O le maʻisuka ma le faʻaaogaina o le tino: e faʻafefea ona fesoʻotaʻi, mafuaʻaga o le faʻafitauli, faʻamaoniga, siama, togafitiga

O le Nephropathy o se faʻamaʻi faapitoa ile fatuga o le maʻisuka, faʻamavaeina o se tuai ona faʻalavelaveina le faʻamaʻi, faʻapupulaina i le talaaga o le faʻavalea o le maʻisuka.

O le lamatiaga autu o le nephropathy o le maʻisuka o le atinaʻe lea o le le atoatoa, lea e mafai ona oo atu ai i le oti.

O taimi talafeagai o puipuiga ma togafitiga e mafai ona faʻaitiitia le malosi o le faaleagaina o vaʻa o fatuga, ma faʻalauteleina ma faʻaleleia le lelei o le soifuaga o le tagata maʻi.

Vaega o le atinaʻeina o togafitiga

I le taimi ole maʻi suka o le nephropathy, o fomaʻi o lona uiga o ituaiga uma o vaʻa e fafaga ai fatugaʻo (microangiopathy), na mafua mai i faʻafitauli pipisi i totonu o fusi o le okeni. O faʻasologa e iloa foi o le glomerulosclerosis. I tagata gasegase maua i le maʻisuka, o le glomerulosclerosis o loʻo matauina i le 75% o mataupu.

O loʻo maua le faʻamaʻi o le fatu i lalo o le malosi o na mea:

  • leai o le pulea lelei,
  • faʻalautele taimi i le toto maualuga,
  • vavaega i le lipine lipine,
  • umi le umi o le maʻisuka,
  • genis predisposition.

E i ai le tele o manatu mo le atinaʻeina o faʻamaʻi fatuga - o le gasegase ma le hemodynamic o loʻo fautua mai ai le tupuga o le maʻi ona o le hyperglycemia, maualuga maualuga o le kulukose i le toto. Genetic theory e fai mai o maʻi fatu fatu e tupu mai ona o se gasegase ole gasegase ole maʻi.

O le galuega autu o fatugaʻo o le faamamaina o le toto, lea e faia e le tino e ala i pulou capillary, o le glomeruli poʻo le glomeruli. O le saoasaoa o le faagasologa ua fuafuaina e le vaega o le faamamaina ma le mamafa.

E le gata i lea, o le maualuga o le filtration rate e avea o se vaega o le faavasegaina o le nephropathy o le maʻisuka ma ua manatu o se uiga faaopoopo i le siakiina o le tikeri o le le atoatoa. O le maʻi suka o se tasi lea o auala e faʻaitiitia ai le fua faatatau o le filiga.

I le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina, o se fuainumera tele o oloa gaosia mai le polotini, lipid ma le carbohydrate metabolism ua faia ma faaputuputu i le toto o le tagata. O le faʻaaogaina o fatugaʻo ma le toto, glycoproteins, proteins ma lipids e teuina i totonu o masini, e mafua ai le faaleagaina o le glolesuli ma le le atoatoa.

Faʻaleagaina o le anotomy o le glomerulosclerosis

O mamanu nei o le mormer o glomerulosclerosis e iloga:

  • o le foliga nodular o loʻo faʻaalia i le faʻavaeina o nodules o le foliga o le fulufulu i le renal glomeruli ma e tele lava ina matauina i le ituaiga o maʻi o le maʻisuka. Nodules e mafai ona aofia ai le tele o le renal glomeruli, e mafua ai le faʻaalia o le aisisi ma le puipuia o le mamanu i totonu o masini o paʻu o loʻo i lalo,
  • o le fesuiaiga o le ituaiga o faamai o loo faailoaina i le laugatasia o le vavae o le glomeruli ma membranes e aunoa ma le fausia o nodules,
  • faʻapitoa faʻatasi ma le faʻavaeina o taamilosaga faʻapitoa i le pito i luga o capillary capillaries.

I nisi o tulaga, o le atinaʻeina tutusa o ituaiga nodular ma faʻasalalauga fomaʻi e mafai.

I le taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo faʻasolosolo le faaleagaina o fatugao, suiga o le degenerative i le epithelium e tutupu, ua faʻaputuina i lalo o membranes paraproteins ma avea ai ma foliga o le hyaline, ma ua suia fusi i le fesoʻotaʻi ma le gaʻo.

O se taunuuga o le nephropathy o le maʻisuka, ua mate le glomeruli, ua galo ai fatugaʻo o latou gaioiga, o le fibrosis o le periglomerular e atiina ae, ona toe toilalo ai lea.

Faailoga o le maʻi

I le maʻisuka malosi, o suiga uma lava o togafiti e tupu mai i le talaaga o le faamamaina o le toto ma le maualuga o le suka - o le mea sili ona afaina. Ole maualuga o le kulukose o loʻo i ai le aʻafiaga o aʻafiaga i luga o siama o le toto, faʻaititia ai le gafatia o le filtration.

Talu ai ona o le faateleina o le gaogao o le membranes, protein (albumin), lea, faatasi ai ma galuega masani, tumau i totonu o le toto, e ulufale atu i le mimi. O le i ai o se faʻaopoopoga o le albumin i le urine o se tasi lea o tuʻutuʻuga autu mo le maʻisuka nephropathy.

Faailoga faʻaalia o faʻamaʻi fatugaʻo e aofia ai:

  • proteinuria - iloagofie o le protein i le auiliiliga o le urine,
  • retinopathy - faʻaleagaina le toe mata,
  • maualuga maualuga - maualuga toto maualuga.

O le tuufaatasiga o lisi ua lisiina o togafitiga o fatufiti i le maʻisuka e faʻaleleia ai lo latou malosi, o le mea lea, e avea o se faitioga mo le faʻamautinoaina o le maʻi.

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻaleagaina fatuga fatugao. Ina ia aloese mai faʻafitauli, e fautuaina e fomaʻi le suʻesuʻeina faaletausaga mo tagata uma e maua i le maʻisuka. O le faʻatagaina o suʻega toto ma urine mo le creatinine, faʻatusatusaga o le fuaina o le filtration, ma suʻesuʻega faʻamalosi mo albumin.

Tagata maʻi, ona o lo latou gasegase o le tino, e lamatia, e tatau ona gauai atu i le tuufaatasiga o faailoga o le maʻisuka ma le glomerulosclerosis:

  • se faʻaopoopoga i le aofaʻi o urine (polyuria),
  • vaivai, vaivai, vaivai le manava,
  • afaina, paʻu o le paʻu,
  • maualuga le toto maualuga
  • o foliga mai o se tofo o le uamea i le gutu,
  • faateleina le galala
  • telefoni vae masani
  • fulafula
  • leiloa le mamafa mo le leai o se mafuaaga
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • manava, manava, po o le vomia,
  • urinary tract infection
  • leai se mafaufau.

O se suʻesuʻega faʻapitoa taimi faafomaʻi e na o le pau lea o le auala e le misia ai le amataina o faʻamaʻi fatu fatu o le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻeina o suiga e le mafai ona suia i le tino.

Tulaga ma faʻamatalaga faʻapitoa

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le fatuina o fatugao e atiae i laasaga:

  • o le uluai laasaga e pasia e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia o le maʻi. O le mea muamua e faaleagaina ai fatugaʻo e mafai ona faʻaalia i se maualuga maualuga o le filtration ma le malosi o le tafe toto,
  • faʻamatalaga faʻapitoa o faʻamatalaga o le glomerulosclerosis o loʻo matauina i le taimi o le suiga. O le fausaga o le renal glomeruli e faasolosolo malie ona suia, o puipui o capillaries e faʻamalamalama. O le Microalbumin o loʻo i totonu o taʻaloga masani. maualuga le tafe o le toto ma le faʻamamaina o le toto tumau i le maualuga maualuga,
  • o le tulaga muamua o le faʻamaʻi o fatuga ona o le maʻisuka e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o albumin. E i ai le siʻitia taimi i le toto maualuga,
  • faatasi ai ma le tulaga o le nephrotic, o faailoga uma lava o togafitiga o fatugao ua maitauina ma le mausali - proteinuria, o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le toto o le filtration o toto, o le faʻaosoosoina pea o le toto. O le maualuga o le creatinine toto e faʻaititia. O suʻesuʻega o le toto e faʻaalia ai le faateleina o faailoilo - ESR, cholesterol, ma isi. Atonu o foliga mai o le toto i suʻesuʻega o le urine,
  • O le mea mulimuli i le atinaʻeina o maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo o le nephrosclerotic stage (uremic). O loʻo faʻaalia i le paʻu tele i le gaioiga o fatugaʻo, o se faʻaopoopoga o le tele ole urea ma le creatinine i suʻega toto e faʻasaga i se talaaga o se faʻaitiitia o faʻamaoniga o le protein. E i ai le toto ma le porotini i le urine, o loʻo tupu ai le anemia ogaoga. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e oo atu i tulaga taua. O le kulūkose o le toto atonu e faʻaitiitia.

O le taimi mulimuli o le atinaʻeina o faʻafitauli i le maʻisuka ua faʻamauina e le mafai ona faʻafeteina ma e oʻo atu ai i le le atoatoa o le tino, lea e tausia ai le tino e ala i le faʻamamaina o le toto e ala i le faʻamalosi poʻo le faʻaaogaina o se fatugaina.

Faiga Masani

O le alualu i luma o le afaina o le maʻisuka e iloagofie ai lava ia ma e le o taimi uma o taunuuga o suesuega o le a ese le eseesega mai tulaga masani. E mafua ona o le siʻitia o le albumin i le urini e le vave tupu, ae ao tuputupu ae fatu faʻatuʻi.

O isi faʻamatalaga o faʻamaʻi faʻafitauli o le maʻisuka, faʻateleina le toto ma le foliga mai o le edema, ua manatu o le tali a le tino i le paʻu o le fua o le filtration.

O le mea lea, o le faʻamaonia o le proteinuria ma le faʻamautuina o fuainumera o fuainumera o le filtration e faʻaogaina le tumau o loʻo tumau pea auala sili ona faʻamaonia.

Ia fuafua lelei le tulaga o fatuga ma isi totoga i le maʻisuka malosi e mafai foi ona faia i le faʻaaogaina o suʻega suʻesuʻe:

  • auiliiliga mo le fructosamine e mafai ai e oe ona faʻamaonia maʻi faʻapitoa poʻo le faʻamautuina le ono mafai ona atiaʻe le le atoatoa,
  • o se suesuega lautele o le toto e mafai ai ona faʻamasino le i ai i totonu o le tino o le faʻaleagaina o gaioiga, faʻamaʻi pipisi poʻo le atinaʻeina o le anemia e ogatasi ma togafiti fatugaʻi i le maʻisuka,
  • o se suesuega o le plasma biochimium e faaalia ai le tele o le creatinine, o le protein atoa, cholesterol ma urea - faʻamaoniga e fesoasoani e faʻamaonia ai faʻafitauli o fatuga i le maʻisuka,
  • o le fuafuaina o le paʻu o le magnesium e fesoasoani e saili ai mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga i se tagata maʻi, e aofia ai faʻasologa o fatugao,
  • o le faʻataʻitaʻiga o se auala lelei e iloa ai le i ai o faʻamaʻi pipisi i le urinary tract, faapea foi ma le porotini, suka ma le acetone,
  • E manaʻomia le suʻesuʻeina o microalbumin e faʻamaonia ai faʻafitauli o le fatu i le maʻisuka i le amataga o la latou atinaʻe.

Mo le suʻesuʻega aupito sili ona lelei o le faʻaleagaina o gaʻo ma isi totoga, faʻaaogaina metotia ma metotia suʻesuʻeina meafaigaluega. O se asiasiga ile fomaʻi e fesoasoani e iloa ai se uiga lelei o mea tau fatuga - retinopathy.

O le faʻasologa o fatugaʻo o se metotia e fuafua ai le suiga o le fesuiaiga o siama. Ina ia iloa le atinaʻeina o le togafitiga o le maʻi, ua fautuaina e maua le ultrasound o fatufiti i se faiga faʻapitoa.

I le tele o tulaga, o aʻafiaga faʻaleagaina e le o se taunuuga tele o faʻamaʻi pipisi e pei o se uiga le lelei i le soifua maloloina. O se asiasiga faifaipea i le fomaʻi, le faʻatinoina o ana fautuaga uma ma se soifua maloloina lelei, o le a faʻaleleia ai le soifua maloloina ma aloese ai i taunuuga leaga o le nephropathy o le maʻisuka.

E faʻafefea ona aʻafia fatuga o le maʻisuka?

O gaʻo o le maʻisuka ua faʻavasegaina o totoga taulaʻi. O le maʻisuka e aafia ai totoga eseese ma faiga, ma o le aʻafiaga i luga o sela o le gasegase tele e le o aofia ai.

E oo lava i le talaaga o togafitiga faafomaʻi faifai pea, o faʻamaʻi faʻamaʻi tele. Faatasi ai ma patho masani masani o:

    maʻisuka nephropathy. O le maualuga o le kulukose o loʻo taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o elemene o loʻo gafa ma le faʻagasologa o masini, faʻapea foʻi le vailaʻau vascular. O se taunuuga, o se faagasologa alualu i luma alualu i luma e tau atu ai i le faiva o le fatu fatu i le i ai o le maʻisuka, lea e mafua ai le maliu o le maʻi.

O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o faʻafitauli o gaʻo i foliga o nephropathic suiga e sili ona lamatia. O se taumafataga faapitoa e faʻaititia le ono mafai ona gau le fatu fatu i le maʻisuka, talu ai ona o le faʻaitiitia o le kulukose e faʻalavelave ai le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina,

  • pyelonephritis. O le atinaʻeina o se faʻavae e le o se faʻamatalaga o le mumū ma le faʻaleagaina o fausaga o le fatugaʻo, o loʻo aʻafia ai, e tupu tele i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le ituaiga 1. E mafua ona o le faʻaitiitia o le puipuiga o le immunity ma le maualuga o le kulukose, lea e mafua ai le faʻaleleia o eleele mo microbes,
  • urolithiasis. O le faʻamalosia o faiga faʻasolosolo e oʻo atu ai i le tele o aʻafiaga o le faia o oxalates i totonu o fatugaʻo. Calculi e afaina le epitelium tele.

    O suiga faʻaleagaina i le okeni e faʻafeagai ma le talaaga o le faʻavaeina o maa e oʻo atu ai i faʻafitauli pipisi, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o gaʻo ma le faʻaaogaina o le taumafataga. Ona o le faʻaitiitia o le gasegase o le tino e faʻamalosi ai i le hyperglycemia, o le faaputuputu o masima e tupu.

    Mafuaaga o faʻamaʻi fatu fatu i le maʻisuka

    O le faʻaleagaina o fatugaʻo ma le maʻisuka ua gaosia, o se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻi. E mafua lenei mea ona o le faʻamamaina o le toto ma le maualuga o le kulukosesese ma le faaleagaina o ona fausaga.

    Faʻatasi ai ma aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻeina o le nephropathy, o le hyperglycemia e le faʻafefeteina, le gasegase o le gaʻo o le galala, gaʻo maualuga, masani leaga ma le mamafa.

    E faʻaleagaina elemene elemene e faʻavaivaia ma avea ma ni maʻila. O se taunuuga, o gaʻo ma le maʻisuka e le mafai ona faia a latou galuega ona o le faaitiitia o le tele o mea e gafa ma le faamamaina o le toto.

    A o faagasolo le faagasologa, o le inisua e atiae, lea e mafai ona mafua ai le toilalo fatu. I lenei laasaga, e manaomia e le tagata maʻi togafitiga taimi, e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi.

    I le leai o se togafitiga talafeagai, o le galuega o le filtration ua solia ona o le faaleagaina o le paʻu o mea, lea e faʻaalia i le gaosia o polotini i le urini, lea e masani lava e le tatau ona i totonu o le vai ola.

    O le faʻaitiitia o le galuega a se okeni e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o tulaga faʻapitoa. O le auala aupito sili ona matautia o le togafitiga e mafua mai i le maʻisuka e fesootaʻi ma le faʻaopoopoga o le toto maualuga. I lenei tulaga, o le gasegase o le maʻisuka e maua ai le le atoatoa i le leo o le aumaia ma le tauaveina o tala.

    O le faateleina o le mamafa ma le faaleagaina o le puipui lapoa e tetee atu i tua o se tulaga o le hyperglycemic e taitai atu ai i le faaletonu o le tino ma le tele o suiga faalenatura i faiga o meaola.

    O le glycosylated protein o loʻo aofia i totonu o le tino e faʻaleleia ai le gaioiga o le enzymes lea e faʻateleina ai le permeability o le lapisi lapisi ma le faʻavaeina o faʻamalolo saoloto. O lenei masini e faʻateleina ai le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka.

    Faailoga o le atinaʻeina o togafitiga

    E 5 laasaga ogaoga o le nephropathy:

    1. Asymptomatic course. E le o iai ni faʻamaʻi, e iloa ai togafitiga e faʻaaogaina ai metotia faʻamalosi faaopoopo.
    2. Vaega o uluai suiga i le fausaga o fatugaʻo. O le faʻamamaina o le glomerular e amata ona faasolosolo ina faasolosolo malie.
    3. Polokalame muamua. O le faateleina i le microalbumin concentration e le taitai atu ai i le atinaʻeina o proteinuria taua tele. O nisi tagata gasegase e mafai ona atiina ae ni faailoga o le toto maualuga.
    4. Taimi a sa Nifae. O le faateleina o le toto maualuga o loo matauina pea. E maua le protéini i le urine; o se auiliiliga o le toto ua faaalia ai le faateleina o le erythrocyte sedimentation rate and cholesterol. Ua faʻaitiitia le galuega faʻamamaina, o loʻo i ai i tagata maʻi le edema.
    5. Uremic o loo i ai nei. O le faaitiitia o le galuega faamamaina e tau atu i le mea moni e faapea o le creatinine ma le urea o loo aofia i totonu o le toto i le maualuga maualuga. O le faʻaitiitia o le palatini e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le edema ma le matua faateleina o le toto.

    O le nephropathy o le maʻisuka atonu mo se taimi umi e le faʻaalia ai o ia ma e le afaina ai le lelei o le olaga o le maʻi. I lenei tulaga, o ona uiga e matua leai lava.

    I le laasaga muamua ma le lua, o laʻititi suiga i le soifua manuia e maitauina. Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o fatugaʻo e amata ona afaina, o le faʻafitauli e aliali mai i le itu lumbar. I tagata gasegase, e leai se atinaʻe o le matematika o le edematous. I le taimi lava e tasi, e leai se palatini i le urine.

    I le vaega lona tolu, e leai ni faʻaaliga manino o nephropathy. Pe a faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa, e mafai e tagata inisiua ona faitio i le faʻatupulaʻia malie o le toto. O le tagofia o fualaau e mafua ai le faʻaitiitia le tumau. E maua le protéini i le urine.

    I le taimi lona fa o le faagasologa o le faʻaleagaina, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tumau ma e faʻatasi ma tachycardia. I le gasologa o le aso, o loʻo i ai le faateleina o le edema ma le faʻatasiga masani i mata ma vae.

    O le faateleina o le vaivai ma le ulu tiga e mafua ai ona solia le soifua maloloina atoa ma le faateleina o le vaivai ma faaitiitia ai le faatinoga. O le tiga foi e oʻo atu i le manava o le manava ma le pusa.

    O le lona lima o taimi o le nephropathy e faʻaalia i le mausali o le edema o foliga ma le faʻaputuina o le vai i totonu o le manava o le manava, o le leai o se manaʻo, manava, vomiting ma le faʻaauau.

    O le tele o asiasiga o aso taitasi o le a faasolosolo malie lava ona faaitiitia. O le vaivai ma le vaivai e faʻatapulaʻaina ai le gaioiga o le maʻi, ma faigata ai ona faia mea masani.

    O suiga i le mea faʻapipiʻi e amata i ni nai tausaga talu ona maʻi le maʻisuka. O le soifua solo lelei e mafai ona mamafa i le 10-15 tausaga.

    O le ogaoga o faʻamaoniga o le a faalagolago i le auala e aʻafia ai fatugaʻo i le atinaʻeina o le maʻisuka.

    Auala faʻamalosi mo le maʻisuka

    A maeʻa ona suʻe le tagata maʻi, e faatonuina e le fomaʻi se faasologa o suʻega faʻamaʻi. Afai o le gasegase o le gaʻo i le maʻisuka e maua i le amataga, o le a sili atu ona lelei le faʻaleleia o le maʻi.

    Mai auala masani o togafitiga faʻaaoga:

    • suesuega lautele o le toto,
    • faʻataʻitaʻiga lautele o suʻesuʻega faʻasolosolo,
    • le siama o le biochemistry ma le fuafuaina o le maualuga o albumin ma le creatinine,
    • Faataʻitaʻiga a Zimnitsky,
    • Reberg-Tareev suega, lea e mafai ai ona fua le fua faatatau o le filtration.

    O faʻataʻitaʻiga e faʻataga ai i matou e faʻamasino le matuia o le faʻamaʻi ma le aoga o le togafitiga.

    Togafitiga o Gasegase mo le maʻi suka

    O togafiti togafitiga mo ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 e faia i fualaau. O le filifilia o fualaau faasaina e faia i le maea ai ona iloiloina o faailoga o le falemaʻi, fuafua le tulaga o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le ono solia o totoga.

    O vaega nei o fualaau faasaina ua faʻaaogaina:

    • ACE inhibitors. O vailaau oona maualuga e mamanuina e puipuia ai le toto, lea e mafai ona faateteleina ai le gaioiga o le nephropathy. O se aafiaga lelei i le faagaoioia o le cardiovascular system ma le puipuia o le alualu i luma o le nephropathy e ausia e ala i le faaumiumi ma le masani ona faaaoga o le initita ACE.
    • inisalini sauniuniga. O nei fualaau oona e galue i luga o le mafuaʻaga o togafitiga ma faʻaitiitia ai le toto toto. O lenei mea e faʻagesegeseina ai le faʻaumatia o le toe faʻafouina faamama ma toto toto. O le vailaau e filifilia e le fomaʻi e tusa ai ma le maualuga o le kulukose i le toto,
    • hypoglycemic agents. O le taliaina o fualaau faʻasaina e mafai ai ona pulea le suka suka. O le faiga o le gaioiga e tali tutusa ma le insulin. I le taimi o togafitiga, e tatau ona e fuaina le maualuga o le kulukose, pe a tatau ai, o le fua o le a faʻaitiitia pe faateleina.

    O le gasegase po o le fatuina o fatugao e faʻaaogaina i le leai o se aʻafiaga o togafitiga faʻasolosolo pea ma le faʻaitiitia o le gaioiga o galuega, o se faʻamaoniga lea e le oʻo i le tau 15 ml / min / 1.73 m2.

    I lenei tulaga, o loʻo faʻaalia le togafitiga toe suia, lea e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le soifua manuia o le tagata maʻi.

    E le gata i lea, e tatau ona faʻaaogaina mo le hyperkalemia, lea e le mafai ona faʻaaogaina i fualaau faʻasaina, ma le tumau i le tino. E tatau ona faʻaleleia le toe gaosia pe afai o le faʻaalia o foliga vaaia o le malōlūtini-malosi.

    O le togafitiga e aofia ai le faʻamamaina o le toto e faʻaaoga ai se fatu fatu fatu. O lona amio e faʻaalia i le tolu taimi i le gasologa o le vaiaso.

    I le faʻaopoopoga i le faʻamamaina, e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto. O le dialysis e faia ma le faʻaeteete tele ona o se matāua o le mamafa ma le faʻamaʻi.

    O le togafitiga o le nephropathy e faia i totonu o se falemaʻi poʻo fafo atu foi. O togafitiga faʻapitoa e faia ile amataga o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma fua lelei o suʻega.

    I lenei tulaga, e tatau ona e asiasi atu i se tagata tomai faapitoa i le gasologa o le taimi e ave ai vailaau e iloilo ai le malosi o le togafitiga. I tulaga ogaoga, afai o faʻamaʻi faʻatoʻa faʻatasi ma le faʻamaonia o le solia o le gaioiga o le okeni, o togafitiga e faia ile falemaʻi.

    Meaʻai mo le maʻisuka nephropathy

    O se meaai mo fatuga ma le maʻisuka o le faavae o le togafitiga, o le tausisia o meaai ma le aofia ai o meaʻai maloloina i le taumafataga e fesoasoani e faʻamautinoa le tulaga o le maʻi ma faʻaitiitia ai le faʻalavelave faʻafitauli.

    • le musu e faaaoga lauti. Faʻafiafiaga, oloa e aofia ai le tele o pasene o suka, e oʻo atu ai i se faʻafitauli i le tulaga o le maʻi ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
    • masima masima. O meaai e aofia ai le tele o le masima e mafai ona oʻo atu ai i le faatumauina o le tino i totonu o masini, faʻalavelave mamafa fatu,
    • 'ai meaai i ni vaega laiti. E taua tele mo tagata gasegase e faʻaititia ai le tele o taumafa, talu ai o le tele o mea taumafa e 'ai faʻatasi, e le na o le faateleina o le avega i luga o le mea oona, ae o le faatelevave foi o le kulukose toto. E ao ona manatua i le maʻisuka o le gaosiga o le gaosia o le eletise. O le averesi o le tautua o le 200-300 grams,
    • paleni faasologa. O le le gaʻo o gaʻo, falai, faʻapea foʻi ma ulaula ma falaoamata oloa mai le taumafataga mo le maʻisuka e mafai ona mafua ai le le lava o le malosi ma le le lelei o le soifua maloloina o le maʻi. O le mea lea, e taua le faapaleniina o le lisi i le laasaga o suiga faʻapitoa, seia oʻo i le atinaʻeina o taunuuga e le mafai ona suia.

    O le meaʻai i mea taumafa i aso taʻitasi e aofia ai le lava o meaʻai, gaʻo, ma gaʻo. O elemene elemene eseese e tatau ona ulufale i le tino, ae maise lava i le le tumau o le le atoatoa.

    I lenei laasaga, o le pa puipui e amata ona fufulu mea aoga, aveeseina mai le tino ma le urine.

    O le faʻamaoniga autu i le filifilia o meaai saogalemu mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le fuaina lea o faʻamaufaʻailoga faʻapitoa. E atagia mai ai le aofaʻi o meaʻai gaʻofale e ulufale ma malepe i le tino ma aʻafia ai le kulūkose.

    O le sini autu o le taumafa mo le nephropathy o le filifilia lea o meaʻai ma le maualalo o fuainumera. E umi le uumi ma e le taitai atu ai i se saoasaoa vave i le kulūkose. E tatau ona tuʻuina atu i le:

    • fualaau 'aina ma vine, e pei o ituaiga eseese o currants, fualaau gogoberries, apples and citrus fruits,
    • fualaau faisua, e aofia ai pini lanumeamata, isalaʻelu, aniani, lentils, peas ma kapisi ituaiga eseese.
    • paʻu o karite ma karite o karite, rice, buckwheat ma bulgur,
    • oloa gaosi susu e aunoa ma le faaopoopo o le suka ma le vevela.

    O maʻi o loʻo iai lenei maʻi e manaʻomia ona faʻaogaina oloa e le sili atu ma le 50 iunite o faʻamaumauga faʻamaonia. O le faʻaaogaina o oloa e pei o fualaau aina po o fualaʻau e leʻi faʻaaogaina le vevela o togafitiga e tatau ona tupu muamua i le taeao.

    Ona o le leiloa o fiber taua i le taimi o le gaosiga o masini, o le faaopoopoina o suamalie fou ua gaosia po o masini pateta i le lisi o aso taitasi e le fautuaina.

    Puipuia o faamaʻi fatu fatu i le maʻisuka

    Talu ai o faʻamaufaʻailoga fatuga e sili ona ogaoga i le maʻisuka, o le galuega a tagata gasegase ma tagata tomai faapitoa oe matauina ia mea, o le faʻasaoina lea o le okeni.

    E manaʻomia e le maʻisuka le siakiina pea o le toto. Faatasi ai ma isi puipuiga, e iai:

    • siaki masani o kulukose
    • iloiloga o mea falesuesue,
    • faaaogaina malosi o fualaau faasaina ua faatonuina e se fomai,
    • togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

    E taua tele mo tagata gasegase e suʻeina i taimi uma se suʻega o fatuga, aua o le vave iloa o suiga o le a mafai ai e oe ona fetuutuunai togafitiga ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

  • Tuua Lau Faamatalaga