Suʻega Suʻe Suʻe-Suʻe: O se Faataʻitaʻiga

O le maʻi suka o se faʻasologa lea e manaʻomia ai le siaki masani i aso taitasi. O loʻo i totonu o le vavalalata manino o togafitiga faafomaʻi ma puipuiga e mafai ai e le faʻamoemoega lelei ma le avanoa e maua ai taui mo le faʻamaʻi. E pei ona e iloa, o le maʻisuka e te manaomia se fua faifaipea o le suka toto, o le maualuga o tino o le acetone i le urine, toto totoga ma le tele o isi faailo. E faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua mai i faʻamatalaga, o le faasaʻoina o le togafitiga atoa o loʻo faʻatinoina.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Ina ia mafai ona taitaia se soifuaga atoa ma le pulea o togafitiga o endocrin, e fautuaina e tagata atamamai tagata maʻi e tausia se tusi o le maʻisuka, lea e avea ma fesoasoani sili atu i le taimi.

O se faʻataʻitaʻiga a le tagata lava ia e mafai ona e faʻamaumau faʻamaumauga nei i aso uma:

  • toto suka
  • aveina gutu o le glucose tuuitiitia,
  • na faia siama o inisalini ma taimi tui,
  • le numera o iunite falaoa na faʻaumatia i le aso,
  • tulaga lautele
  • maualuga o gaoioiga faʻaletino ma se seti o faʻatinoga faʻatinoina,
  • isi faailo.

Faʻasalaga aso

O le maʻisuka suʻesuʻeina le maʻisuka e taua tele mo se ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi. O lona faʻatumuina masani e mafai ai ona e fuafua le tali a le tino i le tuiina o se vailaʻau faʻamalo, e auʻiliʻili suiga i le suka o le toto ma le taimi e oso ai i tagata sili ona maualuga.

O le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka e mafai ai ona e faʻamalamalamaina le fualaau o vailaʻau o loʻo faʻatatau e faʻavae i faʻamatalaga o le glycemia, faʻamaonia ai mea le mautonu ma faʻavasegaga faʻapitoa, pulea le mamafa o le tino ma le toto maualuga i le taimi.

E faʻapefea ona tausia se tusi faʻamaumauga o le pulea o oe lava?

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa tulaga manaomia mo le tausia o se tusi o le pulea e le tagata o ia lava.

Afai e tausia e se tagata se tusi o le pulea o le maʻisuka, o le a ia iloa mautinoa pe o le a le vaitaimi e oso ai le suka i lona toto i le pito maualuga, ma o le mea lea, i se isi itu, o le pito sili ona maualalo.

Ae ina ia mafai ai e le tagata lava ia ona mataʻituina le maʻisuka ina ia tupu e tusa ai ma tulafono faʻavae, e taua le filifilia o meafaigaluega talafeagai mo le fuaina o le kulukose, ma mulimuli i meaʻai faʻatau ma isi fautuaga faʻapitoa.

O tulafono uma o le pulea o le tagata lava ia mo le maʻisuka o le tausisia lea o le tele o tulafono. O le:

  • se malamalama manino i le mamafa o mea taumafa o loʻo faʻaaogāina, faʻapea foʻi ma faʻataʻitaʻiga o loʻo i totonu o le falaoa (XE),
  • o se mea e fuaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le kulutūmū lea,
  • le tusi e pei ona taʻua o le pulea e le tagata o ia lava.

Ae le gata i lea, e tatau ona e malamalama tonu i le auala e faʻaaoga ai lenei mea poʻo lena meafaigaluega mo le siakiina o oe lava i tulaga o le maʻisuka ituaiga 1. Faʻapea e taua le malamalama saʻo pe faʻafia pe faapefea ona fua le suka i se glucometer, ma pe o le a le mea tonu e tatau ona tusia i totonu o se tusi faʻamau, ma e sili atu le suʻesuʻeina o se faʻataʻitaʻiga o sea pepa i le taimi muamua. Ia, ma, ioe, ia malamalama tonu i mea e mafai ona faʻaaogaina gaosi mo le maʻisuka ituaiga 1, ma o fea e sili ona lelei le teena uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua iloa o soʻo se meaʻai gaʻo e mafai ona afaina ai le tino ma mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi faʻalavelave e fesoʻotai ma le tuusao o le paʻu poʻo le isi foi totoga i totonu.

Ae, afai o tatou talanoa e uiga i le auala e pulea ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le maʻisuka ituaiga 2, ona tatau lea ona e manatuaina pea, faatasi ai ma le fesoasoani o se glucometer, e mafai ona e iloa pe o le a le tele o le suka i totonu o le toto ma pe tatau ona ave vailaau e faaitiitia ai lenei faailoilo. I le auala, mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se faʻamaʻi o le "sugar" o le ituaiga lona lua, e fautuaina e fua le kulukose ia le itiiti ifo ma le tasi i le 24 itula, ma a mafai, ona tolu pe lima taimi.

O le a le faʻataʻitaʻiga o le tagata lava ia?

O le a faaauau pea ona matou suʻesuʻeina isi metotia o le puleaina o le soifua maloloina o le maʻisuka, o lona uiga, o le a tatou taulai atu i le suʻesuʻega o tulafono mo le tausia o se tusi o le siakiina o le maʻisuka.

O se tusi o le siakiina o le tagata lava ia e sili ona manaomia mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. Latou te faia mea uma e tatau ai i totonu, o se taunuuga lea e mafai ai ona saʻo le pulea o suiga e tutupu i totonu o le tino ma faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e faaleleia ai le soifua manuia.

Afai tatou te talanoa pe faʻapefea ona tausia se tusi faʻamau, o le mea pito sili ona taua iinei e le o le misia o se faamaumauga taua se tasi ma ia mafai ona faʻamalamalama saʻo le faʻamaumauga. O le mea sili lea ona faigata mo le tele o tagata gasegase.

E tatau ona maitauina, i luga o le faavae o nei faamaumauga, e mafai ona faia ma le lelei ma le lelei se filifiliga e uiga i se suiga i tulaga o togafitiga, faʻapea foi ma fetuutuunai togafitiga filifilia. I se tulaga aoao, e taua tele le faailoaina o ia tulaga lelei o le tusi o le pulea e le tagata o ia lava, o:

  1. E mafai ona e siakiina le tali saʻo o le tino i faʻasinomaga patino o le analog o le insulin ile hormone.
  2. Saili po oa suiga o loʻo tupu i totonu o le toto i le taimi.
  3. Vaavaai le suiga i le suka o le toto mo se vaitaimi faapitoa ile aso e tasi.
  4. Faʻatagaina oe e faʻaaoga le metotia o le suʻega e malamalama ai po o le a le tui o le inisalini e te manaʻomia e ulufale ai i le maʻi ina ia mafai ona faʻaumatia atoa le XE.
  5. Fua le toto toto ma fuafua isi faailo taua ile tino.

O nei metotia uma o le siakiina e le tagata lava ia e faigofie lava ona faatino, ae mo lenei mea e taua le iloa pe faapefea ona filifili le mita saʻo. A uma mea uma, afai e te faʻatau se glucometer maualalo, e le mafai ona e fua saʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E faʻaaogaina lava i le toto, e naʻo le fesoasoani a se masini galue e mafai ona e fuafuaina saʻo le mamafa i se taimi faapitoa i le taimi.

O a faʻamatalaga ua tusia i totonu o le tusi?

E pei ona taʻua i luga, naʻo pe afai e saʻo lau faʻamatalaga i totonu o le tusi o le siakiina e le tagata lava ia, o le a mafai ona fuafua lelei i le a le laasaga o le maʻi o se tagata maʻi faapitoa.

E taua tele le faʻataunuʻuina o na fuataga o loʻo lisi atu i luga. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ona ausia le mea e manaʻo ai.

Afai tatou te talanoa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le toto, o lona uiga e taua le malamalama i le ituaiga masini e faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe, ma ia iloa le taimi o le aso e sili ona lelei e faʻatino ai lenei faiga.

E tusa ai ma le tatau ona tausia lelei se tusi o se tagata maʻi i le maʻisuka, o le mea muamua e fai o le lolomiina, mulimuli ane o faʻataʻitaʻiga e pei o le:

  • taumafataga o taumafa (i le taimi o le a fai le taeao, 'aiga o le aoauli poʻo le' aiga o le afiafi),
  • o le a le aofaiga ole XE le tagata maʻi na faʻaaoga i le aso,
  • o le a le aofaʻi o le inisalini e faʻatautaia
  • o le a le glucose mita na faaalia ai le suka
  • toto maualuga
  • mamafa o le tino tagata.

pe afai o le tagata gasegase e iloagofie faafitauli i le toto, e taua o ia e manatu o ia lava o le hypertensive, o lona uiga e taua tele le faailogaina o se laina eseese i le tusi o le a tusia ai faamatalaga e uiga i lenei.

E faavae i lenei mea, e manino lava o le siakiina o le toto toto e faigofie tele, ae e tatau lava ona e mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi. Ae o metotia uma lava e matuai faigofie lava ma faigofie ona faatino.

I le ala, e taua lava le iloa o loʻo i ai se laulau faʻapitoa lea e ulufale atu ai faʻamatalaga i le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata faapitoa. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, e mafai ona faʻamaonia pe o taunuʻuga o le suʻesuʻega e masani ma pe tatau ona faʻapupula le tui o le insulin poʻo se isi vailaʻau e ave ina ia faʻaitiitia ai le suka toto. Ma o nisi taimi e tulaʻi mai pe afai o le fualaau o lenei vailaʻau o le, i se isi itu, e tatau ona faateleina.

Ia, ma, ioe, e tatau lava ona e manatuaina o le tausisia o tulafono o meaʻai e fesoasoani e faatumauina ai le tino i se foliga lelei ma taofia ai le faʻafuaseʻi ona maua i le suka.

O a mea e fautuaina e endocrinologists?

A uma ona lomia pepa, e taua i le tagata maʻi ona faʻatumu saʻo le tusi. Faapea ua e manaʻo e faʻalauiloa se faailo o le endocrinological e pei o "se matau mo lua kulukose masani". O lona uiga o le suka e masani lava i le va o meaai autu e lua. O lona faʻailoga e masani ona masani ai, ona mafai lea ona faia le inisalini e faia i le gaosiga o le inisalini i le fua lea na muai fautuaina mai e le fomaʻi.

I se isi faaupuga, ina ia mafai ai ona fuafua le fuainumera o le insulin i le tulaga talafeagai, e taua le fua saʻo o faailoilo ma faia saʻo i totonu o lenei pepa.

I le taimi muamua, e mafai ona e i lalo o le mata mata o se fomaʻi agavaa maualuga e mafai ona faʻamautinoa lelei pe o fua uma o faʻamaumauga o loʻo i luga e fua saʻo ma tusa pe o loʻo ave e le tagata maʻi lenei vailaau poʻo vailaʻau faʻavae e faavae i luga o faʻamatalaga na maua.

Ae e le o taimi uma e tatau ona lolomiina ai se tusi, e mafai foi ona i ai sau lapisi ma se ripoti lea ua tusia uma ai nei faamatalaga. I le taimi muamua, e lelei foi ona faʻatumu i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi aoga.

E sili le lelei le suʻeina o faʻamatalaga pe'ā uma le vaiaso. O le faʻamatalaga na maua o le a sili atu ona faʻaalia ma mafaufau i nei faʻamaumauga, o le a mafai ona faʻamaonia pe tatau ona suia le ala o togafitiga, ma pe i ai ni mea faʻaletonu i le galuega a le tino o le tagata.

Afai ei ai ni au fesili, ae leai se avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi, ona mafai lea ona e suesue i se faʻataʻitaʻiga. E faavae i luga, ua sili atu ona faigofie le faʻatumu o lau pepa.

O nisi taimi o le taimi muamua e le mafai ona ulufale faʻamatalaga i luga o le pepa.

E le tatau ona la lafoaia lenei pisinisi, e sili atu le toe talanoa i lau fomaʻi e uiga i lenei mataupu.

Aisea e faigofie ai ma faigofie?

O le tele o taimi, o le tele o tagata gasegase o loʻo sailia fesoasoani faafomaʻi e feagai ma le faafitauli o le suesueina lelei i le amataga, ma pe a maeʻa ona amata ona latou togafitia.

E mafua ona o le mea moni e matua faigata lava ona vave fuafuaina po o le a le mea o loʻo tupu i le gasegase o le maʻisuka, ma le pulea e le tagata o ia lava i lenei tulaga e fesoasoani ai e feagai ma se galuega talitutusa. I le uma, o le manino o le faʻatumu o le tusi faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona fuafua ni suiga i le soifua lelei ma vave faʻaalia faafitauli faʻalesoifua maloloina.

O lenei metotia faasaienisi e ono foliga faigata ma faigata mo se tasi, ae afai e te mulimuli i fautuaga uma a se tagata poto faapitoa, ona fesoasoani lea o le tusi o le maʻisuka o le siakiina o oe lava ia i le tele o tagata gasegase e taulimaina lelei ia suiga na tutupu i lo latou soifua maloloina. Ma sa latou faia lava.

I aso nei, o loʻo i ai nisi faʻamatalaga e fesoasoani i le pulea o faʻamaoniga uma o loʻo i luga. O lona uiga, o ia lava e taʻu mai ai e tatau ona e tusia nisi faʻamaumauga tonu i lenei vaitau.

E tatau ona maitauina, mo le taimi muamua o se ituaiga o faʻataʻitaʻiga ua atiaʻe e se nofoaga faapitoa mo suʻesuʻega faʻasaienisi, lea na ia faʻaaogaina ai lana sailiga. O le taunuuga na matua lelei, ona amata lea ona faʻaaogaina lona poto masani i le lalolagi atoa.

Ole taimi nei e te le manaʻomia le faʻatulagaina o le vaeluaga taimi i le va o taumafataga, lea ole taimi e te manaʻomia ai le iniseti ile iniseti. O le tusi lava ia o le a ia fuafuaina le fualaau e fautuaina mo le puleaina. E faigofie tele lenei mea ma faʻafaigofie atili ai olaga o le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le mea autu o le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaaogaina ia ituaiga talosaga.

O se upega tafaʻilagi i luga o le initaneti o le Risuka Rusia. O le faʻaaogaina o lenei talosaga o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Ituaiga o Tala

O le faʻaaogaina o le diabetic diary e faigofie lava. O le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka e mafai ona faia i le faʻaaogaina o se pepa e tuʻuina lima poʻo se mea na uma ona lomia mai le Initaneti (PDF document). O le ata tusi ua mamanuina mo le 1 masina. I le faaiuga, e mafai ona e lolomiina le pepa fou lava e tasi ma faapipii i le mea tuai.

I le leai o se tomai e lolomi ai sea tusi, e mafai ona pulea le maʻisuka i le faʻaaogaina o se tusi tusitusi poʻo se tusi faʻamau. O koluma laulau e tatau ona aofia ai koluma nei:

  • tausaga ma le masina
  • le mamafa o le tino o le tagata maʻi ma le maualuga o le hemoglobin gutu (fuafuaina i le fale suesue),
  • aso ma le taimi ole suʻesuʻega,
  • glucometer sugar values, fuafuaina pe tusa ma le 3 taimi i le aso,
  • togi o le suka-lowering tablets and insulin,
  • o le aofaiga o le falaoa e faʻaaoga i le taumafataga,
  • faʻamatalaga (soifua maloloina, faʻamaoniga o le toto maualuga, tino o le ketone i le urine, o le maualuga o gaoioiga faaletino o loʻo tusia iinei).

O le a se tusi faʻataʻitaʻi mo le maʻisuka

O le upu "pulea e le tagata o ia lava" e masani ona faʻalavelave ai tagata mamaʻi. O gasegase e pipii i se mea faigata ma faigata. E faapena? O le tausia o se tusi o le siakiina e le tagata lava ia mo le maʻisuka e aofia ai le tutoatasi o le iloiloga o tulaga maʻoti i le fale.

O faʻataʻitaʻiga nei o loʻo faʻataʻitaʻiina:

  • toto suka
  • le aofaʻi o suka i totonu o le uila
  • mamafa o le tino
  • toto maualuga
  • le aofaʻiga o ketone body in the urine.

O mafuaʻaga e te manaʻomia ai le tausia o se tusi o le pulea e le tagata o ia lava:

  • auiliiliga o faʻamatalaga, e mafai ona e malamalama pe aoga le togafitiga,
  • E mafai ona e vaʻavaʻai iloilo le ausia o au sini,
  • i le amanaia o tulaga taua o suesuega o le toto ma le urine, mea taumafa, faamalositino ma vailaau ua fetuunai,
  • mataʻituina auala e aafia ai le maualuga o le suka o le tino o lou tino,
  • aoao oe e pulea le setete o le tino ma malamalama pe a manaʻomia le fesoasoani.

E faʻapefea ona fai se tusi faʻamau

E leai ni tulafono manino mo le mamanu o le laulau i totonu o le tusi o le pulea e le tagata o ia lava. O le fausaga o laulau e tutusa ma e aofia ai kalafi:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • le tausaga ma le masina lea ua faatumuina ai le tusi,
  • taua mai le auʻiliʻili mo mea o loʻo maua i le hemoglobin glycated,
  • mamafa
  • aso ma taimi o le pulea,
  • tau o le suka e maua mai i le suʻesuʻeina o le glucometer (taeao, aso, afiafi),
  • inumaga tui
  • fualaau o fualaau faasaina lea ei ai le faaitiitia o le aafiaga i luga o maualuga o suka,
  • le numera o iunite falaoa e faʻaumatia i meaai,
  • maualuga le maualuga
  • soifua manuia
  • aofaiga o gaoioiga faaletino
  • le aofaʻiga o ketone body in the urine.

I nisi o lomiga o faʻasalalauga, taʻavale, soifua manuia, faʻamalositino i le tasi koluma "Faʻaaliga".

E mafai foi ona e maua ni filifiliga faigofie. Naʻo latou faʻaalia muamua le maualuga o le suka i luma ma pe a uma ona 'ai e se tagata. E faʻamaonia faʻamaumauga mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi. O le koluma "Faʻamaumauga" e tuʻu ese ese.

O le kopi lona lua o le tusi faʻataʻitaʻitusi mo le siakiina e le tagata lava ia e faigofie ma e manaʻomia ai le itiiti ifo o le taimi e faʻatumu ai, ae itiiti le faʻamatalaga. Ina ia maua se ata atoatoa o le setete o le soifua maloloina - e fautuaina e tausia se laulau auiliili.

Talosaga

I le taimi nei o loʻo i ai le tele o filifiliga o loʻo faʻapipiʻi i luga o smartphones. O nisi oi latou e tele ituaiga o faʻasalalauga faʻaeletoroni mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma i latou, e tele talosaga e sili atu ona lauiloa nai lo le isi:

  • MySugrCompanion. O se faiga multifunctional e aofia ai e le gata o se laulau mo le ulufale mai i faʻamaumauga, ae faʻapea foi faʻamatalaga aoga. O le faatumuina o le tusi o loʻo tusia i le faiga o se taaloga. Mo faʻasalalauga taʻitasi o faailoga i le tagata o loʻo tuʻuina atu. Mo i latou, e mafai ona e faʻaaogaina le polokalama "masini." I le faʻaopoopoga, o le tusi talosaga o loʻo i ai le tomai e seti ai sini ma faʻamaumau ai a latou taunuʻuga. O lenei mea o se faʻamalosi mo se tagata o loʻo maua i le maʻisuka.
  • GlucoseBuddy.O le tusi talosaga o se pepa lautele lea e mafai ai ona e mataʻituina le tulaga o lou tino. O iinei e mafai ona e siaki ai faailo nei - o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le tui o le inisalini, o le aofaʻi o carbohydrates, o le vailaau o vailaʻau.
  • O le maʻi suka. O lenei app e talitutusa ma le GlucoseBuddy app. O lona lelei e mafai ona taʻua o le mea moni o loʻo tele atu faʻamaufaʻailoga. I lenei talosaga, o kalafi e foliga - maualuga, mamafa, mamafa, numera o itula o moe, faʻamatalaga faapitoa.
  • MedSimple. O le aoga sili o lenei talosaga e mafai ona mafaufauina o le i ai o faamanatu. E fesoasoani lenei mea e aua nei galo e manaʻomia lou faʻaaogaina o vailaʻau poʻo le tuiina o le inisalini.
  • Fooducate O lenei talosaga e le faapitoa mo tagata ua maua i le maʻisuka. Ae o loʻo i ai se aoga sili ona aoga - o le mafai ona faitau i le faʻamalama le tuufaatasiga o le oloa ma le talosaga o se meaʻai, isi filifiliga mo le sui.

I le faaopoopo atu i telefoni feaveaʻi, o loʻo i ai polokalame e faʻapipiʻiina i luga o le komepiuta ma fesoasoani i le faʻatulagaina o le faagasologa o le pulea e le tagata o ia lava. Faatasi ai ma ia mea e mafai ona e valaʻauina le talosaga lea e ofoina atu ai 2 ituaiga o tusi. Ua mamanuina ina ia mafai e tagata gasegase eseese o maʻisuka ma ituaiga o togafitiga ona filifili le laulau sili ona talafeagai mo i latou lava.

O le eseesega o tusi e mafai ona taua o nei:

  • tusi o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1,
  • tusi o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e 4 ituaiga o tusi o talaaga:

  • le mauaina o inisalini
  • mauaina o inisalini lautele
  • mauaina ole inisalini puupuu ma faaumiumi,
  • mauaina o inisalini milo.

Puipuiga ma fautuaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai le siakiina o le tagata lava ia i aso taitasi. O se faʻamaoniga lea o le lelei o togafitiga ma se taunuuga lelei o togafitiga. O le siakiina e le aunoa o le toto toto ma le mimi, le tele o inisalini, fualaau faasaina ma isi faailoga - fesoasoani i se tagata e taitaia se olaga atoa.

Muamua lava, o se tusi faʻataʻitaʻi e manaʻomia mo tagata o loʻo mafatia i se ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago i le insulin. O maʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi e fautuaina foi e mataʻituina faʻamaumauga.

E faʻavae i luga o faʻamatalaga mai le tusi faʻataʻitaʻi, o le fomaʻi e fetuunai le itu o togafitiga ina ia mafai ai ona faʻaleleia lelei. Soo se tasi e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaogaina lenei metotia, o lea e le tatau ona e faʻagaloina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Ole tusi o le tagata lava ia e mataʻitu mo tagata e maua i le maʻisuka o se vaega taua ole faagasologa o togafitiga. E fesoasoani i le faʻatonutonuina o le taumafataga ma mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma faʻaalia ai foi le auala e suia ai le fuafuaga togafitiga.

O faʻamatalaga e maua mai i le pulea e taua i le fuafuaina o le itu o togafitiga.

E faʻatusatusa i faʻamaumauga o suʻega na faia i se falemaʻi, o le molimau o suʻesuʻega i fale e faaalia ai se ata moni o le maʻi. O lenei mea e faʻaleleia le lelei ma le manuia o togafitiga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le a le tusi faʻataʻitaʻi?

Aoaoina le auala e saʻo ai le togafitiga, lea e aofia ai gaoioiga faaletino, meaai, fua o sauniuniga ile inisalini, faʻapea foi ma le suʻesuʻe saʻo i lou tulaga - o galuega ia o le pulea e le tagata o ia lava. Ioe, o le matafaioi autu i lenei faagasologa ua tofia i le fomai, ae o le tagata gasegase, o loo pulea lelei lona maʻi, ausia taunuuga lelei, e masani lava ona pulea le tulaga ma lagona atili le mautinoa.

O le faʻatumu ma le le faʻamaonia o le tusi o le maʻisuka poʻo se tusi o le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka o le a aʻoaʻoina i aʻoga faapitoa, o loʻo i totonu o falemaʻi uma i totonu o le taulaga. E aoga tele mo tagata mamaʻi i soo se ituaiga faʻamaʻi. Faʻamaʻaina, e tatau ona manatua e le o se galuega faifai pea lea e manaʻomia ai le taimi, ae o se auala e puipuia ai faʻafitauli ogaoga. E leai ni tulaga faʻapitoa mo le tusia i totonu, ae ui i lea, o loʻo i ai nisi o manaʻoga mo le tausiga. E fautuaina ina ia tausia se tusi faʻamaumauga i le taimi lava e maeʻa ai le faʻamalosi.

O le a le mea e tusi i le tusi?

E tatau ona faʻaleleia le faʻamatalaga, o le auiliiliga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli pe faʻaleleia le tulaga o le maʻi. O le mea sili ona taua o manatu nei:

  • kulūkose. O lenei faailo ua maeʻa muamua ma pe a uma ona 'ai. I nisi tulaga, e fesili fomai i tagata gasegase e faailoa mai se taimi patino,
  • le taimi o le puleaina o sauniuniga o inisalini,
  • afai e tulai mai le hypoglycemia, ona mautinoa lea
  • i nisi tulaga, o togafitiga faʻamaʻi vai antidiabetic e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Tausiga o le Mate-Suʻe Online Online

I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o polokalame mo lenei vaega o tagata gasegase. E ese i latou i galuega ma e mafai ona totogi ma leai se totogi. O tekonolosi faʻaonapo nei e mafai ai ona faafaigofie le tusi o le siakiina e le tagata lava ia mo le maʻisuka, ma, afai e tatau ai, feutagai ma se fomaʻi togafitiga e ala i le auina atu ia te ia o faamatalaga mai le tusi ata i se faiga faaeletoroni. Ua faʻapipiʻi polokalame i luga o se telefoni, laupepa poʻo le komepiuta a le tagata lava ia. Sei o tatou mafaufau i nisi oi latou.

O se faʻamaumauga i luga o le initaneti o le tausiaina o le tagata lava ia ma le hypoglycemia. O le telefoni feaveai e aofia ai mea nei:

  • mamafa o le tino ma lona faasino igoa,
  • kalori taumafa, faʻapea foʻi ma a latou faʻatatau e faʻaaoga ai se calculator,
  • glycemic index of food
  • mo soʻo se oloa, o le tau o meaʻai e maua mai ma o le vailaʻau faʻasolo o loʻo faʻaalia,
  • se tusi talaaga e maua ai e oe le avanoa e iloa ai le aofaʻi o proteins, lipids, carbohydrates, ma faitau ai kalori.

O se faʻataʻitaʻiga o le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka e mafai ona maua i le upega tafaʻilagi a le gaosiga.

Tisaga lautele

O lenei polokalame aoao e maua ai avanoa e faʻaaogaina ai mo soʻo se ituaiga o maʻisuka:

  • i le muamua - e fesoasoani i le fuafuaina o le fualaau o le inisalini, lea e fuafuaina e faʻavae i luga o le maualuga o le glycemia ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo maua i le tino,
  • i le lona lua, ia iloa ai mea sese i se taimi vave.

Maʻisuka Glucose Diary

Vaega taua o le talosaga:

  • faigofie ma faʻaaoga faʻaaoga,
  • siakiina faʻamatalaga i le aso ma le taimi, tulaga o le glycemia,
  • faamatalaga ma faʻamatalaga o faʻamaumauga na tusia,
  • le mafai ona fatuina tala mo le tele o tagata faaaoga,
  • auina atu o faʻamatalaga i isi tagata faʻaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, i le fomai tipitipi),
  • le gafatia e faʻasili atu faʻamatalaga i faʻamaumauga.

O le maʻi suka fesootai

Fuafuaina mo le Android. O loʻo i ai se taimi manaia matagofie, e mafai ai ona e mauaina se vaaiga lautele atoatoa o le tulaga o le falemaʻi. O le polokalama e talafeagai mo ituaiga 1 ma le 2 o le maʻi, e lagolagoina ai le kulukose toto i le moli / l ma le mg / dl. Maʻisuka Fesoʻotaʻi le siakiina o meaʻai a le tagata maʻi, o le aofaiga o iunite falaoa ma gaʻo.

O loʻo i ai le avanoa e fai ai fesoʻotaʻiga ma isi polokalame Initaneti. A maeʻa ona ulu atu i faʻamatalaga patino, e maua saʻo e le tagata maʻi faʻamatalaga faafomaʻi i le talosaga.

Tinema Maʻisuka

O le tusi talosaga e mafai ai e oe ona siaki ia oe lava faamatalaga i luga o kulūkose, toto totoga, hemoglobin glycated ma isi faailoga. O vaega o le Mekasini a le Maʻisuka e faapenei:

  • le gafatia e fatuina le tele o talaʻaga i le taimi e tasi,
  • se kalena ina ia mafai ai ona faʻamatalaga mo nisi aso,
  • lipoti ma kalafi, e tusa ai ma faʻamatalaga na maua,
  • le mafai ona auina atu faʻamatalaga i le fomaʻi,
  • se calculator e mafai ai e oe ona liua se tasi iunite o fuataga i le isi.

O se faʻasalalauga faʻaeletoroni o le siakiina e le tagata lava ia o le maʻisuka, lea e faʻapipiʻi i luga o masini feaveaʻi, komepiuta, papa. O loʻo i ai le avanoa e faʻaliliuina ai faʻamatalaga faʻatasi ai ma a latou gaosiga mai glucometers ma isi masini. I le faʻasalalauga a le tagata lava ia, o le tagata maʻi e faʻamautuina faʻamatalaga faavae e uiga i le faʻamaʻi, i luga o le faavae o loʻo faia ai le auiliiliga.

Mo maʻi e faʻaaoga pamu e faʻaaogaina insulin, ei ai se itulau patino e mafai ai ona e faʻafoe le vaaiga i le maualuga. E mafai ona tuʻuina faʻamatalaga i luga o fualaau oona, e faʻalagolago i luga ole faʻatatau ole fua talafeagai.

O se faʻamaumauga i luga o le initaneti o le siakiina e le tagata lava ia o taui mo le toto suka ma le tausisia o togafitiga. O le telefoni feaveaʻi e aofia ai mea nei:

  • glycemic index of products
  • kalori ma le calculator mo le fuafuaina o ia mea,
  • siakiina o le tino
  • taumafa faʻataʻitaʻi - e mafai ai ona e iloa fuainumera o calories, carbohydrates, lipids ma proteins e maua i le tino o le maʻi,
  • mo oloa taʻitasi o loʻo i ai se kata e lisiina ai le vailaʻau faʻasolosolo ma mea taua.

E mafai ona maua se faʻataʻitaʻiga tusi i le upega tafaʻilagi a le gaosiga.

O se faʻataʻitaʻiga o se tusi o le suʻesuʻeina o le tagata lava ia mo le maʻisuka. O le laulau i aso taʻitasi e tusia ai faʻamaumauga i luga o le maualuga o le toto, ma lalo ifo - o aʻafiaga e aʻafia ai faʻamatalaga glycemia (vaega o falaoa, inisalini input ma lona umi, o le taeao o le taeao). E mafai e le tagata faʻapitoa ona faʻapipiʻitūina mea moni i le lisi.

O le koluma mulimuli o le laulau e taua o le "Forecast". E faʻaalia ai faʻamatalaga i luga o mea e te manaʻomia e ave (mo se faʻataʻitaʻiga, e fia vaega o le hormone e te manaʻomia e te ulufale ai poʻo le numera manaʻomia ole iunite falaoa e ulufale ai i le tino).

Maʻisuka: M

O le polokalame e mafai ona siaki toetoe lava o itu uma o togafitiga o le maʻisuka, faʻapupula lipoti ma kalafi i faʻamaumauga, lafo atu iʻuga e ala ile i-meli. O meafaigaluega e mafai ai ona e faamaumauina le suka o le toto, fuafua le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻafoega, o le tele o taimi ole gaioiga.

E mafai e le tusi talosaga ona maua ma faʻapipiʻi faʻamaumauga mai glucometers ma pamu inisalini. Atinaʻe mo le polokalama faʻaaogaina Android.

E tatau ona manatuaina o le togafitia o le maʻisuka ma le faʻaauau pea ona pulea lenei faʻamaʻi o se faʻalavelave tele o fua faʻatasi, o le faʻamoemoega ia tausia le tulaga o le maʻi ile tulaga manaomia. Muamua lava, o lenei faʻalavelave e faʻamoemoe i le faasaʻoina o le gaioioiga o suauu pancreatic, lea e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa talafeagai. Afai e ausia le sini, e totogi le maʻi.

O se tusi faʻataʻitaʻi o le maʻisuka maʻisuka le mataʻituina o oe

Afai ua faʻaalia e se fafine maʻitaga lenei faʻamaʻi, ona manaʻomia lea o le siakiina o ia lava, lea o le a fesoasoani i le faailoaina o itu nei:

  • E lava le malosi faaletino ma mea taumafa e pulea ai le glycemia,
  • E iai se manaʻoga mo le faʻaofiina o sauniuniga o le inisalini ina ia puipuia le pepe mai le kulukose maualuga.

O siata nei e tatau ona maitauina i le tusi faʻamaumauga:

  • le aofaʻi o meaʻai gaʻo,
  • fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina
  • suauu toto toto,
  • mamafa o le tino
  • toto maualuga toto
  • ketone body in urine. E maua i latou e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, togafitiga e le talafeagai le inisalini, poʻo le matelaina. E mafai ona e filifilia i latou e faʻaaoga togafitiga faafomaʻi (pulu faʻataʻitaʻiga faapitoa). O le foliga mai o tino o le ketone e faʻaitiitia ai le tuʻuina atu o le okesene i masini ma totoga, lea e aʻafia ai le fetus.

I le tele o fafine, o le maʻisuka faʻaseʻi e mou atu pe a uma ona tuʻuina. Afai, a uma ona fananau, o le manaomia mo le inisalini o sauniuniga e tumau pea, ona sili atu lea o le maʻisuka o le ituaiga muamua na atiina ae i le taimi o le gaioiga. O nisi fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i nai tausaga talu ona fanau le pepe. O le faʻaitiitia o le lamatiaga o lona atinaʻe o le a fesoasoani i le gaioiga faaletino, meaʻai ma pulea le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga.

Tusa 2 mai le diabetes self-monitoring diary

O le galuega autu i lenei faʻamaʻi o le faʻamautuina lea o le kulukose i totonu o le toto. E le mafai e le tagata gasegase ona lagona ona fesuisuiai, o le mea lea e naʻo le faʻaeteete lava oe e pulea ai oe o le a mafai ai oe e siaki le faʻaogaina o lenei togafitiga ogaoga.

O le tele o suʻesuʻega o le kulukose e faʻalagolago lava i le togafitiga o le suka e maua ai le suka o loʻo faʻamatalaina mo le maʻi ma le maualuga o le glycemia i le aso. I tulaga faatapulaaina masani, o le toto toto e fuafuaina i taimi eseese o le aso i ni aso i le vaiaso. Afai e sui lou olaga masani, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateleina le gaioiga faʻaletino, tulaga faʻalavelave, faʻavevesi o se maʻi faʻalavelave poʻo le tupuga o se maʻi faʻapitoa, o le taimi o le siakiina o le kulukose e faia i se maliega ma le fomaʻi. Afai o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ma le mamafa, ona tatau lea ona tusia i lalo le faʻamatalaga o loʻo i lalo:

  • suiga o le mamafa
  • le aoga o le malosi o le taumafataga,
  • siakiina o le toto maualuga pe a ma le faalua i le aso,
  • ma isi matāʻupu ua fautuaina e le fomaʻi.

O le faʻamatalaga o loʻo i totonu o le tusi o le siakiina o le maʻisuka mo le maʻisuka, o le a mafai ai e le fomaʻi ona iloilo lelei le tulaga lelei o togafitiga ma talafeagai le fetuunaiga o togafitiga poʻo le tuʻuina atu o fautuaga talafeagai i meaʻai, faʻatonuina le physiotherapy. O le mataʻituina o le faʻamaʻi ma togafitiga faifaipea o lenei maʻi o le a fesoasoani e tausia le tino o le tagata i le tulaga manaomia, ma afai e tatau ai, ia faia ni mea faanatinati e faatulaga ai le tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga