Pancreatic Disease: Mafuaaga ma Faailoga

O le galuega o le faʻaogaina o meaʻai e fesoʻotaʻi vavalalata. O le toilalo i le gaioiga o le tasi e taʻitaʻia ai le faʻalavelave i isi totoga. O le pancreas ma le ate o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga faapitoa.

O totoga i totonu e vavalalata vavalalata mai le tasi ma le isi, o loʻo iai foi galuega faʻapitoa, o metabolic processes in the body e faalagolago ia i latou, o faʻasologa o faʻamaʻi o le ate ma le pancreas e faʻatasi ma le tele o faʻamatalaga faʻapitoa.

O le pancreas (pancreas) e aofia ai le tino, ulu ma le siʻu. O loʻo faʻapipiʻiina le insulini ile hormone, lea e fesoasoani i le faatumauina o le kulūkose i le taumatau. E maua foi e le tino se numera o enzymes e aofia ai i le faʻaogaina o le faʻaogaina.

O le ate o loʻo galue o se "faamama" i le va o le meaʻai ma le pulmonary circulative. Mafaufau pe o le a le mafuaaga masani o le maʻi pancreatic, ma o a faailoga e iloa ai le solia o totoga i totonu?

Mafuaaga o maʻi o le pancreas ma le ate

E na o se fomaʻi e mafai ona malamalama lelei i le mafuaʻaga e tiga ai le pancreas. O nisi taimi, ina ia oʻo i le pito i lalo o le mafuaaga moni, e tatau ona maua se suʻesuʻega loloto, e ala i auala eseese ma suʻega.

I le tele o tulaga, o le tiga e tupu pe a amata ona amata e le atigi toto i totonu. O le vaega muamua e aofia ai suiga i le atherosclerotic, o le le fiafia i faiga o gasegase, ma le faʻaleagaina o aʻafiaga ma gaʻo.

I le isi itu, o lenei tulaga na mafua ai le faateleina o le gaosiga o enzymes digestive, lea e nafa ma le malepelepe o mea taumafa, aʻo latou afaina ai le toto ile lava ia.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi:

  • O amioga leaga - o le ava malosi ma le ulaula e fesoasoani i le atinaʻeina o le vai inu, lea e faaleagaina ai le okeni mai totonu. I le faaopoopo atu i ai, e mafai ona latou aʻafia faʻafuasei le gaioiga o le pancreas, faʻalavelaveina le taamilosaga o le toto i le tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le mumū.
  • O togafitiga uumi mo fualaau faasaina e afaina ai le pancreas. O fualaau sili ona leaga e aofia ai vailaʻau o le tetracycline, corticosteroids.
  • E le o se mea e le masani ai o faʻafitauli i le pancreas e tutupu i le taimi o le fanauina o se tamaititi. E mafua lenei mea i le mea moni o le tino o le tina e galue faʻatasi ma le faaluaina o avega, o fafine ua maitaga e masani ona lagona le manaomia ona 'ai se mea e le masani ai poʻo le mea e le masani ai i latou lava, aemaise lava o se mea gaʻo.
  • O suiga o le tausaga i le tino e mafua ai le solia o le toto, o se taunuuga, o le togafiti o le pancreas e maua.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e mafai ona taoto i le faʻalavelave masani, atuatuvale popole, tulaga le lelei o le siosiomaga. E masani lava o le malosi mo le atinaʻeina o le faamai o se tuufaatasiga lea o le faaosofia o tulaga.

E tusa ai ma le anatomy o le pancreas ma le ate o le tagata o loʻo lata ane.

E tele mafuaʻaga o le gase o le galuega. Sei o tatou mafaufau i nisi oi latou:

  1. O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaosooso ai i gaioiga ogaoga i le ate.
  2. Togiaga aafiaga. Afai o mea leaga mai le siosiomaga (mea vailaʻau, metala mamafa, ma isi) e ulu atu i le tino o le tagata mo se taimi umi, o le a taʻitaʻia ai le tino i totonu.
  3. Faʻailogaina o le faʻaleagaina ma le natura parasite. E mafai ona oʻo atu ai i suiga faʻaleaganuʻu o se natura aano, pe fesoasoani i le atinaʻeina o faagasologa masani i le tulaga o suiga o le cystic i le ate.
  4. Vaʻaiga faʻapitoa, faʻamaʻi pipisi o le tino o le tino, manuʻa o le manava ma le ate, ma isi.

O le ate o loʻo faʻamatalaina e se tasi o malosiaga maualuga faʻafouina o tino uma. Le maualuga o le faaleagaina o le okeni i se tulaga sili atu e faalagolago i le olaga o le tagata.

Faailoga o faʻamaʻi o le ate, paʻu ma le vevela

O faʻasologa masani o le ate o le hepatitis, lea e faʻavasegaina i ni ituaiga. O se mea e masani ai, faʻalavelave ma mea vevela, viral. O faʻamaʻi pipisi e aofia ai le faʻagasologa masani o le le atoatoa, le faʻamaʻi ma le cirrhosis.

O gallbladder faʻamaʻi masani - dyskinesia, cholecystitis, faʻalogo poo polyp o le gallbladder, maʻi o le gallstone. Faʻatasi ai ma le soliga o le gaioiga o le pancreas, o le pancreatitis o le gasegase o le tino, maʻi o le maʻisuka, ma le dystrophy ua maua.

O se faailoga autu o faʻamaʻi o loʻo taʻua i luga o tiga. O le mamafa o le faʻailoga e afua mai i le ogaoga o le faʻalavelave masani ile tino. O le tiga e mafai ona faʻatamaʻia pe ogaoga, matauina faʻaauau poʻo taimi uma. Fiafia ma le tigaina uiga. I ni atavali, o lagona tiga e aliali mai i le ogatotonu o le fatu, e masani ona susulu atu i le aʻapula saʻo.

Faailoga masani o le ate ma le pathologies o le pancreas:

  • Faʻaleagaina o le mea oona, faʻaalia mai i le gasegase ogaoga, vomia - o nisi taimi o le tele, o le leai o se manaʻoga, le mamafa o le tino.
  • Afai e te oso i le mea tiga, ona faʻalauteleina lea o lagona tiga, aʻo e mafai ona e lagonaina le faʻalauteleina o le okeni.
  • Loto toto, foliga mai o le kuluma (i taimi uma poʻo taimi uma).
  • Hormonal le le atoatoa i le tino.
  • Faʻanoanoa poʻo le moe.
  • Faateleina le vevela o le tino.
  • O le le mautonu, le manava, gaioiga o le manava.
  • O le le fiafia, popole, popole.
  • Suiga i le lanu o feces, o loʻo iai le siaki i feces.

O se faailoga o le Voskresensky ma le pancreatitis o loʻo matauina foi. O le mea moni, o le tagata maʻi e le oi ai se lisi atoa o faʻamaoniga, e masani lava 2-4 faʻaaliga iloga e maua.

O faʻamaʻi uma o le ate ma le pancreas e iloga i lona auala ma faʻalauiloa ile falemaʻi.

Isi faʻamaʻi ma togafitiga

Tino, afai ei ai le tiga i le tumutumu pito i luga, lea e iloa i taimi uma pe o se taimi, o lenei faailoga o le a avea ma se taimi e asiasi ai i le falemaʻi. I totonu o le pancreatitis, o le fesoasoani a fomaʻi e manaʻomia. O le le amanaiaina o faailoga e tau atu ai i faafitauli, o se tasi oi latou o le necrosis (maliu) o le totoga o totoga o okeni.

Afai e te masalomia se faʻamaʻi faapitoa, o le a faatonuina e le fomai se suʻega. O le tagata gasegase e maua le faʻamaonia o le ultrasound, radiography. E le gata i lea, o le toto ma le suʻesuʻega o le urine, o le suʻega suʻe e faʻataʻitaʻiina. Afai e masalomia se tino, o le a manaʻomia le talafaasolopito. I nisi tulaga, e manaʻomia tele togafitiga faʻataʻitaʻi pe a faʻalavelave le maʻi.

Faailoga o le tino pancreatitis: fusi o le tiga pito i lalo. O le tiga e mafai ona malosi tele e le iloa e le tagata gase. Faʻateleina ma faʻaleagaina le vomiting, manava le manava, le faʻalauteleina o le vevela o le tino, faateleina le vevela.

Faatasi ai ma ia faailoga, e tatau ona e valaʻau i se au taʻavale. O fomai e maua le fesoasoani muamua mo le tino pancreatite. O nisi vailaʻau e faʻaaoga e fesoasoani ai.

O pills e faaitiitia ai le tiga i le fale o le a le aveesea ai le mafuaaga. E manaʻomia e le tagata maʻi le fiaai, togafitiga faʻapitoa ma vailaʻau, ma le suʻesuʻega loloto.

O isi faʻaʻailoga o le maʻi o le ate:

  1. Lanu samasama o le paʻu.
  2. O le faateleina o le tino o le tino.
  3. Oona suamalie i le ooto tautala ma laugutu.
  4. O le paʻu o le paʻu e masani ona pipiʻi ma faʻaoga.
  5. Fufulu i nisi vaega o le tino.
  6. Faʻasalaga vave.
  7. Leai o le fiaʻai, faʻaauau pea le faʻafefe.

O faʻafitauli o le gase o le galuega e aofia ai le papa i se gagana paʻepaʻe, o le faateleina o le toto maualuga (o nisi taimi), o se suiga i le lanu o le urine, o le foliga mai o se mea leaga i luga o le paʻu o le manava.

O le togafitiga e faʻatatau mo alii ma tamaitai e faalagolago i le faʻamaʻi faapitoa, i luga o lona matuia ma mafuaʻaga autu. E masani ona fautuaina fualaau faasaina lea e aafia ai e le gata i faailoga, ae faapena foi le leioio o le faamaʻi. O le togafitiga e aofia ai meaʻai lelei, o lona uiga o le teenaina o le ava malosi, mea manogi ma meaʻai vevela, mea faʻafiafia, ma isi.

I le avea ai ma se ausilali, o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina - teuteuga e faʻavae i luga o dogroint, paʻu mimiti, vailaʻau faʻamalolo, yarrow, immortelle, moa. Latou te fesoasoani e faʻamalolo le ita, faʻaitiitia le tiga.

O a faʻaʻailoga e taʻu mai ai pathoces o le ate ma le pancreas o le a taʻuina atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Pancreatic maʻi

O faʻamaʻi o le pancreas e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o fualaʻau, ma e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia mai le mea oona ma isi meaola o le tino.

O le pancreas, o se vaega o le tino o le tino, e pei o isi totoga, e ono mafai ona aafia i gasegase eseese. O lenei okeni e mafai ona taʻua o le "maatulimanu moni" o le gastroenterology i aso nei.

O faʻamaʻi o le pancreas e le tele naua, ae o nei mea uma e mafai ona oʻo atu ai ni faʻalavelave matuia i le galuega a isi meaola gaʻo ma le tino o le endocrine. O nei faʻamaʻi e aofia ai:

  • gasegase taatele ma le masani,
  • cystic fibrosis,
  • maʻi leaga ma le mama,
  • u
  • maʻa
  • maʻisuka

O faʻapogai autu o pathoces e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: tiga o le tiga ma le faʻamaʻi pipisi o le exocrine. Afai ei ai se masalosaloga o soʻo se tulaga faʻaleagaina o loʻo taʻua i luga, o se suʻesuʻega auiliili o le tagata maʻi e manaʻomia e iloa ai mafuaʻaga ma le natura o le maʻi, faʻapea foi ma le faʻamautinoa lelei togafitiga.

Faʻamatalaga faʻatau

O mafuaʻaga o pathoces pancreatic e masani lava ona sailia i faʻamaʻi o isi totoga o le digestive system. Paʻu maʻi i le tele o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamaonia ai o se vaega o le pancreas e le mafai ona taulimaina atoa le avega o galuega ua atofa i ai. O le iʻuga, o se suiga faʻapitoa e faʻaalia: o le gaosiga o le inisalini i le aofaiga e tatau mo le tino e taofi, o le maualuga o le maualuga o le toto e tulaʻi, lea e aofia ai le atinaʻeina o fou fou.

O le pancreas e maua ai le tele o enzymes taua mo le tino o le tagata, lea e aofia ai i le tuufaatasiga o le vai gastric ma e aʻafia i le malepelepe o proteins, gaʻo ma gaʻo. Faatasi ai ma se le lava o le itiiti ifo ma le tasi le enzyme, o meaai e le faigofie ona eliina masani, e amata ona atiaʻe faʻataʻitaʻiga faʻaleagaina i totonu o le gland lava ma i isi mea o le digestive system.

O mafuaʻaga autu e mafai ona faʻaosofia ai le fefaʻasoaʻiga o suiga i le pancreas, e iloa e tagata atamamai mea nei:

  1. sese meaai
  2. le tele o meaʻai gaʻo, meaʻai vevela, suamalie ma isi "mea leaga" i le masani ai,
  3. ava malosi
  4. ulaula
  5. o le i ai o le cholecystitis i foliga lapopoa po o le masani,
  6. tui o le intestinal dysbiosis,
  7. eseese maʻi o le manava,
  8. cholelithiasis, ma isi.

Pancreatitis

Mafaufau i mala o le pancreatic, e le mafai e se tasi ona matau pancreatitis - o le mumū o se okeni e ono mafai ona faamatalaina i se auala gasegase poʻo le masani. O se faʻalavelave faʻaleagaina e masani ona faʻafuaseʻi ona amata faʻafuaseʻi. O le mea masani lava, o mafuaʻaga o le faʻamaʻi e taoto i le maʻi o le duodenum, gabless, excessive drinking, etc.

O le maʻi e amata ona solia le tafega o mea faalilolilo. O ona enzymes ua lauiloa i le malosi tele, ma afai e le mafai ona pasi atu i le gaʻo i totonu o le duodenum, o le faagasologa o le "self-digestion" o sela gland e amata, lea e tau atu i le gaioiga o le mumusu. Fesuiaiga suiga i totoga o masaniga masani o le tino pancreatite. I le taimi lava e tasi, o le faʻamaʻi e aliali mai lava i ogaoga ogaoga, tiga matuia, lea e matua faigata lava ona taofi osofaʻiga, faʻapea foʻi ma isi faʻaʻailoga faʻapitoa.

Faʻailoga pancreatitis o loʻo faʻaalia i se umi ma sili atu ona solo. A o faagasolo le maʻi, o le maualuga o le tino o meaʻai e faʻaitiitia, ma nai lo o latou, o loʻo faʻaalia ai le mea faʻapipiʻi. O faʻalavelave masani o le mumū masani e masani lava ona tupu i le solia o le taumafataga, ae o foliga o le faailoga o le pancreatitis.

Cystic fibrosis

Cystic fibrosis i faʻagasologa o falemaʻi faʻaonapo nei e le masani. O lenei faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma se ituaiga o gasegase autosomal, lea e tupu i le faaleagaina o le pito o le endocrine, ma o le tino faʻalavelave e pagatia i lenei maʻi.

I luga o le pancreas, o le maʻi ua atagia mai e pei ona taua i lalo: ona o le vevelaina o le mealilo, o le faalavelaveina o alavai o le okeni e tupu lava i le vaitaimi o le tuputupu ae o le tama. I lenei tulaga, o le acini e maua ai le palacreatic enzymes i se voluma masani, ae latou te le maua le malosi e ulu atu ai i le duodenum. O le faaputuputuina o nei enzymes, e mafua mai i le maualuga o le gaioiga, e fesoasoani i le autolysis o le pacreatic tissue.

O le iʻuga, o le faʻaaogaina o le protein-carbohydrate metabolism, o le faʻafefeina o gaʻo o loʻo faʻalavelaveina, o loʻo i ai le tele o vitamini gaʻo. Togafitiga o le maʻi e tatau ai, a le o lea o le a tuputupu ae le tamaititi ma se tuai. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le alualu i luma o le faamai e tupu malie lava, ao tumau pea le malosi o le tino e galue ai mo le tele o tausaga.

Cancer ma le toto o le hormone-active

E mafai e se tumutumu vevela ona fausiaina i soo se vaega o le pancreas ma maua ai le tele o vailaau faafomaʻi e fuafua i le vaega patino ma le tikeri o le faaleagaina. I le avea ai ma se faʻamaʻi oti, o le kanesa o le pancreatic e tatau ona maua i se taimi muamua, na o le maʻi e maua ai le maualuga o avanoa o se toe malosi atoatoa.

O le kanesa Pancreatic o se faʻamaʻi matautia e mafai ona oʻo atu i le oti i le leai o togafitiga talafeagai. O le tausisia o le taumafataga maloloina i lenei mataupu ua paʻu i le talaaga, ma o le mafai ona aveeseina le taoto o le tumutumu pipili e avea o se mataupu sili ona taua.

O tino vaivai e mafai ona leaga pe leaga. O loʻo faia mai i motu faapitoa ma faʻapipiʻi hormones pancreatic i ni aofaiga tele lava. O le suʻesuʻega o lenei ituaiga o togafitiga e faia i le faʻaaogaina o se suʻega o le toto.

Faiga faʻapipiʻi

E tusa ai ma se vailaʻau o le pancreatic tatou te talanoa i ai pe a faʻapipiʻiina se paluga eletise faatasi ai ma le faʻaputuina o le vai i totonu. O taʻaloga o loʻo maua i totonu o le gland lava poʻo ni mea vavalalata lata ane. E afua mai i le amataga, o faʻalavelave faʻavavelosi e faʻapitoa ma mauaina. O le mea mulimuli, i le isi itu, ua vaevaeina i le faatumauina, faateleina, pa'ū ma le parasitic.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e ono mafai ona maua i se uila o le pancreatic. O lea ituaiga o neoplasm e masani lava o le taunuuga o se ituaiga o pancreatitis poʻo le necrosis. I totonu o le pupuni o sea uila, i le faaopoopo atu i le mea oona, o loʻo maua ai ni fomai nifo.

Puni sikuea

O le fausiaina o maa i totonu o le pancreas e seasea lava.O le masani lava, o maʻa e maua i totonu o le ala, ma e mafai foi ona teuina ni sima i totonu o le okeni. O maa e mafai ona avea o se faʻamaʻi tutoʻatasi, ma o se faʻalavelave pe a mavae faʻamaʻi muamua na aʻafia ma le faʻaleagaina o le pancreas.

Afai tatou te talanoa e uiga i le tuufaatasiga o kemikolo o le fuaina, ona, o se tulafono, latou te aofia ai carbonates o le phosphorus ma le calcium. O le mea e masani ai, o maʻa e faia mai i le alumini, masima ma magnesium. O maa e tasi ma tele, ma e maua i le tele o mataupu i le ulu o le pancreas.

E oʻo mai i le taimi nei, o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo e mafua mai i le maualuga o le kulukose o le toto. Faʻatasi ai ma faʻafitauli eseese i le gaioiga o le pancreas, o le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua e mafai ona tupu.

I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le faʻafanoga o sela o le pancreatic e nafa ma le faʻasiga o le inisalini e faʻafesoʻotaʻi ai le tagata lava ia. O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamaonia i le mea moni e faapea o le tagata maʻi e atiina ae le inisalini faʻamalosia, ma o se taunuuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le maʻisuka na muamua mauaina i le silia ma le tolu afe tausaga talu ai. O le igoa "maʻisuka" e aofia ai le upu Latina mo le "meli" poo le "suamalie." Talu ai ona o le maʻisuka ua maualuga maualuga le maualuga o le suka, e le gata i le toto, ae faapena foi i le urine, i le seneturi lona 17 na lauiloa ai le faamai o le "tusitusi leaga."

Faʻailoga

E mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le i ai o se maʻi faʻamaʻi pe a maeʻa se suʻega auiliili o le tagata maʻi e faʻaaoga ai le falesuesue ma mea faigaluega. Muamua, ua faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega masani a le falemaʻi ma le toto, lea ua faʻaalia ai faailoga o le inflammatory process, o le i ai o enzymes pancreatic (amylase), e faʻaalia ai le faʻaumatia o le okeni.

Le suʻesuʻeina o le gaioiga o le enzymes o le pancreatic, o loʻo faia ai se suʻega toto toto. Ua tofia se kopi e fuafua le setete o le okeni. O le faailoga autu o le faʻaleagaina o le pancreatic e masani lava o se mea e pei o le steatorrhea - o le i ai i totonu o le nofoa o toega o meaʻai gaʻo. E le gata i lea, o vaega o gaʻo (amylorrhea) ma fiva muscle (foafoaga) e mafai ona iloa i feces. O se suʻesuʻega o le kulukose o le toto e mafai ona iloa ai faʻailoga o se maʻi gasegase o le gaʻo.

Le iloiloga o le talafaasolopito ma uiga faʻaanatura o le okeni, o meafaigaluega gaioiga e tatau ai, ia e aofia ai le ultrasound ma le faʻatulagaina o faʻamatalaga o le pancreas. Ultrasound i le taimi nei o le tau sili ona taugata ma e leai se afaina. Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua fuafua e le fomai le tele, o le totoga o le okeni, o le lapoa o lona taaiga, ua faaalia ai le i ai o ni neoplasms patho. O le faʻasologa o le eletise o se tasi o ituaiga o le ultrasound lea e talafeagai e iloilo ai le galasticity tissue.

O le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga e fesoʻotai i auala sili atu taugata suʻesuʻe, e mafai ai ona iloa suiga o le tino i le tino. Afai e manaʻomia, e mafai ona faatino faʻataʻitaʻiga komepiuta e faʻaaoga ai le faʻatusatusaga o fesoʻotaʻiga - o le a mafai ai ona faia se iloiloga auiliili o le tulaga o le au. O se suʻesuʻega o le auala e mafai foi ona faʻatinoina e faʻaaogaina ai se metotia faʻasalalau e taʻua o le cholangiopanomeragraphy.

E taua le matauina o auala o loʻo i luga e le lava i taimi uma e faia ai le faʻamaonia saʻo. E ui i le mea moni o le tele o faʻamaʻi o le pancreas e faʻamalamalamaina i se ata faʻataʻitaʻiga o falemaʻi, o faigata i le siakiina e le faʻatea. O le mea lea, e mafai ona tulai mai ni faafitauli i le taimi o le iloiloga o le faʻaogaina o se okeni. Pe a faʻaaoga le ultrasound ma le CT, e mafai e tagata tomai faapitoa ona taulai atu i nisi o faʻasalaga le faʻaalia o suiga faʻaleaga, e aunoa ma le mafai ona faʻaali lelei ia latou. O le mafuaaga lena e faigata tele ai ona iloilo le gaioiga o le togafitiga.

O faʻailoga e le faʻaogaina i lenei mataupu o le gaioiga o le enzymes o le pancreatic i le toto o le tagata gasegase, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le vailaʻau kemikolo i le auiliiliga o feces. Ae afai i totonu o le pancreatitis le maualuga o le gaoioiga o le enzyme e faʻapupulaina tele, ona i le tulaga masani o le faʻamaʻi, o ia faʻaopoopoga e mafai ona faʻapuupuu, ao le gasegase o le gaioiga e malosi tele. E iai faafitauli e tulaʻi mai pe a suʻeina le pancreas i tamaiti.

O nei faigata e faʻamalosia ai le gastroenterologists e galulue i ni metotia fou suʻesuʻe, o le tasi o le faʻamautuina o le elastase-1 i feces. O le metotia e mafai ai ona iloilo ma le faʻalagolago le galuega o le exocrine o se okeni, ma iloa ai faʻamaoniga o le le atoatoa o le exocrine ma faʻamaonia ai e le gata o faʻamaʻi masani e pei o le pancreatitis, ae sili atu ona le mautonu, mo se faataitaiga, cystic fibrosis.

Fuafuaga puipui

Ae mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi, muamua lava, e tatau ona maitau le taua o le tausia o se olaga ola maloloina. E tatau ona taulai totoa i le taumafataga: e fautuaina e ave meaʻai i ni vaega laiti, o le meaai e tatau ona aofia ai le tele o meaʻai. E mafai ona faʻaaoga le pata i fua faʻatatau. E fautuaina foi tagata faapitoa e kuka kuka masini pe kuka.

O se aʻafiaga le lelei i le gaioiga o le pancreas e faʻamalosi e le ava malosi, ulaula tapaa, faʻapea foi ma meaʻai gaʻo. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi, e tatau ona lafoaʻia nei mea uma pe faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina o mea sili ona leaga. E fautuaina foi e aloese mai le tafeina o meaai mama ma mea faamama.

I le i ai o isi faʻamaʻi o le mea e gaosi ai meaʻai, e tatau ona faia fua e togafitia ai. O asiasiga faifai pea i se tagata gastroenterologist ina ia mafai ai ona faia suʻesuʻega suʻesuʻega o le a fesoasoani foi e iloa ai suiga faʻaleaganuʻu i se taimi talafeagai. Ole tausiga ole soifua maloloina ole a fesoasoani e aloese ai mai faigata ogaoga ma suiga e le mafai ona suia i le totoga taua.

Pancreatic Disease

I le vavalalata vavalalata ma fegalegaleai manuia ma isi totoga i totonu, o le tasi oi latou e fegalegaleai, o ana galuega, i le isi itu, ua le o vaaia mo se taimi umi. Seʻi tatou fai atu e toatele tagata e iloa galuega a le fatu poʻo fatugaʻo, ae le o tagata uma e iloa le gaioiga o le pancreas, o le tulaga masani ma le taua o le tino atoa e faalagolago i le iuga.

I le avea ai ma se okeni taua o le failautusi, o le pancreas ua sili ona taua i le gaioiga ma le gasegase o faagasologa o le tino o le tagata. O le mafuaaga lena e taua ai le iloa pe faapefea ona amio pe a faʻafuaseʻi ona i ai le tiga i le pancreas.

Le matafaioi a le gland i le tino

O le pancreas o i le taimi lava e tasi o le gland o fafo ma totonugalemu o totonu. I le avea o se gland o le endocrin system, o le tino e maua ai hormones taua ole inisalini ma glucagon. O nei hormones e aofia i le gaosiga o gaʻo ma fesoasoani e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto.

O le galuega o le exocrine o le gaosia o le sua pancreatic, e aunoa ma se faʻamautinoaina atoatoa o meaai e le mafai. O lenei sua suamalie ei ai ni enzymes faapitoa e aafia i le malepelepe ma le faʻaaogaina o pulu, gaʻo ma gaʻo. E le gata i lea, o loʻo aofia ai vaega e puipuia ai le mucosa gastric mai le faʻaleagaina e ala i le faʻamautuina o le paleni o le acid-base.

I le taimi nei, o maʻi pacreatic e masani lava ona tupu. O faʻamaoniga ma faailoga o le faʻamaʻi e le mafai ona le amanaiaina. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai aʻafiaga matuia.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi

Mafuaaga o le Pancreatic Disease e masani lava o se tuufaatasiga o ni mea taua. O faʻasologa e masani lava o le tulaga lua ma e atiaʻe ona o se isi faʻamaʻi.

  • Faʻi o le ate ma le talo. O le mea lea, ei ai lava le tele o ate ma maʻi faʻamaʻi. O aʻafiaga o ia ituaiga o faʻafitauli.
  • Faʻaleagaina o le okeni o le traumatic.
  • Malifa neoplasms e faʻalavelave i le faʻaaogaina masani o le sua o le pani.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Faʻaleagaina o le ava i taimi uumi.
  • Faʻasalaga ma masani ona solia tulafono faʻavae.
  • Maʻa faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻaleagaina o le okeni.
  • O le le mautonu, popole le popole.
  • Faʻailoga vaivai vaivai.
  • Faʻaaoga masani o fua tele o fualaau.
  • Faʻaleagaina o le tino o le okeni.

O nisi o mea taua o loo i luga e matua finau lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafiaga o le ava i luga o le pancreas e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. I nisi o tagata gasegase, o tootoo laiti e mafua ai faʻafitauli i le talaaga o le manuia atoa, ao isi ua mafatia i le ava malosi mo le tele o tausaga ma leai ni faafitauli i le pancreas. E faʻalagolago i uiga taʻitasi o le tino.

Faailoga o se tulaga faʻaleagaina

Faailoga o maʻi faʻapitoa e amata ona aliali mai pe a oʻo i le gaioiga o le faʻaleagaina i se tulaga malosi. O faʻamaoniga masani e masani ai.

  • Faʻasalaga o le paʻu. E i ai le pallor, o nisi taimi o le samasama, e mafai ona i ai le cyanosis i le tafatafa o le nasolabial, e foliga tutusa ma faʻamaoniga o patotia fatu. O suiga i le paolo o le epidermis e lauiloa e le gata i luga o foliga, ae faapea foi i le vaega o le faasinoala o le pancreas.
  • O le tiga e mafai ona tumau pe faavaitaimi. Le natura o le tiga: tiga, tui, tosoina, maʻila. E masani ona susulu i le scapula, tua, le itu o le hypochondrium agavale. I nisi o tulaga, e maitauina ai paʻu o tiga, e ese le malosi ma vave faʻafuaseʻi. O mea faʻapitoa e mafai ona faʻamalosi, faʻamaʻi. O le tagata gasegase ua i ai se tulaga faamalosi lea e faaitiitia ai le loloto o lagona - o loo taoto i ona autafa ma ona tulivae oomi i lona fatafata.
  • O maʻi faaletonu o le tino o se soa e le mafaamatalaina o faamai pipisi. O le faʻaititia o le manaʻoga, faʻaleagaina, vomiting, o loʻo faʻamauina ai le totoa o le fale. Vomiting e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi, ae na le maua le tele o le vai, lea e oʻo atu ai i le faʻamalaina.
  • I tulaga ogaoga, pe a asiasi atu i se fomaʻi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto, o le solia o le fatu fatu.

Afai e te le amata togafitiga togafitiga, o le afaina tele e salalau atili ma mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Ituaiga o Gland faamaʻi

E tele faʻamaʻi masani o se okeni taualea ei ai uiga masani ma iloga.

  1. O le mumū tele o le gland e faʻailoa mai i se faʻafuasei o le amataga ma le atinaʻeina o le organma edema. O le tele o taimi, o le fausiaina o le siʻusiʻu o le pancreas e atiaʻe ai. O le mafuaʻaga e mafua ai le solia o le meaʻai, ava malosi, popolega, le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. O lenei tulaga e masani lava ona taʻitaʻia atu ai i faiga faʻapitoa. Edema e faʻaosofia ai le faʻalavelaveina o alavai, o se taunuuga o le faasoesa o faigamalo ma o le uʻamea e amata ona eliina ona puipui. O le tiga e matua faigata lava ona taofi. I se tulaga faapea, o le na o le na o le na o le na o le na o le na o le na o le na o le na o le na o le faia o le mea e fai, e solia, aua e mafai ona suia ai le ata o le togafitiga. Pau lava le fesoasoani e mafai ona maua i le fale o le faʻaaogaina o le malulu i le nofoaga o le vavao o le okeni.
  2. O le foliga masani o le pancreatitis e tupu mo se taimi umi ma o loʻo faʻaalia i le toe faʻafoʻi taimi. I le vaitaimi o le faʻamagaloga, e leai se tiga, i le vaitaimi o le faʻamalolo, e faigofie ona iloa le togafitiga. O loʻo i ai le tiga ootia e faʻaalia i le pito i tua, tauau o le au, laʻititi i lalo, teena o meaʻai, vaʻavaʻai tulaga o vomiting. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu mai i se talaaga o le solia o mea taumafa ma tulaga faʻalavelave mamafa. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, e mafai ona taofi le faʻaogaina o le faʻaogaina.

O gasegase pancreatic e aofia ai foi le maʻisuka ituaiga 1, talu ai ona e atiae ona o le faamutaina o le inisalini e gaosia e le gland. Ae mai le itu o le gland, e leai ni faʻaaliga, o le mea lea e mafua ai ona faʻaleagaina faʻafitauli faʻafitauli.

Faʻamaʻi togafitiga o le faʻamaʻi

O le manuia o togafitiga togafitiga e faalagolago i le saʻo ma le saoasaoa o suʻesuʻega. Laasaga ogaoga o le faamai togafitia faʻapitoa i se falemaʻi ma le afaina o mea e afaina ai e ala i le faʻalaʻau.

  • Muamua ile togafitiga o le a musu e 'ai meaai mo le itiiti ifo i le 3 aso. I mataupu ogaoga, o lenei vaitaimi ua faalauteleina. Faatagaina e inu na o le vai. I le avea ai o se togafitiga faʻaleleia, o vailaʻau faʻasaina ma le kulūkose e faʻatautaia ma le le mautonu.
  • O fualaau faʻapitoa o le a fesoasoani e faʻaumatia le gaioiga: Cerucal, Sturgeon.
  • Ina ia faʻamalieina le tiga, e faʻaaoga ai se paluga o le lytic, e aofia ai: No-shpu, Papaverine, Analgin, Spazmalgon, Platifillin.
  • Ina ia taofi le faʻaogaina o le mu, o le a fesoasoani i ai apalai, faʻapea foi ma meafaigaluega faʻapitoa e toe faʻafouina ai le gland (Gordoks).
  • Afai e maua se maʻi faʻapitoa, o fualaau faʻatau e faʻaaogaina e faʻaaogaina e aofia ai i le togafitiga togafitiga.

O suauu, maa, tumutumu o togafitiga e togafitiga faʻapitoa i le leai o ni faʻamaʻi.

Taʻiala o Meaʻai mo Meaʻai

O le taumafataga o se mea taua i le togafitiga o lenei okeni mataʻutia.. A maeʻa se vaitaimi o le anapogi, o le tagata maʻi e faʻamaonia se taumafa malosi Numera 5, na fuafuaina faapitoa e faʻaleleia ai le soifua maloloina o le maʻi.

E fautuaina le vavaeeseina o meaai nei mai le taumafataga: mea inu suamalie, meaʻai vevela, suamalie, meaʻai falai, meaʻai ulaula, meaʻai, meaʻai, fualaʻau kuka, kofe, fualaau suamalie, meaʻai talafeagai, meaʻai malosi, mea manogi.

O lapisi e tatau ona mafanafana ma faʻafefe, lea o le a faafaigofieina ai le faʻapalapalaina o le gaioiga. O fualaʻau e sili ona lelei le kukaina poo le asu. O le faʻaaogaina i aso uma o uluaʻi vasega, meaola vela, fuamoa, tila, fua o fualaau faisua e faʻafeiloaia.

O auaunaga e tatau ona laiti, fafaga soo, e oo i le 6 taimi i le aso. O le togafitiga e matua faʻasaina, aua e oʻo atu ai i faʻalavelave e fesootaʻi ma le mamafa o le mamafa i luga o le gland.

Auala e Puipuia ai le Maʻi

Taofiaga e aofia ai le mataʻituina o mataupu faavae o se soifua maloloina ma le faapaleniina, taofi le ulaula tapaa, le atoatoa o le inu ava malosi, taumafa vave meaʻai.

O le avanoa vave i se fomaʻi o le a fesoasoani e aloese ai mai togafitiga poʻo le puipuia o lona faʻavavevave.

O faʻamaʻi o le pancreas e lamatia ai le soifua maloloina o tagata ma le ola. I faailoga muamua o le atinaʻeina o se tulaga faʻaleaga, ua fautuaina e suia le ituaiga olaga ma amata togafitiga togafitiga.

Le matafaioi ma le gaioiga a le pancreas

O le pancreatic gland o se okeni le totogia o le digestive system lea e faʻatino ai ni galuega autu se lua:

1. Exocrine

E aofia ai le atinaʻeina o le vai o le pancreatic, lea e aofia ai nisi ituaiga o enzymes o le gaioiga mamafa, o le gaosia i le taimi o le masaniga masani e tupu i totonu ole lumina o le iniseti:

  • trypsinogen ma le chymotrypsinogen, e nafa ma le faʻapalaina o vaega o le protein,
  • amylase - e aʻafia i le gaʻoina o le gaʻo,
  • lipases ma phospholipases e aʻafia ai i le gaʻoina o gaʻo.

2. Endocrine

I le vaega o le endocrine o le pancreas, ua maua ai hormones e faatonutonuina ai nisi o ituaiga o gaioiga gasegase:

  1. Inisalini O lona gaosiga e faia e ala ile B. O lenei hormone e fesoasoani i le faʻatonutonuina o le metabolism o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulukose e ulufale i totonu o le toto, o se taunuuga o le a faaitiitia ai lona tulaga.
  2. Glucagon. O se tagata tetee i le inisalini, na faia e A-sela.
  3. Somatostatin. O lona gaioiga e aofia ai le taofia o le gaosiga o le inisalini ma le glucagon, faapea foi ma le homone tuputupu aʻe.
  4. Pepatide Vaso-intestinal. Fesoasoani e faʻaleleia le gaosiga o le sua o le pani ma hormones, faʻalauteleina toto toto, ma faʻamautinoa ai le faʻaitiitia o le toto.

Paʻu maʻi

Ia mafaufau nei po o le a le mea o loʻo faʻaalia ai le maʻi o le pancreatic pathologies. Tatou amata i le tiga o le tiga. I le tele o auala, o le natura ma le faʻatinoga o le tiga e fetaui ma se ituaiga o togafitiga faapitoa:

  1. O le mea lea, i le tulaga o le afaina o le okeni, pe a amata ona tupu se pancreatitis tino, o le tiga e mafai ona palatele pe tipi, lea e mafua mai i le maualuga ma le ituaiga o leona. I le tulaga o le valevale, o le mafuaʻaga o le tiga o le faʻalauteleina lea o le paʻu o le okeni ua aʻafia, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia o fiva namu. E le gata i lea, o le tulaga o le tiga e faalagolago i le nofoaga o le liona, lea e mafai ona aafia ai vaega uma o le pancreas. E masani lava o le aliali mai o le tiga i faʻamaʻi pipisi e mafua ona o le le lava o meaai. O le tiga e mafai ona tumau mo se taimi uumi, ma maua ai le malosi tele ao alualu i luma le maʻi. I le tulaga o le atiina ae o se ituaiga o pancreatitis masani, o le tiga e tupu i taimi o faigata.
  2. Faʻasolosolo ai le tiga o le maʻi, o le tiga o le tiga e faʻaalia i le maualuga, lea e mafua ai le lamatiaga o le oti ona o le tiga.
  3. E masani lava, o le mumū o le pancreas e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le ava malosi. I le taimi lava e tasi, e le tatau ai mea inu masani ma umi. E le o se mea e masani ai, o le faʻaumatia o le okeni e tupu pe a uma se tasi o fualaau oona i ni gaʻo tele.
  4. Paʻu o le faailoga autu o le kanesa o le pancreatic. E mafai ona tumau pe episodic.
  5. O tiga faʻamalolo e tele atu uiga o le cystic fibrosis poo, pe a iai se osofaiga a le pancreas, ma le tiga o le tiga e tupu i se taimi e le masani ai e masani lava ona tupu i le taimi o le fatuina o neoplasms cystic.

Dyspeptic disorders

O le tele o faʻamaʻi pipisi e faʻaalia i foliga o faʻafitauli o le mafaufau:

  • faʻaosooso malosi
  • gag reflex
  • faʻamaʻi
  • solia le nofoa.

O le tulai mai o le dyspepsia i le amataga o le atinaeina o pathoces e mafua mai i nisi o mea sese i mea taumafa po o le faaaogaina o nisi ituaiga o fualaau faasaina. I le tulaga o le pancreatitis, o le tele o faʻamaʻi pipisi e mataʻituina. Ona o le ita o le namu, ua tupu ai le siva, ua faaiʻu i le vomiting reflex, faatasi ai ma le elele eleelea ma le le aumaia o le toomaga.

Vomiting e mafua ai le leiloa o se tino tele o le vai, e mafua ai le faʻamaʻavaina, lea e mafai ona faʻaalia i ni tikeri eseese:

  1. Muamua. O loʻo faʻaalia i le mamafa o le paʻu e oo atu i le 3% ma le galala masani.
  2. Lua lona lua. O le mamafa o le paʻu e oʻo atu i le 9%. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se fiainu faʻalauiloaina, faʻatasi ai ma masini mucous mu.
  3. Lona tolu. E mafua ai le paʻu tele o le gau, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le soifua manuia lautele, faʻaalia i le vaivai, moe, mauaina o le paʻu vevela, faʻavave o le fatu. O le le mautonu o le malamalama e masani lava ona matauina, lea e tau atu i le le atoatoa o le tautala.

Ona o le le mautonu ma le tulaga o le fale i le tino, o se faaletonu o elemene aoga ma vitamini e tutupu, lea e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi i foliga o stomatitis, glossitis ma isi. I le tulaga o le le atoatoa o le nofoa, e masani lava ona maua le faamaʻi, lea e mulimuli ane suia i le manava. I le taimi lava lea latou te o mai faatasi ai ma le faʻasalaga ma le poloka. Aʻo ave meaʻai gaʻo, o le ogaumu e faʻaalia i le maualuga ma le gaʻo o mea oona, lea e masani ai mo pancreatitis ma tulaga o le oncological. O le kanesa i le tamaʻitaʻi ma le tamaʻitaʻi o loʻo aofia ai ma:

  • o le faateteleina po o le le lava o le fiaai,
  • paleni mamafa
  • afu o le manava e aliali i tulaga mulimuli.

I le tele o le manava, e tatau ona tatou talanoa e uiga i le cystic fibrosis. I le tulaga o le maʻisuka, o loʻo i ai se lagona malosi o le fiaai ma vaivaiga lautele. O le leai o se fusi i totonu o le nofoa e faʻaalia ai neoplasms cystic e faʻaalia i luga o le tino poʻo le ulu o le pancreas.

Paʻu suiga

O nisi o faʻaʻailoga o le maʻi pancreatic i fafine ma alii e mafai ona faʻaalia i latou lava i ni suiga patino i le uiga o le paʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pancreatitis e masani ona faʻaalia e ala i le mauaina o laʻau o le paʻu o le paʻu, ma e mafua mai i le faʻamalosi o le talo, lea e tupu ona o le fula o le okeni.

I le tulaga o faʻalavelave i le gaioiga o le manava ma le atinaʻe mulimuli ane o le inupia, o le gasegase o le cyanosis i le isu ma laugutu, e pei foi o tamatamai lima o pito i luga. Faatasi ai ma faʻafitauli o le toto, o mea lanu moana e ufitia ai le paʻu i le manava. E tusa ai ma le mafiafia, i le tino o le pancreatitis, e na o le 30% o mataupu e na o le 30%.

Faailoga faapitoa

E i ai foi faʻamaoniga patino o faʻamaʻi pipisi, lea e maua i le taimi o le faʻamaʻiina e le fomaʻi faapitoa:

  1. Faailoga o Dudkevich. E tupu le tiga pe a paʻi i le manava. O tiga e faʻatuina i le nofoaga o loʻo i lalo o le laina o le umbilical, ma salalau i le pito i luga.
  2. Symptom Mayo-Robson. E i ai le vaivai i le taimi e lagona ai le va i le va o ivi ma le pine, i le itu tauagavale.
  3. Symptom Shchetkina-Blumberg. O loʻo i ai le faʻalauteleina o le tiga i le tulaga o le aveeseina malosi o le lima i le taimi o le paʻu. O lenei faailoga o se faʻamatalaga taua lea o le amataina o le peritonitis, lea ua atiaʻe ona o le faʻaumatia o le pancreas ma le faʻavevesi o le paʻu peritoneal ma mea mamafa.
  4. Symptom Chukhrienko. Paʻu syndrome e tupu i ni gaioiga leaga ma le pito o le lima o le lima i le mea o loʻo i luga o le manava.

E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa e vaʻaia faailoga taua nei o faʻamaʻi pipisi:

  • foliga masani ole pancreatitis, faʻalauteleina o mea e tupu pe a 'ai meaai e le afaina ai,
  • cystic fibrosis e faʻaalia i le vaivaiga i le tino maso, foliga vaaia o le mago i totonu o le vavau o le gutu, teuina o tioata masima,
  • o le maʻisuka o le ituaiga muamua o loʻo faʻamatalaina i le faʻaogaina o le urination, lea e tupu i le talaaga o le faʻanonofoina pea o le fiainu, lagona faʻavevela i luga o le mucous membranes ma le paʻu. E iai foi faʻaaliga o le hypoglycemia i le tulaga o le faateleina o le 'ai, faʻalautele le afu, le mautonu le mafaufau. E le gata i lea, o le ketoacidosis ua maitauina, o ona faailoga o le manogi o le acetone e mafua mai i le vavau o le oral, nausea, faʻanoanoa,
  • oncology e faʻaalia i le avanoa o le paʻu po o le kiona,
  • faʻatasi ai ma faiga faʻavavelosi, faʻalauiloaina o telefoni tetele e mafai. I le tulaga o le suppuration, o le tiga e tupu i se faʻaopoopoga tutusa i tulaga o le vevela o le tino.

Suʻesuʻega o Suʻesuʻega Laboratory

Ina ia iloa se faʻamaʻi pipisi, o le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e faia. O se tasi o faʻamatalaga sili ona lelei - o loʻo suʻesuʻeina le toto, lea e faʻapitoa ai le taulai atu i laumei paʻepaʻe ma lela mumu. O suiga i nei toto o le toto o faailoga ia o le maʻi pancreatic, e faʻaalia ai le i ai o faiga faʻaleagaina ma le faʻaleagaina i le tino:

  • se fesuiaiga i le leukocyte maualuga i le itu tauagavale ua taʻu mai ai le faaopoopoina o se maʻi pipili,
  • ona o le faʻamalalaina, o loʻo i ai le faateleina i le hematocrit, lea e malamalama o le fua o le toto mumu ma le fulu o le plasma toto. I le taimi lava e tasi, o le fuainumera o lela mumu ua faateleina,
  • i le tulaga o le atinaʻeina o foliga o le pancreatitis i se tulaga maualuga, o se faaitiitia o le hemoglobin maualuga e matauina, lea e tupu ona o le ania. I lenei tulaga, o le glucose o le a sili atu i tulaga masani masani,
  • o le suʻesuʻega foi e maua ai le maualuga o le amylase, lea e fuafuaina i se suʻega toto mo le biochemistry. I itula muamua mai le amataga o le maʻi, o lona maualuga e sili atu i le 125 iunite / lita. Afai ei ai suiga i le natura o le natura, o le maualuga o le amylase ua faaitiitia.

Mo nisi o maʻi o le pancreas, o se suʻesuʻega o suiga i nisi o enzymes e manaʻomia. O lea, o le maʻisuka eo mai ma le suka maualuga. Aʻo suʻesuʻeina le urine, o loʻo faʻaalia foi suiga:

  • o le faateleina o le tele o mea
  • ua iloa se vaega o le protein,
  • Leucycytes ma lela mumu o loʻo i ai.

O le faʻalavelave faʻalavelave o le porotini ma le gaosiga o le gaʻofale faʻatasi ma le faateleina o le suka toto ma tino ketone. Ina ia faʻamaonia faʻamaʻi pancreatic, ua faʻataʻitaʻiina metotia o suʻesuʻega o le radiation ina ia mafai ai ona iloa faʻamaoniga faʻapitoa o togafitiga ma se faʻamaoni tonu o lona natura.

Pancreas ma ana galuega

O le pancreas e faatatau i le masini vai, ma i lona fausaga e foliga tutusa ma se tadpole. O lenei faʻatusatusaga e faʻamatalaina i le mea moni o loʻo i ai se ulu tele, o le tino lava ia ma le siʻu lava ia. O lona umi, o lona umi e mai le 15 i le 23 cm i se tagata matua, ma o le mamafa e tusa ma le 80 g. Afai o lenei okeni e matua faateleina le tele, e tatau i se tasi ona manatu o loʻo i ai se faʻamaʻi.

O le pancreas na maua lona igoa mai le nofoaga. Ina ia saʻo, o loʻo tu i tua o le puipui tele o le manava i le maualuga o le lua ma le tolu vertebrae, o lona uiga, i le va o le vaʻa ma le duodenum i itu uma e lua, o loʻo i lalo o le fatu se fatuga.

E ui i lona laʻitiiti, ae mafai ona faʻatusatusaina le gaioiga o lenei okeni i le galuega a se fale suʻesuʻe gataifale atoa.

O le foliga mai o le gland o loʻo faʻatusalia mai e se okeni o lanu uliuli-lanu moana, e ufiufi i se ituaiga capsule ma lala. Laʻau o le Lymph ma toto toto e ulu atu i le pancreas faʻatasi ai ma faʻamafa o pito i tua ma kesi o sela faalilolilo. O i latou uma lava e oʻo ifo i lalo i le pule autu.

O le sua o le pancreatic ua faia i totonu o lobili o le pancreas, ua i ai ni enzymes e maua ai se aoga aoga i le nutimomoia. E ui atu i le vaitafe autu, e ulu atu le sua i le duodenum, lea e fefiloi ma le talo. O le auala lea e foliga ai le galuega o le exocrine o le pancreas. E sili atu i le tolusefulu enzymes ua iloa o le uʻamea e mafai ona gaosia mo le lelei o le faʻaleleia. Faatasi ai ma le fesoasoani a le enzymes e gaosia i le taimi o le'onaina o otaota, o le maeʻa maeʻa o otaota faʻaleagaina e tupu aʻo lumanaʻi le toe oʻo mai o le tino ma le gaosiga o le malosi.

O le galuega faafailautusi i totonu o le tino o le sui o se vaega o hormones o loo aafia malosi i le metabolism o gaʻo. Ina ia saʻo, o le hormones insulin ma le kalukago e taua tele i le tausisia o le maualuga o le suka. O lo latou le mafai ona mafua ai ituaiga eseese o faamaʻi. O le hormone lipocaine e aʻafia ai le fausia o phospholipids, lea, i le itu, e aofia ai i le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo. O le mea lea, o galuega taua o le tino atoa i lona atoaga e faalagolago i le gafatia o gaioiga o le puleaina o meaʻai.

Le tele o faʻamaʻi pipisi

E tele faʻamaʻi e mafai ona aafia ai lenei okeni. O i latou uma o loʻo tuʻufaʻatasia i le mea moni e faapea, vave le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma le le mafai ona maua togafitiga vave e liliu ai le faafitauli i se maʻi ogaoga. O le mea lea, e taua, i le vave e mafai ai, ona sailia le fesoasoani a se fomaʻi. O faʻamaʻi masani, lea o le a talanoaina atili auiliili i lalo, e iloiloina:

  • lua tikeri o pancreatitis,
  • faailoga e iloa ai le maʻisuka
  • se fomaʻi e liua i le kanesa.

Pancreatic cancer and cyst

Afai o loʻo iai se sulu i totonu o le paʻu, faʻalogo vave i ai ma faia ni fua talafeagai. E tusa ai ma lona natura, e le afaina seia oo ina atiina ae i le kanesa. I le avea ai o se tulafono, o le tagata maʻi e popole e le gata i le tiga i totonu o le manava, ae o le vaivai foi, o le malepelepe faifaipea, leai o le fiaai, ma isi. O faʻaʻailoga e taʻu mai ai foi e iai se mea e faaletonu i le tino:

  • uʻu enaena
  • paʻepaʻe paʻepaʻe
  • sasaina o le paʻu ma se suiga o le paʻu, paʻu o foliga,
  • lagona o le taumafa
  • uliuli uli
  • faailoga o le maʻisuka, ma isi,
  • le maitauina le faasolosolo i le gaioiga o le tino ma le fatu,
  • o le tulaga lautele e iloagofie ua faateteleina.

O mafuaʻaga e mafai ona aofia ai:

  1. faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, afaina o le pancreas, ma isi,
  2. ulaula ma ava malosi,
  3. masani ona faʻaaogaina meaai taumafa ma gaʻo.

O se mea moni taua e tumau pea le faigata o le siama i le amataga. O le mea lea, o le taotoga e taua pe a iloa faailoga ma luga o le faʻamaʻi.

E faʻapefea ona iloa faʻamaʻi i le amataga?

E pei ona taʻua i luga, o le faʻamaonia o lenei ituaiga o faʻamaʻi, aemaise lava i le amataga, o se faafitauli tele. Ma afai e le amanaia le maʻi, o se taunuuga lelei e seasea ona o le latalata o le gland i isi totoga. O le mea lea, e taua tele le iloa o faailoga e tatau ona folasia.

O nei mea e aofia ai: suʻesuʻega o le paʻu poʻo le amataga o jaundice, lea e le o faʻatasi ma isi mafuaaga. I lenei tulaga, e tatau ona siaki le siama e faʻaaoga ai le leitio.

Faatasi ai ma le faʻavae o le maʻisuka aʻo laʻitiiti, e tatau i se tasi ona siaki le i ai o se pulu i totonu o le paʻu. O isi faʻamaoniga o tiga ia e faʻaalia i le tui, o le faʻavaivai tumau mo le leai o se mafuaaga, faʻafuaseʻi le paʻu o le mamafa.

E tatau ona e faʻaeteete e uiga i lou tino. Pancreas e leai se faʻalavelave. Muamua lava, e tatau ona faʻapea "leai" i le ava malosi ma le faʻaauau pea ona fai. I le uma, o mea ia e mafua ai i nisi tulaga ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

Fesoasoani muamua ma togafitiga mulimuli ane

I le taimi muamua o le soifua maloloina lelei, o le a le sili atu le faʻafesoʻotaʻi e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faapitoa e puipuia le mumusu o le gland ma faʻatau togafitiga.

Afai e leai se auala e faia ai lenei mea saʻo, ma le tiga e le faʻaitiitia, o le togafitiga lenei o le a fesoasoani e faʻamalo le tulaga. Tetee e ai ao leʻi asiasi atu i se fomaʻi, o le a faʻaitiitia ai le avega i luga o le meaʻai, e aofia ai le gland. E mafai ona e faʻaaogaina le malulu i le nofoaga e sau mai ai le tiga, pe o se mea mafanafana poʻo se fagu vai malulu. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le fula o le tino. O le tele o mea inu, e tatau lava ona tatau i le vai, o lona maualuga lea e lua lita i le aso, e mafai ona faʻaleleia le tafe o talo.

O vailaʻau faʻainisinia o loʻo i ai se aafiaga antispasmodic i le tino. O le faʻaaliaina o nei tupe o le a fesoasoani e faʻasaʻo le spasm ma toe faʻafoisia le gaioiga o enzymes.

Ae o le togafitiga lava ia, e pei o se tulafono, o se tagata gasegase e mumu le pancreas ua tuu i le fale taʻavale, pe afai o le maualuga o le faaleagaina e maualuga, ona o le maʻi tigaina. O le togafitiga e faigata tele, faia i luga o le faavae o suʻega ma auiliiliga, faʻapea foi ma isi metotia o suʻesuʻega. O se mea tāua o le ogaoga o nisi o faʻamaoniga o le maʻi.

O le sini o togafitiga o le faʻasaʻoina lea o le tiga ma toe faʻafoʻisia le paʻu ma lona puipuiga mulimuli ane. I nisi tulaga, ua faailoa mai le physiotherapy. Faatasi ai ma lana fesoasoani, latou te maua ai se aʻafiaga e le faʻaleagaina i le taulaiga o le faʻamaʻi, sosoo ai ma le faʻaumatia o tiga matuia. I le avea ai ma tulafono, e mafai ona avea ma electrophoresis ma le novocaine, faapea foi gaioiga o le paiotiso.

O mea eseese e tatau ona tuʻuina vailaʻau mo faʻafitauli i le pancreas.Ae e le tatau ona e tofiaina oe lava ia, ina ia aua neʻi faʻalavelaveina le tulaga. O tagata faapitoa e vaʻaia Motilium poʻo Tserukal - i le tau faasaga i le vomiting ma le faʻaauau o le gaoioi. Ina ia faʻamalolo spasms, e masani ona latou liliu atu i Noshpe, Papaverin, Diclofenac, Paracetamol. Faatasi ai ma sauniuniga e aofia ai ni enzymes faapitoa, o loʻo i ai: Creon, Pancreatin, Mezim, Feso, ma isi mea faapena. O le sili ona lauiloa i sui o le acidity reduction agents o Almagel, Maalox, ma isi.

E tatau ona manatua o vailaʻau uma e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi. O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina. Afai e maua ni faailo o le maʻi, e tatau ona e inu pei o le tele o vai o loʻo i ai alkali pe a mafai ai.

O le taumafataga e le gata mo le aveesea o le mamafa

O se meaai faʻapitoa o se tasi ituaiga o togafitiga mo maʻi. E le gata i lea, a aunoa ma le aia tatau tonu, o le a le mulimuli le toe faʻaleleia. E le gata ina tatau ona faʻaititia le aofaʻi o meaʻai e 'ai, ae ia liliu foi i meaai mama.

O aso muamua o loʻo faʻaalia ai le anapogi ma le inu malosi, lea e aofia ai le vai oona, o le susuga vao ma le vaivai o le lauti. A faʻaleleia le tulaga, e mafai ona 'ai le tagata maʻi, vaevaeina i le 5 - 6 aʻai i le aso.

O oloa uma e mafai ona tuʻuina atu se avega i luga o le pancreas e tatau ona faʻaaogaina. O nei mea e aofia ai le falai, gaʻo, meaʻai vevela, faʻapea foʻi meaʻai o loʻo i ai fiber, o aano o manu ma iʻa, fuālaʻau matala ma fualaau faisua, sola, ulaula meaʻai ma meaʻai, ituaiga uma o pusa ma mea suamalie. Faʻamolemole lafoai atoa le ava ma le sikaleti.

O le puipuia o le ki i le soifua maloloina

Afai e te aʻafia i le taimi, e leai se faʻamaʻi e mafai ona afaina ai lou tino. E ala i le faʻaleleia o se soifua soifua maloloina, e te faasaoina oe ma oe pele mai ituaiga uma o faafitauli, e aofia ai faʻamaʻi pipisi.

Taumafa talafeagai ma faapaleni meaai e naʻo le faʻamaeʻaina o lou tulaga manaia ma foliga vaaia. O le a faʻafetai atu lou tino ia te oe mo sea tausiga. O le musu i meainu malolosi ma mea sikaleti, lelei, poʻo le le masani foi ona latou faʻaaogaina, e aʻafia ai foi faʻafitauli i le pancreas.

Afai ua oʻo mai le faʻamaʻi, ona tatau loa lea ona e usitaia uma manaoga o le fomaʻi auai ma mulimuli i faatonuga. Atonu e le na o togafitiga faafomai, ae o togafitiga masani foi o le a faaaogaina. O le mea e sili ona taua, o le faʻamaʻi e le alu i se taimi masani.

E tatau ona manatuaina o le pancreas e matua nofouta lava i mea le lelei ma paleni lelei. Ia tausia oe lava ma lou tino.

Pancreas: faʻamaoniga o pancreatitis ma isi faʻamaʻi

O togafitiga uma o le gastrointestinal tract, o faʻamaʻi faʻatasi ma le le atoatoa o le elekone e aofia ai le tasi o nofoaga muamua. Muamua, e aofia ai faʻamaʻi o le pancreas (pancreas) ma le tootoo laiti.

Pancreas photo

O loʻo i ai pea le faateleina o nei faʻamaʻi ma se faʻaitiitia i le matua o maʻi.

O le numera o pancreatitis ua toetoe lava a faaluaina i le 30 tausaga talu ai. O le numera o fafine faʻatasi ma pancreatitis na faʻatupulaʻia e 30%. O loʻo i ai le faateleina o le faʻamaʻi i le va o le tamaititi.

O sina mea e uiga i le faʻalaumalie

Pancreas

O meaai tatou te 'ai e amata ona maua ai le gaosiga o le elekone i totonu o le vavau o le tautala. I totonu o le manava, o aʻafiaga i lalo o le aʻafiaga o le eleʻele o le hydrochloric e paʻu i lalo i ni fausaga laiti. I le duodenum, o le talo ma le pancreatic o loʻo fesoʻotaʻi ma le gaogaina, lea e amataina ai se filifili o vailaau faʻasolosolo, ona o le faʻapalapalaina o aʻafiaga, gaʻo ma gaʻo kulū, i se tulaga e faigofie ai ona faʻavave ma vave ulufale i le toto.

I le taimi o le gasegase, o le pancreas e gaosia ma faʻamaloloina ai 22 enzymes, ma o le tamaʻi motu e maua ai le inisalini ma glucagon, hormones e faʻasaʻo ai le metabolism o le carbohydrate i le tino o le tagata.

Amylase e faʻaumatia ai gaʻo.

Lipase ma le bail fesoasoani fesoasoani (paʻu i lalo) gaʻo ma vitamini gaʻo. O susu e muamua faʻamaʻiina i le suka.

Trypsin ma chymotrypsin siaki mole moletini moletini.

Elastase e faʻaleagaina ai aʻafiaga o mea fesoʻotaʻi.

O sel o le gland e maua ai le bicarbonates (alkalis), lea, e ala i le alkaliina o mea o le duodenum 12, puipuia ai le faʻaleagaina o enzymes digestive ma le vaʻaia o le kulimi.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi

Pancreatic pancreatic necrosis medication, lea na tulai mai i lalo o le aafiaga o le ethanol

Faatasi ai ma faʻamaʻi uma o le pancreas, o le mea aupito sili ona taua o mea ia e mafua ai le tapeina o se vaega o le gland mai le meaʻai. O le pancreatitis lenei, o le faʻatulagaina o peʻa, aveeseina o le pancreas poʻo lona vaega, kanesa, suiga o le cystic, cystic fibrosis, etc.

Pancreatic cancer

O le pancreatitis o le natura mumusu o se tasi lea o maʻi sili ona taatele o le pancreatic. O mafuaʻaga autū o le faʻaaogaina o le ava, faʻamaʻi atu i mea oona ma vailaau faapitoa, vailaau faʻasolosolo, mea sese o meaʻai, faʻamaʻi pipisi ma maʻi mama.

I nisi faʻamaʻi, ua toe faʻaleagaina le pancreas. E tupu lenei mea i faʻamaʻi o le biliary tract (cholelithiasis) ma le ate, manava, duodenum, faʻamaʻi ma le mumū o le sphincter o le Oddi, hemochromatosis, faʻaleagaina o le calcium metabolism, mimiti ma le pipisi o le gao o le gland lava.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

O le matafaioi autu i le atinaʻeina o pancreatitis e mafua mai i le faateleina o le mamafa o le pule faasela i totonu o le gasegase o le gland ona o le faavauvau o fuaitau mai fafo ma faigata i le faalilolilo o le gaioiga i le duodenum. O mafuaʻaga e afaina ai ma le faʻamalolo o le sphincter o Oddi, maʻa o loʻo i totonu o le talo ma le failautusi o le pancreas.

O le pancreatic tissue ua faaleagaina e ona lava enzymes, o le mea autu o le trypsin. O le inflamed pancreas e faʻaaoga ai le autolysis (faʻaogaina o le tagata lava ia). I le aluga o taimi, o vaega ua faaleagaina o le tino ua faʻapipiʻiina, faʻamaʻi ma le siʻi.

O femalagaiga faʻaleagaga o le calcium i sela e taʻitaʻia ai lona faʻaputuina, lea e aʻafia ai le leiloa o le malosi i totonu o siaki. Ua i totonu o le dystrophic cell. I totonu o le pancreatic tissue, suiga o le tino, mea o loʻo maua ai le calcium ma cavities (cysts). I fuainumera tele, o maʻa e fausia i le papacreatic ducts.

O le faaleagaina i le pancreas e mafai ona maua i se tasi nofoaga, nofo i se vaega atoa pe faʻasalalau.

Enzymes e ulufale i totonu o le toto e faaleagaina ai isi totoga: fatugaʻo, mama, fatugalemu o le tino, tino gaʻo, ma isi.

I le viral and bacterial pancreatitis, e faʻagasolo ona faʻagasolo suiga.

O iinei, o le nofoaga autu i le atinaʻeina o faʻamaʻi o loʻo nofoia e ala i faiga o le fausia o fibrosis ona o le faʻaumatia o siama e toxins o masini microbial.

Faailoga o Pancreatitis

E ui lava i ituaiga osofaiga uma i luga o le pancreas ma le gastrointestinal tract, o faailoga muamua o le pancreatitis e masani ona aliali i taimi eseese mai le amataga o le maʻi. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le maualuga o le tauia o le tino.

I totonu o le pancreatitis, o le faailoga faʻaalia lava ia vave, faʻavave vave, ma o le faʻamaʻi lava ia e maua ai se auala faʻamalosi.

I le faʻaaogaina o le ava malosi, o faailoga muamua o pancreatitis e amata ona aliali, i le averesi, pe a mavae le 8 tausaga mai le amataga o le maʻi.

Mafuaaga o le le atoatoa o le exocrine

Hemorrhagic pancreatic necrosis. Faʻafesoʻotaʻi le alualu i luma i luga o le nofoaga o liona poʻo vaega o le gasegase gaʻo

O le le atoatoa o le failautusi faalilolilo e atiina ae ona o se taunuuga o le faaleagaina o le pancreas, lea e mafua ai ona faaititia le faamatuu atu o le aofaiga tatau o le sua pancreatic i totonu o le lumen o le duodenum.

O le le lava o le bicarbonates e faʻamaonia e le epithelium o le au o le gland e mafua ai le faʻamalosia o mea o loʻo i le duodenum 12, lea e mafua ai le faʻaleagaina o enzymes pancreatic ma le vaʻaia ole kulimi pipi.

O le mea e sili ona lauiloa o le le lava lea o le lipase enzyme (gaogao o le tino), o taunuuga o se faaletonu e tupu aʻe muamua nai lo le trypsin (deficiency protein), amylase (gaʻo) ma le tele o isi enzymes.

I le au matutua ma le matua, o le pancreatitis e atiina ae, e fesootai ma le le lava o le toto i le gland ona o le le atoatoa o le tino.

O galuega autu a le pancreas

O le pancreas e lua ona vaega autu:

  1. Gaosia lelei le vailaau inisalini. Afai e maua le inisalini i le le lava o mea, ole a le o toe umi ona tupu aʻe lea o le maʻisuka. Glucagon foi e fesoasoani i le masani ai o le gaosiga o meaʻai i le tino.
  2. O le lona lua o galuega autu o le gaosia o enzymes ma le sua o le gastricic, lea e faʻamavae ai le protein i totonu o le tino. Ma i le vai pancreatic o loʻo i ai ni enzymes e puipuia ai le mucous pa o le manava mai aafiaga leaga o se siosiomaga faʻamaʻalo, e ala i le faʻasaʻoina.

E taua. Afai e le atoa le tasi o nei galuega fai, e faʻavaivai le tino o le tino. O le mea lea, e sili atu ona mafai ona mafai ona iloa faʻamaoniga i le amataga, faʻapea foʻi mafuaʻaga o le maʻi ma faʻamaʻi o le pancreas.

Faailoga o le le atoatoa o le exocrine

Faatasi ai ma le leai o ni enzymes, o le meaai chyme (lump) e feʻaveaʻi i luga o le vaega o meaʻai i le saoasaoa o le saoasaoa, faʻateleina le motumotu o le intestinal, faʻatasi ai ma le vavao ma le tiga o le umbilical.

Ona o le leai o se kulimi keke, o feces e maua ai se lanu malamalama (o le lanu o le eleelea eleelea).

Ona o le le lava o le gaʻoina o gaʻo, o le steatorrhea e aliali mai (gaʻo i totonu o le fale, e tuʻuina atu ai ia te ia se mea suamalie). O le nofoa e faʻatele ma tele - e oo i le 6 taimi i le aso. O le gaʻo le faʻaaogaina e maua ai le stool malodorous. O fualaau suamalie e mafai ona gaosia ai le susu e le o totogia i fua saʻo.

Talu ai ona o le taatele o le fesuisuiai ma le faʻamalosi, ua maua ai e fecesi se manogi manogi. O le taalili i totonu o le manava e aliali mai. O le faʻagasologa o le faʻamalosi e mafua ai le faʻatupuina o le tele o le kesi, ona o le manava o le manava e tupu i le lapoa ma e tiga tele pe a faʻavaivai (flatulence).

Fiafia (afaina)

Talu ai ona o le le lava o le elastase, o le fesoʻotaʻiga o meaʻai a manu e le o faʻapalaina. E le o vaaia ni fasi meaai ma ni musele i totonu o le nofoa.

O le tagata maʻi e amata ona faʻaaoga le itiiti o le gaʻo ma le fiber, o se taunuuga o le manava e amata ona suia i le malosi, o le inivela atony e atiae.

O se taunuuga, o le faagasologa ua faʻavaivaia. E maʻi le tino mai le le lava o mea e manaʻomia mo lona ola.

O le manava masani, o le gaioiga ma le leai o se manaʻoga e faʻaleagaina ai le tulaga. Le mamafa o le mamafa o le tino. O le tino ua faʻamalolo. O isi okeni ma faʻalavelave e mafatia, ua faʻaumatia a latou galuega. O se ata o le hypovitaminosis e atiina ae.

Pancreatitis Biliary Hypertension Syndrome

I le faʻataʻitaʻiga, o le tumutumu o le ulu o le tino e tapunia ai le pulelele, faʻaumatia lona puipui ma tupu aʻe i le lumen o le duodenum.

Faatasi ai ma le faateleina o le ulu o le pancreas, o le a faamalosia ai le pule o le talo, ma o se taunuuga o le a avea ai ma mea mumū. O le tafe o le talo e faasolo ina faigata. E i ai le tiga i le sao o le hypochondrium, o le faateleina o le bilirubin i le toto ua matauina. I le gasologa o taimi, o loʻo faʻamalosi ai le jaundice, i le totonugalemu o le lanu o foliga o le paʻu, e foliga mai o le lanu o le paʻu paʻepaʻe, o le faateleina o le maualuga o le bilirubin i le toto, ma le vevela o le paʻu. Ua toe fai faalua Jaundice. E faʻateleina pe toe maua i taimi uma pe a uma le osofaʻiga o le tiga i le pancreas.

O faʻamaoniga faapena e tupu i le 30% o mataupu. O le tafe o le keke e masani ona puipuia e se tumutumu o loʻo i le ulu o le pancreas.

Mafuaaga o Paga Pancreatic Pain

O le mamafa o le tiga e faʻaleleia pe a uma le afa itula, pe a amata ona faanatinati i le duodenum 12, lea e ulufale mai ai le pulepulega pancreatic ma le talo mai le alalele.

O le pancreas e faalilolilo i le 2.0 lita o mea faalilolilo i le aso. O le tiga e aliali mai pe a tosoina le au o le gland mai fafo, pe a faʻateleina le mamafa o le faʻamalosiina o puipui i luga o puipui o fuaitau i le vaitau o le faʻamalosia o le faʻamalosi. O se ata talitutusa e tulaʻi mai ma le vavalalata o le ala e ala i se faʻagasologa o le faʻalogo ma le i ai o maʻa i totonu o fuaitau.

Aveʻese maa mai le papa pancreatic duct

O le malosi o le tiga i faʻamaʻi o le pancreas e fesoʻotai ma lana innervation mamana. O tiga ogaoga e faʻamaumau ma le atinaʻeina o suiga fibrotic i le vaega o namu endings ma ganglia.

O se paluga o le pancreatic e matua tiga lava, o le a feagai ma le mamafa ma se okeni ua faateleina, e le afaina. O le ogaoga o le tiga e tupu i luga o le mamafa o le pacreatic i luga o le vaega o le nofoaga o le nerve plexuses o le lua.

I le 40% o mataupu o le tiga i le pancreatitis masani, latou te aʻafia i le talaaga o se faʻamaʻi tutusa o le manava ma le lona 12, pe a oʻo i totonu o le manava mea o loʻo i totonu o le manava.

O le le atoatoa o le Exocrine i le gasologa o taimi e mafua ai le faateleina o le afaina o le intestinal, pe a manumalo le faagasologa o le pala ma le fugaina i luga o le faagasologa o le masaniina o le 'aiina o meaai. O le taalili i totonu o le manava e aliali mai. O le faʻagasologa o le faʻamalosi e mafua ai le faʻatupuina o le tele o le kesi, ona o le manava o le manava e tupu i le lapoa ma e tiga tele pe a faʻavaivai (flatulence).

O le inumaga e taumafai e vave faʻasaʻolotoina o ia mai meaʻai e leʻo faʻaaogaina, e mafua ai le tigaina o tiga e pupuni ai pute. O isi togavao atony e atiina ae, lea e mafua ai ona tolopoina taimi masani. O le tiga i lenei tulaga e faʻatuina i luga o le manoa lapoa.

I le i ai o cholelithiasis, lea na mafua ai le mumū o le pancreas, o le tiga e foliga mai e pei o le biliary colic, o lo o maua i le sao o le elemene ma le vaega o le auga.

Uiga o le pacreatic tiga

O le tiga e masani lava ona aliali mai i le pito i lalo (i luga o le lua o le manava), e fusi-faapei, ma i le sili atu ma le 50% o mataupu e ogaoga ma tiga.

I le 10% o mataupu, latou te susulu atu i le afa tauagavale o le pusa ma manatua ai le fatu fatu. Paʻu i le 'auʻaunaga saʻo e aliali mai ma le kanesa o le ulu o le pancreatic. Paʻa i le itu tauagavale o le hypochondrium - faʻatasi ai ma le mumū o le siʻusiʻu o le pancreas.

Pe a ave le ava malosi, meaʻai ma gaʻo, o le malosi o le tiga e faateleina. O le tiga e mafai ona tumau i ni nai itula. O nisi taimi o latou taimi e oʻo atu i le 3 aso.

O tiga e leʻoʻoʻo pe paroxysmal. O le po o le po e seasea lava.

O vaega mumū o le pancreas ua suia e le fibrosis, ma o se taunuuga o lea, i le aluga o taimi, o le okeni e amata ona faʻaitiitia le tele ma tiga e mafai ona taofia uma.

Inisinia faʻamalosi faʻamalosi (secretocase syndrome)

O le pancreas o se okeni endocrino o lona masini komepiuta e maua mai ai le hormones insulin ma glucagon. Latou te faʻatonutonuina le gaʻo gaʻo. O le afaina o le endocrine e sili atu ona afaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O le maʻi o le Endocrin i faʻamaʻi o le pancreas e faʻalauteleina i le 2 lomiga:

  1. Faateleina le gaosiga o le inisalini (hyperinsulinism) e faʻaalia i le tupuga o se tulaga e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tagata maʻi e popole i le tele o le fiaai, vaivai ma le gatete i le tino atoa. O loʻo i ai le popolega ma le faʻasalalau. O le 'ai e faʻamaonia le tulaga. Ae ui i lea, e mafai ona latou toe mauaina vave pe a mavae ni nai itula. Afai o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu soo ma faʻaauau i le taimi, o le fatugalemu o le tino ma le cerebral cortex e amata ona pagatia.
  2. I le faaleagaina poʻo le atrophy o le tamaʻi motu, o le maʻisuka o le maʻisuka ua amataina. Faʻateleina le pancreatitis, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tulaʻi ma faʻasolosolo i taimi o le toʻafilemu. O se tulaga iloga o le maʻisuka o le maualalo lea o le manaomia o le inisalini. Ma o faʻafitauli e pei o coma ma ketonuria e seasea ona atiaʻe.

Hypovitaminosis i pancreatitis

O le hypovitaminosis i le pancreatitis masani e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi i se aso mulimuli ane. E mafua ona o le solia o le vaevaeina o vitamini o le suamalie A, D, E ma le K e le lipase enzyme, lea e faʻaalia i le vevela ma le paʻu o le paʻu, fao fao, o le faʻaitiitia o le fesuiaiga o le paʻu ma le foliga mai o vavave i le laulaufaiva ma pito o laugutu.

Mafuaaga ma faailoga o faʻamaʻi pipisi

O mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona taoto i meaʻai paleni ma le le lelei, ona o se tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo togafiti. E iai foʻi le tele o aʻafiaga e:

  • manuʻa i lenei totoga,
  • le tele o le ava ma fualaau faasaina
  • faʻamaʻi
  • taimi masani faigata
  • neoplasms
  • faamai o le iniseti ma le biliary tract.

I faʻamaʻi faapitoa taitasi, o faʻamaoniga e mama aʻiaʻi. Ae o loʻo i ai ni numera o faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo i ai i le tele o faʻamaʻi:

  1. Paʻu tiga tiga.
  2. O loʻo maʻi tele le maʻi.
  3. Faʻasalaga faʻafefe.

Mafaufau i faʻamaʻi autu i le pancreas:

  • pancreatitis
  • susu
  • faiga faʻavavelosi
  • fausaga maa
  • pancreatic necrosis.

E taua le mafaufau i le aʻafiaga o faʻamaʻi taʻitasi i luga o le paʻu.

Pancreatitis

O se faʻafitauli malosi tele lenei i le pancreas. E lua ituaiga o aʻoaʻoga: gasegase tuga ma se foliga masani o le maʻi. I le taimi o se foliga vaaia, o se tagata ei ai se tiga matuia i le gland, lea e mafai ona tuʻuina atu i le itu taumatau poʻo le itu tauagavale o le hypochondrium, poʻo le ulaula foi. O faʻamaoniga autu o le tino pancreatitis o:

  1. Faʻafefeteina faʻatasi ma le talo, lea e matautia mo le faʻamala.
  2. O le vevela o le tino e masani (pe afai o le pancreatitis e faʻatasi ma le mumū o le purulenti, ona oʻo lea i le 39-39.5 tikeri).
  3. E paʻu le paʻu, e ono aliali mai i luga o le paʻu.
  4. Jaundice

I le taimi muamua o le tino pancreatiti, o loʻo popole le tagata e uiga i le constipation, lea ua suia i le manava. E i ai foi le malogo malosi o mata mucous o le gutu ma le paʻu. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o le le lava o vitamini ma minerale e atiaʻe ai. O le tagata e amata vave ona paʻu le mamafa o le tino.

I le foliga masani o le pancreatitis, o pa ua faaleagaina o le pancreas ua suia i le mea o loʻo fesootai ai le tino. O le faamai e suia i taimi uma e vaitaimi o le vevesi ma le faamagaloina. O mafuaʻaga o le pancreatitis masani o:

  • ava malosi
  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi
  • taʻaloga faʻapitoa na faia muamua ma manuʻa i le ate,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi (hepatitis, maʻa),
  • mamafa tele.

I le amataga o le laasaga faigata, e iloa ai e se tagata ia faʻamatalaga o falemaʻi nei:

  1. Paʻu i le hypochondrium, lea e mafai ona tuʻuina i lalo o le scapula poʻo le tui.
  2. I le tele o mea leaga i le pancreas, o loʻo i ai se fusi o le tiga e le muta.
  3. Naua, vomiting, vaivaiga, afaina ma le fiva ua faaopoopoina.

O le mea e masani ai, o nei faʻaʻailoga e aliali mai loa pe a uma ona 'ai, ma o latou tikeri o faʻaaliga e faʻalagolago i le leaga o le uamea ua faaleagaina. Aisea e tatau ai ona togafitia pancreatitis? O le pancreatitis o se tasi o mafuaʻaga autu o le necrosis pancreatic; e mafai ona taʻitaʻia le tagata maʻi i le oti.

Pancreatic necrosis

O faʻafitauli o lenei faʻamaʻi o ni tiga ogaoga, e susulu i le pusa, hypochondrium ma le scapula. O le tiga e matua malosi lava lea e taitai atu ai i le leai o se malamalama ma le tiga. E maitauina foi le faʻamautuina ma le faʻailoga. Pancreatic necrosis o le necrosis o suauu pancreatic, o lea e manaʻomia vave ai e le tagata maʻi le togafitiga.

Faʻavaeina o maa

O le faʻavaeina o maa i totonu o le pancreas o se mea e seasea ae mafai ona tupu. O mafuaʻaga autu o lo latou tupuga e leʻo faʻamalamalamaina faʻamalamalamaina, ae o le tele lava o mea uma nei:

  • faafitauli i le sua suamalie,
  • toilalo i fuamosa ma le konisinium gasegase,
  • afaina o le pancreas,
  • faʻamaʻi pipisi.

E leai ni faʻamatalaga faʻapitoa, ae i le tele o maʻa poʻo la latou numera, e mafai e se tagata ona lagona le tiga i le pito i luga, lea e tuʻuina atu i tua. O le malosi o le tiga e tupu pe a uma ona 'ai. Afai e le togafitia maʻa, ona mafai ai lea ona maua le maʻi, manava ma le leai o se manaʻo.

E taua. Pe a faʻafeiloaʻi ia maa i totonu o le alaleʻele, e amata ai le jawnice o masini.

Faaiuga

Afai e le lelei le galuega i le pancreas, e tatau i le tagata gasegase ona gauai atu i meaʻai ma, afai e mafai, faasaʻo. Afai e le maua le manuia o le mea lea, ona tatau lea ona e asiasi atu i se fomaʻi. Masalo o faʻalavelave faʻalavelave e mafua mai i isi maʻi faʻamaʻi ma manaʻomia togafitiga faafomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga