O le maʻisuka mellitus psychosomatics maʻi

O le maʻi suka e muamua muamua i le lalolagi i faʻamaʻi o le tino o le endocrine ma i le lona tolu i isi faʻamaʻi e oʻo atu ai i le oti. O uluaʻi tulaga lua e lua o maʻi tuga ma faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le lamatiaga o le maʻisuka o loʻo i ai i le mea moni e faapea o lenei faʻamaʻi uma tino ma totonugalemu o le tagata e mafatia ai.

O le a le maʻisuka

O se faʻamaʻi lea o le siama o le endocrine e fesootaʻi ma maʻi faʻaleagaga, o lona uiga, o le inu o le kulukose. O le iʻuga, o laʻau faapitoa o le pancreatic e le lava ai pe leai foi le inisalini o le hormone, lea e nafa ma le faʻavae o le suauu. O se taunuuga, ua tupu aʻe ai le hyperglycemia - o se mea e fesootaʻi ma le faateleina o le kulukose i le toto o le tagata.

Ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

E iai le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua. I le ituaiga 1, o le pancreas i le tino o le tagata e le faʻamalosi ai le hormone insulin. O le tele o taimi, o lenei ituaiga o maʻisuka e aafia ai tamaiti ma talavou, faapea foi ma tagata talavou i lalo ifo o le 30 tausaga le matutua. Faʻatasi ma le faʻamaʻi 2, e le mafai e le tino ona gaosia ana lava inisalini.

Mafuaaga o le maʻisuka e tusa ai ma vailaau faʻapitoa

O le mafuaʻaga autu o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi, o vailaau faʻapitoa e manatu i le faʻaleagaina o vailaʻau gaʻo mama, mo se faʻataʻitaʻiga, falaoa suamalie o falaoamata papaʻe. O se taunuuga, o le mamafa o le mamafa e aliali mai. I totonu foi o le lisi o mafuaʻaga na mafua ai le maʻi o le maʻisuka, o fomaʻi e maitauina le le atoatoa o le maʻisuka, ava malosi, meaʻai gaʻo, mea faitino. Ae e oo lava i tagata o loʻo aʻoaʻoina i le fomaʻi o loʻo taʻua o le maualuga o le atuatuvale e matua aafia ai le tupuga o lenei maʻi.

Tomaʻi mafaufau o le maʻisuka

E tolu mafuaʻaga ogaoga o lenei faʻamaʻi e mafai ona iloagofie:

  • O le le fiafia i le mavae ai o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le faʻaleagaga o le post-traumatic. E mafai ona avea ma se teteʻa faigata, maliu o se tasi e pele, faʻaipoipo. O le faʻaosoina o le masini mo le amataina o le maʻi e mafai ona avea ma tulaga faigata o le olaga lea e le mafai e se tagata ona faʻatuʻatasi na o ia lava.
  • Faʻasalaga faigata e oʻo atu i le atuatuvale. O faafitauli tumau e leʻi foia i totonu o le aiga poʻo le galuega muamua e oʻo atu ai i le faʻavaivai tumau, ona oʻo ai lea i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasaina o se paaga poo le ava malosi o se tasi o ulugalii, maʻi umi o se tasi o tagata o le aiga, faaumiumi feeseeseaiga ma le pulega ma paaga i galuega, auai i se mea le alofa, ma isi.
  • O lagona le lelei faifai pea, e pei o le fefe po o le ita, mafua ai le faateleina o le atuatuvale po o le osofaia o tagata.

O mea uma o loʻo i luga e mafai ona avea ma mafuaʻaga mo le mafaufau o le mafaufau o le maʻisuka ituaiga 2. Ona o lagona le lelei ma le le lelei, o le kulūkose i totonu o le tino ua susunuina vave, o le inisalini e leai se taimi e taulima ai. O le mafuaʻaga lea i le taimi o le atuatuvalega, o le toʻatele o tagata e tosina atu e 'ai se mea o le carbohydrate - o le sukalati poo le paʻu suamalie. I le aluga o taimi, o le "faoa faamalosi" le popole e avea ma se masani, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e oso i taimi uma, sili atu le mamafa o le mamafa. Atonu e amata e le tagata ona inu ava.

Fomaʻi o le ituaiga 1 faʻamaʻi

O le psychosomatics o le maʻisuka ituaiga 1 o le:

  • Le maliu o se tasi e pele, sili atu nai lo se tina.
  • Matua teteʻa
  • Taʻaina ma / poʻo le faʻatagaina.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le atuatuvale mai le faʻatali mo mea le lelei.

Soo se faaletonu o le mafaufau i se tamaititi e mafai ona taitai atu i lenei maʻi.

I le avea ai ma mafaufau o le maʻisuka, ua manatu Louise Hay i le leai o se alofa ma, o se taunuuga, o le mafatia o le maʻisuka i lenei tulaga. O le American Psychologist ua faamanino mai o mafuaaga o lenei maʻi tigaina e tatau ona sailia i le taimi o tamaiti matutua.

E manatu foi le homeopath VV Sinelnikov le leai o se fiafia e avea ma mafaufau o le maʻisuka. Na ia fai mai e na o le aʻoaʻoina e fiafia i le olaga e mafai ona manumalo ai se tasi i lenei maʻi matuia.

Fesoasoani a fomaʻi mafaufau ma fomaʻi mafaufau

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le sailiga mo le mafuaʻaga ma togafitiga o mafaufauga faʻapitoa o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona amata i se asiasiga i se fomaʻi. O le a faʻatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e suʻe suʻega faʻataʻitaʻiga, ma afai e tatau ai, ia faʻafeiloaʻi o ia i feutagaiga ma fomaʻi e pei o se neurologist poʻo se fomaʻi.

E masani lava, i le i ai o le maʻisuka, e maua ai e le tagata maʻi nisi ituaiga o le atoatoa o le mafaufau e mafua ai le faʻamaʻi.

Matou te faailogaina mafuaaga

Atonu o se tasi lenei o syndromes e mulimuli mai:

  1. Neurotic - faʻaalia i le faateleina o le vaivai ma le le fiafia.
  2. O le faʻalavelave faʻapitoa o se manaoga faifaipea mo le faʻalauteleina o le gauai atu ia te oe lava, faapea foi ma le tauagafau o le tagata lava ia.
  3. Neurosis - e faʻaalia i le faʻaitiitia o le gafatia o galuega, faʻalauteleina le vaivai ma le le mautonu.
  4. Astheno-depressive syndrome - lagona maualalo maualalo, faʻaitiitia le gaioiga o le mafaufau ma le faʻalavelave.
  5. Astheno-hypochondria poʻo le maʻi tigaina masani.

O se tagata tomai faapitoa o le a ia fautuaina se togafitiga mo le maʻisuka i mafaufauga o le mafaufau. Ua mafai nei e le mafaufau o le mafaufau ona feagai ma ia tulaga i le toetoe o soo se laasaga, lea e tatau ona faafaigofieina ai le gasegase o le maʻisuka.

Totogi

Togafitiga o faʻafitauli o le mafaufau:

  1. I le laasaga muamua o se maʻi o le mafaufau, e faʻaaogaina e le tagata suʻesuʻe mafaufau se seti o fua faatatau e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o mafuaʻaga e ono aʻafia ai faafitauli i le mafaufau o lagona o le tagata maʻi.
  2. Vailaʻau mo le mafaufau, e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona, antidepressants, ogasami. Faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia tele, o se neuroleptic poʻo le toʻafilemu ua faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi. O togafitiga faʻamaʻi e masani ona faʻatulagaina faʻatasi ma togafitiga o le mafaufau.
  3. Togafitiga ma isi metotia e faʻaaoga ai togafitiga o togalaau e faʻafaigofie ai le faʻaogaina o le tino. E mafai ona avea o laau e pei o le chamomile, mint, motherwort, valerian, wintone John, oregano, linden, yarrow ma isi.
  4. Fomaʻi togafitiga. Faatasi ai ma ituaiga eseese o le maʻi o le asthenic, o molini ultraviolet ma electrophoresis e faʻaaogaina.
  5. O le faʻasoifua maloloina a Saina ua amata ona lauiloa:
  • Sapalai lauti tila.
  • Gymnastics Qigong.
  • Acupuncture
  • Acupressure massage faʻaSaina.

Ae e taua le manatua o le togafitiga o le mafaufau o le maʻisuka e tatau ona ogatasi ma le autu, ua faatonuina e le endocrinologist.

Lapataiga o le Maʻisuka i Aso Taitasi

O togafitiga faʻasalaga na faʻamatala mai e le endocrinologist e masani ona aofia ai le tausisia o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. Ma le faʻaaogaina foi o le insulin, pe a tatau ai.

Togafitiga e manaʻomia ai le auai malosi o le tagata maʻi ma ia aofia ai vaega nei.

O le mea e sili ona taua o le tausia lea o se meaai. E le gata i lea, o le taumafataga mo tagata mamaʻi i le ituaiga 1 e ese mai le taumafataga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E i ai foi eseesega i meaʻai e ala ile laʻititi o tausaga. O mataupu faavae lautele o le taumafataga mo le maʻisuka e aofia ai le tulafono faatonutonu o le kulukose toto, paʻu o le mamafa, faʻaitiitia le mamafa i luga o le pancreas ma isi totoga o le gastrointestinal tract.

  • I le maʻisuka ituaiga 1, o fualaau faisua e tatau ona avea ma faavae o le lisi autu. E tatau ona faʻaaogaina le suāuʻu, o le masima o masima, gaʻo ma faigofie gaʻo faʻamalolilo e mafai ona faʻaumatia. E faʻatagaina fua faʻatoʻa. E fautuaina e te inuina le tele o vai ma ai meaai i ni vaega laiti 5 taimi i le aso.
  • I le ituaiga 2, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le kalori o mea taumafa ma faʻatapulaʻa ai gaʻo. E tatau ona maualalo le kulukose i meaʻai. O meaʻai faʻamaʻi, meaʻai gaʻo (kulimi mumu, ulaula, sausa, nati), muffins, meli ma faʻasao, soda ma isi meainu suamalie, ma fualaau mamago ua faʻasaina. O meaai e tatau foi ona avea ma vaega, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai le faafuasei i le suka o le toto.

Fomaʻi togafitiga. E aofia ai togafitiga insulin ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le kulukose toto.

Faatinoga faaletino. E taua le iloa o le taʻaloga o se meafaigaluega mamana i le tau faasaga i le maʻisuka. O gaoioiga faʻale-tino e mafai ona faʻalautele ai le lagona o le maʻi i le inisalini. Ma faʻamaopoopoina foi le maualuga o le suka, ma faʻaleleia le maualuga o le toto i le lautele. E le gata i lea, e tatau ona manatua o le tele o faʻatinoga e faʻaleleia ai le maualuga o endorphins i le toto, o lona uiga latou te saofagā i le faʻaleleia atili o mafaufauga o le maʻisuka. A o aʻoga faaletino, o suiga nei e tutupu i le tino:

  • Faʻaitiitiga o gaʻo gaʻo.
  • Faateleina le maso maso.
  • O se faʻaopoopoga o le numera o faʻasalalauga faapitoa e nofouta ile inisalini.
  • Siʻitia le faʻaleleia o metabolic process.
  • Faʻaleleia le tulaga o le mafaufau ma lagona o le maʻi.
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular

Suʻega o le toto ma le urine onosaʻi mo le glucose concentration ina ia mafai ai ona faʻamaonia saʻo togafitiga mo le maʻisuka.

I le faaiuga o le mea, e tele ni faaiuga e mafai ona faia e uiga i mafuaʻaga o mafaufauga o se faʻamaʻi tuga pei o le maʻisuka:

  • I le taimi o le atuatuvalega, o le suka o le toto e matua mu, e amata ona faʻaaogaina e se tagata le tele o meaʻai gaʻo, lea e mafua ai le maʻisuka.
  • I le taimi o le atuatuvale, o le galuega o le tino atoa o le tino ua faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai se faʻalavelave faʻaleagaina.

E talafeagai le faʻaleleia o lou mafaufau-lagona lagona e faʻaitiitia ai lenei faʻamaʻi tuga.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka

O uluai mataupu o le maʻisuka psychosomatic na tusia i le afa lona lua o le 19 seneturi. Na maua o ia i se tasi o le militeli muamua, ma o le amataina o le faamai sa fesootaʻi ma se lagona fefe. I se taimi mulimuli ane, o lenei faʻamaʻi o loʻo aofia i le lisi faavaomalo o faʻamaʻi o le psychosomatic (o se lomiga faaonaponei o le "Seven Seven"). Ma o le mafuaʻaga mo le atinaʻe na amata ona mafaufauina soʻo se popolega i totonu. Ua finau tagata suʻesuʻe i ona po nei e tatau ona sailia le mafuaaga i le lima tausaga talu ai aʻo leʻi tupu le faʻamaʻi.

Mafuaʻaga Faʻamalosi o le Maʻisuka

O taimi faigata poʻo le faʻalavelave mamafa, o le soʻo, o le mafaufau, neurosis - o lenei mea ma sili atu e mafai ona avea ma mafuaaga o le maʻi. E mafai ona ola le toto toto i totonu o le tino? Ioe, o le suka toto e mafai ona tulaʻi i totonu o le tino. Ae seʻio tatou tilotilo i mafuaaga i nisi auiliiliga.

E faʻapefea ona aafia ai le maʻisuka i lagona

O le kuata o mataupu uma o le maʻisuka e afua ona o le faʻaauau pea o le faʻafitauli o le mafaufau o tagata gasegase. O mea uma lava tatou te aʻafia ai o le taunuuga lea o gasegase. Hormones e tatau ona tuuaia. Ma o le tele o fuamoa leaga e lata ane ia i tatou, o le sili atu ona leaga o hormones ua faʻasaoina.

Pe a fiafia, o le galuega a le matagaluega fomaʻi o le faʻalavelave popolega ua faʻaaogaina. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, ma maualuga le kulukose (cortisol, lea e maua mai i le atuatuvale, e fesoasoani i le tuufaatasia o le kulukose, aua e maua ai le malosiaga mo le taua). O le tele o taimi e tupu ai lenei mea, o le tele foi lea o le tiga o le pancreas, o le tele foi lea o le malosi e faʻaputu. Afai e alu i fafo, ona toe foʻi mai lea o hormones i le masani, ona faʻafuaseʻi loa lea ona toe lavea le tino. Afai o le atuatuvale e masani ona masani, ae o le malosi e le maua ai se auala e alu ai, ona oʻo lea i le taimi e oʻo ai i le maʻisuka.

Maʻisuka e Louise Hay

Mafuaaga o le maʻisuka e tusa ai ma Louise Hay: mafaufau le lelei ma se lagona masani o le le fiafia (galuega, aiga, ituaiga olaga, ma isi). E tatau ona e galue i ou talitonuga ma lagona. Aoao e fiafia i le olaga, iloa ou manaoga ma amata ona e iloaina. Filifili au sini i le olaga, ae le o tagata ese. Oe agavaa mo le alofa, gauai, tausiga, faaaloalo, fiafia. O lea ia e foaʻiina atu nei mea uma.

O le mafuaaga lona lua o le maʻi lea na faamamafaina e Louise Hay o lona le mafaia ona faʻaalia le alofa. Mo le lotogatasi, o le paleni e taua. E tatau i le tasi ona maua le alofa ma tuʻuina atu. Ma e sili atu ona e mauaina i totonu ia te oe lava. O le mafai ona alofa o se uiga patino lea e le manaʻomia se mea patino. E mafai ona e alofa ia te oe lava ma le lalolagi atoa, avatu le alofa ia te oe lava ma le lalolagi atoa.

Manatu o le Polofesa Sinelnikov i luga o mafaufauga o le maʻisuka

O le maʻi suka, e tusa ai ma le Sinelnikov, e mafua mai i uiga tauleleia o uiga. E tatau ona e malamalama i mea aoga e aumaia e le maʻi. Ma e tatau ona e sailia se auala maloloina e maua ai faamanuiaga. E tatau ona gauai atu i le atiina ae o mafaufauga lelei ma saili le fealofani ma le lalolagi. Ae mo lenei mea e tatau ona e galue ma le malamalama ma le manatu o le tagata lava ia, suia le uiga ia oe ma le lalolagi.

Liz Burbo i le maʻisuka

O faʻafitauli i le pancreas e tupu i le talaaga o se maʻi i le faʻalagona lagona. O le maʻisuka e sili atu ona tuuto i isi ma i le taimi lava e tasi o loʻo tuʻuina atu ai faʻamoemoe le talafeagai mo isi ma ia lava. O ia o se tagata sili ona manaia ma faalelagona ma le tele o ona faanaunauga ma faanaunauga. Ae e manaʻo o ia, o se tulafono, mo isi, ae le mo ia lava. E taumafai o ia e faia le mea silisili, fesoasoani, tausia isi. Ae ona o le le lava o mea e faamoemoeina ma mafaufauga, o lenei mea e seasea ona iu i le faamanuiaina. I lenei tulaga, o loo i ai se lagona o le tausalaina.

Po o le a lava le maʻisuka e fai, po o le a lava lana miti ma fuafuaga, e oo mai mea uma mai lona le manaomia o le alofa, agaalofa ma le tausiga. O se tagata matua le fiafia ma le faanoanoa e le alofa ia te ia lava. Na te le amanaiaina ma malamalama, o le agaga ua mafatia i le leai o se ola. Ina ia mataala ma tausi lelei, ua maʻi o ia, ma i le taumafai e saili le alofa, na te faanatinati.

Mo le faamalologa, e tatau ona e fiu taumafaiga e pulea mea uma ma tagata uma. Ua oʻo i le taimi e mafaufau ai ia te oe lava ma taumafai e faʻafiafia oe. E tatau ona e aʻoaʻo e ola i le taimi nei ma fiafia i le olaga. Ma o sea tautinoga o le a fesoasoani i lenei: "O taimi uma lava o le olaga e faatumuina i le olioli. Ou te fiafia e feiloai i nei aso. "

Manatu o V. Zhikarentsev

O mafuaʻaga e mafua ai le maʻisuka, e tusa ai ma le Zhikarentsev: o le olaga ei ai mafaufauga e uiga i le lumanaʻi ma le taimi ua mavae, o lona uiga, o se tagata e ola i miti, faanoanoaga, mafaufauga e uiga i mea e mafai. Mo le faamalologa, e tatau ona e talia le mea na tupu ma alofa i le olaga i le taimi nei. E tatau ona toe faafoi le olioli o le olaga. E fautuaina e le tusitala lenei faʻamaoniga: "O lenei taimi ua tumu i le fiafia. Ua ou filifili nei ou te iloa ma iloa le suamalie ma le fou o nei aso. "

Ituaiga ituaiga tagata ma le maʻisuka

O le maʻisuka e masani lava ona atiaʻe i luga o le mamafa o tagata. Ae le mafuatiaina lenei mea e ala i le 'ai e pei o uiga patino:

  • faʻaleagaina
  • maualalo le galue malosi
  • maualalo le taua o le tagata lava ia,
  • manatu masalosalo
  • le fiafia ia te au lava ia
  • le le fiafia ia te au lava ia
  • faanoanoaga mo avanoa misia
  • naunau mo le tausiga ma le faalagolago i isi tagata,
  • lagona o le le mautonu ma le lafoaia o lagona,
  • pasi.

O nei mea uma o le a avea ma mafuaaga o le faʻaauau pea o le mafatiaga i totonu Ma o aʻafiaga i fafo e faamalosia ai. O se taunuuga, e amata e se tagata ona faoa faalavelave pe taumafai e faamalieina manaʻoga i meaʻai. E masani lava ona suia le alofa e le alofa. Ae o le manaʻoga e tumau pea le le faamalieina; e masani lava ona lagona e se tagata le fiaai. Ona o le mea e tupu i le gaosia o le tino, maua o le mamafa ma le faʻaaogaina o le masini faʻapipiʻi.

Tomaʻi mafaufau o le maʻisuka ituaiga 1

I le maʻisuka ituaiga 1, e le lava le inisalini e gaosia, lea e mafua ai le leaga o le soifua maloloina. O lenei ituaiga e masani ona aʻafia ai tamaiti, tupulaga talavou ma tupulaga talavou e oo atu i le 30 tausaga.O mafuaʻaga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1: o le le fiafia ma le le mautonu. Mo le fefefe i le tuulafoaia, o se tagata e taofia manaʻoga ma manaʻoga o le tagata lava ia.

O le psychosomatics o le maʻisuka ituaiga 1 e maua aʻa o tamaiti. Masalo, o se lagona le lelei na pulea i totonu o le aiga, lea na mafua ai le faatupuina o le atuatuvale, o se lagona matautia ma le fefe i le tuulafoaiina. Po o le tamaititi na ola mai le vevela e fesootaʻi ma le teteʻa, o le maliu o se tasi e latalata. I le faʻavaivai faifaipea ona o le popole, o le soona inu ma se olaga le saʻo ua faaopoopo. O le matelaina o lagona e ave mo meaai. E mafua ai lenei meaʻai, ma i le gasologa taimi o le atinaʻe o le maʻisuka.

Tomaʻi mafaufau o le maʻisuka ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e maua ai le tele o le inisalini. Ma o ia lava i le iuga e le mafai ona feagai ma se maualuga o le maualuga o le hormone. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae i le lotolotoi o le fefe ma le atuatuvale, ae masani lava e le fesootai ma lagona o le le mautonu. E sili atu ona fesootaʻi atu i lagona le lelei o loʻo taofiofi ma faʻamafu pe faʻauʻu i le ava malosi. Ona o masaniga leaga, ei ai faʻafitauli i le pancreas ma le ate, system endocrine. Lea e oʻo atu ai i le toilalo o mea faʻaleaga.

Togafitiga ma le puipuiga

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le maʻisuka e sili atu ona vavalalata i tagata atuatuvale o loʻo agaʻi i le atuatuvale ma i ai ni faʻafitauli i le aiga. O le mafaufau o le tagata lava ia ma le post-traumatic syndrome (PTSD) e iai foi sona aafiaga leaga. Faatasi ai ma le PTSD, e mafai e le tino ona taofiofi le "agaga taufaitaʻu" mo le tele o tausaga, tusa lava pe o le faafitauli o ia lava o se mea o le tuanai.

Auala e puipuia ai le maʻisuka - fautuaga a le tagata suʻesuʻe

Aua le faʻalavelave. Ioe, o le 'aina o selu e fesoasoani tele mo se taimi, e faʻamautuina ai le tala o le faʻalogo. Ae o lenei aafiaga e pupuu, ma o le "rollback" i le maea ai ona sili atu ona popole i le tino. E lelei tele le taulimaina o le atuatuvale ma le fesoasoani a taaloga, gaoioiga e sili ona fiafia i ai, masini, taele mafanafana. O le taunuuga e tutusa lava: o le faʻasolosolo o endorphins, faʻaitiitia o le cortisol ma le adrenaline, e faʻamafiesea ai le vevesi o musika. I le atuatuvale, malosi le malosi, e tatau ona e faamatuu ese atu: alaga, patipati, siva, ma isi.

Mo se fofo atoatoa, o le galue ma se endocrinologist ma se fomaʻi suʻesuʻe e talafeagai. I le faʻavae o le psychotherapy, o se taunuuga lelei e tuʻuina atu e ala i talanoaga, aʻoaʻoga, faʻatinoga. O nisi taimi o vailaau, vailaʻau, poʻo isi fualaau oona e faʻaalia. Ae na o se fomaʻi togafitiga e mafai ona faatonuina i latou. O le maʻisuka e seasea afaina ai tagata malolosi, fiafia, ma lelei. O lea ia atiina ae nei uiga ia te oe lava ia. Aveese le fefe, toe faafoi le tofo i le olaga.

Tomaʻi o le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2: mafuaʻaga ma togafitiga

E pei ona e iloa, o le tele o faʻamaʻi i tagata e fesoʻotaʻi ma faafitauli faʻalagona poʻo mafaufau. O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ei ai ni mafuaaga faapitoa o le mafaufau e faaleagaina ai totoga o le lotoifale, e mafua ai le gaioiga o le galueaina o le faiʻai ma le ogatotonu, faapea foi ma le tino o le toto ma le totoga.

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, ua lauiloa i vailaau e pei o se tasi o mea e sili ona ogaoga, e manaʻomia ona togafitia lelei, faatasi ai ma le auai o le maʻi. O le tino o le hormonal e matua nofouta lava i soo se aafiaga faʻalagona. O le mea lea, o mafuaʻaga o mafaufauga o le maʻisuka e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma lagona le lelei o le maʻisuka, ona uiga lelei, amio ma fesootaiga ma tagata o loʻo siomia ai o ia.

Ua matauina e le au atamamai o le psychosomatics e faapea, i le 25 pasene o mataupu, o le maʻi suka e tupu i le le fiafia masani, vaivai faaletino pe faalemafaufau, toilalo o le ola o meaola, le gaoia le moe ma le fiaai. O se faʻafitauli le lelei ma le faʻavaivai i se mea na tupu e avea ma mafuaʻaga mo le le atoatoa o le tino, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O le mafaufau o le mafaufau i le maʻisuka e masani lava ona fesootaʻi atu i tulafono faatonutonu le mautonu. O lenei tulaga eo faatasi ma le atuatuvale, le mautonu, neurosis. O le iai o le faʻamaʻi e mafai ona iloa e uiga i amioga a se tagata, o se uiga e faʻaalia o latou lava lagona.

E tusa ai ma le lagolagoina o psychosomatics, faatasi ai ma soʻo se soliga o le tino, e suia le mafaufau i le leaga. I lenei tulaga, ei ai le manatu e faapea o le togafitiga o le faamai e tatau ona aofia ai le suia o lagona faalelagona ma le aveesea o le mafaufau.

Afai e maua e se tagata le maʻi suka, e masani lava ona faʻaalia e le mafaufau o le mafaufau le i ai o le mafaufau. E mafua mai i le mea moni o le maʻisuka e mamafa, faʻaletonu lagona, e manaʻomia ni vailaʻau maʻoti, ma lagona ai se aʻafiaga leaga mai le siosiomaga.

Afai o se tagata soifua maloloina pe a mavae ni faʻalavelave ma faʻasalaga e mafai vave ona faʻaumatia le taunuuga o le hyperglycemia, ona le mafai ai lea e le maʻisuka le tino ona taulimaina se faʻafitauli faʻalagona.

  • O le fomaʻi masani e masani ona afaina ai le maʻisuka ma le le lava o le alofa mama. O maʻi suka e fai ma vaisu, e manaʻomia le tausiga. O ia tagata e tele lava ina le sologa lelei, ae le o le naunau e faia le taulaiga. O le lisi autu lenei o mea e ono mafua ai le atinaʻe o le faʻamaʻi.
  • E pei ona tusia e Liz Burbo i lana tusi, o le maʻisuka e iloga i le malosi o le mafaufau, o loo latou sailia pea se auala e iloa ai se manaoga patino. Ae peitai, o sea tagata e le o faamalieina i le agaalofa ma le alofa o isi, e masani ona tuua na o ia. O loʻo taʻu mai e le faʻamaʻi e tatau ona malolo tagata maʻisuka, taofi le manatu ua latou teena, taumafai e saili lo latou nofoaga i le aiga ma le sosaiete.
  • Dr. Valery Sinelnikov e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 ma le mea moni e faʻapupulaina e le au matutua ni lagona le lelei i lo latou matutua, o lea e seasea ona latou maua ai le fiafia. E le gata i lea, e le tatau ona 'ai e le maʻisuka laʻau suamalie, lea e afaina ai le tulaga lautele o le mafaufau.

E tusa ai ma le fomaʻi, o na tagata e tatau ona taumafai e faʻafiafia le olaga, fiafia i soo se taimi ma filifili na o mea matagofie i le olaga e maua ai le fiafia.

Ole aʻafiaga ole mafaufau i le tino o le maʻisuka

O le mafaufau o se tagata e tuusaʻo lelei i lona soifua manuia. E le o tagata uma e manuia i le tausisia pea o le paleni o le mafaufau pe a uma ona maua se faamaʻi masani. O le maʻisuka e le faatagaina ai le galo ia te oe lava, o tagata gasegase ua faamalosia e toe fausia o latou olaga, suia amioga, tuu a latou meaai e sili ona fiafia i ai, ma e aafia ai o latou lagona faalelagona.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi o ituaiga I ma II e talitutusa lava, o auala o togafitiga e eseese, ae o le mafaufau o le maʻisuka tumau e le suia. O faʻalavelave e tutupu i le tino ma le maʻisuka e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻalavelaveina le gaioiga o totoga, tino o le lymphatic, toto toto ma le faiʻai. O le mea lea, o le aʻafia o le maʻisuka i le psyche e le mafai ona faʻateʻaina.

O le maʻisuka e masani ona o faatasi ma le neurosis ma le atuatuvale. Endocrinologists e leai se manatu e tasi i mafuaʻaga o aʻafiaga: o nisi e mautinoa o faʻafitauli tau mafaufau e faʻaosofia ai le maʻi, o isi e usitai i se tulaga faʻafeagai.

E faigata ona taʻu manino atu o le mafaufau e mafua ai le le manuia i le glucose metabolism. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona faafitia o amioga a tagata i se tulaga o maʻi e suia lelei. Talu ai o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga, ua i ai se talitonuga e faia, e ala i le galue i luga o le psyche, o soʻo se faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo.

E tusa ai ma suʻesuʻega a psychiatrists, i tagata e maua i le maʻisuka, e masani lava ona matauina le le atoatoa o mafaufau. O le le mautonu, le atuatuvale, mea e mafua ai lagona o lagona e mafai ona faʻavaivaia. O le tali e mafai ona mafua mai i le tuʻuina atu o le suka i le toto, lea e le mafai e le tino ona totogi mo le maʻisuka.

Ua leva ona latou matauina o le maʻisuka e masani lava ona aafia ai tagata e manaomia le tausiga, tamaiti e aunoa ma le alofa mama, faalagolago, leai se mafaufauga, oe le mafai ona faia ni faaiuga i se tulaga tutoatasi. O nei mea e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga o le maʻisuka.

O se tagata na te mauaina e uiga i lona siama ua i ai le teteʻi. O le maʻi suka e matua suia ai le masani masani, ma ona aʻafiaga e aʻafia ai e le gata o foliga, ae faʻapea foi le tulaga o totoga i totonu. O faʻalavelave e mafai ona afaina ai le faiʻai, ma e mafua ai le le atoatoa o mafaufau.

Le aʻafiaga o le maʻisuka i le psyche:

  • Faʻatoʻa masani. Ua faateia le tamaloa i talafou o le faamaʻi ma ua taumafai e "faoa faamalosi le faalavelave." O le gasegase o meaai i se aofaiga telē, o le maʻi e mafua ai le afaina tele o le tino, aemaise ile maʻisuka ituaiga II.
  • Afai o suiga e aafia ai le faiai, e mafai ona tupu le popole ma le fefe. O se taimi faʻasolo e masani lava ona maeʻa i se faʻafitauli e le mafai ona faʻaleleia.

O tagata e maua i le maʻisuka ei ai manaoga faʻapitoa e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi o le a faʻamaonia se tagata i le manaʻoga mo gaioiga faʻatasi e foia le faafitauli. E mafai ona tatou talanoa e uiga i le alualu i luma i le faamalologa pe afai e tumau le tulaga.

O ni faaletonu o mafaufauga e maua i le maea ai o se suʻega o le toto. Afai e suia le suiga o le hormonal, o le tagata maʻi o le a tofiaina se feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa.

Mo le maʻisuka, o se malo-depressive state poʻo le maʻi vaivai gasegase o se uiga, lea e maua ai e tagata gasegase:

  1. Le lava le vaivai
  2. Lotovaivai - lagona, faʻalagona ma faaletino,
  3. Faʻitiʻitia galuega
  4. Faʻaleagaina ma le popole. O le tagata e le faamalieina i mea uma, tagata uma ma ia lava,
  5. Moega o le moe, masani lava o le moe i le ao.

I totonu o se tulaga malulu, o uiga e malu ma e mafai ona faʻatautaia ma le maliega ma le fesoasoani a le maʻi.

O le le mautonu le astheno-depressive syndrome e faʻaalia e ala i suiga loloto o mafaufau. O le tulaga e le paleni, o le mea lea, o le mataʻituina pea o le maʻi e manaʻomia.

Faʻalagolago i le mamafa o le tulaga, ua faʻamautuina vailaʻau ma ua faʻafetaui le taumafa, lea e taua tele mo le maʻisuka ituaiga II.

O le mafaufau o le psychosomatics o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatulafonoina faʻatasi ma le fesoasoani a se fomaʻi mafaufau poʻo se fomaʻi tomai faapitoa. I le taimi o talatalanoaga ma aʻoaʻoga faʻapitoa, o le aʻafiaga o mea faitino e faʻaosofia le ala o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamavae.

O lenei tulaga o le maʻisuka e tele lava ina matauina. O se tagata, i le tele o auala, i se tulaga talafeagai, o popolega e uiga i lona lava soifua maloloina, ae o le atuatuvale e tupu i se natura mataʻutia. E masani lava, e faalogo se hypochondriac i lona tino, ma ia talitonu o ia o lona fatu o sese lona fatu, o vai vaivai, ma isi mea. O le taunuuga, o lona soifua maloloina e matua le fiafia lava, ua mou atu lona fiaai, ua afaina lona ulu, ma ua liua ona mata.

O maʻi maua i le maʻisuka ei ai mafuaaga moni mo le le fiafia, o lo latou maʻi e taua o le depressive-hypochondriac. Aua nei faʻalavelave mai mafaufauga leaga e uiga i le soifua maloloina, le maʻi maʻi, tusia le faitioga e uiga i fomaʻi ma manaʻoga, feeseeseaiga i le galuega, faitioina tagata o le aiga mo le le mautonu.

E ala i le fefaʻaseseaʻi, o se tagata e faʻaosoina ai faafitauli moni, e pei o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

O le hypochondriac-diabetic e tatau ona togafitia lelei - faatasi ai ma se endocrinologist ma le mafaufau (psychiatrist). Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi antipsychotics ma le toʻa, e ui lava e le manaomia.


  1. Vertkin A. L. Diabetes, "House of Publishing Eksmo" - M., 2015. - 160 p.

  2. Sukochev Goa maʻi / Sukochev, Alesana. - M .: Ad Marginem, 2018 .-- 304 i.

  3. Akhmanov, Mikhail Diabetes. E pulea mea uma / Mikhail Akhmanov. - M.: Vector, 2013 .-- 192 itu.
  4. Faʻataʻitaʻia e le Bruce D. Seminet Molecular Endocrinology. Suesuega autu ma a latou ata i le falemaʻi: monograph. , Fomaʻi - M., 2015 .-- 512 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Maʻisuka: Psychology

O tagata eseese e eseese tulaga o le tetee atu i le atuatuvale: o nisi e mafai ona onosaia ni avega ogaoga, o isi e le mafai ona ola i suiga sili ona laiti io latou olaga.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, ina ia taumafai e iloa mafuaaga o le atuatuvale, muamua lava, e tatau ona maua le sootaga i le va o le atuatuvale ma mafuaʻaga. E mafai foi, pe a uma ona e faitauina le lisi o mafuaaga, o le ae le mauaina na mafuaʻaga na mafua ai le atuatuvale ia te oe. Ae le o le mea autu lenei: e taua le tausia o lou mafaufau ma lou soifua maloloina i le taimi.

O le aʻafiaga o se vaega taua o le olaga o tagata uma, e le mafai ona alofia. E taua ma faʻamalosia, fatufatuaʻi, faʻaaogaina le faʻafitauli o le atuatuvale i faʻalavelave faigata o aʻoaʻoga ma aʻoaʻoga. Ae o aʻafiaga mamafa e le tatau ona sili atu nai lo le mafai gafatia o se tagata, talu ai ona o nei tulaga o le faateteleina o le soifua maloloina ma maʻi e mafai ona tupu - o le a le afaina ma le neurotic. Aisea ua tupu ai lenei mea?

O tagata eseese e tali atu i le avega tutusa i auala eseese. Mo nisi, o le gaioiga o loʻo galue malosi - i lalo o le atuatuvale, o le lelei o la latou gaioiga e faʻaauau pea ona tupu i se tulaga faapitoa ("stress stress lion"), ao isi, o le tali, e le aoga,

E uiga i le faʻamalositino

O manaʻoga taitasi e tuʻuina atu ia te oe faatasi ai ma malosiaga e tatau ai mo lona iloa. E ui i lea, e mafai ona e galue malosi mo lenei mea.

Richard Bach "Illusions"

O lea, tiga, maʻi, malaise e mafai ona avea o se savali o lo o tatou feagai ma feteenaiga o lagona ma mafaufauga e lamatia ai lo tatou ola. Ina ia amataina le togafitiga, e tatau ona e malamalama pe tatou te mananao moni i le faaleleia, aua e le faigofie e pei ona foliga mai.

O le toatele oi tatou e fiafia e ave se piliki nai lo le gauai atu i lo tatou ita, po o le faia o taotoga, ae le suia a tatou amio. Ona o le togafitiga talafeagai ona o nisi o vailaau faafomai, atonu tatou te iloa tatou te le mananao moni pe musu foi e faaauau togafitiga. E tatau ona tatou naunau ia sili atu le toe faaleleia nai lo o tatou siosiomaga masani ma ola i taimi o le gasegase.

Ae, e pei ona tatou talanoaina auiliili i mataupu muamua, atonu o le a iai ni mafuaʻaga lilo mo o tatou gasegase e aumaia ai le taui ma puipuia i tatou mai se fofo atoatoa. Atonu tatou te gauai atili atu ma alofa pe a tatou maʻi, pe atonu foi ua faʻaaogaina i tatou i le maʻi, pe a tatou leiloloa, o le a tatou lagona le leai o se mea. Masalo o le faʻamaʻi ua avea ma nofoaga saogalemu mo i matou, o se mea e mafai ona e natia ai ou popolega. Pe tatou te taumafai foi e fafagu mai se tasi mo le mea na tupu ia i tatou, ma ia tatou faasalaina i tatou lava pe ia aloese mai o tatou lava nofosala (Shapiro, 2004).

Soifua maloloina ma gasegase o ni aafiaga taua. Matou te iloa le maualuga o lo matou soifua maloloina, e ala i le iloiloina o matou lagona. E leai se masini e mafai ona fuafua lelei le soifua maloloina pe saʻo le fuafuaina o le maualuga o le tiga.


E tusa ai ma le tusi a Irina Germanovna Malkina-Pykh "Diabetes. Faʻamamago ma galo. Faavavau

Afai ei ai ni au fesili - fesili ia i latouiinei

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Tuua Lau Faamatalaga