O a laupepa i luga o vae i le maʻisuka

Aʻo feagai ma le siama o le maʻisuka, e tatau i se tagata ona malamalama i le mea taua o le atinaʻeina o faʻafitauli e tupu na o le faʻalogoina o le maʻi. O se tasi o itu itu o loʻo i luga o vae i le maʻisuka. O le a le mafuaʻaga o lenei mea? E mafai ona puipuia faʻamaoniga paʻu pe a puipuia?

O le mafutaga o le maʻisuka ma lanu i luga o le paʻu o vae

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e faʻalavelaveina e se tagata le faagasologa o le kulukose i le tino o le tino mo le liua i le malosi. O le faafitauli e tulaʻi mai ona o le teena o lenei oloa e suauu lava latou:

  • Ona o le faaitiitia o le lagona ile inisalini,
  • Ina ia liua uma suga gaʻo, o le tele o le natura o le hormone e le lava.

I soʻo se tulaga, e tatau ona lafoaʻi le sili atu. Afai e faʻagesegese le faagasologa o le soʻo, o le kulūkose e liu gaʻo. E mafai ona aveesea le suka mai le tino e ala i fatugaʻo poʻo le afu o le afu. O le mea lea, o sea solitulafono e le mafai ona le amanaiaina mo le paʻu.

O nisi tagata latou te le amanaia taualumaga o le tumama i aso taitasi ma e seasea ona fufulu o latou vae. O le afaina o le afu e avea o se siosiomaga manuia mo le ulufale mai ma le atinae o microbes, siama. O oloa o la latou gaioiga taua e tumau i le afu o le afu ma soʻo se manua ile epidermis. Luluina o vae i le maʻisuka ua fausiaina.

Dermopathy

Laititi laiti o lanu enaena i luga o se tasi poʻo itu uma e lua o le maʻisuka. E leai ni o latou faʻaʻailoga, aua nei faʻalavelaveina le olaga o se tagata i soo se auala lava. Latou te tumau i luga o le paʻu mo se taimi umi, ae mafai ona mou ese e aunoa ma se togafitiga faapitoa.

O foliga vaaia o ia mea e mafai ona mafua ai le atuatuvale ona o le teteʻi.

O nisi tagata atamamai latou te faʻaalia le faʻasalaga i manua o le masini e ono le matauina e se tagata. Ae pe a taitaia faʻataʻitaʻiga (faʻaleagaina ma le loto i ai le paʻu), e le o iai ni mea tutusa i luga o le tala.

O lanu mumu i luga o vae o loʻo i ai se lanu malulu. E le pei o le tala, o le tele o suiga o le paʻu e tele. Faatasi ai ma le alualu i luma o le maʻi suka, o le lanu o le necrobiosis e suia mai le lanumumu-lanumoana i le samasama. Sa amata ona fausiaina ia nofoaga faʻasolosolo. O le tagata gasegase e mafai ona oʻo i le tiga i nofoaga o suiga na aliali mai. Soo se gaioiga i vae e o faatasi ma le tiga poʻo se vaega ole numera. O le faagasologa e le mafai ona suia. Togafitiga e naʻo le faʻamamāina o tiga ma le puipuia o le mumū i nofoaga faʻaalia o siama.

Pemphigus

O le isi ituaiga lanu mumu e ono aliali i luga o le tino o le maʻisuka. O se isi faʻailoga o se mea e afaina ai se vai, foliga tutusa i foliga o se mumu. A maeʻa le faʻamautuina, o le kulukose e mafai ona mou atu e aunoa ma se togafitiga faaopoopo. Afai e oʻo mai matala ma palapala i totonu ia i latou, e mafai ona iai ni faʻafitauli.

I le aotelega, e 30 ituaiga o suiga o le paʻu e foliga mai ona o le soliga o le gaosiga o le gaʻo.

E naʻo se tagata suʻesuʻe mai le dermatologist e mafai ona faʻamalamalamaina ia mea. I le tele o tulaga, o le saʻo ma le taimi ole togafitiga o neoplasms e mafai ona taofi pe tuʻuina atu i le tulaga o le faʻamagaloga.

Puipuiga ma togafitiga o paʻu suiga ile paʻu ile maʻi suka

O faʻafitauli o le maʻisuka e tulaʻi mai pe a le malamalama se tagata i mataupu faavae o le suka poʻo le le manaʻo e sui lona olaga masani, e le mulimuli i se meaʻai. Afai o le tagata maʻi e sailia se ola umi e aunoa ma ni maʻi o le maʻisuka, o le a ia mulimuli i fautuaga ma mataʻituina ana meaʻai.

Paʻu o le paʻu, o se taunuuga o le tele o le suka poʻo le inisalini, e mafai ona taʻua o faailo mataʻutia o le tino. E le mafai ona toe gafatia na o le suka. O le puipuiga o le tino e le maluelue ma e le mafai ona avea ma pa puipui i siama, siama.

O laumei e masani lava ona mamafa tele. O le maʻisuka ituaiga meaʻai e faʻapupulaina ai le mamafa i vaʻa toto ma veins, lea i pito pito i lalo e i ai le faʻasalaga vaapiapi mai le natura.

I le maʻisuka, o le toto totoʻa i vae e faʻaitiitia, o puipui o le vascular system ua faʻamaʻi ma afaina i tioata kullukose.

O le taui o suga e faia i le fesoasoani o togafitiga fualaau faasaina ma le tausisia o le lisi meaai. O laasaga muamua nei e fautuaina ai e se fomaʻi se maʻisuka pe a faʻamaonia se faʻamatalaga. O tofiga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist ma le tagata paleni. O suiga o le paʻu i vae e manaʻomia ai le auai o se tagata faʻataʻitaʻi.

Muamua, o lona uiga o le auupega

O le puipuia e mafai ona puipuia ai faʻalavelave e masani ona faʻatasi ma se gasegase manaia. E tatau ona mulimulitai nisi o tulafono, e masani lava mo se tagata soifua maloloina:

  1. Fai se taʻele poʻo le taʻele i aso uma. E faasaina le maʻisuka e faʻaaoga ai fasimoli ma mea manogi ma isi mea faʻaopopo. O le tausiga o le paʻu e tatau ona iloiloina ma le faʻaeteete ma le tuufaatasiga na suʻesuʻeina. E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina ni meaʻai pepe e leʻo faʻaogaina ma ni faʻaoga mo le tumama. E i ai foʻi mea faʻapitoa mo le tumama mo le maʻisuka. E le tatau ona faʻamago le paʻu, aua o le suka tele e mafua ai le faʻamalolo.
  2. A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le glycemia, aua le tolopo le asiasiga i le fomai, o le a faia se suʻesuʻega loloto i le faafitauli o le a ofoina atu ai le togafitiga a le tagata lava ia.
  3. Mulimuli i se taumafataga ua fuafua faapitoa mo le maʻisuka. Na faʻaititia ai le aofaʻi o gaʻo.
  4. Filifili ni seevae faapitoa e le afaina ai le vae. I le maʻisuka, soʻo se faʻafitauli pe a mafai e le savali ona avea ma se faafitauli ogaoga. E tatau ona suʻesuʻe le mataupu o le "maʻi o le maʻisuka" ma, afai e mafai, auai i aʻoaʻoga masani.
  5. Afai o lanu po o le mumu i luga o vae, faʻafesoʻotaʻi vave ile falemaʻi mo togafitiga ma togafitiga.

E le o paʻu uma o le paʻu i le maʻisuka e maua pe a uma ona faʻamaonia le maʻi. O nisi suiga e mafai ona avea o ni tagata muamua o le atinaʻe o le glycemia, e ui lava e iloa e se tagata lenei mea o se mea e faʻafefe, faʻaleagaina, gase. E amata le fua o le tagata lava ia ma ua misia le taimi pe a mafai ona toe fetuutuunai le taufaasese po o le faanatinati.

Togafitiga o suiga o le paʻu i vae

O se fomaʻi e faʻapitoa i le maʻisuka e le o le tausaga muamua lea e vaʻavaʻai i le suʻesuʻega o soʻo se itu, mumu, vevela, poʻo le paʻu o le paʻu. O nisi suiga e le manaʻomia togafitiga, aua latou te le faʻaleagaina le maʻi.

Ae o se vaega o le mea e maua ai, aemaise lava i vaega tatala o le gaʻo (ulia), e tatau ona togafitia lelei.

I le faaopoopo atu i meaʻai ma le faʻamautuina o suga, vailaau faʻamaʻi, antihistamines, uu, laei e mafai ona faʻaaogaina.

I le faaiuga

Afai o le siama o le maʻisuka ua avea ma se paaga o le olaga, e le tatau i se tasi ona le amanaia le foliga mai o se fasi lanu mumu po o le paʻu i luga o le paʻu. E le mafai ona avea se maʻi e le afaina e mafai ona avea ma faafitauli ogaoga. E masani ona gauai faapitoa fomaʻi i vae o le maʻisuka ma fautuaina atu ia latou maʻi.

Aisea e aliali mai ai i luga oʻu vae?

O le autu o le pathogenic i le atinaʻeina o mea i pito i lalo o le maualuga lea o le kulukose i totonu o le toto. E maua i le maualuga maualuga o le toto o loʻo iai faafitauli i le taimi nei.

O le atinaʻeina o aʻa i luga o vae ma le maʻisuka e mafua mai ona o se maʻi tuga. Talu ai ona o lenei mea, faʻapea foi ona mafua mai i le faʻafitauli o le tino i totonu o le tino, ua matauina le mumū ma o isi suiga ua tupu. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le puipuiga, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le salalau o faʻamaʻi.

O vaega o vaʻa o vae e aʻafia ai foi i le mea moni e faʻapea o le paʻu e masani ona suia le lanu. O lenei mea e mafua ona o le le lelei o le tino ma le taʻavale i le lotoifale. E masani ona mafatia tamaiti laiti. I totonu o fusi o pito i lalo, o faʻaleagaga leaga o oloa e masani ona faʻaputuina, ona o le mea e tupu ai le inisua. O le solia o le tafe o le toto e taʻitaʻia ai le alualu i luma o nei mea ofoofogia.

Aisea e pogisa ai le paʻu

Po o le paʻu o le paʻu o le vae o loʻo maua i le maʻisuka e masani lava ona tupu ona o se faʻafitauli matuia i le gaioiga o le tino puipuia. E le gata i lea, latou te ono faailoa mai le le lava o vitamini. Pogisa paʻu i luga o vae e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o neuropathy.

Neuropathy e iloa ai lava ia i le toilalo o neura lautele, faʻapea foʻi ma vaʻa toto. I le faaopoopo atu i foliga vaaia o afifi i luga o vae, o le tagata gasegase e faʻalavelaveina i "tafatafa o galu," o se lagona o le mu o vae. O lenei tulaga e matautia aua, ona o le faaitiitia o le lagona o le lagona, e le o matauina e se tagata le alualu i luma o le faaleagaina o le paʻu. O le pipisi o le paʻu o vae e mafua ai le maualuga o le lamatiaga o le gangrene.

Ina ia mafai ona puipuia oe lava mai nei faʻalavelave, e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma vae. Afai o faʻaleagaina poʻo vaega e iai lanu lanu e aliali i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

E laʻititi le alo o le acanthosis

O le Black Acanthosis ua malamalama o lona uiga o le faapogisaina o le paʻu i nisi vaega, e aofia ai vae. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le foliga mai o lanu uliuli i luga o le paʻu. O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e seasea lava ona tupu.

E lua ituaiga o lenei faʻamaʻi - faʻapitoa ma leaga. Faʻasalaga o le acanthosis, o vaega e faʻapouliuli ai le paʻu e laiti, ma e le pine ae pasi. O le tulaga leaga o le maʻi ua aliali mai o se tali i le faʻamalosia o le inisalini. O le paʻu i le acanthosis e masani ona faʻafefe, faʻamago ma tuʻuina atu se manogi le lelei.

O le tuputupu ae o le pogisa i luga o le tino e mafai. O le paʻu o le paʻu e maualuga lona ono aʻafia i siama. O nisi fomaʻi e manatu i le acanthosis o se ituaiga o faailoga mo le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka.

O le a le vitiligo

I le maʻisuka malosi, aemaise o le ituaiga muamua, e mafai ona ola le vitiligo. Faatasi ai, o laulaau e nafa ma le gaosia o puaʻa ua faʻaumatia i le paʻu. O le mea lea e tupu ai le paʻu o le paʻu, ma e lilo i le paʻepaʻe paʻepaʻe.

Vitiligo ma le maʻisuka e masani lava ona aliali mai i luga o le manava ma le fatafata, ae peitai, o vaega e iai le paʻu lelei e mafai ona tupu i luga o vae. O lea faʻamaʻi e le mafua ai le mafatia i tagata maʻi, sei vagana ai o loʻo i ai ni mea leaga. E tatau ona lūlūina le paʻu i le sunscreens faapitoa.

O le a le mea e tautala ai le vevela ma le paʻu

Laʻau mumu - o siama i le maʻisuka e faʻaalia i taimi uma le i ai o se tali atu. O maʻi, faʻaopoopoga, e tatau ona mataʻituina lelei nofoaga o injections o le inisalini. O le tele o le hyperpigmentation i nei nofoaga ma faailoga o le paʻu o le paʻu e mafua ai le faʻamaʻi ma aʻafiaga uma.

Faʻatasi ai ma le mumu o le maʻisuka, e aliali mai paʻu i luga o le paʻu, lanu mumu ma le enaena, e pei o le mu. E masani ona latou tulai i luga o vae, vae. O ia fulu e masani ona itiiti le tiga ma alu ese e aunoa ma se togafitiga. Ae ui i lea, o latou togafitiga o le mataʻituina lea o le kulūkose.

O le faʻasalalauina o le granuloma aso taitasi o se paʻu paʻu lea e i ai ni pogisa i luga o le paʻu ma se fesuiaiga manino o feoaiga. O ia vaega e tutupu i luga o vae, e masani lava i tamatamailima. O le vevela i tamatamailima e mumu, lanu piniki i lanu. O le kolamo e le manaʻomia ni togafitiga faʻapitoa, ma o le malosi o le vevela e faʻaitiitia pe a maeʻa ona tago i le glucocorticosteroids.

Vaega o togafitiga o vae

O le togafitiga o faʻafitauli o le paʻu o se faʻataʻitaʻiga lelei lea o le maualuga o le toto, ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa mo le neuropathy o le maʻisuka. E le gata i lea, o le togafitiga o le neuropathy e masani ona faigata ona o le mea moni e le o lagona e tagata gasegase ona faailoga i le amataga. O le lavelave o vailaau mo le maʻisuka ma le paʻu o le paʻu e faalagolago i luga o uiga o le tagata maʻi.

Togafitiga o vae i le maʻisuka e mafai ona aoga pe afai o le tagata maʻi e mulimuli i se taumafataga maualalo: o le "paleni" poʻo isi mea taumafa o le a le aoga.

Auala e tausi ai le maʻisuka

O tagata e mafatia i le faaleagaina o le paʻu o vae i le maʻisuka ua fautuaina le atoatoa togafitiga ma togafitiga mama. O tulafono faavae nei mo le tausiga o vae e faigofie i le paʻu o le paʻu.

  1. E tatau ona faʻaaoga se fasimoli faapitoa, e aunoa ma ni mea manogi faaopoopo.
  2. A maeʻa togafitiga mama, e tatau ona e fufulu lelei ou vae ma aloese mai le susu.
  3. E taua le togafitia o le paʻu o vae i le va o tamatamailima ma le susu ma le faʻamalologa.
  4. E tatau ona faʻamautinoa o le paʻu luga o vae e masani ona faʻamamaina. O lea e mafai ai ona e puipuia le foliga mai o paʻu i totonu o le paʻu ma faaitiitia le ono lamatia o siama.
  5. E tatau ona e gauai i taimi uma i lanu mumu, faapea foi vaega o le paʻu ma isi suiga.
  6. Afai e te maua ni suiga masalomia i le paʻu, e tatau loa ona e alu i le fomaʻi.

O le mea lea, o le gauai faapitoa i lou soifua maloloina aemaise lava i ou vae o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave.

Tuua Lau Faamatalaga