Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

Xerostomia (o le fomaʻi lea mo le le fiafia o le gutu) e tupu pe a faʻagata pe faʻaitiitia le gaosiga o le gaosiga. O lenei tulaga e mafai ona le tumau ma faigofie ona faʻaaoga, ma e mafai ona faʻatasi ma se tagata i le aso atoa mo se taimi umi lava. I le tulaga lona lua, o le māgogo, e pei o se tulafono, o loʻo faʻamaonia ai le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi e manaʻomia vave le togafitiga faʻapitoa.

Mafuaʻaga o le Maalili

Mafaufau i le mea sili ona taatele o latou.

  1. Afai o le gutu susu e matauina na o le po - i le taimi o le moe ma pe a uma ona fafagu i luga, o le manava o le gata po o le gutu atonu e tuuaia.
  2. O le tagofia o vailaau faʻamaʻi e mafai foi ona mafua ai se faʻaitiitia o le gaosiga o gaosia. E tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete faatonuga o vailaʻau ina ia iloa ai aʻafiaga e mafai ona taʻitaʻia ai i latou.
  3. O le gutu gutu e tupu mai i le faʻavelaina o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, i le vevela o le tau pe a maeʻa le malosi o le tino.
  4. O le soona inu o le tino, faʻalauteleina le vevela o le tino i faʻamaʻi pipisi e mafai ona tuʻu faʻatasi ma se faʻaitiitia o le gaosiga o gaosia.
  5. Afai o le mago e sau ma le fia inu tele, e tatau ona siakiina le maʻisuka. E le gata i lea, o le le lava o le gaogao e matauina i faʻamaʻi e pei o le maʻi o Parkinson, o le anemia, stroke, hypotension, faʻamaʻi o le Alzheimer, o le gasegase o le vai ma isi.
  6. Afai e faaopoopo atu i le mago i totonu o le pupuʻu tautala o loʻo i ai le manava, paʻu, afaina, afu, tiga i le itu tauagavale, pancreatitis atonu o le mafuaʻaga o lenei tulaga.
  7. O le paʻu, le manava, lanu paʻepaʻe poʻo le lanu samasama i luga o le laulaufaiva, o le fusivaʻa o faʻamaoniga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, e pei o le gastritis, duodenitis, cholecystitis.
  8. Chemotherapy ma le faʻamalositino mo le kanesa e masani ona oʻo atu ai i le faʻamagoina o le mucosa ofo.
  9. E mafai ona tupu le gutu gutu ona o le ulaula ma le ava malosi. O le gutu gutu e faapitoa lava le iloa i le taeao pe a uma ona inu pia i le aso muamua.
  10. O le atuatuvale i nisi taimi e mafua ai foi le faaitiitia o le laveaiina. O se mea le tumau lea, o le a mou ese atu i le taimi lava e faʻaaogaina ai mafuaaga o lona tupu.
  11. O faʻaleagaga i aʻafiaga o le namu ma fulu e ola ai ona o ni manuaga poʻo ni taotoga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻamalolo.
  12. I fafine, o le leai o se faʻavavevave gaosiga e mafai ona matauina i le moapo, i le faʻaopoopoga, o isi mucous membranes ua faʻamago foʻi.
  13. O le gutu susu aʻo maitaga e le tupu tele. I se isi itu, i le vaitaimi lea, o le aofaʻi o le fuluvaʻa e faʻapupula. Ae peitaʻi, afai e matago le gutu, e ono faʻaalia ai le le lava o le pasala i le tino ma le sili atu o le magnesium. E le gata i lea, o le mago e mataituina ona o le faʻaaogaina o meaai mama ma meaʻai. O fafine ua maʻitaga ua fautuaina e inu vai e tele ma e le o le tele o meaʻai suamalie, suamalie ma meaʻai. Afai e le lava le gaosiga o le gaosiga e tuʻuina mai i se gutu oona i le gutu, e tatau ona suʻe suʻega mo le maʻisuka faʻamaʻi.

E faʻafefea ona faʻaumatia le mataʻu

O le togafitia o le gutu malulu e tatau ona amata i le faʻavaeina o mafuaaga o lona tupu. Afai o le faʻasaʻoina o le ulavaʻa ua faʻaitiitia ona o le inuina o vailaʻau poʻo le faʻaauau pea mo sina taimi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O nisi fautuaga o le a fesoasoani e foia lenei faafitauli. I le amataga, e tatau ona faateleina le tele o le vai inu i le aso. E fautuaina e inu se ipu vai ao le i faia taumafataga mo le afa itula. I le lautele, e tatau ona e inuina mai le lua lita o le vai i le aso.

Afai ole ulaula o ulaula pe inu ava malosi, na o le pau lava le vaifofo o le lafoai lea o masaniga leaga.

Ina ia faʻaumatia le faʻafitauli o le le faʻavauvau i le vaeluaga o le lauga, e fautuaina e faʻaititia le faʻaaogaina o meaai suamalie ma le suamalie.

Tulimu poʻo le lole, lea e le aofia ai le suka i lona tuufaatasiga, e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le gaosiga gaosia.

O le tausisia o le tumama o le tino e fesoasoani e aveese ai le matutu. E tatau ona pulumu ou nifo i faalua i le aso ma palu faʻamalosi, ma fufulu lou gutu i ni fofo faapitoa.

Afai o le mago e foliga mai ona o le manava o se tagata i lona gutu, e tatau ona e taumafai e manava i totonu o lona isu. Afai e le mafai lenei mea ona o faafitauli i le isu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le otolaryngologist.

O nisi taimi o le mafuaʻaga o le gutu malogo e avea ma vaʻu malulu i totonu o le potu, o le fea itu e fautuaina e faʻamusuina e faʻaaoga ai mea faʻapitoa.

O le paʻu manogi e faʻaaogaina ai gland, e mafai ona faaopoopo i meaʻai i ni mea laiti.

O le tele lava o taimi, o le susu i le po e mafua mai i le galo, ina ia mafai ai ona faʻaumatia, e tatau ona e toe faʻafoʻi le manava masani.

E tāua tele le taulimaina o le gutu, e pei o le lamatiaga o le atinaʻeina o le gingivitis, o faʻamaʻi pipisi o le oral ma caries ua faʻateleina ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le gaʻo.

E le gata i lea, faatasi ai ma isi faailoga, o le mago e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi ogaoga. Aua le faʻavaveina le sushnyk, aemaise lava pe a le pasi mo se taimi umi. E sili le lelei le taʻalo ma talanoa i se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga