O le hyperosmolar coma i le maʻi suka: tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, puipuiga ma faʻataʻitaʻiga muamua o le latalata atu i mea matautia

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ua avea ma sasa o sosaiete faʻaonapo nei. O lenei faʻamaʻi e aafia ai e le gata i tagata matutua, ae faʻapea foi tagata talavou ma tamaiti.

Ae peitaʻi, afai e te mulimulitai i faʻasologa uma a le fomaʻi ma usitai i se ituaiga olaga, e mafai ona e soifua lelei atoatoa i lou maʻi, e le manatu oe ua faʻaleagaina pe faʻagataina e se mea.

Ae ui i lea, e taua le mataʻituina pea o lou soifua manuia ma taumafai e faʻaauau pea le tulaga. O le mea moni o le maʻisuka e tele aʻafiaga le lelei e mafai ona iu ai i le le afaina ma le oti.

O se tasi o nei faigata ogaoga o le hyperosmola coma i le maʻisuka.

E mafai ona e mauaina tali i nei fesili i lenei tusiga. Ma o lenei sei tatou suʻesuʻe puupuu pe o le a le maʻisuka, mafaufau i ona uiga, faʻaaliga ma le siama.

Faʻailoga taua. Faʻamatalaga ma mafuaaga

O le maʻi suka o se maʻi tigaina mulimuli, e iloa ai le faateleina o le kulukose o le toto ma e faʻatasi ma faʻamaʻi faʻasolosolo e pei ole mineral, fat, carbohydrate, masima-masima ma le porotini.

E le gata i lea, i le faagasologa o le alualu i luma o faamaʻi, o le pancreas, o le autu o le gaosiga o inisalini, o le homone e gafa ma le gaosia o le suka i le kulukose ma ona felauaiga i suauu o le tino atoa, ua faaleagaina. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le inisalini e puleaina ai le maualuga o le suka, e taua tele mo le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi o le faʻamalosi, gasegase, viral infections, faʻalavelave popole, faʻalavelaveina o le gastrointestinal tract ma le tele o isi.

Faʻamatalaga e aʻafia ai Coma

Naʻo le i ai o le maʻisuka i se tagata gasegase e masani ona le aʻafia ai i le atinaʻe o le hyperosmola coma. O se mafuaʻaga o mafuaʻaga e aʻafia ai le faʻaleagaina o gasegase ma faʻafefe ai le maʻi o le tino e mafua ai le tupuga o lenei maʻi.

O mafuaʻaga o le faʻamalaloina e mafai ona:

  • vili
  • manava manava
  • faʻamaʻi pipisi
  • vaivai o le fiainu, uiga o tagata matutua,
  • faʻamaʻi pipisi
  • tele le leiloa o le toto - mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le taotoga poʻo le maeʻa foi o se manuaga

Ole mea masani ole aʻafiaga mo le atinaʻeina o le hyperosmola coma o faʻafitauli nutioti na mafua mai ile pancreatitis poʻo gastritis. Manua ma manuʻa, faʻaleagaina o le myocardial e mafai foi ona mafua ai ona maua i tagata e maua i le maʻisuka. O le isi mea e ono aʻafia ai o le i ai o se faʻamaʻi e tupu mai i faʻamaʻi o fiva.

O le mafuaʻaga o le coma e mafai foi ona avea ma togafitiga le talafeagai mo le togafitiga o le maʻisuka. Ae masani lava, o lenei faagasologa e atiina ae i se masalosalo maualuga po o le tagata lava ia lea e faʻaalia e ia lava pe a ia faia se vasega o diuretics poʻo glucocorticoids.

Faailoga o le maʻi

O le maʻi suka o le hyperosmolar e vave lava ona atiae. Mai le tulaga masani o le tino i tuaa, e tele aso e pasi, ma o nisi taimi i ni nai itula.

Muamua, o le maʻi e amata ona pagatia i le faateleina o le televave o le malosi, faatasi ai ma le fia inu ma vaivaiga lautele.

O faʻafitauli e faʻapeteleina, pe a mavae sina taimi o le moe, faʻaaliali maʻi. A maeʻa ni nai aso, ma se tino faapitoa o le faʻamaʻi - ma pe a mavae ni nai itula, o faʻafitauli ma le fatugalemu o le tino e foliga mai - faʻalavelaveina ma le le mautonu o le tali. Afai e le maua e le tagata maʻi le fesoasoani talafeagai, o nei faailoga o le a sili atu ona mamafa ma ua avea ai ma se au.

E le gata i lea, o le gaioiga o le tino, le faateleina o le musika, o le le mautonu o le gaioiga o gaoioiga, e mafai ona maua le mafaufau. I nisi tulaga, o le atinaʻeina o le hyperosmola coma e faʻaalia i le faateleina o le vevela.

O le hybetrosmolar diabetic coma e mafai foi ona tupu faatasi ma le faaumiumi o le pulea o immunosuppressants e le tagata maʻi, faapea foi ma nisi o togafitiga togafitiga.

O le siama, o le faʻalauteleina o le tele o vaifofo o le saline, magnesia, ma isi fualaau oona e maualuga le toto maualuga e matautia.

Faʻatasi ai ma le pipisi o le hyperosmola, o suiga faʻaleagaina i le tuufaatasiga o le toto ua maua. Ole tele ole kulūkose ma meaola elemene e faʻatupulaʻia tele, ma o ketone bodies e le o iai i le auiliiliga.

Fesoasoani faʻafuaseʻi

E pei ona uma ona taʻua, i le leai o ni togafitiga faafomai, o se coma e afaina.

O le mea lea, e faanatinati le tuʻuina atu i le tagata maʻi se togafitiga faafomai. O mea taua i le tulaga o le coma o loʻo i totonu o le maʻi maʻi poʻo le potu faʻafuaseʻi.

O le galuega pito sili ona taua o le toe faʻaleleia o le suavai na leiloloa e le tino, ma aumaia ai faailoga i se tulaga masani. O le suavai e tui malosi i totonu o le tino, ma i se tulaga sili ona taua.

I le itula muamua o le togafitiga, e oo atu i le 1.5 lita o le vai e taliaina. I le lumanaʻi, o le a faʻaitiitia le fua, ae o le tele o aso o infusions e taua tele. Mo le 24 itula, 6 i le 10 lita o fofo o loʻo sasaa atu i le toto o le tagata maʻi. E i ai taimi e manaʻomia ai le sili atu o le fofo, ma le tele o le vai faʻafeiloaia e oʻo atu i le 20 lita.

O le tuufaatasiga o le fofo e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le faatinoga o suʻega o le toto suʻesuʻe. O le sili ona taua o nei faailoilo o le sodium content.

O le faʻamanuiaina o lenei vailaʻau i le va o le 145-165 meq / l o le mafuaaga lea mo le faʻaofiina o se masini suauu. Afai e sili atu le maualuga o le faʻamasinoga, o le masima e faʻafefeteina. I ia tulaga, o le amatalia o le kulūkose e amata.

O le faʻatinoina o sauniuniga o inisalini i le taimi o le hyperosmola coma e seasea ona faia. O le mea moni e faapea o le faʻafouina o le faʻamamaina e faʻaitiitia ai le kulūkose o le toto ma e leai ni fua faʻatatau. E naʻo tulaga faʻapitoa, e faʻataʻitaʻiina se fua faatapulaʻa o le inisalini - e oo atu i le 2 iunite i le itula. O le faʻaofiina o le tele o le kulūkose-faʻaitiitia o fualaau faasaina e mafai ona faʻalavelaveina le togafitiga o le coma.

I le taimi lava e tasi, e siakiina tulaga maualuga eletise. Afai e tulaʻi mai le manaʻoga, o le a faʻaleleia e ala i le taliaina lautele i togafitiga faafomaʻi. I se tulaga lamatia e pei o le hyperosmola coma, tausiga faʻafuaseʻi e aofia ai le faʻamalosi malosi. Afai e manaʻomia, e faʻaaogaina isi masini fesoasoani.

Malosiaga e le faʻaleagaina

Togafitiga o le hyperosmola coma e aofia ai le faamamaina o le gastric. I le faʻaitiitia o le tumau o le vai i totonu o le tino, o se urinary catheter e faʻatagaina.

I le faʻaopoopoga, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi e faʻamautinoa ai le faia o le fatu e faʻatino. E talafeagai lenei tulaga, ona o le matua o tagata gasegase oe na ulufale i le hyperosmola coma, faatasi ai ma le tele o fofo na folasia atu i totonu o le toto.

O le faʻaofiina o le potassium e faʻatautaia vave lava pe a uma le amataga o togafitiga, pe i luga foi o le mauaina o iuga o suʻega talafeagai 2-2.5 itula pe a uma le faʻatagaina o le maʻi. I lenei tulaga, o se tulaga faateia o se mafuaaga lea o le teenaina o le faia o sauniuniga o le suka.

O le galuega sili ona taua i le coma o le hyperosmola o le tau faasaga lea i faʻamaʻi faʻamaʻi e aʻafia ai le maʻi o le maʻi. Tuuina atu o se tasi o mafuaʻaga taatele o le coma e mafai ona iai faʻamaʻi pipisi, o le faʻaaogaina o vailaau e faʻamaonia. A aunoa ma se togafitiga faapena, o le a faaitiitia avanoa o se taunuuga lelei.

I se tulaga e pei o le hyperosmola coma, o togafitiga e aofia ai foi le puipuia o le thrombosis. O lenei faʻamaʻi o se tasi lea o faʻafitauli sili ona taatele o le hyperosmola coma. O le le lava o le toto e mafua mai i le thrombosis ia lava e mafai ona oo atu i ni taunuuga ogaoga, o le mea lea, faatasi ai ma le togafitiga o le coma, o le puleaina o fualaau talafeagai ua faailoaina.

O le a se mea e mafai ona e faia ia oe lava?

O togafitiga aupito sili, ioe, e tatau ona amanaʻia o le puipuia o lenei maʻi.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona matua pulea lelei le maualuga o le kulukose ma talanoa i se fomaʻi pe a tulaʻi. O lenei mea o le a taofia ai le atinaʻeina o coma.

O le mea e leaga ai, e leai ni fofo e mafai ona fesoasoani lelei i se tagata i le atinaʻeina o le hyperosmola coma. E le gata i lea, o le faʻaaluina o taimi i luga o meafaigaluega e le aoga ma auala e le fesoasoani i le tagata maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga.

O le mea lea, na o le pau lava le mea e mafai ona fesoasoani i ai se tagata faʻapitoa i se hyperosmola coma o le valaʻauina lea o se 'au o fomaʻi i se taimi vave lava poʻo le vave tuʻuina atu o le maʻi ile faʻalapotopotoga talafeagai. I lenei tulaga, e mafai ona faateleina avanoa o le maʻi.

Vitio faʻatalanoa

Faʻamatalaga faʻamalosi, lea e faʻamatalaina ai mafuaʻaga ma faailoga o le miterosmola coma, faapea foi ma mataupu faavae o le fesoasoani muamua:

I se tulaga lautele, o se tulaga ogaoga o le maʻi faʻapitoa e pei o le hyperosmolar coma e faʻaalia ai se gasegase talafeagai vave. Ae paga lea, e oʻo lava i lenei mea e le o faʻamautinoaina pea le ola o le maʻi. O le pasene o maliu faʻatasi ma lenei ituaiga o coma e matua maualuga lava, e mafua ona o le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina o pathoces faʻatoʻateleina e faʻaumatia ai le tino ma faʻasaʻo togafitiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Faʻailoga taua. Faailoga ma Faailoga

O faʻapogai autu o lenei maʻi e aofia ai le galala ma le susu, le faʻateleina o le urination ma le vevela tele, faʻamalolo umi o manuʻa, ulu tiga ma le vevela, faʻalavelave o pito i lalo, edema, toto maualuga ma isi.

E faʻapefea ona fuafua le i ai o se maʻi ile maʻi? Afai o loʻo i ai faʻamatalaga o loʻo i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a ia faʻamaonia se faʻamatalaga maʻoti.

Muamua lava, o le mea moni, o lenei, o se suʻega toto mo le suka. Manatua o le suka toto e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / L? Afai e matua faateleina (mai le 6.7 mmol / l), ona maua ai lea o le maʻisuka.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo - fuaina o le kulukose ma ona fesuiaiga i le aso atoa, iloiloga e fuafua ai le maualuga o le inisalini i le toto, faʻataʻitaʻiga e fua ai suauʻu paʻepaʻe, glucose ma le polotini, ultrasound of the abdominal cavity and others.

E taua le manatua o le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia ma matautia, aua e mafua mai i le le fiafia ma le tiga. Muamua lava, o se mea malosi, o nisi taimi e faʻalavelave ai i le gaoioi, fula, le tiga ma le le mautonu i vae, faʻaleagaina o vae i siama pipili, gangrene e le mafai ona faʻaaogaina ma le maʻisukala o le maʻisuka.

O le a le maʻi suka

E pei ona taʻua i luga, o le maʻi suka o le hyperosmolar o se faʻalavelave ogaoga o faʻamaʻi - maʻisuka faʻamatalaina.

O le mea e leaga ai, o se taunuuga oti i lenei faʻalavelave e foliga mai. E fa sefulu fasefulu pasene.

O le mea e tupu i totonu o le tino

O le mea e leaga ai, o le pathogenesis o le hyperosmola coma e le o malamalama lelei ma o lea e le lelei ona faamatalaina. Ae ui i lea, ua lauiloa i le taimi o lenei faʻalavelave e tupu mai nisi o galuega i totonu, lea e avea ma ona faʻaosooso.

O le hyperosmola coma i le maʻisuka e mafua ona o ni mea taua poʻo ni faʻalavelave e tupu i le tino o le maʻi. Muamua lava, o lenei mea o le oso malosi i le kulukose o le toto (e oʻo atu i le 55.5 mmol / L pe sili atu) ma le faʻateleina o le maualuga o le sodium i le plasma toto (mai le 330 i le 500 mosmol / L pe sili atu).

E le gata i lea, o le coma e mafai ona mafua mai i le faʻamaʻaina o sela o le tino atoa, lea e tafe mai ai le vai i totonu o le intercellular space, ma taumafai ai e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose ma le sodium.

E i ai ni mafuaʻaga patino o mafuaʻaga o le hyperosmola coma lea e mafai ona avea ma faʻaosoosoga o lenei maʻi ogaoga?

Uunaia mafuaaga

E masani lava o le faʻaalia o le maʻi o le maʻisuka o se taunuuga o mafuaʻaga autu:

  • faamaʻi (manava, vomiting, le lava le faaaogaina o le vai, faʻalauteleina le faʻaaogaina o togafitiga, faʻaleagaina o le tino),
  • leai se inisalini (ua galo le gasegase e talia pe faʻalavelave faʻalavelaveina le togafitiga),
  • faʻalauteleina le manaʻomia mo le inisalini (e tupu lenei mea ona o le solia o meaʻai, malulu ma faʻamaʻi pipisi),
  • e le o faʻamaonia le maʻisuka (e ono le masalosalo le tagata maʻi e uiga i lona gasegase, ona e le maua e ia le togafitiga talafeagai, o se taunuuga o lea mea e ono tupu mai ai se coma),
  • le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina,
  • taotoga.

O le mea lea, matou te maitauina mafuaaga talafeagai o le maʻi. Sei o tatou iloa nei faailoga o le hyperosmola coma.

Faailoga o le maʻi

Ona o le mea moni o le a masani le tagata i uiga lelei o se maʻi suka, o le a mafai ona ia sailia le fesoasoani mai ia te ia lava poo lona tuaoi i se taimi vave lava, ma ono mafai ai foi ona taofia le tupuga o se maʻi tuga.

E maitauina e mafai ona tutupu faʻamaoniga o le hyperosmola coma i ni nai aso ao leʻi oʻo i le maʻi, ia faʻaeteete ma mataala ina ia faʻafesoʻotaʻi le fomai i le taimi.

O le mea muamua e tatau ona e gauai atu i ai, o nai aso na muamua atu i luma o se paʻu, o le maʻi e atiina ae se galala malosi ma le gutu maloʻo, ma o faʻamaoniga e faʻaalia pea ma faʻaalia.

O le paʻu i le taimi nei e vevela, o le mucous membranes o loʻo aveesea foi lo latou susu ma mafua ai le atuatuvale.

Faʻaauau pea vaivaiga, moe, ma le faʻalavelave.

O faailo nei o le coma o le hyperosmola e mafai ona avea ma se faʻaitiitia o le mamafa, o le faʻavaveina o le fatu, ma le faʻasolosolo faifai pea. O nisi taimi o le faʻamafanafanaina ma e oʻo lava i faʻataʻi faʻaleagaina e mafai ona tupu.

Ia, pe afai e le amanaia e le tagata gase nei faaaliga ma talanoa i se fomai i le taimi. O le a le mea e fai pe afai ua misi uma faailoga, ma ua tupu se coma hyperosmola? O le fesoasoani faʻafuaseʻi o le a tuʻuina atu i lē ua afaina e mafai ona laveaʻiina lona ola ma o le ai ai se aoga aoga i lona toe manuia i le lumanaʻi.

O le a le mea e tatau ona fai?

E faʻapefea ona fesoasoani i le tagata maʻi ile fale?

O le mea muamua ma le sili ona taua e le o le fefe ma ia i ai. Ma, e moni, e tatau ona faia ni gaioiga tuusao.

Afai o se tasi e pele ia te ia se coma hyperosmola i le maʻisuka, o le tausiga faʻafuaseʻi e te tuʻuina atu e tatau ona faapenei:

  1. Valaau loa se fomaʻi.
  2. Ufiufi le tagata maʻi i palanikeke mafanafana ma / pe siosiomia i vevela vevela.
  3. Afai ei ai le avanoa ma le poto masani, e mafai ona e tuiina le 500 ml o le suka i totonu o se vein.

O le au a le fomaʻi o le a tuʻuina atu i le maʻi le fesoasoani muamua ma faʻamalosi ile falemaʻi ile falemaʻi.

Fesoasoani faafomaʻi

O le a se mea e mafai e le fomaʻi ona faia pe afai o loʻo maua se maʻi ile coma? O le algorithm faʻafuaseʻi o loʻo taua i lalo:

  1. Taofi le faʻamalolo. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e tuʻuina se suʻega i totonu o le manava e puipuia ai le manaʻoga o le vomit. E tatau foi ona toe faʻatumu le tino o le maʻi ma le lava o le vai.Ina ia taofia le faʻamalolo o tino o le tino, atonu e manaomia e le tagata maʻi se voluma e oʻo i le luasefulu lita i le aso.
  2. Faʻaitiitia faʻafitauli o le gasegase ma vailaʻau cardiovascular.
  3. O le faateleina o le kulukose toto (hyperglycemia) e tatau ona faʻamautuina. I le faia o lenei mea, tuʻu ai ni meainu vevela o se vaifofo o le sodium chloride.
  4. Faaitiitia le maualuga o le sodium plasma. E mafai ona faia lenei mea ile inisalini.

Ae e le o mea uma. O le a le isi togafitiga mo le va o le hyperosmolar?

Faʻaauau togafitiga

Talu ai ona o le hyperosmola coma e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia mai le mafaufau o le tagata maʻi, mama, ma le fatu, e tatau ona totogi lelei le gauai ile puipuiga o nei faamai. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia puipuia le faiʻai edema, e tatau ona tuʻuina se kulupu i le sodium bicarbonate. E tāua foʻi le faʻatinoina o le okesene faʻamalositino, lea o le a faʻatamaoaigaina ai siama o le tagata maʻi ma le toto ma le okesene talafeagai ma o le ai ai sona aoga aoga i le tulaga maʻi o le tagata atoa.

E masani ona faia le togafitiga o le hyperosmola coma i lalo o le vaavaaiga vavalalata a le aufaigaluega togafiti. O suʻe toto ma urine e masani ona ave mai le maʻi, e fuaina le toto toto ma ave se electrocardiogram. E faia lenei mea ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le kulukose, potassium ma le sodium i totonu o le toto, faapea foi ma le acid-base ma le tulaga lautele o le tino atoa.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le a le mea e aofia ai i lenei suʻesuʻega ma o a faailoga e tatau ona e tauivi ai?

  1. Glucose i le mimi (faʻamatalaga glucosuric). O le masani mai le 8.88 i le 9.99 mmol / l.
  2. Potassium i totonu o le mimi. O le masani mo tamaiti e mai le sefulu i le ono mmol / aso, mo tagata matutua - mai le tolusefulu i le selau mmol / aso.
  3. Suauu i le urine. O le masani mo tamaiti e mai le fasefulu i le selau fitu sefulu fulufulu / aso, mo tagata matutua - mai le selau tolusefulu i le lua selau ma le ono mmol / aso.
  4. Glucose i totonu o le toto. O le masani mo tamaiti mai le 3.9 i le 5.8 mmol / l, mo tagata matutua - mai le 3.9 i le 6.1 mmol / l.
  5. Potassium i totonu o le toto. O le masani mai le 3.5 i le 5 mmol / l.
  6. Suauu i totonu o le toto. O le masani mai le selau tolu sefulu lima i le selau fasefulu-lima mmol / l.

E le gata i lea, o le fomaʻi e mafai ona faʻatulagaina se suʻega ultrasound, se X-ray o le pancreas, faʻapea foʻi ma le ECG masani.

Togafitiga o Togafitiga

I le taimi o togafitiga ogaoga, e tatau ona manatua o le vave faʻaitiitia o le kulūkose e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le osmolality plasma, lea o le a oʻo atu ai i le ceremaral edema, faʻapea foʻi ma le faʻafefe o le vai i totonu o siama, lea e faʻaosoosoina ai le vavalalata. O le mea lea, o le faʻaofiina o fualaau faasaina e tatau ona tupu lemu ma e tusa ai ma se fuafuaga patino.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le aua le faʻaaogaina i le inisua o le masini, talu ai ona o le tele o lenei mea e mafai ona mafua ai le hyperkalamia. O le faʻaaogaina o le phosphate o loʻo faʻasaina foi pe a fai o le maʻi e leai sona malosi.

Faʻailoga faʻamaʻi

E ui lava, e tusa ai ma fuainumera, o le olaga faaletino i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le soifua maloloina, o le faʻasolosolo o le toe maua mai o le maʻi e tumau pea le mautinoa.

O le taunuuga leaga e masani ona le tupu mai i le coma lava, ae mai ona faigata, e pei o se tagata maʻi i le maʻisuka talafaasolopito atonu ei ai isi faʻamaʻi matautia. E mafai ona avea i latou ma tagata solitulafono o se toe umi ona toe faʻaleleia.

Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le vailaʻau faʻasolosolo ua faia se laasaga tele agai i luma. O le mea lea, afai e faʻataunuʻu ma le mataʻituina e le tagata gasegase faatonuga uma a le fomaʻi, faʻafeiloaʻi i se soifua soifua maloloina ma se meaʻai, o le a le toe umi ona mafai ona toe faʻaleleia, oso i luga ma galo ona popolega ma maʻi.

E taua tele mo aiga ma uo a sea tagata le suʻesuʻe ma le totoa i lona maʻi, faʻapea foi ma le mautinoa e te pulea tulafono o le fesoasoani muamua mo le maʻi. Ona leai lea o se poma o le hyperosmola o le a faateia oe ma le maofa ma o le a leai ni taunuuga mataʻutia, e le mafaafitia.

Tuua Lau Faamatalaga