Puni sikuea

O le pancreas o se totoga taua, o le faʻatinoga o le tino atoa e faalagolago i le tulaga masani o lea mea. O le taʻiala autu o lana gaioiga o le atinaʻe lea o enzymes e fesoasoani i le faʻamavaeina o mea taumafa ma o latou tino atoa.

Ona o le faʻaleagaina o le vai i le pancreas poʻo le faʻavaivaia o le sua o le pani, o maʻa na faia i le parenchyma o le gland poʻo ona ala.

O maa i totonu o le pancreas - o se faʻamaʻi e seasea lava, ae matautia tele ma e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. I vailaau, ua lauiloa o le "pancreolithiasis".

Faamatalaga faʻamaʻi

O le faʻaleagaina o le tino, faatasi ai ma le fausiaina o maa i totonu o le ala Ula (o le autu i totonu o le gland), e mafua ai lagona ogaoga tiga, tuʻuina atu i le vanu o le lumbar.

O le auala autu lea e tupu ai le lolovaia o enzymes i le manava o loʻo i ai i se tulaga masani e oʻo lava i le lamolemole. O se taunuuga o le afaina faifaipea o le pancreas, faatasi ai ma le taula, ua suia foliga, faaitiitia le aliali mai.

O lenei mea e mafua ai le faʻamaʻaʻaina o le sua pancreatic ma, o se taunuuga, o le fausiaina o maa. O le faagasologa o lo latou faʻatulagaga e fesoʻotai ma le teuina o suauʻu carbonic poʻo phosphate o le konupini. O le i ai o le alumini ma le magnesium o loʻo tuufaatasia i totonu o ia mea e le faʻamaʻaloina.

O le lamatiaga o loʻo faʻatusalia ei latou o loʻo faʻatulagaina o loʻo faia saʻo i le au o le gland, ma i latou e fausia i le gallbladder. Mai le olelele, e pauu maʻa i totonu o le taʻaloga masani ma le au o le Wirsung ma e mafai ona poloka. O se taunuuga, o le sua pancreatic o le a amata ona faʻaaogaina i totonu o le gland lava ia, ma mafua ai le mumu ma fesoasoani i le faʻaumatia o ona mea.

I le faaopoopo atu i le faʻavaeina o le aofaʻi o le au, o loʻo i ai se isi faʻalavelave o le faʻamaʻi - oo latou nofoaga faʻasalalau saʻo i le parenchyma pancreatic. O le atinaʻeina o maʻa, faʻapipiʻi uma i totonu o le au ma totonu o le gland lava ia, e le faʻatea.

Nofoaga o maʻa

O le tele o tagata gasegase faʻamaʻi pipisi e fiafia pe iai ni maa i totonu ma pe faapefea ona latou faia. E tatau ona maitauina o le faagasologa o le faʻavaeina o faʻavae faʻamalosi e umi.

O se aganuʻu le faʻamalamalamaina i le va o vaega e tolu:

  1. O le taimi muamua, na mafua mai i le faʻamaʻiina o enzymes pancreatic, o loʻo faʻaalia i lo latou faʻateleina ma le faʻamalosi. I le taimi lava i totonu o le pepa i lenei pepa, latou te maua ai le setete o se vailaau e le mafai ona gaosia. O lenei mea e faʻateleina ai le faʻalauteleina o le pule a le Malo.
  2. O le laasaga lona lua o loʻo faʻaalia i le lafoaia o suauu calcium i le vai ua uma ona suia le pancreatic juice. O lenei mea e fesoasoani i le faʻateleina o le faʻamafanafana.
  3. I le taimi mulimuli, talu ai ona o le faʻaopoopoga o le faʻaogaina o le inflammatory ma le faʻamaʻi pipisi, o le mea mulimuli o le faʻavaeina o maʻa, e tupu i pancreolithiasis.

O le iʻuga o maʻa e eseese lanu. Faʻalagolago i lenei mea, ua faia se filifiliga e uiga i le mafai ona faʻaumatia i latou i auala eseese.

Mafuaʻaga mafuaʻaga ma isi aʻafiaga

O le mafuaaga tonu o le fausiaina o maa i totonu o le tino e le o malamalama atoatoa i ai. E le mafai ona taliina le fesili pe aisea ua faʻaalia ai nisi, ae o isi e faʻaaogaina.

E tatau ona maitauina ei ai tulaga manaomia muamua e faʻapupulaina ai le tulaga o le pancreatitis. Faatasi ai ma:

  • gaioiga o le inflammatory i totonu o le vaega o meaʻai, gall visi, ate (duodenitis, cholelithiasis, cholecystitis),
  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
  • neoplasms i le manava o le manava (tumo), ma mafua ai le le mafai ona vave oʻo atu fafo o enzymes,
  • le lafoaia i le va o le fua o le calcium ma le fuluula e mafua mai i le le atoatoa o le tino,
  • faaletonu o mea tau lemoni,
  • siitia atu faʻamaʻi pipisi e mafai ona suia meatotino o le enzyme o le gland,
  • genis predisposition.

Pancreatic Pancreatic Sini Taua.

Faʻamatalaga tāua foi:

  • tausaga, e silia i le 50 tagata e sili atu ona faigofie i le faʻamaʻi,
  • mamafa tele
  • leai se gaioiga faʻapitoa talafeagai.

O se aafiaga le lelei i le setete o le pancreas e mafua mai i le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma vailaʻau e maualalo ai le cholesterol. O se meaai malosi e mafai lava ona faʻaosofia ai se togafitiga faʻaleaga, faatasi ai ma le fesoasoani latou te taumafai ai vave vave ona aveesea le mamafa.

Faʻaaliga faʻapitoa

O faʻamaoniga o le amataga o le faʻavaeina o maa i totonu o le pancreas e masani lava e le ese mai le faʻaaliga o foliga o le pancreatitis. O le tele o faʻamatalaga o faailoga o:

  • tiga o le tiga, faaumiumi po o le pupuu, i nisi o tulaga e o faatasi ma colic,
  • le mautonu e tatalia lagona i lalo ifo o le lua i le taimi o le 'ai, o se lagona o le vaivai i totonu o le manava,
  • o le tiga e matauina foi i le itu o lumbar ma i lalo ifo o tauau,
  • afu, afaina,
  • manava manava
  • lanu samasama o le paʻu,
  • soona inu tele.

E tatau ona matauina o le malosi o le faʻaalia o le tiga e eseese. Soo se osofaiga mulimuli ane eo faatasi ma le faateleina o le tiga.

Aafiaga faʻapitoa

O osofaʻiga umi e mafua mai i le fesuiaiga o le tino i luga o le tino e mafai ona faʻaosofia ai le mumu ma faʻamaʻi pipisi.

I le faagasologa o le faateleina o le voluma, o maa e poloka ai le tafe o le vai inu, lea e oo atu ai i le faateleina o le vevela o le tiga, faaleagaina o le gland, ma le faalavelaveina o le faagasologa o fualaau. I le tulaga o le faaleagaina o le "siʻusiʻu" o le gland, o le faateleina o le suka toto e mafai.

I le faʻaopoopoga, o faʻavaega o lenei ituaiga e mafai ona mafua ai manuʻa i vaʻa o le okeni ma mafua ai ona tafe le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaosofia o le fausiaina o se fao i totonu o totonu o le fusi.

Faʻataʻitaʻiga auala

O faʻafitauli o le pancreolithiasis e faigata ona iloa mai faʻamaoniga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract and other organs abdominal. O le mea lea, i le faaopoopo atu i asiasiga vaaia a le tagata maʻi ma auiliiliga o ana faasea, o gaoioiga nei e faʻamalosia:

  • X-ray, lea e mafai ai ona iloa le auai o le calcinite, fuafuaina o latou fuainumera, lapopoa ma le tulaga,
  • Faʻamatalaga e faʻaaoga ai se suʻega ma se leo,
  • CT ma MRI, lea e fesoasoani e iloilo le tulaga o le gland lava ia.

O suʻesuʻega o le toto ma le urine, o feces for fatty inclusions ma le fuaina i le ituaiga o suauu calcium e faʻatagaina foi.

Togafitiga filifiliga

O togafiti faʻamaʻi faʻasamaʻi o le pancreatolithiasis e mafai ona mafai i le amataga ole faʻamaʻi ma pe a maua ni maʻa laʻititi.

O se tasi o metotia na faaaoga i togafitiga o le faʻaaogaina lea o fualaau faasaina ma Henodiol ma Ursdiol. O nei vailaʻau o loʻo maua i le pepa laulau.

E mafai ona latou faʻafefeina le talo mafiafia ma faʻaitiitia le aʻafiaga i maa. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona tatala ma aveese maa o na o sina laititi ma le cholesterol, lea e faamatalaina ai le seasea faaaoga o se metotia.

O faʻamaʻi ma faʻaogaina o faʻafitauli e faʻamavaeina e aunoa ma ni vailaʻau faʻasaina (NSAIDs). Fautuaina togafitiga o le fesuiaiga o le enzyme, faʻatagaina o le faʻaaogaina o fualaʻau ma le kulukose.

E sili atu ona lelei le togafitiga e aunoa ma se taotoga e faʻaaoga ai le retrograde cholangiopanomygraphy. O loʻo faʻatinoina e ala i le faʻamalamalamaina o se suʻesuega ua faʻapipiʻi faʻatasi ma se mea puʻe saʻo i totonu o le papa poʻo le parenchyma o le pancreas. I lenei faagasologa, e mafai ona iloa ma aveese maa.

Afai e le o se taimi ua leva na o le togafitiga faʻapitoa na mafai ai ona faʻaumatia se tagata maʻi mai maʻa, o lea ua faʻaaogaina lelei le lithotripsy mo le faʻaumatia. O le metotia e mafai ai ona e ulaina mea tetele i se paʻu paʻu, o ona togi o loʻo aveesea mai le gaʻo faatasi ai ma se vaitafe o le vai o le pancreatic juice.

I nisi tulaga, e manaʻomia se faʻaopoopoga faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai le faʻataʻitaʻiga o le ERCP ua faʻamatalaina i luga.

Afai e le mafai ona faʻaaogaina le faʻaogaina o le faʻalaulelei, e faia se taotoga e aveese ai le vaega o le gland e aafia i maa. E mafai ona e faʻaaoga le shunting e fatu ai se faʻaogaina lea e mafai ai e oe ona faʻamautuina le tafe o le palacreatic enzymes.

Faailoga mo taotoga

O togafitiga o togafitiga e faʻalagolago i le faʻalauiloaina ma le maualuga o le fua, o le tulaga lautele o maʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai faʻamaʻi vave. O lenei:

  • tele osofaʻiga
  • o se faagasologa o le le fiafia e aofia ai ma le alualu i luma o le toilalo o okeni,
  • vaivai o le maʻi
  • le mafai ona taofia se osofaiga.

O le aʻafiaga le lelei o le taotoga o le mafai lea o faʻamaʻi ma le umi o le toe faʻaleleia. O le faʻatagaina o le tofiaina lea o vailaau faʻamaʻi, penisini ma enzymes.

A maeʻa le taotoga, faʻapena foʻi ma togafiti togafitiga, o le faamamafa autu o le:

  • togafitiga agamalu mo le maʻi,
  • le faʻaaogaina o faʻamaoniga ma le fesuiaiga o togafitiga,
  • pipii atu i se taumafataga maloloina.

I totonu o vaega talafeagai o togafitiga faasao o le faʻaaogaina lea o le avanoa e toe amataina ai le faʻaogaina o le afi, faʻapea foʻi ma le faʻaumatiaina o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le fausia o maa.

Fesoasoani i vailaʻau masani

Togafitiga o pancreolithiasis ma togafitiga faa-tagata e afaina i le le mafaamatalaina o faafitauli. Afai o faʻamalositino fale e faʻaosofia ai le alualu i luma o se fuainumera tele, e mafai ona poloka atoatoa le ala.

I lenei tulaga, o le a manaʻomia le tausiga faʻapitoa faʻapitoa, faʻamaeʻaina i se taʻavale e le faʻaaogaina.

Manatua mo maʻa i le pancreas:

  1. O se teuteuga o aʻa. Oti lelei le aʻa o se tasi laau, sasaa se ipu vai inu ma kuka mo le 10 minute i luga o le vevela vevela. Maea, malulu. Inu i le aso i tamai sips.
  2. I se auala talitutusa, ua saunia ai se decoction o le palanisi o le barberry (10 g o le meafaitino mo le 250 ml o le vai).
  3. Aoina mai o fugalaau a le St. John's wort, chamomile, linden, vaomatua ma mint (1 sipuni o mea taitasi) mo vai inu (300 ml). Faʻamalosia le afa itula, aʻa. Ave le 50 ml ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi.

O meaʻai uma a le fale e na o le ausilali e tatau ona faʻaaogaina ma e tatau ona faʻaaoga i le faaopoopoina i togafitiga autu na faʻamatalaina e se gastroenterologist. O lo latou faʻaaogaina e tatau ona malilie i le fomaʻi.

Meaʻai maloloina

O le usitaia o fautuaga a se fomaʻi i luga o le manaʻoga e mulimuli i se taumafataga e faʻamalosia. O se paleni taumafa o le a faʻaleleia ai le togafitiga faʻapitoa. Ua faamoemoeina:

  • taumafa vaega
  • tausisia o le pulea o le vai,
  • o le faʻaaogaina o le gaʻa po o meaʻai ua tunu,
  • sei vagana ai le gaʻo, falai, meaʻai vevela,
  • le taliaina o marinades, ulaula meaʻai, meaai kuka.

E tatau ona tuʻuina atu i ai meaʻai susu, oatmeal ma falaoʻo keke, manu moa.

Pancreolithiasis o se faʻamaʻi ogaoga, e matautia le faʻalauiloaina. O le vave amataina o togafitiga e avea o se faʻamaoniga o ni faʻamatalaga lelei.

Ina ia le faʻatagaina le faʻaaogaina faifaipea, e tatau ona matua tausisia fautuaga a le fomaʻi e tusa ai ma meaʻai talafeagai ma suʻesuʻega faifai pea.

Le masini, mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga

O le faagasologa o le faia o maa i totonu o le pancreas e faigata tele. Le faʻalauiloa, e te manaʻomia se faʻatasi o le tele o mea e faʻaosofia ai. O le faʻaaogaina o le fausia o maa e faʻavae i luga o le faʻaogaina o le manava o le pancreatic, lea e faʻateleina pe a faʻatuputeleina. O le vailaʻau faʻasolosolo o suiga faalilolilo, o le gaioiga e aliali mai ma suauu calcium. Ona sosoo ai lea, ua fausia se masini protein, o le faagasologa o lona calcination o le faasolosolo malie lava ona atiaʻe. O le mafuaʻaga o maʻa na mafua ai le mamafa i luga o le ala ma le pala, e faʻaosofia suiga o le tino.

O mafuaʻaga o pancreolithiasis e le o malamalama atoatoa. Ae o loʻo i ai se faʻasalalauga o mea e faʻatele ai le ono mafai ona faia se togafitiga:

  • faʻamaʻi faʻamaʻi i totonu o le vaega o meaʻai (pancreatitis, duodenitis, cholestitis),
  • vavalalata o paʻu o le tino ona o le i ai o se uila poʻo le tumo,
  • tausaga matua - tagata e sili atu ma le 40 e sili atu ona faigofie ile pancreatitis,
  • toilalo i gaioiga faʻasolosolo (faʻaleagaina o le absorption o calcium, phosphorus),
  • fomaʻi faʻamaʻi pipisi (syphilis),
  • leai se faamalositino
  • afaina
  • ituaiga olaga talafeagai - ulaula, inu soo, le lelei o taumafa le lelei,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Ata faʻaleleia

O le malosi o faʻamaoniga e faalagolago i le laasaga o le atinaʻe ma le faʻatinoina o maa - e mafai ona i totonu o le papa poʻo le papa elemoma o le gland. I tulaga uma lava, o le faailoga autu o le fausia o maʻa o le tiga. Paʻu ma pancreolithiasis e mafai ona tumau mai ni nai minute i ni nai itula. E tusa ai ma le natura o le tiga, susunuina, i le foliga o colic, latou te ufiufi ai le manava ma le pito i lalo, ua tuuina atu i le scapula. Faoa faamalosi e mafai ona fai i aso uma pe tutupu faʻafuaseʻi, tele taimi i le masina, poʻo se tausaga foi.

Isi faailoga o le faʻasologa o maa:

  • faateleina le tiga i le gasologa o taumafataga ma taimi o le faʻalavelave,
  • afaina ma le vomiting o talo,
  • uilaina o feces ma le i ai o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina ia i latou (steatorrhea - ogaoga gaʻo),
  • faʻamalosi manuia,
  • manava le manava
  • aoao malaise, salu.

Faʻasolosolo taimi umi ole pancreolithiasis ile talaaga o le faaitiitia o le galuega faalilolilo o le pancreas, o le faʻaititia o le inisalini. Faatasi ai ma faailoga masani, o foliga o le maʻisuka e foliga mai - o le paʻu vevela, o le galala le mavave, susu, manogi o le acetone mai le gutu. O le malaga mai o le maʻa mai le pancreas i le alalele o loʻo mafua ai le atinaʻeina o jaundice faʻalavelave.

O faʻalavelave o pancreolithiasis e matautia. Afai o le maa e pipii le ala mo se taimi uumi, o le pancreatite maoaʻe e atiina ae i siama o le gaʻo. E masani lava i tua atu o maʻa, pulcate abscesses ma cysts e tupu. I le i ai o maʻa tetele, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le afaina o le gasegase i le gaʻo po o le tigaina o le gland, sosoo ai ma le oti o le vaʻa.

Fuaina o Fuafanua

O le suʻesuʻeina o pancreolithiasis e le faigata - o metotia faʻaonapo nei o suʻega e mafai ona iloa ai maʻa laiti. O le alofaga e tuʻuina atu i metotia taua. O se suega masani o le toto ua faailoaina ina ia iloa ai le tulaga masani ma le i ai o ni mea e le masani ai.

O le siakiina mo masalosalo masini e aofia ai:

  • fua o le leitio o le vevela o le manava, lea o le a faʻaalia ai maʻa o se tasi poʻo le tele o ata lafoia o foliga o le oval poʻo le taamilosaga,
  • ultrasonography e iloilo ai le tulaga o le gland, le tulaga tonu o maʻa,
  • MRI ma le CT o le pancreas,
  • Retrograde cholangiopanomeagraphy e iloilo ai le faalavelaveina o le auala.

Togafitiga o maʻi ma le pancreolithiasis o loʻo faʻatinoina e se gastroenterologist. O togafitiga o togafitiga faʻalagolago i le numera o maʻa, o latou fausaga ma le telē. Tusa lava pe o le a le lavelave o le tulaga, o le togafitiga e amataina i ni auala e le maluelue - aveeseina o le mumu, toomaga o le fula o le okeni ma ala, ma le faatuina o metabolic processes. Enzymes ua faatonuina i tagata maʻi (pancreatin), o le fualaau o aso taitasi e filifilia e le fomai tipitipi. I le lelei o togafitiga faasao, e mafai ona e faia e aunoa ma se taotoga - e faʻaumatia maa laiti ma tutoʻatasi ese mai le pancreas ma le ala.

I le i ai o ni volumetric maʻa tele ma togafitiga e leʻi faamanuiaina, o loʻo faʻatulagaina le taotoga.O isi faʻamatalaga mo le faʻaogaina o taotoga o:

  • umi le umi o le maʻi ma faʻalavelave masani,
  • agavale faifai pea,
  • tele o tiga e le mafai ona taofia,
  • tele gaioiga faanatinati
  • o se faʻalavelave matuia i le tulaga o le maʻi, le atinaʻeina o le dystroph.

I taotoga faaonapo nei, pe a aveese ia maa, e masani ona latou taumafai e:

  • siakiina o le faʻaaogaina o fausaga faʻapitoa i le faʻaaogaina o se siaki mataʻupu faʻafefe,
  • laparotomy - aveeseina o le fuafuaina e ala i se mea itiiti i luga o le paʻu o le manava po o le vanu o lumbar,
  • pancreatotomy - faʻasalaga o se taʻaloga puipuia ma le faʻaaogaina o maa,
  • pasi taotoga - o le faia o se auala faʻasalalau mo le faʻavaveina o le manava faʻanatura ma le talo,
  • le aofaiga atoa o pancreatectomy - o le mutaaga o le pancreas ma le isi itu o le duodenum, o le metotia e faʻaaogaina mo le tele o le faʻavasegaina o le tino.

I le amataga o le faʻamaʻi, latou te taumafai e faʻaogaina togafitiga e leai ni taotoga e faʻavae i luga o maa e olo ai ma le alu ese atu o le paʻu i se auala masani e ala i le manava. O nei togafitiga faafomaʻi e aofia ai:

  • gasegase o le galu e le mautonu - o se metotia e faʻavae i luga o le paʻu o maa i le paʻu e ala i le maualuga o le galu o le leo, o le gaioiga e tiga ma manaʻomia ai le faʻamaʻi pipisi, mulimuli ane e mafai ona tumau le hematomas i le manava,
  • retrograde cholangiopancreatography - faʻamalosiina o loʻo faʻaaogaina e faʻaaogaina ai se siaki mataʻupu felafolafoaʻi, o mea e totoe o le faʻatulagaga e aveeseina e ala i femalagaiga faʻanatura pe faʻatau saʻo mai e le pito i lalo.

Malosiaga o le mana

A maeʻa ona aveese ia maʻa, e taua tele mo tagata gasegase e mulimuli i se meaai. O le taumafataga o le faʻaaogaina lea o le faʻafefe o le pancreas ma puipuia ai le faʻasaina i totonu o le ala. Meaʻai Meaʻai:

  • o meaʻai e le taliaina, o le tele o meaʻai e mafua ai le tele o avega i luga o le gland ma le faʻamalosia o le puleaina,
  • o le teena atoatoa o le ava - o le ava i soo se mea e mafua ai le fula o le gland ma e mafai ona oo atu ai i le fusion o le pala,
  • o le tausisia o le mataupu faavae o le eseese o mea taumafa - o le taumafaina o polotini ma meaʻai gaʻo e ese mai ai o le a fesoasoani e faafaigofie ai le faagasologa o lona faʻasili,
  • o le tausisia o mataupu faavae lautele o se taumafataga maloloina - o le teena o gaʻo ma sugary, mea inu suamalie ma le kofe, o le faavae o le meaʻai o meaola o meaʻai e kukaina fualaʻau, cereals, soupa mama, aano o le aano.

Faʻaaliga ma puipuiga

O le fomaʻi mo le pancreolithiasis e faalagolago lea i le malosi o le maʻi ma le iai o faʻafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea e masani ai, faatasi ai ma le vave aveeseina o maa ma le tofiga o togafitiga faafesuiai, o le togafitiga e lelei. I le 80-85% o mataupu o taotoga vavalalata, e mafai ona ausia se faʻaleleia atili o le tulaga. E na o le 2% o mataupu pe a maeʻa le taotoga o se taunuuga leaga.

E leai ni fua patino e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E ono mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le fausia o maʻa i totonu o le pancreas e ala i le mulimuli i se taumafataga le lelei, faʻamuta le ulaula ma le ava. O tagata ua i ai le faʻasologa o gasegase i faʻamaʻi pipisi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i taimi talafeagai mo soʻo se faailoilo leaga o le manava, duodenum, ate, ma le pancreas.

O le suʻeina o maʻa o le pancreatic e manaʻomia ai se tali vave. Afai e le togafitiga le faamai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le tino leaga i le pancreas. O le taotoga e mafai ona faʻaumatia ai togafitiga i se taimi pupuu. Ae peitai, a maeʻa ona aveese maa, e taua le mulimuli i fautuaga faafomaʻi ma taʻitaʻia se soifua maloloina lelei - o le mea lea o le a faʻaitiitia ai le lamatia o le toe foʻi.

Tuua Lau Faamatalaga