O le maʻisuka maʻi ile tamaititi: mafuaʻaga o le maʻi

O lenei faʻamaʻi o se tasi lea o pathologies sili ona taatele o le endocrin system. O loʻo faʻamaonia i le mea moni o loʻo i ai i le tino ni faafitauli i le gaosia o le insulin, lea e fesoasoani i le kulūkose i lalo i le toto.

O suauu pancreatic e nafa ma le gaosia o se hormone taua. I le tulaga o faʻamaʻi o lenei totoga, ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, poʻo le taofi atoa. O le suka e faʻaputuina i le toto, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o lona maualuga ma, o lona uiga, o loʻo i ai se taufaamatau o aʻafiaga ogaoga mo le tino o le tamaititi.

Ina ia puipuia lau tama mai le amataga o lenei maʻi le lelei, e tatau i matua ona iloa pe aisea e tupu ai. O loʻo maua uma faʻamatalaga talafeagai, e mafai ona faʻaogaina ni puipuiga i taimi e puipuia ai le soifua maloloina o tamaiti. O le mea moni, o loʻo i ai se mea e aʻafia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi e pei o le faʻamaoni. Ae e oʻo lava i lenei tulaga, faʻatasi ai ma le saʻo le puipuia o auala, o le amataina o le maʻi e ono tolopoina mo le tele o tausaga.

Vaega o le faʻamaʻi ao laʻititi

O le maʻi suka e vaevaeina i ni ituaiga se lua: ituaiga o le faʻamaʻi o le maʻisuka ma le insulin. I tamaiti, o se ituaiga o le insulin, e taʻua o le ituaiga I, e masani ona maua. O lenei faʻamaʻi i le olaga atoa ma o ona lava uiga o le aʻoga ao laʻititi. E mafua mai i le mea moni e faʻapea, o le pancreas i tamaiti e laʻititi lava. A oʻo i le 12 tausaga, e oʻo ile mamafa o le tusa ma le 50 kalama. O gaioiga faʻava-o-tino uma i le tino o le tamaititi e sili atu le vave nai lo le matua. O le faagasologa atoa o le gaosiga o le inisalini i le tino ua faʻafetaui i le na o le 5 tausaga. O le mafuaaga lena e ono afaina ai tamaiti mai le 5 i le 12 tausaga mai le maʻi suka. Mo tamaiti e matitiva leaga, o lenei vaitau e taua tele. Talu ai o le fausiaina o le tino lea e tupu i le tamaitiiti, o le taimi muamua na amataina ai e le tamaititi lenei maʻi, o le a sili ona leaga lona ala o le ai ai ma o ona taunuuga o le a sili atu ona ogaoga.

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

O mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona eseese. E i ai le numera o itu i fafo ma totonu ole tino e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o lenei maʻi i se tamaititi. O mafuaʻaga taatele e mafua ai lenei maʻi ile laʻititi e aofia ai:

  • uiga faʻamaoni
  • le lelei
  • meaai le mautonu
  • malulu poʻo faʻamaʻi faʻaleagaina viral.

Le mamafa ma le le paleni

Afai o le aiga e le totoina meaʻai talafeagai, ma e taumafa e le tama lau suauʻu, falaoamata o falaoamata ma sukalati, o lona uiga, o vailaʻau faʻamalolilo faigofie, i le tele o mea, o le mamafa i luga o le paʻu i le tino o le tamaititi e faʻatupulaʻia tele. E faasolosolo lava, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻamaogaina o sela o le pancreatic. O le iʻuga, o le aofaʻi o inisalini e gaosia e le tagata lava ia o loʻo faasolosolo malie, ma e mafai ona maeʻa le taimi.

O le atinaʻeina o le gaogao e masani lava ona taʻitaʻia ai le faʻaputuina o mea e sili atu ona lelei. Ma o ia foi, i le itu, ua avea ma nofoaga lea e matua taofia ai le tuufaatasia o le inisalini.

Faʻaauau le malulu

O le malulu tele o se tamaitiiti e faʻaosoina ai le faʻamalosia o le tino puipuia. Talu ai ona o le puipuiga o le tino e puipuia ai le tino mai siama ma siama, ma e masani ona malulu, e faamalosia e faʻaauau pea ona maua ai auupega. Afai o lenei faagasologa e amata ona gasolo, o le puipuiga o le tino e le taofia le faia o nei auupega e tusa lava pe leai se lamatiaga saʻo i le tino. O le iʻuga o nei faʻalavelave teteʻe, o le atinaʻeina o auupega e osofaia ai sela o le pancreas, ma faʻaleagaina ai na o latou lava. I le noatia ma le faʻalagolago i sea faʻaleagaga, o le pancreas e taofi le gaosia o le inisalini talafeagai mo le atoatoaga o le galuega a le tino.

Vaʻaia faʻasolo i le maʻisuka

O le faʻateleina o se mea e mafai ona aafia tele ai le faʻalavelave o lenei faʻamaʻi i se tamaititi. Afai o tatou talanoa e uiga i le agavaʻa i matua, aemaise lava le tina, o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e maualuga tele. E mafai ona faʻaalia i le taimi o laʻitiiti, ma i le taimi. Afai, e tusa lava po o le a lava, o le tina ua maua i le maʻisuka na filifili e fanau mai, e tatau ona matua pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto aʻo maʻitaga.

O lenei manaʻoga e mafua mai i le mea moni o le placenta o loʻo i ai le malosi e faʻaleleia ma faʻaputuina ai le suka mai le toto o le tina. I le tulaga o lona maualuga o le maualuga, o loʻo i ai se faʻalauteleina masani o le kulukose i totonu o fusi ma gaosia ai totoga, o loʻo atiaʻe i le manava. E mafua ai le fanau mai o se pepe fou ma le maʻisuka maʻi.

Le afaina o maʻi ua tuanai

O faʻamaʻi pipisi e aveina e se tamaititi ma le tele o mea faʻafefeteina e mafai ona mafua ai le amataina o le faʻamaʻi o se taunuuga ogaoga.

Ua faʻamaonia o le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e afaina i faʻamaʻi e pei ole:

  • mumu,
  • hepatitis
  • moa
  • lapisi.

O le faʻaleagaina o le tino ma faʻamaʻi e mafua ai le atinaʻega o nei faʻamaʻi e mafua ai le faʻatoaina o se puipuiga malosi puipuia. O meaola na gaosia e le tino puipuia o le tino e amata ona faʻaumatia ai le siama faʻamaʻi, ma faʻatasi ai ma siama faʻalavelave. O se taunuuga, o loʻo i ai se toilalo i le gaosiga o le inisalini.

E taua le maitauina o le amataina o le maʻisuka i le tulaga o faʻafitauli pe a uma le faʻaliliuina atu o nei faʻamaʻi e mafai ona mafai pe afai o le tamaititi o loʻo i ai sona faʻasologa.

O le hypodynamia o se tulaga lamatia

O le vaivai ma le leai o se mea faʻaletino laiti e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le faaputuputuina o mea o le a fesoasoani e taofia ai le gaosiga o le inisalini i le tino. Ua faʻamaonia foi o gaoioiga faaletino e mafai ona faʻaleleia ai le galuega o sela e nafa ma le gaosia o lenei hormone. I totonu o se tamaititi o ia e faʻaaogaina le taʻaloga, e le sili atu le maualuga o le suka i le toto.

O mea e tatau ona e gauai atu i le faʻaaliga o le maʻi ile taimi

E masani lava ona tupu matua e iloa le faʻamaʻi ma amata ona popole pe a uma le faʻamaoniga o nisi o faʻamatalaga maʻoti. E toatele e mafai ona latou iloa le loimata, o le masani ai o le fesuisuiai o le loto ma le le fiafia e pei lava o se tamaititi po o se faailo o le vaeluaina. O le mea e leaga ai, i nisi tulaga, o lenei uiga le talafeagai o le tamaititi e mafai ona vave logoina le maʻisuka.

O le mea e faʻapea o le amataina o lenei maʻi, e le maua ai le inisalini i le aofaiga tatau. E le fesoasoani i le suka ina ia maua atoatoa e le tino. Selini o totoga eseese, e aofia ai le faiʻai, e le maua le aofaʻi tatau o le malosi. E le gata o le faʻaleagaina, ae o le faʻavaivaia faifai pea, vaivaiga ma le vaivai o le tamaititi.

O le mea moni, o nei faʻamaoniga e le o mea autu ia i le taimi o le siama o le maʻisuka ma mafai ona mafua mai i isi faʻamaʻi poʻo ni tali o le tino o le tamaititi. Ae ui i lea, talu ai latou te fesoasoani e masalo ua i ai se mea sese i le soifua maloloina o le tamaititi, aua e te le amanaiaina i latou. O isi suiga e mafai foi ona faʻamaonia le amataina o le faʻamaʻi, lea e le tatau foi i matua ona le amanaiaina:

  • e masani ona fesili le tamaitiiti mo se vaiinu, e le mafai ona ia faanatinatiina lona fiainu,
  • faʻalauteleina o le 'ai ma paʻu o le mamafa o mea tutusa,
  • o nisi taimi o loʻo fesuiaʻi, e faitio le tamaitiiti i le faʻaauau o le gaoioi,
  • E masani lava ona matauina le faia o le pine.

Faʻamatalaga faʻapitoa o nisi o nei faʻailoga, poʻo le itiiti ifo ma le tasi oi latou, e aoga le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a ia faʻamaonia le faʻamaonia talafeagai.

Faailoga o le maʻi

A maeʻa lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le tino o le tamaititi, ona amata loa lea ona faʻaalia o ia i ni faʻamatalaga maʻoti. O faʻamaoniga sili ona taatele e ō faatasi ma le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e aofia ai:

  • umi manuʻa e le faʻamalolo ai, manuaga masani o le paʻu,
  • mamafa o le mamafa ma le paʻu o le tuputupu ae, faʻafitauli faʻapitoa tau atinaʻe,
  • faateleina le 'ai ma faigata ona faʻanoanoa le fiainu,
  • e masani ona fai i ai ma, i nisi tulaga, moe.

O faʻamaoniga taʻitasi e iai ona lava mafuaʻaga ma avea ma tali a le tino i le le lava o le inisalini.

Polydipsia

Talu ai ona o le le lava o le insulin e fesoasoani i le faaputuputu o suka i totonu o le toto, e faigata tele mo fatugaʻo e faʻataunuʻu ai a latou galuega faʻamamaina. E faigata ia i latou ona taulimaina se maualuga o le suka. E matua faateleina le avega, ma latou taumafai e maua atili le vai mai le tino, lea e maua ai e le tamaitiiti se lagona le mautonu o le fiainu.

E mafai e tamaiti ona faitio i le manava, mago ma paʻu e mafai ona iloa. O sea tulaga e matautia aua, e le malamalama i mea o loʻo tutupu, o se tamaititi e tele mea e mafai ona inuina ai sua, suamalie ma isi mea inu o loʻo iai le suka. O le faʻaaogaina o vailaʻau leaga i le tele o mea e naʻo le faʻamalosia ai o le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti.

Polyphagy - o se lagona faifaipea o le fiaaai

O le faateleina o le manava ma le lagona o le fiaai e aliali mai mai le mea moni e faapea, o sosoʻo o le tino atoa o loʻo feagai ma le fiaaai malosi. O le kulukose e fufulu ese mai le tino ma le faanatinati, aʻo le fafagaina le tino i le tulaga saʻo. O tifaga vevela e amata ona tuʻuina atu se faailo i le faiʻai o le tamaititi e le lava le meaʻai ma meaʻai. E mafai e le tamaititi ona gaosi meaai i ni vaega tetele, ae i le taimi lava lea e lagona ai e ia le lagona atoatoa mo se taimi puupuu.

Paʻu ma le paʻu o le paʻu

E ui i le tele o le 'ai, o le tamaititi e maua i le maʻisuka o le a le maua le mamafa. Ona o le fiaaai pea o le fiaai, ua faamalosia ai le tino o le tamaititi e vaavaai mo isi punaoa o meaʻai. E mafai e le tino ona amata se gaioiga ogaoga o le faʻaleagaina o mea faʻapitoa ma musika. E le gata i lea, i se tamaititi e maua i le maʻisuka, o le tuputupu ae o le tino e ono telegese.

Tusi

Ona o le fia inu pea, ua amata ai e le tamaititi ona faʻaaogaina se tele o le vai, lea, i le isi itu, e mafua ai le vave televave. O le vevela i le inu malosi e toetoe lava i taimi uma i se tulaga atoa. Afai o le aso e masani lava ona alu le tamaititi i le faletaele, ona oʻo ai lea i le po e faigata tele mo ia ona pulea lenei faiga.

E mafai ona avea ma se tasi o uluaʻi faailoga o le maʻisuka. E sili atu le popole pe afai o le po i le moega mo se tamaititi e lei maitauina muamua. A sui suiga o moega, e tatau ona e gauai atu ile urine. E mafai ona faʻaaogaina se manogi manogi o le acetone, ia pipii i le paʻi ma tuʻu se faailoga paepae e le masani ai pe a uma le faʻamago.

E i ai se isi faʻamaoniga e manaʻomia ona e gauai i ai i le taimi. Talu mai le faʻasolosolo o le tamaititi i le maʻisuka e toetoe lava o taimi uma e aofia ai le acetone, o le ita o le genitalia i fafo ma le urogenital tract e mafai ona tupu pe a faʻauʻu. O le tele o taimi, o tamaiti, aemaise lava tamaʻitaʻi, atonu e faitio i le sasaina i totonu o le potu.

O aʻafiaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ao laʻititi

O se tasi o faafitauli ogaoga o lenei maʻi o le gafatia o le maʻisuka e faʻaititia ai le puipuiga o le tamaititi. Soʻo se faʻamaʻi pipisi e mafai ona tuʻuina mai ma ni faʻafitauli ogaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tafe atu le malulu o se nofoaga masani i le niumonia. Soʻo se vaʻa, abrasions, tipi ma manuʻa e le mafai ona faʻamalolo mo se taimi umi. E masani lava ona iai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, talu ai ua taofia le puipuia lelei o le tino o le tino.

O le faaitiitia o le tino vaaia e masani ona avea ma se taunuuga o lenei maʻi. E fesoʻotaʻi lenei mea ma le malosi o le fiaʻai ma le le lava o le vai ile tino. O le isi faʻalavelave ogaoga, lea e lauiloa o vae o le maʻisuka, e mafai foi. Afai e leʻo pulea le sukū mo se taimi uumi, suia le pathological changes in the musculoskeletal tissue, toto toto ma neura e amata ona tupu i totonu o le tino. O le taunuuga o le faʻaleagaina o pito, e oo lava i le fausia o le gangrene.

Puipuiga

  • Ina ia puipuia le tamaitiiti mai lenei faamai, e tatau ona faia soo se puipuiga. Muamua lava, e tatau ona e mataʻituina le meaai. E tatau ile tamaititi ona 'ai faʻatasi, ae tele, pe a ma le 5-6 taimi i le aso. O le mea moni, o meaai e tatau ona faapaleniina ma ia aofia ai vitamini uma e tatau ai mo le tino ola.
  • E le talafeagai le vavae ese o lauusiusi mai le taumafataga o tamaiti ola maloloina, ae o le aofaiga o ia oloa e tatau ona matua pulea.
  • Afai o se tamaititi ua laʻititi lona matua pe i le amataga o le isesa, e matua faamalosiau matua e saili le fautuaga a se endocrinologist. Afai e talafeagai, o le a faia e le fomaʻi se suʻesuʻega ma o le a mafai ona tuʻuina atu fautuaga. E mafai foi ona e asiasi atu i se tamaʻi meaʻai i meaʻai e mafai ona faʻaleleia se faiga e le gata i le soifua maloloina, ae o meaai lelei foi.
  • Talu ai o le gaioiga faaletino e fesoasoani e faʻamavae le kulukose i totonu o le toto ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, e le tatau ona faʻagaloina. E tusa ma le 2-3 taimi i le vaiaso, e tatau i le tamaititi ona faʻaaogaina ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma mafai ona mafai.

Faʻafefea ona puipuia le mea sili ona itiiti mai le maʻisuka

E tusa ai ma pepe, aemaise lava afai o le fanau mai o lo latou mamafa e sili atu i le 4.5 kilokalama po o le i ai o se aiga na mafua ai lenei maʻi, e le tatau i matua ona galo e uiga i aoga o le susu. Afai e mafai, e matua fautuaina e fafaga le pepe susu mo le itiiti ifo ma le 1 le tausaga. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga o tamaiti ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i faʻamaʻi vailaʻau, lea e ono aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Afai mo faʻamoemoega mafuaʻaga e le mafai ona fafagaina se pepe, e taua tele le alu i le filifiliga o isi meaai. E tatau ona aloese mai mea faʻafefiloi e aofia ai le susu susu o le susu. E faʻamaonia ai e faʻalavelave ai le galuega a tamaiti, o le a mafua ai le faamutaina o le gaosiga o le inisalini e ona siama.

O ia ituaiga puipuiga faigofie e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai e se tamaititi ona maʻi i le maʻisuka, e tusa lava pe tutusa le aiga. O le maʻisuka, e pei o le tele o isi faʻamaʻi, e sili atu ona faigofie le puipuia nai lo le ola faatasi ma oe mo le tele o lou olaga.

Faʻailoga

E mafai ona faia se faʻamaonia saʻo mo se tamaititi ma fuafua ai pe maua lona maʻisuka maʻi aʻo lei fanau mai le pepe. O le taimi mulimuli o le ultrasound o le fetus ma se suʻega auʻiliʻili o le pancreas e fesoasoani e faia lenei mea.

I le tulaga o se tulaga lamatia maualuga o le faʻamaʻi i le taimi o lenei suʻesuʻega, o le a mafai ona iloa ai i le tamaititi ni faaletonu i le atinaʻeina o le okeni. O lenei suʻesuʻega e taua tele i tulaga e maua ai e se tasi poʻo matua uma o le maʻisuka.

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai:

  1. Suʻe toto toto,
  2. Faʻamatalaga o asiasiga i aso taitasi mo le kulukose,
  3. Suesuega o le faʻasolosolo na aoina i le taimi e tasi mo le faʻamasinoga o le acetone,
  4. Analysis mo hemoglobin glycosylated.

E tatau ona tuʻuina atu uma taunuʻuga o faʻataʻitaʻiga i le endocrinologist, o ia, i luga o la latou faavae, o le a mafai ona tuʻuina atu i le tamaitiiti le faʻamaonia saʻo.

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist.I lenei tulaga, e tatau i matua o se pepe maʻi ona faʻatauina se glucometiga maualuga ma le numera manaomia o fasi siaki.

O le faavae mo togafitiga o le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini i aso uma.

Mo le pulea lelei o le suka o le toto i le togafitiga o se tamaititi, e tatau ona faʻaaoga le inisalini, faʻataunuʻu ma le uumi.

E le gata i lea, e taua le malamalama o le faʻamalositino o le inisalini o le hormone e le na o le pau lea o le galuega a le pancreas. E faʻamaloloina ai foʻi enzymes e manaʻomia mo le masani ai o le faʻaogaina o le tino. O le mea lea, ina ia faʻaleleia galuega o le gastrointestinal tract ma faʻasalalau le faʻasiliina o meaai, ua fautuaina le tamaititi e ave fualaau faʻatau e pei o Mezim, Festal, Pancreatin.

O le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaumatia ai puipui o le toto, lea e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le tino, aemaise lava i pito pito i lalo. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e avatu i lau tama vailaʻau e faʻamalosia ai vaʻa toto. E aofia uma ai fualaau faʻamaʻi, e taʻua o Troxevasin, Detralex ma Lyoton 1000.

O le tausisia o se taumafa e le aofia ai meaʻai uma ma le maualuga o le suka mai le meaai o se maʻi maʻi e taua i le togafitia o le maʻisuka i tamaiti.

Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻaumatia uma lau laʻau, aua e mafai ona latou maua le fesoasoani e fesoasoani ai i le tamaititi i lalo o le suka ona o le tele o le inisalini. O lenei tulaga e taua o le hypoglycemia, ma e ono lamatia ai le ola.

I le vitio i lenei tusiga, o Dr. Komarovsky e talanoa e uiga i le maʻisuka o le tamaitiiti.

Tuua Lau Faamatalaga