Vaega o le tausimaʻi tausia o maʻi maua i le maʻisuka

I le tausiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona matauina se fuainumera talafeagai i le va o gaioiga faʻavaʻavaʻavaʻavaʻava, gaʻo vailaʻau maua i le tino ma le tele o inisalini (poʻo le suka-lowering tablets)

E mafai ona e faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate ma faʻamalositino le puleaina o le kalori i le faʻalauiloaina o togafitiga o meaʻai, e ui lava o se auala faaopoopo.

I soʻo se ituaiga o maʻisuka, e taua le fuafuaina o lou suka toto.

I le ituaiga muamua, e masani ona faia lenei mea: i le taeao e tasi i le vaiaso, ma pei ona tatau ai aʻo lei faia taumafataga ma lua itula mulimuli ane. I le lona lua, o fua o le suka e fuaina i le tele o taimi i le masina. E sili atu le faia o lenei mea i se glucometer.

E taua foi le fuafuaina o le suka i le urine. Faia lenei mea e faʻaaoga ai fasi siaki. O faʻamaumauga uma e tatau ona tusia i totonu o le tusi o faʻamatalaga a le tagata maʻi ma le aso, taimi, igoa o vailaʻau faʻasoloina, faʻamaonia le fua o le taumafa.

Pe a faatonuina le puleaina o le inisalini, ole tulafono e tatau ona usitaia. O le mea lea, o le injections e faia i le itu taumatau ma le itu tauagavale o le manava, o le pito i fafo o le lima i luga aʻe o le tulilima, pito i fafo ma ogavae. Faatasi ai ma le faʻaauau ona faia o insulin, taumafai e sui le nofoaga mo le tui. Faatasi ai ma le faʻatulagaga tutusa o ituaiga inisalini e lua, e tatau ona e faʻaaogaina se isi suauʻu mo vaega taʻitasi ma se isi nofoaga tuʻuina. A maeʻa le folasaga, e tatau ona fai atu i le tagata gasegase ia alu sinamu, o lea o le inisalini e vave ona ulufale atu i le toto. E afa itula pe a uma le tui, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai.

Aʻo tausia tagata mamai e maua i le maʻisuka, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le tumama. Faʻasalaga lua pe a maʻi le tagata maʻi. E tatau ona faia le puipuiga atoatoa o le malosi o le mamafa, fufuluina le tagata maʻi pe a maeʻa togafitiga taʻitasi, ona maualuga maualuga le maualuga o le toto suka maualuga le paʻu ma mafua ai le vevela. A uma ona fufuluina, o le paʻu e faʻamamaina ma faʻagogo ma togafitia i le paʻu.

I le maʻisuka, e manaʻomia le gauai faʻapitoa, e tatau ona faia faʻatasi ma se faʻapitoa faʻapitoa e aʻafia ai le aʻafiaga o le maʻisuka. O le mea moni e faapea o nei tagata gasegase e faʻaalia i faʻamaʻi faifai pea o le mucosa ma le gums i foliga o gingivitis ma stomatitis. I le faʻaopopo i le fufuluina o lou gutu, fufulu faʻamaʻi faʻamaʻi ma elixir nifo.

Soʻo se suiga ile faʻatonuga o le tagata maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le televave o le ola poʻo le leai o le suka suka. O le mea lea, pe a tuua le fale, e tatau i le tagata gasegase ona i ai se tui o le inisalini, ni nai suka ma se tusi e faʻaalia ai le fua o le insulin.

E i ai faailo faʻapitoa e mafai ai ona e mateina pe maʻi le maʻi mai le leai (hypoglycemia) poʻo le sili atu (suka) o le hyperglycemia. O lea o le hypoglycemia e faʻaalia i le faʻavaivaia faʻavaivaia, vevela, vevela ma le maso. Masalo o se lagona le mautonu o le fiaaai, faalialiavale, o se lagona malosi. O lenei tulaga, e masani lava ona mafua mai i le faʻaaogaina o le ava malosi, vave ona atiaʻe ma e foliga mai, aemaise lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i ai 4-5 fasi suka, suamalie, suamalie vevela poʻo le suamalie suamalie e mafai ona tuʻuina atu i le kesi.

O le Hyperglycemia (televave) o le toto toto e tupu malie (mai le itula i le tele o aso) ma ua faʻaalia i foliga vaaia o le gasea, vomiting, le lava le fiaʻai, foliga mai o se lagona loloto o le fia inu, paʻu vevela, puupuu le manava. O le tagata gasegase e faʻaaogaina, faʻasaina. O lenei tulaga e mafai ona mafua mai i le atuatuvale poʻo le faʻamalosia o se faʻamaʻi masani. I le hyperglycemia, o le tuiina o inisalini e tuʻuina atu ma tuʻuina atu i ai se vai inu. I le tausiga o tagata gasegase, e faia i le lua itula le fua masani o le suka, ma o le inisalini e masani ona faʻatinoina seia oʻo ina faʻasaʻo le kulukose o le toto. Afai e le pa'ū le maualuga o le suka, o le tagata maʻi e tatau ona faʻamaʻi vave.

O le mea sili ona taua o le diabetology i le tolusefulu tausaga talu ai, o le faʻateleina o le matafaioi a tausisoifua ma le faʻavaeina o latou tomai faapitoa i le maʻisuka, o nei tausisoifua latou te tausia lelei tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, faatulaga le fegalegaleaiga a falemaʻi, fomaʻi ma tagata mai fafo, ma tagata gasegase.

O tiute o tausisoifua faapitoa i le tausiga o le maʻisuka e talitutusa lava ma tulaga o se faufautua.

Ina ia faʻaleleia le tulaga lelei o le soifuaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e manaʻomia ile tausi maʻi:

  • ? Faamalamalama mafuaaga o le atiina ae o le faamai ma ona faafitauli.
  • ? Faʻataʻatia mataupu faavae o togafitiga, e amata mai i tulafono laiti faigofie ma faasolosolo malie le faʻaopopoina o fautuaga mo togafitiga ma le mataituina, saunia tagata gasegase mo le pule tutoatasi o le maʻi.
  • ? Tuuina atu i tagata maʻi ni fautuaga auiliili mo meaai lelei ma suiga o olaga.
  • ? Fautuaina tagata maʻi i tusi talafeagai.

O se vaega o le togafitiga o le maʻisuka, o le tagata maʻi e tatau ona faʻataʻitaʻiina tutoatasi togafitiga mo le olaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ia malamalama e uiga i itu uma o lona lava gasegase ma ia mafai ona suia togafitiga e faalagolago i le tulaga faapitoa - ma e tatau i se tausi maʻi ona fesoasoani ia te ia i lenei tulaga.

O se suʻesuʻega o le lelei o le soifuaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faia pe a fuafuaina ni togafitiga togafitiga.

O faʻalavelave o le maʻisuka e sili atu ona leaga le lelei o le olaga, o togafitiga malosi e faʻaleleia atili ai le pulea o le lelei o le olaga e le faʻaitiitia.

O le lelei o le olaga e aʻafia i le tuʻuina atu i le tagata maʻi le avanoa e faʻafoʻatasi ai le faʻamaʻi. O lenei tulaga e faʻalagolago i tausi soifua maloloina, faigamaʻi o le maʻisuka, ma vailaʻau faʻasolosolo. E mafai e tagata maʻi ona atinaʻe faiga faʻavae saʻo pe a faʻalogo le aufaigaluega fomaʻi i le leo ole maʻi. O le poto masani o ia ituaiga galuega o loʻo faia, faatasi ai ma le fesoasoani a fomaʻi mafaufau.

Etiology, pathogenesis, laasaga o atinaʻe ma faʻamaoniga o le maʻi. Metotia o togafitiga, faʻaleleia o le puipuiga, faʻafitauli ma faʻalavelave faʻafuaseʻi tulaga o tagata gasegase e maua ile maʻisuka. O mataupu faavae o taumafa ma fualaau faasaina. O aoga o le gaioiga faaletino.

UlutalaFomaʻi
Vaʻaipepa taimi
GaganaRusia
Aso Faʻaopoopo26.10.2014

Mataupu 1. Suʻesuʻega o tala i le autu o suʻesuʻega

1.1 Tusa o le maʻisuka

1.2 Faʻavasegaga ole maʻisuka

1.3 Aʻoaʻoga o le maʻisuka

1.4 Vaʻaia o le maʻisuka

1.5 Tulaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1

1.6 Faailoga o le maʻisuka

1.7 Togafitiga mo le maʻisuka

1.8 Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le maʻisuka

1.9 Faʻafitauli o le maʻisuka ma lo latou puipuiga

1.10 Faʻaaoga i le maʻisuka

Mataupu 2. O le vaega aoga

2.1 Nofoaga suʻesuʻe

2.2 Sini o suʻesuʻega

2.3 suʻesuʻeina auala

2.4 Sini Suesue

2.5 Aafiaga o le "Aoga a le maʻisuka" i GBU RME DRKB

O le maʻi suka (DM) o se tasi o faafitauli faʻapitoa tau soifua maloloina ma agafesootai o vailaau faʻaonapo nei. O le lautele o le soifua maloloina, vave le atoatoa o gasegase, ma le maualuga o le soifua maloloina o le faavae lea mo tagata tomai faapitoa o WHO e manatu o le maʻisuka o se faamai o se faamai faapitoa e le mafai ona fesootai, ma le tetee atu na avea o se faamuamua o faigamalo a le malo.

I tausaga talu ai nei, i atunuu uma ua matua atiaeina, ua i ai se faailoga iloga o le aafia o le maʻisuka. O tau tau tupe o le togafitia o tagata maʻi ma le maʻisuka ma ona faʻafitauli e oo atu i fuainumera.

Tusa o le maʻisuka maʻi (o le insulin-faalagolago) o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani o le endocrine aʻo laʻititi. I nisi o maʻi, o tamaiti e maualuga 4-5%.

E toetoe lava o atunuʻu uma e iai le polokalame o le maʻisuka a le atunuu. I le 1996, ina ia tusa ai ma le Decree of the President of the Russian Federation "O le fesoasoani a le setete mo tagata e maua i le maʻisuka," na taliaina, e aofia ai, aemaise lava le faatulagaina o se galuega o le diabetics, fualaau faasaina mo tagata mamaʻi, ma le puipuia o le maʻisuka. I le 2002, na toe faʻaaogaina ai le poloketi o le polokalame "Diabetes".

Tulaga tatau: o le faafitauli o le maʻisuka ua atofaina e le taua tele o le faamai, faapea foi ma le mea moni o le faavae lea mo le atiina ae o faamaʻi faigata ma mafatiaga, vave le atoatoa ma le tino.

Faamoemoega: ia suesue i foliga o le tausia o tausi maʻi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

1. Suesue i punaoa o faʻamatalaga e uiga i le aioio, pathogenesis, fomaʻi, togafiti togafitiga, faʻaleleia o le puipuiga, faʻafitauli ma faʻafitauli faʻafuaseʻi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

2. Faailoa faafitauli ogaoga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

3. Faʻaalia le manaʻomia mo aʻoaʻoga o tagata gasegase i le maʻisuka i le aʻoga o le maʻisuka.

4. Ia atiaʻe ni faʻamatalaga puipuia e uiga i auala masani o togafitiga o le soifua maloloina, pulea o le tagata lava ia, fetuunaiga o le mafaufau ma gaoioiga faaletino.

5. Tofo i le talanoaga talanoaga i tagata maʻi.

6. Fausia memos e faʻalautele ai le malamalama e uiga i le tausiga o paʻu, o faʻamanuiaga ole gaioiga faaletino.

7. Ia faamasani i le mea na tupu i le aʻoga o le maʻisuka mamalu GBU RME DRKB.

Mataupu 1. Suʻesuʻega o tala i le autu o suʻesuʻega

1.1 Tusa o le maʻisuka

O le maʻisuka o le maʻisuka (IDDM) o se maʻi maua i le autoimmune e mafua mai i le le atoatoa o le insulin ona o le faaleagaina o suauu pancreatic b. I le atinaʻeina o lenei gaioiga, faʻasologa o gaioiga, faʻapea foʻi ma mea e siosiomaga, e taua.

O mea autu e fesoasoani i le atinaʻeina o le IDDM i tamaiti o:

vailaʻau faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi pipisi, siama lapeni, mumps, siama Bx, poma),

inisinia intrauterine (cytomegalovirus),

leai po o le faaitiitia o le umi o le fafaga faanatura,

ituaiga eseese o popolega

le i ai o mea vevela i meaai.

I le ituaiga o le maʻisuka (o le insulin-dependent), o le togafitiga e tasi e masani ona faia le inisalini mai fafo i se tuufaatasiga ma se meaai ma meaai lelei.

O le maʻisuka ituaiga e tupu i le va o le 25-30 tausaga, ae mafai ona tupu i soo se matua: i le pepe, ma i le fasefulu, ma le 70.

O le siama o le maʻisuka ua faia e tusa ai ma mea taua e lua: o le maualuga o le suka i le toto ma le urine.

E masani lava, o le kulūkose e tolopoina e ala i le filiga i fatugaʻo, ma le suka i le urini e le o iloa, talu ai o le fatu fatu faamama e tumau ai le kulukose. Ma faatasi ai ma le maualuga o le suka o le sili atu i le 8.8--9.9 mmol / L, o le fatu fatu fatuga amata e pasi le suka i totonu o le uila. O lona i ai i le urine e mafai ona fuafuaina e faʻaaoga ai ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto lea e amata ona iloa i le urine e taua o le pito i luga.

O le faateleina o le kulukose o le toto (hyperglycemia) i le 9-10 mmol / L e tau atu ai i lona manava i le urine (glucosuria). O le faʻasolosolo i le urini, o le kulukose e maua ai le tele o vai ma suauu. O se taunuuga o le le lava o le inisalini i totonu o le tino ma le le mafai ona maua le glucose i totonu o siama, o le mea mulimuli, i se tulaga o le fiaai fiaai, amata ona faʻaaoga gaʻo o le tino o se punaoa malosi. O le gau o oloa o gaʻo - tino o le ketone, ma aemaise le acetone, faʻaputu i le toto ma le urine, e mafua ai le atinaʻe o le ketoacidosis.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau, ma e le mafai ona lagona le maʻi mo le olaga atoa. O le mea lea, i le taimi o toleniga, e tatau ona lafoai ia upu pei o "maʻi", "maʻi". Nai lo lena, e tatau ona faamamafaina o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o se ala e ola ai.

O le tulaga ese o le puleaina o tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le matafaioi taua i le ausiaina o togafitiga togafitiga ua tuʻuina atu i le tagata maʻi. O le mea lea, e tatau ona ia malamalama e uiga i itu uma o ona lava maʻi ina ia mafai ai ona fetuunai togafitiga e fuafua i le tulaga patino. O tagata maʻi i le tele o itu e tatau ona latou tauaveina le tiute mo le tulaga o le soifua maloloina, ma e na o le pau lava le mea e mafai ona faia pe afai e aʻoaʻoina lelei.

O matua e tele le matafaioi mo le soifua maloloina o se tamaititi maʻi, talu ai e le na o lo latou ola maloloina ma le soifua maloloina i le taimi nei, ae o lo latou soifuaga atoa foi e faalagolago i le faitau tusitusi i le maʻisuka mataupu ma i le amio sao a le tamaititi.

I le taimi nei, o le maʻisuka ua le toe avea o se faʻamaʻi e ono taofia ai tagata mamaʻi le avanoa e ola ai, faigaluega ma taʻalo i taaloga e masani lava. Afai e te mulimuli i se taumafataga ma le saʻo saʻo, faʻatasi ai ma togafitiga faʻaonapo nei, o le maʻi o le olaga e le ese tele mai le soifuaga o tagata soifua maloloina. O aʻoaʻoga o tagata gasegase i le taimi nei o le atinaʻeina o le diabetology o se vaega talafeagai ma o le ki i le togafitiga lelei o tagata mamai ma le faʻamalositisi.

O le manatu faʻaonapo nei o le puleaina o le maʻisuka e togafitia lenei faʻamaʻi o se ituaiga soifuaga. E tusa ai ma galuega o loʻo tuʻuina atu i le taimi nei, o le i ai o se faiga lelei o le tausiga o le maʻisuka e maua ai le ausia o sini pei o le:

Faʻataunuʻu pe toetoe lava atoa le faʻamautuina o metabolic processes e faʻaitiitia ai faʻalavelave matuia ma faʻalavelave masani o le maʻisuka,

faaleleia atili o le lelei o le olaga o le tagata maʻi.

O le foia o nei faafitauli e manaʻomia ai le tele o taumafaiga mai le aufaigaluega tausi maʻi. O le faʻalogo i aʻoaʻoga e avea o se auala lelei e faʻaleleia atili ai le tulaga o tausi maʻi mo tagata mamaʻi o loʻo ola i itu uma o Rusia.

1.2 Faʻavasegaga ole maʻisuka

I. Fomaʻi faʻamaʻi:

1. Peraimeri: genetic, taua (faatasi ai pe leai foi).

2. Lua (symptomatic): pituitary, steroid, thyroid, adrenal, pancreatic (mumū o le pancreas, leʻo o le susu pe aveese), apamemea (ma le hemochromatosis).

3. Maʻisuka o fafine maʻitaga (gestation).

II. I le malosi:

3. tulaga faigata.

III. Ituaiga ituaiga o maʻisuka (natura o le vasega):

Itū'āiga 1 - faʻalagolago i le insulin-toto (lapalai ma le faʻaogaina o le acidosis ma le hypoglycemia, tele o talavou),

Ituaiga 2 - lē tutoʻatasi-tutoʻatasi (tumau, maʻi o le maʻisuka o tagata matutua).

IV. Carbohydrate metabolism taui tau:

1.3 Aʻoaʻoga o le maʻisuka

SD-1 o se faʻamaʻi faʻatasi ma se mea na tupu, ae o lona saofaga i le atinaʻeina o le maʻi e laʻititi (fuafua lona atinaʻe e tusa ma le 1/3) - O le faʻasalaga i masaga tutusa i le SD-1 e na o le 36%. O le avanoa e atiaʻe ai le CD-1 i se tamaititi ma se tina maʻi o le 1--2%, tamā - 3-6%, uso poʻo tuafafine - 6%. Le tasi poʻo le sili atu o faailoga o le fuamoa o le faaleagaina o le autoimmune i suauu, e aofia ai faʻamaʻi i pancreatic tinlets, faʻamaʻi i le glutamate decarboxylase (GAD65) ma auupega e tyrosine phosphatase (IA-2 ma le IA-2c), e maua i le 85-90% o maʻi . Ae ui i lea, o le taua tele i le faʻaumatia o b-sel na tuʻuina atu i vaega o le puipuiga o le cellular immune. CD-1 e fesoʻotaʻi ma HLA haplotypes e pei o le DQA ma le DQB, ae o nisi o allela HLA-DR / DQ atonu e muai fuafuaina i le atinaʻeina o le faamai, ae o isi e puipuia. Faatasi ai ma le tele o taimi, ua tuufaatasia ai le CD-1 faatasi ai ma isi endocrine autoimmune (autoimmune thyroiditis, faamaʻi Addison) ma faamai e le o le endocrine e pei o alopecia, vitiligo, faamaʻi Crohn, faamaʻi rumati.

1.4 Vaʻaia o le maʻisuka

O le CD-1 e iloa ai ia lava i le faaleagaina o le 80-90% o b-sel e ala i le faagasologa o le autoimmune. O le saoasaoa ma le malosi o lenei faagasologa e ono eseese lava.O le tele o taimi, o le masani masani o le faʻamaʻi i tamaiti ma tagata talavou, o lenei faagasologa e vave ona mulimuli mai i se faʻasalaga sauā o le faʻamaʻi, lea e naʻo ni nai vaiaso e mafai ona pasia mai le amataga o uluaʻi faʻataʻitaʻiga i le atinaʻe o ketoacidosis (e oʻo i le ketoacidotic coma).

I nisi, o mataupu e sili atu ona afaina, e pei o se tulafono, i tagata matutua e sili atu i le 40 tausaga le matua, e mafai ona tupu i le taimi nei le maʻi suka (LADA) autosmune i tagata matutua - LADA), ae i le amataga o le faamai, e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, ma le tele o tausaga taui mo le maʻisuka e mafai ona ausia e ala i le faatonuina o sauniuniga sulponelalapala. Ae i le lumanaʻi, masani lava pe a mavae le 3 tausaga, o loʻo i ai faailoga o le le atoatoa o le inisalini (paʻu o le mamafa, ketonuria, hyperglycemia ogaoga, e ui lava i le faʻaaogaina o le suka).

O le pathogenesis o le maʻisuka susu-1, e pei ona faʻaalia, e faʻavae i luga o le le atoatoa o le insulin. O le le mafai ona maua le kulukose e ulufale ai inisalini e faʻalagolago i le inisalini (adipose ma muso) e oʻo atu ai i le le lava o le malosi, ma o le a mafua ai ona faateleina le lipolysis ma le proteolysis, lea e fesootaʻi ma le mamafa o le mamafa. O le faateleina o le glycemia e mafua ai le hyperosmolarity, lea e o faatasi ma osuresi diuresis ma le matuia o le vai. I tulaga o le le lava o le inisalini ma le vaivai o le malosi, o le gaosia o hormones contrainsular (glucagon, cortisol, hormone tupu) e le mafai ona taofia, lea, e ui lava i le faateleina o le glycemia, e mafua ai le faaosofia o le gluconeogenesis. Faʻalauteleina le lipolysis i le tino o le tino e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga iloga i le faʻaogaina o le gaʻo gaʻo maualalo. I le le lava o le inisalini, o le liposynthetic ability of the fog is suppressed, ma e amata ona aofia i le ketogenesis free gasegase o gaʻo. O le faaputuputuina o tino o le ketone e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le ketosis o le maʻisuka, ma le lumanaʻi - ketoacidosis. Faatasi ai ma le alualu i luma alualu i luma o le faamalolo ma le acidosis, o se coma e atiina ae, lea o le leai o le inisalini togafitiga ma le toe totoina e iu lava ina iu i le oti.

1.5 Tulaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1

1. Vaʻaia vailaau i le maʻisuka e fesoʻotai ma le HLA.

2. Vaʻavaʻai amata amataina. Faʻaleagaina i e-siosioli e ala i le tele o faʻasologa o le diabetogenic ma le faʻaosoina o faagasologa puipuia. O tagata maʻi ua i ai nei faʻamaʻi ile sel ileti i totonu o se tamaʻi mea laiti, ae o le inisalini e le o mafatia.

3. O le inisalini o le autoimmune malosi. O le antibody titer e maualuga, o le fuainumera o b-sel o loʻo faʻaitiitia, o le faʻaitiitia o le insulin e faʻaitiitia.

4. Faʻaitiitia le kulukose-faʻaosofia le manava o le inisalini. I tulaga faʻalavelave, e mafai e le tagata gasegase ona maua se gasegase tumau o le kulukose (NTG) ma le faʻavave o le kullusese plasma glucose (NGF).

5. Faʻaaliga faʻamaʻi o le maʻisuka, e aʻafia ai ma se mea na tupu o le "honeymoon". O le faʻamalositino ile inisalini ua faʻaitiitia, talu ai e silia ma le 90% o b-sel na maliu.

6. Faʻataunuʻu faʻaogaina o suauu-b, faʻamaeʻaina atoatoa o le faʻamalosia o le inisalini.

1.6 Faailoga o le maʻisuka

toto maualuga

lagona o le fia inu e le mafaamatalaina

o le leiloa o le mamafa e mafua mai i suiga i meaʻai,

vaivaiga, vaivai,

mea leaga vaaia, masani i foliga o se "veli paʻepaʻe" i luma o mata,

afaina ma tingling i vae,

se lagona o le vaivai i vae ma gaogao o maso o le tamai povi,

telegese faʻamalolo o manuʻa ma le toe maua mai vave mai faʻamaʻi pipisi.

1.7 Togafitiga mo le maʻisuka

Le pulea e le tagata o ia lava ma ituaiga o pulea e le tagata lava ia

O le siakiina o le tagata lava ia i le maʻisuka e taʻua o le tutoatasi o le suʻi toto ma le sukamina e le tagata gasegase, tausia o se api o aso ma vaiaso taitasi o le siakiina e le tagata lava ia. I tausaga talu ai nei, o le tele o uiga maualuga o le vave vave ona faia se faaiuga o le suka o le toto poʻo le mimi (faʻataʻitaʻiga ma fasi uila) na faia. O le faʻagasologa o le pulea e le tagata o ia lava, o le malamalama lelei o le faʻamaʻi o se tasi e oʻo mai, ma ua atiae tomai o le maʻisuka.

E lua mea e mafai ona fai - fuafua e le tagata lava ia o le toto suka ma le suka. O le suka o le Urine e fuafuaina i fasi ata faataitai e aunoa ma le fesoasoani i meafaifaʻaili, faʻataʻitaʻiina le paʻu ma le suamalie mimiti susu i le lanu lanu maua i luga o le pusa. O le sili atu le malosi o le paʻu, o le maualuga o le suka i totonu o le urine. E manaʻomia le suʻesuʻeina ole Urine 2-3 taimi i le vaiaso faalua i le aso.

E lua ituaiga o auala mo le fuafuaina o le suka o le toto: o le mea e taʻua o le suʻega o ata vaaia e tutusa lelei ma paʻu o urine (faʻatusatusaga o le paʻu i le lanu lanu), ma masini faʻapipiʻi - glucometers, lea e maua ai le fua o fua o le suka pei o se numera i luga o le lau- faʻaali. E tatau ona fuaina le suka o le toto:

i aso uma ao le i momoe

ao le i ai, gaioiga faaletino.

E le gata i lea, i le 10 aso uma, e tatau ona pulea le toto suka mo le aso atoa (4-7 taimi i le aso).

O le mita e galue foi i le faaaogaina o fasi suega, faatasi ai ma masini taitasi e na o le i ai o lana lava "ofu". O le mea lea, pe a faʻatau se masini, e tatau, muamua, ia tausia lelei isi sauniuniga talafeagai.

O mea masani e sili ona taatele pe a galue ma fasi pepa:

Fufulu le tamatamailima i le ava malosi: o lona sooga e mafai ona aafia ai le taunuuga o le auiliiliga. Lava e fufuluina ou lima i le vai mafanafana ma solo solo, e le manaʻomia ona faʻaaogaina ni vailaau faapitoa.

E le o se afaina i luga o le pito i luga o le vaega o le tamatamailima, ae i luga o lona aluga.

O le le lava o le mataua o le toto ua faia. Le tele o le toto i le taimi o le ata vaaia ma fasi pepa ma pe a galulue faatasi ma ni kopa e mafai ona ese.

Smear le toto i luga o le suʻega o le suʻega poʻo le "eli" se lua mataua. I lenei tulaga, e le mafai ona saʻo le matauina o le taimi muamua o le faasinomaga, o se taunuuga e mafua ai le sese o le fua.

Aʻo galue ma faʻamatalaga o suʻega ma glucometers o le augatupulaga muamua latou te le matauina le taimi e faʻaalia ai le toto i luga o le suʻega. E tatau ona e mulimuli saʻo i faailo leo o le mita pe fai se matamata ma se isi lima.

E le lava le fufuluina ese o le toto mai le suʻega. O le toto poʻo le fuga o totoe i luga o le suʻega aʻo faʻaaogaina le masini e faʻaititia ai le fua saʻo ma faaleagaina ai le faʻamalama o ata mita o le mita.

O le tagata gasegase e manaʻomia ona aʻoaʻoina naʻo ia lava, e suʻe ai le toto, faʻaaoga fasi pepa suʻesuʻe, o se glucometer.

Faʻasalaga leaga mo le maʻisuka, e tele tino tino o le ketone e mafai ona faia i totonu o se tagata, lea e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia o le maʻisuka - ketoacidosis. E ui lava i le faifai malie o le atinaʻe o le ketoacidosis, e tatau i se tasi ona taumafai e faʻaitiitia le toto suka pe afai, e tusa ai ma iuga o le toto poʻo suʻesuʻega o le urine, e maualuga. I tulaga masalosalo, e tatau ona e fuafua pe iai pe leai foi le acetone i le urine faatasi ai ma le fesoasoani o laupepa faapitoa poo fasi.

O le manatu o le pulea o le tagata lava ia e le na o le siakiina o le maualuga o le suka i le taimi, ae ia iloiloina lelei foi iuga, ia fuafuaina ni faatinoga pe afai e le ausia sini mo faailoga o le suka.

O maʻi uma o le maʻisuka e manaomia le maua o le poto i le tulaga oa latou maʻi. O se tagata gasegase agavaa e mafai ona ia suʻesuʻeina i taimi uma mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o faailoga o le suka: masalo o lenei mea na muamua atu i faʻamaoni ogaoga i meaʻai ma, o se taunuuga, o le maua o le mamafa? Masalo ei ai se maʻi catarrhal, fiva?

Ae peitai, e le gata o le poto e taua, ae o tomai foi. O le mafai ona faia le filifiliga sao i soʻo se tulaga ma amata ona saʻo le amio ua uma ona i ai le taunuʻuga e le gata i se maualuga maualuga o le malamalama e uiga i le maʻisuka, ae faʻapea foi le mafai ona pulea lau faʻamaʻi, aʻo ausia taunuʻuga lelei. O le toe foʻi i meaʻai talafeagai, o le faʻaitiitia o le mamafa, ma le faʻaleleia o le pulea o le tagata lava ia o lona uiga o le puleaina lelei o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o le filifiliga tonu o le faʻafesoʻotaʻi loa lea i se fomaʻi ma teena taumafaiga tutoatasi e taulima ai le tulaga.

I le talanoaina ai o le sini autū o le pulea e le tagata o ia lava, ua mafai nei ona tatou faia ana galuega taitasi:

iloiloga o le aʻafiaga o taumafa ma gaioiga faaletino i le suka o le toto,

suʻesuʻeina o taui o maʻisuka

pulega o tulaga fou ao faagasolo le maʻi,

* faʻamaoniga o faafitauli e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi ma togafitiga.

O le pulea e le tagata o ia lava e masani ona faia e le tagata lava ia ma e tatau ona amanaia mea e mafai ma le olaga o le tamaititi. Ae ui i lea, o le tele o fautuaga lautele e mafai ona ofoina atu i tagata uma.

1. O taunuuga o le siakiina e le tagata lava ia e sili atu ona lelei le faamaumauina (faatasi ma le aso ma le taimi), e talanoa ai ma le fomaʻi e faʻaaogaina faʻamatalaga auiliili.

2. O le mea moni, o le faʻaleaʻoina o le amio e tatau ona faʻafeiloaʻi ai le polokalame lenei:

e fuafua ai le maualuga o le suka i luga o se manava leʻo ma i le 1-2 itula i le maeʻa ona 'ai 2-3 taimi i le vaiaso, pe a faʻapea o le faʻamaoniga e fetaui ma taulaiga, o se taunuuga faamalieina o le leai lea o le suka i le urine,

fuafua le maualuga o le maualuga o le toto i le 1-4 taimi i le aso, pe afai o le taui mo le maʻisuka e le lelei (pe a tutusa - se auiliiliga o le tulaga, pe a talafeagai, feutagaiga ma se fomaʻi). O le lava lava ituaiga o le pulea o le tagata lava ia e manaʻomia e tusa lava pe maualuga le maualuga o le suka, pe afai e faia le inisalini togafitiga,

fuafua le suka o le toto 4-8 taimi i le aso i taimi o maʻi faʻamaʻi, suiga taua i le olaga,

ia talanoaina taimi masani le auala (sili atu ma se faʻataʻitaʻiga) o le pulea e le tagata o ia lava ma ona tulafono, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻoina o ona taunuuga ma le hemoglobin glyc.

O le tagata gasegase e oʻo iʻuga o le siakiina o ia lava i totonu o le tusi faʻamau, ma maua ai le faavae mo le togafitiga o le tagata lava ia ma lana talanoaga mulimuli ane ma le fomaʻi. O le suʻeina o le suka i taimi eseese i le aso, o le tagata gasegase ma ona matua e iai tomai talafeagai e mafai ona sui le tui o le insulin pe fetuunai a latou meaʻai, ausia tulaga taua o le suka e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i le lumanaʻi.

O le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te faia ni talatalanoaga pe a latou ofoina atu mea uma e fesootaʻi ma le maʻi O lea, e taua tele le suʻesuʻeina i taimi uma o lou mamafa. O lenei faʻamatalaga e tatau ona tusia i taimi uma i le tusi faʻamau, ona i ai lea o le lelei poʻo le leaga o le faʻaogaina o se faailo taua.

E le gata i lea, e talafeagai le talanoaina o ia masani masani i tagata mamaʻi e maua i le maualuga o le toto, toto maualuga o le cholesterol maualuga. E manaomia e tagata maʻi le faʻataʻitaʻiina o nei laina, ia fautuaina e tusi i luga o tusi.

I le taimi nei, o se tasi o mataupu mo le totogiina o le maʻisuka o se tulaga masani o le toto maualuga (BP). O le faateleina o le toto maualuga e sili ona matautia mo ia ituaiga o gasegase, e pei i totonu ia i latou, AH e atiina ae 2-3 taimi sili atu nai lo le averesi. O le tuufaatasiga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka e tau atu i se avega mamafa o maʻi uma.

O le mea lea, e tatau i le feldsher (tausisoifua) ona faʻamatala i le tagata maʻi le manaʻomia mo le tutoatasi ma le tutoatasi o le mataʻituina o le toto, aʻoaʻo le auala sao e fua ai le mamafa ma faʻamaonia le tagata maʻi e faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa i le taimi.

O loʻo maua nei le suʻesuʻega o le hemoglobin glycated (HLA1c) i falemaʻi ma falemaʻi, o lenei suʻega e mafai ai ona e faʻamalamalama pe o le a le sugar sugar e pei o le ono vaiaso talu ai.

O maʻi e maua i le ituaiga o le maʻisuka ua fautuaina e fuafua lenei faailo tasi i le 2-3 masina.

O le gluglobin glycated index (HbA1c) o loʻo taʻu mai ai pe faapefea ona pulea e le tagata maʻi lona maʻi.

O le a le mea o fai mai ai le faailo o le hemologlobin glycated (HLA1 s)

E itiiti ifo ma le 6% - o le tagata maʻi e le maua i le maʻisuka pe na te faʻafesoʻotaʻi atoatoa i le ola ma le faʻamaʻi.

6 - 7.5% - o le tagata maʻi e lelei (lelei) e faʻafetaui i le ola ma le maʻisuka.

7.5 -9% - o le tagata maʻi e le fiafia (le lelei) e faʻafetaui i le ola ma le maʻisuka.

E sili atu i le 9% - o le tagata maʻi e matua le lelei lona fetaui ma le maʻisuka.

Tuuina atu o le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau lea e manaʻomia ai le siakiina o maʻi gasegase tumau, o lona aoga lelei i le taimi faʻaonaponei e manaʻomia ai le faʻatonutonuina o le tagata lava ia. Peitai, e tatau ona manatuaina o le siakiina o le tagata lava ia e le afaina ai le maualuga o le taui pe afai e le faʻaaogaina e le tagata maʻi toleniga ana taunuʻuga o se amataga mo se fetuunaiga talafeagai o le fua o le insulin.

O mataupu faavae o le togafitiga o meaʻai

O meaʻai a tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga e aofia ai le mataʻituina pea o le faʻaaogaina o gaʻo (iunite falaoa).

O meaai e aofia ai vaega autu e tolu o meaʻai: proteins, gaʻo ma gaʻo. O meaai foi e aofia ai vitamini, suauu ma le vai. O le vaega aupito sili ona taua o nei mea uma o le gaʻo popo, aua e naʻo le taimi lava e uma ai ona faʻateleina le toto toto. O isi meaʻai uma e le aʻafia ai le suka pe a uma le 'ai.

E i ai se mea e pei o le kalori. O le kalori o le tele o le malosi lea e gaosia i totonu o le suauu o le tino i le taimi o le "faamalolo" i totonu o se mea. E tatau ona malamalama e leai se sootaga tuusaʻo i le va o le kalori o meaʻai ma le faateleina o le suka suka. Na o meaai-gaʻo-tamaoa e maua ai lou suka toto. O lea la, o le a tatou mafaufau na o nei oloa i le taumafataga.

E faʻapefea ona ou faʻatusatusaina meaʻai e gaosi ai meaʻai?

Mo le faʻaogaina o le fuaina o meaʻai gaʻo, latou te faʻaaogaina se manatu e pei o se falaoa (XE). E masani ona taliaina e 10-12 g o vailaau gaʻo vailaʻau e manaʻomia mo le XE ma le XE e le tatau ona faʻamalamalamaina se numera matuā faʻamalamalamaina, ae faʻaaogaina mo le faigofie o le faitauina o gaʻo meaʻai e 'ai i meaʻai, lea e mafai ai ona e filifilia se tui talafeagai o le inisalini. I le iloa o le XE, e mafai ona e lafoai le mamafa o taumafa. XE e faʻatagaina oe e faʻatusatusa le aofaʻi o meaʻai i le mata, ao le i oʻo i se taumafataga. O lenei mea e aveesea ai le tele o faafitauli faʻaoga ma le mafaufau.

Ni nai taiala masani mo meaʻai mo le maʻisuka:

Mo le tasi taumafataga, mo le tasi injection o insulin puupuu, ua fautuaina ina ia le sili atu nai lo le 7 XE (fuafua i tausaga). I upu "tasi taumafataga" o lona uiga o le taeao (muamua ma le lua faatasi), o le aoauli po o le aiga o le afiafi.

I le va o taumafataga e lua, e mafai ona e 'aina le XE e aunoa ma le tuiina o le inisalini (pe a fai o le suka toto e masani ma e siakiina pea).

E tasi le XE manaʻomia pe a ma le 1.5-4 iunite o le inisalini mo lona faʻasina. O le manaʻomia mo le inisalini i le XE e mafai ona faʻamautuina e faʻaaogaina ai se faʻataʻitaʻiga a le tagata lava ia.

O le XE system ei ai ana faʻafitauli: o le filifilia o se meaai e tusa ai ma le XE naʻo le le faʻapitoa, aua o mea taua uma o meaai e tatau ona i ai i le taumafataga: gaʻo, gaʻo, gaʻo, vitamini, ma microelements. E fautuaina le tufatufa o meaʻai o le calorie i aso taitasi e pei o nei: 60% o meaʻai gaʻo, 30% protein ma le 10% gaʻo. Ae e te le manaʻomia faʻapitoa le fuafuaina o le aofaʻi o porotini, gaʻo ma calorie. Tau lava o le 'ai e pei o le suauʻu ma gaʻo gaʻo e mafai ma pei o le tele o fualaau faisua ma fualaau e mafai ai.

O nisi nei o tulafono faigofie e mulimuli ai:

Mea taumafa e tatau ona faia i ni vaega laiti ma masani (4-6 taimi i le aso) (taumafataga tatau, aoauli i afiafi, lua meaai).

Auai i le faiga o meaai - taumafai e aua le faatea meaʻai.

Aua le 'ai -' ai e pei ona fautuaina e le fomaʻi poʻo le tausi maʻi.

Faʻaaogā falaoa atoa pe falaoa falala.

Taumafa fualaau faisua i aso uma.

Aloese mai le faaaogaina o gaʻo, suka.

I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga I le maʻisuka), o le taumafa o gaʻo i totonu o le toto e tatau ona laugatasia i le aso atoa ma i se voluma e tutusa ma le insulininemia, o lona uiga. fualaau o le inisalini.

Togafitiga o le maʻisuka e faia i le gasologa o le soifuaga i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist.

E tatau i tagata maʻi ona iloao le inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas e faʻaitiitia ai le toto suka. E iai ituaiga o inisalini e eseese i le amataga, le umi o le gaioiga. E tatau i tagata maʻi ona iloa galuega o le pupuu, faaumiumi, faʻasoasoaina o insulin, igoa tau fefaʻatauaʻiga o faʻateleina o le inisalini i luga o le maketi a Rusia, faʻatasi ai ma se faamamafa i le fesuiaiga o fualaau faʻasaina faatasi ai ma le taimi lava e tasi o le gaioiga. E aʻoaʻoina e tagata maʻi le vaʻaia o le "short" insulin mai le "umi", e mafai ona faʻaaogaina mai tulafono faʻamalositino mo inisalini, o faiga sili ona taatele mo le puleaina o le inisalini: se suauu - peni, pamu insulin.

Ole gasegase malosi o le insulin i le taimi nei, lea e lua taimi i le aso e faia ai le inisalini, ma o le inisalini pupuu e faia aʻo lei faia taumafataga faatasi ai ma le saʻo lelei o le fuaina o gaʻo.

Faailoga mo togafitiga insulin:

Faʻasalaga: ituaiga I le maʻi suka, coma ma coma.

E sili ona lelei: o le maʻisuka ituaiga II, e le faasaʻoina e ala i tautalaga tuusaʻo, ma le atinaʻe o le ketoacidosis, faʻamaʻi ogaoga, faʻalavelave faʻapipiʻi, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi ogaoga ogaoga, vaivai, faʻalavelave faʻaanatura o le maʻisuka, faʻamaʻi vaovao, neuropathy o le maʻisuka.

O le tagata gasegase e tatau ona iloa tomai o le puleaina o le inisalini talafeagai ina ia mafai ai ona faʻaaogaina uma le lelei o sauniuniga ole inisalini faʻaonapo nei ma masini mo a latou pulega.

O tamaiti uma ma tamaiti matutua o loʻo mafatia i le ituaiga maʻi maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i le insulin injectors (penisini syringe).

O le fatuina o peni tui mo le puleaina o le inisalini ua matua faafaigofieina ai le pulega o fualaau faasaina. Ona o le mea moni e faʻapea o nei peni tuila o ni tino autasi, e leai se manaʻoga e aoina mai le insulin mai le fagu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le peni NogaPen 3 syringe, o se fasi kiliva toe suia o le Penfill o loʻo aofia ai le tele o insulin e tumau mo ni nai aso.

O le faʻavave-faʻalanifiumi, faʻalanu uamea e faia ai le inisalini tui e toetoe lava a leai se tiga.

E mafai ona teu peni togafitiga i le vevela o le potu mo le umi o le latou faʻaaogaina.

Vaega o le puleaina o inisalini

O le inisalini pupuu e tatau ona faia i le 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga (40 minute pe a manaʻomia).

O le insulin (fatlog) poʻo le Novorapid) e faʻatautaia i le taimi lava lea ao leʻi 'aʻai, pe'ā tatau - i le taimi poʻo le vave pe a uma se taumafataga.

O le inisalini puupuu o inisiua e fautuaina i totonu o le tino o le manava, o le inisalini-taimi-i lalo ifo i totonu o ogavae po o totoa.

O se suiga i aso uma o nofoaga o tui inisalini i totonu o le eria e tasi e fautuaina ina ia taofia ai le atinaʻe o le lipodystrophy.

O tulafono o le pulega o fualaau faasaina

Ae e te leʻi amata. O le mea muamua e tausi ai o le mama o lima ma le nofoaga o tui. Tau lava fufulu ou lima i le fasimoli ma le taʻele i aso uma. O maʻi e faʻaopoopoina le togafitiga faʻasoa i vailaau faʻamaʻi pipisi. A maeʻa togafitiga, o le nofoaga o le tui na faʻamoemoeina e tatau ona faʻamago.

O le taimi nei e faʻaaogaina le inisalini e tatau ona teu i le vevela o le potu

Pe a filifilia se nofoaga e tui ai, e tatau ona manatua muamua mea uma e lua:

1. E faʻapefea ona faʻamautinoa le fua talafeagai o le faʻaaogaina o le inisalini i totonu o le toto (mai vaega eseese o le tino, o le inisalini e faʻafefe i vitio eseese).

2. E faʻapefea ona aloese mai faʻalavelave masani i le nofoaga e tasi.

Suiga taufetuli. O le leai o le inisalini e faalagolago ile:

mai le nofoaga o lona pulega: pe a faʻaofiina i totonu o le manava, e amata ona galue le vailaau i le 10-15 minute, i luga o le tauau pe a uma le 15-20 minute, i le ogavae pe a uma le 30 minute. E fautuaina le tuiina o le inisalini puupuu i totonu o le manava, ma le gasegase o le inisalini i totonu o ogavae po o taʻavale,

mai le gaioiga faaletino: afai o le tagata maʻi ua tuiina le inisalini ma faʻaaogaina, o le fualaau faasaina o le a vave ona ulufale atu i le toto,

vevela o le tino: afai e malulu le tagata maʻi, o le inisalini o le a faʻaitiitia lemu, pe afai na o lona alu i se taele vevela, ona vave,

mai togafitiga faafomaʻi ma le soifua maloloina-e faʻaleleia atili ai le toto i luga o nofoaga e tui ai: massage, vai taele, sauna, physiotherapy e fesoasoani e faatelevave le aveʻesea o le inisalini,

Tufatufaina o nofoaga o inisiua. E tatau ona ave le tausiga ina ia faia le tui i se mamao talafeagai mai le tasi muamua. O le suia o nofoaga o iniseti o le a aloese ai mai le faia o faamaufaailoga i lalo o le paʻu (infiltrates).

O vaega pito sili ona talafeagai o le paʻu o le pito i luga o le tauau, o le vaega ole vaega, o le pito i fafo o le suilapalapa, ma le pito i luga ole puipui. I nei nofoaga, o le paʻu o loʻo puʻeina lelei i totonu o le lafu ma e leai se lamatiaga o le faʻaleagaina o toto toto, neura ma le taimi.

Lavea tui

Ae e te leʻi faia se inisalini umi, e tatau ona e faʻafefiloi lelei. Mo lenei mea, o le syringe peni ma se kiliva toe faʻafoʻi ua liliu ma lalo i le itiiti ifo i le 10 taimi. A uma ona faʻafefiloi, o le inisalini e tatau ona matua sinasina ma ufitia. Ole inisalini pupuu (manino le vaifofo) e le manaʻomia ona faʻafefiloi aʻo leʻi tuiina.

Nofoaga ma auala mo le inisalini tui

O le inisalini e masani lava ona faʻapitoaina, sei vagana ai tulaga faʻapitoa pe a faʻapipiʻiina i totonu o le falemaʻi pe masani foi (masani i totonu o le falemaʻi). Afai o le lapoʻa o le gaʻo e matua manifinifi lava i le nofoaga o iniseti poo le nila e umi tele, e mafai ona ulufale le inisalini i le muso i le taimi o le pulega. O le faʻaofiina o le inisalini i totonu o le maso e le o se mea matautia, ae ui i lea, o le inisalini e faʻavaveina i totonu o le toto vave nai lo le inisiua subcutaneous.

1.8 Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le maʻisuka

I le taimi o le lesona, o tulaga taua o le maualuga o le suka o le toto i luga o se manava gaogao ma aʻo lei 'ai (3.3-5.5 mmol / L), faapea foi ma le 2 itula talu ona' ai (

Pepa tali tutusa

Suesueina le aafiaga o le sukalati i luga o le suka, le maualuga o le cholesterol maualuga, mamafa o le tino, toto toto, fua o le fatu. Iloiloina o le galuega faapolofesa o se tausisoifua i le tausimaʻi tausiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

suʻesuʻega 2,2 M, faʻaopoopo 06/16/2015

Vaega tau fomai o le faafitauli o le maʻisuka. Uiga tau mafaufauga o uiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Aiaiga lautele mo le fesoasoani i le mafaufau i tagata e iai ni faaletonu o le mafaufau. O mataupu faavae o le psychotherapy mo maʻi o le mafaufau.

suʻesuʻega 103.6 K, faaopoopo le 03/17/2011

O le maʻisuka o se tasi o faafitauli i le lalolagi o tatou taimi. Se filifiliga o tala faʻasolopito o tagata gasegase maua i le maʻisuka mo le 2005-2007. Le maualuga o le pulea e le tagata o ia lava i le maʻisuka maloloina. Le ono iai ni faʻafitauli. Le tele o le cholesterol i meaʻai.

pepa pepa 529.4 K, faaopoopo 3/11/2009

Tausisoifua e avea ma faavae o le soifua maloloina soifua maloloina. Faʻaalia o le maʻisuka. Faʻalapotopotoga o le galuega a le falemaʻi ma le tausi maʻi mo tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka i le matagaluega sili. Vaega o le fesoasoani a le tausimaʻi.

pepa pepa 470.2 K, faaopoopo i le 07/10/2015

Faʻaalia o le maʻisuka o se faafitauli i le lalolagi. Suesue i le faʻavasegaga ma laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi. Vaega o le tausimaʻi i le maʻisuka. Tekonolosi Tausi maʻi. Fesoasoani Muamua mo le tulaga o le hypoglycemic.

pepa pepa 509.8 K, faaopoopo 08/17/2015

O le maʻi suka, o ona ituaiga ma mafuaʻaga. Iloiloina fuainumera ma le auiliiliga o faailoga o le aafia o le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani a le STATISTIKA package. Auiliiliga o le tuufaatasiga ma le faapaleniina, fausia o le tele o le amio pulea.

pepa pepa 1000.6 K, faaopoopo i le 07/06/2008

Suesue ma auʻiliʻiliga o le faʻatinoina o faiga faʻavae a le setete i le tulaga o le soifua maloloina ma le puipuiga lautele o tagatanuu ei ai le maʻisuka i le Primorsky Territory. Fautuaga mo le faaleleia atili o fualaau faasaina mo le Polokalame Faamuamua a le Soifua Maloloina.

Suesuega 82.9 K, faaopoopo i le 05/14/2014

Faailoga ma tulaga o le maʻisuka malosi, faʻafitauli faigata. Faatulagaina o gaioiga faaletino i tamaiti e maua i le maʻisuka. O mea e mafai mo le atinaʻeina o tulaga o le hypoglycemic. Meaʻai mo se tamaititi maʻi. Tuuina atu tausiga tausi tausimaʻi i le falemaʻi o le matagaluega o le somatic.

suesuega 509.5 K, faaopoopo 01/08/2015

Faʻavasegaga o le maʻisuka. Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka. Le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Etiology. Toto. Le ata o le falemaʻi. Maʻisuka cardiopathy Sugar coma i tagata maʻisuka. Faʻasologa faʻamaʻi.

Aotelega 41.6 K, faaopoopo i le aso 6 o Aperila, 2007

O le fausaga o le insulin molecule. Le taua ma le taua o le pancreas i le gaosia o meaʻai. Le faiga o le gaioiga o lenei hormone e ala mai i le masini responsor protein. Faʻaaoga lautele o le inisalini mo le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaioiga o le inisalini.

Aotelega 175.0 K, faaopoopo ile 04/12/2015

Le vaega o le tumama mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. Fautuaga lautele mo le tausiga o le oral veve, vae ma le paʻu i le olaga i aso faisoo. Le taua o togafitiga ole mafaufau. Auala e mataʻituina ai le tagata lava ia ma metotia mo le suʻesuʻeina o le maualuga o le maʻisuka togafitiga mo se taimi umi.

UlutalaFomaʻi
Vaʻaifaʻapitoa
GaganaRusia
Aso Faʻaopoopo26.03.2010
Tele le tele14.3 K

O le tuʻuina atu o lau galuega lelei i le malamalama o le faavae e faigofie. Faaaoga le fomu i lalo

Tamaiti aʻoga, faauu tamaiti aʻoga, talavou saienitisi oe faʻaaogaina le malamalama i a latou suʻesuʻega ma galuega o le a matua faʻafetai tele ia te oe.

Aigafalemaiaepe a tausia le maʻi maʻiarnyoIbet

O le soifua maloloina e taua i le olaga o soʻo se tagata, ae e tele sona sao i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E aofia ai e le gata i le tumama o le tagata lava ia, tausia le tumama o le fale, lavalava mama, mea taumafa, ae faapea foi le atinaeina o gaioiga faaletino, faamalositino togafitiga, faamalositino, ma le aveesea o masaniga leaga.

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o tulaga faʻasolosolo i maʻi e faʻamanuiaina le inisalini i le taeao, e tatau ona faia le inumaga pe a maeʻa galuega o le taeao, pe a uma ona pulea le maualuga o le glycemia.

O le faʻatinoina o faʻamalositino ma isi vai faʻaaogā (faʻapipiʻiina, faʻaaogaina, faʻailo poʻo le taʻele) e faʻaosofia ai le tino, faʻateleina lona tetee atu i faʻamaʻi.

Lafo lelei

I maʻi o le maʻisuka, o faʻamaʻi o nifo ma goma e tupu tele ma sili atu ona faigata, o le mea lea e tatau ai ona sili atu le taua o le vavalalata o le tautala. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaauau (1 le taimi i le 6 masina) asiasi i se fomai nifo, faʻatau taimi e pala ai le nifo, aveese le tartar.

O le matautia o le faaleagaina o vae i le maʻisuka e maualuga tele. E oʻo lava i le manatu o le maʻi o le maʻi suka. Faʻamataʻu le faʻaleagaina o le nerve, o toto toto, o le lagona lelei ma le maua o le toto i le pito i lalo ifo o le pito i lalo, ua faʻaitiitia. I nei tulaga, o seevae masani e mafai ona mafua ai le faaletonu o vae, vaevaega, ma le atinaʻe o le gangrene maʻisuka. Faʻaleagaina o le vae e taʻitaʻia ai le fausiaina o vaega o le faʻateleina o le mamafa i luga o le eleele. O le iʻuga, e maua ai se maʻi mumusu o masini mūmū o le vae, sosoo ai ma le faʻavaeina o se maʻi pipili. E le gata i lea, o soʻo se faʻaleagaina o le paʻu ma le maualuga o le glycemia ma le lē lelei o le toto e mafua ai le tele o faʻamaʻi ma faʻalauteleina i le gagaga ma le osteoarticular apparatus. O togafitiga o le maʻi suka o se faʻalavelave faigata ma umi. Ae o faʻamaʻi ma faʻafitauli e mafai ona aloese mai le faʻaogaina o mea puipuia mo le tausia o vae.

O se mea tāua i le tausisia o le ola maloloina o le faatumauina lea o le faanatinati i le olaga i aso faisoo. Muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga i le suia o le galuega ma le malolo, mataala ma momoe. Faatasi ai ma ituaiga uma o faafiafiaga, o le mea pito i sili ona taua i le physiologically o le moe. O le momoe o le tino e faʻavaivaia le aoga o le tausiga o le maʻisuka. Ina ia mautinoa le vave momoe ma le moe umi, ua fautuaina:

o le taumafataga mulimuli e le itiiti ifo i le 2 itula aʻo leʻi momoe (e na o maʻi e faʻaaogaina le inisalini ma e faʻapitoa i tulaga o le hypoglycemic - e fautuaina mo ia ituaiga o gasegase e ave se taumafataga faaopoopo malamalama i le 30-40 minute aʻo lei momoe - fua, kefir)

30 - minute minute savali i le ea fou,

moe i totonu o se vaʻa lelei

ave se tulaga mafanafana, masani, malolo,

faʻaaoga le moto-fautuaga e faʻafilemu maso.

O le fesili o le manaʻomia ona faʻaaoga fualaau momoe ma mea faʻavae e filifilia e le fomaʻi taitoatasi.

O le maʻi suka o se maʻi i le olaga atoa, o le mea lea, mo le toʻatele, o le faia o se faʻafitauli e mafua ai le atuatuvale, le le fiafia i le lalolagi i fafo. E tatau ona faia e le finau o le suʻega i taimi uma ia faatalanoaga a le mafaufau ma tagata mamaʻi ma tagata o lona aiga, ma ia faamamafa atu e faapea, i le tulaga saʻo ma le togafitiga, e mafai e le tagata gasegase ona taitaia se olaga masani, faʻataunuʻu ona tiute faʻapitoa ma le lagona le maualalo.

O le tagata gasegase e tatau ona faʻataʻitaʻiina aʻoaʻoga faʻapitoa, pe a manaʻomia, e tatau ona aofia i le togafitiga o le mafaufau poʻo le fomaʻi mafaufau.

E taua tele le fatuina o se tulaga lelei o le mafaufau mo le tagata maʻi i le galuega, i le aiga, ia siosiomia ma le malamalama, tausi.

Ole faiga o toleniga ma le pulea e le tagata o ia lava e taua tele, aua e mafai ai ona e faatumauina se tulaga o taui ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma neuropathy. O aʻoaʻoga ma le amio pulea e aofia ai:

faʻamalamalamaina ma le aʻafiaga o le faʻamaʻi, o auala o lona atinaʻe, faʻataʻitaʻiga, taʻiala o togafitiga,

usitaia o le sao saʻo o galuega ma malologa,

faʻavaeina o meaʻai faafomaʻi talafeagai,

faʻaauau le pulea o lou mamafa o le tino,

le suʻesuʻega o le falemaʻi o siama ma fua e puipuia ai, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu o tausiga faʻafuaseʻi,

suesuega o metotia tui tui.

siakiina o le tagata lava ia o faailoilo i le toto ma le urine (faʻaaogā faʻamatalaga faʻamaonia, glucometers). O metotia nei e faʻaaogaina e iloilo ai le faigamalaga-ma le faʻatonutonuina o le toto toto i taimi uumi.

O le fuafuaina o le maualuga o HbA1 poʻo HbA1c e faʻaaogaina e iloilo ai le lelei o le maʻisuka togafitiga mo se taimi umi (3 masina). O nei ituaiga o hemoglobins e maua mai i le pipiiina o le toto toto i se mole mole hemoglobin. O lea faʻamaoniga e tupu foi i le tino o se tagata soifua maloloina, ae talu ai ona o le toto suka i le maʻisuka ua faʻalauteleina, o lona faʻamaoni i le hemoglobin e sili atu ona malosi. E masani lava, e oo i le 5-6% o le hemoglobin i le toto e mafua mai i le suka. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le tele o le HbA1 poʻo le HbA1c ua faia. I le taimi muamua, o lenei fesootaiga o le "vaivai", o le. e mafai ona toe faʻaleleia, ae pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto mo le tele o itula, o lenei fesoʻotaʻiga o le a "malosi" - e tumau pea seia oʻo ina faʻaumatia le toto mumu o loʻo i ai le hemoglobin. Talu mai le umi o le ola o se erythrocyte e tusa ma le 12 vaiaso (poo le 3 masina), o le maualuga o le hemoglobin e maua i le suka (HbA1 poʻo le HbA1c) e atagia ai le tulaga o le tagata maʻi i le maʻisuka mo lenei vaitau, o lona uiga. tolu masina. O le pasene o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulūkose molecule e maua ai se manatu i le tikeri o le faateleina o le suka toto: o le maualuga, o le maualuga o le maualuga o le suka toto ma vice versa. O fesuiaiga tetele i le HbA1 maualuga e tupu mai ma le toto e le maluelue (labile), aemaise lava mo tamaiti e maua i le maʻisuka poʻo tagata gasegase. Ae afai e tumau le suka i le toto, i le isi itu, o loʻo i ai se vavalalata tuusaʻo i le va o le lelei poʻo le leaga o fua faʻasolosolo ma le maualuga o HbA1 poʻo HbA1c.

I aso nei, e mautinoa le maualuga o le suka o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o aʻafiaga leaga o le maʻisuka, o le mea ua taʻua o le tele o faafitauli i le maʻisuka. O le mea lea, o maualuga maualuga o HbA1 o se faʻasalaga tuusaʻo o le ono mafai ona atinaʻeina le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka.

O taiala mo le maualuga o le maʻisuka togafitiga ile fua ole HbA1 ma le HbA1c: o le metabolism masani - 5.5-7.6%, 3.5-6.1%, lelei poʻo le lelei tele taui mo le metabolism - 7.0-9.0%, 6, 0-8.0%, totogi lelei o fetuunaiga - 9.0-10.5%, 8.0-9.5%, tau le totogiina o taui 10.5-13.0%, 9.5-12.0%, faʻamalosia metabolism 13.0-15%, 12-14%.

O faʻasalalauga o loʻo taua i luga o loʻo faʻamaonia, aemaise lava talu ai ona o latou tulaga e faalagolago i le auala o le fuafuaina ma naʻo na faailoga e maua mai i se tasi metotia e mafai ona faʻatusatusa i le tasi.

O le isi metotia mo le iloiloga o le lelei o togafitiga mo le maʻisuka o le fuafuaina lea o mea o le fructosamine i le toto, o le totoin albumin ua noatia i le glucose. O fua o le Fructosamine e atagia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le 2-3 vaiaso. Manatua e leai se mea e fai i le fructosamine ma le fusi.

Talu ai ona o se suiga taua i le toto fructosamine ihila e tupu i le 2-3 vaiaso, pe a faatusatusa i le HbA1, o lona tulaga e mafai ai ona e folau e avea o se togafitiga i se taimi puupuu (6-8 vaiaso). O le mea lea, o le tulafono faatonutonu manuia o le toto suka e mafua ai le faʻaitiitia vave le paʻu o le mea maualuga muamua o le fructosamine i le toto. I lenei itu, o le suʻesuʻega o le fructosamine e taua tele mo le maʻisuka fou, o le taimi e togafitia lelei ai le maualuga o le suka e masani ona faʻamaonia ma e manaʻomia le maua o se manatu aoao o le tikeri o le maʻisuka i le 2-3 vaiaso o togafitiga.

Fructosamine - tulaga masani205-285 mmol / L

Vaega o le tausiga o le maʻisuka

O fuataga autu mo le maʻisuka o le faʻamoemoe e faia se fuataga lelei i le va o gaʻo inu gaʻo, gaioiga faʻaletino ma le aofaiga o inisalini tui (poʻo mea e maua ai le suka).

Faʻafofoina o taumafataga - faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate, puleaina le tele o meaʻai gaʻo. O se faʻalapotopotoga fesoasoani ma e aoga na o le faʻatasi ma togafitiga fualaau.

Gaoioiga faʻaletino - faʻamautinoaina se tulaga talafeagai o le galuega ma le malologa, faʻamautinoaina le faʻaitiitia o le mamafa o le tino i le lelei mo se tagata tuʻuina atu, pulea o le malosi o taumafa ma le malosi o taumafa.

Suiga togafitiga insulin - filifiliina o le maualuga o le insulin ma le taofia o le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma ona 'ai faʻatasi ma le insulin.

O togafitiga faʻamaʻi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga II e aofia ai se vaega tele o vailaʻau e filifili ma faatonu e le fomaʻi.

O se tagata gasegase e maua ile maʻisuka e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa o faailoga taua.

Faʻamatalaga o le suka toto e tatau ona faia i le maʻisuka ituaiga 1: faʻa-tasi i le vaiaso i le taeao. Afai e talafeagai, i le ao: aʻo lei faia taumafataga ma 2 itula pe a uma se taumafataga, i le vaveao ma le po.

I le maʻisuka ituaiga 2, e lava le fuaina i ni nai taimi i le masina i taimi eseese o le aso. Afai e te lagona le le lelei - tele taimi.

Mo le faigofie, ia tausia se tusi faʻamaumauga e te tusia ai e le gata i faitauga o le suka toto, taimi ma le aso, ae o vailaau foi o vailaʻau e ave ma le taumafataga.

O se metotia sili atu ona sao ma faʻaonaponei e faia i se glucometer. E lava le tuʻuina o se mataua o le toto i luga o se mea faʻalauiloa e mafai ona faʻaogaina i le glucose oxidase biosensor apparatus, ma a maeʻa ni nai sekone ua lauiloa le maualuga o le kulukose i le toto (glycemia).

Suiga o le mamafa o le tino. E tatau ona fua i le tagata maʻi i aso uma e mataʻituina le aoga o togafitiga ma le fuaina o tui o inisalini.

Fuafuaga o le suka i le urine. Fuaina o fuataga faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga. Mo le auʻiliʻili, pe faʻaaogaina le urine e aoina i le aso poʻo le afa itula ona faʻaaogaina (pe a maeʻa i totonu o le faletaele, e tatau ona e inuina se ipu vai ma urinate i totonu o le pusa faʻamatalaga i le afa itula mulimuli ane).

O le faasinomaga o le hemoglobin glycolized e faʻatino i le tasi kuata e tusa ai ma se suʻega o le toto.

(!) Faʻafefea ona faʻaaogā lelei le inisalini.

Afai o le aofaʻi o le suka e faʻamalosi i le mimiia i le aso e sili atu i le 10% o meaʻai gaʻo e maua mai le meaai, o le faʻatonuina o le inisalini o loʻo faʻatulagaina.

Afai, o le maʻisuka ituaiga II, o fualaau oona ma mea taumafa e le aoga, i le tulaga o le televave o le maʻi poʻo le sauniuni mo taotoga, o loʻo faʻasaʻoina foi le insulin.

I le taimi nei, o loʻo i ai se fuainumera tele o sauniuniga ile inisalini, e ese mai i le umi o le gaioiga (faʻasolosolo, puupuu, faʻalautele, lautele), e tusa ai ma le faamamaina (monopic, monocomponent), ituaiga meaola (tagata, puaa, vavao, genetically engineered, etc.)

E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina i le taimi lava e tasi poʻo le tuʻufaʻatasia o ituaiga e lua o sauniuniga inisalini: puupuu le umi o le gaioiga ma le umi poʻo le umi le gaioiga.

E masani lava, o se sauniuniga ile inisalini puupuu e faia 3 taimi i le aso (ao lei faia le taeao, aoauli ma le afiafi). O se sauniuniga ile inisalini umi-1 pe 2 taimi i le aso.

O sauniuniga ile inisalini e tuʻuina i vaega ole gaioiga poʻo le militita 0.1 ml = 4 iunite.

Inisalini e teu i le vevela o le potu. Afai e teuina e lau uarota i totonu o le pusaaisa, ona muamua lea o le tui e te manaʻomia e faʻamafanafana ai le moli i ou lima.

Mo le faʻaaogaina o tui:

  • tui faapitoa o inisalini, o le faauuga lea e mafai ai e oe ona matauina se siitaga e oʻo atu i le 2 iunite.
  • penisini o le syringe - "penfil", mo le folasaga o se sauniuniga ile insulin maualuga (penfil, 0.1 ml = 10 ED)
  • O le pomu insulin o se mea eletise eletise lea e faʻapipiʻi i ofu o le tagata maʻi. O le pamu e maua ai ni nai togi o le inisalini e ala i le pusi faataamilo i le uati. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le po i ni faʻalavelave, faʻafefea le maʻi mai le manaʻomia mo le tele o fuataga ma inisiua.

Nofoaga mo le inisalini:

    • Itū taumatau ma agavale o le manava, i luga poʻo lalo o le puʻu (aloese mai le 5cm le taʻaloga o le manava)
    • Faʻasagaga ma pito i fafo (10 cm i lalo ifo o papa ma 10 cm i luga aʻe o le tulivae)
    • O fafo o le lima o loʻo i luga ae o le tulilima.
      1. valaau loa i se falemaʻi vave
      2. taoto le tagata maʻi i luga o se papa mafolafola, liliu lona ulu i lona itu,
      3. matamata i lou manava, toto toto ma pulupili,
      4. e le mafai ona faʻamalosia e 'ai pe inu
      5. afai e mafai, ia tuʻuina atu se iniseti subcutaneous: faʻamavae le 1 mg o le glucagon hydrochloride i le 1 ml o le solvent.
      • Fua lau suka toto.
      • Fesili i le tagata maʻi i le taimi mulimuli na ia tuiina ai le inisalini pe inu se pulu.
      • Afai e masani ona fai e le uarota ma faʻaaogaina le urination, inu e faʻafefe ai le faʻamalolo.
      • Afai o le tagata maʻi e atiina ae se taʻavale: faʻamalieina atoatoa i mea o loʻo tupu, taofi o le urinary, sogisogi o le acetone (niniʻu apu) mai le gutu, faʻaitiitia o le toto, malosi le manava (faʻagasolo ile mafanafana ma le faʻavalava faʻapuupuu), faʻaletonu le mafaufau, valaau loa i se falemaʻi.
      • Ulufale atu i lalo o se vaʻaiga se sauniuniga ole inisalini puupuu i le fua faatatau 0.3 PIECES / kg, pe 15-21 PIECES mo se tagata e mamafa 70 kilokalama.

Suia le tui tui i vaiaso uma e puipuia ai le vevela ma le fula.

I totonu o le eria lava lena, filifili tulaga eseese mo inisiua ina ia le faamanualia ai le paʻu.

Afai e te manaʻomia le lua ituaiga inisalini i le taimi lava e tasi, faʻaaoga se isi vaʻaiga ma se nofoaga e tui ai mea taitasi (e le mafai ona e faʻafefiloi).

Afai o le tagata maʻi e maua le avanoa e alu ai pe a uma le inisiua, ole atu iai. O le inisalini e vave ona ulufale atu i le toto.

Ia manatua e 20-30 minute pe a uma le tui, e tatau i le uarota ona 'ai le tele o meaai na faʻamatala e le fomai.

Tulaga matautia mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

Soʻo se solia o le pulega e mafai ona oʻo atu ai i le le lava (hypoglycemia) poʻo le televave (hyperglycemia) o le suka toto, o le mea e lamatia ai le ola.

Afai e tuua e lau uarota le fale, ia mautinoa o loʻo ia te ia se tusi i totonu o lana taga e faʻaalia ai le faʻamaʻi, o le faʻasologa o le insulin ma suka. O se tagata maʻi e maua le inisalini e tatau ona 'ai le suka i le faailoga muamua o le hypoglycemia.

E faʻapefea ona iloa se mea e le maua mai i le toto maualuga:

Dizziness, vaivai faafuaseʻi, maʻi tiga. Teteʻata i le tino atoa, ua vaivai le muso

Faʻaauau pea le vevesi ma le vili

O le paʻu e malulu, susu, faʻafefeteina.

Paʻu, paʻu vevela. Laugutu leaga.

Se lagona malosi o le fiaaai.

O le fia inu, leai se manaʻo.

O le faʻavevela e masani pe papaʻu.

Faanatinati faʻalavelave mafaufau (faʻaleagaina, manao e fefinauai, masalosalo, feusuaiga).

O le vaivai, le mautonu, le mautonu.

O le tulaga e vave ona tupu i ni nai minute.

E atiaʻe lemu mai le 1 itula i ni nai aso.

E masani lava ona atiae i le po, talu ai o le tino mo le inisalini e maualuga i le vaveao.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona faigofie.

O le faʻaaogaina o le ava e mafua ai se osofaiga.

E mafua ai le atuatuvale, o se gasegase tuga po o se faigata tele o se taimi masani.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le hypoglycemia.

Tuuina atu le suka (4-5 fasi vaega i le vaigogo poo le foliga o le siva), honey, sweets, tea vevela suamalie, sua o fualaau suamalie, vai susulu suamalie. A maeʻa le 5-10 minute, e tatau ona alu ese.

Afai ua leiloa le tagata maʻi:

A maeʻa le 10-15 minute, e tatau i le uarota ona toe malamalama. Afai e le tupu lenei mea, toe fai le tui.

Tuua Lau Faamatalaga