E maua e le maʻi le maʻisuka ma i lalo o ā tulaga?

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ua manatu o se togafitiga e le mafai ona fofoina lea e faʻaitiitia ai le lelei o le ola o tagata gasegase. O togafitiga o le faʻamaʻi o le lagolagoina lea o le maualuga o le suka i le toto toto e ala i le faʻamaonia o meaʻai, gaoioiga faʻapitoa ma le lagolago faafomaʻi.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O le maʻi e tele ituaiga e ese mai le tasi i le isi e ala i mafuaʻaga ma masini o le atinaʻe. O ituaiga taʻitasi e taʻitaʻia ai le tele o faʻalavelave matuia ma le faʻalavelave lea e taofia ai tagata mai le faigaluega masani, ola, i nisi tulaga, e oʻo lava ia latou lava. I le fesoʻotaiga ma faʻafitauli tutusa, o le maʻisuka uma lava e faʻavaeina le fesili pe o le le atoatoa e maua ai le maʻisuka. O le a le fesoasoani e mafai ona maua mai le setete ma mea o loʻo taʻu mai e le tulafono e uiga i ai, o le a tatou mafaufau atili i le tusiga.

O sina mea e uiga i le faʻamaʻi lava ia

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le tino ona auai atoatoa i le metabolism, aemaise lava o gaʻo. O le faʻaalia autu o le tulaga faʻaleagaina o le gasegase (o le maualuga o le kulukose i le toto).

E tele ituaiga o faʻamaʻi:

  • Folasaga insulin-dependent (ituaiga 1) - e masani lava ona tupu i se talaaga o le vaʻaia o le tino, aafia ai tagata o vaitausaga eseese, e oo lava i tamaiti. E le mafai e le pancreas ona lava le insulin, lea e tatau mo le tufatufaina o suka i le tino atoa (i totonu o siama ma tisipenesa).
  • Faʻaauau ole inisalini (ituaiga 2) - amio a tagata matutua. E atiina ae i le tulaga o le le lelei o meaai paleni, oona, o le mea moni e faapea o le gland e faʻapenaina ai le tele o le inisalini, ae o le a le maua ai se lagona o le tino (faʻamalosia insulin).
  • Faiga faʻavae - e atiina ae i fafine i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. O le atinaʻeina o masini e talitutusa ma ituaiga 2 faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, pe a uma ona fanau le pepe, o le a le toe i ai le maʻi.

Isi ituaiga o "gasegase suamalie":

  • gasegase o gasegase o sela o le inisalini secretory,
  • solia o le gaioiga o le inisalini i le maualuga,
  • togafitiga o le exocrine vaega o le gland,
  • endocrinopathies,
  • se faamai e mafua mai i fualaau faasaina ma mea matautia,
  • faamaʻi e mafua mai i siama
  • isi ituaiga.

O le faʻamaʻi e faʻaalia e se manaʻoga faʻapitoa e inu, 'ai, o le maʻi e masani lava ona i ai. Paʻu paʻu, suamalie. O taimi taʻitasi, e foliga mai e ese le natura o le tino i luga o le paʻu, lea e faʻamalolo mo se taimi umi, ae toe faʻaalia pe a mavae sina taimi.

O le alualu i luma o le maʻi e mafua ai le atinaʻe o faʻafitauli. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi, ma faʻalauteleina le gasolosolo, ae e le o faʻamavaeina, e tusa lava pe fesoasoani i togafitiga faafomaʻi.

E maua e le maʻi le maʻisuka ma i lalo o ā tulaga?

O le maʻisuka, e ui lava i lona igoa suamalie, e aumaia ai le tagata e le gata i le glucose i totonu o le tino, ae o isi faʻafitauli foi. O suiga ua tulaʻi mai e mafai ona faʻateteleina ai le soifua maloloina o le maʻisuka ma taʻitaʻia ai faiga e le mafai ona suia, agai i ma aofia ai le le atoatoa.

O tagata e feagai ma faʻamaʻi pipisi e faʻamaonia pe a latou tuʻuina atu le le atoatoa i le maʻisuka? Tulaga faʻafitauli mo nisi tagata gasegase e fesoasoani i fetuunaiga i aso taitasi ma i le maua mai o meafaitino ma le soifua maloloina.

O lenei autu ei ai itu e lua e tatau ona iloa e le tagata ua faʻamautu lona talafaasolopito o le maʻisuka.

O maʻi le atoatoa i le maʻisuka e maua, ae le o mea uma ae le o taimi uma! E pei o le faʻamaʻi lava o loʻo i ai ituaiga eseese o faʻaaliga, o le mea lea o le lisi o faʻamanuiaga mo le maʻisuka e fuafua i le maualuga o le le atoatoa o se tagata.

E le aoga le mafaufau pe afai o le suʻeina o le toto poʻo isi suʻesuʻega ua faʻamaonia le moni o le maualuga o le kulukose, ona tatau loa lea i le fomaʻi ona auina atu le maʻi i se suʻega faafomaʻi ma agafesootai.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafai ona faigofie ona pulea e fualaau, meaʻai, faamalositino, ma i le mavae ai o sina taimi e mafai ona aveese le siama - ma le maʻi 2 ituaiga. O le tagata maʻi e ola atoatoa ma e le manaʻomia se tausiga i fafo. Ma o le a le ituaiga o le atoatoa e mafai ona tatou talanoa i ai?

O le ituaiga muamua o le maʻisuka i aso nei o loʻo faatatau i se fomaʻi e le mafai ona faʻaleleia, ae le faia i taimi uma se tagata e faalagolago i isi vaega.

O le toʻatele o tagata e ola i le insulin e ola i se olaga atoa, faia mea latou te alolofa i ai ma o loʻo siomia e le tausiga a latou pele. O le mea moni, o le mea moni, e le o manaʻomia mo i latou, ae o faʻamanuiaga mo injections ma fasi siaki, ioe, o le a le afaina.

O le pito i tua o le maʻi mama o faʻafitauli ia e le o faia i le tasi aso, ae faasolosolo malie lava. O le tele o le gasegase i galuega a le tino e mafua ona o le le mafaufau o le tagata maʻi ia te ia lava ona o le filifiliga sese o le polokalame toe faaleleia e le fomaʻi, mo se faataitaiga, le ituaiga insulin i le maʻisuka ituaiga 1.

Lafoaʻi i le kulukose poʻo le inisalini e faʻaosofia ai suiga i totonu o le tino o le toto, o le gaioiga o gaʻo, fatu, fatugalemu o le tino, mata, ma le masukalokelet system. O le tulaga e mafai ona taua pe a oti le maʻisuka e aunoa ma se fesoasoani.

O se tulaga faʻapitoa i tamaiti ua maua i le faʻafitauli 1 i le vave o le matutua. A aunoa ma le faʻalogologo i taimi uma mai mātua poʻo ē tausi, e le mafai ona tumau se tamaititi.

O se asiasiga i se aʻoga poʻo se aʻoga e faalagolago i le soifua manuia lautele o le tamaititi, ae leai se tulaga faapitoa, o le a le mafai e le pulega o le aʻoga ona matala mata i le le auai ma le le usitaia o tulaga faatonuina.

O le le atoatoa i le mafaufau lautele ua vaevaeina i ni vaega se tolu, e tusa lava po o le a le agavaa o se faamaʻi a se tagata:

  1. O le vaega muamua e na o na tulaga lava e mafai ona gafatia pe a le mafai e le tagata gasegase ona tausia o ia lava i luga o mafuaaga patino o le tino poo fafo o le tino. I le tulaga o le ituaiga 1 poo le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le solia o le glucose e maua i sela e le o se faavae mo suesuega faafomaʻi ma agafesootai. E na o faafitauli e mafua mai i le maualuga o le suka ma e taʻitaʻia ai suiga ogaoga o le a avea ma mafuaaga mo le iloiloga o le mataupu e ala i le faia.
  2. O le vaega lona lua o faʻafitauli faʻaletonu o lona uiga o le maʻi i totonu o se tagata e leʻi oʻo i se tulaga taua, o loʻo i totonu o se laina laina laina ma puipuia le maʻi mai le ola atoatoa. O suiga i le tino ua oʻo i le pito i luga, ae mafai ona alu i le faamagaloga pe leai foi se tagata o le avanoa e avea ai ma sosaiete.
  3. O le vaega lona tolu e tofia e tagata atamamai pe afai o le maʻi autu e ui i lea e mafua ai ona le lelei le galuega a isi totoga, lea e ono suia ai le masani o le olaga o se tagata. E faʻaititia le lelei poʻo le tulaga o le maʻi e manaʻomia ai isi avega, toe faʻaleleia o le tagata faigaluega. O faʻamanuiaga e mafai ona maua mai i se manatu atamai.

O a faʻafitauli e aʻafia ai le Lisi o le Mafaufau mo le maʻisuka

Mo le maʻi le maʻisuka e manaʻomia ona tuʻuina atu nisi faʻamatalaga o le a aʻafia ai le vaega o le le atoatoa ma le lelei. I le talafaasolopito o le maʻi ma le agavaa o le le atoatoa e tatau ona avea ma faailoilo mautinoa.

O le kulupu 1 e tuʻuina atu i le maʻisuka pe a fai e togafitia:

  1. O le leai o se vaaiga mamao i mata uma e lua ona o le faʻalavelave o le faʻasalaga o loʻo faʻaleleia ai le nerve optic ma le retina. O le meaola vaaia o loʻo i ai ni ipu manifinifi ma capillaries, lea, i lalo o le aafiaga o le suka tele, ua matua faaleagaina. A aunoa ma se faʻaaliga, o le tagata ua matua leai lava se aoga, o le gafatia e galue ma tausi ia lava.
  2. Faʻalavelaveina o fatugaʻo pe a le mafai e le polokalama urinary ona faʻatinoina le gaioiga o le faamamaina ma le manava o mea e pala. O le tagata gasegase o loʻo faʻaogaina le faamamaina o le fatu fatu (dialysis).
  3. Aʻo le fatu vaivai 3 vaega. O le fatu o le fatu ua i ai i le ogaoga o mafatiaga, o le mamafa e faigata ona faʻamautu.
  4. Neuropathy - o le solia o faailoilo i le va o neu o le fatugalemu o le tino, e mafai e se tagata ona le toe lagona le lagona, le mautonu o pito, e mafai ona maua le maʻi. O sea setete e matautia i le pau, le mafai e se tagata ona siitia.
  5. Manatu o le mafaufau e uiga i le tulaga o le faaleagaina o le fatugalemu o le tino, i vaega o faiʻai, pe a faaalia e le maʻisuka le faaletonu o le faiʻai i le taimi o le inisetilo.
  6. O suiga o le Dermatological e mafua ai faafitauli i vae, e aofia ai le gangrene ma le toesea.
  7. O le faʻaogaina o le glucose tumau i luga o le pito i lalo o le kulūkose, e le mafai ona totogiina e insulin, meaʻai.

O le vaega lona lua o le le atoatoa i le maʻisuka e tele lava ina tutusa ma taiala e fesootaʻi ma le vaega muamua. Pau lava le eseesega o le mea moni o suiga i le tino e leʻi oʻo i se tulaga ogaoga ma o le tagata maʻi e manaʻomia le aluese mai o isi vaega. E mafai ona e galue naʻo tulaga faʻapitoa e faʻapipiʻiina e aunoa ma le tele o galuega ma popolega popole.

Ole vaega lona tolu ole maʻi ole maʻisuka ua faʻamaonia pe afai o le faateleina o le suka poʻo le leai o le inisalini i le toto na mafua ai tulaga e le mafai e se tagata ona faia lana galuega. Tulaga faʻapitoa poʻo le toe faʻaleleia e manaʻomia, ae aunoa ma se vaega, e le mafai e le tagata faigaluega ona maua sea faamanuiaga.

I le faaopoopo atu i vaega e tolu e le atoatoa le malosi o le tino, o loʻo i ai se tulaga faapitoa mo i latou e agavaa i faamanuiaga - o tamaiti laʻititi nei o loʻo iai se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1. O se tamaitiiti faʻapitoa e manaʻomia le tele o le mafaufau mai matua ona e le mafai ona totogi e le tagata lava ia le suka.

Ae o lenei tulaga e mafai ona toe iloiloina e ala i le faʻatonuina e oʻo atu i le tamaititi 14 tausaga. E mafai ona faalēaogāina le le atoatoa pe afai e faamaonia e mafai e le tamaititi ona tausia o ia lava, ua pasi le aʻoga o le maʻisuka ma mafai ona tuiina le inisalini.

E faʻapefea ona maua le le atoatoa i le maʻisuka

Ina ia malamalama pe tatau ona faʻamaonia se le atoatoa mo le maʻisuka, e manaʻomia e le maʻi ona faia ni laasaga:

  • Faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi i le nofoaga e nofo ai ma maua ni faʻamatalaga mo se suʻesuʻega faapitoa. O le lisi o auiliiliga e tasi mo le tofiaina o soo se faʻafitauli faʻaletonu.
  • Naʻo le fomaʻi na te faia se suʻesuʻega muamua ma filifili pe tuʻuina atu le maʻisuka o se faʻasino mo se suʻega faafomaʻi ma agafesootai.
  • A maeʻa ona faʻamaonia le mea moni o le atinaʻeina o faʻafitauli i le talaaga o le maʻi suka, e tatau ona aoina pepa ma tuʻuina atu i tagata atamamai mo iloiloga. O le lisi o pepa e faʻalagolago i tausaga o le tagata talosaga mo le le atoatoa, lona tulaga masani (tamaititi aoga, tamaititi aoga, tagata faigaluega, penisina) ma iuga o le suʻega.
  • O pepa tuufaatasia na tuʻufaʻatasia i tagata atamamai oe suʻesuʻe faʻasolopito faʻasolopito ma isi pepa auiliili ma tuʻuina atu se manatu lelei poʻo le teena.

Ae aua e te manatu o le mauaina o se le atoatoa, e mafai ona e galo e uiga i pepa. Soʻo se faʻamanuiaga e iai taimi e faʻamapulaʻa ai ma mo lo latou faʻaopoopoga o le a tatau ona toe faia se suʻega o suʻega, aoina mai se afifi pepa ma tuʻuina atu i le komiti. E mafai ona sui pe aveese atoa le kulupu pe afai ei ai ni suiga i se tulaga lelei pe le lelei.

O le tulaga tau tupe o le tele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai i le tele o tulaga taua. E manaʻomia ni tupe faʻapitoa mo le siaki ma le togafitiga ole kulukose, aemaise lava mo le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, a aunoa ma le lagolagoina o se tulaga, o tagata faʻafefe o se maʻi suamalie o le a le mafai ona o ese mai le liʻo leaga.

Afai e maua le maʻisuka ituaiga 2, ona masani lea ona togafitia togafitiga i meaʻai lelei.

E faatoa mafai ona tuʻuina atu faʻamaonia i luga o fualaau o le suka-o se lisi patino. A leai, o le ola o le maʻisuka e le ese mai le soifuaga o tagata soifua maloloina. O le mea lea, e le tatau i se tasi ona mafaufau i le le atoatoa i se tulaga faapena.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se isi mea, ae o loʻo i ai tuusaunoaga. Fesoasoaniga autu e tuʻuina atu i tamaiti laiti:

  • Penisione, aua o se tasi o matua e tatau ona i ai i taimi uma ma le tamaititi ma e le mafai ona alu e faigaluega.
  • Faʻamatalaga mo suʻesuʻega ma togafitiga i nofoaga autu faʻapitoa, faʻamaonia.
  • O seevae faʻapitoa e faʻasaʻo ai suiga i vae e masani ona tupu i le maʻisuka.
  • Faʻamanuiaga mo mea aoga.
  • O le avanoa e maua ai aʻoaʻoga saoloto i iunivesite.
  • Tuuina atu o eleele mo le fausia o le tagata lava ia.
  • Mauaina o meafaigaluega faʻapitoa mo le puleaina o le maualuga o le suka ma lona faʻamautuina (suʻega o tui, suauu, nila, insulin).

O nisi o faʻamanuiaga e faʻalagolago i le itulagi o loʻo nofo ai le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e suʻesuʻe faʻamatalaga auiliili lau mataupu.

O maʻi le atoatoa i le maʻisuka ua tuʻuina atu, ae le o tulaga uma e maua ai se maʻi. O lenei faiga e manaʻomia ai le tele o taumafaiga ma pepa. O nisi taimi o le taimi taua e leiloloa i le vavalalata o le isi ofisa, lea e mafai ona faʻaaluina i togafitiga ma se olaga atoa.

E tatau ona tatou taumafai e toe aumai le suka i le masani ma le aumaia le tulaga i se tulaga ogaoga lea e oo lava i le le atoatoa o le a le faigofie ai le olaga. Ae i soo se tulaga, e tatau ona e iloa au aia ma maua mea e manaʻomia e le tulafono.

Tomaʻi ma le maʻisuka - o le a le mea e fuafuaina ai le mauaina o le vaega ma le poloaiga o le resitalaina

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamaʻi, o le ola lelei o se tagata e faʻaleagaina: o le maʻi e masani lava ona galo le gafatia e alu ese, faigaluega, ma auauna atu ia te ia lava. O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, o le mea lea, pe a iai ni faʻamatalaga, o le maʻisuka ua aloaia e le mafai ona galue.

O se togafitiga lea e faʻalavelaveina ai le maualuga ole kulukose o le toto ua taʻua o le maʻisuka malosi (DM). O le maʻi e tele ituaiga e eseese ma mafuaʻaga ma atinaʻe. O aʻafiaga e mafai ona fesootaʻi ma le solia o le faʻamalolo o le insulin, lea e faʻaitiitia ai le kulukose (maʻi o le inisalini poʻo le ituaiga 1) poʻo le solia o le hormone (ituaiga 2). O le faateleina o le suka i totonu o le toto e tau atu i le faaleagaina o vaa ma le tino o le tino, ma o le taunuuga lea, o le tele o taimi, o ituaiga taitasi o le siama e oo atu ai i faafitauli.

O le kulupu mo le maʻisuka e tofia pe a uma ona suʻe le tulaga o le maʻi e tusa ai ma ni tulaga maʻoti. O le tagata gasegase e suʻesuʻeina e se suʻega faʻapitoa faʻafomaʻi ma faʻasalalauga. O faʻataʻatiaga e aofia ai:

  • Faʻafitauli. I lenei tulaga, o le gasegase o le gafatia e auai i le le gata o gaioiga o gaoioiga, ae o le malamalama foi ua fuafuaina.
  • Le mafai gafatia e le tagata lava ia ma le mafai gaoioi ese. Ona o faʻafitauli, o nisi o gasegase e leai o latou vae ma le faʻaaliga.
  • Le i ai o le vevela. O faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga e faʻatasi ma ni faʻafitauli matuia o le mafaufau, e oo lava i le tuinanau.
  • Le maualuga o le taui, o le tulaga lautele o le tino. Iloiloina le faʻaaogaina o suʻega suʻega.

E tolu vaega e le atoatoa le malosi. O le fomaʻi ma le va fealoai e vaevaeina ia gasegase e tusa ai ma tulaga maʻoti: le ogaoga o le tulaga lautele o le soifua maloloina, le auai ma le tikeri o taui mo le maʻi. O le tele o tupe totogi a le setete, o le tele o aoga, o le avanoa e maua ai se galuega e faalagolago i le vaega e tofia i le maʻisuka. Faatasi ai ma tuutuuga mo le resitalaina o le le atoatoa, ei ai tapulaa i le tausiga o le tagata lava ia, gaoioiga, fesootaiga. O le le atoatoa ma le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tele taimi e masani ai.

Pe a fuafua le tikeri o le le atoatoa, o le komisi e aofia ai foliga o le vasega o ituaiga eseese o le faamaʻi. Ina ia faʻatuina le vaega muamua, e tatau i le tagata gasegase ona iai ni soliga matuia i le gaioioiga o totoga, tino, le le mafai ona tutoʻatasi, le tausiga o oe lava ia. E le gata i lea, o le vaega muamua e tofia i le i ai o faʻafitauli nei:

  • atoatoa tauaso o mata uma,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • neuropathy
  • le mautonu le fatu,
  • ogaoga tiga ma le gangrene,
  • faʻasalaga masani o le maʻisuka.

O aiaiga mo le atofaina o vaega muamua ma le lua o le le atoatoa i le maʻisuka faafitauli e ese. O maʻi faʻatasi ma le vaega lona lua o loʻo pagatia mai faʻamaʻi tutusa, ae i se faiga e sili atu ona leaga. E le gata i lea, o le tagata maʻi e tatau ona tapulaa i le tikeri muamua i tulaga o le gafatia galue, gaioiga ma le tausiga o ia lava, o lea e manaomia ai e tagata maʻi le tausiga vaega. Togafitiga faafomaʻi ma agafesootai e tofia ai se vaega lona lua o le atoatoa o le tino ma le mafaufau i le auai ai o maʻi ua taua nei:

  • tolu tikeri retinopathy,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • lua poo le tolu tikeri o le neuropathy (atoa le malosi o le muscle lalo ifo o le 2),
  • encephalopathy
  • faaletonu mafaufau
  • agamalūlū agamalu e aunoa ma ni faʻalavelave faʻalavelave.

I le i ai o faʻafitauli e tupu i se laititi pe faʻapitoa, ae aʻafia ai le mafai ona galue ma faʻaleagaina le lelei o le soifua o le tagata maʻi, ua tuʻuina atu i ai se vaega lona tolu o maʻi le atoatoa. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e leai se suiga o le pathologia i faʻaaogā o okeni. Mo le auaunaga a le tagata lava ia, o le soifua maloloina e tatau ona fuafuaina e le tikeri muamua o tapulaa. O le vaega lona tolu o loʻo faʻatulagaina i na gasegase oe manaʻomia le suia o tulaga faigaluega ma faʻaitiitia mea e faʻaleagaina. I le maʻisuka, o se tikeri lona tolu o le le atoatoa e masani lava ona faatonuina mo se taimi le tumau.

O sui o se suʻega faafomaʻi ma agafesootai (MSEC) e faʻatuina se setete o le le atoatoa e aunoa ma le faamaninoina o le tulaga o se tamaititi ei lalo o le 18 tausaga. A maeʻa le matua, e tatau ona faia se suʻesuʻega ma toe suʻesuʻega e faʻavae se kulupu faapitoa o le tino. O pepa nei e manaʻomia mo le lesitala:

  • tusifolau (pe afai ei ai) poʻo le tusi fanau,
  • faamatalaga mai le matua
  • fomaʻi faʻamaumauga ma suʻesuʻega,
  • tusi mai le pediatric district i le MSEC (o le resitala e tatau ona usitaʻia le Numera 088 / у-06).

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

O lenei fesili e popole ai le toatele oe masani i lenei maʻi. E faasolosolo malie le alualu i luma o le maʻi, ae e le mafaamatalaina, ma o se tagata i le tele o tausaga talu ona maua le siakiina e mafai ona "maua" faafitauli o le a taofia ai o ia mai le ola masani. E ui lava i lea, o le maʻisuka ma le le atoatoa e le o se fesili le mautonu. Sei o tatou iloiloina e ala i faataitaiga pe a mafai ona tofia i se tagata.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻasolosolo e mafua ai le hyperglycemia (maualuga toto kulukose). E ui i le mea moni o lenei mea o se faʻamaʻi ogaoga ma e le mafai ona faʻafitia, e na o se faʻamaoniga o le maʻisuka e le o se tofiga o se faʻafitauli o le tino le atoatoa i se maʻi.

I le taimi o le siakiina o le faamaʻi, e le afaina pe afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2, pe afai e leai ni faʻalavelave mai i tino ma tino, ma o le soifua maloloina o le tagata e le faʻavaivaia, e le faatagaina le le atoatoa.

Afai ua uma ona atiaʻe e le tagata maʻi ni suiga e le mafai ona suia i totonu o totoga, o loʻo i ai le taufaasese o le maʻisuka, ua faʻaitiitia le tomai e galue ai, ona i ai lea i le tagata maʻi le aia e faalagolago ai i le tuʻuina atu o se faʻafitauli o le tino ma le fesoasoani mai le setete.

Afai, peitaʻi, o le faʻamaʻi ua lava le tauia ma e le suia ai le ala o le ola, ona mafai ai lea e se tagata ona faʻaauau ona galue, ae o le mea sili, o le faʻaaogaina o mea leaga.

Faʻafitauli o le maʻisuka:

  1. O le maʻisuka retinopathy (faʻamaʻi faʻamaʻi).
  2. Mateʻo le nephropathy (faʻatoʻa fatu fatu).
  3. O le neuropathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o le tino).
  4. O le maʻi faʻamaʻi pipisi (faʻaleagaina o le tino, faʻaalia e ala i le paʻu o le paʻu, necrosis, maliu o le tino).
  5. O le maʻi o le maʻisuka (faʻaleagaina o le tino: afaina o le fatu, fatuina o le myocardial, stroke, veins o pito pito i lalo).

Faʻaiʻuga e fesoasoani i le le atoatoa:

  1. Le ituaiga o maʻisuka (ituaiga 1 - inisalini e faalagolago i ai poʻo le ituaiga 2 - e le o le inisalini e faalagolago i ai.) I le tulaga muamua, o le le atoatoa e tofia i le tamaitiiti, ae na o le 18 tausaga le matua e le atoatoa ai le malosi o le mafaufau).
  2. Le tupuga o faʻafitauli i le talaaga o le faʻamaʻi.
  3. Le mafai ona togafitiga faafomai mo le toto kulukose.
  4. Le mafai ona galue i le tagata lava ia.

O a ni faʻafitauli e le mafai e se tagata ona faʻamauina?

O le vaevaega e faʻavae i le mamafa o le maʻi o le maʻi. I tulaga taʻitasi, o loʻo i ai tulaga faʻavae e mafua ai le maʻi o le tasi ma le isi vaega o le tino. O le tino le atoatoa o loʻo tuʻuina atu i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E tolu vaega o le le atoatoa. Mai le muamua i le lona tolu, o le mamafa o le tulaga o le maʻi ua faʻaititia.

Uluaʻi vaega O loʻo faʻamatalaina mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka malosi, oe na atinaʻe faʻafitauli nei:

  • I le vaega o mata: faʻaleagaina toeititi, tauaso i se tasi pe lua uma.
  • Mai le itu o le fatugalemu o le tino: encephalopathy (faʻaletonu le atamai, le mafaufau le mafaufau).
  • I le vaega o le faʻaoga o le tino: le faʻamaopoopoina le faʻamaopoopoina o gaioiga i vaevaega, le mafai ona faʻatinoina gaioiga, paresis ma maʻi pipili.
  • Mai le cardiovascular system: toilalo fatu o le tikeri lona tolu (puupuu le manava, tiga i le loto, ma isi.
  • Mai le itu o fatugaʻo: faʻalavelaveina o le gaioiga po o le leai o ni galuega, e le mafai e fatugaʻo ona lelei le faamamaina o le toto.
  • O le maʻisuka vae (gaʻo, gangrene o pito pito i lalo).
  • Faʻasagaga faʻasalaga, le mafai ona totogi mo le maualuga o gaʻo.
  • Le mafai ona galue i le auaunaga a le tagata lava ia (faʻaaogaina fesoasoani a isi vaega).

Lua vaega Le atoatoa le malosi o le tino ua faatonuina i tagata gasegase i se tulaga masani o le faamai, lea e maua ai na aafiaga, e pei o le:

  • Mai le itu ole mata: retinopathy 2 pe 3 tikeri.
  • Faʻalēaogā taimi faʻapitoa, lea e faʻaalia ai le paʻu (faʻamalo toto e faʻaaoga ai se masini faapitoa).
  • Mai le itu o le fatugalemu o le tino: le mafaufau lelei e aunoa ma le popole.
  • Mai le faʻaoga o le tino: solia o le tiga ma le vevela o le tino, paresis, vaivaiga, leai se malosi.
  • O le tautua ia te oe lava e mafai, ae o le fesoasoani a vaega lona lua e manaʻomia.

Tolu vaega Le atoatoa le malosi ua faailoa mai mo se maʻi vaivai:

  • Laasaga le lelei ma le agavaʻa o le maʻi.
  • Laititi (uluaʻi) suiga i le vaega o pūnaha ma okeni.

E pei ona e iloa, faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka (o le insulin-dependent) e aafia tele ai le tupulaga talavou (e oʻo i le 40 tausaga) ma tamaiti. O le faavae o lenei faagasologa o le oti lea o sela o le pancreatic, lea e maua ai le inisalini, ma, o le mea lea, o lenei mea e mafua ai le hyperglycemia.

O faʻafitauli ma le matuia o le faʻamaʻi lea e maua e se tagata e tutusa lelei lava ma ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka. Afai e maʻi se tamaititi (ma le ituaiga muamua o le maʻisuka), e mafai ona ia faʻalagolago i le le atoatoa o le tamaitiiti seia oo ina matua. A maeʻa le matua o loʻo i ai se toe iloiloga ma le faʻamautinoa o se tapulaa i luga o le mafai gaioiga galue mo ia, pe a manaʻomia.

E faʻapefea ona maua se faʻafitauli o le tino ma le maʻi e maua ai le maʻisuka?

O loʻo i ai tulafono faʻapitoa ma pepa faʻasalalau lea o loʻo talanoaina auiliili ai lenei mataupu.

O le fesoʻotaʻiga autu i le mauaina o se faʻafitauli o le tino o le a pasia se suʻega faafomaʻi ma agafesootai i le mea e nofo ai. O le Ofisa o Fomaʻi ma Agafesootai o se feutagaiga a nisi o tagata atamamai (fomai) oe, e tusa ai ma le tusi o le tulafono ma e faavae i luga o pepa na tuuina mai, o manatu o tagata tomai faapitoa e fuafua le maualuga o le mafai e le tagata ona galue ma lona manaoga mo le le atoatoa, ma le puipuiga lautele o le setete.

Fomaʻi faʻamaumauga ma se faʻamatalaga saʻo o le suʻesuʻega, o le natura o le kosi o le faʻamaʻi e maua e le fomaʻi itumalo. Ae, ao lei auina atu pepa tusia mo suʻesuʻega faafomaʻi ma agafesootai, e manaʻomia e le tagata ona faia se suʻega atoa e uiga i lona gasegase.

  1. Suesuega Laboratory (suega o le toto, suesuega o le toto o meaola, suesuega lautele, suesuega o le urine e tusa ai ma le Nechiporenko, suega o le faapalepale kullucose, hemoglobin glyc, C-peptide).
  2. Faʻamaumauga o meafaigaluega (ECG, EEG, ultrasound o le vevela o le tino, ultrasound o veins o pito i lalo, suesuega ophtalmoscopic o le optic disc).
  3. Faatalanoaga o tagata tomai faapitoa (cardiologist, neurologist, nephrologist, ophthalmologist, fomai tipitipi).

Faʻalogo! O le lisi o loʻo i luga o suʻega e faʻataʻitaʻiina, ae, e tusa ai ma le faʻasologa o le fomaʻi, e mafai ona sui pe faʻaopoopoga.

Pepa e manaʻomia mo suʻega faʻafomaʻi ma agafesootai

  1. Se faʻamatalaga tusitusia mai le maʻi.
  2. Tusifolau (pepa fanau i tamaiti).
  3. Tuuina atu i suesuega faafomaʻi ma agafesootai (faatumulia e le fomaʻi i le nusipepa Numera 088 / у 0).
  4. Fomaʻi (pepa faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi mai le falemai, iuga o suʻega, manatu faʻapitoa).
  5. O isi faʻamatalaga mo mataupu taʻitasi e eseese (tusi galuega, pepa tusia i luga o le iai o se maʻi le atoatoa, pe afai o se toe iloiloga lenei).
  6. Mo tamaiti: pepa fanau, tusifolau a se tasi o matua poʻo le tausi, uiga mai le nofoaga o suʻesuʻega.

E tusa ai ma le taimi atofaina, o suʻesuʻega faʻafomaʻi ma agafesootai e foia ai le tuʻuina atu o manaʻoga mo le le atoatoa. Afai o le faaiuga a le komisi e mafua ai feeseeseaiga, ona mafai lea ona apili i totonu o le 3 aso e ala i le tusia o se faʻamatalaga. I lenei tulaga, o le suʻesuʻega faifai pea o le a iloiloina e le o le nofoaga e nofo ai, ae i le ofisa autu o suʻesuʻega faafomaʻi ma agafesootai mo se vaitaimi o le 1 masina.

O le laasaga lona lua mo le apili o se apili i se faamasino faamasino. O le faaiuga a le faʻamasino faʻamasino e faʻamausali ma e le tatau ona faʻaalia le apili.

E mafai ona toe iloilo le kulupu o le maʻi maʻi. Faʻalagolago i le ala e faʻaalia ai le maʻi ona o le faʻaletonu o le tino ma le faʻaleagaina, e mafai e le faʻafitauli o le tino ona suia mai le tolu i le lua, mai le lua i le muamua.

E taua le iloa o lenei faʻamaʻi e manaʻomia ai le tele o taumafaiga, tau faʻaaogaina ma tupe teufaafaigaluega, aʻo leiloa se vaega poʻo le atoatoa gafatia mo galuega. O le mafuaaga lena e maua ai e le setete ni vailaau e leai se totogi, faʻapea foi ma penefiti ma totogi mo lenei vaega o tagatanuu.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-faʻalagolago) e mafai ona maua e aunoa ma se totogi:

  • inisalini
  • inisalini tuilaina poʻo le faʻaalia o tui o peni,
  • glucometers ma se aofaiga faapitoa o suʻega faʻataʻitaʻi ia i latou,
  • vailaʻau e leai se totogi e faʻapipiʻi ai le falemai.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le inisalini e faalagolago) e agavaa e maua mea nei:

  • fua o le suka-maualalo,
  • inisalini
  • glucometers ma fasi siaki mo i latou,
  • vailaʻau e leai se totogi e faʻapipiʻi ai le falemai.

E le gata i lea, o tagata e maua i le maʻisuka e auina atu mo le toe faʻaleleia i totonu o falemaʻi (fale ulufale).

Ae mo le va fealoai, e faalagolago i le le atoatoa o le tino, o tagata gasegase latou te mauaina se penisione. O loʻo tuʻuina atu foi ia i latou penefiti mo aoga, femalagaaiga ma sili atu.

O le iai o lenei faʻamaʻi i se tikeri maualalo e le faatapulaaina ai tagata i la latou galuega. O se tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, ae i le leai o ni aʻafiaga ogaoga, e mafai ona faia toetoe lava o soʻo se galuega.

O le mataupu o le filifilia o se galuega e tatau ona faʻalatalata taʻitoʻatasi i luga o le setete o le soifua maloloina o le tagata. O galuega e fesoʻotaʻi ma malaga masani i pisinisi, i aso uma, ma le mataʻituina o mata, ma le vibration, i le leaga o le gaosiga o vailaʻau ma isi vailaʻau e le fautuaina.

O le mea lea, o le filifiliga i luga o le tuʻuina atu o le le atoʻatoa le malosi o le mafaufau e faʻamoemoeina e fomaʻi ma agafesootai. Vaega o le tino le atoatoa mo tagata mamaʻi e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e naʻo le i ai o faʻalavelave alualu i luma e fesootaʻi ma lenei faʻamaʻi, o mafuaʻaga o le le atoatoa.


  1. Tsarenko S.V., Tsisaruk E.S. Tausiga ogaoga o le maʻisuka: monograph. , Fomaʻi, Shiko - M., 2012. - 96 p.

  2. Olsen BS, Mortensen X. et al. Puleaina o le maʻisuka mo tamaiti ma tamaiti. Brochure, lomiga o le kamupani "Novo Nordisk", 1999.27 p., E aunoa ma le faamatalaina o le taamilosaga.

  3. Faʻasoloina i Totonu e Tinsley R. Harrison. I le 7 volumes. Tusi 6. Endocrine Diseases and Metabolic Disorders, Practice, McGraw-Hill Companies, Inc. - M., 2016 .-- 416 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Mateʻa o le maʻi suka

O maʻi le atoatoa i le maʻisuka e maua, ae le o mea uma ae le o taimi uma! E pei o le faʻamaʻi lava o loʻo i ai ituaiga eseese o faʻaaliga, o le mea lea o le lisi o faʻamanuiaga mo le maʻisuka e fuafua i le maualuga o le le atoatoa o se tagata.

E le aoga le mafaufau pe afai o le suʻeina o le toto poʻo isi suʻesuʻega ua faʻamaonia le moni o le maualuga o le kulukose, ona tatau loa lea i le fomaʻi ona auina atu le maʻi i se suʻega faafomaʻi ma agafesootai.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafai ona faigofie ona pulea e fualaau, meaʻai, faamalositino, ma i le mavae ai o sina taimi e mafai ona aveese le siama - ma le maʻi 2 ituaiga. O le tagata maʻi e ola atoatoa ma e le manaʻomia se tausiga i fafo. Ma o le a le ituaiga o le atoatoa e mafai ona tatou talanoa i ai?

O le ituaiga muamua o le maʻisuka i aso nei o loʻo faatatau i se fomaʻi e le mafai ona faʻaleleia, ae le faia i taimi uma se tagata e faalagolago i isi vaega.

O le toʻatele o tagata e ola i le insulin e ola i se olaga atoa, faia mea latou te alolofa i ai ma o loʻo siomia e le tausiga a latou pele. O le mea moni, o le mea moni, e le o manaʻomia mo i latou, ae o faʻamanuiaga mo injections ma fasi siaki, ioe, o le a le afaina.

O le pito i tua o le maʻi mama o faʻafitauli ia e le o faia i le tasi aso, ae faasolosolo malie lava. O le tele o le gasegase i galuega a le tino e mafua ona o le le mafaufau o le tagata maʻi ia te ia lava ona o le filifiliga sese o le polokalame toe faaleleia e le fomaʻi, mo se faataitaiga, le ituaiga insulin i le maʻisuka ituaiga 1.

Lafoaʻi i le kulukose poʻo le inisalini e faʻaosofia ai suiga i totonu o le tino o le toto, o le gaioiga o gaʻo, fatu, fatugalemu o le tino, mata, ma le masukalokelet system. O le tulaga e mafai ona taua pe a oti le maʻisuka e aunoa ma se fesoasoani.

O se tulaga faʻapitoa i tamaiti ua maua i le faʻafitauli 1 i le vave o le matutua. A aunoa ma le faʻalogologo i taimi uma mai mātua poʻo ē tausi, e le mafai ona tumau se tamaititi.

O se asiasiga i se aʻoga poʻo se aʻoga e faalagolago i le soifua manuia lautele o le tamaititi, ae leai se tulaga faapitoa, o le a le mafai e le pulega o le aʻoga ona matala mata i le le auai ma le le usitaia o tulaga faatonuina.

Ituaiga o le Maʻisuka Manaoga

O le le atoatoa i le mafaufau lautele ua vaevaeina i ni vaega se tolu, e tusa lava po o le a le agavaa o se faamaʻi a se tagata:

  1. O le vaega muamua e na o na tulaga lava e mafai ona gafatia pe a le mafai e le tagata gasegase ona tausia o ia lava i luga o mafuaaga patino o le tino poo fafo o le tino. I le tulaga o le ituaiga 1 poo le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le solia o le glucose e maua i sela e le o se faavae mo suesuega faafomaʻi ma agafesootai. E na o faafitauli e mafua mai i le maualuga o le suka ma e taʻitaʻia ai suiga ogaoga o le a avea ma mafuaaga mo le iloiloga o le mataupu e ala i le faia.
  2. O le vaega lona lua o faʻafitauli faʻaletonu o lona uiga o le maʻi i totonu o se tagata e leʻi oʻo i se tulaga taua, o loʻo i totonu o se laina laina laina ma puipuia le maʻi mai le ola atoatoa. O suiga i le tino ua oʻo i le pito i luga, ae mafai ona alu i le faamagaloga pe leai foi se tagata o le avanoa e avea ai ma sosaiete.
  3. O le vaega lona tolu e tofia e tagata atamamai pe afai o le maʻi autu e ui i lea e mafua ai ona le lelei le galuega a isi totoga, lea e ono suia ai le masani o le olaga o se tagata. E faʻaititia le lelei poʻo le tulaga o le maʻi e manaʻomia ai isi avega, toe faʻaleleia o le tagata faigaluega. O faʻamanuiaga e mafai ona maua mai i se manatu atamai.

O le a le mea e tuʻuina atu ai le tulaga o "le malosi" i le maʻisuka

O le tulaga tau tupe o le tele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai i le tele o tulaga taua. E manaʻomia ni tupe faʻapitoa mo le siaki ma le togafitiga ole kulukose, aemaise lava mo le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, a aunoa ma le lagolagoina o se tulaga, o tagata faʻafefe o se maʻi suamalie o le a le mafai ona o ese mai le liʻo leaga.

Afai e maua le maʻisuka ituaiga 2, ona masani lea ona togafitia togafitiga i meaʻai lelei.

E faatoa mafai ona tuʻuina atu faʻamaonia i luga o fualaau o le suka-o se lisi patino. A leai, o le ola o le maʻisuka e le ese mai le soifuaga o tagata soifua maloloina. O le mea lea, e le tatau i se tasi ona mafaufau i le le atoatoa i se tulaga faapena.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se isi mea, ae o loʻo i ai tuusaunoaga. Fesoasoaniga autu e tuʻuina atu i tamaiti laiti:

  • Penisione, aua o se tasi o matua e tatau ona i ai i taimi uma ma le tamaititi ma e le mafai ona alu e faigaluega.
  • Faʻamatalaga mo suʻesuʻega ma togafitiga i nofoaga autu faʻapitoa, faʻamaonia.
  • O seevae faʻapitoa e faʻasaʻo ai suiga i vae e masani ona tupu i le maʻisuka.
  • Faʻamanuiaga mo mea aoga.
  • O le avanoa e maua ai aʻoaʻoga saoloto i iunivesite.
  • Tuuina atu o eleele mo le fausia o le tagata lava ia.
  • Mauaina o meafaigaluega faʻapitoa mo le puleaina o le maualuga o le suka ma lona faʻamautuina (suʻega o tui, suauu, nila, insulin).

O nisi o faʻamanuiaga e faʻalagolago i le itulagi o loʻo nofo ai le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e suʻesuʻe faʻamatalaga auiliili lau mataupu.

I le faaiuga

O maʻi le atoatoa i le maʻisuka ua tuʻuina atu, ae le o tulaga uma e maua ai se maʻi. O lenei faiga e manaʻomia ai le tele o taumafaiga ma pepa. O nisi taimi o le taimi taua e leiloloa i le vavalalata o le isi ofisa, lea e mafai ona faʻaaluina i togafitiga ma se olaga atoa.

E tatau ona tatou taumafai e toe aumai le suka i le masani ma le aumaia le tulaga i se tulaga ogaoga lea e oo lava i le le atoatoa o le a le faigofie ai le olaga. Ae i soo se tulaga, e tatau ona e iloa au aia ma maua mea e manaʻomia e le tulafono.

O a mea e iloa ai lou le atoatoa mo le maʻisuka

E tatau i tagata maʻi ona malamalama afai e te manaʻo e maua se tulaga le atoatoa i le maʻisuka, e tatau ona e taumafai malosi. Faʻamaonia o le iai o togafitiga e tatau ona masani ai. I le avea ai o se tulafono, faatasi ai ma le vaega 1, e tatau ona faia lenei 2 tausaga, ma le 2 ma le 3 - tausaga. Afai e tuʻuina atu le vaega i tamaiti, toe suʻeina se mea pe a oʻo i le matua.

Mo tagata mamaʻi e iai ni faʻafitauli matuia o togafitiga o le endocrin, o le malaga i le falemai lava ia e manatu o se suʻega, ae le o le taua o le aoina o pepa talafeagai mo le pasia o le komiti atamai ma agavaʻa.

O le maua o maʻi faʻalagolago i mea nei:

  • ituaiga o "maʻi mama"
  • le ogaoga o le maʻi - e tele tikeri o loʻo faʻaalia e ala i le iai poʻo le toesea o taui mo le suka o le toto, i se tulaga tutusa, o le i ai o faʻafitauli e amanaia,
  • faʻasolosolo faʻamaʻi - o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi tigaina e faateleina ai le avanoa e maua ai le le atoatoa i le maʻisuka,
  • tapulaʻa o feoaiga, fesoʻotaʻiga, tausiga o le tagata lava ia, le atoatoa - o ia taʻiala uma e iloiloina e sui o le komisi.

Iloiloina le ogaoga o le faamai

E faʻamaonia mai e tagata faapitoa le mamafa o le tulaga o le maʻi o loʻo manaʻo e maua se faʻafitauli, e tusa ai ma taʻiala nei.

O se maʻi vaivai e faʻaalia i se tulaga tauia e mafai ona maua ai le glycemia e maua e ala i le faasaʻoina o meaʻai. E leai ni tino o le acetone i le toto ma le urine, o le suka i luga o se manava gaogao e le sili atu i le 7.6 mmol / l, o le kulukose i le urine ua le o iai. I le avea ai o se tulafono, o lenei tikeri e seasea lava ona faatagaina le tagata maʻi e maua se faʻafitauli o le tino.

O le agavaʻa faʻamalosi e ogatasi ma le iai o tino o le acetone i le toto. O le kulimi anapogi e mafai ona oʻo i le 15 mmol / l, o le kulukose e aliali mai i le urine. O lenei tikeri o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o leona o le tagata suʻesuʻe (retinopathy), fatuga (nephropathy), faʻasologa o togafitiga (neuropathy) e aunoa ma le faʻailoga o le gaʻo.

O tagata maʻi ua i ai faitioga nei:

  • faʻanoanoa vaaia,
  • faaitiitia galuega
  • le mafai ona gaoioi.

O se tikeri ogaoga e faʻaalia i se tulaga ogaoga o le maʻisuka. O le maualuga o le tino o le ketone i le urine ma le toto, toto maualuga i luga atu o le 15 mmol / l, o se maualuga o le glucosuria. O le toilalo o le tagata suʻesuʻe le vaega 2-3, ma o fatugaʻo o le tulaga 4-5. O laʻau pito i lalo e ufiufi i le maʻi o le gaʻo, o le gangrene e atiina ae. O tagata maʻi e masani ona faʻaalia le taotoga i luga o vaʻa, vaevaega o vae.

O le maualuga ogaoga o le faʻamaʻi e faʻaalia mai i faʻafitauli e le maua ai le malosi i le faʻaleagaina. O faʻaaliga masani o se faʻalavelave matuia o le faiʻai o le faiʻai, maʻi pipili, siama. O se tagata ua galo atoa le mafai ona gaoioi, vaʻavaʻai, auauna atu ia te ia lava, fesootai ma isi tagata, taʻavale i le avanoa ma le taimi.

Suʻega mo pepa tusia i le MSEC

O le faʻatinoga mo le sauniuni o tagata maʻi mo le le atoʻatoa, e matua faigata ma umi. O le endocrinologist na tuʻuina atu i tagata gasegase le tuʻuina atu o tulaga le atoatoa i tulaga nei:

  • tulaga ogaoga o le maʻi, leai se taui mo le faamaʻi,
  • solia o le masani ai o le galueaina o totoga ma tino,
  • osofaʻiga faifai pea o hypo- ma le hyperglycemic conditions, com,
  • laʻititi poʻo le maualuga o le faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai le fesiitaiga o le tagata maʻi e faʻaitiitia ai galuega mamafa a le tagata faigaluega.

O le tagata maʻi e tatau ona aoina mai se lisi o faʻamaumauga ma faia suʻesuʻega talafeagai:

  • suʻega suʻesuʻe
  • toto suka
  • biochemistry
  • suʻeina o suʻa
  • auʻiliʻili mo hemoglobin glycosylated,
  • suʻesuʻega faʻasolosolo e tusa ai ma le Zimnitsky,
  • electrocardiogram
  • echocardiogram
  • tala faʻasolopito
  • rheovasography
  • feutagaiga a se fomai tipitipi, neurologist, nephrologist, fomai tipitipi.

Mai tusitusiga e talafeagai ai le saunia o se kopi ma le uluai tusifolau, o se faʻamatalaga mai le fomaʻi maʻi i le MSEC, o se faʻamatalaga mai le maʻi lava ia, o se faʻamatalaga e togafitia le tagata maʻi i se falemaʻi poʻo se nofoaga i fafo.

E tatau ona saunia se kopi ma le uluai kopi o le tusi galuega, se tusi faamaonia o le le mafai ona galue mo le galuega, pe afai o le faagasologa o le toe suʻesuʻega e faia.

E taua le manatuaina i le taimi o le toe suʻesuʻega, e mafai ona aveesea le vaega. Atonu e mafua mai i le ausia o taui, faʻaleleia atili i le tulaga lautele ma suʻesuʻega o suʻesuʻega a le tagata maʻi.

Faʻafouina ma tulaga faigaluega

O tagata maʻi na faʻatuina le vaega lona tolu e mafai ona fai le galuega, ae o tulaga mama nai lo le taimi muamua. O le ogaoga o le faʻamaʻi e mafai ai ona faʻamalosi tino vaivai. O nei tagata maʻi e tatau ona lafoaia po o feeseeseaiga i le po, malaga uumi uumi pisinisi, ma taimi faaletonu.

Afai o loʻo maua i le maʻisuka ni faʻafitauli o le vaʻai, e sili atu le faʻaititia o le voltage o le tagata suʻesuʻe, ma se maʻi o le maʻisuka - e teena ai galuega tumau. O le vaega muamua o le le atoʻatoa le malosi o le tino e taʻu mai ai e le mafai e tagata gasegase ona galue i mea uma.

Faʻafouina o tagata gasegase e aofia ai le faʻasaʻoina o meaʻai, lava le mamafa (pe'ā mafai), suʻega masani e se endocrinologist ma isi tomai faʻapitoa. E manaʻomia le togafitiga mo togafitiga, o se asiasiga i le aʻoga o le maʻisuka. E saunia e tagata tomai faapitoa a le MSEC ia polokalama faʻaleleia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga