Taunuuga o le suka i le taimi nei

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (o le masani i lenei mataupu e faalagolago i le matua ma le tulaga o le tagata) o se tasi lea o faailoga taua o le soifua maloloina. E masani lava o se tino soifua maloloina e faʻafoeina ia te ia ina ia mafai ai ona faʻatautaia lelei le faiga o le gataifale ma le metabolic.

O le tele o fesuiaiga i le toto masani o le toto e matua vaapiapi, o le mea lea, e mafai ona vave vave ma saʻo le fuafuaina o le amataina o le gaosiga o le gaʻo gaʻo.

O le a le fua o le suka o le toto

O le masani o le kulukose toto e mai le 3.3 i le 5.5 millimita i le lita. O se ata i luga aʻe o le 5.5 ua uma ona faʻataunuʻuina. Ioe, o fua o le kulukose e fuaina ao lei faia le taeao. Afai o le gasegase ao le i ai le toto mo le suka, na te 'ai meaai, o fua o kulukose e suia vave.

Faʻatasi ai ma vailaʻau, o le aofaʻi o le suka e ese mai le 5.5 i le 7 mmol. O le suka o le suka e mai le 7 i le 11 mmol i le lita pe a uma ona 'ai - o mea nei foi o faailoga o prediabetes. Ae o tulaga taua o loʻo i luga ua avea ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

I le isi itu, o le pa'ū o le suka i lalo ifo o le 3.3 millimita i le lita o le toto o loʻo taʻu mai ai se tulaga o le hypoglycemia.

TulagaGlucose anapogi
Hypoglycemiaitiiti ifo i le 3.3
Norm3.3 - 5.5 mmol / L
Preditebetes5.5 - 7 mmol / L
O le maʻi suka7 ma le sili mmol / l

Hyperglycemia ma Sugar

Ua amata ona atiaʻe le Hyperglycemia i fua faatatau i luga o le 6.7. A maeʻa ona 'ai, o ia fuainumera o le masani. Ae i luga o se manava gaogao - o lenei mea leaga, aua o se faailoga o le maʻisuka maʻi.

O le laulau i lalo o loʻo faʻamatalaina ai le maualuga o le hyperglycemia.

Togi o le hyperglycemiaGlucose tulaga faatauaina
Laleleie oʻo atu i le 8.2 mmol / l
Tulaga maualaloe oo atu i le 11 mmol / l
Tulaga maualugae oʻo atu i le 16.5 mmol / l
Muamuamai le 16.5 i le 33 mmol / l
Coma Mea leagasili atu i le 33 mmol / l
O le hyperosamola comasilia le 55 mmol / l

Faʻatasi ai ma sina tulaga maualuga o le hyperglycemia, o le autu autu o le faʻateleina o le fia inu. Ae peitai, faatasi ai ma le alualu i luma o le hyperglycemia, o le a mautinoa le faateleina o le toto - o le toto lololo, ma tino o le ketone e faateleina i le toto, lea e oo atu ai i le faamaʻi tele i le tino.

O le toe tulai mai o le suka o le toto e mafua atu ai i le hyperglycemic coma. E tupu pe afai ole sili atu i le 33 mmol le suālaʻau. Faailoga uiga ese o se coma:

  • onosaʻi i mea uma e tupu,
  • fenumiai (o le maualuga o le tulaga o sea tulaga o le leai o se tali atu i se mea le fiafia),
  • mago ma fiva,
  • malosi manava acetone
  • pulusua vaivai,
  • toilalo (e pei o Kussmaul).

Le manatu o togafitiga faʻaonapōnei: o faʻamaoniga e sili ona maualuga

Ae ui i lea, o fomaʻi ua faailoa mai o faʻamaumauga aloaia ua taliaina e fai si pisi. E mafua mai i le mea moni o le taumafataga o le tagata faʻaonapo nei e le o atoatoa, talu ai o meaʻai gaʻo o le faavae lea. O vailaau faʻataʻavaʻavave o le a fesoasoani i le fausia o le kulukose, ma o le tele o le aofaʻi e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka o iai i totonu o le toto.

Low glucose i tina faatalitali

O uiga autu o mea taumafa na 'aina e se tagata e nafa ma le faatumauina o le maualuga o le suka i le tino. O le lelei o galuega a le pancreas, o le okeni e nafa ma le gaosiga o le inisalini, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sela ma masini, e tele foi sona sao.

O le olaga o se tagata e afaina ai foi le faatinoga. O tagata ei ai se olaga ola malosi e manaʻomia ai le sili atu o le kulukose e faʻamalosia ai le paleni ole malosi o le tino nai lo le le toaaga ma le telefoni. O tagata e taʻitaʻia se olaga fua, e tatau ona faʻatautaia ma le faʻaeteete le taumafa o meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi vave, ina ia aloese ai mai le soona inu o le tino ma le kulukose.

Leai se mea e masani ona maua i fafine maʻitaga ma maualalo le kulūkose i totonu o le toto. E mafua ona o le mea moni e tatau ona ia saunia ni meaola se lua faatasi ma ana lava meaʻai, e aofia ai le kulukose: o ia lava ma lana pepe e leʻi fananau mai. Talu ai e ave e le tama le suka na te manaomia, o le tina lava ia e lagona le leai o le kulukose.

O lenei faʻaalia o ia lava i le faaitiitia o le lagona ma le faaletino o se fafine, moe, le mautonu. E vave ona mou ese faailoga i luga pe a uma ona 'ai, o lea e fautuaina ai e fomaʻi ia fafaga e se fafine sina meaʻai i le taimi o le aso e aloese mai ai i le atinaʻeina o le hypoglycemia poo le leai o le kulukose toto.

Le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga

O le masani o le suka i le taimi o le maitaga e 3.3-5.3 miliona i luga o se manava gaogao. E tasi le itula pe a maeʻa le taumafataga, e tatau ona le sili atu nai lo le 7.7 millimili. A o lei alu i le moega ma le po, o lona masani e le sili atu nai lo le 6.6. O le faateleina o nei fuainumera ua mafua ai ona talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga.

O mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o suka suka i vaega nei o fafine:

  • silia le 30 tausaga
  • ma le mamafa,
  • faatasi ai ma uiga leaga,
  • pe afai ua maua i le maʻisaga muamua le maʻisuka maʻisuka.

O se vaega taua o le maʻisuka ituaiga o le maualuga lea o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai, nai lo le gaogao gaogao. Ae ui i lea, e le o le uiga o lea maʻisuka e le saogalemu. I le maʻisuka ituaiga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻafitauli faʻapitoa mo le fetus. I le tolu tausaga lona tolu o le maʻitaga, e mafai ona ia mamafa le mamafa, ma mafua ai ona faʻalavelave i le taimi o le fanau mai. I ia tulaga, e filifili fomaʻi i le fanau mai vave.

Faʻafefea ona ausia se suka sili ona lelei

I le maʻi suka, o le toto kullukose masani e taua tele. Faʻateleina le faʻaleleia o le glucometer, o le toto e faʻamaunuʻu. E amata ona faasolosolo lemu lemu e ala i toto laiti toto. I le itu, o lenei mea e mafua ai le le lelei o meaola uma o le tino o le tagata.

Ina ia puipuia le foliga mai o nei uiga le lelei, e tatau ona mataituina le tausia pea o le masani o le suka o le toto. E tele auala e faia ai lenei mea.

O le auala muamua ma le sili atu, o le mea moni, o se paleni paleni. Aua nei galo e uiga i le mataʻituina o le maualuga o le kulukose o le toto. O meaai e tatau ona i ai i le tele lava e mafai ai ona mafai ona mafai ona maua ai gaʻo vailaʻau faʻasaina e fesoasoani i le atinaʻe o le glycemia.

O le mea moni, o le masani o le toto suka i le maʻisuka e fesuiaʻi lautele. E tatau ona e taumafai e faʻamautinoa e le silia le 5.5 millimili. Ae e faigata ona ausia i le faatinoga.

O le mea lea, o manatu o fomaʻi e malilie e mafai e le tagata gasegase ona faatumauina le kulukose i le va o le 4-10 millimili. E na o le pau lava lea o faigata ogaoga o le a le tupu i totonu o le tino.

I le masani ai, e tatau i tagata gasegase ona i ai se glucometer i le fale ma fua i taimi uma. E fia taimi e te manaʻomia ai le faʻatinoga, o le a taʻu mai e le fomaʻi.

E faʻafefea ona fua le suka

E tusa ai ma le masani ona taliaina, o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona faʻamoemoe i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, o lenei metotia ei ai ni mea le lelei.

  1. O taimi uma lava pe a fua le suka, o le a eseese ia faailoga.
  2. A maeʻa ona ala i luga, e ono maualuga le maualuga, ona latalata atili ai lea i le masani.
  3. O se tagata ei ai le maualuga maualuga o suka mo se taimi umi, ae i nisi tulaga e mafai ona alu i lalo. O le fua i lenei lava taimi o le a faʻaalia ai e iai lau masani, ma o le a mafua ai le le saʻo o le soifua lelei.

O le mea lea, e tele fomaʻi e fautuaina le foai atu o le toto i le hemoglobin glycated. E faʻaalia ai le kulukose toto i se vaitaimi umi. O lenei vaega e le faalagolago i le taimi o le aso, gaoioiga faaletino muamua pe o le faʻalagona lagona o le maʻisuka. O sea suʻesuʻega ua faia, e fai ma taʻiala, faʻa-tasi i le fa masina.

O le mea lea, o le masani o le suka i le maʻisuka e mafai ona eseese lautele. I tulaga taʻitasi, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina ia faailoilo ma puipuia lo latou faateleina. Ona oʻo ai lea o le lamatiaga o faʻafitauli o le a itiiti ifo.

Toto mai se vein: fua o le suka

Faatasi ai ma le masani masani a le suʻeina o le toto, o le metotia o le fuaina o le suka i le toto toto o se tagata maʻi ua manatu e leai se faʻatuatuaina. Glucose o le toto mai se vein (o le masani i lenei mataupu e taliaina lautele) i le taimi o suesuega e le sili atu i le 6.10 mmol / L.

O le auiliiliga o loʻo faia e le toto samasama toto, ma o le maualuga ole glucose ua faʻamoemoeina ile tulaga ole suʻesuʻega.

Glucose toleni test

Afai ei ai se masalosaloga o le i ai o maʻi o le endocrin i le maʻi, e fautuaina foi e le au atamamai le pasia o se suʻega faapitoa e faʻaaoga ai le kulukose mama. O le suʻega o le toto (o le suka i le maeʻa o se uta o le kulukose e le sili atu nai lo le 7.80 mmol / l) e mafai ai ona e fuafuaina le lelei o le kulupu o le tino lea na sau ma meaai.

O lenei suʻesuʻega ua faʻamatalaina e se fomaʻi i le i ai o faʻamatalaga faʻafefe.

O lenei ua e iloa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani i alii, tamaitai ma tamaiti. Ia soifua maloloina!

Tuua Lau Faamatalaga