Glycemic curve ma gaʻo uta: o le a lea?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

A maua e se tagata le maʻisuka, e tatau ona ia suʻesuʻe ma le totoa mea o loʻo i ai i taumafataga taʻitasi. Atonu o lenei mea e faapitoa le moni mo meaai gaʻo, o loʻo aofia ai e le gata faʻatoʻaga ma isi mea suamalie, ae o falaoa paʻepaʻe, pasta ma fualaau aina fou.

O se tasi o fua na masani ona i luga o le lisi o le aloese mo tagata e maua i le maʻisuka o faʻi. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o faʻi i le faʻaogaina lelei e ono saogalemu mo le maʻisuka.

Faatoʻaga Facts of Bananas

E le tatau i se tagata e maua i le maʻisuka ona aʻafia le maiʻa mai a latou meaʻai pe'āfai e faʻaumatia i le faʻatusa. O le mea lautele, o faʻi o loʻo maua ai le maualalo o le gaʻo tumu, masima, ma le cholesterol. Latou te maua lelei lelei meaʻai, e aofia ai vitamini B6, potassium ma le manganese.

Ae ui i lea, o nisi fomaʻi ma tagata fai meaʻai e mafai ona mafaufau lelei mo tagata e maua i le maʻisuka, aua o faʻi o loʻo i ai le maualuga maualuga o le suka pe a faatusatusa ia latou kalori.

E tasi le banana faʻailo e i ai se avega glycemic o le 11. Glycemic avega o se fuataga o le aʻafiaga o meaai i luga o le suka o le toto. O le mamafa o le mamafa o le itiiti ifo i le 10 e manatu maualalo, ma sili atu ile 20 e maualuga le maualuga.

E mafai e le panini i le maʻi suka?

O faʻataʻitaʻiga o fua o le fua o le suka e aofia ai apples, vine vine, ma pears. O fualaʻau maualuga e aofia ai le papaya ma le pineapple.

Ae ui i lea, e le manaʻomia e le maʻisuka ona faʻaumatia faʻi mai a latou meaʻai po o isi fua i lenei itu. O a latou faʻamanuiaga o mea taumafa e tusa ai ma vitamini ma minerale e mafai ona maua ai le soifua mālōlōina mo tagata e maua i le maʻisuka pe a faʻaaogaina i le faʻatusa.

O le Russian Diabetes Association fautuaina le faaaofiaina o fualaau taumafa i le taumafa o le maʻisuka, mo se faataitaiga, afa o fualaauʻai ma taumafataga taitasi.

O nisi o auala e mafai ai e se tagata e maua i le maʻisuka ona sili atu ona saogalemu le aofia ai i a latou meaai e aofia ai mea nei:

Iloa le tele o le carbohydrate i lau tautua.

Aʻo puleaina le maʻisuka, e taua le iloa pe o le a le tele o le carbohydrate e 'ai i taimi taʻitasi. E tasi le mailei-siʻi e tusa ma le 30 kalama (g) o mea inu, o se aofaiga lelei mo se meaʻai.

Ae peitaʻi, afai e te 'aiina se faʻi ma se isi mea o gaʻo, e pei o se fasi falaoa po o se meaʻai, o le maʻisuka e tatau ona amanaʻia lenei mea ma faʻaitiitia le aofaʻi o faʻi. O lenei mea e mautinoa ai e le o le gaosia o gaʻo i le tasi taumafataga.

Faʻasalaina i se 'suauʻu' maloloina 'po o le protein

O le 'ai o se faʻi ma se punavai e le faʻamalolo pe maloloina o le gaʻo, e pei o le almond oil poo le lima o fatu, e mafai ona i ai se aafiaga lelei i le suka o le toto. E le gata i lea, o nei tuufaatasiga e mafai ona faʻaleleia ai le palata.

O le isi manatu lelei o le faʻafesoʻotaʻi lea o le faʻi i se punatini o le protein e pei o le yo yourturt po o se fasi pipi. O lenei mea o le a fesoasoani e tausia ai se tagata e sili atu le umi ma pulea le suka suka.

Mafaufau e 'ai se faʻi leʻo

Sa suesue e tagata suʻesuʻe le fua o faʻi mo le suka o le toto. Na latou iloa o pea lanu meamata poo le le maipe o le a leai se aafiaga itiiti i le suka o le suka ona o lo o aofia ai le sili atu o le suka nai lo fua o fua.

E le o iai foi ni faʻi vaʻai, e le mafai e le tino ona faʻaumatia, e mafua ai ona faʻaitiitia le toto toto.

O le a le tele e te 'ai i aso taitasi?

O le tali i lenei fesili e faalagolago i uiga, tulaga o gaoioiga, ma pe faapefea ona aafia le suka i le toto. Suauu toto i nisi tagata atonu e sili atu ona nofouta i faʻi nai lo isi. O le iloa pe faapefea ona aʻafia le suka i le toto o le toto ma e mafai ona fesoasoani i le puleaina o au vailaʻau poʻo le inisalini pe afai e manaʻomia.

E leai se aofaiga faapitoa o faʻi e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka, ae o le toʻatele o tagata e mafai ona fiafia i le 1 faʻi mai le aso e aunoa ma ni faʻafitauli.

O pusa o se fua saogalemu ma fuamalie mo tagata e maua i le maʻisuka, pe a latou faʻaaogaina i latou i le faʻalelei, e pei o isi meaʻai.

Ua fautuaina le maʻi suka e aofia ai meaai fou, e pei o fualaau faisua ma fualaʻau, ia latou meaʻai.

Ma le isi, e mafai e se tagata ona manuia mai faʻi. Mo fautuaga i luga o le a, ma pe faapefea ona talafeagai mo se tagata, e faʻavae i ona manaoga faapitoa, e manaia le talanoa ma se tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina.

O le a le mea faʻaalia e pei o le GB?

O le glycemic load e fesoasoani e vaʻai le tele o le suka i totonu o le toto o se tagata gasegase e maualuga lona maʻisuka ma le umi o le a tumau ai lenei faailoga i se maualuga maualuga.

Ina ia mafai ona fuafua le avega, e tatau ona e faʻateleina le faʻasologa o fuainumera e ala i le aofaʻi o carbohydrates faʻaumatia ma o le oloa gaosi e tatau ona vaeluaina e le 100.

O le faʻaaogaina o lenei faʻamaoniga e faʻamaonia ai o le taumafaina o meaʻai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera, ae faʻatasi ai ma le tele o carbohydrates mo le mamafa o le mamafa o le a matua leai lava se aoga.

Mo le faʻaogaina o le maʻisuka, ua atinaʻe ai e le 'dietitians laulau o le mamafa o le avega i luga o le tino ma le faʻaaogaina o oloa eseese ei ai faʻataʻitaʻiga GI eseese.

E tatau ona manatua e mafai ona aofia ai le avega mamafa o le laulau e aunoa ma le amanaia le tikeri o le fua o fualaau aina ma fualaʻau.

Faʻatasi ai ma le suka, o le maʻi e mafai ona faʻatonutonuina le aofaiga o le inisalini ua tuʻuina i totonu o le toto. Mo le puleaina o le inisalini, o oloa mo le faasologa o meaai e tatau ona filifilia e mafaufau i la latou faasino igoa. Ina ia faʻaitiitia le mamafa o le avega, e tatau ona e filifilia meaai e maualalo le faʻaogaina o le faʻamaufaʻailoga poo se vaega maualalo o meaʻai gaʻo.

Ua saunia e tagata e masani ai mea taumafa o aso nei se fua faapitoa e filifilia ai le avega glycemic mo se taumafataga e tasi:

  1. O le faʻamaufaʻailoga aupito maualalo o le mamafa o le avega o se maualuga e oo atu i le 10.
  2. O le glycemic avega i le va o le 11 i le 19 iunite ua manatu o se faailoga faʻaalia.
  3. O se faʻalautelega faʻaalia o le a iloiloina pe afai ole sili atu i le 20 iunite le avega glycemic.

O le aofaʻi o avega i luga o le tino i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 100 iunite.

Ina ia fuafuaina le tali o le tino i le faateleina o le aofai o le kulukose i totonu, e faia ai suʻesuʻega faapitoa.

Iloilo le tali a le tino i le faateleina o le kulukose e faʻaaoga ai le suʻega o le faapalepale kullusese. O le suʻega o se metotia falesuesue lea e faʻaaoga i le endocrinology e iloa ai le faʻavaivaia o le kulukose. O le faʻaaogaina o lenei suʻega e mafai ai e le tagata gasegase ona iloa siama.

A maeʻa ona faʻatatau iuga o le suʻega, e tuʻuina atu i se tagata se faʻamautinoaga pe iai mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻasologa o fuainumera o oloa ma le mamafa o le avega?

E i ai le tele o itu taua e mafai ona i ai se aafiaga taua i luga o le faasologa o igoa o oloa ma le mamafa o le avega.

O mea taua e aʻafia ai mea nei: fiva inu meaʻai. O le sili atu o le aofaiga o lenei tuufaatasiga o loʻo i ai i oloa gaosia, o le faʻagesegeseina o le avega o le oloa ma o lea ia faʻaititia ai lona GI. Ma faapena foi:

  1. Le tikeri o le matua. O lenei vaega e faatatau i fualaau aina ma fualaʻau.O le tele o le fua o le fua o le 'aina, o le sili atu lea o le sao o le suka i totonu o le tino, ma, o lona uiga, o le GI i oloa o lenei ituaiga e maualuga.
  2. Le tikeri o le vevela. O le maualuga o le GI e faʻalagolago i le maualuga ole togafitiga o vevela. O le malosi o le togafitiga o le vevela, o le maualuga o le GI. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i mea taumafa pe a maeʻa togafitiga vevela, e malepe uma noataga ma o meaʻai e ulu atu i le tino i se foliga faigofie digestible.
  3. O le faʻaopoopoga o gaʻo i mea taumafa e fesoasoani e faʻaitiitia le fua faatatau o le pisia o le kulukose i totonu o le toto o le tino, lea e faʻaititia ai le GI. E tatau ona tuʻuina atu i ai fualaʻau manogi, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le olive poʻo le sola.
  4. Le faʻaaogaina o mea taumafa ma se tofo inu. Faʻaopopoina o le sua o le lemoni poʻo le vailaʻau vailaʻau i le ipu e faʻaititia ai le faʻamaufaʻailoga glycemic.
  5. O le faʻaaogaina o le masima i kuka e faʻaleleia ai le fua o le absorption o le kulukose, lea e faʻatele ai le fua faatatau o le GI.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le suka i meaʻai e faʻateleina ai le faasino igoa.

E tatau ona ou mulimuli i se taumafataga GI?

O le taumafataga, faʻavae i luga o le faʻavae o le glycemic index, e faʻaaogaina e fafagaina ai tagata mamaʻi maʻisuka ma tagata na i ai mafuaʻaga e mafua ai ona latou faʻamalosi e pulea a latou kulukose toto.

O nei meaʻai e le o se mea masani faʻaonapo nei, o le tino ua mamanuina mo se faʻamoemoe faʻapitoa. O ia ituaiga meaai e tatau ona faʻaaoga e na tagata o loʻo taumafai e mataʻituina lo latou ola maloloina ma taumafai e puipuia le foliga mai o le mamafa o le tino.

E fautuaina e le aufailaʻau taumafa le taulai atu e le gata i luga o le faasologa o fuainumera o oloa, ae o le amanaia foi o le mamafa o le avega. E fautuaina foi le maʻisuka e taulai atu ile faasinoupu o le inisalini ma filifili meaai e talafeagai, mo se faataitaiga, itu ipu mo le maʻisuka, mea taumafa, meaai autu.

I le faagasologa o le saunia o meaai mo meaʻai ma le atinaʻeina o se lisi i aso taʻitasi, e manaʻomia ona e manatua mea e mafai ona faʻalauteleina pe faʻaitiitia ai le faʻasologa o igoa ma le avega i le tino o le tagata.

E tatau ona manatuaina o le GI e atagia ai le maualuga o suga e maua i meaai. Ae ui i lea, o lenei faailoilo e le o iai ni faʻamatalaga i luga ole sugars. O le GN o loʻo faʻamalamalamaina tonu le aofaʻi o suga ua faʻaumatia. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona mafaufauina uma nei faʻataʻitaʻiga i le mamanuina o se eletise.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le faʻamaoniga lava e tasi o le kulukose i le tino, e mafai ona e 'ai faʻalua le tele o meaai faʻatasi ma le GI o le 50 poʻo le tasi le pulou ma se GI o le 100 iunite.

E le gata i lea, pe a faʻavaeina se mea taumafa paleni taumafa, e tatau ona manatua i le mafaufau o oloa o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga maualuga e le o taimi uma e maua ai se mamafa maualuga i le tino. O se faʻataʻitaʻiga o sea ituaiga meaola o le silotilo, o lenei pipi e maualuga le GI, ae o le avega e laʻititi.

O faʻafitauli e tulaʻi mai i le tulafono faatonutonu o le suka i le plasma toto i le taimi e mafai ona faʻaalia ai le faʻaalia o faʻamaʻi eseese i le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le maʻi o le maʻi suka, gangrene, ma le tino o le tino. Mo le mafuaʻaga lenei, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogā e tatau ona amanaʻia i le faiga o meaʻai. E faigofie lava ona faia lea mea e ala i faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai le tele o sugars ma o latou uiga lelei i mea taumafa taumafa.

I totonu o le vitio i lenei tusiga, o loʻo faʻaauau pea le autu o le avega faʻamalosi ma le glycemic index.

Glycemic curve ma gaʻo uta: o le a lea?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Glycemic load is a new way of evaluating the effect of carbohydrate intake on the body. O lenei faailoga e mafai ai e oe ona faʻatusatusa le aafiaga i le tino o le aofaʻi tutusa o mea inu gaʻo ma o latou uiga eseese. O le maualuga o lenei faailoga, o le sili atu lea o le avega i luga o le tino mai meaai e 'ai e le tagata maʻi.

Muamua e tatau ona e iloa po o le a le numera o le glycemic index ma le glycemic load, ma pe faapefea ona eseese ma pe faapefea ona taua pe afai e maualuga le suka. Saienitisi saienitisi e faapea i le tali atu i le taumafa o gaʻo vailaau eseese i totonu o le tino, o le maualuga o le suka i le toto plasma e tulai mai i auala eseese.

O le faasinoupu o le faasino igoa ma le glycemic load e atagia ai le malosi o oloa eseese e faateleina ai le suka plasma ma le umi e tumau ai lenei faateleina.

I aso nei, o le faasinomaga o fuainumera ua fuafuaina mo le tele o mea taumafa ua aina.

Faʻalagolago i le faʻamaoniga o le GI, o meaʻai uma e faʻaumatia i meaʻai e vaevaeina i ni vaega:

  • oloa maua i le maualuga o le GI, o le faailoga e sau mai le 70 i le 100,
  • oloa maua i le averesi GI - o le faailo e mai le 50 i le 70 iunite,
  • oloa maualalo i le GI - o le faailo mo nei oloa e itiiti ifo ma le 50 iunite.

Pe a 'aina e se tagata meaʻai e maualuga le pasene o suga ma maualuga GI, o le maualuga o le kulukose plasma e maualuga le vave ma i se aofaiga tele. I le tulaga o le 'aiina o meaʻai ma maualalo le GI, o le maualuga o le suka i le toto plasma e faʻalauteleina ae le vave.

I le tali atu i le faateleina o le suka i le plasma toto, o le inisalini e faʻamalolo mai le pancreas, o le hormone e nafa ma le faʻaaogaina o suga. O mamafa o le kulukose i luga o le tino e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le insulin e le pancreas.

A maeʻa le uta o le kulukose i luga o le tino, o loʻo i ai le tele o inisalini i totonu o le toto, lea e fesoasoani i le faʻavaeina o le gaʻo.

O le faʻaaogaina o meaai ma le maualalo o le GI e le faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o le tele o inisalini, lea e le mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le oona.

Ina ia mafai ona iloilo le visa o le faateleina o le inisalini ma le suka o le toto, ua faia ituaiga eseese o pusi glycemic mo meaai eseese.

O le paʻu glycemic e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le maualuga o le toto suka pe a uma ona ave se oloa faapitoa.

Iloiloga o le mamafa o meaʻai

O se tulaga taua mo le totogiina o le maʻisuka o le tausisia o meaʻai. O vaega autu o le lisi o togafitiga o le faasino igoa, o le GI, ma le avega (GN).

O le taua o nei faailoilo e faalagolago lea i le ituaiga o suauu masini e faʻaaogaina, o le aofaiga o ipu, faapea foi le fua faatatau o le gaogao ma le malepelepe.

O le mafai ona fuafua GI ma GN e mafai ai ona e faatumauina le gasegase masani, leiloa le mamafa, maua se ata matagofie ma le maaleale.

Carbohydrate metabolism

E le mafai ona tupu le metabolism o protein, gaʻo ma gaʻo pe a leai le auai o le hormone e maua mai i le pancreas - insulin. O loʻo faʻamaloloina e le tino i le taimi tonu pe a iai le faateleina o le kulukose o loʻo i totonu o le toto.

A maeʻa ona 'ai mea taumafa e maua ai meaʻai i le gaʻo, ona o le vaeluaina, o le oso i luga o le maualuga o le suka. I le tali, o le inisalini e amata ona gaosia, lea e avea o se ki mo le uluina o le kulukose i totonu o sela o le tino e maua ai le malosi.

O lenei masini maaleale e mafai ona le lelei - o le inisalini e mafai ona afaina (e pei o le maʻisuka) ma aua le tatalaina le auala i le kulukose i totonu o le masini poo le kulukose-e faʻaumatia ai mea e le manaʻomia se tele. O le iʻuga, o le toto maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le pancreas e maua ai se faailo e maua ai le tele o inisalini ma galue mo le ofuina, ma o le tele o mea gaʻo o loʻo teuina i totonu o le tino i le ituaiga o gaʻo - o se faʻasao faʻapolopolo i le tulaga o le le lava o meaʻai.

Ina ia puipuia le aʻafiaga o le tino na mafua mai i le glucose, e taua le mataʻituina o lona maualuga.

Glycemic Index ma le Talaaga

O le GI o se tau aoga e fuafua ai le aafiaga o le gaʻo i luga o le digestibility o meaai, faapea foi ma se suiga i le kulūkose. O le maualuga maualuga o le faailo e 100.O se faʻataʻitaʻiga tele o le mamafa o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le umi o le liua o meaʻai i le kulūkose ma faʻapogai ai le faateleina o le toto suka.

O oloa taʻitasi e iai sana lava GI, o loʻo atagia i le laulau:

10-15Tomato, eggplant, ituaiga uma o pulo 20-22Radish ma zucchini 30-35Oranges, kāloti, ituaiga eseese o apu E tusa ma le 40O vine uma vine, tangerines 50-55Kiwi, Mango, Papaya 65-75Faʻi vine, uka, pateta, faʻi, melon E tusa o le 146Aso

Fua ma meaʻai o le falala

15-45Oatmeal, falaoa e leai ni fefete, falala falala, kuka i luga o le vai 50-60Dumplings, pita falaoa, riki paʻu, pasta, falaoa susu falala, millet kuka i luga o le vai 61-70Puki, falaoa (uliuli), millet, kuka i le susu, paluga suamalie (pies, croissants), tilotilo 71-80Fuga (rye), donuts, ato, fusi, semolina kuka i luga o le vai, susu oatemeal 81-90Aʻai, granola, falaoa (paʻepaʻe), araisa paepae E tusa ma le 100Fried pies, baguette, falaoamata araisa, semolina (susu), oloa gaosiga, glucose mama

O oloa e iai se faasinoupu ile insulin e lata i le 100 e le tatau ona faʻaumatia i le sili atu i le 10 g mo le 1 le taimi. O le glucose index e 100, o lea o isi oloa uma e faʻatusatusa i ai. O le faʻamaufaʻailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le siloti e sili atu le maualuga nai lo le tau, o lea e tatau ona faʻaaogaina lenei oloa ma le faʻaeteete.

O le talaaga faʻapitoa e manaʻomia le mataituina o le suka i le aso atoa. O le kulukose maualuga e fuafuaina e ala i le faia o le faʻaaogaina o le toto i luga o se manava gaogao, ona faʻapipiʻi lea i le kulukose. O le tele o le gasegamia i le tele o tulaga e taua i tamaitai i le taimi o le maitaga, faʻapea foi ma le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

O le talaaga faʻamaonia e mafai ai e oe ona atagia mataupu faavae o se taumafataga maloloina, faʻamaonia o meaai e maua i le maualuga maualuga o le glucose e tutusa lelei ma le suka mama.

O le le masani ai o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafai ona faaosofia ai le siama, foliga vaaia o isi paʻu ma le atinaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, e le tatau ona e faalagolago atoa i le faasino igoa i mea uma, talu ai e le o mea uma e maua ai le taua tele o lenei tulaga tutusa e aafia ai le tino. E le gata i lea, o le faasinomaga e aafia i le auala e saunia ai le oloa.

Le manatu o le mamafa o le avega

Ina ia mafai ona vaʻai le aafiaga o se oloa faapitoa i luga o le maualuga o le glycemia, ma le umi o lona nofo ai i se maualuga maualuga, e tatau ona e iloa e uiga i sea faailo e pei o le GN.

E tusa ai ma le faʻatulagaga o loʻo i luga, o se iloiloga faʻatusatusa o le GN o oloa eseese ma tutusa mea taua, mo se faʻataʻitaʻiga, o se sulu ma se silo, e mafai ona faʻatino:

  1. GI donut e 76, o le aofaʻi o carbohydrates e 38.8. GN o le a tutusa ma le 29.5 g (76 * 38.8 / 100).
  2. GI o le tilo = 75, ma o le aofaʻi o carbohydrates e 6.8. I le faʻatusatusaina o le GN, e maua ai le 6.6 g (75 * 6.8 / 100).

O se taunuuga o le faʻatusatusaga, e mafai ona tatou faʻapea atu ma le saogalemu, o le faʻaaogaina o le siloti i le aofaʻiga e tasi e pei o donuts o le a taʻitaʻia atu ai i le siʻitia o le glycemia. O le mea lea, o le faʻaaogaina o oloa maualalo i le GI, ae maualuga i le gaʻo, ma le faʻamoemoe o le leiloa o le mamafa o le a matua leai lava se aoga. E manaʻomia e se tagata ona 'ai faʻatasi ma sina GI laitiiti, faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma ia mataituina le avega glycemic.

O vaega taitasi o le ipu e tatau ona mafaufauina i luga o le fua o le GN laʻasaga:

  • GN i le 10 e manatu o le tapulaʻa maualalo,
  • GN mai le 11 i le 19 e faatatau ile tulaga faʻalelei,
  • GN maualuga atu i le 20 o se faʻateleina o tau.

I le gasologa o le aso, e le tatau i se tagata ona faʻaumatia le sili atu ma le 100 iunite i le faʻavae GB GB.

Le fegalegaleaiga a le GM ma le GN

O le sootaga i le va o nei faʻataʻitaʻiga e lua o le latou faalagolago lea i nisi vaega i luga o mea inu. O le suiga o le taua o le oloa e fuafua i luga o manipulations e faia i meaai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of carrots mata e 35, ma a uma le kuka o le a oʻo i luga i le 85. O lenei mea e faʻaalia ai o le faasinoupu o kapeti kukala e sili atu le maualuga nai lo le fualaʻau fua tutusa.E le gata i lea, o le tele o le fasi pepa e aafia ai le telē o GN ma GI.

O le tau aoga o le faasinomaga e faalagolago i le tele o le kulukose i meaʻai. I le tele o tulaga, o le tele o fuainumera e matauina i totonu o vailaau gaosi vave, lea pe a uma ona faʻafefiloi i sina taimi puupuu, ona liua i le kulukose ma avea ma vaega o le gaʻo o le tino.

  1. Faʻasolo i lalo - e oʻo i le 55.
  2. Fuataga - mai le 55 i le 69.
  3. Se maualuga faʻamaufaʻailogaina o lona tau e sili atu i le 70.

E taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka e faitau e le gata GI, ae GH e faʻafaigofie le glycemia. O lenei mea e mafai ai e oe ona fuafua meatotino o ipu e ala i le maualuga o mea inu gaʻo, faʻapea foʻi ma le iloa o le aofai o meaʻai.

Aua nei galo o le metotia o le gaosia o le oloa i le gasologa o kuka e suia ai ona faʻaiʻuga ma e masani ona faʻateleina le faatinoga. O le mafuaʻaga lea e taua ai le 'aiina o mea taumafa. Afai e le mafai ona fai e aunoa ma le gaosiga, ona sili lea i le kukaina o meaai. O le tele o fualaau 'aina ma fualaʻau' oloʻo aofia ai le tele o fiber ma vitamini i totonu o latou pelesi, o lea e sili ai le faʻaogaina e aunoa ma le faamama muamua.

O le ā e aafia ai le GI:

  1. Le tele o fipa o loʻo i totonu o le oloa. O le maualuga atu o lona tau, o le umi o le taumafa ma le mea e sili atu nai lo GI. E sili atu ona lelei faʻamalosi faʻamalosi faʻamalosi i le taimi lava e tasi faatasi ai ma fualaau faisua fou.
  2. Uiga o le oloa. O le fua o le fualaau aina po o le pi, o le sili atu o le sugar ma o le maualuga o le GI.
  3. Lafoaʻi togafitiga. O se aafiaga talitutusa i luga o le oloa faateleina lona GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le umi e kuka ai le cereal, o le tele foi lea o le faʻalauiloaina o le inisalini.
  4. Gaʻo gaʻo. Latou te faʻagesegese ai le taumafaina o meaʻai, o le mea lea, e otometi ai ona faʻaititia le GI. E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo fualaʻau.
  5. Gaʻo oloa. O oloa uma e tutusa ma le tofo, ia maualalo le faasinomaga o le ipu.
  6. Suamalie O lona auai i ipu e faateleina ai le GI.
  7. Suga E aʻafia ai le faʻalauteleina o le glycemia, faasolosolo, ma le GI.

Mea taumafa, lea e faʻavae i luga o faʻamaumauga o faʻamaumauga, ua fuafuaina mo tagata e maua i le maʻisuka, faapea foi ma i latou e tatau ona mataʻituina a latou glycemia mo mafuaaga eseese. O lenei ituaiga o meaʻai e le o se mea e masani ai, e pei ona faia e tagata tausi meaʻai e le gata ina faʻaitiitia le mamafa, ae ia maua ai foi le taui mo le maʻi.

Vitio i luga o le taua ma le mafutaga o faʻamatalaga paleni:

GBV ma le maʻisuka

O meaai ma maualuga GI ma le GN e malosi tele i le toto.

O le faateleina o le glucose e taʻitaʻia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini, lea e manaʻomia ai le maualalo o meaʻai ma faitau fua o GN.

O le maʻisuka e le o le inisalini e manaʻomia le suʻesuʻeina o uiga faaopoopo o oloa (calories, carbohydrates, GI).

O tagata ei ai le ituaiga 1 faʻamaʻi e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma ia hormones, o lea e tatau ai ona latou mafaufau i le taimi o le faʻaaogaina o le kulukose o loʻo i totonu o oloa patino taitasi.

E taua tele mo tagata gasegase ia iloa le saoasaoa o le gaioiga o le inisalini, o aʻafiaga e aʻafia ai lona gafatia ina ia 'ai saʻo.

O se faʻamaoniga e pei o le maʻisuka ua faia i luga o le faʻavae o se suʻega faapitoa - o le glycemic curve, o lona tulaga masani mo laasaga taʻitasi o le suʻesuʻega ei ai lona taua.

O le auiliiliga e iloa ai le anapogi i le kulukose ma le tele o taimi pe a maeʻa faamalositino. Glycemia e tatau ona toe foi i le masani i totonu o le lua itula o le faia o se vaifofo faapitoa. Soʻo se eseesega mai tulaga masani e faʻaalia ai le amataina o le maʻisuka.

O a mea e tatau ona e iloa pe a leiloloa le mamafa?

O tagata e taumafai e aveesea le mamafa e masani ona lafoai a latou meaai e sili ona fiafia i ai, ae maise lava le suamalie. O le pa'ū o le mamafa o se popolega muamua lea mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka. Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga e te manaʻo ai e aveese le mamafa o le mamafa o le tino, e taua i tagata uma ona iloa pe aisea ua faateleina ai le glycemia, o le a le masani mo lenei faailo ma le auala e faʻaleleia ai.

O fautuaga autu mo le faʻaitiitia o le mamafa:

  1. Faʻaaoga oloa o loʻo i ai se maualuga maualuga faʻasologa o igoa ao le i faia le gaioiga faʻaletino, ina ia oʻo mai le malosi, ma atiaʻe le inisalini. A le o lea, o le mea e oʻo mai ai ua liua i le gaʻo o le tino.
  2. Na o oloa e maualalo le GN ma le glycemic index e tatau ona sili atu. O lenei mea o le a mafai ai ona e faʻatupulaia le malosi i le tino, puipuia ai aʻafia i le inisalini, faʻateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma aloese ai foʻi mai le gaʻo.

E tatau ona malamalama o le mamafa o le avega o se mea taua e mafaufau i ai pe a saunia se taumafataga, ae o lenei faailo e le tatau ona avea ma mea e ave i ai le faamuamua. I le faaopoopo atu i ai, o na mea e pei o le kalori, faapea foi ma le tele o gaʻo, vitamini, salts, minerals ma acids amino e tatau ona amanaia.

E naʻo se faʻafelagolagomaʻi faʻaletausaga e faʻatulagaina ai a oe lava mea taumafa e aoga ma e mafai ona tau atu i taunuuga e manaʻomia.

Upu amata

E tele tala e uiga i le autu o lenei faʻamatalaga faʻapitoa i luga o le Initaneti, mai le mafaufau e faʻavalevalea atoatoa. Tatalaina lenei autu, o le a ou tuʻuina atu sootaga i isi nofoaga. O nisi taimi o le a ou faitioina ai i latou. Ou te tosina atu lou mafaufau i le mea moni o le a ou faasino atu i punaoa lauiloa ma le faitau afe o le auai i aso taitasi. O fesoʻotaʻiga o le a faʻaaoga i punaoa a Rusia ma tagata mai fafo. O nofoaga o tamaiti aoga ma le auai i le 3.5 tagata i le aso o le a le mafaufauina.

Afai e le lava lau tala, e te manaʻomia nisi faʻamatalaga, faʻataʻitaʻiga ma faʻamaoniga, pe afai e te le manaʻo e faʻapupulaina mata tauaso i feteenaiga pe a mafaufau i le mataupu lava e tasi, afai e te manaʻo e malamalama lelei i lenei autu, o lenei tusiga o le mea tonu lea talafeagai.

O le a ou taumafai e faʻamatala atu le faʻamatalaga ia te oe i le tele e mafai ai taugofie ma talafeagai, e aunoa ma ni fuaitau e pei: "Ua faavaeina e saienitisi Peretania ...". E le gata i lea, o nei saienitisi a Peretania e leai ni igoa ma ni aʻoga, e aunoa ma igoa o suʻesuʻega ma e aunoa ma punaoa o lo latou lolomiina, ua mafai ona fenumiai ai se tagata nofofua i soo se vaega o le soifuaga o le tagata, ae ua latou faia faapitoa lava i le tulaga o le mafaufau. Ia lelei. Matou te toe foi atu i la matou faasino igoa.

Atonu ua uma ona e faalogo i le i ai o lenei faasinoupu, ae mananao e malamalama i lenei loloto. Ou te faamautinoa atu ia te oe - o lenei tusiga o le ai ai ni faʻamatalaga fou mo oe e tusa lava po o le a le tele o lau faitau e uiga i ai, pe o oe o se tagata e fai meaʻai ma isi tulaga. I loʻu manatu, o le tele ma sili atu ona faʻamaonia e uiga i le faʻasinomaga faʻamaonia e le o tusia i soo se mea i luga o le Initaneti tautala (pe afai e te iloa le mea e sili atu ona tusia, ia mautinoa e faʻasoa le sootaga i faʻamatalaga). A maeʻa ona faitau lenei tusiga, a uma ona faitau lenei tusiga, e leai se uiga e faitau ai se isi mea. Aua nei galo e te fiafia mulimuli ane, ma faasoa atu lenei tusiga ma au uo.

O feeseeseaiga i le tele o punaoa na mafua ai ona ou suesue i lenei autu, faapea foi ma le mea moni e faapea o le faaaogaina o le GI o se meafaigaluega sili ona lelei mo le aveesea o le mamafa o le tagata. Na ou manatu o le mataupu e tatau ona suʻesuʻeina maeʻaeʻa, ma ia le faʻamapulaʻa i le faitauina o le Wikipedia article (o le saite muamua ou te sosoo ai). Ma o le tele lava o loʻu aoaoina, o le tele foi lea o loʻu iloa o mea uma e le faigofie e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai.

O le a le Glycemic Index (GI)

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoga o le aʻafiaga o meaʻai gaʻo-o loʻo aofia ai le tele ole kulukose i totonu o le toto.

O se faauigaga faigofie lea.

E sili atu, o le faʻamatalaga o loʻo mulimuli mai.

Ole faasinomaga o le fuainumera o le fuainumera o le fuainumera o le aʻafiaga o mea taumafa e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamaʻi ile itula muamua pe a uma ona faʻaaoga i le aofaʻi o kulukose i le toto na maua mai i se auala faapitoa.

Lalo o le a ou faʻamatalaina pe aisea ua avea ai GI ma faʻamatalaga talafeagai ma leai se faʻamatalaga.

GI o loʻo faʻaalia i nisi vaega faʻamaonia, pe a fai o le aʻafiaga o le kulukose e faʻaaogaina i le kulukose toto e avea ma 100.O le aʻafiaga o le kulukose o le toto o isi oloa gaʻo-o loʻo i ai mea faʻatusatusa i fua o le kulukose.

GI e mafai ona i ai i le laina mai "0" i le "100" ma sili atu i le selau.

E i ai se vaega faʻavae i totonu:

  • igoa maualalo maualalo - mai le 1 i le 39
  • glycemic index - mai le 40 i le 69
  • maualuga glycemic index - mai le 70

O se vaevaega lea e masani ona maua i le Runet. Ae o loʻo i ai se isi faʻavasegaga, mo se faʻataʻitaʻiga iinei (o se tusitala sili ona malosi) e pei o lenei:

  • maualalo oe - mai le 1 i le 55
  • avefeʻau masani - mai le 56 i le 69
  • maualuga gi - mai le 70

Ua iloa ai o le tuaoi o le maualalo o le GI i lenei tulaga e sili atu le maualuga. E foliga mai o lenei tuaoi e faasolosolo malie lava ona faʻalauteleina e faʻamalie ai kamupani. Ua gaosia e le gaosi oloa se oloa ma le GI 55, ma ua i ai nei o ia i le vaega maualalo-glycemic. E ui lava e manino lava o le GI e 55, e leai se ala maualalo. Ma afai e te faalagolago i oloa ma le GI 56-69, faʻamafanafanaina oe lava i le 'aiina o oloa ma se fuainumera, ona le tatau ai lea ona e maofa pe aiseā ua faaopoopoina ai le gaʻo.

E mafai foʻi ona e faʻafetaui sea faʻavasegaga:

  • maualalo oe - mai le 1 i le 49
  • avefeʻau masani - mai le 50 i le 69
  • maualuga gi - mai le 70

  • maualalo oe - mai le 1 i le 30
  • avefeʻau masani - mai le 31 i le 55
  • maualuga gi - mai le 56

Filifili po o fea lava e te manaʻo i ai. Ou te manatu afai e te taumafai, e mafai ona e maua nisi mea. Faʻataʻitaʻi, huh? Mafaufau o mea uma lava ua manino iinei, e pei o le matematika? I le tagata lava ia, e foliga mai ia te aʻu o le a sili atu ona talafeagai le tufatufaina atu pei o lenei:

  • maualalo oe - mai le 1 i le 30
  • avefeʻau masani - mai le 31 i le 69
  • maualuga gi - mai le 70

O se koluse lea i le va o le faʻavasegaina o loʻo i luga. Sei tatou valaʻau i lenei faʻavasegaga: "Faʻavasegaga o faʻamatalaga manino e tusa ai ma Kuznetsov". Faʻaaloalo i le tusitala.

O le a le tuʻufaʻatasiga lelei e tusa ai ma Kuznetsov. E leai ni vaiti vaiti, pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le 56 i le 69. O le maualuga o le GI e le siitia i le 55 (o se maualuga maualuga e manino lava mo tagata gaosia). O le mea moni, o le amata amataina o le GI maualuga mai le 56 o loʻo tele foi - o lenei e tatau ona amanaʻia. I le lautele, ia faʻaaoga pe afai e te manaʻo i loʻu faʻavasega atili. Ma e mafai ona e sau ma oe lava)))).

I le lautele, o le faʻavasegaina o le GI i totonu o vasega e leai se saienisi, leai se suʻesuʻega. O le mea lea, o le manatuaina o nei tulaga ma taumafai e matua usitai ia i latou e valea lava. O le faʻavasegaga e faʻavae i luga o manatu - o le lalo ifo o le GI, o mea uma lava e tutusa, o le sili atu mo le faʻaitiitia o le mamafa. I le tutusa lava o le manuia, e mafai ona vaevae laina e le o le 3, ae i le 2 vaega, pe, i se isi itu, i le 4. E le gata i lea, o le vaevaega i vaega e le tupu e ala i le sailia o le numera mean, median, pe le o le sailia foi o le tulaga (masani). O le valavala, o le mea moni, "i le mata". O loʻo faʻataʻamilomilo laina i le numera tele. E le gata i lea, i nisi faʻavasegaga, o le gaioiga e vaaia e faʻamalieina ai kamupani, pe a maualalo le GI.

O a la meaai e mafai ona ou 'ai ina ia aua le gaʻo?

Glycemic load: o le a lenei mea faʻaalia, taua mo le maʻisuka

O le mamafa o le avega i aso nei o se auala fou e iloilo ai le aʻafiaga o gaʻo i luga o le tino o le tagata. E mafai ai e oe ona faʻatusatusa le aafiaga i luga o le tino o le aofaʻi tutusa o mea inu gaʻo ma o latou uiga eseese. O le sili atu o lenei faailoilo, o le maualuga o le mamafa o meaʻai, ma le leaga.

O le a le GI ma le glycemic avega

Ina ia mafai ona iloilo le aafiaga o meaai i le aofaiga o suka i totonu o le toto, o le manatu o le "glycemic index" (GI).

E ese mai i le 0 i le 100, e fuafua i le vave ona tulaʻi le suka toto. O le glucose index o le 100 lea.

O se ituaiga amataga lea e mafai ai e oe ona faʻatulagaina le faʻasologa o igoa o isi oloa. I se isi itu, o se faasinoala glycemic index e maua i aano o manufasi, iʻa, ma fuamoa.

O le maualuga o lenei faailoilo, o le saoasaoa lea o le vaevaeina o meaai i le tino. O meaʻai e sili atu o loʻo teuina i le tino e pei o le gaʻo. Pe a fufulu ipu i luga o le lisi, o le pancreas e maua ai le insulin i le numera lua.A oʻo i lalo le suka o le toto, o loʻo i ai se lagona le mafaamatalaina o le matelaina ma se manaʻo e 'ai "se mea manaia."

O le mamafa o le avega, i le isi itu, o loo faaalia ai le tele o le toto toto e tulaʻi mai ma le umi o le a tumau maualuga ai.

Le fua faatatau o le glycemic index and load

Na taʻua i luga o le pia ei ai le GI o le 110. Ae ui i lea, ona o lona maualalo o le carbohydrate, o lona mamafa glycemic e 4.8. O le GI ma le utaina o le laulau ua faaalia ai, mo se faataitaiga, aso malogo ma se index o le 103 tuʻuina atu se avega e 74.5. O le pateta tao taofi ma le index o le 95 o le a itiiti ifo le afaina ia i latou e mataʻituina le maualuga o le toto, pe a maua ai se avega glycemic o le 10.9.

O le mamafa o le mamafa o le avega e oʻo i le 10, ma o le maualuga e sili atu i le 20. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai meaai e maualuga le mamafa o le uta, o le mea lea, e oʻo atu ai i le televave o le toto toto ma le umi o le faʻasaoina o sea faailoga.

Faʻasologa o le faʻaaogaina o le mamafa
falaoamata araisa78,4
aso74,5
meli72,3
suka69,9
vave laisi araisa68,6
fuga saito66,8
falaoa paʻepafasi65,0
siamu61,9
pop pop61,2
faaseʻe e le faʻamaonia60,9
Faiga Falani59,9
vaimama paepae55,5
malo54,7
suauu52,9
kuki kiliki49,2
tausoga falaoamata47,5
millet47,2
muesli45,0
semolina44,0
vine42,2
selesele saito42,1
sherbet41,5
falaoa paʻepaʻe41,3
keke keke40,4
kuki oatmeal39,1
pateta pateta38,9
vave masae pateta38,2
oatmeal37,0
susu sukalati36,8
pasta spaghetti29,7
suauu atoa22,5

Faʻaauau foi ona faʻailoa Pears

Ae o oloa o loʻo i ai le avega sili ona maualalo ile glycemic. O latou laulau faʻamaonia e ono mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo.

Faʻasologa o le faʻaaogaina o le mamafa
siatini letisi0,1
fualaau sausaisi0,2
tamato0,4
keke keke keke pepa paʻe pepa lanumeamata lanumeamata susu susu0,5
aniani0,9
yogurt natura 3.2% o le yogurt nonfat1,2
susu 2,5%1,4
sunflower fatu1,5
apricots fou1,8
Strawberry Kiwiarahis2,0
apu2,4
laʻau fagu2,5
walnuts ma oranges2,8
peaches2,9
pusi lanumeamata muni3,1
pears3,2
paka3,3
suka leai sua sua sua3,6
zucchini3,7
suamalie suamalie4,4
beer 2.8%4,8
lanumeamata lanu meamata paʻu5,1
meloni5,9
vine6,0
mango6,3
sana mala6,6
uʻamea6,9
susu susu7,0
sua o le sua o le sua o le sua o le sua7,2
pineapple7,6
sana sana7,8
vine moli teuteu8,32
pi pi8,6
pipi lanu meamata ua tunu9,0
aisa kulimi10,8
pizza ma tamato ma sisi11,0
kekela keke laititi (sili atu i le 70% koko)11,6
kuka pateta11,7

O nei oloa, o le mea lea, e sili ona aoga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, talu ai e masani lava e le taitai atu ai i le oso i le maualuga o le suka.

Aiseā e mafua ai i nei tagata le maʻisuka?

O lapisi faʻatasi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga ma le mamafa e mafai ona faʻateleina le kulukose o le toto. O se tino o le tagata e iai le metabolism masani, pe a faʻaaogaina se oloa faʻatasi ma se GI maualuga, vave ona amata ona maua se aofaiga o le inisalini.

Ae ui i lea, i totonu o se tagata e iai lona ituaiga lona lua o le maʻisuka, e sili atu ona afaina le sili atu o le gaosiga o le inisalini. A maeʻa ona 'ai faʻatasi ma le GI maualuga, o le a lagona e se tagata maʻi le faateleina o le suka o le toto. E ese le tulaga i le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga muamua: e tatau i se tagata ona tui inisalini "i se itu". Ona oʻo ai lea i le maualuga o le inisalini o le inisalini i le toto, o le a fetaui lelei ma le faʻaaogaina o le oloa ma le GI maualuga.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e sili atu le faigofie ona fetaui ma le faʻaaogaina o le kulukose ma le faʻaaogaina o le inisalini.

O loʻo i ai se laulau e faʻaalia ai le faʻalagolago i le lagona o le inisalini ma le taimi e manaʻomia e faʻagaoioia ai lana gaioiga.

Faʻasaga i ai, e mafai ona e filifilia le taimi talafeagai ma oloa ma le GI e tatau ai ina ia maualuga le maualuga o le kulukose i luga o le kulūsese e pei ona le talafeagai.

O le maʻisuka ituaiga II e sili atu ona faigata ona fai. O ia ituaiga tagata e tatau ona taulai atu i le GI o se oloa faapitoa, o lona kalori o mea uma, o mea o loʻo iai i totonu o le gaʻo. E tatau ona mulimuli i le metotia o le gaosiga o le gaosiga o oloa, aua o le taimi lava e tasi e mafai ona faateleina ai a latou GI.

Faitau foi le Lisi Faasaina o le Maʻisuka

Ina ia iloa po o fea mea taumafa e maualalo le faasinomaga, tagaʻi i lenei tusiga.

Faamolemole ia maitauina o iʻa (sei vagana ai laau papa, vavao, moa) e le oi ai se faasinomaga malie. E tutusa foi le mea e faaaoga i le kukaina o aano o le aano, o nisi o mea leaga.

O le GI e leai se vai mama, o le gin ma le tonic, vodka ma le cognac.

O le mea moni, o le ava malosi mo le maʻisuka e mafai ona faʻamalosia i ni tapulaa faʻamapulaʻaina ina ia alofia ai le faʻaalia mai o se hypoglycemic coma, lea e lamatia mo le ola maloloina ma le ola.

Afai o oloa o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga tutusa e tutusa ma pe sili atu i le 70, ona tatou talanoa lea e uiga i se maualuga maualuga o lenei faailo. O nei, faapea foi ma oloa ma se fuainumera faasinomaga, e mafai ona maua i lenei laulau.

O a ni meaʻai falaoa

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, faʻapea foi i latou e manaʻo e aveesea le mamafa, e mafai ona faʻaogaina le faiga o falaoa. O le tulaga masani iinei o le falaoa.

O le falaoa e 12-15 gr. televave digestible gaʻo. Tusa lava po o fea meaai e aofia ai lenei aofaiga o meaʻai gaʻo, e maualuga ai le suka i le 2.8 millimita / lita.

Mo le faʻagasoloina o lenei aofaʻi o gaʻo, o le tino e tatau ona maua ai le 2 IU o le inisalini.

O le numera lava e tasi, o lona uiga, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le 12 g o vailaʻau e manaʻomia ai le faʻaofiina o le lua inisiua o le inisalini.

O vaega o falaoa e sili atu ona atagia lelei ai se manatu e pei o se avega faʻamalosi, aua latou te faʻaalia le tele o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina e tusa ai ma le tuʻuina atu o le inisalini. O le tagata e 'ai atili mea e gaʻo ai meaʻai nai lo le mea e tatau ai, o le a ia mauaina faailoga o le faateleina o le kulukose toto. I le isi itu, o le le lava o le gaoa o meaʻai e fesoasoani i le atinaʻeina o se tulaga matautia - hypoglycemia.

Meaʻai mo le maʻisuka

Mo se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o se taumafataga maualalo-kapitiva ma le 2-2.5 iunite falaoa i aso taitasi e fautuaina. O oloa e tatau ona filifilia ina ia maualalo ifo le mamafa o le avega i le mea e mafai ai.

O le fua faatatau "paleni" e 10 ma e oo lava i le 20 areto falaoa i aso taitasi e mafua ai le afaina tele o le tino. Mo le tasi taumafataga e tatau ai ona le sili atu i le 0.5, maualuga 1 le falaoa e tasi.

O le mea lea, e le sili atu i le 30 g o gaʻo popo o le a taina i aso taitasi.

Nai lo o mea inu gaʻo ma se faʻamaufaʻailoga maualuga, e tatau ona e faʻateleina meaai e aofia ai le protein, faʻapea foʻi le gaʻo meaʻai. E tatau ona faʻamalosia lau mea taumafa i mea taumafa e maua i vitamini ma maua ai se faʻamaulalo maualalo.

O le mamafa o le glycemic o se faailo taua tele mo le maʻisuka, faʻapea foi mo tagata uma e fia faʻamautuina lo latou mamafa. Manatua e uiga i mea leaga ma le mea moni e mafai lava ona suia i latou i mea maloloina - ma o le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka o le a itiiti ifo.

Glycemic load of products: laulau ma masani ile aso

0 692 3 masina talu ai

Pe a mafaufau i faiga autu o le gasegase e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le tino o le punavai autu o le malosi - suka, e le mafai e se tasi ona taʻua se mea taua e pei o le glycemic index.

Ae le na o le pau lea o le mea e sili ona taua i meaai paleni, ma mamao ese mai le taua e pei o le mamafa o le avega.

O le a tatou taumafai e iloa po o le a lea ma pe faʻafefea ona aʻafia ai le faiga o le gasegase i gaioiga o taʻaloga a tagata taʻaalo o tulaga eseese o aʻoaʻoga.

Faamatalaga lautele

O le faʻamavaega faʻavae e vaeluaina ai gaʻo, e faʻatatau i le ala latou te faʻateleina ai le kulūkose o mitochondria tagata.

O le maualuga o le faasino igoa, o le saoasaoa o le oso i le kulukose saturation o femalagaaiga mitochondria e tupu.

O le faasinomaga o le fuainumera e 0-100 points (0 e le afaina ai le kulūkose o le mitochondria, 100 e sili ona tele).

Ae ui i lea, o le faasino igoa e le o faamatalaina le ata atoa.

Afai o le meaai e maualuga i le carbohydrate, o le a maua ai pea le maualuga o le kulukose i luga o le mitochondria, e tusa lava pe i ai sona fuainumera faasinoupu faasinomaga.

O iinei o loʻo aliali mai ai le faʻamasinoga faʻapitoa.Gl e amanaʻia le fuainumera ma le fuainumera o carbohydrates o le glycemic index e tuʻuina atu ai se ata sili ona atoatoa o le aafiaga i luga o felauaiga mitochondria i luga o le kulūkose saturation.

O le a le uiga o lenei mea i ni upu faigofie? O le mea moni, o le mamafa glycemic o le pasene o le aofaiga o le carbohydrate mama i totonu o le toto e fesoʻotaʻi atu i le glycemic index.

Ma, afai e vaʻavaʻai mai i le manatu, o lona uiga o le glycemic load and not the glycemic index at all determines whether the sugar obtained from the product will be digested into glycogen, whether it will be used as pure energy, or converted into adipose molecules.

E faapefea ona aoga?

O le maualuga o le aofaʻi o le mamafa o le avega mo soʻo se aso, o le tele o le inisalini o le a faalilolilo i le tali atu i nei vailaʻau. E galue e pei ona taʻua i lalo:

  • O le inisalini e faʻamalolo i le tali atu i mea inu i le meaʻai.
  • E sili atu le taua, o le tele o inisalini e faʻasaʻo vave i le maualuga o gaʻo kulū.
  • O le inisalini e faʻaaogaina le kulukose i sima gaʻo, lea o le a susunuina e pei o se fafie.
  • O le Alpha-glycerin phosphate e maua mai le kulukose pe a mu mo le fafie.
  • Glycerin (mai le alpha-glycerol phosphate) e fusifusia ai gaʻo gaʻo ma teuina i latou i suauu gaʻo e pei o triglycerides, o lona uiga e sili atu lou manaia.
  • E le gata i lea, o le kulukose, lea e le faʻaumatia ona o tau o le malosi, o le a liua e le ate ma teuina e pei o triglycerides i le tino (o le mea lea, o le a sili atu ona mamafa).

O le mea lea, afai e mafai ona tatou 'aina meaʻai o loʻo gasolo lemu ma tuʻuina atu le faateleina o le inisalini, faʻaitiitia le faʻailoaina o le inisalini, e mafai ona faʻateleina le faateleina o le maso maso, faʻaitiitia le faateleina o le gaʻo.

Glycemic avega i taaloga

E mafai faapefea ona faʻaaogaina nei malamalama uma i taaloga, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le vaʻavaʻa? I le tepa muamua, o le mamafa o le avega e masani ona le afaina ai le ausia o taaloga i soo se auala ma e le suia ai le fuafuaga o le taumafa i soo se auala. E na o le faapuupuuina o le lisi o oloa e mafai ona e 'ai mo le mamafa o le mamafa, pe mo se seti maualuga o le muscle galue mo se tagata afeleti. Ae o le mea moni, o mea uma e sili atu ona faigata.

O lea, mo se faataitaiga, ave le tulaga masani ma le tapunia o le faamalama o le carbohydrate. Ina ia tapunia le faamalama o le carbohydrate, o le tele o oloa e maua ai le maualuga o le faasinomaga ma le maualalo o le mamafa o le uta e masani ona faaaogaina. E aofia ai:

  • Faʻafefiloi le palatini i le sua.
  • Gainer i luga o le vai.
  • Juices.
  • Puni
  • Isi fua.

Ae o le saʻo lena? E ui lava i le maualuga o le faasino igoa, o le gastrointestinal tract e sili atu le tele o taimi e siaki ai meaai tetele. Ma, o le mea lea, o le faʻaaogaina o le auala o le a sili ona lelei.

O le carbohydrate anapogi faʻatasi ma le mamafa o le avega, sina faʻaitiitia i le vai.

Aiseā? Faʻatasi ai ma le maualuga o le mamafa o le avega ma le faʻafesoʻotaʻi faʻatusatusa, o le ae manaʻomia le itiiti ifo nai lo le oloa faʻapipiʻi e tapunia ai le faamalama, o le mea lea, o le faagasologa o le gaogao o le a vave televave, ma, o lea la, o le toe faʻaleleia o maualuga o le glycogen e amata i le 5-7 minute, ae le o le 20-30. I le isi itu, o meaʻai e maualalo le mamafa o le avega, e tusa lava pe ave i le telē tele, faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻaaogaina o le tino, ae faʻaititia le tuputupu aʻe o le glycogen ma le hyperarphyphy sarcoplasmic.

O le isi tulaga o le mafaufau lea i le mamafa o le avega i luga o se taumafa leaga mo le faʻamamago. O le tele o taimi, o se taumafataga e aunoa ma le gaosiga o le carbohydrate e faʻaogaina mo le faʻamago. Po o se sili atu le faigata o le filifiliga - fesuiaiga o le carbohydrate.

I le tulaga muamua, tatou te faʻamaʻaʻaina a tatou lava glycogen reserves, ma le lava le maualuga o le porotini, tatou te faʻaitiitia faiga faʻalavelave faʻatafuna, faʻapipiʻi le tino i le gaʻo.

Ae ui i lea, e ui i nei mea uma, o le le lava o le suka i totonu o le toto ei ai sona aafiaga le lelei i le soifua maloloina, soifua manuia ma lagona.

Afai e te faaopoopo meaʻai e sili ona maualalo GI ma GN i lau taumafa lelei, e mafai ona e faʻaitiitia le leai o ni meaʻai, ae le o le toe faʻaleleia o faleoloa glycogen.

O le a faaseseina le tino, ma maua se vaega o le faigofie ona talepeina i lalo o meaʻai gaʻo, o le a manatu ai e leai se matelaina o le fiaai, o lona uiga e matua le talafeagai lava le faʻaaogaina o le tino i totonu o punaoa mo manaoga fou.

I le taimi lava e tasi, o laʻititi laʻititi o le GN ma le GI (meaai fiber-rich, o lona uiga, o fualaʻau lanumeamata, o loʻo i ai ni faʻamatalaga laiti, e lua avega ma faʻamaumauga), o le a le faatagaina ai calories ina ia faʻaogaina i le maualuga o le glycogen.

I se isi itu, o le a faʻaalu uma le malosi, ma o le tino o le a gaogao uma lava le gaʻo, ma faʻatali mo le isi mea e sosoo ai o le gaʻo. Ae o le mea pito sili ona taua o le taimi mafaufau lea e fesootaʻi ma le leai o se fiaʻai e tupu i tagata uma e amata ona faʻagata le malosi autu o le malosi oa latou taumafa - mea gaʻo.

Ia, o le tulaga masani o le fesoʻotaʻiga o le mamafa o le avega ma se seti o aano o musika. I le tepa muamua, o nei faailoilo e le fesootai i soo se auala. Ae mo le faamanuiaina o le faafaigaluegaina o le tele o aano o musika, e tatau ona e le gata ina matauina le tele o polotini ma calories, ae ia faatumauina foi le maualuga o metabolic process.

O le mea moni, e tusa lava pe o oe o se ectomorph, poʻo le mimita, poʻo se manomorph matagofie, e tatau lava ona e 'ai i le 5 i le 9 taimi i le aso. Ma e manino lava, faatasi ai ma le lelei atoatoa o meaai paleni, lea e taʻu mai e le faiaoga, e aunoa ma le faʻaaogaina o tagata e maua ai le popo poʻo le polotini, o se taunuuga e le mafai ona ausia.

Aisea? Ioe, talu ai ona o le tino e faigata tele ona eliina se aofaiga tele o meaai, e leʻi oʻo i le taimi na teʻa ai le malosiaga, talu ai ua uma ona tuʻuina atu i le isi.

Ae o lenei faagasologa e mafai ona aʻafia - e ala i le faʻaaogaina o le 200 kalama o meaʻai ma le maualuga o le faʻamavaega ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, e mafua ai se gaioiga o le inisalini e le na o le toto maualuga maualuga e maua ai, ae e fesoasoani foʻi e faʻamaonia le malosi na maua ona o se taumafataga talu ai i le glycogen. O le a mafai ai ona faʻamautinoa le lelei o le kalori talafeagai e aunoa ma le faʻaaogaina o meaʻai tau taaloga, faʻamautinoa le paleni saʻo o gaʻo susu ma gaʻo, ma sili atu ona taua, ia maua ai se kalo lelei, e maua ai le matafaga sili ona lelei e aunoa ma ni taumafa faapitoa.

Afai e te fuafuaina lelei lau mea taumafa e le gata i totonu o le kalori ma mea gaʻo i totonu, ae faʻapea foi i nai fausaga faigofie e mafai ai e oe ona ausia taunuʻuga e sili ona manaʻomia, ona manaʻomia lea ona e malamalama i fesoʻotaʻiga uma mai le laulau.

  1. O le glycemic index ranking. O le mea autu e fuafua ai le fua faatatau o le faʻapalaina o se oloa i totonu o lou tino.
  2. Aofai o calories. O le mea taua e mafai ai e oe ona lelei le fausia o se fua faatatau taumafa fuafua i le ituaiga monosaccharide o loʻo aofia i totonu o le oloa.
  3. Carbohydrates. Le aofaiga atoa o polysaccharides mama i le oloa. Faʻamaumauga faavae.

Pure glucose (o lona uiga o le suka) ei ai le faasinomaga maualuga (tutusa ma le 100), ma le 100 kalama o le oloa mama e toetoe lava 100 kalama o gaʻo. E tusa ai ma lea, o lona mamafa glycemic e 100 pasene i le 100 kalama.

I le taimi lava e tasi, o le sua suamalie ei ai lana avega maualalo maualalo i le fua tutusa o le absorption. O lona uiga, o le suka mama i le 100 kalama o le sua o le 3.7 kalama.

Ma o lona uiga, ina ia mafai ona ausia le maualuga o le mamafa o le mamafa o le uta, lea o loo faailoa mai i meaʻai, e tatau ona e sili atu i le 100 kalama o le sua, ma e tutusa le faasinomaga o le faasili ma le suka mama, o le sua e sili atu ona liua i le glycogen, ae o le suka e faʻaumatia i le aofaʻi tutusa atonu o le a maua lona pepa atoatoa i le ituaiga o faʻamaʻi.

GaosigaTotogiFaasino UpuFaʻafiafiaga kaloriCarbohydrates
Sorelu, meaʻai0.510333.7
Faʻasinisi Lini73011730
Laʻau kuka fagu e aunoa ma le masima0.715385
Palufela0.510355
Laʻau pi85013730
Peni5507010
Uma0.510315.1
Lulu Paʻu3.375335.5
Paʻu3.175355.3
Pīni lanumeamata0.5515353.7
Asparagus0.715303.8
Soya3.71538018
Lago fatu0.3105735
Stewed beets, caviar7.87510713.3
Laʻau vela5.775588.8
Beetroot3.730538.8
Laisi letus0.310153.8
Radisa115357.5
Radisa0.515173.5
Fualaau aina suamalie3.855887.1
Tato tomato0.510183.8
Pasili0.810588
Kukamini Filifilia0.330131.7
Kopama fou0.730173.7
Carrots laititi3.5355110
Koloti kuka5.385355
Black olives0.8151757
Aluga0.810508
Green Onion (fulu)115337
Laʻau mumu3.5157515.8
Laʻau pipi10.5757017
Lafumanu tipi kuka e aunoa ma le masima13.3778317
Laʻau tuai0.710357
Sauerkraut0.3310183.3
Paʻu Cabbage Braised1.515758.7
Zucchini, zucchini0.515173.1
Caviar Squash7.175838.1
Fuga zucchini5.875837.7
Faʻasaina zuciniini3.375153
Green tio0.5710305.7
Laʻau mūmū fou5.8507315.5
Fried cauliflower0.15351300.5
Faʻasusu pulou0.731733.8
Suauu musu0.330371.3
Laʻau palukala e aunoa ma le masima0.715355
Broccoli0.710357
Peni3.335708.5
Fuamoa eggplant0.715355.5
Laʻau afelu1.3730787.8
Fuga eggplant, caviar1.830858.8
Eggplant0.710357
Eggplant Caviar3.1501575.1
Avaka1.35151708

E tatau ona pulea le maualuga o le avega?

Ae pe e manaʻomia le vaʻavaʻai mo oloa o loʻo maua i se avega maualalo maualalo ma o le mamafa o le avega e afaina ai se tagata e le o manino lelei le faʻaaogaina o caloric atoa? E leai.

E oo lava i le tulaga o le sopo, o le maualuga o le mamafa o le avega e loloto lona lua i meaʻai, ma e na o le faaopoopo atu ia i latou e mafaufau i le faasino igoa.

O nei manatu e lua e fesoʻotaʻi vavalalata, ma afai e te faʻaaogaina se tele o oloa ma se avega maualalo, ae o se faasinomaga maualuga, o le a tutusa lava ma le taimi na faʻaumatia ai e se tagata se numera laʻititi o oloa ma maualalo le faasinoupu, ae o se maualuga maualuga.

Afai e le afaina oe i le maʻisuka, ma isi faʻafitauli e manaʻomia ona e pulea lelei le maualuga ole suka i totonu o le toto, urine ma isi totoga, e te le manaʻomia le mataʻituina o le mamafa o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le malamalama i le faʻatinoga o le faʻatinoina o lenei parakalafa ma lona vaʻaia ma taunuʻuga o le alualu i luma pe a ausia sini o taaloga, fesoasoani e faʻataunuʻu saʻo le taumafataga, ma le taulaʻi atu i luga o le kalori matū o gaʻo, ma le na o vaevaeina i latou i le saoasaoa ma le tuai - ate pe leai.

O le mamafa o meaʻai o se faʻamatalaga manino lea e fesoasoani i le tele o tagata e faʻatatau tonu a latou meaʻai. E ui lava i faʻamanuiaga uma lava, o nisi taimi na te fuafuaina tonu le avega glycem i faʻatasi ma le faasinoupu e mafai ai ona ola umi tagata e maua i le maʻisuka.

I upu faigofie, o le maualuga o le mamafa o le avega e taua i tulaga e tapunia ai le faamalama o le carbohydrate, pe a tatau ona e fuafua lelei le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina e toe faʻatumu ai le glycogen, ma le maualuga o le gaosiga o le gaʻo. Ma o le mea pito sili ona taua - e le o aʻafiaga o le faasino igoa ma le avega e afaina ai lona manuia.

O lea la o se oloa maualalo maualalo - o le fructose, e ui lava i le manino manino, e sili atu ona afaina, talu ai e malepe i lalo e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini ma toetoe lava a fesuisuiai i totonu o gaʻo mama. Ma o le mea moni e faapea o le fualaau aina maloloina o se isi tala o meaʻai e amataina.

I fuainumera tetele, o fualaau aina e sili atu ona matautia mo se tagata taʻaloleʻa pe a maeʻa se taumafa malosi nai lo suka ma Coca-Cola.

Glucose toleni test (glycemic curve)

Ole suega ole toleni ole kulukose o se suʻesuʻega ma le faʻaofiina o se fualaau o le kulukose e siaki ai le gaioiga o le pancreas, e faʻaitiitia le maualuga o le glycemia i totonu ole 2 itula talu ona maeʻa le pulega. O le paʻu glycemic o se faʻataʻitaʻi e atagia ai suiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a uma le utaina o suka.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻatino i se tulaga masani ma laina tuaoi o le kulukose o le toto e iloa ai le va o le maʻisuka ma le maʻisuka.

I le faʻaaogaina o le paʻu glycemic, e mafai foi ona iloa le glucosuria. O lenei suʻega e faʻaaogaina foi i le taimi o le maitaga i le lauulu mo le maʻisuka faʻamaʻi.

O le a le faʻamoemoe o le faia o se suʻega o le faapalepale o le glucose (glycemic curve)?

O le faʻamoemoega o le suʻega o le fuafuaina lea o le aoga o le insulin-excretionary mechanism o le pancreas ma le glucose-tufatufaina o le tino.

E taua tele pe a suʻesuʻeina tagata mamaʻi e aunoa ma ni faʻaʻailoga o le maʻisuka, ae i ai aʻafiaga ogaoga mo lenei maʻi.

O nei mea e aofia ai se olaga le lelei, oona, o le i ai o se aiga muamua, o se maʻi e maua i le maʻisuka, toto maualuga ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system, solia o le lipid spectrum ma isi.

O le faʻatinoina o se suʻega o le faapaleni kulukose i nei tagata gasegase e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i le taimi ma amata togafitiga.

E masani lava, o le sugar sugar is 3.3-5.5 mmol / L; i le maualuga o le 5.6-6.0 mmol / L, o le faʻavaveina o le anapogi glycemia ua fautuaina, mai le 6.1 ma le maualuga - maʻi suka suka.

A faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le a tuʻuina atu nisi suʻesuʻega e iloilo ai le matuia ma le faʻasolosoloina o le maʻi, e aofia ai le suʻesuʻega o le tele o galuega ma le fusi o le lipid lipids.

Fuaina ma le faʻaogaina o faʻamaumauga: o le a, o le a le mea e foliga mai o se laulau oloa

O le glycemic index (GI) o se faʻamatalaga e fesoʻotaʻi ma carbohydrates, ae le o gaʻo ma proteins. O le siakiina o le GI o se tasi o meafaigaluega taua mo le fatuina o se lisi lelei mo le mamafa o le mamafa.

Muamua e tatau ona e suʻesuʻeina le mea e maua mai ai le faasino igoa - o le a lea?

Ua faʻamaonia le saienisi e faʻapea, i le tali atu i le faʻaaogaina o ituaiga vailaʻau faʻasaʻa eseese, o le maualuga o le suka o le toto e tulaʻi i auala eseese.

O loʻo fuafua nei GI mo le tele o meaʻai. Ma faʻalagolago i le faʻamanuiaina o le faasinomaga o igoa, ua vaevaeina uma i ni vaega eseese:

  • oloa maualuga GI - mai le 70-100,
  • ma le tusa ma le 50-70,
  • maualalo - lalo ifo o le 50.

A e 'ai meaʻai ma le maualuga o faʻamaumauga, o lou toto toto e vave vave ona tupu. A maeʻa se taumafataga ma mea taumafa maualalo-GI, o le maualuga o le kulukose o le toto e alu ae, ae le vave ma e le tele.

I le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto, o le pancreas o loʻo faʻapotopotoina le inisalini. Ma o le tele o le suka i totonu o le toto, o le saoasaoa ma le tele o inisalini ua faʻasaoina.

E le gata i lea, o le maualuga tonu lea o le inisalini e mafua ai le tele o faʻamaʻi pipisi o tagata, faʻapea foi le mauaina o le mamafa o le mamafa, e oʻo atu i le oona tele.

O le auala e mafai ona maua ai le insulin i le fausiaina o le tele o gaʻo tino i lenei tusiga mai le vaega "O le maualuga o le inisalini e taʻitaʻia ai le gaʻo."

Aʻo tele le inisalini, o le suka toto e alu vave vave. E amata le hypoglycemia.

O le iʻuga, e toe faʻailoa mai e se tagata meaʻai, lea atonu e te ono mateina ai, e oʻo atu ai i le faʻateleina o le gaʻo ma le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi.

O oloa e maualalo ile GI e le o taʻitaʻia ai le inisalini, ma o le mea lea e le o se mafuaʻaga o le gaʻo. O le tino pe a mavae atu i latou o lo oi se tulaga maloloina ma sili atu ona mautu.

O le a le mamafa o le avega?

O le Glycemic load (GN) o se faʻatusatusaga o le maualuga o le gaʻo (masini faʻasologa o latou igoa), faʻapea foʻi ma le latou tele i oloa eseese.

E pei o le GI, o le glycemic load shows how much a food specific increases the level of sugar in the blood, and followed by the release of insulin.

O le maualalo o le GN oloa, o le faʻaitiitia le tele o le kulukose pe a uma ona faʻaoga, ma le itiiti ifo o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina. O se taunuuga, o maualuga o le suka o le toto e sili atu ona mausalī, o le hypoglycemia foi e le mafai ona atiaʻe.

I le taua o le mamafa o le avega, o meaʻai uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • ma maualuga GN - 20 ma luga,
  • ma le tusa o le 11-19,
  • mai le maualalo - e oo i le 10.

O le a le mea sili ona taua: GI poʻo le GN?

E taua uma ma e taua.

O lea ina ia ausia le maualuga o le suka o le toto, e mafai ona e 'aina le lua o oloa ma se GI o le 50 e fesoʻotaʻi ma se oloa faʻatasi ma le GI o le 100.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona malamalama o se oloa e iai se faasinomaga maualuga e le masani ona i ai se maualuga GN.

O se faʻataʻitaʻiga masani o sea ituaiga oloa o le tilotilo. E maualuga lona GI, ae o le avega e maualalo.

I le faʻaopoopoga i le silomilo, o isi fualaau 'aina ma fualaau faisua e tutusa lelei ma le fua (maualuga GI - maualalo GN).

Ae ui i lea, o le maualalo o le GN i le tele oi latou e le o lona uiga e aoga tele.Talu ai, i le faaopoopo atu i gaʻo, o le mea lea e mafai ai ona latou aʻafia i le suka i totonu o le tino ma o le mafuaʻaga lea e mafai ai ona latou aʻafia ai i le soifua maloloina, o loʻo i ai mea gaʻo e le liliu mai i le kulukose, ae maua ai se aafiaga leaga tele i le tino.

O se faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga o vailaʻau o le fructose, lea e tele i le tele o meaʻai.

I luga o lenei faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e iloa pe faapefea ona ese le aʻafiaga o le fructose i le tino mai le aafiaga o le suka masani, ma pe aisea i le tele o auala e mafai ai ona sili atu le matautia le fufuluga.

Glycemic load and index index table

O le laulau o le glycemic index and GN mo mea sili ona lauiloa o loʻo mulimuli mai.

MeaGIVaegaGN
Sweets
Meli871 S.L.3
Lolo7828 g22
Snickers6860 g (afa)23
Laʻau vailaʻau682 tsp7
Strawberry jam512 S.L.10.1
Pogisa tipi2335 g4.4
Pastries ma cereals
Fagu Farani951 fasi pepa29.5
Donut761 (e tusa ma le 75 g)24.3
Waffle (faʻanofo)76! (pe a ma le 75g)18.7
Millet71150 g26
Pasi falaoa701 fasi pepa7.7
Korasan671 le averesi17.5
Muesli662/3 ipu23.8
Oatmeal (vave)651 ipu13.7
100% rye falaoa651 fasi pepa8.5
Manatua le falaoa651 (pe a ma le 25g)11.1
Blueberry Muffin591 le averesi30
Oatatal oatmeal581/2 ipu6.4
Pati pita57tasi17
Kuki oatama551 tele6
Popcorn551 ipu2.8
Buckwheat55150 g16
Spaghetti53180 g23
Dumplings ma pateta52150 g23
Bulgur46150 g12
Vanilla Sponge Cake ma Vanilla Glaze421 fasi pepa16
Keke keke kokola keke ma sukalati381 fasi pepa12.5
Dumplings28100 g6
Meainu
Cola63330 ml25.2
Oona suamalie571 toesea14.25
Karoti sua431 ipu10
Koko ma susu511 ipu11.7
Fua o le vine481 ipu13.4
Pineapa vai461 ipu14.7
Soya susu441 ipu4
Apu Apple411 ipu11.9
Tomato juice381 ipu3.4
Legumes
Lima Lima311 ipu7.4
Chickpeas311 ipu13.3
Lentils291 ipu7
Paʻu piʻamea271 ipu7
Soya201 ipu1.4
Peanuts131 ipu1.6
Fualaau faisua
Kāreti921 le averesi1
Beetroot641 le averesi9.6
Fuga551 ipu61.5
Peʻa lanumeamata481/2 ipu3.4
Tomato381 le averesi1.5
Broccoli1/2 ipu (kuka)
Kapisi1/2 ipu (kuka)
Seleti60 g
Palufela100g (1 ipu)
Pīni lanumeamata1 ipu
Musika70 g
Fugalaau1 ipu
Fua
Paloni721 ipu pulupulu7.2
Pineapa661 ipu11.9
Talosaga65170 g7.8
Tuugalafi Apricots641 ipu24.3
Faʻi vine6443g20.5
Laʻau pipi58262g (1 le ipu)28.4
Kiwi58tasi5.2
Puni511 le averesi12.2
Mango51160 g12.8
Orange48tasi7.2
Fagu paʻu44250 g12.3
Vine431 ipu6.5
Fualaau401 ipu3.6
O apu391 le tau e aunoa ma le paʻu6.2
Pears331 le averesi6.9
Apricots ua vela321 ipu23
Prunes291 ipu34.2
Potu281 le averesi2.2
Fualaʻau251/2 aotelega2.8
Plums24tasi le tele1.7
Toa pele221 ipu3.7
Nati
Cashew22
Amene
Hazelnuts
Macadamia
Pecan
Laʻau
Mea gaosi susu
Aisa kulimi e leai ni meaʻai471/2 ipu9.4
Milu pudding441/2 ipu8.4
Miliki401 ipu4.4
Ole kulimi kulimi masani381/2 ipu6
Yogurt (leai ni faʻaopoopoga)361 ipu6.1

* O faamatalaga GI ma GN mo meaai masani e pei o le araisa ma le pateta, faapea foi ma meaola uma ma meaʻai gaʻo, o loo talanoaina eseese i lalo ifo.

** O le laulau o loʻo faʻaalia ai le maualuga o fuainumera, aemaise pe a oʻo mai i mea faʻalavelave, mo se faataitaiga, tao.

O le a le index glycemic ma le mamafa o protein ma gaʻo?

O le mea moni o gaʻo e le faateleina le suka suka ua leva ona lauiloa. Ae mo le puipuiga, i se taimi ua mavae, o le manatu iloga i le faasaienisi o le 50-60% o le protein i le mavae ai o le 3-4 itula e liliu atu ai i le kulukose.

Ua faamaonia nei o lenei manatu e sese.

E mafai ona faʻatusatusa le GI o ipu faʻalavelave?

E aliali mai ioe - e mafai.

Ina ia mafai ona e faʻatusatusa le fuainumera glycemic o ipu faʻalavelave, e tatau ona e faʻateleina le pasene lea e maua ai se carbohydrate tuʻuina atu o le aofaʻiga o meaʻai gaʻo i le paluga e lona GI. Ma faʻaopopo i luga iuga uma.

O le faʻamatalaga faʻapitoa, ua fuafuaina i lenei auala, e saʻo lelei. Vagana ai nisi o mataupu faapitoa.

Pizza paso

Ua leva ona maitauina o le pizza e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma mo se vaitaimi umi atu nai lo le mafai ona manatu e faavae i luga o le fua faatatau o le GI.

Aisea e tupu ai lenei mea, e le mafai e saienitisi ona faamalamalama. Ae o le mea moni lava lenei. E le gata i lea, o le faatosinaga o pisa e sili atu le malosi nai lo oloa e maua ai se faasinomaga sili atu.

Fesuiaiga tele o le GI i le araisa ma pateta

O le a le faasinomaga o le alalaisa ma pateta? O lenei fesili e masani ona fesiligia e saienitisi ma tagata e mamao ese mai le faasaienisi. E le faigofie tele ona taliina.

O le mea moni, o faʻamaumauga i luga o nei mea taumafa faigofie e lua, e eseese lava ma e toetoe lava a le mafai ona tuʻuina atu se tau taua.

Aisea ua ese ai le GI mo le araisa ma le pateta?

Aua o mea o loʻo i totonu o le amylose ma le amylopectin e eseese i ituaiga eseese. O le sili atu o le amylose, o le pito i lalo o le glycemic index.

E 4 ituaiga autu o araisa:

  • fatu uumi
  • fatu saito
  • fatuga pupuu
  • suamalie, po o le faʻauʻu (e masani ona faʻaaoga e fai ai sau sau i falemaʻi Asia).

I le araisa suamalie, e leai se amylose. Ma o lona gi e sili ona maualuga. I ituaiga o saito uumi, mo se faataitaiga, Basmani, amyloses sili, ma o la latou GI e itiiti lava.

E le gata i lea, o nei ituaiga alalaʻau taʻitasi e mafai ona sinasina pe enaena. Brown i taimi uma e maualalo lona GI nai lo le papaʻe.

O le mea lea afai o tatou talanoa e uiga i le rice lauiloa a Basmani, o lona lanu paʻepaʻe ua i ai se faasinomaga mataʻitusi o le 83. E le i faavaeina le GI o le Basmani brown, ae ua fai mai saienitisi e itiiti, o lona uiga, e tusa ma le 54.

E tutusa le tulaga ma le pateta. Eseese ituaiga eseese eseese o le amylose i le amylopectin, ma o lea e eseese GI.

I le taimi lava e tasi, o pateta pateta e masani lava ona faʻaalia i se faasinomaga faʻamavae nai lo pateta o se ituaiga matua. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, aʻo fufulu fatu, latou te maualalo le amylose ma sili atu amylopectin.

  1. O le faʻamatalaga faʻamalamalamaga e atagia mai ai le tulaga lelei o gaʻo, o le glycemic load - their number.
  2. Ina ia manuia le mamafa o le mamafa ma tumau i le soifua maloloina, e tatau ona e taumafai e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma mo lenei mea e tatau ona mataʻituina uma GI ma GN. Ma filifili na o oloa e maualalo le taua o nei faailoga e lua.
  3. O faʻamatalaga i luga o le faʻasologa o igoa ma le uta o meaʻai eseese e mafai ona maua mai le laulau. GI o ipu faʻalavelave e faigofie ona e suʻeina.

Faʻamanuiaga o le GI Knowledge

O le iloa ma le faʻaaogāina o le GI e mafai ona aoga i le aveesea o le mamafa ma le tausisia o le mamafa, faʻapea foi i le tau faasaga i le maʻisuka.

O le faʻamatalaga faʻamaonia o le a fesoasoani ia te oe e fausiaina lau meaai ina ia lagona le le fiafia i le 'ai e lagona le umi. E mautinoa lava na e iloa o loʻo e 'ai tele, ma pe a mavae ni nai itula e te toe lagona le fiaʻai. Ae e tupu i se isi itu e le o foliga mai o le matelaina e le masalomia mo se taimi umi. O le faasinomaga o le faasinomaga i ia tulaga e taua tele, o le mea lea e tatau ona amanaia ina ia faafaigofieina ai le faagasologa o le leiloa o le mamafa, e masani lava ona paʻu i lalo, ma e le afaina ai lou tino.

Ae na o le filifilia o mea maualalo GI ae le amanaʻiaina le GI maualuga o le auala sese lea. Aiseā o lea, o le a ou faamalamalamaina mulimuli ane - i le vaega i luga o le mamafa o le avega.

Glycemic index and proteins with fat

E le o meaʻai uma e aofia ai gaʻo, e fai ma faʻataʻitaʻiga: aano o manufasi, gaʻo, iʻa, fuamoa, fuamoa ma pata, ma isi. e le oi ai ni vailaʻau gaʻo. E le mafai ona maua le faʻamatalaga manino mo ia oloa, e leai. Pe, e mafai ona tatou fai atu o le a leai. Ina ia matua saʻo, mo se faataitaiga, o aano o manu e mafua mai i le toto e mafai ona aofia ai mea totoe o le carbohydrate (traces), ae o la latou gaioiga e matua laitiiti lava ma e mafai ona le amanaʻia lenei mea. Pulu moa po o moa moa e aofia ai gaʻo meaʻai, ae o le tele o masini gaʻo, tusa lava pe sili atu nai lo le aano o manufasi, e itiiti lava - itiiti ifo i le 1%.

O lea, o loʻo i ai meaʻai e aunoa ma le GI. Afai e te 'ai nei meaʻai, ona sui lea o le maualuga o le suka i le toto, ae o le suiga o le a le taua ma e le o le mea moni.Ole maualuga o le suka toto e le tutusa ma e mafai ona alu i luga (ma o nisi taimi e le o sina mea itiiti) tusa lava po o le a le meaai. E le mafai ona e 'ai se mea, ma e mafai ona maualuga le maualuga o le suka, ona pa'ū lea, ona toe tulaʻi lea. O lenei tulaga e aʻafia ai e le gata i meaʻai, ae faʻapea foi faʻafitauli o le tino poʻo le mafaufau, popolega, fefe, oliʻoli, faʻavevesi, maʻi, maualuga o lemoni ma e silafia e le Atua isi mea.

E pei ona ou tusia i le amataga o le tusiga, o loʻo i ai le tele o mataupu tau faasese i lenei autu i le Initaneti. O se tasi lea oi latou. Atonu o le a toe teuteuina, ae i le taimi o le tusiaina o mea nei na ou faitauina i ai iina "E pei o le tele o meaʻai o le protein, o le palufiti o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga lelei o le beef 40 vaega.". O se uiga ese mai le manatu o le gagana Rusia? E le o aʻu na toe lolomiina e pei o lena, o loʻo tusia ai iina. O le "Units", ma o le mea tonu e le ogatasi ma vaega eseese o le talosaga. Ia, faʻatasi ai ma le leai o se mea, o le pusi o le GI e 40. Ona latou tusia ai lea: "O le faʻamafaʻi igoa o le moa e 30 iunite, faʻapea foʻi ma isi ituaiga o aano o manufasi o loʻo i ai le porotini". Ou te maitauina e le o se tasi lenei o le upega tafailagi a le aoga a le aufaigaluega e tolu ma le afa tagata, ma o se punaoa i le feoaiga o le faitau sefulu afe o tagata i aso taitasi. O lena gagana ma le valea latou te tusia iina.

Lalo o le a ou taʻuina atu ia te oe le ala e maua ai le faʻamatalaga manino o le oloa, ma o le a e malamalama o oloa e maualalo le maualalo o mea inu gaʻo e faigofie lava ona le mafai ona faʻavasega.

Afai o le oloa e leai sona GI poʻo lona GI e maualalo, e le o lona uiga e le mafai ona e gaʻo mai ai. E tatau ona manatua lenei mea. Le tele o le "aisea", o le a ou faamalamalama atu i lalo.

O a mea e gaosia ai le gaʻo

Carbohydrates o sugars po o sikoa. Suga? Atonu na mafaufauina e se tasi fasi vaega o le suka faamamaina po o le suka gaosia. Suga, lea o loʻo tuʻuina i le lauti, o se mea moni lava o le carbohydrate, e pei o - manuia, e aofia ai le 2 monosaccharides: glucose ma le fructose.

A oʻo i se suʻega toto e uiga i le suka, o lona uiga glucose monosaccharidenai lo le manumalo i le disaccharide (le mea o loʻo tuʻuina i le lauti).

I se aotelega, o gaʻo o le suka. E fetaui ma le sugars, e le o ni puipuiga po o ni gaʻo, e siitia ai le toto toto.

Ioe, o suauu e le masani ona suamalie, e tusa lava pe o le suka.

Afai e 'ai e se tagata se oloa e aofia ai gaʻo, o le faʻatupulaia o le suka (glucose) i lona toto e faateleina, o le taimi e galue ai le tino i lenei kulukose, e toe faʻafefete le faʻatonu. E ui lava, i le avea ai o se tulafono, pe a uma se taumafataga, e tele ni tafega i le tuputupu aʻe o le maualuga o le suka, ae le naʻo le tasi, o galu e alu, e pei lava, o le alu ese malie atu (e masani lava).

E i ai ni vailaʻau faʻamalosi ma faigofie.

Faʻateʻa gaʻo faigofie O i latou ia e aofia ai le tasi pe lua sikoa, o lona uiga. i le taimi o le gasegase o le tasi molecule, latou te le o faia ni mea e sili atu nai lo le gaʻo, pe o le mole mole malepe i le 2 molimosa. Sugar mo tii, na o le, o se vailaʻau faʻamalosi o le 2 monosaccharides.

Malosiaga o gaʻo - o mea ia e aofia ai le tolu pe sili atu monosaccharides. O se mea maʻaleʻale gaʻololosi gaʻo atonu e aofia ai le afe ma afe o moacharide molecula.

E mafai foi ona e mauaina manatu vave ma telegese gaʻo. O vailaʻau gaosi vave o mea ia e vave ona gauai, ma gese, i le isi itu, faʻagesegese.

O loʻo i ai saienitisi o loʻo faʻaalia manatu e taʻu mai ai le fua o le faʻaaogāina o gaʻo, leai se faamaoniga faasaienisi.

O le mea e le tatau ona faʻamalamalamaina o faitioga o le vave ma le gasegase o le carbohydrate ua faitioina, o le a ou faatatau i lenei tusiga. O igoa patino o saienitisi o loo faailoaina iina ma ua tuuina mai faʻamatalaga. Faitau, ona toe foi mai lea i le suʻesuʻega o laʻu tusi.

Ma o se vitio lenei mai se tasi failautusi vitio iloga:

I le faaaloalo uma lava ia Denis Borisov, o lenei vitio ei ai se mea e faitio ai. I le taimi muamua na ia fai mai o GI e aumaia pea pe a maeʻa le 30 minute, e tusa lava pe 'aina meaʻai poʻo gaʻo gaʻo (o loʻo talanoaina i le tusiga na ou taʻua). Ona faʻafuaseʻi lea ona amata ona ia taʻuina atu na aʻafiaga, e foliga mai, e mafai foʻi ona faʻagesegese le faʻafefe o gaʻo, ma o le glucose peak e mafai ona sui ma sili atu nai lo le 30 minute.Ia, afai o GI na tofia e gaosia le 100% o le carbohydrate, ona maua ai lea e le tala a Borisov le tala i tua, ma o lenei mea o se tuusaʻo saʻo. O lona uiga o aʻafiaga o loʻo iai i totonu o le oloa e le faʻaitiitia ai lona faʻafefe, ma o palatini e faʻapipiʻi i lau umukuka faʻagesegese. E foliga mai i totonu o le fale gaosi latou te mafai ona faʻafefiloi i aʻafiaga e le suia ai le pito o le kulukose i totonu o le toto, ma e le mafai.

Ua faatupulaia le popole. O le mea la lea e vave ai le gaʻo po o le gasegase o gaʻo pe leai? E mafai ona ou taliina lenei fesili i le taimi nei, ae le o le taimi - faitau i luga.

Aisea i laulau eseese e ese ai le faasinomaga faasinomaga o le oloa lava e tasi

O nisi taimi mo le 100 iunite latou te manatu e le o le kulukose paʻepaʻe, ae o le falaoa paʻepaʻe, ma o oloa uma e faʻatasi ma le falaoa paʻepaʻe. Talu ai o le GI o le falaoa paʻepaʻe e maualalo ifo nai lo le GI o le kulukose, o mea e maua mai i laulau e ese. O le tulaga lenei pe a fai mo avanoa uma lava o loʻo i ai se vavalalata tele i le tasi itu.

Afai o feeseeseaiga e savali i itu eseese

I le lautele, o lona uiga o le tele na faia tonu le suesuega. Masalo o le ofisa sili ona faaaloalogia o le Iunivesite o Sini. O lenei Iunivesite ua faʻamalamalamaina se fuainumera faʻamamafa mo sili atu i le 2,500 meaʻai. O lenei mea mo i latou o loʻo fiafia i se laulau faʻapitoa faʻamaonia. Ae e le na o le pau lenei o le faʻalapotopotoga e aafia i lenei mataupu. O faʻatinoga faʻapitoa e faia suʻesuʻega e tusa ai ma tulaga faʻapitoa. Lalo o le a ou taʻu atili atu ia te oe le auala tonu latou te suʻe ai oloa.

Afai o le oloa na faʻataʻitaʻiina i le Iunivesite o Sini, o loʻo i ai i le kamupanī le aiā e tuʻuina ai se faʻataʻitaʻiga GI:

E faʻapefea ona maua le faʻamatalaga faʻapitoa o se oloa

E masani lava, ina ia mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mataʻitusi i se oloa faapitoa, ua tuʻuina atu i se vaega o tagata soifua maloloina se manava gaogao e 'ai ai lenei oloa suʻesuʻeina i se aofaiga o meaʻai gaʻo i totonu o le vaega e 50 kalama (e leʻo faitauina le fiber). Ma, i nisi taimi, e fuaina le kulukose toto. A maeʻa lena, e fausia ni siata mo tagata taitoatasi. I le isi itu, o vaega o fuainumera mai le kalafa ua fuafuaina. E faapena foi ona faia mo le kulukose. A maeʻa lena, o sikuea o fuainumera o le oloa suʻesuʻeina e faʻatusatusa i sikuea o fuainumera mai le kulukose mama. O le vaega mai le kulukose e avea ma 100 iunite, o lona uiga. GI glucose e 100.

GI e le o faʻamaoni, ae o le aiga, o lona uiga. le faateleina o le vaega o le oloa e le mafua ai ona faateleina le GI, e ui lava e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O nisi faʻamatalaga

E 'ai e se tagata se vaega o le suega o oloa i luga o se manava gaogao pe a maeʻa le po.

O le tautua e tatau ona aofia ai le 50 kalama o meaʻai gaʻo. Mo oloa ma se vaega maualalo ole gaʻo, o se vaega e aofia ai le 25 kalama o meaʻai gaʻo.

O fua o le suka i le toto e ave uma i le 15 minute i le itula muamua, ona oʻo ai lea ile afa itula. O le tele o taimi, o le suka o le suka e fuafuaina i luga o le vaeluaga o le 2 itula. O faʻataʻitaʻiga sili atu (sili atu i le 2 itula) e mafai ona alu mo oloa, ma mulimuli ane faʻapupulaina ai le suka toto e mafai ona matauina pe a uma le 2 itula.

I le isi itu, o le vaega i lalo o le gaʻo ma le maualuga o le suka e fuafua.

E tatau foi i le tagata suʻesuʻe ona pasi se suega tutusa i le glucose mama, talu ai o GI o se aiga, e le o se faʻamaoniga manino.

O le isi, o le fua faatatau o nofoaga i lalo o le gasologa o le suʻega o le suʻega i le kulukose ua fuafuaina. O le fua faʻatatau mo le faʻatulagaina o le GI o le: vaevaeina le vaega o le kalafi o le oloa suʻesuʻeina e le vaega o le kalafi o le kulukose ma faʻalautele e 100.

O suʻesuʻega o oloa e tatau ona faia i luga ifo o le 10 tagata.

I le isi, o le fuainumera o fuainumera faʻamamafa ua fuafuaina - o le iuga mulimuli lea.

E maitauina lava na ou vaʻaia oloa na tofotofoina i le itiiti ifo ma le 10 tagata i le Iunivesite o Sini. Mo se faʻataʻitaʻiga.

Ou te le iloa pe o iai le aia a le kamupanī e tuʻu ai le GI i luga o sea oloa.

I le taimi nei ua e iloa pe faapefea ona tofotofoina le oloa mo GI ma malamalama pe aisea, mo se faataitaiga, e le mafai ona tofotofoina aano o manufasi - afai o tamaʻi gaʻo i totonu o le oloa e laiti tele, ona maua ai lea o le 25 g o gaʻo, e tatau ona e 'ai tele mea e le mafaia e le tino.

Glycemic load (GN)

O le faasinomaga o le faasino igoa na faasolosolo atu i se vaega itiiti. O le a tatou toe foi mai i se taimi mulimuli ane, ae o lenei, tatou talanoa e uiga i le mamafa o le avega.

O le tele lava o tagata, i le iloa o le i ai o le GI, ua fuafua e aveesea le mamafa, amata le taumafaina o meaai ma le GI e le sili atu nai lo le taua, mo se faataitaiga, e le sili atu ma le 55 (o nei oloa e maualalo le faasinoupu e tusa ai ma le faatulagaga lata mai).

O lenei auala e sese. O le mea moni lava, o le tele o meaʻai i gaʻo eseese e ese. O le suka masani (sucrose) o le mea e tasi, pe o le vaega o le gaʻoina o le 100%, ma se isi mea, mo se faataitaiga, o le zucini, o le mea e le itiiti ifo i le 5% le maualuga o gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le glycemic index of sugar is 70, ma mo le zucchini o le 75. Afai tatou te manatu i na o le GI, e foliga mai e sili atu ona faigofie le gaʻo mai le zucini nai lo le suka. E manino lava, e le o lea. Ae e le o mea uma, o mea uma e manino e pei o laʻu faataitaiga, lea ua tuuina mai ina ia e iloa lelei ai se eseesega.

Afai e le malamalama se tasi i le mea o le togafiti i le zucchini, ona ou faamalamalama atu lea. I

Ona o le eseesega o le vaega o meaʻai i gaʻo eseese o taumafa na faʻalauiloa mai ai le upu "glycemic load". O lenei faaupuga e fesoʻotaʻi vavalalata ma le GI - o le mea lea, o le atinaʻeina o le GI. O le faʻaofiina o lenei faʻamaufaʻataʻoto e faafaigofieina ai le faagasologa o le filifilia ma le faia o se meaai. A uma, saili mo le tele o le GI o se oloa, ona ia tilotilo lea i le tele o meaʻai gaʻo (digestible) e maua (ole fiber e le faitaulia) ma faʻasaʻoina nei mea uma e matua le talafeagai. O le laupepa o le uta o oloa o se meafaigaluega sili atu ona aoga nai lo le laulau faʻamaufaʻailoga glycemic.

GN ua fuafuaina e tusa ai ma le faʻatulagaga nei:

GN =GI × le aofaʻi o meaʻai gaʻololo i le 100 g
100
Taumafa Glycemic Food
Maualugamai le 21
Telemai le 11 i le 20
Laititie oo atu i le 10

I le faaopoopo atu i le glycemic load of a specific product, o loʻo i ai foi se avega o aso taʻitasi.

O le GN i aso taʻitasi ua fuafuaina e pei ona taua i lalo. O le faʻatulagaina o loʻo faʻatinoina mo oloa taʻitasi eseese, pe a uma ona faaopoopoina numera. I lenei tulaga, e le talafeagai le faaopoopo o oloa a le GN, ae ia amanaʻia le kalama o oloa gaʻo gaʻo suamalie na faateleina e le GI, ma vaevaeina e le 100.

Polofesa Nickberg I.I. mai Sini e faʻavasegaina le aofaiga o le GN masani i aso uma e pei ona taua i lalo:

  • maualalo - e oʻo i le 80
  • averesi - mai le 81 i le 119
  • maualuga - mai le 120

Ae o iinei e eseese vasega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se faʻavasegaga pe afai e laʻititi le laʻititi i le 143. Ou te le iloa pe o fea e maua ai le saʻo - 143. Na ou feiloai foi i se faʻavasegaina ma se vaevaega i na o le 2 vaega, pe a vaevaeina le vaevaega i le 100 iunite. Vaʻaiga - sili atu, o le ae mauaina ni nai mea. Masalo, o le le mautonu i tuaoi e mafua ona o le le lava o suʻesuʻega masani i lenei mataupu.

Afai e te fiafia i loʻu manatu i le auala e faʻavasegaina ai le GN aso, ona ou fai atu lea o le mea lenei. Galo e uiga i tulafono. E pei o se ula ula e uiga i le vevela o le vevela ile falemaʻi. Po o le fuaitau a Bernard Shaw: "Afai e tosina e loʻu tuaoi la latou ava i aso uma, ma e le o aʻu, i le malamalama o fuainumera, matou te taina uma a ma ava i isi aso uma." E tatau ona e iloa lou tino, au masani, ma sili atu, e te le iloa se mea, ae tatau ona e lagona. Mo se faʻataʻitaʻiga, e leai soʻu manatu i le tele o calories ou te manaʻomia e amata ai ona aveesea le gaʻo. Ou te le iloa pe o le a le avega o laʻu avega o aso taʻitasi. Ou te le iloa pe fia taimi i le vaiaso e tatau ona ou alu i le faletaalo po o le tele foi ou te manaomia e tamoe ai. Ae e le afaina aʻu, pe a ou manatu e tatau ai, ia tusi auʻiliʻiliga, i itu uma o le saʻo ma i le vaega o musele maso o le manava, ina ia maua ai sela umi umi o musele o le pusa ma ia vaevae ai le fusi i totonu o fusi.

Lelei, toe foʻi i le GN masani i aso uma. A lagona e se tagata le le lelei e uiga i lona tino, ona mafai lea ona fesoasoani ia te ia. Vaʻai pe faapefea ona faitau.

Mo se faʻataʻitaʻiga, na e 'ai le 120 g o le paʻu paepae paʻepaʻe (GI 60, GN 45), 90 g o le falala (GI 50, GN 28) ma le 40 g o le keke (GI 50, GN 20), 25 g o suka (GI 70, GN 70) . Ma o lau GN o aso taitasi e 105.

  • O gaʻo vailaʻau faʻasaina i le 120 g araisa (75 g i le 100 g) - 90 g
  • O gaʻo vailaʻau faʻasaina i le 90 g o le uʻamea (55 g mo le 100 g) - 50 g
  • Goa gaʻo digestible i le 40 g falaoa (40 g mo le 100 g) - 16 g
  • O gaʻo vailaʻau faʻasaina i le 25 g suka (100 g mo le 100 g) - 25 g

  • Glycemic load for rice (90 * 60/100) - 54
  • Buckwheat glycemic load (50 * 50/100) - 25
  • Glycemic avega i falaoa (16 * 50/100) - 8
  • Glycemic load on sugar (25 * 70/100) - 18

  • O le GN i aso taitasi (54 + 25 + 8 + 18) - 105

Mo faʻatusatusaga, na ou aveina le oloa "mai le afifiina", ioe. araisa ma le tao mai le faʻataʻitaʻiga e le kukaina. A le o lea, o le a matou faia nisi faʻaopoopoga le talafeagai e faʻaleleia mo le vai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le araisa ma le falalaʻau pe a uma le kuka faʻaopopo e tusa ma le tolu taimi le mamafa.

Faʻaeteete pe a e tilotilo i laulau GN. O iina, e masani lava ona tuʻuina atu faʻamaoniga GN mo se oloa ua uma ona saunia. Mo se faʻataʻitaʻiga, iinei o le araisa paʻepaʻe paʻepaʻe ua i ai se GN o le 14.9, ma o le karckwheat friable ei ai le GN o le 15.3.

O le mea moni, o le GI ua fuafuaina mo le kuka kuka (e le 'aina e le' aina le paluga faʻasalaina), i le faasologa, GH, o se mea e maua mai i le GI, o loʻo faatatau foi i le kuka kuka. Ae mo le faʻatusatusaga, e sili atu ona faigofie ma sili atu ona saʻo le ave o se mea gaʻo, aua e fuafua i le auala e te kuka ai, e mafai ona e saunia ni vaega eseese o ipu sauniuni mai le tino lava e tasi o le mea gaʻo. O le eseesega e mafai ona taua tele. Afai e te amanaʻiaina le mea gaogao, ona mafai lea e oe lava ona faʻatusatusa lana GN, talu ai ona o le afifiina o loʻo i ai faʻamaumauga talafeagai (e ui lava e leʻo faʻaalia i le fiber). Faʻataʻitaʻiina o le GN lava ia atonu e talafeagai mo oloa e le o lisiina i luga o laulau, faʻapea foi ma le taimi e le talitonuina ai faʻamaumauga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ou te le maua le talitonuga o le GN araisa 14.9 ma le taofi 15.3 mai le 'upega tafaʻilagi lea na ou taʻua i luga.

Na faʻafefea ona maualuga le GN nai lo le araisa paepae? I le uma, o le GI o le araisa e 10 points le maualuga ma e tele atu gaʻo i totonu nai lo le fagu. E mautinoa lava i lou nofoaga o loʻo i ai faʻamau faʻamaufaʻailogaina o araisa ma le teu - vaai i ai mo le mea e maua ai le carbohydrate mo le 100 g o oloa. Ma le isi, o le buckwheat e tele taimi e sili atu ona fiva, ma o ia mea gaʻo (fiber) e le tatau ona amanaia. E pei ona ou faʻaalia i le faʻatusatusaga o loʻo i luga, i le araisa, pe tusa ma le 75 g o vailaʻau faʻasaina i le 100 g, ma i le veveatat e tusa ma le 55 g. E foliga mai o le GN o le paʻu paepae paʻepaʻe e 45 (e pei ona uma ona tusia), ma le GN o le faʻamagogogogo e 28.

E oo lava i le amanaia e mafai e le faletua ona sili atu le suavai nai lo le araisa i le taimi o kuka, ae le mafai ona mauaina ia tau o le 14.9 ma le 15.3, talu ai e tatau ona sili atu ma le 1.5 taimi e sili atu ai le suavai nai lo le araisa. Sa faapitoa loʻu fuaina o le araisa ma le keke i luma ma le maeʻa ai o le kuka, ma o le eseesega i suiga mamafa ina ua uma le kuka e le o se mea sili. E tusa ma le 140 g o le falalagogogo na liua i le 494 g o le kuka, pe a tuu i luga o se ipu, 18 g na leiloa (sa pipii i le pan), ma o le isi 22 masima na leiloa i totonu o se ipu ua ufiufiina (tapuni) E maitauina o le isi kuka o le lava aofaʻi o le falala na tuʻuina atu i le oloa gaosi le tele o le sefulu sefulu kalama.

Ou te leʻi faia le tele o laasaga mo le araisa, o lea o le a ou le faamatalaina ai le saʻo i le gram mo laasaga lava e tasi, ma ou te le manao e toe faia le suʻega mo sina siitaga laitiiti i le saʻo. Ioe, ma e leai se uiga, talu mai lea taimi i lea taimi o le suiga i le mamafa pe a uma le kuka e le mausali ma e savali laitiiti, e tusa lava pe e te taumafai e faia mea uma lava tutusa. E tusa ai ma le araisa, e pei o lenei: 102 g o le suka mamago pe a uma ona kuka ma felauai i se ipu ma liliu i le 274 g. E foliga mai ina ua uma ona kuka ma felauai i se ipu, o le buckwheat e 3.4 taimi le mamafa mo le kuka tasi ma le 2.9 taimi mo le isi, ma le araisa mamafa 2.7 taimi.

O le mea lea, o tulaga faatauaina o le 14.9 ma le 15.3 e sese saʻo.

Matou te tilotilo i le punaoa a le SportWiki sili ona tausaafia ma vaai atu o le glycemic load for buckwheat e 16 points, ma le laisa paepae ei ai le GN 23. Afai o le eseesega i le buckwheat e laiti, o le laisi e sili ona lelei: 14.9 agai i le 23. Ma luga o le Fat-Down maʻe ua sili atu le tufatufaina o araisa - GN 24. Ou te toe faamanatu atu foi ia te oe ou te tuuina atu ni sootaga i nofoaga lauiloa, ma e le malamalama i se mea. E ui o nei nofoaga e tolu, o le pule a SportWiki, ioe, o le maualuga. E mafai ona faʻaauau pea ona e suʻeina le GN mo oloa gaioiga ma faʻaauau ona maua atili ma sili atu numera fou.

O ai la e talitonu? Talitonu ia oe lava! Afai o le mauaina o se oloa GI e le o se galuega faigofie, ona le faigata lea ona fuafua le GN. Afai ei ai se oloa e masani ona e 'ai, ona mafai lea ona e faʻaalu sina taimi i nei faʻatusatusaga ma iloa lelei GB. Ou te faʻamanatu atu ia te oe e le o mea uma e gaosi meaʻai e tatau ona amanaʻiaina, ae na o mea e teli.

I le toe foi atu i tulaga masani a le GN, ou te fia matauina o nei tulaga taua, ma e tatau ona e faia se fetuutuunaiga pe o oe o se alii po o se tamaitai, o lau gaioiga, o lau metabolism, o lau masini malolo, ma isi. O le tagata lava ia, e masani lava ou te le fiafia i le faiga o le faʻamaonia o le fuaina o le kalori, GN, taimi aʻoʻoga, numera o faʻatinoga ma toe fai, ma isi. Ou te le fiafia i le faitauina o kalori. Faitau i lenei mataupu loʻu tusiga "E fia calories i le aso e te manaomia e aveesea ai le mamafa pe faʻagaloina calories."

Mai lenei vaega, na e iloa ai le i ai o se faailoilo e pei o se avega faʻapitoa, iloa auala e fuafua ai, ma iloa ai e le tatau ona e faʻalagolago i luga o laulau mai le Initaneti.

O le taimi nei o le ae le faia le sese masani o tagata e tausami mea taumafa i luga ole laulau o le GI, aua ua e iloa o le vaavaai i le GI o se oloa e sese, ma e tatau foi ona e manatu i le tele o mea -ona.

Calorie, GI, GN

I luga o le Initaneti, e mafai ona e maua ni laulau faʻasalalauga e maua uma ai le GI, GN, ma le kalori. E tele taimi e le mautonu ai tagata o nisi o oloa e maua ai le GI maualuga e maualalo le GN, pe o mea maualalo ile GI ma le GN e maua tele le kalori. E oʻo lava i na oloa e aunoa ma le GI ma le GN i calories e mafai lava ona ui atu ile taualuga.

Ou te faʻamoemoe ua e malamalama i le maualuga o le GI ma le maualalo o le GN e mafai ona tuʻufaʻatasia ma e le gata i lea, ae maualalo le GI ma le GN ma le maualuga o le kalori. Afai e te le malamalama i lenei mea, ona ou faamanatu atu lea ia te oe. O se faasinomaga maualuga o le oloa maualalo ma le maualalo o le gaosiga o le carbohydrate o le a maua ai se avega maualalo. O le maualuga o le kalori o loʻo tuʻuina mai e ala i meaʻai gaʻo, talu ai o le gaʻo e tusa ma le faalua le maualuga i le kalori e pei o le gaʻo poʻo le proteins. O meaai maualalo ile kalori e maua ai oloa ma se vaega tele o vai, o lona uiga. afai e te faaopoopo mea o iai i le 100 kalama o le gaʻo, gaʻo ma gaʻo, o le a le tuʻuina atu 100.

Ae leai se mea e manaʻomia mo faʻaʻoleʻole. O le aoga o le malosi o le inu e pei o Coca-Cola e 42 kcal (ile 100 ml). I se tulaga lautele, mo se oloa - e le lava lenei mea, ae mo le tele o mea inu. O le inuina o le afa-lita fagu o Coke e le faigata tele, ae o le 'aina o le afa kilokalama o aano o manu, mo se faʻataʻitaʻiga, e le faigofie tele. O le mea lea, o le maualalo o le kalori o mea inu o le suasusu e faʻaleagaina e ala i le faigofie o lona faʻaaogaina. O le lagona o le ita e le tumau umi. O se oge fou o le a toe faamalosia ai oe e 'ai, pe o le a faʻasalaina oe.

Manatua o meaai gaʻo maualuga-calorie atonu e leai GI ma GN, ae i le taimi e tasi e afaina ai lau ata.

Faʻafefea ona tuʻufaʻatasia GI, GN ma le kalori? O le a le mea sili ona taua? E faapefea ona filifili le "oloa saʻo"?

Suga suga - suʻega moni

Ma o lenei o le a matou agai atu i le vaega sili ona manaia o lenei tusiga.
Ua oʻo i le taimi e suʻe ai tali i fesili o loʻo fesiligia i vaega ua mavae e tusa ai pe vave ona i ai i le vave gaʻo ma gasegase gaʻo, ma pe aisea e le faʻaogaina ai GI.

Ma mai lenei vaega o le a e aoaoina ai le tele o mea sili ona manaia, ae o mea uma lava ua faatulagaina.
Ae ui lava i lea - o mea uma o le a taʻuina atu ia te oe i le taimi nei, e mafai ona e siaki le faiga. Aua e te talitonu i le mea ou te fai atu ai ia te oe, ae ave ma siaki. E le gata i lea, o le tulaga lea pe afai e mafai ona e maua le iuga, faʻaalia i fuainumera - fuatia ma faʻamautu.

O le mea sili lava na ou fiafia i ai pe o televave ma tuai tele gaʻo, aua o faʻamatalaga mai le Initaneti e uiga i lenei mataupu e feteʻenaʻi. Sa i ai foi isi fesili na tatau ona ou sailia.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ou faatauina se umukuka, fualaʻau, fasi suega, pulu glucose mama. Sa ou malolo.

Na sosoo ai, na amata aʻu suʻesuʻega, o taunuuga e tatau ona e sailia.

O aʻu mea na tutupu o le tuuina mai ia te au o tali i fesili nei:

  • E i ai se mea vave ma tuai tele gaʻo?
  • O se araisa paʻepaʻe se oloa faʻasalaga mo le paʻu o le mamafa poʻo le faʻamago (tele punaoa o loʻo fai ai lenei mea)?
  • E faʻapefea ona suia le GI (gaʻo suka) o se oloa pe a faaopoopoina le suauʻu?
  • E faʻafefea ona suia le paʻu suka pe a suia le vaega o le oloa?
  • O le a le mea e foliga mai ai foliga o le suka i se mea maloloina ma se mea leaga?
  • O le a loʻu sugar toto? Pe ua ou faʻavaivaia le faapalepale o le glucose (suega o le faapalepale kullucose)?
  • O le a le tali a loʻu tino i nisi o meaai ou te masani ona faʻaaogaina?
  • E faʻapefea ona faʻatusatusa au fua o le suka moni i faʻamatalaga glycemic (faʻataʻitaʻiina GI)?

I le faaiuga o faʻataʻitaʻiga, na ou maua ai tali i isi fesili ou te lei fesili muamua.

O le vaʻai i luma, o le a ou fai atu o nisi o taunuuga o le faʻataʻitaʻiga ua na o aʻu lava.

Ua ou fausia ni kalaupapa o le suka suka mo le: glucose, suka, laisa paʻepaʻe paʻepaʻe, buckwheat, suamalie suamalie i vine vine mai le piskaryovsk laau. Vaʻai pe faʻafefea ona sui le paʻu suka i se vaega o le oloa, mo le masini paʻu, o pupuni na faʻataʻotoina mo le 50 ma le 80 kalama o gaʻo. Ina ia iloiloina le aafiaga o le suauʻu (matagi) i luga o paʻu suka, o le kalapu mo le araisa ma le tao tao na fausia i le pe leai foi.

O le suʻega na faʻauʻu pe a ma le 3 vaiaso, aua e tatau ona faʻamalolo ou tamatamailima muamua aʻo leʻi alu i le suʻega o le isi mea gaosi. E tatau ona ou faia se maualuga o le silia i le tolusefulu lua punctures mo le aveina o le toto i le aso. O le suega sili ona umi o le fausia lea o le suka suka mo le 300 minute (5 itula), o le puupuu mo le 133 minute. I totonu o fale suʻesuʻe, mo le fuafuaina o le GI e ala i le auala masani, o le suka suka e masani lava ona fuafua mo le 120 minute.

Ma o nei iʻuga.

E i ai se mea vave ma segese gaʻo

Ioe, o loʻo i ai. Ae e le pei o latou masani ona mafaufauina. I le avea ai ma teteʻe i le i ai o le gaʻo ma le faʻavave o gaʻo gaʻo, o le maualuga o le suka i le toto suka e matauina pe a ma le afa itula. O le pito sili lea mo soʻo se mea e gaosi ai - o le mea sili ona vave, e le o le telegese foi. I se isi faaupuga, e le mafai ona e 'ai i se mea faʻapitoa o le "gasolosolo", pe a uma le 2 itula, pe a fai, mo se faʻataʻitaʻiga, amata lau aʻoga. E le gata i lea, o le a le mafai ona e 'ai (inu) meaʻai gaʻo vave ina ia maeʻa le 10 minute e maualuga le suka i lou toto. O le iloaina o lenei mea moni e mafai ona sui ai lau vaai i meaʻai e faʻatasi ma aʻoaʻoga. Afai o lenei mea ua liua lou malamalama i lenei mataupu ma e te le talitonu mai ia te aʻu, ona faatoa toe fai lea o aʻu suʻega ma vaai mo oe lava ia.

Afai o lea, aiseā la ou te fai atu ai o loʻo i ai pea gaʻo vailaau. O le mea moni o le "gaʻo gaʻo vave", e ese mai i le "gaʻo gaʻo," amata vave ona toto maualuga le suka toto. O le tumutumu lava ia e maualuga foi. Ae o le pito i luga o le taimi mo i latou e tutusa lava. I aʻu suʻega, o le pito i luga na maua ai le suka (sucrose) - ua uma nei i le 18 minute. E le gata i lea, o lona tumutumu na mafolafola, o lona uiga. Sa ia tausia i le maualuga o le 37 minute, mulimuli ane na ia alu i lalo. E aliali mai o le numera o le numera o le pito i luga o le pito i luga o le numera e 27 minute (18 + 37 vaevaeina i le 2).

I le glucose, o le pito i luga o le papa, ma sa matauina i le 24 minute, lea e latalata i le afa itula.

I le ono minute, o le kulukose ua amata ona faʻaalia le tuputupu aʻe. O suauu masoā o loʻo faʻaititia pea i le 6 minute. Talu ai ona o nisi o vailaʻau faʻamalosi e amata ona totoina le suka i le taimi muamua, ma o nisi taimi mulimuli ane ma le eseesega o taimi e mafai ona tele taimi, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o gaʻo gaʻo vave. Seʻi ou faʻamanatu atu ia te oe o le pito i luga o le taimi o le a le eseese i taimi.

O loʻo tautala e uiga i suiga. Na ou mauaina pe a uma ona 'ai le oloa faataitai, o le faaitiitia o le kulukose toto e muamua ona matauina, sosoo ai ma le tuputupu ae. Ou te lei faitau e uiga i lenei mea ma o lea na le iloa ai. O lenei mea ofoofogia na maua i ni mea moni na faia. I lenei itu, e le o taimi faatulagaina uma o lenei toilalo i uluai minute (sugar, mo se faataitaiga). I le taimi muamua sa ou fuaina e tusa ai ma le metotia o le fuafuaina o le GI, o lona uiga. 15 minute uma lava, ma faatasi ai ma lenei auala, o le toilalo e masani ona faaseʻe.O le mea lea, afai e leai se amataga o le toilalo, o lona uiga o le mea na ou misia lava, aua ou te le iloa o loo i ai iina ma e tatau ona maua. Mo le suka, mo se faʻataʻitaʻiga, o le fua muamua ina ua uma le 'ai na faatoa maeʻa le 9 minute ma le toilalo na misia. I luga o le glucose, ua ou iloa o lenei togi na tatau ona i ai, ma o fua sa i ai pea i le 2 ma le 6 minute ma na maua ai le togi.

I aʻu suʻega, na foliga mai o le maualuga o le tulaʻi mai o laina kalapu mo le vave ma le lemu o le carbohydrate e le eseese tele, o lona uiga. tuai tele gaʻo gaʻo e le tuʻuina atu faʻataʻitaʻi malie, e faʻatatau i sikuea uʻamea mai vailaʻau gaʻo vave. O le faʻamatalaga lea i le mea moni e faapea, o le amataga o le "faʻagesegese" o gaʻo, o loʻo maualuga (malosi), ma o le tuputupu aʻe e amata i se taimi mulimuli mai. O le maualuga i le taimi e le ese tele. E taʻitaʻatasi taʻitasi i le mea moni e faʻapea, i luga o le maualuga o le maualuga, o le maualuga o kalafi e eseese lava.

O lenei mea e ese mai le tele o kalafi o loʻo tuʻuina atu i luga o le Initaneti, lea o loʻo i ai i luga o le televavega o gaʻo gaʻo sili atu ma le toʻa. O kalafi mai le Initaneti e le o faʻaalia ai o le glucose o loʻo pau muamua, ae na o le tupu aʻe. Masalo o le toilalo i kalafi e le o atagia mai, aua o fuataga masani e aofia ai le ave o le toto i le itula muamua i le 15 minute uma lava, o le. o lenei toilalo e ono misia. E ui lava, i nisi o oloa, pe a uma le 15 minute, o le toilalo e leʻi maualalo. I le lautele, o kalafi mai le Initaneti e masani lava e oʻo lava i se mea tutusa ma foliga tutusa, lea o le ae le moni.

E tauaofai: vave gaʻo meaʻai gaʻo i le toto maualuga, ae o le maualuga o le suka i le taimi e matua ese lava mai le maualuga i le suka o le gaʻo susu. E ui lava o le amataga o le taimi mo le siitia o le suka mai meaʻai gaʻo e mafai ona 2-3-4 taimi muamua atu nai lo le lemu, ae i minute o le eseesega e le taua (e pei o le tulafono, o le eseesega e itiiti ifo ma le 10 minute).

Aiseā ua avea ai GI o se faailoilo e le o iloa

O le mea moni e faapea, o le tagata na te faia le faʻamaumauga (Jenkins) na manatu e taua tele le na o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Toeitiiti lava ina ua mavae le 2 itula, ua uma ona toilalo lea e le aafia i le fuafuaina.

E le mafai ona ou maua se auala auiliili mo le mauaina o le GI, o lea e le mafai ona ou mautinoa pe o le a le taua o le kulukose i totonu o le toto ua manatu o se fuainumera zero (talu ai e le mafai e se tagata soifua ona ola). O se tasi lenei o se anapogi o le kulukose i tulaga taitasi, poo le 1 gram o le kulukose i le lita o le toto. Na ou ave le tau o le 1 g / l mai montignac.com. O le mea moni lava, o le taua tonu lava lea na faʻaaogaina e Jenkins, talu ai ona atinaʻeina i le 1981 se metotia mo le fuafuaina ma le faʻavasegaina o faʻamatalaga mataʻitusi o oloa. O le mea moni, atonu o le aso ua suia le metotia fuafuaina, ae afai ua aliali mai suiga, o lona uiga e le taua. 1 g / l - Na mafaufau Jenix i le avefaʻatasiga o le anapogi a se tagata soifua maloloina. Ou te fia iloa o le masani masani o le maualuga o le kulukose o le toto e ono fesuisuiaʻi e fuafua ile tausaga (o tamaiti laiti e maualalo, maualuga tagata matutua), maitaga (atonu e maualuga), maʻi (malulu faateleina le maualuga o le suka, ioe, ua faateleina le suka ma le maʻisuka), mai se tulaga faʻalagona, ma isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se tamaititi e oʻo atu i le 1 masina le matua, o le masani e 2.8 mmol / L, ma mo se toeaina ua silia ma le 90 tausaga le matua, 6.7 mmol / L e manatu foi o le masani. Mo se fafine maʻitaga, 6.6 mmol / L o le masani. I lenei faʻataʻitaʻiga, na ou faia ni mea taua tele e faʻaalia ai le tele o le eseesega. Ae peitai - o tulafono masani o le toto vevela e sili atu le maualuga nai lo le masani ai o le toto toto. O le taimi nei e toatele e le mautonu pe faapefea ona faasaʻo g / l ma mmol / l. Afai e liua 1 g / l i le millimoles, ona tusa lea ma le 5.55 mmol / l. Naʻo le tulaga, ou te taʻuina atu ia te oe e moni lenei mea mo le kulukose ma e le tatau ona e taumafai e faaliliu, mo se faataitaiga, cholesterol. E afaina ai le tele o le meaola.

O le taua o le 1 g / l poo le 5.55 mmol / l e foliga mai e sili atu ona manaia. I loʻu tulaga, o fua uma i luga o se manava gaogao na faʻaalia ai tulaga taua i lalo. E pei ona mafai ona vaaia mai aʻu kalafi, o le muamua laasaga o le kulukose i totonu o le toto e ese lava i taimi uma ma o le salalau e tusa ma le afa millimole.

O lea la, atonu o le GI, o le zero o le 1 gram o le kulukose i le lita o le toto. I le millimoles, e tusa ma le 5.55 mmol / L. Afai o le zero tuutuu e 5.55 mmol / l, ona mafai lea ona e iloa pe o le a le "timu" le aoga i le curd mass curve o le a amanaia mo le fuafuaina o le GI.

Vaavaʻai le tele o faamatalaga o loʻo tuʻuina mai i lenei 'au, ma le itiiti o le faʻamatalaga o lenei faʻamatalaga i le fuafuaina o le GI.

Afai ole zero tuutuu o le uluai anapogi o le glucose i se fuainumera faapitoa (5.3 mmol / L i le aso na tofotofoina ai le curd), ona i lea tulaga e itiiti lava se faamatalaga e aofia ai i le fuafuaina o le GI.

I le faaopoopo atu i le mea moni e le o amanaʻia e le GI le paʻu i lalo ifo o le zero, e le o amanaʻia foi e le faasino igoa le foliga o le au i luga atu o le zero ma le tulaga o lenei vaega o le gaʻo e faatatau i le abscasi. E mafai ona avea ma se maualuga ma maualuga maualuga, poʻo se mauga laugatasi - e le maualuga, ae lautele. E mafai foi ona faʻaalia lenei slide i taimi eseese - mulimuli ane pe muamua. O le nofoaga o le a tutusa. E ui lava e manino lava o le maualuga ma le maualuga o le maualuga e sili atu nai lo le maualuga ma le maamaa.

I le tagata lava ia, e foliga mai ia te au o le toilalo o le uila e sili atu ona taua nai lo le tumutumu, ma e le o taʻua i le GI. O le mea lea, a e taulai atu i le GI, manatua mea na ou taʻuina atu ia te oe.

O le a le mea e foliga mai ai le paʻu suka e pei o se mea maloloina ma se mea e afaina ai

Ona ou faataʻitaʻi lea i luma. E iloa o le suka o le fili lea pe a leiloa le mamafa. Buckwheat porridge, i se isi itu, ua manatu i ai o se oloa sili ona lelei mo i latou o loʻo leiloloa le mamafa. Ina ia malamalama i le leaga ma le mea lelei, na ou faia se kalapu o le kulukose toto mo le suka ma le kuka ma suesue i ai. I nei tulaga uma e lua, e 80 g o suauu gaʻo na 'aina. Sa faʻamalūina le suka i le vai, sa 'ai le koko i le sina masima ma sa' aina e aunoa ma se mea.

E mafai ona iloa o le fockwheat curve ei ai lona pito maualalo ma e le o se togi loloto. Buckwheat e sili atu ona le toe i ai i le taimi (buckwheat 195 minute, sugar - 140). O le mea moni lava, o faʻamatalaga autu nei o le aoga o le oloa, lea e mafai ona faʻamaumauina i le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le faʻaleleiina o le pupuni, o le lelei. E pei ona uma ona e malamalama mai le vaega muamua, o le faasino igoa e le atagia ai lenei mea.

I le auala, na ou ofo i le maoaʻe ma le maualuga o le pito mai luga o le taʻavale - i le itula muamua o le suʻega, na sili atu le leaga o le kalaketi i le mea na ou faʻamoemoeina. Sa maofa foi Sugar i se pito maualuga. Mai le suka sa ou manatu ai e pei o le mea na ou maua mai le kulukose.

Ae na maofa foi le glucose ina ua mavae le maualuga ma le maoaʻe o le papa e leai se popo loloto, e pei o le suka. E tatau ona maitauina e faapea, mo le suʻega ma le kulukose sa faʻaaogaina e le 80, ae 74 kene. Ole fua ole fua lea mai le falemaʻi mo le suʻega o le kulukose (75 g, ae a uma ona sasaa mea i totonu o se masi, o le fua na faʻaalia ai le 74 g). E foliga mai afai e 6 kalama le sili atu glucose, o le a maualuga le maualuga, ae ou te manatu e le tele.

O le a le mea e tautalagia ai le palani paepae?

O le toatele o tagata taaalo i luga o taumafataga e faʻaaogaina le araisa paepae. Ma e le tupu lenei mea mo le tele o tausaga, ma ou te fefe e le gata mo le tele o seneturi, ae o le umi. Rice o le meaʻai meaai a le tele o tagata. Ma o lenei mea ua mautinoa lava ua faia mo le afe tausaga. I le auala, na amataina le galueaiina o araisa i le tusa ma le 9000 tausaga talu ai. O mea ia e sili ona malosi, i loʻu manatu, o finauga e fiafia i le araisa e avea o se oloa e le afaina.

O loʻu manatu o aʻu mea na fai.

E tusa ai ma le maʻi beriberi, e manino lava o se mataupu ogaoga lea e le mafai e se tagata faʻaonapo nei nofo i se taulaga ona maua, seivagana ua e faia se sini faapena. I se tulaga lautele, o soʻo se meaʻai laitiiti o le a le aoga, ma o le araisa paepae e le o se mea e tasi.

E itiiti lava fiva ma vitamini e moni. Ae e le faʻaaogaina lenei oloa pe'āfai e maua mai fiber ma vitamini mai isi punavai? O le 'ai pea i se mea e maualuga i soʻo se vailaʻau e mafai foʻi ona afaina. Afai e te 'aina le tele o greens, o mea e tele ai vitamini ma fiber, ona sili atu lea i le masani ai le kuka.E mafai ona e faitioina e le mafai ona e faʻamalo fao i se telefoni feaveaʻi, ma tatagi i le samala. O lea la - o le araisa paepae e le o se punavai o vitamini ma fiber, ae o se punavai o le malosi, ae, mo se faataitaiga, o le keke o se punavai o vitamini, ae le o se punavai o le malosi.

E mafai ona galo le mamafa i luga o araisa?

Talu ai o loʻo i ai le tele o meaʻai i le araisa ma e maualuga foi le GI, o le toʻatele o tagata e manatu e mafai ona gaʻo le araisa paepae. E faapena?

Ina ia iloa, sa ou faia ni faʻataʻitaʻiga i se glucometer, ma fausia ni paʻu suka, lea e mafua ai ona ou maua faaiuga nei.

Ua leva ona e iloa pe a oʻo i le maualuga o le maualuga o le suka ma e loloto le loloto i lalo o le tumutumu, o lona uiga, o mea uma e tutusa, e fesoasoani i le faʻaputuina o le gaʻo tele. Vaavaai i pito o suka o le suka masani (sucrose), faʻafefe i le vai, ma le araisa paepae.

I le tulaga o le suka ma le araisa, e 80 kalama o meaʻai gaʻo. I le tulaga o le suka, o le 80 g o le suka, i le tulaga o le araisa, o le 101 g laisa paepae paʻepaʻe (e tusa ma le 280 g o le araisa kuka).

E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a faʻatusatusa atu i le suka, o le suka aralaʻi na o se mea e sili ona fua mai meaʻai. I le ala, o le mea lea e foliga mai ai le avea o le araisa e foliga mo se suʻega:

O le a le mea e tupu pe afai tatou te faʻatusatusaina le araisa paʻepaʻe ma se tagata e tutusa le tutusa. Ave le tao tao. Aisea na ou filifilia ai le teuteu mo le faatusatusaga. O le mea moni o le buckwheat e fautuaina e toetoe lava o tagata uma o se aoga aoga ma lelei mo le mamafa o le mamafa. E tele le fiber (pe a ma le 10%), o le tele o vitamini - aemaise lava le vaega "B", e tele naua le protein (pe tusa o le 14%), o le amino acid protein sili ona lelei, leai se kulutena (gluten). O loʻu lava aafiaga patino ua faaalia ai o le meaʻai o se mea lelei lelei mo le susunuina o gaʻo.

O le mea lea, ia gauai atu i ai mai le 80 kalama o mea inu o le falala ma le araisa paepae:

O se tautua lenei:

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le pito i luga o le peʻa na sili atu lona maualuga nai lo le karisi. Na matuai faateia au i lenei mea. O le mea moni, o le suka na maualuga lona toilalo i luma o le mea lava e tasi - o le araisa na maua ai le suka itiiti pe a uma le 2 itula, ao faia e le bakatea pe a uma le 3 itula.

E faʻafefea ona suia le GI (maualuga o le suka) o se oloa pe a faaopoopo le suauu

A o le i ai lena, matou te tilotilo i pupuni mai mea mama - Ou te leʻi inu vai, e ui lava e masani ona ou le taumafa. O le a le mea e tupu pe afai e faaopoopo le suauʻu suauʻu i araisa? O lenei suʻega na sili ona afaina ai au. O iinei na latou ave ai le 80 g o le kapaila mai le araisa lava (mai le afifi lava e tasi), ae 25 kalama o le suauu suauu na faaopoopo i le araisa. Vaʻai mo oe lava ia:

O le mea e ofo ai, o le pito muamua (ina ua mavae le afa itula) na foliga mai e laʻititi nai lo le lona lua (ina ua mavae le itula). I le taimi lava e tasi, e leai ni toilalo loloto mo le 300 minute, o lona uiga. 5 itula.

A maeʻa lenei faʻataʻitaʻiga, ou te leʻi toe i ai ni fesili pe ono mafai ona 'ai le suka i se meaʻai. Atonu o se oloa lelei, ae aua neʻi 'ai i lona tino mama. A itiiti ifo - faaopoopo le suauʻu gaʻo iina. E moni, 25 g o suauʻu i le tautua, e pei o le suʻega, e sili atu. Ou te manatu o le afa o le tele - o se fualaau talafeagai lea. Sa i ai laʻu galuega ia malamalama i le aafiaga o le suauu, o lea sa ou faaopoopoina ai le tele. Ou te mautinoa afai e te faaopoopoina nisi fualaau faisua, o le a le sili atu ona lelei le fua o le suka. Ou te fautuaina foi sina vaega o lalo-araisa, lea o le a faigofie ai ona faasolosolo le faasologa. O le mea moni, i se tulaga patino o le susunuina o le gaʻo, o le suka ma le suauu e tatau foi ona matua tapulaa, ma e oo lava i se taimi mulimuli ane, e masani lava ona le aofia ai. Ae mo le tele o tagata, e leai ni laasaga faapena, talu ai latou te le faia le galuega e faʻaitiitia ai gaʻo gaʻo. E moni lenei mea, mo se faʻataʻitaʻiga, mo tagata taʻaalo o loʻo tauva i le faʻavaeina o tino.

O lenei ou te fia fai atu e uiga i le faasino igoa. Afai e te tilotilo i le eria mai pusi o araisa ma le aunoa ma le suauu, o le eseesega e le tele. I le tulaga e aunoa ma le suāuʻu - o se tasi lea faʻataʻitaʻi tele, ma i le tulaga o le suāuʻu - e lua, ae itiiti. O le toilalo e tupu i le araisa e aunoa ma le suauu i le 124 minute e le amanaia le faasino igoa - e na ona na o le maualuga o le suka e mafua ai. E aliali mai o lua paʻu eseese eseese o le a maua ai se GI ma se eseesega e le sili ona malosi.

O lea la, ia taulaʻi atu nei i luga o nei laulau faʻavae faʻapitoa. Ou te faʻamoemoe ua e talisapaia le taua na ou tuʻuina atu ia te oe! Ina ua uma le suʻega, na na o le taia lava aʻu. Aua nei galo nei e te fiafia ma fefaasoaai faʻamatalaga aoga ma uo - na o le lolomiina o le faamau o se tasi o fesoʻotaʻiga lautele mo lenei mea.

Atonu e te mafaufau pe o le a le foliga o le suka suka mai le pata ma le pata. Faamolemole, o ata nei:

Buckwheat ma le suauu sulu (tutusa lava 25 g) mo se taimi umi lava i le taimi muamua o loʻo faaalia ai se faʻaitiitia o le suka, e oʻo atu i le 21 minute. Sugar e oʻo i lona maualuga i le 39 minute - o le umi pito umi lea o taimi i aʻu suʻega, sei vagana ai le araisa ma le pata, o le mea aupito maualuga e leʻi i le muamua ae i le pito i luga. Ole maualuga o Buckwheat e le o maʻa ma amata ile amataga ile itula. E le pine ae amata le lua pito, e toetoe lava a tutusa ma le muamua ma lona maualuga na faamaumauina e aʻu i le 122 minute, o lona uiga pe a mavae le silia ma le 2 itula. O meaai lelei meaʻai!

Laisi paepae i lalo o nisi tulaga e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le ata, pe a faʻaaoga i lona mamanu e aunoa ma mea uma. I le taimi lava e tasi, e oʻo lava i lona tulaga mamā, araisa, ona o lona aafiaga i le kulukose i totonu o le toto, e le mafai ona faʻatusatusaina lelei ma le suka. Afai e faʻapipiʻi le suauu fuālaʻau i le araisa paepae, ona faʻauʻu loa lea o le gaosiga o suka i le toto. I le taimi lava e tasi, o le araisa e sili atu ona maualalo i le falalati, ae o le eseesega e le sili tele pe afai e naʻo le aʻafiaga o le kulukose i totonu o le toto.

E faʻafefea ona suia le paʻu suka pe a suia le vaega o le oloa

E pei ona ou fai atu - ia maua le GI, o le tele o le suʻesuʻeina o oloa e ave ina ia maua ai le 50 g o suauu. Afai o le oloa o loʻo i ai ni nai vailaʻau faʻamalosi, o lona uiga e mafai ona aofia ai le 25 g o carbohydrates.

Sa ou mafau- fau pe o le a faapefea ona suia le kolu suka pe a suia le vaega. Pe o le a avea ma se suiga tutusa i le maualuga o le tumutumu ma le loloto o le au, ma o le a le faʻamaopoopoina, pe o le a avea atoa ma suiga atoatoa i le va o le kalafi.

O ata nei o curd i vaega o le 50 ma le 80 kalama o meaʻai. O le mamafa o le oloa i lenei tulaga e 263 ma le 421 kalama, i le faasologa.

E foliga mai o se vaega o le 50 g o gaʻo, o le pupuni na liliu i le itu taumatau, ao le maualuga o le pito muamua na suia laitiiti lava. Afai tatou te amanaʻia le mea moni e faapea, o le anapogi o le toto glucose i na aso, ou te ese ai i le toetoe atoa o le millimole i le lita, e foliga mai o le siitaga e fesootai i le laasaga muamua i le mataupu e 50 g e maualuga atu nai lo le 80 g.

I le tulaga o le 80 g, o le loloto o le laulau na sili atu ona telē ma e faalua ona taunuu i le 4.4 mmol / L. Afai tatou te manatu o le uluai anapogi o le maualuga o le toto toto i le aso suesue o le 80 g e maualuga, ona tatou maua lea o le toilalo aupito maualuga (e 2) 0.9 mmol / L i lalo ole laasaga muamua.

I le tulaga o le 50 g, o le taua tele o le togitogi na taunuu i le 4.5 mmol / L, ae o le tau taua i le togitogi e le o lalo ifo o le vaega muamua i luga o se manava le aoga.

O le lavelave o le auiliiliga o nei taunuuga, o le maualuga muamua o le kulukose i totonu o loʻu toto na ese lava, lea e faʻalavelave ai le faʻatusatusaga.

Afai e tusa ai ma nei faʻamaumauga o le a fausia e se tasi se GI, ona pau lea o se siʻusiʻu laʻititi i le faʻatatau mo paʻu taʻitasi, ma o le tele o faʻamatalaga manaia o le a lafoina i fafo.

O le GI o le paʻu suamalie suamalie ma vine mama mai le piskaryovsk laau o le a maualalo tele. Na faateia foi au i lenei mea, aua e suamalie tele, e oo lava i sugary ma e aofia ai le suka. Mo aʻu, mai le manatu o le maketi, o le a talafeagai le faʻaalia o le GI i luga. Na masani ona ou faia pe a ou 'ai ona ou te fiafia i le tofo, ma le tele o meaʻai o le manu maualuga, ae sa i ai se masalosaloga e le aoga tele. E foliga mai o lenei mea manaia e manaia, ae i nisi itu e afaina ai, e ui lava e le pei o, mo se faataitaiga, o se keke. Ae e aliali mai mai le manatu o le tino o loʻo mamanuina lenei oloa e sili atu le lelei nai lo le gaogao gaogao.

O le tele o oloa gaosi oloa na natia na faʻaaogaina :). O se mea alofa e leai se tasi na te totogiina mo au.

Faaiuga

O aʻu suʻesuʻega i se glucometer mo oloa taʻitasi na faia naʻo le tasi. Eseese mea e aʻafia ai taunuuga ma, atonu, o nisi o suʻega, pe a toe faia, o le a maua ai se ata ese. O le mea lelei, o faʻataʻitaʻiga uma e tatau ona toe faaluaina, e sili atu foi ona faia nisi i isi tagata. E mafai ona e auai i le suʻesuʻega ma toe faia ia suʻega, o le mea na sili ona e fiafia i ai. Afai e te filifili e faia lenei mea, ia e mautinoa e tusi e uiga i le faamatalaga. Ou te mafaufau po o le a le mea e te maua. O oe, i le isi itu, o le a mautinoa le tali o lou tino i se oloa maoti.

Mo i latou e le o sauni e auai i suʻega i le tagata lava ia, ae o loʻo fiafia i lenei autu, oe fia iloa pe o le a le mea o le a faia i suesuega faifai pea, na o le kiliki i le "Like" button. Afai e sili atu i le 1000 le meaʻai, o le a ou amataina se suʻega lona lua.

Afai e te naunau i le ituaiga o gaioiga o le tino o le tagata i soo se oloa e le i tofotofoina i lenei suʻesuʻega, ona tusi lea i le faʻamatalaga e tasi. Afai o se oloa o le a sili ona lauiloa i au faʻamatalaga (tele talosaga, faʻamatalaga lagolagoina e le tele o mea fiafia), ona tuʻuina atu lea o le "Like" counter mo lenei tusiga e silia ma le 1000 mea fiafia, ona toe faia lea o suʻega ua uma ona suʻeina oloa O le a ou faia se suʻega mo mea fou e ofoina atu e oe. Ou te maitauina i le tulaga o le aʻafiaga o gaʻo-o loʻo aofia ai oloa i luga o le suka o le toto, o le tali o meaola o tagata eseese (soifua maloloina) e tutusa lava. O le mea lea, o taunuuga ou te maua ia te aʻu lava ia o le ae maua ai oe. Ae fautuaina e faia se faʻataʻitaʻiga faifai pea e faʻalavelave ai le aʻafiaga o itu tino tutoatasi mai le oloa i lalo ole suʻesuʻega.

Aua nei galo e te fiafia!

Tuua Lau Faamatalaga