Faʻaaliga 13: faatonuga mo le faʻaaoga mo tamaiti ma tagata matutua

Faʻaaliga 13: faatonuga mo le faʻaaogaina ma iloiloga

Igoa Latina: Muamua 13

ATX Code: J07AL02

Gaosi gaosi: polysaccharides o le 13 serotypes o le pneumococcus: 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, CRM197

Faʻatonu: Wyeth Pharmaceuticals Vaega o le Wyeth Holdings Corporation (USA), Baxter Pharmaceuticals Solutions LLC (USA), Pfizer Airland Pharmaceuticals (Ireland), NPO Petrovaks Pharm (Rusia)

Faʻamatalaga faʻamatalaga ma le ata: 10.26.2018

Tau o falemaʻi: mai le 1713 rubles.

Faʻaaliga 13 o se tui (paluu polynaccharide pneumococcal, faʻapipiʻiina le 13-vale) mo le puipuia o faʻamaʻi na mafua mai e Streptococcus pneumoniae.

Folasaga faʻasalalau ma tuʻuina

Faʻaaliga 13 e maua e avea o se taofiga mo le iniseti (intramuscular) inisiua: o se paʻepaʻe paʻepaʻe ma se fausaga lanu (0.5 ml taʻitasi i se tui malamalama tioata e aunoa ma se lanu ma le gafatia o le 1 ml: i totonu o se pusa palasitika 1 masini sosoʻo ua maeʻa ma le 1 le nila, 1 siaki mo se pepa pepa, mo falemaʻi - 5 tui i totonu o se pusa palasitika, 2 pusa i totonu o se pepa pepa faʻatoʻa maeʻaeʻa ma 10 iniseti, ole tui 100 i totonu o se pusa paʻu).

0.5 ml (1 le fua) o le faʻamalolologa e aofia ai:

  • mea e gaosi ai: faʻasologa o pneumococcal (polysaccharide - CRM197) - polysaccharide o serotype 1, 3, 4, 5, 6A, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F ma le 23F - 2.2 μg taʻitasi, polysaccharide o le serotype 6B - 4.4 μg,197 - tusa o le 32 mcg,
  • vaega fesoasoani: polysorbate 80, aluminium phosphate, acidic succinic, sodium chloride, vai mo le tuiina.

Fale faʻamaloilo

Faʻaaliga 13 o se tui na tuʻuina i le ituaiga polysaccharides lapopoa o serotypes pneumococci: 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F ma le 23F. O i latou taʻitoʻatasi uma lava e faʻatasi i le faʻamaʻi protein CRM197 ma faʻafeiloaʻi i le aluminium phosphate. A maeʻa le faʻaofiina o le tui, o le aafiaga o le immunomodulatory e tupu i luga o le faavae o le gaosiga i le tino o mea faʻapitoa i siama polysaccharides lapopoa o Streptococcus pneumoniae, e maua ai puipuiga faapitoa mai faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le pneumococcal serotypes.

O le faʻasalalauga 13 e aofia ai le 90% o serotypes e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le pneumococcal (IPI) e puipuia i vailaau faʻamaʻi.

Mo faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pepe, e tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina, o le faʻatusatusaina o le tali puipui o le tui e fuafua i ni taʻiala se tolu. O le vaega muamua o le pasene o tagata gasegase ua oʻo i le maualuga o le 0.35 μg mo le 1 ml. O le faʻaiʻuga lona lua o le SGK (faʻatulagaina o le faʻatonuga geometric) o le Ig ma OFA (opsonophagocytic activity) o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le OFA e tutusa ma sili atu i le fua faatatau o le 1 e oʻo i le 8. O le vaega lona tolu o le SGT (faʻamatalaga geometric meaning titer). Mo tagata matutua, o le puipuiga o anti-pneumococcal antibodies e leʻi faʻatuina, o le mea lea, e faʻaaoga ai serotype-faapitoa OFA (CHT).

I le taimi muamua o le tui e faaaoga ai le tolu inumaga o le 13 masina i tamaiti ei lalo ifo o le 6 masina le matua, o le maualuga o le maualuga o siama i vailaau o tui uma e iloa. E le gata i le folasaga o le naʻo le lua doses mo le vaʻaia 6B ma le 23F, o le uluaʻi faʻataunuuga mo le tali puipui o le tui e fuafua i se pasene laiti o tamaiti. I lenei tulaga, o se tali iloga iloga o le toe faʻasalaina e lauiloa mo serotypes uma. Mo le faʻavaeina o le puipuia o le immune, o le faʻaaogaina o le tolu ma le lua inumaga mo tui puipui muamua o loʻo faʻaalia. I tamaiti o le tausaga lona lua o le olaga, o le tali lona lua o le immune i le dose o le popo e faatusatusa mo le 13 serotypes uma pe a uma se faasologa o tui puipui muamua e faaaoga ai le tolu ma le lua inumaga o le tui.

O le tui i le 8 vaiaso o le olaga o pepe e leʻi leva ona fanau (tausaga e matua oʻo i le 37 vaiaso), e aofia ai i latou e fananau mai ma le matua tausaga seia oʻo i le 28 vaiaso, pe a maeʻa le atoaga o le tau e oʻo atu ai i le ausia o le maualuga ole puipuiga o anti-pneumococcal antibodies ma a latou RPA, e sili atu i puipuiga ile 87-100% tamaiti i le 13 serotypes.

O se fuataga se tasi o le faʻasalalau atu i le 13 tamaiti mai le 5 i le 17 tausaga le matutua e mafai ona tuʻuina atu le tali talafeagai ole puipuiga ile Streptococcus pneumoniae polysaccharides e faia ai le tui.

Pe a faʻatusatusa i le tui o Prevenar, o le faʻaopopoina o faʻataʻitaʻiga (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A) faʻamaʻi faapitoa i le tuufaatasiga o le Prevenar 13 e faʻapupulaina ai lona aoga.

I le maea ai o le tuiina ma le Prevenar (e tusa ai ma le polokalame, lua inumaga i le tausaga muamua o le olaga ma le toe faʻasalaina i le tausaga lona lua o le olaga) faʻatasi ma 94% o tamaiti e oʻo i le tele o faʻamaʻi pipisi o le pneumococcal (IPI) i le mavae ai o le 4 tausaga i le 98%. A uma ona sui atu i le tui muamua o le Prevenar 13, o le a iai se uiga e faʻaitiitia ai le taimi ole IPI. I tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga, o lenei mea e tupu i le 76% o mataupu, i le 5-14 tausaga - i le 91%. E leai ni faʻafitauli o le IPI e mafua mai le serotype 5. I tamaiti e taʻi 5 tausaga ma laiti, serotype faʻamalosi faapitoa i le IPI mo seisi faʻataʻitaʻiga serotypes 3 ma le 6A laina mai le 68 i le 100%, i le faasologa, 1, 7F ma le 19A e 91%.

O le taimi o le resitalaina o le IPI na mafua mai le serotype 3, aʻo faʻaaogaina le 13 masina, faʻaititia e 68% i tamaiti ei lalo o le 5 tausaga.

Transition to Prevear 13 i le maea ai o le folasaga o le tui o Prevenar e tusa ai ma le polokalame + 2 + 1, o le aafia o le otitis media na mafua ona o le serotypes 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F ma le serotype 6A ua faaitiitia e 95%, i le serotypes 1, 3, 5, 7F ma 19A - e 89%.

I le faaopoopo atu, faatasi ai ma lenei suiga i tamaiti mai le 1 masina o le olaga i le 15 tausaga, o se faaitiitiga o le 16% i taimi uma o mataupu uma e mauaina i le lotoifale o loʻo maua. O mea na maua mai i le nuʻu-maua ai le niumonia ma le faʻalavelave faʻaleagaina na faʻaititia e le 53%, pneumococcal - e 63%. I le tausaga lona lua talu ona tuʻuina atu le tui o le Prevenar 13, o le aʻafiaga o tagata lautele-na maua mai ai le niumonia na mafua ona o serotypes faaopoopo o le tui na faaitiitia e 74%.

I tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua, o tui i le Prevenar 13 e tusa ai ma le polokalame 2 + 1 e faʻaititia ai le numera o falemai ma tagata e maua mai i le 32% ma o asiasiga mai fafo e 68%.

O le aoga o le vailaau faʻasaina ua faʻaalia e tusa ai ma serotypes faʻapitoa o tui puipui.

Serotype-faʻaitiitiga faʻaitiitiga o le aʻafiaga o tagata e le i vavalalata e mafai ona matauina na o atunuu lava e faia ai le tui puipui tele o le faitau aofaʻi mo le sili atu ma le 3 tausaga i le tausisia o le faiga faʻavae. I tagata e le i vavalalata 65 tausaga ma sili atu, o le faʻaleagaina o le pneumococcal infection e tupu i le 25% le itiiti ifo, mafua mai i serotypes 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F - faʻaititia e 89% ma serotypes 1, 3, 5, 6A, 7A, 19A - e 64%.

O le aʻafiaga o siama na mafua ona o le serotype 3 na faʻaititia e le 44%, serotype 6A - e 95%, serotype 19A - e 65%.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, o le saogalemu ma le puipuia o le vailaau faʻasaina ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi e 18 tausaga ma matutua atu, e aofia ai le tui na muaʻi faia i se pamaumococcal polysaccharide vaccine (PPV23). E maitauina le tutusa o mea tutusa e tusa ma le 12 serotypes masani ma le PPV23. E le gata i lea, faatasi ai ma le serotype 6A tulaga ese ma le 8 serotypes masani ma le PPV23, na faaalia ai se tali maualuga atu i le tui o le Prevenar 13.

I tagata gasegase ua taʻi 70 tausaga ma matutua atu i le maea ai o se faʻamalologa e tasi i le sili atu i le 5 tausaga talu ai i le PPV23, o le toe faʻasalaina ma le Prevenar 13 e maua ai se tali e sili atu ona puipuia.

O le faʻaaogaina o ni tui se lua o le Prevenar i le 13 gasegase o le anemia selesa e taʻi 6 i le 18 tausaga le matua ma se vaeluaga o le 6 masina e maua ai le tali maualuga.

O le faʻatagaina o le faʻamaʻi muamua o le faʻamaʻi pipisi o le tagata (HIV) faʻamaʻi tamaiti ma tagata matutua e lei maua muamua se tui puipui pneumococcal e oʻo atu ai i le faateleina o IgG o SGK ma OFA. O le faʻaofiina o se vaitaimi o le ono masina o le lona lua ma le tolu o tui o le tui e mafai ai ona ausia le atinaʻeina o se tali maualuga atu nai lo le faʻamaʻi tasi.

O le gaioiga o le cell cell stem Hematopoietic e fesootaʻi ma se lamatiaga maualuga o le faʻamaʻi pneumococcal. O le mea lea, o le gasegase e sili atu i le 2 tausaga oe na maua le allogeneic hemopoopoic transplanting cell cell (HSCT), ma le faamaeaina atoatoa o le hematologic remission i le tulaga o le lymphoma ma le mieloma, ua tuiina i le tolu atopa o le aso 13 masina ma le vaeluaga o le 1 masina. Vaʻaia e amata i le 3-6 masina talu le HSCT. 6 masina talu le faʻamaʻi lona tolu, o le tui (lona fa) o le tui o loʻo faia. 1 masina i le maea ai o le faʻasefulu lona fa o le aso 13 o Tesema 13, ua fautuaina ai se fua o le PPV23.

Faailoga mo le faʻaaogaina

E tusa ai ma faʻatonuga, o le Prevenar 13 o loʻo faʻaalia mo gasegase e 2 masina le matutua ma le matutua mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi pneumococcal na mafua mai i le Streptococcus pneumoniae serotypes 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F ma le 23F, osofaiga faʻaleagaina, e pei o le maningitis, gasegase ogaoga, sepsis, siama, ma ituaiga e le o osofia ai le maua mai o le niumonia, otitis media.

O le tui e faia e tusa ai ma tuutuuga faamaonia i totonu o le kalena a le atunuu mo togafitiga puipuia ma le tele o aʻafiaga mo faʻamaʻi pneumococcal.

O le maualuga o tulaga lamatia mo faʻamaʻi pneumococcal e aofia ai le le faʻamaonia (aofia ai faʻamaʻi pipisi o le tagata), togafitiga o le immunosuppressive mo le kanesa, mea faʻataunuʻu ma le gaioiga, faʻapipiʻiina o le cochlear implant (e aofia ai ma le fuafuaina), faʻaleagaina o le suavai, maʻi faʻamaʻi o le cardiovascular system, lungs, gaʻo ma le (poʻo) ate, maʻi o le maʻisuka, lelalala bronchial, periota faʻavavevave o le maningitis, faʻamaʻi otitis poʻo le niumonia ii, faʻamaʻi pipisi i le mycobacterium tuberculosis.

I le faʻaopoopoga, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le pneumococcal faʻamaʻi ua faateleina i fomaʻi ulaula tapaa, tagata gasegase e sili atu i le 50 tausaga, e masani lava o fanau maʻi mamaʻi, pepe e leʻi leva ona fanau, ma i vaega faʻapitoa o tagata (e aofia ai aoga ulufale, fanau a le fanau, vaega o vaegaʻau).

Contraindications

  • o se vaitaimi ogaoga o faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi ma faʻamaʻi pea (seia maeʻa toe faʻaleleia poʻo le amataina o se vaitaimi o le faʻamalologa),
  • ogaoga faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻalavelave anaphylactic ma isi faʻauigaina o le gasegase ma le faʻamuamua o le faʻasagaga 13 poʻo le sauniuniga sauniuni,
  • tasi le le faapalepale i vaega o le fualaau faasaina.

Faatonuga mo le faʻaaogaina Muamua 13: metotia ma metotia

E le mafai ona e ulu i totonu o le vailaʻau faʻasaina ma / m i totonu o le vailaʻau.

O le faʻamalologa e faʻatonuina i le tino, i tamaiti o uluaʻi tausaga o le soifuaga - i le pito i luga o le ogatotonu o le ogavae, e sili atu i le 2 tausaga - i le muso deltoid o le tauau.

Aʻo leʻi faʻaaogaina, o mea o loʻo i totonu ole suauu e tatau ona lulu lelei. E mafai ona e faʻaaogaina le fualaau faʻatau pe afai, i luga o asiasiga vaaia, o le faʻamalologa e iai le laiga tutusa. I le i ai o vaega mai fafo i mea o loʻo i totonu o le suauu O loʻo faʻagataina ona faʻaaogaina.

O se tasi o fualaau mo tagata gasegase o soo se vaitausaga e 0.5 ml.

E taua le maitauina: afai e amataina le tui i se tui popo o le polysaccharide pneumococcal, 13-vaccine vaccine, ona fautuaina lea e faʻamaeʻa i le tui lava e tasi. Afai e amataina le tui i le vaccine 7-valent Prevenar, ona mafai lea ona faaauau pea i le Prevenar 13 i soo se laasaga o le taimi o tui puipuia.

Afai o le vaeluaga i le va o le faʻaofiina o le tui mo mafuaʻaga faʻamoemoe ua faʻalauteleina, o le faʻaofiina o isi faʻasologa o le Faʻasalaga 13 e le manaʻomia.

Mo tui puipui a tamaiti taʻitoʻatasi e 2-6 masina, e faʻaaogaina le polokalame 3 + 1: o le muamua fualaau e faʻatinoina i le 2 tausaga, ona faʻataʻitaʻiina lea o le lona lua ma le tolu i le va o le 1 masina i le va o injections. Toe faʻamaʻiina - o se tasi o fualaau i le 11-15 masina.

Aʻo faʻataʻitaʻiina le tui puipuia o tamaiti e 2-6 masina, o le 2 + 1: 2 e faʻaaogaina ai fualaau oona e faʻaaogaina i se vaitaimi e le itiiti ifo i le 2 masina i le va o pulega. Toe faʻamaʻiina - se tasi o tui o se tasi o tamaʻi pepe ile 11-15 masina.

Pe a tui tamaiti 7-11 masina, o le 2 + 1: 2 le faasologa o fualaau oona e faʻaaogaina i se va o le itiiti ifo i le 1 masina i le va o faʻamanuiaga. Toe faʻamaʻiina - o se tasi o fualaau i le 11-15 masina.

Pe a fai tui i tamaiti o loʻo taʻi 12-23 masina, o le 1 + 1: 2 faʻasologa o fuainumera faasolosolo ma se vaitaimi i le va o le faʻaaogaina a le itiiti ifo i le 2 masina e faʻaaogaina.

Pe a fai tui i tamaiti e taʻi 24 masina le matua, e faʻaaogaina se tasi o tui ole tui.

O tagata matutua e 18 tausaga ma luga atu ua faʻaalia se tasi o fualaau oona, e leʻo faʻavae le tui mo tui tui. O le va i le va o le faʻamaoniga o tui Vaʻa 13 ma PPV23 ua faʻatulagaina e tusa ai ma taʻiala aloaia.

I le maea ai o le totoina o le cell hematopoietic, o le a faʻaalia i le tagata tui tui puipui, e aofia ai le 4 doses o le 0.5 ml o le Prevenar 13, e tusa ai ma le polokalame 3 + 1. E fautuaina le togafitiga muamua e faʻatinoina mai le aso 3 e oʻo i le 6 masina pe a uma le gafa. O isi aumaga e lua o loʻo faʻatulagaina i le va o vaeluaga o le 1 masina. Toe faʻasalaga - tasi le fuainumera 6 masina pe a uma le faʻaofiina o le lona tolu.

O le tuiina o pepe faatoa fanau mai e faia e tusa ai ma le polokalame 3 + 1. O le fua muamua e tatau ona faia i le 2 tausaga le matua, e tusa lava po o le a le mamafa o le tino o le tamaitiiti. Ma, faatasi ai ma se vaeluaga o le 1 masina i le va o le injections, o le isi 2 doses o le Prevenar 13 o loʻo faʻatonutonuina. O le fa (booster) o loʻo fautuaina e faʻatino i le 12-15 masina.

O le faʻaaogaina o le Prevenar 13 i le matua ua faʻaalia, o le saogalemu ma le puipuia o le vailaau faʻasaina ua faʻamaonia mo lenei vaega o maʻi.

Faʻaiʻuga

  • E masani ona masani: i le nofoaga o inisiua - lanu mumu o le paʻu, fulafula poʻo le mafiafia e oʻo atu i le 7 cm, tiga i tamaiti 2-5 tausaga ma / pe a maeʻa le toe faʻamaʻiina, maʻi tiga, le lava le moe, momoe, leai se manaʻo, faʻasalaga fou i sooga ma maso, faʻavauvau, vaivai, vailaia (i maʻi 18-49 tausaga), hyperthermia, faʻaleagaina,
  • E masani lava ona iai le tiga i le nofoaga o tui, e mafua ai le faʻaitiitia o le tele o gaioiga o le tino, fiva i luga atu o le 39 ° C, fulafula pe lautele le lautele o le 2.5-7 cm, hypremia i le nofoaga o tui (i lalo ifo o le 6 masina le matutua i le va o tui puipui muamua ), vevela, vomia, manava manava,
  • e le masani ai: tali i le nofoaga o inisiua - lanu mumu o le paʻu, fulafula pe uumi le lautele o le sili atu i le 7 cm, le le lava o le tagata (toso, urticaria, dermatitis), gaioiga, faʻaleagaina (e aofia ai le faʻafefe), loimata,
  • e seasea lava: tali i totonu o le vaega o le injection - lymphadenopathy, flushing, cases of hypotonic collapse, responsive hypersensitivity (e aofia ai le bronchospasm, le manava o le manava, le edema a Quincke ma le localization i foliga ma isi okeni), anaphylactic or anaphylactoid (e aofia ai le teʻi),
  • e seasea lava: lymphadenopathy régional, erythema polyforma.

I tagata matutua muamua na tuiina ma le faʻamaʻiina i se tui puipui o le polysaccharide 23 pneumococcal, e leai se eseesega tele i le aʻafiaga o aʻafiaga leaga.

Faatonuga faapitoa

O le tui puipuia o loʻo faia i totonu o se ofisa faʻapitoa faʻafomaʻi, e maua mai i auala e teteʻe ai. Ona o le lamatiaga o le atiaeina o anaphylactic reactions pe a uma le tui, e tatau ona mataitu le tulaga o le maʻi mo le 0.5 itula.

O tui puipui e mafua mai i le pneumococcal o se pepe e leʻi leva ona fanau mai ma se tausaga e le itiiti ifo i le 37 vaiaso e tatau mo pepe i masina muamua o le olaga, aemaise lava i le le atoatoa o le tino. O le mea lea, e le tatau ona tolopo le tui pe teena. O le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina i le taimi lona lua o tausisoifua i totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga ma le totoʻa o le tulaga o le tama i totonu o le 48 itula talu ona uma le tui.O le natura, o le mamafa o le maea o tui-tui ma le tele o taimi o lo latou atinaʻe i le taimi o le tuiina o pepe e leʻi leva ona fanau (e aofia ai pepe matuʻameʻa ma le mamafa o le mamafa o le tino) e ese mai i latou i pepe tumau.

Faʻatasi ai ma tui muamua i le aso 13 o le masina, o le aʻafiaga o faʻasaga i le lotoifale i tamaiti matutua e maualuga atu nai lo tamaiti o le tausaga muamua o le olaga.

E fautuaina le lapataiga pe a fai e / m pulega o fualaau faasaina i tagata gasegase ma le faaletonu o le toto toto (e aofia ai le thrombocytopenia) poo o loo i luga o le togafitiga faafomaʻi. O tui i lenei vaega o tagata e faatoa mafai ona faia pe a maeʻa ona maua le pule sili ona maualuga ma faʻamautuina o latou tulaga. Afai e tatau ai, o le pulega faʻapitoa o le taofiga e faʻaalia.

Mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi pneumococcia e mafua mai i serotypes, e leʻo iai ona aʻafia i le Prevenar 13, e le mafai ona faʻaogaina lenei tui. O tui puipui a le Peraimeri i tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga le matutua mai i vaega e ono lamatia ai faafitauli e tatau ona faia naʻo le tusa ai ma tausaga. I le tulaga o le faaletonu o le tino, o le puleaina o fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le faaitiitia i le tulaga o le osofaia o le antibody.

O le tui puipuia mo le fausiaina o le puipuiga mai le puipuiga mai le faʻamaʻi pneumococcal e fautuaina e amata i se tui puipui e 13-vale. E leʻi faʻavaeina le manaʻomia mo tui puipui. Ina ia faʻalauteleina le faʻaogaina o serotypes i tagata taʻitoʻatasi i le maualuga o le lamatiaga, o le a mulimuli mai le pulega o le PPV23.

Ole faʻamaʻiina o tamaiti i tulaga lamatia (e aofia ai tagata mamaʻi e maua i le selesla, aniania, siama HIV, faʻamaʻi puipuia mai maʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi) pe a maeʻa le Faʻagata 13 e mafai ona faʻaauau e ala i le faʻatinoina o le PPV23 i le mavae ai o le 2 masina.

O tagata na faʻamaʻi muamua i le PPV23 (tasi pe sili atu foi) e mafai ona maua a itiiti ifo ma le tasi le fua o se tui puipui e 13-vale.

I le Russian Federation, o le tui puipui ma le Prevenar 13 ua fautuaina mo tagata uma e silia i le 50 tausaga, faapea foi ma tagata mamaʻi e lamatia. I le avea ai ma le toe faʻasalaina, o le faʻaofiina o le PPV23 e ono mafai pe a mavae le 2 masina.

O le tui e tumau pea i le malulu i le 25 ° C mo le 4 aso (i totonu o le aso faʻamutaina). O lenei faʻamatalaga e tuʻuina atu i le faia o se faaiuga i le faʻaaogaina o fualaau faasaina i taimi o le le tumau o le fesuiaiga o le vevela i le taimi o le teuina po o le felauaiga. O felauaiga e mafai ona faia i le vevela o le 2-25 ° C mo le silia ma le 5 aso.

Fesoʻotaʻiga tau vailaʻau

E leai se faʻamatalaga e uiga i le fefaʻasoaʻiga o le Prevenar 13 pe a faʻamaʻiina i isi faʻamaʻi pipisi pneumococcal. Aʻo tui faʻatasi ma le Prevenar 13, e faʻatagaina tui puipui faʻatasi ma isi tui pe afai e faia i vaega eseese o le tino.

I tamaiti e taʻi 2 masina i le 5 tausaga, Faʻapitoa 13 e mafai ona tuʻufaʻatasia ma soʻo se tui o loʻo i luga o kauniuniuniuni a tamaiti i o latou tausaga muamua o le soifuaga, kulimi o le tuberculosis (BCG). Faʻafoega faʻapitoa o antigens o se vaega o tui puipui monovalent ma faʻatasi, e pei o tetanus, diphtheria, cell-free poʻo le pertussis atoa-cell, antigens polio, haemophilus influenzae antigens (ituaiga b), hepatitis A po o le B, mumps, measles, rubella, rubella, rubella, rubella, chickenpox faʻamaʻi pipisi, o le tui puipuia o le aso 13 ma e le afaina nei tui.

O tamaiti e iai se maʻi faʻamalosi (e aofia ai se tala faasolopito o le gasegase), faʻapea foi ma le taimi e faʻatautaia ai tui puipui o le pertussis, o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le atinaʻeina o gaioiga. E tatau ona fautuaina i latou e faʻaaoga fualaau antipyretic.

E leai se faʻamatalaga e uiga i le mafai ona faʻaaogaina muamua o le Tomaʻi 13 i tagata mamaʻi e 6-17 tausaga ma se faʻamaʻi faʻamaʻi o le meningococcal, o se tui puipui i le papillomavirus tagata, faʻamaʻi mai le encephalitis, tetanus, diphtheria ma le pertussis.

I tagata gasegase e 50 tausaga ma matutua atu, e mafai ona faʻaaogaina le tui-13-valevalenoa faʻatasi ma le faʻamalositino o le vavave o le vaitau 3 (valet). I lenei tulaga, o le tali le puipuia i le tui o le DVT e le suia, ma o le tali le tali atu i le aso 13 o le a faaitiitia.

O analogues o Prevenar 13 o Pneumo 23, Prevenar.

Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa

O le tui o le Prevenar 13 o se taofiga e aofia ai polysaccharides vavae ese mai ituaiga eseese o streptococcus. O se eseesega iloga mai analogues oi ai nei o le mafai lea ona faʻaaogaina i tamaiti, ma mai masina muamua talu ona fanau mai.

Mai le amataga o le masina lona lua o le olaga, faatasi ai ma le fesoasoani o le tui ma se tui, o pepe e puipuia mai faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi pipisi. O le faʻaaogaina o le tele o tui puipui e faia ai se tali e le mafai ona tali atu i le ituaiga o puipuiga faʻatasi ai ma le faʻavaeina o vailaʻau faʻamalosi i vailaau o le tui.

Le aoga o tui i le puipuia o faʻamaʻi eseese e pei ona taua i lalo:

  1. Aʻo faʻataʻitaʻiina faʻamaʻi pipisi mai faʻamaʻi faʻamaʻi (i totonu o Amerika) o loʻo i ai le natura pneumococcal, o se taunuuga lelei na maitauina i le 97% o mataupu.
  2. Faʻasolo i le siama i le siama o le niumonia, o le mafuaʻaga o le serotypes o Streptococcus pneumoniae, e tutusa ma le tui, e sili atu i le 87%.
  3. O le lelei o le tui i se tamaititi mai le lua masina i le ono masina ma mai le 12 i le 15 masina ma le faʻatela o le otitis i se foliga tele e mafua mai i le pneumococci o le 54%.

Faʻafetai i le puipuia mai tui faʻatasi ma le aso 13, le numera o tamaiti maʻi ua paʻu lemu. Ma o na mataupu le mautonu pe a oʻo ina faʻaauau ona tupu le faʻamaʻi, na faigofie lava, tali lelei i togafitiga ma e leʻi oʻo mai ma ni faʻafitauli matuia.

O le mafai gafatia o le tui ona faʻatagaina ai se togafitiga lelei e puipuia ai le atinaʻeina o siama siama ona o lona fatuga, lea e aofia ai:

  • polysaccharides
  • polotini
  • sodium chloride i le foliga o le saline,
  • succinic acid
  • polysorbates.

O le fualaau faasaina ua gaosia e le kamupani Amerika o Pfizer. O se faʻalapotopotoga faʻapitoa faʻakomepiuta ma ona lālā i le tele o atunuu o Europa. Ole fualaau faasaina e le o se mea sese, lea e mafai ai ona faailoa mai le atunuu o gaosiga o Rusia poo Aialani.

Auala e fai ai

Faʻaaliga 13 mo tui o loʻo gaosia i totonu o se faʻamalaʻau e faʻaoga tasi.

O le tui e faʻaaogaina o se inisamuscular intention, ma mo tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga le matua, o le injection e faia i le pito i luga o le suilapalapa, vavalalata ile pito i luma. Mo se tamaititi peʻa a mavae le lua tausaga, o le muso matala i luga o le tauau e filifilia e fai ma nofoaga mo le faʻamalositisi.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le suauu ma le faʻamalosi, e tatau ona e lulu lelei ina ia maua ai se mea tutusa. Afai o elemene mai fafo e maua i le suauu pe afai o le foliga mai o le emulsion e le fetaui ma le faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina, e le faʻaaogaina ia mea.

O faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e aofia ai na o lona iniseti tui. Ina ia mautinoa le amio saʻo o le faʻatinoga, e sili atu ona lelei le muamua fuafua le nofoaga o le faʻaofiina ma le manaʻoga masani mo le faʻatinoina o le taualumaga.

Ua faʻasaina e le kamupanī le tuiina o le tui i totonu o le pulu, vein, ma e le fautuaina le faʻaaogaina o le pulega i totonu o le paʻu.

O le syringe ua faʻapipiʻiina ma se nila o le uumi. Ina ia mautinoa le aoga o le faʻatinoga, e tatau ona folasia le tolaʻo atoa i totonu o le maso.

O le a le tui mo?

O le tele o matua, aemaise lava mai i tamaoaiga o vaega o le faitau aofaʻi, e faʻaituau i tui i le lautele ma e le o vaʻai i le tui o le niumonia. Faʻatau i le mea moni o loʻo latou 'ai lelei, ola i ni tulaga lelei, aua le faʻafesoʻotaʻi tagata mamaʻi ma o ia faʻamaʻi e le lamatia ai i latou. Ae peitai, e le na o le pau lea o le faamoemoega o le tui muamua o le Prevenar 13, o se tulaga manuia tele i le faateleina o le malosi o le puipuiga i le tau faasaga i faamaʻi pneumococcal.

Pneumococcus bacteria e mafua mai i le ituaiga o streptococci, lea e ono mafua ai le tele o faamaʻi matautia:

  • pneumonia, lea e afaina ai le tino o le tino i le salalau atu o le gaioiga lemu i le alveoli,
  • otitis media i se foliga lapopoa,
  • o le atinaʻeina o maningitis purulenti,
  • endocarditis i le foliga o le mumū o le fatu i totonu loto,
  • telefoni ma le faaleagaina o le paʻu papa o mama,
  • gasegase.

I tamaiti, o le faʻamaʻi pneumococcal e faʻapupula e avea o se faʻalavelave pe a mavae soʻo se faʻamaʻi. I nisi tulaga, o le pneumococcal pneumonia o se taunuuga o le fesuiaiga o le influenza poo le SARS. E le gata i lea, o nei microorganisms e masani ona avea o se faʻalavelave sili ona tumau o foliga masani o le bronchitis poʻo le otitis media, lea e aʻafia ai le taliga i totonu i se foliga tele.

Ituaiga o lisi mo tui

O faʻatonuga o loʻo tuʻuina atu i le tui e maua ai le tele o faʻatulagaga mo le faʻatonutonuina o le vailaʻau.

Eseesega i le natura o le taualumaga e faʻalagolago i tulaga nei:

  1. O le tausaga o le maʻi na faʻamaonia ai tui ua faʻamaonia.
  2. Le manaʻomia mo le faʻaaogaina o se tui, e pei ona talitonu le toʻatele o saienitisi e le mafai ona tui tamaiti matutua. O le toʻatele oi latou na muamua mafatia i faʻamaʻi pipisi.
  3. Mai faʻamatalaga o loʻo iai, e pei o se vaega o tagata, o le tui puipui e matua talafeagai lava, e fesootaʻi ma le predisposition oi ai i pathoces, o le mafuaʻaga o le pneumococci.

O faʻatulagaga taʻitasi o tui e iai ona lava uiga, lea, e ui e le taua, ae e tatau ona e maua se manatu e uiga ia i latou:

  1. I le lua tausaga i le ono masina, o le tui lea e faʻaaogaina e pei ona taua i lalo: faʻaaogaina le tolu taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, matauina o vavao o le itiiti ifo i le masina. E faʻatagaina mo nisi o mafuaaga e faʻamaonia ai faalua, ae o le vaeluaga i le va oi latou e tatau ona le gata i le valu masina. Toe faʻaleagaina i le va o le 11 ma le 15 masina.
  2. Afai e tuiina le tamaititi i le va o le fitu ma le sefulutasi masina, ona faʻataʻitaʻiina loa lea o le tui faʻalua i se malologa o le masina e tasi. O le toe faʻasalaina o loʻo faia i le tasi i le lua tausaga.
  3. A maeʻa ona oʻo atu i le tausaga ma oʻo atu i le 23 tausaga e aofia ai, e na o le 2 taimi e faia ai le tui, ma le lona lua - e le o muamua atu i le lua masina talu le tui muamua.
  4. A maeʻa le lua tausaga, e na o le tasi le taimi e faia ai le tui. O le auala aupito sili lea ona faigofie, faʻapitoa mo i latou e malaga i fafo, mo i latou e amata ona auai i se aoga faataitai pe alu i le aoga.

Ina ia lafoaia se tali e le manaomia i le nofoaga o inisiua, e mafai ona faʻaaoga le iodine i le tino. I le avea ai o se tulafono, o le tiga ma le le mautonu i le nofoaga o inisiua o le a mou atu e aunoa ma se alaga i le aso e sosoo ai.

Manaoga tui

Pe a folasia le tui, e tatau ona amanaia nisi o tulaga e iloa ai le lelei o le fualaau faasaina ma le leai o ni itu.

O nei mea e aofia ai:

  1. Aʻo lei faia le faʻataʻitaʻiga lava ia ma i le taimi lava e uma ai, e tatau ona aloese mai fesoʻotaʻiga ma tagata maʻi. Talu mai le tuʻuina atu o le tui i le tino, o le faʻaitiitia o malosiaga puipuia e tumau mo sina taimi, o le i ai o se faʻamaʻi maeʻa faʻamaʻi ma siama poʻo isi faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻafitauli.
  2. A maeʻa le tui, e mafai e le pepe ona faʻafeiloaʻi ituaiga fou o mea taumafa e sili atu i le lua i le tolu vaiaso mulimuli ane. E maitauina o le faʻafefe o le faʻalavelave masani e mafua mai i mea e le masani ai mo le tamaititi, ae le o le vailaʻau o loʻo faʻatonutonuina.
  3. E sili atu ona lelei le faʻatinoina o le faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi oʻo i le faaiuga o le vaiaso, lea o le a mafai ai ona e moe i le fale (pe a tupu se teteʻe ogaoga), ma puipuia mai le faʻafesoʻotaʻi ma gasegase.
  4. E fautuaina e aua le tuua le falemai pe a uma ona faia le tui mo le itiiti ifo i le afa itula. O lenei mea o le a mafai ai e oe vave ona maua fesoasoani faʻapitoa faʻapitoa i le tulaga o aʻafiaga i itu.
  5. Aua e te fefe e teu se vai, ae le na o taʻele baths e le fautuaina, pe a mafai ona iai se siama. Afai ei ai sea avanoa, ona sili atu lea ona le susu le nofoaga o tui i le aso.
  6. A maeʻa le tuiina o le tamaititi, e mafai ona e savali faʻatasi ma ia i le ea fou, aloese i nofoaga maualuluga ma laina pisi o feoaiga.

Afai e te mulimuli i fautuaga uma, e mafai ona e faʻaaogaina atoa le gafatia o gaioiga e leʻi mafaufauina o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻavaeina o se puipuiga puipuia mai le puipuia o meaola ninii o le pneumococcal.

Le tau o fualaau faasaina ma tuutuuga o le tufatufaina atu mai falemaʻi

Faʻapitoa 13 e mafai ona faʻatau i le fale talavai; o le afifiina o loʻo i ai se pailaʻau tuila e tuʻuina atu i le faitau aofaʻi e ala i faʻasalaga. Faatasi ai ma se afifi o vaʻai e sefulu, o le tulaga e sili atu ona faigata, e le mafai ona faʻatau atu i se fale talavai, e tusa lava pe iai se faʻamaumauga na sainia e se fomaʻi. O lea afifiina ua faamoemoeina mo ofisa faafomaʻi ma ua tuuina atu ma le faamoemoe i falemai.

O le tau masani i falemaʻi mo se tui mo se afifi o loʻo i ai le fua o le syringe o le Prevenar 13 i le aofaiga o le 0.5ml e matua maualuga ma e 1860 rubles pe sili atu. O lenei tau o le tuifaʻagata ua faʻamatalaina i lona aoga ma puipuiga umi mo le tele o siama siama.

Vaega o le tuufaatasiga o le tui

O le tui muamua o le Prevenar 13 e aofia ai le tolu sefulu pneumococcal conjugates (siama siama) i fualaau taitasi. O nei tuufaatasiga o meaola ninii o ni mea e mafua mai i le eleele ma o polysaccharides e mafua mai i vailaau kemisi. Ole tui e le fesootai ma le numera ole tui ola. E le mafai e ia ona faʻaosoosoina le fausiaina o maʻi faʻamaʻi. O le tuufaatasiga o le vai vaifofo e aofia ai vailaau polysaccharide serotypes 1-7, 9, 14, 19, 23, faapea foi le oligosaccharide serotype 18 ma le polotini fusi o le diphtheria.

I le avea ai o se vaega o le tui puipuia, e iai ni vaega faaopoopo e mautinoa ai le mautu ma le teuina o taimi uumi:

  • phosphate acid masima alumini,
  • dibasic carboxylic acid,
  • sodium chloride
  • polysorbate emulsifier,
  • vai mo le tui.

O le fualaau faasaina ua gaosia i totonu o le Iunaite Setete e se kamupani lauiloa faafomaʻi ma le igoa o Pfeiffer i le lalolagi atoa, ma o kamupani gaosi oloa o loo i ai foi i isi atunuu (Rusia, Aialani). I foliga, Faʻaaliga 13 o se faʻamalologa paʻepaʻe ua tuʻuina i totonu o le serialua tioata e lafoaia le 1.0ml. O tui taitasi e aofia ai le tasi o fua o se vaifofo i le aofaiga o le 0.5 ml o le taofiga. E faʻapipiʻiina se nila se tasi ma faʻaaogaina fualaau faasaina.

O le vai tui e tutusa lona tutusa. O nisi taimi e ono tulaʻi mai se paʻepaʻe paepae i totonu. O ia suiga ua manatu e masani. O le afifi o tui e aofia ai se tui se tasi ma se vaifofo ma se nila mo le tui tasi. O le mea e masani ai, e lima ni tui eseese o le faʻamalolo e tuʻuina i le afifi.

O le a le tui mo?

E toʻatele matua e talitonu sese o le tui faʻatasi ma Prevenar 13 e puipuia ai le tamaitiiti mai le niumonia. Ae o le puipuia o le afaina o le tino o le tino e le o le pau lea o le faailoga mo le faatonuina o se tui. Muamua, o le tui muamua o le Prevenar 13 e faʻamalosia ai le tali puipui mai le faʻamaʻi pneumococcal. O lenei vailaʻau o faʻamaʻi siama faʻamaʻi siama o le faʻapogai mafuaʻaga o le tele o faʻamaʻi:

  • o le niumonia ma le aʻafiaga i le faʻaogaina o le faʻaogaina o fausaga faʻaleleia na mafua mai e Streptococcus pneumoniae,
  • faʻamaʻi pipisi o le ufiufi o mama i le fausiaina o le televave tele,
  • maniteitis
  • aano purulent otitis media o le taliga ogatotonu,
  • afaina faʻatasi (tasi ma le tele o le oona o mea laiti e pei o ponaivi lapoʻa tele o nofoaga eseese),
  • afaina o le tino (o le pito i totonu o le fatu o le fatu) ma le faaleagaina o le fatu fatu.

I pepe laiti, o le siama e aʻafia ma Streptococcus pneumoniae e masani lava ona maua mai o se faʻalavelave faʻamaʻi faʻamaʻi. O loʻo maua i pepe e leʻi leva ona iai ni maʻi faʻamaʻi pipisi. Pneumococci e masani ona auai i faʻasalaga o le bronchitis masani.E mafai ona faʻamaʻi paʻu i le siama o tagata gasegase o loʻo mafatia i le fomaʻi o le bronchial poʻo isi ituaiga o mea e taofia ai le togafiti o bronchial. O le olelaryngologists na faʻamaonia le faʻamaʻi o le okeni o le pneumococcal faʻamaʻi i le maea ai o le rhinitis ua manatu o se mafuaaga masani o le otitis.

O faʻamaʻi pipisi o le pneumococci e matua malosi lava i tamaiti ei lalo o le lima i le ono tausaga. I le taimi lenei, e manaʻomia ona e tuiina ma faʻasalalau ma atiae se tali tuusaʻo talafeagai i le pneumococci i le tamaititi. Ole tui ole Peraimeri e fautuaina mo pepe. O sea ituaiga puipuiga e mafai ai ona puipuia le puipuiga a le tamaititi mai aʻafiaga faʻamaʻi matautia lea e mafai ona faʻalavelaveina ai le atinaʻeina o maʻi tuga.

Faailoga o tui

O le faʻaofiina o le tui Muamua 13 o se mea puipuia, o le mafuaʻaga o le faia lea o se tali faʻafesoʻotaʻi tumau i se numera o serotypes pneumococcal ma le tikeri sili ona maualuga o le virulence. O le tui e faʻaaogaina e tui ai tamaiti mai le 0 i le 5 tausaga atoa. I tamaiti matutua ma tagata matutua, e le faʻaaogaina le tui ona o le maualalo o lona aoga.

Muamua lava, mai le 13 serotypes o le pneumococcus, ua fautuaina e tui tamaiti mai le vaega maualuga:

  • pepe pepe
  • pepe na vave ona suia i ituaiga o meaʻai,
  • pepe faatoa fananau mai pe a uma le manua o le pepe,
  • pepe o uluaʻi masina o le ola ma tamaiti peʻa a mavae le tausaga e tasi ma faʻamatalaga o le tuai o atinaʻe,
  • tamaiti faʻamalosi faʻamalosia
  • pepe e masani ona mafatia i le SARS ma le maʻi,
  • pepe na maua i le faʻamaʻi pipisi.

E fautuaina e tamaiti o le Pasefika le faʻamalosi e tui se tamaititi pe afai e masani ona ia ARI, otitis media poʻo le niumonia. O le mea moni o nei faamaʻi e le faʻamaonia ai le i ai o le pneumococcal flora i le tino. O le mea lea, o tui puipui e le tatau ona vave. O le faʻamaʻi muamua ma lenei faʻaaliga e mafai ona faʻatino e pei ona fuafuaina ina ua uma ona suʻe le tamaititi ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O se suʻesuʻega faʻalavelave e taua tele i le faia o se tali talafeagai. O le tamaititi aoga o le a suʻesuʻeina faʻamaumauga a le pepe ma iloa ai le maualuga o le aʻafiaga o faʻafitauli pe a uma ona tui puipuia. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e maua mai pe leai foi, o le a faʻavaivaia pe a le lava le faʻamaʻiina o le tui pe a faʻamaonia le puipuiga o le faʻamaʻi o le pneumococcal.

Mo tagata matutua, o le tui muamua o le Prevenar 13 e le fautuaina ona o lona le aoga. Ae o loʻo i ai filifiliga mo mataupu tau suʻesuʻega pe a le tatau ona e teena le tui. O le vaega sili ona lamatia e aofia ai vaega o le faitau aofai:

  • tagata matutua i le 65 tausaga,
  • Tagata faʻamaʻi pipisi i le HIV i vaitausaga uma,
  • o gasegase e maua ai le maʻi o le ate, faʻalavelave faʻalavelave o le gasegase o pathoces endocrin, faʻasologa ogaoga o le le atoatoa o le tino ma le maʻi fatu,
  • tagata e mafatia i faʻamaʻi toto
  • tagata oeo loʻo i ai i taimi uma ma se toʻatele o isi tagata,
  • fomaʻi faigaluega.

I soʻo se tulaga, aʻo leʻi faia le fofo, e fautuaina e suʻe e le tagata se suʻega ma asiasi atu i se tagata e faʻafomaʻi faʻasolosolo ina ia iloa ai faʻamaoniga ma faʻailoga mo le tui puipui.

O le a le taimi e sili atu ai le teenaina o le faʻaaliga?

O le tui o le Preventar e lauiloa mo se numera itiiti o le faʻasaʻo. E tatau ona tuʻuina atu tui puipui i tagata gasegase ma ni tulaga faʻapitoa:

  • tasi le le faapalepale i se tasi po o le sili atu vaega o le tui Muamua,
  • o le i ai i le talafaasolopito o faʻamatalaga i luga o le atinaʻe o allergies i le maeʻa ai o le faʻamuamua o le fofo muamua o le fofo muamua o Prevenar 13,
  • iniseti o le tamaitiiti ao pei o le moa, le laula po o le fiva seia oʻo ina faʻamavae atoa ia faʻaʻailoga o le maʻi,
  • se faʻaopoopoga o le vevela o le tino o se tamaititi e faasaga i le ARVI poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • fiva o le tala fatu le manino,
  • tui faʻamaʻi o le fomaʻi,
  • HIV / AIDS (HIV / AIDS)
  • faʻavavevaveina o soʻo se faʻamaʻi masani.

Aʻo leʻi amataina le tui, o le a saʻo le faʻaali atu o le tamaititi i se faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi. Aua e te faanatinati e fai tui i matua o le pepe o loo tipi ona nifo, o le dysbiosis poʻo le mafatiaga e faʻaalia. O nei mea uma e aʻafia ai le puipuiga ma le faʻaitiitia o le gaosiga o faʻalavelave puipuia mai le puipuia o Previnar. O se faʻaopoopoga o le aʻafiaga o le tuiina o faʻamaʻi ua le mafai ona faʻaleagaina le ata o le falemaʻi ma faʻaosooso ai foliga o faʻafitauli.

Fautuaga tui puipui

O faatonuga e taʻu mai ai o le tui Muamua e tatau ona naʻo totonu o le falemaʻi poʻo se potu faʻapitoa e togafitia ai e iai le faʻatagaga e faia ai se ituaiga togafitiga faafomaʻi. O le tuiina o tamaiti mai vaega o loʻo iai le maualuga o loʻo faʻataunuʻuina le faʻaaogaina o le fofo o le tui Vaʻa 13, lea e tuʻuina atu i falemaʻi i le faʻapipiʻiina.

Lulu lelei ao leʻi faia se vailaau anti-pneumococcal e faʻaumatia ai le palapala. E faʻasaina le togiina o le mimita o le faʻaaliga 13, faʻapea foi ma se tali eseese o se lanu paʻepaʻe. I le faagasologa o le faʻafoega o le tui, e taua le tausisia o tulafono faavae o le tui faʻasaga ma Prevenar, faʻapea foi ma le matauina o fua o le tausaga.

O se tui faʻamaufaʻailogaina ma le faʻamaoni atoatoa e talafeagai mo le faʻaaoga mo le tolu tausaga talu ona maeʻa. Ia teu lelei le vailaʻau i totonu o le pusaaisa i le vevela o le 2 i le 8 0 C. E sili atu le talosaga mo le faʻatauina o faʻasaga i nofoaga na fautuaina e le fomaʻi.

Tulafono faʻavae ma fautuaga

O le tui o le Preventar e tuʻuina atu i le intramuscularly. Faʻalagolago i faʻamaoniga ma tausaga o le tamaititi, o loʻo fofoina le fofo i nofoaga eseese. O tamaiti ei lalo ifo o le 24 masina e fautuaina e taitaia le tui i nofoaga e maua ai le faʻalavelave laiti o faʻamavae ma mea faʻapipiʻi. O lenei mea e taofia ai le vave faʻaaogāina ole suavai. O se nofoaga lelei e tui ai i lenei vaitau o le ogavae o le anetelalatela. Mo tamaiti e sili atu i le 2 tausaga le matua, o le vaifofo e tui i totonu o le muso o loʻo i luga o le tauau.

Ole tui tui ole pneumococcal e faʻapipiʻiina i nisi taimi ma tui tui ole too. Afai e tatau ona atiaʻe se tali mai le tele o faʻamaʻi i le taimi e tasi, ona oʻo lea i luma o tui e tatau ona tuʻuina atu i le tamaititi antipyretic fualaau mo faamoemoega faʻasolosolo. O lenei mea e mafai ai ona puipuia le vevela o le vevela i le pepe ma puipuia ai le atinaʻega o se tali atu i le hypertherm.

E le tatau ona tuiina le tui Muamua i totonu o le pusa. Ae maise lava, e togi ai tamaiti laiti. E i ai le maualuga o le paʻu i le atiaʻeina o aʻafiaga o le tui lea e fesootaʻi ma le liona i le taimi o le tui o le nerve sciatic. E le faatagaina le tui e faʻatautaia i se auala vavalalata.

Taimi o tui puipui

O tui tui muamua e faia i ni vaega. O le umi ma le aofaʻi o vaʻavaʻai e faalagolago i tausaga o tagata matutua. E tusa ai ma tulafono lautele ua talia, o tamaiti mai le 60 tausaga o loʻo faia tui, ma matauina le polokalame lenei:

  • mo tamaiti e taʻi 2-6 masina, o uluaʻi injections muamua e tolu e tuʻuina i le masina (o le va i le va o doses e le itiiti ifo i le 30 aso), ma o le toe faʻasalaina e faʻataunuʻu pe a ma le 15 masina,
  • pepe ina ua mavae le ono masina ma e oo atu i le tausaga e fautuaina e maua le tui i taimi e tolu e tusa ai ma le fuafuaga lenei: o le va o le muamua ma le lona lua e le tatau ona sili atu i le masina, ma le lona tolu o le tui e faia i le 24 masina,
  • mo pepe mai le tasi i le lua tausaga le matua ma le tui muamua, o le faʻaofiina o tui e lua o le tui ua lava. I lenei tulaga, o le toe faʻasalaina e leʻi faia muamua nai lo le 8 vaiaso,
  • O le tui tui muamua e masani lava ona tuʻuina atu i se tasi o fualaau faʻasaina i se tamaititi o se vaitausaga laʻititi aoga (2 i le 5).

O fomaʻi e le faʻateleina le tele o taimi e ave ai le tui pe afai o le vaeluaga o vaʻaia o tui ua faalauteleina ona o maʻi o le pepe. O le tui ua maeʻa ona faia i le iniseti. Tamaiti ei lalo ifo o le lua tausaga le matutua latou te mauaina le Prevenar 13 i le ogavae o le suʻu. O tamaiti mai le lua i le lima tausaga le matutua ua tuʻuina atu se tui i totonu o le muscle brachial. Afai o le toto o le tamaititi o loʻo taofiofi le toto o loʻo faʻavaivaia, ona latou le teenaina lea o le iniseti, ma tuu i lalo.

Afai na amataina le tui puipui i le tui o le Prevenar, ona faatoa toe faʻamaʻiina lea i le na o le vailaau oona i lalo o le talanoaga. A le o lea, o le a le mafai ona atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi i siama pneumococcal i le tele o aofaiga. I le taimi o le faʻamaʻi muamua ma le Prevenar poʻo le Prevenar 7, afai e matua manaʻomia, e mafai ona suia le tui i le suʻega Prevenar-13. O lenei mea e le afaina ai le faʻavaeina o faʻamaʻi malolosi i le toto o le tagata maʻi.

O le fualaau o le vailaʻau e 0.5 mililiters o fofo. Mo tamaiti ua matutua, o lenei aofaiga o fualaau faasaina e le suia, talu ai o se faifai pea. O fualaau taʻitasi o le fofo faʻasolosolo o loʻo tuʻuina i totonu o se togatini e faʻamoemoe mo le faʻaaogaina e tasi. E le talafeagai le tuʻuina atu o le fua o le vai i isi koneteina ao leʻi faʻaaogaina. Ua tui i le tino tuusao mai le tui.

I le taimi lava e uma ai le faʻatinoga, e tatau ona nofo le tamaititi i lalo o le vaavaaiga a le aufaigaluega faafomaʻi mo le isi 30 minute. E manaʻomia lenei mea i le taimi o le faʻamaʻi muamua mo le taimi e faʻamaonia ai vave vave (anaphylaxis, angioedema) ma i lenei tulaga, fesoasoani faʻafomaʻi e faʻaola ai ola. E tatau ona maitauina pepe pepe muamua mo aso e tolu ona o le lamatiaga o le apnea i totonu ia i latou (puʻeina o le manava). Leai fanau e matauina o latou tui muamua na pasia e aunoa ma ni faʻafitauli.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

Ole tui e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa aʻo lei faia le pulega. E faia i le taimi e faʻafesoʻotaʻia ai matua i le pepe, pe afai e leai se faʻalavelave i le inisiua. Aʻo leʻi faʻamalosi, o le tagata tomai faapitoa e faia se suʻesuʻega auiliili o le maʻi. Na te fuaina lona vevela, e le aofia ai le i ai o mea faʻapitoa o catarrhal. A maeʻa lenei mea, e alu le pepe i le potu faʻamalosi, lea e faia ai le tui.

O nisi taimi e fautuaina e faia se suʻega masani o le toto aʻo leʻi faia tui puipui e fuafua ai le faailoga o le mimilo o le latent (asymptomatic). O se tui na taʻua o le Prevenar 13 o se tasi lea o fualaau oona. Aʻo leʻi faʻaaogaina mo aso e tolu, ua tuʻuina atu i le tamaititi se antihistamine e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

Aafiaga o tui

O le tui puipuia lelei e gasegase. Ae o loʻo i ai pea lava faʻasesega i tulafono. I nisi tulaga, o le tui puipuia e mafai ona avea ma mafuaʻaga o foliga mai o ni mea na tutupu, o le faasaʻoga lea e manaʻomia ai togafitiga faapitoa. E tatau i matua ona iloa po o fea o moli o le tui e fai ma tali masani ma e tatau ona mafua ai le atuatuvale.

E faʻapefea ona iloa mea leaga?

O le tui o le Preventar o se faʻalavelave faʻaonapo nei o serotypes o microorganisms o le faʻasologa o le Streptococcus pneumoniae. Faatasi ai ma lona fesoasoani, o le tino e pulea le atiaʻe o faʻamaʻi i soʻo se ituaiga o pneumococcal faʻamaʻi. O se faʻagasologa talitutusa e tele naua le atuatuvale mo le tino puipuia. O le mea lea, o le faʻaofiina o sauniuniga mo tui e toetoe lava o taimi uma e faʻatasi ma tali, e le gata i le faʻaleagaina ma le faatagaina.

O faʻatagaga talafeagai i le taimi o le tui puipui e aofia ai:

  • mumu lanu mumu i le nofoaga o tui
  • vaivai o le tino i le nofoaga o tui,
  • faateleina i le maualuga o le tau e sili atu nai lo le 37.6 0 C,
  • ulavale ma le le fiafia mo le tasi aso,
  • mo le taimi puupuu le le lava o le fiaai pe a uma le puleaina,
  • faʻavalea faʻaleagaina e fesootaʻi ma le hyperthermia,
  • leai se soifua maloloina ma le loimata.

O nei faʻamaʻi uma lava e mou atu i latou lava i ni nai itula. Latou te le manaʻomia togafitiga faafomaʻi ma e le o se mafuaʻaga o le popole tele i le vaega o tagata matutua. I le taimi lea, e tatau ona e gauai atu i le pepe. Tuuina atu ia te ia le filemu ma tulaga mafanafana mo lona nofo ai. E fautuaina e faʻagata le faʻafesoʻotaʻi ma isi tamaiti, faaalu le taimi i se siosiomaga filemu i le ea fou, ma pulea le puleaina o le vevela o le tino.

O le tele lava o taimi, o le gasegase, faʻalavelave o le tino, faʻapea foi ma le mea o loʻo gasegase o le pepe e maua i le tui. Faatasi ai ma mea le talafeagai i le tui o le Prevenar 13, e ono iai ni tulaga faʻaleagaina:

  • Faʻalauteleina o le vevela i le 39 0 C, pe a manaomia e le tamaititi le tuʻuina atu o se sui antipyretic (Paracetamol, Ibuprofen),
  • faʻaleagaina ma le loimata e mafai ona faʻaumatia faʻatasi ma le fesoasoani a mea faʻapitoa i luga o se faʻavae masani, na fautuaina e le fomai,
  • pe a iai se tiga matuia ma le faatapulaaina o le solo i le nofoaga o tui, e fautuaina e lūlūina le vaega i le suauu e iai le aʻafiaga faʻaleagaina e pei o Traumeel, Troxivazin,
  • faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le gasea ma le vomiting, e tatau ona tuʻuina atu i le tamaititi faʻasalalauga,
  • O fomaʻi fautuaina le togafitia o le faʻamamaina o le sili atu i le 7 cm i le nofoaga o inisiua ma fualaau faʻamaina.

O le tele lava o taimi, o aʻafiaga o loʻo tupu i le taimi o tui puipui muamua. Pe a oʻo mai, e le tatau ona e faatuai i le taimi ma vave ona valaau se fomaʻi. Le leai o se tali i tagata matutua ma le faʻaalia o faʻamaʻi faʻamaʻi o le a avea ma se faʻalavelave moni ma faaiʻu i faʻafitauli o le taimi o le tui.

Faʻaiʻuga

O aʻafiaga o tui puipui muamua e tupu mai i tagata gasegase maualuga o loʻo aʻafia i faʻamaʻi pipisi. O faʻalavelave masani e masani ona tupu ona o le faʻaofiina o se tui puipui, o lona uiga e le fetaui ma le faʻaaliga i totonu o faatonuga. E le gata i lea, o isi taunuuga le lelei e maua i tamaiti e iai faʻamatalaga faʻafuaseʻi o le mumu, le faʻamaonia, le maʻi masani i le taimi o le faigata.

O le faʻavaeina o mea faʻamaʻi e pipisi ai le pneumonia i le toto e mafai ona tau atu i taunuuga nei:

  • i tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua, ei ai taimi o le faʻamalosia o le sauniuni poʻo le oʻo foi i le vevesi,
  • o le tui e masani lava ona faigata i le fiva i le inu oona, pei o faailoga muamua o se malulu poʻo se fomaʻi masani,
  • vave gasegase i le foliga o le faateʻa o anaphylactic, le edema a Quincke, faapea foi ma se ituaiga o allergy i le lotoifale ma le vevela ma le vevela i vaega eseese o le tino,
  • o le fausiaina o se fao i le nofoaga o loʻo tuiina i le fulafula o gaʻo lata ane, faʻamaʻi ma le matuia tele.

Faʻafefea ona puipuia oe lava mai le manaʻoga

A maeʻa le tuiina ma le Prevenar, e fautuaina le isi afa itula ile puipui o le falemaʻi ina ia aua le misi le taimi o le atinaʻeina o faʻaaliga faʻapitoa o le faʻatinoga. O le isi, o faila e faʻamalosi i le fale e puleaina le soifua maloloina o paʻu. Afai ei ai ni suiga e tutupu, e taua le asiasi i se asiasiga faufautua a se fomaʻi. Afai o le tulaga o le pepe e matua malosi lava, e tatau ona e valaau vave atu i se au o fomai i le fale.

A maea le tui, e fautuaina e usitai i tulafono lautele e faʻaaoga i tui uma:

  • faʻatapulaʻa faʻatapulaʻaina vai (na o naʻo vaiinu e faatagaina),
  • Faʻamata e faʻalauiloa mai mea fou ile taumafa a le tamaititi i le vaiaso aʻo lumanaʻi tui ma le vaiaso talu mai le aso 13 o Mati,
  • faaaoga antipyretics mo fiva,
  • o le atinaʻeina o faʻasologa o mea faʻaaloalo e fai ma faʻamatalaga mo le tofiaina o fomaʻi o le antihistamine,
  • tolu aso pe a uma le inisiua, e le mafai ona e asiasi i potu tumutumu ma avanoa pe afai e mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ai ma soʻo se mea e mafai ai ona pipisi,
  • e tatau ona faʻaalu le taimi i luga o le auala, ae le o le gauai atu i se tino vaivai i le malosi malosi o le tino.

Ole nofoaga ole tui e le tatau ona ufiufi pe faʻapalapalaina ile fofo ole fofo. E faʻatagaina le faʻataunuʻuina o nei mea:

  • togafiti ma vailaau oona, pati oona, mea lanumeamata ma mea faapena,
  • faʻaaoga mea manogi, laʻau faʻamalaʻau, teuteu mafanafana i le nofoaga o loʻo faʻaaliga 13,
  • ufiufi le manua i le fusi poʻo le faʻamalosi.

E mafai e le tino ona faia tutoatasi le tali e tali atu ai e aunoa ma ni faʻalavelave le talafeagai.O le mea lea, o soʻo se gaioiga e faʻaosofia ai le gaioiga e mafai ona faʻalavelaveina le masani masani o lenei mea na tutupu poʻo le tau atu i taunuuga e le mafaaseseina. E sili atu pe afai e faʻalogo matua i fautuaga uma a tagata faʻamaʻi ma faʻalogo i vavao i le va o taualumaga. Ona latou mautinoa lea i le fausia o le puipuiga moni maualuga.

Failautusi Muamua

Afai e manaʻomia, e mafai e fomaʻi ona sui le tui Muamua 13 ma se tasi o ana mea tutusa. O nei fualaau oona e le maualalo ifo ia te ia i le aoga ma faaosofia ai se tali tali tutusa faapena. O nisi o tali sili ona lauiloa o:

  1. Pneumo-23 o se tui malosi Farani lea e mafai ona puipuia mai le tele o faʻamaʻi o le vailaʻau o le pneumococcal. O loʻo maua le vailaʻau i tui. O le tui e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le DTP ma le tui pipili. Pneumo-23 o se puipuiga puipuiga mo tamaiti e mafatia i le hyperglycemia. O lona faaletonu o le tau maualuga ma le mafai ona faʻaaoga mo tamaiti ua taʻi tolu tausaga.
  2. Sinflorix o se vailaau faʻasaina lea e aofia ai le 10 serotypes. O le tui e mafai ona tuʻuina atu mai le 1.5 masina. E gaosia i se vailaʻau e tasi le faʻaaogaina ma se fualaau mo le tasi auala. O le vaitau i le va o tui mai le faʻamaʻi pipisi pneumococcal e tatau ona tasi le masina.
  3. Pneumovax 23 - faʻaalia mo le faʻaaoga i tamaiti pe a mavae le 2 masina. E aofia ai le 23 serotypes o se sui sooupu. Ole aʻafiaga sili ole maualuga o faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga