Maualuga inisalini: mafuaʻaga ma faailoga o le faateleina o le inisalini

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto? O le tali i lenei fesili e fiafia tele i le tele o gasegase oe na suʻeina le inisalini. O le hormone o loʻo gaosia i tamaʻi motu o Langerhans e nafa ma le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le toto, faʻamautinoaina lona suiga mai le toto i totonu o le tino. O tulaga maualalo ma maualuga o inisalini i totonu o le toto e solia ai le metabolism, mafua ai taunuuga le lelei i le tino, o lea la o le galuega a le tagata maʻi, e tatau i fomaʻi ona tausisia se tulaga masani o le inisalini ma togafitiga faʻaleaganuʻu poʻo vailaʻau.

Inisalini toto

Faʻaitiitia ma faʻateleina le inisalini i totonu o le toto - o le a le uiga o lenei mea, oa latou faailoga? Aisea e tulai mai ai le maualuga o le inisalini? Ua maua e fomaʻi o tuaoi o le homone o loʻo aofia ai le 3 i -25 μU / ml. O le mea lea, o le masani o le insulin i totonu o le toto mo tamaitai ma alii e toetoe lava a tutusa - mai le 3 i le 25 UU / ml. O le masani o le inisalini i tamaiti ma tamaiti e mai le 3 i le 20 uU / ml.

O se faailoga masani, ae maualuga atu nai lo le masani mo tamaitai, e mafai ona faia i ni tina maitaga - 3 i le 27 mcU / ml. E tele le inisalini e mafai ona i totonu o le matua - 6-35 mkU / ml. Afai e fesuisuiaʻi faailoga i le tele o nei numera - o le tagata e ola maloloina. Laititi le maualuga o le inisalini e matauina i le maʻisuka ituaiga 1. Inisalini e maualuga i le maʻisuka ituaiga 2.

Mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O se maualuga maualuga o le inisalini e masani ona fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona tupu mai le hormone e mafua mai i le matelaina, tele le malosi o le tino, maua o vailaau maʻoti, tulaga faigata. Ina ia iloa le maualuga o le hormone, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein.

E iloa o le inisalini 2 itula pe a maeʻa ona 'ai se taumafataga, o le mea lea, ina ia mafai ai ona fuafua le aofaʻi o le inisalini, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga i luga o se manava gaogao. Mo le auiliiliga, e ave faalua le toto mai se vein lua:

  • muamua - i luga o se manava gaogao
  • le taimi lona lua - lua itula talu ona inu le tagata maʻi i se vaega o le kulukose.

O sea suʻesuʻega e faʻaalia ai le gaioiga o le pancreas. E faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e mafai ona faʻatuina le ituaiga o maʻisuka. E le o se faalilolilo o faʻamaʻi eseese e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faateleina o mea e maua mai i le hormone. O le mea lea, mo tamaitai, maualuga le inisalini i totonu o le toto e mafai ona talanoa e uiga i le tele o pathologies o isi totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ate, gaʻo, Cushing syndrome, polycystic ovary. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona avea o se faailoilo o le gasegase, o le tino i totonu o le pancreas poʻo le faʻavalea o le tino, faʻafitauli o le mafaufau, o le faʻavaivai faifaipea, ma le faʻalavelave tautua. O se aofaiga tele o le hormone i totonu o le toto e mafai ona matauina ma le maualuga o le fualaau faasaina.

O le tele o tagata gasegase oe na muamua faalogo e uiga i le faateleina o le initaneti o le inisalini e fiafia i le fesili poo le a le hyperinsulinemia. Ua i ai le maʻisuka pe ua na o se taufaʻailoga o le maʻi? I se tamaititi, o le inisalini maualuga e maua ai le suka masani o loʻo taʻu mai ai se predisposition e faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2. Afai e maualuga le inisalini ma o le kulukose e masani, e mafai foi ona taʻu mai ai se faʻaitiitia o le gaosiga o le glucagon po o le tino o le pancreatic.

Faailoga o le faʻaopoopoga o le inisalini

O a faailoga e tatau ona faʻamaonia ai se tagata, aemaise lava i latou o loʻo mamafa tele, ina ia le misia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2, ona o le mea moni e sili atu le faʻamaoniga o le inisalini:

  • vaivai faifai pea, soona inu tele,
  • puupuu le manava, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino,
  • tiga o le muso, faʻavavevave taimi i vae vaivai,
  • leai o le nofo filemu,
  • vevela le paʻu, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

O taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O le inisalini o le tino i totonu o le tino e mafua ai aʻafiaga leaga:

  • faʻaitiitia le toto suka
  • e oʻo atu ai i le faʻaalia o le mamafa o le mamafa, gaʻo - ona o le maualuga o le inisalini, o le faaputuputuina o le tele o masima e tupu,
  • o le sili atu o le inisalini e mafua ai le tuputupu ae o sela sima, lea e iu lava ina malepelepe i ni maʻi mama,
  • leai se malosi e mafua ai ona vave le vaivai, faalumaina, amioga popole, ita tele,
  • capillaries, mata, gaʻo, gaʻo fatu, fatu atherosclerosis,
  • sosoʻo lemu, manuʻa faʻamaʻi manuʻa, faailoga o le maʻisuka vae, gangrene ua aliali mai,
  • faaitiitia le malosi o le ponaivi - o ponaivi e amata ona pala, pala,
  • mea manogi, paʻu o le tino, aliali foliga.

O le maualuga o le maualuga ma le tele o le inisalini e fesoʻotaʻi ma isi. O le maualuga o le mamafa e fesoasoani i le atinaʻeina o aʻafiaga i le itu o le fatu, osofaʻi. O aʻafiaga o le faateleina o le inisalini e aʻafia ai le galuega o le tino cardiovascular system.

O le a le inisalini

Muamua lava, e taua le matauina: o le insulin o se hormone na gaosia e le pancreas. O le pito i lalo o le toto e mafua ai ona gaosia. O le asō o loʻo i ai le igoa o tamaʻitaʻi o Langerhans. Afai e te vaʻavaʻai i le faʻailoga o soʻo se tagata matua, e mafai ona e faitauina se miliona miliona peta, o le galuega autu o le gaioiga masani, masani o le inisalini talafeagai.

Ole inisalini o se homone faigofie ma le natura porotini. E faʻatinoina se numera o galuega taua. I totonu o le vaega o meaʻai, o le a le mafai ona ia ulufale mai fafo, aua o le a vave ona faʻataʻatia e tulafono uma, e pei o isi vailaʻau e eseese ile natura o le porotini. O le pancreas o loʻo galue malosi i le faia o nisi o insulin. A uma ona 'aʻai, toetoe lava a vave, e mafai e le tino ona tuʻuina atu i le aofaiga e manaʻomia mo se tagata. E tatau ona talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i le aafiaga o le faateleina o le insulin i le tino.

Mafuaaga o le Faateleina o Inisalini

Afai o le tino e lava le maualuga o le inisalini, ona saʻo tonu lea o lenei mea i le faʻaaogaina o le tele o meaʻai ua tumu i gaʻo. O le sili atu o lenei hormone i le faʻatinoga e mafai ona faʻaalia e ala i le matelaina fiaʻai mo ni nai aso, ave fualaau, ma tulaga faʻalavelave mo se tagata. Ina ia faʻamaonia lelei le fomaʻi pe ua e faʻateleina le inisalini pe leai foi, e tatau ona e alu i le falemaʻi pe a fai e foaʻiina ai le toto mai se vein.

Fai mai fomaʻi e vave vave ona tulaʻi mai le inisalini, i ni nai itula talu ona 'ai. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O lou uiga: ia faia le auʻiliʻiliga, o le a ave le toto i le falemaʻi faalua. O le taimi muamua e te mautinoa ai le anapogi, ma le lona lua - i ni nai itula talu ona e inuina le vaega tatau o le kulukose.

O lenei suʻesuʻega e faʻaalia ai le malosi o le pancreas. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o le a mafai ona fuafua e le gata pe maua e le tagata maʻi le maʻisuka pe leai foi, ae faʻapea foi le ituaiga maʻi. E iloa e tagata uma o le mafuaʻaga autu o le faʻaopoopoga o le hormone o le tele o faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maualuga o le inisalini e tumau i se teine, ona mafai ai lea ona ia maua le maʻi fomaʻi, Cushing's syndrome.

E le gata i lea, pe afai e maualuga le inisalini, e mafai ona faailoa mai le i ai o ni neoplasms eseese i totonu o le eleele, palacreas. E taua le faʻamautinoa e faʻaititia i se tulaga o le atuatuvale ma le faʻavaivai tumau. E tele lava ina latou gaoioi e pei o se faʻaosoosoga o le inisalini maualuga i le tino.

Faailoga o le faateleina o le inisalini

E sili pe afai e mafai ona e iloa le faateleina o le inisalini i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. Ona le maua ai lea o le taimi e le tino e fai ai togafitiga ogaoga faʻapitoa. Ina ia iloa pe maualuga le inisalini i le tino pe leai, ua lava tele mo le fomaʻi i le falemaʻi e talanoa ma le tagata, ia iloa ma le faaeteete po o fea o le lisi o tulaga na te popole i ai.

O le maualuga o le inisalini ei ai le tele o faʻamaoniga:

  • vaivai faifaipea
  • le le mafaia ona taulai atu i se mea
  • maualuga maualuga
  • tau maua masani
  • suauʻu paʻu o le tino ma mata,
  • seborrhea, musika.

Afai e te maitauina e le itiiti ifo ma le lua o faʻamaoniga o loʻo lisiina i luga o loʻo matauina i totonu o le tino, ona i lea tulaga e tatau ai ona vave suʻe suʻega o le kulukose toto. I le tulaga e faitio le tagata maʻi i osofaʻiga faʻafuaseʻi o le hypoglycemia, o lona uiga, o se toesea faʻafuaseʻi i le maualuga o le suka, e mafai ona faʻataʻitaʻiina se meaʻai faapitoa.

Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e faʻaaogaina ai le kulūkose i aso nei. E mafai ona e faʻatauina i le toetoe o soʻo se fale talimalo, ae ui i lea, oe manaʻomia se faʻamatalaga mai lau fomaʻi e fai ma faʻamaoniga o le maʻi.

Auala e faʻaitiitia ai le insulin toto ma togafitiga togafitiga

O le faailo o le faailo e le gata ina faateleina, ae maualalo foi le insulin i totonu o le toto. O le tele lava o taimi, e fia iloa e tagata maʻi le auala e faʻaitiitia ai le insulin toto aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻii latou lava? Muamua lava, e tatau ona malamalama pe o le a le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi, o le faia lea o mea na faatonuina e le fomaʻi e faʻamalosia ai le soifua maloloina.

O le faailoilo masani o le i ai o le hormone i le toto e mai le 5.5 i le 10 μU / ml. Afai e te faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, o le faailoga e mafai ona oʻo i le 27 μU / ml. E mafai ona mataʻituina vaega i tamaʻitaʻi o loʻo faʻamoemoe ile pepe, tagata ua leva ona matutua.

Fuataga ole maualuga ole inisalini i totonu o le tino e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O le taimi lava e 'ai ai se tagata, e maualuga le maualuga o le inisalini. E aliali mai afai e te 'aina le taeao, alu e foaʻi le toto mai se vein, e le mafai ona mafaufauina le saʻo. O se mea taua o le maualuga o le inisalini e mafai ona tupu i talavou pe a uma ona 'ai.

O le tele o fomaʻi e fai mai: afai o le auiliiliga na faʻaalia se maualuga pe a ma le 11.5 μU / ml, o lona uiga o se tulaga ua taʻua o le prediabetic. E mafai ona e talanoa saogalemu e uiga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka maua.

Auala e faʻaititia ai le inisalini maualuga

O nisi taimi ei ai tulaga, pe a faʻamasinoina e le auʻiliʻiliga, o se maualuga maualuga o le kulukose o loʻo faamaumauina, e ui i lea, o le inisalini i totonu o le toto o le tino e matua masani lava, e tutusa uma ma faailoilo o loʻo faʻaalia mai i le fomaʻi. Ona tatau lea ona e gauai atu i le soifua maloloina, aua o le auiliiliga e taʻu mai ai o le maʻisuka atonu o le a vave ona oo mai. O se olaga le tauagafau e avea o se taunuuga o le maua o le mamafa, o se maʻi gasegase. O lona finocrinologists oe na filifilia e avea o se setete.

E i ai se tulaga o le tino lea e le mafai ona iloa ai le inisalini. E mautinoa lava o le amataga lea o le maʻi pipisi. O le masini e amata i na tulaga pe a 'ai e se tagata meaʻai tele. Mo le tino, o maualuga maualuga o le inisalini e avea ma masani masani.

E ui i le mea moni e faapea o le pancreas e maua ai le tele o siama polypeptide talafeagai, o le kulukose e le mafai ona gauai lelei i le tino i soo se tulaga. E avea lenei mea ma taunuuga e le maalofia o le oona. O nisi taimi e mafua ona o le faʻaaogaina faigofie o le fructose ona o le matua.

Afai o loʻo e sailia se auala e faʻaititia ai le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e iloa: e mafai ona faʻaaogaina le metabolism, ma mafai ona ulu atu le kulukose i maso. Pau lava le mea e tatau ona fai o le amataina lea o faʻamalosi tino faaletino i luga o se faʻaauau pea, faia se filifiliga e fiafia ai i se soifua maloloina lelei e talafeagai mo lou olaga.

Puipuiga ma togafitiga

O le togafitiga o le faʻamaʻi, e pei o le tele o mea i le lalolagi i luga o pou autu e tolu: o mea faʻapitoa faaletino, togafitiga faafomaʻi ma meaʻai. O le taimi lava e iloa ai mafuaaga autu mo le maualuga o le inisalini, o le a mafai e le fomai ona fuafua le vevela o le itu i togafitiga mulimuli ane.

Togafitiga faafomaʻi

O se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e avea ma taunuuga e le maalofia o le gasegase ogaoga, lea e mafua ai le solia o le metabolism, ma i nisi tulaga o se taunuuga matautia.

O le a le mea e fai e faʻaititia ai le fuainumera o le insulin? Muamua lava, o le fomai o le a faatonuina fualaau faasaina e fuafua i le faaitiitia o lenei hormone i le tino. Mo togafitiga lelei o le tele o le inisalini i totonu o le toto, e mafai ona faʻaaogaina fualaau e faʻaitiitia ai le manava, malosi ma mea eseese e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose.

Ole ituaiga o togafitiga e faatoa mafai ona faatonuina e se fomaʻi ma faatoa maeʻa ona suʻe le suʻega ile falemaʻi. E le tatau ona i ai se tutoatasi i nei mataupu. A leai, e ono lamatia lou togafitia o se maʻi se tasi ma toe maua se isi faʻamaʻi i le taui.

O le isi auala e tutusa le lauiloa e faʻaitiitia ai le toto o le inisalini o se meaʻai na faatonuina e se fomaʻi ile falemaʻi. Faʻafetai i se taumafataga lelei, e le gata ina mafai ona e taofia le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma ona taunuuga eseese.

O tulafono autu i le sauniuniga o le taumafa e pei ona taua i lalo:

  • Faʻasalaga uma o meainu eseese o loʻo i ai le ava.
  • Faʻaitiitia le aofaiga o masima i ipu.
  • Auaunaga i le faʻaitiitia o le mamafa ma le kalori e faitauina ai soʻo se taumafataga.
  • Faʻasala i meaʻai vave.

Faamalositino faaletino

O le mea moni, e le mafai e se tasi ona fai mai o le gaioiga faaletino e mafai ona suia atoa le togafitiga, ae o le a sili atu lona aoga e pei o le taumafataga, ma o le a matua faaleleia ai le tulaga o le maʻi. E naʻo le taua le faʻamaopoopoina o le faʻalavelave o faʻatinoga e maua ma lau fomaʻi ina ia aloese ai mai iʻuga leaga.

I le faaiuga, e tatau ona e iloa o tausaga taʻitasi e maua ai e saienitisi ni auala eseese e faʻafaigofie ai le olaga mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, ae ia le tatau ona liliu atu ia i latou, e sili atu le taumafai e taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le amataga.

Faailoga o le Insulin maualuga

E tusa lava pe itiiti ifo le maualuga o le inisalini e aafia ai le manuia. O le le fiafia, le mautonu ma le vaivai. E faasolosolo lava, latou te le mautonu. O le gauai atu o le mafaufau ma le mafaufau e matua faateteleina, ma le faaitiitia o le malosi. O le tino faʻagesegese le faʻafefe o gaʻo. O loʻo maua e se tagata le mamafa o le mamafa. I le aluga o taimi, e tupu ai le atuatuvale.

O le inisalini foi e iai sona aafiaga vasoconstrictor. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le toto, totoʻa toto, le atinaʻeina o le le atoatoa. O le tagata gasegase e pagatia i le le mautonu ma faafitauli o le tautala, o le ulu tiga, ma le leaga o le vaai.

O le isi faailoga o le faateleina o le inisalini o le saosao faasao o le vaeluaga. O lona faatasi mai o loʻo faʻaalia mai e foliga mai o le paʻu o le paʻu, siama, meaʻai ma seborrhea. O le tele o meaʻai gaʻo i le vaega o aʻa o le lauulu ma foliga o loʻo faʻaalia.

O le faateleina o le maualuga o le hormone e sau faatasi ma se galala lea e faigata ona tineia, faatasi ai ma le masani ai ole aioi atu i le urinate. Afai o loʻo faʻaauau pea le faʻateleina o 'inisalini, faʻalauteleina le faʻamālōlōina o manua, tuʻimomomoia ma le vaʻaia. E oo lava ile faaleagaina o manu e mafua ai le susulu ma le suppuration.

Faʻateleina le inisalini ma totonu o le toto, o le masani ona tupu, o le sosolo malosi, tachycardia, o le gatete tele i le tino atoa e matauina. Masalo o se tulaga e latalata i le misa. E ui lava i le malosi o le tino, ae o le vaivai o le manava e tupu. E lagona e muso le tiga ma le gaogao. Faatasi ai ma meaai tatau ma masani ai, e maua e se tagata se lagona faifaipea o le fiaaai.

O le a le mea matautia

O le faateleina o le insulin toto e lamatia uma mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma mo se tagata maloloina. O lenei tulaga e aʻafia ai galuega a le tele o totoga ma totonu o totonu. Muamua lava, e aʻafia ai le gaoioi o pa o arteries ma toto toto.E mafua lenei mea i le atinaʻeina o le maualuga ma le gangrene o pito pito i lalo. E le gata i lea, faatasi ai ma le faateteleina o le va o le tino, o le tulaga lamatia o le fatu cardiovascular disorders e faateleina.

Faʻatasi ai ma le hyperinsulinism, e tiga ai foi le gaʻo uro. Ona puipui puipui ma paʻu, lea e mafua mai i le toto maualalo i le faiʻai. I tagata matutua, o lenei mea e mafua ai ona leai se malosi e mafaufau lelei ai.

O le itu sili ona leaga o le faateleina o le inisalini o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e faʻatasi ma maʻi le faʻaleagaina o le toetoe o totoga uma ma tino. O le maʻi e manaomia i aso uma inisiua.

Faʻafefea ona faʻamatala faʻamaoniga

E lua ituaiga o suʻesuʻega e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga ole inisalini. I le tulaga muamua, o le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao - ia le itiiti ifo i le 8 itula i le maea ai o le meaai mulimuli. Masalo o lenei mea ua na o totonu lava o tulaga suʻesuʻe.

I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se suʻega toleniga o le kulukose. O le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vaiinu o le kulukose i luga o se manava gaogao. A mavae le 2 itula, ona faia lea o se suʻega toto. O faʻamaumauga e maua e fuafua ai le maualuga o le inisalini. Mo taunuʻuga e saʻo lelei, e manaʻomia aso e tolu i le afiafi o le suʻesuʻega.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fuafua i le fale. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se masini faapitoa - o se glucometer. O fua uma e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faʻaaogaina le masini, e tatau ona e fufuluina lelei ma faʻamafanafana ou lima e faʻaleleia ai le toto. E tatau ona faia se togi i le tamatamailima mai le itu, ae le o le ogatotonu. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia le tiga. O le mataua muamua o le toto ua faʻamamaina i se paʻu lima. O le lona lua e faʻatatau sao i le laasaga o le suʻega.

Ole fua ole inisalini ile toto

I tagata soifua maloloina, o maualuga o le insulin e oʻo atu i tulaga taua nei:

  • i tagata matutua - mai le 3.0 i le 25 UU / ml,
  • i se tamaititi - mai le 3.0 i le 20 UU / ml,
  • i fafine aʻo maʻitaga, o le toto maualuga o le suka maualuga e maualuga - mai le 6 i le 27 mcU / ml,
  • i tagata matutua i le 60-65 tausaga - 35 mkU / ml.

Faʻatau togafitiga

I le maualuga o le inisalini, o nisi vailaʻau e aoga. Aemaise lava, e manaʻomia e le tagata maʻi fualaau faasaina:

  • meaʻai-faʻaitiʻitia: faʻamaʻi vavalalata, gaʻo ma enzymes lea e talepe ai gaʻo,
  • vaega o le tino e aveesea ai le cholesterol sili atu mai le tino, faaleleia le maualuga o le kulukose,
  • faʻaitiitia le toto maualuga, faʻaitiitia le aʻafiaga o strokes ma fatu fatuga: Inhibitors ACE, paʻu o le calcium.

O le tagofia o fualaau e amata i le faʻatagaga a le fomaʻi, pe a maeʻa suʻesuʻega ma suʻega suʻesuʻe.

O le gaioiga o le hyperinsulinism e manaʻomia ai le faʻaofiina o le adrenaline poʻo le glucagon. Faʻasolosolo ile maʻi ole gasegase, e faʻaalia ile maʻi ole gasegase.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ma le maualuga o le suka poʻo le maualuga o le suka o se mea taatele. O mafuaʻaga atonu o le a le lelei ai le gasegase, meaʻai fafo, amio leaga. E tatau ona faʻaititia le mea e maua i le homone i lalo o le vaavaaiga faafomai. I le faaopoopo atu i vailaʻau, e taua tele le faʻamalamalamaina o le olaga, faʻasaʻo le meaʻai ma faʻaleleia atili.

E uiga i le inisalini

E silia ma le 70% o tagata gasegase ei ai le maualuga o le inisalini e le malamalama i le mea e maua ai le siama ma pe o le a foi le faateleina o le faʻamasinoga o le vaega. Ua lapatai mai le au atamamai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona avea ma taunuuga o mafuaaga eseese, e le gata i aafiaga le lelei o mea mai fafo ma faamaʻi matuia.

Ina ia malamalama i mea e tutupu i le tino ma le faateleina o le vaega ma pe aisea ua matautia ai lenei tulaga, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona fai i ai le hormone. O ona tiutetauave e aofia ai:

  • tuuina atu o sela e maua ai le amino acids ma le potassium,
  • faateleina i le musumu fiber volume,
  • felauaiga o suka mai le toto mai siama o tino,
  • tulafono faatonutonu o le metabolism gaʻo,
  • le taofiofia o enzymes e mafua ai le gau o glycogen ma gaʻo,
  • auai i le faagasologa o polotini ma le lipid metabolism.

Fuafuaga o le maualuga o se mea i totonu o le toto

O le auala saʻo ma le mautinoa e iloa ai le inisalini mea o loʻo i totonu o lou toto o le suʻeina lea o lou toto. E mafai ona e faia se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i aso nei i falemaʻi uma ma fale suʻesuʻe. Ina ia mafai ona faʻatuatuaina e faʻamaufaʻailogaina, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faapefea ona sauniuni mo suʻega.

O le mea e sili ona taua e te manaʻomia e te manatua o le foaʻiina atu o le toto atoa i le manava gaogao. E mafua mai i le mea moni e faapea, a maeʻa ona 'ai, ona amata loa lea e le pancreas ona gaosia le inisalini, ona o le a faʻalavelaveina ai auiliiliga. O le mafuaaga lena e faatagaina ai tagata matutua matutua e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling.

O lenei tulaga e le afaina ai tamaiti, o le mea lea, e mafai ona ave le biomaterial mai pepe i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. Mea taumafa e amata ona aʻafia ai le glucose concentrated only in adolescence, latalata i le 12-14 tausaga.

O se suʻega toto mo le inisalini e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • i le tulaga muamua, o le toto sampling o loʻo faʻatinoina i totonu o suʻesuʻega, faʻavae i luga o se manava gaogao,
  • i le tulaga lona lua, o suʻega e faia i le fuafuaina o le faapaleni kulukose. Mo lenei mea, e manaʻomia e le maʻi ona inu se ipu vai e faʻamaʻi ai le glucose. A maeʻa le 2 itula, o le a faia e le fomaʻi se samasama toto ma auina atu le biomaterial i le suʻesuʻega.

Aʻo sauni le auʻiliʻiliga, amata mai faʻamatalaga na maua, o le a fuafua e le fomai pe faapefea ona vavaeeseina le maualuga o le inisalini mai le masani, ma o le a taʻu atu ia te oe le mea e fai e toe aumai ai i le masani. E tatau ona malamalama o se togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻatalanoaina pe a maeʻa se faʻamatalaga auiliili, lea o le a faʻaalia ai na mafua ai le faateleina o le homone.

Faailoga o le Hyperinsinemia

O le lamatiaga o le hyperinsulmia o le fomaʻi masani e masani lava ona solomptomatic. Talu ai e le lagona e le tagata le maʻi, e le o sailia le fesoasoani a se tagata tomai faapitoa, ae o loʻo faʻaauau pea le alualu i luma. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o faʻamatalaga o le sili atu o le hormone ua faʻaalia.

O le tele o tagata gasegase e faitio i ia solitulafono:

  • malaise, vaivaiga lautele ma mea le lelei,
  • televave mea maua
  • fiaai pea
  • faʻaleagaina o le toe faʻafouina o le paʻu,
  • faʻapupulaina le afu (o le malosi o le a matauina e tusa lava pe faʻamalosi tino faaletino),
  • faanoanoaga (lagona ma faaletino),
  • mafaufau le mafaufau
  • solia o le faʻaauau ma le faʻatinoga i avanoa.

O le inisalini e mafua ai le tele o taimi e mafua ai le faʻaitiitia o le gaioiga o vaʻa laiti ma capillaries, o se taunuuga lea e atiaʻe ai le maualuga o le maʻi. I le le lava o le togafitiga, o le faʻavaivai e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga faapena:

  • o le tupu mai o faafitauli moe, e oo atu i le atiina ae o le le mautonu,
  • faatoaagaina mai o vaovao paʻu, faatasi ma le tele o le gaosiga o sebum,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • gangrene o pito pito i lalo.

E pei ona faaalia i le fomaʻi, o tamaitai e vave ona vave fuafuaina le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, talu ai o sea tulaga e o faatasi ma le mamafa, o le leaga i le lelei o fao ma lauulu.

E faʻafefea ona toe aumaia le homone i mea masani

Faʻataunuʻuina tulaga maualuga o le inisalini e mafai ona faia ma na o le tausisia o fautuaga uma faafomaʻi. I le tele o tulaga, o togafitiga ma le faʻamautuina o le hormone e faʻataunuuina ma le fesoasoani o fualaau. Ae e aoga le malamalama e mafai ona faʻamaonia saʻo fualaau faʻamaonia pe a maeʻa se faʻamatalaga auiliili.

E masani lava, o le togafitiga o fualaau o le hyperinsulima e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona i vaega nei o vailaʻau faʻataʻitaʻi:

  • fualaau faasaina. O lenei vaega e aofia ai le faʻatautau o le calcium ma le inisiua ACE. O nei vailaʻau e le gata ina faʻasalalau ai le gaosia o le inisalini, ae faʻasaina foi le lamatiaga o le fatu ma le taʻavale,
  • tuufaatasiga o fualaau faasaina lea e aafia ai faagasologa metabolic,
  • serotonin inhibitors. O loʻo i ai ni enzymes e momotu ai lipid.

E tatau ona e malamalama e mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau e pei ona faatonuina e le fomaʻi, a faʻapea o le tulaga e mafai ona faʻaleagaina.

Taumafa mo le faateleina o le inisalini

Afai e le pa'ū le faʻaoʻoina o le hormone pe a suʻe fualaau pe faʻaititia le le lava, atonu e mafua ona o mea le lelei ma le le paleni. O le taumafataga ma le faʻateleina o le inisalini o le vaega taua lea o togafitiga. Afai e te le mulimuli i ai, o le togafitiga o le a naʻo na faʻaleleia le tumau, pe a maeʻa ona toe faʻateleina le maualuga o le hormone i totonu o le toto.

Meaʻai ma le faʻateleina o le inisalini e manaʻomia le usitaia o tulafono nei:

  • e manaʻomia e le tagata gasegase ia faʻamautinoa o le taumafataga o loʻo i ai meaʻai gaʻo e mafai ona maua. E mafai ona suia i masima, alamalo laiti-calorie, marshmallows,
  • e manaʻomia ona e mataʻituina le faʻaaogaina o le carbohydrate. E leai se lagona e vavae ese ai i latou mai le taumafataga, ae e tatau ona e faʻatatau saʻo lo latou taumafaina i le ao. E fia ni gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaaogaina ma o le a le taimi, o le a taʻu atu ai e le fomaʻi i le tagata maʻi, mafaufau i uiga o le tino,
  • e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaai mama. E aofia ai e le gata o paluga, ae mafai foi ona 'ai meaai, kuka, meaʻai malulu, ulaula meaʻai, meataalo ma meaʻai,
  • ava malosi e le tatau ona auai i le taumafataga,
  • O fua uma o susu susu e mafai ona faʻatagaina mo le taumafa, ae e tatau ona i ai se mea maualalo maualalo,
  • E faʻatagaina e faʻatau le aano o le aano ma le gaʻo maualalo. E le gata i lea, o gasegase e maualuga le maualuga o le inisalini e mafai ona aoga mai fuamoa fou ma moa fuamoa,
  • mai fualaau faisua ma fualaʻau e mafai ona e 'ai e toetoe o mea uma O le mea taua o le fufuluina o falaʻau. O fualaʻau, apu ma pears, faʻapea foʻi le tilo, e sili ona aoga.
  • inu le itiiti ifo i le 2 lita o le suavai mama i le aso atoa.

E tatau ona e malamalama e na o le oti e le mafai ona fesoasoani e ausia se taunuuga tumau. O se taunuuga lelei i lenei mataupu e mafai ona mafai pe a fai o le mafuaʻaga o le faateleina o le hormone o loʻo taoto i se taumafa le lelei poʻo le aʻafiaga o aʻafiaga mai fafo. I isi tulaga uma lava, o le a manaʻomia le togafitiga ma faigata tele.

Faaiuga

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o se mea masani. E le gata i lea, o se tulaga talitutusa e mafai ona matauina faatasi ai ma le maualuga o le suka. O mea eseese e mafai ona faatupuina ai le tele o le hormone: pathologies i totonu, itu i fafo, o le i ai o masani leaga. I soo se tulaga, e na o se fomaʻi e mafai ona iloiloina ma le faamoemoeina le ata o le falemaʻi ma faʻamaonia se togafitiga talafeagai, e le taliaina e le tagata lava ia fualaau o lenei maʻi.

O galuega o le inisalini ma lona masani

O le sini autu o le hormone o le faʻaaogaina o le kulukose ma pulea lona maualuga. E tupu lenei mea:

  • O oloa e maua ai le gaʻofale e ulufale i le tino. Lafo i luga o le gastrointestinal tract ma ulu i le toto.
  • O le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi, lea e avea ma faailoga mo le faʻaleleia o le faʻasiga o le inisalini e le pancreas.
  • O le hormone e fusifusia i le suka sili atu ma auina atu i le nofoaga (maso system, body adipose).
  • I musele, o le kulūkose e malepe i vaega o le malosi ma le vai, ma i totonu o le tino o le tino e liua i le lipid layer.

Ole inisalini ei ai isi mea taua mo le tino o le tagata:

  • felaʻuaiga o amino acids, elemene ma lipids i siama ma masini,
  • Faamalolosia o le galuega a le masini e mafua mai i le faʻatoaagaina o le faʻasologa o porotini,
  • auai i faiga toe faaleleia,
  • faatoaagaina mai o le elekene gaioiga e nafa ma le fausia o le glycogen, lea e aofia ai i le teuina o faleoloa o le kulukose.

O tane ma fafine ei ai faʻamaufaʻailoga tutusa. O le fuafuaina o le aofaiga o loʻo faia i luga o se manava gaogao, aua a maeʻa ona 'ai, o le a oʻo mai ai le gaʻo i le maualuga o le hormone. E oʻo atu i le 12 tausaga, o le taimi o le aoina o mea mo le suʻesuʻega e le afaina.

E lua ituaiga o togafitiga e iloagofie ai e faalagolago i le mafuaaga o le mea na tupu:

Peraimeri fomu

O le hyperinsulinism o le Peraimeri o lona lua lona igoa - pancreatic, o lona uiga, o mafuaʻaga mo lona atinaʻe e fesoʻotaʻi atoa ma faʻalavelave o le pancreas. E mafai ona latou pei o lenei:

  • o le i ai o se faiga o le tuma (insulinoma),
  • faʻaititia le faʻaaogaina o glucagon,
  • faateleina i le numera o faila faalilolilo,
  • amataga o le maʻisuka.

Tumau faagasologa

O le insulinoma o se neoplasm e mafai ona maua i soo se vaega o le pancreas. O suʻesuʻega faʻalosolo e faʻaalia ai le i ai o le motu o Langerhans i lona fatuga. O le tulaga ese o le insulinoma e mafai ona maua ai le inisalini tutoatasi, lea na matua faateleina ai lona toto i le toto ma, o le mea lea, ua mafua ai le faaitiitia o le suka.

O maualuga maualuga o le inisalini e masani ona tupu i le taeao, pe a le maua e le tagata maʻi le taimi e fai ai le taeao. I le taimi muamua, o togafitiga totogi e taumafai e puleaina le setete o le tino, ae a maeʻa le vaivai, o le a amata ona pagatia siama ma gaʻo o totoga, ona o le mafuaʻaga o le tele o faʻafitauli.

Faʻitiʻitia le faʻaaogaina o glucagon

Glucagon o se isi hormone pancreatic e gaosia e tamaʻi motu o Langerhans-Sobolev, ae na o ana pene alpha. Glucagon ma le inisalini e vavalalata vavalalata. Afai e tausisia e le inisalini le maualuga o le kulukose e ala i le faʻaititia o lona aofaiga, ma faʻaleleia le tafe atu i totonu o le tino, ona faʻamaonia ai lea e le glucagon le malepe o le glycogen ma le faʻasaina o lona faʻasologa, o lona uiga e faʻaleleia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

Uluai maʻi o le maʻisuka

O le toʻatele o le a fai mai o se mea sese lea, aua o le "maʻi manaia" e lauiloa e tagata uma o se laʻititi maualalo o le hormone. Ioe o le. Ae i le amataga, e taumafai le tino e taui mo le leai o se mea galue. O le faateleina o tulaga o le inisalini e tupu mai peiseai i totonu o se faʻatuai faʻatuai, ma o le aofaiga o loʻo faʻamoemoeina e maua i totonu o nai itula mai le taimi e ulufale ai le meaai i le tino. O laasaga nei o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma ia faʻaaliga.

Faʻailoga lua

O lenei ituaiga o hyperinsulinism (extrapancreatic) e atiina ae i le talaaga o tulaga nei:

  • pe a uma le vavalalata o le manava,
  • neurosis
  • anapogi
  • ogaoga manava
  • e faasaga i le tala o le vave faʻapalapalaina o meaʻai gaʻo e le tino (maualuga le vevela, malulu, mamafa tele),
  • galactosemia,
  • maʻi ate
  • faʻasologa o faʻafitauli faʻapitoa o faiga faʻasolosolo,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pituitary ma gutu o meaola,
  • maʻi leaga.

Faʻasologa o feusuaiga

O le tulaga i le maea ai o le vavalalata o le manava e faʻatasi ma se vavalalata vavalalata o le gastrointestinal tract. Meaʻai e vave ona ulu atu i le tootoo laiti. O iinei, o le tele o mea inu oona o loʻo faʻaaogaina, lea e mafua ai le le lava o tali mai le masini faʻapipiʻi. O ia, i le isi itu, e tali atu ma le faʻasaʻolotoina o se vaega tele o mea e gaosia i le hormone-active.

Faʻasaga i tua o se tulaga fiafia o le fatugalemu o le tino, faʻafiafiaga o meatalo faalilolilo o le pancreas e tupu. O lenei gaioiga e tupu ona o le faʻaleagaina o le nerve vagone. Faʻasalaga faʻasalalau ma le faʻaopoopoga o le maualuga o le homone.

Faʻasologa o gaʻo

O le faʻaalia o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ma le hepatitis, cirrhosis, ma le kanesa o le ate e fetaui ma le atinaʻeina o le hyperinsulinism ma le faʻaitiitia o le gaosiga o le glucagon. Ma e le mafai e le ate ona teuina le glycogen i ni aofaiga taua, o se aofaiga tele o le inisalini e tumau mo se taimi umi.

Neoplasms o le retroperitoneal poʻo le peritoneal Space, ate, sasalalaʻau, ma fatugaʻo e mafai ona auai i le faiga.O le Hyperinsulinism o loʻo faʻamatalaina i le mea moni e faapea, o siama vela e maua ai se aofaiga tele o le kulukose mai o latou toto mo faiga faʻapitoa.

Faailoga o le inisalini maualuga

O se maualuga maualuga o se vailaau e gaosia ai lemoni ua faaalia e faapenei:

  • o loʻo i ai se manaʻoga faifaipea, e ui i le mauaina o le aofaʻiga tatau o oloa i le tino,
  • vaivaiga ma le vaivai,
  • faateleina le sosolo,
  • o foliga vaaia o le manava o le manava, e tusa lava po o le a le maualuga o gaoioiga faaletino,
  • tiga o musika
  • faʻamalosi faʻamalosi
  • sasaina o le paʻu.

O taunuuga o le hyperinsulinism

O se vaitaimi faaumiumi o le faateleina o le aofaiga o le hormone e taitai atu ai i le ogaoga, o nisi taimi e le mafai ona suia, taunuuga.

  • Le atinaʻe o le oona ma le atherosclerosis. E tupu lenei mea i le tali atu i le faʻamalosia o le inisalini o le lipase, o se enzyme e nafa ma le faʻamavaeina o gaʻo. O le masini lava e tasi e taua mo le atiaʻe o le atherosclerosis, e mafua mai i le maualuga o gaʻo ma le cholesterol i le toto, lea e teuina i foliga o pusa i luga o puipui puipui.
  • Faʻafitauli i le paʻu ma ona uiga. Inisalini e faʻaosofia le faʻaleleia o le gaosiga o gaʻo gaʻo, e mafua ai le maualuga o le maualuga o triglycerides ma sulu mata. O le paʻu e faʻalavelave, e faigofie i le fausiaina o siama, uʻamea, suauu manogi.
  • O foliga vaaia o le maualuga o le toto. O se maualuga maualuga o le hormone e mafua ai le vaʻaia o le faʻalavelave popole popole. O le faateleina o le toto maualuga e mafua ona o le faaosofia o le fatu cardiovascular ma gaʻo.
  • Le faʻaalia o maʻi mama. O le inisalini e avea o se homone tuputupu aʻe mo siama atypical.

Tulafono mo le faʻasaʻoina o inisalini

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le homone, e tatau ona faʻatapulaʻa le numera o meaʻai i le aso. E taua le faʻatulagaina o se aso anapogi i aso uma 7-10. O le tino e amata ona faʻaaoga le gaʻo gaʻo ina ia mafai ai ona maua le aofaʻi tatau o le malosi, ma le maualuga o hormones i lenei vaitau.

Faatasi ai ma le glycemic index of the product, lea e iloa e tagata e maua i le maʻisuka, faapea foi i latou e 'ai saʻo, o loo i ai le faasinoupu o le insulin. O lenei faailoga e iloa ai le aofaʻi o mea faʻasalaga e tatau ai e toe faʻafoʻi ai le maualuga o le suka i le tino pe a uma ona faʻaaoga se oloa. E tatau ona e mafaufau i numera o AI ao lei tuufaatasia se taumafa a le tagata lava ia.

E talafeagai le faia o se faʻataʻitaʻiga o meaʻai: faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo ina ia leai se mea e osofia ai, ma faʻaopoopo ai foi meaʻai e maua i le fiva.

O le tausisia o fautuaga o le a mafai ai ona e pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Ae ui i lea, e le tatau ona e lafoaia le fautuaga a se endocrinologist. O togafitiga faʻaopoopo e mafai ona talafeagai, lea e tatau ona faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi agavaa.

Maualuga insulin ma uiga

Afai e maualuga le inisalini, e ono aofia ai mea nei:

  • E iloa e se tagata se lagona faifai pea o le fiaaai, e ui lava i se meaai masani ma masani ai.
  • E vave lava ona vaivai le tagata ma masani ona lagona le vaivai.
  • O le tagata gasegase e ono aʻafia i le sosolo malosi.
  • E masani lava, o le maualuga o le inisalini e mafua ai le le lava o le manava, e ui lava i le malosi faaletino i le tino.
  • E mafai ona lagona le tiga i maso, e mafai foi ona gaogao vae.
  • E masani ona lagona le paʻu i le paʻu, aʻo faʻamaʻi fou ma faʻasolosolo e togafiti lemu.

O le mea moni, o faʻamaoniga tutusa e mafai ona maitauina i isi faʻamaʻi, ae ui i lea, faatasi ai ma faailoga muamua o loʻo faʻamatalaina i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega atoa e suʻe ai le mafuaaga o le soifua manuia o le maʻi. O le tagata tomai faapitoa o le a faia se auʻiliʻiliga mo le inisalini ma o le a ia faia mea uma e tatau ai e faʻaitiitia ai faʻamaoniga i mea masani ma faʻaitiitia faʻamalologa e le manaʻomia.

Maualuga o inisalini ma mafuaʻaga mo lona faʻatupulaia

O maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona matauina i tagata mamaʻi e fiafia i laʻau suamalie, e masani ona 'ai i meaʻai e iai le tele o suka ma gaʻo. Ina ia e le lagona le fiaai, e tatau ona e 'ai saʻo ma fausia le tulafono talafeagai. E fautuaina e le au fai togafitiga e ai soo, ae o sina mea itiiti lava, ao faia ni meaai mama i le va o le taeao, le aoauli ma le afiafi.

E tatau ona e 'ai e le aunoa pe a maeʻa se numera o itula. O se togafitiga faʻapitoa faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai meaai lelei ma lelei mo lau lisi i aso taʻitasi.

O mafuaʻaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona taoto i le gaioiga o le tino ona o le malosi tele o le tino. E le gata i lea, o se tulaga atuatuvale, o le le mautonu ma le atuatuvale, ae maise lava i tamaitai, e mafai ona taitai atu ai i ia faailoga.

I le taimi nei, o mafuaaga autu e tele lava ina natia i le tulaga lautele o se tagata ma tausia se olaga le lelei. Aemaise lava, o le gaʻo tele o lona uiga e iai se faʻafitauli o le soifua maloloina o se tagata. O le tino tele o tamaitai ma alii e faʻagesegese ai le faagasologa o le faʻaaogaina o suauʻu gaʻo ma faʻaititia ai le malosi. O lona uiga o le taamilosaga i totonu o le toto e ono faʻavaivaia, ma o le tagata gasegase e mafai foi ona i ai le le atoatoa.

I le le lava o le vitamini E ma chromium, o le faateleina o le masani o le insulin i totonu o le toto e mafai foi ona matauina.

O lona uiga e tatau i se tagata ona faia mea mo le le lava o vitamini ma meaʻai e fesoasoani ai i fualaau faʻapitoa ma fualaau maloloina, e aofia ai se taumafataga. O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalama o le a fesoasoani e faʻamalosia ai membranes intercellular ma atiaʻe le teteʻe i le faʻamaʻi faʻamalolo. O lona uiga o lenei mea e leai ni mafuaʻaga mo le gaosia o le inisalini ina ia mafai ai ona talepeina gaʻo.

Aemaise lava, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi fatugao, o le i ai o tumema i totonu o le manava o le tino, ma tumutumu i vavalaʻau e mafai ona faateleina ai le insulin.

Fuafuaina o le inisalini i totonu o le toto

O se auiliiliga e iloa ai le toto o le inisalini e masani lava ona faia e iloilo ai pe faapefea ona lelei le pancreas. Soo se faailoga o le faateleina poo le faaitiitia o le hormone e oo atu ai i le faalavelaveina o le faagaoioia o lenei totoga taua.

E lua ituaiga o suʻega o le toto e maua mai ai faʻataʻitaʻiga talafeagai o le tuufaatasiga o mea taumoni.

  1. I le tulaga muamua, i totonu o le fale suesue, o le toto ua aveesea mai le maʻi i luga o se manava gaogao. A uma le taumafataga mulimuli, ia le itiiti ifo ma le valu itula e tatau ona pasia.
  2. I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se suʻega toleniga o le kulukose.

Ina ia faia lenei mea, o le glucose ua gase ua onā i luga o se manava gaogao i totonu o se ipu vai, a maeʻa, pe a uma le lua itula, e ave le suʻega toto mai le maʻi.

E tusa ai ma faʻamatalaga na mauaina, pe faapefea ona maualuga le suka o le toto, o le maualuga o le insulin e fuafuaina. Mo le mauaina o faʻamaumauga maumaututu, e manaʻomia le tolu aso o taumafa ao le i faia se suʻesuʻega.

E mafai foi ona e iloa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le fale e faʻaaoga ai se masini glucometer. O fua uma e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona faʻamamā lelei ou lima ma faʻamafanafana lou tamatamailima e faʻaleleia ai le toto. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e sili ona lelei le paʻu o le paʻu o le tamatamailima i le ogatotonu ma le itu. O le mataua muamua o le toto ua fufulu i se fulufulu mamoe, ma le lona lua o loʻo faʻaaoga i le laasaga o le suʻega.

Tuua Lau Faamatalaga