Inisalini toto

8 minute Faʻasalalau e Lyubov Dobretsova 1213

O le inisalini o se vailaau e galue malosi i gaosiga e maua mai i pene paneta. O lenei vaega e taua tele mo le tino, talu ai o le gaioiga o totoga i totonu e faalagolago i ai, e aʻafia ai foi i faiga o le gataifale ma, aemaise lava, e faatonutonu ai le maualuga o le suka i le toto toto.

Afai o le matamata o le hormone e vavae ese mai le masani i se tikeri maualalo pe sili atu foi, o le a faailoa mai ai le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleagaina ole tino ma manaʻomia ai se faʻamatalaga atoatoa. O a ni faailoga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, o le a le mafuaʻaga o lona sili atu, ma o le a le matautia o le tulaga mo le soifua maloloina?

E uiga i le inisalini

E silia ma le 70% o tagata gasegase ei ai le maualuga o le inisalini e le malamalama i le mea e maua ai le siama ma pe o le a foi le faateleina o le faʻamasinoga o le vaega. Ua lapatai mai le au atamamai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona avea ma taunuuga o mafuaaga eseese, e le gata i aafiaga le lelei o mea mai fafo ma faamaʻi matuia.

Ina ia malamalama i mea e tutupu i le tino ma le faateleina o le vaega ma pe aisea ua matautia ai lenei tulaga, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona fai i ai le hormone. O ona tiutetauave e aofia ai:

  • tuuina atu o sela e maua ai le amino acids ma le potassium,
  • faateleina i le musumu fiber volume,
  • felauaiga o suka mai le toto mai siama o tino,
  • tulafono faatonutonu o le metabolism gaʻo,
  • le taofiofia o enzymes e mafua ai le gau o glycogen ma gaʻo,
  • auai i le faagasologa o polotini ma le lipid metabolism.

Fuafuaga o le maualuga o se mea i totonu o le toto

O le auala saʻo ma le mautinoa e iloa ai le inisalini mea o loʻo i totonu o lou toto o le suʻeina lea o lou toto. E mafai ona e faia se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i aso nei i falemaʻi uma ma fale suʻesuʻe. Ina ia mafai ona faʻatuatuaina e faʻamaufaʻailogaina, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faapefea ona sauniuni mo suʻega.

O le mea e sili ona taua e te manaʻomia e te manatua o le foaʻiina atu o le toto atoa i le manava gaogao. E mafua mai i le mea moni e faapea, a maeʻa ona 'ai, ona amata loa lea e le pancreas ona gaosia le inisalini, ona o le a faʻalavelaveina ai auiliiliga. O le mafuaaga lena e faatagaina ai tagata matutua matutua e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling.

O lenei tulaga e le afaina ai tamaiti, o le mea lea, e mafai ona ave le biomaterial mai pepe i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. Mea taumafa e amata ona aʻafia ai le glucose concentrated only in adolescence, latalata i le 12-14 tausaga.

O se suʻega toto mo le inisalini e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • i le tulaga muamua, o le toto sampling o loʻo faʻatinoina i totonu o suʻesuʻega, faʻavae i luga o se manava gaogao,
  • i le tulaga lona lua, o suʻega e faia i le fuafuaina o le faapaleni kulukose. Mo lenei mea, e manaʻomia e le maʻi ona inu se ipu vai e faʻamaʻi ai le glucose. A maeʻa le 2 itula, o le a faia e le fomaʻi se samasama toto ma auina atu le biomaterial i le suʻesuʻega.

Aʻo sauni le auʻiliʻiliga, amata mai faʻamatalaga na maua, o le a fuafua e le fomai pe faapefea ona vavaeeseina le maualuga o le inisalini mai le masani, ma o le a taʻu atu ia te oe le mea e fai e toe aumai ai i le masani. E tatau ona malamalama o se togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻatalanoaina pe a maeʻa se faʻamatalaga auiliili, lea o le a faʻaalia ai na mafua ai le faateleina o le hormone.

Mafuaaga o Inisalini Maualuga Maualuga

Afai o le suia o le suʻega o le toto na faʻaalia ai se vavaeesega o le vaega mai le masani, e le o se mafuaʻaga e popole ai. O le insulin i luga o le plasma toto e mafai ona fesootaʻi ma le tele o mafuaaga, e aofia ai le olaga o se tagata. E naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona iloa le aofaʻi o le falemaʻi ma faia se faʻamaoniga mautinoa.

O le tele o taimi, o le sili atu o le faʻatupulaia o le vaega e fesoʻotaʻi ma na mea:

  • suauu faasao o le manava (faateleina le gaioiga o le gaioiga gaosia)
  • le tele o le faʻaaogaina o laʻau suamalie ma isi mea taumafa maualuga i vailaʻau faʻamalosi faigofie. E pei ona faaalia i le faatinoga, i le 40% o mataupu o se taumafa le paleni e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini e le pancreas,
  • o le tausisia o meaai mama ma le umi o le fiaaai ua afaina ai e mafua ai le le lelei o le gastrointestinal tract and pancreas,
  • faateleina le faagaioiga faaletino ma taotoga tausaafia i le faletaalo,
  • faʻaaoga umi o vailaʻau maʻoti
  • faʻamaʻi ma faʻaletonu o le ate,
  • faʻalavelave faifai pea ma lagona popole. O le le faʻamalosia o le lagona e le gata ina oʻo atu ai i le faateleina o le maualuga o le inisalini i le toto, ae faʻateleina foi le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia, e aofia ai le maʻisuka,
  • faʻalavelave i le galuega a le pituitary gland ma le faʻasalaga faʻapitoa,
  • O le faʻateleina o le inisalini ma le suka masani e masani lava o le taunuʻuga o laʻau o le polycystic (o se togafitiga lea e amata ai ona faia ni neoplasms eseese i luga o le okeni),
  • le i ai o le mamafa mamafa. O le mamafa o le mamafa ma le tele o meaʻai e faʻalavelave i le masani ai o le gaʻoina o gaʻo ma le faʻasaoina o gaʻo, ma o le mea lea e sili atu le malosi o le pancreas, ma le toto, i se isi itu,
  • tauaveina se tamaititi.

O ese mai le masani o le inisalini i totonu o le toto i fafine ma alii e mafai ona matauina ma le leai o vitamini ma minerale. Ae maise lava, o se tulaga talitutusa e matauina ma le le lava o chromium ma tocopherol (vitamini E). E taua foʻi le mafaufau o nisi faiga faʻapitoa ma le le fiafia e mafua ai le faateleina o le inisalini.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sili atu o le inisalini e mafai ona matauina i faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaina o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻi o neoplasms i totoga o le gastrointestinal tract. O le isi mafuaaga e mafua ai le tele o faʻasalaga o le hormone o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

I lenei faʻamaʻi, ua maitauina le faʻamalosia o le inisalini - o se gaioiga lea e aveesea ai lagona o le tino ma le gasegase i le hormone, ma o le mea lea o le a amata ai ona maua e le pancreas i le faalua. Ae e naʻo le amataga lava o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, sei vagana ua faʻataunuʻuina le faʻaaogaina o faʻamaʻi.

Faailoga o le Hyperinsinemia

O le lamatiaga o le hyperinsulmia o le fomaʻi masani e masani lava ona solomptomatic. Talu ai e le lagona e le tagata le maʻi, e le o sailia le fesoasoani a se tagata tomai faapitoa, ae o loʻo faʻaauau pea le alualu i luma. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o faʻamatalaga o le sili atu o le hormone ua faʻaalia.

O le tele o tagata gasegase e faitio i ia solitulafono:

  • malaise, vaivaiga lautele ma mea le lelei,
  • televave mea maua
  • fiaai pea
  • faʻaleagaina o le toe faʻafouina o le paʻu,
  • faʻapupulaina le afu (o le malosi o le a matauina e tusa lava pe faʻamalosi tino faaletino),
  • faanoanoaga (lagona ma faaletino),
  • mafaufau le mafaufau
  • solia o le faʻaauau ma le faʻatinoga i avanoa.

O le inisalini e mafua ai le tele o taimi e mafua ai le faʻaitiitia o le gaioiga o vaʻa laiti ma capillaries, o se taunuuga lea e atiaʻe ai le maualuga o le maʻi. I le le lava o le togafitiga, o le faʻavaivai e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga faapena:

  • o le tupu mai o faafitauli moe, e oo atu i le atiina ae o le le mautonu,
  • faatoaagaina mai o vaovao paʻu, faatasi ma le tele o le gaosiga o sebum,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • gangrene o pito pito i lalo.

E pei ona faaalia i le fomaʻi, o tamaitai e vave ona vave fuafuaina le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, talu ai o sea tulaga e o faatasi ma le mamafa, o le leaga i le lelei o fao ma lauulu.

E faʻafefea ona toe aumaia le homone i mea masani

Faʻataunuʻuina tulaga maualuga o le inisalini e mafai ona faia ma na o le tausisia o fautuaga uma faafomaʻi. I le tele o tulaga, o togafitiga ma le faʻamautuina o le hormone e faʻataunuuina ma le fesoasoani o fualaau. Ae e taua le malamalama e mafai ona faʻamaʻo saʻo saʻo fualaau faʻataʻitaʻi pe a maeʻa le faʻataʻitaʻiina o se faʻamatalaga auiliili.

E masani lava, o le togafitiga o fualaau o le hyperinsulima e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona i vaega nei o vailaʻau faʻataʻitaʻi:

  • fualaau faasaina. O lenei vaega e aofia ai le faʻatautau o le calcium ma le inisiua ACE. O nei vailaʻau e le gata ina faʻasalalau ai le gaosia o le inisalini, ae faʻasaina foi le lamatiaga o le fatu ma le taʻavale,
  • tuufaatasiga o fualaau faasaina lea e aafia ai faagasologa metabolic,
  • serotonin inhibitors. O loʻo i ai ni enzymes e momotu ai lipid.

E tatau ona e malamalama e mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau e pei ona faatonuina e le fomaʻi, a faʻapea o le tulaga e mafai ona faʻaleagaina.

Taumafa mo le faateleina o le inisalini

Afai e le pa'ū le faʻaoʻoina o le hormone pe a suʻe fualaau pe faʻaititia le le lava, atonu e mafua ona o mea le lelei ma le le paleni. O le taumafataga ma le faʻateleina o le inisalini o le vaega taua lea o togafitiga. Afai e te le mulimuli i ai, o le togafitiga o le a naʻo na faʻaleleia le tumau, pe a maeʻa ona toe faʻateleina le maualuga o le hormone i totonu o le toto.

Meaʻai ma le faʻateleina o le inisalini e manaʻomia le usitaia o tulafono nei:

  • e manaʻomia e le tagata gasegase ia faʻamautinoa o le taumafataga o loʻo i ai meaʻai gaʻo e mafai ona maua. E mafai ona suia i masima, alamalo laiti-calorie, marshmallows,
  • e manaʻomia ona e mataʻituina le faʻaaogaina o le carbohydrate. E leai se lagona e vavae ese ai i latou mai le taumafataga, ae e tatau ona e faʻatatau saʻo lo latou taumafaina i le ao. E fia ni gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaaogaina ma o le a le taimi, o le a taʻu atu ai e le fomaʻi i le tagata maʻi, mafaufau i uiga o le tino,
  • e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaai mama. E aofia ai e le gata o paluga, ae mafai foi ona 'ai meaai, kuka, meaʻai malulu, ulaula meaʻai, meataalo ma meaʻai,
  • ava malosi e le tatau ona auai i le taumafataga,
  • O fua uma o susu susu e mafai ona faʻatagaina mo le taumafa, ae e tatau ona i ai se mea maualalo maualalo,
  • E faʻatagaina e faʻatau le aano o le aano ma le gaʻo maualalo. E le gata i lea, o gasegase e maualuga le maualuga o le inisalini e mafai ona aoga mai fuamoa fou ma moa fuamoa,
  • mai fualaau faisua ma fualaʻau e mafai ona e 'ai e toetoe o mea uma O le mea taua o le fufuluina o falaʻau. O fualaʻau, apu ma pears, faʻapea foʻi le tilo, e sili ona aoga.
  • inu le itiiti ifo i le 2 lita o le suavai mama i le aso atoa.

E tatau ona e malamalama e na o le oti e le mafai ona fesoasoani e ausia se taunuuga tumau. O se taunuuga lelei i lenei mataupu e mafai ona mafai pe a fai o le mafuaʻaga o le faateleina o le hormone o loʻo taoto i se taumafa le lelei poʻo le aʻafiaga o aʻafiaga mai fafo. I isi tulaga uma lava, o le a manaʻomia le togafitiga ma faigata tele.

Faaiuga

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o se mea masani. E le gata i lea, o se tulaga talitutusa e mafai ona matauina faatasi ai ma le maualuga o le suka. O mea eseese e mafai ona faatupuina ai le tele o le hormone: pathologies i totonu, itu i fafo, o le i ai o masani leaga. I soo se tulaga, e na o se fomaʻi e mafai ona iloiloina ma le faamoemoeina le ata o le falemaʻi ma faʻamaonia se togafitiga talafeagai, e le taliaina e le tagata lava ia fualaau o lenei maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga