Tusa 2 e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga I) o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine e mafua mai i le le atoatoa o le inisalini e faʻamalosia ai lelatini Langerhans, e mafua ai le faateleina o le kulūkose, ae o lona le atoatoa i sela. I tulaga uma o le maʻisuka, o lenei ituaiga e tupu mai i le 10% o mataupu. O lenei faʻamaʻi e sili ona maua i tupulaga talavou.

Mafuaaga

O le mafuaʻaga tonu o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e leʻi faavaeina. Ae ui i lea, e tele mafuaaga mafuaʻaga e fesoasoani i lona atinaʻe:

  • faʻasologa o mea na tupu (i le i ai o le ituaiga I le maʻisuka i se tasi o matua, o le avanoa e atiaʻe ai i totonu o se tamaititi e 2-10%),
  • faʻamaʻi viral (faʻafeiloaʻi o le hepatitis viral, rubella, mumps, viruses Coxsackie),
  • aafiaga oona (vailaau e tineia ai manu faalafua, nitrosini, streptozocin, oona, o fualaau oona),
  • Faʻafitauli ole autoimmune (immuneity cellular) e masani lava ona faʻapipiʻiina ma isi maʻi o le autoimmune - faʻasalalauina le toso oona, thyrotoxicosis, vitiligo, ma isi).

O le autu o le pathogenetic o le maʻisuka ituaiga I o le oti lea o le 80-90% o suauu β-pancreatic (o motu o Langerhans) e maua ai le insulin. O le iʻuga, o le atiaʻe o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le toto toto ma lona le mafai ona gafatia i tino o le tino.

Faailoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

Faatasi ai ma lenei togafitiga, o ituaiga uma o metabolism e faalavelaveina: electrolyte, protein, enzymatic, puipuia, peptide ma le vai. O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ile tino maʻisaga e iloa ai ia lava, e pei o se tulafono, i se talavou po o se talavou foi ma foliga vaaia o le fia inu, pala o le tino, gasegase tele, tiga o le tiga, paʻu o le mamafa ma le tele o meaʻai, mea e momoe i le moe, le fiafia, ma le tele o le urination. O le gasegase ma le mago o le paʻu, siama pustular siama o le paʻu, faʻaleagaina o le tino ma le vaʻaia o musika o le povi, leisa, tiga o le manava, nocturia (o le masani ai o le po) e mafai foi ona maitau. I le gasologa o le faamai, o faʻafitauli o faʻafitauli e mafai ona aliali, e pei o le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia, vaʻaia o coronary, maʻi o le maʻisuka vae, nephropathy (faʻaitiitia le gaioiga vaaia), neuropathy (paresthesia, pito sili ona malulu, ma isi), faʻaauau pea ona maua. I le toesea o le togafitiga o le inisalini, o le manogi o le acetone mai le gutu e aliali, ketoacidosis ma le mafaufau le lelei e tupu aʻe i se coma. Ketoacidosis e mafua ona o le malepe o gaʻo (pei o se punaoa malosi) nai lo suga, lea e faʻapupulaina ai le numera o tino o le ketone.

O mea e tatau ona e iloa e uiga ile maʻi suka e le o le insulin

Muamua lava, matou te maitauina o le maʻisuka e faʻaalia i le maualuga o le kulukose o le toto. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e se tasi lagona e pei o le faateleina o le urination, faateleina le vaivai. E maua mai i luga o paʻu manu, e le mafai ona faʻaumatia. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻaaliga, leai se manatua ma le faʻalogo, faʻapea foi ma isi faafitauli.

Afai e le pulea le maʻisuka ma e le saʻo, lea e taatele, ona mate loa lea o se tagata. O mafuaʻaga o le oti o le gangrene, o pathopsis cardiovascular, o le faʻaiʻuga o le taimi mulimuli o le taimi.

O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka e masani lava ona atiae i le vaeluaga o tausaga - i le mavae ai o le fasefulu tausaga. Talu ai nei, e ui i lea, o se faʻamaʻi ua tupu tele i tupulaga talavou.O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi o le lē paleni, o le mamafa ma le leai o se faʻalositino.

Afai e le togafitia lenei ituaiga o suka, ona oʻo lea i le gasologa o tausaga e avea ma insulin-e faalagolago i le le lava o le insulin i le tino ma le tau le lelei mo le hyperglycemia. I aso nei, e seasea ona oo mai lenei mea, ona o le tele o tagata gasegase e maliliu mai i faʻafitauli ona o le toesea poʻo le togafitiga le talafeagai.

Aisea e mafua ai le inisalini o le tino

O le hormone sili lea ona taua e pulea ai le kulukose o le toto. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o ona mea i totonu o le toto ua faʻatulafonoina. Afai o nisi mafuaaga e taofi ai le gaosiga o le inisalini (ma e le mafai ona totogiina lenei tulaga i le tuiina o le inisalini), ona vave maliu ai lea o le tagata.

E manaʻomia ona e iloa i totonu o se tino ola maloloina o se vaega vavalalata o le maualuga o le suka o le toto. E na o le faʻavaeina e faia i se faʻavae faapena, faʻafetai i le inisalini. I lalo o lana gaioiga, o le ate ma muso sela e tuai le glucose ma liliu ai i le glycogen. Ma ina ia mafai ona toe foi mai le glycogen i le kulukose, e manaʻomia le glucagon, lea e gaosia foi i le pancreas. Afai e leai se glycogen i le tino, ona amata lea ona gaosia le kulukose mai le protein.

E le gata i lea, o le inisalini e maua ai le liua o le kulukose i le gaʻo, lea e teuina i le tino. Afai e te 'ai le tele o mea taumafa e maua i le gaʻo, o lona uiga o le toto o le ai ai pea le maualuga o le inisalini. Ona o lenei mea, e matua faigata lava ona leiloa le mamafa. E le gata i lea, o le tele o le inisalini i totonu o le toto, o le sili atu ona faigata o le leiloa o le mamafa. Ona o nei faʻafitauli i le metabolism o carbohydrates, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O faʻapogai autu o le maʻisuka

O le maʻi e amataina malie. E masani lava e le iloa e se tagata e uiga i ai, ma o le maʻi ua maua i se avanoa. O le maʻisuka e le o le inisalini e maua ai le maʻisuka o loʻo i ai uiga taua nei:

  • faʻanoanoa vaaia
  • leaga manatua
  • vaivai
  • vevela paʻu
  • o le faʻaalia o maʻi paʻu o le tino (e ui e faigata tele ona faʻaumatia)
  • tele le galala (e tupu e mafai e se tagata ona inuina le lima lita o le vai i le aso),
  • e masani ona faia (ia maitauina e tupu i le po, ma le tele o taimi)
  • ese uiga ese o le tingling ma numera i pito i lalo, ma pe a savali - o le mea e tupu ai le tiga,
  • o le atinaʻeina o le veveve, lea e matua faigata lava ona togafitia,
  • i totonu o tamaitai, ua solia le faasologa o le faasolosolo malie, ma i alii - malosi.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafai ona tupu e aunoa ma le faʻailoaina o faʻamaoniga. Faʻafuaseʻi le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke o se faʻaaliga foi o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi.

Faatasi ai ma lenei faamai, e mafai e se tagata ona aafia i le tele o le ai. E tupu lenei mea aua o siama o le tino e le aʻafia le kulukose ona o le faʻamalosia o le inisalini. Afai e tele naua le kulukose i le tino, ae e le aʻafia e le tino, ona amata ai lea o le malepelepe o sela. I le malepelepe o gaʻo, o tino o le ketone o loʻo i totonu o le tino. I luga o le ea ua faʻamaonia e se tagata, o le manogi o le acetone e aliali mai.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o tino o le ketone, e suia le pH o le toto. O lenei tulaga e sili ona matautia ona o le lamatiaga o le atiaʻe o se ketoacidotic coma. Afai o loʻo maʻi se tagata ma maua i le maʻisuka ma faʻaumatia ni nai suka, ole pH e le pa'ū, e le mafua ai le le mautonu, moe ma le vomia. O le foliga mai o le manogi o le acetone o loʻo taʻu mai ai o le tino o loʻo faasolosolo malie ona aveesea le mamafa o le mamafa.

Faʻailoga faʻamaʻi

Ole maʻi ole maʻisuka e leai se iniseti e matautia ma faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave tumau. Faatasi ai ma faʻalavelave faʻafitauli, e tatau ona matauina.

  1. O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka. E matautia i le faateleina o le maualuga o le toto ma le atinaʻeina o se ketoacidotic coma. Afai e iloa e le tagata maʻi mea uma o lona maʻi ma iloa le auala e fuafua ai le fua o le inisalini, e leai sona avanoa e atiaʻe ai sea faʻalavelave.
  2. O le gasegase faʻamalosi o se maʻi ma le leiloa o le mafaufau ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E masani ona faʻatasi ma le ketoacidosis.

Afai ole tagata maʻi e le o iai se tausiga faʻafuaseʻi, ona maliu loa lea ole maʻi.E manaʻomia e fomaʻi le tele o taumafaiga e toe faʻafoisia ai o ia i le ola. O le mea e leaga ai, o le pasene o maliu i tagata mamaʻi e maualuga tele ma oʻo atu i le 25 pasene.

Ae ui i lea, o le toatele o tagata gasegase e le mafatia i se gasegase ogaoga, ae o faafitauli faifai pea o le faamai. Afai e le toe togafitia, i le tele o tulaga, e mafai foi ona afaina. Ae ui i lea, o le maʻisuka malosi e matautia foi aua o ona taunuuga ma faʻafitauli e taufaasese, aua talu mai le taimi nei latou te le tuuina atu se mea e iloa e uiga ia i latou lava. Ma o faʻalavelave sili ona lamatia i fatugaʻo, o le vaai ma le loto e foliga mai e tuai tele. O nisi nei o faʻafitauli o le maʻisuka e matautia.

  1. Maʻisipathy maʻi. O se faʻaleagaga ogaoga o fatuga na mafua ai le atinaʻeina o le faʻavaivaia o le faʻailoga. O le tele o tagata mamaʻi o loʻo maua i le dialysis ma le fatugase fatuina o loʻo maua i le maʻisuka.
  2. Retinopathy - faʻaleagaina o mata. O le mafuaʻaga o le tauaso i tagata mamaʻi.
  3. Neuropathy - faʻaleagaina namu - ua maua i le toatolu tagata gasegase i le maʻisuka i le taimi ole suʻesuʻega. Neuropathy mafua ai ona faʻaitiitia le lagona lelei i vae, o le mafuaʻaga lea e maualuga ai le lamatiaga o tagata gasegase i le atiaʻe o manua, gangrene, toso.
  4. O le angiopathy o se vascular vasions. Ona o lea mea, e le lava ni meaʻai e maua e fusi. O faʻamaʻi o vaʻa tetele e taʻitaʻia ai atherosclerosis.
  5. Paʻu o le paʻu.
  6. Faʻaleagaina o le fatu ma gasegase o maliu, e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le myocardial.
  7. Faʻaleagaina o le malosi i alii ma le faasolosolo malie i tamaitai.
  8. Manatu faifai pea le mafaufau ma le mafaufau.

O le Nephropathy ma le retinopathy e sili ona matautia. E na o le taimi lava e mafai ai ona faʻaalia. O isi faʻafitauli e mafai ona puipuia e ala i le pulea lelei o le suka. O le faʻaitiitia, o le itiiti ifo lea o le atinaʻeina o faʻafitauli ma auala e leai se mea.

Vaega o togafitiga o le maʻi

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga I) o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine e mafua mai i le le atoatoa o le inisalini e faʻamalosia ai lelatini Langerhans, e mafua ai le faateleina o le kulūkose, ae o lona le atoatoa i sela. I tulaga uma o le maʻisuka, o lenei ituaiga e tupu mai i le 10% o mataupu. O lenei faʻamaʻi e sili ona maua i tupulaga talavou.

Faʻailoga

I le faaopoopo atu i le ata o le falemaʻi i le siama o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i le toto toto e taua foi. O le i ai o le maʻisuka ua faamaonia e le maualuga o le kulukose o le sili atu i le 6.5 mmol / l ma / pe sili atu nai lo le 11.1 mmol / l i le lua itula i le maea ai o le suʻega ole toleniga o le kulukose. E mafai foi ona fuafua le uumi e le glucose (pe a sili atu i le "pito i tua" i le toto - sili atu i le 7.7-8.8 mmol / l) ma tino ketone. E le gata i lea, o se maualuga maualuga o le hemoglobin glycosylated e ono faailoa ai le i ai o le hyperglycemia. O le maualuga o le inisalini ma le C-peptide e faʻaitiitia tele i le maʻisuka ituaiga I. Ina ia mafai ai ona iloa ni faʻafitauli faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le faia o suʻega eseese, suʻesuʻega ultrasound o fatugaʻo, rheoencephalography, rheovasography o pito i lalo, faiʻai EEG, suʻesuʻega ophtalmology.

Togafitiga mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

I le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o loʻo i ai ni galuega autu se lua - suiga o olaga ma fualaau talafeagai. Muamua e aofia ai le tausisia o se taumafataga faapitoa faatasi ai ma le fuafuaina o iunite falaoa, galue malosi faaletino ma le pulea e le tagata o ia lava. O le galuega lona lua o se filifiliga a le tagata lava ia o le tulafono ma le fua o togafitiga insulin. O loʻo i ai se faʻasologa masani o togafitiga insulin, faʻasolosolo ile inisalini, ma le tele o inisiua. Soʻo se gaioiga faaopoopo poʻo se taumafataga e tatau ona amanaʻia pe a fuafua le fuaina o le insulin.

Puipuiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

O togafitiga e faʻatatau i le maʻisuka-ola faalagolago ile maʻisuka e le oi ai. Ae ui i lea, soo se taimi e mafai ai, o vailaʻau faʻamaʻi pipisi e mafai ona saofagā i le faʻaalia o le maʻi e tatau ona alofia.

(Ituaiga maʻisuka ituaiga 1)

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiae i tupulaga talavou ua taʻi 18-29 tausaga.

Faʻasaga i tua o le tuputupu aʻe, ulufale i se ola tutoʻatasi, e iloa e se tagata le faʻavaivai tumau, o masaniga leaga e maua ma mauaa.

Ona o nisi o faʻafitauli faʻapitoa (pathogenic) - faʻamaʻi viral, faʻateleina o le taumafa ava malosi, ulaula, atuatuvale, meaʻai talafeagai, se faʻasologa o le gasegase i le meaʻai, maʻi pancreatic - ua amata ona tupu se maʻi mimiti.

O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni o le tino o le tino e amata ona tauivi ma ia lava, ma i le tulaga o le maʻisuka, o osofaʻiga o peta o le pancreas (motu o Langerhans) e mafua ai le inisalini. E oʻo mai le taimi e faʻaaoga ai e le pancreas le mea e tatau ai ona maua mai i totonu ia te ia pe maua mai i le tele o mea.

O le ata atoa o mafuaaga mo lenei amioga o le puipuiga o le tino e le manino i saienitisi. Latou te talitonu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i faʻamaʻi ma mafuaʻaga tau kenera. I Rusia, e tusa ma le 8% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga l. O le maʻisuka ituaiga L e masani lava o se faʻamaʻi o tagata talavou, talu ai o le tele lava o tulaga e tupu ai i le talavou po o le talavou. Ae ui i lea, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i se tagata matua. O peta gaʻo peta e amata ona paʻu i lalo i le tele o tausaga aʻo lumanaʻi oʻo mai faailoga autu. I le taimi lava e tasi, o le tulaga o le soifua maloloina o le tagata e tumau pea i le tulaga masani masani.

O le amataga o le faamai e masani lava ona afaina, ma e mafai e se tagata lava ia ona faamatalaina le aso o le amataga o faailoga muamua: o le fia inu pea, o le faifai pea, o le fia aai ma, e ui lava i taimi uma e taumafa ai, paʻu o le mamafa, vaivai, ma le faaletonu vaaia.

E mafai ona faamatalaina lenei mea e pei ona taua i lalo. O suauʻu peta pancreatic beta ua faʻaumatia e le mafai ona lava le insulin, ma o le aoga autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se taunuuga, o le tino ua amata ona faaputuputu le kulūkose.

Glucose - o se punavai o le malosi mo le tino, peitaʻi, ina ia mafai ai ona ulufale i totonu o le masini (e ala i le faʻataʻitaʻiga: o le gaʻo e manaʻomia mo le afi e galue), e manaʻomia se taʻavale -inisalini

Afai e leai se inisalini, ona amata lea ona matelaina sela o le tino (o le mea lea e vaivai ai), ma le kulukose mai fafo ma meaʻai e maua i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le "matelaina" sela e maua ai le faiʻai o se faailo e uiga i le leai o se kulukose, ma o le ate ua amata ona gaoioi, lea e maua mai i ana lava glycogen fale oloa se vaega faaopoopo o le kulukose i totonu o le toto. O le tauivi ma le sili atu o le kulukose, o le tino e amata ona aveese malosi e ala i fatugaʻo. O le mea lea o le masani ai. O le tino e faʻaleleia mo le maua o le ola ma le faanatinati o le fiainu. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, ua le toe gafatia e le fatuga le galuega, o lea e i ai le vai inu, vili, tiga o le manava, ma le le atoatoa o le galuega. Glycogen faʻasao i le ate e faʻamapulaʻa, o le mea la pe a oʻo i le iʻuga, o le tino o le a amata ona faʻagasolo ona lava gaʻo gaʻo e maua ai le malosi. E faʻamatalaina ai le gau o le mamafa. Ae o le fesuiaiga o gaʻo gaʻo e faʻamalosi ai le malosi e sili atu lemu nai lo le glucose, ma o loʻo tuʻuina mai ma le faʻaalia o "otaota" e le manaʻomia.

Ketone (o lona uiga o le acetone) tino ua amata ona faaputuputu i totonu o le toto, o le faateleina o le anotusi e aofia ai tulaga e matautia mo le tino - mai ketoacidosis maafetone oona (o le acetone e faʻamavaeina le gaʻo tino o sela, e puipuia ai le ulu atu o le kulūkose i totonu, ma matua faʻalavelave ai le gaioiga o le tino tutotonu) e oʻo atu i se siama.

E mafua tonu lava ona o le i ai o se faʻaopoopoga o mea e maua i tino o le ketone i le urine e faia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1, talu ai o le malaise leaga i le setete o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai le tagata i le fomaʻi. I le faaopoopo atu, e masani lava ona lagona e isi le lagona o le "acetone" e manava ai le maʻi.

Talu ai o le palacreatic beta cell destruction ua faasolosolo malie, e mafai ona faia se suʻesuʻega vave ma saʻo e tusa lava pe leai ni uiga manino o le maʻisuka. O lenei mea o le a taofia ai le faʻaumatiaga ma faʻapolopolo le tele o puʻe peta e leʻi faʻaumatia.

E 6 laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1:

1. Vaʻaiga faʻapitoa e pipiʻi le maʻisuka ituaiga 1 . I lenei laasaga, e mafai ona maua ni faʻamoemoega lelei e ala i suʻesuʻega o faʻamatalaga o le faʻamaʻi. O le i ai o le HLA antigens i tagata e matua faateleina ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 1.

2. Amata amata. Vailaʻau Beta e aʻafia i aʻafiaga faʻapitoa (pathogenic) (faʻamaʻi, fomaʻi, vailaʻau faʻasolosolo, ma isi), ma o le polokalama puipuia e amata ona fausia ai auupega. E le i tupu le gasegase o le inisalini, ae o le i ai o auupega e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega faʻamaʻi.

3. O le tulaga o vailaʻau. O le faʻafanoga o peta peta paneta e ala i autoantibodies o le polokalama puipuia. E le o iai ni faʻamaʻi, ae o le faʻasolosolo faʻamalosi ma le faʻamalositino o le inisalini ua uma ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se suʻega toleniga o le kulukose. I le tele lava o tulaga, o mea faʻamaʻi e faʻafeiloaʻi ai siama o le pancreas, faʻaapogai i le inisalini, poʻo le faʻaogaina o ituaiga uma o mea faʻamaʻi faʻatasi i le taimi lava e tasi e iloa ai.

4. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le inisalini. E mafai ona faʻaalia suʻesuʻega faigatasoliafaapalepaleiglucose (NTG) mafaʻamaʻi le kulukose glucose (NGPN).

5. Moli. I lenei laasaga, o le ata o le maʻisuka ua tuʻuina mai ma nei faʻaʻailoga uma. O le faʻamaogaina o peta peta o le pancreas e oʻo atu i le 90%. Inisalini faasea ua matua faʻaitiitia.

6. Faʻataunuʻu faʻamafunaina vela beta. Inisalini e le gaosia.

E mafai ona faia se tasi e filifili ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 i na o le tulaga pe a iai uma faailoga. Latou te tulaʻi i le taimi e tasi, o lea o le a faigofie ai. O le i ai naʻo le tasi le faʻataʻitaʻiga poʻo se tuufaatasiga o le 3-4, mo se faʻataʻitaʻiga, vaivai, galala, vevela ma le vevela, e le o lona uiga o le maʻisuka, e ui o le mea moni, e taʻu mai ai se isi maʻi.

Ina ia iloa le maʻi suka, suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e manaʻomia mototo toto ma mimi, lea e mafai ona faʻatino i le fale ma le falemaʻi. O le auala sili lenei. Peitai, e tatau ona manatuaina o le faateleina o le suka o le toto ia te ia lava e le o lona uiga o le i ai o le maʻisuka malosi. E mafai ona mafua mai isi mafuaʻaga.

O le mafaufau, e le o tagata uma ua sauni e ioeina le i ai o le maʻisuka, ma o le tagata e masani ona tosina i le mulimuli. Ae ui i lea, i luga o le siakiina o le faailoga e sili ona faalavelave - "suamalie suamalie", e sili atu le alu i le falemaʻi. E tusa lava pe leʻi oʻo mai suesuega a le fale suesue, na matauina e fomaʻi Peretania ma Initia anamua ma tagata i Sasae o le urine o tagata mamaʻi e maua ai le maʻisuka e tosina ai iniseti, ma taʻua o le maʻisuka "maʻi suamalie suamalie".

I le taimi nei, o le tele o vailaʻau faʻapitoa o loʻo gaosia e faʻatatau i le pule tutoatasi e se tagata e maualuga le maualuga o le suka - toto kulukose toto mafasi siaki ia i latou.

Vaevaega mo le vaaia vaaia o loʻo faʻatau atu i falemaʻi, faigofie ona faʻaoga ma mafai ona maua e tagata uma.A e faʻatau se suʻega, ia mautinoa e faʻalogo i le aso maeʻa ma faitau i faatonuga. Aʻo leʻi faʻaaogaina le suʻega, e tatau ona fufuluina lelei ou lima ma solo. E le manaʻomia le soloina o le paʻu i le ava malosi.

E sili atu le faʻaaogaina o se nila e faʻaaogaina ma se laasaga faʻasolosolo poʻo le faʻaaogaina o se lanceti faapitoa, lea e faʻapipiʻi i le tele o suʻega. Ona faʻamalo vave lea o le manuʻa ma faʻaitiitia ai le tiga.E sili le aua nei togi le aluga, talu ai o le galuega galue o le tamatamai lima ma le paʻi faifai pea e le saofaga i le vave faʻamalolo o le manua, ma o le nofoaga e latalata i le fao. Aʻo leʻi tui, e sili atu le faʻafefeteina o lou tamatamailima. Ona ave lea o se suʻega faʻasoasoa ma tuu se paʻu paʻu o le toto i luga. E tatau ona e nofouta e le tatau ona e eli i luga o le toto pe faʻapipiʻi i se fasi pepa. E tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina lava le faʻaleleia o le pa'ū e puʻe uma ai afa o le fanua sikolasipi. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia se matamata ma se isi lima. A maeʻa le taimi na faʻamaonia mai i faatonuga, solo le toto mai le fasi siaki ma se paʻu o le cotton. I le malamalama lelei, faʻatusatusa le lanu suiga o le suʻega faʻasolo i le fua lea e masani ona maua i luga o le pusa o suʻega.

O se auala vaaia mo le fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto e ono foliga mai e le sao i le toatele, ae o faamatalaga e atoatoa le faatuatuaina ma lava lelei e fuafua lelei ai pe maualuga le suka, pe faatuina le fualaau manaomia o le inisalini mo le tagata maʻi.

O le lelei o le suʻega i luga ole glucometer o lo latou taugofie taugofie. Ae peitaiE tele mea lelei e maua mai i glucometers pe a faatusatusa i sikola.Latou te feaveaʻi, mama. O le taunuuga e foliga vave (mai le 5 s i le 2 minu). Se mataua o le toto atonu e laitiiti. E le tatau ona fufulu ese le toto mai se fasipepa. E le gata i lea, o faila e masani lava ona i ai le manatuaina faaeletoroni lea na tusia ai taunuuga o fua muamua, o lea la o se ituaiga o tusi o suʻesuʻega suʻesuʻe.

I le taimi nei, e lua ituaiga o glucometers.O le tagata muamua e tutusa le malosi e mafai e le mata o le tagata ona iloa ai le suiga o le lanu o le fanua suʻesuʻe.

Ma o le lona lua, faʻapitoa, o le galuega e faʻavae i luga o le auala eletise e faʻaaogaina ai le gaioiose e mafua mai i le gaioiga o le kulukose i totonu o le toto ma mea e teuina i luga o se fasipepa. O nisi mita o le kulukose toto e fuaina ai foi le toto cholesterol, lea e taua mo le tele o tagata gasegase. O le mea lea, afai o loʻo e maua se tolu faʻataʻitaʻiga: vave vave, fia inu ma le fia taumafa, faʻapea foʻi ma le gasegase, e mafai e tagata uma ona faʻaaoga le mita i le fale pe faʻatau faʻataʻitaʻiga i totonu o falemaʻi. A maeʻa, ioe, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. E tusa lava pe le o tautalagia nei faailoga o le maʻisuka, i soo se tulaga latou te leʻi tupu fua.

Pe a faia se suʻesuʻega, o le ituaiga maʻisuka muamua e fuafua, ona oʻo lea i le ogaoga o le maʻi (agamalu, agavaʻa ma ogaoga). O le falemaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona o faatasi ma ni faʻafitauli eseese.

1. Faʻaauau pea le hyperglycemia - O le faailoga autu o le maʻisuka, ao tumau pea le maualuga o le toto suka mo se taimi umi. I isi tulaga, e le o le maʻisuka uiga, o le hyperglycemia le tumau e ono tupu i tagata i le taimiafainafaʻamaʻi itolopoina taimi poʻo le le 'ai o meaʻai, e pei o le masima, pe a le pulea e se tagata le aofaiga o meaai e' ai.

O le mea lea, afai i le fale faatasi ai ma le fesoasoani o se siaki sa mafai ona iloa ai le faateleina o le kulukose o le toto, aua e te faanatinati i faaiuga. E tatau ona e vaʻai i se fomaʻi - o le a fesoasoani i le fuafuaina o le mafuaaga moni o le hyperglycemia. O le kulukose i le tele o atunuu o le lalolagi e fuaina i milligrams per deciliter (mg / dl), ma i Rusia i millimoles i le lita (mmol / l). O le suiga mo le moli / L i mg / dl e 18. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le taua o mea taua.

Glucose o le toto (mol / L)

Glucose o le toto (mg / dl)

Le ogaoga o le hyperglycemia

Laʻu agavaʻa faʻamalosi

E sili atu i le 14 mmol / L - Severe Hyperglycemia

E silia i le 16.5 mmol / L - Precoma

Sili atu i le 55.5 mmol / L - Coma

O le maʻisuka ua maua i faailoga nei:O le kulukose o le toto toto e sili atu nai lo le 6.1 mmol / l, 2 itula i le maeʻa o se taumafataga - sili atu i le 7.8 mmol / l poo i soo se taimi o le aso sili atu i le 11.1 mmol / l. Glucose maualuga e mafai ona sui faʻafia i le aso atoa, aʻo leʻi 'aʻai ma mulimuli ane. E ese le manatu o le masani, ae o loo i ai se ituaiga 4-7 mmol / L mo tagata matutua soifua maloloina i luga o se manava gaogao. O le hyperglycemia faʻalautele e taʻitaʻia ai le toto ma masini latou te tuʻuina atu.

Faailoga o le Mperiplycemia eketoacidosis, arrhythmia, tulaga le lelei o le malamalama, faʻalalauina. Afai e te maua se maualuga maualuga o suka i lou toto, faatasi ai ma le siu, vomiting, tiga o le manava, gasegase ogaoga ma le le malamalama, poo le manogi o le urine, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi. Atonu o se maʻi maʻisuka lea, e manaʻomia vave le falemaʻi!

Ae ui i lea, e tusa lava pe leai ni faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka, ae o loʻo i ai le fiainu, o le gutu malulu, o le faifai pea, e tatau lava ona e vaʻai i se fomaʻi. O le faʻavelaina o se mea matautia. Aʻo e faʻatali mo se fomaʻi, e tatau ona e inuina le tele o le vai, sili atu le eleele, vai oona (faʻatau i se fale talavai ma teu se sapalai ile fale).

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le hyperglycemia:

* sese masani i le auiliiliga,

* sese le fua o le inisalini poo vailaʻau o le hypoglycemic,

* solia o le taumafa (faateleina o taumafa o gaʻo),

* Maʻi faʻamaʻi, aemaise lava faʻatasi ma fiva ma fiva. Soʻo se faʻamaʻi e manaomia ai le faateleina o le inisalini i le tino o le tagata maʻi, o lea e tatau ona e faʻaititia le inumaga e tusa o le 10%, pe'ā uma ona logoina lau fomaʻi. Pe a ave fualaau oona mo le maʻisuka, e tatau foi ona faateleina a latou togi e ala i le feutagai ma se fomaʻi (atonu o le a ia fautuaina se fesuiaiga le tumau i le insulin),

* hyperglycemia o se taunuuga o le hypoglycemia. O le faʻaitiitia o le suka i le suka e taʻitaʻia ai le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate i totonu o le toto. E le manaʻomia le faʻaitiitia o lenei suka, o le a vave ona faʻasalaina ia lava, i se isi itu, e tatau ona faʻaitiitia le fua o le insulin. E foliga mai foi i le gaʻo masani i le taeao ma le ao, o le hypoglycemia e ono aliali i le po, o lea e taua ai le filifilia o se aso ma faia se suʻesuʻega ile 3-4 i le taeao.

Faailoga o le hypoglycemia i le aoauli o ni mea e moemiti ai, fatuga o le loto, vevela, uila,

* faigata faʻapuʻupuʻu (suʻega, malaga i le fomai nifo),

* faataamilosaga mataga. O nisi fafine e maua le maualuga o le hyperglycemia i nisi taimi o le taamilosaga. O le mea lea, e taua le tausia o se tusi faʻataʻitaʻi ma ia iloa ona fuafua i aso pei o le taimi muamua ma e tusa ai ma le fetuʻunaʻi o le inisalini poʻo le fua o fualaau o le maʻisuka,

* faʻalavelave faʻalavelave faʻataʻavalevale, taʻavale, faʻalavelave. Soo se taotoga e mafua ai le faateleina o le vevela o le tino. Ae ui i lea, talu ai i lenei tulaga o le tagata gasegase e ono i ai i lalo o le vaavaaiga a fomai, e tatau ona taʻu atu ia te ia o loʻo ia maua le maʻisuka,

2. Microangiopathy- o le igoa lautele o liona o toto laiti toto, o le soliga o lo latou mafai, o le faateleina o le pala, o le faateleina o le tuinanau i le thrombosis. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e faʻaalia ai ia lava i foliga o maʻi faʻamaʻi faʻatasi:

* maʻi suka retinopathies - faʻaleagaina o le gaʻo o le retina, faʻatasi ai ma nai paʻu laiti i le itu o le lipine nerve optic,

* maʻi suka nephropathy - faʻaleagaina o toto laiti toto ma faʻamau o gaʻo i le maʻisuka malosi. E faʻaalia mai i le i ai o polotini ma enzymes o le toto i le urine,

* maʻi suka afaina - faʻaleagaina faʻatasi, o le mea autu e faʻaalia ai: "crunch", tiga, faʻagata faʻagata,

* maʻi suka neuropathy , poʻo le amyotrophy o le maʻisuka. O lenei mea o se aʻafiaga o le namu lea e atiina ae i le umi (i luga o le tele o tausaga) hyperglycemia. O le mafuaʻaga o le neuropathy o se mea e faʻaleagaina ai le nerve ona o faʻafitauli faʻaleaga. E masani lava ona o faatasi ma le tiga o le eseese.O le tasi ituaiga o neuropathy e faʻamalosi.

O le tele o taimi, e maua i le maʻisuka ituaiga, e maua ai le neuropathy autonomy(faailoilo: faʻanoanoa, paʻu vevela, faʻaitiitia le lapataiga, faʻanoanoa, vaʻaia le vaʻaia, vaivai, faʻaitiitia le vevela o le tino, o nisi taimi o vevela mama, sweating, hypertension, tachycardia) poʻo le polyneuropathy. Paresis (faʻavaivaia) o maso ma maʻi pipili e mafai. O nei faʻafitauli e mafai ona tupu i le ituaiga l o le maʻisuka e oʻo i le 20-40 tausaga, ma i le maʻisuka ituaiga 2 i le 50 tausaga,

* maʻi suka enuephalopathy . Talu ai ona o le faʻaleagaina o le nerve, o le inupia o le fatugalemu o le tino e masani lava ona tupu, lea e faʻaalia ai o ia lava i le foliga o le maʻi o le maʻi masani, atuatuvalega, le mautonu le mafaufau ma le agamalū.

3. Macroangiopathy- le igoa lautele o liona o toto toto tetele - coronary, cerebral and peripheral. Ole mafuaʻaga masani lenei o le vave maʻi ma le maualuga o le soifua maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka.

Atherosclerosis o laʻau faʻamaʻi, aorta, vaʻa vaʻai e masani lava ona maua i tagata mamaʻi i le maʻisuka. O le mafuaʻaga autu o le faʻaalia e fesoʻotai ma se faʻaopoopoga o le insulin i totonu o le gaosiga o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le solia o le insulin i le maʻisuka ituaiga 2.

O maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu i tagata mamaʻi ma le maʻisuka 2 taimi e tele taimi ma e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le atinaʻe o faʻamaʻi fatu fatu. E tele taimi e le lagona ai e se tagata se tiga, ona sosoo ai lea ma le faʻafuaseʻi o le faʻauʻuina o le myocardial. Pe tusa ma le 50% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e maliliu mai le faʻaleagaina o le myocardial, ae o le lamatiaga o le atinaʻe e tutusa mo alii ma tamaitai.E masani ona oʻo mai le faʻasologa o le myocardial i lenei tulaga. , ae tasi lavao se tulaga o le ketoacidosis e ono mafua ai se osofaʻi fatu.

Vaʻaia gasegase lautele e taʻitaʻia ai le tulaʻi mai o le maʻi pipisi o le maʻisuka vae. O faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino e mafua mai i le faʻafitauli o le toto i totonu o toto toto ua afaina i pito i lalo, lea e oʻo atu ai i maʻi papala i luga o le paʻu o le vae ma vae vae ma foliga mai o le gangrene i le itu o le tamatamailima muamua. I le maʻisuka, o le gangrene e matutu, e leai se tiga poʻo leai. Le lava togafitiga e mafai ona taʻitaʻia ai le vaevaeina o vae.

A maeʻa ona iloiloina le siama ma faʻaalia le mamafa o le maʻisuka e tatau ona e faamasani ia te oe lava i tulafono o se olaga fou, lea mai le taimi nei o le a manaomia ona taitaia ina ia maua ai le lagona lelei ae le o le faateteleina o le tulaga.

Le togafitiga autu mo le maʻisuka ituaiga 1 o siama masani o inisalini ma togafitiga. O le ituaiga tino o le maʻisuka ituaiga e manaomia ai le mataʻituina faifaipea e fomaʻi ma togafitiga faʻapitoa o faʻafitauli o le tikeri lona tolu - neuropathy, retinopathy, nephropathy.

O le maʻi suka o se tasi o faafitauli sili ona ogaoga, o lona fua e faʻaauau pea ona faateleina ma e aafia ai tagata mai vaitausaga uma ma atunuu uma.

O le maʻisuka na avea ma vaega lona tolu i mafuaʻaga tuusaʻo o le oti pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma oncological; o le mea lea, o le fofo o le tele o mataupu e fesoʻotaʻi ma le faʻafitauli o lenei maʻi ua tuʻuina i luga o tulaga o galuega a le setete i le tele o atunuu.

Ua maua nei molimau i le lalolagi atoa ona o le lelei o le puleaina o le maʻisuka e mafai ona faʻaitiitia pe puipuia ai le tele o faʻafitauli e fesootaʻi atu i ai.

O se vaega tāua i le puleaina o le maʻisuka, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e taʻalo e se vaega o tagata fomaʻi ua aʻoaʻoina lelei (o se fomaʻi, tausisoifua, fomaʻi togafitiga, fomai o le mafaufau) ma se tagata maʻi na toleni lelei ma uunaia e ausia a latou sini.

O lenei tusi lesona ua atiina ae mo le aoaoga faapolofesa o fomaʻi - fomaʻi, endocrinologists, diabetologists ma o le taunuuga o le galulue faavaomalo i le va o le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Rusia, le WHO European Bureau ma Novo-Nordisk.Na matou manatu o le auai i autau o le a mafai ai ei matou ona maua ni taunuuga e sili ona taua, lea e fetaui lelei ma galuega ua faamanino mai e le Declaration of St. Vincent, ma, ioe, e tutusa ma faatonuga autu a le National Program to Fight Diabetes.

Sili Diabetologist
Polofesa A.S. Ametov

PATHOGENESIS OF INSULIN INDEULEND DIABETES

O suʻesuʻega taua ma a latou taunuʻuga na maua mai i le 10 tausaga ua tuanaʻi ua faʻaleleia le lelei o le soifuaga o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻaleleia atili o le pulea o metabolic, o le gaioiga o le malamalama i mataupu faavae autu o le faʻamaʻi, faʻamautinoa le lamatiaga ma le malamalama o mafuaʻaga o faʻafitauli o loʻo tumau pea se galuega faanatinati.

Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin-maʻi (NIDDM) poo le ituaiga II o le maʻisuka o se vaega o faʻafitauli eseese o le metabolism gaʻo. Ma o le mea lenei, o le mea muamua lava, o le le lava o le talitonuga a le lalolagi atoa ua taliaina e uiga i le pathogenesis o lenei faʻamaʻi, e ui lava o le alualu i luma nei i le malamalama i le pathophioiology o le NIDDM ma lona tele o faʻafitauli ua mafua ai suiga tetele i le puleaina o lenei faʻamaʻi masani. Faʻafetai i le saofaga a le saienisi o le ola o le lalolagi, e tele vala o le pathogenesis o le NIDDM ua faʻamalamalamaina ma o nisi auala e faʻamaonia ai faiga faʻavae i lenei faʻamaʻi ua maua.

O le genetic basis o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka. I le taimi nei, e le o masalomia le faavae o le NIDDM. E le gata i lea, e tatau ona maitauina o le gaioiga fuafuaina mo le NIDDM e sili atu ona taua nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻamaoniga o le genetic basis o le NIDDM o le mea moni lea i totonu o masaga tutusa o le NIDDM e atiaʻe toetoe lava o taimi uma (95-100%) i uma. I le taimi lava e tasi, o le gasegase o le tino e iloa ai le atinaʻeina o le NIDDM e le o faʻamaonia atoatoa. Mai le manatu o le asō, lua filifiliga o loʻo mafaufauina. Muamua: e lua autasi tutoʻatasi o loʻo aʻafia i le pathogenesis o le NIDDM, o le tasi e nafa ma le gasegase o le insulin, ma o le lona lua e mafua ai le atinaʻeina o le inisalini. Tatou te mafaufau foi i le ono tulai mai o se tulaga le masani ai i le glucose recognition system e suauu o B po o tisipenipuni lautele, o se taunuuga o lea mea o loo i ai se faaitiitia o le fesuiaiga o le kulukose po o se faaitiitia o le tali mai i le kulukose-stimulated B.

O le lamatiaga o le faatupuina o le maʻisuka ituaiga II e maualuga mai i le 2 i le 6 taimi i le i ai o le maʻisuka i matua po o aiga lata mai.

Le mafutaga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka ma le gaʻo. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le NIDDM e faaluaina i mataupu o le 1 tikeri oona, 5 taimi i le maualuga o le lapisi, ma le sili atu ma le 10 taimi ile tolu tikeri. E le gata i lea, o le tufatufaina o le gaʻo e sili atu ona vavalalata ma le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino (e aofia ai le hyperinsulin, hypertension, hypertriglyceridemia, faʻamaʻi insulin ma le maʻisuka ituaiga II) nai lo le lautele poʻo le tufatufaina o gaʻo i vaega masani o le tino.

O le mafaufauga o se faʻataʻitaʻiga "le lava". I tausaga talu ai nei, o le faʻaoga o se faʻataʻitaʻiga "le lava" o se mea taua tele. O le autu o lenei talitonuga e faapea o le le paleni o taumafa i le taimi o le tuputupu aʻe o le fanatalē po o le vaitaimi muamua o le talaiga o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le faifai malie o le atinaʻe o le finocrine galuega ma le predisposition i le NIDDM.

E foliga mai e masalosalo o le tuputupu aʻe o loʻo atiaʻe i le lua tausaga muamua o le soifuaga o le tamaititi e mafai ona mafua ai suiga ile galuega o le endocrine i le 50-70 tausaga o le olaga. E ui i lea, e tatau ona matauina o le fualaʻau faʻaleleia o loʻo tupu aʻe i totonu o se fomaʻi atoa, e pasi 42 vaeluaga o le vavaega, ae a maeʻa le fanau mai ma o tatou olaga naʻo le 5 isi faʻasologa o vaeluaga e tutupu. E le gata i lea, o le numera o fevaevaeaiga i vaega eseese e eseese lava i fesuiaiga eseese. O se pepe faatoa fanau mai ua i ai se seti atoa o neurons o le faiʻai, glomeruli o fatugaʻo ma e na o le 50% o le seti o suauu peta o le pancreas o se tagata matua.O le mea lea, o le aʻafiaga o le tele o aʻafiaga leaga e mafai ona aʻafia ai le faʻaogaina ma le gaioiga o suauu beta ma le faʻateleina o le matua.

Pancreatic "vaivai." E tusa ai ma le tasi o tagata tomai faapitoa i le pathogenesis o le NIDDM, o R. A. de Fronzo, o le maʻisuka e mafua mai i le maʻisuka e mafua mai ona o le le atoatoa i le va o le lagona o le inisalini ma le inisalini. O le tele o suʻesuʻega i lenei mataupu na faʻaalia ai o le uluai faailo o le NIDDM o le solia lea o le malosi o le tino e tali atu ai i le insulin. A oʻo i le taimi e mafai ai e le pancreas ona faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini e foʻia ai le faʻamalosia o le insulin, e tumau pea le faʻapalepale o le kulukose. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, e le mafai ona maua le malosi ole inisalini, ona o le insulinopenia ole aiga e mafua ai le faapalepale o le kulukose ma, faasolosolo lava, ile iloa ole maʻisuka. O le mafuaʻaga o le faʻaogaina o le "paʻu" e leʻo maeʻa ona suʻesuʻeina, faʻapea foʻi ma le mafuaʻaga o le leiloa o le vaega muamua i le insulin i le NIDDM.

Faiga mo le atiaʻe o le hyperglycemia.
E iloa lelei e lua mea autu o le kulukose i totonu o le toto:

  • anapogi glucose ua tuusao saʻo mai i le ate,
  • A maeʻa ona 'ai, o le glucose e faʻaaogaina mai meaai i totonu o le vavae.
I le isi itu, o le inisalini e puleaina le maualuga o le kulukose i auala e lua. Muamua, o le inisalini e mafua ai le faaitiitia o le gaosiose gaosia e le ate ma le faateleina o le glycogen synthesis, ma le lona lua, e faateleina ai le felauaiga ma le metabolism o le kulukose i totonu o le tino, aemaise lava i gaʻo ma musika.

E le gata i lea, o le gaosia o le kulukose e le ate e pulea e glucagon ma catecholamines, lea e faaosofia ai le tuʻuina atu o le kulūkose e le ate ma, o le mea lea, e avea ma tagata tetee i le gaioiga o le inisalini.

I lenei tulaga, o le kullukose e tutusa lelei lava ma le gaioiga o le inisalini, lea o le mataupu faavae o le tali atu i totonu e taofia ai le gaosia o le kulukose e le ate.

O le mea lea, o le iloaina o punavai autu o le kulukose i totonu o le toto ma auala autu o tulafono faatonutonu, e mafai ona tatou faapea o le solia o le glucose homeostasis i le NIDDM e mafai ona o se taunuuga o togafitiga ia le itiiti ifo i le tolu tulaga eseese:

  • pancreas, pe afai e ono iai se soliga o le faʻaaogaina o le kulukose ma, o se taunuuga, o le soliina o le insulin,
  • tisipenipuni, i mea e mafai ai ona maua le tui o le inisalini, ma mafua ai le le atoatoa o femalagaiga o kulukose ma le metabolism,
  • o le ate, lea e faateleina ai le gaososa, mafua mai i le solia o le masini masani (tali) o lona taofiofia e insulin poo glucose, pe, i se isi itu, ona o le tele o le faaosofia e glucagon poo catecholamines.
O nei mea uma i le tasi tikeri poo le isi e auai i le pathogenesis o le NIDDM. O fea o loʻo taʻitaʻia? E leai se manatu lautele i lenei mataupu, e ui lava i le tele o suʻesuʻega suʻesuʻega.

Mafuaaga o le faʻaaogaina o le inisalini:
1) le mamafa o le mamafa o suauu peta pancreatic,
2) faʻaleagaina o sela peta ma o latou numera tumau,
3) o se tuufaatasiga o se faaitiitia i le tele o sela beta ma o latou faaletonu.

E leʻo malamalama lelei le faʻaoga o le maliu o le beta-cell i le NIDDM. O suʻesuʻega e faʻaaoga ai le autopsy na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le tele o tamaʻitaʻi o Langerhans ma le tele o siama peta e 40-60% o le masani. Mafaufau i le tele o mafuaʻaga o le paʻu o le mamafa o le B ma le gaioiga o le gaioiga, e tatau ona nofo i luga o le tulaga o le "glucose toxicity". Ua faaalia ai o le hyperglycemia masani o ia lava e mafai ona afaina ai le fausaga o tamaʻitaʻi ma faaitiitia ai le manava o le inisalini, ae o le hyperglycemia e faaitiitia ai le gafatia o le inisalini e faaosofia ai le maua o le kulukose e gasegase lautele. E le o se mea e tupu mai ai, o se tasi o fomaʻi sili ona lauiloa o lo tatou taimi, Dr. Harold Rifkin, na fuafua e aofia ai le faaupuga "glucose toxicity" i le lomifefiloi o aso uma o se diabetes.

I tausaga talu ai nei, o nisi o manatu o tagata saienitisi o le maʻisuka ua tosina atu i suesuega ia suiga iloga i le natura o suauu beta, e aofia ai fibrosis o teineiti ma le faaputuputuina o le amyloid i totonu. E leʻi leva talu ai nei, na maua ai o le amyloid e aofia ai le porotini amylin faapitoa, o lona fausaga e 37 amino acids. O suʻesuʻega in vitro ua faʻaalia ai o le amylin e faʻaititia ai le kulukose ma faʻalavelaveina ai le inisalini e ala i vavalalata peta. Ua i ai le manatu e faapea, ona o se faaletonu muamua i le peta-cell level i le NIDDM, lea e mafua ona o le liua o le proinsulin i le inisalini, o le amylin (o se tagata masani i lenei faagasologa) e teuina i suauu beta ma faaitiitia ai le manava o le insulin.

O se tasi o vaega sili ona feteenai o le pathogenesis o le NIDDM o le fesili lea o le inisalini i le faʻamaʻi. E le pei o tagata soifua maloloina, oe o le puleaina o le kulukose e mafua ai le alualu i luma o le glycemia ma le insulininemia, i tagata gasegase ma le NIDDM, o le maualuga o le insulin e sili atu ona masani pe siitia, ma o le glucose-faaosofia le faamalolo o le inisalini ua le toe aoga. O le siata o loʻo i lalo o loʻo faʻamatalaina ai se suʻesuʻega o le 32 lomiga e uiga i le puleaina o le inisalini ma le tali o le suauu o B i le faʻaaogaina o kulukose. O le toʻatele o tagata suʻesuʻe e maitauina e iai le NIDDM, o loʻo i ai se vaega o le vaega muamua o le inumaga o le inisalini e tali atu ai i le faʻaoʻoina o le kulukose.

Tali atu ile inisalini i le mamafa o le kulukose i tagata e le o le totogia ma le NIDDM (iloiloga o 32 lomiga)

E ui lava o le vave o le inisalini o le tali ua "leiloa" pe a sili atu le glucose plasma i le 6.33-6.66 mmol / L, o le basal insulin concentrations e masani pe maualuga foi, ma ua atagia ai le faateleina o le fua o le insulin i le tali atu i le faateleina anapogi glucose. I le maualuga o le glycemia maualuga o le 6.66 - 9.99 mmol / L, o le aofaʻiga o le inisalini e tali mai atonu e masani, faʻateleina pe faʻaititia, ae e masani lava ona tutusa lelei ma le hyperplycemia basal. I le maualuga o le glucose plasma o le 9.99-16.65 mmol / L, e lua (vave ma tuai) vaega ole inisalini eleʻele ua amata ona vaivai.

O lea la, o le tali atoatoa i le kulukose i le NIDDM e matua ese lava - mai le maualuga tele, aemaise lava i tagata mamaʻi e mamafa tele, e matua faʻaitiitia ai i tagata gasegase i se faʻalavelave ogaoga o le maʻi. O le iloiloga o le gaosiga o le inisalini ma le faʻamalositino e mafai ona faia i le na o le faʻatusatusaina o le maualuga o le insulininemia ma le glycemia. I le maualuga maualuga o le kulukose, ua manino ai o le faʻasaʻoina o le inisalini i le tali atu i le faʻaoʻoina o le kulukose i le NIDDM ua matua leaga lava.

I lenei tulaga, ua fautuaina e faapea o le faaitiitia o le tali atu o peta peta i le kulukose o le uluai solitulafono lea i lenei maʻi. Soʻo se mea, e pei o le oona, lea e faʻapipiʻi ai manaʻoga mo suauu peta, e mafai ona mafua ai le faʻapalepale kulukose o le kulukose ma le maʻisuka e mafua ona o le solia o le insulin.

E talitonuina o le faaitiitia o le tali atu o le inisalini i le kulukose o se vave, atonu o se fatu, faailoga o le NIDDM. E le gata i lea, o le tali faalilolilo o faila peta i le arginine, glucagon ma catecholamines, o se tulafono, o loo i totonu o tapulaa masani, lea e faailoa mai ai se suiga filifilia i le masini eletise-maaleale i le taimi o le NIDDM.

Ole suʻesuʻeina ole eletise ole inisalini e le faʻamalosi. E ui lava i le sili ona lauiloa o le suʻesuʻeina o le eletise o le inisalini e le faʻamalosia, e i ai le manatu o auala faʻaonapo nei o le faʻamautinoaga o le inisalini o le insulin e le mafai ai ona maua se ata atoa o le siakiina o hormone, ae o lona tulaga moni ua faʻaitiitia.

E talitonuina o le suʻesuʻeina o le eletise o le inisalini e fuafua ai le aofaiga o inisalini uma-ma le proinsulin-pei o molecules i le plasma.

Faʻaitiitia le gaioiga o le inisalini i totonu o le gaʻo ma le ate. O se tasi lea o manatu lata mai e faavae i le pathogenesis o le NIDDM.O loʻo taoto i le mea moni e faapea, faatasi ai ma se faʻaitiitia o le pule faʻanofo, o loʻo i ai se faʻaititia o le inisalini gaoioiga i luga o le itu i totonu ma le ate. I tagata gasegase e maualalo i le hyperglycemia, o le faaletonu autu o le faaitiitia o le lagona o le insulin i le maualuga o tisipesa lautele, aemaise lava i maso. I le tele o le anapogi i le hyperglycemia, o se mea faaopoopo o le faateleina o le kulukose gaosia i le ate.

Faʻafouina insulin. E le o tagata uma o saienitisi o le maʻisuka latou te manatu o le faaitiitia o le gaioiga o suauu peta e tusa ai ma le siakiina o le inisalini o le uiga taua tele o le NIDDM, o le toatele oi latou e talitonu o le gaioiga o le tino e tetee atu i le gaioiga o le inisalini e taua tele i le pathogenesis o lenei maʻi. O loʻo iloa e faapea i nisi o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, o le maualuga o le tui o le insulin e le aʻafia ai le toto kulukose, ma i nisi tulaga e oʻo lava i maualuga maualuga o le insulin e le mafai ona faʻasaina le glycemia. O lenei mea ofoofogia ua taua o le tetee o inisalini.

E iloa lelei o le tino autu autu mo le gaioiga o le inisalini o le ate, muso ma le tino. O le laasaga muamua i le gaioiga o le inisalini i luga o le masini o le fusifusia lea i ni molemoa patino o loʻo i luga o le pito i fafo o le paʻu o le cell, e taʻua o mea e talia. O se inisalini ua gaoioi ua gaoioi e aofia ai se faasologa o faiga intracellular masani o le inisalini (gaoioiga o tyrosine kinase, faaleleia atili o le phosphorylation process).

E mafai ona puipuia le sela i ni tulaga se lua: i le maualuga o le inisalini receptor ma i le maualuga ole auala ole alatele. E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e mafua ona o le gaosia o le insulin molecule, i le tasi itu, ma le uiga o le liua lē atoatoa o le proinsulin i le inisalini, i le isi.

O le gaosia o se siama o le inisalini le atoatoa e faavae i luga o le fesuiaiga o le suauu insulin, ma i lenei tulaga tatou te talanoa e uiga i le tasi o le soliga o le amino acid i le insulin molecule. Nai lo le phenylalanine, o le lecine ua i ai i le tulaga 24 o le filifili B, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le gaioiga o meaola, faatasi ai ma tulaga masani o le inisalini puipuia.

O le iʻuga o se faaletonu i le gafa o le proinsulin, o lona liua i le inisalini e le o atoatoa lelei. Ua sili atu le tele o le proinsulin, ma ua i ai se mea e sili atu nai lo le inisalini. O le Proinsulin o loʻo i ai se faʻafefetega faʻatasi ma le inisalini, ma o le suʻesuʻeina o le leitioo o le inisalini e maua ai le lagona o le sili atu.

Mafaufau i le tulaga o le faʻamalosia o le inisalini i le NIDDM, e tatau foi ona e gauai atu i le vaega ua taua - inisalini o loʻo aʻafia i le toto toto. O lenei vaega e tatau ona aofia ai: 1) hormones contrainsular, 2) faʻamaʻi i inisalini, 3) faʻamaʻi i inisalini receptors.

E tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga o hormones, e tatau ona maitauina o la latou lisi e lauiloa tele (hormone tuputupu aʻe, cortisol, hormones thyroid, thyroetpin, lactene placental, prolactin, ACTH, glucagon, catecholamines), ma le faiga oa latou mea taufaasese, ua lava le suʻesuʻeina, e ui o loo i ai pea nisi fesili, i le manaʻomia o faʻamalamalamaga. Muamua lava, o loʻo matou talanoa e uiga i le faʻamalosia o insulin, ma mafua ai ona solia le puleaina o le kulukose i le ate. Faʻatasi ai ma le NIDDM, o le faʻaitiitia o le gaosiose gaosia e le ate e le tupu, e mafua ai le hyperglycemia. O le solia o le faiga o tulafono faatonutonu o le gaosia o le kulukose i le ate e mafai ona i tulaga eseese:

  • le lava le faʻamaloloina o le insulin i le gaosiga o le kulukose, e atagia ai le matafaioi a le ate i le faʻaosoosoga o le inisalini,
  • tetee i le aʻafiaga faʻaleagaina o le kulukose ona o le hyperglycemia faaumiumi,
  • le faʻamaoni poʻo le faʻalauteleina o le gaioiga i le gaioiga o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga.
I le i ai o le inisalini i le NIDDM, e lua uma le mea e maua ai le siakiina ma le siakiina o le siama.I tausaga talu ai nei, o le tele o faʻamatalaga na aliali mai i tusitusiga i luga o le fausaga ma galuega a le inisalini receptor, faʻatasi ai ma faiga o ana fegalegaleaiga ma le inisalini. Faʻapipiʻi / faʻapipiʻiina o faʻamalosi intracellular autu o se mea taua tele lea e faʻapipiʻiina ai le insulin ma le gaioiga o le inisalini. O le inisalini receptor o se glycoprotein faʻalavelave e aofia ai ni subunits e lua ma le lua bun subunits e fesoʻotaʻi ma faʻamaufaʻailoga disulfide. O le vaega o le alafaʻau o le inisalini receptor o loʻo tu i tua o le cell ma o loʻo iai le vaega o le inisalini o loʻo fusifusia, o le peta subunit o loʻo faʻatatau i totonu ma o se popo transmembrane. O le vaʻaia o le vaega o le beta o le inisalini receptor, sosoo ai ma le faʻamalosia o le tyrosine kinase, o se mea taua tele o le aufaasālalau o le gaioiga o le hormone. I tagata gasegase e aunoa ma le maʻisuka, o le tyrosine kinase gaoioiga e faateleina i le laina tutusa i le kulukose i le vateatea o le plasma insulin concentration, ae o tagata mamaʻi ma le NIDDM ma le mamafa o gasegase tyrosine kinase gaoioiga e faaitiitia e le 50% pe sili atu.

E talafeagai le toe manatuaina o le talitonuga o tagata resitala resitala, e tusa ai ma le 10% o le nusipepa e auai i le vaega ole taimi ole taimi o fegalegaleaiga a le inisalini ma le atigipusa, ole 90% totoe o loo i totonu o le "saoloto" setete. E le gata i lea, o fea o faʻasalalauga o loʻo fesoʻotaʻi ma le inisalini o se faʻasologa o fuainumera.

O se numera taua o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le fusia o le inisalini i monocytes ma adipocytes i maʻi ma le NIDDM ua faʻaititia i le tusa ma le 30%. O le faaitiitia o le inisalini e fusifusia ai mai le faaitiitia o le numera o le mauaina o inisalini, i le taimi e tasi, o le malosi o le tosina atu o le inisalini e le suia. I le faaopoopoga i le faaitiitia o le numera o le inisalini na maua i luga o le potu, o le tele o faaletonu i totonu o le initaneti e mafai. Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona iloilo ma le totoa ia nei mea ofoofogia. O loʻo i ai mea moni e faʻaalia ai o le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini i le suetusi e le mafai ona faʻamalamalama atoatoa le faaletonu i le gaioiga o le hormone i le NIDDM. Aemaise lava, o le faaitiitia o le numera o tagata na maua le inisalini na maua i le 2/3 o tagata gasegase ma le NIDDM, aemaise lava i tagata mamaʻi e tele le mamafa o le anapogi o le hyperglycemia.

E tatau ona maitauina e faapea, i tagata mamaʻi ma le faʻavaivaia o le kulūkose, e foliga mai, e na o sina faaletonu lava i le fusifusia o le inisalini i le tagata faʻaleleia, aʻo maʻi i le NIDDM faʻatasi ma le anapogi ma le ogaoga o le anapogi, o le atinaʻeina o le inisalini e mafua ona o se faaletonu i le gaioiga o le insulin.

O le mea lea, o le faaitiitia o le numera o le inisalini na te talia se vaega, ae le o le pau lea o le vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini.

I totonu o mea lautele, o le kulūkose e faʻaititia e le sili atu i le 55%. O le faavae o lenei solia o, i le tasi itu, o faagasologa e mafua ai le faaitiitia o le numera o le inisalini receptors, i le isi itu, o le faaitiitia o le aofaʻi o suauu o le glucose - o palatini o loʻo i luga o le ogatotonu o siama ma tuʻuina atu le glucose i totonu o le masini.

I le taimi nei, e lua vasega o le 'au sopo o le kulukose - GluT:
1 - Na + - tagata lautele, o loʻo faʻatino le faʻafeiloaʻi o le kulukose e faasaga i le gradient gradient e ala i le fetaui ma le pueina o Na + ma le pueina o le kulukose.
II - masini vili e ave ai le glucose e ala i le faʻamalosia o auala o femalagaiga pasese.

I le lima tausaga ua tuanaʻi, na avea ai le au glucose ma faʻaulufalega ma autu o suʻesuʻega malosi. Na mafai ona iloa le faasologa o la latou DNA, e fuafua ai le galuega. E lima glucose transporters na faʻamatalaina ma se tufatufa manino i le maualuga o totoga eseese ma gaʻo.Aemaise lava, o le GluT.1 ma le GluT.3 e nafa ma le autu, poʻo le fausiaina o le kulukose, GluT.2 - felauaiga o le kulukose i le hepatocyte ma, i se vaega, i sel epithelial o le tootoo laiti ma fatugaʻo, GluT.4 - e nafa ma le insulin-stimulated muscle glucose ma siama, GluT.5 - femalagaiga intercellular i vaitusi epithelial.

O le gaioiga o le felaʻuaiga o le kulukose i le NIDDM na suʻesuʻeina lautele, ma o le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai e faʻaitiitia i le adipocytes ma maso.

O le mea lea, i le inisalini-faʻasaʻo tuutuuga, o le gaoioiga aupito sili ona faaosofia o le faʻaaogaina o le kulūkose ua faʻaitiitia. O lenei teteʻe e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le 'au e faʻapipiʻi le kulukose i le musika ma le tino o le tino ma le faʻaitiitia o le felaʻuaiga o tagata vaʻaia e tali atu i le inisalini.

E ui lava i le i ai o le faʻasalaga o le anapogi anapogi, i le tulaga faʻasolosolo, o le gaosiga o le kulukose o le hepatic e tumau pea e le suia pe faʻalauteleina, aʻo le faʻaitiitia o le kulukose o loʻo faʻaititia e tissues. O le gaosiga o le glucose ua faateleina ona o le faateleina o le gluconeogenesis. I totonu o le maso, o le inisalini e le afaina ai e fesootaʻi ma se suiga i le gaoioiga a le tyrosine kinase inisalini receptor, o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose, ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le glycogen. I le amataga o le NIDDM, o le faaletonu autu e mafua mai i le le mafai ona faia o le inisalini e faaosofia ai le faʻaaogaina o le kulukose ma lona teuina i foliga o glycogen.

O isi masini e mafai ona faʻaalia ai le faʻamalosia o le inisalini e aofia ai le faʻateleina o le lipid oxidation, suiga i le maualuga o le musika skeletal, le faʻasaina o le insulin i luga o le vasothelum vascular, faʻateleina le amylin, ma le gaʻo kulūkose.

CLINIC MA DIAGNOSTICS NIDDM

I le avea ai o se tulafono, o le NIDDM e atiina ae i tagata e silia ma le 40 tausaga. O le amataga o le faʻamaʻi i le tele o mataupu e faifai malie. Vagana ai tulaga masani o tulaga o le hyperglycemic hyperosmolar, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e leʻo faʻaalia i faailoga masani ma e le o maua i se taimi umi. Faailoaina o le faapalepale o le glucose le lelei e tupu i se avanoa i taimi o suʻesuʻega masani, poʻo le taimi o suʻesuʻega faʻasolosolo o tagata gasegase faʻamaʻi e masani ona fesoʻotaʻi ma le NIDDM. I le aoina o se siama, o faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi e vave ona iloa: polydipsia, polyuria, leiloa o le mamafa, vaivai, faʻaitiitia le faʻamalositino, faʻalauteleina o le 'ai, maso musele, faʻasolosolo faʻasolosolo sesega, gasegase i faʻamaʻi pipisi (paʻu, urinary tract) afaina ai lagona, faaitiitia le liva ma le le atoatoa.

O le eseesega o le NIDDM e iloa ai le natura o le amataga o le maʻi:

  • hyperglycemia, maualuga maualuga o gaʻo gaʻo maualalo i le toto - 100%,
  • afaina - 80 %,
  • anapogi televave - 80 %,
  • manaʻomia le maualuga o le maualuga - 50 %,
  • dyslipidemia (faateleina triglycerides, faʻaitiitia le HDL cholesterol) - 50%,
  • cardiovascular diseases - 30%,
  • maʻisuka retinopathy, neuropathy - 15 %,
  • nephropathy - 5 %.
Faʻamatalaga o le maʻisuka.
O le taufaamatau i tulaga o le atinaʻe o le NIDDM o:
1) gasegase ei ai faʻamaoniga o loʻo i luga,
2) gasegase e maualuga le maualuga o le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka - tagata e maʻi ai le tasi o matua i le maʻisuka, o le lona lua o masaga, pe a maʻi se tasi i le maʻisuka, o tina o latou fanau e mamafa le fananau mai o le sili atu i le 4,500 g poo le faaletonu o le tino, fafine se tala faasolopito o ni faanunununu faʻafuaseʻi,
3) gasegase e maua i faʻamaʻi e masani ona fesootaʻi ma le maʻisuka (oona, toto maualuga, polycystic ovary),
4) gasegase i le pancreatitis, hyperthyroidism, acromegaly, pheochromocytoma, maʻi Cushing,
5) gasegase o togafitiga o le maʻisuka mo le umi-taimi (gasegase gaosia, diuretics, corticosteroids).

Afai i le taimi o le suʻega, o le anapogi o le toto glucose maualuga e sili atu (poʻo le tutusa i) 140 mg% (7.8 mmol / L) faʻatasi ai ma se fua faʻalua, e maua ai le maʻisuka. A leai, e manaʻomia se suʻega o le faapalepale glucose ole fofoga. E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le faiga o le suega o le kulukose-tolerance e pei ona taua i lalo: i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma ona suʻeina le glycemia, o le maʻi e 75 g o le kulukose i totonu, ona suesueina lea o le toto toto mo le kulukose 1 itula ma le 2 itula i le maea ai o le faamalositino.

Faʻavasegaga o taunuʻuga o se suʻega o le faapaleni o le glucose o le tautala e tusa ai ma WHO fautuaina (faʻamaumauga e tatau ona faʻamaonia e suʻega faʻasologa e lua)

PULEGA OF INSULIN INDEULEND DIABETES

O galuega autu:
1. Ausia le lelei o le gataifale ma le gaioiomi.
2. Puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa.

Auala e fofo ai:
taumafa
faamalositino
togafitiga fualaau faasaina.

Sini o le NIDDM Therapy
Faʻalagolago i le matua:
1) i tagata gasegase o le tupulaga laiti ma le vaeluaga - faʻamafanafanaga o faʻamaoniga o le maʻisuka malosi ma faʻaleleia le faʻasolosolo umi,
2) i tagata matutua (gasegase e sili atu ma le 65 tausaga) - faʻamafanafanaga o faʻamaoniga o le maʻi.

E tusa ai ma taiala ua fuafuaina e le Vaega Europa mo le Fausiaina o Faiga Faʻavae i totonu o le NIDDM:

O le puleaina o le maʻisuka uumi e aofia ai le gauai i meaʻai, malosi faʻaalu, ma togafitiga fualaau. O le manuia o le togafitiga e faalagolago i le aafia o le tagata maʻi i le polokalama togafitiga. Faʻaosofia ma amioga a le tagata maʻi o mea taua ia i le fausiaina o se fuafuaga faʻapitoa.

O sini autu o togafitiga o mea taumafa:

  • puipuiga o le hyperglycemia postprandial,
  • faaitiitia le mamafa,
  • faʻasaʻoina o le dyslipidemia malie,
  • faaititia le lamatiaga o le tuai o faafitauli,
  • tuʻuina atu o meaʻai talafeagai, vitamini ma minerale.
Fautuaga lata mai i luga o le soifua maloloina o le NIDDM e faavae i tulafono faavae nei:
1) faʻaititia le calorie,
2) taumafa faʻavae (5-6 taimi i le aso),
3) le faʻatagaina mai le taumafataga o le mono - ma le faʻasoesa,
4) faʻatapulaʻaina o meaʻai gaʻo,
5) tuʻuina atu o le cholesterol (itiiti ifo i le 300 g i le aso),
6) le faʻaaogaina o meaai maualuga i fib,
7) faʻaititia le faʻaaogaina o le ava (itiiti ifo i le 30 g i le aso).

O le mea e maua ai le kalori o mea taumafa e faʻatatau i le mamafa o le tino ma le natura o tau o le malosi. O tagata maʻi faʻatasi ma le NIDDM ua fautuaina ina ia faʻamaonia se meaʻai e maua ai le kalori 20 - 25 kcal i le kilokalama o le mamafa o le tino. I le iai o le meaʻai, o le faʻaititia o calorie i aso taitasi e faʻaititia e tusa ai ma le pasene o le mamafa o le mamafa o le tino i le 15-17 kcal i le kilokalama (1100-1200 kcal i le aso).

Faailoga o le faʻalagolago i le malosi o aso taitasi o le tino i luga o le mamafa o le tino (ma le malolo mālōlōina).

Pe a fuafua le kalori o aso taitasi e tatau ona amanaʻia le natura o le gaioiga galue a le tagata maʻi.

Iloiloga o le kalori i aso taʻitasi e amanaʻia ai le tau o le malosi o le faigaluega.

* calorie i aso taitasi i se tulaga o le malologa atoatoa

O le tuufaatasiga o le kalori i aso taitasi e tatau ona faapenei:
carbohydrates 50%, paletini 15-20%, gaʻo 30-35%. O le taumafa a se tagata maʻi i le NIDDM e tatau ona i ai pea se aafiaga lelei i le lipid metabolism. O mataupu faavae o se mea e maua ai le lipid-lowering e tusa ai ma fautuaga a le European Society for Atherosclerosis o loʻo tuʻuina atu i lalo:

FautuagaVaʻavai aasa
1. Faʻaititia le faʻaaogaina o gaʻoPulu, margarine, susu susu, kirimi oona, aisa kulimi, fuifui mama ma susu, gaʻo gaʻo.
II. Faaitiitia le FatisiPork, o le tao, masisi ma sausage, pastes, cream, coconuts.
III. Faʻateleina le taumafa o mea taumafa maualuga i le popo ma maualalo i totonu o gaʻo palapala gaʻoAʻa, moa, meaʻai a le turuki, taʻaloga, vela.
IV. Faʻateleina le faʻaogaina o gaʻo vailaʻau faʻasaina, fiva mai fualaʻau, fualaau aina ma fualaʻau.O ituaiga uma o fualaau faisua fou ma le aisa, fualaau 'aina, ituaiga uma o fatu, araisa.
V. O se siʻitaga laʻititi i le mea e maua mai i mea faʻapitoa e leʻi faʻaaogaina ma faʻamalolo.Soso, soya, olive, suauʻu popo.
VI. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le cholesterol.Brain, fatuga, laulaufaiva, fua (e le sili atu i le 1-2 yolks i le vaiaso), ate (e sili atu nai lo faalua i le masina).

O le tufatufaina o gaʻo i le taumafa e tatau ona faapenei:
1/3 - gaʻo tumu (gaʻo manu)
1/3 - faʻamaunuʻu mama faʻaogaina (gaʻo fualaʻau)
1/3 - gaʻo gaʻo gaʻo (gaʻo fualaʻau, iʻa).

E fautuaina e aofia ai mea taumafa e maua ai le fiber diet (18-25 g i le aso) i le taumafataga, ona o le faʻaleleia o le faʻaaogaina o gaʻo i le gaʻo, faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le inumaga, faʻaititia ai le glycemia ma le glucosuria. Ina ia pulea le le lava o togafitiga o mea taumafa, ua fautuaina e faʻaaoga se '' carbohydrate unit '' o le fuaina o le faiga, o le faʻaaogaina lea e mafai ai ona e pulea lelei le aofaʻi o mea inu 'oloʻo maua e le tagata maʻi ma o le a faʻaleleia le pulea e le tagata o ia lava.

E i ai le manatu o le faaitiitia o le kalori o le aʻafia ona o le faaitiitia o le gaʻo paʻu e mafai ona i ai se aafiaga lelei i le lipid ma le lipoprotein faʻamatalaga, e tusa lava pe leai se togi mamafa i tagata e leai se maʻisuka. O faʻamatalaga e uiga i le taua o ia suiga i le togafitiga o meaʻai i tagata mamaʻi ma le NIDDM e feteenai. O le feeseeseaiga e aafia ai le fesili - ona o meaʻai e tatau ona faaitiitia ai le gaʻo o gaʻo tumu: gaʻo, gaʻo mono po o polyunsaturated. E tusa ai ma le tagata lauiloa faʻasolosolo H.E. Lebovitz, e na o le 5 - 8% o tagata mamaʻi e mafai ona pulea le glycemia e le faʻalapotopotoga o meaʻai ma gaioiga faaletino, o le isi 92% o tagata gasegase e tatau ona faʻatulagaina fualaau o sulfunlamide.

FUAFUAGA I TOTONU I LE TULAGA O LE NIDDM

  • malosi
  • umi
  • tele
  • puleaina o le eletise
FAʻAMATALAINA
tausaga, uluai gaoioiga faaletino ma le tulaga masani o le maʻi.

O tagata maʻi faʻatasi ma le NIDDM e fautuaina i aso uma, o le ituaiga lava e tasi, suʻega, gaioiga faʻapitoa talafeagai, ma le mafaufau i le setete o le cardiovascular system, le maualuga o le toto maualuga ma le faapalepale ia i latou. O le maualuga o le toto maualuga, o le faʻaitiitia o le faʻapalepalega o toleniga i tagata mamaʻi ma le NIDDM.

E iloa o gaoioiga faʻaletino e faʻaitiitia ai le glycemia i le toto muamua o le kulukosese e le sili atu i le 14 mmol / L, mafua ai lona tuputupu aʻe ma faʻaleleia le ketogenesis ma le glycemia sili atu i le 14 mmol / L i le amataga o le faamalositino. O le faamalositino e manaʻomia ai le mataʻituina ma le faʻaeteete o le glycemia muamua, i le taimi ma a maeʻa faamalositino, ma i latou o loʻo maua i faʻamaʻi fatu cardiovascular, e manaʻomia foi le mataʻituina o ECG.

O le aʻafiaga o le faʻamalositino i luga o le metabolism, tulafono faatonutonu faʻasalalau ma le faʻaogaina o le tino.

Metabolism ma le toto coagulation.

  • glucose toleni
  • pito maualalo maualalo
  • HDL cholesterol
  • faateleina le fibrinolytic o le toto
  • faʻaitiitia le viscosity o le toto ma le faʻalauteleina o le plateti
  • fibrinogen faʻaitiitia
Faʻasalaga Hormonal
  • faʻaitiitia le faʻamalosia o le insulin ma le hyperinsulinemia
  • faʻaitiitia le faʻafefe o le hormone
  • faʻateleina endorphins
  • testosterone faamalosia
Faiga faʻavae
  • faateleina le gaioiga fatu
  • Faʻateleina le faʻaleleia eletise eletise
  • faʻaitiitia le faʻaoʻoina o le okesene e le muso o le fatu
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • le faʻaleleia o le tino
O gaioiga sili ona fiafia i ai i tagata gasegase ma le NIDDM o loʻo savaliga, aau, tietiega, tietie uila, sisi. Mo tagata matutua, 30-45 minute ua lava. savavali i aso uma.

O suiga o le soifuaga i le NIDDM e aofia ai meaʻai, faamalositino, ma le faʻaititia o le mamafa.

  • suiga o vaaiga
  • suiga o manatu
  • malologa
Togafitiga o le NIDDM ma fualaau ole hypoglycemic oral

O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona faʻataʻitaʻiina i se tagata maʻi i le NIDDM pe afai e le mafai ona ausia se lelei poʻo le faamalieina o le pulea o le glycemic e se tuufaatasiga o taumafa ma gaoioiga faaletino.

Lauga o le hypoglycemic or insulin?
O le vailaʻau faʻataʻitaʻi e faʻalagolago i itu nei:

  • le malosi o le faʻamaʻi (le maualuga o le hyperglycemia, o le i ai poʻo le leai o ona aʻafiaga),
  • le tulaga o le tagata maʻi (o le i ai poʻo le leai o ni faʻamaʻi pipisi),
  • onosaʻi maʻi (pe afai e logo lelei o ia e uiga i le faʻaaogaina, togafitiga faʻapitoa ma togafitiga e ono aʻafia ai vailaʻau ma inisalini),
  • faaosofiaga onosai
  • tausaga ma le mamafa o le maʻi.
Alpha glucosidase inhibitors.
O ni togafitiga faafomaʻi fou na faʻaalia ma le mauaina o initaneti alpha-glucosidase lea e faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo i totonu o le inumaga laiti. Acarbose pseudotetrasaccharide - glucobai (Bayer, Siamani) - o se tagata faʻamaonia ale glucosidase faʻamaonia, faʻagesegese le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le tootoo laiti, e taofia ai le tele o le faʻateleina o le telefoni i le glycemia ma le hyperinsulinemia.

Faʻailoga mo togafitiga o le acarbose mo NIDDM:

  • le lelei le pulea lelei o meaai
  • "toilalo" i le PSM i tagata gasegase ua lava le malosi ole inisalini,
  • le lelei le pulea o togafitiga metformin,
  • hypertriglyceridemia i gasegase e lelei le pulea lelei o se taumafataga,
  • ogaoga o le hyperglycemia ma le togafitiga o inisalini,
  • le faʻaitiitia o le tui ile inisalini i le inisalini e faʻamaʻi ai tagata mamaʻi.
Faʻasologa o mea. Togafitiga e amata ile dose ole 0.05 g i le aso. E le gata i lea, afai e tatau ai, e mafai ona faateleina le fualaau i le 0.1 g, ona 0.2 g faatolu i le aso. Ole fua o le acarbose o le 0.3 g E fautuaina e faʻaititia le fualaau o le vailaʻau faʻatasi ma le vaeluaga o le 1 i le 2 vaiaso. E tatau ona ave laumei e aunoa ma le mumu, faatasi ai ma se vaega itiiti o le vai, i le taimi lava lea ao le i taumafa.

O le acarbose e sili ona aoga i le tulaga o le monotherapy i tagata gasegase ma le NIDDM ma le maualalo o le toto glucose ma le maualuga o le postprandial glycemia. O suʻesuʻega a le falemaʻi na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le anapogi i le 10%, pe'ā uma ona 'ai - ile 20-30%, le hemoglobin glycosylated i le 0.6 - 2.5% i le mavae ai o le 12-24 vaiaso. togafitiga. O lo matou poto masani i le faʻaaogaina o le acarbose i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka, na faʻaalia ai se faʻaitiitia iloga o le glycemia postprandial mai le 216.5 +/-4.4 i le 158.7 +/- 3.9 mg%, hemoglobin glycosylated mai le 10.12 +/- 0.20 i le 7.95 +/- 0.16%, maualuga o le cholesterol - 9.8% o le laina faavae ma triglycerides - 13.3%.

O le taua o le malosi o le acarbose o le faaitiitia lea o le hyperinsulinemia ma le toto triglycerides. O lona tau e sili ona lelei, talu ai o le lipoproteins e tumu i faʻamaʻi i tagata mamaʻi ma le NIDDM e faʻateleina le faʻamalosia o inisalini ma o se tulaga tutoatasi mo le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le lelei o le vailaʻau o le leai lea o ni mea e maua ai le hypoglycemic, lea e taua faapitoa i tagata matutua.

O aʻafiaga o le acarbose:

  • fufulu
  • manava manava
  • faateleina gaioiga o le transaminase,
  • faʻaitiitia i le vevela iron.
Faʻailoga autu i le faʻaaogaina o le acarbose o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. E le gata i lea, e le fautuaina le fualaau mo tagata gasegase i gastroparesis e mafua mai i le neuropathy o le maʻisuka auto.

Faʻaauau o le sulfonylureas ma le acarbose. Faatasi ai ma le le lelei o le togafitiga i taimi o togafitiga ma sulfa o fualaau faasaina, o le tuufaatasiga o le fua aupito maualuga o le glibenclamide ma le acarbose i le 0.3 g i le aso e masani ona faaaoga. Acarbose e le suia le pharmacokinetics o glibenclamide. O le tuufaatasiga o PSM / acarbose e faaitiitia ai le glycemia i aso taitasi e 10-20%, ma le maualuga o HbA1c e 1-2%.

Inisalini ma le acarbose. Faʻaleleia le pulea lelei ma le faʻaitiitia o le faʻamaʻi o le inisalini faʻatasi ma le insulin / acarbose togafitiga na faʻamaonia i le inisalini-faʻaaogaina o tagata mamaʻi ma le NIDDM. O le initaneti o le Alpha glucosidase e sili ona aoga i mataupu e le o pulea ai le hyperglycemia mulimuli ane i le togafitiga o le mono-insulin.

Sulfonylurea tapenapenaga.
Faailoga autū i le tofiaina o le faʻaitiitia o le sulfonylurea preparations (PSM) o:
1) le leai o se taui mo le gaosiga o le gaʻo i gasegase ma le NIDDM faatoa maua i tua o togafitiga o meaʻai ma faʻamalositino,
2) NIDDM i tagata e masani pe mamafa i tulaga na maua ai le taui mo le gaʻo gaʻo gaʻo ma le tofiaina o le inisalini i se fua o le sili atu i le 20-30 iunite. i le aso.

Uiga e faavae i le filifiliga a PSM:

  • malosi i totonu o le maʻisuka
  • saoasaoa o le amataina o gaioiga
  • umi o le gaioiga
  • metabolism ma le faʻamalositino,
  • Aafiaga lelei ma aʻafiaga
  • tausaga ma le mafaufau o le tagata maʻi.
Tuutuuga e tatau ona e iloa ina ia mafai ai ona faʻaaoga saʻo fualaau o le CM:
1. O le PSM e le aoga i tagata gasegase e leai se faʻafitauli poʻo se atoa o le leiloa o le B-cell.
2. Mo mafuaʻaga e le o manino, i nisi o tagata gasegase ma le NIDDM, PSM e le faʻaalia o latou aʻafiaga faʻapitoa.
3. Aua le suia le PSM togafitiga, ae faaopoopo i ai. O a latou togafitiga e le aoga pe afai e le amanaiaina le meaai.

START OF THERAPY MA SULPHYL UREA DRUGS
1/3 - lelei tele
1/3 - lelei lelei
1/3 - le lelei le aoga

I le mavae ai o le 5 tausaga o togafitiga, e tusa ma le 50% o tagata mamaʻi mai le vaega 1 ma le 2 o loʻo i ai pea se tali lelei i le aveina o fualaau oona.

Feagaiga faʻamaonia i le tofiaina o PSM:
1) o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka, maʻi suka pancreatic,
2) le maitaga ma le lactation,
3) ketoacidosis, precoma, coma o le hyperosmola,
4) faʻasesega e faasaga i le talaaga o faʻamaʻi pipisi,
5) le faʻamaualuga ile sulfonamides,
6) faʻasolosolo i le maʻi maualuga o le hypoglycemia i tagata gasegase ma le ate ma le fatu fatu fatu,
7) faʻalavelave faʻapitoa tau taotoga.

O faʻasologa faʻasagaga o cerebral atherosclerosis, dementia, ava malosi.

Le faiga o le gaioiga a PSM. O faʻamatalaga o le sulfonylureas o loʻo i ai le faʻaititia o le suka ona o le pancreatic ma le extrapancreatic action.

  • O le aafiaga o le pancreatic e aofia ai le faaosofiaina o le faʻasaʻoina o le inisalini mai le peta beta ma faʻaleleia lona faʻasolosolo, toe faʻaleleia le numera ma le faʻalogoina o tali peta cell i glucose. Sulfanilamides e faʻaaogaina le malosi o le insulinotropic e ala i le tapunia o alalaʻau o le potassium e faalagolago i le ATP, lea e oʻo atu ai i le vevelaina o sela, le afaina o ions calcium i le cell B, ma le faʻateleina o le insulin. Sulfanilamides e fusifusia i sitaili e pei o le talipupuni i luga o le cell B. O le faʻamalosia o le faʻamalosia o ituaiga sulfonylurea o loʻo fuafuaina ai le gaioiga o le insulin-stimulating activity.
  • Galuega faʻapitoa
I. Atonu e fesoʻotaʻi ma le faʻataʻitaʻiga.
1. Malosiaga o le faaosofiaina o le felauaiga o kulukose i le tui o le insulin ma le musika o le skeletal ma le tino.
2. Vaʻaia o le inisalini e faʻatautaia le felauaiga o felauaiga.
3. Vaʻaia o le inisalini-faʻasalalauga faʻasalalau o le faʻaogaina o le glycogen.
4. Vaʻaia o le insulin-faʻataʻitaʻiina le lipogenesis.

II. Masalo e fesootaʻi atu i gaioiga faʻasalaga.
1. Faʻaauau le faʻaaogaina o le ate.
a) le faateleina o le fructose-2.6 diphosphate,
b) faaosofia o le glycolysis,
c) faʻamalolo o le gluconeogenesis.
2. Faʻatonuga i le musele maso.
a) siitia le femalagaaiga o amino acids,
b) le faateleina o le fructose-2,6-diphosphate.
3. Taofiga o le insulinase.

III. E ono le aʻafia ai i aʻafiaga a antidiabetic.
1. Faʻaauau le faʻaaogaina o le tino.
a) faʻasagaina o le 3 "-5" le faʻasologa o le AMP ma le taofiofia o le lipolysis.
2.Faʻaaogā faʻamalosi i le myocardium.
a) faʻatupulaia le maliliega ma le faʻamalosia o le okesene, faʻateleina le glycogenolysis,
b) se faʻaitiitia o le glycolysis, o se faʻaitiitia o le gaoioiga o le phosphofructokinase.
3. Faateleina o le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o le faʻamalosia o le plasminogen i sela o le endothelial.

Pharmacokinetics o sulfonamides. O sauniuniga o Sulfonylurea o vai vaivai ia. Latou te fusifusia faʻamalosi i proteins (sili atu i le 90%), e paʻu i le ate ma faʻamalosi e gaʻo po o le manaʻoga. E i ai ni eseesega faʻalauiloaina i le gaogao, faʻaleagaina ma le faʻamaʻalogaina i le va o sui eseese o lenei vaega o vailaʻau (faʻaʻamau 1).

Laulau 1.
Pharmacokinetics o sulfonylureas.

Fualaau e suia ai le aafiaga o PSM.
1. Faʻaleleia le gaioiga o le hypoglycemic o le PSM, e ala i le suia o latou vailaʻau mo togafitiga:

  • ufiufi
  • salicylate,
  • nisi o fualaau oona.
II. O le i ai o a latou lava gaoiiga o gaioiga:
  • salicylate,
  • guanitidine,
  • MAO inhibitors
  • peta blockers
  • ava malosi
III. CM tagata tetee.
1. Faʻapuʻupuʻu le afa-ola, faʻateleina le metabolism:
  • inu faʻavaʻa
  • rifampicin
2. Faia o le gaioiga o le loto:
  • diuretics (thiazides, furosemide),
  • epinephrine
  • estrogens
  • glucagon,
  • glucocorticoids,
  • indomethacin
  • Isolanide
  • nicotinic acid
  • phenytoin
  • L-thyroxine.
Faʻamatalaga o le suka-faʻaitiitia o fualaau sulfa. I togafitiga faafomaʻi, o vailaʻau o le hypoglycemic sulfonylurea I ma le II o loʻo faʻaaogaina. Tupulaga O aʻu tapenapenaga e tele naua aʻafiaga, ae o le tupulaga II sulfunlamides e sili atu ona faʻalogo i le hypoglycemic i ni nai laasaga ma mafua ai nai faʻafitauli. O lenei mea o loʻo faamatalaina ai le tele o le faʻaaogaina o nei vailaau faʻamalositino i togafitiga faʻapitoa. O faʻatusatusaga o fualaau oona o loʻo tuʻuina atu i le laulau 2. O le fua faʻatatau o le filifilia o le fualaau mo vailaʻau o le hypoglycemral o le maualuga lea o le glycemia, aemaise lava i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai. Ina ia faʻaitiitia le faʻaitiitia o le glycemia postprandial, e fautuaina sauniuniga o sulfonylurea e ave i le 30 minute. ao le i ai. O le tele o fualaau oona e masani ona faʻaluaina faalua i aso uma. O le umi o le gaioiga e le gata e faalagolago i le afa o le ola, ae faʻapea foi i luga o le togafitiga faʻatulagaina - o le tele o vailaau faʻasaina e tuʻuina atu i le tasi fualaau, o le umi o le taimi o le paʻu i lona faʻasalaga i plasma, ma le umi o lona aafiaga.

Laulau 2.
Faʻamatalaga o sulfa fualaau.

FESOASOANI MA LE FAʻAVAEINA O PSM

  • hypoglycemia
  • paʻu o le paʻu (mumusu, erythema, pruritus)
  • gastrointestinal upset (anorexia, nausea)
  • solia o le toto (agranulocytosis, thrombocytopenia)
  • faʻafefiraram-pei tali (faʻaaogaina)
  • hyponatremia
  • gasegase (gaosia cholestatic)
Tolbutamide - peʻapeʻapeʻa, uio.

Faʻataʻitaʻiga. E i ai sona aafiaga o le hypoglycemie pe a faia i le tautala e ala i le faaosofiaina o le pule faanatura o le inisalini e ala i pisapisaia B ma le faateleina o le lagona o le tino i le inisalini. O gaioiga faʻapitoa-pancreatic e faʻamoemoe i le taofia o le gluconeogenesis i le ate ma le lipolysis i le tino. O le maualuga o le suauu e aliali mai ile lava itula ile 1.5 itula, ausia le maualuga pe a uma le 3-4 itula, o le umi o le faatinoga lelei e 6-10 itula. 95% faʻamaonia i pulu plasma, metabolised i le ate. E maua i le Metabolites se mea e vaivai ai le gasegase. O le faʻamalositino e faia e fatugaʻo.

Talosaga. O le muamua aso ole aso e masani ona 1-1.5 g, e fuafua i le maualuga o le kulukose toto. O le togafitiga o le fualaau faasaina e iloa ai e le o muamua atu nai lo le muamua 10-14 aso mai le amataga o togafitiga ma i le leai o se aafiaga o le togafitiga, e mafai ona maua le togi i le 2 g i le aso e le sili atu i le 2 vaiaso mai le amataga o togafitiga.O se isi faʻaopoopoga i le maualuga o le 2 g (sili atu e mafai ona tuʻuina) e le oʻo ai i se faʻaopoopoga. Faatasi ai ma le faʻamamaina o le glucosuria ma le faʻamautuina o le kulukose o le toto, e mafai ona faʻaititia le fua faatatau ile 0.25 - 0.5 g i le afiafi.

I le leai o se taui mo le gaosiga o le gaʻo i totonu o le 4 vaiaso o togafitiga ma le maualuga o tui, o le tofiaina o vailaau sulfonamide o le lona lua o augatupulaga o loʻo faʻaalia, pe, faʻatasi ai ma le maʻisuka ma le gaʻo - tuufaatasiga o le lapopoa ma biguanides.

Carbutamide - Bukarban, na alaga mai.

Faʻataʻitaʻiga. E i ai le aafiaga o le hypoglycemie pe a faʻaalia i le tautala, faʻaosofia le faʻasaʻoina o le inisalini o loʻo aʻafia ai e le B-sel o le tamaʻi motu o le pancreas ma faʻalauteleina le lagona o le gaʻo i totonu o le inisalini. O le i ai o se vaega amino i le fualaau oona e mafua ai le malosi o insulinotropic malosi nai lo lena o le lanu. O le faʻaitiitia o le suka e faʻaalia i le tasi le itula talu ona maeʻa le pulega, ausia le maualuga pe a uma le 5 itula, e oʻo atu i le 12 itula.

Talosaga. Ole fua muamua o le 0.25 g 2 taimi i le aso. O le fua o aso taʻitasi o le carbonbamide i le amataga o togafitiga e le tatau ona sili atu i le 0.75 g. I lenei tulaga, e fautuaina e ave le 0.5 g o le vailaʻau ao leʻi faia le taeao ma le 0.25 ao le i faia le taumafataga o le afiafi. I le le atoatoa o le aoga, o le faateleina o le dose i le 1.5 g i le aso (1.0 g i le taeao ma le 0.5 g i le afiafi) e mafai ona fautuaina e leʻi muamua atu i le 10 aso mai le amataga o togafitiga, ona o le umi o le tali i le tino i le taimi aveina le carbamide. O le maualuga maualuga e le tatau ona sili atu i le 2 g i le aso. Ole tau le lava o le gaosiga o le gaʻo pe a faʻaaoga le fua aupito maualuga o le vailaʻau mo le 4 vaiaso o se faʻamatalaga mo le tofiaina o le sulfonamide o le vailaʻau II.

Faʻataʻitaʻiga. Ole aʻafiaga o le hypoglycemism e mafua mai i le faʻaosofiaina o le inisalini e siakiina e suauu B. E i ai sona aafiaga faʻapitoa, faʻalauteleina le faʻalogoina o fusi lautele i le inisalini, faʻasaina le gluconeogenesis i totonu o le ate ma le lipolysis i le tino. E vave ona gauai i totonu o le tootoo laitiiti, ausia le maualuga o le hypoglycemic pe a uma le 3-4 itula. O le maualuga o le faʻaauau pea mo le 7 itula, o le umi o le gaoioiga e oʻo atu i le 16 itula. E i ai sona aʻafiaga o le toto.

Talosaga. Ole fua muamua e le tatau ona sili atu i le 0.25 g i le aso. Tele le taliaina - 2 taimi i le aso. Talu ai ona o le vave faʻaalia o le suavai o le tolazamide, o lona togafitiga faʻapitoa ua uma ona faʻamaonia i le vaiaso muamua o togafitiga ma e mafai ona faia le fesuiaiga ole fomaʻi i le 7 aso talu ona amata le togafitiga ma le faʻatulafonoina o le glycemia ma le glucosuria. O le fua maualuga o aso taitasi o le 1.0 g. Pe a faatusatusa i le tolbutamide ma le carbutamide, e tele lona aafiaga o le hypoglycemic; pe a suia le vailaʻau, o le 1.0 g o le carbutamide ma le / poo le tobutamide e tutusa ma le 0.25 tolazamide.

Chlorpropamide - Apothex, diabosis, diabetral.

Faʻataʻitaʻiga. E ui lava i le afa-ola (seia oo i le 35 itula), e vave lava ona gauai. E umi le umi o gaoioiga - e oʻo atu i le 60 itula. E maua i le malosi o le gasegase o le hepatic, o le tino autu o le metabolites e maua ai le gaioiga o le gasegase ma ua faʻateleina e gaʻo. O le faʻasalaga o le plalasma e sili atu ona faalagolago i le faʻaumatiaina e fatugaʻo nai lo le faʻaaogaina. O le amataga o se aafiaga o le hypoglycemist ua matauina i le 2 itula ina ua maeʻa le pulega, ausia le maualuga pe a uma le 4-6 itula.

O se aafiaga faaopoopo o le chlorpropamide o le malosi lea o le gaioiga o le hormonone antidiuretic, lea e mafai ona o faatasi ma le taofia o le ola.

Talosaga. Fai le filifiliga e faia taʻitasi. Ole fua muamua o le aso e tatau ona le sili atu i le 0.25 g, se tasi fua, i le taimi o le keke. I le maualuga o le hyperglycemia ma le glucosuria, o le le aoga o togafitiga muamua ma isi sulfonamides, e mafai ona faatonuina le 0.5 g i le aso, ma tasi foi, i le taimi o le aoauli.

Mo tagata mamaʻi e sili atu i le 65 tausaga le matutua, o le fua muamua e 0.1 g i le aso, o le maualuga e oʻo i le 0.25 g i le aso ona o le faʻaitiitia o le excretion. Puleaina o le glycemia ma le glucosuria e faia pe a uma le 3-5 aso mai le amataga o togafitiga. I le tulaga o le le atoatoa o le metabolic effect, e mafai ona faateleina le fua ile 0.5 g i le aso.

Ina ia aloese mai le fuaina o fualaau faasaina, i tulaga uma e maua ai le taui o le metabolism, o le fua o le chlorpropamide e fautuaina ina ia faaitiitia e le 0.1 g i le aso, i lalo o le puleaina o le glycemia. O le aafiaga malosi i le gaioiga o le hormones antidiuretic e mafai ai ona faʻaaoga le chlorpropamide i le togafitiga o le maʻisuka insipidus. Masalo o lona tofiga ma le feteenaʻi i le gaioiga a le adiurecrin ma le le faapalepale i isi fualaau o le pituitary gland. Ole fua ole toesea o le gasegase o le metabolism e le tatau ona sili atu i le 0.1 g i le aso.

I tulaga uma o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina (sili atu ma le 5 tausaga), o le faʻaitiitia o le faʻalogo i ana galuega e atiaʻe ai.

Glibenclamide - daonil, manninil, uuglucon, glucobene, siakia, vailaʻau.

Faʻataʻitaʻiga. E i ai le faʻalauiloa o le pancreatic ma le extrapancreatic effect. O le aafiaga o le hypoglycemies e mafua mai i le faaosofia o le inisalini - o le faʻaleleia o lana pule faʻanofo mai le insulin-containing granules o le beta cell ma faʻalauteleina le lagona o suauu peta i le kulukose, faʻateleina le numera ma le lagona o le inisalini receptors, faʻapea foi le tikeri o le inisalini i le kulukose ma sosoʻo taula. Glibenclamide e faʻaleleia lelei mai le gastrointestinal tract. O le amataga o le aafiaga o le hypoglycemous e mataituina i le 40 minute i le maeʻa ai o le pulega, o le maualuga o le maualuga e oʻo i le 2 ma tumau ai mo le 6 itula, o le umi o le gaoioiga e 10-12 itula. O le malosi e fusifusia ai i masini o plasma e faaumiumi ai le aafiaga o le fualaau faasaina, ae o se afa-afa-ola - e oo atu i le 5 itula, e mafua ai ona maualalo le vevela. O loʻo faʻafefiloi i le ate, faʻasolo i le talo ma le urine i le tulaga o le gasegase gasegase.

O foliga o loʻo i luga o le gaioiga a le glibenclamide, faʻamalamalamaina o le fualaau o le filifiliga i togafitiga o le maʻisuka ituaiga II. Ole fua muamua ole 5 mg i le taeao poo le 0.25 mg i le taeao ma le afiafi. Le siakiina o le gaosiga o le gaʻo - pe a uma le 5-7 aso ma, pe afai e tatau ai - faʻateleina le fualaau ile 0.25-0.5 mg i le vaiaso i le maualuga (20 mg). E tatau ona maitauina o se fualaau o le sili atu i le 15 mg i le aso e le faʻateleina ai le aafiaga o le hypoglycemic. Ole taimi o le pulega e 1-2 taimi i le aso ma e faalagolago i le fua ole aso: ole aoga o le metabolic control i tua o le 5 mg / aso, ave 1 le taimi i le taeao, e mafai ona tufatufa faasolosolo ile 10 mg i le 2 toese i le taeao ma le afiafi, pe afai e tatau ona faaaoga 15 mg i le aso, e fautuaina e faʻaaoga le 10 mg i le taeao ma le 5 mg i le afiafi, pe a faʻaaoga le dose aupito maualuga o aso taitasi e 20 mg, e vaevaeina i le 2 inumaga.

I le leai o se taui mo le 4-6 vaiaso, o faʻamalosiga faʻatasi ma le sulfonylurea o aʻafiaga o le faʻaluaina lona lua o le isi kulupu, faʻateleina poʻo le inisalini togafitiga e mafai.

Glipizide - glibenesis, minidiab.

Faʻataʻitaʻiga. O le vailaau faʻasaina o loʻo faʻalavelaveina ma gaioiga faʻapitoa. O loʻo i ai le aʻa i lalo o le suka ona o le faʻaosofia o le manava o le inisalini ma le faʻalauteleina o le faʻalogona o suauu palatini o B i glucose. I le faʻaopoopoga o le tino, e faʻaleleia le malosi o le atigipusa o le inisalini i totonu o sela o le ate ma le muso. E i ai sona aʻafiaga faʻapitoa i le tino, faʻaleleia galuega fibrinolytic ma faʻalavelaveina le faʻalauteleina o le platelet. E vave ona gauai i totonu o le manava, e maua ai le amataina o le malosi o le suka i le 30 minute pe a uma ona faʻafefiloi. E maualuga le maualuga o le tausiga pe a maea le 1.5 itula, o le umi o le gaoioiga e 8-10 itula. O le fualaau faasaina ua vave ona alu i le vailaau i le ituaiga o gasegase e leai ni galuega.

Ole fua muamua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka fou e le tatau ona sili atu i le 7.5 mita i le 2-3 inumaga.O le isi faʻaopoopoga o le tui e faia i lalo o le puleaina o le glycemia pe a ma le 5-7 aso. O le maualuga aupito tasi o le 10 mg, aso - 20 mg. E i ai lipoti o le mafai ona faʻaaoga le 30 mg i le aso e aunoa ma le faʻaalia o aʻafiaga, ae peitai, o se faʻaopoopoga o le fualaau e le o faʻatasi ma le faateleina o le faʻaitiitia o le suka.

O le glipizide e mafai ona faʻaaogaina faatasi ai ma isi mea e maua mai le sulfonylurea.

Faʻataʻitaʻiga. E i ai sona faʻalavelave faʻapitoa ma faʻapitoa. E ala i le faʻaaogaina o le hypoglycemic effect, e latalata i le gliclazide ma e mafai ona faʻaleleia le vaega muamua o le manava insulin. O foliga o lenei fualaau faasaina e vave ma faiva, o le excretion e sili ona manaia i le intestine (95%), lea e mafai ai ona faaaoga i le togafitiga o tagata gasegase ma le NIDDM ma le fatu fatuga. E vave ona gauai, o le amataina o aafiaga o le hypoglycemie i le mavae ai o le 40 minute, maualuga le maualuga - pe a uma le 2 itula, afa-ola - 1.5 itula. O le umi o le gaoioiga galue e 6-8 itula. E pei lava o isi suka o le sulfonamides o le II augatupulaga, e afaina ai le mauaina o inisalini ma faʻaleleia le fegalegaleaiga o le atigipusa i totonu o siama, faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le ate, muso ma le liʻo le lipolysis.

Ole fua muamua ole 30 mg 1-2 taimi i le aso. I le leai o se aafiaga, e siitia le fualaau ile 5-7 aso i se maualuga, e 120 mg. O le fualaau faasaina e ave i le 30-60 minute. Aʻo le i ai taumafa, o le taimi ole pulega 2 taimi i se fualaau o le 60 mg, pe'ā faʻaaogaina ni atopaʻu tetele - 3 taimi ile aso.

E mafai ona faʻaaogaina i tagata matutua ona o le maualalo o le aʻafia o le hypoglycemia. Glurenorm e le faʻaleagaina le membranes dialyzer ma e mafai ona faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le gasegase tumau.

Na matou iloiloina le aafiaga o le fualaau faasaina i le lipid ma le carbonabate metabolism i le 25 na gasegase ma le NIDDM faatoa maua. Faʻatasi ma le talaaga o le togafiti, o le faʻaleleia atili o le galuega faalilolilo o suauu pancreatic B na maitauina. O lenei aafiaga o le fualaau faasaina na sili ona faalauiloaina i le 12 vaiaso o togafitiga: i le tali atu i se mea e maua mai ai meaʻai, o le C-peptide secretion na ausia ai le tau aofai e 211% pe a faatusatusa i le 245% i le vaega maloloina. Mo le 120 minute o le hyperinsulinemia faifaipea na matauina i le suega o le mamafa o mea taumafa, lea na faailoa mai ai le tumau o le tui o le inisalini.

O le aafiaga o le hypocholesterolemic o le gutu o le glurenorm ua aliali mai lava i le vaiaso lona 6 o le suʻesuʻega: ua faaitiitia le maualuga o le cholesterol e pulea ai tulaga faatauaina, aemaise ona o le VLDL cholesterol (o le faaitiitia o lenei faailoilo e 30% o le tau muamua). E tatau ona maitauina o tagata gasegase e maualalo le maualuga o le cholesterol (itiiti ifo i le 250 mg / dl) na faʻaalia ai le siitaga o le HDL cholesterol / cholesterol - HDL cholesterol mai le 0.25 i le 0.40, lea na faʻaalia ai se faʻaleleia atili i le faiga o felauaiga i le cholesterol i le taimi o le togafitiga faʻatasi ai ma le manulele ( tab. 3). O le aafiaga o le fualaau faasaina i luga o le apoprotein o le fesuiaiga na fesuiaʻi: talu ai ua faaitiitia e le 6% i le ono vaiaso o le togafitiga, o le maualuga o le atherogenic apoprotein B na ausia lona uluai tau i le vaiaso lona 12.

Laulau 3.
O faʻamatalaga o le lipid ma le apoprotein faʻamatalaga i tagata mamaʻi ma le NIDDM faatoa maua ua togafitia i le glurenorm i le vaega ma le cholesterol muamua o le 250 mg / dl.

Suesue
faailoga
laasaga
suʻesuʻega
XC
mg / dl
TG
mg / dl
XC
HDL
mg / dl
XC
VLDL
mg / dl
XC
LDL
mg / dl
Apo A 1
mg / dl
Apo v
mg / dl
Apo B /
Apo A 1
XC
LDL /
HDL cholesterol
XC
HDL /
Apo A 1
1. i le mavae ai o le 3 vaiaso.
taumafa
273,2+/-
20,7
100%
206,5+/-
13,7
100%
38,7+/-
3,4
100%
41,3+/-
2,2
100%
193,2+/-
25,6
100%
137,8+/-
6,8
100%
126,0+/-
12,1
100%
0,9+/-
0,1
100%
5,1+/-0,70,3+/-0,02
2. i le mavae ai o le 6 vaiaso.
togafitiga
227,3+/-
11,9
83%
120,7+/-
33,1
58%
41,7+/-
2,9
108%
23,9+/-
6,6
58%
161,7+/-
13,2
84%
131,8+/-
4,2
96%
100,0+/-
16,5
79%
0,8+/-
0,1
89%
3,9+/-0,20,3+/-0,02
3. i le 12
vaiaso togafitiga
239,7+/-
7,7
88%
145,0+/-
42,1
70%
44,3+/-
4,4
114%
28,9+/-
8,5
70%
166,3+/-
11,8
86%
141,5+/-
7,4
103%
131,2+/-
11,6
104%
0,9+/-
0,1
100%
3,9+/-0,40,3+/-0,02
toetoe
foliga maloloina
205,4+/-
0,3
100,7+/-
0,5
50,9+/-
0,1
20,1+/-
0,3
134,4+/-
0,3
143,0+/-
4,0
117,0+/-
3,0
0,8+/-
0,1
2,6+/-0,20,3+/-0,01
P Insulin Therapy NIDDM

Ole togafitiga o insulin e avea pea ma tulaga sili ona feteenai o togafitiga o gasegase ma le NIDDM. O le mafuaaga lenei, i le tasi itu, i le le lava o se manatu autasi e faatatau i le oleiology ma le pathogenesis o le NIDDM ma le felafolafoaiga faifaipea e uiga i le mea e tupu ai muamua - i le maualuga o le inisalini poo lona gaioiga i le tulaga lautele, e talafeagai le togafitia o tagata mamaʻi ma le hyperinsulinema ma le inisalini, i le isi itu, e leai ni taʻiala mo le faʻamautinoa le aoga o lenei ituaiga togafitiga.

E i ai tulaga e faigofie ai ona talanoa e uiga i le manaʻoga e faʻamalosia le inisalini i se taimi umi pe mo sina taimi.

O le togafitiga o le inisalini umi mo le NIDDM ua faʻaalia mo:

  • ei ai faʻamaoniga i le tofiaina o sulfonylureas ma biguanides,
  • tulaga muamua poʻo le lua faʻasaga i le suka-faʻaitiitia o fualaau o le sulfonamide,
  • ogaoga faigata o le maʻisuka (maualuga o le retinopathy, maʻi tigaina o le gataifale, aemaise lava lona tiga tiga, nephropathy).
O le sini o le ausia lea o le tulaga talafeagai o le pulea lelei, lea ua fuafuaina e amanaʻia le tausaga o le maʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi, le lamatiaga ole inisalini togafitiga. O le saogalemu o le pulea o le sini lea o le togafitia o tagata gasegase i le NIDDM i luga atu o le 70 tausaga le matua ma se soifuaga e itiiti ifo ma le 10 tausaga, faatasi ai ma le ogaoga o le macroangiopathy, i le i ai o faigata i le siakiina ma le mataituina (mea e ono lamatia ai le inisalini). O le maualuga o le maualuga o le pulea o le glycemic e fautuaina mo tagata mamai e 50-70 tausaga ma se soifuaga o le ola i le sili atu i le 15 tausaga, faatasi ai ma faailoga muamua poo le mautu o micro-macroangiopathy. O le maualuga o le maualuga o le pulea e tatau ona maua i tagata gasegase ei lalo ifo o le 50 tausaga le matua, faatasi ai ma ni faailoga o ni neuropathy matuia poo le toe maualalo o le retinopathy.

O faʻamatalaga mo togafitiga lē tumau mo le inisalini mo NIDDM e faapenei:

  • taotoga faʻapitoa faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi lautele,
  • togafitiga o le corticosteroid,
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi o se ituaiga faʻamaʻi ma fiva, maʻi faʻalavelave poʻo le atuatuvale, e mafua ai le faateleina o hormones contrainsular ma le manaomia mo le inisalini,
  • Malabsorption ona o le faaumiumi o le faʻaaogaina o vailaʻau oona i le hypoglycemic,
  • le manaʻoga e ausia le faʻamaonia ma faʻamaoniga manino o le le lava o le insulin (polyuria, galala, gau le mamafa) poʻo faailoga o le neuropathy matuia.
E tusa ai ma le Consensus a le Europa, o le inisalini e tatau ona faʻamautuina "e le o vave ma e le tuai" e aloese mai ai i le hyperglycemia ma faʻamaʻi oʻooʻo o le maʻisuka, lea e mafua mai i le le mautonu masani i le gaʻo, lipid ma le protein metabolism. O se tasi o mea e manaʻomia mo le amataina o togafitiga o le insulin o le maualuga o le glycemia, lea e vaevaeina i vasega e fa:
  • 110-140 mg%,
  • 141-200 mg%,
  • 201-240 mg%,
  • sili atu ma le 240 mg%.
I le glycemia e sili atu ma le 240 mg%, o le togafitiga o le inisalini e fautuaina i taimi uma. I isi tulaga, o le iloiloga o le tele o uiga e fesoʻotaʻi ma le tagata maʻi e manaʻomia aʻo lei foia le fesili o le amataina o togafitiga. O nei uiga: mamafa o le tino (masani, mamafa ma le mausali, mamafa ma le tuputupu aʻe), faʻataʻitaʻiga o le ola, le i ai, natura ma le mamafa o faʻamatalaga o myco- ma macrovascular poʻo le neuropathy, toilalo o togafitiga muamua, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi tigaina lea e aʻafia ai le insulin.

I le tulaga o masalosalo e uiga i le aoga o le togafitiga o le inisalini, e tatau ona faʻamaonia le faʻaitiitia o le galuega failautusi a insulin o suauu B ile tali i le faʻaosofia e le glucagon. Ole suʻega e le mafai ona faʻataunuʻuina ile talaaga o le faʻasalaga o le maʻisuka, talu ai ona o le hyperglycemia o loʻo i ai se aafiaga tiga i luga ole sel o B. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu leaga i le tali faalilolilo i le faʻaosofia. Mo ni nai aso, o le togafitiga o insulin mo le faʻasaʻoina o le le atoatoa o le metabolic o le a le aafia ai le maualuga o le C-peptide i le taimi o le suʻega. Iloiloga o le suega o le glucagon (1 mg o le glucagon ma le suʻesuʻeina o le C-peptide levels muamua ma le 6 minute i le maea ai o le tui): anapogi C-peptide maualuga i luga atu o le 0.6 nmol / L ma sili atu i le 1.1 nmol / L i le maeʻa ai o le faʻaalia lava galuega failautusi. O le maualuga o le C-peptide-glucagon-stimulated plasma o le 0.6 nmol / L pe itiiti foi e taʻu mai ai le manaomia o le inisalini. Ae ui i lea, o le suega glucagon e le faatagaina ai i tatou e faʻamasino le tikeri o le faʻamalosia o le inisalini. O lona uiga, e ui lava i le i ai o le gaosiga o le inisalini, e mafai ona talafeagai le togafitiga o le inisalini.Ole tui i le suega o le kullucagon: pheochromocytoma, maualuga maualuga o le toto.

Laʻasaga mo le Faʻaleleia o Inisalini mo le NIDDM. O faʻafitauli faʻapitoa e faʻaalia ai, ina ua maeʻa le umi o le togafitiga o le sulfanilamide, o se taimi umi lava o le togafitiga o le inisalini e manaʻomia e faasaʻo ai faʻafitauli o le tino, aemaise le dyslipidemia. O se tuufaatasiga o sauniuniga o le inisalini sili ona faamamaina o meaola manu ma insulin o tagata mo galuega uumi ma le gaioiga e masani ona faʻaaogaina (faʻaʻamau 5). I le faaopoopo atu i le tulaga e manaʻomia ai le umi o le falemaʻi, o maʻi ma le NIDDM e aunoa ma le oona e mafai ona tuʻuina atu ile inisalini ile faʻataʻitaʻiga ile lua taimi. E masani lava, e faia le inisalini aʻo leʻi faia le taeao ma le 'aiga o le afiafi. Ole fua muamua o le insaline basal e fuafuaina mai le fuafuaina o le 0.2-0.5 iunite / kg o le mamafa, mulimuli ane faasaʻo mo le anapogi glycemia (1 le inisalini mo le 1.1 mmol / l, e sili atu i le 7,7 mmol / l). Afai e manaʻomia, o le inisiua lona lua o le basal insulin e mafai ona toe faʻaleleia i se taimi mulimuli ane (22.00). Ole fua ole inisalini pupuu e fuafua ile fua ole 1 iunite. mo uma 1.7 mmol / L o le postline o le glycemia i luga aʻe o le 7.8 mmol / L (J.A. Galloway). I mataupu faigofie, o faʻatasi sauniuniga o inisalini ma se fua faatatau tumau o le inisalini umi umi ma le puupuu e mafai ona faʻaaogaina.

Laulau 5.
Polokalame insulin.

Igoa o fualaau faasainaSpecies faapitoaNatura o gaoioiga (itula)
le amatagamaxaofaʻi taimi.
12345
Laititi o sauniuniga o inisalini
Faʻapitoa
Actrapid FM
Vaʻaia le Ipu a le Lalolagi (penfill)
Alt-N-Insulin
Velosulin (penfill)
Faaulu
Insuman Rapid FM
Laʻau Ipu a le Lalolagi (susfill)
Iletin e le aunoa
Iletin masani II
Maxirapid BOC
N-inisalini
N-Inisalini (penfill)
Hoorap (penfill)
Humulin R
puaa
tagata
tagata
tagata
tagata
puaa
tagata
tagata
fefiloi.
puaa
puaa
tagata
tagata
tagata
tagata
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,3
0,3
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
2-3
1-3
1-3
2-3
1-3
2-3
3-4
3-4
2-3
2-3
2,5-5
1-2
1-2
2-3
1-3
6-8
6-8
6-8
6-8
5-8
6-8
6-8
6-8
6-8
6-8
7-8
5-8
5-8
6-8
5-7
Polokalame ole inisalini ole taimi
Insuman-Bazal
Atumotu Insuman Basal (penfill)
I totonu
Faʻatonu
Faauluulu (penfill)
Tape
Tape VO-S
Monotard MK
Monotard FM
Protafan FM
Protafan Ipu a le Lalolagi (penfill)
Semilent MK
Semilent VO-S
Huminsulin Bazal (NPH)
Humulin N (isophane)
Humulin L
tagata
tagata
fefiloi.
tagata
tagata
palu + fefiloi.
puaa
puaa
tagata
tagata
tagata
puaa
puaa
tagata
tagata
tagata
0,5-1,5
0,5-1,5
1,5-2,0
1,0-1,5
1,0-1,5
1,5-2,0
2,0
1,5-2,0
2,0-2,5
1,0-1,5
1,0-1,5
1,5-2,0
1,0-1,5
0,5-1,0
1,0
2,5-2,0
8-10
8-10
8-16
4-12
4-12
8-16
6-12
8-12
7-15
4-12
4-12
6-8
4-7,5
2-10
2-8
4-16
20-22
20-22
20-22
16-24
16-24
20-22
24
18-24
18-24
16-24
16-24
8-12
8-12
18-20
18-20
24
Lapataiga o le inisalini umi
Ultralente
Ultralent BOC
Ultratard FM
Humulin U
lafumanu
puaa
tagata
tagata
6-8
1-3
3-4
3
12-18
12-17
8-24
3,5-18
24-26
24-30
24-28
24-28
Faʻafefiloi o sauniuniga inisalini
Depot-H15-Insulin (15/85) *
Depot-N-Insulin (25/75)
Musumusu Insuman-Comb Cup (50/50)
Musumusu Insuman-Comb Cup (50/50) (penfill)
Musumusu Insuman-Comb Cup (25/75)
Pulu Ipu a le Lalolagi (Insuman-Comb Cup) (25/75) (penfill)
Insuman-Comb Cup World Cup (15/85)
Musumusu Insuman-Comb Cup (15/85) (penfill)
Mikstard World Cup 10 (10/90) (penfill)
Mikstard World Cup 20 (20/80) (penfill)
Mikstard World Cup 30 (30/70) (penfill)
(Actrafan Ipu a le Lalolagi)
Mikstard World Cup 40 (40/60) (penfill)
Mikstard World Cup 50 (50/50) (penfill)
Humulin M1 (10/90)
Humulin M2 (20/80)
Humulin M3 (30/70)
Humulin M4 (40/60)
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata

tagata
tagata
tagata
tagata
tagata
tagata

0,5-1
0,5-1
0,3-0,5
0,3-0,5
0,5-1,5
0,5-1,5
1,5
1,5
0,5
0,5
0,5

1-6
3-6
3-5
3-5
4-6
4-6
4-8
4-8
2-8
2-8
2-8

11-20
12-18
12-14
12-14
14-16
14-16
18-220
18-20
12-24
12-24
12-24

* i puipui e faailoa ai le fua faatatau o le inisalini puupuu ma le gaioiga fai

Peitaʻi, o le faʻatinoga ua faʻaalia ai o le ausia lata ane-poo le faʻasolosolo faʻatasi ma le NIDDM e masani lava o se sini faʻamaonia. E na o le 10-20% o tagata gasegase i tua atu o le faaluaina tui o inisalini ei ai le maualuga o le kulukose toto e fautuaina e le NIDDM Policy Group. O lenei galuega e sili ona faigata i le umi o le taimi o le faamai ma le atinaʻeina o le malosi o le lua sulfamide. Tele tui inisalini i se taimi puupuu pe umi, o le mea sili ona manaia. O le lelei o lenei ituaiga o togafitiga o le inisalini o le tufatufaina saoloto lea o taumafataga, vave ma sili atu le lelei o le puleaina ole tino. O lenei ituaiga o togafitiga e faʻaaogaina ai faʻafitauli faʻapitoa o togafitiga o le NIDDM, faʻaopopo i ai, o le vave sili ona aoga ma sili atu ona lelei le puleaina o le faʻafitauli o le "hyperglycemia - glucose toxicity - faʻamalosia o le inisalini - hyperglycemia".O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le kulukose i le ate ma le faʻaleleia o le kulūkose e ala i le taʻaloga o le tino, e le gata i le faʻaogaina o le puupuu ma le umi o le faʻaaogaina o le faʻamalosia o le inisalini e faʻatautaia i tagata mamaʻi ma le NIDDM. I le taimi lava e tasi, o le tolu vaiaso o le togafitiga o le inisalini e sili ona lauiloa ma faʻaauau pea ona faia pe a uma le faʻamaloloina o le inisalini: o le faʻaitiitia o le gaosiose gaosia e le ate i le 32-75%, o le faʻalauteleina o le faʻaoga o le kulukose lautele e 70%, ma le faateleina i le 2 itula le inisalini tali i le kulukose i le 6 taimi. O se faʻalavelave taua i le faʻaaogaina o lenei faiga o le hyperinsulinemia masani, e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le atherosclerosis. Pasene ma le postpostrand hyperinsulinemia o le taunuuga le mafaamatalaina o le tele o suʻesuʻega na iloiloina ai lenei tulafono o le inisalini togafitiga faʻatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le St. IRI, poʻo le faʻaaogaina o se fusi paʻu. Ae ui i lea, o le fesili e le o manino pe o le hyperinsuline e mafua mai i le puleaina o le inisalini oona e tutusa lava le tulaga lamatia mo le atherogenesis e pei ona maualuga le maualuga o le insulin i tulaga o tagata mamaʻi ma le NIDDM.

I lenei tulaga, e foliga mai e manaia le iloiloina o le aafiaga o le togafitiga o le inisalini malosi i luga o le atherogenic pito i tua o le lipid metabolism. E tusa ai ma tusitusiga, o le faʻasalaga faifai pea o le inisalini e mafua ai ona fesuiaʻi le antiatherogenic i le plasma lipoprotein spectrum i tagata gasegase e maua ai le NIDDM: o le maualuga o le VLDL ma le triglycerides ua faʻaitiitia. Suesuega o le aoga o le piriota (3 vaiaso) ma le umi (12 vaiaso) togafitiga malosi ile inisalini i tagata mamaʻi ma le NIDDM ma le "togi lua" mo PSM na faia i totonu o la matou falemaʻi (L.P. Ivanova, 1994, V.Z. Topchiashvili, 1995), na faʻaalia ai le mafai ona faia se faʻataʻitaʻiga sili ona lelei o le atherogenic dyslipidemia: faʻaitiitia o faʻamaʻi, cholesterol, LDL ma le VLDL cholesterol, toe faʻafoisia le fua masani o apoproteins plasma.

Faʻafesoʻotaʻiga faʻatasi ma insulin / PSM. I le amataga o le 80, o le fiafia ile tuufaatasiga o togafitiga ma le inisalini ma sulfonamides na matua faateleina lava e avea o se isi itu i le insulin monotherapy i tagata gasegase ma le NIDDM ma le "togi le lua" mo PSM. O le mafuaaga autu mo lenei ituaiga togafitiga o mea nei:

  • o le insulin malosi e faaosofia e sulfonamides e ave saʻo i le ate,
  • laiti tootoo o le inisalini e manaʻomia i le taimi o togafitiga faʻasolosolo e le faʻapogai ai i le hyperinsulinemia,
  • o le lamatiaga o le hypoglycemia mo tagata mamaʻi ua faaitiitia,
  • lagona lelei i le PSM i maʻi i le amataga o le "tulaga lua le manuia" ua toe faʻaleleia
  • O le faʻaosoosoina o le onosaʻi mo le togafitiga o le inisalini e faʻaleleia ai se tasi o tulafono o inisalini tui.
O le tele o tusitala e taʻu mai le aafiaga o le faʻamalosia o togafitiga i le faateleina o le manava o le inisalini. O le faiga o le "faafouga" o le leiloa o aafiaga o sulfonamides i tagata mamaʻi ma le "toilalo lua" e mafua mai i le faateleina o le numera o le resulinant cell receptors, o le faaleleia o le faaaogaina o le kulukose, ma le faaitiitia o le galucose gaosi, e lava le faaitiitia o le hyperglycemia ma faaitiitia ai le aafiaga o le togi o le kulukose i seta maua le malosi e tali atu ai i sulfonamides. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o le inisalini ma sulfinlamides e tatau ona mafua ai le faʻaitiitia o le faʻasalalau o le inisalini i le tutusa poʻo le faʻaitiitia o le glycemia, ona o le maualalo ifo o le insulin. Ae ui i lea, o se meta-iloiloga o tusiga na tuʻufaʻatasia i le suʻesuʻega o le aʻafiaga o le faʻasologa faʻataʻitaʻiga na faʻaalia ai le tele o faʻamatalaga i luga o le faʻasaoina o se maualuga o le inisalini saoloto e le o le talaaga o lenei ituaiga togafitiga. O le mea lea, o le faateleina o togafitiga o le inisalini e foliga mai o le a totogi ai se faaitiitia o le tui o le inisalini, e faaitiitia ai le ono mafai ona faaitiitia le inisuamia i tagata mamaʻi ma le NIDDM.

E leai se maliega i luga o aoga o le faʻaaogaina o lenei inisalini faaopoopo faatasi ai ma sauniuniga sulfonylurea. O nisi tusitala fautuaina le faaaogaina o se pulega e tasi o le inisalini umi faaumiumi i se fua faatatau o le 0.2-0.3 iunite / kg ma le fua faatatau o le togafitiga o le PSM, ae le o iloa le aoga o le inisalini i le taeao po o le afiafi. E ui lava o le faʻaofiina o le insalal basal aʻo leʻi moe e mafai ai e oe ona ausia le maualuga o le taofiofia o le gaosiose gaosia e le ate ma faʻamaonia le anapogi glycemia. O a tatou suʻesuʻega pupuu e uiga i le aoga o togafitiga insulin i le faʻatasi ma le PSM ua faʻaalia ai le lelei o le faia o insulin i mea pupuu i luga o le taumafataga i tulaga o le faʻaleleia o le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻaogaina o le kulukose.

E tusa ai ma le H.E. Lebovitz, o le faateleina o le tau o le togafitiga o togafitiga e 30% ma lona eseesega mai le togafitiga o le mono-insulin e faatapulaa ai le faaaogaina o lenei ituaiga o suka-lowering therapy in patients with NIDDM. O togafitiga tuʻufaʻatasi o le inisalini / PSM e tatau ona faʻaaogaina i mataupu o le le lelei o le pulea o le glycemic control ma le lua-taimi pulega ole inisalini ile 70 iunite / aso. pe sili atu i le 1 le iunite / kg. 30% o nei gasegase o le a ausia le faʻaleleia lelei o le glycemic control. O le togafitiga faʻatasi ma le glycemia o le itiiti ifo i le 10 mmol / l ma o aso uma mo le inisalini o le itiiti ifo i le 40 iunite e le faʻamaoniaina.

Mataituina ma le siakiina e le tagata lava ia o le maʻisuka ma le faʻaauau pea togafitiga.
SELF-FAATONU -
O le faavae mo togafitiga manuia, puipuia o le taufaasese ma faigata o le maʻisuka.

Polokalame pulea e le tagata lava ia

  • malamalamaaga o tagata gasegase ma foliga o faʻamatalaga faʻapitoa ma togafitiga o le maʻi,
  • puleaina o mea taumafa
  • mataʻituina le glycemia, glucosuria ma le mamafa o le tino,
  • faasaʻo togafitiga hypoglycemic.
O le atinaʻeina o se faʻatonuga o le pulea e le tagata o ia lava o se tasi lea o elemene taua ile togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o ona faʻalavelave. Fluctuations i le maualuga o le glycemia e faalagolago i le tele o mafuaaga. O lagona, le fuafuaina o le tino faaletino, sese i meaʻai, faʻamaʻi pipisi, popolega - o mea nei e le mafai ona vaʻaia ma amanaʻiaina. I lalo o nei tulaga, e toetoe lava a le mafai ona totogi le maʻisuka e aunoa ma le pulea e le tagata o ia lava. O le tagata maʻi e tatau ona mafai ma mafai ona suʻesuʻe muamua i le glycemia aʻo leʻi maeʻa ona 'ai, i tulaga o gaoioiga faʻale-tino ma se tulaga e le masani ai, ia auiliili lagona faʻaalia, iloilo le faʻamaumauga ma faia le filifiliga saʻo pe a manaʻomia le faasaʻoina o togafitiga hypoglycemic. O le pulea e le tagata o ia lava i le gasegase o le faamai ua maua ai se tulaga maualuga o aoga i mafuaaga ma taunuuga o faaaliga o le maʻisuka, togafitiga togafitiga. E mafai lenei mea pe afai o loʻo i ai se faʻavae lelei ma faʻaleleia le faʻaleleia o tagata toleni tagata aʻoga i falemaʻi ma falemaʻi mo le tausiga o le maʻisuka. O le faʻapipiʻiina o "aʻoga o le maʻisuka" ma nofoaga o aʻoaʻoga o se fesoʻotaʻiga talafeagai i le puleaina o lenei maʻi faʻamaʻi.

E na o le togafiti togafitiga o tagata gasegase ma le NIDDM e faʻaaoga togafitiga, faʻamalositino faaletino, togafitiga o le hypoglycemic and methods of monitoring self-monitoring e mafai ona fesoasoani i le taofia o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka, faʻamalosia le gafatia galue ma faʻateleina le ola o tagata gasegase.

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ua lautele ma e tupu i tagata matutua ma tamaiti. Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin-maʻisitus (NIDDM) e sili atu ona tele ona maua ma o se ituaiga o faʻamaʻi. O tagata e le o inisalini e faalagolago i le maʻisuka ua i ai se suiga o le manava o le inisalini ma le le atoatoa o le lagona o tisipenipuni lautele i le inisalini, o lea vaeluaga ua lauiloa foi o le insulin resistance.

Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin e manaomia le vaavaaiga masani ole togafitiga faafomaʻi ma togafitiga, ona o faigata ogaoga e mafai.

Mafuaaga ma le masini o le atinae

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka, e aofia ai na tulaga le lelei:

  • Vaʻaiga faʻapitoa. O le mea e sili ona taatele ma masani ona mafua ai le maʻisuka tutoatasi tutoatasi i le tagata maʻi.
  • Meaʻai le lelei, faʻavevelaina le gaʻo. Afai e taumafaina e se tagata le tele o laʻau suamalie, meaola gaʻo vave, aʻo iai le tele o meaʻai fila, o loʻo lamatia o ia mo le atinaʻeina o le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka. O le avanoa e faʻaateleina i le tele o taimi, pe a faʻapea o se ituaiga o meaai, o se tagata tausi soifua e taʻitaʻia se olaga faʻagasolo.
  • Faʻaitiitia le lagona o le insulin. O faʻamaʻi e mafai ona tupu i ni auala se tolu:
    • vavaeeseina o le pancreas, lea e le afaina ai le inisalini,
    • faʻasolosolo o fomaʻi lautele e faʻamalosia ai le inisalini, lea e faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le kulukose ma le metabolism,
    • le lelei o le ate.
  • Faigamalaga i le gaʻo gaʻo. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e iu lava ina faʻagasoloina auala o le glucose o auala e le faalagolago i le insulin.
  • Faʻalavelave faʻalavelave ma gaʻo gaʻo. Pe a faʻaitiitia le faʻasolosolo ma faʻaititia le palatini, o le a iai se paʻu o le mamafa o le tino ma le musele maso.

E leai se inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka e amataina lemu. Muamua, o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia, lea na mafua ai ona faateleina le lipogenesis ma le alualu i luma alualu i luma. Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le o iai le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le maualuga o le toto maualuga. Afai e tutoatasi le tagata maʻi mai le inisalini, o ona uiga e malu ma o le ketoacidosis e seasea ona atiaʻe, e le pei o se tagata maʻi o loʻo faalagolago i inisua.

Faʻatau togafitiga

O le faʻasaga i le maʻisuka ua faʻaaogaina ma le fesoasoani o fualaau. O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina o loʻo faia i le tautala. O nei oloa e talafeagai mo tagata mamaʻi e maualalo ile maʻisuka ile maʻi ole insulin. E mafai ona faʻaaoga vailaʻau i le taimi o le taumafataga. O le tuusaunoaga o le Glipizide, lea e tusa ma le afa itula ao leʻi faia se taumafataga. O vailaau mo le le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ua vaeluaina i le 2 ituaiga: muamua ma le lua augatupulaga. O le laulau o loʻo faʻaalia ai fualaau autu ma foliga o le ulufale.

O togafitiga faʻapitoa e aofia ai le inisalini, lea o loʻo faʻatulagaina i se metotia patino. E tatau ona ave e na gasegase oeo loʻo i ai pea i se tulaga faigata. Faʻatasi ma maʻi poʻo le taotoga.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi

O tagata maʻi e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina e fomaʻi. E le faʻaaogaina lenei mea i tagata gasegase e iai faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo iai i le potu maʻi tigaina. O nei tagata maʻi e manaʻomia ona fetuunai o latou ituaiga olaga, faʻaopopo nisi gaoioiga faaletino. O se seti faigofie o faʻamalositino e tatau ona faia i aso uma, lea e mafai ona faʻapalepale le kulūkose ma faʻaitiitia ai le manaʻomia ona faʻaaoga fualaau faʻasaina. O tagata maʻi e leai se inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka e tatau ona mulimuli i le numera o le laulau 9. E taua tele le faʻaitiitia o le mamafa o le tino pe'āfai e iai se gasegase matautia. E tatau ona usitaia ia fautuaga:

  • faʻaaoga faʻamalosi gaʻo,
  • faaitiitia le aofaʻi o gaʻo i taumafa i aso taitasi,
  • faaitiitia le aoga o masima,
  • aloese mai le ava malosi.

Ata faʻaleleia

O le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka o le maʻisuka e sili ona lelei. O faitioga autu a tagata maʻi o:
- faʻalauiloaina o vaivaiga lautele ma musika (ona o le le lava o le gaosia o le malosi, glycogen ma le protein i totonu o maso),
- o le fia inu (i le vaitaimi o le maʻi o le maʻisuka, e mafai e tagata gasegase ona inu 3-5 l ma sili atu le suavai i le aso, e masani ona latou inu tele le vai i le po, o le maualuga maualuga o le hyperglycemia, o le fia inu tele),
- mago le gutu (ona o le faʻamalaina ma le faʻaitiitia o le galuega o fusi vavalo),
- faʻamalosia faifai pea ma le faʻaaogaina i le ao ma le po (e mafai e fanau ona atiaʻe le po i le taimi e le o toe i ai)
- leiloa o mea mamafa (faʻapitoa mo tagata mamaʻi e iai le IDDM ma e leʻi faʻaalia pe ua toesea i le NIDDM, lea e masani ona o mai ma le oona),
- faʻalauteleina le 'ai (ae ui i lea, o le faʻateleina o le faʻamaʻi o le faamai, aemaise lava i le ketoacidosis, o le fiaʻai ua faʻaitiitia),
- faʻapenaina o le paʻu (aemaise lava ile vaega o fafine).

O faitioga ua taua i luga e masani lava ona foliga mai e faasolosolo malie, ae o le IDDM, o faailoga o le maʻi e mafai ona vave vave ona oo mai. E masani lava i tupulaga talavou ma tamaiti, o le suʻesuʻega o le IDDM e muamua faia ma le atinaʻeina o se coma.

O le NIDDM e masani ona maua i se faʻafuaseʻi e ala i le fuafuaina mo nisi mafuaaga glycemia poʻo le suʻeina o urine mo le kulukose (mo se faʻataʻitaʻiga, ao faia se suʻega masani).

Paʻu ma le maso system .

I le vaitaimi o le taufaasesega, o le paʻu vevela, o le faʻaitiitia o lona tauvaga ma le elasticity o uiga ia. O tagata maʻi e masani ona i ai ni paʻu o le paʻu pustular, o le fulufulu oona faifai pea, hydroadenitis. O manua o le paʻu o le tino e sili ona lelei, e tele lava - epidermophytosis o vae. O se taunuuga o le hyperlipidemia, o le xanthomatosis o le paʻu e atiina ae. Xanthomas o papules ma nodules o se lanu samasama, ua tumu i lipids, ma o loʻo i totonu o papa, vaevaega, tulivae ma tulilima, ma puipui. I le ogatotonu o laumata, e masani ona maua ai xanthelasms - lipid samasama samasama. I luga o le paʻu o vae e masani ona mumu-lanu enaena-enaena, ona liua lea i ni mea e vaʻai ai.

I tagata gasegase e iai ni faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka, ae maise lava i le faʻasolosolo i le ketoacidosis, o le rubeosis e atiina ae - o le faʻalauteleina o capillaries o le paʻu ma arterioles ma le hyperemia o le paʻu (faʻamalama o le diabetic) i le vaega o ponaivi alofilima ma alafau.

Na maitauina e tagata maʻi le lipoid necrobiosis o le paʻu. E faʻapipiʻi i luga o vae (tasi pe lua). I le taimi muamua, o lanu mumu-lanu enaena po o samasama samasama po o mea e foliga mai, o loo siosiomia e se tuaoi erythematous o capillaries. O le paʻu i luga o nei eria e faasolosolo malie lava, e avea ma lamolemole, susulu, ma le laiseneina ogaoga (pei o le paʻu). O nisi taimi e afaina ai le vaega o le eleele, faʻalautele lemu, ma tuʻu ai i tua o mea taufaʻailoga. E seasea lava, o vailaʻau e aliali i luga o le paʻu o vae, faʻamalolo e aunoa ma le maʻila pe a mavae le 2-5 vaiaso.

E tele taimi e matauina ai suiga i fao, o le a avea i latou ma mea e pala, palasi, o latou uiga, o lanu lanu samasama.

I nisi o tagata gasegase, o foliga o le Darier granuloma e foliga mai e foliga mai o mea erythematous tusitusi e fusia i totonu o mama ma se pito i luga luga o le ogalaau ma pito. Ole maeʻa lenei o le granuloma pe a maeʻa 2-3 vaiaso, ae masani ona toe foʻi. Vitiligo e masani ona matauina i nisi o maʻi ma IDDM, lea e faʻamaonia ai le natura autoimmune o le maʻi.

O le maʻi suka o le lipipolo o Lawrence, o loʻo taʻua i le lautele o le atrophy o le gaʻo o le gaʻo, faʻamalosia o le inisalini, faʻamaʻi, agaʻi maualuga, hyperlipidemia taua, ma le leai o ketoacidosis, o nisi taimi hypertrichosis, o se faiga e seasea lava.

O le mamafa o le mamafa o le mamafa, o le atrophy musika ogaoga, ma le faʻaitiitia o le malosi o musika o le uiga o le IDDM.

Le faʻaogaina o le tino. O suiga nei e sili ona taua:
- o loʻo agai i luma,
- faʻasolosolo taimi, faʻamaʻi ma le nifo, masani o faʻamaʻi pipisi o se faailoga o le vaivai o le gaʻo (carbohydrate latent), "
- alveolar pyorrhea, gingivitis, stomatitis (e masani lava ona i ai uluaʻi siama, lipine aphthous o le mucosa oral),
- gastritis gasegase, duodenitis ma le faasolosolo faasolosolo malie o le suiga o le tino, o le faaitiitia o le galuega faalilolilo o le manava, lea e mafua mai i le le lava o le inisalini, o se mea e faaosofia ai le gaosia o le gastricinal, le solia o le pulelasi o hormones gastrointestinal and the function of the autonomous nervous system,
- faʻaititia le gaioiga o le gaioiga o le manava, i tulaga sili ona ogaoga - gastroparesis,
- i se tulaga e le masani ai - pepela ulcer o le manava ma duodenum,
- faʻaleagaina o le intestinal: manava manava, steatorrhea (ona o le faʻaititia o le exocrine pancreatic function), i nisi tulaga o loʻo i ai le atinaʻeina o le iniseti enteritis ma le maʻi palatini ma le faʻaogaina o otaota ma le atinaʻeina ole malabsorption syndrome,
- O le faamasefesa o le maʻi (o le maʻi suka) e atiina ae i le 80% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Faʻaaliga masani o le gasegase oona: o le faʻalauteleina o le ate ma le itiiti o lona tiga, o le gase galuega function tests, o le gaioiga secretory-excretory o le ate e tusa ai ma le hepatography radioisotope, o le ultrasound of the fog determines its increase and acustic heterogeneity,
- chelu cholecystitis, o se uiga e fausia maʻa i le gallbladder,
- e masani ona matauina le dyskinesia o le gallbladder, e masani lava o le ituaiga vaalele,
A o laʻitiiti, o le atinaʻeina o le Moriak's syndrome e ono mafai, lea e aofia ai le faʻaleagaina o le ate i le tino o le gasegase, totoina o le tuputupu aʻe, faʻaleleia faaletino ma feusuaiga,

Polokalama cardiovascular. O le maʻisuka fesoasoani i le sili atu o le faʻasoʻatoaga o lipoproteins atherogenic ma le amataga o le atherosclerosis ma le matelaina o le fatu fatu (CHD), lea e tupu i le maʻisuka ile tolu taimi sili atu nai lo le faitau aofaʻi. IHD i tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻi suka i le taimi muamua, e sili atu ona ogaoga, ma masani ona tuʻuina atu faʻafitauli. O le faʻaleleia atili o le atinaʻe o le IHD i tagata mamaʻi ma le NIDDM.

Faʻavae o le gaioiga o le faʻaleagaina o le myocardial O le afaina o le myocardial o le mafuaʻaga lea o le maliu i le 38-50% o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ma o loʻo i ai mea nei e aofia ai ile falemaʻi:
- o le thrombosis o le areto o le coronary e faalua ona matauina i taimi uma e pei ona leai se maʻi suka,
- i le 23-40% o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻavauvau o le faʻaleagaina o le myocardial, o lenei mafuaʻaga ona o le solia o le innervation autonomy o le fatu (maʻi o le "cardiac hypesthesia" na V. M. Prikhozhan),
- o le gaioiga o le faʻaleagaina o le myocardial e sili atu ona ogaoga, talu ai e tele lava ina faigata ona o le le mautonu o le cardiogenic, o le pulmonary embolism, o le anricysm ventricular left, the broken heart of the heart,
- faʻaleagaina o le myocardial e tele lava ina faʻaluaina ma toe fai,
- o le taimi o le faʻasalaga e umi atu ma sili atu ona faigata nai lo tagata e leai se maʻisuka, o le cardiosclerosis mulimuli ane e mafua ai le atinaʻe o le fatu,
- o le tino mai le infarction myocardial i le masina muamua o le 41% e tusa ma le 20% i le leai o le maʻisuka (Rytter, 1985), ma ina ua mavae le 5-6 tausaga - 43-65% ma le 25%, faasologa (Ulvenstam, 1985).

Maʻisuka Cardiopathy . O le maʻisuka cardiopathy ("fatu o le maʻisuka") o le dysstabolic mystardial dystrophy i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i lalo ifo o le 40 tausaga e aunoa ma ni faailoga iloga o le atherosclerosis. I le atiina ae o le cardiopathy o le maʻisuka, gaosiga o le malosi o le malosi, synthesis protein, metabolism electrolyte, elemene i le myocardium, faapea foi ma le manava i totonu o le tino, e taua tele.

O faʻafitauli autu o le maʻi cardiopathy o le maʻisuka o:
- itiiti le manava i le taimi o le faʻamalositino, o nisi taimi o le fatu ma le faʻalavelave i le itu o le loto,
E suia le ECG: lamolemole ma le faʻaleagaina o le P, R, T, faʻaitiitia i le tele o le QRS, faʻaitiitia i le umi o vaitau PQ ma Q-T, pe a uma le gaioiga faaletino, ma o nisi taimi e malolo ai, ua suia le taʻaloga ST mai le isoline,
- eseese faʻalavelave o le fatu ma le faʻamalosi (sinus tachycardia, bradycardia, foliga mai o le tau o le atrial, extrasystole, faʻavaveina o le atrioventricular ma le faʻatautaia o le initaneti);
- faʻasologa o le hypodynamic, faʻaalia i le faʻaitiitia o le toto o le toto o le toto ma le faʻateleina o le faʻasolosolo diastolic mulimuli i le taumatau agavale,
- faʻaitiitia le faʻatinoina o faʻatinoga,
- faʻaitiitia le gafatia o le myocardium i le faʻasalaga faʻasolosolo e tusa ai ma le echocardiography (o le muai faʻailoga o le cardiopathy o le maʻisuka) faʻatasi ai ma le faʻalauiloa o le ventricle agavale ma le faʻaitiitia i le maualuga o le loto contractions.

Malosiaga o le tino . O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e mafua mai i le pulmonary tuberculosis ma e sili atu ona mafatia i ai nai lo tagata e le maua i le maʻisuka. I le maualalo o le maʻisuka taui, faigata faigata o le pulmonary, ma faʻalavelave faifaipea, faʻaleagaina o le tino, ma le atinaʻe o ana.

O le maʻi suka e mafua mai i le maualuga o le faʻaogaina o microangiopathies o le pulumu, lea e mafua ai tulaga mo le tele o le niumonia. O le pipii i le niumonia o le mafuaʻaga o le maʻisuka. O ona osofaiga e le lava, e le mafaamatalaina, ma le maualalo o le vevela o le tino, o le maualalo tele o suiga i le toto i totonu o le toto. E masani lava, o le ogaoga ma le tele o le vevela o le gasegase masani e tupu mai i le tulaga o le paʻu i tali puipuia o le puipuiga, o le inflammatory o le a faʻavae lemu, e manaʻomia le togafitiga umi.

O maʻi e maua i le maʻisuka e masani ona mafatia i le bronchitis gasegase ma e faʻapitoa i le atinaʻeina o le bronchitis masani.

Urinary system . O maʻi e maua i le maʻisuka e fa taimi e sili atu ona mafatia i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi o le urinary tract (cystitis, pyelonephritis).

O faʻamaʻi pipisi o le urinary e masani ona oʻo atu ai i le faʻateleina o le maʻisuka malosi, o le atinaʻe o ketoacidosis ma e oʻo lava i le hyperaconemic coma.

Faatasi ai ma soʻo se faʻatauvaʻa le talafeagai o le maʻisuka, faapea foi ma le foliga mai o le fiva o le "amataga le manino," e tatau ona le aofia ai le mumu o le urinary, ma i tagata, i le faaopoopo atu, prostatitis.

O le nofoaga o le pulega e le o iloilo ai fautuaga ma iloiloga e uiga i togafitiga, fualaau faasaina ma tagata tomai faapitoa. Manatua o le talanoaga e faia e le gata i fomaʻi, ae faʻapea foi i faitauga masani, o lea e ono lamatia ai lou ola maloloina i ni faʻamatalaga. Aʻo leʻi faia togafitiga poʻo fualaau, matou te fautuaina oe faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa!

O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le le o le inisalini. O lona uiga o le toto toto e le mafua ona o le le lava o le inisalini, ae ona o le puipuiga o le au initaneti. I lenei tulaga, o lenei ituaiga o togafitiga e iai ona lava uiga o le vasega ma togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, poʻo le le o le inisalini e faalagolago i ai, o se faʻamaʻi faʻasolosolo ma le atinaʻeina o maualuga o le suka i le toto. E tupu lenei mea pe ona o le faʻaititia o le faʻaopoopoga o le hormone o le pancreas, poʻo le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona o sela i ai. I le mataupu mulimuli, ua fai mai o se tagata e atiina ae le faʻamalosia o insulin. Ma e ui lava i le mea moni e faʻapea i le amataga o le faʻamaʻi i totonu o le tino, o se faʻamaonia pe sili atu foi o le hormone o loʻo faʻapipiʻiina. I le isi itu, o le hyperglycemia e le masani ai e taʻitaʻia ai totoga uma.

O ituaiga autu o le maʻisuka

O le maʻisuka (DM) o se faʻamaʻi o le tupuaga o le autoimmune, lea e faʻailoaina i se faʻamavaega atoa pe leai foi o le gaosia o le suka-lowering hormone e taʻua o le inisalini. O sea ituaiga faʻamalosi e taʻitaʻia ai le faaputuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e taua o le "mea e gaosia ai" mo le telefoni feaveaʻi ma le tino. I le isi itu, o masini ma sel e le maua ai le malosi e tatau ai ma amata ona malepe i gaʻo ma pulu.

O le inisalini e na o le pau lea o le homone i totonu oo tatou tino lea e mafai ona faatonutonu ai le suka toto. E maua mai i peta beta, o loʻo i luga o motu o Langerhans o le pancreas. Ae ui i lea, i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai se fuainumera tele o isi hormones e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, adrenaline ma norepinephrine, hormones "poloaiga", glucocorticoids ma isi.

O le atinaʻe o le maʻisuka e aʻafia i le tele o mea, o le a talanoaina mulimuli ane.E talitonuina o le olaga o loʻo i ai nei o loʻo i ai se faatosinaga tele i lenei faʻalavelave, e pei o tagata faʻaonaponei e sili atu ona mamafa ma e le taʻalo i taaloga.

O ituaiga masani o faʻamaʻi o:

  • ituaiga 1 maʻisuka inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi (IDDM),
  • ituaiga 2 e le o le insulin e faalagolago ile maʻisuka (NIDDM),
  • maʻisuka maʻitaga.

O le maʻisuka ituaiga maʻi maʻisuka-maʻisuka (IDDM) o se togafitiga lea e taofia atoatoa ai le gaosiga o le inisalini. O le tele o saienitisi ma fomaʻi e talitonu o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le IDDM 1 ituaiga o le faʻaaloalo. O lenei faʻamaʻi e manaʻomia le mataʻituina ma le onosaʻi, aua o aso nei e leai ni fualaau e mafai ona faʻamalolo atoatoa ai le maʻi. Injections injections o se vaega taua o le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo faʻaalia i le le lelei o le vaʻaia o sosoʻo aveʻesea e le suka-lowering hormone. E le pei o le ituaiga muamua, o le pancreas o loʻo faʻaauau pea ona maua le inisalini, ae o loʻo amata ona tali sese i sela. O lenei ituaiga faʻamaʻi, e pei o se tulafono, e aafia ai tagata e sili atu i le 40-45 tausaga. Uluai suʻesuʻega, togafitiga o mea taumafa ma gaioiga faaletino e fesoasoani e aloese mai togafitiga fualaau ma togafitiga insulin.

O le maʻisuka faʻalanesa e amataina i le maitaga. I totonu o le tino o le tina o loʻo faʻamoemoe, o suiga o le hormonal e tutupu, o se taunuuga o le a mafai ona faʻalauteleina ai faailoga o le kulukose.

Faatasi ai ma le auala sao i togafitiga, o le a lelea le faamai pe a uma ona fanau.

Mafuaaga o le maʻisuka

E ui i le tele o suʻesuʻega, e le mafai e fomaʻi ma saienitisi ona tuʻuina atu se tali sao i le fesili e uiga i le mafuaaga o le maʻisuka.

O le mea tonu e faʻaalia ai le puipuiga o le tino e galue ai e faasaga i le tino lava ia e tumau pea lona lilo.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga e leʻi maua fua.

Faatasi ai ma le fesoasoani a suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga, na mafai ai ona fuafua mea taua e mafua ai ona faateleina le maʻisuka e faalagolago ile inisalini ma e le o le inisalini. E aofia ai:

  1. O le le mautonu o le Hormonal i le talavou e fesootaʻi ma le gaioiga o le homone tuputupu aʻe.
  2. Le itupa o le tagata. O suʻesuʻega faasaienisi e faʻamaonia ai o le afa tutusa o tagata soifua e faalua ona maua i le maʻisuka.
  3. O le mamafa. O pusa paʻu e taʻitaʻia ai luga o puipui tetele o le cholesterol ma i le faateleina o le toto maualuga o le suka.
  4. Genetics Afai o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i le maʻisuka ma le tama, o lona uiga o le a iai foi i le tamaititi i le 60-70% o mataupu. O fuainumera ua faaalia ai masaga e toʻatasi o loʻo mafatia i lenei faʻalavelave faʻapitoa i le 58-65%, ma masaga - 16-30%.
  5. O lanu paʻu tagata e afaina ai foi le atinaʻeina o le faamai, talu ai o le maʻisuka e 30% sili ona taatele i le taʻaloga Negroid.
  6. Faʻaleagaina o le pancreas ma le ate (cirrhosis, hemochromatosis, ma isi).
  7. O amioga le lelei, amio leaga ma le le lelei o meaai.
  8. O le maʻitaga, i le taimi e tupu ai se faʻafitauli o le hormonal.
  9. O togafitiga o fualaau faʻamaʻi ma glucocorticoids, antipsychotics atypical, beta-blockers, thiazides ma isi fualaau.

A maeʻa ona iloiloina mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona iloa se tulaga lamatia lea e sili atu ona faigofie ai se vaega o tagata i le atinaʻe o le maʻisuka. E aofia ai:

  • mamafa tele tagata
  • tagata ei ai le gaosiga o le genetic
  • gasegase o loʻo mafatia i le faʻamaʻi ma le Itsenko-Cushing syndrome,
  • gasegase e maua i le atherosclerosis, hypertension poʻo le angina pectoris,
  • tagata o loʻo i ai faʻatau
  • tagata agaʻi i allergies (eczema, neurodermatitis),
  • glucocorticoid tagata gasegase
  • tagata na maua i le fatu fatu, faamai pipisi ma le taʻavale,
  • fafine o loʻo i ai le maʻitaga,

O le vaega aʻafia e aofia ai foi tamaitai na fanauina se tamaititi e mamafa atu i le 4 kilokalama.

E faʻapefea ona iloa le hyperglycemia?

O le faatelevaveina o le maualuga o le glucose concentration o se taunuuga o le atinaʻeina o "maʻi gasegase". O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e le mafai ona lagonaina mo se taimi umi, faʻavave le faʻaleagaina o puipui lapisi ma faʻamavae o toetoe lava o totoga uma o le tino o le tagata.

Ae ui i lea, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o faʻailoga. O se tagata e mataʻituina lona soifua maloloina o le a mafai ona ia iloa faailo o le tino e faʻaalia ai le hyperglycemia.

O lea la, o a ni faailoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka? I totonu o le lua emit polyuria (vave vave), faapea foi ma le galala i taimi uma. E fesoʻotaʻi ma le gaioiga o gaʻo, lea e faʻamamaina ai o tatou toto, faʻateʻaina ai le tino o mea leaga. O le maualuga o le suka o se toxin foi, o lona uiga o lea ua faʻaaogaina i le urine. O le mamafa o avega i fatugaʻo e mafua ai ona maua le okeni e pipii ai le vai o loʻo misi mai le tino maso, ma mafua ai le faʻaalia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le televave o taimi, migraine, vaivai ma le le lava o le moe, o isi faailoga ia o uiga o lenei maʻi. E pei ona taʻua muamua, ona o le leai o le kulukose, o siama e amata ona talepeina gaʻo ma pulu e maua mai ai le malosi faʻaagaga talafeagai. O se taunuuga o le pala, o mea vevela ua taʻua o tino ketone ua tulaʻi mai. O le matelaina masani, e faaopoopo atu i aʻafiaga o ketones, e aʻafia ai galuega a le mafaufau. O le mea lea, o le maʻi suka e le moe lelei i le po, e le lava le moe, e le mafai ona taulaʻi, o le mea e mafua ai ona faitio i le vevela ma le tiga.

E iloa o le maʻisuka (1 ma le 2) e aʻafia ai le aʻafia ma puipui puipui. O le iʻuga, ua faʻaumatia faʻamau o le nerve ma ua liu vevela puipui. E aofia ai le tele o taunuuga. O le tagata maʻi atonu e faitio i le faʻaleagaina o le tino vaaia, o se taunuuga o le mumū o le retina o le mata, lea e ufitia i vascular networks. E le gata i lea, o le faʻalavelave poʻo le tingling i vae ma lima o faailoga foi ia o le maʻisuka.

Faatasi ai ma uiga o le "gasegase suamalie" e tatau ona totogi faapitoa le tausiga i le faaletonu o le gaioiga, alii ma tamaitai. I le afa malolosi, o faafitauli ma galuega erectile e amata, ma i le vaivai, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo ua afaina.

O le taatele o faʻamaoniga e pei o le faʻamalolo umi o faʻamaʻi, paʻu o le paʻu, faʻateleina le toto, matelaina le talafeagai, ma le mamafa o le mamafa.

O taunuuga o le alualu i luma o le maʻisuka

E le masalomia, o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin ma e le o le inisalini, o loʻo agaʻi i luma, e faʻatafunaina toetoe o ituaiga uma o totoga i totonu o le tino o le tagata. O lenei taunuʻuga e mafai ona aloese mai i le vave amataina ma le lelei o le tausiga.

O le faʻalavelave sili ona faigata o le maʻisuka o le tino o le insulin-tutoatasi ma le insulin-faalagolago o le maʻi suka. O le tulaga o loʻo faʻaalia e ala i faailoga e pei o le vevela, o le vomiting ma le nausea, le malamalama, le mautonu. I lenei tulaga, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le toe faʻaolaina.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin ma le maʻisuka-o loʻo maʻi i le tele o faʻafitauli o se taunuuga o se uiga le faʻaeteete i lou soifua maloloina. O faʻamaoniga o faʻamaʻi faʻasalaga e fesoʻotaʻi ma le ulaula tapaa, ava malosi, se olaga le lelei, le lelei o meaʻai, faʻamaʻi le lelei ma le le atoatoa o togafitiga. O a aʻafiaga e faʻaalia mo le alualu i luma o le faʻamaʻi?

O faʻafitauli autu o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le retinopathy o le maʻisuka o se tulaga lea e tupu ai mea e tupu ile toe faʻaleaga. O le iʻuga, e faʻaitiitia le tino vaaia, e le mafai e se tagata ona vaʻai i se ata atoa i luma o ia ona o foliga mai o isi mea pogisa ma isi faaletonu.
  2. O faʻasolosolo masani o se togafitiga e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi ona o le gasegase o le gaʻo ma le toto.
  3. O le maʻi suka - o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi e aofia ai maʻi faʻapitoa o pito i lalo. Talu ai o vae o le vaega sili ona mamao o le tino ao faagasolo le toto, o le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent) e mafua ai le maʻi suka. I le aluga o taimi, ma se tali le talafeagai, e tupu ai le gangrene. Pau le togafitiga o le vavaeina o le vae pito i lalo.
  4. O le Polyneuropathy o se tasi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻalogona o lima ma vae. O le maʻisuka faʻalagolago ile insulin ma e le o le insulin-maʻi e maua i le faʻafitauli o le neurology e maua ai le tele o faʻalavelave i maʻi.
  5. Erectile, lea e amataina i tagata 15 tausaga muamua atu nai lo a latou uo o loʻo le mafatia i le maʻisuka. O avanoa o le atiaʻe o le vaivai o le 20-85%, faʻaopopo atu, e maualuga le tulaga o le leai o se gasegase i le maʻisuka.

E le gata i lea, i le maʻisuka, o le faaitiitia o le puipuiga a le tino ma le masani ai o le malulu o loʻo matauina.

O vaega autu o togafitiga

E tatau ona maitauina e tusa lava pe oʻo i le maʻisuka ituaiga 2 o le faalagolago ile inisalini. O lenei tulaga e mafua ai le faʻaosoosoina ma le le talafeagai o togafitiga. Ina ia aloese mai le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e tatau ona e usitaia tulafono faavae o togafitiga lelei.

O a vaega o togafitiga o le ki lea i le manuia o le tausia o le glycemia ma le faʻamaʻi pipisi? O le

O le maʻisuka o se faʻamaʻi na mafatia ai tagata mo le fiaselau tausaga. O loʻo faʻaalia i le maualuga o le suka i le tino. O le maʻi suka o se maʻi tuga tele lea e aafia ai e le gata i le toto, ae toetoe lava o totoga uma ma tino. O ituaiga nei o faʻamaʻi e iloga: muamua ma le lua. Muamua o loʻo faʻamaonia i le mea moni o le toetoe 90% o suauʻu pancreatic e tumau le galue.

I lenei tulaga, o le atoatoa o le insulin, o lona uiga, e le maua e le tino le inisalini. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona tupu ao leʻi oʻo i le luasefulu tausaga ma ua taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le lona lua o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tino e maua ai le inisalini i ni aofaiga tetele, ae peitai, e le o faataunuuina ai lona gaioiga. O le faʻamaʻi ua afaina ma aafia ai tagata ina ua mavae le fasefulu tausaga, ma i latou ua mamafa tele.

Ituaiga 1 maʻisuka

O loʻo faʻamalamalamaina i le mea moni o loʻo vave ona tupu ma e tupu i tamaiti ma le autalavou. E taua foi o le "maʻisuka o le tupulaga." Mo le puipuiga, inisua insulin, o loʻo faia e le aunoa. O le masani lava, o le maʻi e mafua ona o se faʻalavelave faʻaleagaina o le tino i le pancreas (o suauu e maua ai le inisalini e faʻaumatia e ala i le tino puipuia).

Vailaʻau faʻamaʻi pipisi e tele naua le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1. Afai o se tagata ua afaina i le pancreatic, o lona uiga i le 80% o mataupu o loʻo faʻamoemoeina e lenei maʻi. O tagatanuu e taua tele, ae peitai, o le faasalalauina i lenei auala e seasea.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 1 (IDDM) faʻafuaseʻi ona tupu i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, o inisalini injections e faʻatonutonuina ina ia faʻamautinoa ai le tino o le fafine maʻitaga ma le tamaʻi fausua. O lenei ituaiga o maʻisuka i fafine maʻitaga ua i ai le malosi e mou atu ai pe a uma le fanau. E ui o tamaʻitaʻi ua maua lenei faʻamaʻi e lamatia.

O lenei ituaiga e sili atu le lamatia nai lo le lona lua ma e mafua mai i faʻamaʻi nei:

  • tino vaivai
  • tigā
  • mamafa le mamafa o le mamafa
  • maualuga le maualuga o acetone
  • migraine
  • faʻamalosi
  • tiga o musika.

Mo togafitiga o lenei faʻamaʻi faʻaaoga:

  • inisalini
  • gaoioiga faaletino
  • meaai
  • le fesoasoani a se fomaʻi maʻi,
  • pulea e le tagata lava ia.

O le mataupu o le faʻamaonia o le le atoʻatoa le malosi e fofoina e ala i le toe iloiloina o le soifuaga atoa ole soifua maʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e itiiti ifo le lamatia nai lo le muamua, ma e tupu pe a mavae le 40 tausaga.O loʻo faʻaalia i le tele o tufatufaga. E togafitia i fualaau e faʻasaʻo ai siama ma faʻalautele ai le gaosiga o le kulukose, gaʻo, ate ma maso.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i faailoga nei:

  • siaki
  • afaina
  • migraine
  • matagogo
  • pustular fulafula i luga o le paʻu.

O le inflammation e sili atu le faigofie nai lo le ituaiga o le insulin. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei faʻamaʻi e fesoʻotai ma le le lelei o le galuega o totoga ma tino o le tino. Afai ole togafitiga e le faʻataunuʻuina, ona oʻo mai lea o faʻafitauli:

  • atherosclerosis
  • neuropathy
  • cardiovascular disease
  • maʻi faʻamaʻi.

Togafitiga e faia i ni fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi lua:

  • suiga o olaga
  • togafitiga fualaau faasaina.

O faʻapogai autu o le maʻi suka o le ituaiga muamua ma le lua

O ituaiga uma o le maʻisuka ua maua ai uiga nei:

  • naunautaiga faifai pea e inu vai inu (fiainu),
  • leaga le miti
  • mamafa tele
  • leai se popole mo le lalolagi,
  • paie.

I nisi tulaga, o le tagata maʻi e atiina ae se gasegase ogaoga, liliu atu i le vomiting, faʻapupula le acetone i totonu o le toto ma le ufitia o le mafaufau. Afai e maua na uiga, e tatau i se tagata ona maua vave se fesoasoani talafeagai. A le o lea, o le ono mafai ona tupu le maʻi suka.

O faʻamatalaga lona lua o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • vaivai faaletino
  • leai se malosi i totonu o maso
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi vaaia le vaaia
  • suiga faifai pea i le toto,
  • migraine
  • gaosiga i le gutu.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le togafitia o le tino puipuia, lea e iloa ai sela o le pancreatic o ni mea mai fafo ma faaleagaina.

O le maʻisuka (faʻaauau le insulin-toto) e masani lava ona atiae i le laʻitiiti ma fafine maʻitaga. Faʻalagolago mafuaʻaga e mafua ai lenei mea, e le mafai e fomai ona maua. Ae o le faamamafaina o loʻo i ai itu nei:

  • viral infections
  • afaina o le tino i le autoimmune,
  • fofo faafitauli
  • genetics
  • faʻaleagaina tele o suti,
  • mamafa mamafa
  • faaletonu mafaufau.

Togafitiga insulin

Togafitiga e faalagolago i le insulin. Ina ia mafai e le maʻi ona lagona le itiiti o le mafai, e tatau i se tasi ona amanaia le aofaʻi o suka e ulu atu i le tino ma meaai.

O se tagata o loʻo i ai se faʻamaʻi tatau e tatau ona malamalama o le a le mafai ona foʻia atoa lenei faʻamaʻi. E tatau ona e faʻaaogaina e le gata o vailaʻau, ae faʻapea foi taumafa lelei. O le togafitia o lenei faʻamaʻi o se tulaga fou i le olaga o se tagata, e pei ona manaʻomia ona ia siaki pea le suka e puipuia ai faʻalavelave.

I aso nei, o le togafitiga o le inisalini o le auala sili lea ona lelei e taofia ai togafitiga. Ae o le tagata gasegase e tatau ona aʻoga tutoatasi, faia injections (e mafai ona suia i le tui o le inisalini, talu mai le faʻaofiina o se hormone e ala i se pusi e sili atu ona faigofie).

O le mataupu faavae o meaai paleni o le maua lea o le aofaʻi saʻo o kalori ma gaʻo, ae faʻatasi ai ma sina tamaʻi gaʻo. I lenei tulaga, o le fesuisuiai i le kulukose o le a le soona malosi. E taua le manatuaina e tatau ona e vaʻai i mea uma e maua ai le tele o kalori ma le suka. I lalo o nei tulafono uma, o le maʻisuka o le a alualu i luma.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e faʻaalu 5-6 taimi i le aso ma meaʻai nei:

  • fualaau fai sua
  • totoʻa manu
  • sea ​​sea

  • fualaau faisua (sei vagana ai pateta),
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • fua suamalie ma fuamalie ma le meli.

O ia ituaiga togafitiga faa-tagata e aoga tele:

  • lalolagi eʻai - 'ai faʻatau
  • sua o le lemoni e tasi ma se moa moa i luga o se manava gaogao,
  • laulaʻau laulani
  • fatu o le eleele - inu se sipuni o le paʻu ma susu.

Faʻalavelave faʻapitoa o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka Moliso

O le maʻisuka o se aʻafiaga le lelei i luga ole tino puipuia. O le mea lea, e faigofie lava ona faigofie le tagata i faʻamaʻi pipisi.E alu i se foliga laititi ma le tumau. O faʻafitauli sili ona ogaoga o le hypoglycemia ma le ketoacetosis. Faatasi ai ma nei faafitauli, ae le o le kulukose, o le gaʻo e malepe ma ua faateleina le eletise toto.

Afai e le mulimulitaina le taumafa ma o le aofaiga o le inisalini e tuiina e pulea, o le kulūkose e faʻaitiitia le malosi ma faʻapupulaina ai le maʻi pipisi. I le tulaga o le maʻisuka inisalini-o loʻo faalagolago, o lenei faʻataʻitaʻiga e le faʻamalieina uma le tagata maʻi ma lana fomaʻi. E le lava le malosi o le tino ma faʻaalia le pathologically i lenei mea - afai e te le tuʻuina atu i le tino se mea suamalie, ona oʻo mai lea o se paʻu. Afai e te le togafitia le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e tupu mai faamai pipisi:

  • taʻavale
  • fatu fatu
  • toto maualuga
  • atherosclerosis
  • maʻi pipili
  • cataract
  • fatuga o fatugao.

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga lea e masani ona oʻo atu i le oti. E tatau ona fai suʻesuʻega masani ma suʻe suʻega toto, o le a fesoasoani lea e puipuia le ola maloloina o le tino mo le tele o tausaga.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka (ituaiga I) o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine e mafua mai i le le atoatoa o le inisalini e faʻamalosia ai lelatini Langerhans, e mafua ai le faateleina o le kulūkose, ae o lona le atoatoa i sela. I tulaga uma o le maʻisuka, o lenei ituaiga e tupu mai i le 10% o mataupu. O lenei faʻamaʻi e sili ona maua i tupulaga talavou.

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

O se tagata atamai poto faapitoa e tatau ona faʻamaonia le suʻesuʻega ma faʻamaonia togafitiga lelei. Faʻasalaga ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

I le taimi muamua na tofia ai, e faʻalogo lelei le fomaʻi i faitioga a le tagata maʻi, o ana faʻamatalaga e uiga i suiga i le tino, ma le soifua manuia. E tutusa le taua le maua o faʻamatalaga mautinoa e uiga i le i ai o le maʻisuka i le aiga vave. E le gata i lea, o le fomaʻi:

  1. faia se asiasiga lautele
  2. suʻesuʻe auʻiliʻili faʻataʻitaʻiga o faʻafitauli o le inflammatory, faʻafefe i luga o le paʻu,
  3. iloilo le tulaga o le mucous membranes,
  4. suʻesuʻe pe faʻapefea ona faʻaputu le lapoʻa ma mo le a le vaitaimi.

I totonu o le maʻisuka e le o le insulin, e tatau ona mafaufauina le toto. O taunuʻuga faʻamoemoega e tuʻuina atu e le suʻega o le faapaleni o le kulukose pe afai e le manino le faʻaalia o le ata o le maʻi. E manaʻomia ai ni sauniuniga faʻapitoa mo le maʻi. 3 aso ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai masani, faʻamalo le leai o se vai, malosi malosi faʻaletino. O le meaai mulimuli e tatau ona 8 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. E le mafai ona faʻatapulaʻa le inu. E manaʻomia le suʻega ole toleniga o le kulukose e faʻamaonia ai togafitiga. Afai e maualuga le suka o le toto, ona leai lea o se mea i lenei auala suʻesuʻe. O suʻega masani o le toto ma le urine e talafeagai.

Etiology ma pathogenesis

O le mamanu o togafitiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga o le le lava o le inisalini e faia e le gata o le endocrine o le pancreas (β-sela o le pancreas) na mafua ona o lo latou faʻaumatia i lalo o le aʻafiaga o nisi o faʻalavelave faʻaleagaina (faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, maʻi autoimmune, ma isi). O le maʻisuka 1 o le maʻisuka mo le 10-15% o mataupu uma o le maʻisuka, ma, i le tele lava o tulaga, e atiae i le laʻitiiti po o le talavou. O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i foliga vaaia o faailoga autu, o le alualu i luma vave i luga o le taimi. O le togafitiga autu o le tuiina o le inisalini, lea e faʻamaonia ai le metabolism o le tino maʻi. Afai e le togafitia, o le maʻisuka ituaiga 1 e vave ona alualu i luma ma oʻo atu ai i ni ogaoga faigata, e pei o le ketoacidosis ma le maʻisuka, e mafua ai le maliu o le maʻi.

Faʻavasegaga

  1. I le malosi:
    1. agamalu
    2. malosi malosi
    3. tulaga ogaoga
  2. E tusa ai ma le maualuga o le taui o le metabolism ole gaʻo:
    1. tau o taui
    2. vaega o le faʻavae
    3. tau faʻaalu
  3. I faʻafitauli:
    1. Maʻisuka faʻamaʻi ma macroangiopathy
    2. Polyneuropathy o le maʻisuka
    3. O le maʻi o le maʻi suka
    4. Maʻisuka ophthalmopathy, retinopathy
    5. Maʻisuka Nifropathy
    6. O le maʻisuka lecephalopathy

Pathogenesis ma talafaasolopito

Ona o le le lava o le inisalini, o meaola e faalagolago i le insulin-toto (ate, gaʻo ma maso) e le mafai ai ona latou faʻaaogaina le kulukose toto ma, o se taunuuga, o le maualuga o le kulukose o le toto (faateleina le hyperglycemia) - o le faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka. Ona o le le atoatoa o le inisalini, o le pala o le tino e faaosofia i le tino o le tino, lea e mafua ai le faateleina o lo latou maualuga i le toto, ma o le palatini o le tino maso e faaosofia, lea e mafua ai le faateleina o le faaaogaina o amino acids i le toto. O vaega o le catabolism o gaʻo ma proteins e liua i le ate i tino o le ketone, lea e faʻaaogaina e ni tagata e le o insulin-toto (e masani lava o le faiʻai) e faʻamausali le paleni o le malosi i le tulaga o le le lava o le inisalini.

E 6 laasaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. 1) O se vailaʻau faʻasolo i le T1DM e fesoʻotaʻi ma le HLA. 2) Vaʻavaʻai amata amataina. Faʻaleagaina o siama β e ala i le tele o maʻisuka ma le faʻaosoina o taualumaga ole puipuiga. I tagata gasegase, ua uma ona faʻamoemoeina i luga o faʻataʻitaʻiga i luga o se faʻataʻitaʻiga, ae o le inisalini e le faʻamaonia. 3) Inisalini faʻataʻitaʻii le ola mama. O le antibody titer e maualuga, o le numera o sē-sene e faʻaitiitia, o le faʻaitiitia o le insulin e faʻaitiitia. 4) Faʻitiʻitia le glucose-faʻaaogaina o le pulelaa a le I. I tulaga faʻalavelave i se maʻi, le NTG le tumau (faʻavaivaia le glucose toleni) ma le NGF (faʻaleagaina le glucose plasma anapogi) e mafai ona iloa. 5) Faʻaaliga faʻapitoa mo le maʻisuka, e aofia ai ma se mea na tutupu o le "honeymoon." O le faʻamalositino ile inisalini e faʻaitiitia, pe a maliu nai lo le 90% o sē ß. 6) Faʻatoʻateleina le faʻafanoga o sē β, faʻamaeʻaina atoatoa o le faʻamalosia o le inisalini.

  • hyperglycemia. Faailoga ona o le faateleina o le toto toto: polyuria, polydipsia, leiloa o le mamafa ma le faʻaitiitia o le manaʻo, masini malolo, vaivai
  • microangiopathies (maʻi o le diabetic retinopathy, neuropathy, nephropathy),
  • macroangiopathies (atherosclerosis o mea na maua i le coronary arteries, aorta, vaʻa GM, pito i lalo), maʻi o le maʻisuka vae
  • fomaʻi faʻamaʻi (furunculosis, colpitis, vaginitis, siama o le urinary infection)

Malama malamalama - totogi i meaai, leai ni faʻafitauli (na o le maʻisuka 2) O le maʻisuka faʻaleagaina - e totogi e le PSSP poʻo le inisalini, faʻafitauli o le maʻisuka o le maʻisuka o le 1-2 ogaoga e maua. O le maʻisuka malosi o se auala labile, o faʻafitauli o le tikeri lona tolu o le malosi (nephropathy, retinopathy, neuropathy).

Aisea e tupu ai le maʻi?

Ua talitonu fomaʻi o le maʻisuka e le naʻo se faʻamaʻi faʻasolo. O le mafuaʻaga autu e taʻua o faʻamaʻi pipisi e faʻafefiloi i le pancreas, pe a maeʻa ona aʻafia le tino o le tino e osofia ai sela e maua ai le inisalini. Ae e le tatau ona faalēaogāina le gasegase o le genetic, aua i tagata ei ai le IDDM, o tamaiti atonu o le a "pikiina" le tui i tulaga o le maʻi.

Faʻamatalaga e ono afaina ai le ono amataina o le maʻi:

  • Itū faʻatasi.
  • Viral nature.
  • Faʻalavelave faʻaletonu o le tino.
  • Mafuaaga
  • Manatua, taimi faaumiumi o le atuatuvale.
  • Alofa faʻapitoa mo ipu suamalie.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo tupu i tupulaga talavou, ma o le amataina o le maʻi e mafai ona vave televave. E masani lava, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i fafine o loʻo faʻamoemoe o se pepe. O le isi igoa mo lenei ituaiga o maʻi o le maʻisuka ile maʻitaga. Ole togafitiga saʻo ole taimi ile maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona fesoasoani tele i le tina ma le tamaitiiti. A maeʻa le fanau mai, e mafai ona mou ese uma lava faailoga. Ae peitai, o le tulaga e ono mafai ai ona faʻaauau le atinaʻeina o le maʻisuka-tutoatasi tuto o le maʻisuka o loʻo tumau pea.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo (numera E-11), o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e taʻua o le le o le inisalini, o lona uiga, e le manaʻomia le iniseti. Ae ui i lea, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e iu lava ina atiae i se isi laasaga.O le mea lea, i le tino o le maʻi e leai se faʻaitiitia o le kulūkose, o le mea lea, o le faʻateleina o le inisalini. O le pancreas e amata faʻafuaseʻi, ma o peta puʻe e faʻaumatia.

Faʻafefea ona masalomia se faʻamaʻi na o oe

O se ituaiga o le faamaʻi o le inisalini, e pei o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e tele ona uiga. Faailoga masani:

  • Faateleina le galala.
  • Polyuria (faʻavave vave).
  • Lagona o le vaivai faifai pea.
  • Faʻasolosolo le mamafa o le mamafa ma le lava meaai.
  • Vaavaaiga vaaia, o foliga paʻu ua aliali mai: vevela, vevela, ita.
  • Faʻanoanoa, ita, le mautonu.

O isi faʻailoga e ono aliali mai foi: gaogao, afaina o vae, manogi o le acetone mai le gutu.

O le suʻega o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-toto 2 e faʻavae i luga o faitioga o maʻi. I le avea ai o se tulafono, latou te o atu i le fomaʻi pe a faʻapipiʻiina faailoga, o le mea lea e faʻamalo ai mea sese. O suʻega faʻalesomaʻi nei e faʻamaonia ai le faʻamaonia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka:

  • Suʻe toto. O suʻesuʻega e faʻatatau i le aofaʻi o suka i totonu o le toto, hemoglobin glycosylated, toleniga kullukose.
  • Urinalysis O le i ai o le suka, o faailo o le acetone ua fuafuaina.

O le gaioiga o le pancreatic e gasegase i se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ma e le maua ai le inisalini

Faʻailoga Faʻafitauli

O le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le maʻisuka 1, o se maʻi ogaoga ma o ona faʻafitauli e ogaoga. E lua o latou ituaiga - taimi tumau ma le pupuu, vave ona pasia.

O se faʻalavelave masani o le hypoglycemia, o se paʻu mataʻutia i le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

E faʻaalia foi ia lava i tagata gasegase e le o le inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka pe a faʻaaogaina fualaau faʻasaina. Afai e le taofia lenei tulaga i le taimi, ona mafai ai lea e se tagata ona le iloa ma pauu i totonu o se pa.
O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafai ona faʻatasi ma se tagata gasegase ile inisalini-maʻisuka ituaiga 2-faʻalagolago i le auala e tasi e pei o mafatiaga mai le maʻisuka ituaiga 1. Afai e le togafitiga maʻi faʻasolosolo, o le maʻisuka e le o le inisalini, e pei o le maʻisuka, o le a le tuua le tagata maʻi se avanoa mo se olaga umi ma fiafia.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e aofia ai faʻamaʻi nei:

  • Tigā toto maualuga.
  • Atherosclerotic vascular changes.
  • Tigāina
  • Faʻaleagaina o le myocardial.
  • Faʻailoga ogaoga faʻamaʻi, faʻasalaga.
  • Paʻu o le paʻu, maʻi papa, gangrene.
  • Toto fatuga, nephropathy.

O nei faamai taitasi, aemaise lava i le IDDM, ei ai se aafiaga leaga i le tino. O togafitiga e tatau ona faia i se auala lelei ma taimi talafeagai.

Fualaau faisua, suavai masani, ma meaai maualalo-carb e maualalo ai le toto suka

Auala e faʻamalolo ai se maʻi

E le mafai ona fofoina atoatoa le IDDM, e aofia i le vaega o tagata masani e manaʻomia togafitiga i le soifuaga o se tagata. Togafitiga ua fuafuaina e faalagolago lava i faailoga o ituaiga ituaiga o faamaʻi ua maua.

Ole togafitiga o vailaau e le o togafitiga i togafitiga, ae o le faatulagaina o le toto e taulia, tulaga ma le manuia o se tagata. Ua mamanuina ina ia faatumauina maualuga le maualuga o le toto (e le sili atu i le 5.6 mmol / L).

O le uluaʻi laasaga o le faʻamaʻi, aemaise lava le ituaiga o maʻisuka e le o le inisalini, e faʻamaʻoina e ala i le faʻaaogaina o le suka. I le lumanaʻi, o le faʻaofiina o inisiua o le hormonal e manaʻomia, i le avea ai o se tulafono, o togafitiga e faʻataʻitaʻiina mo le olaga. O le taua tele o taumafa, meaai, o le masani o lona faʻaoga ma le lelei. O lenei mea e fuafua ai faitauga o le suka i le toto numera.

Fomaʻi (fomaʻi fomaʻi):

  • Inisalini pupuu (i nai itula). Faʻapitoa.
  • Inisalini umi-umi (e oo i le 36 itula). O lana gaioiga e amata ile 14 itula pe a uma le tui.
  • Inisalini mulimuli. Protafan. E tumau i le 9-10 itula, o lona "galuega" e amata i le 1-2 itula pe a uma le tui.

Togafitiga ma le IDDM 1 type ma le inisalini sauniuniga e aofia ai le sui o le mea faʻapitoa. Pe a faatonuina le togafitiga, e taua le fuafuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto ma faʻatuina le tatau tatau talafeagai.

Togafitiga metotia

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le vave togafitiga e tāua tele. Ina ia faʻamautinoa le tulaga ma taofi le alualu i luma o le faʻamaʻi, e tatau ona pipii atu i le taumafa o le suka i lalo ole suka. E tutusa ma lenei:

  • faateleina le gaioiga faaletino,
  • teena le ava ma le tapaa,
  • faaaoga fualaau faasaina e maualalo ai le suka o le toto.

O vailaʻau faʻasaina ua faʻamatalaina i tagata gasegase ua vaevaeina i ni vaega se 4 O lenei:

  • tagata nofofua,
  • sulfonylureas ma uʻamea,
  • resin ma acarbose,
  • inisalini i le tulaga o faʻafitauli.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona latou mataʻituina pea a latou cholesterol ma glucose. E taua tele le faasolosolo malie, i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, faʻaitiitia le mamafa o le tino i mea masani. O gaʻofale gaʻo ma gaosi laau e tatau ona atoatoa i le taumafataga.

O le faʻamalositino masani masani e faʻaitiitia ai le manaʻoga mo le inisalini, ei ai se aafiaga lelei ile metabolism. E le gata i lea, o se puipuiga sili lea ona lelei o faʻafitauli o le maʻisuka ma le faʻateleina o isi faʻamaʻi. E sili atu ona fautuaina e tausia le tumama o vae, e taofia ai le tele o fao, o le fatuina o sana. O seevae e tatau ona filifilia ma totini o mea masani e tatau ona ofuina. Mo le puleaina o le suka i aso taitasi, e tatau ona e faʻatau se glucometer ma mulimuli i tulafono o le faʻamalosi pe a fua le kulūkose.

E faʻapēfea le lamatia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka?

O togafitiga uumi ma faigata mo se faʻamaʻi masani faʻapitoa e taua. A leai, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le fesuiaiga o le mamafa e maualuga. O aʻafiaga ogaoga e aʻafia ai.

Po o le solia o lona aʻafiaga.

Ituaiga 1 maʻisuka - O le faʻamaʻi o le endocrine e mafua mai i le le atoatoa o le insulin e mafua mai i le faʻaleagaina o le peta pancreatic beta. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona atiaʻe i soo se matua, ae masani ona aʻafia ai tagata talavou (tamaiti, talavou, tagata matutua i lalo ifo o le 40 tausaga. O le ata o le falemaʻi e puleaina e uiga iloga: fiainu, vevela, paʻu o le mamafa, tulaga ketoacidotic.

O le a le umi e ola ai se tagata o iai le IDDM?

O le lamatiaga o le maʻisuka o loʻo taoto i le atinaʻeina o faʻalavelave - faʻamaʻi, e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻamoemoe o le ola pe faʻaititia lona lelei. O le galuega autu a tagata maʻi taitasi o le amataina lea o togafitiga vave. E le gata i lea, e tatau ona totogi le totogia e le gata i le maualuga o le toto, ae faʻapea foʻi togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

IDDM ua fetuunaʻi e ala i taumafa talafeagai. O lenei mea e maualalo ai le carbon and low-calorie diet that allows you to gradually decrease the level of glucose in the blood, keep yourself in shape, and not get excess weight.

Faatasi ai ma le IDDM, e tatau i le maʻisuka ona maua i aso uma le iniseti o le insulin e faʻamautu ai le toto suka. E taua tele le fuaina o le suka - e tatau i tagata taitoatasi ona iloa lelei lenei tulaga, faʻapea foʻi ma faailoga o le hypoglycemia.

Gaoioiga faaletino aoga. O faʻamalositino lelei o le a fesoasoani e aveesea le mamafa, faʻaauau le tulaga o le cardiovascular system i foliga lelei.

O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le le o le inisalini. O lona uiga o le toto toto e le mafua ona o le le lava o le inisalini, ae ona o le puipuiga o le au initaneti. I lenei tulaga, o lenei ituaiga o togafitiga e iai ona lava uiga o le vasega ma togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, poʻo le le o le inisalini e faalagolago i ai, o se faʻamaʻi faʻasolosolo ma le atinaʻeina o maualuga o le suka i le toto. E tupu lenei mea pe ona o le faʻaititia o le faʻaopoopoga o le hormone o le pancreas, poʻo le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona o sela i ai. I le mataupu mulimuli, ua fai mai o se tagata e atiina ae le faʻamalosia o insulin.Ma e ui lava i le mea moni e faʻapea i le amataga o le faʻamaʻi i totonu o le tino, o se faʻamaonia pe sili atu foi o le hormone o loʻo faʻapipiʻiina. I le isi itu, o le hyperglycemia e le masani ai e taʻitaʻia ai totoga uma.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka 1 o le maʻisuka o se togafitiga faʻapitoa. O lona uiga, o laulaau puipuia e faʻaalia ai se faʻamalosi i a latou lava tagata. O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka e taua foi o le maʻisuka talavou, aua e mafai ona tupu i tamaiti ma tamaiti. O le tele o taimi, o lenei maʻi e maua i tagata ei lalo o le 30 tausaga. O lona uiga taua tele lenei. O le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le insulin-faalagolago) e tupu ile matua. O faʻamaoniga uma o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le tino o le inisalini.

E tatau ona maitauina e faapea o le faasaʻo saʻo o le kulukose i totonu o le toto ma le filifilia o fualaau o le inisalini, o tagata mamai e mafai ona ola atoatoa mo le tele o tausaga. O se mea taua o le leai lea o ni faʻafitauli matuia. O a mafuaʻaga o lenei maʻi o le endocrine? I le taimi nei, e leai se maliega i lenei mataupu. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e mafai ona tupu mo mafuaʻaga nei: o se taunuuga o mafuaʻaga, pe a faʻaalia i soʻo seisi vailaau faʻamaʻi poʻo mea faʻasaʻi. E talitutusa foi le taua o mea moni mai fafo. E aofia ai faʻasalalauga faʻalapotopotoga. E i ai le faʻamaoniga e faʻapea o tagata ua siitia atu i se nofoaga e sili atu ona vaivai mo le maʻisuka o le a sili atu ona maʻi. Ae o mafuaʻaga afaina, o nei mea e aofia ai vailaʻau eseese.

Faʻaaliga faʻapitoa

O le maʻisuka ituaiga 1, e pei o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, e iai ona lava uiga iloga. O aʻafiaga e tele lava ina faalagolago e le gata i le ituaiga o maʻisuka, ae o le umi foi o lona tulaga i se tagata maʻi, le tulaga o le maʻi, ma le i ai o faʻafitauli mai toto. I le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o faʻamaoniga uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua.

O le vaega muamua e aofia ai na faailoga e faʻaalia ai le tele o le faʻamaʻi. I se tulaga faapea, o le puipuiga ma le fesuisuiai o malosiaga o le tino e le mafai ona feagai ma le le atoatoa o le inisalini. O le vaega lona lua o loʻo faʻatusalia e faʻailoga e fesootaʻi ma le faʻavae poʻo isi faʻafitauli.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i taimi uma e ala i se faʻataʻitaʻiga e pei o le hyperglycemia. O le toto maualuga o le sugar o se mea taua tele o suʻesuʻega. E maua i le taimi o le suʻega o le toto. O le Hyperglycemia, i le itu, e mafua ai le tele o isi faʻamaoniga taua. O nei mea e aofia ai le solia o le urination (faʻalauteleina i aso taʻitasi), o le fia inu, gau o le mamafa, vaivaiga, le mautonu. O le mamafa o le gau o le tagata maʻi e matauina ona o le le lava o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino - mea inu gaʻo. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ai le tele o le 'ai. O le maʻisuka ituaiga 1 e toetoe lava o taimi uma e mafua ai le faateleina o le suka i le uila.

I tagata matutua ma tamaiti o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, o aʻafiaga ogaoga e pei o le angiopathy retinal, maʻi le atoatoa, ma le neuropathy e mafai ona tupu. O le retinopathy o se faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le tino. I lenei tulaga, o le toto i le retina o mata ua faʻalavelaveina. I le leai o se togafitiga talafeagai, o le retinopathy e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le tino vaaia ma le tauaso. o loʻo faʻatusalia e faʻaleagaina le tele o fausaga o fatugaʻo: tubules, glomeruli, arteries ma arterioles. I lenei tulaga, o le vascular sclerosis, pyelonephritis, ma papilitis lapopoa e masani ona tupu.

O faʻamaʻi faʻapitoa e aʻafia ai vaʻa laiti, ae o ipu tetele (faʻataunuʻu o le tino, gaʻo vavalaʻau, ato o vaʻa) e aʻafia foi. E masani ona faia i galuega faafomaʻi ma le ituaiga 1. I lenei tulaga, o le tele o faaletonu o le paʻu (gaʻo, gaʻo, afaina) e mafai ona tupu, e faigata ona togafitia.

O faʻalavelave sili ona faigata o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1, e pei ole maʻi ole maʻisuka e le o-insulin, e matautia mo ona aʻafiaga. O le mea mulimuli e mafai ona umi ma pupuu.

I le mataupu mulimuli, o le ketoacidosis e mafai ona tupu. O loʻo faʻaalia i le faateleina o le eletise o le toto ona o le gau o gaʻo. I le taimi o lenei faʻasalaga, o gaioiga vavalalata - ketones - ua faia. Faʻasagaga o le ketoacidosis ma le togafitiga le lelei, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe. O le mea taua, o faʻafitauli faʻapuupuuina vave e mafai ona faʻaumatia vave faʻatasi ma togafitiga talafeagai.

O le isi faʻalavelave matautia o le hypoglycemia. O loʻo faia i le faʻaitiitia o le faʻaititia o le toto toto. Afai e le i maua se fesoasoani faafomaʻi, ona ono le iloa ai lea e se tagata maʻi ma e oʻo lava ina pauu i totonu. O le hypoglycemic coma e masani lava ona tupu pe a ave se tui tele o le inisalini.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e mafai ona aʻafia le tino o le tino. O lenei mea e mafua ai le neuropathy, paʻu ma paresis, lea eo faatasi ma le tiga.

E i ai foʻi faʻafitauli masani. E sili atu ona faigata ona togafitia ma i lona toesea atoatoa e mafai ona oʻo atu i le oti. O lenei kulupu e aofia ai faʻamaʻi fatuga, maʻi cardiovascular (atherosclerosis, stroke, ischemia). Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, e mafai ona faʻatoʻateleina le faaleagaina ma le atinaʻe o le maʻi o le maʻisuka. I nisi tulaga, o le gasegase e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Ina ia mafai ona faʻatonuina togafitiga talafeagai, e tatau i le fomaʻi ona faia le faʻamaonia saʻo. O le ituaiga 1 e faʻavae i luga o fua o se suʻesuʻega a le tagata maʻi, suʻesuʻega i fale suʻesuʻe, ma faʻamatalaga suʻesuʻega i fafo. O faitioga a le tagata maʻi e uiga i faʻafitauli o le urination (polyuria) ma le galala malosi o le sili lea ona taua. I lenei tulaga, e tatau i le fomaʻi ona faʻateʻa ese le avanoa e maua ai le isi faʻamaʻi tutusa i faʻaaliga. Vaʻaia faʻapitoa e faia i faʻamaʻi e pei o le hyperparathyroidism, le faʻasolosolo o le gaʻo.

O le faʻamaʻi mulimuli e faia i luga o le faavae o suʻega o suʻesuʻega o le toto ma urine mo le suka. Afai ei ai le maʻisuka, ona sili atu lea i le 7 mmol / l le glucose i luga o se manava gaogao. E tatau ona manatuaina o le kulūkose o loʻo fuafuaina i le plasma o le toto capillary. E masani ona faʻaaogaina e fomaʻi se suʻega o le faapalepale kullukose. O le tagata gasegase 3 aso ao lei faia le suesuega e tatau ona 'ai e pei ona masani ai. O le suʻega lava ia e faia i luga o se manava gaogao i le taeao. O le tagata maʻi e le tatau ona 'ai i le 10-14 itula ao lei faia le suʻesuʻega. I se tagata maʻi i se tulaga maualuga ma i se tulaga malolo, o le kulūkose ua fuaina, a maeʻa ona inu lea e le tagata maʻi se ipu vai inu suamalie. A maeʻa lena, i afa uma itula, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻatatau. I se tagata soifua maloloina, 2 itula i le maea ai o le suʻega, o le kulūkose e itiiti ifo i le 7 mmol / L.

Fomaʻi togafitiga

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaaogaina e faʻaitiitia ai faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi, puipuia ai faʻafitauli, ma faʻaleleia le lelei o le ola o tagata mamaʻi. Togafitiga e tatau ona atoatoa. E leai se taua tele i le togafitia o le maʻisuka o meaai. O le mea autu o le meaai e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo. E tatau ona latou faʻamatalaga mo le 50-60% o le kalori o meaʻai. E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o laʻau suamalie. E mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamaʻi naʻo le hypoglycemia. I le iai o le mamafa o le tino, e manaʻomia foʻi ona faʻaititia le aofaʻi o le gaʻo.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le faatonuina o le inisalini i tagata gasegase.

I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o vailaau faʻasaina o loʻo inisalini. E mafai ona fai gaioiga mo taimi pupuu, umi, taimi ma le umi. O le fualaau o le inisalini e faʻatonuina e le fomaʻi. O lenei fualaau faasaina e faʻaaogaina faʻapitoa i le faʻaaogaina o tui faapitoa.O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1, e pei o le maʻisuka e le o le inisalini, o se maʻi matuia ma e mafai ona faatupuina ai le le lelei o le tele o isi totoga ma isi mea.

Faafetai mo lau finagalo faaalia.

Faʻamatalaga

Megan92 () 2 vaiaso talu ai

Pe na i ai se tasi na te mafaia ona fofoina atoatoa le maʻisuka? Fai mai latou e le mafai ona fofoina atoatoa.

Daria () 2 vaiaso talu ai

Na ou manatu foi e le mafai, ae a uma ona ou faitauina lenei tusiga, ua leva ona ou faagaloina lenei "maʻi e le mafai ona togafitia".

Megan92 () 13 aso talu ai

Daria () 12 aso talu ai

Megan92, o lea sa ou tusia ai i laʻu uluai faamatalaga) Faalua i le tulaga - o se sootaga i se tusiga.

Sonya 10 aso talu ai

E le o se teteʻa? Aisea latou te faatauina atu ai i luga o le initaneti?

Yulek26 (Tver) 10 aso talu ai

Sonya, o le a le atunuu o loʻo e nofo ai? Latou te faʻatau atu i luga o le Initaneti, aua o faleoloa ma falemaʻi tuʻufaʻailogaina o latou igoa. E le gata i lea, naʻo le totogi naʻo le maeʻa ona maua mai, o lona uiga, muaʻi siaki, siaki ma naʻo le totogi. Ioe, ma o lea ua latou faʻatau atu mea uma i luga o le Initaneti - mai lavalava i televise ma meafale.

Faʻafofoga Faʻafoe 10 aso talu ai

Sonya, alofa. Ole fualaau mo le togafitiga o le maʻisuka ua le faatauina atu i luga o fesootaiga ile fale talavai ina ia mafai ai ona aloese mai le totogi. I le taimi nei, e mafai ona e faʻatonuina naʻo luga o le upega tafaʻilagi aloaia. Ia soifua maloloina!

Sonya 10 aso talu ai

Faʻamolemole, ou te leʻi muai matauina le faʻamatalaga e uiga i tinoitupe i le faʻasalaga. Ona lelei ai lea o mea uma, pe a fai o totogi i luga o le lisiti.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamanuiaina le inisalini

E le pei o isi ituaiga o le maʻi, o le fia inu e le faʻasalaina. E masani ona mafua ona o le matua. O le mea lea, e oʻo lava i le leiloa o le mamafa o loʻo talia e avea o se taunuuga lelei o meaai. Endocrinologists matauina o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e amata i meaai. O le fomaʻi poʻo le gastroenterologist na te tuufaatasia se lisi o oloa faʻatagaina, o se mea e fai ai taumafa. Mo le taimi muamua, o loʻo i ai se faʻatalanoaga i le tusia o se lisi mo aso uma. (Vaʻavaʻai: Inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi - faʻamatalaga aoga i luga o le faʻamaʻi)

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, e te le maua le mamafa. I le taimi lava e tasi o le faʻateʻa ese ai o gaʻo susu. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le lagona o le inisalini. O le inisalini na natia e le pancreas amata ona gaosia le suka. E faanatinati atu le vaega mulimuli i sulu. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le toto totolo.

E le masani ona mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 e pulea le maualuga o le kulukose i le taumafataga. O le mea lea, i le taimi o feutagaiga, o le endocrinologist o loo faatonuina ai fualaau. E mafai ona avea ma meaʻai, injections.

O le togafitiga o insulin o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai ia i latou o loʻo fia maua. E oʻo lava i se taumafa faʻagata, e le mafai i taimi uma ona paʻu le mamafa. E mafua ona o le faʻamautuina o le suka e leʻi tupu, ma o le gaosiga o le inisalini e le lava e faʻaitiitia ai le kulukose. I ia tulaga, e taua le faʻaititia o le maualuga o le toto ma faʻasolosolo ile inisalini.

Atiaʻe, o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaauau pea o se vailaʻau e maualalo ai le toto. I lenei tulaga, e manaʻomia le endocrinologist e faʻaalia i luga o le pepa o fafo mai fafo - "O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le inisalini". O se tulaga iloga o le maʻisuka o lenei ituaiga mai le muamua o le fua mo le tui. E le taua lenei mea. I le uma, o loʻo faʻaauau pea ona faʻamalosi se vaega tele o le inisalini.

E faapefea ona filifili se fomaʻi?

O le faʻamoemoe o le ola mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e faigata ona fuafua. E i ai se tulaga pe a le mafai e se maʻi suka ona talitonuina se tagata e finau. E talitonu o ia o le togafitiga o le inisalini e faʻasolo saʻo ma amata ona faʻanatinati faataamilo i falemaʻi.

I se isi faaupuga, e te filifili e faʻaalu tupe i le maua mai o fua o suʻesuʻega ma faʻatalanoaga. Ma o togafitiga e mafai ona eseese. I lenei tauvaga, o le mea moni o le togafiti o le inisalini o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le vave faia o faʻaiuga.A maeʻa, faatasi ai ma se faʻamaʻi le pulea, o le a faʻafuaseʻi ona faʻaleagaina ma e le mafai ona faʻamalosia. O le mea lea, ao lei sasaina i ofisa o endocrinologists, e tatau ona e filifili i agavaa o le fomaʻi.

O lenei ituaiga maʻisuka e tupu i le va o le 40 tausaga ma le matua. I nisi tulaga, e le manaomia le atinaʻeina o togafitiga insulin, aua o le pancreas e faʻamaonia ai le tele o le inisalini manaomia. O tulaga faapena e le mafua ai le ketoocytosis o le maʻisuka. Ae ui i lea, toetoe lava o maʻisuka uma ei ai le fili lona lua, e faaopoopo i le faʻamaʻi - oona.

Vaʻaiga faʻapitoa i le faʻamaʻi

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka, o le faʻamoemoe o le ola e tele sona sao. O se tasi avanoa e tuʻuina atu i le gafa
tulaga o le maʻisuka. O le mea moni, afai ei ai le faʻafitauli o le aiga ile faʻamaʻi ile insulin-tutoʻatasi, ona maua ai lea i tamaiti le avanoa e tumau ai le soifua maloloina e faʻaititia e le 50% (faʻamaʻi tama) ma e naʻo le 35% le maʻi o le tina. E masani lava, e faʻaitiitia ai le olaga.

Fai mai Endocrinologists genes mo le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona maua. Ma i le taimi lava e tasi e fuafua ai mafuaʻaga o le faʻafitauli o le tino. I se isi faaupuga, i togafitiga faafomaʻi, e lua ituaiga o faaletonu o le tino.

  • O le faʻamalosia o le inisalini o le lona lua, sili atu le igoa masani, - oona.
  • faʻaititia le faʻamatalaga faalilolilo o peta peta / o latou le mautonu.

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka

O le maʻisuka 2 e le o le insulin-toto e faʻaauau ona atiae faasolosolo, masani lava i le tele o tausaga. E le mafai e le tagata gasegase ona matauina faʻaaliga. O faʻamaʻi ogaoga e aofia ai:

O le manava e mafai ona faʻailoaina pe leai foi se iloa. E tutusa foi le faaaogaina i le vave vave. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa e se faalavelave. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le vave suʻesuʻega e taua tele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega toto mo le maualuga o le suka.

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e faʻaalia i faafitauli i le paʻu ma mucous membranes. E masani lava lenei:

Faʻatasi ma le fiainu, e mafai e le tagata maʻi ona inu i le 3-5 lita i le aso. Faʻafefe solo i le po i le faletaele.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, faʻalavelave ma tingling i pito, foliga tiga i le taimi e savali ai. I tamaitai, o le a le amanaʻia e le au failautusi. I taimi mulimuli mai o le faʻamaʻi ua tupu:

O faʻamaʻi ogaoga i luga o le 20-30% o maʻi o uluai faailoga iloga o le maʻisuka. O le mea lea, e matua taua tele le faia o suʻega taʻitasi e aloese ai mai ia tulaga.

  • 1. E tatau ona faʻatulagaina le maualuga o le manaʻoga o le anapogi o le toto kullukose ma pe a uma ona 'ai ma taumafai e tausia. O nei laʻasaga ua faatulagaina faʻapitoa tasi. a. Mo tagata mamaʻi o loʻo malamalama lelei i le amataina o le hypoglycemia ma e vave ona latou fofoina i latou lava pe a maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose, o le maualuga o le kulukose o le anapogi e latalata i lena i tagata soifua maloloina (3.9-7.2 mmol / L) e mafai ona faʻaalia. O lenei vaega e aofia ai tagata matutua gasegase ei ai se taimi puupuu o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma tamaiti. e. O fafine maʻitaga e tatau ona faʻamoemoe mo le faʻaititia o le maualuga o kulukose. i. Fuafuaina o le anapogi o le kulukose maualuga e tatau ona sili atu ona maualuga i na gasegase e le o lagona le auala o le hypoglycemia, faapea foi i mataupu e manaomia ai e le hypoglycemia le togafitiga faafomaʻi pe sili atu ona matautia (mo se faataitaiga, i tagata gasegase e maua i le mai). g. I faʻamaʻi pipisi, e masani ona fuaina le maualuga o kulukose o le toto ma fetuunai siama o inisalini, e mafai ona tausisia le maualuga ole kulukose maualuga mo le 70-80% o le taimi o le aso.
  • 2. E tatau ona faʻaaʻoaʻoina le fesuiaʻiga o le tino o le inisalini i le sili e mafai ai. I tagata soifua maloloina, o peta beta e faʻapipiʻi pea le tele o inisalini ma maua ai lona tulaga faavae. A maeʻa ona 'ai, faʻamalosia le faʻamalosia o le inisalini. Le fatuina o le maualuga o le inisalini e latalata ile masani i le toto o le tagata maʻi ma faʻaalia le fesuiaiga o le tino i le inisalini, o se tasi o togafitiga o inisalini e filifilia e filifilia: a. O le inisalini pupuu e faia aʻo leʻi faia le taumafataga, ma o le inisalini e galue i le gaioiga e faʻatinoina i le aso (i le taimi e momoe ai) poʻo le 2 taimi i le aso (ao leʻi oʻo i le taeao ma i le taimi e momoe ai) e fatu ai le faavae o le hormone. e. O le inisalini pupuu e faia aʻo leʻi faia taumafataga, ma o le inisalini umi e faia 1 poo le 2 taimi i le aso e fatu ai le faavae o le hormone. i. E faalua i le aso, o le inisalini e fai pupuu ma le galue i le taimi e tasi, e faʻapipiʻi faʻatasi, poʻo se sauniuniga o le insulin. d. Aʻo lei faia le taumafataga o le taeao, o le inisalini pupuu ma le inisalini o loʻo faia i le telefoni poʻo le tapenaga o le inisalini tuʻufaʻatasia o loʻo faʻatinoina i le taimi lava e tasi. A o leʻi faia le taumafataga o le afiafi, ua tui le inisalini, ma aʻo lei moe, ua tui le inisalini i le tele o taimi. u. O se tagata gasegase i se tagata e tuʻuina atu ile inisalini e tatau ona faʻalauteleina le sapalai o le hormone ao leʻi 'ai. O faʻataʻitaʻiga o nei tagata e faʻaaogaina toto maualuga ole kulukose toto e le gata ina faʻamauina ai le maualuga ole inisalini, ae faʻapupulaina foi le tuʻuina atu o le homone pe a maualuga le kulūkose pe a uma ona 'ai.
  • 3. Faʻaauau le paleni i le va o dosalini, fualaau paleni, ma gaioiga faaletino. O laulau taumafa na faia e le American Diabetes Association e tuʻuina atu i maʻi poʻo o latou aiga. O nei laulau o loʻo taʻu mai ai le gaʻo o meaʻai, o le malosi o le malosi ma le fefaʻasoaʻiga. O le fomaʻi, faʻatasi ai ma le tagata maʻi, e atiina ae se fuafuaga a tagata taitoatasi. E le gata i lea, ua faamatalaina e le fomai le ala e aafia ai le maualuga o kulukose toto i le tino.
  • 4. Iloiloga e le tagata lava ia o le kulukose toto a. O aso uma, 4-5 taimi i le aso (aʻo leʻi faia taumafataga taitasi ma i le taimi e momoe ai), o le maʻi e fua i le maualuga o le kulukose i le toto toto mai se tamatamailima e faʻaaoga ai fasi uila poʻo se glucometer. e. E tasi i le 1-2 vaiaso, ma soʻo se taimi lava e faʻauluina ai le inisalini aʻo leʻi oʻo i le taimi e momoe ai, o le maʻi e fua le glucose i le va o le 2:00 ma le 4:00. Faatasi ai ma le tele o taimi, o le maualuga o le kulukose pe a uma ona 'ai e fuafuaina. i. Ia fua i taimi uma le maualuga o le kulukose ma le foliga mai o vailaau o le hypoglycemia. O taunuuga o fua uma, o inumaga uma o insulin ma lagona loloto (mo se faʻataʻitaʻiga, faailoga o le hypoglycemia) o loʻo tusia i totonu o se tusi faʻasologa.
  • 5. Faʻamālōlōina o le tulafono o togafitiga o insulin ma meaʻai, fuafua i le maualuga o le kulukose toto ma le olaga. E tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se fuafuaga auiliili o le gaioiga, faʻamaonia mo le tele o tulaga e ono mafai ai, lea atonu e talafeagai ai le fetuunaʻi o togafitiga o le inisalini ma meaʻai. a. Faʻasaʻoina o le togafitiga o le inisalini e aofia ai suiga i vailaau inisalini, suiga i le fua faatatau o fualaau oona eseese eseese o gaioiga, ma suiga i le taimi o le injections. Mafuaaga mo le fetuunaʻi o tui o inisalini ma togafitiga insulin:
  • 1) Lagolago le lagolagosua i le kulukose o le toto i se taimi patino o le aso, e iloagofie i faʻamaumauga faʻamaumauga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le toto kullukose pe a uma le taumafataga o le taeao, e mafai ona faʻaititia le fualaau o le insulin na faia muamua ao lei faia le taeao. I le isi itu, afai o le kulūkose i le va o le taeao ma le aoauli, ua faʻaitiitia, aemaise lava pe a iai ni faailoga o le hypoglycemia i le taimi nei, e tatau ona faʻaitiitia le fua o le inisalini pisapisao poʻo le toto o le insulin.
  • 2) Faʻateleina pe faʻaitiitia i le maualuga o le kulukose o le toto i aso uma (e tusa ai ma lea, e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia le aofaʻi o aso uma o le inisalini).
  • 3) O le isi taumafataga faaopoopo (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a asiasi le tagata maʻi).
  • 4) Gaioiga o le a oʻo mai. 5) O se malaga umi, lagona malolosi (alu ile aoga, teteʻa matua, ma isi).
  • 6) Maʻi faʻamaʻi.
  • 6. Aʻoaʻoga faʻapitoa. E tatau i le fomaʻi ona aʻoaʻo le tagata maʻi e galue tutoatasi i soʻo se siosiomaga. O mataupu autu e tatau i le fomaʻi ona talanoa ma le tagata maʻi: a. Iloiloga e le tagata lava ia o le kulukose toto. e . Faʻasaʻoina o togafitiga o le inisalini. i. Fuafuaina o Meaʻai. g. Gaoioiga faatagaina faatagaina. o. Aloaia, puipuia ma togafitiga o le hypoglycemia. u. Faʻamāina o togafitiga mo faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • 7. Faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi ma se fomaʻi poʻo se 'au o le maʻisuka. Muamua, e tatau i le fomaʻi ona fesili i taimi uma e uiga i le maʻi o le maʻi. Lona lua, e tatau i le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poo se tausisoifua i soʻo se taimi o le aso ma maua ni fautuaga i soʻo se mataupu e fesoʻotaʻi ma lona tulaga.
  • 8. Uunaia o le tagata maʻi. O le manuia o togafitiga malosi ile inisalini e tele lava ina faalagolago i le amio a le tagata maʻi ma lona manao e tau le faʻamaʻi. O le faʻaauau pea o le faʻaosofia e manaʻomia ai taumafaiga sili a aiga ma uo a le tagata maʻi ma le aufaigaluega faafomaʻi. E masani lava o lenei galuega e sili ona faigata.
  • 9. Fesoasoani faʻapitoa. O maʻi e leʻi leva ona amataina le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka soifua maloloina ma o latou aiga e manaʻomia le lagolago a le mafaufau. O le tagata gasegase ma ona aiga e tatau ona faʻaaogaina i mafaufauga o le maʻi ma iloa ai le le mautonu ma e tatau ona tau ai. I totonu o le Iunaite Setete, o vaega faʻapitoa fesoasoani mo tagata lava ia ua faatulagaina mo lenei faʻamoemoe.

  • FALE
  • Glucometers
    • Accu-check
      • Accu-Chek Mobile
      • Accu-Chek Asset
      • Accu-Chek Performa Nano
      • Accu-Chek Performa
      • Accu-Chek Gow
      • Accu-Chek Aviva
    • TasiTouch
      • OneTouch Filifili Simple
      • OneTouch Ultra
      • OneTouch UltraEasy
      • OneTouch Filifili
      • OneTouch Horizon
    • Satelite
      • Fesoʻotaiga Satellite
      • Fesoʻotaiga Mamao Satellite
      • Satellite Plus
    • Fesoʻotaʻiga
    • Optium
      • Optium Omega
      • E manumalo le Optium
      • Uma papillon
    • Prestige IQ
      • Prestige LX
    • Bionime
      • Bionime gm-110
      • Bionime gm-300
      • Bionime gm-550
      • Lelei GM500
    • Ascensia
      • Ascensia elite
      • Ascensia tuʻuina atu
    • Kontur-TS
    • Ime-dc
      • >

        O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka

        O le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka (NIDDM) lea o loʻo manatu nei o se faʻamaʻi eseʻesega, o loʻo faʻaalia e le malosi o le inisalini ma le gaioiga o le tino i le inisalini (faʻasaina insulin).

        O aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻeina o le NIDDM o:
        - faʻasologa o togafitiga, o le faʻavae faʻavae o le NIDDM o loʻo maua i le toeitiiti atoa le 100% o mataupu. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le NIDDM e faʻapupula mai i le 2 i le 6 taimi i le i ai o le maʻisuka i matua poʻo aiga vave,
        - O le tele o le 'aloʻese o se mea sili ona lamatia mo le atinaʻeina o le NIDDM. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le NIDDM i le i ai o le oona I tbsp. faʻaopoopo 2 taimi, faatasi ai ma II tbsp. - 5 taimi, faʻatasi ai ma ata. III - silia ma le 10 taimi. O le atinaʻeina o le NIDDM e sili atu ona vavalalata i le manava o le isumu nai lo le tufatufa atu o le gaʻo i le pito i lalo o le tino.

        Faʻamatalaga masani. O le vaega autu o le atinaʻeina o le NIDDM ua tuʻuina mai i le taimi nei le sili ona taua. O le faʻavae o le NIDDM ua faʻamaonia e le mea moni e faapea, o masaga tutusa uma e lua e atiaʻe i le 95-100%. Ae ui i lea, o le gasegase faaiu mulimuli na aʻafia mo le atinaʻeina o le NIDDM e le faʻamaonia. E lua filifiliga o loʻo talanoaina nei:
        - o le i ai o ni vailaʻau se lua, aʻo avea le tasi oi latou (luga o le chromosome 11) nafa ma le gasegase o le inisalini, le lona lua - mo le atinaʻeina o le inisalini (atonu o se faaletonu i le 12 chromosome o loʻo gafa ma le faʻasiga o inisalini)
        - o le i ai o se gaʻo masani o le gaʻo i le faʻaaogaina o le glucose e faila o le B po o tisipenipuni lautele, lea e oʻo atu ai i le faʻaititia o le kulukose i totonu o sela poʻo le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini e vaʻa-B i tali i le kulukose. E manatu o le NIDDM o loʻo faʻasalalauina tele.

        O le mamafa ma le tele o meaʻai . O le diabetogenic o se taumafataga e masani ona faʻaaogaina meaai maualuga-kalori ma le tele o mea e faigofie ona faʻaaogaina gaʻo, gaʻo, ava malosi, ma le le lelei o fiber. O le matafaioi o ia ituaiga meaʻai e faʻatupulaia aemaise lava i se olaga le talafeagai. O le natura o meaʻai ma le oona tele e fesoʻotaʻi vavalalata ma fesoʻotaʻi atu i le faʻaaogaina o le insulin ma le atinaʻeina o le inisalini.

        Faʻaitiitia le lagona o le insulin . O le auala mo le solia o le glucose homeostasis, ma, o le mea lea, o le pathogenesis o le NIDDM, e mafua mai i le faaletonu i tulaga e tolu:
        - i le pancreas - faʻaaogaina o le inisalini e faʻavaivaia,
        - i totonu o fusi lautele (faʻapitoa i maso), lea e avea ma puipuiga i le inisalini, lea, o le mea moni, e mafua ai le solia o le felauaiga ma le metabolism o le kulukose,
        - i le ate - faʻapupula le gaosiose gaosiga.

        O maʻi o le inisalini faʻataʻitaʻiga o le uluaʻi faʻaoga sese i le NIDDM ma e maua uma i le amataga ma sili atu ona faʻailoga o le maʻi. O faʻasalaga o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻamatalaina i suiga o le agavaa, kinati ma le faʻasologa.

        Carbohydrate metabolism . I le maʻi o le maʻisuka, o le tafe o le kulukose i totonu o le suauu o meaola o le inisalini e le afaina, o le gaioiga o enzymes autu o le glycolysis o le goto ma le kenera Krebs ua faaitiitia, gasegase o le eletise, faaletonu o le malosi, totoina o le hypoxia, glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e pei foi o le liua o le glucose-6-phosphate i le glucose. O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, lea e le o aʻafia e sulu ona o le le lava o le insulin.

        O nei faaletonu o le gasegase o le gasegase e mafua ai le hyperglycemia, glucosuria (o le glucose reabsorption i renal tubules ua faaitiitia ona o le le lava o le malosi ma ona o le tele o le kulukose ua gaosia e gaʻo), o lea ua tupu aʻe ai le polyuria (ona o le maualuga osmolarity o le urine), galala, galala. O le foliga mai o le fiainu ua siitia foi e le faateleina o le osmolarity plasma e fesootai ma le hyperglycemia.

        O le lē lava o le inisalini i taimi umi e taʻitaʻia ai le alualu i luma o le faamamaina o le kulūkose ma le urea, lea e faʻaitiitia ai le faʻasolosolo i totonu o le tele o vai ma eletise. O se taunuuga, o le leiloa o le eletise (sodium, potassium, magnesium, fulukalama) ma le faʻalalauina o le susu.

        O le leiloa o le potassium ma le le lava o le gaosia o le glycogen mai le kulukose e mafua ai le vaivai ma le vaivai. I le tali atu i le le lava o le malosi, e aliali mai le polyphagy.

        I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o auala o glucose metabolism e tutoatasi mai le insulin e faʻaaogaina: polyol (sorbitol), glucuronate ma glycoprotein. Glucose i lalo o le aafiaga o le aldose reductase enzyme ua faaitiitia i le sorbitol. O le mea mulimuli, i lalo o le faatosinaga a le sorbitol dehydrogenase, e masani lava ona liua i le fructose, lea e faʻasalaina i le auala o le glycolysis. Sorbitol dehydrogenase o le enzyme e faalagolago i le insulin. I le maʻisuka malosi i lalo o le tulaga o le le lava o le inisalini, o le liua o le sorbitol i le fructose e le afaina, o le tele o le sorbitol ua faia, lea e faaputuputu i le tioata, nerve fibers, ma le retina, ua mafua ai le faatoilaloina. O le Sorbitol o se mea e sili ona suamalie e tosina ai le vai, o se tasi lea o togafitiga o le neuropathy ma le atinaʻeina o cataract.

        E masani lava, ua liua le glucose i le kulukamoroni elemene e ala i le uridine diphosphate glucose, ma ua faʻaaoga foi e faʻapipiʻi ai le glycogen. Ona o le mea moni, o le faʻaaogaina o le uripine diphosphate glucose mo le faʻaopoopoga o le glycogen ua faʻaitiitia, o le faʻasalaga o le kullukaronic acid ma le glycosaminoglycans e faʻateleina le alualu i luma, lea e taua i le atinaʻeina o faʻamaʻi.

        E le gata i lea, o loʻo i ai foi se tuufaatasiga ogaoga o glycoproteins, lea e fesoasoani foi i le alualu i luma o le ita.

        Faʻafitauli o le gasegase o le gaʻo . I le maʻisuka, o le gaioiga o le pentose o le glucose metabolism ua faaitiitia, lea e fesoasoani i le solia o le synthesis protein. O le faateleina o le gluconeogenesis e o faatasi ma le faateleina o le polotini o le polotini, o le toesea o ana faaagaga, talu ai o le gluconeogenesis e faitauina mai mea aoga o le amino. O le faʻaitiitia o le faʻasolosolo ma le faateleina o le catabolism protein e fesoasoani i le mamafa o le gau ma le maso o le muscle. O le tāua tele o le faʻamaʻiina o proteins, muamua hemoglobin.

        Gaʻo gaʻo . O le le atoatoa o le inisalini ma le puipuia o le suauu o le pentose o le metabolism o le glucose e faʻaleagaina ai le gaʻo gaʻo ma faʻaleleia le lipolysis, ma mafua ai le faateleina o le aofaʻi o gaʻo susu ma glycerol. O le tele o aano o gaʻo e ulu atu i le ate, lea latou te liliu ai i gaʻo aʻafia ma mafua ai le faʻaleleia o le ate. O le tele o gaʻo gaʻo e mafua ai ona fausia le tele o tino o le ketone e leai se taimi e mu ai i le krebs cycle, ketoneemia, ketonuria atinae. I le faagasologa o le aveeseina o tino o le ketone mai le tino, o le mama e auai, o le manogi o le acetone mai le gutu e aliali mai. Ketonuria (faʻamalositino urinary o tino ketone: β-hydroxybutyric ma acetoacetic acid) e faʻateleina ai le hyponatremia ma le hypokalemia, talu ai o β-hydroxybutyric ma acetoacetic acid e fusifusia i sodium ma konatela.

        Tuua Lau Faamatalaga