Sugar Profile

10. O faʻamatalaga faʻamatalaga glycemic ma glucosuric o loʻo suʻesuʻeina i tamaiti mo suʻesuʻega.

a) Faʻaitiitia maʻi

C) maʻi suka

11. E manaʻomia le faʻatalanoaga e faʻamaonia ai le retinopathy o le maʻisuka i tamaiti.

B) optometrist

12. Ia fuafua le maualuga o le kulukose i le toto o le tamaititi e tatau ona lafo i le fale suesue

a) pe a maeʻa le 10 minute pe a uma ona 'ai

b) pe a maeʻa le 20 minute pe a uma ona 'ai

c) pe a uma le 30 minute pe a uma ona 'ai

D) i luga o se manava leai

13. O le anapogi anapogi i tamaiti e masani lava (mmol / l)

A) 3.3-5.5

14. Glucotest e faʻaaoga e fuafua ai

a) acetone i le uila

b) le acetone i totonu o le toto

C) suka i le urine

g) suauu toto

15. O le numera numera 9 ua tofia i tamaiti e

a) suauu lavela

D) maʻisuka

16. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e ese mai le taumafataga

a) laʻau manu

i) sifi

D) lole

17. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti i le taumafataga o loʻo faatagaina

C) beets

18. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti, ua suia le suka

A) fructose

19. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faʻaaoga ai le inisalini puupuu

A) Faʻaaogaina

20. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faʻaaoga ai le inisalini umi

D) umi

21. I le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti, o se laau e faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini e fautuaina

D) fualaʻau

22. I le togafitiga o le inisalini, e tatau i le tamaititi ona 'ai

a) 15-20 minute aʻo leʻi tuiina

b) 30-40 minute aʻo leʻi tuiina

C) 15-20 minute pe a uma le tui

g) 30-40 minute pe a uma le tui

23. O le insulin e tatau ona teuina i le vevela (˚US)

a) mai le +4 i le6

24. Lipodystrophy e atiina ae i lalo o pulega faʻapitoa

G) inisalini

25. O le manogi o le acetone i luga o le ea ua aliali mai ma se coma

A) maualuga

26. Ina ua maeʻa le tuiina o le inisalini, na amataina e le tamaitiiti se lagona o le fiaai, salu, ma le gatete. O le

a) hyperglycemic coma

B) le hypoglycemic coma

c) le vaitaimi muamua ole fiva

g) le vaitaimi lona tolu ole fiva

27. I le hypothyroidism, o le le lelei o le galue o le gland e matauina

B) gaʻo

28. E manaʻomia le Iodine mo le gaosia o hormones.

C) thyroxine, trironothyronine

29. O le hypothyroidism o le tino e taua

a) maualuga-excitability, maofa o le tino

b) faʻaleleia le faʻaleleia o le tino ma le neuropsychic

c) Atinaʻeina vave o feusuaiga

D) faʻatuai i le faʻaleleia o le tino ma le neuropsychic

30. O le suʻega ole toleniga o le kulukose e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai

A) hypothyroidism

b) maʻisuka lese

c) maʻisuka manino

31. O se pepe faatoa fananau mai ua faʻatautaia e iloa

B) faʻasologa o le hypothyroidism

i) maʻi suka

g) afaina o le adrenogenital

32. O le lamatiaga mo le maʻisuka e aofia ai

A) tamaiti o loʻo i ai le avega faʻatasi

c) faʻatasi ai ma se anomaly o le faavae

g) ma le le paleni

33. O le lemu o le gaioiga, o le faalialiavale o foliga, le maalili o le maalili, malosi, le mafaufau, ma le le lelei o aoga aoga o uiga ia o tamaiti mafatia

a) meli hyperlasia euthyroid o le vaomalo

b) faʻasalalauina le toso oona

C) mauaina le hypothyroidism

g) hypovitaminosis B6

34. O le faʻamaonia, le gatete, le soona suamalie, o le vaivai o lagona, o le paʻu o le mamafa ma le fiaʻai tele e masani lava mo tamaiti o mafatia mai

A) tufatufaina atu le toso oona

c) hypovitaminosis B1

g) hypovitaminosis B6

35. I le togafitiga o le maʻisuka, o le inisalini e faia

C) faʻasolosolo

Faʻatonu tulaga

1g, 2a, 3b, 4a, 5b, 6v, 7b, 8a, 9g, 10v, 11b, 12g, 13a, 14v, 15g, 16g, 17v, 18a, 19a, 20g, 21g, 22v, 23a, 24g, 25a, 26b, 27b, 28c, 29g, 30a, 31b, 32a, 33c, 34a, 35c.

Aso Faʻaopopo: 2016-03-27, Views: 1377 | Faʻasalaga o le puletaofia

Glycemic ma glucosuric faʻamatalaga: o le faʻamoemoe o le suʻesuʻega i le siama

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O tagata e iai le maualuga o le suka o le toto e manaʻomia ona siakiina le lelei o togafitiga, o lea e iai se manaʻoga e suʻe le talaaga glucosuric i le maʻisuka malosi. O lenei auʻiliʻiliga o se siaki mo le aofaʻi o kulukose o loʻo faia i le fale i le aso atoa.

E manaʻomia suʻesuʻega ina ia faia suiga talafeagai i le inumaga o le inisalini. O le faʻaofiina o insulin i fafo e talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o le auiliiliga e maua ai se manatu e uiga i le malosi o le toto suka, lea e fesoasoani i le faaleleia o le tulaga ma le manuia o se tagata e ala i le faatonuina o nisi fualaau faasaina e faavae i luga o lenei faamatalaga. O taunuʻuga uma e maua e tatau ona tusia i se api faapitoa o le maʻisuka.

O le a le kulukose?

Glucose o se vailaʻau lea e tele sona sao i le faiga faʻasolosolo o le tino. E tulaʻi mai ona o le faʻaogaina atoa o le gaʻo kulūtini ma galue o se punavai o ATP - molemoa, e mafua ai ona faatumulia ia sela i le malosi.

O le maualuga o le suka i le toto toto i le maʻisuka e faʻalauteleina, ma le faʻaitiitia o le gasegase o le tino. E aʻafia ai lenei tulaga i le tulaga o se tagata o loʻo amata ona oʻo i se ogaoga ogaoga i le soifua maloloina.

O le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e faalagolago ile:

  • meaʻai tumu e 'aina e gaʻo paluga,
  • pancreas galuega,
  • sifi o hormones e lagolagoina le galuega o le inisalini,
  • le umi ole gaioiga faalemafaufau poo le tino.

I le taimi lava e tasi, o le faateleina pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le le mafai ona maua ai lona gasegase e vaʻaia e tatau ona iloa e ala i le faʻaaogaina o suʻega, e pei o:

  1. glycemic
  2. glucosuric profile.

O suʻesuʻega e faʻatatau i le fuafuaina o le malosi o le kulukose o le toto i le maʻisuka o le lua ma le muamua ituaiga.

Glucosuric talaaga

Glucosuria o le aveeseina o le urine mai le tino ma le kulukose. O loʻo suʻesuʻeina le suʻesuʻega o le glucosuric e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le urine ma faʻamaonia ai le maʻisuka i totonu o se tagata.

I se tagata soifua maloloina e aunoa ma ni maʻi, o le suka o le urine muamua e toetoe lava a gauai uma i tua o fatugaʻo ma e le o fuafuaina i auala masani o suʻesuʻega.

Afai o le maualuga o le suka i le toto o le tagata e alu aʻe i luga o le "tapuni pito i tua", lea e amata mai i le 8.88 i le 9, 99 mmol / l, ona vave ulufale lea o le kulukose i le urine ma le glucosuria.

O le i ai o le kulukose i le urine e mafai ona faia i le hyperglycemia, pe o le faʻaitiitia i totonu o le maualuga o le suka, lea e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi fatuga ona o le maʻisuka. O nisi taimi o le glucosuria e mafai ona mataituina i tagata soifua maloloina atoatoa ona o le taumafaina o se aofaiga tele o meaai gaʻo.

E masani lava, i se auiliiliga lautele, o le maualuga o le suka i le urine ua fuafuaina e avea o se pasene. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega e le lelei, ona o le fuaina o meaʻai o aso taitasi e le o faia, o lona uiga o le gau moni o le suka e tumau pea le manino. O le mea lea, e tatau ona e fuafuaina le gau o le kulukose i aso taitasi (faʻaaogaina o le voluma o le urine), pe fuafua le kulukose i siama taʻitasi i le aso.

I tagata e maua i le maʻisuka, o laʻasaga o le glucosuria o loʻo fuafuaina e fuafua ai le aoga o togafitiga ma faʻalavelave o le faʻamaʻi atoa. O se tasi o faailo taua o taui mo se faamai o le lona lua o le ausia lea o se toesea atoatoa o le suka i le urine. I le maʻisuka ituaiga muamua (o le insulin-dependent), o se faailo lelei o le 25-30 g o le kulukose i le aso.

E tatau ona manatua i le mafaufau afai e maua e se tagata le maʻisuka, ona mafai loa lea ona ese le laasaga muamua mo le suka, lea e matua aʻafia ai le iloiloga.

O nisi taimi o le kulukose i totonu o le urini o loʻo i ai ma se aofaiga masani i le toto. O lenei mea moni o se faailoga lea o le faateleina o le malosi o le togafitiga o le hypoglycemic. O se tulaga e mafai foi ona tupu ai le tagata i le maʻisuka Glomerulosclerosis ma le suka i le urini atonu e le mafai ona iloa ona o le ogaoga o le hyperglycemia.

O ai o loʻo faʻaalia le suʻesuʻega

Mo tagata o loʻo i ai faʻamaʻi o le eseesega o le matuia, o se taimi eseese o suʻesuʻega glycemic ua faʻamatalaina. O le manaʻomia mo se faʻamatalaga glucosuric i tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka muamua o loʻo faʻamatalaina e le vasega taʻitasi o togafitiga.

I tagata gasegase i le laasaga muamua o le hyperglycemia, lea e mafai ona faʻatulafonoina e ala i mea taumafa, o le a faʻapuupuu se talaaga, e pei o: tasi taimi i le 30-31 aso.

Afai ua uma ona inu vailaau e se tagata ua mamanuina e pulea ai le tele o meaʻai i totonu o le toto, ona fuafua loa lea o se iloiloga faʻapitoa i aso taʻitasi. Mo tagata e faalagolago i le insulin, e faʻaaogaina se polokalama faʻavave - fa taimi i le 30 aso.

I le faʻaogaina o nei fautuaga mo le mataʻituina o le kulūkose i totonu o le toto, e mafai ona e faia se ata sili ona talitonuina o le glycemic state.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e faʻaaogaina se taumafa, ma o le suʻesuʻega e faia ia le itiiti ifo ma le tasi i le masina. I lenei maʻi, o vailaʻau e maua ai le maualalo o le toto (Siofor, Metformin Richter, Glucofage), e tatau i se tagata ona faia se suʻega faʻavaiaso i le fale.

O le faia o sea suesuega e maua ai i le maʻisuka le avanoa e matauina ai le maualuga o le kulukose i le taimi, lea e fesoasoani e taofi ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

O le vitio i lenei tusiga o le a faʻamatalaina mafuaaga o le glucosuria i le maʻisuka.

Faamanuiaga o le soifua maloloina o le kinnamon mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka

O meaʻai manogi ma se manogi manaia ma le manaia, e iloa uma lava mo meaʻai a tina, sa masani ona faʻaaogaina i vailaau o o tatou tuaoi i sasaʻe. Na latou iloa mo se taimi umi afai e 'aina le kinamona i le tele o taimi i le vaiaso, ona faʻapitoa lea i le toto poʻo isi faʻasalalau faʻalauiloa, e aofia ai le suka. E mafai ona e inu deco deco, teas, infusions ma le faʻaopoopoga o lenei mea manogi. O le sukanamon mo le maʻisuka e mafai foi ona faʻaaogaina e avea ma se faʻavasegaga mo itu ipu, aano o manu, ona o le maʻisuka ituaiga 2 (faapea foi ma le maʻisuka ituaiga 1) e maualalo ai le toto suka.

O le maʻisuka ma le namonona o ni faʻataʻatiaga tutusa. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le suka, ua masani lava ona faʻatapulaʻaina i tatou lava e ala i le 'ai. Ae o le tele naua o oloa e gafatia le tapulaa. E foliga mai o le kinamona e maualalo ai le toto suka, lea e mafai ona maua ai le maʻisuka e le taumafai malosi e aloese mai a latou meaai e fiafia i ai. O lenei taumafataga o loʻo faia i le maʻisuka o se vailaau faʻamalolo oona e faʻamamaina ai le tulaga ma faʻapogai ai se faʻaitiitia o le suka o le toto.

O mea aoga o le kinnamona i le maʻisuka e leʻi muta iina. I le faaopoopoga i le faaitiitia o le maualuga o le hyperglycemia, ona o le i ai o le cinnamaldehyde i lona tuufaatasiga e faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini. Ae o le mea tonu lava lea o le leiloa o le gasegase o le inisalini 'gafatia e tali atu ai i le insulin (o se taunuuga o le faaitiitia o le lagona) o le mafuaaga lea e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamanuiaga o le kinamona mai faʻamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka, e mafai ai ona faʻaaogaina i ituaiga eseese.

O togafitiga o lenamamoni mo le maʻisuka e aoga e le gata i le faʻaitiitia o le suka o le toto, ae ona o lona aafiaga i le fusi o le lipid. O le faʻaaogaina o le kinamona i le maʻisuka e faʻaitiitia ai le mea o le "leaga" cholesterol, faʻaopoopo le vaega o le "lelei" cholesterol. O lenei mea e faʻaitiitia ai le avanoa e atiaʻe le atherosclerosis - o se tulaga mataʻutia o le loto ma isi faʻafitauli.

O le sukanamon i le maʻisuka e le gata ina faʻasaina ai le suka o le toto, ae fesoasoani foi e faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin glycosylated. O lenei mea o se oloa o le fesuiaiga, o le fegalegaleaiga o le hemoglobin ma le kulukose (ma pe a tupu le maʻisuka ituaiga 2, ona avea lea ma mea e tele, o le hyperglycemia e aliali mai). E le maua e le protein toto le malosi e galue ai masani. Faʻaitiitia le suka o le toto ma le kinamona i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2 e taʻitaʻia ai le faʻamautuina o lenei faailoilo (o se faitioga mo le totogiina o le maʻi o le maʻisuka).

O le sukanamon ma le ituaiga 2 Tisuka

  • O le aʻafiaga o le hypoglycemism o se faʻaitiitia o le kulukose i le toto ma le urine ma le atinaʻeina o le glucosuria (aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1 i tagata maʻi).
  • O le gauai atu i le inisalini i totonu o masini e faateleina, o lona taua taua e faalagolago i le auai ma le gaoioiga o lenei hormone. Mo le maʻisuka ituaiga 2, e matua taua lava. Mo maʻi e maua i le maʻi gasegase (o se tuufaatasiga o le hyperglycemia i le gafa o le maʻisuka ma le gasegase pala).
  • Tulaga masani o le fusi o le lipid - o le talaaga o le cholesterol e faaleleia ma le autu o se vaega "lelei".

Ona o nei aafiaga, o le kinamona e aoga tele i le faʻaitiitia o le toto suka. E aofia ai le taliaina o le faʻaleleia o mea e talafeagai mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino (e aofia ai le puipuia o le faʻalavelave o le maʻi gasegase). Faʻaitiitia le aofai o le "leaga" cholesterol aʻo faʻalauteleina le faʻateleina o le cholesterol i le tuufaatasiga o lipoproteins "lelei" maualalo ma le maualalo e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis o se siosiomaga faʻapitoa mo le atinaʻeina o faʻalavelave faʻavevesi thrombotic. O lona uiga, o le kinamona e fesoasoani e faʻasaʻo ma lipid metabolism.

I le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le vailaʻau o loʻo tatou faʻamatalaina e aoga tele foi. Aldehydes i le tuufaatasiga o le sipuni o le kinnamon e iloa ai le mea moni e mafai foi ona faʻaaogaina le kinamona iinei e maualalo ai le toto toto pe a faʻalavelaveina le inisalini e p-cell o le pancreas. E i ai le faʻamaoniga e mafai ona mafua ai le faʻaaogaina o tamaʻi motu (motu o Langerhans) e faʻamalosi ai inisalini, lea e le lava i le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, o le kanamoni ma isi mea manogi e mafai ona suia ai le suka pe a 'ai le kisi, tao tao, susu susu.

O se fuainumera manino o le 4, o se avega maualalo maualalo e mafai ai ona faʻaaoga le oloa i soʻo se fua. Ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai mea aoga ma faʻasalaga mo le 'ai. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o le siva ma le itiiti ifo o laasaga (tipitipi o se naifi). Faatasi ai ma le faapalepale masani, e mafai ona e faʻatupulaʻia le taumafa i le maualuga o le 3 kalama i le aso (o le afa tonu lea o le sipuni o le meaʻai). I le faailoga muamua o le le mautonu ma le malaise, saili le fesoasoani faafomai.

Fualaau aoga ma le kefir

O le kinamona e faʻaitiitia ai le suka i meaola o le ola (toto, urine) e faʻaleleia e le gata o se taumafataga mo ipu o manufasi poʻo ipu meaʻai, ae o se faʻaopoopoga tutoatasi foi i le taumafataga. Lefir i le maʻisuka o loʻo i ai sona aafiaga faʻapitoa, ona o se tamaoaiga maualalo ma se tamaʻi glycemic index ma le mamafa o le avega. Kefir ma le cinnamon mo le po o se faʻataʻitaʻiga sili lea o auala e mafai ai ona faʻapotopotoina pisinisi ma le fiafia. E fesuisuiaʻi ma faʻafefiloi, lea e tupu i luga o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona faʻasaʻo le metabolism gaʻo.

O lenamamita faasaga i le maʻisuka e tatau ona faʻaaoga lelei. Kefir o le a fesoasoani i lenei mataupu e aloese ai mai lamatiaga. Fualaau o loʻo i ai le kinnamona ma le kefir e tele. O le mea pito sili ona faigofie o se taumafataga ginger malulu. O le kinamona o le eleele (paʻu) e faʻaopoopoina i le susu gaʻo. E mafai ona tuʻuina i luga o se vaega itiiti (ma le faapalepale lelei) i le mea e maua ai le kulupu i luma o le faʻaaogaina. O le oloa e totoe mo se aso i se nofoaga malulu (pusaaisa). I le aso e sosoo ai, o le mea lelei muamua aʻo leʻi 'ai, e mafai ona e inuina le kinamona e faʻaitiitia ai le suka faatasi ai ma le kefir.

E mafai faapefea ona faʻaaoga lenei paluga? Kefir ma le kinamona e faʻaitiitia ai le suka toto e mafai ona saunia e fai ma vaega o muffins, charlotte. I le isi itu, o lefirfir o se mea gaʻo maualalo lea e faʻaleleia ai le peristalsis ma e le faatagaina ai se maʻi e mafatia i le maʻisuka ina ia maua ai le mamafa.O lenamameni e maualalo le toto suka i le isi lima. Cupcakes o le a avea ma mea manogi, piquant. Aveina o le kanamoni mo le maʻisuka ituaiga 2 ma muffins e maua mai i mea e maualalo le gaʻo susu o le susu e aoga tele ma manaia.

E i ai isi auala e ave ai le kinamoni mo le maʻisuka? I le uma, o lefirfeta ma le kinamona e faʻaitiitia ai le suka toto e le na o le pau lea o le auala sili ona aoga o le pulega. O le faʻaaogaina o mea manogi i le lauti ma le kofe ua lautele. O le faʻaopopoina o le paina o le kinamona i se mea inu laʻau o le a faʻaleleia atili ai le tofo ma faʻamalosia lelei le faʻatinoina o meaola o meaola. Faʻaitiitia le suka o le toto ma le kinamoni e mafai ona manuia pe afai e faʻaaogaina i le siʻisiʻese lemu. Ae e tatau ona e iloa o le a tupu le aʻafiaga i le faʻaaogaina masani o oloa (a itiiti ifo i totonu o le masina), o le mea lea, e sese le faʻatali mo le taimi vave mai le mea e 'ai.

7.1. O faailoga faʻapitoa o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 e mafua mai i le ogaoga o le hyperglycemia ma le glucosuria ona o le le atoatoa o le insulin. Uiga faʻaalia o le maʻisuka ituaiga 1:

Polyuria - o se faʻaopoopoga o le televave o loʻo aluese (e aofia ai i le po).

Talia, matagogo.

Paʻu o le paʻu, e ui lava i le tele o meaʻai.

Pruritus, e ono aʻafia i siama faʻamaʻi ma faʻaleagaina o le paʻu ma mucous membranes.

Glucose ma tino ketone i urine.

Afai e le togafitiina, i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le faʻafefe o le suka i suauu ua faʻaitiitia, ma o le mea lea, o le toto maualuga o le suka o le a faʻaitiitia i le urine.

O lenei tulaga ua faʻaalia:

O se tagata gasegase e iai ni faʻafitauli matuia e mafai ona maua i le maʻisuka, ae o le maʻisuka ituaiga 2, e le faigofie i taimi uma. O aʻafiaga e tulaʻi ona o le faʻamaʻi e le mafaamatalaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona itiiti ifo ni faʻamaoniga e maua ai i le eseesega o tulaga faigata. I le gasologa o le maʻi, e mafai ona tupu taimi, o nisi taimi i le tele o tausaga, pe a le o faʻaalia mai le maʻisuka ma, o se taunuuga o lenei mea, e le o iloa le maʻi.

O le isi mafuaaga masani mo le faigata i le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2, o tagata na latou faʻatoʻaina lenei maʻi ole gasegase e le mafai ona maua i le maʻisuka seivagana ua latou gaoia ma malosi faaletino.

7.2. Le siakiina o suʻesuʻega o le maʻisuka

O le sini o le togafitia o le maʻisuka o le pulea lelei lea o le maualuga o le kulukose o le toto, o le mea autu lea e aʻafia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Taʻiala o Taui mo le DM na faʻatulaga e le WHO European Expert Group ma le IDF (International Diabetes Federation) i le 1998.

O le talaaga faʻapitoa o se suʻesuʻega malosi o le suka i le aso.

E masani lava, 6 poo le 8 toto samples e ave mai le tamatamailima e fuafua ai le kulūkose: aʻo leʻi faia taumafataga ma 90 minute pe a uma ona 'ai.

O le fuafuaina o le talaaga faʻapitoa e faia mo tagata gasegase o loʻo faia insulin mo le maʻisuka.

Faʻafetai i le mataʻituina o le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai ona fuafua pe mafai faapefea e togafitiga faʻasoifua maloloina ona totogi ai le maʻisuka.

Mo le ituaiga I o le maʻi suka, o le kulukosesese maualuga ua manatu e totogi pe afai o lona faʻatonuga i luga o se manava gaogao ma o le aso e le sili atu i le 10 mmol / l. Mo lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le itiiti o le gau o le suka i le urini e mafai ona faatagaina - e oʻo atu i le 30 g / aso.

O le maʻisuka ituaiga II o le a tauia pe afai ole maualuga o le kulukose i le toto i le taeao e le sili atu i le 6.0 mmol / L, ma ao faagasolo le aso - e oʻo i le 8.25 mmol / L. E le tatau ona iloa le uumi glucose.

Glucosuric talaaga (faʻaitiitia o le glucose o le urine i aso uma) e atagia mai ai le kulūkose i vaega e tolu o le urine, lea e aoina mai e le tagata maʻi i totonu o pusa e tolu:

1 - mai le 8 (9) i le 14 itula,

2 - mai le 14 (19) i le 20 (23),

3 - mai le 20 (23) i le 8 (6) itula i le taeao e sosoo ai.

E tatau ona mama, mago ma faʻapipiʻi ni pusa uila.

E mafai ona e aoina le urini i ni koneteina se 8, e pei o le auiliiliga o le urine e tusa ai ma le Zimnitsky, fuafua le glucose ma le mamafa o le aiga, lea o le a maualuga i le i ai o le kulukose.

Teuina. Mo le puipuia o le faʻamaʻi o le urine, e teuina mo le 24 itula i totonu o se pusaaisa i le vevela o + 4 °.

E tuʻuina atu pusa uila i le fale suesue i le taimi lava e maeʻa ai le vaega mulimuli o le urine.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei auʻiliʻiliga, o togafitiga e faʻataʻitaʻiina i ia ituaiga o siama e mafai ona maua le agescosuria (leai o kulukose i le urine) i le ao, ma le maʻisuka 2 e mafai ona leiloa 20-30 g o le kulukose i le urine i le aso.

"Faʻamaufaʻatasi" (8.88-9.99 mmol / l)

O le i ai o le kulukose i le urine e mafai ona maua i le hyperglycemia, poʻo le faʻaitiitia i le pito i luga o le kulukose, lea e mafai ona taʻu mai ai faʻamaʻi fatugaina e tetee i le maʻisuka. I tulaga e le masani ai, e mafai ona maua le glucosuria i tagata soifua maloloina atoatoa e le o le tulaga o le taumafa tele o taumafa gaʻo.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le suʻesuʻega o le maualuga o le glucosuria o loʻo faʻatinoina e faʻamautu ai le lelei o togafitiga ma faʻalavelave o le faʻamaʻi atoa.

O se tasi o mataupu sili ona taua mo le totogiina o le maʻisuka ituaiga II o le toesea atoatoa o le kulukose i totonu o le fausua. I le ituaiga o le maʻi suka (lea e iloa o le insulin-faalagolago), o se faailo lelei o le excretion o le 20-30 g o le kulukose i le urine i le aso.

E tatau ona manatua i le mafaufau afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka, e mafai ona fesuisuiaʻi le "pito i tua" mo le kulukose, ma o lenei mea e matua aʻafia ai le iloiloga o nei tulaga. I nisi tulaga, o le kulukose i le urine atonu o le a masani ona i ai i lona tulaga masani i le toto, o lenei mea moni o se faailoga o le faateleina o le malosi o togafitiga o le hypoglycemic. O le isi tulaga e mafai foi ona fai: afai e atiaʻe e se tagata le maʻisuka glomerulosclerosis, ona le mafai lea ona iloa le kulukose i le urine e tusa lava pe le o le talaaga o le hyperglycemia ogaoga.

Ina ia iloilo le maualuga o le glycemia mo se taimi umi (pe tusa ma le tolu masina), o le a faia se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycated (HbA1c). O le faʻavaeina o lenei koniteina e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le masani masani o lenei tuufaatasiga e le sili atu i le 5.9% (o le aofaiga o le hemoglobin content). O le siitaga i le pasene o HbA1c i luga o tulaga masani masani o loʻo faʻaalia ai se faʻaopoopoga umi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu masina talu ai. O lenei suʻega e faia i le pulea lelei o le lelei o togafitiga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O faʻamatalaga glycemic ma glucosuric e suʻesuʻeina

Le iloiloga o suiga ile maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le aso, o loʻo i ai se ituaiga faapitoa o le suālaʻau ua taʻua o le faʻamatalaga glycemic. O le autu o le metotia o le tagata lava ia e faʻafetaui le fua o le kulukose i le aso e faʻaaoga ai se glucometer poʻo le foai atu o le toto vevela mo le suʻesuʻega lava lea i le fale suesue.

O le toto sampling e faia uma i luga o se manava gaogao ma pe a uma se taumafataga. Ole fuainumera o fuataga e ono fesuisuiaʻi. E faʻalagolago ile ituaiga o maʻisuka, o lona tulaga aoao ma galuega maʻoti faapitoa.

Faamatalaga lautele

O le suega o le kulukose toto mo le suka e mafai ai ona malamalama pe faapefea ona suia le kulūkose i le toto i le aso. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona e vaʻaia le tulaga o le glycemia i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Pe a atofaina se talaaga, o le endocrinologist mo feutagaiga, i le avea ai o se tulafono, fautuaina i le a le tele o taimi e manaomia ai e le tagata maʻi le faia o se toto sampling.

E tāua le tausisia o nei fautuaga, faʻapea foʻi ma le le solia o le meaʻai taumafa e maua ai faʻamaumauga mautinoa.

Faʻafetai i faʻamatalaga o lenei suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona iloilo le aoga o le togafitiga ua filifilia, ma afai e tatau ai, faasaʻo.

O le tele o ituaiga o foai toto i le taimi o lenei auiliiliga o:

  • tolu (pe a ma le 7:00 i luga o se manava gaogao, i le 11:00, pe a fai o le taeao o le taeao e 9:00 ma i le 15:00, o lona uiga, 2 itula talu ona 'ai i le aoauli),
  • ono taimi (i luga o se manava gaogao ma 2 itula uma pe a uma ona 'aʻai i le aso),
  • valu (o le suʻesuʻega e faia i totonu o le 3 itula, e aofia ai le po).

O le fuaina o le maualuga o le kulukose i le aso e silia ma le 8 taimi e le talafeagai, ma o nisi taimi o se numera itiiti o faitauga e lava. O le faia o se suʻesuʻega i le fale e aunoa ma le tofiaina o se fomaʻi e le talafeagai, ona e na o ia lava e mafai ona fautuaina le taimi sili ona lelei o le samplesina o le toto ma faʻamalamalama saʻo ia taunuʻuga.

Ina ia maua le sao saʻo, e sili atu le siakiina o le soifua maloloina o le mita ao lei oʻo i luma

Suesuega sauniuni

O le vaega muamua o le toto e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. A o leʻi amataina le suʻesuʻega, e mafai e le tagata gasegase ona inu vai e leai se vai, ae e le mafai ona fufulu ou nifo i le suka ma le asu.

Afai e maua e le tagata maʻi soʻo se fualaau faʻapitoa i nisi o itula o le aso, e tatau ona lipoti atu i le fomaʻi aoga.

O le mea lelei, e le mafai ona e inuina soo se vailaau mai fafo i le aso o le auiliiliga, ae o nisi taimi e misi ai se piliki e mafai ona lamatia ai le soifua maloloina, e naʻo le fomaʻi e tatau ona filifili ia ituaiga mataupu.

I le afiafi o le talaaga o le glycemmy, e fautuaina le tausisia o le masani masani ma aua le auai i le malosi o faamalositino faaletino.

Talosaga o sampling toto:

  • Aʻo leʻi faʻamalosi, o le paʻu o lima e tatau ona mamā ma māgogo, e le tatau ona i ai se mea e totoe o le fasimoli, kulimi ma isi vailaʻau mo mea mama,
  • e le manaʻomia le faʻaaogaina o vailaʻau oona e fai ma vailaʻau faʻapitoa (pe afai e le maua e le tagata maʻi le vaifofo talafeagai, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa le fofo i luga o le paʻu ma toe faʻagogo le nofoaga o tuiina i se ie gaosi),
  • e le mafai ona sasaina le toto, ae afai e tatau ai, ina ia faateleina le toto, e mafai ona e faʻafefeteina lou lima i se mea pisi ae leʻi puʻe ma taofi mo ni nai minute ile vai mafana, ona fufulu lea.

Aʻo faʻatinoina le auʻiliʻiliga, e tatau ona faʻaaoga le masini lava e tasi, talu ai e mafai ona ese le faʻamaonia o eseesega o kesi. O le tulafono lava e tasi e faatatau i le suʻeina o fasi pepa: afai e lagolagoina e le mita le faʻaaogaina o nisi o latou ituaiga, mo suʻesuʻega e manaʻomia pea ona e faʻaaogaina naʻo le tasi ituaiga.

O le aso ao lumanai le auʻiliʻiliga, e tatau i le tagata gasegase ona matua le inu ava malosi, talu ai e mafai ona latou matua faʻamaloseina iuga moni

O fomaʻi e faʻatonuina se suʻesuʻega faapena i tagata gasegase, ma le muamua ma le lua. O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga faʻamaonia e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka i fafine maʻitaga, aemaise lava pe afai o le latou anapogi o le toto glucose o loʻo faʻatusatusa i luga o se vaitaimi. Faʻailoga lautele mo lenei suʻesuʻega:

  • faʻamaoniga o le ogaoga o le faʻamaʻi ma le faʻamautuina o le maʻi maʻisuka,
  • e iloa ai le faʻamaʻi i le taimi muamua, lea e tupu ai le suka pe a uma ona 'ai, ma i luga o se manava gaogao o loʻo masani ona faʻasaoina,
  • iloiloga o le lelei o togafitiga fualaau.

Taui o le tulaga o le tagata maʻi lea o loʻo iai paleni faʻasalaga i le taimi nei ma e le afaina ai le tulaga lautele o le tino. I le tulaga o le maʻi suka, mo lenei mea e tatau ai ona ausia ma tausisia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faaitiitia pe le aofia ai lona atoaga o le urine (faalagolago i le ituaiga o faamaʻi).

Faailoga

O le masani i lenei auʻiliʻiliga e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I tagata gasegase e iai le faʻamaʻi 1, e manatu e totogi pe afai o le kulukose i soʻo se mea na maua mai i le aso e le sili atu i le 10 mmol / L. Afai e ese lenei tau, atonu e tatau ona toe iloilo le tulafono o le pulega ma le iniseti o le inisalini, faapea foi le tausisia mo se taimi le tumau i se taumafa sili atu.

I tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 2, e 2 faʻataʻitaʻiga e iloiloina:

  • anapogi glucose (e le sili atu i le 6 mmol / l),
  • maualuga le kulukose o le toto i le aso (e le tatau ona sili atu i le 8.25 mmol / l).

Ina ia mafai ona iloilo le tikeri o le maʻisuka taui, i le faaopoopo atu i le talaaga o le maʻisuka, o le tagata maʻi e masani ona faatonuina se suega o le urine i aso taitasi e fuafua ai le suka i totonu.

O le maʻisuka ituaiga 1, e oʻo atu i le 30 g suka e mafai ona faʻamalosi e ala i fatugaʻo i le aso, ma le ituaiga 2 e tatau ona matua le toe i ai i le urine.

O nei faʻamaumauga, faʻatasi ai ma iuga o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated ma isi matūtāʻau o meaola e mafai ai ona faʻamautinoa lelei uiga o le faʻafitauli o le maʻi.

O le iloa e uiga i suiga ile maualuga o le kulukose o le toto i le aso atoa, e mafai ona e suʻe togafitiga tatau ile taimi.

Faʻafetai i auʻiliʻili auʻiliʻili suʻesuʻega fale suʻesuʻe, e mafai e le fomaʻi ona filifilia le vailaʻau sili mo le maʻi ma tuʻuina atu ia te ia fautuaga e uiga i meaʻai, ituaiga olaga ma gaoioiga faaletino.

I le tausisia o le maualuga o le maualuga o le suka, o se tagata e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faia o ni faʻafitauli matuia o le maʻi ma faʻaleleia ai le lelei o le ola.

Faʻamatalaga Glycemic: masani. Glycemic Analysis Analysis

I tafatafa o upu "faʻamatalaga faʻapitoa" o le isi upu e tasi e tatau ona iai - "maʻi suka". E le o le uiga o lenei mea pe afai e te le maʻi, e te le manaʻomia faitau lenei tusiga. O le mataupu ma le salalau o le maʻisuka i le salafa o le lalolagi e sili atu ona ogaoga, o le mea lea o le malamalama i le "maʻisuka" autu ma lamatiaga ma mea e aofia ai i totonu o le pusa o malamalama talafeagai mo se tulaga maualuga o le olaga.

O le talaaga faʻapitoa e le o se taualuga, e le o se pa poʻo se suʻesuʻega. O le kalafi lenei, sili atu tonu - o se laina faʻagafiti. Soʻo se tasi i totonu o le kulukose i nisi o itula o le aso. Ole laina e lei i ai lava ma e le mafai ona saʻo: glycemia o se tamaitai aulelei, faatasi ai ma se suiga o le lagona, o lana amioga e le gata ina mataitu, ae ia tumau foi.

E le o se faʻaopoopoga e fai atu e uiga i le maʻisuka o le maʻisuka atoa. O le faʻafitauli o se faʻalavelave faʻafuaseʻi: o le maʻisuka o loʻo laʻititi ma o loʻo faasolosolo ina osofaʻi. O lenei mea e faapitoa le moni mo le maʻisuka ituaiga 2, lea e fesootaʻi atu i ni faaletonu i meaʻai uma ma ola i le lautele.

Glucose o se tasi o tagata taaalo autu i le gataifale o le tagata. E pei o le suauu ma le kesi i totonu o le tamaoaiga o le atunuʻu - o le autu ma le lautele o le malosi mo faiga uma o gataifale.

O le maualuga ma le aoga o le faʻaaogaina o lenei "suauu" o loʻo pulea e le inisalini, lea e maua i le pancreas.

Afai o le galuega a le pancreas e faʻavaivaia (faʻapitoa, e tupu lenei mea i le maʻisuka), o taunuuga o le a faʻaleagaina: mai fatu fatuga ma stroke i le leiloloa o le vaʻai.

Glycemia poo le kulukose toto o le mea autu lea o le i ai poʻo le leai o le maʻisuka. O le faaliliuga moni o le upu "glycemia" o le "toto suamalie." O se tasi lea o fesuiaiga sili ona taua i le tino.

Ae o se mea sese le ave o le toto mo le suka i le taeao ma toʻa i luga o lenei mea. O se tasi o suʻesuʻega aupito sili ona lelei, o le faʻamatalaga faʻapitoa - o le '' faʻaosofia '' tekonolosi mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Glycemia o se faailoga e matua fesuisuiai, ma e faalagolago lava i meaʻai.

E faʻapefea ona faia se talaʻaga faʻapitoa?

Afai e te matuā faʻataunuʻuina e tusa ai ma tulafono, e valu taimi e te manaʻomia ai le toto, mai le taeao i le po. O le pa muamua - i le taeao i luga o se manava gaogao, o mea uma mulimuli ane - tusa ma le 120 minute talu ona 'ai.

O le ao o le toto e ave i le 12 i le taeao ma le tolu itula mulimuli ane.

Mo i latou e le o maua i le maʻisuka pe le maua foi le inisalini e fai ma togafitiga, o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga puupuu o le suega faʻataʻitaʻiga: o le pa muamua i le taeao pe a maeʻa le moe + tolu taumafataga pe a uma le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

E ave le toto e faʻaaoga ai se glucometer i le tausisia o tulafono faʻatulafonoina:

  • Fufulu lima i se fasimoli e leai se manogi.
  • Aua le togafitia le paʻu i le ava i le nofoaga o tui.
  • Leai ni kulimi poʻo ni lotions i luga o lou paʻu!
  • Taofi lou lima mafanafana, faʻafefiloi lou tamatamailima aʻo leʻi tui.

Tulaga masani i le auiliiliga

Afai o le tapulaa o le suka i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina e 3.3 - 6.0 mmol / l, ona manatu lea o faʻamaufaʻailoga faʻapitoa i numera eseese:

  • Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 1, o le masani masani i le aso e 10.1 mmol / L.
  • Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le kulukose o le taeao e le maualuga atu nai lo le 5.9 mmol / L, ma o le maualuga i aso taitasi e le maualuga atu nai lo le 8.9 mmol / L.

O loʻo maua i le maʻisuka pe afai o le anapogi (pe a maeʻa le 8 itula i le po) e tutusa ma pe maualuga atu i le 7.0 mmol / L a itiiti ifo faalua. Afai tatou te talanoa e uiga i le glycemia pe a uma se taumafataga poʻo se carbohydrate avega, ona i lea tulaga o le tulaga taua e tutusa ma sili atu i le 11.0 mmol / L.

E matua taua lava le fuaina o le fuainumera e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le matua ma nisi mea (mo tagata matutua, mo se faataitaiga, o le maualuga o le maualuga o le taliaina), o le mea lea, o tuaoi o le masani ma togafitiga faafaamasinoga e tatau ona fuafuaina patino taitoatasi taitoatasi e se endocrinologist. O le le amanaiaina o lenei fautuaga e le aoga: i luga o fua o filifiliga ogaoga tele e uiga i togafitiga ma fua o togafitiga o le maʻisuka. Soo se tasi vaesefulu i totonu o faailoilo e mafai ona faia se vaega taua i le atinaʻe atili o le ola "sugar" o se tagata.

Tuanuga matagofie

E taua tele le vaʻavaʻai mai le talaaga faʻapitoa mai le soga ole suka (sugar glucose tolerance test). O eseesega i nei suʻesuʻega e taua.

Afai e ave le toto i luga o le faʻamatalaga faʻapitoa i nisi o vavao i luga o se manava gaogao ma mulimuli i taumafataga masani, ona maua ai lea o le suka suka i luga o le manava gaogao ma le maeʻa ai o se "mea suamalie" faʻapitoa.

Ina ia faia lenei mea, o le tagata maʻi pe a maeʻa le suʻe toto muamua e ave le 75 kalama o le suka (masani le lauti suamalie).

O ia iloiloga e masani ona taʻua o le paʻu. O latou, faatasi ai ma le suka suka, o le mea e sili ona taua i le siama o le maʻisuka. O le talaʻaga faʻapitoa o se faʻamalositino faʻamalamalamaga mo le faʻavaeina o se togafitiga togafitiga, mataʻituina le faʻaogaina o le faʻamaʻi i le tulaga pe a uma ona faia le suʻesuʻega.

O ai e manaʻomia le faʻamaoniga ma o afea?

E tatau ona manatua o le auʻiliʻiliga mo le GP o loʻo faʻatulagaina, faʻapea foʻi ma le faʻamatalaina o ona taunuuga, naʻo se fomaʻi! Ua faia lenei mea:

  1. Faʻatasi ma le uluaʻi ituaiga o glycemia, lea e faʻatulafonoina e ala i meaʻai ma leai ni vailaʻau - i masina taʻitasi.
  2. Afai e maua le suka i le faʻavave.
  3. Pe a ave vailaʻau e faʻafoʻisia le glycemia - i vaiaso uma.
  4. A oʻo i le inisalini - o se faʻapuupuuga o le faʻamatalaga - i masina uma.
  5. I le maʻisuka ituaiga 1, o se faʻataʻitaʻiga o sampling samoa e faʻavae i luga o le falemaʻi ma le faʻasologa o meaola o le maʻi.
  6. Tina i nisi tulaga (silasila i lalo).

Totoina o le glycemia

O fafine maʻitaga e mafai ona atiae se ituaiga faapitoa o le maʻisuka - faʻagasologa. O le tele o taimi, o le maʻimau o le maʻisuka e maeʻa pe a uma ona fanau.

Ae, o le mea e leaga ai, e tele ma sili atu mataupu pe a maʻisuka le maʻisuka o fafine maʻitaga e aunoa ma le mataituina lelei ma le togafitiga e liliu ile maʻisuka ituaiga 2. O le "tausalaina" o le placenta, lea e faalilolilo ai hormones o le insulin.

O le mea e sili ona manino, o lenei tauiviga mo le mana e faʻaalia i le vaitau o le 28 - 36 vaiaso, o le taimi lea na faʻamatalaina ai le talaaga faʻapitoa i le taimi o le maitaga.

O nisi taimi i totonu o le toto po o le urine o fafine maʻitaga, o le suka e sili atu i le masani. Afai o nei mataupu e nofofua, aua e te popole - o le "siva" physiology o fafine maʻitaga.

Afai o le glycemia poʻo le glycosuria (suka i totonu o le urine) e sili atu ma le faʻalua ma i luga o se manava gaogao, e mafai ona e mafaufau e uiga i le maʻisuka o fafine maʻitaga ma tuʻuina atu se auʻiliʻiliga mo faʻamatalaga faʻapitoa.

E aunoa ma le faatuai ma e vave ona e tofia se iloiloga faapena i mataupu:

  • mamafa poʻo le maʻitaga maʻitaga
  • aiga muamua o le maʻisuka
  • maʻi o le tino
  • fafine maʻitaga nai lo le 30 tausaga.

Glucometers: manaʻoga, foliga

Talu ai o sampling ma fuataga e tatau lava ona faʻatinoina e le mita lava e tasi (e mafai ona fesuiaiga i le mita tutusa), faigofie o le faʻaogaina ma le sao o auiliiliga o mea maʻoti ma faʻatulafonoina. Faʻaopoopo faʻapitoa o glucometers pe a filifilia:

  • Manatua (faasaoina faʻamatalaga muamua).
  • Faʻaalia le tele ma le faʻatusatusa.
  • Le tele o se mataua o le toto talafeagai mo le auiliiliga (o le itiiti ifo o le lelei).

7. Suesuega o le tulaga o le hormonal

O faʻamatalaga autu o le falemaʻi o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Le siakiina o suʻesuʻega o le maʻisuka togafitiga.

Faʻamatalaga o faʻafitauli o le maʻisuka.

Suʻesuʻega o le falemaʻi o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faatonutonuina o le metabolism gaʻo.

Glucose homeostasis i se tagata maloloina.

Faailoga o faʻamaonia. Le faʻafitauli o le osteoporosis.

Faʻamatalaga o le hypothyroidism faʻapitoa. Taua o suʻesuʻega a le laboratory o le prenatal TSH. Iodine deficiency conditions. Le taua o le faafitauli.

Le taua o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i suʻesuʻega a le prenatal. Puipuiga o le faʻaleagaina o maʻi ma Down syndrome i totonu o le fetus.

O mataupu faavae o le faʻatinoina o le faʻatulagaga o le faʻaleleia o le fafine. Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faaneionapo i aso nei o faʻafitauli o le tulafono tutotonu o le faʻaleleia o le tino.

O le fausaga ma le gaioiga o le vevela. Tulafono faʻafefe. O le biosynthesis o le thyroid hormone.

Tulaga o le soifua maloloina o lau fomaʻi. Le manatu o ituaiga o le hypo- ma hyperthyroidism.

Faʻailoga mo suʻesuʻega faʻapitoa

Mo le pulea o fesuiaiga faifai pea i le suka o le toto, e manaʻomia se iloiloga faʻaleleia o le talaaga glycemic. O le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona siaki le tulaga o le kulukose i le faʻatusatusaina o faʻamaumauga na maua. O le suʻega e faia faʻatasi ma se glucometer i le fale, i le amanaʻiaina o fautuaga faʻapitoa.

Faʻaaliga mo suʻesuʻega faʻapitoa:

  • masalomia o le maʻisuka
  • siama faʻamaʻi o le ituaiga 1 poʻo le 2,
  • inisalini togafitiga
  • vailaau faʻatonutonu o vailaʻau o le suka-faʻaitiitia,
  • masalomia le faateleina o le suka i le taimi o maitaga,
  • faʻamaonia meaʻai mo le maʻisuka,
  • le i ai o le kulukose i totonu o le uila.

Ole taimi o suʻesuʻega e faʻavae taʻitasi ma faalagolago i le natura ole faʻamaʻi. I le averesi, ma le maʻisuka ituaiga 2, o lenei suʻega e faia faʻa-tasi i le masina. Pe a faʻaaogaina fualaau suka, e tatau ona faia le talaaga glycem at least 1 taimi i le vaiaso. I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o le a faʻapuupuuina le auiliiliga i aso uma e fitu ma se suʻega auʻiliʻili auiliili i le masina.

Auala e saunia ai

Ina ia maua ni faʻamaumauga saʻo, e taua le sauniuni mo suʻesuʻega faʻapitoa. Sauniuniga e aofia ai le usitaia o se pulega faapitoa mo ni nai aso. 2 aso aʻo leʻi oʻo i le toto, tuʻu le ulaula, faʻaitiitia le mamafa o le tino, mafaufau ma lagona. Aloese mai le inuina o le ava malosi, meainu suamalie suamalie, ma le kofe malosi. Afai e te mulimuli i se taumafataga faapitoa, aua e te suia ao lei faia suʻesuʻega. Mo i latou e le o tausisia se taumafataga, mo le 1-2 aso e tatau ona e vaʻavaʻavaʻai gaʻo, gaʻo ma falaoamata oloa mai le lisi.

I se tasi aso ao leʻi oʻo i le talaaga faʻapitoa, faʻamalo le corticosteroids, mea faʻamaʻi ma togafitiga. Afai e le mafai ona taofi le inuina o vailaʻau, e tatau ona amanaia o latou aafiaga pe a filifili le suʻega.

O le sampling muamua o toto na faia i luga o se manava gaogao. Mo le 8-10 itula, aua le taumafa. I le taeao e mafai ona e inu sina vai. Aua le pulumu ou nifo i se paʻu o loʻo iai le suka.

Suʻega

Mo suʻesuʻega faʻapitoa, o le a manaʻomia se mita saʻo o le kulukose o le toto, o le tele o laupepa faʻaogaina ma fasi pepa. E mafai ona e siakiina faʻamatalaga i se tusi maʻisuka faapitoa. I le faʻaaogaina o nei faʻamatalaga, o le a e iloiloina ai le tulaga o le maualuga o le kulukose o le toto ma, pe a tatau ai, ia faia se feiloaiga ma se endocrinologist poʻo se tagata e fai meaʻai.

Ina ia tuufaatasia se talaaga faʻapitoa, e tatau ona e suʻe suʻega i le faasologa lea:

  1. i luga o se manava gaogao i le taeao e le silia le 11:00,
  2. ao lei aveina le ala autu,
  3. 2 itula i le maea ai o taumafataga taitasi,
  4. ao lei alu i le moega
  5. i le vaeluapo
  6. i le 03:30 i le po.

O le numera o samplings toto ma le vaeluaga i le va oi latou e faalagolago i le natura o le faʻamaʻi ma le metotia suʻesuʻe. I se suega pupuu, o le glucometry e fafa 4 taimi, ma se suʻega atoa, mai le 6 i le 8 taimi i le aso.

Fufuluina ou lima i le fasimoli, e sili ai le fasimoli pepe, i lalo o le vai mafanafana. Aʻo leʻi faia le faʻatonuga, aua le faʻaaogaina le kulimi poʻo isi mea teuteu i le paʻu. Ina ia faateleina le toto, ia faigofie ona faamamā le nofoaga na filifilia pe uu ou lima i tafatafa o se mea vevela. Mo le auiliiliga, e mafai ona e ave le toto poʻo le toto vevela. E le mafai ona suia le nofoaga o le toto sampling i le taimi o le suʻesuʻega.

Faʻaleagaina le paʻu i se vaifofo ma faʻatali seʻi oʻo ina faʻafefe. Faʻamolemole se nila e faʻaogaina i totonu o le peni toso ma fai ai se pupu. Aua e te lolomi i luga o le tamatamailima e vave maua ai le aofai tonu o mea. Faaaoga le toto i le suʻe suʻega ma faʻatali mo le taunuʻuga. Ulufale faʻamaumauga i totonu o le tusi faʻasologa, faʻamaumau faʻasolosolo.

Ina ia aloese mai le leaga o taunuuga, aʻo lei faia suʻesuʻega mulimuli ane, sui le laasaga o le suʻega ma le siaki. Faaaoga le mita tutusa i le taimi o le suʻesuʻega. A suia le masini, o le taunuuga atonu e le saʻo. E tofu le masini ma se mea sese. E ui ina laʻititi, o le aotelega o le faʻatinoga e mafai ona faʻasese.

Totogi

Faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, ua maua e le fomaʻi se lipoti faafomaʻi. O le suauu e fuafua i le matua, mamafa ma uiga taʻitasi o le tino.

Faʻailoaina o le talaaga faʻapitoa
CategoryNorm (mmol / L)
Pepe fou2,2–3,3
Tamaiti ma tagata matutua3,5–5,5
Tina fafine5,9
Tagata matutua4,5–64
Ituaiga 1 maʻisuka10,1
Ituaiga 2 maʻisuka5,9–8,3

O le taunuuga o le suega o le fiaai, e tutusa ma le 5.7-7.0 mmol / l, o loʻo faʻaalia ai le lamatiaga o se tulaga maʻi. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le maʻisuka ma faʻamaoniga o le suʻesuʻe muamua i le 7.1 mmol / L. Pe a suʻesuʻeina le toto vevela, o le kulukose level 2 itula pe a uma se taumafataga e le tatau ona sili atu i le 9 mmol / L. E masani lava, o le suʻega i le taimi moe e tatau ona i totonu o le 6 mmol / L.

Afai ole masani, e le suia le auala o togafitiga ma mea taumafa. Faatasi ai ma se faateleina po o le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o se faateleina pe faaitiitia i le fua o le inisalini e ono manaomia. O le va i le va o le faʻaofiina o le hormone ua faʻafetaui, pe a manaʻomia. O le faʻamalosia o le talaaga faʻapitoa e mafai ona taʻu mai ai le manaʻoga e faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Pe a faia se suʻesuʻega ma iloilo le tulaga, e tatau foi ona amanaʻia le talaaga o le glucosuric. O le auʻiliʻiliga e aofia ai se suʻega urine mo le kulukose i totonu. E masani lava, o le taunuuga e lelei pe afai o le toto maualuga o le suka e maualuga atu i le 8.9 mmol / L. Afai e iloa le kulukose i le urine, o le a manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo - e le aofia ai le toilalo, maʻisuka poʻo le enzymatic tubulopathy. O lea ituaiga o faailoga e mafai ona tupu i fafine maʻitaga poʻo ona o le tele o le alofa mo selu.

O le talaaga faʻapitoa e faia e faʻamaonia ai le mafai o togafitiga, faasaʻoina o le taumafa poʻo le fualaau o le inisalini. Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o le taimi masani ma le metotia ole suʻesuʻega ua faʻatulagaina. O se suʻega atoatoa o le a suʻesuʻeina saʻo le maualuga o le kulukose o le toto. O lenei mea o le a fesoasoani e pulea le tulaga ma puipuia ai faʻafitauli i le maʻisuka.

Toto o le kulūkose toto

O le maʻi suka o se maʻi matuia ma taatele e manaʻomia ai le mataʻituina e le aunoa. O se auala faʻaleleia manuia o le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

O le usitaʻia o tulafono o suʻesuʻega glycemic, e mafai ona pulea le maualuga o suka i le aso.

E tusa ai ma taunuʻuga ua maua, o le a mafai e le fomaʻi ona fuafua le aoga o le togafitiga faʻasolosolo ma, pe a tatau ai, fetuunai togafitiga.

Metotia Faʻamatalaina

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le mataʻituina faifaipea o le maualuga o le toto suka e tatau ona iloilo ai le tulaga o le soifua maloloina, faapea foi le faasologa tatau o le tuiina o le inisalini.

Le siakiina o faailoilo e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga glycemic, o lona uiga o suʻega e faia i le fale, i lalo o tulafono faʻavae.

Mo le saʻo fua, i le fale, e faʻaaoga ai glucometers, lea e tatau ona e faʻaaoga lelei.

Faʻailoga mo le faʻaaogaina o faʻamatalaga glycemic

O tagata e pagatia i le maʻisuka ituaiga 2 e le manaʻomia ai pea le inisetiina o le inisalini, lea e mafua ai le manaʻomia mo se faʻamatalaga mataʻitusi e le itiiti ifo i le tasi i le masina.

O faailoilo e taʻitasi mo tagata taʻitasi, e faʻatatau i le atinaʻeina o togafitiga, o le mea lea e fautuaina ai e tausia se tusi faʻamau ma tusia uma faʻamaumauga i ai.

O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e iloilo ai faailoga ma fetuunai le fua o le tui talafeagai.

O se vaega o tagata o loʻo manaʻomia se faʻamatalaga faʻaauau faifai pea e aofia ai:

  • Tagata maʻi e manaʻomia tele le injections. O le amio a le GP e faʻatalanoa tuusao ma le fomaʻi aoga.
  • O fafine maʻitaga, aemaise lava i latou e maua i le maʻisuka. I le taimi mulimuli o le maitaga, ua faia le GP e faʻalavelave ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi.
  • Tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo i luga o se meaai. GP e mafai ona faʻamaʻotiina ia le itiiti ifo ile tasi i le masina.
  • Tusa 2 tagata maʻisuka oe manaʻomia le inisalini. O le faʻatinoga o se GP atoa e faia faʻa-tasi i le masina, e le atoatoa e faia i vaiaso uma.
  • Tagata e se ese mai meaʻai ua faatonuina.

E faʻapefea ona ave mea?

Aʻo leʻi suʻeina, e sili atu le fufulu o ou lima i le fasimoli.

O le maua saʻo o taʻiala e faalagolago i le lelei o le pa. O se pa masani e tupu i le tele o tulafono taua:

  • fufuluina lima i le fasimoli, aloese mai le faʻapalapalaina o le ava i le nofoaga o le sampling toto,
  • toto e tatau ona alu ese le tamatamailima, e le mafai ona e faʻamalosi i luga o le tamailima,
  • e faʻaleleia le tafe o toto, e fautuaina e faʻamalo le vaega talafeagai.

E faʻapefea ona suʻe se suʻega toto?

Aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona e mulimuli i ni nai faatonuga ina ia mautinoa ai le sao saʻo, e aofia ai:

  • teena oloa tapaa, e le aofia ai mafaufauga faalemafaufau-faalelagona ma faaletino,
  • aloese mai le inu vai inu, vai manino e faatagaina, ae i tamai tofo,
  • mo le manino o taunuuga, ua fautuaina e taofi le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai sona aafiaga i le suka o le toto, sei vagana ai le inisalini, mo se aso.

E tatau ona faʻatalanoaina faʻatasi ma le fesoasoani o le tasi glucometer ina ia aloese mai le le saʻo i faitauga.

O le fua muamua e tatau ona faia i luga o se manava gaogao i le taeao.

O se suʻega o le toto e fuafua ai le talaaga faʻapitoa e tatau ona saʻo saʻo, mulimuli i faʻamalamalamaga manino:

  • ave muamua le suega muamua e tatau ona vave amata i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • i le gasologa o le aso, o le taimi mo le samasama toto e sau mai le 'ai ma 1.5 itula pe a uma se taumafataga,
  • o le faʻataʻitaʻiga lea e faia aʻo lumanaʻi moe,
  • o le pa mulimuli ane na faia i le 00:00 i le vaeluaga o le po,
  • Ole iloiloga mulimuli e faia i le 3:30 i le po.

Tulaga masani o faailoga

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, o faʻamaumauga o loʻo faamaumauina i totonu o se api faapitoa ma vaʻaia. O le filifilia o iuga e tatau ona faia i le taimi lava lea, o faitauga masani ei ai se mea laiti. E tatau ona faia le iloiloga e faʻatatau ai le eseesega o eseesega i le va o nisi vaega o tagata. Faʻaaliga e manatu masani:

  • mo tagata matutua ma tamaiti mai le tausaga i le 3.3-5.5 mmol / l,
  • mo tagata ua matutua - 4.5-6.4 mmol / l,
  • aua faatoa fanau - 2.2-3.3 mmol / l,
  • mo tamaiti e oo i le tausaga - 3.0-5.5 mmol / l.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga ua tuʻuina atu i luga, o mea moni e faapea:

Ina ia iloa taunuuga, e tatau ona e faʻalagolago i faʻamaumauga o fua o le toto.

  • I le plasma toto, o le suka e le tatau ona sili atu i le taua o le 6.1 mmol / L.
  • O le kulupu o le glucose 2 itula i le maeʻa ai o le gaʻo gaʻo e tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / L.
  • I luga o se manava gaogao, e le tatau ona silia le 5.6-6.9 mmol / l.
  • E le taliaina le suauu i le urine.

Faʻasalaga

O faʻasalaga mai le masani e faʻamaumauina pe a faʻavaivaia le gasegase o le kulukose, ma o le fea tulaga o le a siitia ai le faitau i le 6.9 mmol / L. I le tulaga o le sili atu i le faitau o le 7.0 mmol / l, ua auina atu le tagata e suʻe suʻega e iloa ai le maʻisuka. O le faʻamatalaga matala i le maʻisuka o le a maua ai iuga o se auʻiliʻiliga na faia i luga o se manava gaogao, e oo atu i le 7.8 mmol / L, ma a uma le taumafataga - 11.1 mmol / L.

O a mea e mafai ona aafia ai le saʻo?

O le saʻo o le auʻiliʻiliga o le saʻo lea o iuga. O le tele o mea e ono aʻafia ai le faʻamaoni o taunuuga, o le mea muamua e le amanaʻia le auiliiliga o metotia.

O le le saʻo o le faʻatinoga o laasaga o laasaga i le aso, o le le amanaʻiaina o le taimi poʻo le faimalaga o soo se gaioiga o le a faʻasese ai le sao o iuga ma le togafitiga mulimuli ane. E le gata o le saʻo o le auiliiliga, ae o le tausia foi o sauniuniga sauniuni e aafia ai le saʻo.

Afai mo soʻo se mafuaʻaga ua solia le sauniuniga mo le auʻiliʻiliga, o le curvature o le molimau o le a le maalofia.

Daily GP

Daily GP - o se suʻega toto mo le maualuga o le suka, faia i le fale, i le vaitau e 24 itula. O le amio a le GP e faia e tusa ai ma tulafono le tumau mo le faʻatinoga o fuataga.

O se elemene taua o le vaega sauniuni, ma le mafai ona faʻaaoga se fuataga, o lona uiga o se glucometer.

Faʻataʻitaʻiina HP i aso taʻitasi, e faʻatatau i faʻamatalaga patino o le maʻi, atonu o le masina, i ni nai taimi ile masina poʻo vaiaso.

O tagata ei ai le suka suka e tatau ona mataʻituina pea a latou suka toto. GP o loʻo faʻaaogaina o se tasi o metotia lelei mo le puleaina o suka i le ao, aemaise lava mo tagata e maua i le maʻi 2. O lenei mea e mafai ai e oe ona pulea le tulaga ma, e faavae i luga o taunuuga, fetuunai le togafitiga i le itu saʻo.

Faʻamatalaga Glycemic: sauniuniga ma auʻiliʻiliga

Faʻamatalaga Glycemic - o se auiliiliga e mafai ai e oe ona iloilo suiga ile kulukose i le aso. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o taunuʻuga o le glucometry. Ua faia se auiliiliga e fetuunai ai le fua o le insulin o loo faia ma ia mataʻituina le tulaga aoao o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga