaga. Afai e faʻateleina lenei tapulaa, e maua ai le maʻisuka faʻamaʻi ma togafitia. Ae e te le tau popole, aua a maeʻa le fanau mai o le maʻi o le a alu.

E mafai foi e le faʻagata ona faʻaleagaina ai iuga o le suʻega. O fomaʻi fautuaina oe e aloese mai le alu i le suʻega pe a oʻo mai aso taua pe afai e leai se faʻanatinati i le suʻega. O le taimi lelei mo le ofoina atu o le toto mo le kulukose o le ogatotonu o le taamilosaga.

O le isi mafuaaga mo le toto toto le saʻo o le moa. I le taimi nei, o siamoni o le tino e suia ai nisi o gaioiga e aafia ai le gasegase o le kulukose. O le mea lea, i le vaitau lenei, e fautuaina e fomaʻi ia aua nei galo le gaʻo o le suka ma sau i le fale suesue i le ono masina e suʻe suʻega.

O le maʻi suka: kulukosese faitauga

O le tusiga ua uma ona taʻua e faapea, i le tulaga o se auiliiliga i luga o se manava gaogao ma tulaga maualuga i luga atu o le 7.0, o masalomia o le maʻisuka ua masalomia. Peitai, ina ia mafai ai ona faia se faʻamautinoaga, e tatau ona faʻamaonia masalosaloga ma isi faʻaopoopoga.

O le tasi metotia o le faia lea o se suega o le kulukose ma se uta. E taua foi o se suʻega faʻapalepale. Afai, pe a uma le folasaga o le monosaccharide, o le maualuga o le faasinomaga o le faasinomaga o le maualuga o le 11.1 mmol / l, ua faapea mai o loo i ai se mea na tupu.

O nisi taimi o lenei suʻega e le lava, o lea ua amata ai ona latou faia ni suʻega faaopoopo. O se tasi o ia mea o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc. O lona faʻamoemoe o le suʻeina lea o le tele o kela mūmū mūmū na suia i le pathologically i lalo ole aʻafiaga o le tele o le gaʻo o le glucose plasma. Faʻafetai i le suʻesuʻeina o maʻi o le erythrocyte, e mafai foi e se tasi ona iloa le tuputupu ae o le maʻi, o le taimi na tupu ai ma le tulaga o loʻo i ai nei le tino. O se faʻamatalaga taua lea o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai togafitiga saʻo mo le togafitiga.

O faailo masani o ia ituaiga hemoglobin e le sili atu i le 6%. Afai o le tagata gasegase e iai le ituaiga o maʻisuka, ona tupu lea i le 6.5-7%. Faʻailoga e sili atu ma le 8%, pe a fai e togafitia muamua le togafitiga, e mafai ona tatou fai atu e matua leai lava se aoga (pe le tausisia e le tagata maʻi tuutuuga manaʻomia), o le mea lea e tatau ona sui. Mo le kulukose i le maʻisuka totogi, e tatau ona i ai le 5.0-7.2 mmol / L. Ae i le gasologa o le tausaga, o le maualuga e mafai ona suia uma i le itu laʻititi (taumafanafana), ma i le tetele (taumalulu), faʻalagolago i le gasegase i suauu insulin.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻe suka

Talu ai e tele suʻega mo le suka, o lona uiga e tatau ona e saunia mo i latou i se auala ese. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e manaʻomia lou foaʻiina o le toto i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima ma se vein (iloiloga masani), e le mafai ona e 'ai mo le 8 itula aʻo leʻi faʻamalosi. E le mafai foi ona e inu i le taimi nei, talu ai ona o le toto o le a faateleina, o le a faʻaitiitia le faʻatonuga o le kulukose, o lea o le a le faʻatuatuaina taunuuga.

A 'ai e le tagata maʻi, ua faʻasaʻo le inisalini e faʻamaopoopo le aofaʻi o monosaccharides i totonu o le toto i le vave e mafai ai. A maeʻa le itula e tusa ma le 10 mmol / l, pe a uma le 2 itula - itiiti ifo i le 8.0. E taua tele le filifilia o meaai lelei ao lei faia le suʻega. Afai e te 'ai i le maualuga-carb ma gaʻo meaʻai, o le a oʻo lava i le 10-12 itula pe a uma ona faʻafefiloi, o le kulukose o le a sili atu le mamafa. Ma, i le va o se taumafataga ma se auiliiliga, o le a malolo ai le 14 itula.

Ae le gata o nei mea (o le taimi i le va o le 'ai ma le auiliiliga, faapea foi ma le natura o meaai) e mafai ona afaina ai le taunuuga o le iloiloga masani. E i ai isi faʻamatalaga - o le maualuga o le gaioiga faʻaletino o le tino, popolega, mea faʻalagona, nisi o gaioiga faʻapitoa.

O suiga e sui laitiiti lava, e tusa lava pe e te savalivali aʻo leʻi alu i le falemai, ma toleniga i le taʻaloga, taʻalo taʻaloga ma isi mea e matua faʻasese ai le suega, o le mea lea, o le aso ao leʻi faia le suʻega, latou te aloese ai mai lenei mea uma. A le o lena, o le a faʻaalia le iuga, ae o le a avea lea ma pepelo, ma o le a le mafai e le tagata gasegase ona iloa o loʻo i ai sona setete. O le po ao lumanai le auʻiliʻiliga, e manaʻomia lou maua o se malologa lelei, moe ma lagona le toʻa - ona maualuga lea o le avanoa mo faʻamaumauga saʻo.

Leai se mea e te faʻatali ai mo se taimi faʻatulagaina, ae sili atu le alu i suʻega aʻo lumanaʻi taimi faatulagaina pe'āfai o iai ni faʻalavelave faʻalavelave. O le mea lea, o le tele o le suamalie o le paʻu, o le galala le masani ai, o le masani ona manaʻo mo se falemaʻi, faʻafuaseʻi le paʻu o le mamafa, e leʻo iai ni mea e manaʻomia muamua, o le tele o le paʻu o le paʻu o le tino, o le folliculitis, o le fao, o le faʻamaʻi pipisi (thrush, stomatitis) - o nei mea uma maʻisuka faalilolilo. E vaivai le tino i aso uma, o le mea lea e sili atu ona foliga mai ai na uiga.

I le tulaga o masalomia o le maʻisuka, e sili atu le lelei le faia o se suʻega o le kulukose, ae ia faʻamaonia le hemoglobin glycated. O lenei faailo sili atu nai lo isi o le a faʻamaonia ai pe o le faʻaleagaina o gaioiga i le atinaʻeina o le maʻisuka amata i totonu o le tino.

I le ono masina (aemaise lava le matua), e tatau ona e sau i le falemaʻi ma suʻe suʻe. Afai o le tagata maʻi e mamafa tele, o se tasi o le aiga e maua i le maʻisuka, maitaga, faʻalavelave faʻaleagamoni, ma auiliiliga e faʻamalosia.

Mo se tagata soifua maloloina, o se masani lelei e tatau ona alu i le fale suesue faalua i le tausaga. Ae mo i latou ua uma ona maua i le maʻisuka, e manaʻomia ona tofotofoina e le aunoa, e tele taimi i le aso. Aemaise lava, e talafeagai mo le fuafuaina o le saʻo saʻo o le insulin, mo le faasaʻoina o se meaʻai a le tagata lava ia, faʻapea foi le iloiloga o le lelei o togafitiga. O le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻatau o se glucometer lelei, lea e mafai ona e faʻaogaina oe i le fale.

O le suʻeina o le suka o le toto o se mea e sili ona taua le faʻamaonia. A aunoa ma lea, e faigata ona suʻesuʻeina pe o le maʻisuka e atiaʻe ma pe o le tagata maʻi e matua lamatia tele i se taimi lata mai. O se faiga e leai se tiga e tatau ona faia i le tele e mafai ai.

O fua o le suka toto e faalagolago i le lalolagi atoa i luga o le matua ma i totonu o ni tapulaa faapitoa. Ma o lona uiga e mafai e tagata uma ona mataʻituina o latou tulaga ma faʻatalanoa se fomaʻi i le tulaga o le vavae ese mai le masani. O le vave ona alu atu se maʻi i se fomaʻi e maua i le maʻisuka, o le tele o avanoa e i ai e fesoasoani ia te ia ma faʻamalolo atoatoa ai o ia.

O le a le maualuga o le suka toto i tagata matutua?

Seʻi o tatou faʻamatala atu, mo se faʻamatalaga sili atu saʻo, e tatau ona fai se tasi, ae o suʻega e lua mo le suka. O se tasi oi latou e faia i le taeao, i luga o se manava leai. A maeʻa lena, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le kulukose ma o lona maualuga e toe fuaina pe a mavae sina taimi. O le tuufaatasiga o nei iloiloga e lua o le a mafai ai ona tatou faia faaiuga ma le mautinoa tele.

Matou te faamamafaina vave lava:

  • O le maualuga o le suka i le toto i tane ma le maualuga o le maualuga o le toto i totonu o tamaitai e tutusa lava.
  • O le masani e le faʻalagolago i le itupa maʻi.
  • Ae ui i lea, i tamaiti ma tagata matutua o lenei tulaga masani e eseese (i tamaiti o le laʻititi e laʻititi ifo).
  • Matou te maitauina foʻi, i faʻamatalaga masani, e masani lava e le faia le suʻega lona lua. Ua faia i luga o laina tuaoi ina ia ausia ai le mautinoa.

Taimi anapogi i alii ma tamaitai

E tusa pe tatau ona tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, matou te iloiloina auiliili iinei.

O le toto mo le auiliiliga e mafai ona ave:

I le tulaga muamua, o le faailoga o le a sili atu le maualuga. O le auala lona lua o le suʻega e sili atu ona taatele.

O le a matou tuʻuina atu nisi faʻataʻitaʻiga, e faʻaalia ai o le auʻiliʻiliga na faia saʻo mai le tamatamailima:

  • Afai e te faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona masani ai lea o le 3.3-5.5 mmol i le lita.
  • Afai ole sili atu i le 5.6, ae le silia le 6.6, ona tatou talanoa lea e uiga i le hyperglycemia. Ole tulaga ole tuaoi lea e musuia ai nisi popolega, ae e le o toe maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i ai sina kulūkose ma o le fuainumera e manaʻoina e fuaina pe a mavae ni nai itula. I lenei tulaga, o le maualuga o le tulafono masani e siitia tele.
  • Afai o le faailoga o le 6.7 mmol i le lita pe sili atu, ona mautinoa lea o loo tatou talanoa e uiga i le maʻisuka.

Tusa masani ai le toto toto pe a uma ona 'ai

Afai ei ai sau anapogi anapogi toto, e le masani ona faia se suega lona lua. Faʻapea o se suʻega o le manava leʻo e i ai sona tuaoi taua ma o lea e tatau ona e suʻeina se suʻega lona lua pe'ā uma ona e faʻaaogaina le kulukose.

  • I lenei tulaga, o le aoga o le 7.7 mmol i le lita pe itiiti ifo o le maualuga masani o le suka i totonu o le toto.
  • Afai o le tau e mai le 7.8 i le 11.1 mmol i le lita - e taʻu mai ai o le tagata maʻi ua faʻavaivaia le kulūkose (faʻavaivaia le kulūkose toleni).
  • Afai o le tau e 11.2 pe sili atu foi, ona maua ai lea o le maʻisuka.

Toto masani ai toto i fafine maʻitaga

O le masani o le suka i le toto o se fafine maʻitaga ua manatu o se faailoga o le 3, 3-6, 6 mmol / l. I totonu o le tino o se fafine maʻitaga, e faia ai se faʻalavelave faʻapitoa. O le mea moni, e le mafai e lenei mea ona aʻafia ai le kulūkose. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tino se faʻalautelega maualuga o lona gaosiga.

I lenei tulaga, o se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi e mafai ona tupu - maʻisuka maʻitaga, pe a le mafai e le tino ona tuʻuina atu le maualuga o le manaʻomia o le kulukose.

E masani ona tupu mai le fa i le valu masina o le maitaga. Afai o le fafine e mamafa tele poʻo ua i ai se genetic predisposition i le maʻisuka, e tatau ona sili ona gauai atu i lenei tulaga.

O le a le taimi e mafai ona maua ai le maʻisuka faʻamaʻi?

Afai, pe a tuʻuina atu se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, e le silia le 6.1, pe a uma le faʻaaogaina o le kulukose, i luga o le iloiloga faifaipea o le a tutusa ma le 7.8 mmol i le lita pe sili atu foi.

Mo le puipuia ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le au faitau e fautuaina le "Monastic Tea".

E aofia ai ma le 16 o laau aoga togafitiga e sili ona aoga, lea e sili ona aoga i le puipuia ma le togafitiga o le vevela, faapea foi ma le faamamaina o le tino atoa.

O le lelei ma le saogalemu o le Monastic Tea ua faʻateleina ona faʻamaonia e suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma le tele o tausaga o le soifua maloloina. Le manatu o fomai ... "

Palu kulukose matutua

E ui lava i le lautele o le suka o le toto e tutusa lelei ma fuainumera ua tuuina atu i luga, o le tulaga o le masani e ono ese lava le eseese ma le matua. I se tausaga matua, ua suia le metabolism ma o le fua o le anotusi ua ese.

FaʻavaeTagata ei lalo o le 50FaʻavaeTagata sili atu i le 50
A mavae le 1 le itulaIna ua mavae le 2 itulaA mavae le 1 le itulaIna ua mavae le 2 itula
Norm3,5-5,7E oo i le 8.8E oo i le 6.6E oo i le 6.2E oo i le 9.8E oʻo i le 7.7
Faʻasologa o le tuaoiE oo i le 7.08.8-9.96.6-7.7E oo i le 7.2Seʻia oʻo i le 11.0E oo i le 8.8
MaʻisukaSili atu i le 7.0Sili atu 9.9E sili atu i le 7.7Sili atu i le 7.2Ma le 11.0Sili atu i le 8.8-11.0

O le a le mea e tatau ona tatau ai mo le toto totogia?

Ina ia mafai ona faʻamoemoeina le toto mai le vein e tatau ona faʻatuatuaina, o le muamua o suʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

I le faia o lea tulaga, o tulafono nei e ao ona matauina:

  • E le tatau ona e 'ai i le valu pe sefulu itula muamua. E le gata i lea, aua le inuina vai (e aofia ai vai poʻo le lauti).
  • E tatau ona faia se iloiloga i le taeao. I ona luma e tatau ona e moe lelei. Afai e le faia lenei mea, o lona taunuuga e ono suia.

Faailoga o Levels Sugar Levels

E faʻapefea ona tatou iloa pe iai ni faʻafitauli i le kulukose toto?

  • O se mea faʻafefefeoloaʻi o se manaʻoga maualuga faifai pealea, e ui i lea, o le mamafa o le tino o loʻo faʻaitiitia. I lenei tulaga, o se uiga taua e mafua ona o mea e te 'ai, o le fia ai i lenei setete e le faʻaitiitia.
  • O le taotoga masanifaatasi ai ma le faalumaina ma le le fiafia.
  • Afai e tupu le afaina o vae ma limaona avea lea o se faailoga leaga.
  • Faʻaauau le paʻu o le paʻu, lea e mafai ona faaopoopoina i le dermatitis ma le furunculosis.
  • Uiga faʻaalia O le maualuga o le suka o le toto o se gasegase tele ma vaivai o manua.
  • I fafine, faʻatasi ai ma ia soliga, faʻasalaga faifai pea e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu. E mafai ona avea ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ogaoga poʻo le suppuration.

Afai ei ai se tasi pe sili atu foi o nei faʻaʻailoga, e talafeagai le faia o se suʻesuʻeina o le kulukose toto.

E faapefea ona pulea e le tino ia fua o suka?

I luga, matou te talanoa masani e uiga i le faagasologa o le galue masani o le kulukose i le tino o le tagata. Ma faʻapefea ona faʻatonutonuina le malosi o auala e aofia ai i lenei mea? O le mea moni, o loʻo i ai se faiga, e ui e faigata. O le a tatou talanoa i ai i nisi auiliiliga.

O le a le mea tonu lava na te faia?

  • O lenei hormone fesoasoani e faʻaititia le kulukose toto.
  • I le tasi itu, e faʻaosofia ai le osofaʻi e sulu o le tino o le kulukose, lea e ulu atu i le toto.
  • I le isi itu, e faʻaolaina ai le faiga o lona faʻamaʻiina e le ate ma le faʻavaeina o le glycogen.

Inisalini Antagonist:

  • E i ai le itu faafeagai.
  • Afai e le lava le suka mo nisi mafuaaga, e faʻaosofia ai le gaosiga o le kulukose i totonu o le manava
  • Faʻaleleia le malepe o le kulusekene i le ate.

O le isi mea tāua o le iai poʻo le leai foi o se faʻalavelave. I se tulaga le mautonu, o le taumafa o le suka i le toto e faateleina, i se tulaga filemu e faaitiitia ai. Aemaise lava, mo lenei mafuaʻaga, ao moe, e masani lava ona faʻaititia le kulūkose.

O le faiga faʻavae tulafono e le faʻamapulaʻaina i luga. E i ai ni homone e faʻapupulaina le tikeri o le gluconeogenesis (o le fausia o le kulukose mai mea faigofie). O lenei vaega e mafai ona faʻalauteleina lona anotusi i totonu o le toto.

Adrenaline e tutusa lona aafiaga. O lauroxine (gaosia mai le fulufulu fulufulu) ma le homone tuputupu aʻe e faʻapupulaina foi le maualuga.

O le maʻi suka

O lenei faʻamaʻi e lua ituaiga:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le tino e taofia le gaosia o le inisalini.
  • I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le insulin e lava, ae o suauʻu e sili atu ona afaina le kulūkose, e mafua ai le sili atu i le toto.

Faitau e uiga i le masani o le hemoglobin glyc i fafine iinei.

E faʻafia ona ou fuaina le suka?

Afai oe ola maloloina, e mafai ona e faʻaaluina lou taimi i ni suʻega faapena. Ae peitaʻi, a oʻo mai i se tagata gasegase i le maʻisuka, o ia fuataga e tatau ona faia i taimi uma e mafai ai. E faigofie mo lenei mea faʻaaoga le mita ma fua i le fale.

E fautuaina lenei i mataupu nei:

  • A maeʻa ona e ala.
  • Aʻo leʻi oʻo i le taeao.
  • Ae e te leʻi alu e moe.
  • Peʻa uma ituaiga o faʻamalositino poʻo le atuatuvale.
  • I le taimi o le galue malosi.
  • E manaia pe afai e te suʻesuʻeina i le ogatotonu o le po.

Ole a mafai ai e oe ona auiliili auiliiliga lau tulaga ma le aoga o togafitiga.

E faʻapefea ona maualalo le maualuga o le suka?

E tele auala e faia ai lenei mea:

  • Taofi le faaaogaina o fualaau faasaina e faateleina ai le kulukose o le toto.
  • Aveesea o se kuluma e maua ai mea e faʻaleleia ai le gaosiga o le kulukose.
  • Togafitiga o thyrotoxicosis.
  • Isi metotia.

O fautuaga lautele e fesoʻotaʻi ma faʻamaoniga patino na maua i le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi. O le togafitia o ia mea o le a faʻaititia ai le suka. E le gata i lea, o se tasi o auala lelei o le mulimuli i se meaai faapitoa, faʻapea foi ma le tausia o se soifua maloloina lelei.

Faitauga o le suka i le toto: masani masani ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa

E toatele tagata e fiafia i le fesili pe o le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto i le maeʻa ai ona 'ai, o loʻo i ai se laulau e faʻaaoga ai nei fuainumera. Ae ao leʻi amataina le suʻesuʻeina o lenei laulau, e tatau ona e suʻeina pe o le a le mafuaʻaga e ono suia ai le faailo ma pe faʻapefea ona aʻafia ai.

Ioe, o le kulukose e taua mo le tino o soo se tagata. E tuusaʻo saʻo lava o ia i mea sili ona taua o le olaga.

E le gata i lea, e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto o loʻo matauina i le taimi nei, pe fia le malosi i totonu o le tino o le tagata.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga tele, o le mea lea e fai mai ua lagona le vaivai o se tagata, ma ua leai se malosi o le tino.

O le mea moni, o le toto maualuga o le suka e manatu sili ona lelei. O lenei fuainumera e sili ona lelei mo tagata taitoatasi.

Afai e tele naua le kulukose i totonu o le toto, ona amata loa lea ona lagona le sili atu le leaga o le maʻi, o le a le mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi taualumaga i le tino. O le mea lava lea e tasi e mafai ona tupu pe afai e tele naua le suka.

I lenei tulaga, e taua tele le pulea o lenei faagasologa ma faamautinoa o le maualuga o le kulukose e le oso maualuga ma e le mafai ona vave paʻu.

E faapefea ona pulea le suka suka?

Ina ia mafai ona maua ni suʻesuʻega maumaututu, e taua le fuaina o le kulukose toto pe a ma le valu itula pe a uma ona 'ai. Ma e sili atu le faia i luga o se manava gaogao i le taeao, i le taimi lava e teʻi ai. O le tulaga lenei o le a mafai ona faʻamautuina pe iai se tulaga lamatia e mafai e se tagata ona oʻo i se osofaʻi malosi i le kulukose ma suiga uma o lona soifua manuia.

O nisi taimi, e fautuaina e fomaʻi ia suʻe toto i le itula e tasi pe a uma ona 'ai. E masani lava e faia lenei mea pe a manaʻomia e fuafua ai le lagona o le tino i se ituaiga o inisalini poʻo isi vailaʻau faʻasaina.

Afai tatou te talanoa pe o le a le mea e sili ona lelei i faailoga o le kulukose, o lona uiga e taua le malamalama e mafai ona eseese mo tagata taʻitoʻatasi e faalagolago i la latou itupa ma tausaga.

E masani lava o le mamafa o le mamafa o le tino e taʻu mai ai o se tagata faapitoa e iai ni faʻafitauli manino o le soifua maloloina e tusa ai ma le maualuga ole kulukose. E ui lava i le maʻisuka o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le mamafa o le tino e faʻaititia ai le mamafa.

E faavae i mea o loʻo taʻua i luga, e manino lava o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aafia ai le tele o auala taua. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le mataʻituina o suiga uma e faia ma faia ni fuafuaga e faʻamaonia ai le manuia o le tagata.

I aso nei, e tele auala e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E maitauina foi e mafai ona faia saʻo i le fale. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga le mita.

Ae ina ia mafai ona e iloiloina au faamatalaga, e tatau ona e mafaufauina le matua, mamafa, itupa, pe o le a le tele o le taimi na pasia pe a uma ona 'ai ma sili atu.

E tatau ona ou fai atu e mafai ona suia lenei foliga ma le avega i luga o le tino.

Faʻapea, a maeʻa aʻoaʻoga mamafa po o se savaliga umi, e mafai ona ese le tele o faʻamaumauga mai le taeao i luga o se manava gaogao.

O a tulaga e tatau ona faia ai suʻesuʻega?

E i ai le tele o tulaga e manaʻomia ai se suʻega e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se suesuega e faia ina ia iloa ai pe maua le maʻi suka.

O le glycemia indicator e fuaina ina ia iloa ai le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi, pe a fai o suʻesuʻega muamua na faʻatuina ai lona auai.

Suesuega o le glycemia i maʻitaga maʻitaga fuafuaina pe maua ei latou le maʻisuka maʻisuka.

O le faʻamautuina o le maualuga o le suka toto e mafai ai e oe ona iloa le lamatiaga o le hypoglycemia.

Ae ina ia mafai ai e le aufono ona faʻamaonia le moni, e tatau ona e saunia saʻo mo le auiliiliga. Seʻi manatu e naʻo le toto toto pe a uma ona 'ai e tatau ona amanaʻia. Mo lea, o le toto e tatau ona foai i le tele o nai itula pe a uma se taumafataga.

E moni, e le tatau ona tumu le manava. O le taimi pito sili ona lelei le vaʻaia o le taimi e tasi ma le afa i le lua itula talu ona 'ai. Faatasi ai ma le fesoasoani o sea suʻesuʻega, o le a mafai ona fuafua le maualuga maualuga o le suka o le toto e mafai ona maua e lenei maʻi.

I lenei tulaga, e tatau ona e malamalama e matua le taua pe o le a le ituaiga meaai na faʻaumatia e le tagata maʻi aʻo leʻi foaiina atu le toto, aua o le kulūkose o le a faʻapupula pea. O le mea moni, e manaʻomia e le o ni meaʻai suamalie.

Fomaʻi fautuaina le faia o se suʻesuʻega e leʻi muamua atu ile itula talu ona 'ai.

E taua foi le manatuaina o le tagata maʻi e faʻavasegaina i le vaitau lenei i luga o soʻo se meaʻai. A le o lea, o le a le saʻo le iuga. E le o se mea lelei foi le inuina o le ava malosi pe 'ai le tele o meaʻai gaʻo i le aso na muamua atu. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le a maualuga foi.

Ma o le mea moni, e tatau ona alofia le tele o gaoioiga faaletino.

E le gata i lea, o se matafaioi taua i le sauniuni mo le pasia o lenei auiliiliga e faia i le auala e saʻo ai le iloa e le tagata maʻi le mea o le suka pe a uma ona fautuaina le meaʻai. Ina ia faia lenei mea, ua lava ia e faamasani i faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i se laulau faapitoa.

E faigofie lava ona faʻamatalaina, ioe, pe afai e te iloa lelei lou mamafa ma isi faʻafanua iloiloga tonu.

O le a le uiga o taunuuga o faʻamaʻi?

O le isi foi, e tatau ona maitauina e tatau ona fuaina le kulukose toto pe a ma le 2 itula pe a maeʻa se taumafataga, a leai o le a ono i ai le taunuuga o le suesuega o le a sese.

I le auala, e oo lava i taunuuga o se auiliiliga o se tagata soifua maloloina na foaiina atu le toto i le taimi lava e uma ona 'ai e mafai ona faʻaalia ai maualuga maualuga o suka. E tupu lenei mea ona o le taumafaina o se fuainumera tele o calorie. O le mea lea, a maeʻa le foai muamua o le toto, e le tatau ona e vave popole, e tatau lava ona e taumafai e toe fai lenei faiga.

O le mea lea, faatasi ai ma faʻamatalaga pe faapefea ona saʻo le pasia o lenei auʻiliʻiliga, ua tatau nei ona iloa po o fea le faʻamatalaga faapitoa e sili ona lelei.

I lenei tulaga, o le saʻo lelei e fuafuaina mai le taimi o le aso na foai atu ai e le tagata maʻi le toto.

Faʻapea, pe a tatou talanoa e uiga i faʻamaʻi, lea e faia i le taimi lava e uma ai se taumafataga, ona i ai lea i le tulaga pe afai e i ai faʻamaufaʻailoga i le tulaga o inisiua sefulutasi ma le tasi vaesefulu o le mol / l, o lona uiga e tele naʻo le kulukose i totonu o le toto.

Ae e tusa lava pe na maua e le siama se taunuuga le lelei, e le tatau lava ona e vave ita. E i ai nisi mea e aʻafia ai le iuga. O lenei:

  1. Tatalo fatu faʻafuasei
  2. Faʻanoanoa faifaipea, poʻo le ua leva ona mafatia i le vaivai.
  3. Aumai ni vailaʻau faʻamaʻi e aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega.
  4. Fua tele o le tupu o le tuputupu aʻe.
  5. Se faʻamaoniga o le maʻi o Cushing.

E pei ona taʻua i luga, e sili atu le toe faia o le suʻesuʻega. E tatau foi ona manatua i tamaitai i taimi o maitaga, o taunuuga o le auiliiliga atonu e eseese i se tulaga lautele.

O lenei o le a matou taulimaina le tulaga na tuʻuina atu ai le auʻiliʻili i le lua itula talu ona 'ai, ma o le taunuuga na faʻaalia ai le itiiti o le suka i totonu o le toto. I ia tulaga, e tatau ona e malamalama o le pa'ū mataʻutia i le kulūkose e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hypoglycemia. Afai e tupu lenei mea, e tatau ona e avatu i le tagata maʻi se taumafataga ma fua le toto i le tasi itula pe a uma ona 'ai.

I le tulaga pe a le maua e le fua lenei le mea e manaʻo ai, e manaʻomia le sasaa o le kulukose i totonu o le toto ma se kululu poʻo se injections. O le lamatiaga e tulai mai pe a pa'ū le suka o le toto i lalo ifo o le 2.8 mmol / L, ma i fafine e itiiti ifo i le 2.2 mmol / L.

Faatasi ai ma togafitiga le lelei a fomaʻi, o le atinaʻeina o le glycemic coma e mafai.

O le a le mea e tatau ona manatuaina pe a fuaina le kulūkose?

E tatau ona maitauina o le tele o le kulūkose e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o se paʻu, lea e fesoasoani i le gaosia o le tele o le insulin. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le mea moni e faapea ole tui o le glucose ua tuiina i le tagata maʻi, ua faʻamalamalamaina foi o ia e fuafua ai le mafuaʻaga moni o se faʻafitauli i le manuia.

O le mea moni, o le tele o fomaʻi e fautuaina le tuʻuina atu o toto i luga o se manava gaogao I lenei tulaga, o le a mafai ona ausia le sili ona saʻo. Ia, pe faia ia le itiiti ifo ma le itula pe a uma ona 'ai.

O se matafaioi taua e faia foi i le a le ituaiga meaai e maua e le tagata maʻi. Faʻapea o loʻo i ai le tele o oloa e faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi. Ma sili atu ona latou le tuuina atu le avanoa e fuafua saʻo ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

A o lei faia le suʻega, e le fautuaina e 'ai meaʻai e pei o:

  1. Telefoni eseese.
  2. Pulu tao.
  3. Falaoa
  4. Dumplings.
  5. Jam, jam.
  6. Huakeke suka.
  7. Meli
  8. Beetroot.
  9. Fuga
  10. Peni
  11. O fuamoa.

Mai fua e fautuaina e teena:

O nei oloa uma e mafai ona matua faateleina le maualuga o le kulukose toto i se taimi puupuu lava.

E i ai foi se lisi o oloa e, i se isi itu, e fautuaina mo le faʻaaoga e tagata gasegase o loʻo sauni e foai atu le toto mo le suka. O lenei:

  1. Se fualaau faisua atoa (talo ata, puluni, kukama, greens, kāloti, tamato).
  2. Mai fualaʻau, e mafai ona e 'ai iraniki, lemoni, strawberries, apu poʻo le vine.
  3. Fautuaga musika.
  4. Mai fatu, e lelei tele le nofo i luga o araisa poʻo le fala.

Ae le gata i meaai, e tatau foi ona e gauai atu i le soifua maloloina atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e lagona e le tagata maʻi le malosi o le gutu maloʻo, inu, o se lagona malosi o le fiainu, ona tatau loa loa lea ona ia logoina lana fomaʻi.

Ma o le mea moni, e taua le amanaia o le masani o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a uma le 'ai o le a faʻalagolago lava i le tausaga o matua o loʻo i ai le maʻi. Seʻi manatu, mo tagata matutua, o loʻo i ai ni faʻamaumauga masani, ma mo tamaiti, o isi.

E manatu ai i tagata matutua o le maualuga o le suka atonu e laʻititi ifo maualalo nai lo tamaiti.

Ina ia mautinoa pe o le a le fuainumera o le masani mo se tagata maʻi faapitoa, e tatau ona taitaia oe e se laulau faapitoa e faʻamalamalama auiliili ai nei faailoilo.

O faʻamatalaga i luga o le maualuga o le maualuga o le toto suka e mafai ona maua pe afai oe matamata i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Le fua o le suka i le toto pe a uma ona 'ai: o le a le uiga o le suka i le toto ma o le a le mea e aafia ai

O le malamalama i tulafono masani o le suka o le toto e matua taua tele mo le puleaina ma le puipuia o tulaga faʻaleagaina, faʻapitoa o le maʻisuka. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le faateleina o le tauaso o le tauaso, faaletonu o le tino, gasegase o le myocardial, strokes, utiuti o pito i lalo ma, o se taunuuga, oti.

O le a le uiga ma mea e aʻafia ai

Sugar (glucose) o se tuufaatasiga o le tino (monosaccharide), o le galuega autu o le faamautinoaina o malosiaga uma i suauu o le tino o le tagata, e aofia ai le faiai. O le kulupu e le lanu ma e le oona, suamalie i le tofo, solu i totonu o le vai.

O se vaega o le tele o fualaau 'aina, vine, ma maua ai foi i totonu o vailaʻau gaʻo (di- ma polysaccharides, e pei o le cellulose, maso, glycogen, lactose, succase).

E ulu i totonu o le tino ma ni meaʻai poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi.

A maeʻa ona faʻamalosi i totonu o le inumaga, ona amata loa lea o le faʻamaʻiina - glycolysis. I lenei tulaga, ua gau le kullukose e fafagu pe lactate.

O se taunuuga o gaioiga o meaola o loʻo mulimuli mai, pyruvate liliu atu i le acetyl coenzyme A, o se fesoʻotaʻiga taua i le vaʻaiga o le galala o le Krebs.

Faʻafetai i luga, faʻaleleia le toto, o le malosi e manaʻomia mo le faʻaaogaina o metabolic, o le faʻasalaga o mea taua o gaʻo, amino acids, ma isi.

O fua o kulukose e faʻatonutonuina i le tele o auala. O lona siitaga e lauiloa pe a uma ona 'ai ma faʻaititia i le faʻamalosia o le malosi ole gaʻo (gaioiga faʻaletino, tulaga faʻalavelave, hyperthermia).

I le tulaga o se vaega itiiti o le suka e ulufale mai i le tino, o le faagasologa o le kulūkose i le ate mai isi meaola (gluconeogenesis) ma lona faʻamalolo mai le glycogen na teuina i totonu o le maso (glycogenolysis). I se isi itu, faatasi ai ma le tele o taumafa o loʻo i ai le kulukose, ua liua i le glycogen.

O nei mea uma o loʻo faʻatonuina i le hormones ma e pulea e insulin, glucagon, adrenaline, glucocorticosteroids.

O le faʻamatalaga masani o le kulukose e taua tele i le sailiga o suʻesuʻega. Ole suauu toto pe a uma ona 'ai e faʻaaogaina o se faʻataʻitaʻiga faaopoopo.

Toto toto i alii, tamaitai ma tamaiti

O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto (glycemia) o se tasi lea o faʻamatalaga sili ona taua o le homeostasis. E le gata i lea, e masani lava ona suia ma faalagolago i le tele o mea. E masani lava o le glycemia faʻatulafonoina e talafeagai mo le faʻatinoga o le tele o totoga ma tino, o se mea pito i sili ona taua mo le faʻaogaina o le tino.

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o tulaga nei o le maualuga o le toto sugar capillary ua manatu e masani:

  • i pepe faatoa fananau mai (mai le 1 i le 28 aso o le ola) - 2.8 - 4.4 mmol / l,
  • i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga - i le tulaga - 3.3 - 5.5 mmol / l,
  • i tamaiti e sili atu i le 14 tausaga ma matutua - 3.5 - 5.6 mmol / l.

Mo le toto totoina mai se vein, o le tau o le pito i luga o le a eseese ma e 6.1 mmol / L.

Mo tamaitai ma alii, o tulaga taua ole maualuga ole maualuga o le suka e le o se mea e matua ese lava. O le tuusaunoaga o fafine maʻitaga, o loʻo i ai tulaga faatauaina masani mai le 3.5-5.1 mmol / l.

O le mauaina o se anapogi masani o le glucose e taʻu mai ai le tausiga o le maualuga o le inisalini, ma le gafatia o le ate i le ate i lenei hormone.

O le fua o le suka i totonu o le toto pe a uma le 'ai e matua ese lava mai lena mea ao leʻi' ai.

Sugar saʻo pe a uma ona 'ai

Mo le fuafuaina o le suka toto pe a uma ona 'ai, e faʻaaogaina le suʻega toleni kulukose. E lua ituaiga: o le tautala ma le vevesi.

Ina ia maua fua faʻataʻitaʻiga o suʻega suʻesuʻe, e tatau i siama ona mulimulitai i le tele o fautuaga. O nei mea e aofia ai le tausisia o meaai masani ma gaoioiga faʻaletino, o le musu mai le ulaula ma le inu ava malosi a itiiti ifo i le 3 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega, aloese mai le maalili, tele galuega faaletino, o le umi o le po e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 itula.

O le taua o le suka i luga o se manava gaogao e taua mo le tagata ua suesueina, ona inu ai lea o le tagata maʻi 250-350 ml o le vai ma le 75 g o le kulukose ua solo i totonu ma a mavae le 0.5-1 itula ua toe fuaina. Ina ia faamaea le taimi o le faapalepale, o le isi fuataga o le fuataga pe a uma le 2 itula e fautuaina. O le amataga o le suʻega, lea e manatu ai le numera o le muamua sip.

O le suka i le taimi lava e uma ai le taumafataga o le 6.4-6.8 mmol / l, ona faasolosolo malie ai lea. A maeʻa le 2 itula, e le tatau ona sili atu le maualuga o le glucose i le 6.1 mmol / L mo le toto capillary ma le 7.8 mo le vevela. E tatau ona maitauina o le sili ona saʻo le taunuʻuga e maua ona o le suʻesuʻeina o le toto o le toto vevela, ae le o le capillary.

O fua o le suʻega e mafai ona fesuiaʻi ma faʻamaʻi o le ate, o okeni o le endocrine system, o le faʻaitiitia o le maualuga o le pāmala i totonu o le tino, faʻaʻateleina le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, glucocorticosteroids, faʻamaʻi tautala, thiazide ma thiazide-like diuretics, niacin, ma le tele o fualaau oona.

O le kulukose masani ina ua maeʻa le gaʻoina o le gaʻo, o lona uiga o se tali o le inisalini talafeagai ma le gaioiga o le gaioiga o le tino.

Suʻega o le falalaina o falaoamata - o se mea e faʻatonutonu ai le puleaina

O le suālaʻau o le suāsusu pe'ā maeʻa ona 'ai e tatau ona iloa ai foliga o le maʻisuka, faʻataunuʻu i ai, le i ai o le glycemia ma le faapaleni kulukose.

E masani lava e fesoasoani i le faʻamalamalamaina o le siakiina ma faʻamaoniga le mautinoa o le auʻiliʻiliga faʻavasegaina, ma le vaega lenei o tagata gasegase:

  • faatasi ai ma le i ai o le suka i le auiliiliga o le urine i se tulaga taua i le toto,
  • ma faʻamaoniga faʻaalia o le hyperglycemia (faʻalauteleina o le urine, galala, gutu malulu),
  • mamafa i le faʻamaoni, e aunoa ma ni faailoilo o le faateleina o le toto toto,
  • tamaiti e sili atu i le 4 kilokalama le mamafa o le fanau mai,
  • ma le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga (mata, tino le mautonu, fatugaʻo) o le genesis faʻamaonia,
  • i le taimi o le maʻitaga ma se suʻega faʻamalosi lelei mo le suka,
  • i le ogatotonu o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi,
  • ma faʻatasi ai ma lou thytotoxicosis, faʻaleagaina o le ate.

O le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga o loʻo taʻu mai ai se tulaga talafeagai o gaioiga faʻasolosolo i le tino o le tagata.

Faiga o le kulukose o le toto

Auala e pulea ai le kulūkose o le toto e aofia ai le suia o olaga. O gaioiga na muamua amataina o se mea e maualalo le malosi ole taumafa, gaioiga faaletino, faʻaaogaina o masaniga leaga, pulea o le mamafa o le tino, aʻoaʻoga ma aʻoaʻoga a le tagata lava ia.

O meaai lelei e aofia ai le faaaogaina lelei o fualaʻau, fualaau faisua, fatuga atoa, meaʻai e maualalo le gaʻo, sea iʻa, nati, ma suauu manogi (olive, soya).

O meainu malolosi, gaʻo gaʻo, mea faʻafiafia ma falaoamata e tatau ona faʻatapulaʻaina. E le o fautuaina se taumafataga sili ona maualalo-carb.

E mafai ona e faʻaaogaina le Metitirani faʻatasi ma se maualuga maualuga o meaola gaʻo.

O meaai i aso taʻitasi e aofia ai le 45-60% o le carbohydrates, 35% gaʻo, 10-20% protein. O gaʻo eletise polyunsaturated e le tatau ona sili atu nai lo le 10% o le aofaʻi o le malosi e faʻaaoga i le aso.

O le taumafa ua faʻamaoaigaina i vitamini ma minerale o loʻo i ai le malosi o le antioxidant ma toe faʻafoʻi mai ai paʻu o neurons.

Ina ia mafai ona pulea le toto suka ma faamautinoa lona tulaga mautu, o le a suia le gaoioiga faaletino. O aʻoga e tatau ona masani, ona faʻaleleia lea o le inisalini, maualuga le maualuga o le lipid plasma ma toto maualuga toto. E talitonuina o le malosi ma faamalositino, faapea foi ma a latou tuufaatasiga, e sili atu ma le 150 minute i le vaiaso, e sili ona talafeagai mo nei faamoemoega.

O se nofoaga faapitoa e tuʻuina atu i le ulaula ulaula. Ina ia faia lenei mea, o metotia uma e tatau ona aofia ai: fautuaga faʻapitoa, manaʻoga o le mafaufau, le faʻaaogaina o vailaʻau (Bupropion, Varentsillin).

Mo le lelei atili, o nei metotia uma e tatau ona faʻaaogaina i le tuufaatasiga.

Afai o le suiga o le olaga e le maua ai se taunuuga manaomia, e manaomia e le tagata maʻi se suʻesuʻega a le endocrinologist ma le filifilia o fualaau o le suka mai le group biguanide (Metformin), sulfonylurea preparations (Glyclazide, Glibenclamide), thiosolidinediones, dipeptidyl peptidase-4 inhibitors, inhibitors alpha-glucose (glucose alpha), tagata poʻo analogues).

A maeʻa se taumafataga, toto maualuga o le suka ma mafuaʻaga autu mo lona faʻatupulaia

O le faateleina o le suka o le toto ua faauigaina o le hyperglycemia. E mafai ona umi (faʻasolosolo) ma puupuu.

O se oso oso i totonu o le kulukose e mafai ona avea ma amataga o se gasegase tuga pe atonu foi o se taunuuga o le le lelei o meaai (le pulea lelei o le tele o mea -ona).

Faʻamatalaga faʻafitauli:

  • matutua ma matutua atu
  • maualalo le tino faaletino
  • dyslipidemia,
  • ave ni fualaau faapitoa (β-blockers, L-asparaginase, fentamidine, inhibitors protease, glucocorticoids),
  • vitamin biotin deficiency,
  • le i ai o le faʻalavelave, e aofia ai faʻamaʻi pipisi (fatu fatuga, taʻavale, faʻamaʻi pipisi),
  • (mea maualuga (mass body index index) - sili atu i le 25 kilokalama / m2, sosoʻo vavae i tane e sili atu ma le 102 cm, i tamaitai - sili atu i le 88 cm),
  • maualuga le maualuga o le 2-3th laasaga,
  • gasegase gasegase
  • o se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga,
  • siama fatu fatu
  • le i ai o le maʻisuka i aiga vave.

I le faaopoopo atu i mea o loʻo taʻua i luga, o le chemotherapy ma le Rituximab (MabThera) e mafai foi ona aʻafia ai le toto toto i le maeʻa o taumafataga. E i ai ni fua ma ni fesili e fuafua ai le ono-tausaga le lamatia o le atiina ae o le maʻisuka ma faia ni auala talafeagai.

Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le maʻisuka o loʻo tumau pea le mafuaʻaga o le faʻalauteleina o le maualuga o le toto suka.

E vaevaeina i ni ituaiga:

  • Ituaiga muamua
  • 2nd ituaiga
  • maʻisuka maʻitaga
  • isi ituaiga maʻisuka (maʻisaga o talavou matutua, maʻisuka lona lua pe a uma le pancreatitis, tiga ma le taotoga i luga o le pancreas, fualaau faasaina po o le maʻisuka e mafua ona o le maʻisuka).

O le siama o le maʻisuka ua faʻamautuina i le maualuga o le kulukose o le sili atu nai lo le 7.0 mmol / L i le plasma o le toto vevela poo le ulu toto, ma sili atu nai lo le 6.1 mmol / L i le taimi e maua atoa ai le toto.

O nei fuainumera e faʻavae i luga o le glycemia lea e tupu mai ai faʻafitauli mai gaioiga faʻamoemoe: retinopathy, micro-ma macrovascular effects, nephropathy.

E tatau ona maitauina e tatau ona toe faia le suʻesuʻega, faia i taimi eseese o le aso ma a maeʻa taumafa.

I le tulaga o le maua mai o tulaga maualuga, e mafai ona iloa le faʻavaivaia o le faapalepale ma le maʻi glycemia (prediabetes).

Pule o suāuʻu

Puleaina o suiga i le gaosiga o le suka i le plasma toto e faia i totonu o fale suʻesuʻe ma fale. Ole mataʻituina ma le faaeteete lelei ile taʻitaʻia ole taimi ma le faʻaititia o le numera o faʻafitauli.

I le togafitiga faafomaʻi, e lua metotia o le suʻeina o le glycemia e faʻaaogaina:

  • glukose toto - fuaina i luga o se manava gaogao, saunia o le taumafataga mulimuli e 8 pe sili atu itula ua mavae,
  • suauu toto pe a maeʻa se taumafataga poʻo se kulūkose toleniga - tolu taimi na fuafuaina 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o le uta o le carbohydrate.

O le tagata gasegase e mafai ona ia fuaina le toto glucose e faʻaaoga ai se mea masini feaveaʻi - o se glucometer, e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi.

O le suʻeina o le toto mo le suka mo tagata taʻitoʻatasi e tuʻuina i tausaga taʻitasi ma se suʻega masani, ma le faʻaalia o nai faitioga po o faailo o le hyperglycemia. Mo tagata mamai i lamatiaga ma le maʻisuka, o le numera o fuataga e faalagolago i le tulaga ma le malosi o le maʻi maualalo, ma ua fuafuaina e le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o le mataʻituina o le kulukose i totonu o le toto e manaʻomia ai se faʻaiuga i aso taitasi o lona faʻatupulaʻia.

Suauu toto i tamaiti ma tagata matutua, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai

Tulaga faʻasaina o le suka toto mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese, faʻapea foi mo tamaiti: saili mea uma e te manaʻomia. Malamalama i le auala e iloa ai le gasegase o le glucose metabolism, mataʻituina le lelei o lau togafiti o maʻisuka. O loʻo faʻamatala auʻiliʻili mea e tatau ona faia i fafine maʻitaga, pe faapefea ona suʻesuʻeina ma togafitia le maʻisuka faʻamaʻi. Saili pe faapefea ona eseese tulaga o le suka toto:

  • i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai,
  • i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma tagata soifua maloloina,
  • tamaiti o vaitausaga eseese-pepe faatoa fananau mai ma pepe, tamaititi aʻoga ma tamaiti matutua,
  • tagata matutua
  • i fafo ma i totonu o atunuu CIS.

O faʻamatalaga e tuʻuina atu i le tulaga o laulau faʻaaliga.

O le masani o le suka toto: o se auiliiliga auiliili

Afai e te vaʻaia ua maualuga lou kulūkose, o le a vave ona e iloa pe faʻapefea ona ave i lalo e aunoa ma le anapogi, ave fualaau fuagata ma toso tui tetele o le inisalini. Tagaʻi i le tusiga "Faʻafefea ona Faʻaitiitia le Suga Suga" mo auiliiliga.

Aoao e uiga i meaai, otaota, ma isi togafitiga faa-tagata, faapea foi ma fualaau oona.

Ina ia faʻaitiitia le suka ma ia tumau i le tulaga masani - e maua lelei lenei mea e aunoa ma le alu i le falemaʻi ma e aunoa ma le asiasi soo i fomaʻi.

Aʻo leʻi fuaina le suka i le fale, e tatau ona e siakia le mita mo le saʻo. Aumai ma oe i le fale suesue, fua le sukari ma faʻasolosolo ona pasia le suʻega falesuesue.

O le feeseeseaiga i le va o taunuuga o le sili atu ma le 15-20% o le masani. E tatau foi ona e fuaina le suka i se glucometer e faatolu i se laina i totonu o le toto mai tamatamailima i le tasi lima. O le feeseeseaiga i le va o taunuuga o le sili atu i le 20% le masani.

Afai e aliali mai o loʻo taoto lau mita, sui i se faʻataʻitaʻiga lelei faʻaulufale mai.

Mo tamaitai ma alii i soo se matua, e tutusa lava tulaga o le toto. Mo tamaiti, e 0.6 mmol / L lalo ifo nai lo tagata matutua ma tagata talavou.

O fua o le kulukose toto, o loʻo tuʻuina atu i luga o laulau o loʻo i luga o lenei itulau, ua naʻo le faʻaalia. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi ni faʻamatalaga saʻo saʻo e faʻatatau i ou uiga patino.

O le itulau oei luga o le a fesoasoani ia te oe e sauniuni ai mo le asiasiga a lau fomaʻi. Po o le vave amata ona togafitia le maʻisuka i le fale.

Mataʻituina le vitio a Dr. Bernstein e uiga i faitau masani o le kulukose toto ma le eseesega o lenei mea mai taʻiala aloaia. Saili pe aisea ua natia ai e fomaʻi mai o latou gasegase le ogaoga o a latou kulukosese faaletonu o le gasegase.

O le a le maualuga o le suka o le toto o se tagata maloloina?

O laulau o loʻo i lalo o faʻamatalaga ina ia mafai ai ona e faʻatusatusa fua o le suka toto mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka.

Suga Suga Mama Soifua Maloloina Tagata Fomaʻi Sisuka Misa
I soo se taimi, ao poʻo le po, mmol / lLalo 11.1Leai se faʻamatalagaLuga 11.1
I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / lLalo 6.16,1-6,97.0 ma luga
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lLalo 7.87,8-11,011.1 ma luga

Faitau faʻamatalaga auiliili "Suʻeina o le maʻisuka." Saili:

  • Faailoga ma faailoga i tagata matutua ma tamaiti, tamaitai ma alii
  • O a suʻega e manaʻomia ona pasia, sei vagana ai le toto mo le suka
  • O a fua o loʻo e maua i le maʻisuka?
  • E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2 mai le maʻisuka ituaiga 1

O le maualuga o tulaga maualuga o le suka o loʻo lomia i luga. Ae ui i lea, ua matua tele lava ina ia faafaigofie ai le galuega a fomai, faaitiitia le silo i luma o ofisa o endocrinologists. O loʻo taumafai tagata ofisa e faʻamalosia le fuainumera, faʻaitiitia i luga o le pepa le pasene o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma vailaʻau. Tisaia suka suka maua mai mafatiaga ogaoga ma le tumau e aunoa ma le togafitiga lelei.

Ole siata o le kulukose o le toto atonu e te maua ai se lagona o le soifua lelei, lea o le a sese. O le mea moni, i tagata soifua maloloina, o le suka e tumau pea i le va o le 3.9-5.5 mmol / L ma toetoe lava a le mafai ona oʻo i luga. Ina ia tulaʻi i le 6.5-7.0 mmol / l, e tatau ona e 'aina le tele o kalama o kulukose mama, lea e le tupu i le olaga moni.

I soo se taimi, ao poʻo le po, mmol / l3,9-5,5
I le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l3,9-5,0
2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lE le sili atu nai lo le 5.5-6.0

E tatau ona amata ona e popole pe afai o se tagata ei ai le suka e tusa ai ma taunuuga o le auiliiliga na foliga mai e sili atu nai lo le tulaga masani. E le tatau ona e faʻatali seia oʻo i luga i faʻailoga aloaia. Faʻavave amata ona fai laasaga e faʻaitiitia ai lou kulukose toto. Matamata i se vitio pe faapefea ona puipuia lau kulukose o le toto ona o meaʻai gaʻo, gaʻo, ma gaʻo.

O le a tele ni tausaga aʻo leʻi oʻo i le suʻesuʻeina o vailaʻau o le maʻisuka poʻo le maʻisuka e mafai ona faia i luga o le maʻa. Ae ui i lea, o nei taimi uma, o faʻafitauli o le maʻisuka o le a atiina ae e aunoa ma le faʻatali mo se suʻesuʻega aloaia.

O le toʻatele oi latou e le mafai ona faʻafitia. I le taimi nei, e leai lava se auala e toe faʻafoʻi ai le toto na faaleagaina ona o le toto maualuga.

Pe a oʻo mai na metotia, mo le tele o tausaga, o le a taugata ma e le mafai ona mafai ona maua e tagata.

I le isi itu, o le mulimuli i fautuaga faigofie o loʻo otooto atu i luga o lenei 'upega tafaʻilagi e mafai ai ona e tausia au kulūkose tumau ma tumau, pei o tagata soifua maloloina. O lenei mea e puipuia mai ai i le maʻisuka faafitauli ma e oʻo lava i "faʻafitauli masani" o le soifua maloloina e mafai ona atinaʻe ma le matua.

E ese le eseesega o le kulukose o le toto mo tamaitai ma alii?

O le masani o le suka toto e tutusa mo tamaitai ma alii, amata mai le talavou. E leai ni eseesega. O le lamatiaga o predabetes ma le ituaiga 2 maʻisuka mo tagata e faateleina tele i tausaga taʻitasi taʻitasi.

Mo tamaitai, o le lamatiaga o le maualuga o le suka e tumau pea seia oo ina tupu mai le taamilosaga. Ae o lea, o le tele o taimi o le maʻisuka i fafine e faatelevave vave, puʻeina ma feʻaveaʻi tamaʻitaʻi.

Po o le a lava le uiga o le kenera ma le matutua o se tagata matua, e tatau ona e iloa le maʻisuka i le tutusa o tulaga o le kulukose toto.

Tuua Lau Faamatalaga