Faʻafefea ona fesoasoani i se osofaiga o pancreatitis?

E tatau ona malilie o amioga leaga e faʻaleagaina ai le gaioiga o gaioiga uma. O le tele o mea ua fai ma vaisu na afaina ai le pancreas. O se ituaiga olaga leaga e oo atu ai i lona mumu. I le gagana a fomaʻi, o lenei maʻi ua taʻua o le pancreatitis. O le tagata gasegase o loʻo i ai le atoaga o lagona le lelei, e pei o le gaioiga, vomiting. Ae o faʻamatalaga sili ona le fiafia e ō mai ma le pancreatitis o loʻo i ai ni tiga. E faapefea ona togafitia togafitiga? Ma o le a se mea e mafai ona faia i le fale?

Talosaga uiga

O le pancreas o se mea taua i totonu ole tino e mafai ai ona e faʻafefe lelei meaai e ulu atu i le tino o le tagata. E faʻamalamalamaina le tele o hormones ma enzymes, e aofia ai insulin ma glucagon.

O le faʻaogaina o le mea e tupu i le pancreas e taʻua o le pancreatitis. O le mauaina o enzymes i le tino e oo atu ai i le fulafula ma le ita. O lenei mea matautia e mafai ona tupu faafuasei, ae mafai ona tosoina mo le tele o tausaga.

O lenei togafitiga e faamatalaina e se talafaʻasolopito. Pancreatitis, e tusa ai ma le kosi, e mafai ona faʻalavelave pe faʻalautele. Ae ui i lea, i soo se tulaga lava, o se faʻamaʻi e mafua ai le faʻaleagaina vave o se okeni e taua mo le faʻaogaina o le tino.

O mafuaʻaga autū o faʻamaʻi

I le taimi muamua, tatou te mafaufau i mea e mafua ai le atinaʻe o se faʻamaʻi e pei o le pancreatitis. O osofaiga, i le avea ai o se tulafono, e tupu pe a faateteleina nei tulaga. Ae, o le mea e leaga ai, e leʻo taimi uma e mafai ai ona fuafua ia mafuaʻaga e mafua ai le togafitiga lea e masani ai ona maua e le pancreas ia lava.

O fomaʻi e tuʻuina atu mea nei, o se taunuuga o le pancreatitis e masani ona maua i le:

  1. Taumafa le lelei. O le faʻaleagaina o meaʻai (mea vevela, gaʻo, falai) e mafai ona osofaia ai le pancreatitis. O le a le mea e fai i lenei mataupu? Faʻatau le le maloloina o mea taumafa ma talanoa i se meaai. O meaʻai gaʻo e matua pagatia lava e le tino. O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga o le tafe o le vai inu. I le taimi lava lea e tasi, o suiga o lona suiga. O ia mea e faʻaosooso ai le tiga, tiga.
  2. Pancreatic manua. Faʻaleagaina o le okeni e mafai ona mafua mai i se malosi malosi i le manava, se faʻalavelave tau taavale, se pau mai se maualuga, se naifi poo se manua fana. O nisi taimi o lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.
  3. Ave ni vailaʻau. O nisi fualaau faasaina e ono afaina ai le gaioiga o le pancreas. O vailaʻau faʻamaʻi, immunosuppressants, corticosteroids e faigofie lava ona faʻaosoosoina le osofaʻi o pancreatitis. O le a le mea e fai i le maʻi? Teʻena nei fualaau faasaina ma mulimuli i se meaai.
  4. Ava malosi. O ava malosi e aofia ai le ava malosi ei ai sona aafiaga le lelei i le tele o totoga. O le pancreas e leai se faʻalavelave. O le ata lava lea e tasi e matauina e pei o le le paleni. O le tafe o le vai oona e matua afaina ai le tino, ma o le taunuuga lea e atiaʻe ai le maʻi.
  5. Mea e le lelei. I lenei tulaga, o le protein meaʻai e mafua. Afai o le tino e masani lava ona pagatia ona o se faaletonu o nei mea, o le a amata e le tagata ona faatupuina le pancreatitis.
  6. O maʻa. Faʻateleina, o le feoai solo i le talo, e fesoasoani i le soliga o le suavai ma faʻaosofia ai le faʻaleleia o le okeni. O le iʻuga, o le maʻi e oʻo i le gasegase, vomiting, tiga, le mautonu.
  7. Faʻafitauli o le gasegase. O nisi taimi o faʻamaʻi pipisi e ono osofia ai se osofaiga le lelei.

Faailoga o se osofaiga

Faatasi ai ma lenei maʻi, o faailoga iloga e iloagofie e tagata gasegase. Toeitiiti o talafaasolo faafomaʻi uma e aofia ai ia faailoga. Pancreatitis e faʻaalia i tiga ogaoga. I lenei tulaga, o le le toʻa e mafai ona tumau mo le tele o itula.

O faʻamatalaga nei o uiga o pancreatitis:

  1. Paʻu o le tino. O faʻamatalaga sili ona taua ma masani. E foliga mai pe a ma le 80-95% o tagata gasegase. O le tiga e mafai ona faʻaauau pe faifaipea, faʻavela pe faʻamaʻa, spastic pe mamafa. Faʻaleagaina o loʻo maua i le pito i luga tauagavale ma i le itumalo faʻapitoa. O le tino pancreatite ua faʻaalia. O osofaiga e masani ona faʻateleina pe'ā uma ona 'ai meaai (pe a uma le 20-30 minute). O le tagata gasegase e feagai ma le sili atu le le mautonu pe a uma ona 'ai le falai, mea suamalie, mea vevela, ulaula po o le inu ava malosi. O le tiga e mafai ona salalau i le pito i tua, tauagavale, pulu lima, lima. E masani lava, o le le toʻa o le fusi. I le fiaai, o lenei faailoga o loʻo faʻaitiitia. O le faʻamalosiina o le tino e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻavauvau: e sili atu ona faigofie i le tagata gasegase ona maua le tiga ao nofo, faʻapipiʻi lemu i luma.
  2. Tatala O lenei faailoga e matauina i le afa o tagata gasegase. O le nofoa ei ai le manogi le lelei, o loʻo i ai se tulaga le tutusa. I feeseeseaiga, e tausia ai gaʻo e leʻi faʻaaogaina.
  3. Paʻu mamafa. Faʻailoga tutusa masani. Me e faʻaalia ai osofaʻiga o le pancreatitis. I le avea ai o se tulafono, o loʻo matauina i vaega mulimuli o le faʻamaʻi.
  4. Naua, vili. O ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi. I le taimi lava e tasi, faʻatasi ma le manava manava, faʻaumatia le tino. O le vaivai o le paʻu o loʻo faʻaitiitia, o feeseeseaiga e matua matutu lava. Faʻailoga o foliga foliga e mataituina.
  5. Faʻalavelaveina o le talo. "Lulu lanu mumu" e aliali mai ile luga o le manava ma le pusa. A uma le taʻalo, latou te le mou atu. O nisi taimi ei ai le lanu samasama o le mucous membranes ma le paʻu o se taunuuga o le tuiina o le au ma se gland fulafula.
  6. Fefe, tagi, puupuu le manava. O ia faʻaʻailoga e taʻu mai ai se faʻafitauli faʻapitoa i le tino. I lenei tulaga, e tatau ona amata vave togafitiga vave. Soʻo se tolopo e mafai ona oʻo atu ai i ni matuiā ogaoga.

A maeʻa le tele o nei osofaiga, o le faʻamaʻi o le maʻi. I lenei tulaga, o le maʻi e masani lava ona iloa uma uiga o le pancreatitis. Ae o le mea aupito sili ona le fiafia o le faʻaleagaina lea o le okeni.

Fesoasoani Muamua

Lelei togafitiga ua na o se fomaʻi ua faatonuina. O le togafitiga a le tagata lava ia, aemaise lava le le iloa o le mea moni, o se mea sili ona matautia. I le taimi lava e tasi, ia manatua o le matua le mautonu i totonu o le manava e le tatau ona faʻafefeteina ma malelemo ai e ala i analgesics. E tusa lava pe e te iloa le auala e fesoasoani ai i se osofaiga o pancreatitis i le fale, e tatau ona e suʻesuʻeina. O lenei mea o le a puipuia mai le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Afai e te lagona le le toʻa i totonu o le manava, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se gastroenterologist. Afai e maua e le tagata maʻi ni tiga matuitui, e tatau ona vave valaʻau i se falemaʻi. Ae ui i lea, aʻo malaga le fomaʻi, e mafai ona faʻaitiitia le tulaga o se maʻi o feagai ma se osofaiga o pancreatitis.

Fesoasoani Muamua e aofia ai fautuaga nei:

  1. Faʻaavanoaina o antispasmodics. O nei fualaau faasaina e mafai ona faamamaina ai spasm. O le mea lea, ia faamautinoa le tafe atu i totonu o le toto o le manava o le sua o le pancreatic. I lenei tulaga, e fautuaina e le faʻaaogaina ni papa, ae o ni injections i le intramuscular. O le a latou gaoioi sili atu le lelei ma vave. O fualaau aupito sili ona aoga o No-shpa.
  2. Totoina o fualaau. O le tagata maʻi e fautuaina e inu i le tapenapenaga o le tino: Festal, Mezim, Pancreatin. O nei tupe e fesoasoani i le faʻaleleiaina o meaʻai ma mafai ona faʻasaʻo le tiga.
  3. Faanatinati i luga o le manava. O sea faiga o le a matua faafaigofie ai le tulaga o le maʻi. Ae ui i lea, aua neʻi faʻaaogaina le aisa. I lenei tulaga, ae le o le toomaga, e mafai ona e faʻateleina le faafitauli. E fautuaina le faʻaaogaina o se afi mafanafana ua tumu i vai malulu, po o le aisa ua afifi i se taga ma se ie. O lenei mea e le gata o le a faʻamalieina ai le tiga faʻavauvau, ae o le a faʻaitiitia ai le ita.

Fomaʻi, faʻamatalaina pe faʻafefea ona faʻamalieina se osofaiga o pancreatitis, aemaise lava le faʻamalosi e le aofia ai soʻo se meaʻai. E naʻo le maʻi e tatau ona inu. I lenei tulaga, e sili atu ona fautuaina le tuʻuina atu o vai mamā masani poʻo se vai o le mineral e aunoa ma le kesi.

Tausiga o fale

I tulaga ogaoga, o le tagata maʻi e manaʻomia le falemaʻi. Ae o nisi taimi, a maea le suʻega maeʻaeʻa, e faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai i le tagata maʻi ma e le aveina o ia i le falemaʻi. I lenei tulaga, e taua tele le iloa o tagata latalata i le maʻi pe faapefea ona fesoasoani i se osofaiga o pancreatitis i le fale. E manaʻomia le faʻataʻitaʻiina o le No-Shpa fualaau faʻasaina ma fualaau oona.

O fautuaga faigofie faigofie e mafai ai ona e aloese mai osofaiga faifaipea:

  1. Fiaai. E tatau ona faʻamalolo atoa le gasegase. I lenei tulaga, o le a taofi e le uʻamea ia enzymes e afaina ai. O le mea lea, e mafai ona gasegase tagata e faʻaaogaina na o le vai, lauti ma fuʻa i nai aso muamua.
  2. Fiafia. O le faʻamafanafanaina o le pancreas e matua faasaina. O lenei faʻataʻitaʻiga o le a taʻitaʻia ai le faateleina o le mumū ma o le a fesoasoani i le faʻaumatia o le pancreas e ala i ona lava homoni. Manatua: o le itu tauagavale o le hypochondrium "filifilia" le malulu! O le mea lea, e tatau ona faʻaaogaina le mafanafana o le aisa i le pancreas.
  3. Filemu. O faʻataʻitaʻiga e faigofie lava ona taʻitaʻi atu i le atinaʻeina o aʻafiaga ogaoga. O le mea lea, e fautuaina malosi e fomaʻi e te lafoina le tino atoa i le mea sili e gata ai. Ua fautuaina tagata maʻi e matau le moe e malolo seia oʻo ina mou atu atoa faailoga o le tino pancreatitis.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le a le matautia o le pancreatite? O osofaiga e le pasi e aunoa ma se mea e iloa ai ma e masani lava ona taʻitaʻia atu i faʻafitauli le lelei.

E aofia ai:

  • faʻamaʻi
  • uila
  • mea le lelei o le gland.

Mo faʻafitauli matuia, o le tagata maʻi o le a manaʻomia le togafitiga faʻapitoa. A maeʻa le taotoga, o le tagata maʻi e masani ona faatonuina le inisalini e faʻatonutonu ai le maualuga ole kulukose o le toto. E le gata i lea, o vailaau faʻapitoa e aofia ai enzymes e faʻamautinoa ai le fautuaina lelei o le gaʻoina o gaʻo ma pulu.

Leai se mea e sili atu le taua o mea taumafa paleni, lea i maʻi tumau, o le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina lona olaga atoa. Ma lafoai loa soʻo se ava malosi.

O le pancreatite o aso e ono mafua ai faʻafitauli nei:

  • totoina o toto toto
  • faaputuputu o le suavai i totonu o le gland,
  • taimi masani o tiga
  • afifiina o le tootoo laiti ma alalele,
  • lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa o le pancreatic.

Mea taumafa i le maeʻa ai o se osofaiga mataʻutia

O tagata maʻi e fautuaina le taumafataga Nu. 5 mo le pancreatitis. Ae ui i lea, a maeʻa ona mafatia i se osofaiga ogaoga mo ni nai aso, e tatau ona e faʻateleina le faʻaaogaina o meaai.

E fautuaina e le 'au fai meaʻai tulafono nei:

  • Mo le 2-4 aso, e masani ona faasaina le tagata maʻi e ave meaʻai. E fautuaina e faʻaaoga na o vai faʻamalolo, e pei o Borjomi, Essentuki Numera 4. E tatau ona e inu i ni vaega laiti i nai sipuni laiti.
  • 5 aso. Faʻaavanoaina ma le faʻaeteete le faʻalauteleina o le lisi. I lenei tulaga, e tatau ona e iloa o le tagata maʻi ua faatonuina se laulau mo pancreatiti Numera 5P.
  • 6-7 aso. O le taumafataga e aofia ai soupasi mucous, tiʻeli, faʻamala o le suavai, kefir, siaki vavalaʻau o pipi, moa ma iʻa. Lafoaia: masini pateta, fualaʻau. O ipu uma ma pancreatitis e tatau ona fufulu pe kuka. O le tagata gasegase e mafai ona inu le lauti vaivai, faʻafefe o apu, kuki, susu o le rose vao.

O lenei togafitiga e tasi le igoa e le fiafia - prediabetes. O le mea e leaga ai, pe a oʻo mai i le pancreatitis, o avanoa e atiaʻe ai se faʻamaʻi tuga e maualuga. Ina ia aloese mai le tupuga o le maʻisuka, o le a faʻasolo mai i tagata gaosi se taumafataga Nu 5 mo pancreatiti. E tatau ona mulimulitaia lenei taumafa i le olaga atoa.

O faʻavae o mea taumafa o mea nei:

  • susu, kefir, sisi malu, yogurt, curd curd,
  • pasta, cereals (rice, oats, buckwheat),
  • fualaau faisua (beets, zucini, kāloti, pauka, pateta),
  • paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, salu o saito,
  • faʻaiʻu iʻa
  • aano o manu (turuki, lapiti, moa, vela),
  • fualaau suamalie, palu tao, sisi meaai,
  • teuteuga o outi, meainu suamalie, laʻau o le chamomile, fualaau suamalie e leai ni fualaau,
  • masusu susu, fuamoa fuamoa.

Mai meaai e tatau ona le aofia ai:

  • kapisi fou, fualaau suamalie, laumei,
  • vevela, susulu, moli, susulu,
  • falaoa fou, sweets, muffin,
  • mea manogi ma mea manogi,
  • meaai kuka, ulaula meaʻai, kuka, fuamoa,
  • iʻa, aano o aano o manu, borscht, soupeti kuka,
  • suamalie suamalie, ava malosi,
  • aisa kulimi, kulimi, kirimi kiripulu,
  • meaai falai.

O lenei taumafa e aofia ai le taumafa e tusa ma le 6 taimi i le aso, i ni vaega laiti. O lenei mea o le a aloese mai le lamatiaga o le taumafa.

Manatu o maʻi

O le mea e ofo ai, faʻatasi ai ma lenei maʻi, o maʻi uma lava e fautuaina le mea e tasi: faʻafesoʻotaʻi se gastroenterologist ma aua nei faʻatuai le togafitiga! O a mea e molimau ai tagata mamaʻi ua maua i pancreatitis? O faʻamatalaga e uiga i tagata gasegase e taʻu mai ai se faʻaleleia atili o le ola lelei pe a uma vailaʻau na faʻamatala mai e se fomaʻi ma le usitaʻia o se meaʻai ua fuafuaina.

O le tele lava o tagata mamaʻi e fai mai, a maeʻa le togafitiga umi na latou mafai ai ona toe foi atu ia latou meaʻai masani. Ma i le taimi lava e tasi latou te le o toe iloa ai uiga iloga.

Fomai tipitipi faafomaʻi

O le mea moni, o le tagata gasegase ma ona aiga vavalalata o loʻo mafaufau, ae faʻafefea ona fesoasoani i se osofaiga o pancreatitis pe a tupu?

E i ai ni fautuaga faʻapitoa ma faʻatupeina o le a fesoasoani i lenei mataupu:

  • O itula muamua ina ua maeʻa le osofaʻiga ua matua faasaina ona ave soʻo se meaʻai.
  • Mai meainu e mafai ona e inuina vai mama (faʻamamaina, tautotogo). Aua e te inu i vai inu, ona e le mafai ona e vaʻai i lona aafiaga ile tulaga o le maʻi ile tulaga lea. O le vai e laʻititi laʻititi, i sipuni ma i se faatelegese lemu. E sili le manaia o le vai mo sina taimi i le gutu ina ia amata ona gauai le vai i totonu o le ooto.
  • O le gutu o loʻo tuʻuina i luga o le vailaʻau faʻateleina, o lona uiga, i luga o le suʻeina o le faʻasalalau o le pancreas i luga o le tino. O le nofoaga o lenei eria e mafai ona faamatalaina i upu nei - o loʻo i le va o le pusa ma le pute. I le avea ai o se auala e toe faʻaolaina ai, o se mea mafanafana ua tumu i vai malulu e fetaui lelei. E mafai foi ona e ave se afifi mai le pusaaisa o le pusaaisa ma tuu i luga o lenei vaega.
  • O sea mea na tupu o le a mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga o le tagata maʻi, faʻaitiitia le malosi o le tiga, faʻapea foi ma le faʻaleagaina o le tino ma le fula.
  • O le tagata maʻi e fautuaina le moega e malolo i se tulaga o le malologa atoa. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻamalieina le le mautonu i le paʻu ma le satuina o ona toto i le toto.
  • Ua fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o le spasmolytics ma analgesics. I lenei tulaga, e taua le i ai o No-shpa, Spazmalgon, Drotaverin, Maksigan fualaau faʻasaina i le vailaau vailaʻau.
  • O le tagata gasegase poʻo ona tagata vavalalata e tatau ona valaʻau mautinoa le 'au o le falemaʻi, o le a mafai e ona fomaʻi ona malamalama i le tulaga ma le falemaʻi e faʻaopoopoina togafitiga faafomaʻi.

O nisi taimi e mumusu tagata e faʻailoga i tautua faʻafomaʻi faʻafuaseʻi mo mafuaʻaga o le tauagafau le talafeagai ma le maasiasi. Aua e te taumafai i lau luʻitau ma lafoai le auaunaga a tagata tomai faapitoa. E tusa lava pe sili atu le tele o le faafitauli, o le a sili atu le popole mo le soifua maloloina o le tagata lava ia nai lo le le amanaiaina o faailoga matuia.

O le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faia o se faʻaleleia le tumau, ae mafai loa ona mulimuli mai se taunuʻuga leaga. Ma o lenei mea pe afai e te faʻamalosia le fofo i le faafitauli ma aloese mai le suʻega, faia saʻo le faʻamautinoaga ma togafitiga talafeagai.

  • I le tele o tulaga, o se osofaiga o pancreatitis e mafua ai le solia o le gallbladder, e pei o le masani o le talo mai lenei totoga. Afai e iloa lelei e le tagata maʻi e leai ni maʻa i totonu o lona paluga, ona mafai lea ona matou fautuaina o ia e ave ni laulau se lua o le fualaau faasaina Alohol. E le tatau ona faia lenei mea i le taimi e tasi, ae tolu taimi i le aso. Pe a paʻu le talo, e mafai ona malamalama, ona o le maʻi o le tagata maʻi ua avea ma suavai. O lenei gaoioiga o le talo e aoga i se osofaiga o pancreatitis, aua e faʻaolaina ai le natura masani o le gastric juice mai le pancreas. O se mea taua o le Alool e na o le tuufaatasiga o le antispasmodics - No-shpa, Drotaverin, Papaverin.

, , , , , ,

Vailaʻau mo se osofaʻiga o pancreatitis

Matou te lisi uma vailaʻau o loʻo faʻaaoga e faʻamalolo ai le maʻi o le maʻi. O fualaau mo le osofaʻiga o pancreatitis o se lisi atoa o fualaau faasaina:

  • Leai-spa - o se vailaʻau faʻasaina lea e faʻaaogaina i uluai minute poʻo itula o le amataga o se osofaʻiga i le ituaiga o laupepa.
  • O le Drotaverine hydrochloride o se vailaau faʻasaina foi ma le malosi o le antispasmodic, lea e mafai ona faʻaaoga nai lo le No-shpa. E faʻaaoga i le pepa laulau.
  • Spazmalgon o se vailaau faʻasaina ei ai sona aʻafiaga spasmolytic tutusa. E fautuaina e faʻaaoga e faʻamālōlōina le tulaga maualuga i le taimi o se osofaʻiga, faʻapea foi ona faia i le pepa.
  • O Maxigan o le antispasmodic tutusa e pei o vailaʻau uma sa i ai muamua ma le pepa lava e tasi.
  • Papaverine o se antispasmodic, lea ua tui i totonu o le tino, e tutusa ma ituaiga o vispasmodic drugs.
  • Alocholum - fualaau e manaʻomia ona ave i le tagata maʻi i le taimi lava e tasi i vispasmodic drugs, pe afai e leai ni maa i totonu o le vevela.
  • Kontrikal - na o le auai i le aufaigaluega i le falemaʻi. Fesoasoani e faʻasaʻo le tiga i le osofaʻi o pancreatitis, ma auai ai i le toe faʻafoʻiina o le tino pancreatic.

Faʻafefea ona vave laveaʻi se osofaiga o pancreatitis?

E masani lava, o se tagata maʻi ma lona aiga e fesili ia i latou lava le fesili: pe faapefea ona vave laveaʻi se osofaiga o pancreatitis? Ae maise lava i le fale ma aunoa ma le iai o fomaʻi. E ui o lenei mea e matua faʻavaivaia, e sili atu le valaʻau mo fesoasoani faʻafuaseʻi ma talitonu i tagata tomai faapitoa.

Peitai, e ui i lea, ei ai tulaga e leai se auala e maua ai le lagolago a le au fomai, ma o le tagata maʻi e manaʻomia se toomaga. I lenei tulaga, e fautuaina e fai mea nei: tuʻuina atu i le tagata maʻi le filemu, malulu ma le fiaai. E le o se faʻatusa, ae o se taʻiala i le gaioiga.

O lea, e fautuaina i aiga o se tagata maʻi:

  • Ia saunia ia te ia ma le filemu atoatoa. E le mafai ona e faia faafuasei gaoioiga. O le tagata gasegase e tatau ona tuuina mai le 0.8 mita o No-shpa poo le Drotaverin hydrochloride ma fufulu ile vai i se aofaiga e le sili atu ma le kuata kuata.
  • Intramuscularly injected with solution of Papaverine i se aofaiga o le lua ml. E mafai ona e suia Papaverine ma le numera tutusa o le No-shpa solution.
  • Ona nofo lea o le maʻi i luga o se nofoa po o se nofoa, ma o lona tino o loʻo agai i luma. Mai le pito i luma e tatau ona e tuʻuina atu le lagolago mo se mea ina ia mafai ona e tauaveina le mamafa o le tino ma le ulu.
  • I le pito i tua o le nofoaga o le suʻesuʻeina o le pancreas ua tuʻuina ai se pusa e iai le aisa (paluga faʻamafanafana, ato, ma isi).
  • O le tagata maʻi e faasaina ona 'ai meaai.
  • E ave le vai i le aofaiga o le kuata kuata i le taimi. E faʻaaogaina le vai i le afa itula ma e le sili atu nai lo le faʻasologa masani. E naʻo le vai mama e aunoa ma le kesi e pei o se meainu.
  • E faʻatagaina le tuʻuina atu i le tagata gasegase fualaau e pei o Creon, Pazinorm ma isi mea, lea e aofia ai enzymes pancreatic. O le le mautonu o lenei fautuaga e ono faʻamalosia ai le faʻaalia o se osofaiga o pancreatitis.
  • Aʻo faʻamalosia oe e vili, e tatau ona faʻamamā le manava o le tagata maʻi e ala i le uu ma tamatamai lima e lua i luga o le laulaufaiva. I le tele o tulaga, o le osofaʻi o pancreatitis pe a maeʻa le faʻasalaga o le vomite, ae o lenei toomaga e oʻo mai i le taimi.

Aisea e tupu ai se osofaiga?

Aʻo leʻi taʻuina atu pe faʻafefea ona faʻamalieina le tiga ma le pancreatitis i le fale, e tatau ona fai ni nai upu e uiga i le mafuaʻaga e afaina ai le faʻamaʻi, talu ai e mafai ona fesoasoani le tele i le lumanaʻi e aloese ai mai ia tulaga.

O le faʻavaveina o pancreatitis e mafua mai ona o le mumū tele i le parenchyma pancreatic, ma o le mea lea ua vevela ai ona fulufulu ma ua amata ona faʻapipiʻiina le ala o le okeni. Ona o lenei mea, ua vaapiapi o latou lumen ma o le sua pancreatic, lea e aofia ai enzymes oona, e le mafai ona lafoaʻi i le duodenum, e pei ona tatau ai, ae tumau pea i totonu o le gland, amata ona eli ana lava ia. O le mea lea e mafua ai se faʻamaʻi malosi o le tiga, lea i le uiga tonu o le upu fusi le maʻi.

O le inflammation o se tali masani o se okeni i aʻafiaga o mea le lelei, e aofia ai:

  • ulaula
  • inu ava malosi
  • mumusu e mulimuli i se meaai,
  • popole
  • leai se moe.

I le faʻamuamua, o nei mea le lelei uma o se taunuuga o le taʻitaʻia o se olaga le saʻo. O le mea lea, ina ia aloese mai le faateleina o le pancreatitis i le lumanaʻi pe faaitiitia le masani ai, e tatau lava i le tagata gasegase ona lafoaia ni masaniga leaga, ia mulimuli i se meaai, ia maua le moe lelei (e tatau ona e moe mo le itiiti ifo ma le 8 itula) ma taumafai e aloese mai tulaga faigata pe aoao foi e pulea ou lagona.

Ae peitaʻi, afai ei ai i isi tagata isi faʻamaʻi e aʻafia ai foi le aʻafia (e pei o le maʻi o le tino poʻo le gallstone), o le mea e leaga ai, e le mafai ona alofia faʻatelega masani. Ma i lenei tulaga, o le tagata gasegase e manaʻomia ona ia iloa tulafono faavae mo le faʻamalolo o le tiga, lea o le a fesoasoani ia te ia e taulima ai na o ia osofaiga.

Taimi autu o le taofi o le osofaʻiga

Afai, afai o se osofaʻiga e tupu, o le maʻi e aofia ai lona i ai i le fale ma e le manaʻomia se valaau a le falemaʻi, ona i lea tulaga e tatau ai:

  1. Mulimuli i se matelaina o meaai. I le taimi o le faigata o le pancreatitis, e le mafai ona e 'aina se mea mo ni nai aso. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, pe a 'ai e se tagata meaʻai, e maua e le pancreas se poloaiga e maua mai ai ni enzymes digestive. Ma talu ai ona e le mafai ona latou ulufale atu i le duodenum ona o le vaapiapi vavalalata o le kiona, latou te tumau ai i totonu o le okeni ma faatupuina lagona tiga. Ma ina ia faʻaitiitia le faʻasologa o enzymes digestive ma faʻasaʻo le tiga, e tatau ona mumusu e 'ai meaai mo le itiiti ifo i le 2 aso. I le taimi lenei, na o le vai e mafai ona faʻatagaina i ni mea laiti ma i taimi masani.
  2. Faʻaaoga se vailaʻau faʻasaina. O nei mea, o No-shpa o le sili ona lauiloa ma saogalemu. Ae i le ituaiga pepa e le mafai ona ave, ona o le vailaau muamua e ulu atu i le manava, o lea e faaosofia ai le gaosia o enzymes digestive ma faateleina le tiga. O le mea lea, ina ia faʻamalieina se osofaʻiga, e tatau ona faʻaaoga fualaau faʻasaina i le auala o fofo mo le pulega o le tino.

Afai o le tagata gasegase o le vomiting ma le manava i le taimi o le tigaina o le pancreatitis, i le taimi nei e taua tele le puipuia o le faʻamalolo o le tino. Ina ia faia lenei mea, i le 30-40 minute, tuʻu le vai inu i le aofaiga o le ¼ cup. Afai i totonu o le fale ei ai vailaau faʻamaʻi ma antidiarrheal i le ituaiga o fofo mo le pulega o le intramuscular, e mafai ona e tuʻuina se tui.

Ina ia faʻaitiitia le tiga o le tiga lava ia, e le tatau ona e tuʻuina atu i tagata mamai. O le a lava lea e faia ai se tui o No-shpa ma faʻaaoga se faʻamaʻi malulu i le pancreas. E leai se vailaʻau e fesoasoani e faʻamalolo ai spasms i le gland, ma faʻaleleia atili ai le manava o le vai inu, ma o le a faʻaitiitia le mamafa o le tiga ma faʻaleleia le tulaga o le maʻi.

Ina ia faaitiitia le tiga, e fautuaina foi e fomaʻi le nofo lelei ile maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tuu o ia, ae o lona tino i luga e lūlūina i luma, ma o ona vae ua paʻu i lona manava. I se isi faaupuga, e tatau ona e ave le tulaga o le pepe, ae naʻo le tulaga nofoa. Afai o le tagata maʻi e matuia vili, e tatau ona tuʻu se ipu poʻo se isi atigipusa i tafatafa o ia.

I le tulaga e le lelei le tulaga o le maʻi i le 2-3 itula, e tatau ona valaʻau se 'au taʻavale. I se tulaga faapena, e tatau i fomaʻi ona aveese le osofaiga. Talu ai afai e umi se taimi e fai ai se faʻalavelave faʻapitoa i le maʻi o le tino, e mafai ona oʻo atu ai i le necrosis, lea e mataʻituina ai le maliu o le gland. I lenei tulaga, o le toe faʻafoisia o ana galuega o le a le talafeagai.

E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻasalaga o le pancreatitis o le gallbladder e le afaina ai, o se taunuuga o le tafe mai o le talo ma faʻalavelave ai. I lenei tulaga, ia taofi le tiga, e fautuaina e fomaʻi le aveina o Allochol 3 taimi i le aso. Ae o lenei vailaau faʻasaina ua i ai ni faʻamaʻiloga, o loʻo i ai le maʻi gallstone, ma afai e maua, e matua faasaina ona ave, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le matuia o le soifua manuia o le tagata maʻi.

Manatua o le televave o le pancreatitis ma le tupuga o le tiga e mafai ona tupu i lalo o le faatosinaga o mea eseese. Ma afai o mafuaʻaga tonu na faʻaosofia ai le faʻamalosiaga e leʻo faʻamautuina, e le mafai ona e tagofia fualaau e aunoa ma se fomaʻi. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia e le gata i se faʻafitauli i le soifua lelei, ae faʻapea foi i faafitauli matuia o le soifua maloloina.

O le a le mea e fai pe a maeʻa se osofaʻiga?

Ina ia taofia le tupu mai o se isi osofaiga, e taua le faia o le togafitiga e taʻua o le toe faaleleia. O lona uiga na o ia lava:

  • oti
  • aveina o le enzyme ma vispasmodic fualaau oona,
  • filemu.

Ae mo le taumafataga, e tatau ona taʻavale. O lona uiga, a maeʻa ona taofi le osofaiga, e le mafai ona e 'ai mea uma e oʻo mai i le lima. I le gasologa o le vaiaso, o le faavae o le meaai a le tagata maʻi e tatau ona:

  • palu pateta ua kuka i totonu o le vai e aunoa ma le suauu ma le itiiti ifo o le masima (pe a mafai e sili ona lelei le vavaeeseina atoa),
  • falaoa i luga o le vai
  • masusu soupisi na kuka i le sua o fualaau aina suamalie,
  • toli
  • falaoa mago
  • faʻataʻitaʻiga
  • kuki keke
  • sina sisi gaʻo maualalo.

I le vaiaso mulimuli ane, o le meaai a le tagata maʻi e mafai ona aofia ai aano o manu ma iʻa, ae e tatau ona saunia mai ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo ma iʻa ma faʻamaʻa. I le taimi lava e tasi, o aano o manu ma iʻa e tatau ona muaʻi faʻaumatia, o lona uiga, pasi atu i se fai meaʻai. E mafai foi ona e faaopoopo fualaau faisua ma fualaau aina i le meaai. O lo latou faʻaaogaina e tatau foi ona tupu i foliga mama. E le mafai ona e 'aina atoa.

Ae a maeʻa le 4-5 vaiaso talu le osofaʻiga, e mafai ona e sui i se "masani" meaai, lea e fautuaina mo tagata uma e maua i faʻamaʻi pipisi. I lenei tulaga, ua faatonuina e fomaʻi le laulau numera togafiti 5. E tatau ona e mulimuli i ai i taimi uma! O lenei taumafataga e vavae ese mai le taumafataga mea taumafa uma "leaga", e aofia ai:

  • meaʻai gaʻo uma ma falai,
  • aano o manufasi ma iʻa,
  • Kelati ma le koko
  • sipuni
  • pata tao,
  • Fale faʻafiafia
  • meaai e mafai ona kuka
  • oloa faʻapipiʻi
  • ulaula meaʻai ma piko,
  • carbonated ma ava malosi.

Mo le puipuia o le faʻaauau pea o le pancreatitis, o meaai a le tagata maʻi i aso taitasi e tatau ona valiina e tusa ai ma mea e mafai ona faʻatagaina. Ma o nei mea e aofia ai:

  • tamaʻi lua ma aano o manufasi,
  • uʻu vavalaʻau, uʻamea, meaʻai,
  • fualaau faisua ma fua
  • vela
  • susu ma susu ma oloa maualalo (e le sili atu ma le 2.5%),
  • vai vaivai
  • meli (e sili atu ma le 1 le sipuni i le aso).

O le tele o taumafa taumafa e mafai ona saunia mai nei oloa, o le mea lea, ma mafaufau lelei, o le a le eseese le taumafataga a le tagata maʻi i le taimi lava e tasi ma i le taimi e tasi e tuʻuina atu ai lona tino ma mea uma e tatau ai.

E tusa ai ma le tagofia o fualaau faasaina, e fautuaina le faaaogaina o antispasmodics mo le 2-3 vaiaso talu ona amata le osofaiga. Ae o sauniuniga o le enzyme (Creon, Pancreatin, Mezim, ma isi) e tatau ona onā i aso uma i le taimi pe a uma ona 'ai.

O isi vailaau faafomai i le tau faasaga i osofaiga a pancreatitis

O isi vailaau faʻasoifua maloloina e tele foʻi meaʻai mo le sauniaina o vailaʻau eseese i le fale, lea e fesoasoani e faʻafeteia ai le tiga o le maʻi lea e tupu i le taimi o le faʻamaʻi tele o le maʻi. Ae e na o le maeʻa ona faia se feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa e mafai ona faia!

I le taimi o le faigata o le pancreatitis, o vailaau masani ua fautuaina ai le faaaogaina o:

  • Vaimato. E faʻamalieina ai le mumusu i le pancreas ma fesoasoani e faʻamalolo le tiga. Ina ia saunia, e tatau ona e tago i le pateta, fufulu mama i lalo o le vai tafe, ma, e aunoa ma le tilotilo, pasi atu i totonu o se suamalie poʻo le faʻafefe, ona togi ai lea o le sua mai le mea e maua mai ai. Inu ia tatau ona ½ cup 3-4 taimi i le aso ao leʻi 'ai.
  • Potato ma le sukalati. Sa saunia i le auala lava lea e tasi e pei o le mama pateta. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o le sua pateta ma kāloti o loʻo faʻafefiloi i le ratio 1: 1. Ava i le aofaʻi o le 1 ipu aʻo leʻi 'ai.
  • Ofe ofe. Mo lana tapenapenaga, o le a manaomia ai fatu o oateti leaga. E tatau ona ave i le aofaiga o le 1 sipunni, sasaa le 1 ipu vai inu ma tuu i luga ole vevela, ona fai lea mo le 30 minute. Ona tatau lea ona faamamaina le susu ma inu uma ile mafanafana aʻo leʻi 'aʻai. O ia manipulations e tatau ona faia aʻo leʻi faia taumafataga.

E tatau ona malamalama o le pancreatitis o se maʻi ogaoga lea e mafai ona mafua ai le faʻaogaina o le le atoatoa o le pancreatic. Ma afai e masani ona faʻateteleina, ona tatau lea ona faia togafitiga i tulaga tumau i lalo o le vaavaaiga manino a fomaʻi. A leai, e mafai ona e faia oe lava i le tele o faafitauli o le soifua maloloina, o le mea e leaga ai, e le mafai ona foia.

O se osofaiga o le tino pancreatitis, ona foliga

O le fesuiaiga o se osofaiga o le tino pancreatitis e aofia ai vaega nei: osofaʻiga mataʻutia, saofaga o le osofaiga, iugafono (toe faʻaleleia poʻo le faʻalavelave, fesuiaiga i le lomiga masani), osofaʻiga faʻafuaseʻi.

  • Mo mafuaʻaga taatele e mafai ona faʻaosoina ai le faʻafuaseʻi o le osofaʻi o pancreatitis e aofia ai: ava malosi, taumafa taumafa mamafa, togafiti o le gallbladder ma ona alavai, manuʻa faʻamaʻi, taotoga, vaʻaia, kanesa o le pancreatic (kanesa), cholesterol maualuga (hyperlipidemia).
  • Faʻataunuʻu faʻafeagai ma mafuaʻaga e aofia ai: fualaau faʻamaʻi, vailaau faʻamaʻi, afaina o le autoimmune, faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, HIV, anufe, ma isi), allergies, gasegase o le gata, gasegase o le gasegase, maitaga, gasegase o totoga vavalalata, ma le pancreatiti (idiopathic pancreatitis) (pe a le mafai ona faatuina le mafuaʻaga).

O faʻafitauli o se osofaʻiga o pancreatitis e faʻafuaseʻi ona aliali mai:

  • ogaoga tiga (pancreatic colic)
  • vevela maualuga
  • faateleina le sao o le fatu ma le manava,
  • gasegase ma atonu o le vomiting
  • o nisi taimi e tauva.

O faʻataʻitaʻiga i suʻega suʻega e faʻamaumau. I le suega o le toto, ua faʻateleina ai le maualuga o le leukocytes, faʻatasi ai ma se fesuiaiga i le faiga ole leukocyte i le agavale, o le faʻaitiitia o le lymphocytes, o se faʻaopoopoga o le ESR.

O le suʻesuʻeina o faailoga o le mumusu i le toto o le biochemistry, o le tuputupu ae o le C-reactive protein ma le fibrinogen, ma isi. O le maualuga o le eletise pancreatic i le biochemistry toto ua taʻua: amylases, lipases, elastases, trypsin.

Faʻaaogaina mo metotia faʻamalosi tino (MRI, CT, ultrasound).

E tatau ona vavae ese faʻamaʻi e tutusa ma faitioga, ina ia faʻamaonia ai mea sese: faʻaleagaina o le myocardial ma le intestinal, o le manava o le manava o le tino, cholecystitis ma maʻa ma cholecystitis gasegase, faʻavavaeina o le faalauteleina o le aortic, renal colic ma isi mafuaʻaga.

E le gata i lea, o isi faʻamaoniga e mafai ona tutupu, ae e itiiti ifo lava: o faʻafitauli o le faʻalavelave i le va o le intininal, bloating and flatulence, faʻamaʻavaʻa, faailoga o le teʻi, fatu poʻo fatuga fatu.

O faʻafitauli e le taatele: faʻaputuina o le vai i totonu o le manava (ascites), o le toto (laumata) ma le pericardial (pericardial) cavities, faʻaitiitia le maualuga o le maualuga o le calcium toto, o vaega o le faʻaumatiaga ma le suppuration, o le thrombosis o le tino, maʻi o le coagulation, faaleagaina o le brain ma le tauaso.

O le faoa o pacreatiti tino e faʻavasegaina i le mamafa: agamalu, agamalu, ogaoga. E taua tele lenei mea mo nisi togafitiga ma togafitiga.

  • Pancreatitis laʻititi le tikeri faʻaalia i nai faʻaaliga itiiti o faʻamaʻi pipisi. O galuega le lelei e itiiti se mea. O le fausaga o le gland e fesuisuiaʻi, ma le CT scan (suʻesuʻega ua fuafuaina). O le masani ile tulaga e tupu ile tolu aso. E le tusia faʻamaumauga. Aveese ma le saogalemu ma se faʻafouina atoatoa o le galuega. O lenei tikeri e maua i le 50% o tagata mamai. O se osofaiga o pancreatitis e mafai ona toe fai pe afai e le faʻaumatia le mafuaʻaga.
  • E tusa ma le 25% o tagata e atiaʻe se osofaʻiga malosi malosi. O nisi taimi o faʻalavelave faʻalavelave (pseudocysts, fulafula ma le faʻamalosi i le gland, purulent fusion o le gland). Masalo aafia ai isi okeni o loʻo i ai se faaletonu i la latou galuega, o lenei tulaga e oʻo atu i le 2 aso.
  • O le 25% totoe o tagata e atiaʻe osofaiga ogaoga o pancreatitis. O loʻo faʻaalia i le tele o mea leaga i le pancreas, o totoga tafatafa. O le gasegase o totoga, gasegase o le tino, le tuputupu ae o le tino. Tulaga lamatia o le olaga. E tele taimi e maua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi (kiona, pseudocysts o le gland, necrosis ma suppuration o le gland, maʻi o le coagulation, le faʻaaogaina o le electrolyte). O lenei osofaiga e sili atu ma le lua aso.

O le a le mea e fai i se osofaiga o pancreatitis?

O le tausiga o le Peraimeri e aofia ai le iloiloina o le tulaga o le tagata maʻi ma saili fesoasoani faafomaʻi. Aua le fafagaina, aua le inu, tuʻuina atu le filemu!

O nisi faitioga e mafua mai i le amataga o se osofaiga o le pancreatitis: tiga ogaoga, e masani lava o se natura zoster, vomiting tiga ma faifaipea, vevesi o maso o le manava.

E mafai ona suʻe mafuaaga e muamua atu i le leaga (taumafa ava malosi, vevela, faʻamaʻi, cholelithiasis, ma isi).

O lenei vaega o tagata e faʻapitoa i femalagaiga faʻapitoa i le taotoga, o loʻo fautua mai i ia tulaga, valaʻau "03" le falemaʻi.

O se fomai o le falemaʻi "03" e mafai ona faaitiitia ai le tiga e ala i le puleaina o painkillers, antispasmodics, ma anti-inflammatory drugs.

O le matagaluega e manaʻomia e vave ave suʻega talafeagai ma faia se faʻamalamalamaga ultrasound, CT scan (puʻu abdominal). E le gata i lea, e tusa ai ma taunuʻuga, e faia e le fomaʻi se faʻamatalaga e uiga i le suʻesuʻega ma isi togafitiga. O isi togafitiga e tatau ona faia ile falemaʻi.

I le laasaga muamua, latou te faia togafitiga ma fualaau faasaina, o le togafitiga o taotoga e faia ma le atinaʻeina o faafitauli.

O le osofaia o le pancreatitis, o ona foliga

Le faʻasolosolo o se osofaʻiga o pancreatitis masani: faʻasalaga, faʻaitiitia o le faʻavavevave, fofo (faʻamagaloina, faʻavaeina o faʻafitauli).

E le pei o se osofaiga o le tino pancreatiti, o se osofaʻiga i le pancreatitis e le masani ai, e tele ni eseesega. O le umi o le pancreatitis muamua e sili atu i le 6 masina, faatasi ai ma isi mea e faoa ai ma taimi o le soifua manuia.

O se faitioga autu i se osofaiga o le pancreatitis masani o le tigaina lea o le tiga. O osofaiga o le tiga e mafai ona suia i le taimi, le malosi o osofaiga, o latou nofoaga, o le aofia ai o totoga vavalalata i le faagasologa.

O le tiga e mafai ona i ai i le itu taumatau, agavale po o le ogatotonu, e mafai ona ave i luga o foliga o le herpes ma le mumū o le totini o le iniseti. O le tiga e aliali mai pe a maeʻa pe afa itula pe a uma ona 'ai.

O le 'ai o le faʻapogai mo le tiga. O se suʻesuʻega suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻafitauli, faailoilo o le pancreatitis.

O le le lava o le gaosiga o enzymes pancreatic o loʻo faʻaalia i faʻamaʻi: manava manava po o vaʻa vevela, o le tele o fecesi, fulafula, vevela, faʻanoanoa o le tino, le lava o meaʻai, gaʻo, salivation, belching, nausea, vomiting.

O faitioga e eseese, ma e le gata e fesoʻotaʻi ma pancreatitis, ae aʻafia foi i totoga vavalalata. O se taunuuga o se osofaiga o pancreatitis, o le uʻamea e mafai ona gaosia ai totoga vavalalata.

I le faagasologa o le tuiina o le inumaga, o le faʻalavelave o le intestinal ua maua. Ua maua Jaundice e ala i le faapipiiina o le au o le gallbladder, poloka i se maa. O le faʻatupuina o le tino o le hepatic ma le vavalaʻau e mafua ai ona alu ae, o le faateleina i le maualuga o le vavae, ma veins varicose.

Faailoga o le tino pancreatite

O se mea taua i totonu ole tino i totonu o le tino o le pancreas, lea e fesoasoani e faʻatau meaai. E faʻailoa ai foi le tele o hormones ma enzymes e talafeagai mo le faʻalaumalie. O le afaina i le pancreas e mafua ai se maʻi e pei o le pancreatitis.

E lua ituaiga o faʻamaʻi:

I nei tulaga uma e lua, o le faagasologa o le mumusu o le pancreas e faʻatasi ma le tiga tele. Afai e leai se togafiti talafeagai ma togafitia e le tagata maʻi le meaʻai, o loʻo i ai se liona o se mea e le o le tino, o se taunuuga o lea mea, e mafai ai ona maliu le tagata.

I le tino o le pancreatitis, o mea nei e masani ona tupu:

  • tiga i le hypochondrium i le taumatau,
  • fusi paʻu i tua
  • tafa ma gagging
  • afaina,
  • leai se manaʻo
  • o le mamafa e paʻu
  • tiga o le ulu
  • o faailoga o tachycardia o loʻo matauina.

E le gata i lea, o le tiga e mafai ona faʻavaivaia pe a nofo le maʻi ma o le a tosoina ona tulivae. E tusa lava pe ua pasi le osofaiga, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi e aloese mai ai i le ogaoga o taunuuga.

E masani lava o fesili e tulaʻi mai e tatau ona faʻafesoʻotaʻi e tagata tomai faapitoa e iloa ai faailoga o le tino pancreatite. Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻi o lē, i le suʻesuʻeina o le maʻi o le maʻi, o le a tuʻuina atu ai se faʻamatalaga i se gastroenterologist. O le a ia faia se suʻesuʻega ma faʻatonu togafitiga mo le tagofiaina o vailaʻau ma mulimuli i se meaai malosi. Afai e manaʻomia, oe manaʻomia le feutagai ma se fomai tipitipi ma isi tagata tomai faapitoa.

O le a le togafitiga e manaʻomia

A maeʻa le osofaʻiga, e le mafai ona e 'ai meaai, e mafai ona faʻaleagaina ai. Ae ui i lea, e le tatau ona e faatapulaa lou inu i le inu. E fautuaina e tagata popoto le inu vai inu vevela po o le lauti suamalie.

E faʻafefea ona faʻamalieina tiga ogaoga ma pancreatitis, e toʻatele tagata maʻi e fiafia i ai. A maeʻa ona faʻamaʻi le tagata maʻi, e tatau ona faʻamaonia mai i le falemaʻi.

I totonu o le falemaʻi, o le a latou faʻamamaina le tino, tuʻu le laʻau talafeagai, faʻamalosi fualaau e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le paʻu ma faʻamalolo le mumu. E le gata i lea, pe a tatau ai, togafitiga faʻamaʻi, faʻamaʻi o le enzyme pancreatic, faʻafuina o polotini ma masima vaifofo o loʻo faia.

Afai e leai se togafitiga talafeagai, o osofaiga i aso taitasi e ono oʻo atu ai i le faʻaumatia o le okeni ma le oti. O le mea lea, e tusa lava pe mafai ona aveese le tiga o le tiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi se fomaʻi ma saili le latou mafuaaga.

Puipuiga pe a uma se osofaiga

I le pancreatitis e le masani ai, o le faoa faamalosi e mafai ona faateteleina, o lea e taua ai le iloa pe faapefea ona aveese le mumu o le pancreatic i le fale. O a fualaau faasaina e tatau ona faia i ni tulaga faapitoa o le a mafai ai ona piki le fomai tipitipi, faapea foi ma le faatonuina o a latou tui. Fesoasoani muamua mo le pancreatitis i le fale o le a fesoasoani e puipuia ai faʻalavelave ma e mafai ona faʻaolaina ai le ola o se tagata.

O le a le mea e fai i le pancreatitis i le fale, pe a fai o se faʻavavega e faʻaalia i taimi uma. E taua le ave uma o vailaau ua fautuaina e lau fomaʻi ma mulimuli i se meaai faapitoa. A uma, o le tiga ma le pancreatitis e masani lava ona tupu ona o le solia o tulafono paleni. O lona uiga, 'ai o meaʻai vevela, suamalie pe sili atu ona suamalie. O se taunuuga, o le tafe o le sua o le vai inu ua faʻalavelaveina, o ona suiga o loʻo suia, ma o le tagata e faʻaalia faailoga e pei o le gaioiga ma le vomia. O le tausisia o le taumafa o le a galo e uiga i le sili atu ona faigata o le maʻi.

Togafitiga uiga

O maʻi pancreatitis e mafai ona toetoe lava o le soymptomatic, ae o le tele lava o tagata gasegase o loʻo feagai pea ma le gasegase taimi ma le le mautonu. E mafai ona fuafua o se faʻavavevave ua amataina i se tulaga matuia i le tulaga. O le maʻi e oʻo i tiga i le pito i luga o le abdominal, o nisi taimi e matua malosi lava e oʻo mai ai le toomaga pe a paʻu tulivae i le manava. E le gata i lea, faʻaauau le malosi, o nisi taimi e muta ai i le vomiting, o le tulaga o le sulu ma le gaogao o loʻo matauina.

O le tele o taimi, o togafitiga o le faʻasalaga o le pancreatitis e mafai ona faʻatino i le fale. E na o le 20% o tagata gasegase e manaʻomia le falemai ma vave togafitiga faafomaʻi. Ae e fautuaina pea e valaau se fomaʻi. I le uma, e na o se fomai faapitoa e mafai ona iloa se tulaga masani masani mai tulaga sili ona ogaoga. I le vave e mafai ai, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi e maualuga le vevela, pa'ū i le mamafa, ogaoga tiga e le alu ese mai le faʻaaogaina o antispasmodics.

A maeʻa, o ia faʻaʻailoga e mafai ona o faatasi ma le masani masani o le pancreatitis masani poʻo o le a faʻaalia ai faʻafitauli matuia. A uma mea uma, e tusa lava pe leai se tiga o le maʻi, e faʻavaivaia le pancreas. Faatasi ai ma se masaniga masani o togafitiga, o le faaleagaina o sela o okeni e mafai ona faifai malie. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e pei o le necrosis, purulent inflammation, foliga vaaia o se fulufulu, afifiina o vavae o le gland. O nei tulaga uma e manaomia vave togafitiga faafomai. e le taliaina le togafitiga i le fale.

Ae o le masani masani o le agamalu poʻo le agavaʻa faʻamalosi e mafai ona aveeseina tutoatasi. E masani lava ona alu le oso i le 1-2 vaiaso, ae afai a maeʻa le 3-5 aso, e le lagona e le tagata maʻi le toomaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Auala mo togafitiga atili

E leai se togafitiga lautele mo pancreatitis i totonu o le gaioiga mamafa. A uma, o faʻamaʻi taʻitasi e eseese lava. Ae o soʻo se metotia e tatau ona faʻatatau i le faʻamamāina o le tiga ma toe faʻafoisia le tulaga masani o le gaioiga.
Mo lenei, togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina. I le faaopoopo atu i vailaau faapitoa ua faatonuina e lau fomaʻi, e te manaʻomia se meaai faʻapitoa. E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaoga metotia faafaʻasolopito, faia fale taʻaloga, massage, physiotherapy.

Fomaʻi togafitiga

Togafitiga o se osofaiga o pancreatitis i le fale e le maeʻa e aunoa ma ni vailaʻau. I le taimi muamua, e naʻo antispasmodics poʻo faʻataʻitaʻiga e ave. Latou te fesoasoani e faʻasaʻo le tiga. E le gata i lea, i le popofou, atonu e fautuaina e le fomai le faaaogaina o fualaau faasaina e poloka ai le galuega o le enzyme pancreatic. Mo lenei mea, Trasilol, Octreotide, Contrical ua faatonuina, faapea foi ma le H2 histamine receptors blockers - Famotidine, Ranitidine. O Omeprazole ma isi pa pupuni o le pamu e lelei foi.

A maeʻa ona 'ai le tagata maʻi, e tatau ona ia faia sauniuniga o le enzyme. Latou te manaʻomia ina ia aua nei faʻafefeteina le paʻu ma faʻaleleia le faʻapalapalaina o meaai. Pancreatinum, Festal, Penzistal, Mezim e mafai ona tofia. Ae masani ona faʻaaogaina o Creon, Hermitage, Panzinorm poʻo Digestal. E sili atu ona aoga.

O fualaau o loʻo totoe e faʻalagolago i uiga o tagata taʻitasi o le pancreatitis. Faʻatasi ai ma le maualuga o le eletise, o loʻo taʻu mai ai faʻataʻitaʻiga - Maalox, Fosfalugel, Almagel. Faʻapipiʻi poʻo le gasea - prokinetics: Motilium, Tserukal, Domperidon. Enterosgel, Hilak Forte, Polysorb, Lopedium e faʻaaogaina e faʻavasega le nofoa ma taofi le manava.

Meaʻai mo le faʻavavevaveina o pancreatitis e toetoe lava o le auala sili ona taua togafitiga. E leai se vailaʻau e mafai ona fesoasoani e faʻasaʻo se osofaʻiga pe a le mulimuli le tagata maʻi i se meaʻai. E masani ona fautuaina i le 2-3 aso muamua o le faʻavavevave ina ia lafoaia uma se meaʻai. Afai e lagona e le tagata maʻi le toomaga, i le aso lona tolu, e mafai ona e faasolosolo malie le fufuluina o ipu mama. I le taimi muamua o le tilotilo, moa mucous, soupuni fuālaʻau kuka. Afai o le a le toe foi mai ia mea le lelei, o le aso e sosoo ai e mafai ona eseese le taumafataga.

Laʻau eletise, galala o manu, pateta pateta ua faatagaina. Sour-milk products, laititi-fat fat cheese, paluga tao, suauu vavao mai manu e maualalo le gaʻo ua faasolosolo malie ona aofia ai. Pe a ma le vaiaso, pe afai e leai se faʻafitauli, o le a faʻalautele atili le taumafa. Latou te faʻaaogaina fualaʻau matala ma fualaau 'aina, cereals, soups, pasta. E mafai ona e 'ai i meaʻai, faʻanoanoa o aano o manu ma iʻa e maualalo le gaʻo, fuālaʻau manogi, meaʻai susu, falaoamata paʻepaʻe po o ananafi.

E fautuaina e faʻaaoga vai inu. E sili atu pe afai e filifilia e le fomaʻi, ona e eseese a latou gaioiga ma mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina. O le tele o taimi ma pancreatitis, latou te fautuaina le inu i Borjomi, Narzan, Smirnovskaya. Mai le mea e te manaomia e faʻamalolo ai le kesi, mafanafana i le vevela o le potu ma le vaiinu 150-200 ml i le afa itula pe a uma se taumafataga.

Ova malosi, mea inu gaʻo, kofe, koko e faʻamaʻo ese mai le taumafa a se maʻi i le pancreatitis. E le mafai ona e 'ai meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai, meaʻai. O meaai e le tatau ona falai, na o le kuka pe tao. E tatau ona teena mufui, keke, ice cream, sukalati. O pi, musigil, radishes, aniani, kekisi ma isi fualaau faisua o loʻo i ai fiva lapoʻa e afaina ai foi i le pancreas.

Faʻatau auala

Faaaoga isi metotia pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. E fautuaina ina ia faʻaaogaina pe a oʻo ina faʻaitiitia le faʻailoga o le mumu tele o sina mea itiiti ma le tiga. O le mea moni, i le taimi nei e mafai ona faatagaina na o le inu vai. I le afiafi o le aso lona lua o le osofaiga, afai o loʻo i ai se faʻaleleia atili, e mafai ona talia le taliaina o se teuteu o le rosehip. Ma e na o ni nai aso, pe a faasolosolo malie ona faʻateleina e le maʻi ana meaʻai, o isi togafitiga faʻalapotopotoga e aofia ai. O le mea autu e tatau ona avea ma se ausilali o togafitiga, i le taimi o le faigata, e le mafai ona e teena le inuina o fualaau ma meaʻai.

O le tele lava o taimi e fautuaina ai e faʻaaoga se teuteu o oona mo le faʻavaveina o pancreatitis. O loʻo i ai ni mea e teu ai, o mea faʻapitoa ma mea e le faʻaleagaina, e faʻaleleia ai le faʻamaʻiina ma le faʻamalositino. Ina ia saunia le vailaʻau, o fatu oats e tatau ona faʻamalulu, ona kuka ai lea mo se taimi umi. O le mea lea, o le toʻatele o tagata e faʻaaogaina le oatmeal. Ua sasaaina i le vai ma kuka mo ni nai minute. O le fualaau oona e tatau ona faatoa manava ma e mafai ona e inuina se ipu malamalama ao le i faia taumafataga taitasi.

Faʻamālōlōina lelei le tulaga o le maʻi ma le vai pateta. Soo se taimi lava e te manaʻomia e kuka ai se vaega fou. E masani lava e 2-3 laasaga lanu pateta. Latou te pasi atu i se suʻavaʻai poʻo le suamalie ma nutimomoia le sua. E tatau ona e inuina i le afa itula ao le i fafagaina i le tele o taimi i le aso.

Tuua Lau Faamatalaga