Sugar index 8, 8 i le maeʻa ona 'ai: o le a le mea e fai mai ai se faʻamaualuga o le kulukose i totonu o le toto?

O le maʻisuka ituaiga 2 ma le i ai o le faʻamalosia o le inisalini (faʻaitiitia le lagona i le inisalini), o le sugar sugar e sili atu ona maualuga nai lo le suka pe a uma ona 'ai. O lenei tulaga e tupu ona o le "pancreas" e mafua ai le faateleina o le inisalini "mo meaai", o le mea la lea o le suka pe a uma ona 'ai e pa'ū ifo i lalo nai lo le' ai.

I se tulaga faapea, e tatau ona galue i le inisalini o le tetee, o lona uiga, ia faʻalauteleina le lagona i le inisalini. E manaʻomia le metformin mo lenei mea, ma faʻaaogaina le suka-down-drugs (i-DPP4, a-GLP1) - o le a latou fesoasoani e oʻo lava i le suka i le tino e aunoa ma le lamatiaga o le hypoglycemia (pa'ū i le suka o le toto), ma faʻaleleia le lagona o le insulin.

A o le Douglimax fualaau faasaina: e aofia ai le metformin (500 mg), o se fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini ma le glimepiride (1 mg), o se fualaau tuai o le suka mai le sulfonylurea vaega, lea e mafua ai le gasegase ina ia maua atili ai le inisalini ma e masani ona mafua ai le hypoglycemia (pa'ū o le suka) toto).

Afai e te 'ai atili meaʻai, o loʻo i ai se avanoa lelei e te maua ai le mamafa, ma o le faʻamalosia o le inisalini o le a alualu i luma, o le a faateleina le suka - o le taamilosaga leaga lea o le maʻisuka. O lona uiga, o gaʻo gaʻo, ma gaʻo, e mautinoa e le manaʻomia.

I lou tulaga, e manaʻomia Metformin, ae o le sili o metformins o Siofor ma Glucofage, ma o le fua faatatau o le galue e masani ona faigaluega i totonu o le toto e 1500-2000 i le aso, 500 e manino le le lava. O nei vailaʻau o le a fesoasoani e faʻaleleia le lagona o le insulin i le T2DM.

E tusa ai ma le glimepiride, tuʻuina atu ia suga (e le maualuga tele le tuʻuina atu), e sili atu le sui i vailaʻau faʻaonapo nei, pe afai e te mulimulitaʻi i se meaʻai ma ave se metotia talafeagai o le metformin, atonu e te le manaʻomia se vailaʻau lona lua.

Ou te fautuaina oe ina ia suʻesuʻeina (ia KLA, BiohAK, hemoglobin glycated) ma saili se endocrinologist o le a filifilia se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei. Ma, ioe, ia siaki le suka ma meaai.

Faailoga masani

Mo le faiga o le metabolism ma le malosi e alu ai i le tulaga sili ona lelei mo le tino, o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona tumau i se tulaga patino. O le pule sili o le metabolism o gaʻo, o le inisalini o le hormone e natia e le pancreas (pancreas).

I talavou e matutua atu i le 14 tausaga, tamaitai matutua ma alii, o le glucose o loʻo i le va o le 3.5-5.5 mmol / L o loʻo masani ai, pe a fai e ave le toto mo le auʻiliʻili i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima. I pepe faatoa fananau mai, tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua, tagata matutua, fafine maʻitaga, o tulaga masani masani e ese lava le eseesega i se tulaga sili atu pe laitiiti.

Afai e aveesea le toto mai se vein, o le a sili atu le kulukose.

E tatau ona maitauina e faapea, i le tele o punaoa, o faailoga o le tulaga masani e le fetaui. Ae peitai, o nei eseesega e le taua.

Hyperglycemia

O le maualuga o le suka o le toto e mafai ona faʻaalia ai o le tagata e maua i le maʻisuka (DM).

E tele ituaiga o faʻamaʻi ua faʻavasegaina, ae o le tolu o ia mea e taua ona o le tele o latou faʻateleina.

  1. O le ituaiga muamua (o le insulin-dependent) e tupu mai i le le lava o le insulin e mafua mai i le tele o pathoces pancreatic. I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e amata ile talavou (oʻo atu i le 30 tausaga).
  2. O le ituaiga lona lua (inisalini-faʻasaʻo) e faia i le matua. Faatasi ai ma lenei fesuiaiga o le faamaʻi, o le inisalini e gaosia i le aofaʻi tatau, ae o le a leiloa e le fusi o latou tino le lagona. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tupu lenei mea i le mea oona, talu ai ona o le gaʻo gaʻo e puipuia ai le tuiina o le inisalini i totonu o le tino.
  3. O le ituaiga gasegase ua maua i tamaitai i le vaitau o le fanauina o se tamaititi e leai ni faafitauli i le suka aʻo leʻi maʻitaga. O le tele o tagata atamamai e talitonu o le faʻamaʻi ua mafua ona o suiga o le hormonal i le tino.

E mafai ona faʻamasinoina le glucose maualuga i faailoga nei:

  • fia inu pea
  • mamafa inu
  • faʻaauau faifaipea
  • faateleina le 'ai
  • vevela ma paʻu mago,
  • vaivaiga
  • le manuia o manuʻa
  • afaina ma isi pathoces o le paʻu,
  • tamaʻi povi gaʻo,
  • faʻanoanoa vaaia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o aʻafiaga o faʻamaʻi ma fatu fatuga, gangrene o pito i tua, faʻalavelave tele, tauaso, ma le pa'ū i totonu o le hyperglycemic coma ua faateleina le faateleina.

Hypoglycemia

Coma e mafai ona i ai faʻamaʻi pipisi. Tele mea e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaititia o le maualuga o le suka:

  • o le maualuga o le inisalini po o le suka o le maualalo o le suka i togafitiga o le maʻisuka,
  • o se tuufaatasiga o fualaau faasaina ma vailaau faapitoa (Warfarin, Aspirin, ma isi),

  • maʻi leaga poʻo le faʻaleagaina o le tino o le pancreas,
  • ava malosi
  • tauagasoga faaletino ma le maualalo o taumafa gaʻo,
  • maʻi le tumau
  • ate o le ate (kanesa, cirrhosis, gasegase gaʻo),
  • nisi o faʻamaʻi o le endocrin (faʻamaʻi addison, pituitary dwarfism, ma isi).

Faailoga o le hypoglycemia e faalagolago i le tele o le suka ua paʻu.

  1. Faʻasolosolo i le hypoglycemia malu: ugisa, malulu, le mautonu le popole, itiiti le faʻaogaina o tamatamailima, faʻavauvau o le fatu.
  2. I le totonugalemu o le fomaʻi: vavave, maʻi vevela, faʻaletonu le vaʻaia, faʻanoanoa, faʻalavelave le lelei, faʻalavelave faʻatasi o faʻataʻaiga.
  3. Faʻatasi ma le paʻu malosi (i lalo o le 2.2): faʻaitiitia o le vevela o le tino, faʻavevesi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, leai se mafaufau, coma.

Suʻe toto

O le mataituina pea o le suka e tatau mo tagata ei ai le gasegase o le gasegase o le maʻisuka, i le maʻisuka, ia faavavevave i le tulaga o le faateleina pe faaitiitia, ma mo tagata pe a uma le 45 tausaga le matutua, o loʻo tupu lemu le maʻisuka ina ia fetuʻunaʻi a latou meaʻai ma le ituaiga olaga lautele e faʻataga ai le fesuiaiga mai i le maʻisuka i le maʻisuka.

O le mea e leaga ai, e tele lava le fenumiai ma faailoga e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai ni ituaiga suʻega o le kulukose. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le suka e 8 i luga o se manava gaogao - o se tasi lea o tulaga, pe afai o le suka 8.8 pe a uma se taumafataga ua ese, pe a oʻo i le maualuga o le suka toto i le 8 i le maeʻa ai o le suega o le kulukose - lona tolu. O le mea lea, e tatau i se tasi ona iloa lelei o ia lava tulaga e ono le taua tele, e taua tele ona o se taunuuga o le auʻiliʻiliga latou te mauaina.

Suʻega anapogi

O tau masani mo lenei suʻesuʻega na tuʻuina muamua. E sili atu le suʻega i le taeao. I le po e tatau ona e faia se taumafataga malamalama (faʻatagaina le ava). I le taeao, ua faʻalēaogaina le taeao. E mafai ona e inuina vai o minerale poʻo le manino. E masani lava, e maua mai le toto mai le tamatamailima.

  1. E leai se maʻi suka pe afai o le taunuuga e itiiti ifo i le 5.5.
  2. A maua le suka i le lautele o le 5.5 -6.1, o lona uiga o le faʻapalepale kullukose e faʻavaivaia.
  3. Afai o le maualuga o le suka e maualuga atu i luga o le 6.1, e maualuga maualuga le maua o le maʻisuka.

Ae ui i lea, o nisi fomaʻi e le masalosalo i se suega. Latou te iloa lona manaʻomia mo le lelei o fuataga i isi taimi o suʻega, ae latou teʻena le ono mafai ona maua se faʻataʻitaʻiga saʻo ma lana fesoasoani. Aemaise lava, ua taʻuina mai e mafai e le atuatuvale ona faateleina le kulukose. E maitauina e tusa ma le tolu o mataupu o le maʻisuka e faʻasaina le inisalini e le o iloa e se faʻatalanoaga.

Suʻega o le falaoamata

E sili atu le faʻatuatuaina i le siama o le maʻisuka. E fuaina le kulukose i le lua itula pe a uma se taumafataga.

  1. Norm: 3.9 -6.1 mmol i le lita.
  2. Afai o le auiliiliga na faʻaalia 8.5, o le maʻisuka ituaiga 2 e le faʻamavaeina, faatasi ai ma se faailoilo o le maʻisuka ituaiga 9 - ituaiga 1.
  3. Pe a fua le fuainumera o fuainumera i le faasologa o le 6.1 -8.5, e mafai ona tatou fai mai o le tagata ua i ai se metabolism o le carbohydrate ua faʻaleagaina, ma e tatau ona faia fua (suia meaʻai, faʻaitiitia le mamafa, ma isi).

Glucose toleni test

E faʻaaoga e faailoa ai ituaiga o le maʻisuka. Fai ni suʻega se lua ma se masina malolo. I le taimi o le suʻega (faʻataʻitaʻiga faigofie), e tolu suʻe toto e ave (i luga o se manava gaogao, tasi le itula ma le lua itula pe a maeʻa le glucose). Ole fua ole fua ole glucose e 75 kalama. Ua faʻamaʻapeina i le 250 mililiters of water.

O le filifilia o iuga (pe a uma le 2 itula) e pei o lenei:

  • tulaga masani - itiiti ifo i le 7.8,
  • le mautonu le lagona - sili atu i le 7.8, ae itiiti ifo i le 11.1,
  • maʻisuka - sili atu i le 11.1.

Suesuega hemoglobin glycated

O lenei suʻesuʻega e tatau ai ina ia maua ai le ituaiga o le faʻamaʻi poʻo le aoga o togafitiga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka faatoa maua. Afai o isi suʻega e faʻaalia ai le suka i le taimi o le fua, ona faʻamatalaina lea i le auʻiliʻili le fua o le kulukose i luga o le tolu masina. O le masani e i le lautele o le 4-6.2%. O le maualuga o lenei faailoilo, o le sili atu lea o le sukari na i totonu o le toto i luga o se taimi atofaina.

E le manaʻomia ni sauniuniga faapitoa mo le auʻiliʻili.

Hyperglycemia togafitiga

A oʻo ina faʻalauteleina le kulukose i le toto, ae le maua le maʻi, e le manaomia le togafitiga o fualaau. E mafai ona e toe faʻafoʻi le suka i tulaga masani ma se taumafataga, faʻaaogaina o le ulaula ma le faʻaaogaina o ava malosi, gaioiga masani faʻaletino, leiloa o le mamafa, ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasaienisi pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi.

E lua meaai taua mo le suka maualuga.

Tuʻuina atu se faʻagata taua o calories e faʻaaoga. E tatau ona e fa fa faalima i le aso. O vailaau faʻamalosi faigofie (suauu faamama, honey, etc.), faʻapea foʻi ma meaʻai gaosiga e aofia ai, e le aofia ai mai le lisi. I le taimi lava e tasi, o fualaau aina ma vine e mafai ona suamalie ma suamalie, ae o suamalie (fig, vine, rimoni, ma isi) e faasaina.

Nai lo monosaccharides, e fautuaina le faʻaaogaina o suka (sorbitol, stevia, aspartame, ma isi).

Lafumanu mai aano o manu ma iʻa, sisi, pata, mea ulaula, ma isi mea e faasaina.

O ituaiga iʻa e maualalo le maualalo, aano o manufasi, mea e gaosia ai susu, paluga o meaʻai, cereals, legumes, tele fualaau faisua o loʻo aofia i le taumafataga.

Laʻu meaʻai laiti

I lenei ituaiga o taumafataga, o mea inu gaʻo e manatu e leaga, talu ai o latou uma (o nisi vave, o isi e faasolosolo lemu) latou te gaosia le suka. O fua ma fualaau aina e faasaina ona 'ai, fualaau faisua e mafai, ae le suamalie. E le faʻatagaina le suamalie.

I le isi itu, o meaʻai e le faatapulaaina ai le faʻaaogaina o proteins ma gaʻo. E talitonuina e aunoa ma ni gaʻo gaʻo latou te le mafai ona oʻo atu i le tele o meaʻai. E finauina e faapea o nei meaʻai e lelei tele le faʻaogaina o le tino, talu ai ona e le oʻo i se tagata se lagona masani o le fiaai, e pei o se taumafa maualalo-kalori.

Hypoglycemia togafitiga

O le togafitiga e faʻaaoga i le faʻaaogaina o mafuaaga o le faʻaitiitia o le suka.

  1. E mafai ona fai ma taotoga (vavalalata ile vavalaʻau ma se neoplasm, ma isi).
  2. E mafai ona faʻaaoga le chemotherapy mo neoplasms mamaʻi.
  3. O se togafitiga faasao o se togafitiga e fesoasoani i le faaititia o le kulukose.

O se taumafa e fautuaina le faapaleniina ma se mea e gaosi ai le gaʻo. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se osofaiga o le hypoglycemic, e tatau ona e 'ai mea taumafa ma meaʻai gaʻo (suamalie, fasi suka, siamu, ma isi).

O le teuteuina o suka mai le masani ma ona eseesega i le toto e matautia e le gata mo le soifua maloloina ae faapena foi mo le ola. O le mea lea, afai ei ai ni faailoga e faʻapupulaina le kulūkose pe toe faʻaitiitia foi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ina ia mafai ai ona faʻataʻitaʻiina i se taimi tatau.

E mafai ona e aoao atili e uiga i le hyperglycemia mai le vitio:

O nisi faʻamatalaga e uiga i le hypoglycemia e mafai ona maua mai le ata vitio:

Tuua Lau Faamatalaga