Le matafaioi a le polotini i le tino o le tagata

O le taua tele o proteins mo le tino ona o a latou galuega.

O galuega faavae autu o faʻamalosi e faʻaalia ai le taua o lenei vasega o vailaʻau i le faʻamautinoaina o le ola masani o le tagata soifua.

I le senituri 19, sa taʻua e saienitisi:

  • siatini tino e tulaga ese, o le natura o le ola,
  • o le tumau i le va o mea ola ma le siosiomaga e manaʻomia.

O nei aiaiga e tumau pea e le suia i le taimi nei.

O le faavae autu o puipuiga

Ole vaega tele ole molelaʻau o se polotini faigofie e taʻua o le protein o loʻo faia ile poloka poloka e fesoʻotaʻi faʻatasi - faʻamaʻi amino ma mea e tutusa ma eseese. O ia ituaiga o tuufaatasiga e taua o heteropolymers. E naʻo le 20 sui o le vasega o amino acids e maua i taimi uma i puipuiga masani. O le tuufaatasiga masani o protein e mafua mai i le tatau ona maua o le carbon - C, nitrogen - N, hydrogen - H, oxygen - O Sulfur - S e masani lava ona maua. O le mea lea, o le phosphorus - P, copper - Cu, iron - Fe, iodine - I, selenium - E mafai ona i ai i la latou tuufaatasiga.

Aminocarboxylic acids o puipuiga faanatura o loʻo faʻavasegaina e le fausaga vailaʻau ma le taua o mea taua. O le faʻavasegaina o vailaau faʻamaina e taua tele mo chemists, meaola - mo tagata uma.

I totonu o le tino o le tagata, e lua lava vaitafe o suiga:

  • le faʻamavaeina, faʻamaʻapeina, lafoaia o meaʻai,
  • suauu ola o mea fou fou.

12 amino acids mai i taimi uma e maua i puipuiga faanatura e mafai ona faia e ala i le tuufaatasiga o le tino o le tagata. Ua taʻua i latou o le fesuiaiga.

8 amino acids e le faʻapipiʻiina i totonu o tagata. E taua tele, e tatau ona tuʻuina i taimi uma i meaai.

E tusa ai ma le i ai o mea taua o le amino-carboxylic acids, ua vaevaeina ia palatini i ni vasega se lua.

  • Ua maeʻa ona maua e le tino tagata uma ia mea amino e manaʻomia. O le seti manaomia o amino amino taua e aofia ai eletise o le siʻisi, falaoa, meaola, aano o povi, sami ma iʻa fagota, fuamoa.
  • I faʻamaʻi pipisi, o le tasi ma le sili atu foi o mea taua atonu e le maua. E aofia ai aʻafiaga o laau.

Ina ia iloilo le tulaga lelei o meaʻai o mea taumafa, o loʻo faʻatusatusa e le faʻalapotopotoga faʻapitoa i le lalolagi i se polotini "lelei", lea na faʻamaonia moni ai le tele o mea taua ma taua taua o le amino. I le natura, e leai se polotini "lelei". E latalata ia te ia e pei o meaola o manu. O fualaau o le toto e masani ona le lava i le faʻatulagaga masani o se tasi pe sili atu amino acids. Afai e faaopoopo le mea o loo misi, o le a maeʻa le polotini.

O punavai autu o le protein o laau ma meaola

I totonu o le faʻalapotopotoga faʻasaienisi faʻasaienisi o loʻo auai i suʻesuʻega auiliili o le kemisi o mea taumafa, o loʻo i fafo se vaega o polofesa A.P. Nechaev, ana paaga, ma tamaiti aʻoga. Na fuafua e le 'au le protein i totonu o meaʻai autu e maua i le maketi a Rusia.

  • Taua! Faailoaina fuainumera faailoa e uiga i le masini protein i totonu o le 100 g o le oloa, faasaoloto mai le vaega e le mafaamatalaina.

  • O le tele tele o le porotini o loʻo maua i le soya, pikiapu fatu, ma peanuts (34.9 - 26.3 g).
  • O tau mai le 20 i le 30 kalama e maua i le pi, pi, pistachios, ma fatu o le sunflower.
  • Alimoni, manoa, launiu o loʻo faʻaalia i fuainumera mai le 15 i le 20 gr.
  • Walnuts, pasta, tele cereals (sei vagana ai araisa, grit corn) e aofia ai le 10 i le 15 kalama o le protein i le 100 kalama o le oloa.
  • Rice, grits corn, bread, garlic, apricots malogo ua paʻu i le va o le 5 i le 10 gr.
  • I le 100 kalama o kapeti, puʻamu, pateta, laʻau, nisi ituaiga o meaʻai, o le porotini o mea mai le 2 i le 5 kalama.
  • O vine, susulu, kāloti, pepa suamalie e itiiti le polotini, o latou faailoilo e le sili atu i le 2 kalama.

Afai e le mafai ona e mauaina se mea totino iinei, ona e maualalo tele le polotini i totonu, pe leai foi i ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i fualaau suamalie, e itiiti lava le polotini, i fualaʻau masani o fualaau aina - leai.

  • O le maualuga o le maua o le protein i le roe iʻa, faʻamalosi ma togafiti faʻamaʻi, ma le lapiti (mai le 21.1 i le 28.9 g).
  • O se fuainumera tele o oloa e aofia ai le 15 i le 10 kalama o le polotini. O le manulele lea, sea iʻa (sei vagana ai le kapeta), meaʻai a povi, moa, squid, cheese cheese, cheese cheese, iʻa fafaga fou.
  • Capelin, moa moa, o pola e aofia ai le 12.7 i le 15 kalama o le protein i le 100 kalama o le oloa.
  • Yogurt, cheese cheese e faʻamatalaina i numera 5 - 7.1 gr.
  • Milu, kefir, susu gaʻo falaoa, kirimigi oona, kulimi mai le 2.8 i le 3 kalama o le porotini.

O faʻamatalaga e uiga i punavai autu o le puipuiga o meaola ma meaola na mafua mai i oloa ia na faia le televise o le gaosiga o mea faatekonolosi (stew, sausage, ham, sausages) e le o se mea e fiafia i ai. Latou te le fautuaina mo le taumafa lelei i taimi uma. O le faʻaaogaina puupuu o nei oloa e le taua.

Le matafaioi a le protein i meaʻai

O le iʻuga o gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, o mamanu fou o le palatini o loʻo faia i taimi uma, nai lo mea tuai. O le fua o le faʻasinotonu i totoga eseese e le tutusa. O fuamoa oona, mo se faʻataʻitaʻiga, insulin, ua toe faʻafouina (resynthesized) vave, i itula, minute. Puipuia o le ate, malati mucous membranes e toe faʻafouina i le 10 aso. O moletini moletini o le faiʻai, maso, mea faʻafesoʻotaʻi ua toe faʻaleleia le umi pito sili ona umi, toe faʻafouina (resynthesis) e ono oʻo i le ono masina.

O le faagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻasinomaga o loʻo faʻaalia i le paleni o le eletise.

  • I se tagata ua faia ma le soifua maloloina atoatoa, o le paleni ole suauu e leai se mea. I lenei tulaga, o le aofaʻi atoa o le nitrogen e maua mai ai puipuiga i le taimi o taumafa paleni e tutusa ma le masini o loʻo faʻasalalau i oloa pala.
  • O meaolaola olaola o loʻo atinaʻe vave. O le paleni oona e lelei. E i ai le tele o porotini, e itiiti ifo le faʻamalosi.
  • I le matua, tagata mamaʻi, o le paleni oona o mea leaga. O le tele o le nitrogen na faʻatuina atu i oloa gasegase e sili atu nai lo le mea na maua i mea taumafa.

O le matafaioi a le protein i meaʻai o le tuʻuina atu lea i se tagata o loʻo manaʻomia le tele o mea amino acids e talafeagai mo le auai i faiga faʻavae o le tino.

Ina ia mautinoa o se metabolism masani, e taua le iloa pe fia le protein e manaʻomia e se tagata i aso taʻitasi.

E fautuaina e le fomaʻi ma le American physiologists le 'ai 0.8 - 1 g porotini i le 1 kilokalama o le mamafa o tagata. O fuainumera e taugofie. O le tau e faalagolago i le matua, natura o le galuega, olaga o se tagata. I le averesi, latou te fautuaina le faaaogaina mai le 60 kalama i le 100 kalama o le protein i le aso. Mo tagata e galulue i galuega faʻaletino, e mafai ona faʻateleina le masani i le 120 kalama i le aso. Mo i latou o loʻo faia le taotoga, faʻamaʻi pipisi, o le masani foi e faateleina i le 140 kalama i le aso. O maʻi suka e fautuaina meaʻai ma se maualuga o meaʻai o le protein, e mafai ona oʻo i le 140g i le aso. O tagata ei ai faʻafitauli o le tino, o se uiga masani i le gout, e tatau ona faʻaitiitia ai le palatini. O le masani mo i latou e 20 - 40 kalama i le aso.

Mo tagata e aʻafia i taaloga taʻalo e faʻateleina ai le musika, o le tulaga masani e faʻatupulaʻia tele, e mafai ona oʻo i le 1.6-1.8 kene i le 1 kilokalama o le mamafa o tagata taʻaalo.

  • Taua! Fautuaga mo le faiaoga e faamanino le tali i le fesili - pe fia ni protein e tatau ona faʻaaogaina i le aso i le taimi o le faamalositino. Tomai faʻapitoa e iai faʻamatalaga e uiga i tau o le malosi mo ituaiga uma o toleniga, auala e tausia ai le masaniga o le tino o le tagata afeleti.

Mo le faʻatinoga o galuega uma a le physiological, e taua le taua o le i ai o amino faʻamalosia i totonu o le polotini, ae faʻapea foi le lelei o le faʻamalosi. O meaola ninii o le protéini e eseese tulaga o le faʻalapotopotoga, solubility, tikeri o le faʻaaogaina i enzymes digestive. 96% o palatini susu, o fuamoa ua malepe lelei. I aano o manufasi, iʻa, 93-95% o protein e malupuipuia. O le tuusaunoaga o aʻafiaga ia o le paʻu ma le lauulu. O fualaʻau o loʻo maua ai fualaʻau fualaʻau e faʻatafunaina i le 60-80%. I fualaau faisua, 80% o palatini e palu, pati - 70%, i falaoa - 62-86%.

O le vaega ua fautuaina o le puipuiga mai meaola e tatau ona avea ma 55% o le aofaiga atoa o le polotini.

  • O le faaletonu o le Protein i le tino e taʻitaʻi atu ai i suiga tetele o metabolic. O ituaiga maʻi faʻapitoa e taʻua o le dystrophy, kwashiorkor. Mo le taimi muamua, o se solitulafono na faʻaalia i tagata o ituaiga vao o Aferika, o loʻo faʻaalia e le paleni o le paleni oona, faʻaleagaina le galuega o le intestinal, musika atrophy, tuʻu. E le mafai ona tupu le faaletonu o le palatini ma ni faʻamaoniga tutusa, lea e mafai ona malu mo sina taimi. E matuā lamatia lava le leai o se porotini i le tino o le tamaititi. O nei faʻafitauli o meaʻai e ono faʻaosofia le faʻaletino ma le mafaufau o se tagata tuputupu aʻe.
  • O masini sili atu i totonu o le tino e sili atu le mamafa o le tino. Ua faateleina le avega i luga o fatu. Faatasi ai ma patho o loo i ai i le tino fatu, o le faagasologa e mafai ona faateteleina. E leaga tele pe afai o le sili atu o polotini i totonu o le tino e tuʻuina mai ma le leai o isi meaʻai taua. I aso anamua, i atunuu o Asia o loʻo i ai se auala e faʻatino ai, lea na fafagaina ai le tagata solitulafono naʻo aano o manu. O le iʻuga, na maliu le tagata solitulafono mai le faʻavaeina o meaʻai pala i totonu o le manava, mulimuli i lenei mea oona.

O se auala talafeagai i le tuʻuina atu o le tino faʻatasi ma polotini e faʻamaonia ai le mataalia o le faʻaaogaina o faiga faʻavae uma.

Suesue talafaasolopito

O le polotini muamua na maua (i le foliga o le pulu fua) i le 1728 e le Italia Jacopo Bartolomeo Beccari mai le falaoamata o saito. Na vavaeeseina pama i se isi vasega o meaola olaola i le 18 senituri ona o le galuega a le fomaʻi Chemist Antoine de Fourcroix ma isi saienitisi oe na maitauina le meatotino o puipuiga e pulea ai le (denature) i lalo o le aafiaga o le vevela poʻo le malosi. O le taimi lena, o protein e pei o le albumin ("fuamoa paʻepaʻe"), fibrin (protein mai le toto), ma le paluga mai fatu saito sa suʻesuʻeina.

I le amataga o le seneturi lona 19, o nisi faʻamatalaga ua uma ona maua i luga o le elemene o protein, ma na iloa ai o amino o loʻo maua i le gaosiga o eletini. O nisi o nei mea amino (e pei o le glycine ma leucine) ua uma ona faamatalaina. E faavae i luga o se suʻesuʻega o le tuufaatasiga o kemikali, o le German chemist Gerrit Mulder na ia manatu e toetoe o protein uma lava e tutusa lelei ma le malosi. I le 1836, na fautuaina ai e Mulder le uluai faʻataʻitaʻiga o le fausaga faʻasolosolo o le puipuiga. E faavae i luga o le talitonuga o faʻasalalau, na ia faia ina ua maeʻa nisi o teuteuga na oʻo mai i le faaiuga e faapea o le iunite laʻititi o le porotini o loʻo i ai le vaega lenei: C40H62N10O12. Na ia taʻua lenei iunite "protein" (Pr) (mai le Eleni - Protos - o le muamua, muamua), ma le manatu - "tekonolosi". O le faaupuga "protein" lava ia na faatuina e le fomaʻi Swedish chemist Jacob Berzelius. E tusa ai ma le Mulder, o poloka taʻitasi e aofia ai le tele o iunite protein, sulfur ma fugalaku. Mo se faʻataʻitaʻiga, na ia fautuaina le tusiaina o le fibrin formula e pei o le 10PrSP. Sa suʻesuʻe foi Mulder i oloa o le faʻamaogaina o palatini - amino acids ma mo le tasi o ia (leucine) ma sina vaega itiiti o le mea sese, na ia fuafuaina le mamafa mole - 131 daltons. Faatasi ai ma le faaputuputuina o faamatalaga fou i luga o puipuiga, o le talitonuga o le polotini na amata ona faitioina, peitai, e ui lava i lenei, seia oo i le faaiuga o le 1850, sa manatu pea o le atunuu ua aloaia.

E oo ane i le faaiuga o le 19 senituri, o le tele o mea amino o loo i ai ni paletini na suʻesuʻeina. I le faaiuga o le 1880. Rusia saienitisi o A. Ya.Danilevsky na maitauina le i ai o vaega peptide (CO-NH) i le mole moletini. I le 1894, na tuʻuina atu ai e le fomaʻi suʻesuʻe a Albrecht Kossel le aʻoaʻoga e tusa ai ma amino acids o elemene taua o eletini. I le amataga o le 20 senituri, na faʻamaonia ai e le fomaʻi o German Emil Fischer o faʻamalositino e aofia ai toega o le amino acid e fesoʻotaʻi ma nonoa peptide. Na ia faia foi le uluai iloiloga o le faasologa o le amino acid o le polotini ma faamatala atu le tulaga o le proteolysis.

Ae ui i lea, o le matafaioi tutotonu o le puipuiga i meaola e lei aloaia seia oo i le 1926, ina ua faaalia e le fomai Amerika o James Sumner (mulimuli ane o le Nobel Prize in Chemistry) o le urease enzyme o se polotini.

O le faigata i le faʻamavaeina o pulu mama e faigata ai ona suʻesuʻe. O le mea lea, o uluai suʻesuʻega na faia i le faaaogaina o na polypeptides lea e faigofie ona faʻamamāina i ni aofaiga tele, o lona uiga, o masini toto, fuamoa moa, tele toxins, faʻapea foʻi ma enzymes digestive / metabolic faʻalilolilo pe a uma ona fasi manu. I le faaiuga o le 1950, o le kamupani Armor Hot Dog Co. na mafai ona faʻamamaina se kilogram o le gabonuclease A, o le vailaau o le vailaʻau A, lea ua avea ma se faʻataʻitaʻiga mo le tele o suʻesuʻega.

O le manatu o le fausiaina lona lua o proteins o le taunuuga o le fausia o le hydrogen i le va o toega o le amino acid na tuuina atu e William Astbury i le 1933, ae o Linus Pauling ua taʻua o le saienitisi muamua lea na mafai ona vavalo lelei le faatulagaga lona lua o puipuiga. Mulimuli ane, o Walter Kausman, na faavae i luga o le galuega a Kai Linnerstrom-Lang, na faia se saofaga taua i le malamalama i tulafono o le faatuina o le iunivesite o le puipuiga ma le matafaioi o fegalegaleaiga o le suavai i lenei faagasologa. I le taufaaiuiuga o le 1940 ma le amataga o le 1950, na faia ai e Frederick Senger se metotia mo le faasologa o polotini, lea na ia fuafuaina ai le faasologa o le amino acid o filifili inisalini e lua i le 1955, e faaalia ai o le eletini o ni polymers linka amino, ma e le o se lala (e pei o suga ) filifili, colloids poʻo afa. O le uluai protein, o le faasologa o le amino acid lea na faavaeina e Soviet / Russian scientists, sa i le 1972 aspartate aminotransferase.

O le uluai fausaga o fanua o puipuiga na maua mai i le X-ray diffraction (X-ray diffraction analysis) na lauiloa i le faaiuga o le 1950 ma le amataga o le 1960, ma fausaga na maua e ala i le faaaogaina o le magnetic resonance i le 1980. I le 2012, o le Faletupe o Faʻamaumauga o Puipuiga e tusa ma le 87,000 fugalatini.

I le seneturi 21, o suʻesuʻega o le protein na siitia atu i se tulaga fou, pe a le gata na suʻesuʻeina ia tagata taʻumamaina mamā, ae o le suiga tutusa i le numera ma le faʻasologa o faaliliuga o se fuainumera tele o palatini ole tino, masima poʻo meaola uma. O lenei vaega o le biochemistry e taua o le proteomics. I le faaaogaina o metotia o bioinformatics, ua mafai ai ona le gata o le faagasologa o faamatalaga o le X-ray diffraction analysis, ae faapea foi ona valoia le faatulagaga o le polotini e faavae i luga o lona faasologa o le amino. I le taimi nei, o le microscopy microscopy crypolectron complexes complexes ma le vavalo o le faʻafanua faʻapitoa o vaega o le protein e faʻaaoga ai polokalama komepiuta e latalata i le saʻo atomomoni.

E mafai ona fuaina le maualuga o le Protein i fua o amino acids poʻo le faʻamalama (mamafa molécula), ae ona o le lautele o le molecule, o le protein protein ua faʻaalia i iunite ua maua - kilodaltons (kDa). O fualaau oona, i le averesi, e aofia ai le 466 amino acids ma totoe o le mamafa komika o le 53 kDa. O le polotini sili ona tele o loʻo iloa nei - titin - o se vaega o mea tau musika, o le mamafa mole mole o ona eseesega (eseesega) e eseese i le va o le 3000 i le 3700 kDa. Titin o le muscle tasi (lat.) O se tagata e aofia ai le 38,138 amino acids.

Avanoa

O penefiti o loʻo i ai le meatotino o le amphotericity, o lona uiga, e fuafua i tuutuuga, latou te faʻaalia uma ai mea taua ma mea taua. I totonu o palatini, e iai ituaiga ituaiga o vailaʻau e mafai ona fuaina i totonu o se vaifofo: vailaʻau o le carbon carboxylic o filifili o le amino acids (aspartic and glutamic acids) ma vaega o le vailaʻau o vailaau o le amino acid (e masani lava le vaega ε-amino o le lysine ma le totoe o le amidine CNH (NH2) arginine, i sina tulaga itiiti ifo - o le imidazole histidine totoe). O polotini taʻitasi e faʻaalia i le va o le isoelectric (pI) - acidity medium (pH), lea o le aofaʻi eletise eletise o mole moletini o lenei polotini e leai se mea, ma, e tusa ai ma lea mea, latou te le siitia i le eletise (mo se faataitaiga, e le electrophoresis). I le itu o le itoelectric, o le faʻaleleia ma le solubility o le polotini e laʻititi. O le tau o le pI e faalagolago i le fua faatatau o suauu acidic ma le amino acid i totonu o se polotini: mo proteins e aofia ai le tele o mea amino acid residues, o vaega eleelea o loo i totonu o le elemene (o nei ituaiga o proteins e taua o le acetic), ma i puluʻaini e aofia ai isi vaega totoe, latou te i ai i le vaega alkaline (protein proteins ) O le taua o le pene o lenei polotini e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i le malosi o le eletise ma le ituaiga o fofo puipuia lea o loo i ai, talu ai o suauu neutral e aafia ai le tikeri o le ionization o vaega o vailaau o le polotini. O le pI o se porotini e mafai ona fuafuaina, mo se faʻataʻitaʻiga, mai se faʻataʻotoga o le titration po o le taulaʻi o le isoelectric.

I le tulaga lautele, o le pI o se porotini e faalagolago i le galuega e faatino ai: o le vaega o le isoelectric o le tele o palatini i le vetebrate tissues e mai le 5.5 i le 7.0, ae i nisi tulaga o mea taua e taoto i vaega tetele: mo se faataitaiga, mo le pepsin, se enzyme proteolytic o le gasegase malosi sua pI

1, ma mo salmins - le protétini protamine o le susu o le salmon, o lona uiga o se mea maualuga maualuga o le arginine - pI

12. O vailaau e fusifusia i meaola o le nucleic ona o fefaʻasoaʻiga eletise ma vaega phosphate e masani ona avea ma puipuiga autu. O se faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga o palatini o ni tala faasolopito ma ni meaola.

O a fualaau?

O vailaʻau o le maualuga o le mamafa o le moleculate complex organic organisms, e aofia ai vailaʻau o amino, ma tuʻufaʻatasia i se auala faʻapitoa. O polotini taʻitasi o loʻo i ai lana lava faʻasologa o le amino acid, lona tulaga i le avanoa. E taua le malamalama o aʻafiaga o loʻo ulufale atu i le tino e le o aʻafia i latou i se foliga e le suia, e faʻamavaeina i totonu o le amino acids ma faʻatasi ai ma la latou fesoasoani ile tino faʻapotopotoina ona aʻafiaga.

22 amino acids e auai i le fausia o palatini, 13 o latou e mafai ona liua i le tasi, 9 - phenylalanine, tryptophan, lysine, histidine, threonine, leucine, valine, isoleucine, methionine - e le mafai ona toe suia. Le le lava o mea e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le tino e le taliaina, o lenei mea o le a mafua ai le afaina o le tino.

E taua e le gata i le mea moni o le polotini e ulufale i totonu o le tino, ae o le a foi le mea amino acids e aofia ai!

O le a le protein?

Puipuia (proteins / polypeptides) - vailaʻau oona, vailaʻau masani e aofia ai vailaʻau amino e luasefulu. E tele ituaiga o mea e tuʻufaʻatasia. O le tino e aʻafia ma le faʻaogaina o le amino acids e faʻafesoʻotaʻi e sefululua.

E valu o le luasefulu mea taua o le amino o loʻo maua i le porotini e le mafai ona faʻapipiʻi e le tino na oi latou lava, e maua mai i meaai. O valine, leucine, isoleucine, methionine, tryptophan, lysine, threonine, phenylalanine, e taua mo le olaga.

O le a le mea e tupu ai le polotini

Eseesega i le va o manu ma fualaʻau (e mafua mai i le amataga). E lua ituaiga o taumafa e manaʻomia.

Meaola:

E matua faigofie ma e toetoe lava a gaogao uma le tino (90-92%). O penefiti o meaʻai gaʻo susu e sili atu le leaga (e oʻo i le 90%). O pulu o le susu atoa o susu e oʻo lava i lalo ifo (oʻo atu i le 80%).
Le taua o le lafumanu ma iʻa i totonu o le sili ona lelei o amino.

Fualaau aina:

O le soya, canola ma le cottonseed e maua ai le lelei o le amino acid mo le tino. I fua o faatoaga, o lenei fua faatatau e vaivai.

E leai se oloa e maua ai se fua faatatau lelei o amino. O meaʻai lelei e aofia ai le faʻapipiʻiina o meaola ma meaola fualaau faisua.

O le faavae o mea taumafa "i tulafono" o le meaola o manu. O le tamaoaiga o amino amino taua, ma maua ai le lelei o le faʻaaogaina o le fualaʻau fualaʻau.

Galuega faʻamalosi ile tino

O le i ai i totonu o sela o le tino, e tele mea e fai ai:

  1. Puipuiga. O le faʻatinoga o le faʻaaogaina o le tino puipuia o le vaeluaina lea o mea mai fafo. Faʻaauau le gaosiga.
  2. Felauaiga. O le tuʻuina atu o vailaʻau eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, hemoglobin (faʻasaina o le okesene).
  3. Faʻatonu. Faʻaaofiofia se tala faʻasolopito.
  4. Poto. O ituaiga uma o gaioiga e maua ai le gaioiga ma le myosin.
  5. Pipi. O le tulaga o le mea e fesoʻotai ai e pulea e le mea e maua ai le collagen.
  6. Catalytic. O se faʻalavelave ma faʻavaveina ai le faʻaaogaina o gaioiga uma o meaola.
  7. Faʻasaoina ma le faʻasalalau o faʻamatalaga o le gene (DNA ma RNA mole).
  8. Malosiaga. Le tuʻuina atu o le tino atoa i le malosi.

O isi e maua le manava, e nafa ma le faʻapalapalaina o meaai, faʻatonutonu le metabolism. O le photosensitive rhodopsin protein e nafa ma galuega vaaia.

O toto toto e aofia ai le elastin, faʻafetai i ai ua latou galue atoatoa. O le fibrinogen protein e maua ai le toto coagulation.

Faailoga o le le lava o polotini i le tino

O le faaletonu o le Protein o se mea e masani ona masani ai ma le le lelei o le ola maloloina ma o se olaga malie o se tagata faʻaonapo nei. I se uiga malie e faʻaalia i le vaivai masani ma le le lelei. Faatasi ai ma le faateleina o le le lava o aofaiga, o le tino e faailoa mai e ala i faailoga:

  1. Tele vaivaiga ma le valea. Faʻaitiitia lagona ma gaoioiga, o foliga vaaia o le vaivai o le musika e aunoa ma le faʻamalositino faapitoa, le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o gaioiga, faʻavaivaia o le gauai ma manatua.
  2. Tigā ma le faʻatetele moe. O le mafuaʻaga o le le lava ma le atuatuvale e taʻu mai ai le leai o serotonin.
  3. Fesuisuiai masani o lagona, grunts. Le lava o enzymes ma hormones e faʻamalosia ai le vaivai o le tino o le tino: faʻaleagaina mo soo se mafuaʻaga, le faʻatauvaʻa le faʻamalosi, faʻaletonu lagona.
  4. Paʻu paʻu, fulufulu. Faʻatasi ai ma le leai o se uʻamea e uʻamea, e tupu aʻe ai le anemia, o ona uiga o le mago ma le pallor o le paʻu, mucous membranes.
  5. Sogi o le tino. O se mea e maualalo le palatini plasma e faʻafefeteina le paleni-masima. O le gaʻo o le gaʻo e faʻaleleia ai le vai i tapuvae ma tapuvae.
  6. Le faʻamalolo o faʻamaʻi o manua ma le faʻasalaga. O le siakiina o siaki e taofia ona o le leai o "mea fau fale".
  7. Le mautonu ma le gau o lauulu, vaivai o fao. O le faʻaalia o meaʻai e mafua mai i le paʻu paʻu, exfoliation ma le tosoina o le fagu plao o le faailoga taatele lea o le tino e uiga i le le lava o le polotini. Lulu ma fao o loʻo faʻaauau pea ona tupu ae vave ona tali atu i le le lava o mea e faʻaleleia le tuputupu ae ma le lelei.
  8. Paʻu le mamafa mamafa. O le leiloloa o kilokalama mo le leai o se mafuaaga e mafua ona o le manaʻomia mo le tino e taui mo le le lava o le polotini ona o le maso mass.
  9. Le lava o le fatu ma toto toto, o foliga vaaia o le manava le manava. O faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaogaina, ma le faʻaogaina o meaʻai e faʻaleagaina foi. O le dyspnea e aliali mai e aunoa ma le malosi faaletino, tale e aunoa ma le malulu ma faamaʻi viral.

Faatasi ai ma foliga vaaia o lenei ituaiga, e tatau ona vave suia le tulafono ma le lelei o meaʻai, toe mafaufau i lou ituaiga olaga, ma afai e sili atu ona leaga, talanoa i se fomai.

O le a le tele o le protein e manaʻomia mo le faʻasusu

O le faʻaititia o le fua faatatau i le aso e faalagolago i tausaga, ituaiga, ituaiga o galuega. O faʻamatalaga i luga o tulaga faʻataʻitaʻiga o loʻo tuʻuina atu i le laulau (lalo) ma ua fuafuaina mo le mamafa masani.
O le faʻaaogaina o le protein i le tele o taimi e filifili. E tofu i latou ma se auala talafeagai mo ia lava, o le mea autu o le faatumauina lea o le fua faatatau o tupe faʻaalu.

Gaioiga o le gaioiga +

gaoioiga faaletinoVaitausaga Faaaogaina o le protein i le aso, g Mo aliiMo tamaitai AofaʻiFaʻatoʻaga manuAofaʻiFaʻatoʻaga manu Leai se avega18-4096588249 40-6089537545 Laitiiti tikeri18-4099548446 40-6092507745 Tulaga maualalo18-40102588647 40-6093517944 Maualuga maualuga18-40108549246 40-60100508543 Vaitaimi18-4080487143 40-6075456841 Tausaga litaea75456841

Maualuga i totonu o meaai

Meaʻai e maua mai i le popo:

Mai ituaiga uma o aano o manufasi, o le mea muamua pe a uma ona maua ni meaola o le moa: 18.9 g. A maeʻa, puaa: 16.4 g, mamoe: 16.2 g.

Seafood ma squid o taʻitaʻi ia: 18.0 g.
O le iʻa sili ona suamalie mo le polotini o le samasami: 21.8 g, sosoo ai ma le lanu piniki: 21 g, uila: 19 g, malati: 18 g, togafiti: 17.6 g ma le cod: 17.5 g.

Faatasi ai ma meaʻai susu, kefir ma kulimi kirimusi o loʻo tumau mausali le tulaga: 3.0 g, ona susu: 2.8 g.
Maʻa Maualuga - Hercules: 13.1 g, millet: 11.5 g, semolina: 11.3 g

O le iloa o le masani ma le amanaʻiaina o avanoa tau tupe, e mafai ona e tusia saʻo se lisi ma ia mautinoa e faʻaopopo i ai gaʻo ma gaʻo.

Le fua o le protein i meaʻai

Ole vaega o protein, gaʻo, gaʻo i totonu o se soifua maloloina e tatau ona (i le 1) 1: 1: 4. O le ki i le faapaleniina o se meaʻai maloloina e mafai ona faʻatusalia i se isi auala: o aʻafiaga 25-35%, gaʻo 25-35%, carbohydrates 30-50%.

I le taimi lava e tasi, o gaʻo e tatau ona aoga: olive poo le faʻafefeteina o le suauʻu, nati, iʻa, sisi.

Carbohydrates i totonu o se ipu mafolafola faigata, soʻo se fuālaʻau fou, faʻapea foʻi ma fua / fualaau mamago, oloa gaʻo susu.

E mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻamalosi i vaega e mafai ona faʻafesoʻotaʻi: meaola fualaʻau.

Amino Acids o loʻo i ai i le Puipuia

O le fesootaiga e mafai ona faʻapipiʻiina e le tino lava ia, ae o la latou sapalai mai fafo e le sili atu le manaia. Aemaise lava i se olaga ola malosi ma le malosi faaletino.

O mea uma e aunoa ma se faʻasesega e taua, o le sili ona lauiloa i latou:

Alanine.
E faʻaolaina ai le metabolism o carbohydrates, e fesoasoani e faʻaitiitia ai toxins. Tali mo le "mama". Maualuga i meaʻai, iʻa, meaʻai susu.

Arginine.
E tatau ona fai se konekarate i maso, paʻu maloloina lelei, fugalaʻau ma sooga. Tuuina atu le gaʻo gaʻo ma le puipuia o le tino. E i ai i soʻo se aano o manufasi, susu, soʻo se nati, gelatin.

Aspartic acid.
Tuuina atu le paleni o le malosi. Faʻaleleia le gaioiga o le tino tutotonu. Ia tumu lelei le punaoa o le gaosiga o palu ma moa, ipu susu, suka. Faʻaaogaina pateta, nati, palu.

Talafaasolopito.
O le "faufale" autu o le tino ua liua i le histamine ma le hemoglobin. Faʻavave vave faʻamalolo manuʻa, e nafa ma faʻalapotopotoga o le tuputupu ae. E matua tele lava i le susu, cereals ma soʻo se aano.

Serene.
Neurotransmitter, e tatau ai mo le manino o le faagaioia o le faiʻai ma le fatugalemu o le tino. E i ai ni pinati, aano o manu, meaʻai, soga.

Faʻatasi ai ma meaʻai lelei ma le ala sao o le olaga, o meaola uma amino o le a faʻaalia i totonu o le tino mo le faʻaogaina o "kopa" ma le faʻaleleiina o le soifua maloloina, matagofie ma le umi.

O le a le mafuaʻaga o le leai o se porotini i totonu o le tino

  1. Maʻa faʻaleaga faʻafuaseʻi, faʻavaivaia o le tino puipuia.
  2. Manatua ma popolega.
  3. Faʻateleina ma faʻagesegeseina uma metotia faʻavae.
  4. O se itu o le faʻaaogaina o vailaʻau taʻitasi.
  5. Faiva i totonu o le mea oona.
  6. Manua.
  7. Mea taumafa e faʻavae i luga o meaʻai vave, oloa vave, oloa e leʻi maeʻa ona maua mai le maualalo o le lelei.

O le le atoatoa o se tasi o le amino acid o le a taofia ai le gaosia o se polotini faapitoa. O le tino ua faatulagaina i luga o le mataupu faavae o le "faatumuina o avega", o le mea lea o le a aveesea mai ai le amino oona mai isi puipuiga. O lenei "toe fausiaina" e faʻaleagaina ai le gaioiga o totoga, maso, fatu, faiʻai, ma mulimuli ane faʻaosofia le maʻi.

O le faaletonu o le Protein i tamaiti e taofia ai le tuputupu ae, mafua ai le le atoatoa o le tino ma le mafaufau.
O le atinaʻeina o le anemia, o foliga mai o paʻu, paʻu o le ponaivi ma le maso o le tino e le o se lisi atoa o faʻamaʻi. O le dystrophic protein malosi e mafai ona iu ai i le valea ma le kesi (ituaiga o vailaau matautia ona o le leai o ni puipuiga).

Pe a afaina le tino i le palatini

  • sili atu le mauaina
  • o gasegase tumau o le ate, fatugaʻo, fatu ma toto.

O le masusu e le masani ona tupu ona o le le atoatoa o le malosi o se mea a le tino.E tupu ia i latou e fia faʻalauteleina le musika i se taimi vave lava e aunoa ma le mulimuli i fautuaga a tagata aʻoʻoga ma tagata fai meaʻai.

O faafitauli o le "tele" talia e aofia ai:

Faʻasalaga o Renal. O le tele o popo o le porotini, e faʻalavelaveina ai a latou galuega masani. "Filter" e le mafai ona taulimaina le avega, o maʻi fatu fatu e aliali mai.

Faʻi maʻi. Faʻaopoopoga o masini e maua ai le amonia i totonu o le toto, lea e faʻaleagaina ai le tulaga o le ate.

Le atinaʻe o le atherosclerosis. O le tele o meaola manu, i le faaopoopo atu i mea aoga, e aofia ai gaʻo matautia ma cholesterol.

O tagata e pagatia i le gasegase o le ate, fatuga, masini cardiovascular ma fualaau e tatau ona faʻatapulaaina le faʻaaogaina o le polotini.

O le tausiga o latou lava soifua maloloina e tauia lelei i latou oe popole i ai. Ina ia aloese mai taunuuga matuia, e tatau ona e manatua le manaʻo o le tino mo le toe faʻaleleia. O se malologa lelei, meaai paleni, tagata asiasi asiasi o le a faaumiumi le autalavou, soifua maloloina ma le ola.

Solubility

O pulu pia eseese e eseese i solipala i le vai. O vai faʻafefeteina vai e taʻua o le albumin, e aofia ai toto ma fualaʻau susu. Mo le faʻamalosi, poʻo le scleroproteins, ia aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, keratin (o le polotini e fai ai le lauulu, lauulu o mammals, fulufulu manufelelei, ma isi) ma le fibroin, o se vaega o siliki ma pusa. O le solubility o se porotini ua fuafuaina e le gata i lona fausaga, ae e mafua mai i mea e fafo atu, e pei o le natura o le solvent, malosiaga malosi, ma le pH o le fofo.

E vaeluaina foi pulu (hydro-soluble) ma vai inu (vai-repellent). O le tele o proteins o le cytoplasm, nucleus, ma mea faʻapitoa, e aofia ai keratin ma fibroin, e mama. O le tele o palatini o loʻo faia ai foliga o meaola e faʻaleagaina-o meaola faʻapitoa o le membrane e fesoʻotaʻi ma lipids hydrophobic o le membrane (o nei elemene, e pei o se tulafono, ei ai foi nofoaga faʻapitoa).

Pusa biosynthesis i le tino

Biosynthesis o le Protein - o le faia i totonu o le tino o protein e manaʻomia mai amino acids e ala i le tuʻufaʻatasia i latou i se ituaiga faapitoa o vailaau faʻamalosi - le filifili polypeptide. DNA e teuina faamatalaga o le palatini. O le faʻasinomaga lava ia e faia i se vaega faapitoa o le cell ua taua o le nusipepa. RNA faaliliu faamatalaga mai le gutu manaomia (DNA site) i le ribosome.

Talu ai o le biosynthesis protein o le telefoni, faʻalavelave, faʻaaogaina le faʻamatalaga ua tuʻuina i luga o le faavae o le ola o le tagata - DNA, o lona faʻasologa faʻasinisi o se galuega faigata. Ua aʻoaʻoina e saienitisi le auala e maua ai inhibitors o nisi o enzymes ma hormones, ae o le galuega sili ona taua faasaienitisi o le mauaina lea o ni palatini e faʻaaogaina ai vailaʻau.

Felauaiga

Le galuega feʻaveaʻi o se toto faapitoa toto - hemoglobin. Faʻafetai i lenei polotini, o le okesene e tuʻuina atu mai le mama i totoga ma fusi o le tino.

E aofia ai i le gaioiga o puipuiga o le mamanu e taʻua o fomaʻi. O meaola puipui e puipuia ai le soifua maloloina o le tino, puipuia mai siama, siama, mea oona, ma faatagaina le toto e fai ai se taiva i se nofoaga o se manua matala.

O le faʻamaoniga o le faʻaogaina o aʻafiaga o le tuʻuina atu lea o faailo (faʻamatalaga) i le va o sela.

Puipuiga Faʻatulagaga mo se Matutua

O le manaʻomia o le tino o le tagata mo le polotini e faʻalagolago lava i lona gaioiga faaletino. O le tele o tatou gaoioi, o le sili atu foi lea vave o mea uma e faia i le tino. O tagata e faʻamalositino e masani lava ona manaʻomia le faaluaina le tele o le protein e pei o le tagata lautele. O le leai o polotini mo tagata e aafia i taʻaloga e matautia "faʻamago" maso ma le vaivai o le tino atoa!

I le averesi, o le palatini mo le tagata matua e fuafua i luga o le faavae o le 1 g protein i le 1 kilokalama o le mamafa, o lona uiga, 80-100 g mo tane, 55-60 g mo tamaitai. Ua fautuaina le au taʻavale e faʻaleleia le tele o le porotini e faʻaaoga i le 170-200 g i le aso.

O meaʻai lelei mo le tino

O meaʻai talafeagai e faʻasūsū ai le tino ma le polotini o se tuufaatasiga o meaola ma meaolatini. O le maualuga o le ave faamalosi o polotini mai mea taumafa e faalagolago i lona amataga ma le auala o togafitiga vevela.

O le mea lea, pe a ma le 80% o le aofaʻiga o meaʻai o meaola o manu ma le 60% o polotini fualaʻau e faʻaaogā e le tino. O oloa o meaola e maua mai ai le tele o pene i vaega taitasi o le oloa nai lo le fualaau faisua. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o oloa "meaola" e aofia ai mea uma e maua ai le amino, ma o oloa gaosi i lenei tulaga ua manatu e le maualalo.

Taiala faavae o taumafa mo le sili atu ona lelei o le protein:

  • O se auala filemu e kukaina ai - kuka, uila, taʻavale. E tatau ona faʻamalo le fagu.
  • E fautuaina e 'ai atili iʻa ma moa. Afai e te manaʻo moni i aano o manufasi, filifili lafumanu.
  • E tatau ona vavae ese mai le meaʻai, e gaʻo ma leaga. I tulaga ogaoga, e mafai ona e kuka le ipu muamua e faʻaaoga ai le "broth lua".

Vaega o le protein protein mo le tuputupu aʻe o musika

Tagata taʻavale o loʻo maua malosi le maso maso e tatau ona tausisia uma fautuaga o loʻo i luga. O le tele oa latou meaʻai e tatau ona avea ma aʻafiaga o manu. E tatau ona 'aina faʻatasi ma fualaʻau fuatini fualaau aina, lea o le soya o se mea e fiafia i ai.

E tatau foi ona faʻatalanoa se fomaʻi ma mafaufau i le faʻaaogaina o popo faapitoa meainu, o le pasene o le faʻamalosia o le protein lea e 97-98%. O le tagata tomai faapitoa o le a filifilia e le tagata lava ia se meainu, fuafua le saʻo saʻo. O le a avea lenei ma se faʻaopoopoga sili ona aoga ma aoga i le faʻamalosia o le malosi.

Faʻaleagaina

O le Protein denaturation e faatatau i soʻo se suiga i lona gaioiga o meaola ma / poo mea faʻale-tino e fesootai ma le leiloa o se fausaga lua, tertiary poʻo le lua (silasila i le vaega "Faʻasologa o le Protein"). I le avea ai o se tulafono, o loʻo iai le malosi o palatini i lalo o ia tulaga (vevela, pH, ma isi mea) e masani ona latou galulue i totonu o le tino. O se suiga tele i nei tulaga e oʻo atu ai i le palatini. Faʻalagolago i le natura o le sui o le sui, o le masini (malosi malosi poʻo le luluina), tino (faʻavevelaina, faʻamafanafanaina, faʻamaʻi, sonication) ma vailaʻau (faʻamaʻi ma masini, surfactants, urea) faʻaleagaina e iloga.

E mafai ona maeʻa poʻo le faʻailoga, le mafai ona faʻamalosia pe le mafai ona faʻafitia. O le mataupu sili ona lauiloa o le faʻaaogaina o le protein i totonu o aso uma, o le sauniuni lea o se moa moa, pe a oʻo i lalo o le malosi o le maualuga o le vevela, o le fatu o le fatu o le fatufatu o le masini e mafai ona sosolo ai le suavai e avea ma mea eleelea, inosia ma opa. I nisi o tulaga, o le faʻaleagaina e mafai ona toe faʻafetaia, e pei ona i ai i le tulaga o le vaʻaia o masini eletise e mafai ona fofoina vai e faʻaaoga ai suauu ammonium (salting out method), ma o lenei metotia e faʻaaogaina e fai ma auala mo le faamamaina.

O meaola o le protéini o polymers linéka ia e aofia ai toega o a-L-amino acids (o monomers), ma toe teuteuina foi toega o amino acids ma vaega o le natura e le o le amino acids e mafai ona aofia ai i le tuufaatasiga o palatini. I suʻesuʻega faasaienisi, e tasi pe tolu-mataitusi otootoga e faʻaaogaina e faatatau i vailaʻau amino. E ui lava i le mea muamua e foliga mai atonu e foliga mai o le faaaogaina o "ituaiga" 20 ituaiga amino i le tele o palatini e faatapulaaina ai le eseesega o le fugalatini, i le mea moni, o le numera o filifiliga e le mafai ona sili atu ona maualuga: mo se filifili o le 5 amino acids, ua sili atu i le 3 miliona, ma se filifili o le 100 amino acids (laitiiti latini) e mafai ona sui i le sili atu ma le 10,130 eseese. O pulu mai le 2 i le tele o vaeluaga o le amino acid i le uumi e masani ona taʻua peptides, faatasi ai ma se tikeri sili atu o le polymerization - squirrels, e ui o lenei vaevaega e matua faʻamalosia.

Pe a fausia le palatini ona o le fegalegaleaiga a le vaega α-carboxyl (-COOH) o le tasi amino acid ma le vaega α-amino (-NH2) o se isi amino acid, ua fausia fusi peptide. O pito o le polotini e taʻua o le N- ma le C-terminus, e fuafua i le fea o vaega o le amino acid totoe o loʻo saoloto: -NH2 poʻo -COOH, i le faasologa. I le synthesis synthesis i luga o le ribosome, o le muamua (N-terminal) o le amino acid o le methionine muamua, ma o isi toega o loʻo pipii atu i le C-terminus o le muamua.

O vaega o le protein nutrition, dieters

O i latou e mananao e aveesea le mamafa e tatau ona 'ai i meaʻai manu ma fualaʻau. E taua le vavaeeseina o la latou mea e fai, aua o le taimi mo o latou tino e eseese. E tatau ona lafoai meaʻai gaʻo, e le tatau ona faʻaaogaina pateta, o meaʻai e maua ai le fuatini o le protein e tatau ona faʻamalieina.

Aua e te soona soona fai ma "nofo i lalo" i se taumafataga o le protein. E le fetaui i tagata uma, ona o le faʻaaogaina atoa o meaʻai gaʻo o le a mafua ai le faʻaitiitia o le gafatia o le galue ma le malosi. E lava le 'aiina o meaʻai e maua ai gaʻo i le taeao - o le a maua ai le malosi i le gasologa o le aso, i le aoauli,' ai meaai mama-protein. Mo le le lava o le malosi i le afiafi, o le tino o le a amata ona susunuina le gaʻo o le tino, peitai, o lenei faagasologa o le a saogalemu mo le soifua maloloina o le tino.

Ia mautinoa e aofia ai meaʻai ma meaʻai e saunia lelei mo le porotini i lau taumafataga. Mo le tino, o le polotini o le mea autu o fale! Faatasi ai ma aʻoaʻoga masani, o le a fesoasoani ia te oe e fausia se tino taʻalo afeleti!

O vailaʻau o vailaʻau faʻasolosolo sili ona taua, e aunoa ma le galue malosi o le tino e le mafai. O palatini e aofia ai enzymes, sela o okeni, masima. Latou te nafa ma metabolic, felauaiga ma le tele o isi gaioiga e faia i totonu o le tino o le tagata. E le mafai ona faʻaputuina pulu "mea faasao", o le mea lea e tatau ai ona faʻaaogaina i taimi uma. E matua taua lava mo tagata e aafia i taʻaloga, aua o tulafono laiti e faʻatulafonoina.

Tulaga Faʻalapotopotoga

K. Lindstrom-Lang na fuafua e iloa le 4 vaega o le faatulagaga o le puipuiga: tulaga muamua, lua, tertiary ma quaternary structures. E ui o lenei vaega e fai si laʻititi, ae faʻaauau pea ona faʻaaogaina. O le fausaga autu (faasologa o toega o amino acid) o se polypeptide ua fuafuaina e le fausaga o lona gutu ma le fuainumera o le kenera, ma o fausaga o poloaiga maualuga atu o loo faia i le faagasologa o le folifi. E ui lava o le faʻavasegaina o le vateatea o le porotini i lona atoaga ua fuafuaina e ala i lona faasologa o le amino, e matuā labile ma e mafai ona faalagolago i tulaga i fafo, o le mea lea e sili atu le saʻo e talanoa ai e uiga i le fomaʻi sili ona lelei pe sili atu ona malosi.

Fausaga o le Peraimeri

O le faavae autu o le faasologa o toega o amino acid i le filifili polypeptide. O le fausaga autu o se porotini e masani lava ona faamatalaina i le faaaogaina o igoa se tasi pe tolu tusi mo amino acids.

O vaega taua o le fausaga muamua o ni mea e le mafaamatalaina - o tuufaatasiga tumau o toega o amino acid lea e faatinoina ai se galuega patino ma e maua i le tele o palatini. O mamanu faasao e puipuia i le taimi o le fesuiaiga o meaola, e masani ona mafai ona valoia le gaioiga o se protein e le mailoa mai ia i latou. O le tikeri o le homology (tutusa) o le amino acid sosolo o proteins o meaola eseese e mafai ona faʻaaogaina e faʻatusatusa le mamao o le fesuiaiga i le va o le lafoga lea e aofia ai nei meaola.

O le faavae autu o se porotini e mafai ona fuafua e ala i metotia o fatuga o le protein poʻo le fausaga autu o lona ARM e faʻaaoga ai le laulau faʻasologa o fuainumera.

Faʻamatalaga lua

O le fausaga lona lua o le faʻatonuina lea o se vaega o se filifili polypeptide ua faʻamautuina e ala i vailaʻau eletise.O mea nei e sili ona masani ai ituaiga fausaga eletise lona lua:

  • α-helices e liua tele i le umi o le pito i luga o le molecule. Tasi le tahuri o le 3.6 amino acids, o le helix pitch o le 0.54 nm (0.15 nm pa'ū i luga o le tasi amino acid). O le taamilosaga e faʻamautuina e ala i vailaʻau oona i le va o le vaega H ma O peptide, vavae avanoa e 4. E ui lava o le α-helix e mafai ona tauagavale po o le taumatau, ae taua le lima taumatau i pulu. O le siosiolio e faʻalavelaveina e ala i fesoʻotaʻiga eletise o le kulutamic acid, lysine, arginine. O le vavalalata o le tasi ma le isi, solo, vaʻa, threonine ma leucine mea e mafai ona aʻafia ai i le fausiaina o le helix, o faʻasologa o le proline e mafua ai le faʻaogaina o le uili ma faʻalavelave ai foi i le a-helices,
  • β-pepa (lapoʻa palapeti) e tele ni filifili polypptide zigzag lea e fausia ai ni hydrogen i le va o le amino acid (0.34 nm mo le amino acid) i totonu o le uluaʻi faʻavae po o filifili eseese (nai lo le vavalalata vavalalata, pei o le mataupu i totonu o le α-helix). O nei filifili e masani lava ona taʻitaʻia e le N-pito i faʻafeagai faʻafeagai (o le faʻasologa o le telerallel) poʻo le tasi itu (foliga tutusa-ß). E mafai foi ona i ai se β-fausaga faʻafefiloi e aofia ai le tutusa ma le lautele o β-fausaga. Mo le faʻavaeina o β-sheets, o laʻitiiti laiti o vaega o vaega o amino o loʻo taua, e masani lava o le glycine ma le alanine e sili ona maualuga,
  • π-helix
  • 310pulupulu
  • faʻasolosolo faʻamavae.

Faʻatulagaina o aʻoaʻoga

O le fausaga maualuga o le fausaga lautele o le filifili o le polypeptide. Faʻapitoa, e aofia ai elemene o se faʻavae lona lua e faʻamautuina e ituaiga eseese o fegalegaleaiga lea e taua tele ai fegalegaleaiga faʻaleagalelei. O le faʻamautinoaina o le faʻaaogaina o le tertiary structure e aofia ai:

  • felagolagomaʻi (i le va o lua o totoe o le cysteine ​​- ua vaeluaina alalaupapa),
  • feusuaiga i le va o itu tetee o le itu tetee o vaega o amino acids,
  • vailaʻau
  • fegalegaleaiga faʻamaʻi. Pe a fegalegaleai ma meaola vai e lata ane, o le mole molelatini e gaugau ina ia vavae ese le vaega o le nonpolar vaega o amino acids mai le vaifofo vai, ma o vaega o le vaega elemene hydrophilic e iloa i luga o le mole.

Suesuega o mataupu faavae o le fusiina o polotini ua faaalia ai e faigofie ona iloa se isi tulaga i le va o le tulaga lua ma le atomic spatial structure - o le mea e fai ai le fausaga (fausaga, fausaga faavae). O le mamanu o le mamanu e fuafuaina e le fefaʻasoaʻiga o elemene lua elemene (o-helices ma β-strands) i totonu o le vaega o le porotini - o se vaʻavaʻa faʻatusatusa lea e mafai ona tupu pe na o ia lava pe o se vaega o se protein sili atu ma isi vaega. Mafaufau, mo se faataitaiga, o se tasi o mafuaaga taua o le fausiaina o puipuiga. O le porotini o le lalolagi o loʻo faʻaalia i le ata i le taumatau, triosophosphatisomerase, ei ai le motusia e taʻua o se α / β-cylinder: 8 laina tutusa-ß-strands foliga o se β-cylinder i totonu o se isi vailaʻau e aofia ai le 8 α-helices. O lenei mafuaʻaga e maua i le tusa ma le 10% o aʻafiaga.

E iloa lelei o le motusia o motuga e matua le maluelue ma o loʻo maua i le puluvaga e leai se faʻatinoga poʻo ni suiga i le evolusione. O le faʻamautuina o mafaufauga faʻataʻitaʻiga e mulimulitaia ai le tino, poʻo le faʻavasegaina o faʻamalosi (pei o le CATH poʻo le SCOP).

Ina ia fuafuaina le fausaga o fanua o le polotini, o metotia o le x-ray diffraction analysis, resonance magnetiketa, ma nisi ituaiga microscopy e faaaoga.

Fausaga faʻavae

O le fausaga faʻavae (poʻo le vaega, vaega) o le fefaʻasoaʻiga o le tele o filifili polypeptide i se tasi o poloka poloka.O fualatini protéini e fausia ai le polotini ma le fausaga fausaga e fausia eseese i luga o ribosomes ma e na o le faaiuga o le tuufaatasiga latou te fausia ai se supramolecular masani. E mafai ona aofia uma i totonu o se porotini faʻamaonia le tutusa ma filifili eseese polypeptide. O le faʻamautuina o le faternary structure e aofia ai ituaiga tutusa o fegalegaleaiga e pei o le faamautuina o le Tertiary. O supramolecular protein complexes e mafai ona aofia ai le tele o molelaʻau.

Faʻavasegaga e ala ile ituaiga o fale

E mafai ona vaevaeina palatini i ni vaega se tolu e tusa ai ma le ituaiga lautele o le fausaga:

  1. Failatini fibrillar - foliga o polymers, o latou fausaga e masani lava masani masani ma e lagolagoina e ala i fegalegaleaiga i le va o filifili eseese. Latou te faia microfilaments, microtubules, fibrils, ma lagolago ai le fausaga o sela ma masini. Failatini fibrillar e aofia ai keratin ma le collagen.
  2. O faʻafitauli o le lalolagi e mafai ona sosolo ai le vai, o le masani o le molecule e sili atu pe itiiti ifo foi.
  3. Fuatini o le fagafalaʻau - ia i ai vaega e vavalalata ai le paʻu o le cell, ae o nisi vaega o ia mea e faʻaaogaina mai le membrane i totonu ole siosiomaga intercellular ma le cytoplasm cell. O faʻamaumauga o le numera e avea ma tali, o lona uiga, latou te tuʻuina atu faailoilo, ma tuʻuina atu foi le felauaiga o mea eseese. O pusa o vailaau faasaina e patino, e tofu uma lava na o ni vaega o ni meaola po o se ituaiga o faailo e ala mai i le membrane.

Faʻamatalaga faigofie ma faigata

I le faaopoopo atu i filifili peptide, o le tele o proteins e aofia ai foi vaega e le o amino acid, ma o lenei fuainumera e puipuia ai e vaevaeina i ni vaega tetele se lua - puipuiga faigofie ma faigata (puipuia). Faʻamatalaga faigofie e aofia ai filifili filifili polypeptide, o faʻalavelave faʻapitoa e aofia ai foi le amino acid, poo le prosthetic, vaega. Faʻalagolago i le natura o le vailaau o vaega faʻapitoa, o vasega nei e iloga i totonu o faʻamalosi faʻapitoa:

    Glycoproteins o loʻo i ai faʻatasi faʻatasi o le carbohydrate o loʻo totoe e avea o se vaega o le prosthetic, o glycoproteins o loʻo i ai faʻaumika mucopolysaccharide o loʻo i le souslasslass o proteoglycans. I le fausiaina o se fusi i le toega o le carbohydrate, e masani lava ona aafia ai vaega hydroxyl o le serine poʻo le threnon. O le tele o palatini extracellular, aemaise o le immunoglobulins, o glycoproteins. I totonu o le proteoglycans, o le vaega o le carbohydrate o

95% o le aofaiga atoa o le mole moletini, o latou ia o le vaega autū o le numera intercellular,

  • Lipoproteins o loʻo aofia ai lipids e le o faʻatasi faʻatasi e pei o le vaega o le manava. Lipoproteins e faia i apolipoproteins ma lipids e fesootaʻi ai e faʻaaogaina e felafolafoaʻi ai lipids i le toto,
  • Metalloproteins e aofia ai non-heme faamaopoopo faʻama. Faatasi ai ma le metoperoteins o loo i ai ni puipuiga e faatino ai le gaogao ma le felauaiga (e fai ma faataitaiga, ferritin iron and transferrin) ma enzymes (mo se faataitaiga, suauu moli-masi ma isi vaivili e aofia ai paipa,
  • Nucleoproteins o loʻo aofia ai DNA e le o faʻatasi ma DNA poʻo RNA. Chromatin, o chromosomes e aofia ai, e faasino i nucleoproteins,
  • Phosphoproteins o loʻo i ai faʻamaga o le kulimi phosphoric e fusia tutusa e avea o se vaega o prosthetic. O le faʻavaeina o se vailaʻau o le ester ma le phosphate e aofia ai vaega hydroxyl o serine, threonine ma tyrosine. O le phosphoprotein, aemaise lava, o le casein susu,
  • Chromoproteins o loʻo i ai vaega o prosthetic lanu eseese o ituaiga vailaʻau. O nei mea e aofia ai le tele o proteins ma se vaega o le prosthetic porphyrine e faʻatautaia ai le tele o galuega: hemoproteins (o palatini e aofia ai le heme o se vaega o le gasegase, mo se faataitaiga, hemoglobin ma cytochromes), chlorophylls, flavoproteins ma se vaega flavin, ma isi.
  • 2. Le taua o le toe gaosia o meaola. Auala e toe gaosia ai.

    1. Toe gaosia ma lona taua.

    Faʻafouina - toe gaosia o meaola tutusa e maua ai

    o le i ai o ituaiga meaola mo le tele o le afe tausaga e fesoasoani i le faateleina o

    le numera o tagata taʻitasi o ituaiga, o le faʻaauau pea o le olaga. Feusuaiga, feusuaiga ma

    vevela laau toto.

    2. O le fausiaina o tamaʻitaʻi e sili ona tuai. I totonu

    tasi le tino e aofia ai i le faitaʻaga, aʻo le tele o taimi e auai i feusuaiga

    lua tagata taitoatasi. I totonu o laau totō, toe gaosia faʻasalalauga e faʻaaoga ai spores - tasi

    sene faapitoa. Faʻapenaina i le va o algae, moa, atunuʻu,

    uila, ferns. Rash o spores mai laau totő, o latou germination ma le atinaʻe o

    oi latou i meaola fou fou i tulaga lelei. Oti o se aofaiga tele

    feeseeseaiga i le tulaga leaga. Tulaga maualalo maualalo o mea tutupu

    meaola fou mai afaina aua o loʻo i ai ni nai meaʻai ma

    o le fatu toto e matua aʻafia ai i latou mai le siosiomaga.

    3. Faiga faʻamalosi - faʻalauteleina o laau totō

    faʻaogaina o totoga o le vegetative: eletise eleʻele pe o lalo, o vaega o aʻa,

    laʻau, tuber, pulu. Auai i le totoina o laau e tasi

    po o vaega o ia mea. O le vavalalata o le tama teine ​​e totoina ma le tina, e pei ona i ai

    faaauau pea le atinaʻe o le tino o le tina. Lelei tele ma

    le salalau solo o le vegetative i le natura, i le avea ai o se lala toto

    na vave faʻavaveina mai le vaega o le tina nai lo le tui. Faataʻitaʻiga Faʻatau

    faʻaleleia: faʻaaoga rhizomes - lili o le vanu, mite, wheatgrass, ma isi, aʻafiaga

    lala laititi e paʻu i palapala (taoto) - currants, vine vine, musika

    - strawberries, pulu - tulip, daffodil, crocus. Faaaogaina o vegetative

    gaosia pe a totoina laau toto: pateta ua totoina e fatu,

    pulufana - aniani ma galau, lafoaʻi - currants ma gooseberries, aʻa

    fanau - peleni, paʻu, tipi - laau fua.

    4. Faiga faʻafeusuaiga. O le ute o le gaosia o feusuaiga

    i le fausiaina o siama germ (gametes), le fusi o le tane germ cell

    (sperm) ma le fafine (fuamoa) - faʻasosolo ma le atinaʻeina o se mea fou

    se tamaititi teine ​​mai se fuamoa fuamoa. Faʻafetai i le faʻamalosia

    o se lala ole lala ma se setete sili atu o chromosomes, o lona uiga e sili atu

    eseʻesega faʻatoʻaga, o se taunuuga o le a mafai ona i ai

    sili atu ona fetaui i le nofoaga e nofo ai. Le i ai o le fausiaina o feusuaiga i totonu

    alu, meaola, ferns, gymnosperms ma angiosperms. Faʻalavelave

    o le feusuaiga i laau i le taimi o lo latou alualu i luma, o foliga vaaia o mea sili ona faigata

    faia i fatu laau.

    5. Faʻaleleia fatu i le fesoasoani a fatu,

    o le uiga o gymnosperms ma angiosperms (angiosperms

    o le faʻalauteleina o vegetative o loʻo salalau lautele). Faasologa o laasaga

    faʻapupulaina o fatu: palota - faʻafeiloaʻi o le pollen i le faʻaleagaina o se pistil, lona

    siama, afaina e ala i le vaeluaina o le lua sperm, o latou alualu i luma i totonu

    ovine, ona fusifusi lea o le tasi sperm ma se fuamoa, ma le isi ma

    kolisi lua (i angiosperms). Faʻatonuga mai le fatu o tamaiti -

    le afifi ma se sapalai o meaʻai, ma mai puipui o le ovary - le fomaʻi. Fatu -

    o le siama o se laau fou, i tulaga lelei, e totogo ma le taimi muamua

    O le fatuina e fafagaina i meaʻai o le fatu, ona aʻa ai lea

    amata ona faʻafefe vai ma minerale mai le eleele, ma lau - carbon dioxide

    gaʻo mai le ea i le susulu o le la. Soifua tutoatasi o se fale fou.

    Faʻamatalaga o meaola faʻasaina

    Faiga faaletino o le polotini i totonu o le masini, ma mafaufau i le vai ma le faaputuga o macromolecules (eng.) matua faigata. O le talitonuga o se polotini e pei o se "tioata-foliga tutusa" - o se "tioata o le tioata" - e lagolagoina e le X-ray diffraction analysis (e oʻo i se iugafono a le 1 angstrom), maualuga le fufuluina o eletise, felagolagomaʻi o le faagasologa o le faʻaaogaina ma isi mea moni.

    I le lagolagoina o se isi talitonuga, o meatotino e pei o le suavai o puipuiga i le faagasologa o felauaiga i totonu o le tino (faataitaiga o le faatapulaaina o le ufiufi po o le faaauau pea le faasalalauina) e molimauina i suesuega i le faasalalauina o le neutron, Mössbauer spectroscopy.

    Le auala lautele: faʻasologa o le ribosomal

    O vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina e meaola ola mai amino acids e faavae i luga o faʻamatalaga faʻapipiʻiina i kenera. O polotini taitasi e aofia ai se faasologa tulaga ese o toega o le amino, lea ua fuafuaina e le faasologa o le nucleotide o le gene o loʻo foduaʻi le polotini. O le fuainumera o le kenera o se auala e faaliliu ai le faasologa o le nucleotide o le DNA (e ala i le RNA) i le faasologa o le amino acids o se filifili polypeptide. O lenei fuainumera e fuafua ai le tusitusi o vaega trinucleotide o le RNA, igoa codons, ma nisi o vailaʻau amino e aofia ai i le porotini: o le AUG nucleotide faasologa, mo se faataitaiga, e tutusa ma le methionine. Talu ai o DNA e aofia ai ituaiga e fa o nucleotides, o le numera atoa o codons talafeagai e 64, ma talu mai le 20 amino acids o loʻo faʻaaogaina i proteins, o le tele o amino acids e fuafuaina e sili atu ma le tasi codon. E tolu ni codons e le taua: latou te avea ma faailoilo mo le fausiaina o le filifili polypeptide ma ua taua o codons termination, poo taofi codons.

    Kenera e fesuiaʻi ai eletini e muamua ona tusia i le faasologa nucleotide o le RNA avefeʻau (mRNA) e RNA polymerase enzymes. I le tele o mataupu, o syntasi o mea ola e faʻapipiʻiina i luga o ribosomes - tele masini mole molemini o loʻo maua i le cytoplasm of cells. O le faagasologa o le tuufaatasia o se filifili polypeptide e ala i le ribosome i luga o le mRNA matrix e taua o le faaliliuga.

    O le synthesis o le protein ribosomal e tutusa lelei lava i prokaryotes ma eukaryotes, ae e eseese i nisi o auiliiliga. O le mea lea, e mafai ona faitau i le ribosomes mRNA i le amino acid faasolosolo o palatini i le taimi lava e maeʻa ai le tusiga pe oʻo foi i le maeʻa. I totonu o eukaryotes, o le uluaʻi tusitusiga e tatau ona muamua i se faasologa o suiga ma agai atu i le cytoplasm (i le nofoaga o le ribosome), aʻo leʻi mafai ona amataina le faaliliuga. O le fua faatatau o le porotini o le protein e maualuga i prokaryotes ma e mafai ona oʻo atu i le 20 amino acids i lekone.

    E oo lava i le amataga o le faaliliuga, o le aminoacyl-tRNA synthetase enzymes ua faapitoa ona faapipiiina ai amino acids i la latou RNA felauaiga tutusa (tRNA). O se vaega o tRNA, ua faaigoa o se anticodon, e mafai ona tutusa le paga ma se codimammod codon, ma faamautinoa ai le aofia ai o se vaega o le amino acid e faaopoopo i le tRNA i le filifili polypeptide e tusa ai ma le numera o le kenera.

    I le taimi muamua o le faaliliuga, amataga, o le initiator (masani lava methionine) codon ua aloaia e le vaega laitiiti o le ribosome, lea ua faapipiiina i le methionine tRNA le faaaogaina o fua o le protein e amata ai. A maeʻa ona iloa le amataga o le codon, o le vaega lapopoa e faʻapipiʻi i le vaega laitiiti o le ribosome, ma le vaega lona lua o le faaliliuga, o le elongation, e amata. I laasaga taʻitasi o le ribosome mai le 5'- i le 3'-faaiʻuga o le mRNA, e tasi le codon e faitauina e ala i le fausia o le hydrogen i le va o ia ma le RNA felaʻiaʻi, e tuʻuina atu i ai le amino acid. O le fausia o se peptide bond i le va o le amino acid mulimuli o le peptide tuputupu ae ma le amino acid totoe ua faapipiiina i le tRNA, o le catalyse e le RNA (Ribosomal RNA), lea e avea ai le nofoaga peptidyl transferase o le ribosome. O lenei nofoaga e faʻatulagaina ai le eletise ma carbon carbon i se tulaga lelei mo le faʻaiuga o le tali. O le lona tolu ma le faʻasalaga o le faaliliuga, faʻamutaina, e tupu pe a oʻo atu le ribosome i le codon taofi, pe a maeʻa mea e faʻamalolo ai le protein e faʻavaivai ai le fesoʻotaʻiga i le va o le TNNA mulimuli ma le filifili polypeptide, ma taofi ai lona faʻasologa. I ribosomes, o syntini e masani ona faʻapipiʻi mai le N- i le C-terminus.

    Neribosomal faʻasologa

    I lalo ifo o fualaau ma nisi siama, o se faʻaopoopoga (e le o le ribosomal, poʻo le multienzyme) o le biosysehesis o peptides, e masani lava o le laititi ma le le masani ai le fausaga, ua lauiloa.O le tuufaatasiga o nei peptides, e masani lava o metabolites secondary, e faia e se masini eletise mamafa maualuga, NRS synthase, e aunoa ma le tuusaʻo saʻo o le ribosomes. NRS synthase e masani lava ona aofia ai le tele o vaega poʻo faʻamalosi taʻitasi e filifilia ai amino acids, fai se peptide bond ma tuʻuina atu se peptide synthesized. Faʻatasi, o nei tuatusi e fai aʻe le laʻasaga. O laʻasaga taitasi e faʻamautinoa le aofia ai o le tasi amino acid i le peptide synthesized. NRS synthases e mafai ona fatuina se tasi pe sili atu foi modules. O nisi taimi, o nei faʻalavelave e aʻafia ai se vaega e mafai ona faʻasamaʻi le L-amino acids (masani masani) i totonu o le D-fomu.

    Faʻamatalaga kemisi

    O pupuʻu pupuʻu e mafai ona faʻapipiʻiina ma le faʻaaogaina metotia o le faʻasologa o meaola, mo se faʻataʻitaʻiga. O le tele o taimi, o le vailaʻau faʻasolosolo o le peptide e tupu i le itu mai le C-gata i le N-iuga, e ese mai i le biosynthesis i luga o ribosomes. O le metotia o le faʻasologa o vailaʻau e maua ai peptides puupuu peptides (epitopes), lea e tosina atu i totonu o manu ina ia mafai ai ona maua ni fomaʻi faapitoa poʻo ni hybridomas. E le gata i lea, o lenei metotia e faʻaaoga foi e maua ai inhibitors o nisi o enzymes. Faʻasologa o vailaau faʻasaina e mafai ai ona faʻaofiina vaega totoe o amino acids e le o maua i totonu o palatini masani, mo se faʻataʻitaʻiga, oi latou o loʻo iai ni igoa faʻalauiloa e pipii i a latou filifili o le itu. O metotia faʻafomaʻi mo le faʻapipiʻiina o palatini e tele faʻagata: e le aoga i le umi o le protein e sili atu nai lo le 300 amino acids, o faʻamalosia faʻapipiʻi faʻapipiʻi e mafai ona i ai se fausaga tertiary e le masani ai ma leai se uiga lelei o suiga (translations) (silasila i lalo).

    Faʻaliliuga o le Falemeli

    A maeʻa le faʻaliliuga, o le tele o palatini o loʻo faʻaaoga atili ai vailaʻau faʻapitoa e taʻua o suiga i le meli. E sili atu ma le luaselau fesuiaiga o suiga i tua pe a maeʻa faaliliuga o faʻamalosi ua lauiloa.

    Faʻaleleia faʻauluuluga o faaliliuga e mafai ona faʻatonutonu ai le vaeluaina o protein i totonu o le cell, o latou gaosiga o le enzyme ma fegalegaleaiga ma isi faʻamalosi. I nisi o tulaga, o suiga i tua o le faaliliuga o se laasaga tatau o le maturation o le protein, a leai o le a le aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le matua o le inisalini ma nisi o hormones, e manaʻomia le puipuia proteolysis o le filifili polypeptide, ma faʻatasi ai ma le matua o palasma membran proteins, e manaʻomia ai le faʻamalosi.

    Faʻaleleia o faʻasalalauga e mafai ona lautele ma seasea, e oʻo lava i tulaga tulaga ese. O se faʻataʻitaʻiga o se fesuiaiga lautele o le faʻasalaga (faʻapipiʻiina o se filifili o le tele o molelaʻau o le popo poto o le ubiquitin i se porotini), lea e avea o se faailoga mo le vavaeeseina o lenei palatini e le proteasome. O le isi fesuiaiga faʻaleaganuʻu o le faʻamaʻiina - e faʻatatau ai e tusa ma le afa o protein tagata e glycosylated. O faʻafitauli laiti e aofia ai le tyrosination / detirozination ma le polyglycylation o le tubulin.

    O le tasi ma le protein tutusa e mafai ona tele ni suiga. O lea, o histones (o palatini o vaega o chromatin i eukaryotes) i lalo o tulaga eseese e mafai ona silia ma le 150 suiga fesuisuiai.

    Faʻaleleia suiga o faʻaliliuga i le:

    • eletise autu o suiga,
      • faʻasalaga o le N-termina methionine toe,
      • faatapulaaina le puipuiga - aveeseina o se vaega o le porotini e mafai ona tupu mai pito (vaevaeina o faailoilo) pe, i nisi tulaga, i le ogatotonu o le molecule (maturation o le insulin),
      • o le faʻaopoopoga o vaega vailaʻau eseese e tuʻuina atu ai amino ma carboxyl (N-acylation, myristoylation, ma isi),
    • fesuiaiga o filifili itu o amino acids,
      • le faʻaopoopoga poʻo le faʻamaʻiina o kulupu laiti (glycosylation, phosphorylation, ma isi),
      • o le faaopoopoina o lipids ma hydrocarbons,
      • suiga o toega o le amino acids i tulaga e le o tulaga masani (o le fausia o le elemene),
      • le faʻavaeina o alalaupapa vaeluaina i le va o vaomalo,
    • le faʻaopoopoga o laʻititi laʻititi (faʻapitoa ma le faʻataʻitaʻiga).

    Felauaiga i totonu o le Intracellular ma le fesuiaiga

    O palatini e synthesized i le cytoplasm o se cell eukaryotic e tatau ona momoli atu i siama eletise eseese: o le nucleus, mitochondria, retopulum mothcholasmic (EPR), Golgi apparatus, lysosomes, ma isi, ma nisi o palatini e tatau ona ulufale i le gagana extracellular. Ina ia oʻo i totonu o se vaega faapitoa o le cell, e tatau i le protein ona i ai se igoa patino. I le tele o tulaga, o le igoa o se vaega o le faasologa o le amino acid o le polotini lava ia (peptide taʻitaʻi, po o se faailoilo o le polotini), ae i nisi tulaga, o oligosaccharides e faapipii i le polotini o le igoa lea.

    O le felauaiga o aʻafiaga i le EPR o loʻo faʻatinoina pe a faʻapipiʻiina, talu ai o ribosomes synthesizing proteins faʻatasi ai ma se faasologa o faailoilo mo le EPR "nofo" i luga o puipuiga faʻapitoa i lona pito i fafo. Mai le EPR i le Galu, ma mai iina i lysosomes ma i fafo o le membrane poʻo i le isi extracellular medium, o aʻafiaga e ulufale mai e ala i femalagaiga vesicular. Faʻafeiloaʻi ma se faʻamaonia o le faʻataunuʻuina o le faʻatautaia o le ulufale atu i totonu o le vailaʻau faʻamalosi. I mitochondria ma chloroplasts, o palatini o loʻo i ai faʻamaufaʻailoga tutusa tutusa e ulufale atu i totonu o pupuʻupu faʻaliliu faapitoa o le palatini ma le auai o nofoa.

    Faʻaauau le fausiaina ma le faʻaleagaina

    O le faatumauina o le fausaga saʻo o fanua o puipuiga e taua mo la latou galuega masani. Ole gaogao le lelei ole palatini e tau atu i la latou tuufaatasiga e mafai ona mafua mai i suiga, faʻamaʻiina, tulaga faʻavaivai, poʻo suiga i le lalolagi ile physiology o le cell. O le faʻaleleia o faʻamalosi o se faailoga lea o le matua. E talitonuina o le fesuiaiga ole palatini o le mafuaʻaga poʻo le faʻateleina faʻamaʻi pipisi e pei o cystic fibrosis, faʻamaʻi pipisi o le lysosomal. faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le neurodegenerative (Alzheimer's, Huntington ma Parkinson's).

    I le faagasologa o le evolusione o le cell, e fa ni auala autu ua atiae e tetee atu ai i le tuufaatasiga o le protein. O le muamua muamua - toe gagau faʻatasi (toe faʻaleleia) faʻatasi ma le fesoasoani o nofoa faʻatasi ma le pipiʻi ile puipuiga - e maua i siama ma meaola maualuga. Autophagy ma le faʻaputuina o aʻafiaga e le lelei le gaugau i le tino faapitoa e le o se membrane organelles o uiga ia o eukaryotes.

    O le mafai gafatia e toe faʻaleleia ai le tolu-fausaga o le tino pe a uma le faʻatuina na mafai ai ona matou faʻamalamalamaina o faʻamatalaga uma e uiga i le fausaga mulimuli o le polotini o loʻo i totonu o lona faasologa o le amino. I le taimi nei, o le talitonuga e faapea, o le faʻamautuina o faʻamalosi o se porotini e itiiti lona malosi maualalo e faʻatusatusa i isi faʻatagaga talafeagai o lenei polypeptide.

    I totonu o siama o loo i ai se vaega o puipuiga ia o latou galuega o le faamautuina o le gaugau saʻo o isi protein pe a maeʻa a latou fatuga i luga o le ribosome, e toe faʻaleleia ai le fausaga o puipuiga pe a maeʻa a latou mea leaga, faapea foi le foafoaga ma le vavaeeseina o poloka o le protein. O nei palatini ua taua o nofoa. O le faʻateleina o le tele o chaperones i totonu o le masini e faʻapupulaina i le maualuga o le vevela o le vevela, o lea latou te auai ai i le vaega Hsp (faʻavevela o le vevela). O le taua o le galue masani o nofoa mo le faagaoioia o le tino e mafai ona faʻataʻitaʻiina e le faʻataʻitaʻiga o le c-crystallin chaperone, o se vaega o tioata o le tagata. Mutuaga i lenei palatini e mafua ai le faapipiiina o tioata ona o le faaputuputuina o palatini ma, o le iʻuga, o le faʻasalalau.

    Afai e le mafai ona toe faʻaleleia le falesa maualuga o puipuiga, o le a faʻaumatia e le masini. Enzymes e faʻaleagaina ai le puipuiga e taʻua o proteases.I luga o le nofoaga o le osofaiga a le molecule substrate, o enzymes proteolytic ua vaevaeina i ni mea e le talafeagai ma mea e leai ni mea:

    • Le faʻamaonia, poʻo le proteinases, faʻasolosolo faʻatapulaʻa pepeti i totonu ole filifili o peptide. Latou te iloa ma fusifusia pepeti pupuu pepeti o mea o loʻo i ai ma faʻamautu manino le sootaga i le va o isi vaega o totoe o le amino.
    • O mea e le masani ai e faʻavaivai ai peptides mai pito o le filifili: aminopeptidases mai le N-terminus, carboxypeptidases mai le C-terminus. Ma le mea mulimuli, faʻataʻitaʻiga e pipii naʻo ni naipapese.

    E tusa ai ma le faʻaaogaina o le masini, o le International Union for Biochemistry and Biology Biology e faailoa mai ai le tele o vasega o puipuiga, e aofia ai le serine proteases, protections aspartic, cysteine ​​proteases, ma le telefoni.

    O se ituaiga faapitoa o le protease o le proteasome, o se multisubunit protease o loo i ai i le tumutumu ma le cytoplasm o eukaryotes, archaea, ma nisi siama.

    Ina ia mafai ona pipii le protein i le proteasome, e tatau ona faʻailoga e ala i le faʻapipiʻiina o se polotini laitiiti o le ubiquitin. O le faʻaopoopoga o le gasegase o le ubiquitin o loʻo faʻaaogaina e le enzymes ubiquitin ligases. O le faʻaopoopoga o le uluaʻi fualaau o le ubiquitin i le polotini e avea o se faailoilo mo liua mo le toe faaopoopoina o ni meaola laiti o le ubiquitin. O se taunuuga, o se filifili polyubiquitin o loʻo faʻapipiʻiina i le polotini, lea e fusifusia i le proteasome ma faʻamautinoa le pipiiina o le polotini ua faʻamoemoeina. O le mea lautele, o lenei faiga e taua o le faaleagaina o le protein o le ubiquitin-faalagolago. O le faʻaleagaina o le 80-90% o faʻalavelave intracellular e tutupu ma le auai o le proteasome.

    Faʻaleagaina o le protéini i peroxisomes e taua tele mo le tele o masini komepiuta, e aofia ai le faataamilosaga o le cell, tulafono faatonutonu o faʻamatalaga o le tagata, ma le tali i le atuatuvale.

    O le autophagy o le faagasologa lea o le faʻaleagaina o meaola e ola ai le umi, aemaise lava puipuiga, faapea foi totoga i lysosomes (i mammals) poo vacuoles (i le fefete). O le autophagy e aofia ai le taua tele o soʻo se cellular masani, ae o le le lava o meaʻai, o le i ai o gaʻo manuʻa i le cytoplasm ma, mulimuli ane, o le i ai o ni vaega faʻamaonia ile vaega ma a latou faʻapipiʻi i le cytoplasm e mafai ona avea ma fua e faʻaleleia ai le autophagy i totonu o potu.

    E tolu ituaiga o autophagy e iloga: microautophagy, macroautophagy, ma le chaperone-faalagolago autophagy.

    I le taimi o le microautophagy, macromolecules ma vaega o siaki faʻamalosi e maua e le lysosome. I lenei auala, e mafai e le lela ona faʻaogaina ni aʻafiaga ma le le lava o le malosi poʻo le fale (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le fia ai). Ae o faagasologa o microautophagy e tupu i lalo o tulaga masani ma e masani ona le salalau. O nisi taimi o le faapaleniina o loʻo faʻapipiʻiina i le taimi o microautophagy, mo se faataitaiga, microautophagy o peroxisomes ma se vaega ole microopophagy o le nuclei lea e tumau ai pea le ola o le selu o loʻo faamatalaina i le fefete.

    I le macroautophagy, o se vaega o le cytoplasm (e masani ona aofia ai soo se mea totino) e siosiomia e se mea e tutusa ma se vaieli o le pito i tua o le endoplasmic. O le iʻuga, o lenei 'upega tafaʻilagi e vavae ese mai le vaega o totoe o le cytoplasm i ni membranes se lua. O ia ituaiga totoʻau e taʻua o le autophagosomes. Autophagosomes e fusia faatasi ma lysosomes, ma avea ai autophagolysosomes, lea o totola ma isi vaega o autophagosomes ua paʻu. O le mea moni lava, o le macroautophagy e le o se filifiliga, e ui lava e masani ona faamamafaina e faapea, o le fesoasoani o lea mea e mafai ai e le cell ona aveesea faʻamaʻiga e "le o toe umi" (mitochondria, ribosomes, ma isi).

    O le ituaiga lona tolu o le autophagy o le chaperone-faalagolago. I lenei auala, o le felauaiga o le tele o palatini mai le cytoplasm e ala mai i le membrane lysosome i lona vavave e tupu, pe afai o loʻo tafe. O lenei ituaiga o autophagy, na o le mammals e faʻamatalaina, e aʻafia i le atuatuvale.

    JUNQ ma le IPOD

    I le popolega, pe a le mafai e se cellular eukaryotic ona taulimaina le faaputuputuina o se fuainumera tele o palatini denatured, e mafai ona auina atu i se tasi o ituaiga e lua o organele le tumau - JUNQ ma IPOD (English) Rusia. .

    IUNQ (Eng. JUxta Nuclear Quality control unit) e fesoʻotaʻi ma le pito i fafo o le membrane faʻaupuipu ma o loʻo i ai faʻatoʻaga faʻatoʻa mafai ona vave faʻafeiloaʻi i le cytoplasm, faʻapea foʻi ma chaperones ma proteasomes. O le galuega faʻatino a le JUNQ o le faʻaolaina ma / poʻo le faʻaleagaina o aʻafiaga.

    IPOD (Initaneti insoluble Protein Deposit - o se nofoaga e teu ai palatini e le mafai ona faʻaaogaina) e tu latalata ane i le vaituloto tutotonu ma e aofia ai faʻasalaga eleelea o le amyloid-forming proteins. O le faaputuputuina o nei puipuiga i le IPOD e mafai ona taofia a latou fegalegaleaiga ma faatulagaga masani o le cellular, o le mea lea, ua talitonu ai o lenei aofia ai o loo i ai se galuega puipuia.

    O galuega o puipuiga i le tino

    E pei foi o isi meaola (macsaccharides, lipids ma acids nucleic), o palatini o vaega taua ia o mea ola uma ma e taua tele i le olaga o le cell. Faʻafeiloaʻi e faʻatinoina faiga faʻavaomalo. O vaega ia o le fausaga o le intracellular - organelles ma le cytoskeleton, faʻamalamalama i totonu o le isi extracellular space, e mafai ai ona latou avea o se faailoilo e felafoaʻi i le va o sela, auai i le gaosiga o meaʻai ma le faʻavaeina o mea faʻapitoa.

    O le faʻavasegaina o aʻafiaga e tusa ai ma a latou galuega, e foliga mai o se mea tutusa, aua o le protein lava e tasi e mafai ona faia ni galuega. O se faataitaiga lelei o suʻesuʻega o lea multifunctionality o le lysyl tRNA synthetase, o se enzyme mai le vasega o le aminoacyl tRNA, lea e le na o le lysine o totoe i le TRNA, ae o loo faatonutonuina ai foi le tusiga o ituaiga. Faʻapitoa e faia ni galuega se tele ona oa latou galuega elekene. O le mea lea, o enzymes o le myosin motosini, o tulafono faatonutonu protein kinase protein, o le sodium-potassium adenosine triphosphatase, ma isi.

    Gaioiga faʻavalea

    O le galuega sili ona taʻutaʻua o aʻafiaga i totonu o le tino, o le faʻataʻitaʻiga lea o vailaʻau eseese. Enzymes o mea ia e puipuia ai o loʻo i ai faʻamatalaga faapitoa o meaola, o lona uiga, o enzyme taitasi e faʻateleina ai se tasi pe sili atu tali tutusa. Enzymes e faʻateleina ai le vaevaeina o meaola mama (catabolism) ma o latou faʻasinomaga (anabolism), e aofia ai le toe faia o le DNA ma le toe faʻaleleia ma le faʻailoga RNA. E oo atu i le 2013, ua silia ma le 5,000 enzymes na faamatalaina. O le saoasaoa o le tali mai o se taunuuga o le gasegase o le enzyme e mafai ona matua tele: o le tali na mafua mai i le enzyme orotidine-5'-phosphate decarboxylase, mo se faataitaiga, e sili atu i le 17 17 taimi vave nai lo le mea e le o se mea e tasi (o le afa o le decarboxylation o le acidic acid e 78 miliona tausaga e aunoa ma le enzyme ma le 18 milliseconds e aofia ai le enzyme). Molecules e faʻapipiʻi i le enzyme ma suiga ona o se tali o le tali e taʻua o soʻo se mea.

    E ui o le enzymes e masani lava ona i ai le faitau selau o toega o le amino acid, ae na o sina vaega itiiti o latou fegalegaleai ma le meaʻai, ma e tusa lava pe laiti ifo - i le ave 3-4 amino acids, e masani ona mamao mamao mai le tasi i le isi - o loo aofia ai i le catalysis. O le vaega o le mole mole eletise lea e maua ai le fusifusia o le masini ma le mea faʻapitoa e taua o le nofoaga tutotonu.

    I le 1992, na fuafua ai e le International Union of Biochemistry ma Biology Biology le faʻauʻuga mulimuli o le nomenclature faʻatulagaina o enzymes e faʻavae i le ituaiga o gaioiga na faʻamalosia e latou. E tusa ai ma lenei nomenclature, o igoa o enzymes e tatau ona i ai i taimi uma se iuga -o mea autu ma fai mai i igoa o gaioiga faʻafefe ma o latou soʻo. E tofu le enzyme ma se numera patino lea e faigofie ai ona fuafua lona tulaga i le faʻatulagaina o enzymes.E tusa ai ma ituaiga o gaioiga, o enzymes uma ua vaevaeina i 6 vasega:

    • CF 1: oxidoreductase e faʻamalosia ai le toe faʻafoʻiina o mea,
    • CF 2: Faʻaliliuina o fuataga e faʻamalosia ai le faʻafeiloaʻiina o kulupu faʻasolosolo mai le tasi mole molelaʻau i le isi,
    • CF 3: Faʻaleleia vai e faʻaaogaina ai le vailaʻau o vailaau kemini,
    • CF 4: Lisi o loʻo faʻaaogaina le talepeina o vailaau faʻamalosi e aunoa ma le gasegase faʻatasi ma le fausia o se faʻalua faʻalua i totonu o se tasi o oloa,
    • CF 5: O fua vavalaʻau e faʻamalosi ai suiga o le faʻavae poʻo le geometric i le molecule substrate,
    • CF 6: Lafoaʻi e faʻafefe ai le faʻavaeina o vailaʻau faʻamalosi i le va o mea e mafua mai ona o le suavai o le ATP diphosphate bond poʻo se triphosphate tutusa.

    Galuega galue

    O aʻafiaga faʻavae o le cytoskeleton, o se ituaiga o mea faʻapipiʻi, e faʻapipiʻi i sela ma le tele o meaola ma e aofia i le suia o foliga o sela. O le tele o puipuiga faʻapitoa e maua mai i le filamentous: o le gaioiga o le actin ma le tubulin, mo se faʻataʻitaʻiga, o le lalolagi atoa, ma le eletise, ae pe a maeʻa le polymerization latou te fausia ai ni uumi umi e fausia ai le cytoskeleton, lea e mafai ai e le siama ona tumau foliga. Collagen ma le elastin o vaega autu ia o le mea e fesoʻotai ai mea e fesoʻotai ai (faʻaʻataʻitaʻiga, cartilage), ma lauulu, fao, fulufulu manulele ma nisi o lauulu o loʻo i ai se isi keratin protein.

    Galuega puipui

    E i ai le tele o ituaiga o galuega puipui o puipuiga:

    1. Puipuiga faaletino. O le puipuiga faaletino o le tino e maua mai i le palakene, o se polotini e fausia ai le faavae o le mea vavalalata o mea fesootai (aofia ai ponaivi, cartilage, tendons ma le loloto o le paʻu (dermis)), keratin, lea e avea ma faavae o talipupuni o le horny, lauulu, fulufulu, pu ma isi mea e maua mai i le epidermis. O le mea masani, o ia ituaiga o proteins ua avea ma puipuiga i galuega faavae. O faʻataʻitaʻiga o aʻafiaga o lenei vaega o fibrinogen ma faʻamaʻi e aofia i le tui toto.
    2. Puipuiga faʻamaʻi. O le fusifusia o toxins i molelatini porotini e mafai ona tuʻuina atu ai a latou faʻamalolo. O se vaega taua tele i le faʻamaʻalogaina o tagata, o loʻo faia e le enzymes o le ate e faʻaumatia ai mea e afaina ai pe liliu ai i latou i se soluble, lea e fesoasoani i le vave faʻamaʻiina mai le tino.
    3. Leai se puipuiga. O vailaʻau e maua ai le toto ma isi vai inu o loʻo aafia i le tali atu a le tino i le faʻaleagaina ma le osofaʻi o faʻamaʻi. O penefiti o le faʻaopoopoga o le tino ma faʻamaʻi (immunoglobulins) e aʻafia i puipuiga o le vaega lona lua, latou te faʻaleagaina ai siama, siama poʻo aʻafiaga mai fafo. Vaʻaia o vaega ia o le faʻaogaina o mea faʻafesoʻotaʻi, faʻapipiʻi i mea e ese mai fafo i le tino, antigen, ma faʻafefe ai i latou, ma faʻasino atu ai i latou i nofoaga o le faʻafanoga. E mafai ona faʻamalo i le va o le intercellular se mea e mafai ona faʻamaonia i totonu o le tino poʻo le faʻamautuina i totonu o mamanu o le B-lymphocytes ua taʻua o le plasmocytes.

    Galuega faʻatonutonu

    E tele gaioiga i totonu o siama e faʻatonutonuina e mole molelatini, e le o se punavai o le malosi poʻo se mea e fausia mo le masini. O nei palatini e faʻatonutonu ai le alualu i luma o le cellula i le siosiomaga o le cell, faaliliuga, faaliliuga, faʻasalaga, le gaioiga a isi protein, ma le tele o isi gaioiga. Puipuia e faatino ai le tulafono faatonutonu e tusa ai ma le galuega elekene (mo se faataitaiga, protein kinases), pe ona o le faʻamautuina patino i isi molelaʻau. O le mea lea, o faʻamaumauga o le tusiga, faʻafouina o palatini ma puluvaga o aʻafiaga, e mafai ona faʻatonutonuina le malosi o le faʻamatalaga o kenera e ala i le fusia i la latou faʻasalaga faatonutonu. I le faaliliuga o le faaliliuga, o le faitauga o le tele o mRNA e faʻatonutonuina foi e le faaopoopoina o aʻafiaga o le protein.

    O le vaega sili ona taua i le faatonutonuina o faiga intracellular e faia i le protein kinases ma le protein phosphatases - o enzymes ia e gaoioi pe taofia ai le gaioiga o isi puipuiga e ala i le pipii atu ia i latou poo le aveesea o vaega phosphate.

    Talosaga faailoilo

    O le faʻamaoniga o le puipuiga o le puipuiga o le gafatia lea o palatini e avea o se mea e iloa ai, faʻaliliuina faʻamaoniga i le va o siaki, tissu, totoga ma meaola. E masani lava, o le faʻamaloiloga o le faʻasologa e tuʻufaʻatasia ma le tulafono faatonutonu, ona o le tele o proteins faatonutonu faʻapitoa e faʻasaina foi faailoilo.

    O le faʻamaoniga o le galuega e faia e faʻamalama o le hormone, cytokine, mea e tuputupu aʻe, ma isi.

    Hormones e ave i le toto. O le tele o hormones o meaola e puipuia ma pepides. O le fusifusia o le hormone i lona suimeni o se faailo lea e mafua ai se tali i le cell. Hormones e faʻatonutonu le faʻaogaina o mea i totonu o le toto ma siaki, tuputupu aʻe, toe gaosia ma isi gaioiga. O se faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga o palatini o le inisalini, lea e faʻasalalau ai le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto.

    O feʻau e fegalegaleai ma le tasi ma le isi e faʻaaoga ai faʻamaoniga faʻamaonia e tuʻuina atu e ala i le mea faʻapipiʻi. O ia ituaiga o palatini e aofia ai, mo se faataitaiga, o cytokines ma mea tuputupu ae.

    O Cytokines o ni pepide faʻamaonia elemene. Latou te faʻatonutonuina fegalegaleaiga i le va o siama, fuafua le ola, faʻaosofia pe taofia le tuputupu aʻe, eseesega, gaioiga galue ma apoptosis, faʻamautinoa le faʻamaopoopoina o le puipuiga, endocrine ma le popole. O se faʻataʻitaʻiga o cytokines o le siaki o le necrosis factor, lea e faʻaalia ai faailoilo moli i le va o sel o le tino.

    Spare (standby) function

    O ia ituaiga o palatini e aofia ai mea e taʻua o meaola faasao, o loʻo teuina e avea o se punavai o le malosi ma le vailaau i fatu o laau (mo se faataitaiga, 7S ma le 11S globulins) ma fuamoa manu. O le tele o isi palatini o loʻo faʻaaogaina i le tino e avea o se punavai o mea amino, lea e avea ma vailaʻau o meaola e faʻaaogā faʻasolosolo e faʻasaʻoina ai metabolic processes.

    Faʻaauau galuega

    E mafai ona maua uma ia atigipusa Puipuia i le cytoplasm ma faʻapipiʻi i totonu o le membrane. O se tasi o vaega o le taliniumeni o le talipusa e maua ai se faailo, lea e masani ona masani ona faʻaaogaina e se vailaʻau vailaʻau, ma i nisi tulaga - malamalama, masini masini (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalauteleina) ma isi mea faʻamalosi. A faʻaalia se faailoilo i se vaega patino o le molecule - o le porotini o le receptor - ona suia ai suiga o le faʻaoga. O le iʻuga, o le faʻasalaga o se isi vaega o le molecule, lea e tuʻuina atu ai se faailo i isi vaega cellular, suiga. E i ai le tele o faʻailoga faʻasologa. O nisi o tagata faʻaleleia e faʻafefeina ai se gaioiga faʻapitoa, o isi e fai ma laina eletise, lea e tatala pe tapunia i luga o le gaioiga o se faailo, ae o isi e faʻamaoni faʻamaoni ai mole mole molelaʻau. I totonu o le talipupuni, o le vaega o le molecule lea e fusifusia i le molini elemene o loʻo i le luga o le suauʻu, ma o le vaega e tuʻuina atu ai le faailo i totonu.

    Motor (motor) galuega

    O se vasega atoa o polotini moli e maua ai le tino, e fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻalavelave musele, e aofia ai le locomotion (myosin), le gaioiga o sela i totonu o le tino (faʻaʻataʻitaʻiga, fefaʻatauaʻiga o leukocytes), faʻavaega o le vilia ma le flagella, faʻapea foʻi le gaioiga o le intracellular (kinesin, dynein) . Dyneins ma kinesin transport molecules i luga o microtubules e faʻaaogaina ai le hydrolysis ATP o se punaoa malosi. O le Dyneins e faʻafeiloaʻi ai molelaʻau ma okeni mai itu o le potu agai i le centrosome, kinesins - i le isi itu. O Dyneins e nafa ma le gaioiga o le vilia ma le flagella o eukaryotes. Cytoplasmic variantes o le myosin e mafai ona auai i le felauaiga o molelaʻau ma okeni e ala i microfilaments.

    Puipuia i le metabolism

    O le tele o microorganisms and plants can synthesize 20 amino acids, ma faʻaopoopoga (e le o ni tulaga) amino, pei o le citrulline.Ae afai o le amino acids i totonu o le siosiomaga, e oo lava i meaola ninii e puipuia le malosi e ala i le felauaiga o mea amino i totonu o siama ma liliu ese a latou auala matagofie.

    Amino acids e le mafai ona faʻapipiʻiina e manu e taua tele. O le aotelega o le enzymes i auala o le manava, mo se faataitaiga, o le aspartate kinase, lea e mafua ai le laasaga muamua i le fausia o lysine, methionine ma le threnon mai le aspartate, ua le o iai i manu.

    O manu e masani lava ona maua ai le amino acids mai meaola e maua i meaʻai. E faaleagaina faʻamalosi i le taimi o le faʻapalapalaina, lea e masani lava ona amata i le faʻaaogaina o le polotini e ala i le tuʻuina i totonu o se siosiomaga faʻamaʻalo ma faʻaaogaina ai eletise e taʻua o proteases. O nisi o mea amino o loʻo maua mai ona o le faʻapalapalaina o loʻo faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai le tino, ma o isi e liua i le kulukose i le taimi o le gluconeogenesis pe faʻaaogaina i le kenera Krebs. O le faʻaaogaina o le protein e avea o se punaoa o le malosi e sili ona taua i taimi o le anapogi, pe a fai o le tino lava ia, aemaise maso, e avea o se punaoa malosi. O amino acids o mea taua foi ia o le gaʻo i le tino.

    E leai ni faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia mo le faʻaaogaina o polotini tagata. O le microflora o le atigipoto tele e faʻapipiʻi ai amino oona ia e le o amanaiaina i le sauniuniga o le palatini.

    Metotia suʻesuʻe

    O le fausaga ma galuega o polotini e suʻesuʻe uma i sauniuniga mama in vitro, ma i lo latou siosiomaga masani i se mea ola, i vivo. Suesuega o puipuiga mama i lalo o lalo o aiaiga faatonutonu e aoga mo le fuafuaina oa latou galuega: ata o le gaoioiga catalytic o enzymes, mafutaga vavalalata mo mea eseese, ma isi suʻesuʻega. i vivo i totonu o siama po o meaola uma lava e maua ai nisi faʻamatalaga e uiga i le mea o loʻo latou galulue ai ma le auala e faʻatonutonuina ai a latou galuega.

    Molecular ma le meaola olaola

    O auala faʻapitoa ma le faʻaogaina o le biology masani e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai le faʻasinomaga ma le faʻasinomaga o aʻafiaga i totonu o se potu. O se metotia o le suesueina o le localization e masani ona faaaogaina, e faavae i luga o le tuufaatasiga o se chimeric protein i totonu o se masini, e aofia ai le polotini suʻesuʻeina, e fesootai i se "fai lipoti", mo se faataitaiga, o le fualaʻau fluorescent green (GFP). O le nofoaga o sea ituaiga porotini i totonu o le potu e mafai ona vaaia i le faʻaaogaina o le microscope fluorescence. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻaalia ata puipuia i le faʻaaogaina o tui puipui e iloa ai i latou, lea o le a avea ai ma se igoa faʻamalosi. E masani lava, i le taimi lava e tasi ma le polotini suʻesuʻeina, e masani lava ona iloa le puipuiga o ia ituaiga okeni e pei o le endoplasmic reticulum, Golgi apparatus, lysosomes, ma vacuoles ua vaaia, lea e mafai ai ona sili atu le saʻo o le filifiliga o le localization o le polotini suʻesuʻeina.

    E masani ona faʻaaogaina fuaʻau faʻamalosi e masani ona faʻaaogaina ai faʻamalosi e faʻamalosi i enzymes e faʻamalosia ai le fausia o se mea lumanaʻi po o se lanu lanu, lea e mafai ai ona e faʻatusatusa le faʻasalalau ma le aofaʻi o polotini suʻesuʻeina i totonu o faʻataʻitaʻiga. O se auala masani e le masani ai mo le fuafuaina o le nofoaga o le palatini o le paleni lea o le eletise o vaega ninii i le gradient o le sucrose poo le ceium chloride.

    Ma le mea mulimuli, o se tasi o metotia masani o le faʻaogaina o le microscopy, e tutusa le tutusa ma le microscopy i luga o le immunofluorescence ma le eseesega e faʻaaoga ai se microscope eletise. Ua saunia le faataitaiga mo le microscopy eletise, ona togafitia lea i fomaʻi i se porotini e fesoʻotaʻi ma mea eletise, e masani lava o auro.

    I le faʻaaogaina o le mutagenesis i luga ole laupepa, e mafai ai e tagata suʻesuʻe ona suia le faasologa o le amino acid o se porotini ma, mulimuli ane, lona fausaga faʻapitoa, nofoaga i totonu o le cell ma le faʻatonutonuina o lona gaioiga. O le faʻaogaina o lenei metotia, e faʻaaogaina ai tRNAs, o mea amino faʻamalosi e mafai foi ona faʻafefiloi i totonu o se porotini ma puluvaʻa e mafai ai ona fausia ni mea fou.

    Biochimium

    Le faia o se auiliiliga in vitro e tatau ona faʻamamaina le porotini mai isi mea faʻapipiʻi. O lenei faagasologa e masani lava ona amata i le faʻaumatia o sela ma maua ai le mea e taʻua o le cell cell extract. E le gata i lea, i le centrifugation ma le ultracentrifugation, e mafai ona vaevaeina lenei siʻosiʻupu: o se vaega ninii o loʻo i ai faʻamalosi solubles, o se vaega ninii e maua ai le lipine membrane ma protein, ma se vaega ninii e aofia ai totoga kulupu ma gaʻo eletini.

    O le puipuia o le Protein i le saling out e faʻaaogaina e vavaeeseina ai vailaʻau faʻamalosi, ma faʻatagaina ai foi le faʻamalosi o le protein. O le iloiloga o faʻataʻitaʻiga (centrifugation) e faʻatagaina ai oe e faʻafesoʻeneʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosia e le tau o le faʻavaivai faifai pea o protein taʻitasi, fuaina i svedbergs (S). O ituaiga eseese o chromatography e faʻaaogaina e vavaeeseina ai le polotini poʻo le protein e manaʻoina e faʻavae i luga o mea e pei o le molimulami, mamafa, ma le faʻamaonia. I le faʻaopoopoga, e mafai ona vaʻavaʻai faʻamalosi e tusa ai ma a latou moliaga e faʻaaoga ai elekone.

    Ina ia faafaigofieina le faagasologa o le faamamaina o le protein, e masani lava ona faaaoga le inisinia o le kenera, lea e mafai ai ona e fatuina ni mea e maua mai i puipuiga ia e faigofie mo le faamamaina e aunoa ma le aafia ai o latou fausaga po o galuega. "Label", o ni laʻasaga laiti amino acid, mo se faʻataʻitaʻiga, o se filifili o 6 residual residual residues, ma o loʻo pipii i le tasi pito o le polotini. Pe a pasia le siʻosiʻomaga o sela e faʻapipiʻi ai le polotini "faaigoaina" i totonu o le koluma chromatographic o loʻo i ai ni nickel ions, o le histidine e fusifusia ma le nickel ma tumau i luga o le koluma, ao isi vaega o le lysate e pasi atu i le koluma e le faʻaaogaina (chromatography nickel-chelate). E tele isi faʻailoga ua mamanuina e fesoasoani ai i tagata suʻesuʻe e vavaeese faʻamaonia faapitoa mai i mea faʻafefeteina, e masani ona faʻaaogaina le chromatography.

    O le maualuga o le faamamaina o le protein e mafai ona fuafuaina pe afai e iloa le mamafa o le molécula ma le isoelectric - e faʻaaoga ai ituaiga ituaiga elemene eletise - pe o le fuaina o le gaoioiga elekene pe afai o le porotini o se enzyme. Malosiaga o masima e mafai ai e oe ona iloa le polotini ua filifilia e ala i lona mamafa mole mole ma le tele o ona vaega.

    Puipuiga

    O le aofaʻi o polotini faʻapitoa e taʻua o le protect, o ana suʻesuʻega - puipuiga, e taʻua i le faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma fomaʻi. O metotia faʻapitoa faataitai e puipuia ai:

    • 2D electrophoresis, lea e mafai ai le tuueseeseina o tuufaatasiga o palatini multicomponent,
    • telefoni feaveaʻi, lea e mafai ai ona faʻamaonia le puipuia o aʻafiaga i le tele o pepeteni o loʻo iai i le maualuga o le gaosiga,
    • polotini o le porotini lea e mafai ai e oe i le taimi lava e tasi ona fuaina mea o loʻo iai i le tele o protein i totonu o le masini,
    • lua-faʻafefeteina le tino , lea e mafai ai ona e suʻesuʻeina ma le faʻapitoa le fegalegaleaiga o le protein-protein.

    O le tele o fesoʻotaʻiga faʻasolosolo lelei o faʻamalosi i totonu o se masini e taua o se fegalegaleaiga. O se suʻesuʻega faʻaleleia o le fausaga o protein e fai ma sui o ituaiga uma o aoga tulagalua o loʻo taʻua o genomics.

    Faʻasologa o le Faʻavae ma le Faʻataʻitaʻiga

    Vaʻaiga o le faʻafanua faʻapitoa e faʻaaoga ai polokalama komepiuta (i le silico) e mafai ai ona fausia ni faʻataʻitaʻiga o le polotini e le i fuafuaina i le faʻapitoa. O le ituaiga sili ona faamanuiaina o le faʻatulagaina o faʻatulagaga, o loʻo taʻua o le faʻataʻitaʻiga tutusa, e faʻalagolago i le faatulagaga o le "template" o loʻo i ai nei, e tutusa i le faasologa o le amino acid i le palatini simulated. O auala mo le valoia o le fausaga faʻapitoa o le puipuiga o loʻo faʻaaogaina i le atinaʻeina o matāʻupu faʻainitaneti o puipuiga, faatasi ai ma le fesoasoani o loʻo i ai ni fausaga fou fou o puipuiga. O se galuega e sili atu le lavelave o le vavalalata o fegalegaleaiga intermolecular, e pei o le molimauina o molécula ma le vavalo o fegalegaleaiga -tini-protein.

    O le gaogao ma le intermolecular interactions o polotini e mafai ona faʻataʻitaʻiina e faʻaaoga ai masini molécula. , aemaise lava, le malosi o le molécula ma le auala o le Monte Carlo, lea ua faʻaaogaina le faʻatusatusaina ma tufatufa faʻatautaia (mo se faʻataʻitaʻiga, o le Folding @ project project project).O le gaugau o vaega laiti o le porotini o le α-faʻapipii, e pei o le villin protein po o se tasi o le puipuiga o le HIV, ua faʻataʻitaʻiina lelei i le silico. Faʻaaogāina auala faʻapitoa e faʻapipiʻi ai faʻamalosi faʻasolosolo faʻasolosolo faʻatasi ma masini faʻapitoa, ua faʻatautaia ai elemene eletise o le pigment visualized rhodopsin.

    Tuua Lau Faamatalaga