Taumafa mo le inisalini maualuga

Inisalini o se panacea faavavega mo tagata e maua i le maʻisuka. O se hormone na gaosia e le pancreas. Faatasi ai ma lana fesoasoani, glucose, i le aofaiga manaomia, e teuina i gaʻo gaʻo ma maso.

Ina ia toe faʻaleleia poʻo le faʻasaina le inisalini, e manaʻomia e le tagata maʻi se meaai tatau ma se lisi faʻamaonia o oloa. Sei o tatou mafaufau auiliili pe o le a le meaʻai o le a fesoasoani e faʻatonutonu ai le homone talafeagai i totonu o le tino ma o mea e gaosi e le taliaina. Seʻio tatou fai se faʻataʻitaʻiga o le lisi mo mataupu uma e lua.

Taumafa meaʻai

Meaʻai a tagata o loʻo mafatia i le le lava o le inisalini poʻo le tele foi o mea e gata ai. O le vaega sili ona faigata o le amataina. O le pulea o le tagata lava ia e talafeagai, ma mo nisi, o se suiga tele o le olaga e mafai. Manatua o le lisi autu o oloa e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi. I le amataga, o le inisalini e le mafai ona togafitia i le tele lava o auala e le faaaogaina ai fualaau faasaina, o le mea autu o le alu lea o le meaai i aso uma ma avea ma masani.

  • Maualuga inisalini. O oloa filifilia lelei e faʻaititia ai le insulin i lona maualuga maualuga e mafua ai le lelei o le tino, e aofia ai: toe foʻi i le masani, faʻaleleia lagona o le mafaufau, le faʻaleagaina ma le le mautonu, o le tele o lipids i le toto e paʻu ai, o le tino e tufatufaina atu punaoa pe a maua meaʻai ma aoga aoga. O le teenaina o se meaai e mafua ai le faalagolago i togafitiga faafomaʻi. E le gata i lea, faatasi ai ma le le lelei o taumafataga, e tupu ai aʻafiaga ogaoga. O se taunuuga, o le le amanaiaina atoatoa o le taumafataga e mafai ona oo atu ai i le faia o fatugaʻo, tauaso ma gangrene.
  • Faʻaitiitia le insulin. O le le lava le maualuga o le inisalini i totonu o le tino e le itiiti ifo le lamatia nai lo le maualuga. O le maualuga o le suimui o loʻo ola vave, o loʻo i ai se lagona faifaipea o le fiaaai ma le fiainu, o le faʻateleina o le masani, faʻapitoa i le po. Ma le isi, o uiga ma uiga faaalia i le siʻosiʻomaga e tele naua suiga.

Meaʻai e maualuga ma maualalo le faʻasologa o inisalini

I le tulaga o le faʻamalosia o le inisalini, o le faavae o meaʻai e tatau ona fiu (fualaau faisua). O lona faʻaaogaina i aso taitasi e le tatau ona itiiti ifo i le 20 kalama. Meaʻai taua e maualalo-gaʻo susu, meaola, iʻa ma aano o manufasi.

E tatau ona fetuʻunaʻi mea taumafa i gaʻo susu ma gaʻo ma meaʻai e iai le maualuga o le faʻasologa o igoa. E mafai ona avea - fua, fualaau lanumeamata, puʻamuʻu, cereals, granola ma fualaau 'aina. E lelei tele le faʻaaogaina o fiber i le ituaiga fusi i aso uma.

O le aso masani o meaai i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 1600 kcal, i lenei tulaga o le a faasolosolo pea le faagasologa o le leiloa o le mamafa, e tusa ma le 1 kg i le vaiaso. O le mamafa o le paʻu ma le faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo e oʻo atu ai i le faʻaleleia atili o le tino i le inisalini. E tatau ona e faaeteete ia aua le faʻaleagaina le lagona o le fiaai, a leai o le mamafa o le mamafa o le mamafa o le a afaina ai le ate.

Matou te faʻamalamalamaina tulafono autu o meaʻai e maualalo ai le inisalini:

  1. Paleni i meaola, gaʻo ma gaʻo.
  2. Faʻatautaia o kaloka i le gasologa o le aso, tausia o se tusi faʻataʻitaʻi ma fua faʻatatau mo ipu faapitoa.
  3. Malosiaga o gaʻo (palu, falala, falaoa atoa, pateta) e 'ai i fua faatapulaʻa, ma naʻo le taeao.
  4. Tuʻu ese o mea inu gaʻo mai mea taumafa (suamalie, meaʻai, mea inu suamalie ma suka, keke).
  5. Faʻesea oloa ma gaʻo natia mai le lisi - sooga, oloa e leʻi maeʻa, meaʻai, meaʻai, meaʻai vave.
  6. O le paluga i le taimi o le aso e mafai ai ma oloa e maua ai gaʻo susu (fatu, fuʻulaʻau eseese, 1 sipunipuni taitasi).
  7. Fualaau faisua ma fualaau aina o loʻo aofia i totonu o meaai i aso taitasi. E lelei le faʻaaogaina e tusa ma le 5 taimi i le aso.
  8. Tausitusi mo le faʻaaogaina o le vai, ia le itiiti ifo i le 2 lita i le aso. E lelei le faʻaesea mai le taumafa o mea inu uma, pei o le lauti ma le kofe, ma tuʻu ai vai mama.
  9. Taumafa uma i le 3-4 itula i ni vaega laiti.
  10. Le pulea e le tagata o ia lava meaʻai, o lona uiga o le faʻaumatiaina o masaniga: 'ai i le po ma meaʻai i luga o le meaʻai ma meaai pisapisao (meataalo, masi, sandwiches, ma isi).

I le faʻaitiitia o le inisalini, e tele tulafono e tumau, e pei o le faateleina o le inisalini, o le mea autu o se auala maloloina lelei o le 'ai.

Le eseesega i nisi o oloa faʻatagaina:

  1. O meaai e le tatau ona sili atu ma le fa taimi i le aso, i ni vaega laiti.
  2. Meaʻai maualalo-gaʻo ma maualalo-calorie (pipi, lapiti, moa) e tatau.
  3. Taumafa le tele o togalaau aina i tausaga taʻitasi.
  4. O susu susu ma gaʻo susu e tatau ona faʻaofiina i le taumafataga.
  5. O fua ma fua, o le mea e sili ona aoga o laumei ma apu.
  6. E tatau ona lafoaia uma ia Potatoes, honey, semolina ma le araisa.

O mea e faʻaleleia ai le inisalini: avoka, oatmeal, nati, onamon, millet, broccoli, kelele, sukala, celeri, oats ma cranberries.

Mo isi, mulimuli i tulafono faavae o se soifua maloloina lelei ma inu tele vai.

O nei vaega e: maualalo i AI (buckwheat, fuamoa, oats), ala i AI (felafolafoʻa manu, soʻo se iʻa), maualuga i AI (susu, pateta, mea kuka, ma yoghurts e le masani ai).

Se lisi lelei o meaʻai ma le faʻateleina o le inisalini:

  • Breakfast: oatmeal i totonu o le vai e aunoa ma le suka, afa afa o vaitau po o fualaau suamalie, 150 g o le sisi kulimi.
  • Taumafa: Fualaau suamalie.
  • Taumafa: 120-150 g o le aano o le aano po o le sami, fuamoa fuamoa, faʻaaogaina olive poʻo le suauu faʻafefiloi mo laei.
  • Afiafi o le afiafi: Green apple.
  • Taumafa: 120-150 g o le aano o aano po o iʻa, o se vaega o fualaau faisua, olive olive poo le suauu lili, pasili, opu, seleni poo le letusi, o se lanu enaena po o le lanu enaena.
  • Lua taumafataga: 30-50 kalama o almonds, walnuts.

Faʻamau i lalo ole inisalini:

  • Taumafa: fuamoa mumu, tiʻetiʻamea.
  • Lua 'aiga o le taeao: falaoa i luga o le vai, falaoa, fualaau mamago e aunoa ma le suka.
  • Taumafa: sua o fualaau faisua, 120-150 g lean aano, falaoa.
  • Snack: yogurt e aunoa ma le suka ma le mamafa.
  • Taina o le afiafi: o le paluga falaoamata ma fualaau aina suamalie, lanu lanumeamata ma susu susu.
  • Lua taumafataga: kefir.

Vitio aoga

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se ata lauiloa i luga o le autu:


I le faaiuga, matou te maitauina o le fili autu o le soifua maloloina o se ituaiga olaga sese. O fautuaga o meaʻai e pei ona faʻamatalaina i lenei tusiga e taua i soo se matua. Totoina se olaga ola maloloina mo lau fanau, aua o nei maʻi le lelei e avea ma mea e nofofua. Tausia lou lumanaʻi ma ia maloloina!

Tulafono Lautele

Pepa Peraimeri hyperinsulinism O se mafuaʻaga e mafua mai i le faʻaleleia o le gaosiga inisalini. E maitauina le atinaʻeina o se tui o le inisalini (insulinomas) pancreas. O le inisiua o le inisalini e taʻitaʻia hypoglycemia (faʻaitiitia le suka o le toto). O osofaiga e tupu i le taeao, pe a uma le faamalositino poʻo le taimi e fafagu ai meaai. Le mautonu masani o le mafaufau i le taimi o se osofaiga ma le faʻaleleia vave lava pe a uma ona avea mea inu gaʻo.

O tulaga faʻaleagaina e oʻo atu i le atinaʻe hypoxia ma suiga i le fatuga tutotonu. A oʻo mai le kulukose i totonu o le faiʻai, o suiga e le mafai ona suia ma tutupu elemene o le cortex. Ma o le toe fai soo o tulaga o le hypoglycemics e iu lava ina taitaiina atu ai i le atinaʻe o encephalopathy - faʻaitiitia le mafaufau, amio le talafeagai ma faʻalauleʻa-faʻalologo. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le kulukose i lalo ifo o le 2.7 mmol / L i le taimi o le suega anapogi (e 12-18 itula) ma le maualuga o le maualuga o le insulin i le sili atu i le 180 pmol / L.

E faia fetuunaiga i meaʻai - o le faʻaaogaina o se faʻaopoopoga o le gaʻo atu i le 500-600 g i le aso ma e masani ona faʻaalia ai taumafa. Togafitiga o le faʻamaʻi ua na o se taotoga - faʻaupuina o le adenoma. Ae ui i lea, i le lona tolu o tagata gasegase i le taimi muamua o le taotoga, e le mafai ona iloa le inisalini ona o lona laʻititi ma lona tulaga i le mafiafia o le pancreas.

Vaʻaia - O le faateleina lenei o le inisalini i le toto, ae le o ni tapulaa e pei o le insulinoma. O se faʻalavelave faʻaletonu o le inisalini anapogi o le sili atu ma le 5 mcED / ml ua manatu e le lelei, ma lona maualuga 2 itula talu ona sili atu ile 50 mcED / ml. E mafai ona matauina i tagata e maualalo le tino, i le matua, i le taimi misai afaina, faʻasologa o le ovarycy polycycy, faʻamalosia o le inisalini.

O le faaupuga "faʻamalosia o le inisalini" o lona uiga o le faʻaitiitia o le tali o le masini i le inisalini, e ui lava o lona faʻamalieina i le toto ua lava. O le iʻuga, o le hyperpsulinemia faʻasalaga masani.

Mo le tele o tausaga, o le faʻamalosia o le inisalini na faʻamalieina e le tele o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. I le isi itu, e tatau lea ona foia le faʻamalosia o le insulin ma le masani ai le felauaiga o le kulukose i totonu o sela, ma i le isi itu, e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le gasegase ma le hemodynamic - o loʻo tupu le maʻi gasegase gasegase.

E amataina i le le maualalo o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo, ma i le aluga o taimi, ua faʻaumatia le gaosiga o le peta-cell ma le inisalini. I lenei tulaga e tulaʻi mai vaʻaiae uiga i le maualuga o le anapogi glycemia (faateleina le kulukose) ma le faaitiitia o le faapalese o le kulukose (maualuga le kulukose 2 itula pe a uma ona 'ai), ona faʻaalia lea o se faʻaaliga i se taimi pupuu maʻisuka malosi.

O le faateleina o le insulin toto e taofia ai le malepelepe o gaʻo, ma o lenei mea e saofaga i le alualu i luma o le oona. O le i ai o le gaʻo o meaʻai e atili mafua ai le puipuiga o le tino i le inisalini ma lona faateleina o gaosiga. O le taunuuga o se liʻo mataʻutia.

O le faavae mo togafitiga manuia o suiga o olaga. Muamua - o le gau o le mamafa i tua o le taumafa o le hypocaloric ma le faateleina o le tino, le musu e inupia le ava malosi ma taofi le ulaula tapaa.

O se meaai e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto e maua ai:

  • Paleni i vaega taua o meaai.
  • Faʻaitiitia le aofai o le kalori o meaai.
  • Faʻasaʻo le tufatufaina o kalori (o le taeao ma le afiafi i le 25%, le aoauli i le 30%, ma le 10% mo meaai faaopoopo).
  • Faʻaititia le mea o loʻo i ai meaʻai gaʻo i le taumafa (pateta, pasta, cereals, falaoa atoa) ma le faʻaaogaina o mea faigofie (suka, suti, mea faʻafiafia, keke, pusa).
  • O mea inu uma lava e le o aofia ai.
  • Faatapulaaina o le faaaogaina o gaʻo (mea manogi gaʻo) ma le aofia ai o meaʻai e mauoa i gaʻo gaʻo susu, o suauʻu fuālaʻau. Faʻatapulaaina le faʻaaogaina o sausage, meaʻai vave, oloa e leʻi faʻaaogaina e aofia ai gaʻo "natia".
  • Folasaga i le taumafa o fualaʻau ma fualaʻau e maualalo i kalori ma mauoa i fiva.
  • Le faʻaaogaina o meaʻai susu gaʻo.
  • Fafaga uma i le 3-4 itula ma i ni vaega laiti.
  • Faʻaaoga lelei le suavai.

I le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o meaʻai uma e maua ai le maualuga o le glycemic ma le inisalini e tatau ona tuʻuese mai le taumafa. I le tele o tulaga, o loʻo i ai se sootaga tutusa i le va oi latou. O AI mataʻutia ei ai falaoa, susu, pateta, yogurt, pastries, cereal cereals. Laʻau - lafumanu, iʻa, faifaʻau ma le oatmeal, fuamoa, granola. O le tutusa o le taumafaina o meaʻai gaʻo e faʻamalosia ai le manava o le inisalini i auala eseese: e tolu taimi e manaʻomia ai le insulin i se vaega o pateta nai lo pasta.

I aso nei, o le faʻasalalauga faʻapitoa o le fuafaatatau aupito sili ona lelei lea e filifilia ai oloa mo le soifua maloloina o nei maʻi. O le faʻaagaga o le eletise, lea e maua mai e oloa e maua ai le maualuga o le GI, "vave ona mu", o lea pe a mavae se itula o le a toe foliga mai se fiaʻai.

O le maualuga o le glucose, pia, pateta ma le malo, falaoa papaʻe, kāloti kuka, popukoni ma cornflakes, honey, spaghetti.

Fuataga: pasta mai ituaiga vevela, basmati, keke, karite, peʻa lanumeamata, faʻi.

O mea e maua mai i le fuainumera o le fuainumera: fualaau, pi, oatmeal, keke o le rye, meaʻai susu, pi, fua o fua fou, falaoa ua gaosia, fatulati, suamalie e aunoa ma le suka, pistachios, fualaau mata, tamato, cheese cheese, lemons, musipolo, tangerines, oranges, quince, rimoni, peaches, fualaʻau, avoka, broccoli.

O le faʻamautuina o le carbohydrate ma le lipid metabolism e mafua ai le faateleina o le gaioiga faaletino, lea e fesoasoani i le faateleina o le lagona o le tino i le inisalini, e tusa lava pe leai se gau o le mamafa. I le taimi o le faamalositino, o le faaitiitia o le toto o le inisalini e tupu. O le mea pito sili ona talafeagai mo tagata mamaʻi o le a savavali, aau, mea faʻaauau, sisi i luga o laufanua papaʻe, uila, yoga. I le i ai o le maualuga o le mamafa, o le malosi o le malosi o le malosiaga e solia, lea e mafai ona mafua ai se faʻalavelave maualuga. E tatau ona e iloa o le siʻitia o le malosi o aʻoaʻoga e tatau.

Mea ua faatagaina

O se meaai e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto e aofia ai le faʻaaogaina o:

  • Meaʻai maualalalo ma moa (leai se paʻu). Latou te manaʻomia le kukaina pe taoina e aunoa ma le faʻaaogaina o gaʻo.
  • Popo faʻatau (hake, pollock, pike perch, cod, pike pike). E sili atu ona faigofie le gaʻo nai lo le aano o manu ma manulele, e maua i le protein ma amino acids. E sili atu le protein nai lo le moa. O iʻa e mauoa i phosphorus, iodine, magnesium, potassium, vitamini A, E, D. O iʻa mama e maualuga i gaʻo gaʻo (Omega 3, omega 6) Salmon ma tuna ei ai le maualuga o le paleni o taumafa ma e tatau foi ona aofia ai i le taumafataga, faʻaaogaina i totonu o le kuka poʻo le tao tao.
  • Aai falaoa, falaoa atoa o falaoa, falaoa fala.
  • Croup, faatapulaa i le oona. E mafai ona i ai le millet, pelesi palesi, karite, ae o le pata ma le oat e sili ona lelei.
  • Legumes - lentils, pi, pi, pi - puna o le protein ma fiber, meaʻai (minerale, phytoestrogens, Omega 3 gaʻo gaʻo, vitamini) ma iai nisi gaʻo.
  • E mafai ona e faʻaaogaina i ni nai taimi i le vaiaso i ni vaega laiti. O le malologa o le taimi tatau lea e ai ai. Legumes ua tuufaatasia ma fualaau faisua.
  • Uluaʻi vasega o loʻo saunia i luga o se fualaau faisua po o se meaʻai lua. E taua tele le tuʻuina atu o soupeti fuamoa po o mushroom, aua e le maualuga le kalori. O susu i soupeti e faatagaina i ni vaega laiti.
  • Fualaau faisua ma le maualalo o meaʻai gaʻo (letusi, zucchini, eggplant, kukama, paukini, squash, kapisi radish, kāloti mata, radishes). O fualaau faisua ma laulaʻau e tatau ona faʻaaogaina i aso uma i le aofaiga o le 400-500 g. O le sukaleka ma kāloti o loʻo mauʻoa i meaʻai. O fualaʻau lanumeamata (pi, olani, broccoli, pepa, piniki pine, artichokes, leeks, zucini, kapisi Saina, pilaau lanumeamata, asparagus, celeri) ma fualaau aina (kiwi, lanu lanumeamata, apu) e aofia ai luteins ma fale "Meatotino e le faʻaleagaina." Fugalaau lanumoli ma fualaau aina ei ai anthocyanini, o antioxidants. O le tafe o le kalolalo o le cholesterol leaga. O fualaau faisua uma e faʻamaʻaina i le laʻau poʻo le mata. E fautuaina le kuka i le tapulaʻa.
  • Sea kale o se mea maualalo-calorie oloa, o se punavai o iodine, vitamini ma fipa aoga, lea e tatau mo le gasegase o le lipid deficit.
  • Gaʻo susu gaʻo susu susu, gaʻo susu ma vevela. O loʻo faʻaumatia i le agalelei ma o se vaega o ipu. O le kulimi suamalie e faatagaina le gaʻo maualalo ma e na o se faʻaopoopoga i ipu, i ni mea laiti e mafai ona e 'ai sina 30% sisi.
  • Fuga suamalie fou, i fualaau suamalie, jelini ma fulu. O fua, citrus ma le avoka e sili ona lelei, lea e mauʻoa i le mannoheptulose, lea e fesoasoani e maualalo ai le suka toto. Maualuga i le protein, potassium, ma le kopa B vitamini e faʻapitoa mo le soifua maloloina o tagata gasegase i lenei maʻi.O le tofo le faʻatagaina e mafai ona faaopoopo i so o se salalaʻau fualaʻau, e lelei tele i le suāuʻu olive.
  • Vaʻaia fualaʻau eseese i la latou fausaga masani (2 tsp i le aso o se vaega o ipu). O le taua faapitoa o: arasi, paluka, buckthorn sea, avoka, vailani paʻu, sana, linseed, olive, suauu sesame, o loʻo i ai le saʻo lelei i la latou tuufaatasiga Omega 3 ma omega 6 gaʻo gaʻo.
  • Le faʻaaogaina o le meli e oo i le 2 tsp. i le aso.
  • Fuamoa mumu suamalie po o fuamoa fulufulu kuka i totonu o le vai.
  • Walnuts i le faʻalelei e pei o se puna o le fiber ma le alpha linolenic acid.
  • O le magnesium, zinc, cobalt ma le uʻamea o loʻo i ai se aoga aoga i le suka o le toto, totoina o le toto ma puipuia ai le ate o le ate. O fualaau 'aina e tele le iodine, lea e tatau mo le faʻaleagaina o le lipid metabolism. Nati ma fualaau aina - o se meaai lelei ma lelei.
  • Teu i susu, laulaau lanumeamata, soupeti lapisi, fualaau faisua ma fualaau suamalie, toga o vao.

Le lelei o meaʻai

O meaai talafeagai ma le faʻaaogaina o meaai faatagaina e maualalo ai le inisalini e amataina ai le lelei o gaioiga i le tino:

  • O le mamafa e matua faʻaitiitia,
  • Faʻaleleia o lagona ma le soifua manuia,
  • O le tele o lipids i totonu o le toto ua faʻaitiitia, faʻaitiitia le toto toto,
  • E maua e le tino mea uma e tatau ai.


O le a le mea o le a tupu pe afai e te lafoaia le meaai?

I le teenaina o le tausisia o le taumafataga, o le faasolosolo malie o faagasologa o le tino i le tino:

  1. I le i ai o le maʻisuka, o le insulin e faalagolago le faalagolago. O le pancreas e faʻailoa malosi ma faʻaaoga le inisalini. Seliti e synthesi le hormone ua faʻaitiitia. O se taunuuga, e tatau ona e tuiina le inisalini i taimi uma. O isi auala e faʻamautu ai le gataifale gaʻo e le manuia.
  2. Aumai ni vailaʻau. Le lava o meaai e faateleina ai le manaomia o vailaau, e aofia ai mea e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini. O le faʻaaogaina o fualaau oona e mafua ai le suia o le maʻisuka i se ituaiga o le insulin. Isi aʻafiaga ogaoga e mafai ona atiaʻe.
  3. Faʻaiʻuga ogaoga. Le lava o meaai ma fualaau faasaina e mautinoa lava e tau atu i le maualuga o le inisalini ma le suka o le toto. I le maʻisuka, e mafua mai i maʻi ogaoga e oʻo i le le atoatoa o le vaʻai, gangrene ma le fatu fatu fatu.

Laʻasaga o taumafa maualuga ile inisalini

O le lisi ua filifilia i le faateleina o le inisalini e tatau ona iai ni calorie. Mo tagata, o lenei fuainumera e le sili atu i le 2300 kcal, ma mo tamaitai - 1500 kcal. O le kalori tamaititi e tatau ona tausia i le va o le 1200-1950 kcal, faʻatatau i tausaga.

I le taimi o le taumafataga, e tatau ona mataituina le tele o tulafono ma tapulaa, aua o le manuia o le faʻaitiitia o le inisalini e faalagolago i le naʻo mea saʻo:

  • Aua le 'ai meaʻai ma le suka. Leai. O lenei faʻatapulaʻa faʻagata e avea ma faavae o se taumafa e faʻaaogaina mo le maʻisuka poʻo le avea o se vaega o le maualuga o le insulin. E le mafai ona e faʻavaveina faʻavave i le suka o le toto e tupu mai o se taunuuga o le inu paluga, o le suavai mai pusa, sweets ma pusa.
  • E tatau ona faʻaitiitia le faʻaogaina o calorie. Ae peitai, e le mafai ona e lagona le fiaai, a leai o le suka o le a paʻu malie ma o le a tulai mai le hypoglycemia. Ina ia puipuia togafitiga, e tatau ona e 'ai e le itiiti ifo ma le tasi i le 3 itula.
  • E le mafai ona e ulaula, inu ava malosi i ni gaʻo tele.

Faʻaaliga Faʻapitoa

O se paleni taumafa e faʻaitiitia ai le insalini e tatau ona aofia ai meaʻai ma meaola, iʻa ma iʻa e sili ona aoga. E fautuaina ina ia faaopoopo ni fatu ma ni fua, aua o lo o aofia ai le chrome.

I se taumafa ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, e fautuaina e aofia ai se lisi atoa o oloa maloloina. O le a latou faʻatagaina oe e fatuina ni fua eseese mo aso uma:

  • Gaʻo e leai ni gaʻo o moa, palu, mamoe,
  • Laʻau taumafa paleni - faga, hake, pollock, pike. Lanu mumu suamalie. Soʻo se fomu e aofia ai le tele o antioxidants ma gaʻo maloloina, e maualuga le taua mo le soifua maloloina ma le faʻatonutonuina o le inisalini,

Faatasi ai ma mea faasaina, o mea uma e le fautuaina ma le lelei o taumafa e le talafeagai. I le faaopoopo atu i le suka, meaai ulaula ma gaʻo, faapea foi ma meaʻai talafeagai, e tatau ona aveese mai le lisi e faʻaitiitia ai le insulin toto. O sausagesi, meaai mama ma isi ipu na saunia i le semi-saunia e masani ona aofia ai mea e le o taʻua i le tuufaatasiga. Ma o isi faʻasagaga, mea faʻaleleia ma mea e le o manaʻomia e le tino.

Faataʻitaʻiga mo le aso

O taumafataga masani o le faavae lea mo le faʻamaʻiina lelei ma le metabolism. Afai e 5-6 taimi i le aso, ona sili atu lea ona lelei le pancreas, o le fausiaina o inisalini e faaosofia.

O le tele o mea taumafa e aofia ai fualaʻau ma sina vaega o pata, faʻapea foʻi ma meaʻai protein. Fiafia i le tofo, ia togi taitasi i le tele o taimi, filifili se tasi o filifiliga i le lisi o aso taitasi mo le faaitiitia o le insulin i le toto:

  1. Breakfast. Fai oe lava oe lanu lanumeamata e aunoa ma le suka, ia faia se galala vavalaʻau ma pi po o logo logo, pauki poʻo tamato, ma 'ai ma se fasi keke falaoa.
  2. O le taeao lona lua. O le meaʻai e aofia ai le fala fala ma le vai fou ua faʻamamaina i le vai.
  3. Taʻaloga I le susu ua kuka, faaopoopo i ai se vaega o le sua o le fualaau aina ma le faaopoopoina o pateta poo le araisa, faapea foi ma nisi fualaau faisua fou i greens. E mafai ona e inu mea uma ma se pusa o apu.
  4. Se meaai i le aoauli. Kuki le kusi falaoamata e ala i le faʻavasegaina o le yogurt o le maualalo ma faaopoopo i ai le paina tele ma fualaau mamago.
  5. Taumafa Fai ni kapisi ma kapoti karuti i totonu o le ogaumu, faʻafefete le paʻe paʻepaʻe. E mafai ona e inuina le lauti lanumeamata.

O le isi filifiliga autu:

  1. Breakfast. Meamata suamalie ma kāloti ua kukaina po o isi fualaau faisua, e faʻaaogaina i se sipuni o le suauʻu e leʻi faʻamaina. Fuamoa fuamoa ma lauti lanumeamata.
  2. O le taeao lona lua. Fai se meaʻai ma se pi, apu po o le 'aisa.
  3. Taʻaloga Kuki le moa moa i luga o moa, ia 'ai 1 susu ma fualaau fuamoa ma le zucini poʻo le pauki. E mafai ona e inuina i le compote poʻo le meainu suamalie.
  4. Se meaai i le aoauli. Berry po o fualaau aina fua ile agar agar poʻo gelatin.
  5. Taumafa Palu leisi kulimi ma le fua o fualaau 'aina, faʻatasi ma le lauti vaivai.

O le taumafataga o le aoauli ma le aoauli o le aoauli ua fesuiaʻi lelei. E mafai ona e ulu atu i se isi meaai, mo se faataitaiga, i le va o le laauli o le ao ma le afiafi.

BreakfastLua le taeaoTaʻalogaToa teaLua meaai i le aoauliTaumafa
Oatmeal ma laʻau po o fugalaau, lauti tiamata poo le kofe ma susuBerry susu susu susuOkroshka ma le ryazhenka poo kefir, o le isalaʻelu mafanafana ma le salati mūmū mūmū, iʻa lanu paʻepaʻe2 fualaau (apples, nectarines, pears, oranges, bananas)Se ipu o yogurt ma sina luʻu o natiVailaʻau o le omoni ma tamato, ata o le logo na palu i moa, kāloti ma le araisa

O le tausisia pea o mataupu faavae o se taumafataga maloloina, e fuafua i le faaitiitia o le inisalini, i le masina o le a maua ai ni taunuuga mautinoa ma faigofie ai ona maua uma taunuuga leaga o se taumafa le lelei.

Manulauti taumafa

O se meaai e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto e tatau ona fesoasoani e faʻamautu le maualuga o lenei hormone. Ina ia faia lenei mea, e taua tele le puipuia o se suiga tele i le suka o le toto. E oo lava i se taumafataga masani ua maeʻa ai le suka, ma o se tali, o le tino e maua ai le tele o insulin. A 'ai e se tagata meaʻai ma le maualuga o le faʻasologa o igoa (sugar, pastries, sweets), o nei oso e mafai ona taua tele. O le mea lea, o ia oloa e manino le vavaeeseina mai le taumafataga.

E le gata i lea, o se lagona malosi o le matelaina e le taliaina, lea o le maualuga o le suka, i se isi itu, e matua paʻu lava, lea e mafai ona oo atu ai i le hypoglycemia. O le mea lea, e tatau ona fausiaina le meaai ina ia leai ni laupepa tele i le va o taumafataga.

O le faʻaogaina o caloric i aso uma o le taumafataga e faʻatapulaʻa foi, aua o le tele o taimi e iai le faʻamalosia o le inisalini e sili atu le mamafa e tatau ona leiloa mo togafitiga manuia. O le mea lea, o le taumafataga e maua ai se auala faʻafefea e foia ai le faafitauli.

Taiala Taua

I le vave lava e mafai ona ausia ai taunuuga lelei o le a mafai ai ona tausisia le tele o tulafono i le faʻatulagaga o taumafa. O le a latou fesoasoani i le lelei e fausia se taumafataga ma faʻaitiitia faʻamaoniga e fesootaʻi ma le hypoglycemia. O nei fautuaga o le a mulimulitai seia maeʻa toe faʻaleleia.

  1. O suauu ma mea taumafa e maualuga i ai, e noatia i le faasaina sili. E tutusa foi lea mea ma mea suamalie suamalie ma vine ua afifiina.
  2. O le faavae o le meaai e tatau ona maua i se fuainumera maualalo maualalo, talu ai o latou ia e maua ai se lagona o le nofo malie mo se taimi uumi ma o le puipuiga aupito sili lea o le faʻafuaseʻi ona oʻo i le toto suka.
  3. O le fiaʻai i lenei tulaga o le fili. O lea la, o le malologa i le va o taumafataga e le tatau ona umi atu nai lo le 2-3 itula. E tatau ona i ai pea se meaʻai i luga o lima - o se apu po o se meaʻai meaai.
  4. E tatau foi ona e tuu le kofe ma masani leaga. O le ulaula tapaa e solia ai le masani masani o metabolic processes, ma o le ava malosi ei ai se faasinomaga maualuga. Caffeine foi e faʻaosoina ai le gaosiga o le inisalini, o le maualuga e tatau ona faʻaititia.
  5. Aʻo leʻi faia soʻo se gaioiga faaletino, e tatau ona 'ai se mea e maualalo ai le kalori gaʻo e puipuia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka.
  6. Meaʻai gaʻo Omega-3 (faʻafefeteina o suauʻu, suauʻu iʻa, pamu penisini, ma isi mea) o le a fesoasoani i le faʻasaʻo ma faʻamautu le maualuga o le suka.
  7. E taua le faatumauina o le maualuga o le chromium i le tino. I fuainumera tetele, o lenei elemene o loʻo i ai i iʻa oona, nati, fuālaʻau fou ma fua.

E aoga mo le tino e le o malosi tele le tino faaletino. Ae e oʻo lava i faʻamalositino e le mafai ona faia i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia se taʻaloga, e mautinoa lava e te mateina. O gaioiga faaletino e fesoasoani e faʻaititia le maualuga ole inisalini ma le mamafa o le mamafa.

O le a le mea e mafai ma le mea e leai

O le lisi mo le vaiaso e tuufaatasia faʻapitoa. O le meaai e tatau ona atoatoa ma paleni, talu ai o mea taumafa e tatau ona tausia mo se taimi umi. Ole aofaiga o masima e le tatau ona sili atu i le 10 kalama i le aso. E sili ona aloese mai mea taumafa ma le falai. Aua neʻi faʻaaogaina faʻamafanafanaga, faʻapea foʻi ma oloa e faʻaleleia ai meaʻai. O le faʻaogaina o calorie i aso taitasi e tusa ma le 2300 kcal.

O le faavae o le lisi autu e tatau ona i ai oloa ma se fuainumera maualalo maualalo:

  • meaʻai suamalie, manu moa,
  • gaʻo iʻa, ae le silia le 1-2 taimi i le vaiaso,
  • soʻo se ituaiga o fualaau faisua, faʻamalosi - faatapulaa,
  • e le o fua suamalie, o meaʻai ma meainu mai ia i latou,
  • fuamoa ua kuka po o omela (2-3 taimi i le vaiaso),
  • oloa gaʻo susu gaʻo,
  • o fatu o le cereal atoa (oats, saito, sisi enaena),
  • soya ma meaai mai ai,
  • fatu fatu o saito, soy, sunflower.

Ina ia mafai ona suamalie ipu, e manaʻomia lou faʻaaogaina o meaʻai suamalie. E mafai ona e 'ai fualaau suamalie ma mea suamalie mo le maʻisuka.

I totonu o le lisi o oloa faasaina:

  • suka, suti, mea faʻafiafia,
  • honey, marmalade, faʻasao ma jams ma le suka,
  • fufulu suamalie, suamalie,
  • ituaiga uma o ava malosi,
  • falaoa papaʻe fou, buns, pusa,
  • gaʻo ma falai meaʻai,
  • fualaau matagofie: vine, vine, faʻi.

O isi mea o loʻo faʻaaogaina i le faʻaogaina. O metotia o le kuka, o le fiafia e tuʻuina atu i meaʻai. E le fautuaina le taumafataga i le leva o le taumafataga, ae ae leʻi alu i le moega e mafai ona e inuina se ipu susu po o se vai lactic acid.

O se faʻataʻitaʻiga i aso taʻitasi o le:

  • Breakfast: oatmeal ma le susu e aunoa ma le suka i le pata faaopoopo, tea e le faʻasalaina, pipi.
  • Taumafa: kuka kuka lanumeamata.
  • Taumafa: suamalie ma fualaau faisua po o le paʻu o le aano o manufasi, vaimama aisa o vela po o moa, tao faisua, fualaau aina mamago.
  • Taumafa: kulimi maualalo-gaʻo ma fualaau aina po o se ipu vai inu lactic acid faatasi ai ma masi meaai.
  • Taumafa: fuga iʻa faatasi ma laisa enaena, salamata fualaau suamalie poo sua mama.

Tulaga masani o le inisalini

O faʻamatalaga ma faʻataʻitaʻiga o tagata gasegase ina ua mavae le masina o le oti na faʻaalia ai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o loʻo faʻamautuina. Faʻatasi ai ma togafiti togafitiga talafeagai, e faʻaititia tele, ma faʻaleleia le soifua maloloina. O faʻafitauli o le hypoglycemia e matua mou atu uma lava: o le vevela, o le mamafa, o vaivaiga.

O mea taumafa e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le mamafa o le tino, aʻo e le o iai ni lagona fiaaai. O le taumafataga ua maeʻa, o le teenaina o le suka e faigofie ona faʻafeiloaʻi, talu ona faʻaaogaina le suamalie ma le sitiva taumafa. A le o lea, o le mea ua fuafuaina e tatau ona faʻaaogaina ai le soifua maloloina lelei masani e fesoasoani i le toe faʻaleleia ma faʻaleleia le tulaga lautele o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga